Volvo verwacht niet meer dat het vanaf 2030 alleen nog elektrische auto's maakt

Volvo heeft zijn ambities rondom het bouwen en verkopen van elektrische auto's bijgesteld. Het plan was om vanaf 2030 alleen nog volledig elektrische auto's te verkopen, maar het bedrijf vindt dat niet langer realistisch.

Volgens Volvo volgt de markt de originele doelstelling van het bedrijf niet. "Het is duidelijk dat de overgang naar elektrisch niet lineair zal zijn. De klanten en de markt lopen niet gelijk", zegt ceo Jim Rowan tegenover VRT NWS.

De nieuwe doelstelling van Volvo is dat negentig tot honderd procent van de verkochte wagens tegen 2030 elektrisch zijn. Het gaat dan om zowel volledig elektrische auto's als om plug-inhybrides, die een elektromotor en een verbrandingsmotor hebben. Maximaal tien procent mag een 'milde hybride' zijn; auto's waarbij de elektromotor vooral als ondersteunIng bedoeld is. Het bedrijf verwacht verder dat tegen 2025 vijftig tot zestig procent van de verkochte auto's (deels) elektrisch is.

Volvo is niet het enige bedrijf dat zijn doelstellingen rond elektrische auto's bijstelt. Bentley wilde ook vanaf 2030 uitsluitend elektrische auto's verkopen, maar zei in maart die ambitie bij te stellen. Niet alleen blijft het merk ook na 2030 hybride auto's aanbieden, het stelt ook de aankondiging van zijn eerste elektrische auto uit tot 2026. Dat dit model wordt uitgesteld, is het gevolg van een softwareprobleem en moeilijkheden bij het ontwikkelen van de architectuur van de auto naar de wensen van het merk.

Update, 09.27 uur - Het artikel stelde eerder dat er in 2030 alleen plug-inhybrides verkocht worden. Dat klopt niet, er vallen ook nog steeds volledig elektrische auto's onder. Het artikel is daarop aangepast.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

05-09-2024 • 08:40

516

Submitter: jordy-maes

Reacties (516)

516
509
212
18
0
261
Wijzig sortering
Natuurlijk. Vrijwel de gehele 'transitie' is afhankelijk van subsidies waarbij de eerste instappers voordeel hebben. Zodra de rest van de menigte volgt wordt de kraan abrupt dicht gedraaid. We hebben dit beleid immers ook al gezien met zonnepanelen, nu ook met elektrische voertuigen. Zodra men net zoveel moet gaan betalen, of zelfs meer gezien elektrische voertuigen zwaarder zijn, dondert het als een kaart huis in elkaar. Ik ken ook vrij weinig mensen die buiten de kortingen om het heerlijk vind om maar 350 km te kunnen rijden op een charge richting zuid Frankrijk of Italië. Ik vind het fantastisch dat autofabrikanten er nu al op terug komen en is typerend voor het klimaatbeleid van de afgelopen 10 jaar. Veel geblaat, weinig wol.
Gisteren is de subsidiepot op 2ehands voertuigen heropend, dus daar is nog steeds voordeel.

Daarnaast is er een voordeel per kilometer omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine. Al helemaal als je thuis kan laden, met zonnepanelen. Ook het mindere onderhoud helpt mee. Dit zijn allemaal voordelen die niet gebaseerd zijn op overheidsbeleid.

Ik vind het comfort van een elektrische aandrijflijn al ontzettend veel waard. Geen geschakel, geen schokjes, altijd veel koppel. One pedal driving is extreem comfortabel en lever ik niet graag meer in.

Als een benzine bak goedkoper zou worden (wat zeer onwaarschijnlijk is, vergeet niet dat Nederland niet zelfvoorzienend kan zijn met olie, wél (ooit...) met zelf opgewekte energie) dan zou ik nog graag elektrisch blijven rijden.

Het enige nadeel is inderdaad die 1x per jaar dat je een lange rit maakt, dat je om de 2-3 uur een kwartiertje moet stilstaan met een kop goeie koffie. Je zou het eens moeten proberen met een ICE - zo erg is dat dus echt niet.

[Reactie gewijzigd door Richh op 5 september 2024 12:11]

Het enige nadeel is inderdaad die 1x per jaar dat je een lange rit maakt, dat je om de 2-3 uur een kwartiertje moet stilstaan met een kop goeie koffie. Je zou het eens moeten proberen met een ICE - zo erg is dat dus echt niet.
Ik ben het grotendeels met je eens maar die lange rit, als je hiermee een vakantie bedoelt is echt hels. Er zijn soms maar 6 laadpalen voor 40-60 auto’s waardoor je in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Spanje rustig 3 uur wacht op een beschikbare paal. Ennn de laadpalen aan de snelweg zijn schreeuwend duur. Sommigen tot wel €0,80 per kWh. Kan ik net zo goed benzine er in gooien.

Ik rijd zelf PHEV en vind dat eigenlijk wel de beste van beide werelden. Woon-werkverkeer doe ik elektrisch en lange afstanden gewoon hybride. 750km rijden tanken en gaan.
Dat aantal beschikbare palen is denk ik vooral in de overgang een probleem.

Toen de elektrische auto rond 2010/2012 op de markt kwam was het allemaal nieuw. Maar door weinig van die auto's was het nog niet lucratief om snelladers te plaatsen. Tesla heeft dit grotendeels eigenhandig opgelost en toen waren er ineens heel veel laders relatief tot het toen nog kleine aantal elektrische auto's. En de range van de Nissan Leaf en BMW i3 was zo beperkt dat deze auto's nauwelijks voor lange afstanden gebruikt werden. Het probleem was toen dat de afstand tussen snelladers erg groot was, maar eenmaal op een plek met snelladers was er vrijwel altijd plek.

Een ruime 5 jaar later nam het aantal elektrische auto's een vlucht. Toen kwamen auto's als de Model 3 en Audi e-Tron (nu Q8) op de markt en begon het interessant te worden om snelladers aan te bieden. Fastned begon toen hard te groeien, je kreeg Shell Recharge, Allego, Ionity werd in 2017 opgericht en daardoor kreeg je vooral een sterke groei in het aantal locaties. Voordeel was dat je (zeker in landen als Nederland en Noorwegen) vrijwel zonder te plannen met een EV kon gaan rijden. Maar de hoeveelheid laadpalen per locatie waren (muv Noorwegen) nog wel erg beperkt. In 2017/2018 nog geen probleem, want zoveel elektrische auto's waren er nog niet.

Sinds 2020 zie ik dat de groei van het aantal elektrische auto's waarmee ook lange afstanden gereden erg hard gaat. En daardoor staan er nu op drukke dagen (voornamelijk rond de zomervakantie en in de wintersport periodes) te weinig palen per locatie.

Waar we naartoe gaan is de situatie zoals je die al veelvuldig in Noorwegen tegenkomt. Dan staan er tientallen palen per locatie en zijn er vrijwel geen wachtrijen meer (al houdt je altijd dat risico, zoals er ook wel eens files staan bij de tankstation in Luxemburg). Alleen heeft het tijd nodig. We zitten in een overgang en bij zo'n transitie zie je vrijwel altijd frictie. Maar het zijn geen onoverkomelijke problemen.
Ik ben al op verschillende trips geweest (Zwitserland, Frankrijk, Noorwegen) met de auto. Ik heb 1x in Frankrijk moeten wachten op een laadpaal (destijds met een auto met weinig bereik), en dat is op een route waar inmiddels ook Ionity en Tesla aanwezig zijn met fors meer palen.

Sinds ik overgestapt ben op Tesla laad ik aan de snellader voor 25 cent (of minder) per kilowatt :P

PHEV is een leuke oplossing, maar je moet 2 aandrijflijnen onderhouden en betalen, wat ik dan weer jammer vind.
Zwitserland en Noorwegen zijn top! Die twee liggen jaren voor op NL. Echt niets te klagen over hun. Maar Frankrijk, Spanje en Duitsland yuk!
Ben je recent nog wel eens in Frankrijk geweest? Die hebben een ENORME inhaalslag gemaakt. Ik was daar vorig jaar augustus nog, en begin dit jaar (april) reed ik er nogmaals doorheen op weg naar Spanje

En het verschil in die slechts 7-8 maanden is echt enorm: de hoeveelheid laadpalen die ze aan het installeren is, is echt gigantisch qua hoeveelheid én tempo.

Vrijwel elk tankstation heeft inmiddels meerdere (vaak 6-10, dus 12-20 plekken) laadpalen staan. Met diverse aansluitingen, dus ook oudere modellen kunnen er terecht.

Ook in steden en, in iets mindere mate, dorpen zijn ze daar in behoorlijk hoog tempo laadpalen aan het plaatsen.

Spanje loopt idd wel iets achter nog, maar ook daar is men het tempo wel aan het opschroeven heb ik gemerkt.
Er staan inderdaad veel laadpalen, echter ik was er deze zomer ook (niet met een EV overigens) op een tijdstip dat half Nederland op vakantie naar Frankrijk gaat, en op mij als 'EV leek' kwam het niet echt over alsof er 'genoeg laadpalen' waren. Tijdens al onze stops waren overal continu alle palen bezet en stonden de parkeerplaatsen overvol met andere EV's waarvan ik vermoed dat die er niet alleen stonden om een broodje te halen. Ongebruikte laadpalen tijdens de stops langs de snelweg heb ik volgens mij nergens gezien.

Dit is een probleem met EV's dat volgens mij gewoon nog niet opgelost is, en misschien wel nooit echt opgelost wordt omdat het economisch onhaalbaar is. Als je genoeg palen wilt hebben voor piekmomenten op plekken waar veel mensen langskomen, dan heb je zo'n gods gruwelijk aantal laadpalen nodig dat het totaal onrendabel is de rest van de 90% van de tijd dat het rustig is. Op drukke momenten moet je zelfs bij tankstations af en toe in de rij staan, en dan duurt tanken nog geen 1/10e van de tijd van opladen, je hoeft geen rekenwonder te zijn om uit te rekenen dat niet rendabel te schalen is.

Edit:
Begrijp me overigens niet verkeerd, ik ben zeker voorstander van EV's en ik vind het een aparte redenering om 363 dagen van het jaar een benzine auto te gaan rijden omdat je anders 2 dagen per jaar mogelijk een probleem hebt om te laden heen en terug naar een vakantie bestemming. Dat is niet logisch, en daar zijn betere oplossingen voor. Persoonlijk denk ik dat all-in gaan op EV's, en hybride en bezine auto's volledig uit te faseren een slecht idee is. Hybrides zijn volgens mij in heel veel gevallen een betere oplossing dan EV's, en door fabrikanten op termijn te verbieden hybrides te maken stimuleer je alleen maar dat mensen veel langer in hun huidige benzine auto's blijven rijden. Ik geloof er dan ook niks van dat het idee om in 2035 alleen nog nieuwe EV's toe te staan daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 5 september 2024 10:47]

Niet iedere stop moet je laden natuurlijk. Soms moet je gewoon naar het toilet of ben je klaar met laden en parkeer je je op een andere plaats dan op de laadplaats.

Ik begrijp wel dat je je er vragen bij stelt als iemand die het nog niet doet, ik had er voor ik zelf met een EV reed ook wel wat angst voor. Maar lees elke verklaring in deze comments hier van mensen die het effectief ook gedaan hebben met een EV. Op vakantie gaan met een EV is minstens even gemakkelijk als met een ICE, en afhankelijk van hoe je het bekijkt zelf comfortabeler.
Ik ben natuurlijk niet rond gegaan om mensen te vragen waarom ze daar waren, maar als alle laadpalen continu bezet zijn dan is denk ik dat je ook zonder 'EV ervaring' best de conclusie kunt trekken dat dat betekent dat andere auto's staan te wachten tot ze aan de beurt zijn toch? ;)

Dat het kan, met een EV op vakantie, geloof ik meteen. Dat het 'minstens even gemakkelijk is' geloof ik dan weer niet, maar het zal ook niet heel veel moeilijker zijn. Als ik zelf een EV zou hebben zou ik waarschijnlijk proberen te zorgen de reis zo op te delen dat je uberhaupt niet meer dan een km of 400 per dag hoeft te rijden en dan een extra overnachting boeken zodat je niet langs de snelweg hoeft te laden bijvoorbeeld. Ik heb daar geen moeite mee maar ik kan me goed voorstellen dat dat niet voor iedereen een optie is natuurlijk.

Wat EV-rijders in de comments hier schrijven daar trek ik geen conclusies uit, het zal ongetwijfeld allemaal kloppen wat ze zeggen maar er zit natuurlijk een extreme bias in het type mensen dat naar Tweakers gaat om op een topic over EV's te commenten over hun auto vakantie :+
Ik vind het soms heel irritant dat moeten laden op vakantie. Maar objectief gezien gaat het helemaal prima.
Deze vakantie 1x 10 minuten en een keer 5 minuten moeten wachten tot er een laadpaal vrij was.Verder overal gelijk kunnen laden.
Mijn laadstress bestaat uit het uitzoeken waar je gaat laden , of er wel een laadpaal is, zijn de laadpalen niet kapot, zorgen dat je genoeg km over hebt om eventueel door te rijden naar een volgende plek
Stresskip uiteraard want het gaat altijd prima.

En eigenlijk wordt de vakantie laadstress elk jaar minder. Ik rijd inmiddels 6 jaar volledig electrisch, en plannen is amper meer nodig ( zelfs in ons mini bergdropje in Italie hadden we laadpalen op een paar honderd meter van ons huisje)
maar als alle laadpalen continu bezet zijn
Maar waar baseer je dat op dan? Want dit is dus gewoon niet zo :P

Klik op Google Maps voor de grap eens wat Fastned locaties aan, daarin staat tegenwoordig hoeveel plekken er vrij zijn. Of download de Tesla app eens, daarin kan je ook live gebruik zien. Ik heb nog nooit een volledig bezette Tesla Supercharger gezien persoonlijk.

Wil je geen apps installeren oid, dan kan je https://nl.chargemap.com eens bekijken, daar staat ook live op hoeveel palen er bezet zijn.
Maar waar baseer je dat op dan? Want dit is dus gewoon niet zo :P

Klik op Google Maps voor de grap eens wat Fastned locaties aan, daarin staat tegenwoordig hoeveel plekken er vrij zijn. Of download de Tesla app eens, daarin kan je ook live gebruik zien. Ik heb nog nooit een volledig bezette Tesla Supercharger gezien persoonlijk.
Ik had het specifiek over de laadpalen bij stops langs de franse snelwegen tijdens de piekdagen van het vakantie verkeer. Daar hoefde ik ook niet voor naar Google maps of de Tesla app, ik kon het gewoon met mijn eigen ogen bekijken toen ik er zelf was :+
Hoe lang geleden is dit? Er is de afgelopen jaren flink wat veranderd :)

Op vakanties vetrouw ik zelf op het Supercharger netwerk van Tesla. Mede omdat ze maar zo 20 cent per kilowatt goedkoper zijn dus dat scheelt nogal. Deze liggen vaak net wat verder van de benzinestations aan de snelweg af.

Waar een TotalEnergies of IONITY trots is op 2 tot 4 palen, plaatst Tesla pleinen met 10 tot 40 laders. Wachten hoeft daar dus gewoon nooit. En stel dat ze al vol zouden zitten, dan houdt de ingebouwde navigatie daar volgens mij rekening mee (ze tellen namelijk zelfs de hoeveelheid aanrijdende auto's) ;)
Dit was anderhalve maand geleden. Er staan ook echt wel veel laadpalen hoor, 20 of 30 op sommige plekken maar alsnog allemaal bezet. Het is gewoon uberhaupt een gekkenhuis op veel plekken en tijden, niet alleen wat laden betreft. Daarom zal het het grootste deel van het jaar ook geen enkel probleem zijn maar als je (net als veel mensen) allemaal tegelijk langs dezelfde laadstations komt dan creeert dat een piek vraag waar geen enkel laadstation rendabel genoeg palen voor kan neerzetten. Bedenk ook dat het aantal EV's op de weg nu nog maar een relatief klein percentage is, minder dan 10% in de meeste europese landen, dus de vraag naar laadpunten op piek momenten zal alleen maar groter worden.
Ik ben natuurlijk niet rond gegaan om mensen te vragen waarom ze daar waren, maar als alle laadpalen continu bezet zijn dan is denk ik dat je ook zonder 'EV ervaring' best de conclusie kunt trekken dat dat betekent dat andere auto's staan te wachten tot ze aan de beurt zijn toch? ;)
Net niet nee, dat probeer ik je juist uit te leggen.
Die ene keer dat ik stond te wachten had ik niet geparkeerd hoor, dan sta je gewoon bij die laders in de wagen te wachten tot iemand wachtrijd. Als je zo'n rij niet hebt gezien, dan was daar waarschijnlijk niemand aan het wachten.

Een EV wagen die gewoon geparkeerd is, moet net niet meer laden op dat moment.
Dat het kan, met een EV op vakantie, geloof ik meteen. Dat het 'minstens even gemakkelijk is' geloof ik dan weer niet, maar het zal ook niet heel veel moeilijker zijn. Als ik zelf een EV zou hebben zou ik waarschijnlijk proberen te zorgen de reis zo op te delen dat je uberhaupt niet meer dan een km of 400 per dag hoeft te rijden en dan een extra overnachting boeken zodat je niet langs de snelweg hoeft te laden bijvoorbeeld. Ik heb daar geen moeite mee maar ik kan me goed voorstellen dat dat niet voor iedereen een optie is natuurlijk.
400km is wel erg weinig, op een halve dag doe je al vlot 600km. Niets mis met een overnachting te boeken bij lange reizen, maar met laden heeft dat niet veel te maken vind ik. Toen ik nog een diesel had deden we het ook als ik met mijn broer en zijn gezin op reis ging. De hele dag in de wagen (zelfs met stops) was gewoon niet doenbaar met kleine kinderen.
Wat EV-rijders in de comments hier schrijven daar trek ik geen conclusies uit, het zal ongetwijfeld allemaal kloppen wat ze zeggen maar er zit natuurlijk een extreme bias in het type mensen dat naar Tweakers gaat om op een topic over EV's te commenten over hun auto vakantie :+
Welke bias hebben niet EV rijders dan die EV rijders komen vertellen over wat een nachtmerrie het wel is om met een EV te 'moeten' rijden?

Ik zit al vlot 20 jaar op tweakers en de hoeveelheid duidelijke niet technische mensen die plots op tweakers terecht komen als het over EV rijden aankomt is net hetgene dat verdacht en vreemd is. Zeker de IT'ers hier, en dat zullen er wel wat zijn, gaan al snel een bedrijfswagen krijgen en die is op dit moment nu éénmal een ev. Dus dat zoveel mensen hier die misinformatie bestrijden vind ik niet meer dan normaal.
Welke bias hebben niet EV rijders dan die EV rijders komen vertellen over wat een nachtmerrie het wel is om met een EV te 'moeten' rijden?
Over het algemeen zijn mensen eerder geneigd om positief te oordelen over hun eigen ervaringen en beslissingen dus het is niet vreemd dat je veel vaker 'EV is prima op vakantie' verhalen leest dan 'ik heb er spijt van dat ik met mijn EV op vakantie ben gegaan'.

Maargoed eigenlijk was dat niet per se waar ik op doelde met 'bias in de reacties', ik bedoelde eigenlijk dat de reacties bij een Tweakers artikel over EV's waarschijnlijk niet echt een goede dwarsdoorsnede van 'alle auto rijders' of zelfs 'alle EV rijders' is, en dat ik er daarom niet echt conclusies uit kan trekken als ik hier lees dat sommige mensen goede ervaring hebben met hun EV op vakantie.
400km is wel erg weinig, op een halve dag doe je al vlot 600km
Ja je kunt ook prima 1200 op een dag rijden maar als je op een totale afstand van ~800km toch al beslist om te stoppen (wat gewoon veel relaxter reizen is), of op ~1200km twee keer, dan is op de helft wel een goede keuze :+ . Genoeg mooie plekjes om een dag of 2 te blijven hangen voor je weer verder reist, ik hoef niet per se 3 weken op 1 plek te zijn ;-)

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 5 september 2024 11:45]

Als ik zelf een EV zou hebben zou ik waarschijnlijk proberen te zorgen de reis zo op te delen dat je uberhaupt niet meer dan een km of 400 per dag hoeft te rijden en dan een extra overnachting boeken zodat je niet langs de snelweg hoeft te laden bijvoorbeeld.
400km per dag? De afgelopen vakanties deed ik er 800-1000 per dag en dat was dan nog vanwege files (baustelle) die uren vertraging opleverden. Op de heenweg ging ik de tweede dag rijden om 6:00h en de navigatie zei dat ik om 14:00h op de bestemming zou zijn, in werkelijkheid was ik er die dag pas om 17:00h.
Zonder files had ik dus nog 350km verder kunnen zijn (en dan na het avondeten nog een paar honderd) .
Ik bedoel dat niet als wedstrijdje opscheppen wie het verst kan rijden op een dag, ik vind het gewoon een stuk relaxter om geen hele dagen in de auto te zitten, en om op verschillende plekken een extra dagje te blijven plakken zodat je ook nog iets anders van de omgeving ziet dan alleen maar de snelweg. Waarom zou ik zo nodig in 1 gruwel dag van a naar b gaan rijden, het is vakantie dus tijd zat om het rustig aan te doen? :+
Ik bedoel dat niet als wedstrijdje opscheppen wie het verst kan rijden op een dag, ik vind het gewoon een stuk relaxter om geen hele dagen in de auto te zitten,
Tja, dat is een keuze. Vroeger had je van die verhalen over mensen die in één ruk van Zuid-Nederland naar Zuid-Spanje reden. Dat is leuk dat je er snel bent, kunnen de kinderen gelijk de zee in, maar zelf heb je drie dagen nodig om bij te komen.

Het scheelt echter heel veel of je relaxed onderweg kunt overnachten. Als je in Frankrijk ver van de péage wegbkijft kan de rit zelf heel mooi zijn, zeker als je overal met je bus kunt staan. Een camper is al snel groter, je kunt er bepaalde dorpjes niet mee in, en met een caravan-combinatie is het nog lastiger om een plaatsje te vinden.

Ideaal is het aIs er langs de route een plaats is die je wilt bezoeken, en je hebt daar in de buurt een betaalbare camping/B&B/... (De moet je tegenwoordig dan wel een jaar tevoren reserveren) In Duitsland vond ik dat echter niet. Overal waar ik langs kwam lagen de prijzen bijna op Nederlands niveau en de snelwegparkings zijn helemaal overvol.
Tja, dat is een keuze. Vroeger had je van die verhalen over mensen die in één ruk van Zuid-Nederland naar Zuid-Spanje reden
Tja, ik heb geen kinderen dus waarschijnlijk begrijp ik daarom niks van de keuzes die sommige mensen maken :D. Als je van Nederland naar Zuid-Spanje rijdt en je neemt een mooie omweg kom je langs zoveel mooie plekken en steden, zonde om daar zo snel mogelijk voorbij te jakkeren toch? Ook midden in de nacht vertrekken ('want dan is het lekker rustig op de weg') of per se op een zwarte zaterdag moeten rijden ('want dat is het begin van de vakantie') snap ik dus weinig van, op die manier maak je van vakantie iets waar je tegenop gaat zien toch? ;)

Anyway, voor mij zou een electrische auto verder dus ook voor op vakantie prima zijn, ik heb er nu nog geen maar ik maak me er totaal geen zorgen over voor in de toekomst dus. Ik zou er dan alleen zelf niet voor kiezen om op drukke momenten langs de franse snelwegen te gaan laden want dat kwam op mij ook niet als heel erg ontspannend over.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 12 september 2024 16:04]

Tja, ik heb geen kinderen dus waarschijnlijk begrijp ik daarom niks van de keuzes die sommige mensen maken.
Dat maakt een groot verschil. Een tweede is, toen ik klein was had de gemiddelde Nederlander nog geen auto. Mijn vader reed van het kantoor in onze stad naar het andere kantoor met een Ford Transit vol met collega's die geen auto hadden, de Transit was van de baas en die betaalde de benzine. Alleen op vakantie moest mijn vader de benzine zelf betalen (vind nu nog maar een bus op benzine) maar het voordeel was dat we alle mogelijke ruimte hadden, ieder een bananendoos vol met boeken of speelgoed voor de regenachtige dagen. We gingen altijd op de bonnefooi, desnoods sliepen we in de bus. Tegenwoordig kan dat bijna nergens meer.
Als je van Nederland naar Zuid-Spanje rijdt en je neemt een mooie omweg kom je langs zoveel mooie plekken en steden, zonde om daar zo snel mogelijk voorbij te jakkeren toch?
Als kind verveel je jezelf al heel snel. Lezen kan niet want dan wordt je misselijk, gamen idem.
Ook midden in de nacht vertrekken ('want dan is het lekker rustig op de weg')
Ideaal want ten eerste schiet het lekker op en ten tweede heb je de eerste paar honderd kilometers toch geen mooie omgeving.
of per se op een zwarte zaterdag moeten rijden
Doe ik ook niet, maar om andere reden. We gaan op zaterdag naar de kerk. Wel hebben we het gehad dat we na het kerkbezoek het niet konden laten om alvast de auto in te gaan laden. Dat was dan half 10 klaar dus zijn we 22:15, net na zonsondergang, gaan rijden. Probleem is dan wel dat je op veel vakantieparken en vakantiehuisjes - zeker in het seizoen - alleen van zaterdag tot zaterdag kunt huren. Bij sommige campings is dat inmiddels ook het geval, maar meestal moet je die tegenwoordig ook al reserveren - en lang van te voren 1½ jaar of zo.
('want dat is het begin van de vakantie')
Er zijn van die mensen die komen thuis van werk, gaan eten en vertrekken dan onmiddelijk (type dat in één keer naar Spanje rijdt) maar dan krijg je dus door de omschakeling van stress naar niets doen ook gezondheidsproblemen.

En zeker als je kleine kinderen hebt is er niets leukers als de volle drie weken op één camping staan zodat ze vriendjes kunnen maken en samen spelen. Een rondreis waarbij je iedere dag ergens anders staat is misschien leuk voor volwassenen, voor kinderen is er niets ergers - behalve tegenwoordig geen WiFi.
Jouw laatste opmerking is wel de spijker op z'n kop. Mensen rijden het hele jaar met een veel te grote, veel te zware dikke auto heen en weer naar het werk omdat ze twee keer per jaar een flinke reis maken en wellicht een sleurhut moeten trekken. Mijn schoonvader is er zo eentje. Het is niet logisch om het overgrote deel van het jaar ingericht te zijn op die paar dagen.
Dat is het wel, tenzij er een alternatief komt waarbij je voor een redelijke prijs een leuke auto kunt huren of swappen als je een flinke reis gaat maken of een sleurhut wil trekken.

Je koopt spullen immers niet met een ‘mwah, hier kom ik gemiddeld wel mee weg’ houding, maar op wat je maximaal nodig hebt of mooi/leuk vindt. Anders hadden we hier op Tweakers allemaal een low-cost budget PC’tje, een boormachine waar je max 6mm gaatjes mee kan boren, geen mooie buitenmeubel sets, BBQ’s of buitenkeukens (hoe vaak is het nou echt mooi weer in NL om daar gebruik van te maken) en ga zo maar door. Als je een auto zou kopen op enkel woon-werk spec dan had 90% van de mensen een Smart ForTwo gekocht.
Een autootje huren (of nog beter: lenen) om een sleurhut te trekken of naar zuid Frankrijk te rijden kan zomaar goedkoper zijn dat het hele jaar je bakbeest voor woon-werkverkeer te gebruiken. Daarbij moet iedereen het natuurlijk zelf weten, maar als inderdaad het argument tegen het aanschaffen van een EV is dat je wellicht twee keer per jaar niet in één ruk door kunt rijden, dan speelt er wellicht iets meer. En mocht dat inderdaad hét doorslaggevende argument zijn, dan past een EV dus niet bij jou. Prima, mag je ook gewoon zeggen, die smoesjes hoeven echt niet.

90% van de laptops (ik zeg maar wat) zijn ook geen gaming laptops. Als iedereen zou kopen wat je maximaal nodig hebt dan zag het wagenpark op dat gebied er ook wel even anders uit in Nederland. Om maar even in jouw allemaal redenatie mee te gaan.
Leuk dat je iets mij iets van ‘smoesjes’ in de mond wilt leggen, maar dat kun je beter achterwege laten. Een EV is op dit moment, alles overziend, inderdaad nog niets voor mij. Maar dat heeft niets met sleurhutten of slechts 1x per jaar naar Zuid Frankrijk rijden te maken. Waarmee wel kun je in diverse andere reacties van mij lezen als je dat echt zou willen weten.

Maar ik blijf bij mijn stelling, je koopt een auto wel voor ongeveer het maximale scenario dat je in gedachte hebt. Voor regulier woon-werk zouden de meeste mensen echt met een mini-auto’tje toe kunnen en toch kopen we die niet massaal. In Amerika is de pick-up de koning van de verkoopcijfers. Dat is ook niet omdat iedereen iedere dag die laadbak vol heeft, maar wel de flexibiliteit wil hebben voor de keer dat het wel moet. Dat is grosso modo hier niet anders.
Ik bedoelde het niet zo om jou een smoesje in de mond te leggen, meer het 'je' als in algemene zin. Mijn excuses als dat niet zo is overgekomen.

Ik denk niet dat wij het met elkaar eens gaan worden. Dat hoeft ook niet. Het lijkt mij nogal een dure en onpraktische levenshouding om altijd in te zetten op flexibiliteit en de pieken als standaard te hanteren. Maar goed, iedereen mag dat voor zichzelf bepalen.
Oke, no worries. Misschien had ik je verkeerd begrepen. Ieder zijn eigen levenswijze inderdaad 👍
Een autootje huren (of nog beter: lenen) om een sleurhut te trekken of naar zuid Frankrijk te rijden kan zomaar goedkoper zijn dat het hele jaar je bakbeest voor woon-werkverkeer te gebruiken.
Of niet.
Zoals iedereen in dezelfde periode op vakantie wilt (iets met schoolvakanties) zal ook de vraag naar die huurbak pieken, gaat er op die dagen een tekort zijn en dus gaat de prijs voor die dagen omhoog. Daarnaast kan (net als bij de laadpalen van @johnbetonschaar ) geen een verhuurder rendabel voldoende auto's aanhouden om aan de piekvraag te voldoen. Heb je dus geen eigen bakbeest, dan is er voor jou geen (auto)vakantie.
Het kan daarintegen prima als je altijd buiten de seizoenen op vakantie gaat, bv omdat je gepensioneerd bent, omdat de kinderen niet meer schoolgaand zijn, of omdat je besloten hebt die niet te nemen.
Dat is het wel, tenzij er een alternatief komt waarbij je voor een redelijke prijs een leuke auto kunt huren of swappen als je een flinke reis gaat maken of een sleurhut wil trekken.
Het ligt er natuurlijk aan wat je onder 'redelijke prijs' verstaat, maar de alternatieven zijn er dus wel. Lease rijders kunnen vaak al hun EV voor een benzine auto swappen tijdens de vakanties trouwens.

Als je het hele jaar in een 'normale' niet zwaar oversized EV gaat rondrijden waar je ook een caravan mee kan trekken dan kun je waarschijnlijk zo veel op de aanschaf-, en verbruikskosten besparen dat 1x per jaar een diesel huren om met je caravan op stap te gaan zelfs nog goedkoper is ook. Je kunt het 'probleem' ook nog omdraaien, en de kosten van het 'huren van een auto die een caravan kan trekken' meenemen in je overweging om uberhaupt een caravan aan te schaffen, die zijn namelijk ook best prijzig en blijkbaar hebben mensen het er toch voor over om 'met de caravan op vakantie te gaan'. Om maar te zeggen dat 'logisch' niet altijd hoeft te bekenen 'zo goedkoop mogelijk'.

Dat er zoveel mensen in veel te grote auto's rondrijden is totaal onvergelijkbaar met 'boormachines waar je max 6mm gaatjes mee kan boren' of wat dan ook. Een normaal formaat auto is voor het overgrote deel van de mensen echt voor praktisch alle doeleinden geschikt, mensen kopen ook niet allemaal massaal aanhangwagens maar huren ze gewoon als ze ze nodig hebben.

Ik ben het overigens wel met je eens dat hier nog veel te winnen valt en dat er meer, betere en goedkopere alternatieven voor swap-cars etc. zouden moeten komen, omdat dat gewoon logisch en efficient is. Mijn voorspelling is dat we daar sowieso uiteindelijk naar toegaan omdat prive auto bezit zeker in stedelijke gebieden de uitzondering gaat worden, omdat het onbetaalbaar wordt.
"Het is niet logisch om het overgrote deel van het jaar ingericht te zijn op die paar dagen."

Als je één auto per gezin hebt, is dat financieel wel logisch.

Een oplossing is een aantal deelauto's met meerdere gezinnen (en niet allemaal tegelijk op vakantie gaan).

Ook zou het helpen als we bezit van auto's niet meer belasting (MRB, BPM), maar vooral het gebruik (rekeningrijden gedifferentieerd naar tijd en plaats).
Ik snap niet zo goed wat het gezin ermee te maken heeft. Mijn schoonvader heeft een dikke auto, een caravan en een aanhanger. Er is absoluut geen noodzaak voor mij om dan dagelijks met een dikke auto in de file te staan. We hoeven maar een gil te geven en de boel komt voorrijden. En voor hen is het ideaal want zij gaan regelmatig met de caravan op pad, buiten het seizoen het liefst, dus het past perfect in hun manier van leven. Dat wij twee keer per jaar met zo'n ding de weg op gaan is voor mij geen argument om er één te kopen en een auto die h'm kan trekken.

En zo zijn er veel meer mensen die ik ken die hun dikke auto, hun aanhanger en zelfs hun huis geregeld uitlenen omdat ze het zelf niet 365 dagen per jaar nodig hebben. Mijn broertje heeft bijvoorbeeld een leuk huis in Amsterdam en via huizenruil kunnen ze lekker goedkoop elders in een huis zitten als ze op vakantie willen. Het heeft voor hen geen enkel nut om een vakantiehuis ergens te kopen, om maar eens wat te noemen.

Ik snap de noodzaak niet zo goed om het hele jaar zodanig ingericht te zijn dat de pieken opgevangen kunnen worden. Je hebt toch ook niet altijd 8 eetkamerstoelen aan tafel staan omdat twee keer per jaar er wat vrienden komen eten?
Ik had dit probleem afgelopen vakantie op weg naar Lam in Duitsland ook. Ik gebruikte de Hyundai navigatie van mijn auto en die stuurde me in eerste instanties naar laadpalen waar mijn laadpas niet werkt of waar één paal staat en drie auto's staan te wachten. Op het moment dat we nog 50 Km konden rijden en mijn laadpas werkte niet, was ik helemaal klaar met m'n EV! Maar we moesten door.
Ik heb ter plekke ABRP geïnstalleerd en voor een paar euro een abonnement op premium genomen. Ik heb wat zaken aangepast, zoals minimaal 8 laadpunten, hond-vriendelijk en een beoordeling van drie sterren of hoger. Ik heb de rest van de rit geen enkel probleem meer gehad. Overal waar we kwamen was voldoende ruimte, werkte mijn laadpas, konden we eten en drinken en toiletteren en ons hondje even laten lopen.
We waren alsnog relatief veel tijd kwijt aan opladen, want onze auto kan opladen met maximaal 40 kWh, maar zonder enige vorm van stress.
Dat bij sommige situaties een hybride auto nu beter past dan een EV kan ik me goed voorstellen. Als we over 10 jaar een situatie hebben waarin 80% van de auto's electrisch is, lijkt mij dat een heel goed vooruitzicht. Zelfs als we een paar procenten overhouden die nog op benzine rijden, lijkt me het helemaal prima.
Gek genoeg zijn het altijd niet EV rijders die de grootste problemen ervaren met opladen :/

Ps. Zelf al meer dan 10 vakanties met EV’s gedaan en letterlijk 1 keer 5 minuten moeten wachten…
Aan de hoofdwegen is het inmiddels goed geregeld maar daarbuiten is het zeer afhankelijk van gebied. Mij valt vooral op hoeveel palen er niet werken. Tesla heeft dit overigens wel goed voor elkaar
Meh, Duitsland is prima. Meer dan voldoende palen langs de snelweg (of anders bij een autohof 1 minuut van de snelweg af) tegenwoordig.
Dat klopt wel. Zeker nu je ook de Tesla superchargers kunt gebruiken met alle EVs. Mijn persoonlijke ervaring is helaas dat veel laadpalen langs de snelweg nogal vaak stuk zijn. Werkende Superchargers zijn wel altijd voldoende beschikbaar.
Vond het dit jaar meevallen qua kapotte palen, maar op de meeste plekken in Duitsland staan vaak de Superchargers langs de Ionity's/Fastneds/etc, dus je hebt inderdaad keus voldoende.
Wanneer ben je voor het laatst geweest? In Frankrijk stikt het aan de snelwegen inmiddels van de snelladers aan de snelwegen.
Ben afgelopen mei vakantie naar Spanje geweest en elk tankstation in frankrijk heeft bijna 6 a 10 laadpalen, voor mijn ge oel zelfs nog beter dan Duitsland waar ik ook 2x een vakantie rit doorheen heb gemaakt naar Italië...

