Ferrari wil dat 60 procent van zijn auto's hybride of elektrisch is tegen 2026

Ferrari gaat zich meer inzetten op het elektrificeren van zijn auto's. Het bedrijf wil dat tegen 2026 60 procent van zijn line-up hybride of volledig elektrisch is. Ferrari benadrukt daarnaast dat het in 2025 zijn eerste volledig elektrische auto aankondigt.

Ferrari zegt in een presentatie voor investeerders dat het tegen 2026 drie verschillende soorten aandrijflijnen met eigen eigenschappen biedt. Daaronder vallen verbrandingsmotoren, hybride motoren en elektrische motoren. Daarvan moet 60 procent elektrisch of hybride zijn, waarbij de overige 40 procent van zijn aanbod een verbrandingsmotor houdt.

De elektrische motoren en de accu's voor elektrische auto's blijven volgens Ferrari in Maranello geassembleerd worden. Het bedrijf spreekt verder over plannen voor autonome voertuigen van level 2 of level 2+. Eerder maakte Ferrari al bekend dat het in 2025 zijn eerste volledig elektrische auto onthult en de fabrikant verkoopt al hybride auto's sinds 2019.

Ferrari volgt met deze plannen veel andere automerken, die zich al langer richten op het elektrificeren van hun line-up. Tegelijkertijd worden nieuwe auto's met verbrandingsmotoren vanaf 2035 verboden in de Europese Unie, om zo de overstap naar elektrisch rijden te versnellen. Ferrari geeft echter aan dat het ook op de lange termijn verbrandingsmotoren wil blijven ontwikkelen en produceren. Wel wil het Italiaanse automerk tegen 2030 CO₂-neutraal zijn.

Ferrari SF90 Stradale
De hybride Ferrari SF90 Stradale

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

16-06-2022 • 15:55

152

Reacties (150)

150
145
58
1
0
63
Wijzig sortering
Ik gok dat Ferrari het nog moeilijk gaat krijgen in de volgende aantal jaren. Het merk staat bekend om schreeuwende motoren en dat moet dan ineens elektrisch worden? Ik zou geen aandelen in dat merk willen hebben :P
Het merk is natuurlijk nooit om die reden zo geworden. Dat die motoren zo'n geluid maken is het gevolg van de beschikbare technologie. Als er in het begin batterijen en elektromotoren waren die de beste performance konden leveren waren er nooit schreeuwende motoren geweest. Verder is een Ferrari van nu ook niet hetzelfde als een Ferrari van 40 jaar geleden, dus er zijn altijd veranderingen geweest.
Het ligt eraan wat je bedoelt met "zo", maar een (groot) deel van het imago is er wel degelijk door bepaald. En als Ferrari in 2025 hun eerste elektrische auto gaat introduceren, is roepen dat je in 2026 al 60% van je auto's elektrisch wilt laten zijn op z'n zachtst gezegd "ambitieus".

Zeker als je bedenkt dat de transitie bij de meeste merken gepaard gaat met "vallen en opstaan".

Die combinatie (imago en over ambitieus) doet me wel bij @kevz aansluiten dat ik denk dat ze het nog heel lastig gaan krijgen..
Ze zeggen dat 60% hybride of elektrisch wordt. Nu is al een deel van hun modellen hybride (SF90 en 296 zo even uit mijn hoofd, dus dat is ongeveer een kwart), dus zo lastig zal dat niet zijn.

Edit: 3 van de 8 modellen zijn hybride (37,5%):
- 812 GTS: 6,5l V12
- SF90 Stradale: 4l twinturbo V8 + 3 elektromotoren PHEV
- SF90 Spider: 4l twinturbo V8 + 3 elektromotoren PHEV
- Portofino M: 3,9l twinturbo V8
- F8 Tributo: 3,9l twinturbo V8
- F8 Spider: 3,9l twinturbo V8
- Roma: 3,9l twinturbo V8
- 296 GTB: 3l twinturbo V6 + 1 elektromotor PHEV

Tot slot zijn er nog de exclusieve Icona-modellen die in zeer beperkte oplage worden gebouwd. De Monza SP1, Monza SP2 en Daytona SP3 (alledrie met 6,5l V12). Volgens mij zijn die allemaal al verkocht/vergeven, want die kun je niet zomaar bij de dealer bestellen.

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 24 juli 2024 23:56]

Valt wel mee :) . Ferrari begon met de laferrari aan een hybride met V12. Dat was één van de 3 hybride knallers. De andere zijn de Porsche 918 en de McLaren p1.

Dan hebben ze de formule 1 race wagen waar ook een berg hybride techniek in zit. Niet alles is relevant voor op straat maar een deel wel.
Red Bull is blue,
Ferrari is red.

Oh no... my engine is dead!
Niemand zal ontkennen dat Ferrari de grens opzoekt van wat met de techniek mogelijk is. Zo zie je heden ten dagen dat ze hybrides hebben niet zozeer om groen te zijn, maar om nog meer vermogen eruit te knijpen voor de performance. Er zal weinig reden zijn om geen auto te bouwen die performance driven is. Dit zie je nu al met Porsche, Austin Martin en zelfs Koenigsegg en Pegani zijn er druk mee bezig.

Er is op papier dan ook geen reden dat het niet kan echter... dit zijn geen auto's die je koopt voor comfort, voor naar je werk maar omdat je het wilt, omdat het kan, omdat je er een gevoel mee hebt. En ik vraag me dan toch af of een auto-fanaat bij een EV een soort gelijk gevoel krijgt als een ICE. Zeker Ferrari die ook geciviliseerde auto's uitbrengt zoals de Roma, maar de meeste zijn rauw en luid.

Ik ben geen fanatiekeling maar het is toch wel verdomd leuk om in m'n 40 jaar oude 911 rondjes te rijden.
Als er Ferrari EV's met 2000 Pk uitkomen dan is menig 'petrolhead' zo overstag.
Het gaat om de rijplezier, en niet om hoeveel pk iets maakt. Mijn vuistregel is dat je eigenlijk nooit meer dan 500pk nodig hebt. En voor iemand die graag af en toe eens doelloos ergens naartoe rijdt, is geluid van de motor, de transmissie, de turbo het belangrijkst. Geluiden die je bij een EV nooit zal krijgen.
Ik stel voor dat je dan maar een koptelefoon opzet om die herrie te horen. Niet iedereen zit te wachten op die takkeherrie.
Takkeherrie... mjah, dan hoor je ze tenminste nog aankomen, dat heb ik liever dan die sluipmoordenaars vermomd als electrische (deel)scooters die je achterop komen en vanuit het niks aan je langs zoeven. Ik schrik me regelmatig rot om die dingen hier in Stad. Net zo met EV's die over fluisterasfalt rijden, je hoort ze niet of nauwelijks... doe mij die V8, V10 of V12 maar...
Kachelpijpen gemonteerd onder golfjes maken een takkeherrie vooral omdat die dingen nogal wat toeren nodig hebben om op gang te komen, en uiteraard omdat de bestuurders nog wel eens stoer willen doen. Vaak maken deze auto's ook meer lawaai dan toegestaan.

