Ferrari verwacht pas na 2025 volledig elektrische auto te maken

Automaker Ferrari verwacht dat het bedrijf pas na 2025 een volledig elektrisch model op de markt zal brengen. Volgens de directeur van Ferrari is de accutechnologie nog niet ver genoeg ontwikkeld om nu een elektrische auto uit te brengen.

Topman Louis Camilleri zegt tegen persbureau Reuters dat Ferrari wil wachten tot accutechnologie verder gevorderd is. "Er zijn nog steeds grote problemen met autonomie, als je kijkt naar de snelheid van laden. Uiteindelijk komen we met een elektrische auto, maar dat is pas na 2025, niet op de korte termijn."

Ferrari had eerder gezegd dat een elektrische auto nog niet op de huidige roadmap staat en die loopt tot 2022; daarna zou het wel kunnen, maar het lijkt er dus op dat het automerk nog langer gaat wachten. Het merk sprak eerder over een elektrische supercar. Voor die tijd komen er al wel plug-in hybrides van Ferrari op de markt.

Ferrari Roma 2019
De Ferrari Roma zou in de toekomst in een hybride variant kunnen verschijnen

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-12-2019 • 14:10

233

Reacties (233)

233
218
100
9
3
64
Wijzig sortering
Je koopt een Ferrari (naast emotie) met name voor het geluid.
Precies. Een stoomlocomotief is ook geweldig omdat-ie tjoek-tjoek doet, puur mechanisch is en grote rookwolken uitbraakt.

Maar ja, het zijn inmiddels wel allemaal museumstukken....
De fossiele verbandingsmotor zal nog lang geen museumstuk worden...
De elektrische wagen is een politiek gepusht concept zonder dat de markt en de technologie hier klaar voor is.
Oplaadtechnologie staat in kinderschoenen, de productie van batterijen is zeer belastend op het milieu, de gebruikte materialen zijn zeer schaars, de autonomie is ruk, en de elektrische capaciteit is verre van aanwezig in onze maatschappij.
Als iedereen in België elektrisch zou rijden, hebben we 8 bijkomende kerncentrales nodig. Plannen voor nieuwe kerncentrales zijn er niet, enkel om te sluiten. En een paar draaiende wieken gaan België niet operationeel houden...

Kortom, leuk idee, maar niet realistisch en schaalbaar.
Ik zie dus eerder de elektrische wagen in zijn huidige vorm een museumstuk worden dan de fossiele brandstofwagens.
De elektrische wagen is een politiek gepusht concept zonder dat de markt en de technologie hier klaar voor is.
Dat is onzin en de verkoopcijfers laten dat zien. De grap is nu juist dat de EV helemaal niet politiek gepusht wordt in het land waar ze het meest gebouwd en verkocht worden.
Oplaadtechnologie staat in kinderschoenen, de productie van batterijen is zeer belastend op het milieu, de gebruikte materialen zijn zeer schaars, de autonomie is ruk, en de elektrische capaciteit is verre van aanwezig in onze maatschappij.
De hele EV-techniek staat nog in de kinderschoenen en het is daarom al bijzonder dat ze EVs kunnen produceren die alles doen en kunnen wat een ICE ook kan.
De productie van batterijen is belastend, maar die van brandstofmotoren niet? En het is niet heel handig om alleen de productie te bekijken, de totale belasting voor het milieu over de totale levensduur van een EV is veel minder dan voor een ICE. En daar gaat het om.
De materialen zijn niet schaars, ze worden niet op grote schaal geproduceerd. Bovendien zijn we al aardig op weg om deze materialen recyclebaar te maken. Plus dat batterijen, zelfs als ze na een half miljoen kilometer in een auto niet meer bruikbaar zijn, nog prima te gebruiken zijn in niet-mobiele toepassingen.
De electrische capaciteit is wel een issue, maar er zijn meer dan genoeg initiatieven en ideeen om dat op te lossen.
Anoniem: 1294558 @multikoe13 december 2019 12:30
"De totale belasting voor het milieu over de totale levensduur van een EV is veel minder dan voor een ICE."?

Ik moet daar altijd hartelijk om lachen, of eerder huilen, zolang we stroom nog steeds voor het grootste deel opwekken met kolen en biomassa gestookte centrales waarbij de kolen en biomassa ook nog eens voor het grootste deel van overzee komen met diesel gestookte vrachtschepen. Daar is niets milieu vriendelijks aan.
In plaats van lachen kun je beter lezen. Wat jij hier nu beweert is gewoon fout en dat wordt door meerdere publicaties ondersteund.
Met dank aan @leonardof1 : https://www.rvo.nl/sites/...ktrische%20Voertuigen.pdf
Hier nog wat andere sites die interessant zijn:
Artikel van Top Gear
Artikel in de Volkskrant
Uitgebreide draad op twitter
Vooral de laatste is verhelderend, onder andere omdat de auteur er op wijst dat veel argumenten tegen EV's ervan uitgaan dat de technologische ontwikkelingen vandaag allemaal gierend tot stilstand komen.
Als je klaar bent met lezen, dan zie ik je graag terug voor een inhoudelijke discussie.
Anoniem: 1294558 @multikoe13 december 2019 13:09
Heb nu geen tijd om alle artikelen te lezen, maar de Volkskrant: Door al deze zaken mee te nemen in nieuwe berekeningen en uit te gaan van een groenere, Europese energiemix tijdens de levensduur van de auto, komt Ernst uit op een omslagpunt van 85.319 kilometer.