Echter Italië is wel een stuk minder qua hoeveelheid laadpalen. Beide landen slechts 1x even 10 minuten moeten wachten op een plek om te laden aangezien het vol was. Alle andere keren meer dan genoeg plaats.
Ik ben het grotendeels met je eens maar die lange rit, als je hiermee een vakantie bedoelt is echt hels. Er zijn soms maar 6 laadpalen voor 40-60 auto’s waardoor je in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Spanje rustig 3 uur wacht op een beschikbare paal.
Ken verschillende mensen die dat al jaren jaarlijks doen en nog nooit zoiets gehoord.
Ik ken mensen die jarenlang op vakantie gaan in NL en altijd “goed weer!!” hebben terwijl ik 60km verderop moet rennen naar de waslijn om mijn was binnen te halen of geen enkele zonnestraal voel. Ik heb het zelf meerdere malen gezien. Ik was toen aan het kijken voor een Audi Q8 e-tron en heb toen besloten; PHEV! Ik wil het risico niet lopen om een uur of twee te wachten.
Dit jaar drie weken Frankrijk op reis geweest. Nergens moeten wachten voor te laden. Het is gewoon funny om reactie's als de uwe te lezen. Is gewoon op niets gebaseerd.
Grappig dat je je laat bangmaken door mensen zonder ev maar rotsvast overtuigd dat je gelijk hebt .
Zo werken de hersenen van veel mensen. Als je eenmaal een overtuiging hebt (waarop het gebaseerd was is niet relevant) dan ben je niet eenvoudig van het tegendeel te overtuigen. In veel gevallen zullen harde feiten die het tegendeel aantonen er zelfs voor zorgen dat je nog meer overtuigd raakt van je oorspronkelijke mening.
Net als vooroordelen zal dit een evolutionair voordeel hebben gevormd in de ontwikkeling van de mens. Conclusies trekken op grond van weinig (of zelf anekdotisch) bewijs is nuttig om sneller te kunnen inspelen op gelijksoortige situaties in de toekomst. Het is alleen lastig als situaties veranderen of als de conclusie gebaseerd was op incompleet of incorrect "bewijs".
Ik krijg echt jeuk van dit soort onzin die verspreid wordt door mensen die zelf geen EV rijden. Alsof de zwarte zaterdag taferelen het hele jaar door waarheid zijn (tip: ga sowieso niet de weg op met zwarte zaterdag :) ). Ik heb echt nog nooit hoeven wachten op een snellader in Italië, Spanje of Frankrijk en als je vooraf even onderzoek doet en nadenkt over de geschikte laadpassen, dan betaal je ook niet overal de hoofdprijs.

Prima dat jij tevreden bent met je PHEV, maar stop met met het prediken van ongefundeerde beweringen die bewezen niet waar zijn. EV rijden is niet de holy grail, maar ik wil ook op lange afstanden nooit meer terug qua comfort. Die paar kopjes koffie en korte wandelingetjes extra onderweg neem ik heel graag voor lief.

[Reactie gewijzigd door BigSmurf op 5 september 2024 11:54]

Bedoel je niet EV ipv ICE? ;) ICE = internal combustion engine, EV = electric vehicle.
Zeker, foutje (bedankt!). Aangepast!
Het lijkt me ergens ook veiliger om af en toe even van de weg af te zijn en de benen te strekken al zit je er misschien qua reistijd niet altijd op te wachten
Hé, in deze “alinea” zitten de slimme opmerkingen 😀.
Ik heb nooit begrepen waarom je wil haasten als je vakantie hebt…

Edit: en ook nooit begrepen waarom je een hok meesleept naar Frankrijk terwijl er daar al zoveel staan die je kan huren.
Ach, ieder z’n ding.

[Reactie gewijzigd door F-train op 5 september 2024 17:59]

Ik kan de tesla superchargers dan aanraden. Daar kun je ook terecht, gaat een stuk vlotter en vaak ook nog wel een leuk koffietentje erbij. Aan de snelweg nog goedkoper (30 cent) dan een gemiddelde straat laadpaal in de stad (55 cent).
In Zweden heb je zelfs plekken waarbij de Tesla superchargers op de parkeerplaats van de supermarkt zit! Gezien in Ystad.
[...]


Ik ben het grotendeels met je eens maar die lange rit, als je hiermee een vakantie bedoelt is echt hels. Er zijn soms maar 6 laadpalen voor 40-60 auto’s waardoor je in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Spanje rustig 3 uur wacht op een beschikbare paal. Ennn de laadpalen aan de snelweg zijn schreeuwend duur. Sommigen tot wel €0,80 per kWh. Kan ik net zo goed benzine er in gooien.

Ik rijd zelf PHEV en vind dat eigenlijk wel de beste van beide werelden. Woon-werkverkeer doe ik elektrisch en lange afstanden gewoon hybride. 750km rijden tanken en gaan.
Ongetwijfeld dat het ooit al eens zal voorgekomen zijn, maar 40-60 auto's voor 6 laadpalen? Ik heb het in elk geval niet gezien toen ik een paar weken terug in Frankrijk rondreed. Ik heb welgeteld één keer 10 minuten moeten wachten alvorens ik kon inpluggen. Dit waarschijnlijk omdat de vorige Aire gesloten was en het middag was en die Aire een McDonalds had. Al die zaken samen zorgde er dus ook voor dat je met ICE 10-15 minuten in een rij moest wachten voor je bij de pomp kon.

Weet je nog welke Aire dat was? Want ben dan wel benieuwd naar de reviews die daar zijn achtergelaten.
Mijn schoonouders hebben inmiddels al geruime tijd een Ioniq 5. Ze komen geregeld naar ons in Italië, ook deze zomer tijdens een van de drukste dagen van het jaar.

Ze hebben tot nu toe slechts 1 keer hoeven wachten op een vrije paal: 5 minuten in Bologna.
Bij alle andere laadstops was er minimaal 1 paal vrij en konden ze direct inpluggen.

De prijs: tsja, sommige palen langs de snelweg zijn inderdaad duurder, maar om nou voor die paar lange ritten een benzine (die dan dus even duur is) te pakken, terwijl je voor alle andere ritten goedkoper uit bent... Daarnaast weet je dat het duurder is, bij de tankstations op de Brennerpas kost een litertje diesel ook €2,20. Het is een keuze.
Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden net buiten de snelweg, waar je een normale prijs betaalt. Je verliest er hoop en al 2min mee en je krijgt er deftige infrastructuur voor in de plaats ipv die smerige autosnelwegstations. De prijzen van laden op de autosnelweg zullen zich de komende tijd wel verder normaliseren.
In Italië (en op sommige plekken in Oostenrijk) zijn het vaak hele fijne stops net buiten de snelweg. Vaak bij winkelcentra of bezienswaardigheden, vaak met minimaal 150kW laders. Echt prima geregeld.

Helaas loopt Italië buiten de grotere snelwegen wel een beetje achter. Ze zijn nu wel aan het inhalen, maar bij ons in Umbrië zijn er niet veel snelladers. (Maar vaak wel 11/22kW AC laders bij winkels of stad centrums)
Heb dit nog nooit meegemaakt, nu rijd ik meestal door naar Tesla Superchargers ongeacht dat ik een Kona heb. Altijd plek, en wat ik ooit op afstand heb gezien is een 5 min wachttijd.
Pro-tip : Tesla geeft de bezetting van hun laadpalen aan in de navigatie, en houdt daar rekening mee voor het traject, ze weten namelijk dat je onderweg bent omdat je de dat zo in de navi ingesteld hebt en leiden je zo naar de meest geschikte supercharger (en bereiden je batterij voor op snelladen). Tesla suggereert ook hoe lang je moet laden om je traject te vervolgen naar de volgende supercharger of eindbestemming, dus het is bekend wanneer je ongeveer terug vertrekt. Dat is allemaal zinvolle informatie om de bezetting van de laadpalen te balanceren. Het werkt echt flawless, met als gevolg dat we in de 5 jaar dat we de EV ook voor vakantie gebruiken nog nooit hebben moeten wachten. Ik denk dat zo'n systeem toch wel key is ook voor de andere merken. De auto's zitten bomvol technologie en zijn altijd connected, en niemand rijdt nog lange trips zonder de navigatie in te stellen. Kwestie van alles op mekaar af te stemmen. Ja, er kan altijd iemand onverwacht komen laden, maar dat is een klein percentage.

De snelheidslimieten zijn ook gevoelig omlaag gegaan, bvb in Frankrijk net na Luxemburg (niet-péage autosnelweg), waardoor we toch een dikke 4u aan 1 stuk kunnen doorrijden. Regelmatig kiezen we ervoor om zelfs iets sneller te stoppen, ivm met kleine kindjes.
Sommigen tot wel €0,80 per kWh. Kan ik net zo goed benzine er in gooien.
Nou... niet dus.
Ik heb net vorige week een langer rit in Duitsland gemaakt. 17 kWh/100 km. Met mijn vorige auto, een benzine auto, verbruikte ik (zelfde rijstijl, gewoon lekker mee met het verkeer, max 135) 7.2 l/100 km
Als ik kijk naar de prijzen in Duitsland langs de snelweg;
Elektriciteit: €0,69 / kWh --> €11,73 / 100km
Benzine: €1.96 / liter --> €14,11
Dus zelfs bij snelwegprijzen, en in Duitsland (waar benzine relatief goedkoop is) is het verbruik in geld van een EV nog altijd significant lager dan een ICE.
Heb vorige week in duitsland getankt, benzineprijs ligt rond de 1,63
Dat zal dan niet langs de snelweg geweest zijn. De prijzen die ik noem zijn bij dezelfde Raststätte voor zowel de bezine als Dieselprijs.
Vaak genoeg in Duitsland geweest en echt nog nooit moeten zweten voor een snellader... Zijn er meer dan genoeg van

Download voor de grap eens de fastned app, daar zit een route calculator op die je route planned incl. laadstops. Maar vaak doe ik het zelfs zonder, en begin ik gewoon te zoeken zodra ik nog maar 60km range heb en dit is ook echt nog nooit een probleem geweest.

Misschien was dit vroeger een probleem?
Snelladen is trouwens wel altijd vrij duur, maar dit is prima, de kosten hierdoor zijn grofweg gelijk met benzine per km, maar 99% van de ritjes doe je gewoon lekker goedkoop binnen Nederland aan de normale "traag" (7.2kW) laders.
Toyota roept al jaren dat hybrides de toekomst zijn en geef ze groot gelijk. Alle blaters die alleen EVs verkondigden komen daarop een voor een terug. Nu de diesel nog.
Nederland is níet zelfvoorzienend met opgewekte energie. Wij hebben zelf nauwelijks of geen zon- en windindustrie. Bijna alles komt uit het buitenland.

Met een caravan erachter komt een EV rond de 100 tot 150 km ver. Daarna wil je deze tot 100% opladen, wat extra lang duurt, omdat je anders zo weer stil staat. De EV is geen alternatief voor de ICE.

En die fijne aandrijflijn? Dat zal de meeste mensen in het land van de Aygo's en de Polo's worst wezen.
Nederland is níet zelfvoorzienend met opgewekte energie. Wij hebben zelf nauwelijks of geen zon- en windindustrie. Bijna alles komt uit het buitenland.
Een paar dagen per jaar al wel. En dit neemt flink toe, als de trendlijn zou doorzetten, kán het wel. Als je het maar wil.
Bij olie weet je 100% zeker dat we nooit zelfvoorzienend zijn, en bij gas... tja, dat is een ander verhaal :P
Met een caravan erachter komt een EV rond de 100 tot 150 km ver. Daarna wil je deze tot 100% opladen, wat extra lang duurt, omdat je anders zo weer stil staat. De EV is geen alternatief voor de ICE.
90% van Nederland bezit geen caravan.
Ik heb zelf 2 jaar lang in een EV gereden die 150-200km range had en daarmee 3000km door Noorwegen getrokken. En dat viel dus enorm mee. Maargoed, ik vermoed dat dit aan dovemansoren is gericht.

[Reactie gewijzigd door Richh op 5 september 2024 10:33]

Een paar dagen al wel
Nee, een paar uur per jaar is er op bepaalde plekken in het net een overschot. Vaak overdag met veel zon en wind. De rest van diezelfde dag en met name de nacht, is verre van groen en draait het net hoofdzakelijk op fossiel.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook vóór vergroenen en verduurzamen, maar te idealistische weergave van het verhaal werkt niet goed. Laten we de feiten niet uit het oog verliezen.
Volgens CBS is 17% van de energieopwek in Nederland uit hernieuwbare (en daarmee binnen-Nederland te produceren) energie, vorig jaar. Een stijging van 4% op het jaar daarvoor. Daar komt nog kernenergie bij. Nee, we zijn zeker niet zelfvoorzienend, maar wel in een groeiend aandeel en die lijn moet doorzetten.

Afgelopen jaar waren er 394 uren waarbij de uurprijs 0 of negatief was bij een dynamisch contract, dat is meer dan 2 weken en ongeveer 4.5% van het hele jaar.

Als dergelijke trendlijnen doorzetten, dan kom je een heel eind.
Sowieso ís het simpelweg niet anders. Ja, of je moet Groningen weer open gooien of je centen naar Rusland en Qatar sturen.
In 2022 was het aandeel al 15%.
De stijging gaat dus percentueel gezien de helft langzamer, ook niet heel vreemd gezien de hoeveelheid bedrijven die zich uit offshore projecten terug trokken. Komt wel weer.

https://www.cbs.nl/nl-nl/...derland-2022/samenvatting
Snap echt niet waar die obsessie met caravans vandaan komt. Je gaat toch niet je als samenleving je hele mobiliteit indelen om dat er een paar mensen een caravan naar Spanje willen sleuren.

Beetje zelfde verhaal als er dan kampeerplaatsen voor chalets o.i.d. verdwijnen, dan is kamperen ook ineens een recht.

Vind het allemaal prima hoor maar we kunnen nu eenmaal niet doorgaan met op fossiel blijven rijden dus ja deal with it. Of koop een dure auto met een enorm bereik voor die enkele keer per jaar.
En die fijne aandrijflijn? Dat zal de meeste mensen in het land van de Aygo's en de Polo's worst wezen.
Dat je er naar je zeggen maar 150 kilometer mee kan rijden met een sleurhut er achter idem...
Ik ken eigenlijk helemaal niemand die in stapjes van 100 - 150 km naar Zuid-Frankrijk gaat.
Ik ken niemand die een auto koopt op basis van wat ze er 1x per jaar mee doen.
Wie heeft het over een keer per jaar? De caravan is momenteel zeer populair. Je denkt toch niet heus dat die mensen met een EV gaan?

Ik ken trouwens wel EV-rijders die meerdere keren per jaar (ver) op vliegvakantie gaan. En dan een luxe hotel nemen. En daarmee alle milieuwinst van een EV drie keer ongedaan maken.
Wie heeft het over een keer per jaar? De caravan is momenteel zeer populair. Je denkt toch niet heus dat die mensen met een EV gaan?
Nee, maar achter een Aygo hang je ook geen caravan, dus ik snap niet helemaal waar je naartoe wil.
Ik ken trouwens wel EV-rijders die meerdere keren per jaar (ver) op vliegvakantie gaan. En dan een luxe hotel nemen. En daarmee alle milieuwinst van een EV drie keer ongedaan maken.
Die vakanties hadden ze niet genomen als ze nog in een benzineauto reden wil je suggereren?
Mensen met een caravan hebben én geen EV én geen Aygo. Die hebben een auto waarmee ze de caravan wél kunnen trekken over een behoorlijke afstand.
Die vakanties hadden ze niet genomen als ze nog in een benzineauto reden wil je suggereren?
Ik suggereer dat je de keuze hebt, en drie vliegvakanties met hotel per jaar zijn een niet zo milieuvriendelijke keuze als met de benzineauto en een caravan naar het zuiden rijden.
Mensen met een caravan hebben én geen EV én geen Aygo. Die hebben een auto waarmee ze de caravan wél kunnen trekken over een behoorlijke afstand.
Ja maar mijn punt is dus dat je die auto niet persé in eigendom hoef te hebben.
Je kan prima zelf een Aygo of Tesla hebben en voor je caravan vakanties een auto lenen of huren.
Dat is wat ik zou doen want ik heb echt geen zin aan een onnodig grote auto in de randstad omdat ik het leuk vind om eens in de zoveel tijd met een caravan op pad te gaan.
Ik suggereer dat je de keuze hebt, en drie vliegvakanties met hotel per jaar zijn een niet zo milieuvriendelijke keuze als met de benzineauto en een caravan naar het zuiden rijden.
Hoewel je met een ICE dat "oplaadprobleem" niet hebt verbruik je met een caravan achter je auto wel veel meer benzine.
Het is echt niet zomaar een feit dat dat beter is dan vliegen.
Ja maar mijn punt is dus dat je die auto niet persé in eigendom hoef te hebben.
Je kan prima zelf een Aygo of Tesla hebben en voor je caravan vakanties een auto lenen of huren.
Dat is wat ik zou doen want ik heb echt geen zin aan een onnodig grote auto in de randstad omdat ik het leuk vind om eens in de zoveel tijd met een caravan op pad te gaan.
Dat idee werd jaren geleden op Tweakers geopperd. Honderdduizenden ICE's zouden klaar staan voor de vakanties. Dat is in de praktijk niet gebeurd. Ik weet ook niet of verhuurders zitten te wachten op een caravanbezitter.
Hoewel je met een ICE dat "oplaadprobleem" niet hebt verbruik je met een caravan achter je auto wel veel meer benzine.
Het is echt niet zomaar een feit dat dat beter is dan vliegen.
Daar heb je gelijk in: het verbruik is hoger. Het hangt natuurlijk ook af van waar je naar toe vliegt. En dan heb je nog het verschil tussen hotel (hoog energieverbruik) en camping (laag energieverbruik).
Waarom is een hotel hoogverbruik en camperen laagverbruik?
In een caravan moet je ook licht hebben en je prakkie opwarmen.
Geloof er weinig van dat elkaar dat ontloopt.
Zelfs als je ergens benenwagen naartoe gaat en in een tent zit heb je dingen als butaanblikken.

In een hotelkamer slaap en douche ik alleen maar. Dus je hebt dan een stukje warm water en een stukje luchtbehandeling.
In een caravan moet je ook licht hebben en je prakkie opwarmen.
Daar zit je met een zuinig lampje, in het hotel heb je licht zat plus airconditioning (en op veel plaaten kennen ze maar één stand: maximaal)
[quote]Geloof er weinig van dat elkaar dat ontloopt.[/quopte]
Dus in het hotel eet jij alleen rauwkost?
In een hotelkamer slaap en douche ik alleen maar. Dus je hebt dan een stukje warm water en een stukje luchtbehandeling.
Dan eet je dus je rauwkost elders?
Ja maar mijn punt is dus dat je die auto niet persé in eigendom hoef te hebben. Je kan prima zelf een Aygo of Tesla hebben en voor je caravan vakanties een auto lenen of huren.
Als je ouders/schoonouders zo's auto (en een caravan) hebben niet, die gaan waarschijnlijk zelf weg buiten het seizoen en zullen net tijdens de schoolvakanties thuis blijven, dan kun jij die gebruiken.

Huren, dat ga je kunnen vergeten. Verhuurders zullen geen auto's in het assortiment opnemen die 10 maanden van het jaar stil staan, want dat is niet rendabel. De meeste huurauto's zijn kleine modellen. Uiteraard zullen er wel een paar grotere zijn, maar juist als iedereen tijdens de rest van het jaar in een (kleine) EV rijdt, en dus met de zomermaanden een grotere auto met een langere actieradius wilt gebruiken, dan zal de vraag daarnaar groot zijn en de prijs hoog.
Dat is wat ik zou doen want ik heb echt geen zin aan een onnodig grote auto in de randstad
In de randstad moet je zowiezo geen auto nemen want je kunt bijna nergens fatsoenlijk en betaalbaar parkeren en het openbaar veevervoer rijdt er regelmatig en vaak, zelfs 's nachts. Daarbuiten echter ...
De EV is geen alternatief voor de ICE.
LOL op basis van een heel extreem voorbeeld dat 99% van de mensen niks aangaat.
Nederland is níet zelfvoorzienend met opgewekte energie. Wij hebben zelf nauwelijks of geen zon- en windindustrie. Bijna alles komt uit het buitenland.
Wow! Dit is nog een confidently wrong zijn! We zitten in de zomer vaak al op >25% zon- en windenergie (over een 24 uurs periode) en vaak als we ons focussen op de middag op >50% of zelfs >80%.

Onze zon- en windindustrie groeit heel had, ieder jaar meer dan het vorige.

Even ter voorbeeld, gisteren (2024-09-04) op een maar mild zonnige dag zaten we rond deze tijden op:
13 uur: ~43% zon, ~1% wind
14 uur: ~47.2% zon, ~1% wind
15 uur: ~45% zon, ~1% wind

Moet jij je eens voorstellen als 't wind ook nog eens een beetje waait en de zon volop schijnt, die >80% is echt niet een uitzondering.

Als je wat meer semi-realtime wil zien wat de opbrengst doet, check de volgende website: https://ned.nl/index.php/...e-elektriciteitsproductie

Op het moment is de laatste update 10 uur en wekken we 12.08GW van de gevraagde 18.21GW uit zon- en wind op. Dat is ~66% van de energiebehoefte.
Gezien de piek pas rond 13 uur is, verwacht ik dat het vandaag weer een dag met >80% zou worden op de piek.

[Reactie gewijzigd door smiba op 5 september 2024 12:50]

Ik denk dat je voorbij gaat aan het feit dat wij onze zon- en windenergie opwekken met producten (zonnepanelen, omvormers, windmolens) uit het buitenland. Daar zijn wij dus afhankelijk van.

Verder is het met zon en wind zoiets als je huis schilderen met een te korte ladder. Je komt een heel eind, maar uiteindelijk kom je erachter dat je nog iets anders nodig hebt. In het geval van energie is dat zomer en winter betrouwbare levering. Dat gaat nooit lukken met zon en wind. Zeker niet als je beseft dat wij door elektrificering in de toekomst nog véél meer stroom nodig hebben (vijf keer zo veel?) dan nu het geval is.
...In het geval van energie is dat zomer en winter betrouwbare levering. Dat gaat nooit lukken met zon en wind. Zeker niet als je beseft dat wij door elektrificering in de toekomst nog véél meer stroom nodig hebben (vijf keer zo veel?) dan nu het geval is.
Je bent een van de weinigen die het snapt. Voor iedere megawatt aan zon of wind heb je eveneens een megawatt nodig aan fossiel of nucleair. Die zon schijnt 's nachts niet en de wind varieert van dag tot dag. Nucleair kun je dan nog nauwelijks bijregelen dus kan zorgen voor een goede baseload ('s nachts is het verbruik lager - totdat we elektrisch gaan verwarmen) maar voor wat de rest betreft gaat het fossiel zijn, vooral omdat van de wel regelbare hydropower (stuwdamen) er de laatste paar jaar gigantisch zijn verwijderd - met als argument dat ze verouderd waren (uiteraard kan men de generatoren e.d. updaten) en voor de biodiversiteit (ook daar kan men andere maatregelen bedenken).

https://www.wwf.nl/wat-we...-dammen-verwijderd-europa
In 2022 is in 16 Europese landen een recordaantal van 325 dammen uit rivieren verwijderd

https://www.wwf.nl/wat-we...daantal-dammen-verwijderd
In 2023 is het record van een jaar eerder gesneuveld: bijna 500 barrières uit Europese rivieren zijn verwijderd tegenover 325 in 2022.

https://www.trouw.nl/duur...el-wat-gebeuren~bcefaa99/

Er moeten - zeggen ze - nog 150.000 stuwen weg, blijkbaar allemaal voor de biodiversiteit maar wat dat voor invloed heeft op de drinkwatervoorziening en de elektriciteitsproductie is blijkbaar niet relevant.

https://decorrespondent.n...43-0d81-012b-62cfc365a6d1
https://gezondverstand.eu...angekondigde-watercrisis/

Tot slot een artikeltje waarvan ik me afvraag of dit niet heel zwaar is beïnvloed door politiek wensdenken van een bepaalde groep ecologen: https://factchecknederland.afp.com/doc.afp.com.34J87J2
Daarnaast is er een voordeel per kilometer omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine.
Laten we nou eens stoppen met deze opmerking dat elektriciteit altijd goedkoper zou zijn dan benzine. Dat is namelijk niet zo. Hier moet je € 0,58 per kWh aftikken bij de publieke laadpaal. Als je het laadverlies meerekent dan kom je rond de 20 kWh/100 km. Dat is € 11,60 per 100 km elektrisch. Bij een vergelijkbare benzinewagen en brandstofprijs van € 2,00 ben je ongeveer hetzelfde kwijt per km.
Laten we nou eens stoppen met jouw uitzonderingssituatie als de norm stellen.

In een groot gedeelte van Nederland kan je wél laden voor ~30 cent per kilowatt. En als je dat niet kan, dan kan iedereen in Nederland voor datzelfde geld snelladen bij Tesla. Vervolgens reken je het laadverlies wel heel groot :P maar al met al kom je zo inderdaad uit op een halvering van de kosten per kilometer betreft 'brandstof'.
Ten eerste: mijn situatie is geen uitzonderingssituatie. Grote gebieden in Zuid-Holland die afhankelijk zijn van SGH2-palen betalen € 0,58 per kWh en Allego in de buurt doet ook vrolijk mee met die prijsstelling.

Ten tweede: ik bestrijd jouw bewering dat elektriciteit goedkoper is dan benzine. Dat is bij lange na niet het geval.
Dat is per definitie het geval. Elektriciteit is een stuk goedkoper dan benzine zeker ook omdat benzine alleen maar duurder gaat worden. Zeker als je veel op de snelweg bent valt de prijs reuze mee.

Als je vooral veel in de stad en kleine stukjes aan het rijden ben, dan kan je wellicht beter een elektrische fiets nemen of de bus.

Daarnaast kan je ook gewoon naar een tesla supercharger gaan een paar keer per week in plaats van voor je deur op te laden.
Ten eerste: mijn situatie is geen uitzonderingssituatie. Grote gebieden in Zuid-Holland die afhankelijk zijn van SGH2-palen betalen € 0,58 per kWh en Allego in de buurt doet ook vrolijk mee met die prijsstelling.
Grote delen van Nederland wonen niet in Zuid-Holland. En zelfs sommige mensen in Zuid-Holland kunnen óf laden bij Tesla, óf laden op eigen terrein / eigen energiemeter.
Ten tweede: ik bestrijd jouw bewering dat elektriciteit goedkoper is dan benzine. Dat is bij lange na niet het geval.
Het is misschien niet voor 100% van de mensen zo, eerlijk is eerlijk. Maar voor een heel groot deel van de elektrische rijders halveert de prijs ongeveer. Ik weet niet zo goed waarom je het wil bestrijden, het is letterlijk wat ik nu 3 jaar in de praktijk zie :P
Ik vind je gemiddelde per 100km wel extreem naar boven afgerond. Met mijn 30kWh Leaf zit ik aan 12.5kWh/100km sinds ik hem heb (dus jaargemiddelde). En tegenwoordig zijn er veel EV's die een lagere luchtweerstand hebben. Er zo even 40% laadverlies bij tellen vind ik persoonlijk wat overdreven...
Dat is niet het enige nadeel. De elektrische auto’s worden in het algemeen ‘s nachts op geladen (dus allemaal tegelijk) dit heeft behoorlijk druk op het netwerk en dat gaat alleen maar toenemen met meer auto’s.
Onzin: heel veel mensen gaan niet dagelijks naar kantoor of naar een klant. En heel veel mensen kunnen laden op kantoor, en bij een klant. De auto staat (los van spitstijden) vaak stil en kan dan, mits we voldoende laders zouden hebben, prima laden.

Overigens is ons elektriciteitsnet in de nacht helemaal niet overbelast. Sterker nog: door groot aanbod van windenergie is juist in de nacht energie goedkoop.

De grootste druk op ons netwerk ligt aan het einde van de middag (als men de inductiekookplaten aanslingert).
Je roept onzin maar de spits ontstaat zeker omdat de meest mensen op dat moment thuis zijn?… nee, op dat moment zijn ze onderweg daarna word de auto opgeladen veelal savond/‘s nachts.
Los van de spitstijden, staan auto's vaak stil. Bijvoorbeeld thuis, of op kantoor. En daarmee is er tijd om om te laden.

Wat is de onzin precies?
Sterker nog: door groot aanbod van windenergie is juist in de nacht energie goedkoop.
In het voorjaar en zomermaanden zijn de nachten in de meeste gevallen nagenoeg windstil. In de zomer ‘s nachts laden in windstille nacht betekent je auto volladen met fossiele stroom.
Je vergeet dat die windmolenparken ook gigantische batterijen systemen hebben.
Dus dat verhaal van windstille nachten is niet zo relevant.
Thuis laden met zonnepanelen is vooral interessant door salderen. Zodra je overdag op je werk zit en betaalt voor je terug geleverde energie om vervolgens 's avonds nog een keer te betalen om je auto op te laden gaat de prijs per kilometer flink omhoog.
Thuis laden met zonnepanelen is vooral interessant door salderen.
Juist zonder salderen word het interessanter om zelf te laden, want het wordt relevanter om eigen opwek zelf te verbruiken en het verbruik van een EV kan redelijk goed afgestemd worden op je opwek.

Veel mensen werken soms thuis en/of zijn in het weekend thuis.
Dat werkt voor sommigen, maar moet je wel een goede dag hebben. Bij somber weer wek ik net genoeg op voor dagelijks gebruik en de warmtepomp. En het blijkt best nog een klus om opwek af te stemmen op verbruik.

Maar het vereist omschakelen van het oude - ik heb nu een volle auto nodig.
Het is ook geen ramp om af en toe wat stroom van het net af te nemen he. Bij het oude 'ik heb nu een volle auto nodig' waren we ook gewend om 100% van de kosten 'extern' te kopen.

Al haal je 20% van je accu uit de zonnepanelen, eg 20% van je benzine is gratis, dan is dat toch al mooie winst?
Al haal je 20% van je accu uit de zonnepanelen, eg 20% van je benzine is gratis, dan is dat toch al mooie winst?
Stroom van zonnepanelen is voordelig, maar nooit gratis.
Als je de installatie al hebt terugverdiend vind ik het gratis, maar goed, spijkers op laag water.
Daarnaast is er een voordeel per kilometer omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine.
EVs zijn dan ook lekker voordelig in aanschaf. Je kan zien dat EVs goedkoper zijn dan ICEs omdat arme huishoudens massaal een EV rijden ipv een oude bak op benzine die overleeft van APK tot APK.
Al helemaal als je thuis kan laden, met zonnepanelen
Ah ja, de doelgroep met een eigen oprit, een *overschot* aan stroom via zonnepanelen (die ook niet gratis zijn) bovenop een grote woning en 's nachts werkt zodat de auto thuis overdag kan opladen, en ondanks hun ruim inkomen graag een paar cent besparen en bewust de auto niet opladen zodat-ie op thuiswerk-dagen kan opladen, of in het weekend. Zullen we CBS vragen hoe groot die doelgroep is? Ik denk dat het er 5 zijn, en ze zitten alle5 hier in de comments.

In de wintermaanden blijven ze bovendien gewoon thuis en laten ze de auto staan.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 5 september 2024 10:39]

[...]

EVs zijn dan ook lekker voordelig in aanschaf. Je kan zien dat EVs goedkoper zijn dan ICEs omdat arme huishoudens massaal een EV rijden ipv een oude bak op benzine die overleeft van APK tot APK.
Ja, er zíjn nog geen oude bakken :P dus het is even niet anders.

Maar vergis je niet: een 2ehands VW Golf met automaat uit 2019 is inmiddels even duur als een Tesla Model 3 uit 2019 met dezelfde kilometerstand. Google eens wat de gemiddelde occasionprijs is in Nederland, wat particulieren daar aan uitgeven.

Dat de allerarmsten nog niet mee kunnen doen is niet de schuld van de technische ontwikkeling en ook geen reden om het dan maar helemaal niet te doen, toch?
Ah ja, de doelgroep met een eigen oprit, een *overschot* aan stroom via zonnepanelen (die ook niet gratis zijn) bovenop een grote woning en 's nachts werkt zodat de auto thuis overdag kan opladen, en ondanks hun ruim inkomen graag een paar cent besparen en bewust de auto niet opladen zodat-ie op thuiswerk-dagen kan opladen, of in het weekend. Zullen we CBS vragen hoe groot die doelgroep is? Ik denk dat het er 5 zijn, en ze zitten alle5 hier in de comments.
Je hoeft geen overschot te hebben. Als je de stroom zelf koopt, bespaar je nog steeds heel veel geld. Ook in de nacht dus. Je hoeft dus eigenlijk uberhaupt geen panelen te hebben. Maar áls je ze hebt, én je laad tegelijkertijd, dan bespaar je nóg wat extra's.
Ook als je bij je werk kan laden kan dit soms zijn tegen een aantrekkelijk tarief.

Je doet net alsof middeninkomens auto's rijden die van APK tot APK rijden. Kijk eens op de snelweg wat daar rijdt en schuif alle kentekenreeksen <5 jaar oud weg (dat zijn vaak leasers). Daar zitten héél veel auto's tussen met een straatwaarde vergelijkbaar met een Model 3, Hyundai Kona/Ioniq, Kia e-Niro. Die categorie let gewoon ook op de centjes. Dat is dezelfde categorie die 4km omrijd omdat het bij het benzinestation buiten de stad 3 cent per liter goedkoper is. Hoezo is dat heel normaal, maar is geld besparen door eigen energieverbruik te optimaliseren opeens havermelkcappuchino-elitair? :P
In de wintermaanden blijven ze bovendien gewoon thuis en laten ze de auto staan.
Kortom: nee, dan betalen ze gewoon 25 cent per kilowatt, wat nog steeds 50% goedkoper is dan benzine rijden.
Als je en moderne EV met een moderne ICE vergelijkt zijn technische verbeteringen om het even. Ik reed Tesla maar vanwege de geweldige service nu een E300, qua comfort is de E300 beduidend beter zowel qua techniek maar zoveel beter qua afwerking binnen terwijl ze nagenoeg even duur zijn. Ook qua service hebben moderne ICE's steeds meer service nodig dan een EV maar Mercedes op zijn beurt geeft weer betere service dan Tesla, zo krijg ik altijd een leenauto van hun Tesla niet. En omdat Mercedes graag hun EV's pushed driemaal raden wat voor leenauto je krijgt...

Ik rijd graag electrisch en ben dan ook voor de familie weer op zoek naar een EV 7 seater, maar dan wel geen Tesla. Persoonlijk vind ik de nieuwe EX90 en EM90 wel aantrekkelijk maar kijk ik het nog even aan.

Uiteindelijk zeker als het uit je eigen broekzak komt draait het om de centen, en dan is een EV toch vaak op voorhand erg duur. Ik ben het met je eens als je kijkt per kilometer is een EV aantrekkelijker maar voor velen is die voor financiering erg prijzig. Niet alleen dat de tweedehands markt blijft ook nog ietwat dunnetjes / duur.

Ik zou dan ook liever zien dat er EV's in de markt komen van gerenomeerde merken voor de korte afstand. Mensen zoals mijn ma die 2x per dag het dorp ingaan en op jaarbasis nog geen 8.000 klokken die hebben geen 70 kwh batterij nodig.
Serieuze vraag: waarom heb je uberhaupt service nodig voor je EV? Er gaat toch nauwelijks iets kapot? De mensen die ik ken met een Tesla hebben hem opgehaald en zijn daarna nooit meer bij Tesla geweest.
Dat strookt ook met de uitspraak van Tesla: the best service is no service.
Omdat het een misvatting is om te denken dat een EV vier jaar lang geen onderhoud nodig heeft. Sowieso is het onverstandig om 4 jaar lang met dezelfde remvloeistof rond te rijden. Daarnaast zijn zaken als ruitenwissers, luchtfilters en aircosystemen niet onderhoudsvrij. En banden niet te vergeten.

Joep van autoweek heeft een mooie video met goede uitleg. YouTube: TESLA eigenaren moeten dit weten! Onderhoud & aanpassing Tesla Model 3
Ik heb tot tweemaal toe m'n S meer een maand bij Tesla gehad omdat een onderdeel niet beschikbaar was. In de tussentijd kreeg ik geen leenauto. Nou had/heb ik het geluk dat ik op dat moment nog "family car" thuis had maar het mag duidelijk zijn bij mij komt geen Tesla meer binnen. Overigens dient een Tesla iedere 12 maanden (of meer dan x kilometer) een service beurt te krijgen. Dit is nagenoeg hetzelfde als een E300, die heeft ook bijna iedere 12 maanden of 10,000 kilometer een service beurt nodig. Maar Mercedes heeft alle onderdelen in huis in tegenstelling tot Tesla.