Choppers maken ook extreem veel lawaai, maar over het algemeen weten de bestuurders hiervan dat je in een woonwijk niet te veel gas moet geven. Dat stoort namelijk ontzettend (klinkt harder dan vuurwerk op O&N).

Er zijn normen waar auto's aan moeten voldoen, en die normen zijn meer dan redelijk. Al helemaal als er rustig aan wordt gedaan. Gun op z'n minst een ander het plezier, als deze rekening houdt met jou, ook al begrijp je het zelf niet zo goed. Als het goed is heb je er in ieder geval niet zo lang last van.

Vuurkorfje met 30°c snap ik dan weer niet. Ik moet de raam dicht doen, heb een slechte nachtrust, en krijg last van mijn luchtwegen, omdat de buren verderop het eventjes extra gezellig willen maken. Behoorlijke impact dus, maar goed, het mag volgens de wet, dus ik heb er niet zo veel over te zeggen.

[Reactie gewijzigd door Memori op 24 juli 2024 23:56]

Gun op z'n minst een ander het plezier,
We hebben het hier over Ferrari's toch? Nieuw gekochte auto's van dit merk worden gekocht door de super rijken. Die mensen hebben over het algemeen een levensstijl die al 10x meer vervuilt dan de gemiddelde Westerling en 50x meer dan de gemiddelde aardbewoner.

En terwijl de hele wereld een flinke kluif heeft om energie, transport, industrie en voedselvoorziening duurzaam te maken, moeten we ook nog eens rekening houden met de pleziertjes van deze mensen? Jan met de pet op moet tienduizenden investeren in het verduurzamen van zijn leven, en een zo'n etter maakt het effect ongedaan omdat hij ook 'zijn pleziertje moet hebben'...

Het is de wereld op z'n kop. Alle maatregelen zouden moeten starten met de hoogste prijscategorieën. Er bestaan al EVs met prestaties waar geen fossiele sportauto tegenop kan. Laat staan in 2035. Dus wat mij betreft wordt er per direct een verbod op nieuwe fossiele sportauto's ingevoerd. Ferrari heeft sinds de eerste Tesla Roadster bar weinig gedaan om te elektrificeren. Ze hebben dus 15 jaar lang lopen ontkennen en liever geïnvesteerd in lobby tegen EVs dan in de technologie zelf. Dikke pech als ze dan nu niet snel genoeg kunnen leveren.
Heb je een bron voor die beweringen? Niet dat ik je niet geloof, maar zeker weten dat in deze getallen de mensen met privevliegtuigen zitten. Da's natuurlijk een heel ander geval dan het type "rijken" waar we het normaal over hebben. Sowieso word er steeds vaker gediscrimineerd of gehaat tegen rijke mensen, mede door de social media.
Als je alleen naar de mensen met een privéjet kijkt is het nog veel erger:

"We found that billionaires have carbon footprints that can be thousands of times higher than those of average Americans."

https://www.ecowatch.com/...lionaires-2650552617.html

Maar gewoon de rijkste 1% is al scheef genoeg:

"According to the new research, the richest 1% of people - smaller than the population of Germany - are expected to account for 16% of total emissions by 2030."

https://news.sky.com/stor...-call-for-action-12460623

En 'de social media' die zouden haten zijn natuurlijk gewoon andere burgers die bezorgd zijn over de buitensporige vervuiling, politieke en economische invloed van deze mensen.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 24 juli 2024 23:56]

Gek hoe dat kan verschillen per woonplaats.
Choppers maken ook extreem veel lawaai, maar over het algemeen weten de bestuurders hiervan dat je in een woonwijk niet te veel gas moet geven. Dat stoort namelijk ontzettend (klinkt harder dan vuurwerk op O&N).
Weten: ja. Doen: nee. Ze vinden het prachtig als iedereen op het terras of voor het keukenraam ze nakijkt.
Vuurkorfje met 30°c snap ik dan weer niet. Ik moet de raam dicht doen, heb een slechte nachtrust, en krijg last van mijn luchtwegen, omdat de buren verderop het eventjes extra gezellig willen maken. Behoorlijke impact dus, maar goed, het mag volgens de wet, dus ik heb er niet zo veel over te zeggen.
Zo'n lompe harry op de motor weet me te wekken, een geurtje of temperatuur niet.
Dan zijn dat flinke hufters. Vaak horen deze mensen bij een club. Als je weet welke, wil het wel eens helpen om deze club aan te spreken dan wel een brief te sturen. Dat heeft hier in de buurt ontzettend geholpen.
Gun op z'n minst een ander het plezier,
Zeker, op zandvoort, maar niet om 2 uur 's nachts in de straat.
Daar ben ik niet zeker van.
Er zullen legio Ferrarikopers zijn die (veel) verder kijken dan de 0-100 sprint en wat nog meer.
Ik denk dat >99% van de mensen onder de indruk zijn van de (rechtuit) snelheid die elektrisch kan bieden.
Maar ik heb nog niet vaak gezien dat een elektrische auto serieus over een circuit gejaagd wordt.
Kijk je bijvoorbeeld naar de lijst snelste rondjes (van straatlegale producten) op de Nordschleife, dan is geloof ik de Tesla model S Plaid het snelst.

Het is simpelweg feit dat elektrisch niet absoluut het snelste is (op een circuit) en dat is wel wat (een aantal) mensen zoeken.

Nog sterker: bij de T33 van GMA (Gordon Murray Automotive) is er een automatische versnellingsbak ontwikkeld (op het model wat hoger is geplaatst, de T50, is dat niet beschikbaar: alleen maar een handgeschakelde versnellingsbak), maar er zijn maar een handjevol kopers die daarvoor gaan, ook al is die automatische versnellingsbak sneller.

Behalve de rechtuitversnelling heeft elektrisch nog weinig te bieden. Niet het plezier van schakelen en het (nostalgische?) gevoel van het heft in eigen hand hebben en de akoestische beleving.

