Ik vind het wel een erg pessimistisch perspectief.
Daarnaast was de reden om elektrisch te reiden niet om energie te besparen, maar om meer flexibiliteit te krijgen met waar je energie vandaan haalt.
-Het produceren van groene stroom is veel makkelijker (en goedkoper) dan het produceren van groene benzine.
-Een ICE is redelijk inefficient (20-40%) in vergelijking met een energiecentrale (40-90%). Dit verschil is zo groot dat zelfs een
Model 3 op coal fired energiecentrales beter is dan een ICE auto. En het is niet zo dat er nu alleen reet snelle EV's zijn. De Stellantis producten zijn redelijk langzaam. En de Tesla's zijn, hoewel snel, erg zuinig. Het mag niet verbazen dat een bedrijf als Ferrari zich blijft richten op performance.
-Argumenten als: productie van batterijen is slecht, kunnen makkelijk gecounterd worden met het argument dat benzineproductie opzicht ook een flinke klus is: exploration, upstream, midstream, downstream, pas daarna heb je het in je auto. Daarnaast heb je natuurlijk motorolieen (die bijzonder slecht verbranden) en nu ook adblue. Hoe dan ook zie je dat het verschil tussen ICE en EV bij 0 KM iets van 40% in het voordeel van de ICE is.
-Dit soort analyses heb je ook voor windturbines, dus waarbij ze uitrekenen na hoe lang draaien, zon ding zichzelf heeft "terugverdiend" vaak zit dat op enkele maanden, altijd wel binnen een jaar.
-Met een EV ben je minder afhankelijk van staten als Saudi Arabie, Qatar, Kuweit, Iran, Rusland, Venezuela etc. Ja een keer voor de productie van je accu, maar daarna heb je veel meer flexibiliteit.
-Vervuiling is beter te controleren en te reduceren, bvb co2 afvangen gaat makkelijker bij de schoorsteen van een energiecentrale dan langs de snelweg.
-Veel minder potentie voor hele heftige milieurampen (
Deepwater horizon,
Shell Nigeria etc.), waarmee ik niet wil zeggen dat Kobalt mining een feestje is, maar na 100 jaar olieproductie kan je niet zeggen dat dit nu echt heel fijn is.
Die maken we natuurlijk van materiaal dat we niet vanuit de andere kant van de wereld met diesel gestookte vrachtschepen hier naartoe slepen.
Zoals ik al zei, 30 ton ruwe olie uit de zeebodem halen kost ook wat en er wordt vaak gas afgefakkeld, het vervolgens naar Nederland slepen ook, daarna moet het geraffineerd worden, dat is ook niet fijn en bij dat proces wordt flink wat afgefakkeld.Als je dan benzine hebt moet het per dieselvrachtwagen naar een tankstation waar jij het kan tanken om het vervolgens te verbranden. Onderaan de streep kan je beter 2 ton batterijgrondstoffen delven zodat je op de deels duurzame energiemix van je land meekan en een veel efficiëntere energieopwekking (gas of stoom turbine, als je pech hebt windturbine als je geluk hebt) kan gebruiken dan die in een inefficiënte otto-motor.
Waar het om gaat is dat een verbetering geleidelijk plaatsvindt. Niet van de ene op de andere dag. Het gaat in stapjes. Stroom, in combinatie met batterijopslag is gewoon heel flexibel en heeft veel potentie om relatief onschadelijk te zijn voor het milieu in vergelijking met fossiel.
[Reactie gewijzigd door klonic op 23 juli 2024 02:46]