Tesla mag dan wel veel zeggen, de realiteit is toch net even anders. Waar het bij mij ook wringt is hoe een Tesla na 3 jaar eruit ziet. Bij mij is de lease afgelopen maar tegen einde lease zag het binnen echt erbarmelijk eruit. Nep leer dat echt heel goedkoop eruit zag. Veel plastic dat stoffig eruit ziet. Plastic covers die verdwenen enz. M'n E300 heeft nog geen 3 jaar erop zitten maar die ziet er nog steeds netjes uit van binnen.
Nou uhm, nee. Gemiddeld sta je met een EV iets meer bij de garage als met een ICE (1,76 tegen 1,73 keer per jaar). Het is wel een belofte van de EV gebaseerd op de veronderstelling dat je minder bewegende onderdelen nodig hebt, maar die belofte wordt vooralsnog niet waargemaakt dus (cijfers 2022, misschien ondertussen beter, maar dat is ook een veronderstelling :) ).

[Reactie gewijzigd door Stiggy op 5 september 2024 12:07]

Ik durf te wedden dat die cijfers sterk beinvloed zijn door de terugroepactie van Hyundai en alle problemen met de VW ID3. Ik kan me niet voorstellen dat dat komende jaren nog zo zal zijn.

Oh, en ik zie dat ze ook een winterbandenwissel meerekenen. Dat vertekent ook. Veel lease auto's zijn elektrisch en lease auto's hebben ook vaak winterbanden in hun contract zitten.

[Reactie gewijzigd door remcos2 op 5 september 2024 14:12]

"Al helemaal als je thuis kan laden, met zonnepanelen."
Zie daar, de crux van het probleem. Goedkoper voor de aller rijksten, maar voor de rijtjeswoning bezittende gezinnen? Ga maar lekker krom liggen met elektra rekeningen.
Het range probleem wordt gelukkig wel steeds minder.
Kwaliteit wordt ook steeds beter.

Nu nog accu technologie dat probleemloos 30 jaar meegaat ipv de gemiddelde 8 tot 12 jaar (onderzoek in Amerika van Juli 2024) dat het nu doet. Lekker weinig vertrouwen voor de tweedehands markt geef je daar mee. Want immers blijft het accupakket nog het duurste te vervangen onderdeel waarmee alle "voordelen" van "weinig onderhoud" tegenover ICE meteen in 1 klap wegvallen.
Zie daar, de crux van het probleem. Goedkoper voor de aller rijksten, maar voor de rijtjeswoning bezittende gezinnen? Ga maar lekker krom liggen met elektra rekeningen.
Ook zonder dat, kán het goedkoper zijn. Maar dan ben je wel overgelaten aan de grillen van laadpaalaanbieders.
Ik woon overigens zelf in een rijwoning (wel met oprit) met een modale WOZ-waarde en bezit particulier een EV, we hebben een modaal gezinsinkomen.
Nu nog accu technologie dat probleemloos 30 jaar meegaat ipv de gemiddelde 8 tot 12 jaar (onderzoek in Amerika van Juli 2024) dat het nu doet.
Er rijden zat Tesla Model S'jes rond van 10+ jaar oud met de originele accu. Ouder dan 8-12 jaar zijn er eigenlijk nog geen EV's dus dat is gewoon lastig testen. Je hebt alleen de Nissan Leaf daarna, die heeft een accupakket zonder koeling-verwarming, en die houden er inderdaad na een jaar of 10 mee op en/of degraderen flink.

LFP accu's gaan overigens langer mee (in ieder geval qua laadcycli, of ze de tand des tijds volhouden: op papier wel, maar in de praktijk weten we dat nog niet), maar die worden pas 3-4 jaar gebruikt. Die zitten dus nog niet in occasions en praktijkvoorbeelden van 30 jaar kunnen er nog niet zijn.
Maar dan ben je wel overgelaten aan de grillen van laadpaalaanbieders.
Crux 2. ;)
Is je gemeente competent in het plaatsen van laadpalen en hun aanbieders of hebben ze voor de goedkoopste gekozen die uiteindelijk de duurste prijzen zullen hanteren. We weten het (nog) niet.
Er rijden zat Tesla Model S'jes rond van 10+ jaar oud met de originele accu.
Tegelijkertijd ook een hoop die al aan hun 3e (of zelfde 4e) accu zitten.
Dus in hoeverre kan je hier van uit gaan? (https://www.autoblog.nl/n...et-veel-vervangen-2970560)
Eerste accu pakket bij 288K KM en 2e bij 150K KM.
Nu is dit wel een uitschieter, maar gezien t feit dat het gemiddelde persoon met een EV nog geen 20.000 KM aan tikt per jaar, kan je er bijna vanuit gaan dat al deze accu's tussen de 10 en 20 jaar zullen vervangen moeten worden. Lijkt mij geen leuk vooruitzicht als EV occassion geïnteresseerde.
Maar wel precies de leeftijdscategorie auto's die voor de 'kleinere portemonnee' zometeen als vervanger van hun ICE auto moeten dienen. Als het aan de EU/Overheid/etc ligt. Onhaalbare en kostelijke situatie.

Dus dan is de vraag: Komt dit door het vele snelladen?
Zo ja, is er een mogelijkheid om als Occassion koper het aantal keren snelladen vs 'traagladen' in te zien?
Zo nee, wat is een mogelijke oorzaak dat zo veel EV's hun accu pakketten al na 8-12 jaar zien sneuvelen? En wat kan er gedaan worden om dit te voorkomen?
Nog héél véél onbeantwoord helaas.

En ja, ik begrijp dat hier veel Nissan Leafs en andere oude EV's mee zijn genomen omdat ze nog geen goede dataset hebben om mensen te informeren. Maar dit is ook puur waar die "8 tot 12 jaar gemiddeld" op gebaseerd is. Het gemiddelde ligt namelijk nu op 8, maar die kan bij de huidige jonge EV's 12 jaar zijn. (Anders hadden ze wel een écht gemiddelde gepakt en geen 'ball park estimate'.)

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 5 september 2024 12:50]

De eerste 2 (toen was Tesla een startup en bouwden ze auto's letterlijk in tenten) waren redelijk vlot. Waarom noem je niet hoe lang die 2 accu's daarna mee gingen?

Snelladen is 1 metric om op te letten, maar vertelt maar een klein deel van het verhaal. Wat veel mensen niet weten, is dat een auto bij snel optrekken of maximaal regeneren, ook makkelijk een snellaad-belasting van 100+ kilowatt op de accu legt.
Ook daarop zijn moderne auto's beter ingericht (mijn Model 3 doet geen regenereren als de accu op 100% zit).
Enkel snelladen is dus ook geen juiste metric.

Overigens is een accupack met 20% degradatie natuurlijk prima praktisch bruikbaar. Je haalt er alleen iets minder range uit, en dat kan (ofwel omwille garantie) een reden zijn om te vervangen, maar dit is dus niet per se vanwege een 'defect'.

Ik geloof er niet zoveel van dat het gemiddelde nu op 8 ligt, heb je daar de bron van? Of rekenen ze dan alleen de auto's mee die een nieuwe accu hebben? Eg tellen ze de auto's die nu 9 jaar geen pack hebben vervangen überhaupt mee?
Onderzoek van vorig jaar (ik dacht dit jaar, maar kan waarschijnlijk artikel van dit jaar zijn geweest die vorig jaar gedaan was) zegt het volgende:
https://www.dynamicmanufa...-long-do-they-truly-last/
Tevens is de "warranty indicator" ook een goede metric om batterij levensjaren te beoordelen:
https://batteryuniversity...in-an-electric-vehicle-ev
Deze staat momenteel op 8 jaar of 160.000KM.
Blijkbaar wordt er ook steeds meer met "grace capacity" gewerkt waarbij softwarematig de batterijlevensduur kan worden opgerekt zonder dat dit merkbaar is voor de eindgebruiker.

Voor Amerikaanse auto's is de gemiddelde leeftijd/looptijd maar 12 jaar(!) (best schrikbarend kort?) en vele (amerikaanse) automakers maken daarom ook de accu's naar die maatstaaf blijkbaar: https://www.bts.gov/conte...s-operation-united-states

Tesla is echter wel de eerste met het oog op de "million mile battery", wat ik ontzettend aanmoedig. Zelfs als er uiteindelijk minder dan 50% nog aan capaciteit over is. Dat is een zeer mooi vooruitzicht. Andere EV makers nemen dat soort plannen en woorden nog niet in de mond en schuiven hun plannen en productie steeds meer richting hybride.
Betreft de eerste, dat is toch geen onderzoek :P dit is een bedrijf wat z'n centjes verdient aan het bouwen en reviseren van brandstofmotoren :P die verder ook niet duidelijk maakt hoe ze aan die cijfers komen.

Je tweede bron heeft het nergens over 'warranty indicator', als ik daar ctrl+f op die tekst doe, vind ik niks. Op enkel 'warranty' is het enkel benoemd, maar nergens onderschreven dat het een 'goede metric om levensjaren te beoordelen' is zoals je omschrijft. Dus hoe kom je daar precies aan?

Er wordt al sinds de eerste Model S'en gewerkt met een grace capacity (wat het verschil tussen bruto en netto capaciteit maakt, wat je bij de evdatabase terug vind), dat trucje is al tijden bekend ;) uiteindelijk is de kern dat je de accu zo dicht mogelijk bij de 50% wil behouden.
Overigens is dat nu met LFP ingehaald.

Verder is het in Westerse economieën inderdaad gebruikelijk om met nieuwere auto's te rijden, met name in de USA (met dito car loans). Ook veel 'modale' ICE's hebben in principe een door de fabrikant voorgeschreven levensduur van 20-25 jaar (meer is ook moeilijk ivm roest) en een motor die er na de 300k ook wel een keer klaar mee is. Streven naar 1.5 miljoen kilometers is dus een redelijke overkill als je het mij vraagt :)
Toch denk ik dat argumentatie mbt accu degradatie/vervanging op zal houden als de 400K KM aangetikt kan worden met zo'n 50% indaling.
Vele benzine motoren kunnen met een beetje onderhoud en liefde makkelijk de 300K KM namelijk halen en dan hun volle 'range' ook behouden.
Dus als je de 400K KM zou kunnen behalen met een accu pakket dat 75% 'degraded' is. Dan zal dat een enorme winst zijn.
Je tweede bron heeft het nergens over 'warranty indicator'
De "warranty indicator" is een veelgebruikte term binnen (vooral amerikaanse) weggooi maatschappij markten. Heeft ook vaak te maken met "Planned obsolescence". Deze gebruikte ik in mijn argumentatie, stond inderdaad niet in de link.
Is in ieder geval 1 dingetje wat de EU goed voor elkaar heeft om dit relatief en enigszins te voorkomen hier.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 5 september 2024 14:33]

Toch denk ik dat argumentatie mbt accu degradatie/vervanging op zal houden als de 400K KM aangetikt kan worden met zo'n 50% indaling.
Dat is dan echt op niks meer dan de onderbuik gebaseerd. Sowieso is degradatie van EV's niet lineair (zie de bronnen die je eerder had gedeeld) - het eerste jaar is 5% degradatie best realistisch, het tweede jaar 2-3% en alle jaren daarna is de degradatie over het algemeen nabij de 1%. Het duurt dan enorm lang voordat je bij de 50% bent :P het is dan ook niet voor niks dat ik de 80% noemde.
Dus als je de 400K KM zou kunnen behalen met een accu pakket dat 75% 'degraded' is. Dan zal dat een enorme winst zijn.
Ik durf te stellen dat we daar dus al lang en breed zijn, dat zijn letterlijk de 2019 auto's die nu op de occasionmarkt te vinden zijn. En áls je daar nog aan twijfelt, dan is LFP de innovatie die je zoekt, die zitten ook al 2-3 jaar in menig EV gebouwd.
Vele benzine motoren kunnen met een beetje onderhoud en liefde makkelijk de 300K KM namelijk halen en dan hun volle 'range' ook behouden.
Als je diezelfde liefde in het behandelen van je accupakket stopt, gaat 'ie ook weer langer mee. Er zijn genoeg 1 liter torretjes met turbo die er na 2 ton gewoon mee stoppen. Dat zijn wagens met distributieriemen zonder vervangingsinterval, terwijl die ook gewoon slijten. Een brandstofmotor slijt nou eenmaal aan alle kanten en zal op verschillende delen in zijn leven gereviseerd moeten worden om überhaupt bij die 300k te komen, met dito kosten.

Misschien dat 'range' hetzelfde blijft, maar motorvermogen neemt wel degelijk af. En dat is ook niet erg, in beide gevallen houd je een prima werkbare auto over voor de juiste prijs.
De "warranty indicator" is een veelgebruikte term binnen (vooral amerikaanse) weggooi maatschappij markten. Heeft ook vaak te maken met "Planned obsolescence". Deze gebruikte ik in mijn argumentatie, stond inderdaad niet in de link.
Ik denk toch dat je dat anders moet bekijken hoor, anders zou menig Volkswagen naar 2 jaar eigenlijk geen carrosserie meer kunnen hebben :P dat is immers de garantietermijn die feitelijk op menig ICE gegeven wordt. Toch vertrouwen we daar op de een of andere manier wél een langere levensduur aan toe, waardoor is dat?
Ik denk ervaring.
Probleem is dat EV's momenteel voornamelijk gereden worden door leaserijders.
Dat handjevol privé eigenaren zal geen correcte indicatie zijn me dunkt.

Dus mensen zien het om hun heen bij collega's die vaste lease of flexlease hebben.
"Oh? Nu al je 4e Ioniq5 in 2 jaar?"
"Oh? Nu al je tweede accupakket voor je Tesla in 3 jaar?"
"Oh? Na 20.000 KM weer een nieuwe set banden nodig?"
En vraag het menig wagenpark beheerder ook maar na. De kans dat je 'pech' hebt met een EV ligt nog gewoon ontzettend hoog, zelfs in de eerste 5 jaar gebruik. Waarbij ICE auto's, zelfs als ze helemaal afgetrapt worden door mensen die geen verstand hebben van auto's, het de eerste 5 jaar relatief probleemloos doorkomen.

Nu kunnen dit uiteraard nog groeipijnen zijn. Probleem alleen is dat deze groeipijnen niet 'natuurlijk' worden uitgewerkt maar door de overheid met subsidies en belastingverlagingen worden 'geblust' terwijl de personen die géén EV kunnen betalen, ook geen occassion, het gevoel krijgt dat ze aan alle kanten genaaid worden zonder uitweg. Met bijkomende zaak dat áls je eenmaal een EV kan betalen de kans véél te groot is dat het een afgetrapt leasehok betreft waar geen grijntje zorg in gestopt is/was en de kans op hoge (eenmalige) kosten bij elke KM om de hoek liggen.
En het onduidelijke beleid omtrent belastingen voor EV's blijft ook vaag en onbetrouwbaar.

Dát is momenteel denk ik het vertrouwen wat mensen niet hebben om de overstap te wagen. En dan zijn kleinere redenen zoals 'afstand' en wellicht elektra kosten gewoon de druppels die men dan niet meer voor lief neemt. Gewoon omdat de rest ook niet op orde is.
Je haalt de verhalen uit je duim. En als het echt zo zou zijn, dan gaat zon wagenpark beheerder ook ingrijpen. En zouden de leasemaatschappijen failliet zijn. Het tegenovergestelde is waar.

Alleen de banden klopt - afhankelijk van de rechtervoet van de bestuurder.

De belastingen zijn duidelijk tot en met 2030, je bent helaas gewoon niet volledig op de hoogte en vult de missende delen in met je onderbuik. Google eens iets voordat je post ;)
De verhalen zijn letterlijk overgenomen van de zaak waar ik werk met 150 +/- medewewerkers, waarvan zo'n 70 een auto van de zaak hebben, waarvan zo'n 25 stuks EV's zijn. Nog een handjevol wat ik meegemaakt heb in 2,5 jaar tijd.
Mensen met EV's staan momenteel vaker bij de garage vanwege problemen, updates, vervangingen en banden dan de ICE rijders. (want de lease auto's gaan niet langer dan 4-5 jaar)
En nee, het zijn veelal geen schrikbarende problemen. Maar als jij in 2 jaar op je 4e Ioniq5 zit vanwege een probleem met de 12V accu (niet het grote accupakket) wat Hyundai en de leasemaatschappij niet wilt oplossen, dan raak er er erg moedeloos van en wekt ook geen vertrouwen bij de rest.
Of Tesla die jouw accu moet vervangen in je 3 jaar oude Model 3 die nog geen 45K KM heeft gelopen omdat de range nog maar 80-110KM is door een fout in een paar cellen.
Of een update in een Volvo dat de auto nagenoeg heeft gebricked waardoor die opgehaald moest worden door een bergingsdienst met kraan omdat die niet van z'n plek kon gerold/gereden worden naar de Volvo garage een paar KM verderop.

Verhalen genoeg.
Groot? Neen.
Veel? Ja. In vergelijking met de ICE rijders.
Dus vertel mij eens waar men het vertrouwen vandaan moet halen als ze dit zien bij de familie/vrienden/collega's met EVs?
Tja, het enige wat ik daarop kan zeggen is dat het bij mij precies andersom is gegaan. Wat exact de reden is dat ik (als zijnde iemand die geen leaseauto mag van de baas :P) particulier een EV heb gekocht.
Inmiddels heb ik zo'n 70.000 elektrische kilometers achter de rug zonder issues.
En een goede hybride met eCVT rijdt net zo lekker, heeft geen range problemen, en heeft ook geen 80kWh batterijpakket aan boord.

[Reactie gewijzigd door Maxuseant op 5 september 2024 15:44]

Een CVT? Dus als je je gaspedaal op de vloer legt, dan hoor je een loeiende motor en versnel je heel langzaam? :P

80kWh is meer dan ik in mijn full electric heb zitten, dat is een accu voor 400km. Volgens mij hebben de hybride Toyota's met CVT zo'n 3-5 kWh en dus geen 80.
Excuus, ik bedoelde 'geen', in plaats van 'een'. Beetje onhandige typfout.

De nieuwe Toyota Prius bijvoorbeeld is echt geen langzame auto meer, en met normaal gebruik hoor je die klassieke CVT-loei niet meer. Zolang ze beiden op de markt zijn vind ik het prima, ik weet waar ik voor zou kiezen.
Ah, zo bedoel je. Als je met het ontbreken van dat accupakket op het gewicht doelt :P de nieuwe Prius weegt 1608kg als ik Google mag geloven.
Mijn Model 3 weegt 1650kg.... ;)

Desondanks zeker een leuke auto hoor. Maar de dure benzine en het onderhoud aan de slijtageonderdelen zouden mij tegenstaan.
En bij die subsidie pot hangen er ook nog voorwaarden aan vast. Maximale subsidie die je krijgen is €2000. Daarbij is er een lijst beschikbaar gesteld waar de auto's op staan die in aanmerking komen. Zo komt alleen de BYD Seal RWD-Design uitvoering in aanmerking. En heel eerlijk. €2000 subsidie op een bedrag van gemiddeld €35000 is nog steeds een forse aanschaf.
Het is heel simpel: als de cataloguswaarde onder de 45.000 ligt, dan telt het. Daar vallen heel veel auto's onder. Bij nieuwe auto's is het 2950.

Op een occasion is het 2000. Een tweedehands Niro of Kona kost ongeveer de helft van jouw gestelde bedrag en daar gaat dan de subsidie vanaf...
Ik vind het comfort van een elektrische aandrijflijn al ontzettend veel waard. Geen geschakel, geen schokjes, altijd veel koppel. One pedal driving is extreem comfortabel en lever ik niet graag meer in.
Heeft ook een keerzijde, door het direct reageren worden mijn kinderen sneller misselijk.
Je moet natuurlijk wel gewoon dezelfde rijstijl aanhouden :P
Ik vind dat er vaak te makkelijk gedacht wordt over thuis opladen mét zonnepanelen. Goedkoop je auto opladen. Maar met het aantal panelen op een gemiddeld dak kun je op een hele mooie dag nog net het hele huis op draaien. En dat is dan alleen wanneer de salderingsregeling in stand blijft. Als je ook nog eens je volledig elektrische auto wilt gaan opladen, dan mag je nog een klein zonneparkje in de achtertuin gaan aanleggen. En dat is dan alleen nog op een zomerse dag.
Wie zegt dat je 100% uit je eigen panelen moet laden? Het voordeel zit in de stroomprijs. Ook zonder panelen is het al aanzienlijk goedkoper. Laten we dat niet vergeten.

Maar... Als je dan nog eens 20-50% van je kilowatts uit je panelen trekt, dan scheelt dat gewoon nog meer.

Als ze bij de benzinepomp, op zonnige dagen, zouden aanbieden "bij iedere 30 liter benzine, 10 liter met 50% korting!" dan staan er binnen een uur rijen, moeten er verkeersregelaars komen, en komt de krant langs voor foto's.
Als iemand die nog nooit eerder van one pedal driving heeft gehoord, laat staan het gebruikt te hebben; wat is daar zo fijn aan? Als ik het goed begrijp dan is je pedaal loslaten remmen, maar hoe staat dat bijvoorbeeld in verhouding met cruise control? Het lijkt me zo oncomfortabel om je voet constant op het pedaal te moeten hebben, vooral bij lange ritten.
In stadsverkeer ben je toch al 99% van de tijd aan het afwisselen tussen gas en rem. Je hoeft dan dus niet meer je voet te verplaatsen, het is enkel 'doseren' wat er over blijft.
Als je het gaspedaal loslaat, kom je ook niet keihard tot stilstand :P je vertraagt redelijk langzaam, je kan bij bijna alle auto's zelf instellen hoeveel remenergie je wilt uitoefenen (overigens komt die remenergie weer terug in de accu). Wil je sneller remmen, dan kan je natuurlijk altijd nog de rem zelf gebruiken.

Op de snelweg zet je natuurlijk gewoon cruise control aan en haal je je voet van het pedaal. Wil je cruise control beeindigen, dan is het dus praktisch om je voet eerst terug te zetten op het gaspedaal, omdat je anders gelijk begint met afremmen, maar waarschijnlijk deed je dat sowieso al in de praktijk ;)

Meestal zijn EV's eveneens uitgerust met adaptieve cruise control waardoor je auto de afstand tot je voorganger in stand houdt. Vertraagt de auto voor je, dan doet jouw auto dat verder dus vanzelf. Omdat er immers geen sprake is van schakelen bij een EV, werkt dit tot stilstaan aan toe.
Aaahhhh kijk, dat nuanceert de boel enorm, dank voor de info! Ik dacht even dat je helemaal geen rempedaal meer had dus ik was zwaar verbaasd haha :+
Nee joh, ik ben afgelopen maand naar Hongarije gereden, omwille van het menselijk lichaam (en nodige nachtrust) rijd ik niet meer dan 900km per dag. Dat kan makkelijk met een EV, want ook ik stopte elke 200-250km (soms wel vaker) om even wat te eten, te plassen, ergens wat te drinken.

Ik hoop volgend jaar een (mooie gebruikte) ID.3 Pro S te kopen, dan kan ik in de zomer gewoon op de 'zonnegolf' rijden, ipv de aarde nog verder opwarmen!
Ik ken ook vrij weinig mensen die buiten de kortingen om het heerlijk vind om maar 350 km te kunnen rijden op een charge richting zuid Frankrijk of Italië.
350km is vaak niet meer de beperking van de auto, maar van hoe lang men aan 1 stuk wil rijden (de nieuwe model Y RWD LR heeft een bereik van 600km). Dan ben je namelijk al 3 uur aan het rijden, dan wil de gemiddelde mens wel even pauze en/of wisselen. Alleen mensen die op een ongezonde en onverantwoorde manier naar zuid Frankrijk of Italië rijden klagen daarover.

Wat Volvo hier zegt is dus ook erg interessant, want dit heeft te maken met menselijk gedrag, hetgeen wat jij hier ook tentoonstelt. Sentiment speelt een grote rol. We zitten midden in een gigantische paradigma verschuiving van persoonlijk vervoer. Daar heb je innovators (de mensen die 15 jaar geleden al elektrisch reden), early adopters, early majority, late majority en laggards. Blijkbaar gaat de verschuiving dus minder hard dan Volvo had gedacht, of de verschuiving onder Volvo rijders gaat minder hard dan gedacht. In een wereld waar EV only merken kunnen bestaan moet je je afvragen wie er gelijk heeft, maar de tijd gaat het vertellen. Er zijn genoeg mensen die al even elektrisch rijden en laten zien dat het voor de meeste use cases prima gaat. Er zullen ook use cases komen te vervallen, alsmede ook nieuwe use cases ontstaan, zoals bijvoorbeeld hoe we op vakantie gaan. Maar het gaat gebeuren, het is onomkeerbaar.
Volvo (Geely) heeft zich dan ook nog eens erg lelijk misrekend in de vaart waarin het van traditioneel auto-ontwerp naar EV kon omschakelen. Het configureren van de auto zelf is vaak niet het probleem, maar software ontwikkelen, tsja, daar zijn de traditionele automerken niet goed in, getuige het Volvo EX90 debacle waarin de auto pas 2 jaar na introductie op de markt komt door software uitdagingen omtrent o.a. het Lidar systeem (wat vervolgens nu nog niet goed werkt). Dit zijn ook factoren die meespelen in het besluit om af te zien van eerder uitspreken omtrent 2030.....
Toch gek, want heel veel software is in principe onafhankelijk van de aandrijflijn. Een ICE zou net zo goed zelfrijdend te maken zijn als een EV. Toch willen we blijkbaar een lidar op een elektrische XC90 en niet op hetzelfde model met brandstofmotor?

Zo spannend is de voertuig software van een EV niet.
Je zou het denken, maar ik heb nu sinds 2020 een xc40/ex40 en daar zijn de eerste jaren toch heel wat updates de revue gepasseerd, waarbij het tempo van ontwikkelen , testen, implementeren nogal te wensen over hield. Vaak zaken waarbij je duidelijk ziet dat men het niet gewend is. Enfin, nu na 4 jaar werkt dan toch alles grotendeels probleemloos….maar die ervaring meenemen naar andere modellen? Volgen snij lees ik in het EX30 forum toch veel identieke issues met de software die ik herken uit de vroege jaren met mijn EX40
Leuk, maar de 'standaard' uitvoering is 455KM WLTP en dat voor 46K. Alsof een gemiddeld gezin dat kan ophoesten. Sterker nog, is zelfs niet meer gunstig voor bijtelling.
Nog steeds geen slechte afstand, maar die 600KM is voor het long-range model die start vanaf 50K.
Vertel dan wel het volledige verhaal. Je doet overkomen dat je nu dezelfde situatie schetst als een gezin die een tweedehands Skoda koopt die tot wel 900/1000KM op 1 tank benzine/diesel kan rijden.

Zolang de accu's in auto's een gemiddelde levenstijd van 8 tot 12 jaar hebben (onderzoek Amerika Juli 2024) en dus de tweedehands markt daar door volledig onder druk staat, zullen investeringen laag blijven. (Laat staan het vertrouwen wat mensen in EV's moeten beginnen te krijgen). Dan zullen de EV's voornamelijk voor leaserijders (4 of 5 jaar bezit) voorbestemd zijn (mits subsidies en belastingverlagingen vervallen) en zal de tweedehands markt nooit aantrekken.
De standaard uitvoering kent momenteel een extra korting, subsidie en komt met een referral code op 39k uit. Bijtelling maakt overigens niet noemenswaardig uit tegenwoordig.

Dat is veel geld, maar die Skoda heeft een zelfde nieuwwaarde. Wel eens gekeken wat een ICE tegenwoordig nieuw kost?

Tweedehands gaat iedere vergelijking natuurlijk mank, simpelweg omdat de Y nog niet zo oud is en dus nog niet in waarde is gezakt. De oudere Ys zijn goedkoop in de bijtelling, en gezien die bijtelling voor 5 jaar vast staat, is de Y ook 2ehands nog een dure auto. Een oude Y is zakelijk aantrekkelijker dan een nieuwe immers. Dat was bij de Model 3 vorig jaar ook het geval - nu is de bijtellingsperiode over en voila, ze worden met grote stappen in een korte periode betaalbaarder, tot een niveau dat zeer vergelijkbaar is met gelijkwaardige ICEs.

De fabel over de leeftijd van accus heb je vaker op deze pagina verspreid, maar heb je nooit feitelijk onderbouwd. LongTimeAgo in 'Volvo verwacht niet meer dat het vanaf 2030 alleen nog elektrische auto's maakt' en is dan ook niks meer dan onzin.

Over 10 jaar rijden de lagere inkomens gewoon in een EV van 5k. Ik snap niet zo goed wat daarop tegen is.
Kijk, daar benoem je het "Over 10 jaar". (en zelfs die voorspelling is erg positief)
Alle beleid is er op gebouwd om de mensen al uit hun ICE auto's te jagen in pak em beet 5 a 6 jaar. Zowel vanuit de EU als onze eigen overheidsplannen. "Tuurlijk mag je je ICE blijven rijden, maar we moeten wel ergens onze belastingen vandaan trekken."
Er zijn economen die voorspellen dat de EV pas écht het primaire vervoersmiddel zal zijn in 20-30 jaar, waarbij ICE toegestaan zal zijn maar de "oldtimer van nu" zal zijn.
En als je de curve bekijkt (en het vele goalpost verleggen van Volvo, BMW, Volkswagen, etc etc) dan is dat geen onrealistische schets en is die 10 jaar véél te positief.

Sterker nog, de hybride zal het voortouw moeten gaan trekken in deze transitie. 100KM op accu (woon-werk verkeer vaak voldoende) en tot wel 1200KM mét motor? Laat deze auto's asjeblieft de belastingverlagingen krijgen die ze verdienen de komende 10-20 jaar. Zijn veel te vroeg afgeschaft.
Je hele verhaal hangt met aannames aan elkaar.

Het is geen politiek verhaal. Het is geen beleid. Het is heel simpel: de elektromotor is aanzienlijk efficiënter, en elektriciteit is goedkoper (logisch: je kan elektriciteit op heel veel verschillende manieren maken, zelfs door benzine te verbranden als benzine wel goedkoop zou zijn).

Hierdoor zal elektrisch rijden goedkoper zijn en blijven.

Verder heb je het gewoon niet bij het juiste eind. De realiteit is dat de Nederlandse overheid op dit moment 2 miljard euro accijnskorting geeft op benzine. Dat bedrag is PER JAAR. En daarmee hoger dan heel veel 'belastingkorting' die EVs hebben gekregen.

En veel mensen klagen over hoe hoog de belasting op benzine is door de combinatie van accijns en btw... Maar stiekem ligt de energiebelasting (waar ook btw over gerekend wordt!) letterlijk hoger per kilowatt.

En ondanks dat is elektrisch rijden nog steeds goedkoper :)
Je hele verhaal hangt met aannames aan elkaar.
En jouw hele verhaal met wensdenken van een utopische toekomst die niet haalbaar is. Ik dacht dat we een leuke discussie hadden?
Het is geen politiek verhaal. Het is geen beleid. Het is heel simpel: de elektromotor is aanzienlijk efficiënter, en elektriciteit is goedkoper (logisch: je kan elektriciteit op heel veel verschillende manieren maken, zelfs door benzine te verbranden als benzine wel goedkoop zou zijn).
En waarom moet het handje van de EV zo worden vastgehouden, al zo lang? (De ICE daarentegen, vooral in Nederland, niet. In andere landen daarentegen wel, maar we hebben het nu over NL)
Waarom verschijnen er dan zo veel nieuwsberichten over dat de EV tóch niet zo betrouwbaar is/was vergeleken met ICE auto's? Dat de kosten tóch iets hoger lagen dan initieel werd gepresenteerd? Dat de productie van zo'n accu pakket tóch iets vervuilender is dan gedacht/gepresenteerd? (<- Alles is geverifieerd op te zoeken, geen aannames in deze)
Uiteraard zal alles verbeteren, dit weet ik ook. Maar waarom blijven liegen of 'wensdenken'? Maar waar is 'het eerlijke verhaal' waar modale gezinnen naar snakken?
2 miljard euro accijnskorting geeft op benzine.
Ik... Nee. Ik ga hier niet eens op in. Dit is zo'n slecht argument en dat weet je zelf ook. Accijns hadden in eerste instantie er nooit moeten zijn. Verkapte belasting onder andere naam.
Maar stiekem ligt de energiebelasting (waar ook btw over gerekend wordt!) letterlijk hoger per kilowatt.
Dus in plaats van de pleiten voor een eerlijker speelveld, waarbij rijk & arm, jong en oud, kunnen profiteren van een gezonde marktwerking zonder overheidsinmenging dat, zoals altijd, de markt alleen maar slechter maakt, is jouw oplossing: ICE auto's en hun bezitters nóg erger bestraffen zodat die "iedereen rijdt EV over 10 jaar, geforceerd" uit komt?

Mensen met een ICE krijgen zometeen niet eens meer de kans om voor een EV te sparen omdat ze krom liggen van de belastingen. Met je "accijnskorting" argument. Kom op. Leuk dat Elektrische rijden goedkoper is, maar daar hebben de laag tot modale inkomensgezinnen totaal geen argument aan als de initiele drempel te hoog is, het vertrouwen te laag en de 'kinderziektes' na al deze jaren nog niet volledig zijn weggenomen.
En waarom moet het handje van de EV zo worden vastgehouden, al zo lang?
Welk handje precies? Bijtellingskorting doel je op? Dat voorkomt niet dat de auto zakelijk alsnog voor zijn oorspronkelijke aanschafbedrag wordt aangekocht he. Verder zijn er helemaal niet zoveel kortingen. Gratis wegenbelasting verdwijnt per volgend jaar, en daarbij is de MRB sowieso achterlijk opgebouwd vergeleken met alle omliggende landen. Zoals je zelf ook al zegt, de autobelasting is sowieso een puur Nederlands ding waardoor alles zo vertekend is.

Maak het nou eens concreet wat je hier precies mee bedoelt :P
Waarom verschijnen er dan zo veel nieuwsberichten over dat de EV tóch niet zo betrouwbaar is
Algoritme-bubbel, big oil lobby. Er is geen enkele serieuze nieuwsbron met serieus gemeten cijfers die dit soort dingen aantonen en noemenswaardig onderbouwen. Ook ICE's hebben issues en zeker moderne auto's met al hun veiligheidssystemen hebben vaker problemen.
Dat de productie van zo'n accu pakket tóch iets vervuilender is dan gedacht/gepresenteerd? (<- Alles is geverifieerd op te zoeken, geen aannames in deze)
Dat kan je er wel bij zetten, maar dat maakt het niet waar. Ik zie graag 2 bronnen van je:
1. De oorspronkelijke presentatie
2. Het artikel wat het weerlegt en uitlegt dat het erger is.

Overigens is het overduidelijk dat lithiumwinning niet bepaald milieuvriendelijk is. Desondanks is 10 kilo lithium winnen natuurlijk minder schadelijk dan 20.000kg olie uit de grond trekken, wat door een autoleven door een ICE wordt opgevreten en daarna in de atmosfeer wordt geloosd. Het break even point van CO2 uitstoot is door de TU Delft met de Nederlandse energiemix bepaald op 20k kilometers en dat haalt natuurlijk iedere auto wel.

Verder ook goed om te weten dat ik in al mijn posts onder dit artikel niet per se in ga op 'vervuiling', dat is imho niet de primaire reden waarom elektrisch rijden de toekomst is. De hoofdreden is dat je niet economisch afhankelijk wil zijn van de grillen van OPEC en de secundaire reden is rijconfort en kwaliteit. Verder is het echte verhaal helaas: als je het milieu wilt redden, dan is ieder persoonlijk vervoersmiddel (muv de fiets) simpelweg niet goed. Elektrisch is iets beter dan hybride, hybride is iets beter dan benzine/diesel, maar als je echt iets wil redden dan is het allemaal onvoldoende.
Maar waarom blijven liegen of 'wensdenken'? Maar waar is 'het eerlijke verhaal' waar modale gezinnen naar snakken?
Ik hoor graag van je waar ik 'lieg' of 'wensdenk'. Als je dit soort dingen zegt zonder concreet te maken wat je eigenlijk bedoelt, dan kan ik daar onmogelijk iets in tegenin brengen.

Het eerlijke verhaal heb ik al een paar keer opgeschreven: gezinnen die nu in auto's van 15 jaar oud rijden, kunnen nog geen EV kopen van 15 jaar oud, simpelweg omdat die er nog niet zijn. Maar ieder jaar gaat er weer een jaar voorbij :P dus het komt vanzelf. Verder onderschat je modale gezinnen - het een en ander is nogal afhankelijk van leeftijd en koop/huurwoning. Heb je nu al eens gegoogled wat de Nederlandse particulier aan een occasion uitgeeft? Want als ik dat opschrijf ga je het toch niet geloven.

Wat is volgens jou een 'eerlijk verhaal'? Een politicus die de onderbuik napraat?
Accijns hadden in eerste instantie er nooit moeten zijn. Verkapte belasting onder andere naam.
Het is letterlijk belasting ja, en belastinginkomsten zijn nou eenmaal nodig.

Maar deal hoor, schaf de brandstofaccijns af én schaf dan gelijk eventjes de energiebelasting erbij af :) moet je eens kijken wat er dan gebeurd.
is jouw oplossing: ICE auto's en hun bezitters nóg erger bestraffen zodat die "iedereen rijdt EV over 10 jaar, geforceerd" uit komt?
Nee? Dat stel ik nergens?
Ik zeg nergens dat er belastingen omhoog moeten. Jij bent de enige die (zonder precies te weten hoe hoog de belastingen op elektriciteit nu al zijn) lijkt te stellen dat EV rijders maar vooral meer moeten betalen :P

Het enige wat ik je uitleg is dat de energiebelasting hoger is dan de accijns. Het zou nuttig zijn om de energiebelasting te verlagen (ook voor arme gezinnen, want die hebben ook een koelkast en magnetron).
Wat je met de brandstofaccijns doet zou mij in feite een worst wezen.