Daarom vind ik het eigenlijk jammer dat de brandstofmotor gaat eindigen. Waarom niet zwaar belasten? Al vraag ik me af hoe het zit met brandstofmotorproducten die circuit-only zijn. Mogen die wel nog gemaakt worden?
Tot ze de prijs van de bandjes zien die dat op de weg moeten krijgen :) Electromotoren zijn sterk zat om de 0-100-race van andere dingen afhankelijk te maken (zoals of je maag het nog trekt).
Ben ik niet mee eens. Ik heb zelf een Maserati 3200gt en ik rij er nooit echt hard mee maar ik krijg nog steeds kippenvel als het hoge geluid van de startmotor stopt en het geluid van de cross plane V8 met 4 rvs uitlaten met X-pips en 2 turbo's start. Eigenlijk hoef ik niet eens te rijden. Voor alleen 'pk' gevoel kan je ook naar six flags.
Ik denk dat Ferrari heel goed weet wat autorijden leuk maakt, en dat ze best een aansprekend bescheiden geluid erbij kunnen doen (dat is nu toch al verplicht). Daarbij zouden ze ook nog eens een versnellingsbak kunnen toevoegen. Met naar keuze alleen achterwielaandrijving (in te schakelen) en de nodige downforce kun je er dan een leuk pakket van maken.
Het woord hybride wil enkel zeggen dat er 2 technologien gebruikt worden. Opzicht geeft dit niet met eco te maken.
Zo had je vroeger hybride vhs dvd. Dit had ook niets met eco te maken.
Niet helemaal waar, de meeste mensen kopen een ferrari niet vanwege comfort of het model. Het is een combinatie van een auto die veel vermogen heeft, dit ook laat horen, en dan een bepaalde rijsfeer creeert. Het geluid is wel degelijk een belangerijk onderdeel van de rijbeleving. Het snel rijden kan ook in een tesla, of zelf een electrische kia. Dus ik denk dat met het wegvallen van geluid een hele beleving wegvalt en daaromee ook een deel van potentiele kopers.

En een ferrari is wel degelijk hetzelfde als 40 jaar geleden; namelijk als je kijkt naar rijbeleving. En daar leeft het merk op. Het geluid was 40 jaar geleden goed, en is dat nog steeds. Ja er zijn andere blokken gekomen, zuiniger, betere veiligheid. Maar daar koop je geen ferrari voor.
Het is inderdaad een combinatie. Autofabrikanten spenderen onderzoek naar hoe de auto moet klinken, zoals motor geluid of het geluid wanneer een deur dicht wordt gedaan.

Nu de motor wordt vervangen is de vraag is of Ferrari het kan hebben van comfort en merk imago alleen.
Anoniem: 696166 @Frame16416 juni 2022 16:59
Dat die motoren zo'n geluid maken is het gevolg van de beschikbare technologie.
https://www.core77.com/po...Engine-Sounds-Listen-Here
Imago is het nummer 1 verkoopargument van een Ferrari.

Voor jezelf rij je niet op conventionele wegen in een Ferrari omdat het comfort zozo is en de prestaties niet eruit haalt. Een zeer lage auto met idem instap is gewoon zeer onprettig en schade bij parkeren nog meer.

Puur een auto voor op het circuit, verkoopaantallen zijn veel hoger.
Gewoon een leuk stel speakers naar buiten richten, en je hebt elk geluid dat je wilt.
Daar zal vast nog wel een wet voor komen voordat de halve straat la cucaracha op zet. Of je moet het commercieel gaan verhuren...

https://youtu.be/n17B_uFF4cA
Naar binnen richten zal je bedoelen.
Of zelf hard "vroem!" roepen.
Tesla heeft dat nu al. Geluid van een arreslee rond de kerst.
Ik gok van niet. Ferrari is één van de sterkste merken ooit. Iedere auto die ze uitbrengen is direct uitverkocht. Ik geloof dat er zelfs wachtlijsten zijn van jaren om er eentje aan te schaffen en soms heb je gewoon pech, hoeveel geld je ook hebt. Er worden zelfs modellen uitgebracht waarvoor je uitgenodigd moet worden om die te 'mogen' kopen. Dat zegt al genoeg.

Nee geloof me daar gaat echt niets aan veranderen. Die gaan nog altijd even gewild zijn. Maar ook Ferarri ontkomt niet aan elektrisch rijden, en de koper dus ook niet.
Waarom ontkomen ze daar niet aan eigenlijk? Ik zou het prima vinden als er voor dit soort supercars juist een uitzondering was. Je gaat geen 1000km rijden in een Ferrari, het zijn uitstapjes.
Als dat geimplementeerd word voor supercars, is dit een ander perspectief:

"Oh jij hebt geld? Nou dan mag je gewoon doorgaan met het uitstoten van CO2"
Het doel is significante impact hebben op de landelijke CO2 uitstoot. Een oplossing zou kunnen zijn dat je de verkoop van auto's met een verbrandingsmotor alleen toestaat mits je ze om het jaar laat keuren en de km stand dan niet meer dan 2000km hoger mag zijn dan de vorige keuring.

Ik zou zelf niet zo snel een Ferrari kopen, maar het zijn ook niet allemaal rijkelui met een auto hobby. Genoeg mensen die het leuk vinden om aan hun middenklasse auto te sleutelen en die dan zo nu en dan naar Assen of Zandvoort brengen.

Dat gezegd hebbende is het natuurlijk meer dan alleen een maatregel, het is ook een signaal. Verbrandingsmotoren zijn niet meer van deze tijd, en we moeten er mee kappen. Als je dat rechttrekt is dat een sterker signaal. Misschien dat de versoepeling 10 jaar later kan, als we de boel een beetje onder controle hebben ;)
De gemiddelde ferrari stoot minder co2 uit dan de gemiddelde 3 cilinder 1.0 stationwagen doordat de eerst genoemde veel minder kilometers rijdt in zijn bestaan
Als de forens met geld dagelijks in een supercar moet rijden voor de ouderwets brullende verbrandingsmotor dan kan dat zomaar veranderen.

Kijk maar naar de populariteit van de SUV, mijns inziens deels veroorzaakt doordat de andere auto,s op eco-blokjes lopen.
Dat is toch niet erg? Verschil moet er zijn en tevens zijn er in verhouding veel minder rijken dan eronder. En daarnaast worden de gekste en bruutste auto's vaak bewaard en zelden gereden.
Als er op termijn alleen nog supercars op benzine zouden rijden zou dat voor het milieu niet zo'n grote impact hebben, dus vanuit die gedachte zou ik een uitzondering voor auto's die meer dan €250.000 kosten geen probleem vinden.
Echter, zodra enkel supercars nog op benzine rijden is het niet rendabel meer om op iedere hoek van de straat een pompstation te hebben. Die zullen dus ook verdwijnen, en dan is de lol van een supercar er ook wel snel af.
Ja ik zou daar ook geen probleem mee hebben eerijk gezegd. Het zal ook nog wel mogen alleen zijn ze dan niet straatlegaal dus dan mag je er enkel mee op het circuit of op privéterrein mee rijden.

Maarja als je Ferarri gaat uitzonderen komt vervolgens Lamborgini, Maserati, etc. dus ik snap het ook wel. Het blijft gewoon een auto nauurlijk hoe mooi ze ook zijn.

Maar als de techniek eenmaal zover is dat straks alles EV is met dikke actieradiussen dan denk ik dat de vraag naar de verbrandingsmotor vanzelf wel terug zal lopen, zelfs bij Ferrari. Dus kunnen ze beter alvast maar op de boot springen.
Er zullen wel uitzonderingen komen. We hebben het hier over supercars maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor oldtimers.
Het ziet er niet echt uit dat in de racerij snel alles electrisch wordt. Bereik en opladen is met EVs niet te doen. Daarnaast is het te duur. Geen enkele klasse zit er over te denken om puur electrisch te rijden. Wel hybride. Dat zie je steeds meer. Ferrari's zijn raceauto's . Die moeten licht zijn en toch nog ver kunnen rijden. Het zou pas kunnen wanneer er echt grote stappen gemaakt worden in batterij tech.
Zoals ik al eerder zei, Toyota wil al gaan racen met vloeibaar waterstof. Heeft voldoende energie dichtheid voor alle klasse.
Gewoon kleinere accu's en snelle pitstops om ze te wisselen. Bereik is het probleem niet. Mensen vinden er dan gewoon geen zak aan. Meeste klachten zijn al dat de f1 v10 verdwenen is.
Maar voor het geluid kan je dan weer knappe speakers installeren. ;)
Dat is wel zo'n dikke onzin. Ik ben 100% voor elektrificatie: daar profiteren we allemaal van, en het geeft met de juiste controllers en software ook nog eens bizar goede prestaties in sportwagens (dynamische regeling torsie per wiel, absurde koppel, instant respons op je pedaal, etc). Maar zodra je er speakers met motorgeluid in gaat zetten dan betreed je het kinderspeelgoed domein.
Dat gebeurd al in hele sloot van auto's met ICE, van mercedes, bmw, audio tot volvo. En dan vooral om a. kleine motoren krachtiger te laten klinken en b) omdat auto's zo geluiddicht zijn van binnen dat motorgeluid niet goed meer binnenkomt.

https://www.press.bmwgrou...tric-mobility?language=en

Zoek maar eens op <automerk> sound design.
"In 2009, with the introduction of the MINI E test fleet, acoustic engineers from the BMW Group were already working on artificially generated sound, which was intended to contribute to the better perceptibility of vehicles with barely audible drivetrains. Since the launch of the BMW i3, customers have therefore been able to choose acoustic pedestrian protection as optional equipment."

Dit gaat nog steeds over EV's.

Als ik dan naar het verhaal van Volvo zoek:

"For engine noise that provides information, the experts aim for the optimal balance - the car's driving properties, road noise, steering feel and engine note should all create a single cohesive pattern."

En apart over EV's insinueert men voor het eerst iets met fictief motorgeluid te doen:

"This means that other, more irritating, sounds will become more noticeable. This makes acoustic design very important. And things will be equally important from the traffic-safety viewpoint - it must be possible to hear an approaching car."

Edit: uiteindelijk heb ik het kunnen zien bij een bron van een andere post. Wat opvalt is dat het geluid versterkt wordt, dat is iets anders dan opwekken a lá geluidsfragment.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 24 juli 2024 23:56]

Ze lopen er natuurlijk ook niet echt mee te koop. BMW heeft de functie blijkbaar net weer uitgeschakeld na een berg klachten:
Volkswagen at least has an amplifier on the firewall to send the engine noise, where the BMW’s sound is a digital track, which makes the whole thing even more offensive and plastic-y.
https://www.motorbiscuit....-its-most-hated-features/

Zie ook dit filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=1igATxUmya4

Verschilt dus wel een beetje per fabrikant, maar zitten er tussen die gewoon pre-recorded audio gebruiken. Denk dat inmiddels ook elke autofabrikant wel iets doet op dit gebied.
BMW heeft de functie blijkbaar net weer uitgeschakeld na een berg klachten:
"offensive" ook echt, kan ik me heel goed voorstellen. Dat is m'n punt eigenlijk ook, automobilisten zijn (over het algemeen) geen kleine kinderen, waarom zouden ze speelgoed maken van elektrische auto's?
Ik meen dat het de Iconic is die de speakerfunctie gebruikt om de omgeving te laten weten dat hij eraan komt.
Bij ons in de wijk rijdt er eentje rond en die geeft een duidelijk hoorbaar 'laag' frequent geluid.
"60 procent van zijn line-up hybride of volledig elektrisch is."

Je zet naast de eletromeuk dus gewoon een verbrandingsmotor voor het geluid. En reken maar dat die een ander geluid maakt als de prius-1 als je het versnellingspedaal flink indrukt.

Voor het gewone van A naar B gebruik kun je wegkomen met een electro aandrijflijn met 100 km bereik.
Nouja, voorlopig één elektrische bolide, en Ferrari kennende kan het zomaar een auto zijn met een extreem lage oplage. Ik schat de de focus vooral zal liggen op hybride i.c.m. energy recovery systems.
Welnee. Ferrari is (o.a. door lage oplagen per model - amendement 121) uitgezonderd van het verbod in 2035. Dat levert ze slechte PR op. Dit soort berichten moet ze weer in een positief daglicht zetten terwijl ze onderhand gewoon doorgaan met benzine motoren.
Ik gok dat Ferrari het nog moeilijk gaat krijgen in de volgende aantal jaren. Het merk staat bekend om schreeuwende motoren en dat moet dan ineens elektrisch worden? Ik zou geen aandelen in dat merk willen hebben :P
Daar geloof ik geen bal van. Dat schreeuwerige geldt net zo goed voor de concurrentie (McLaren, Lamborghini, Pagani, Corvette - etcetera). En die zullen allemaal om moeten anders verkopen ze niks. Klanten kopen zo'n ding vooral om te showen, als dat geen geluid meer maakt heb je altijd nog het uiterlijk vertoon, en een performance-electromotor maakt nog altijd een stuk meer lawaai dan de aandrijflijn van een C-segment hatchback.

De merkbeleving bij Ferrari is sterk, de fanbase is enorm. Als ze met een beetje badge-engineering en een maninetto op 't stuur een Fiat 500 aan het assortiment zouden toevoegen, zou ook dat het niet heel slecht doen (en in ieder geval een stuk beter dan die Aston Martin Cygnet van een paar jaar geleden).
Inderdaad. Ferraribezitters vallen in deze categorie:
https://debeste.de/184118...inzig-kleiner-Penis-z-hlt :+
Klinkt echt wetenschappelijk.
Schreeuwende benzinemotoren worden steeds minder populair. Je hebt uiteraard petrolheads die het blijven verheerlijken, maar die groep wordt steeds kleiner.