Ik vind het wel oliedom om 2 miljard tijdelijke belastingkorting op brandstof te geven. Dat is een populistische, ondoordachte maatregel. Dat geld gaat indirect naar de OPEC-landen die de brandstofprijzen daardoor verder kunnen oppompen.
Binnen de Nederlandse grenzen is het een voordeeltje voor de rijken: 60% van de korting gaat naar de 30% rijkste inwoners. Want die rijden vaak meer kilometers. Wat je beter kan doen is de benzine ongemoeid laten, en de lage- en middeninkomens een korting te geven op inkomstenbelasting. Maargoed, dat is een ander verhaal.
Leuk dat Elektrische rijden goedkoper is, maar daar hebben de laag tot modale inkomensgezinnen totaal geen argument aan als de initiele drempel te hoog is, het vertrouwen te laag en de 'kinderziektes' na al deze jaren nog niet volledig zijn weggenomen.
- De drempel zakt al flink, het is een kwestie van tijd tot het ver genoeg is gezakt.
- Het vertrouwen is laag omdat men verkeerd is geïnformeerd. (dat is waarom ik post onder dit artikel)
- Welke kinderziektes bedoel je nou concreet?

[Reactie gewijzigd door Richh op 6 september 2024 10:22]

Wel eens gekeken wat een ICE tegenwoordig nieuw kost?
Belachelijk veel in Nederland / de EU, net als elektrische auto's.

Ik was vorige maand op vakantie in Brazilie, zag een klein type auto rijden dat ik niet ken (Fiat Mobi) en vroeg me af wat die kost. Wat denk je?
De goedkoopste ICE-uitvoering (https://www.mobiauto.com.br/fiat/mobi/2022) kost momenteel omgerekend zo'n 7.900 euro (R$ 48.890, met momenteel zo'n 6,2 Real voor 1 Euro)
De goedkoopste elektrische uitvoering (https://www.mobiauto.com.br/fiat/mobi/2024) is ietsje duurder voor ruim 9.500 euro

Maar wat ik me dan vooral afvraag: waarom zijn er in Nederland totaal geen auto's leverbaar voor dat soort bedragen, niet eens voor 12.000 euro of zo?

10 jaar geleden waren er nog wel nieuwe auto's te koop voor zo'n 10K, de Aygo of Lupo bijvoorbeeld, maar zelfs de Aygo moet nu vrijwel 20.000 euro kosten en de Lupo is niet meer leverbaar, de Polo is nu het kleinste model (in Nederland).

Waarom zijn nieuwe auto's in de EU eigenlijk zo duur geworden? Ik kan maar 1 ding bedenken: komt door 'Brussel' die allerlei regels heeft bedacht om auto's veel duurder te maken en dus effectief mensen met een kleine beurs te naaien. Er zijn wel auto's voor (minder dan) 10K, maar dat MAG niet van de EU ...
Waarom zijn nieuwe auto's in de EU eigenlijk zo duur geworden? Ik kan maar 1 ding bedenken: komt door 'Brussel' die allerlei regels heeft bedacht om auto's veel duurder te maken en dus effectief mensen met een kleine beurs te naaien. Er zijn wel auto's voor (minder dan) 10K, maar dat MAG niet van de EU ...
Nou geloof ik er niet helemaal in dat de mensen die in 'Brussel' wonen op niks anders uit zijn dan arme mensen naaien. Politiek blijft verkozen door jou en mij, met toch wel degelijk andere intenties dan 'naaien' denk ik dan. Of ze 'het juiste' doen is een ander verhaal... maar dat is ook een andere discussie.

Maar heel gek is het niet vind ik. Iedere nieuwe Europese auto moet uitgerust zijn met een bepaalde veiligheidsstandaard. Auto's moeten door botsproeven kunnen komen, met niet alleen (tot op zekere hoogte) gegarandeerde veiligheid voor inzittenden maar ook voor degene die wordt aangereden. Dit betekent meer staal, duurdere productie, meer materialen en de aanwezigheid van een kreukelzone.

Nieuwe auto's zijn eveneens verplicht uitgerust met een camerasysteem om ongelukken te voorkomen. Dat betekent dus ook dat de remmen en het stuur semi-automatisch overgenomen moeten kunnen worden, dus daar moet een heel elektrisch systeem op aangesloten worden. Tegenwoordig zijn alle nieuwe auto's uitgerust met verkeersbordherkenning en een systeem wat gaat piepen als je te hard rijdt (extreem irritant overigens). Ook de allergoedkoopste auto's zijn dus uitgerust met een geavanceerd en gekalibreerd camerasysteem en dito software om dat soort dingen te regelen.

Tel daarbij op dat er milieu-eisen bestaan. Denk aan een katalysator of een partikelfilter. Ook aan de motor hebben we andere puur praktische eisen, zo'n Mobi haalt denk ik de 130 niet op de snelweg.

Dat maakt direct dat goedkopere 'platforms' niet naar Europa kunnen. Het 'mag' inderdaad niet van de EU. Het mag overigens ook niet in landen zoals Zwitserland en Noorwegen, die geen "last" hebben van de EU.
In onze welvarende landen is nou eenmaal de beslissing gemaakt dat veiligheid boven geld gaat. Want het werkt namelijk ontegenzeggelijk wel: vergelijk maar eens hoeveel verkeersdoden en gewonden er in Brazilië vallen ten opzichte van een willekeurig Westers land.

Omdat beelden meer zeggen dan een lap tekst (en bij de EU crashen ze met 2x zoveel snelheid!):
YouTube: The Brazilian made Fiat Mobi achieved one star
YouTube: Euro NCAP Crash & Safety Tests of Toyota Aygo X 2022

Kijk overigens ook voor de grap eens wat 10 jaar geleden een auto in dergelijke landen moest kosten. Inflatie is hier een ding, maar in dat soort landen al helemaal...

[Reactie gewijzigd door Richh op 9 september 2024 16:22]

Mijn aanvankelijke punt was precies al die verplichte veiligheidsssytemen van de laatste jaren. Ik geloof niet dat die nieuwe systemen allemaal helpen, want de manier waarop sommige fabrikanten die dingen implementeren leiden soms juist tot ongelukken, kan niet missen.

Zelf heb ik een tijdelijke auto gehad vorig jaar, een VW nogwat, waarin ik dagelijks liep te vloeken op de systemen. Ik had geen zin om uit te zoeken hoe ik ze uit moest zetten omdat het maar voor iets van twee weken was of zo, maar ik ergerde me dagelijks aan die auto en dacht toen al: dit werkt NIET!!

Ik klaagde daarover tegen een collega die net een nieuwe Volvo als leaseauto had en hij heeft ook last van meerdere systemen, maar sterker nog: hij vertelde dat hij zijn vrouw nog nooit had horen vloeken, totdat hij haar liet rijden in die Volvo met die systemen aan.

Mijn nieuwe auto valt gelukkig mee, want die heeft dat piepsysteem als je te hard rijdt nog niet. Ik rij inmiddels wel met 'keep your lane' aan, ook al is die redelijk onnodig als je niet drinkt en niet belt tijdens het rijden lijkt me, maar goed. Hij werkt wel slecht op 60 km-wegen trouwens, maar daar rijd ik niet zo vaak. De 'front assist' greep binnen een paar dagen nadat ik die Skoda kreeg een keer onnodig in (maar slechts licht) en weer een paar dagen later ging de auto bovenop op de rem staan, terwijl ik daar TOTAAL geen aanleiding voor zag en gewoon naar de weg voor me keek toen het gebeurde. Ik reed 70 en gelukkig reed er niemand achter me, maar ik besloot toen meteen dat ik dat systeem altijd uit zet, levensgevaarlijk!

Overigens ben ik het wel met je eens dat zo'n crash test veel zegt en bij zal dragen aan de hogere aantallen verkeersdoden in dat soort landen en ben ik het er ook mee eens dat die crash tests nut hebben. Dus de EU DEED nuttige dingen met het verplichten van bepaalde veiligheidsvoorwaarden aan auto's, maar inmiddels schieten ze door.

Wat je in jouw vergelijking qua verkeersdoden toch ook moet meenemen is dat Brazilianen een stuk slechter / chaotischer rijden dan wij. Het kwam op mij over als rijden in Italie in een stad waar de scooters links en rechts voorbij schieten, maar dat is alleen binnen de bebouwde kom. In Zuid-Amerika zijn het geen scooters, maar motoren die je aan alle kanten voorbij gaan en daar dus niet alleen op 50 km wegen, maar ook op doorgaande wegen binnen en buiten de bebouwde kom.

Oh, en niemand draagt een motorpak, je kunt prima in korte broek en slippers motorrijden, vrouwtje achterop en gaan ...
Dus de EU DEED nuttige dingen met het verplichten van bepaalde veiligheidsvoorwaarden aan auto's, maar inmiddels schieten ze door.
Dat ben ik helemaal met je eens hoor :P evenals de rest wat je stelt.

Ik denk alleen niet dat het doelbewust beleid is om jou te pesten. Ik denk wel degelijk dat ze het met de beste bedoelingen besluiten.
Een paar weken terug heb ik met mijn EV naar Frankrijk gereden en zowat elke 200km even gepauzeerd om te laden. En dat ging super.

Mensen zoals jij die verhaaltjes vertellen over wat een drama het is om naar Frankrijk of Spanje te rijden met een ev kennen precies geen mensen die dat al gedaan hebben. Want dan zouden ze weten dat dit in het geheel geen probleem is. Vaak was de wagen al klaar met voldoende laden voor ik en mijn partner klaar waren om te vertrekken, al zeker niet als we iets aten of een koffie dronken. Net zoals thuis is net het laden één van de hoofdredenen waarom ik mijn ev zo'n fantastische wagen vind.

Dat autofabrikanten er op terugkomen lijkt vooral gestuurd door Duitse fabrikanten die de EV boot volledig gemist hebben en hun marktaandeel niet willen verliezen aan Chinese fabrikanten, waardoor ze succesvol gelobbied hebben om extreme importtarrieven toe te passen op die wagens, dit natuurlijk samen met de olielanden die niet graag zien dat hun geopolitieke macht verminder wordt als de wereld minder afhankelijk wordt van het enige dat ze hebben.
Geweldig voor je, vertel me even welke EV ik moet hebben om mijn caravan van 1300kg naar Zuid-Frankrijk te trekken en telkens 200km te kunnen rijden én nog stroom overhoud zodat ik niet elke keer een volle lading moet doen die langer duurt dan ik daarvoor heb gereden ?
Goh, daarvoor kan je best even het topic over lange ritten nalezen: forumtopic: Ervaringen: Lange ritten met elektrische auto in Europa

Ik heb geen caravan en ben ook niet van plan er één aan te schaffen, maar ik vermoed dat de meeste EV's met trekhaak het wel kunnen. Gewoon even opletten dat je dan wel plant te laden waar je kan inrijden met caravan. Naar wat ik lees is met EV, of toch al zeker een VolvoEX40, en caravan op reis ook wel een groot plezier, dus voor het geval je het echt gaat doen, veel plezier ermee. :-)

[Reactie gewijzigd door -Vasa- op 5 september 2024 10:06]

Met een standaard range Tesla Model Y en beperkte snelheid van 90 km/uur kom ik met onze caravan ongeveer 180 tot 200 km ver. Dat is geen probleem om ver op reis naar de camping te gaan als je de reis als vakantie ziet en een tussendoor campinkje pakt. Met kinderen is het sowieso aan te raden de reis op te knippen en ze op tijd uit de auto te laten.

Enige waar echt aan gewerkt moet worden is de caravan/aanhanger vriendelijkheid van de laadstations. Afkoppelen om te kunnen laden is niet ideaal, maar gelukkig kun je vaak stations uitzoeken die amper bezet zijn en de combinatie er dwars voor zetten.

Voor de rest is een elektrische auto een ideale trekauto voor vakantie. Altijd voldoende koppel, zelf al fors gewicht dus heel stabiel rijgedrag, staat altijd in de juiste versnelling, geen trillingen en geluid van de motor en geen kans op oververhitte motor in warmte en bergen. Zou het veel minder comfortabel vinden om weer in een ICE op vakantie te moeten gaan.
Als je in totaal ruim 1300km moet rijden dan is elke 150-180 stoppen om te laden nou niet echt ideaal, ik schat toch telkens minimaal 45 minuten laden ALS er al direct plek is voor je. Plus dat ik me ook kan voorstellen dat je erg goed moet plannen, een laadpunt missen is zeker niet in elk land 10km verder voor een volgende (snellaad)punt.

Daarnaast nog de aanschafkosten, ik vond onze Kia Niro hybrid al niet goedkoop :)
45 minuten laden hoeft nooit met een moderne EV die snel laad. Meestal laad je zo'n 20 minuten en dan ben je alweer onderweg.

1.300 km is ook met een ICE, caravan en kinderen het beste op te delen in 3 delen met 2 tussendoor campings om iedereen relaxt op bestemming aan te laten komen. Je hebt dan 500, 450 en 350 km bijvoorbeeld te rijden per dag. Dag 1 begin je met een volle lading, je stopt na 170 km, laad 25 minuten, stopt na 170 km, laad 25 minuten en je haalt je eerste bestemming al. Je dient dan wel een tussendoor camping met laadfaciliteit te zoeken maar dan hoef je maar 2x per dag te stoppen.

Plannen moet zeker, maar dat zou ik met elke reis van 1.300 km doen.

Aanschafprijs is zeker een punt, maar dit artikel gaat over nieuwe auto's. Ook goede nieuwe ICE caravantrekkers zijn niet goedkoop.
Goeie info, dank je wel!
ik schat toch telkens minimaal 45 minuten laden ALS er al direct plek is voor je
Bij Superchargers in Nederland is er eigenlijk altijd plek, het is heel uitzonderlijk als die helemaal vol zouden staan.
En menig EV kan van bijna leeg tot 80-85% laden in de helft van de 45 minuten, ook de wat oudere EV's die nu de occasionmarkt op komen.
Tesla Model Y LR, 1600kg trekgewicht, 200km range in Duitsland bij een snelheid van 100 km/u afgelopen zomer. Dit was met een Hobby 495 WFB volgeladen tot 1600kg.
Verbruik schommelde tussen de 300 en 350 Wh/km

[Reactie gewijzigd door Victory! op 5 september 2024 10:25]

Mensen zoals jij die verhaaltjes vertellen over wat een drama het is om naar Frankrijk of Spanje te rijden met een ev kennen precies geen mensen die dat al gedaan hebben.
Praat voor jezelf, ik heb het gedaan en vind het vreselijk.
De vraag is dan, wanneer.... en met welke auto, Met onze 2018 Zoe zou het ook een drama zijn. Maar met een auto met snellader en behoorlijk bereik durf ik dat prima aan.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 5 september 2024 09:18]

Was een ID.4 uit 2021. Mijn probleem is vooral dat de afstanden die ik wil rijden voor ik pauze neem, niet lekker uitkomen qua laadmomenten en dan moet je dus verplicht wachten tot je weer verder kunt.

Je Zoe is dus amper 6 jaar oud en daar kun je niet comfortabel een lange rit mee maken... Ik reed 5 jaar geleden ook zonder problemen naar Zuid-Frankrijk met m'n 18 jaar oude Renault Clio, die auto kostte me destijds 1200 euro :) De markt is er gewoon nog niet klaar voor, simpel. Zolang de infrastructuur niet rap verbetert, blijft het grote deel gewoon brandstof rijden.
Infrastructuur voor laden in Frankrijk is prima. Dat de ID.4 voor jouw idee niet ver genoeg kwam voordat je weer moest laden is waarschijnlijk doordat je niet de rusttijden aanhoudt die de ANWB voorschrijft (kwartier rust na twee uur rijden). Met een ID.4 zou je dan vrij ver moeten komen, als je tijdens die rustmomenten gelijk even aan de snellader hangt.

Jaarlijks zijn er volgens de SWOV 700 tot 1000 ernstige ongevallen (15% van alle ongevallen) waarbij vermoeidheid een rol heeft gespeeld. Ik denk dat deze cijfers gebaseerd zijn op ongevallen in Nederland, dus alle ongelukken van Nederlanders in vakantielanden waarbij ze in één keer lange stukken rijden (terwijl ze normaal hooguit een uurtje in de auto zitten en hier totaal niet op zijn ingespeeld) maakt het daadwerkelijke getal waarschijnlijk nog een stuk hoger.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 5 september 2024 09:54]

infrastructuur is inderdaad het grootste probleem. vooral richting frankrijk heb je nog aardig wat stukken waar het behelpen is. (Al zie je elk jaar wel wat verbeteringen maar die gaan ongeveer gelijk op met hoeveelheid EV rijders waardoor het effectief vaak druk blijft.

ik ben nu 6 jaar op vakantie geweest met een EV. 5x naar zuid frankrijk en 1x naar Italie.
Laatste jaar Italie was zo'n groot verschil met vooral Duitsland waar zo veel laders zijn dat je niet hoeft na te denken/plannen van te voren waar je gaat laden. je gaat gewoon laden zodra je ongeveer leeg bent. dan korte pauze en weer door.

Met 2 kinderen die ook even moeten plassen, broodje halen etc zit de auto vaak weer vol genoeg (80%) voor iedereen klaar is.

Het ligt zeker ook stukje aan de auto. Mijn eerste EV (Hyundai Kona) kon stuk langzamer laden waardoor je meestal stops van 45 minuten had wat aan de lange kant was.

aan de andere kant heb je het gemiddeld genomen over 2 ritten per jaar die misschien 1 of 2 uur langer duren in het ergste geval. (er van uit gaande dat je met benzine auto ook ooit stopt om ff te lunchen/wc etc.

die paar uurtjes in het jaar vind ik persoonlijk echt minder belangrijk dan de rest van het jaar. Ik kan me nog goed herinneren dat je bij het tankstation stond te tanken in de regen/sneeuw/hagel etc. dat is allemaal verleden tijd. En als je al die tank beurten optelt kost dat meer tijd dan die paar ritjes naar vakantie..
Ik kan me voorstellen dat de ID.4 uit 2021 niet de auto is voor lange afstanden op de snelweg, zo'n hoge auto is niet erg zuinig op hoge snelheid (en de ID4 laad niet echt snel op)

Maar zeggen dat een 6 jaar oude Zoe een reden is dat elektrische auto's niet de toekomst zijn is niet geen argument. De elektrische auto markt is nog steeds in flinke ontwikkeling, terwijl de benzine auto's eigenlijk al jaren zijn uitontwikkeld. Ook nog daarbovenop vergelijken met alleen aanschafkosten is niet echt eerlijk, want thuis je auto opladen is véél goedkoper dan onderweg tanken.

Zolang je auto snel oplaad en een ruime accu heeft zal ook reizen met de auto geen probleem moeten zijn. Prijs blijft de komende 5 jaar nog wel een probleem, maar infrastructuur is dan wel op orde (gezien de vooruitgang die de afgelopen 5 jaar gemaakt is).
Je moet alleen niet vergeten dat heel veel mensen niet thuis kunnen opladen, omdat ze bijvoorbeeld geen oprit hebben of omdat er al te veel mensen met een laadpaal op het net in de buurt zitten. Als je toegewezen bent op het beperkte aantal publieke laadpalen dan ben je een stuk duurder uit. Daarnaast is thuisladen nu ook zeer goedkoop door het salderen, wat eigenlijk een administratief trucje is. Iedereen weet dat salderen gaat verdwijnen, over het algemeen wordt de auto 's nachts opgeladen (overdag heb je hem immers nodig) waardoor je dure stroom moet inkopen. De voorspellingen zijn ook dat door de verdere elektrificatie van de samenleving de stroomprijzen flink gaan stijgen. Dat maakt het verschil per km aanzienlijk kleiner, en dan moet je toch behoorlijk wat kilometers rijden wil je de fors duurdere aanschafwaarde compenseren.

Onderaan de streep is het gewoon nog veel te duur voor de gemiddelde persoon met een auto.

[Reactie gewijzigd door boba-fett op 5 september 2024 11:00]

Op dit moment is het inderdaad te duur. Maar ik zie het prijsverschil tussen elektrisch en nieuw benzine erg teruglopen. Dit is los van dat auto's erg duur aan het worden zijn.
Een ID4 rijdt je niet in 2 uur leeg dus dat kan eigenlijk niet of je moet onveilig rijden. Maar belangrijkste hier is dat er natuurlijk afwegingen gemaakt moeten worden bij de koop van een auto. Neem je een dikke bak met een kleine accu en niet veel snelladen dan heeft dat consequenties. Een basis model 3 krijg je 3 uur b.v. niet eens leeg en zuigt zich ook zo weer vol. Keuzes, keuzes, keuzes en niet zozeer de techniek.
Jammer - Met mijn ID4 uit 2023 is het tot nu toe zalig geweest om te rijden en te toeren. Ben er vlotjes mee tot in Zwitserland gereden en terug, en voorbije zomer gaan rondrijden in Scandinavië.
Het was een bijzonder leuke rij ervaring.
Ik heb een tesla accountje afgesloten vorig jaar voor een maandje en heerlijk van Supercharger naar Supercharger gereden. 1x moest ik een extra rondje maken omdat het vol stond, maar na mijn rondje ging er iemand weg en kon ik aanpluggen.
Mijn EV avontuur begon in 2018 met een Leaf 40kWh, dat was een beetje afzien, maar na 15 maanden geswitched en eigenlijk nooit gezeur. Ons gezin heeft 2 EV's een Mini met een actieradius van 185km en een Ioniq 28 met een actieradius van 200 en een beetje en dat werkt voor ons.
Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het voor iedereen werkt.
Het kan inderdaad prima maar het is wel een feit dat een EV in aanschaf gewoon duurder is, zelfs al wordt het nog altijd zwaar gesubsidieerd. Feit is ook dat in NL, er nu nog 1x een potje is waarbij je per aanvraag 2000,- subsidie kunt krijgen op de aanschaf van een 2e hands en daarna nooit meer.

Natuurlijk is de toekomst elektrisch zoals @Rho d Berth hieronder ook zegt maar de wereld is er simpelweg nog helemaal niet klaar voor om volledig elektrisch te rijden, nu niet, over 10 jaar niet, over 30 jaar ook nog niet.

Natuurlijk wél steeds meer en meer maar de infrastructuur piept en kraakt al jaren, de aanleg van laadpalen in woonwijken gaat langzaam, het elektriciteitsnet loopt hopeloos achter omdat netbeheerders jaren lang weigerden te investeren ook al wisten ze dat EV's en zonnepanelen explosief zouden gaan stijgen.

Je hebt dan mensen die als argumenten geven:

- EV's hebben geen uitstoot en zijn dus geweldig! Als ze eenmaal rijden wel ja (mits de stroom waarmee geladen wordt niet uit een centrale met verbrandingsinstallatie komt), vergeet ook niet dat de productie van met name de accu's helemaal niet zo'n duurzaam verhaal is.
- Op de lange termijn ben je met een EV veel goedkoper uit! Ja dat klopt. Zowel qua onderhoud (minder bewegende delen) en prijs per kilometer absoluut, het punt is dat de aanschafdrempel veel hoger ligt en niet iedereen kan even tienduizenden euro's neerleggen voor een beetje fatsoenlijke EV. Voor 10k heb je een prima rijdende flinke gezinsauto, wil je een vergelijkbare EV, ben je rustig 40k kwijt.

Natuurlijk een Nederlands ding maar heel het belastingstelsel moet op de schop. Je kunt immers niet verkopen dat een benzine auto die even zwaar weegt als een diesel, veel minder wegenbelasting moet betalen, als het argument dan vervuiling is, waarom moet een EV dan vanwege z'n gewicht veel meer betalen terwijl de uitstoot met rijden 0 is?

Ik snap best dat WB op gewicht bepaald wordt en natuurlijk geldt voor elke categorie auto hoe zwaarder hoe duurder in de WB maar het is allemaal zo scheef als wat.
Voor 40K koop je nieuwe EV. Voor 10K een minstens 10 jaar oude brandstof auto. Die vergelijking klopt dus niet. Voor minder dan 20K is er al genoeg aanbod van EV’s.
Lees nog even wat ik schreef. Ik heb het over een flinke gezinsauto, bijvoorbeeld een flinke stationwagen. Voor 40k heb je dan 1 keuze ongeveer, een MG. Voor rond de 35k heb je meerdere benzine/hybride opties.

Voor 10k heb je inderdaad een 2e hands met benzine/diesel van rond de 10 jaar oud.

Zijn die opties er ook voor een EV?

Nee, die zijn er simpelweg niet. Een snelle zoektocht op MP en de goedkoopste 2e hands is de eerder genoemde MG die je dan richting de 23k moet kosten.

Dat is gewoon een smak geld die niet iedereen heeft liggen maar de helft wellicht wel en voor de helft van dat geld, koop je gewoon een prima rijdende auto zoals ik al zei.

Je krijgt gewoon veel meer auto voor je geld nog als je niet EV wilt en jij stapt voor het gemak even volledig heen over iedereen die slechts rond de 10k te besteden heeft voor een flinke auto.
Wat zal die MG kosten wanneer die 10 jaar oud is? Dat het voor veel mensen nu niet uit kan, betekent niet dat het over 10 of 30 jaar nog steeds niet uit kan.

[Reactie gewijzigd door pegagus op 5 september 2024 11:36]

Maar dan zit je weer met het probleem van de (teruglopende / defecte) accu. Wie gaat nog €10K aan een auto van 10 jaar oud uitgeven? De EV is gewoon een te riskante uitgave voor Jan Modaal.
Het is lastig om die fabel uit de onderbuik van weldenkende mensen te krijgen inderdaad.

Gelukkig zijn er tegen die tijd weer nog meer onderzoeken die onderstrepen dat een flink groot accupakket niet zomaar uit het niks de geest zal geven.

Ook zullen er bedrijven packs gaan reviseren en dus gewoon 1 cel vervangen ipv het hele pack. Momenteel is dat nog een onrendabele business omdat iedere fabrikant toch 8 jaar garantie geeft en menig EV nog niet zo oud is. Als er meer EVs buiten garantieperiode zijn zal daar vanzelf een markt voor ontstaan.
Een kapotte accu is een enorm probleem, en er zijn al vele peperdure EV's schroot door geworden.

En dan krijg je de bekende fantasieverhalen die nergens op gebaseerd zijn: "in de toekomst zullen er bedrijven komen die dit allemaal oplossen".

Ten eerste zal zo'n reparatie ook flink in de papieren lopen. Het is maar de vraag of het loont.
Ten tweede zijn er zoveel verschillende merken accu's met verschillende cellen en samenstelling in omloop dat het onmogelijk zal blijken om voor elke accu een oplossing te bieden.
Een heilig geloof in de markt leidt vaak tot teleurstelling. Zie de recyclers van plastic, die niet kunnen concurreren tegen nieuw plastic.
De bedrijven zijn er nu al hoor. Niks fantasie.

Er zijn minder accucellen dan verschillende bougies, koppakkingen, distributieriemen. Een cel kost een paar euro. Ja, de diagnose en reparatie zijn tijdrovend en erg prijzig. Maar dat is een nieuwe versnellingsbak ook
Ik heb na al die jaren autorijden nog nooit een nieuwe versnellingsbak nodig gehad.
Met accu's weet je zeker dat het na een jaartje of 10 tot 15 wel ophoudt.
https://www.anwb.nl/auto/...oud/accu-elektrische-auto

In dit artikel geven ze aan dat zo'n accu 10 tot 20 jaar meegaat bij normaal gebruik, maar dat is onzin. We weten immers dat vele accu's al in de garantieperiode stuk gaan, en dus minder dan 8 jaar meegaan. Verder gaat de capaciteit achteruit, en is deze maximaal 90% bij 250.000 km. Ook dat is een reden om de accu te vervangen.
Verder gaan met name leaserijders niet goed met hun auto om omdat het geen financiële consequenties heeft. Dat heeft invloed op de accuduur.
Het is verder curieus om, gezien de praktijk dat accu's voortijdig stuk gaan en gezien het feit dat EV's nog geen twintig jaar op de markt zijn, om nu al te beweren dat deze accu's twintig jaar mee gaan.
Tot slot kennen we de praktijk van accu's in onze smartphones en laptops. Het houdt snel een keer op.

Nissan Leaf Tekna
€ 3.750,00
https://link.marktplaats....tm_campaign=socialbuttons

Hier zie je een Nissan Leaf. Nog geen 250k gereden, nog geen 15 jaar oud, en nog 70% van de capaciteit over. Leuk als vervanging van de elektrische fiets met zijn actieradius van 70 km. Nou kun je denken: "deze auto kan best nog 7 jaar mee", maar dan ben je niet meer redelijk.
Je bron is niet wetenschappelijk onderbouwd en klaarblijkelijk twijfel je er zelf al aan door het direct (ongegrond) te ontkrachten.

De Leaf is een bout auto uit een tijd toen accus nog niet verwarmd en verkoeld werden en het BMS eigenlijk niks deed om de conditie van accus te verzorgen. Dat zelfs zo'n auto het 15 jaar al volhoud met 30% degradatie, geeft aan dat auto's met vloeistofkoeling/verwarming de 20 jaar makkelijk zullen moeten volhouden.
Ook jij doet aannames. En je geeft ook aan dat het met die Leaf niet snor zit.
Er is niet anders dan een (overigens wel degelijk wetenschappelijk te onderbouwen) aanname op te doen, want er is nog geen moderne EV van 15 jaar oud. De Model S komt in de buurt en is overigens een prima praktijkvoorbeeld wat ontkracht dat accus er naar "8 tot 12 jaar" mee op zouden houden. Zelfs zo'n Leaf houdt dat dus vol.

En ja dat gen1 meuk is, dat is natuurlijk geen verrassing. Toch zou ik liever zon Leaf hebben dan een brommobiel. Voor alles is een markt.
Ik zei niet dat accu's 8 tot 12 jaar meegaan, maar 10 tot 15 jaar.
We zullen over een jaar of 5 wel zien wie het aan het rechte eind had ;)
De auto van mijn vrouw is electrisch. Die gebruiken we als gezin zoveel mogelijk. Vakantie naar Zuid-Europa doen we nog met de benzine-volvo. Verder blij met electrisch. Goedkoop thuisladen, en 350km is meer dan genoeg voor 99% van alle niet-vakantie ritten die je hebt.

En als we geen 3 kids en een massa vakantie-bagage zouden hebben zou vakantie ook prima zijn met de ev.

Thuis laden ipv tanken is ook alleen maar een plus.

De toekomst is electrisch.
Niets aan toe te voegen, wij rijden zelf ook elektrisch sinds 2019 (2019 model en 2023 model)
Er is echter wel een punt dat ik wil aanhalen; voor ons werkt het subliem, eigen oprit, 2 auto's dus die laden we eens per week in het weekend op wanneer de stroomprijzen (dynamisch contract) extreem laag zijn. Een volle tank (400km real range, 530 WLTP), kost zo gemiddeld 7 tot 8 euro.
Ook superchargers zijn erg goed en erg goedkoop (0.23 cent) mocht je een keer thuis net niet halen.

Echter; is het verhaal wel anders als je geen eigen oprit hebt, afhankelijk bent van een overbezette en relatief dure wijklader en je een auto rijdt die toevallig iets minder potent is met bijvoorbeeld een WLTP van 350km zonder warmtepomp. Ik kan me in die situatie best voorstellen dat je met een ICE meer gemak ervaart, zeker in de wintermaanden.

Gelukkig komen er steeds meer wijkladers en komen er ook betere BEV's uit in de kleinere segmenten die ook weer betaalbaarder zullen zijn, maar tot die tijd, is dat best een uitdaging.

Electrisch rijden is onmiskenbaar de toekomst, dus ik raad mensen die al op zoek zijn naar een huis altijd aan om naast de tuin ligging en de andere kriteria, ook echt te overwegen om te kijken naar opties met eigen oprit of eigen laadvoorziening. Dat wordt de komende 50 jaren gewoon echt een USP.
De verre toekomst zou best elektrisch kunnen zijn. Voor nu is het hopeloos voor:
- mensen die niet veel geld hebben
- mensen die ver op vakantie willen met de caravan
- mensen die geen eigen oprit hebben en in een drukke stad wonen
- mensen die een ruime stationcar willen
Het gaat over meer dan dat hé.
Wij kochten onze wagen 10 jaar geleden voor €18.000
Dat is een VW Caddy met 7 zitplaatsen en die trekt onze caravan.

Als ik nu een EV zou moeten kopen (los van het aantal zitplaatsen) die een caravan kan trekken ben ik een veelvoud kwijt.
OK, ook een ICE zou een pak duurder zijn dan die €18.000, maar dat ligt nog altijd ver uit elkaar.
Ik wil gerust elektrisch rijden, mijn dagelijkse wagen is een Up! (om maar te kaderen dat ik geen petrol head ben), maar een gelijkaardige elektrische wagen kost bijna het dubbele. Dan stopt het hé.
Helemaal akkoord dat Europese fabrikanten totaal geen moeite doen om betaalbare EV's te maken en dat dat een probleem is.
Ja 7 persoons en caravan trekken wordt elektrisch lastig of in ieder geval duur.

Maar in het kader van een kleine auto zijn er nu wel wat meer keuzes.
Echt kleine auto's zijn moeilijker winstgevend te maken, elektrisch helemaal.
Maar als je kijkt dat een nieuwe benzine Up ook al 22K moet kosten, tja.
Ik kan me niet voorstellen dat je niet over kunt stappen op iets elektrisch, sowieso met huidige gedaalde occassion prijzen. Zit je in het segment van 5000 euro o.i.d. lukt het nog slecht. Maar daarboven al beter.
En wellicht zit je dan in een iets grotere auto, maar dat is niet erg, want bijvoorbeeld een platte Hyundai Ioniq is zuiniger dan een hatchback.

Geen wegenbelasting, laden op een dynamisch contract. Mijn EV is as we speak ook weer goedkoop aan het laden, en dan rij ik voor 2ct de kilometer. Verder nauwelijks onderhoud.
De occassion prijzen zijn flink naar beneden gegaan.

Overigens ben ik wel een petrolhead maar rijdt elektrisch gewoon veel beter. Ook comfortabeler.
klassiek antwoord...
De prijs van een 2dehands EV vergelijken met een nieuwe ICE.
Geen wegenbelasting? In Vlaanderen is dat een kwestie van een paar maand en 't is gedaan.
Los daarvan, een auto kost in BE niet hetzelfde als in NL:
Ze worden momenteel zelfs niet via VW verkocht blijkbaar, maar via Cardoen vind je ze nieuw nog voor 15.500. (wat inderdaad héél veel geld is voor zo'n kleine wagen)
Prijs van EV zakt wat en prijs van ICE gaat belachelijk snel omhoog.
Dan komt elektrisch wel al wat dichter in 't zicht.

[Reactie gewijzigd door cadsite op 5 september 2024 13:36]

Nee dat bedoelde ik helemaal niet. Gewoon 2e hands met 2e hands vergelijken.
En nieuw met nieuw. Dit jaar zijn/komen er wat auto's bij die rond de prijzen van een benzine Up zitten (in Nederland inderdaad) of ietsje hoger, en die elektrisch zijn met prima rijbereik voor dat type auto.

Maar waarom zou je 15.500 voor een (2e hands) elektrische Up betalen?
Ik heb een Ampera-E, dat is meer auto, 200pk etc, en die is ook al zoiets waard. Of een Hyundai Ioniq is al goedkoper.
Daar kun je zelfs Model 3s voor kopen tegenwoordig.
Het mooiste is dat je, in tegenstelling tot bij benzine, het nauwelijks duurder is om een grotere auto te rijden. Als het veel snelweg kilometers zijn is zo'n gestroomlijnde EV zelfs zuiniger dan zo'n kleine hatchback met slechte aerodynamica.
De keuze van wagen is gemaakt in een andere situatie, toen was het ideaal, nu niet meer. (ik heb mijn Up toen gekocht aan €12.400)
Maar verkopen en veranderen zie ik dan weer niet zitten.
Ik heb deze wagen nu 5,5 jaar en zit aan 38.000 km, dus veel maakt het niet uit. Ik zit aan zo'n 5 liter benzine /100km gemiddeld gezien. Als je ziet dat benzine vandaag hier €1,50/l kost valt er niet veel te besparen.
Ook andere kosten zoals wegentaks en verzekering gaan omhoog bij een hogere klasse wagen.
Maag goed, als deze 'op' is zal ik zeker wel mijn horizon verruimen en overweeg ik alles.
Ja het zal elkaar dan niet veel ontlopen. Maar het rijdt ook gewoon veel beter.
Dus ik wil ook niet terug naar benzine.
Ik heb wel nog een oud benzine sportwagentje voor een leuk ritje zo af en toe, maar voor het dagelijkse zal ik denk ik nooit meer terug gaan. En de EV die we nu hebben kan denk ik nog 10 jaar mee (dan is hij 15+ jaar) zonder gedoe en daarna zal ik wellicht een accu reparatie moeten doen, wat ik zelf kan.
2e hands zomaar vergelijken werkt niet lijkt me, een ICE auto kan zomaar 15 jaar mee waar bij een EV de accu na 8-10 jaar serieus minder gaat zijn en vervangen feitelijk niet te verantwoorden is op dit moment. Als je daar de hogere aanschaf en potentieel kortere levensduur tegen afzet dan is 1:1 vergelijken niet erg realistisch lijkt me.
Ja dat lijkt misschien zo, maar dat is echt een onzin verhaal wat maar herhaalt wordt.