Allereerst heb je de toenemende bewustwording van het milieu en de ecologische footprint. Het past gewoon steeds minder in de maatschappij.

Daarnaast heb je de mensen die electro motoren steeds gaver vinden. Waar je vroeger een Ferrari moest kopen van een paar ton voor de ervaring van een snelle acceleratie, nu koop je voor een fractie een Tesla of Polestar die even snel is en zonder vertraging of verlies van koppel. Als je dat 1x hebt ervaren willen de meeste mensen niet terug naar benzine.

Ferrari moet wel mee gaan met deze trend, anders zijn ze op termijn niet meer relevant.
De schreeuwende motoren zullen wel blijven voor de liefhebbers. Zolang je er op termijn maar co2 neutrale brandstof er in pompt en dat zal er zijn. Bestaande oldtimers gaan ze ook niet verbieden. Er komen wel syntetische brandstoffen die ceo-neutraal zijn.

Neemt niet weg dat je als sportmerk wel heel snelle en exclusieve EV bolides kan maken. Er komen mogelijk nog wat modellen bij om de ontwikkelkost van het platform te verdelen over meer aantallen.

De grootste uitdaging zijn volgens mij in het bouwen van klassiekers. Een V12 spreekt boekdelen maar 1000pk voelt al snel saai en onpersoonlijk aan in EV-land. De enige manier op dat terug te brengen is extreme focus op design en materialen. Zo kunnen dat zo exclusief en speciaal maken dat bepaalde series uitverkocht zijn voordat de productie gestart is.

Ferrari is niet voor niets het grootste merk ter wereld.
Percentage verhouding van je line-up zegt niks over je wat je produceert of verkoopt. Leuk die 'slechts 40 procent' hybride/elektrisch. Maar als je die 40 procent nog steeds voor 90 procent produceert en/of verkoopt, maakt dat dus geen bal uit.
Voor EU-regelgeving maakt dat dus wel uit. Daarvan moet een bepaald percentage van de verkochte vloot onder een bepaalde uitstootnorm komen. Die is tegenwoordig zo laag dat je dat alleen met elektrische of waterstof auto's kan halen.

Automerken kunnen hier (deels) onder uitkomen door credits te kopen van bedrijven die boven de norm uitkomen, zoals Tesla, die alleen maar nul-uitstoot voertuigen verkoopt. Fiat heeft dus tot eind 2020 geen EV op de markt gebracht, en dit gecompenseerd met credits van Tesla.

Ik weet momenteel niet of fabrikanten van sportauto's van deze regel zijn uitgezonderd (lage verkoopaantallen) of dat ze het tegenwoordig ook onder deze wet vallen.
Ik vraag mij af wanneer dat systeem op de schop gaat, lijkt mij onhoudbaar bij een steeds sterker groeiend aantal EV's anders zit je straks met de situatie dat autofabrikanten miljarden verdienen zodat andere vervuilers door kunnen gaan.
Na 2035 kunnen nieuwe auto's op fossiele brandstoffen sowieso niet meer verkocht worden. Er zit al een behoorlijke stok achter de deur.
Hoogstwaarschijnlijk, maar om concreet te zijn, het is nog niet ingevoerd.
Het voorstel is nog niet definitief aangenomen. Eerst moeten individuele EU-landen nog akkoord gaan met de wet. Leden van het Europees Parlement gaan daarvoor met de lidstaten in onderhandeling. Het parlement zegt niet hoelang dat naar verwachting gaat duren.
Er zijn uitzonderingen maar dat zijn er procentueel zo weinig dat die deze rechten voor een tientje kunnen kopen omdat aanbod met een paar jaar de vraag gaat overstijgen.
Fiat had al vanaf 2013 de 500E een volledig elektrische 500. Weliswaar vooral voor de Amerikaanse markt, maar ook in Nederland prima te krijgen (er staan er heel wat te koop op gaspedaal.nl).
Weliswaar vooral voor de Amerikaanse markt
Sterker nog, alleen voor de Californische markt. Alles wat je hier op gaspedaal ziet staan is als gebruikte auto geïmporteerd vanuit de Golden State.

Overigens een slecht voorbeeld. De conversie naar EV is achteraf bedacht, en ook niet geïntegreerd in het reguliere productieproces. Het ding werd vervolgens ver onder de kostprijs verkocht omdat ze dankzij het EV-volume van de 500e ook ICE's in Californië mochten verkopen. Als Ferrari op dezelfde manier EV's gaat produceren en verkopen, dan is het inderdaad snel afgelopen met ze.
En hoeveel auto's maakt Ferrari ook al weer? En hoeveel rijdt de gemiddelde Ferrari ook al weer? Een paar taxi's rijden per jaar al meer dan de complete jaarproductie van Ferrari in een jaar...
Even opgezocht. 8400 auto's per jaar. Maar alles wordt bijna met de hand gemaakt.

Maar inderdaad rijken kopen zoiets als investering, of voor status. Er wordt vervolgens amper in gereden.
Of gewoon voor de leuk hè. ;) Met een paar miljard op m’n bankrekening zou ik ook een paar van die auto’s en motoren aanschaffen puur voor de hobby en liefhebberij.
Ja met zoveel geld heb je een eigen circuit :)
Onzin zeg. Ik rij er een. Bijna dagelijks. Niet alle Ferrari's zijn investeringen of super uniek.
Mooi! Wat voor een, als ik vragen mag?
F430. Een van de eerste Ferrari's die je prima dagelijks kan rijden. Heb er nu zo'n 30k km mee gereden in 2 jaar. Nooit wat mee gehad. Onderhoud 5k per jaar.
Hmm nou ik kom zelf op 3euro per km. Maar worth it.
Welke rij je dan?
Lucky you! Vorig in een 360 Modena gereden. Voelde ook wel solide.
Jij bent N1 als jij geld voor 5% van de Ferrari’s En bij normale auto 80% is.
Wordt er aanzienlijk minder gereden.
Percentage verhouding van je line-up zegt niks over je wat je produceert of verkoopt.
Nee, want dat laatste wordt bepaald door de markt en daar heeft de producent niet zoveel invloed op.
Nee juist niet slimmerd. Als ik 10 modellen zou maken en 6 ervan zijn electrisch en 4 ervan lopen 1 op 2 maar zijn brute monsters waar spontaan de bomen van omvallen en worden massaal gekocht en de electrische is een flop en wordt amper verkocht. Kan ik toch zeggen: 60% van mijn modellen zijn milieu bewust!
Dan bepaalt de markt toch wat er gekocht wordt. En dat is precies wat ik zei.
Op dit moment is al 37,% % van hun modellen hybride, allemaal vanwege EU-regelgeving.
Dit zat er natuurlijk aan te komen. Ze hebben de eerste hybrides auto’s ook al rijden (296GTB , SF90 en natuurlijk de LaFerrari van een aantal jaren geleden).

Denk dat de fabrikanten als Ferrari en Lamborghini het moeilijk gaan krijgen om zichzelf te differentiëren van de rest. Het motor karakter en geluid is een unieke eigenschap en dit gaat wel flink verloren met elektrische auto’s.
Onderscheiden op presentaties gaat heel lastig worden want we zitten al aardig dicht op de grens wat mogelijk is met normale straatbanden. Een flinke range is een dergelijke auto is lastig door het hoge gewicht wat accu’s toevoegen wat de handling niet ten goede komt. Ben heel benieuwd welke kant dit uitgaat.

Porsche gaat misschien wel de eerste zijn die een elektrische sportauto op de markt gaan brengen in de vorm van de nieuwe Cayman en Boxster.
Porsche heeft toch de Taycan al?
Ze hebben de Taycan al inderdaad maar dat is een 5 deurs batchback / station natuurlijk. Een echte 2 zits cabrio/sportauto naast de Telsa Roadster (wat feitelijk een verbouwde Lotus was) is er nog niet zover ik weet.
Je hebt een Rimac Nevera, maar dat is wel erg exclusief.
Ah op die manier, ja die zal er ongetwijfeld nog wel komen inderdaad
Dit kan je toch niet vergelijken met een porsche 911 met brullende pijpen (zoals ze horen) :p
Ik denk juist dat ze zich prima kunnen onderscheiden. Ferrari's en andere sportwagens bestaan niet alleen bij de gratie van hun geluid. Ze hebben ook uitstekende rij-eigenschappen en een uiterlijk dat daarbij past. Daarmee kunnen ze zich nog steeds onderscheiden. De huidige generatie snelle EV's maken erg veel indruk omdat ze zich nog kunnen afzetten tegen brandstof-auto's. Straks, als de brandstofmotoren uit beeld zijn zal er weer een onderscheid ontstaan tussen de sport-EV's en de familie-EV's.
Absoluut goed mogelijk om elektrische sportauto's te maken. Elektrische tourers is een stuk lastiger vanwege jouw genoemde punt van het accuu gewicht. Ik zou verwachten dat dit dus voorlopig vooral hybrids blijven. Uiteraard is de vraag hoe veel kilometers de doelgroep van dergelijke auto's maakt.
Er zijn meerdere volledig elektrische exoten te koop voor astronomische bedragen waaronder de Lotus Evija.
De Lotus Evija is nog helemaal niet te koop volgens mij? Je hebt natuurlijk de Rimac en Pininfarina Battista (wat onderhuids een Rimac is). Maar dit zijn wel echt exoten.
Als de waterstof economie wat word kan het wel, dan gaan vrachtwagens zeker op vloeibaar waterstof rijden (is niet zo heel veel ingewikkelder dan vloeibaar aardgas). Kan je daar een tourer ook mee vol gooien, zal alleen op de accu naar het tankstation moeten rijden als hij een paar maanden stilstaat.
Ambitieus en als autoliefhebber zijnde vind ik het eigenlijk wel jammer dat de mooie Ferrari sound door turbo's en hybride techniek ge-mute wordt. Maar ja ook Ferrari ontkomt niet aan de zeer strenge milieueisen en rationeel gezien is dat ook goed. Ben benieuwd hoe Ferrari het gaat aanpakken, gelukkig hoeft het mooie design er niet onder te lijden. Zolang ze zich er niet al te gemakkelijk ervan af proberen te maken met Tokkie-tractor ontwerpen, dat zou ik echt vreselijk vinden!
Behalve de 812 GTS hebben álle Ferrari's die je nu kunt bestellen turbo's waarvan 3 zelfs hybride. Ik heb nog niemand horen klagen over het geluid ervan. Hieronder nogmaals het lijstje van de huidige modellen wat ik elders ook al gepost heb (de exclusieve SP's laat ik buiten beschouwing want die zijn niet te bestellen):

- 812 GTS: 6,5l V12
- SF90 Stradale: 4l twinturbo V8 + 3 elektromotoren PHEV
- SF90 Spider: 4l twinturbo V8 + 3 elektromotoren PHEV
- Portofino M: 3,9l twinturbo V8
- F8 Tributo: 3,9l twinturbo V8
- F8 Spider: 3,9l twinturbo V8
- Roma: 3,9l twinturbo V8
- 296 GTB: 3l twinturbo V6 + 1 elektromotor PHEV
Belachelijk alsof ons stroomnet het aankan dat iedereen straks elektrische rijd
Al die Ferrari's op ons Nederlandse wegennet in 2026, dat moet wel een probleem veroorzaken inderdaad.
Enig idee hoe groot de belasting is die electrische auto's vormen voor ons electriciteitsnetwerk? Als je dan toch cijfers gaat zoeken, kijk dan ook even hoe lang het gaat duren voordat alle brandstofauto's zijn vervangen door electrische auto's.
Anoniem: 30722 @0romis16 juni 2022 17:47
Die groei is minimaal ten opzichte van de standaard groei die ons stroomnet al 100 jaar doormaakt.
Kan er dus prima bij, dat achterstallige onderhoud is meer de uitdaging ;)
Nee ons huidige stroomnet kan het aantal elektrische auto's van de toekomst niet aan inderdaad. Maar ons toekomstige stroomnet kan dat (waarschijnlijk) wel. Problemen van morgen los je niet op met de oplossingen van vandaag.
Na Baku snap ik die overstap naar een elektrische motor wel ;-)
Als die net zo betrouwbaar is dan word dat lastig. :P
Gedreven door overheden die fabrikanten min of meer dwingen, zullen ze wel moeten. Of ze moeten stoppen met verkopen in bepaalde landen en dat lijkt mij bedrijfsmatig niet de beste optie.

Toch is het ergens jammer dat er geen plaats is voor ontwikkeling op andere gebieden, met name op synthetische brandstoffen, want er gaat bij een sportwagen toch echt niks boven een lekker brullende motor, dat hoort er stiekem toch wel een beetje bij, niet alleen het vermogen en bijbehorende snelheid.
Zijn synthetische brandstoffen milieuvriendelijk? Ik heb er weleens van gehoord maar nooit in verdiept vandaar de vraag.
Momenteel nog niet, omdat de huidige versies nog allemaal gedeeltelijke traditionele brandstoffen combineren met synthetische brandstoffen. Maar een volledige synthetische brandstof zou dat wel kunnen zijn.

Porsche is op het moment de voornaamste aandrijver met investeringen in wat ze "eFuel" noemen: https://www.caranddriver....he-carbon-neutral-e-fuel/ dat zou dan ook moeten werken in al bestaande auto's.