Want een nieuwe accu zou 20K kosten etc. Terwijl hij waarschijnlijk voor minder dan 1000 euro gerepareerd kan worden. Dit gebeurt nu al bij hybrides en de eerste oude EVs.

Als je een 10 jaar oude Mercedes turbodiesel hebt die in soep draait, ga je ook niet naar de dealer om voor 10 of 15K een nieuwe motor te halen. Dan ga je ook naar een revisiebedrijf voor een revisie motor.
En als je een courante EV hebt is het ook heel betaalbaar om gewoon een heel 2e hands pack te kopen, want die zijn dan ook courant.

Als mijn EV accu begint moeilijk te doen zal ik die zelf vervangen of gedeeltelijk reviseren.

[Reactie gewijzigd door !null op 5 september 2024 17:54]

Geweldig dat jij de middelen en de kennis hebt, maar ik denk niet dat veel mensen dat aandurven, zeker niet als je even naar de foute voorbeelden kijkt op het internet.
Je praat trouwens over repareren, maar de batterij is toch niet stuk maar op/versleten ?
Het gaat niet om mij, het gaat erom dat er revisie bedrijven zijn die dat doen. Net als dat ze dat doen voor brandstofmotoren, of versnellingsbakken of wat dan ook. En dat er dingen opgelost worden zonder iets nieuws te kopen.

Een accu bestaat uit een BMS (battery management), wat relais (contactors) en de batterij modules, die weer uit cellen bestaan. Bij de vrijwel alle EV accu's kun je de modules vervangen (soms zelfs de cellen).
Een batterij kan stuk zijn als 1 van deze onderdelen niet meer goed werkt, of als 1 van de cellen voortijdig slecht wordt, veel eerder dan de rest. Dan vervang je de cel of module voor iets wat er enigszins op lijkt (dus liever niet iets nieuws).
Pas een tijd later zal het accupack echt op zijn, dan gebeurt dit te vaak. En is de capaciteit laag.
Dan kun je alsnog alles vervangen voor een ander accupack (wat iets frisser is) voor weinig.
Nu kun je voor een gemiddelde EV een accupack kopen voor laten we zegen 5000 euro (is mij al eens voor 3000 euro gelukt voor hobby). Bij de tijd dat je het echt nodig hebt (voorbij de 10 jaar) zal dit wel gedaald zijn naar 2000 euro o.i.d.
Of je koopt wel iets veel nieuwers, omdat vele autofabrikanten meerdere generaties uitwisselbare packs hebben gemaakt. Dan zal het iets duurder zijn maar kan je op naar de milioen kilometers.

Wat er in de afgelopen 7 jaar op de markt is gebracht aan EVs is eigenlijk al zo goed gebouwd dat je met die accu's probleemloos, of met een enkele fix, de 500.000km kan halen. En sommige LFP accu's denk ik al de miljoen kilometers. 300.000km hebben al genoeg EVs gehaald en werken ze nog prima.

Dus ik zie geen reden waarom ze niet een doorsnee auto gebruiksleven kunnen volhouden.
Aan het eind zal het net iets anders lopen, maar krijg je net als met een brandstofauto punten waarbij je denkt, is het het nog waard? Dan zit je op 20 jaar, dat brandstofauto's soms ook al vanwege een koppakking of versnellingsbak worden weggedaan.

Overigens zijn er ook vele moderne brandstofauto's die slecht hoge kilometerstanden halen met een beetje leeftijd, met dure reparaties. Die zijn heel complex geworden.
Ik moest ook naar Frankrijk, 1200km op 1 dag. We waren met 2 chauffeurs die elkaar konden aflossen. Met de EV kwam er onder ideale omstandigheden 2u10 (!) aan laden bij op een rit van 10u. En dan moet je nog overal direct plaats hebben om te laden. Toch maar de hybride genomen.

Deze zomer wel op reis geweest met onze EV, maar dan reed ik alleen. In totaal 3600km. Maar dan moet je echt je ganse reis erop afstemmen, dus kortere stukken rijden per dag.

EVs zijn allemaal OK als je je wenst aan te passen en inboet aan comfort. Maar dat willen sommige mensen niet.
Als je wilt wisselen per chauffeur en nog altijd geen enkele stop doet kan je stellen dat je tijd verliest natuurlijk. Al moet je toch ook stoppen om te eten en naar het toilet te gaan? Want uiteindleijk kan je daar ook iets voor verzinnen waardoor je kan zeggen dat je met een ICE wagen je nooit moeten stoppen... (eten in de wagen, urineren in een fles of in de pamper etc)

Overal direct plaats hebben om te laden moet je natuurlijk een beetje plannen met iets zoals ABRP of zo, zeker iets waar verbetering mogelijk is.

Zelf heb ik op mijn reis door Frankrijk, heen en terug, slechts één keer moeten wachten. Zelf schrijf ik het toe aan het feit dat de vorige Aire waar je kon laden gesloten was, in combinatie met dat het net op de middag was en er een McDonalds was bij die Shell.
Overigens was een ICE hier niet meteen makkelijker geweest, ook daar zag ik mensen een kwartier aanschuiven om te kunnen tanken (immers de vorige Aire was dicht).

Ik zelf vind het alvast geen inboeten aan comfort, in tegendeel. Stoppen doe je nu éénmaal toch, met of zonder EV, dus een aanpassing is daar niet echt. De grootste stress die ik had was of één mijn laadpasjes ging werken.
Er zijn nu genoeg op de EVs die zeker met zomers weer wel iets van 400km halen als je niet te hard rijd. Dus met een flinke lunch pauze is 800km al geen probleem op een dag. Daarboven wordt het vervelender, maar dan zit je al in afstanden die heel veel mensen al niet meer willen rijden op een dag.

Ik heb een wat oudere EV die maar op 50kW kan laden (maar wel 400+km haalt) en op een zomervakantie is dat echt geen probleem om wat verder te komen.
Wintervakantie zie ik met deze EV niet zitten, omdat hij dan nog langzamer laadt terwijl je het vaker nodig hebt. Dat lukt veel beter met een iets modernere EV.
Ik heb nauwelijks elektrisch gereden, en nul keer geladen, dus ervaring nul. Kan je ondertussen al met je bankpas betalen, of ben je nog steeds gebonden aan 1 of meerdere laadpassen op zo'n rit?
Zelf vind ik het gedoe met laadpassen het vervelendste aan EV's. Ik had er meerdere mee. Nu zag ik wel alvast bij alle snelladers waar ik ben langsgegaan dat je met VISA kan betalen. Overigens was het enkel bij Shell dat ik mijn vaste laadpas niet kon gebruiken, maar daar werkte mijn Volvo pas dan weer wel.
In de UK kan je bij de meeste snelladers (dus niet de kleine palen) wel betalen met bankpas of creditcard.
Hier in Europa helaas amper.
Wij hebben overigens maar 1 laadpas + gekoppelde app, en daarmee kom ik eigenlijk overal wel uit.

Als er iets mis gaat is het met de laadpalen in de stad/wijk. Die gebruiken wij ook nog eens zelden, want wij kunnen thuis laden en halen bijna alles in Nederland met het rijbereik, en de rest is dan snelladen. Wat we ook nog eens weinig doen.
Bij Fastned (grootste aanbieder snelweg Nederland) en Ionity (netwerk van Europese autofabrikanten) kan je gewoon met een pinpas betalen.

Daarbuiten is het helaas lastig en dat betekent op internationale trips nog steeds die ellendige pasjes mee inderdaad...

Heb je een Tesla, dan is het bij Superchargers letterlijk inpluggen en klaar, dat is toch het allermooiste. Overigens kan je dat ook instellen bij Fastned.
En hun lobby heeft uitstekend gewerkt. Betaalbare elektrische auto's krijgen dikke import heffingen. Voor mensen met een kleine beurs is de elektrische auto gewoon onbereikbaar geworden.

Er is niks mis met een dikke elektrische auto waarmee je zelfs op vakantie kan, alleen wordt die momenteel wel betaald met de subsidies zoals lage bijtelling en dat is geen houdbaar verhaal. Straks zit de bijtelling gewoon weer boven de 20 procent en dan haakt de lease markt weer massaal af want met het hoge gewicht zal de wegenbelasting ook niet mals zijn.
De wegenbelasting is gebaseerd op gewicht omdat een benzineauto van 1.000 kg min of meer de helft uitstoot van een auto van 2.000 kg. Als je diesel of LPG rijdt, zijn de bedragen anders, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op de hoeveelheid uitstoot dat een klasse auto's gemiddeld maakt.

Wees er op bedacht dat deze klassen gedeeltelijk willekeurig zijn gekozen. Je kunt je nu rijk rekenen met "vanaf 2031 moet je met een EV 100% wegenbelasting betalen en het zijn zware auto's", maar niks zegt dat er in de tussentijd niet weer een correctie komt. Als ik een voorspelling mag doen; rond die tijd zullen de tarieven zo vastgesteld worden dat de EV rijder betaalt wat een benzinerijder nu betaalt, maar gaat het tarief voor benzine (en diesel en LPG) verder omhoog. Op die manier krijg je als EV rijder geen subsidie meer, maar als ICE-rijder een boete. Op die manier kost het de overheid niks én stappen mensen uiteindelijk alsnog over naar een EV.

Ik hoop overigens wel dat ze zulke plannen ruim van tevoren bekend maken zodat mensen de kans hebben om over te stappen op een EV. Als je in september hoort dat je vanaf volgend jaar 150% meer moet betalen voor je ICE dan 1) zullen heel veel mensen heel ontevreden zijn en 2) zullen de prijzen van (tweedehands) EVs enorm omhoog vliegen.
Ik geloof niet zo in boetes van de overheid op ICE auto's. Het zijn de armere mensen die ICE zullen blijven moeten rijden en om die dan hun auto te ontzeggen, ik geloof niet dat de politiek dat aan durft.

En waarom zou de politiek? Eerst maar eens zien dat landen als Roemenië hun Europese verplichtingen ook na komen. Want laten we wel wezen, de Duitse auto industrie heeft het zwaar en voilà, daar zijn de import heffingen op Chinese auto's. Auto's die elektrisch rijden betaalbaar hadden moeten maken.
Wat je zegt klopt niet: Geloof het of niet, Duitsland was juist tegen die importheffingen...
Ze hebben blanco gestemd. Dus niet tegen. En dat was omdat China op het laatste moment aanbood de import tarieven voor Duitse auto's te verlagen als Duitsland ervoor zou zorgen dat de importheffingen op Chinese auto's teruggedraaid zou worden.

De Duitse auto-industrie zit echter in heel veel Europese landen met vele sub merken zoals Skoda en Seat. En daar was meer dan genoeg animo om de Europese markt te beschermen.

Uiteindelijk zit de auto lobby heel diep in heel veel EU landen verweven en dat leidt tot dit soort maatregelen.
Uiteraard, die willen zelf hun fabrieken ook naar China verplaatsen.
* Auto's die in Europa onder de kostprijs op de markt worden gebracht om de Europese industrie kapot te maken, waardoor Europa in de toekomst afhankelijker wordt van import en naar de hand van China moet spelen. *

En wat betreft de landelijke politiek; op het moment dat in 2031 zeg 20% tot 40% van alle auto's elektrisch is, zal dát waarschijnlijk de grootste groep zijn waar de politiek naar luistert, ook omdat die groep steeds groter gaat worden doordat EVs nu eenmaal (zeker tegen die tijd) goedkoper en zuiniger in aanschaf en gebruik zijn dan ICEs.

Je kunt nu al (hele) goede tweedehands EVs krijgen voor dezelfde prijs als een gelijkwaardige ICE. Zeker als we weer 5 tot 7 jaar verder zijn, zullen die auto's wederom op de tweedehandsmarkt komen tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met dat wat een 60-jarige met alleen een krap pensioen nu uitgeeft aan een ICE (die de meeste tijd van de dag stil staat), of een 18-jarige aan een eerste auto.

Overigens, over Roemenië, die doen het heel goed (al komt dat grotendeels doordat ze geen zware industrie hebben):
In 2021 zitten inmiddels 6 EU-landen onder het 2030-emissiereductiedoel van 55%. Dit zijn weer de Baltische staten, maar ook Roemenië, Denemarken en Luxemburg.
Bron
Op dit moment is het aandeel elektrische auto's in Europa slecht 1,2 procent (peildatum 1 jan 2024).

Over zes tot zeven jaar zal dat aandeel niet ineens 20 tot 40 procent zijn. Onmogelijk.

En dat is dan ook meteen het probleem van de politiek met hun onhaalbare vergezichten. Het is allemaal onzin. Onhaalbaar en dat weten ze drommels goed.
Mijn verhaal ging (net als de jouwe) over wegenbelasting in Nederland en hoe dat in de toekomst gaat veranderen. Nu is al 5,5% van de auto's in Nederland elektrisch (dat zijn er een half miljoen). Afgelopen jaar kwamen er [url="https://tweakers.net/nieuws/217036/30-komma-8-procent-nieuw-geregistreerde-autos-in-nl-was-in-2023-elektrisch.html]114.000 nieuwe EVs[/url] bij, tegen 250.000 ICEs en die verhouding neemt elk jaar verder toe in het voordeel van EVs. Dat zullen dus zo'n beetje 1,5 miljoen nieuwe EVs zijn wat het totaal in 2031 op 2 miljoen brengt. Tegelijkertijd zullen er ongeveer net zo veel auto's van de markt af gaan (omdat ze oud of op zijn) welke voor 99% ICEs zijn, wat het percentage ICEs op het totaal nog verder opkrikt.

20% is bij ongewijzigd beleid dus al in de lijn der verwachting (zie ook dit NOS artikel), maar dat is dus nog heel conservatief gerekend.
Welnee die 20 procent is niet haalbaar. Weet men best. De lease rijders zitten al op elektrisch maar de gewone man niet. En dat gaat de komende jaren niet veranderen.

Men heeft geen idee wat men straks met al die dure elektrische lease auto's aan moet. Dat die de Nederlandse markt opgaan als tweedehands auto's, is zeer twijfelachtig. Een vijf jaar oude Tesla model 3 met 160.000 km op de teller kost tweedehands in Nederland meer dan 20K. Even serieus, welke particulier gaat dat ervoor betalen?

Tweedehands Tesla model3
Dezelfde consument die 20K neerlegt voor een Suzuki Vitara met 170.000 km op de teller misschien?

Bedenk ook even dat de consument waar jij over praat (die maar 5.000 euro over heeft voor een auto) óók geen nieuwe ICE kan kopen. Waarschijnlijk koopt die persoon een oude afgetrapte auto en betaalt zich daarna blauw aan onderhoud. Zou die persoon 5.000 euro financieren en over vijf jaar afbetalen, en in plaats daarvan een EV kopen (en nee, niet nu, maar in 2030 wanneer er veel meer tweedehandsmodellen te krijgen zijn voor lagere prijzen) liggen de TCO waarschijnlijk net zo hoog.
Je link verwijst nu naar een elektrische auto, de Toyota RAV 4 2.5 HYBRID EDITION. En ja, die is te duur voor een consument.

Er zijn heel veel consumenten die voor hun tweedehands auto tussen de 10K en 14K betalen. Dat waren normaliter auto's van drie tot vier jaar oud met net aan 120.000km op de teller.
Je link verwijst nu naar een elektrische auto, de Toyota RAV 4 2.5 HYBRID EDITION.
HYBRID
Er zijn heel veel consumenten die voor hun tweedehands auto tussen de 10K en 14K betalen. Dat waren normaliter auto's van drie tot vier jaar oud met net aan 120.000km op de teller.
Even een korte check op Gaspedaal.nl:Zonder onderscheid te maken tussen type aandrijving, is dus minder dan 5% van het totale aanbod van auto's van vier jaar oud te koop voor een bedrag onder de 15.000 euro. Dit zou natuurlijk kunnen omdat auto's boven de 15.000 euro "nooit" verkocht worden en die daaronder wel, en dat daarom het aanbod onder dat bedrag zo laag ligt, maar dat stuwt gelijktijdig de prijs op dus ik denk dat je wel met vrij veel zekerheid kunt zeggen dat een ruime meerderheid van de mensen een tweedehands auto koopt voor meer dan 15.000 euro.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 5 september 2024 12:13]

Gemiddelde tweedehands auto kost ruim 20k in Nederland. Tegenover iedere auto van 10k staat er dus eentje van 30k en tegenover die van 14k eentje van 26k.
Met andere woorden, je onderschat heel wat consumenten.
Je kan niet naar gemiddelde prijs kijken, je moet naar de aantallen kijken. Een gemiddelde prijs vertekend namelijk heel erg door zeer dure auto's met name de grote MVP's en het D/E segment.

Ik heb hier de cijfers van de tweedehands verkopen in 2021.

A-segment: 90.000 verkopen tweedehands
B-segment: 138.000 verkopen tweedehands
C-segment: 100.002 verkopen tweedehands
D-segment: 58.000 verkopen tweedehands
E-segment: 18.000 verkopen tweedehands

MPV:
L-segment : 18.000 tweedehands
M-segment: 24.000 tweedehands
R segment: 30.000 tweedehands
S segment: 50.000 tweedehands

De cijfers zijn klip-en-klaar. Het B segment is ook tweedehands de populairste auto. Daarna het C segment en het A segment. Allemaal auto's die tweedehands veel minder kosten dan 15K.

Het ABC segment is goed voor meer dan twee derde van de tweedehandsverkopen!
Electrische auto's zijn duurder dan benzine. Je betaalt bijtelling over de cataloguswaarde. De korting in percentage die je krijgt in absolute zin is verwaarloosbaar omdat dit lagere percentage over een hoger bedrag gaat. Per saldo betaal je als je nu gaat leasen ongeveer evenveel. Rijd zelf een iX1 en in de 4 jaar dat ik hem gebruik ben ik ongeveer 24.000 euro aan bijtelling kwijt. Dat is 1/3 van de waarde van de auto.

Ik rijd een iX1, als ik de benzine uitvoering had genomen was de bijtelling in die 4 jaar ongeveer 3000 euro minder geweest. (tegenwoordig is wel een goedkopere iX1 die zal denk ik weer iets goedkoper zijn dan de benzine maar het ontloopt elkaar niet veel)
Er zijn genoeg betaalbare EVs die binnen Europa worden geproduceerd, dus die import heffingen zijn al onzin.

Lage bijtelling is al grotendeels voorbij. Toch worden er nog steeds EVs verkocht.
Subsidies? Op de Model 3 als occasion krijg je nu geen subsidie, is desondanks een prima deal nu.

Wegenbelasting kent een flinke korting tot 2030. Overigens, fun fact: Nederland is het enige land dat de MRB baseert op gewicht. Dat is in ieder opzicht dan ook de meest achterlijke reden van taxeren en mede de reden dat wij als rijk, Westers land, in het oudste wagenpark van onze regio rondrijden.
Een Tesla model3 een prima deal? Een auto met meer dan 160.000 km op de teller, ouder van 5 jaar voor meer dan 20K?

Kom op zeg, dat is veel te duur.
Voor een doodnormale Golf met 1.5 motor en automaat vragen ze vergelijkbaar geld voor vergelijkbare kilometerstanden. Ik vind het nog niet zo gek :)
Er is toch geen weldenkend mens op deze wereld die 20k betaald voor een vijf jaar oude Golf met 160.000km op de teller?
Geen idee, maar deze is wel verkocht: https://www.autowereld.nl...aat-40175291/details.html

Oke, 19k, nouja dat is een Model 3 prijs ik ieder geval.
Ik rij met een diesel auto 450 KM voor een pauze van 20 minuten. Wat een comfort is dat. 200KM met een elektrische voertuig, laat me toch niet lachen.
Ik had er gerust 300km van kunnen maken per laadbeurt, maar waarom zou ik het mijzelf aandoen om mezelf zo vermoeid te maken en die druk op mijn blaas te zetten? De eerste stops op de weg terug waren zelfs zonder laden gewoon om even snel naar het toilet te kunnen. Dat jij 3 uur ononderbroken wilt rijden vind ik al op het nippertje van veiligheid.
Ik heb bijna 20 jaar in de mobiele surveillance gewerkt, 8 uur per dienst achter het stuur. Ik heb kwa kilometers inmiddels een retourtje naar de maan gehad. 450 kilometer alleen maar rechtdoor rijden is een lachertje vergeleken met nachtdiensten door de polder.
Als je een dag 8 uur werkt dan pauzeer je ook voor lunch, ga je een paar keer naar het toilet en drink je een bakje koffie. Waarom zou je dat niet doen als je een dag in de auto op vakantie rijdt? De EV laadt in die pauzes echt wel voldoende op.
Fijn voor jou als jij dat veilig kan. Voor de meeste mensen is dat niet haalbaar om dat veilig te doen natuurlijk. Om nog maar te zwijgen van mensen met kinderen. Toen ik nog met mijn broer en zijn gezin mee op vakantie ging, moesten we met onze dieselwagens ook wel minstens elke 200km of meer stoppen hoor. Als die pamper vol zat wouden zij niet gewoon blijven doorrijden omdat het kon, en die kinderen wouden ook met een lege pamper niet zomaar uren aan een stuk stilzitten.

Feit blijft gewoon dat doen alsof de range van een EV een show-stoppende beperking is die algemeen gebruik in de weg staat een fabeltje is, althans in West-Europa. Iets dat meer en meer mensen gelukkig beseffen nu er meer en meer mensen elektrisch rijden en ze dus meer blootstelling er aan krijgen.

Er zijn dingen waar je terecht kritiek op kan hebben met EV's hoor, maar mensen die nog over de range babbelen weten ofwel niet waar ze over spreken, of zijn opzettelijk leugenachtig.
Exact deze gevaarlijke houding is de reden waarom vrachtwagens en bussen een tachograaf hebben gekregen. Mensen doen soms net alsof het een wedstrijd is met "ik rij x km op een dag", "ik rij x uur door zonder te stoppen" en dat soort onzin. We hebben het over VERKEERSVEILIGHEID. Niemand wordt slechter van een extra pauze, dan doe je maar een uurtje langer over de rit door Frankrijk, de péage is geen racebaan he. Om dan doodmoe in het dorp van bestemming bijna een spelend kind omver te rijden zeker? Neem gewoon je rust en blijf fit achter het stuur of rij niet, zo moeilijk is dat niet.
Wij wisselen. Dat duurt ongeveer 30 seconden en dan kunnen we door. We rijden dan ook geen EV.
450 km achter elkaar rijden is ontzettend onverstandig, zeker t.o.v. je medeweggebruikers .Niks om stoer over te doen.
Bovendien heel ongezond.
Ik vind het helemaal niet comfortabel om zo lang te rijden. Comfort is om de 2 a 3 uur stoppen. En een stille auto. Ik kom met de EV heerlijk uitgerust aan op bestemming.
Onze EV is nog wat ouder, dus ja, dan komen we maar iets later aan.
Voorheen had ik een diesel bus voor vakantie, en tja, waren we ook niet de snelste.

Vergelijk je Tesla met een benzine auto dan is het verschil al heel klein.
Hij gaf aan dat hij om de 200km was gestopt om te pauzeren. Niet omdat zijn batterij op was. Waarom zou je daar over lachen?

Ik kan ook 450km rijden met mijn elektrische wagen en dan pauzeren voor 25 minuten. En dan weer 450km rijden.

Maar ik vind het leuken om om de 250km te stoppen en een kwartiertje te pauzeren.

Leesvaardigheid daalt sterk bij sommige mensen als het over EVs gaat....

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 5 september 2024 16:27]

De EU heeft zelf een desastreuze industriepolitiek gevoerd. Wat was het sentiment tot voor kort? Industrie is optioneel want we hebben China. De dure Europese energie doet de industrie de das om. De dure energie werkt ook door in de slarissen. Zelf grondstoffen winnen is vies, dus daar doen we liever ook niet aan.

Het belang gaat veel verder dan de autofabrikanten. In Europa werken 3 miljoen mensen in de autoindustrie. Als die zonder werk komen, raakt Europa economisch nog verder in het slop.

Europa kan prima EV's maken, alleen is produceren in Europa te duur. De auto gaat de kant op van de laptop, de smartphone, de printer, de tv, de stofzuiger, noem maar op.
dit natuurlijk samen met de olielanden die niet graag zien dat hun geopolitieke macht verminder wordt als de wereld minder afhankelijk wordt van het enige dat ze hebben.
Diezelfde bedrijven, ik noem er even twee voor het gemak; Shell en Total zitten vuistdiep in de laadpalen. Dus of je nu aan de pomp €2,25 per liter aftikt of op straat €0,44 kWh ze blijven lachen.
Dat is de situatie in Nederland.

In Europa als geheel loop de introductie van e-rijden niet soepel.

Wil je in Frankrijk, Italië of zelfs Duitsland elektrisch rijden, dan is de drempel veel hoger. Je vindt zeker niet op iedere straathoek een laadpaal als je de megapolen uitrijdt en je thuisaansluiting is (zeker in het buitengebied) niet geschikt om snel te laden - en soms helemaal niet geschikt om een EV te laden.

Als je daar woont, heb je dus niet zoveel aan een EV. Thuis laden kun je, met je 16A-aansluiting in een afgelegen gehucht in Italië, wel vergeten. Je wil ook airco natuurlijk, 's-nachts doen je zonnepanelen het niet (als je die al hebt) en overdag rijdt je met je auto. Salderen en thuisaccu's zijn daar non-existent of zeldzaam.

Nederland is maar een klein deel van het afzetgebied. Wij zwemmen in de laadpalen (we hebben de meeste laadpalen van alle lidstaten, terwijl we één van de kleinere lidstaten zijn qua oppervlakte en ergens onder de middenmoot hangen qua inwonersaantal). Dat vergeten we nog wel eens met z'n allen en we bekijken EV-rijden door onze Nederlandse bril.

Als straks iedere Europeaan aan de EV moet, dan moet er in de meeste lidstaten eerst flink wat werk aan de laadinfra worden verricht.
Precies. Nederland is een walhalla voor EVs, en dat vertroebelt onze blik op de werkelijkheid nog wel eens.

Prijzen
We zijn gewend aan hoge prijzen voor mobiliteit. De belasting op zowel aanschaf, bezit als gebruik van de auto is in Nederland extreem hoog. Dat een EV nog wat duurder is maakt dan niet zoveel uit, en geeft de overheid de mogelijkheid om - door tijdelijk te spelen met belastingen - EVs 'goedkoper' te maken.

Hoge inkomens
Gerelateerd aan het vorige: we hebben de hoogste inkomens, waardoor we EVs relatief makkelijk kunnen betalen. Veel makkelijker dan burgers in Oost en Zuid Europa.

Klimaat
We hebben geen langdurige weerextremen. Zowel onze zomers als winters zijn relatief mild. Lekker in de ideale range voor batterijen.

Demografie/topografie
We hebben een hoge bevolkingsdichtheid, met ook nog eens relatief veel huishoudens met oprit. Ideaal voor laden bij huis en eenvoudige exploitatie van snel renderende publieke laadvoorzieningen. De afstanden in ons land zijn relatief kort, ideaal voor EVs.

Excellent elektriciteitsnetwerk
Ondanks dat we - door de snelle elektrificatie - al regelmatig tegen de grenzen aanlopen kent ons land een subliem elektriciteitsnetwerk. Vergelijk dat wederom eens met Oost en Zuid Europa waar het voorlopig een onmogelijkheid zal zijn om zelfs ons huidige aandeel aan EVs (en dat is nog zeer bescheiden) van stroom te voorzien.

Samenvattend: Nederland zal de Europese doelstellingen wel kunnen halen, maar dat geldt zeker niet voor grote delen van de rest van ons continent.

[Reactie gewijzigd door alexbl69 op 5 september 2024 09:49]

Ik kan je helaas niet omhoog modden omdat je op mijn reactie reageert, maar dit is een heel goede uitleg.
Het grote probleem zal ook zitten in landen als Roemenië, Hongarije, Slowakije et cetera. Begin 2024 was slechts 1,2 procent van de auto's in de EU elektrisch. 98,8 procent van de auto's zijn dat dus niet.

Alles valt en staat met de subsidies. Elektrisch rijden moet even duur zijn als gewoon rijden. En dat is nu niet het geval, sterker nog, met de nieuwe import heffingen en het stijgen van de bijtelling en wegenbelasting zal elektrisch rijden juist minder aantrekkelijk worden.
Ik zou hem zelfs nog wat scherper willen stellen, elektrisch rijden (ook qua aanschaf, dus niet alleen de doorlopende kosten) moet zonder subsidies minimaal even duur zijn als het alternatief voordat het overal echt door gaat breken verwacht ik.
Alles valt en staat met de subsidies. Elektrisch rijden moet even duur zijn als gewoon rijden.
Als elektrisch rijden even duur zou zijn als rijden op fossiele brandstoffen, dan is er geen financiele prikkel om elektrisch te gaan rijden. Milieu is leuk, maar geld beweegt de massa voor verandering.

Elektrisch rijden moet de goedkopere optie zijn en toegankelijker worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 september 2024 09:44]

Exact, wat maakt het mij nou uit of mijn auto op elektriciteit rijdt of op benzine. Het gaat om de kosten. Als elektrisch rijden even duur zou zijn, heb ik er totaal geen moeite mee.

Maar op dit moment is dat niet het geval. Mijn Ford Fiesta ST line (B segment) kostte me 20K nieuw. Wat voor nieuwe auto kan ik voor 20K nou kopen op de elektrische auto markt?

Een B-segment auto zoals een Peugeot E-208 is er vanaf 35K. Een elektrische Corso (ook B segment) is er ook vanaf 35K.

Daar zit het grote probleem. In het B segment is een elektrische auto maar liefst 75 procent duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar ICE model.
Voor rond 25k komt binnenkort eC3, de goedkopere versie van 5 E-Tech, Inster en Grande Panda.
Een Fiat Panda is een A segment auto. Vergelijkbaar met een Toyata Aygo, Citroen C1, Peugeot 107, Renault Twingo en Volkswagen Up.

De 25K voor een eC3 is een instapprijs. Een mooie prijs maar wel voor een kale auto. De kale Ford Fiesta instapprijs was nog geen 15K. Dus ook hier is het gewoon 75% duurder.

Dus ja er komen wel wat goedkopere modellen aan maar die zitten niet in hetzelfde segment, de auto's zijn niet vergelijkbaar. Wil je gewoon dezelfde auto maar dan elektrisch, dan moet je gewoon 75% procent meer betalen.
EV op hetzelfde chassis is een duur compromis. Het is nooit dezelfde auto. Grande Panda is 4 meter lang met een redelijk hoge instap. Panda in name only.
Er zijn volgens mij redelijk wat mensen die blij zijn met hun electrische auto. Je noemt nu een eigenschap op die nadelig is, maar er zijn natuurlijk een stuk meer verschillen met benzinewagens dan actieradius en tijd die het duurt om 'te tanken'.

Mijn vader heeft net een electrische auto en het is 'de beste auto die hij ooit gehad heeft' en dan vergelijkt hij het ook met mercedessen uit zijn taxi periode.
Iedere nieuwe auto die we kopen is "de beste auto die we ooit gehad hebben". Auto's worden steeds beter, ook de auto's die geen EV zijn.
Dat zegt denk ik meer over de kringen waarin jij zit. Mijn omgeving rijdt wel voornamelijk elektrisch, en stopt inderdaad regelmatig onderweg naar vakantieadres.

Ik hang zelfs een vouwwagen achter mijn EV en moet daardoor iedere 250 km stoppen. Is dat erg? Nee. De reis is deel van de vakantie en niet een lastig jakkertraject naar je reisdoel. Mijn reisgenoten willen niet anders meer: elke 2 a 2,5 uur even benen strekken, rondlopen, drankje en ijsje doen, socializen met andere EV rijders. Kortom, vakantie waarbij we ontspannen en redelijk fris op de plek van bestemming aankomen.
En voor woon/werk: Ik stap echt niet meer terug naar benzine tenzij het financieel niet anders kan. En dat ligt bij de behoorlijk wispelturige overheid. BPM, wegenbelasting en bijtellingen: allemaal knoppen waar de overheid maar wat graag flink aan draait om uiteenlopende redenen. Knoppen naar links: mensen kopen een EV want financieel aantrekkelijk en het rijdt comfortabel, plus je hoopt hiermee wat uitstoot te voorkomen. Knoppen naar rechts, diezelfde mensen ruilen de EV uiteindelijk weer in voor een benzine-auto. Want het wordt te kostbaar voor ze, jammer dan van die extra uitstoot.
Denk jij nu echt dat de overheid de autobelastingen kan missen als we met steeds meer mensen EV gaan rijden? Dat heeft niets met wispelturig te maken. Het onderwijs en de zorg moeten ergens van betaald worden.

De roze olifant in de kamer is dat de EV zonder belastingen véél duurder is dan de ICE zonder belastingen. En zelfs met subsidies heeft de EV moeite om te concurreren. De afschrijving van de EV is torenhoog - ook een eigenschap die we niet aan zagen komen.
De afschrijving van de EV is torenhoog - ook een eigenschap die we niet aan zagen komen.
Nadat EV's 3 jaar lang niet afschrijven (en/of zelfs een negatieve afschrijving hadden, iets met covid en chiptekorten en een zeer laag bijtellingstarief, perfect storm bij elkaar) en iedereen in de comments elkaar na-praatte "EV's zijn te duur!!!"... zie je nu inderdaad dat (nu de bijtellingsperiode afloopt) de waarde zakt naar een normaal niveau voor D-segmenters met een nieuwwaarde van 50k.

Je zag precies hetzelfde gebeuren bij auto's als de Golf GTE of een Mitsubitshi Outlander. Ook auto's van 50-60k die na 5 jaar naar particulieren gingen voor 20k.

En ja, iedereen en zijn moeder zag dat aankomen. Al meer dan een jaar lees je op websites zoals Autoblog hierover.
De roze olifant in de kamer is dat de EV zonder belastingen véél duurder is dan de ICE zonder belastingen.
In aanschaf? Ligt eraan wat je precies met elkaar vergelijkt. Misschien een beetje.
In TCO? Nope.
Een ICE zonder BPM, BTW en MRB is véél goedkoper dan een EV zonder BPM, BTW en MRB. Ook de verzekeringspremie van een EV is hoger.
Dat is geen discussiepunt.
De TCO hangt van een heleboel zaken af, zoals: heb je een eigen oprit, heb je zonnepanelen, hoeveel kilometer rijd je, zijn er hoge onderhoudskosten, hoeveel subsidie zit er op, hoeveel schrijf je af. Onderhoud en brandstofkosten zijn slechts twee van vele factoren.
Op een EV wordt gewoon BTW in rekening gebracht, dus wat je hier stelt klopt gewoon opnieuw niet. Vanaf volgend jaar ook MRB.

BPM vanaf volgend jaar ook, alleen is de hoogte ervan is nou eenmaal (voordat er überhaupt EVs bestonden!) bepaald dat hiervoor naar CO2 gekeken wordt.

De verzekeringspremie van een EV is niet hoger. Een auto met minder motorvermogen (ik heb zelf een Ioniq gehad) kost een paar tientjes afhankelijk van je schadevrije jaren. Minder dan mijn ICE kostte. Mijn huidige EV kost vergelijkbaar veel met andere auto's die 300pk hebben.

En ja, die zaken tellen zeker allemaal mee, maar ook als je dat allemaal niet hebt is de kans groot dat de TCO lager ligt.

Maar in ieder geval even kappen met dat stellen dat subsidie het verschil maakt. Het is al meermaals aangetoond dat dat dus onzin is. En nogmaals: de totale belastingdruk op een joule elektriciteit is hoger dan een joule energie uit benzine of diesel ;)
Op een EV wordt gewoon BTW in rekening gebracht, dus wat je hier stelt klopt gewoon opnieuw niet.
Waar stel ik dat op een EV geen btw geheven wordt? Het was misschien verwareend dat ik het erbij vermeldde, maar het ging mij gewoon even om de kale prijs van een auto. Dus ook zonder btw.