Ook de Formule 1 is daar overigens erg mee bezig, omdat ook zij straks ofwel elektrisch, ofwel synthetisch zullen moeten gaan
Je hebt nog steeds uitstoot als Nox en fijnstof met synthetische brandstof. Waarschijnlijk ook CO2 maar dat is dan al eerder uit de lucht gehaald, en dus circulair. Maar het grootste probleem is dat het maken van synthetische brandstoffen enorm veel energie kost. Daarnaast is de plofmotor ook best inefficiënt tegenover een elektromotor.

Het is veel efficiënter om die energie direct in accu's te stoppen.
Minder milieuonvriendelijk. En kan misschien ook leuk zijn voor de prestaties als het octaangetal omhoog kan.
Net zoals elektriciteit of waterstof kan je synfuels van allelei bronnen maken, sommigen milieuvriendelijk, anderen niet.
Wij rijden op alcohol, gemaakt van suikerriet. En dat wordt hier op enorme plantages verbouwd, duizenden vierkante kilometers. Afgelopen jaar een kleine 700 miljoen ton. Niet synthetisch, dat dan weer niet.
Waar woon jij als ik t vrsgen mag :+
Er is altijd ruimte voor alternatieve technologieen, zo lang ze maar nul uitstoot hebben. En het zijn niet alleen overheden die dat willen, het is ook een maatschappelijke vraag. Steeds meer mensen willen geen of minder uitstoot in hun leefomgeving. Een autoluwe/vrij wijk wordt niet voor niets op Funda gebruikt als verkoopargument.
Denk dat merken die vooral sportauto's maken nog wel wat problemen moeten overwinnen. Die auto's liggen vooral erg laag op de weg, dus heel weinig ruimte voor accu onder de auto. Je schuift met je kont over het asfalt over het algemeen. en een sportwagen met 22 inch wielen en hoog op de poten...mwhaaa
Het zou mij niet verbazen als juist de luxe merken zoals Ferrari en Lamborghini heel creatief worden in het verwerken van de accu en als eerste nieuwe accu tech zullen implementeren (indirect dus goedkoper maken voor de massa). Om op die manier zowel het ontwerp als gewicht niet teveel te laten dicteren door de accu.

Hopelijk met het effect dat wij in de toekomst ook wat meer "gewone" elektrische auto's gaan zien ipv al die (lelijke) verhoogde/crossover modellen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 24 juli 2024 23:56]

Voor dat soort merken zullen in-wheel motoren heel interessant zijn. Geen differentieel en assen meer nodig.

[Reactie gewijzigd door SirBlade op 24 juli 2024 23:56]

Nah veel te zwaar, dat kan je vering niet aan.
helemaal eens.
Batterijen achter de bestuurder waar nu vaak de motor zit? Ik neem aan dat dit bij ICE sportauto's vandaag ook het center of gravity mee bepaalt.
Niet dat het uitmaakt want een elektrische sportauto is domweg niet leuk. Tenminste niet als je zelf wil rijden en niet alleen maar wil laten zien dat je veel geld hebt.
Jij hebt duidelijk nog nooit in een fatsoenlijke electrische auto gezeten.... Een auto van anderhalve ton (zowel in kosten als in gewicht) die iedere Porsche er uit trekt tot 100km/u is best indrukwekkend. Een sport-versie daarvan, die ook nog gewoon licht op de weg ligt, al helemaal een feestje.
Helaas hebben de totaalmalloten van de EU ook meteen maar besloten dat een loodzware accu op kool groene energie de enigste oplossing is ondanks dat fabrikanten ook aan synthetische brandstoffen werken.
Niet zo raar ook... Ook die synthetische brandstoffen stoten nogsteeds dik CO2 uit en worden ook niet gratis gemaakt. Electriciteit kunnen we schoner maken door de centrales (en de de-centrales) door te ontwikkelen. ICEs kunnen we nauwelijks schoner maken, ook niet met synthetische brandstof.
Hopelijk gaat de rest van de wereld niet full retard en blijft het wel gewoon mogelijk om aan alternatieven te werken.
Alle zinvolle alternatieven passen gewoon netjes in die EU regels. uitstoot uit een auto is simpelweg geen optie meer. Centraliseren van het probleem vereenvoudigd de oplossing ervan. En dat doe je niet met autos die ieder voor zich vervuilen.
Acceleratie is juist het minst interessante. Een berg weg met een lichte auto en goede wegligging is veel leuker om in te rijden dan een zware auto die vooral hard rechtdoor kan. Daarbij is het probleem van een elektrische auto dat je zelf niks hoeft te doen om snel te gaan. Dat maakt het ook minder leuk. Toeren hoog proberen te houden, heel-and-toe zelf schakelen is juist leuk.

Voor de rest is wat de EU doet gewoon kul. Waarom pakken ze privé jets dan niet aan? Waarom vliegen de zelf steeds privé als ze het milieu zo belangrijk vinden? Wat doen ze aan de zware industrie?

Het is niet alsof driekwart van de uitstoot van auto's komt. Het percentage vervuiling wat van sportauto's komt is eigenlijk al helemaal nihil dus waarom niet toelaten en innovatie stimuleren door regelgeving ipv domweg te verbieden?

[Reactie gewijzigd door t_o_c op 24 juli 2024 23:56]

Voor de rest is wat de EU doet gewoon kul. Waarom pakken ze privé jets dan niet aan? Waarom vliegen de zelf steeds privé als ze het milieu zo belangrijk vinden? Wat doen ze aan de zware industrie?
Puur whataboutism. Het feit dat ze niets aan die dingen doen betekend niet dat het fout is om iets aan autos te doen. Da's net zoiets als zeggen "Er wordt te weinig gedaan aan het oppakken van moordenaars dus te hard rijden zou gewoon toegestaan moeten zijn".
Het is niet alsof driekwart van de uitstoot van auto's komt. Het percentage vervuiling wat van sportauto's komt is eigenlijk al helemaal nihil dus waarom niet toelaten en innovatie stimuleren door regelgeving ipv domweg te verbieden?
Omdat er geen mogelijke innovatierichting is voor ICE die op iets zinvols uit kan komen. Een ICE zal altijd CO2 uit stoten dus is verbieden daarvan een hele eenvoudige maatregel die meteen iets oplevert.
Je moet dit juist andersom zien.
Er zijn nog niet afdoende alternatieven om vliegtuigmotoren te vervangen.
Er wordt druk aan gewerkt, maar een verbod op straalmotoren haalt de vliegtuigindustrie onderuit (niet dat ik dat heel erg zou vinden, maar ik denk dat dat 'm dat niet wordt op dit moment). Zelfde verhaal voor scheepvaart. Er zijn simpelweg niet avdoende alternatieven.