Verzekeringspremie:
https://www.geld.nl/nieuw...0voor%20een%20benzineauto.
Verzekering elektrische auto flink duurder

De elektrische auto steeg niet alleen in populariteit, ook de premies zijn flink opgelopen. In 2023 was de gemiddelde verzekeringspremie voor een elektrische auto € 108,53 per maand, terwijl deze in 2024 gemiddeld een bedrag van € 121,33 per maand aantikte. Een stijging van 11,8%.
De verzekering voor een elektrische auto is flink duurder dan die voor een benzineauto. Deze verzeker je in 2024 tegen een gemiddelde premie van € 79,35 per maand.
Het klopt dus niet wat je zegt.
En ja, die zaken tellen zeker allemaal mee, maar ook als je dat allemaal niet hebt is de kans groot dat de TCO lager ligt.
https://www.fleetcompass....r-dan-conventionele-auto/

Dat is pas vanaf 2026 het geval en alleen als je zakelijk en veel kilometers rijdt.
Je bewering klopt (momenteel) dus niet.
Maar in ieder geval even kappen met dat stellen dat subsidie het verschil maakt.
Zelfs met subsidie is de TCO van de EV dus nog hoger dan van een ICE.
En nogmaals: de totale belastingdruk op een joule elektriciteit is hoger dan een joule energie uit benzine of diesel
Dat ligt er maar aan. Als je zelf energie opwekt met zonnepanelen betaal je helemaal geen belasting. En verder was toch de efficiency van een EV beter, zodat je per gereden kilometer sowieso minder aan de staat afdraagt dan een benzinerijder?
Waar stel ik dat op een EV geen btw geheven wordt? Het was misschien verwareend dat ik het erbij vermeldde, maar het ging mij gewoon even om de kale prijs van een auto. Dus ook zonder btw.
Het is inderdaad verwarrend, want waarom som je dan nog BTW als 1 van de onderdelen op :P alleen het BPM-voordeel bestaat, maar die bestaat ook bij ICE's met lagere CO2 uitstoot. Dat er vervolgens mogelijk minder BTW gerekend wordt omdat de BPM lager is, tja, ook dat is dus bij ICE's zo.
Verzekeringspremie:
https://www.geld.nl/nieuw...0voor%20een%20benzineauto.

Het klopt dus niet wat je zegt.
En hier zit het verschil tussen een beetje nieuwskoppen napraten of even goed kijken wat er nou eigenlijk gebeurd.
Ja: gemiddeld is een EV natuurlijk duurder in de verzekering. Veel EV's zijn uitgerust met 300pk vermogen. Sterker nog, je hoeft echt geen sportmodel te kopen om 500pk op je wielen te krijgen. Ja, natuurlijk zijn die duurder in de verzekering.

Daarbij geven gemiddelden natuurlijke een vertekend beeld: er zijn veel meer ICE's te koop, zeker in het lager gemotoriseerde segment, zeker in Nederland, al helemaal een paar jaar oud met dus ook een lagere straatwaarde. Ja: dan daalt de gemiddelde verzekeringsprijs.
Maargoed, dan vergelijk je dus een gemiddelde appel met een gemiddelde peer.

Nogmaals, het is gewoon een keuze voor de consument. Als je een gewone Ioniq, Kona, e208, ID3 etc etc koopt met ~150pk, dan zit je gewoon op dezelfde tarieven als een ICE Kona, 208 of Golf.
Een Dacia Spring kost je heus geen 121 euro per maand. Een Porsche Taycan of Mercedes EQS wel.

Je bron heeft het enkel over de situatie voor werkgevers, en kijkt daarmee dus ook enkel naar nieuwe auto's en leasetarieven. Een heel andere situatie dan particulieren, die ook andere belastingen kennen, en een andere aanschafprijs kennen.

Ik gok dat je die bron hebt gegoogled, waarom heb je dan niet 1 van de volgende lijst uitgekozen (die bij mijn zoektermen boven jouw bron staan) om je 'punt' te onderbouwen?
https://www.automotive-on...egeerakkoord/?gdpr=accept
https://www.leaseplan.com...n-blijven-evs-voordeliger
https://www.autoweek.nl/a...n-voor-elektrisch-rijden/
https://www.tijd.be/netto...e-of-diesel/10458812.html

Sowieso kan je gerust hier eens mee spelen: https://iselektrischgoedkoper.nl/
Dat ligt er maar aan. Als je zelf energie opwekt met zonnepanelen betaal je helemaal geen belasting. En verder was toch de efficiency van een EV beter, zodat je per gereden kilometer sowieso minder aan de staat afdraagt dan een benzinerijder?
Je neemt per gereden kilometer minder joules af door de verbeterde efficiency. Daarmee is inderdaad de totale belastingafdracht inderdaad lager per kilometer. En ja, als je zelf elektriciteit produceert dan betaal je daar geen belasting over. Net als dat je zelf opgepompte olie, als je dat zou kunnen, ook belastingvrij zou zijn :)
Dat doet verder niks af over de oorspronkelijke stelling.
Graag nodig ik je uit op het forum "Ervaringen: Lange ritten met elektrische auto in Europa".

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2083132/0

Kan je zelf lezen dat het niet meer ingewikkeld is. Zelf deze lente vanuit Spanje met 3x een dik half uurtje laden naar Nederland gereden. De hamburger was nog niet op of de auto was weer vol. Inderdaad een EV met een dikke accu maar ja, dat is ook waar we naar toe gaan..
Ik kijk regelmatig in dat forum, maar het feit dat er al 83 paginas’s volgeschreven zijn met ervaringen over een stukje rijden in Europa ontkracht de algemene boodschap dat het niet ingewikkeld is wel aardig :o Er heerst ook niet echt een neutraal beeld in dat forum: als er iemand eens wat negatievere ervaringen post dan wordt die over het algemeen totaal afgefakkeld en is het allemaal eigen schuld en niet goed voorbereid. Veel geforceerd moeten stoppen door het stukje techniek waar je mee onderweg bent is ineens positief, lang(er) doen over je reis is onthaasten, etc. Ik heb zelfs post gezien van mensen die zo blind pro EV zijn dat auto’s die langzamer laden dan gemiddeld als plus neer gezet werden, omdat je anders te gehaast moet eten. 8)7

Nee, dat forum is juist (onbedoeld) een grote anti-reclame voor lange auto ritten in Europa geworden, en een van de redenen waarom ik besloten heb dat voor mijn specifieke use case het (nog) beter is om nu niet voor een EV te gaan (hoewel ik zeker niet tegen EVs ben en ze ook als de toekomst zie).
83 pagina's in 3 jaar.. Om de laatste poster te quoten: "Het is allemaal niet bijzonder meer."
Toch voelen vrij weinig benzinerijders de noodzaak om foto’s van tankstations en hun tankbeurten te plaatsen, en dat topic staat er vol mee 😄. Ik lees ook vrij weinig discussies onder benzinerijders over welke pasjes ze allemaal meegenomen hebben om af te rekenen, welke apps ze moesten gebruiken om hun route te plannen, etc.

Begrijp me niet verkeerd, rondreizen met een EV is prima te doen, maar kennelijk nog wel bijzonder genoeg om dat wel allemaal te doen.

En dat nog los van de bijzondere drang nadelen om te willen schrijven naar voordelen, dat maakt het echt geen neutraal en aangenaam topic.
Het is handig dat laadpalen altijd bij fastfood restaurants staan. Zo kun je bij elke stop weer snacken.
Natuurlijk. Vrijwel de gehele 'transitie' is afhankelijk van subsidies waarbij de eerste instappers voordeel hebben. Zodra de rest van de menigte volgt wordt de kraan abrupt dicht gedraaid.
Het volgen van de rest van de menigte is ook afhankelijk van de gebrekkige infrastructuur die nog lang niet niet een geheel elektrisch wagenpark van energie kan voorzien. Als sommige provincies al laden en elektrische warmtepompen ontmoedigen dan is er nog een lange weg te gaan.
Ah ja, alleen de eerste instappers hebben bij zonnepanelen voordeel gehad, je moest er extreem snel bij zijn, en al die miljoenen andere hebben nooit enige voordeel gehad /s

En nu zijn er echt wel dingen aan te merken op sommige subsidies. De eerste subsidies voor elektrische auto's waren gewoon rijkelui subsidies, daar had al gewoon direct een cap op moeten zitten om niet vooral aan te moedigen een zo duur mogelijke elektrische auto te kopen. Tegelijk is het natuurlijk ook zo dat het doel van die subsidies niet is te zorgen dat heel Nederland subsidie krijgt, het doel is de early adopters te helpen, zodat er een infrastructuur wordt uitgerold, zodat de grote meute geen subsidie nodig heeft meer.
Ik heb een MG4 van een jaar oud nu, vanavond rij ik weer fluitend 400 km naar Duitsland, 10 minuutjes laden en wat eten zo richting het einde (330km is praktisch te doen) en dan heb ik morgen ook nog wat marge over. Heerlijk. Zou niets liever meer willen dan volledig elektrisch.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 5 september 2024 10:07]

Ik vind het heerlijk om 2,5-3 uur te rijden en dan een 20-40 minuten pauze te hebben, vooral voor afstanden als zuid frankrijk/noord spanje/zuid duitsland/italie. Ook niet meer 130-150 rijden maar 100-110 is onderaan de streep fijner. Het geeft rust, kan even een dutje doen tijdens de stop, de hond vindt het fijn en ik ben nog nooit zo uitgerust op m'n bestemming aangekomen sinds ik in een EV rijdt.

Laatste rit in een keer van ~50km zuiden van Bordeaux naar huis (regio Amsterdam) gereden. Rond een uur of 0700 vertrokken en kwamen rond 2200 aan. Heb niet het idee dat dat met een ICE nou echt veel sneller was geweest. Misschien waren we dan 2000 thuis geweest.

Wachten tot je kunt laden is uiteraard wel vervelend, maar met sneller ladende auto's en meer snelladers langs de snelweg is dat ook geen nachtmerriescenario meer.

Kritiek op EV rijden komt vooral van mensen die nog nooit in een EV gereden hebben.
Ik vind het jammer dat zo'n berichtgeving door vele vaak (mis/ge)bruikt wordt als "bewijs" dat EV (maar ook warmtepompen) dan niet de toekomst zijn.

In elk grootschalig project heb je altijd een bepaalde ambitie in functie van de visie. Is het zo vreemd om deze ambitie bij te stellen naar mate je project loopt? Het is erg om telkens maar te zien dat bij een bijsturen dit gebruikt wordt als brandstof om alles af te breken.
De ambitie was inderdaad te vooruitstrevend, maar wat wil je. Al meer dan een eeuw rijden we rond met auto's met een ontploffingsmotor. Er is al meer dan een eeuw geïnvesteerd in die infrastructuur, logisch dat er problemen opduiken als er iets fundamenteels wijzigt.
Ik kan me inbeelden dat er mensen waren die de eerste auto uitlachten en dachten dat paard en kar altijd ging blijven bestaan....

Daarnaast is het jammer dat vaak enkel de nadelen (het bereik) wordt aangevallen. Ik ben een EV rijder en heb weinig problemen met dat bereik. Heb een thuislader en de wagen is altijd beschikbaar om 300+km te rijden op de snelweg of 450+km om andere wegen (in de zomer kan ik er 550km uit persen).
Daarnaast betaal ik peanuts aan energie door een veel hoger zelfverbruik van mijn zonnepanelen (energie die ik anders zou verkopen aan mijn energieleverancier voor een paar cent per kWh, BTW, is België), moet ik eigenlijk nooit tijd verspillen aan een tankstation (als ik dit ga cumuleren en vergelijk met die ene reis naar het zuiden van Frankrijk en dan na 350km even moet stoppen, wat overigens aangeraden wordt om even de benen te strekken, om op te laden heb ik in totaal misschien zelf minder tijd verspilt).

Is een EV voor iedereen, dan zeg ik nee. We zitten nog steeds in de early fase met de kinderziektes. De investering is nog steeds hoog, de infrastructuur moet bijbenen, mensen zonder mogelijkheid tot thuislader zijn te afhankelijk van die wispelturige infrastructuur en het is nog niet voor iedereen de beste oplossing.
Maar we mogen de visie niet uit het oog verliezen: de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen en klimaatneutraal worden. Als je niet geloofd in die noodzaken, dan moeten we een totaal ander gesprek hebben.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 5 september 2024 12:20]

Elektrische auto's bestaan al veel langer dan men denkt. De eerste elektrische auto komt al uit 1832. De eerste elektrische auto in Nederland reed in Groningen al in 1835 rond. Echter, kwam daarna de fossiele industrie op. Door gigantische lobby's hebben ze de Nederlandse politiek compleet in een wurggreep. Onze slappe politici laten zich helaas te vaak ''omkopen'' of laten zich misleiden door de grote lobbyisten of erger nog, ze laten zich direct financieren door Poetin.

Helaas vrees ik zelf het ergste en kunnen we de schadelijke effecten van onze politiek enkel proberen te reduceren.
Je bent nu echt compleet ongerelateerde dingen bij elkaar aan het halen om je samenzweringstheorie dat we alleen fossiel rijden door de lobby van de industrie. Zoals je zelf al zegt, een elektrische auto maken is niet moeilijk. Maar helaas verbind je dan de conclusie eraan dat we niet allemaal elektrisch rondrijden omdat het een samenzwering is. Terwijl de reden dat we niet elektrisch rondrijden is dat de energiedichtheid van fossiel gewoon heel erg veel beter is dan elektrisch. En pas relatief recent kunnen we voldoende grote accu's in een realistisch formaat en realistische prijs maken zodat het uit kan voor auto's.
Ik ben het volledig oneens met je. Er verschijnen jaarlijks artikelen over de fossiele industrie die allerlei politici en media proberen te beïnvloeden door klimaatonderzoeken onderuit te halen en desinformatie te verspreiden. De klimaatcrisis is sinds de jaren 70 al bekend, maar wordt al 50 jaar lang weggezet door ''greenwashing''. Ik heb niet gezegd dat we alleen fossiel rijden door de lobby. Er was ruim 100 jaar goede reden om fossiel te rijden, maar de groene transitie wordt nu al 30 jaar tegengehouden en onze makkelijk beïnvloedbare politici zijn daar debet aan. Verstandige en niet beïnvloedbare poltici zouden NU juist alles op alles moeten zetten om fossiele industrie compleet te vervangen/vernieuwen. Als je lees wat er nu aan beleid wordt gevoerd, kan ik alleen maar concluderen dat meegaan met de lobbyisten en dat desinformatie verspreiden via greenwashing uitstekend loont.

[Reactie gewijzigd door Rhinosaur op 5 september 2024 10:29]

De eerste elektrische auto's konden 30 kilometer rijden, en dan moest de accu vervangen worden. Olie was een veel beter alternatief. Het was logisch dat met de toenmalige stand van de techniek gekozen is voor olie.
'Zodra de rest van de menigte volgt wordt de kraan abrupt dicht gedraaid.'
Dit klopt aantoonbaar niet.
De afgelopen jaren werd elk jaar een subsidiebedrag beschikbaar gesteld.
Bron: Milieucentraal.nl: De SEPP-aanschafsubsidie op elektrische auto's is bedoeld voor particulieren. Jaarlijks is er een vaste subsidiepot beschikbaar.
De transitie is niet afhankelijk van subsidies. De transitie is afhankelijk van wet- en regelgeving. Als je vanaf 2035 in de EU alleen nog maar elektrisch mag verkopen dan zijn subsidies irrelevant.
Natuurlijk niet.

Als een EV te duur is dan blijven Jan en Piet in hun ICE rijden, je zult dan een afname zien in autoverkopen en een groei van de 2e hands markt en daarmee stagneert het vervangen van het wagenpark en ook de economie krijgt een knauw als autoverkopen sterk dalen.
Ik vind het fantastisch dat autofabrikanten er nu al op terug komen en is typerend voor het klimaatbeleid van de afgelopen 10 jaar. Veel geblaat, weinig wol.
Waarom fantastisch? Doelstellingen worden nu bijgesteld. De fabrikant probeert aan een vraag te voldoen. Dat ze dus niet in 1 keer de oplossing leveren betekent toch niet meteen dat we op een dood spoor zitten?
Het gedoe met subsidies is van alle tijden (helaas). De maatschappij wil iets bereiken en aangezien praktisch alles afhankelijk is van economische factoren, wordt subsidie gegeven. Geen ideale oplossing maar dat het voordeel niet eerlijk verdeelt wordt is normaal hierbij.

Het beleid wordt constant bijgestuurd (niet altijd even goed) dat is omdat je dergelijke transities niet in 1 korte klap kan bewerkstelligen. Maar dat er wat verandert is wel duidelijk.
Kom kom! Die subsidies zijn bedoeld om de markt aan te jagen, vaak zijn spullen, zowel auto's als zonnecellen dan nog erg duur en duidelijk minder goed. Ik vraag me zelfs af of het in veel gevallen dan niet duidelijk slimmer is om later, zonder subsidie, maar met betere prijs/kwaliteit verhouding te kopen.
Maar als je dat allemaal zo vreselijk vindt: zorg dat je een trendsetter wordt, door b.v. als eerste in de straat een warmtewisselaar o.i.d. te kopen! Ik wacht zelf liever nog even af...
De transitie is voornamelijk afhankelijk van verscherpingen van de milieu eisen en specifiek de CO2 uitstoot.
Bedrijven kunnen daar straks alleen nog maar aan voldoen door grotendeels elektrische auto's te verkopen.
In 2030 moeten de CO2 emissies van alle nieuwe auto's in de EU al met 55% zijn afgenomen tov de eisen in 2021.
In de EU bijvoorbeeld mogen vanaf 2035 helemaal geen nieuwe brandstof auto's meer verkocht worden.
Ik vind het niet zo fantastisch want om een gezonde leefomgeving te krijgen zijn nog rigoureuzere stappen nodig als we alle kleine stapjes blijven uitstellen.
Ja maar goed is elektrisch rijden het wel voor auto's / vrachtwagens, voor stepjes / fietsen of scooters ja ok prima.
Maar voor auto's zie ik toch waterstof als een beter alternatief, uiteraard moeten we daar nog stappen in maken.
Ja gewoon in nieuwe minder efficiente infrastructuur (electriciteit-waterstof-electriciteit) aanleggen terwijl een oude infrastructuur met de nodige verbeteringen prima bruikbaar is.

Als het huidige electriciteitsnet een 30% beter benut kan worden kunnen alle warmtepompen, ev's en zonnepanelen er pima op draaien.
Ik heb het niet over klimaat maar over een gezondere leefomgeving.
Hybride auto's kunnen prima bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Hybride bmw's schakelen bijvoorbeeld in Amsterdam de brandstof motor geforceerd uit. Buiten de groene zones gaat deze weer aan en laad de accu op voor als je het volgende stedelijke gebied in rijd.

Dan zal je misschien denken, dan stoten die auto's alsnog uitlaatgassen uit buiten de steden en dat waait dan alsnog wel de steden in. Dit is wellicht waar maar dit gebeurt net zo hard met volledig electrische auto's want die draaien ook grotendeels op stroom afkomstig van fossiele brandstoffen.

Heel Nederland volledig elektrisch laten rijden is al jaren een illusie. Beter zetten we dan in op hybride en synthetische bio brandstoffen. We kunnen in dit land prima op E85 rijden maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk heeft Nederland besloten hier geen accijns korting op te geven waardoor het hier nooit succesvol is geworden. Onbegrijpelijk t.b.h.
Ja, en wat denk je van de transportsector? Daar is de echte milieuwinst te pakken. Maar… Er zijn iets van 12 miljoen vrachtauto’s in Europa (!), wanneer we die allemaal elektrisch willen laten rijden en moeten opladen, hebben we iets van 6000 kerncentrales nodig om de stroom op te wekken…! Dit las ik in een artikel van de Volkskrant over de elektrische vrachtauto van Heineken een tijd terug. (Kan het artikel zo snel niet vinden.) Noem mij negatief - ik noem mijzelf realistisch - dat zie ik - niet 1, 2, 3 gebeuren.
De grootste bedreiging voor de luchtkwaliteit zijn al lang niet meer personenwagens, de emissienormen hebben de vervuiling enorm omlaag gebracht. Scooters en brommens, pleziervaartboten en vrachtwagens zijn de grootste vervuilers (voor wat voertuigen betreft).
Zullen we het eens hebben over cruise-schepen? De 47 scruise-schepen van Carnival Cruise Lines, stoten 10x(!!!) zoveel uit, als alle auto's in Europa bij elkaar. Misschien moeten we daar eens kritisch naar kijken?
Natuurlijke klimaatverandering heeft een heel andere snelheid dan wat we nu meemaken, voor een inzichtelijk grafiekje, kijk eens naar https://xkcd.com/1732/
Misschien hebben we over 200 miljoen jaar een belasting ingevoerd op de zon die langzaam in een rode ster veranderd, gewoon omdat het kan.
Het lijkt me een beetje gek om 4,8 miljard jaar belasting in te voeren voordat iets daadwerkelijk gebeurt. De verwachting is namelijk dat het nog zo'n 5 miljard jaar duurt.

Daarnaast wordt onze zon eerst een rode reus en daarna een witte dwerg.

Verder vind ik het wel twijfelachtig als je de rol van de mens compleet wegcijfert/ontkent m.b.t. opwarming/klimaarproblematiek.
Belasting op de zon bestaat al in Curaçao. Als je daar zonnepanelen neemt, moet je zonnebelasting betalen.
Laten we ons ook niet gek maken hoeveel het daadwerkelijk scheelt. Wereldwijd komt zo'n 15% van alle broeikasgassen vanuit transport. Dit is dan ons transport per auto maar ook inclusief lucht- en scheepvaart, de rest van wegtransport alsook transport per spoor.
Afhankelijk van het deel van de stroom die je stekkerauto uit schone bronnen haalt mag je zelf de winst aan minder uitstoot aan broeikasgassen schatten.

Het is echter niet verkeerd om te veranderen, alle beetjes helpen waarschijnlijk, maar we moeten ook niet aan kapitaalvernietiging doen om maar extreem snel over te stappen. Het is goed om een visie voor de toekomst te hebben. Er moet gewoon beetje bij beetje naar toegewerkt worden.

Voordelen zijn er naast broeikasgassen natuurlijk ook. Beter leefklimaat in steden en minder afhankelijk van de wereldwijde oliemarkt.
Tja, zo komt alle CO2 maar voor zoveel % uit die bron of dat gebied en kun je het dus wel laten...

Maar wat wel belangrijk is, afgezien van de kapitaalvernietiging, is dat het vroegtijdig afdanken ook zelf milieuproblemen veroorzaakt. B.v. een elektrische auto is met - afhankelijk van de berekening - na 20.000 tot 40.000 km beter dan een brandstofwagen... maar die laatste heb ik al staan!
Ik heb een goede diesel (BMW3) uit 2018, waar ik nog maar een paar duizend km per jaar rijdt (hallo home office!), het is waarschijnlijk milieuvriendelijker dat ding eerst "op" te rijden, zeg tot 2028 of zelfs 2030.
"het is waarschijnlijk milieuvriendelijker dat ding eerst "op" te rijden, zeg tot 2028 of zelfs 2030. "

Het is beter om dat uit te rekenen (zeker op dit forum :) ).

De productie van een EV levert ongeveer 25 ton CO₂-uitstoot op.

Een BWM3 verbruikt volgens de ANWB 7,3 L benzine per 100 km.
Een liter benzine levert (well-to-wheel) 2,821 kg CO₂-uitstoot op, dus je BMW stoot 206 g CO₂ per km uit.

Een EV vebruikt ongeveer 180 Wh / km en een kWh levert in Nederland een CO₂-uitstoot van 328 g op (dalend naar 0 in 2050, hetgeen ik hier niet meeneem).
Een EV heeft dus een CO₂-uitstoot van 59 g / km.

Ofwel, na 170.000 km wordt een EV klimaatvriendelijker dan je BMW.

Op het bovenstaande valt wel iets af te dingen, want
1. De CO₂-uitstoot van de productie verdeel ik niet over de levensduur van de EV
2. Ik houd geen rekening met de daling van de CO₂-uitstoot van de EV, omdat elektriciteit steeds duurzamer wordt geproduceerd.

Houd ik daar wel rekening mee, dan komt de CO₂-uitstoot van de EV op 112 g / km.

Dat is royaal minder dan de uitstoot van je BMW, dus hoe sneller je overstapt hoe beter het is.

Kortom, afhankelijk van hoe je wilt kijken, moet je zo snel mogelijk overschakelen of kan je het nog 170.000 km uitstellen :)
Paar opmerkingen daarbij:
1) ik verbruik met mijn rijgedrag en auto iets minder dan 5l/100 km. Volgens de brochure kan hij zelfs 3,5 l/100 km, maar beter als 4l/100 km heb ik nooit gehaald...
Als ik aanneem dat CO2 productie evenredig is een verbruik, kom ik op 5/7.3*206=141 g/km, dus dat maakt de berekening een tikje anders.

Maar veel belangrijker is jouw punt 1: je moet het zo zien: ik verbruik een auto over de levensduur plus diesel of stroom. Als een auto b.v. 10 jaar meegaat, maakt het uit of ik nu overstap of over 5 jaar, omdat mijn eerste EV dan ook 5 jaar langer meegaat. Als ik in die 5 jaar gemiddeld 7000 km/jaar rijdt, rijdt ik 35000 km tegen 141 g/km=4,9 ton CO2. Koop ik wel een EV dan is die voor 50% op in die 5 jaar, en kost dan 12,5 ton CO2 plus 35000 tegen 59 g/km oftewel 14,5 ton CO2. Zelfs als ik volledig op stroom uit mijn zonnepanelen rijd kom ik aan minimaal 12,5 ton, oftewel 2,5 maal zoveel...

Als de EV 20 jaar meegaat wordt het sommetje al beter en als ik na mijn pensioen in 2027 meer ga rijden verandert het sommetje ook. Ook maakt het uit of mijn BMW de schroothoop opgaat of een 20 jarige auto met een afgrijselijk verbruik vervangt, dus met dat sommetje kun je nog alle kanten op, maar als ik deze cijfers zie geloof ik niet dat het in mijn geval milieutechnisch goed is snel over te stappen. Economisch gezien ook al niet: 35000*5/1000=1750 l diesel, zeg 2€/l, €3500 en zelfs als mijn stroom uit eigen panelen "gratis" is heb daar heb je ook geen EV voor.
iedereen had dit toch al wel aanzien komen toch? Voor de 'gewone' man is een (tweedehands) elektrische auto gewoon simpelweg te duur. Zeker als je het afweegt tegen sommige tweedehands auto's met alleen een verbrandingsmotor. Ik heb nog steeds het gevoel, net zoals bij de introductie van de elektrische auto's, dat het nog heel lang gaat duren wil de elektrische auto echt mainstream worden. Ik dacht dat wij een van de beste laadpaal landen ter wereld waren en nog zie ik de bijna nergens. De elektrische auto wordt pas interessant als bij elke parkeerplek een laadpaal staat en dat het bereik veel groter wordt, al is dat geloof ik wel verbetert ik de afgelopen tijd. Je wil gewoon op zo'n ding naar bijvoorbeeld zuid Frankrijk kunnen rijden, zonder dat je je zorgen moet maken of je een laadpaal kunt vinden om tussendoor je auto op te laden. Mensen die met de elektrische auto overigens zo'n afstand gereden hebben, ik hoor graag jullie ervaring. Misschien is de infrastructuur nu al beter dan dat ik me voorstel.

edit: formulering/spelling

[Reactie gewijzigd door Thomas L op 5 september 2024 08:59]

Voor het tweede jaar naar Zuid Frankrijk met een standaard Tesla (420 km normaal bereik). Dakkoffer op het dak doet het bereik uiteraard geen goed (max 250 km). Echter om de 2,5 uur lekker even een half uurtje de benen strekken en een ijsje eten met de kinderen. Iedereen plassen.. en weer verder. tuurlijk doe je er waarschijnlijk inclusief laden 2 uur langer over dan met een benzine auto, maar jeetje mina zeg. We gaan op vakantie. Daarbij rijdt elektrisch gewoon heerlijk. Bijna iedere auto kan tegenwoordig ook bij een Super Charger laden. Genoeg andere merken zien staan onderweg. Langs de wegen naar Zuid Frankijk bij ieder fatsoenlijk hotel wel een tesla lader en ook bij de grotere steden in de buurt genoeg palen. Op het platteland is het wat minder rijkelijk bedeeld met de laadpalen, maar op 10 minuten rijden bij een grote supermarkt een 150kw paal gevonden. Boodschappen doen, auto vol... en we kunnen weer lekker toeren in de omgeving. Vorig jaar was ik de enige met een electrische auto op het kleinschalige vakantiepark waar we verbleven. Nu waren het er al 4 (uit nederland allemaal). Vonden het allemaal prima gaan onderweg. Het is allemaal maar relatief. Als je idd echter geen zin hebt om langer dan 5 minuten stil te staan.. blijf lekker benzine rijden.. maar anders is het echt prima te doen.... en oh ja nog een voordeel. De voorzieningen bij een Super Charger zijn vaak stukken schoner dan bij een normaal benzine station.

[Reactie gewijzigd door Airlock NL op 5 september 2024 09:09]

Volledig met jou eens. Dit jaar voor het eerst met een volledig elektrische auto - eveneens een Tesla M3 SR - op vakantie geweest. Wij gingen met een baby naar Italië. In plaats van 1 overnachting, hebben we er 2 gedaan. Niet vanwege de auto, maar vanwege de baby. Ons eerste hotel had een Tesla destination charger, hebben hier de auto volledig kosteloos kunnen opladen. Wij hebben in totaal 42 euro betaald voor onze rit naar Toscane. Waanzinnig. In Italië zijn een stuk minder laadpalen dan hier in Nederland, maar tot problemen heeft dat niet geleid. De navigatie stuurde ons langs mooie laadplekken met genoeg vermaak. Het is ons echt enorm goed bevallen.
Op de heen weg hebben wij ook een tussenstop gedaan. Hadden dit jaar geen zin om 's nachts te rijden. Hadden een hotel met zwembad voor de kinderen en een tesla lader. We komen uit Noord Nederland dus voor ons is Belgie al rond de 3 uur rijden. Dus dit jaar net onder Parijs een tussenstop. Op de terugweg overigens wel in 1 ruk doorgereden. We zijn idd ook op mooie plekken gekomen. Bij Charteroux langs een vliegveld waar net een militair toestel ging opstijgen. Voor mijn zoontje een spektakel (en stiekem voor mij ook). Dat range een gedoe moet zijn op vakantie is inmiddels dus wel een beetje achterhaald in ieder geval. Tegenwoordig is tijd steeds duurder dus dat zal wel de achterliggende gedachte zijn van de mensen die toch pertinent benzine willen blijven rijden.
"Dakkoffer op het dak doet het bereik uiteraard geen goed (max 250 km)."

Een bagagebak op de trekhaak heeft veel minder gevolgen voor het verbruik. Wellicht iets voor een volgende vakantie?
Thanks. Had ik ook naar gekeken indd. Maar is best nog wel een prijzige oplossing. Oplossing van Thule zit je minimaal rond de 1100 euro. Vind ik nogal veel voor die 2/3 keer dat ik er per jaar echt gebruik van maak. En dus praktisch gezien maar max 6 x een uur uitspaar wat betreft laden.

En daarbij passen er in deze dakkoffer ook snowboards voor de wintersport. Dat gaat helaas niet in een trekhaakkoffer.

Maar bedankt voor je reactie. stel ik op prijs.
De tweedehands markt is ten eerste nog in de infantiele fase, dus het statement dat de tweedehands auto’s te duur zijn is bijna nergens op gebaseerd.

Verder verdwijnen brandstof occasions niet zomaar, die markt zal vanaf 2030 gewoon nog minstens tien tot vijftien jaar in meer of mindere mate blijven draaien. We spreken dan over 2045, das ruim twintig jaar van nu. Als je werkelijk denkt dat tegen die tijd er nog niet voldoende evolutie op de EV markt is geweest en er voldoende occasions zijn…
Daarbij maak je wel de aanname dat EV's daadwerkelijk zo lang mee gaan. Als ik zo in mijn omgeving kijk, en mijn eigen ervaring meeneem, dan is dat simpelweg niet het geval. Auto's, en in het speciaal elektrische auto's, gaan de kant op van printers en smartphones: Snel obsolete en in praktische termen gewoon niet repareerbaar na een paar jaar.

Zie gewoon voor je hoe het met smartphones, tablets en printers gaat qua lifecycle, en zie dan hetzelfde met auto's.

Ik heb hier een BMW EV in de tuin staan die elke modale Nederlander bij het schroot gezet zou hebben: Heb mijn C-Evolution gekocht voor 6000 euro, en nu wil BMW 3500 euro hebben voor een nieuwe lader. Zonder garanties dat het laadprobleem daarmee ook is opgelost. Dat ding is daarmee een total-loss voor elke Nederlander, behalve handige jongens als ik die het in eigen tijd, op eigen risico voor de fun gaat proberen te fixen.

Er is een vloedgolf aan economisch onrepareerbare EV's aan de horizon. Die zullen vast allemaal in een op groene stroom draaiende shredder gaan, maar goed voor het milieu is het alsnog zeker niet.

Een EV is leuk als je 'em kan leasen. Zodra je er zelf wat van moet maken als het stuk gaat dan hang je. En ik kan dat gokje nemen; ik ben nog altijd een puber, maar met meer geld (ik ben 36 nu). Had ik ik een gezin gehad, dan had ik verstandige keuzes gemaakt en die EV's lekker laten schieten.
Ik denk dat de EV's van Europese fabrikanten nog lang gerepareerd kunnen worden. Met Chinese EV's ligt het anders. In GB willen verzekeraars geen Chinese EV's meer verzekeren, omdat ze na een ongeval niet meer gerepareerd kunnen worden (geen onderdelen, geen kennis). Van de huidige bijna 100 Chinese autofabrikanten zullen er hooguit 10 overblijven. Dan mag je ook als Chinese consument hopen dat er over een aantal jaren nog onderdelen te krijgen zijn.
Een auto als wegwerpproduct. Wie had dat kunnen bedenken.
Het gaat niet enkel over of het kan, maar ook of het economisch rendabel is. Zoals TWyk hier linkt, de onderdelen zijn obsceen duur. Het is vraag & aanbod: Er is precies 1 leverancier voor het onderdeel wat in mijn BMW kapot is. Niet enkel in wat het fysiek/functioneel inhoud, het is ook allemaal cryptografisch gelinkt aan elkaar. Onvervangbaar zonder goedkeuring uit Beieren via de dealer.

Als de brandstofpomp van mijn Saab kapot gaat, dan zijn er 5 fabrikanten van zo'n pomp met vergelijkbare specs.
Het is economisch niet rendabel als fabrikanten overal specifieke onderdelen voor maken. Dat is dus alsnog de keuze van een fabrikant. BMW maakt onderdelen moeilijk vervangbaar en duur met als argument dat ze anders gestolen worden. Echter, ze worden alsnog gestolen, juist omdat ze duur zijn. Doe mij maar de brandstofpomp van een Saab. Ik hoor zoveel van zulke verhalen over de reparatiekosten bij BMW, dat dit merk zich imho uit de markt prijst.
Dat is inderdaad BMW, en alle andere EV's die ik tot noch toe heb gezien.

Daarom zie ik een vloedgolf van total-loss EV's aan de horizon. BMW, BYD, Xpeng, Mercedes, Renault; maakt niet uit alles drama. Leuk als lease auto voor de laptop-klasse. In eigen bezit, gewoon niet doen.
Ze zijn voor een groot deel van de bevolking wel te duur, daarnaast zal met EV de onderkant van de markt verdwijnen. Kost een auto 4K dan moet je nog een accu leasen voor minimaal 75,- per maand, of je hebt een verrotte accu want met een goede accu is die auto meer waard. Een EV in redelijke staat met een goede accu kost al rap meer dan de vermogensgrens waar boven je bijstand wordt stopgezet.

Als we alleen nog maar OV hebben dan neemt autobezit dus af, en gezien hoe de politiek omgaat met het OV mag je het ergste vrezen voor de mobiliteit van veel Nederlanders.

Dus ja EV's zijn te duur voor veel mensen en dat zal ook niet veranderen.
of je hebt een verrotte accu
Want de gemiddelde occasion ICE van 4K is zo'n lekkere auto zonder slijtage en gebreken? Waarom moet een goedkope EV altijd helemaal tiptop zijn en alles hebben en mag ie niets kosten terwijl een aanzienlijk deel van Nederland geen moeite heeft met een rokend dieseltje dat wel eens afslaat, waarvan de motor eigenlijk way beyond het revisiepunt is en zeggen ze dan "als ie er mee kapt dan koop ik wel weer een ander brikje". (been there, done that, trust me).
Een oudere EV mag ook rustig gebreken hebben, maar de accu is dusdanig essentieel dat die goed moet zijn en range moet hebben. En dat gaat je niet lukken voor een occasion van 4K.
Tesla's rijden nu al tot wel 400k-500k op 1 accu's.
Gemiddeld rijden Nederlanders 13k per jaar Ik denk dat het wel mee zal vallen met issues rond de accu's.
Maar je zult zeker iets vaker moeten opladen bij een goedkopere auto.
Dat is voortaan een selling point van occasions zoals de km stand eigenlijk altijd al een selling point van occasions was.
Peugeot 208, minder dan 100.000km, 4 jaar oud.
Foto 25, 21 graden

Foto 41, accu half vol, nog een range van 104km, dus volle accu rond de 200km, van de door de fabrikant beloofde 290km ben je al een groot stuk kwijt. Terwijl 21 graden een goede temperatuur voor een accu is.


https://www.autoscout24.n...ults&order_bucket=unknown
Die foto (auto) is weg dus die batterij was geen bezwaar
De verwachte range is vermoedelijk gebaseerd op je instellingen en je rijgedrag.
Maar het kan er ook zo uitzien:
https://www.autoscout24.n...ource_otp=t10&ap_tier=t10

Belangrijk is dat de verwachte maximale range van een EV altijd op basis is van eco mode en relatief zuinig rijgedrag
Een oudere accu zal verminderde capaciteit hebben, bij tesla zit je na 20 jaar op zo'n 80%

https://www.nimblefins.co...sla-battery-deterioration

Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de fabrikant, het type batterij, de BMC, al dan niet toegepaste koeling, de mate van fastcharging vs slowcharging. Maar door de bank genomen kan een wat oudere EV accu prima nog meedraaien.