Ik hoop [heel sterk] dat dat binnen 5 of 10 jaar anders zal zijn, want daar zit ook heel veel vervuiling.
Er bestaat geen electrische raceauto. Als je er nu een zou maken dan kan je max 1 of 2 ronden op de Nordschleife rijden.
Wellicht..... Maar welke Ferrari haalt 0-100 onder de 2 seconden? Juist, geen enkele. De Tesla Roadster wel. Oh ja, en alle 4 de andere autos die dat halen gebruiken electrische aandrijving. Toegegeven; de eerste ICE zit op precies 2 seconden en is een ferrari maar het punt blijft; wil je snel gaan dan zul je electrisch moeten of een half miljoen euros mee brengen.
[quote[
En synthetische brandstof kan wel degelijk neutraal worden in uitstoot.[/quote]
Wellicht.... Maar dan zul je een enorme berg CO2 moeten harvesten voordat je überhaupt begint met de brandstof te maken. Een enorm ingewikkeld proces waarvoor, om het proces CO2 neutraal te maken, nog veel meer CO2 geharvest moet worden. Bottomline is dat voor een auto met een uitstoot van 100g/km zo'n 250g/km CO2 uit de lucht gehaalt zal moeten worden. Wat denk je dat eenvoudiger is? Zo'n proces optimaliseren of een paar zonnepanelen ophangen?

Let wel dat, qua millieu impact, je aan het concurreren bent met zonlicht wat rechtstreeks omgezet wordt in kilometers.

En zelfs de uitvinders van dit spul stellen dat het alleen zinnig is zolang een auto gedurende zijn hele leven niet meer dan 160'000km rijdt. (https://www.bosch.com/stories/synthetic-fuels/). De gemiddelde nieuwe auto doet dat binnen een jaar of 5-6 en gaat daarna gerust nog een jaartje of 10 mee.

En als kers op de taart: Syntethic fuels worden op dit moment voornamelijk gemaakt van..... {tromgeroffel} fosiele brandstof..... De grondstoffen voor synthetische brandstof bestaan op dit moment nog grotendeels uit olie en aardgas. Helemaal niets CO2-neutraal aan. Met als voornaamste reden van ontwikkeling het feit dat de olie die opgepompt wordt steeds meer vervuild raakt en daarom niet geschikt is om normale brandstof van te maken. Bosch is de enige die daadwerkelijk CO2 bij H2 stopt om op die manier Methaan te maken wat als basis voor de brandstof gebruikt wordt. De overige 99.9% van synthethise brandstof is gewoon fosiele brandstof met een ander naampje.....
Bijna geen een raceklasse moet je binnen 2 seconden op de 100 zitten. Maar je wil wel 10 Laps rijden zonder te tanken. En niet 30 min wachten om op te laden elke paar ronden. Dat gaat nooit gebeuren. Als er een batterij komt die 10x zo veel capiciteit/gewicht ratio heeft word het verhaal anders. Maar dat is niet het geval. En dus gaat de racesport komende 20 jaar gewoon op benzine rijden. Dan kunnen we maar beter richten op tech dat synthetische brandstof neutraal maakt. Linkse politici zijn zo oer en oerdom. Denken en kijken op een hysterische wijze dat meer kapot maakt dan goed is.
Ah, wacht, je had het over race sport.....
Je weet wel, waar de Toyota hybrides al jaren onverslaanbaar zijn in LeMans.
En waar Formula E ondertussen de één na grootste is in de wereld buiten de VS om.
Bedoel je die racesport?

Daarnaast; wat heeft de racesport te maken met politieke beslissingen? Politici interesseert zo'n sport nauwelijks iets. Dat heeft ook echt geen invloed op hun beslissingen. En dat is enorm slim. Op hysterische wijze denken dat synthetische brandstof op enig moment in de nabije toekomst ook maar enige kans van slagen heeft, dat is pas oerdom. De keuze is dan tussen nú electrisch rijden en in één klap CO2loos zijn of over 15 jaar wellicht een keer een kans maken om zinvol op synthetische brandstof te rijden. Dan is het al lang te laat......
Je bedoelt de LMP1 klasse waar 5 auto's aan meededen afgelopen 24h LeMans, waar Toyota aan meedoet. Laten we nu niet doen alsof de Glickenhaus of de Alpine maar enigszins een bedreiging waren. En Hybride betekent in dit geval nog steeds een brandstofmotor die ook het electrische deel verzorgt van energie. Of heb je die auto's aan de stekker zien staan voor stroom tijdens de pits? Vanaf volgend jaar gaan we zien wie de beste hybrid endurance racer heeft, met de komst van vele andere fabrikanten. Dan wordt het weer interessant in de hoogste klasse op LeMans.

Formule E, een na grootste in de wereld buiten de VS om? Wie zegt dat? De Formule E zelf? Die hele raceklasse is een lachertje. Ze kunnen niet tot nauwelijks op traditionele circuits rijden, omdat ze dan na 10 ronden leeg zijn. Vandaar ook die Mickey Mouse circuits die eigenlijk veredelde kartbanen zijn. En als die klasse zo groot en populair is, waarom stapten bijna alle grote autofabrikanten uit deze klasse met de komst van de Gen3?
En synthetische brandstof kan wel degelijk neutraal worden in uitstoot.
Neutraal in CO2 uitstoot, *als* je de CO2 eerst verzameld en dan gebruikt om weer te verbranden. Het probleem is alleen dat naast CO2, ook fijnstof wordt uitgestoten, koolmonoxide en stikstofoxide.
Nauw,ben je snel tevreden. 7.8 naar 100. Gemiddelde !Ede diesel komt hoe al in de buurt... Grootse lol is imho bochtje perfect aansijden, beetje uitbreken vanachter en vol in toeren houden om zo snel mogelijk weer weg te komen. 300pks op 1100 kilo is best leuk rijden...
Nauw,ben je snel tevreden
Dat klopt, ik heb gemerkt dat mijn leven een stuk leuker is als ik geen hoge eisen stel. Ik ben er ook een vrolijker mens door :)

Alles wat je beschrijft heb ik gehad, gedaan en van genoten. Het zijn fijne herinneringen geworden. Maar ik heb geen zin om stil te blijven staan bij wat ik kwijtraak, ik geniet liever van wat ik krijg. Schijnt een links dingetje te zijn.
De waarde van bestaande auto's vliegt ineens omhoog?
Anoniem: 30722 @maddog400416 juni 2022 17:46
Kleine groep die nu op basis van angst vasthoud aan het oude ja.
Maar wat is er leuk aan een oude Ferrari om vervolgens bij elk stoplicht door gezinswagens om de oren gereden te worden? ;)
Je bent gedownmod, maar je hebt denk ik wel een punt gezien dit wel gebeurt bij bestaande merken.
Misschien moet Ferrari maar deze motoren van Aston Aerospace gaan inkopen. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.