Kunnen oudere accu's spontaan helemaal kapot gaan? Ja, een oudere ICE kan dat ook. En dat is in steeds meer gevallen gewoon te reviseren. Naarmate de EV markt volwassener wordt zal dat steeds gebruiker worden.

Zoals @TWyk hieronder zegt: moderne batterijen zijn over het algemeen zo goed dat je met de afname van capaciteit in het achterhoofd (daar ontkom je niet aan) gewoon tonnen kilometers op een accu kunt rijden.
Het gaat mij erom dat een Tesla accu die nog steeds 80% heeft meer waard is dan 4.000,- en dan hebben we het nog niet eens over de waarde van de rest van de auto.
Met de infra structuur in Nederland is niets mis. Het aantal openbare laadpalen per elektrisch auto zit boven de Europese norm. Daar zit het probleem niet.

Het probleem is financieel. Elektrische auto's zijn gewoon stukken duurder. Op de lease markt wordt dat gecompenseerd met een lage bijtelling, maar dat is niet houdbaar. De overheid heeft de inkomsten nodig dus de bijtelling gaat steeds meer stijgen totdat die weer boven de 20 procent komt.
Elektrische auto’s zijn in de aanschaf momenteel wat duurder, maar de TCO is echt al gunstiger dan een ICE. Die balans slaat alleen maar verder door naarmate batterijen goedkoper en kleiner en lichter worden.

Voor mij was het een nobrainer om een EV te kopen, kwam geen cent subsidie (wat betreft aanschaf) aan te pas. En ja ik heb rekening gehouden met de wegenbelasting die ik moet gaan betalen.
B segement ICE auto kost tussen de 15 en 20k. Dezelfde auto elektrisch is vanaf de 35K.

TCO van de ICE kan dan nimmer boven die van de elektrische variant zonder subsidie uitkomen.
Welke twee auto’s exact in welke uitvoering exact quote je hierboven?
Ik heb het over het B segment, toen die nog in goedkope uitvoeringen nog verkrijgbaar waren. Dus bijvoorbeeld de Ford Fiesta, de Peugeot 208 of de Opel Corsa uit 2020. Allemaal auto's die vanaf 15.000 tot 20.000 euro werden verkocht in diverse uitvoeringen. Totdat er dure elektrische varianten uitkwamen met een dusdanig prijsverschil dat men de goedkope ICE modellen 'voor goed' geschrapt heeft.

Het A segment bestaat geeneens in een elektrische uitvoering. Dat hele segment is langzaam aan het verdwijnen.

Nu de elektrische verkopen zwaar tegenvallen, zijn fabrikanten aan het nadenken of men het goedkope B segment weer terug wil brengen op de markt. Ford heeft inmiddels zelfs serieuze plannen om toch de Fiesta weer uit te brengen, het was de best verkopende auto die ze hadden. De beoogde vervanger, de elektrische Puma, doet het gewoon erg slecht.
Concreet: welke auto’s vergelijk je nu?

Want je noemt een auto “toen die nog in goedkope uitvoering verkrijgbaar waren” met een EV, unspecified.

Je moet appels met appels vergelijken. Wij rijden een DS3 e-tense en een Model 3. Beiden privé gekocht. Ga die qua TCO vergelijken en ze komen goedkoper uit. Met name de dS3 was een mooie vergelijking omdat die zowel als ICE als EV op de markt is.

Dus: welke auto’s noem je specifiek hierboven?
Je kan ze op dit moment niet meer 1 op 1 vergelijken want de fabrikanten hebben de goedkope uitvoeringen uit het B segment sinds kort van de markt gehaald ten faveure van de elektrische modellen.

Zo is de Ford Fiesta ICE, de best verkopende Ford in Europa, gewoon niet meer verkrijgbaar. De goedkope uitvoering van de Corsa, die in 2023 nog 20K kostte, ook niet meer. Ford wilde vanaf 2030 geen ICE auto's meer produceren maar is daar na de dikke verliezen inmiddels alweer van terug gekomen. Kijk dus niet raar op wanneer je binnenkort hoort dat de Ford Fiesta ICE toch weer uitgebracht wordt, zeker nu de opvolger, de elektrische Puma geflopt is.

Een Corsa in de Level 2 uitvoering kostte als ICE in 2023 22K. Een Corsa-e in de Level 2 uitvoering kostte in 2023 34K.

In 2022 koste de Peugeot 208 Active nog 22K. De e-208 Active kostte 34K.

Het is dus even wachten totdat de goedkope B segment uitvoeringen als ICE model weer terug komen. Gezien de ingestorte autoverkopen, zal dit echt niet lang mee duren denk ik. Zeker nu VW in Duitsland een fabriek gaat sluiten en personeel voor het eerst moet gaan ontslaan.
Dus welke auto met een uitlaat wil jij dan kopen in 2035?
Je wil gewoon op zo'n ding naar bijvoorbeeld zuid Frankrijk kunnen rijden, zonder dat je je zorgen moet maken of je een laadpaal kunt vinden om tussendoor je auto op te laden.
Waarom dan toch? Genoeg voertuigen die dat [zonder zorgen lange afstanden rijden] niet kunnen en toch worden deze ook gebruikt/verkocht.

En nee, de infrastructuur is nog niet helemaal klaar. Maar dat is ook logisch. Dat kost tijd en ook is het aantal EV's niet in 1 keer 90% of hoger natuurlijk.
Voor de gewone man was een computer ook ooit te duur.

Het is inderdaad te vroeg om een transitie te forceren, maar het gaat wel uiteindelijk gebeuren.
Bereik, laadtijd, infrastrctuur, prijs e.d. gaan sowieso verbeteren.
Als je "The True Cost of Lithium Mining" ziet ga je je ook afvragen of alleen electrische auto's (zolang die veel lithium nodig hebben) wel zo'n goed idee is naast de grote hoeveelheid koper die nodig is voor het verzwaren van het net + wat er in de auto's gaat.
Maar de waarneming dat 1 op de 5 mensen vroegtijdig overlijdt aan de gevolgen van luchtvervuiling door fossiele brandstof doet je realiseren dat dit desondanks een enorme stap vooruit is.

https://www.nrdc.org/stor...ion-kills-one-five-people
De solid state accu's staan (schat ik in) op het punt van doorbreken. Als dat zo is, zijn minder exotische materialen nodig en lost dat ook op :) Ik heb zo snel niet een link, maar op youtube heb je "undecided (with matt)", die hebben er wel redelijk realistische filmpjes over.
Heel begrijpelijk. Voor een groot deel is elektrisch rijden een prima oplossing, inclusief mezelf. Maar als je bv geen eigen oprit hebt zou ik er niet aan beginnen.

Daarbij komt nu op specifiek elektrische auto's een flinke import heffing als ze in China zijn gemaakt. Dus voor merken als Volvo en MG enz veel interessanter om de hybride markt te gaan bedienen.
Je moet goed kijken wat je rijd en waar je kan opladen zeg ik altijd. Ik zelf heb geen oprit maar wel in de straat en met woon/werkverkeer heb ik die ongeveer een keer per week nodig.

Maar als je veel verder rijdt is het denk ik ook minder interessant. Zie zelf elektrisch ook meer als derde optie naast benzine en diesel die soms zin heeft en soms ook niet. Voor het elektriciteitsnet zou het iig een stuk beter zijn als het ietsje rustiger zou gaan .
Je moet goed kijken wat je rijd en waar je kan opladen zeg ik altijd.
Dat hoef ik niet met een ICE. Gemak dient de mens, en de mens is geneigd om te kiezen voor gemak. Bij beslissingen over verandering weegt een negatief punt zwaarder dan een positief punt. Maak het dus gemakkelijker, niet lastiger.
Voor het elektriciteitsnet zou het iig een stuk beter zijn als het ietsje rustiger zou gaan .
Iedereen moet op termijn ook van het gas af, waarmee de druk op het elektriciteitsnet ook wordt verhoogd. Dit wordt vooraf gestimuleerd door gas steeds duurder te maken t.o.v. het alternatief. Het zijn dus niet alleen elektrische auto's die voor problemen zorgen. Ik ben het eens met dat het langzamer laten stijgen van het aandeel elektrische auto's zal helpen, maar met alleen het verminderen van elektrische auto's ga je het net niet stabiel houden. Daarvoor moet er meer gebeuren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 september 2024 09:13]

[...]

Dat hoef ik niet met een ICE. Gemak dient de mens, en de mens is geneigd om te kiezen voor gemak. Bij beslissingen over verandering weegt een negatief punt zwaarder dan een positief pun. Maak het dus gemakkelijker, niet lastiger.

[...]
Helemaal mee eens. Daarnaast is de verandering in verschillende opzichten mild complex. Andere kant van de medaille is echter wel dat eigenaren van een electrische auto *met* eigen laadpunt praktisch alleen maar thuis hoeven op te laden en daardoor nooit meer hoeven te stoppen bij een pompstation. Je hoeft ook de stekker niet vast te houden bij het laden, dat gaat vanzelf terwijl jij iets anders doet.

In die zin is dat *ook* een stuk gemak.
Je hoeft ook de stekker niet vast te houden bij het laden, dat gaat vanzelf terwijl jij iets anders doet.
Dat is ook wel een goed punt denk ik. En eigenlijk is het ook niet helemaal eerlijk om alleen de nadelen cq. de voordelen van het laden dan wel tanken tegenover elkaar te zetten. Beide systemen hebben voordelen en nadelen en de weging daarvan verschilt per persoon en situatie.

We zitten in een overgangsfase - dat is altijd wat ingewikkelder.
Ook zonder eigen laadpunt kan dat een stuk gemak zijn, ligt er maar net aan waar je woont en hoe actief de gemeente is met (laten) plaatsen van laadpalen. Bij ons in de wijk is geen parkeerdruk, ruimte zat en ook ruim voldoende laadpalen in de wijk. Ongeacht het type auto zou ik sowieso nooit ergens willen wonen waar je altijd maar moet hopen dat er een parkeerplaats is bij thuiskomst, ook dat is een keuze voor gemak.
Binnen een paar minuten lopen heb ik een stuk of tien laadpalen en dus een stuk of twintig mogelijkheden om te laden. Heb echter nog nooit op zoek hoeven gaan, schuin tegenover de voordeur heb ik nog altijd kunnen laden en die paal wordt toch echt veel gebruikt.
[...]


Dat hoef ik niet met een ICE. Gemak dient de mens, en de mens is geneigd om te kiezen voor gemak. Bij beslissingen over verandering weegt een negatief punt zwaarder dan een positief punt. Maak het dus gemakkelijker, niet lastiger.
Dat moet je wel maar het netwerk van pompstations is zo uitgebreid dat dat inmiddels geen probleem is hier. Daarom zeg ik altijd goed kijken wat je rijd en waar kan dan kan laden. Want als er genoeg palen zijn is even een stekker in het stopcontact steken bij een laadpunt nu niet echt heel veel werk. Maar kan tegelijk ook goed begrijpen dat de optelsom soms toch de andere kant opvalt voor anderen.
5 jaar geleden zou ik je helemaal gelijk geven. Maar als ik nu kijk naar West-Europa is de laadinfrastructuur geen enkel probleem meer.
Ik kan zonder enige zorgen naar Barcelona rijden met mijn EV als ik dat zou willen. Ook Bonn, Berlijn, Bologna, Billund of zelfs Bergen (in Noorwegen, toegegeven 4 ritjes met het veer) is geen issue meer. Mijn auto weet hoeveel bereik ik heb, waar laadpalen staan, hoe snel die laden, wat de beschikbaarheid van die palen is en zorgt ervoor dat ik grofweg iedere 2 uur maximaal 20 minuten stil moet staan om bij te laden.

Dat laatste vind ik eigenlijk ook wel prettig. Je wordt gedwongen om rustiger aan te doen. Geen gejakker met 180 km/u over de Duitse Autobahn, koffie (of red bull oid) in de hand en moe en gestressed op de bestemming aankomen. Nee, cruise control op 120/130 km/u, iedere 2 uur even rusten en kalm, ontspannen en min of meer uitgerust op je (vakantie)bestemming aankomen.
Eens hoor, ik ben vorig jaar ook naar Italië gereden zonder problemen. Maar als je bijv veel op de weg zit voor werk en in een dorpje woont met weinig laadpalen in de buurt is een ice misschien praktischer.
Wat velen zich echter ook niet realiseren is dat laadpalen in veel gemeenten niet zomaar geplaatst worden maar op verzoek van burgers die een EV aangeschaft hebben of er eentje in de lease "krijgen" privé of via de werkgever. Het kan dan ook geen kwaad om eens op te zoeken wat het beleid is van de gemeente waar je woont als de interesse er is voor een EV.
Hier was het een kwestie van een verzoek indienen bij MRAE inclusief bewijs dat er een lease EV aan zat te komen. Covid, chip tekort, bezwaar van buurtbewoners en dat soort gedoe vertraagde de boel waardoor het een half jaar geduurd heeft maar normaal gesproken gaat het sneller.
Waren echter al een aantal laadpalen in de buurt dus behalve wat verder lopen was dat verder geen issue.
Heb jij ook een pompstation op eigen grond staan en is dat randvoorwaardelijk om brandstof te kunnen rijden?
Dit is een beetje kort door de bocht, tanken doe je in 5 minuten, laden duurt zeker een paar uur.

Zelfs met 1 of 2 laadplekken in de straat krijg je problemen als meer buren een ev gaan rijden.

Dus een eigen laadplek is zeker geen overbodige luxe in mijn ogen
Laden duurt geen ‘paar uur’. Nieuwere auto’s laden met gemak >200kWh en zijn binnen 15 min van 10% > 80%. Daarvoor moet je wel naar een ‘tankstation’ rijden, net zoals met een benzine auto. En met tanken ben je ook snel 10 min. kwijt als je moet betalen binnen.

In de straat laden, of thuis laden is een luxe, geen noodzaak.

Dit zal ook alleen maar sneller gaan in de toekomst met nieuwere laadtechnieken en een grotere beschikbaarheid aan snelladers.

Vb: moest pas even naar de Praxis. Zat toevallig een snellaadstation van Shell naast. Auto van 30 > 85% in de tijd dat ik binnen was.

Dit zullen we meer en meer nodig hebben, want als je dit bv bij supermarkten kan doen, heeft het gros van de mensen geen thuislader meer nodig.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 5 september 2024 09:05]

En met tanken ben je ook snel 10 min. kwijt als je moet betalen binnen.
Eh... Ja niet dus. 5 minuten maximaal.
Per saldo is er een grote kans dat je minder tijd kwijt bent voor tanken met een EV. Omdat je meestal thuis of op bestemming laad. Je bespaart tijd want je hoeft niet om te rijden naar een tankstation. De keren dat je lange ritten maakt ben je iets meer tijd kwijt maar dat wordt door veel mensen altijd zwaar overdreven. Je laad namelijk alleen wat je nodig hebt. Meestal ben ik in 10 minuten weer weg. Alleen extreem lange ritten zoals vakanties kost iets meer. Maar als je al gewend bent om zo af en toe koffie te drinken dan valt dat eigenlijk ook wel mee. Naar grens Oostenrijk rijden kost mij 1,5 uur laden.

Ja dat is tijd, maar voor die paar keer per jaar, ik snap niet dat dit voor zoveel mensen een halszaak is. Het lijkt wel of mensen hun hele leven zien als een wedstrijd wie het snelst van A naar B kan gaan. En dat mag dan een hele boel geld kosten.
En dat mag dan een hele boel geld kosten.
Deze snap ik niet? EV's zijn juist vele malen duurder, want we kunnen heel goedkoop tweedehands brandstof auto's aanschaffen terwijl die markt er voor EV's nog niet echt is.


Ik rijdt vrijwel alleen maar lange afstanden dus voor mij is het juist des te meer relevant. Woon in een zeer grote stad, waar binnen ik alleen de fiets of het OV gebruik. De auto is er alleen voor afstanden van meer dan een uur.
Lol, tanken 10 minuten. Wat doe je dan? laat je het erin druppelen? :+
5 minuten is wel de max, vaak sneller.
Ik weet niet wat jij doet tijdens het tanken, maar als ik naar de lokale, onbemande, pomp rijdt, ben ik met 2/3 minuten weer onderweg.

Je opmerking over het laden tijdens een winkel bezoek is wel een goede. de lokale Gamma bij ons heeft zelfs een laadstation of 10 op hun parkeerterrein gezet.
Dus elke keer dat je parkeert moet je eerst die kabel gaan aansluiten? Het blijft omslachtiger dan tankstation binnen rijden, slang insteken voor 3-5 minuten, slang terug hangen en 800-1000km rijden zonder je druk te maken over een lege tank, die is even verderop ook met 5 minuutjes te vullen.
Die 30 secoden dat je bezig bent met propere kabels vind jij vervelender dan die koude stinkende krengen vast te moeten houden voor de minuten dat je moest tanken?

Ik vind dat net echt één van de beste zaken aan ev's, nooit meer omrijden naar zo'n stinkend tankstation, nooit meer vuile, stinkende, verkleumde handen van die pomp vast te pakken.
Alles hangt aan elkaar van uitersten maar ook nuances. Soms moet je wachten bij een tankstation, soms moet je wachten bij een lader. Het bereik van een EV is soms meer dan dat van bepaalde ICE voertuigen en andersom natuurlijk.
En uitrekenen hoeveel je in totaal of gemiddeld 'kwijt' bent is eigenlijk een verloren zaak. Naar het toilet gaan 'kost' ook tijd maar ja, het nu eenmaal nodig.

Dat gedoe met kabels of slangen is nooit 'gewenst' maar ja, het dient een doel.
Hoezo, die kabel hangt er gewoon en plug je in, net zoals een slang die je erin hangt. En je hoeft hem niet eens continu vast te houden…
Dat is zeker handig, maar wat doet het voor het kostenplaatje dat voor veel mensen zeer belangrijk is. Zijn de prijzen bij die snel laad stations gelijk aan de prijzen in de straat bijvoorbeeld? Niet al te lang geleden betaalde ik me scheel bij zo'n snel lader vergeleken met andere laders.

Daarnaast, hoe goed is het snel laden voor de batterij, niet al te lang geleden werd bijvoorbeeld nog aan gegeven dat je beter niet te vaak aan de snel lader zit omdat het voor versnelde degradatie van de batterij kan zorgen.
Snelladen is echter niet al te goed voor de batterij. Het 'normaal in de straat laden' gaat een stuk langzamer en dat komt de levensduur van je accu's ten goede. In de straat laden is inderdaad gemak, geen noodzaak, maar het is wel; beter voor je accu's.
Laden dat een paar uur duurt is echt wel relatief of je oplaadpunten in de buurt hebt (of op het werk of thuis dus).
De enige tijd dat ik de laadtijd in het achterhoofd houd is op reis. En dan nog voornamelijk dat ik de wagen weghaal als die vol is zodat iemand anders kan snelladen terwijl ik meestal nog niet klaar ben met eten of drinken.

Maar gedurende de rest van het jaar is mijn laadtijd de halve minuut die nodig is om de kabel te verbinden en mijn pas te scannen na het parkeren. Iets wat alleen maar stoort als het hard regent en de parking niet overdekt is. Veel korter en properder dan dat omrijden naar tankstations.

[Reactie gewijzigd door -Vasa- op 5 september 2024 09:05]

Laden duurt een paar uur aan een slome laadpaal. Als je haast hebt duurt het een half uur bij een snellader. Ik zou sowieso iedereen met een oprit aanraden een elektrische auto te kopen, iets met CO2 uitstoot en leefbaarheid van de planeet enzo.

En daarbij een oplossing proberen te verzinnen voor opladen thuis zonder oprit: wellicht groeven in de stoep en dan lekker met je stekker van je voordeur 's nacht de auto opladen zou in theorie ook gewoon moeten kunnen, met 3kw en 12 uur (of meer) heb je menig accu wel vol genoeg (zeker als je hem tussen de 30% en 80% houdt). Anderzijds gewoon heel veel laadpalen neerzetten kan ook, wellicht dat die 's nachts ook gewoon op een lager pitje opladen. Dan nog oplaadplekken bij je werk en andere locaties en je hoeft geen olie producten meer te verbranden om van A naar B te gaan.

Er zal iets moeten gebeuren, benzine en diesel gaat het niet worden (ook niet op planten gebaseerd, dan moeten we de hele planeet zo'n beetje vol met mais zetten). We zitten nu in een transitie, maar ik weet zeker zodra het net is verzwaard, we eindelijk eens grote accu's overal neerzetten om overtallige energie op te slaan en er meer laad infrastructuur is, we achteraf terugkijken en onszelf uitlachen om al het gezuer over elektrische auto's.
Thuisladen duurt bij een lege accu inderdaad zo'n 7 uur als je een 75 kWh accu hebt zoals ik. In de praktijk zul je me een uurtje je dagelijkse woonwerk verkeer aan een slowcharger weer opgeladen hebben. En als je niet dagelijks kan laden dan kun je inderdaad een aantal uren aan een charger hangen, of je gaat naar een snellader en dan ben je in een half uur weer klaar.

Een eigen laadplek is luxe ja, maar geen noodzakelijke luxe.
Nee, want ik rij 2x zo ver op dit moment met mijn benzine auto dan een gemiddelde EV. Verder is de tank in circa 3 minuten vol en een EV is dan nog niet opgeladen.

Ik baal wel dat ik geen eigen oprit heb, want ik heb straks aardig wat zonnepanelen en zou in de toekomst wel EV willen rijden, maar thuisladen zit er dan helaas niet in :( Of de auto als thuisaccu gebruiken.
Geen eigen oprit is nog wel een puntje. Er is wel heel veel over te doen, er komen wel oplossingen aan voor thuisladen zonder oprit. Makkelijk is helaas nog anders. Overigens had ik zelf toen ik nog geen eigen laadpunt had ook geen probleem, gewoon 1/week ergens in de wijk avondje aan laadpunt en klaar.
Het is voor mij dan vooral kosten en gemak: als je zelf veel opwekt, kun je dat het beste in je auto stoppen ipv terugleveren. De auto hoeft doorgaans niet per se extreem dichtbij huis te staan, als hij een straat verder staat, ga ik zelf niet dood aan.

Eens per week kom ik denk ik niet mee weg, aangezien ik al 2 keer per week tank op dit moment.
Nee, want een heel pompstation vergelijken met de gemiddelde 1 publieke laadpaal per tig huishoudens in een woonwijk lijkt me geen redelijke vergelijking.

10 auto's opladen aan 1 publieke laadpaal neemt zomaar 50 uur in beslag. Hoe snel jij aan de beurt bent, hangt af van anderen die de paal ook gebruiken.

10 auto's voltanken bij een pompstation met 6 tankplaatsen duurt misschien een kwartier i.p.v. 50 uur en daarnaast is de doorstroom daar veel hoger. Hoe lang hoef je in de praktijk nu echt te wachten bij het pompstation?

Heb je wel een oprit met eigen laadpunt, dan vervalt het bovenstaande verhaal compleet. Dan weet je namelijk zeker dat auto opgeladen kan worden terwijl je ligt te slapen - iets wat je in de meeste gevallen heel veel doet op die ene plek waar je huis staat.

Kortom, het lijkt mij ook heel relevant om te kijken waar je kan opladen.

[Reactie gewijzigd door EnigmA-X op 5 september 2024 09:05]

Maar 1 publieke laadpaal per tig huishoudens is in ieder geval in mijn gemeente en waarschijnlijk vele andere ook geen eerlijk vergelijk. Geen laadpaal per tig huishoudens maar laadpaal per X EV's. Binnen 200 of 250 meter van je voordeur heb je recht op een laadpaal als je aantoont dat je elektrische rijdt of gaat rijden. Wordt de laadpaal, 2 aansluitingen standaard, veel gebruikt dan wordt er eentje extra geplaatst.
Binnen een paar minuten van onze voordeur heb ik naar schatting tien laadpalen (misschien wel meer) dus ook twintig mogelijkheden om publiek te laden.
Ik ben aangewezen op publiek laden maar dat is geen enkel probleem gebleken in de afgelopen 2,5 jaar en het aantal laadpalen in de buurt blijft maar groeien.

Moet je voor de gein eens zoeken naar Almere op deze kaart om een idee te geven
https://laadkaart.mrae.nl
Dit is een vrij idiote vergelijking. Ik ben nog nooit een tankstation tegengekomen bvb waarbij ik enkele uren moest wachten vooraleer er een plaatsje vrijkwam. Ik rij nu zelf al 2 jaar volledig elektrisch en ik kan alleen maar beamen dat een eigen oprit + laadpaal zeker geen overbodige luxe is. De openbare laadpalen geraken ook steeds meer bezet, want ja er kopen ook nog andere mensen elektrische wagens.
Ben je nog nooit een snellader tegengekomen? Er staan zelfs in mijn wijk vier snelladers en ik zie er nooit meer dan 1 auto staan. Snelladers aan de snelweg kunnen soms wat druk zijn ja, maar ook daar sta ik de afgelopen zes jaar dat ik een EV rijd eigenlijk nooit te wachten. Als het me een paar keer is voorgekomen dan is het veel.
Nee. Maar in een paar minuten een volle tank. Waar ik dan weer een dikke 1000Km op kan rijden.
Dat gaat met een elektrische auto, met de huidige techniek, nog niet.
Beetje vreemde reactie. Bij een popstation onderweg ben je met een paar minuten klaar dus dan maakt de plek van bijtanken minder uit. Bij langer laden is het idd wel zo efficiënt om dit idd bij je eigen huis of werk te kunnen doen. Geen harde voorwaarde maar wel zo prettig, zeker als er in de straat of omgeving een tekort aan laadpunten is. Dat verschilt nogal per buurt.
Ik zeg nergens dat het op eigen grond moet dat zegt mijn voorganger. Maar voor brandstof ben je net zo goed afhankelijk van een netwerk van pompstations.
Wat maakt die eigen oprit uit? Opladen hoeft toch niet per sé thuis te gebeuren?

Zat mogelijkheden om op te laden als je boodschappen doet, bijvoorbeeld.
Zat mogelijkheden om op te laden als je boodschappen doet, bijvoorbeeld.
En wat als je daar op rekent en die paar paaltjes zitten vol? Direct je hele planning door de war.
Als je tank leeg is, is dan je planning ook door de war? Je kan ook altijd nog bij een snellader langs.

Mijn planning is met mijn EV een stuk gemakkelijker geworden. Ik hang hem thuis gewoon aan het laadpunt en de volgende dag gewoon weer een volle auto. Niets geen gedoe.
Bij een EV moeten wat langere reizen altijd om het laden heen gepland worden. We kunnen lang discussiëren of thuisladen of bij een tankstation benzine tanken handiger is, maar het is voor mij in elk geval geen reden om op de EV over te stappen.
Paar paaltjes? In Vlaanderen is er wetgeving die vanaf 2025 zal zorgen dat ook bij bestaande niet residentiële gebouwen minstens twee laadpunten moeten zijn vanaf 20 plaatsen. (https://www.vlaanderen.be...r-laadpunten-bij-parkings)

Concreet gaan veel bedrijven daar dan in één keer al over. Als je bijvoorbeeld gaat winkelen in het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas hebben ze daar nu 100 laadpunten voorzien, op een parking overdekt met zonnepanelen. Vanzelfsprekend is het een illusie te denken dat al die laadstroom van daar komt. Maar het is wel een teken aan de wand dat je op dat soort locaties vrijwel gegarandeerd gaat kunnen laden in de toekomst en dat zij ook wel hun niet overdekte parkings op de duur ook gaan overdekken met zonnepanelen. Het is prettig in de winter als het regent, en het is prettig in de zomer als het warm is en je wagen geen oven is. En ze kunnen er een heleboel stroom mee genereren voor hun gebouw. (https://www.hln.be/sint-n...n-als-personeel~a692aaa5/)
Dat is mooi voor Vlaanderen, in Nederland zie ik zo veel plekken nog niet bij het boodschappen doen or parkeren.
Wat maakt die eigen oprit uit? Opladen hoeft toch niet per sé thuis te gebeuren?
Wel om economisch het maximale te halen uit de auto d.m.v. zonnepanelen. Zeker als straks saldering vervalt en de laatste vaste contracten zonder terugleverboetes aflopen is elke kWh uit zonnepanelen die direct de auto in gaat winst.

Ook zijn er niet voldoende laadpalen in veel gebieden (zeker buitengebieden), dus op eigen erf een laadpaal is dan belangrijk.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 september 2024 09:05]

Hier in het dorp niet hoor. Veel parkeerplaatsen bij de supermarkten. Nul met laadpaal.
Zoals wel vaker, in de stad is het vast goed geregeld maar woon je er wat buiten, succes...
In ons dorp met 7k inwoners moet ik eerlijk gezegd de eerste publieke laadpaal nog tegenkomen.
In het dorp waar ik woon met iets minder dan 6000 inwoners zijn het er ondertussen 8. Zullen er nog wel bijkomen nu meer en meer buren ook een EV krijgen van het werk.
Zo zie je maar dat het nogal kan verschillen.
Ongetwijfeld, maar ik vermoed dat het allemaal ook heel snel gaat gaan. In Vlaanderen is er heel lang vertraging geweest omdat er via uitbesteding moest beslist worden wie de concessie kreeg voor publieke laadpalen. Dat was pas in orde in 2022, waardoor je bij aanvragen voor een publieke laadpaal al snel minstens een half jaar of meer vertraging had alvorens iets geplaatst werd. De regels daarvoor echter lijken mij wel redelijk ok eens er een paal is:
Het Paal volgt Paal-principe betekent dat er automatisch laadpunten worden bijgeplaatst wanneer bestaande laadpalen zeer frequent worden gebruikt.

In de overeenkomst met de concessiehouders is opgenomen dat ze een laadpaal kunnen of moeten bijplaatsen volgens Paal volgt Paal als één van de volgende voorwaarden is vervuld. Die worden getoetst aan de laatste 3 beschikbare maandcijfers:

op beide laadpunten van de betrokken laadpaal wordt elke maand meer dan 350 kWh geladen,
op beide laadpunten van de betrokken laadpaal is de bezettingsgraad op dagbasis gemiddeld hoger dan 65%.
https://www.vlaanderen.be...blieke-laadinfrastructuur
Met zo'n trage lader krijg je je auto niet vol in een uurtje hoor :) Als ze echt EV's een succes willen maken moeten ze overal snelladers beginnen plaatsen ala Noorwegen. Daar kan het wel gewoon op willekeurige plekken (bij supermarkten e.d.) waarom hier niet?
Dat gehannes met kosten als je ergens te lang staat zit ik echt niet op te wachten, daarnaast moet ik daarvoor verder van huis parkeren dan ik normaal zou doen en de kosten per kwh zijn ook (fors) hoger (ik heb veel zonnestroom over waar ik maar 11.5 cent voor krijg, dat zou dus de kwh prijs zijn om thuis te laden).

Enige nadeel aan je eigen laadpunt is dat je gebonden bent aan de capaciteit van je (stroom)aansluiting, maar snel laden is voor veel mensen eigenlijk zelden nodig (alleen voor ritten die langer zijn dan je accucapaciteit aan kan).

Dat bij elkaar maakt dat ik echt wel (veel liever) thuis wil laden ipv ergens anders. Daarom heb ik 3 jaar geleden ook een (nieuwe) ICE gekocht ipv een elek. auto. Ik heb geen oprit, ik heb geen parkeerplaats voor de deur en achter zit ik aan een steeg. Voor de prijs had het niet veel uitgemaakt en ik had liever een elek. auto gehad (betere acceleratie/goedkoper in onderhoud/beter voor het milieu), maar niet zonder eigen oprit/parkeerplaats. Want hier wordt het gewoon niks met de huidige regels (ik mag echt geen 20meter lange kabel door de steeg leggen van de gemeente als ik al op het dichtstbijzijnde plekje kan parkeren, anders heb ik misschien wel 40 meter kabel nodig).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 5 september 2024 09:56]

Nee thuis laden is geen eis. Maar ik rij nu ruim een jaar een EV, en ik vind het leuk, maar het is gewoon meer gedoe. Zonder eigen oprit nog meer.

Dit gaat gebeuren wanneer je aankomt bij je bestemming : 'zal/kan ik hier even laden? Of misschien straks bij mij thuis in de wijk, maar wat als die bezet is? o en morgen willen we wat verder weg misschien, maar dan kan ik ook snelladen, misschien is nu laden toch niet nodig, ik heb tenslotte nog 60% en misschien geld hier wel een kleefboeten. Daarnaast liggen de kabels nu onderop en kan er niet zo goed bij, aan de andere kant is het wel fijn want misschien wil mijn vriendin de auto nog mee nemen naar een vriendin straks, en als ze moet snelladen pakt ze liever de benzine auto, dat is dan ook weer jammer.'

Het is nooit een probleem, ik heb nooit laadstress, maar je bent er wel meer mee bezig dan met een brandstof auto, daar moet je tegen kunnen.

[Reactie gewijzigd door 1234567y op 5 september 2024 10:53]

een EV ...maar het is gewoon meer gedoe.
Mee eens. Maar dat is rijden in een cabrio ook, net zoals op een motorfiets en soms is dat extra gedoe het wel waard.
Het is nu net zoals rijden in een LPG auto in de beginjaren vermoed ik. De infrastructuur loopt altijd wat achter. En toch had dat ook voordelen natuurlijk en daarom bestaat het nog steeds (maar ik vermoed wel dat het minder wordt). Het had een beetje dezelfde nadelen als nu een EV:
  • Niet overal een tankstation met LPG,
  • meer gedoe om te tanken,
  • gedoe met aansluitingen die niet overal gelijk zijn,
  • kleiner bereik (op alleen de LPG-tank).
Maar het voordeel was er ook: (iets) beter voor milieu en goedkoper per gereden km.
Zonder eigen oprit (woon 4 hoog zonder lift) heb ik echt 0 problemen met opladen. Er staan hier al drie palen binnen 200m waar altijd wel een plekje is en ik kan op het werk opladen. Gemiddeld laad ik één keer in de week op, dus ik heb echt geen idee waarom een eigen oprit noodzakelijk zou zijn.

Ik moet wel eerlijk zijn dat het nogal per gemeente kan wisselen. Waar ik woon is het goed geregeld en komen er steeds meer openbare laadpalen bij.
De kosten per kWh op een eigen laadpaal tov een publieke laadpaal zijn vaak wel anders. Wij betalen aan een publieke laadpaal in de wijk zo'n 34 cent uit mijn hoofd, wat als ik om me heen kijk geen hoog tarief is, terwijl ik thuis slechts 22 cent betaal en dan kan ik ook nog eens de stroom van mijn zonnepanelen direct gebruiken. En je bent niet overgeleverd aan de grillen van laadpaalaanbieders, zoals de "plakvergoeding" waardoor je na bijv 4 uur al extra moet betalen ook als je auto nog aan het laden is.

Het goedkope van EV ligt natuurlijk grotendeels in de "brandstof" die goedkoper is, nu ook nog de lagere wegenbelasting uiteraard. Maar je moet het wel goed doorrekenen.

Ik geloof niet zo in de huidige hybrides hoewel de nieuwe met 100km bereik wel een stuk beter zijn. Je hebt zowel een brandstof als elektromotor nodig die een bepaald vermogen hebben om individueel goed te werken. Extra onderdelen, extra kosten, extra gewicht. Dan zou je eerder een soort generator als range extender moeten gebruiken die tijdens het rijden je accu oplaadt.
Wij hebben ook 2 palen in de straat staan en nog een paal in de straat ernaast.
In het algemeen hebben we weinig problemen ermee, 80% van de tijd gaat het goed, echter van de 6 laadplekken in de buurt hebben geregeld 2-3 plekken storing waardoor ze niet laden. Daar kom je dan pas achter als je hem nodig hebt / uit de paal haalt. De palen in onze buurt zijn van Vattenfall en die bieden gewoon écht weinig service naar mijn ervaring. Iedere keer contact zoeken, waarna je nooit meer iets hoort over je aangemelde storing.
Het is ook een betaalbaarheid vraagstuk. In de lease zijn elektrische auto's met de lage bijtelling uitstekend te doen maar voor particulieren zijn het gewoon erg dure auto's. En zoals je zegt, zeker nu er dikke import heffingen komen op de goedkope Chinese auto's blijft de traditionele auto veel betaalbaarder voor mensen met ene kleine beurs.
Dit is echt denk ik een van de belangrijkste punten. Eind van het jaar schijnen de ex-lease Tesla's in groter volume op de tweedehands markt te komen. Dan wordt de betaalbaarheid beter. En qua accu gaat een wat nieuwere (dus geen 8+ jaar oud of zo) echt nog lange tijd mee.

En die importheffingen slaan natuurlijk nergens op. Staan haaks op het stimuleringsbeleid en bestraft de Chinese fabrikant die het voor elkaar weet te krijgen goedkoop te produceren.
Ik betwijfel het of de betaalbaarheid zoveel beter wordt. Op dit moment vraagt men voor een 5 jaar oude Tesla model3 met 160.000 km op de teller meer dan 20K. Dat zijn geen bedragen die particulieren uitgeven aan een tweedehands auto.
Dat is inderdaad een goede vraag. Ik hoop het wel.
Hoe kan het dan dat de gemiddelde prijs van tweedehands auto's ruim boven de 20k ligt? Die worden nooit verkocht of zal de realiteit toch anders zijn?
https://www.autoscout24.n...rijsontwikkelingen-voort/
https://www.autoscout24.n...zicht/occasion-dashboard/
Een Tesla is geen optie voor Jan Modaal. Die is garagerekeningen van maximaal €500 gewend. Gaat het verkeerde onderdeel aan een Tesla stuk, dan kan dat zomaar drie jaar vakantiegeld kosten.
De kans op een kapotte accu na 8 jaar is klein, maar het zal je gebeuren.

De importheffingen snap ik wel. Europese fabrieken kunnen niet concurreren met Chinese fabrieken. Europa heeft torenhoge energieprijzen die ook nog in de salarissen doorwerken, vakbonden, arbowetten, CAO's, hoge belastingdruk en geen eigen grondstoffen. Er staan 3 miljoen Europese banen op het spel. Waar moeten die mensen werken als China de Europese markt overspoelt met auto's die de helft kosten?
Met het huidige stroomnet gaat het nog wel tot 2060 duren voordat Nederland volledig elektrisch is.
We geven inderdaad liever onze miljarden aan regimes zoals Qatar voor meer olie en gas, dan dat we het investeren in eigen infrastructuur en eigen mensen in ons eigen land.

Het gekke is dat de bevolking daar achter staat, ondanks dat het 'eigen volk eerst' stemt.
> ondanks dat het 'eigen volk eerst' stemt.

Omdat petromasculiniteit dezelfde groep treft. Volledig geïndoctrineerd door "vroem vroem is goed".
Dat is een beetje flauw denk ik. De lobby van de olie industrie is gewoon erg sterk en de hoeveelheid investeringen is erg hoog (wat men dus graag 'terug' verdient).
En daarbij komt ook nog dat sommige/veel energie maatschappijen nog wel afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.
Daarnaast is dit een transitie waar veel geld en tijd voor nodig is - dat is nooit een pluspunt.

(Ik vind 'vroem-vroem geweldig maar rijd ook/vooral EV....)
We hebben gewoon olie en gas nodig omdat we anders geen winterse stroom/energie hebben. Daar staat investeren in eigen infrastructuur en mensen los van. Pas wanneer de grootschalige opslag van groene energie technisch en economisch haalbaar is, heeft uw uitspraak enige grond. Tot die tijd is het luchtfietserij.
100% is een utopie, eens.
Maar je hoeft ook geen 100% te hebben om er voordeel uit te halen. Iedere euro die je binnen de landsgrenzen houdt, is winst. Als je de zomers helemaal zonder kan, dan bespaar je miljarden aan import. Dat je in de winter blijft importeren, is jammer, maar niet het kernprobleem wat je wilt oplossen.

Grootschalige opslag valt en staat bij het accepteren van overschotten.
De besparing kan zwaar tegenvallen. Als je bijna een gehele reservecapaciteit moet aanhouden, omdat groene energie zo onzeker (of in de winter veel minder) is, dan heb je dubbele kosten. Met kernenergie had dit probleem niet gehad. Ja, zomerse zonnestroom is waarschijnlijk goedkoper maar 's winters heb je praktisch niets. Met grotendeels kernenergie had je geen grote reservecapaciteit nodig en hoefde je het hele land en zee niet vol te zetten met windmolens en zonnepanelen. Overigens gaan die windmolens en zonnepanelen ons nog enorm veel afvalellende opleveren. En vervuiling van het milieu met b.v. Bisfenol en plastic fijnstof van de wieken.
Het kernprobleem met kernenergie is dat het niet schaalt. Een gasturbine kan in een paar seconden bijschalen of de productie minimaliseren, en zo het netvoltage stabiel houden. Een kernreactor kan dit niet en kan daardoor nooit 'als enige' functioneren (tenzij je het combineert met iets als accu's), eigenlijk net zoals wind of zon.
Een ander probleem is dat de 'brandstof' van kernenergie momenteel enkel door Rusland wordt geleverd. En als we het over afvalproblemen hebben... ja, ik weet dat het niet veel is, maar een stapeltje (recyclebare) panelen is toch wat minder lastig dan radioactieve rotzooi hoor :P

Ondanks dat ben ik zelf ook voorstander van kernenergie. Nederland zou op iedere rendabele vorm energie moeten maken, tot aan maximale overschotten aan toe. Die overschotten kan je vervolgens 'opmaken' door bijvoorbeeld waterstof te produceren. Dus in plaats van dat je je productie probeert af te stemmen op de vraag, produceer je altijd teveel en vang je de delta die je teveel produceert op met waterstof, wat je weer kan verkopen.

Wil je ooit naar zo'n systeem gaan, dan is het zaak dat je maximaal investeert in álles wat energie opwekt, van zon/wind tot kern. Dat zijn uiteindelijk centen en investeringen die binnenlands blijven. Dat is imho een beter plan dan langjarige dure gascontracten met het midden-oosten.
Onzin, het stroomnet volgt de ontwikkelingen en het zou ook economische waanzin zijn om een stroomnet te hebben dat níet vol zit. Net als met vliegtuigen pas je de prijs van het product aan zodat het medium precies vol zit. Dat is de optimale strategie om inkomsten te genereren.
Onzin...

De kranten staan al jaren dagelijks vol met berichten dat het stroomnet juist niet de ontwikkelingen heeft gevolgd, sterker nog het loopt gigantisch achter en steeds meer gebieden in Nederland gaan op slot waar het nieuwe aansluitingen betreft voor zowel afname als opwek.

Een stroomnet moet de ontwikkelingen voor blijven want anders gaat het een remmende werking op de economie hebben zoals nu en de komende jaren het geval is.
Een stroomnet moet de ontwikkelingen voor blijven
Dan moet dit dus niet door 'de markt' worden geregeld. Al voordat we overschakelden op meer EV, was het stroomnet niet optimaal qua capaciteit maar wel economisch voordelig zeg maar.

En deze veranderingen kosten ook gewoon veel tijd terwijl de berichtenstroom m.b.t. problemen natuurlijk niet minder wordt. Berichten met 'er is weer een extra laadpunt / trafo-huis / substation / centrale / enz.' zijn veel minder interessant vermoed ik.

[edit:typo]

[Reactie gewijzigd door Tintel op 5 september 2024 15:14]

Maar de markt regelt het stroomnet niet, het is een extreem gereguleerde zooi, het is de overheid die uitbreidingen/verzwaringen/uitbreiding toe moet staan, en die heeft dat jarenlang tegengehouden "Want nu niet nodig.." terwijl ze zelf de winst afroomden om hun begrotingen uit te kunnen breiden. De netwerkbeheerders gaven al jaren aan dat het net vast ging lopen.
Er zijn in Nederland 10.000 organisaties/ondernemingen die zitten te wachten op uitbreiding of een nieuwe stroomaansluitng. Het is een economische ramp dat ons stroomnet vele jaren achterloopt op de vraag. Dit is absoluut geen optimale strategie. De regering had vooruit moeten kijken.

China is groot met EV's omdat het land tien jaar geleden begonnen is met grondstoffen delven en ontwikkelen. Hadden ze gewacht tot de vraag er was, dan waren ze nu net zo ver als VW, Toyota en GM.
Dat kan bijna niet kloppen. Kan me niet voorstellen dat ze van 100% elektrisch als doel naar 90%-100% plugin hybrides gaan en dan 0% elektrisch?
Dat is verkeerd overgenomen. Ze verwachten 90 à 100% "wagens met een stekker" , dus full EV als plugin-hybrid. De overige "mild-hybrid" (dus zonder stekker maar met kleine accu die via regeneratie opgeladen wordt)
Dat lijkt me ook inderdaad. Dit soort constateringen kunnen gemeld worden in Geachte redactie.
Dat is voor dit punt al gebeurd: forumtopic: Volvo & (PH)EV
Waar komt die 0% elektrisch opeens vandaan?
Uit het artikel:
De nieuwe doelstelling van Volvo is dat negentig tot honderd procent van de verkochte wagens tegen 2030 plug-inhybrides zijn.
PHEV != BEV
"It is better to be confidently wrong and change your mind, than to be hesitantly right." Blijkt wel weer.
Ik vermoed dat een heleboel 'bekende namen' gewoon confidently wrong blijven, en gemarginaliseerd worden. De markt voor electrische autos wordt nu overgenomen door nieuwe merken, en de bestaande doen ofwel wel mee (VW-groep, BMW) ofwel bijna niet mee (Ford, Stellantis).

Ondertussen valt Volvo netjes onder Geely, en die hebben andere takken die blijkbaar meer voor electrisch gaan. Ik vermoed dat Polestar het stokje van Volvo mag overnemen op electrisch gebied...

Vergeet niet dat van gedachten veranderen niet genoeg is hier, je moet je hele productielijn veranderen, en dat kost meer tijd.
Ik denk toch dat er nog teveel mensen zijn die GEEN elektrische auto willen totdat ze niet anders meer kunnen.
Totdat de regels dat echt onmogelijk maken (if ever) blijf ik lekker in een benzine auto rijden, veel leuker!
Serieuze vraag: Heb je wel eens elektrisch gereden? Ik ben zelf ook auto gek en (of maar) vind elektrisch rijden ook heerlijk.
Ik heb het maar 1x gedaan, in een tesla.

Ik rij zelf een bmw z4, toch een andere beleving. Ik vind de techniek en snelheid in een tesla heel tof, de model S ziet er ook nog eens goed uit van buiten (van binnen vind ik 'm spuuglelijk), maar moet er toch niet aan denken om hem elke keer te moeten rijden....
Ik denk dat heel veel mensen best elektrisch willen rijden, maar dat de beloofde betaalbaarheid zwaar achter blijft. Ook tweedehands is het nog heel erg beperkt. En dat zijn de oudere modellen die je eigenlijk niet wil, maar dan voor 30% meer dan een vergelijkbare ICE.
Hier ook sinds dit jaar elektrisch. Autorijden was voor mij noodzakelijk kwaad en sinds elektrisch genieten.
Ik denk dat heel veel mensen die er zo over denken, het nooit een serieuze kans hebben gegeven en vooral de NuJij comments blijven na-praten.

Sowieso is een aanzienlijk deel van de mensen die anti-verandering zijn, zelf al oud. Simpelweg een kwestie van tijd.

De categorie 'petrolheads' overschat met hoeveel ze zijn. Het gros van de mensen geeft niet zoveel om snelle auto's, goede wegligging en akrapovic gepruttel :) Maar ook voor hen geldt: probeer het maar eens een keertje en geef het een eerlijke kans.

Daily in de EV, des te meer CO2 en stikstof ruimte er is voor een leuke 2e hobby auto. Ik snap de algemene haat dan ook niet zo goed, daarmee schiet men zichzelf in eigen voet.
Ik denk dat heel veel mensen een elektrische auto veel te duur vinden voor wat hen te bieden heeft t.o.v. een benzinebak.
Ik denk dat heel veel mensen zich niet realiseren dat een 2ehands Golf uit 2019 met automaat inmiddels grofweg evenveel kost als een Model 3 uit 2019 met vergelijkbare kilometerstand.
En ja, geloof het of niet, er zijn enorm veel particulieren die dergelijk geld uitgeven aan een occasion.

En dat terwijl die Tesla goedkoper is per kilometer en in onderhoud. Ga je de TCO uitrekenen, dan kan een EV zich al lange tijd meten met benzine auto's.

En wat het te bieden heeft? Meer confortabele aandrijflijn, betere wegligging, meer vermogen... tja...
Ik heb ze ook vergeleken. Welliswaar geen golf maar een Audi A4 Avant 45 vergeleken met een Model Y. En idd de Model Y is sneller, maar qua optrekken de eerste 10-20 meter is er minder verschil. Qua wegligging vond ik de Audi veel sportiever sturen, alhoewel in de minder comfortabelere wegen de Tesla won. Wat voor mij de doorslag gaf was het ongezellige interieur, rammeltjes, alles met touchscherm moeten doen, heel veel bandlawaai. En inderdaad de Audi zal duurder zijn om te rijden maar ik ben toch blij dat ik de Audi heb gekocht. Wellicht dat de volgende auto volledig elektrisch zal zijn. De stap is in ieder geval gezet naar mild-hybride. Maar een Tesla wordt het nooit uit principe omdat ik die Musk koekoek vind.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 5 september 2024 10:27]

Klinkt alsof je dus een weloverwogen keuze hebt gemaakt, niks mis mee.
Wel een extra vraagje: Viel het bandengeluid niet gewoon op doordat je (bijna) geen motorgeluid meer hoorde?

Ik rij nu 6 jaar elektrisch en heb tussentijds 2 keer benzine gereden (reparaties na een kop-staart botsing, waarbij ik de voorste rijder was) en vond het totale geluid (motor, banden en wind) in een A4 S-line gewoon veel duidelijker aanwezig dan in mijn Kia e-Niro. Mijn huidige auto (Hyundai Ioniq 5) is nog stiller dan de Kia.
Wel een extra vraagje: Viel het bandengeluid niet gewoon op doordat je (bijna) geen motorgeluid meer hoorde?

Mogelijk, maar ik zal je zeggen, dat is zo uniek aan die Audi vind ik, althans wat ik heb kunnen vergelijken (Tiguan hybride, Passat B8 hybride en Volvo V60 T6 hybride), dat die echt heel stil is. Pas als je die flink aan het werk zet (flink boven de 2000 toeren) hoor je de motor wel. Het start stop systeem vind ik dan weer wel erg irritant aan de A4 maar dat is het enige. Zodra het kan laat ik dat anders programmeren.
Twee van je punten zijn alleen bruikbaar of voelbaar op een race circuit. Dus die zijn al irrelevant. Dan blijft alleen "comfortabele aandrijflijn" over. Persoonlijk vind ik weinig verschil tussen een moderne wagen met zachte automaat en een EV. Je hoort misschien de ICE motor op bepaalde snelheden, maar dat is het dan ook. Ik heb ook geen nood aan de instant stamp in de rug als ik het EV pedaal indruk, krijgen jij en je passagiers gewoon koppijn van. Al helemaal als je kinderen achteraan hebt.

Wat mij ook tegenwoordig meer & meer opvalt is dat bepaalde EV rijders een extra level van agressief rijden toepassen. Nog recent schoot een IX3 mij voorbij omdat die net nog de afrit wou nemen en duidelijk dacht "Ik rij naast & deels achter deze wagen hier rechts, maar ik hoef niet te vertragen en achter die wagen aan te sluiten, met mijn EV kan ik de wagen nog afsnijden - en de volle lijn kruisen - want ik kan dat met mijn instant acceleratie". Dus schoot die mij aan 30+ km/u over de limiet rakelings voor. Als ik op dat moment naar het linker vak zou gaan, was het vol er op. Ik kon het ook onmogelijk geanticipeerd hebben. Zelfde ook als ik mensen op een drukke baan traag inhaal links, ze gaan er niet mee akkoord en drukken hun EV pedaal in om dan het gat dicht te rijden en voor mij te komen rijden. Zo'n dingen zie je uiteraard niét nooit bij een ICE wagen, maar ik zie het gewoon vaker bij EV's. En het is ook gewoon gevaarlijker voor iedere andere weggebruiker omdat we al jaren de openbare weg gebruiken met normaal accelererende wagens. Je doet een manoeuvre omdat je weet dat wagen X er toch onmogelijk kan doorglippen. En met een EV doen ze het nu wél. Hoe meer EV's op de baan, hoe meer tokkies en aso's met een EV rijden. En zij hebben nu plots een raket onder hun kont, dus ze rijden er ook naar.

De voornaamste reden voor de meeste mensen om nog geen EV te kopen is echt wel de kostprijs, minder auto voor je geld, alleen het instapmodel kunnen betalen met hetzelfde budget en gewoon het feit dat hun huidige wagen ook een pak minder waard is en dus blijven rijden tot die niet meer wilt. Plus, de grote meerderheid heeft geen eigen laadpaal. Snelladen is tegenwoordig niet veel goedkoper dan tanken. Het is allemaal logisch eigenlijk. Het leven is duur, even 15K extra leggen voor een bruikbare EV is voor de meerderheid geen optie.

Ik neem ook aan dat de meeste hier over een lease bak praten en niet een gezinsauto waar je 3 kinderen in mee neemt plus baggage. We gaan niet ontkennen dat het aanbod van ruime betaalbare gezinsauto's met bagage op de EV markt zeer beperkt is - of je moet al echt in de luxe EV SUV's gaan shoppen. Of een EV versie van een VW Caddy achtige auto die niet eens 250km haalt op een volle accu.
Die wegligging merk je in iedere bocht hoor :P het lage zwaartepunt en een optimale gewichtsverdeling is voor 'autoliefhebbermerken' al decennia lang het streven, nog voordat EV's überhaupt bestonden. Is het nodig? Nee, maar merkbaar is het toch wel degelijk.

Dat we weggebruikers meer bewust moeten maken om verstandig te rijden met hun EV, dat ben ik geheel met je eens.

Ik denk wel dat heel veel mensen onderschatten wat occasions tegenwoordig kosten, en onderschatten wat de gemiddelde Nederlander tegenwoordig ook uitgeeft aan een occasion. En tegelijkertijd overschatten wat een tweedehands EV moet kosten, terwijl je daar echt wel een hoop auto voor terug krijgt. De gemiddelde Kona, E-Niro of Model 3 die je nu scoort is bovendien rijker uitgerust dan een vergelijkbare VW of Skoda.

Zelf rijd ik al een paar jaar particulier elektrisch. Nog wel met 0 kinderen (er is er 1 onderweg) maar 1-2 jonge kinderen passen meer dan prima in de eerder genoemde modellen inclusief de hele mikmak die erbij hoort. 3 is lastiger - maar daar valt ook menig modale ICE auto voor af, laten we wel wezen.
Ik denk niet dat autoliefhebbers al jaren streven naar 300-500kg zwaarder model van een doorsnee auto. Ja het zwaartepunt ligt lager, maar het blijft nog altijd extra gewicht. Dus je bent dan ook verplicht om dikke banden, grotere velgen en dikke remmen erop te monteren, die dan ook weer vreten aan de binnenruimte. En ironisch genoeg, het bereik van de EV.

Nogmaals, als je de limieten van je wagen zit op te zoeken in de bochten, dan zit je al ver over de toegestane snelheid - waar je in dagelijks druk verkeer ook al zelden komt.

Voor mij moet een auto comfortabel, veilig en ruim zijn. Veel EV's gaan voor touchscreen en skippen manuele knoppen. Nog een minpunt. Dat helaas ook doorsijpelt naar ICE wagens omdat ze op de trend willen springen en "modern" willen lijken. Terwijl iedereen weet dat het 10x onveiliger is om in een menu te moeten duiken en/of een scherm te bedienen dan een knop of draaiwiel die je zonder de ogen van de baan te halen, dankzij de mechanische feedback kan bedienden. Maar dat compenseren we dan ook weer met tal van veiligheidssystemen die voor jou het rijden moeten "gemakkelijker en veiliger" maken. En voor de andere weggebruikers natuurlijk, want je rijdt nu al snel met 2 ton of meer rond. Best absurd allemaal. Twee stappen vooruit, anderhalve stap terug.

Ik rijd momenteel nog met een ruime wagen van voor de golf van veiligheidssystemen - gelukkig zonder adaptive cruise control, want op dit model is het te abrupt en te zenuwachtig, maar met de gewone "domme" cruise control. Comfort. En zuinig ook, dankzij de moderne & vlotte 1.6 turbomotor.

Maar voor ons en voor zovele mensen is de voornaamste reden: geen mogelijkheid tot laden thuis. En dus ook niet het lagere tarief dan laden aan openbare snellaadpalen. Dat was jaren terug hét grootste argument van EV rijders: geen hoge benzine of diesel kosten. Daar blijft in 2024 nog weinig van over, volladen aan een snellaadpaal is bijna even duur als een tank volgooien.. En op elke woonparkeerplaats een laadpaal zetten lijkt mij ook geen oplossing. En mijn eigen job - freelancer met audiovisueel materiaal - heb ik ook nog eens a) kofferruimte en b) bereik nodig. Ik mag er niet aan denken om na een urenlange opdracht, midden in de nacht eerst nog een half uur aan een laadpaal te moeten hangen. Daar kan "je hoort de motor niet meer" of "het zwaartepunt ligt lager" niets aan veranderen.
Anoniem: 454358 @Richh5 september 2024 09:36
Anti verandering, meer anti gedwongen worden om in korte tijd alles om te gooien. EVs vind ik prima, maar die radicaal heid v
Dat binnen x jaar het anders moet staat vele mensen tegen.
Ik voel me nergens tot gedwongen eigenlijk, en nog altijd koopt een heel groot deel van Nederland benzineauto's zonder enige tegenstand.
Helemaal mee eens. In mijn EV zoef ik echt over de weg als ware het een vliegend tapijt, veel rustiger dan in de Ford of Mercedes die ik eerder reed. En trekt op als een lier, want "instant torque".
Ik ben zelf juist vaak een early adapter met dingen, maar een ritje in mijn bmw z4 met dak open, motor lekker laten grommen, daar kan geen elektrische auto bij in de buurt komen.

Verder zou ik lang bij de lader te moeten staan als een elektrische auto leeg is, ook niet zien zitten, ondanks dat dat me waarschijnlijk niet veel zou gebeuren met de weinige en relatief korte ritjes die ik maak (plus een lader aan huis). Maar dat is voor mij dus niet de hoofdreden.
Ik hoor wel in de vriendengroep steeds meer mensen die blij zijn dat ze daar vanaf zijn nu ze weer teruggaan op benzine / diesel.

[Reactie gewijzigd door CorbataGames op 5 september 2024 10:05]

Om maar te zwijgen over het Uberhuapt hebben van de finaciele middelen om een andere auto aan te schaffen
Ondertussen valt Volvo netjes onder Geely, en die hebben andere takken die blijkbaar meer voor electrisch gaan. Ik vermoed dat Polestar het stokje van Volvo mag overnemen op electrisch gebied...
Lijkt me sterk, ik zie steeds meer Volvo EX30's rondrijden en de EX90 is net aangekondigd...
Qua jaartal misschien, niet qua doel. Nu wordt het een paar jaar later.
Misschien wel flink later. In Duitsland zijn vorige maand 69% (!!) minder EVs verkocht dan in augustus vorig jaar.

Der Absatz mit E-Autos bricht weiter ein

Toch maar eens over een plan B nadenken?
Doel is duidelijk en is opwarming aarde enigszins beperken. Of dat doel wordt losgelaten is aan de Europese politici.
Ik vraag mij af waarom fabrikanten niet meer inzetten op elektrische auto's waar gekozen kan worden voor puur elektrisch, met een groot accupakket, of met een klein accupakket en een generator (range extender). De laatste is dan eigenlijk een hybride waarbij je normaal gesproken elektrisch rijdt behalve als de accu (bijna) leeg is of als het erg koud is. Voordeel van zo'n generator is dat deze zeer compact en zuinig ontworpen kan worden omdat deze maar slechts voor 1 toerental en een beperkt vermogensgebied een hoog rendement hoeft te leveren. Een normale auto verbrandingsmotor (ICE) moet over een heel belastings- en toerengebied een consistent gedrag vertonen. Ook draait de ICE vaak in een gebied waar deze vrij onrendabel werkt. Voor de automobilist zijn de voordelen groot: Je kunt de auto gebruiken als een normale elektrische auto. Het gewicht is lager dan een elektrische auto en het bereik en je vrijheid (bijna) gelijk aan een normale brandstofauto. Tevens is het eventuele brandstofverbruik optimaal omdat je de remenergie terugwint en de generator met een optimaal rendement kan werken.
De voordelen voor een fabrikant zijn ook groot: Je hybride modellen en puur elektrische modellen zijn bijna hetzelfde. De kosten zullen dan omlaag gaan.
Range extender motoren zijn in 2035 nutteloos, dus het is beter voor ze om het kapitaal voor hun oude brandstof motoren zo lang mogelijk uit te melken. Dan krijg je Volvo's met "Pure" hinkel modes.

Maar ja China maakt wel heel veel Erevs omdat zij voorlopig niet van de benzine/diesel afstappen, dus dat is dan vervelend.
"Range extender motoren zijn in 2035 nutteloos"
Waarom, mag er vanaf 2035 geen fossiele brandstof meer worden verkocht?
Ik bedoel voor de fabrikant, ze kunnen er niks meer mee verdienen
Zo lang de range extender / generator een losstaand geheel is maakt dat toch niet uit? Eventueel zou je als fabrikant kunnen aanbieden om deze generator te kunnen omwisselen/upgraden naar een accupakket zodat deze geheel elektrisch is. Alsook omgekeerd maar dat zal de belastingdienst niet leuk vinden.
Het gaat om de investering, ze moeten zowel de R&D en een deel van de fabriek in 10 jaar afschrijven (synthetische brandstof gaat veel te duur worden) en het kannibaliseert de verkoop van hun oude verbrandingsmotoren waar ze ook nog fabrieken voor hebben.
Fabrieken zijn om te bouwen. Een compacte generator, wel Euro6/7, is beduidend eenvoudiger te ontwikkelen dan een motor die de wielen aandrijft En geen transmissie nodig. En wie had, naast de EU, het over de noodzaak van synthetische brandstoffen. Als deze dezelfde eigenschappen hebben kunnen ook gewoon conventionele brandstoffen gebruikt worden. De milieuvoordelen zijn groot: Een brandstofmotor heeft maximaal een rendement van zo'n 50 procent bij het juiste toerental en vermogensafname. Laat het elektrisch systeem (laden+ontladen) een verlies van 10 procent hebben, dan blijft er 45 procent over. Bij een liter benzine, met 8,9 kWh energie per liter, blijft er effectief 4 kWh aan stroom over. De warmte zou je in de winter kunnen gebruiken om te verwarmen waardoor het rendement stijgt. Een elektrische middenklasse verbruikt ongeveer 15 kWh/100km. Dat levert dus een benzineverbruik op van 3,75l/100km. Bij veel stadsverkeer of kleine auto's nog een stuk zuiniger. Dat lijken mij mooie waardes. En het grootste deel van de tijd kun je elektrisch rijden op je groene zonnestroom.
Als je niet in 2035 voor nieuwe gebruikers een overgang dwingt naar net zero, gaat totale net zero in 2050 nooit lukken. Tenzij alles tussendoor ineenklapt, dan is net zero ineens makkelijk.
Dat is hoe de Toyota Prius ooit is begonnen.
Een Opel Ampera gebruikt dat concept en een BMW i3 ook meen ik.

Maar er is wel een nadeel. De elektromotor moet dan relatief sterk zijn (en dan ook weer de accu). Bij een combinatie aandrijving vullen de 2 motoren elkaar aan en heb je derhalve de echte som der delen zeg maar. En puur elektrisch rijden met een hybride op lage snelheden gaat prima.

Dus ik vermoed dat daaromde range-extender oplossing niet zo aanslaat.

En van allebei de motoren de nadelen meezeulen ik ook niet leuk. (Bij een elektromotor is dat een zware accu en bij een ICE is dat: meer onderhoud nodig).

De complexiteit van 2 systemen (in combinatie of naast elkaar) is ook een nadeel.
Hoogvermogen elektromotoren zijn zeer compact in elektrische auto's. De accu kan b.v. een vierde zijn van een normale elektrische auto waardoor het gewicht beperkt is. Voordeel is dan ook dat de auto bij een kapotte accu economisch niet zo snel afgeschreven is. Een dergelijke auto heeft juist het voordeel van beide werelden. Snel (elektrische auto's zijn sneller dan brandstofauto's), zuinig wanneer toch brandstof gebruikt wordt, snel tanken mogelijk / grote actieradius, relatief weinig onderhoud t.o.v. gewone brandstofauto's, relatief veel binnenruimte en simpel / modulair van opzet. Tevens is een transitie naar volledig elektrisch mogelijk.
Maar nu noem je dus wat voordelen van de hybride auto(?)
Waarbij ik een paar opmerkingen/voordeel betwijfel:
De accu kan b.v. een vierde zijn van een normale elektrische auto waardoor het gewicht beperkt is.
Maar nog steeds aardig wat extra gewicht en zelfs aardig wat ruimte verlies t.o.v. een pure EV.
Voordeel is dan ook dat de auto bij een kapotte accu economisch niet zo snel afgeschreven is.
Nou, die accu is inderdaad goedkoper (t.o.v. puur EV) maar nog steeds duur en dient vaak vervangen te worden door een nieuw exemplaar indien defect (dus geen 2e hands/gebruikte). Dus de kans op 'economisch afgeschreven' neemt echt wel toe. Ook is de accu noodzakelijk. Alleen de elektromotor en de ICE is niet genoeg - de accu is nodig.
simpel / modulair van opzet
Nee, niet echt. Het is toch weer een extra component [de range-extender] die precies dezelfde onderdelen nodig heeft als in een gewone ICE-only auto, op de aandrijfas(sen) na.
zuinig wanneer toch brandstof gebruikt wordt
Nou, die zuinigheid komt omdat bij gebruik van alleen de elektromotor, het brandstofgebruik nul is. Maar puur rijden op de ICE is bijna net zo (on)zuinig als een reguliere ICE-only auto. Eigenlijk zelfs iets minder zuinig misschien vanwege hogere gewicht maar je hebt nog wel voordeel van KERS indien veel geremd moet worden en misschien het voordeel dat in het optimale toerental van de ICE gereden wordt. Maar of dat verschil nu zo groot is...
relatief weinig onderhoud t.o.v. gewone brandstofauto's,
Waarom? Je hebt toch een gewone ICE erin zitten?

De vraag is dan of die voordelen opwegen tegen de nadelen.
Maar nog steeds aardig wat extra gewicht en zelfs aardig wat ruimte verlies t.o.v. een pure EV.
De ruimte van de grote accu kan gebruikt worden voor de ruimte van een generator.
Nou, die accu is inderdaad goedkoper (t.o.v. puur EV) maar nog steeds duur en dient vaak vervangen te worden door een nieuw exemplaar indien defect (dus geen 2e hands/gebruikte). Dus de kans op 'economisch afgeschreven' neemt echt wel toe. Ook is de accu noodzakelijk. Alleen de elektromotor en de ICE is niet genoeg - de accu is nodig.[
Je kunt zorgen met de generator dat de accu in het veilige ladingsbereik blijft. Hierdoor zal de levensduur van de accu aanzienlijk toenemen. Deze mogelijkheid heb je bij een puur elektrisch voertuig niet.
een extra component [de range-extender] die precies dezelfde onderdelen nodig heeft als in een gewone ICE-only auto, op de aandrijfas(sen) na.
Klopt ook niet. Bij een motor die de wielen aandrijven heb je allerlei beperkingen hoe je de motor kunt plaatsen. Tevens heb je geen versnellingsbak nodig
Eigenlijk zelfs iets minder zuinig misschien vanwege hogere gewicht maar je hebt nog wel voordeel van KERS indien veel geremd moet worden en misschien het voordeel dat in het optimale toerental van de ICE gereden wordt. Maar of dat verschil nu zo groot is...
Juist in de bebouwde kom is de energiewinst van een elektrische auto het grootst door terugwinning van de remenergie. En ja, het verschil in rendement bij een ICE varieert makkelijk tussen de 20 en 50 procent, afhankelijk van het toerental en belasting. Daarom is het ook zo complex om een brandstofmotor te ontwikkelen die fatsoenlijk in een auto past: Je moet over een groot bereik een fatsoenlijk gedrag, vermogen en verbruik weten te realiseren.
Ik ontken ook niet dat een range-extender + elektromotor voordelen heeft. Maar het is de vraag om die voordelen voldoende zijn.
Je houdt toch stiekem wel wat nadelen over [van de ICE].

(Je hebt gelijk dat ik de versnellingsbak vergat in het verhaal - scheelt idd ook weer)
8 jaar geleden was ik en andere Tweakers bij dit even:
.plan: Schrijf je in voor de Meet-up Automotive & Mobiliteit
Volvo en TomTom waren er van overtuigd dat er rondom nu veel autonome auto's zouden zijn. Dat was uiteindelijk ook niet te halen. De markt of technologie gaat minder snel dan verwacht.
Kijk eens wat Tesla, Waymo en Mobileye (waaronder Zeekr en Polestar) in de juiste regio's voor elkaar krijgen.

YouTube: Tesla's FSD 12.5 on AI4: A Game-changer? Comparing to AI3!
https://www.bright.nl/vid...axi-in-san-francisco.html
YouTube: Zeekr001 with Mobileye SuperVision™ test drive in Shanghai evening ...

Dat je ze hier in Nederland nog niet ziet op dit niveau, mede door regelgeving, betekent niet dat ze het fout hadden.
In de juiste regio's.. je zegt het zelf al. Er is geen brede implementatie van autonome auto's zoals velen ons destijds wilden laten geloven.

En Nederland hoeft geen regelgeving te maken om ze van de markt te houden, er is namelijk nog geen enkele auto die autonoom door een binnenstad als die van Groningen of Amsterdam kan rijden.
In de juiste regio's.. je zegt het zelf al. Er is geen brede implementatie van autonome auto's zoals velen ons destijds wilden laten geloven.
Dat heeft meer te maken met regelgeving, dan dat het echt niet zou kunnen. Wel toegegeven: enkel Tesla probeert een model te trainen wat breed inzetbaar is, al geven ook zij ook voorrang aan specifieke gebieden.
En Nederland hoeft geen regelgeving te maken om ze van de markt te houden, er is namelijk nog geen enkele auto die autonoom door een binnenstad als die van Groningen of Amsterdam kan rijden.
Heb je de video van de Zeekr gekeken in Shanghai?
Leuk dat kleine stukje door Shanghai, probeer dat eens in Groningen of Amsterdam met alle voetgangers en fietsers...
In Shanghai heb je dus ook voetgangers en scooters. Heb je wel eens in een Tesla gezeten en gezien hoe de auto visualiseert wat 'ie allemaal ziet en doet? Ook met voetgangers en fietsers.
Leuk jouw optimisme, maar het strookt niet met de werkelijkheid. Autonoom level 5 bestaat nog niet en zal er ook de komende jaren niet zijn, en dus hoeft een wetgever daar ook nog geen rekening mee te houden.
Je ontwijkt de vraag ;)
Als je je eis op autonoom level 5 zet, dat ben ik met je eens: dat ligt nog ver weg. De thread begon met 'autonoom rijdende auto's', en die zijn er daadwerkelijk nu.
Ik zei

"er is namelijk nog geen enkele auto die autonoom door een binnenstad als die van Groningen of Amsterdam kan rijden."

en:

"Er is geen brede implementatie van autonome auto's"

En beide beweringen zijn feitelijk.

Ik zei niet: Er zijn geen autonome auto's.

Goed lezen en niet andermans woorden verdraaien.
Tesla's rijden nu 50% minder vaak tegen brandweerwagens aan op de snelweg?

Waymo doet niet aan snelweg en heeft een legertje mensen die met RC het systeem uit de nood helpen wanneer het het even niet meer weet.
Denk dat ze dat ook deels aan zichzelf hebben te danken, paar jaar geleden was het nog allemaal hype rond lane-assist, auto-gas/remmen, herkenning van medeweggebruikers, etc etc, en ik hoor er nu bijna niets meer over. AI heeft z'n opkomst gemaakt, zal komende jaren ook wel de auto-wereld inrollen met onnodige maar volle marketing focus.

Maar gelijktijdig duiken ze zelf ook vrijwel allemaal in dezelfde vijver, niet voor het doel 'betere wereld' maar hoofdzakelijk 'betere omzet'. Vrijwel niemand maakt kleine EV's (niveau Yaris etc) of kleine marge auto's maar de mid/hoog margeklasses, top verkopen zijn de cyclus auto's (lease), met wat kleine uitzonderingen die gelijktijdig dusdanig nadelen heeft dat er ook maar weinig succes in zit.

En dan nog principe van de 3P's, praktijk, prijs en productie. Voor de 'normale' mens zijn ze relatief nog te duur, zijn ze (vs ice/hybride) veelal niet praktisch, of is de productie simpelweg niet op niveau om grote schaal te ondersteunen. En zelfs als ze 3 die halen, het alternatief is simpelweg goedkoper. De techniek is er zeker, maar de verkoop is gefocused op elders, de marges zijn te groot en de huidige transitie van 'oud naar nieuw' qua bereik is veel te groot.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 5 september 2024 09:13]

Denk dat ze dat ook deels aan zichzelf hebben te danken, paar jaar geleden was het nog allemaal hype rond lane-assist, auto-gas/remmen, herkenning van medeweggebruikers, etc etc, en ik hoor er nu bijna niets meer over.
Komt dat niet omdat al deze zaken nu simpelweg standaard functionaliteit is sinds enkele jaren, het moet dus in iedere nieuwe auto zitten en dus zal het marketingtechnisch geen focus meer hebben, het is immers niet meer onderscheidend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.