Dat is dus precies wat ik bedoel. Die groenere energiemix is er nog lang niet. Hopelijk wat sneller nu Europa zich er centraal mee gaat bemoeien, maar tot die tijd wekken we op een enorm milieuvervuilende manier onze stroom op. En tot die tijd rijd ik nog jaren door met mijn Volvo V60 met 1.6 motor en turbo die 1 op 18/20 rijdt bij (de gelukkig voor iedereen binnenkort) ingevoerde zalig rustige en schonere 100 km/h.
Auke toont duidelijk twee dingen aan: de aannames van Ernst kloppen niet in de huidige situatie en ze kloppen nog minder in een toekomstig scenario. En zijn aanname dat de mix schoner wordt is heel goed te verdedigen.

En dit soort uitspraken zijn vreselijk vervelend:
Die groenere energiemix is er nog lang niet
Dit is een techniek die veel tegenstanders van een energietransitie gebruiken: het is niet groen, dus is het onzinnig. Als je "groen" vervangt door "groener", dan klopt het nog steeds.
Anoniem: 1294558 @multikoe13 december 2019 15:09
Ik ben echt geen tegenstander. Kijk ook even naar mijn username. Ik ben een van de voorlopers met zonnepanelen, ledverlichting en een al jaren extra geisoleerd huis.

Hebben net een andere auto gekocht voor de vrouw en als ik echt overtuigt was van de toegevoegde waarde was het echt een elektrische geworden. Nu hebben we toch echt nog voor een benzine gekozen. Een 3 cylinder 1 liter met turbo.

Ik doe gewoon niet mee aan de volksverlakkerij dat het nu al groen is. Het kan groen worden maar dan hebben we nog een lange weg te gaan en ben ik persoonlijk dan weer meer voorstander van auto's op waterstof. Trucks bijvoorbeeld op stroom gaat het echt nooit worden.
De verkoopscijvers laten zien dat minder dan 2% van nieuwe aangekochte voertuigen elektrisch is (waarvan het grote meerendeel bedrijfswagens zijn, althans in Belgie)
En alle grafieken laten een stijgende trend zien. Dat overheden EV's stimuleren heeft overigens niet zozeer met politiek te maken, maar met de opdracht die wij als burger een overheid meegeven: kijk naar de toekomst en maak beleid dat verder reikt dan de komende paar maanden. Die overheden nemen de waarschuwingen van wetenschappers serieus en zorgen er via subsidies voor dat we van de fossiele brandstoffen afkomen. Beter voor het milieu en beter voor de mens.
Bovendien is een elektrische auto in het totaalplaatje veel vervuilender dan een diesel of benzine. Er zijn genoeg recente studies die dit hebben aangetoond. Alvorens een Tesla Model 3 gelijk loopt met een doorsnee diesel wagen, moet ie al meer dan 219 000 km overbruggen. De doorsnee wagen in EU doet maar 180 000 km.
Dat klopt niet. Leesvoer:
Artikel van Top Gear
Artikel in de Volkskrant
Uitgebreide draad op twitter
Daarnaast: gebruikscijfers van Tesla-eigenaren over de afgelopen jaren lijken er op te wijzen dat (in ieder geval Tesla's) een waarschijnlijke levensduur hebben van waarschijnlijk wel 500.000 km. Waarna de accu nog gebruikt kan worden voor niet-mobiele toepassingen
Bovendien claim je ook dat de batterijen een half miljoen kilometer meegaan. Klopt, in ideale omstandigheden. Maar dat zijn ze nooit.
Op basis van ervaringscijfers van Tesla-eigenaren kun je al vaststellen dat een accu over 250.000 km ongeveer 10% van zijn waarde verliest. De grafiek bij de cijfers laat ook nog zien dat die degradatie afzwakt. Op basis daarvan is de conclusie van die 500.000 km best wel te rechtvaardigen.
Ook deze studie laat erg gunstige cijfers zien. Dat zijn praktijk-cijfers. Geen laboratorium-onderzoeken.
Conclusie: de uitstoot verschuift van de uitlaat naar de energiecentrale. Leuk om de steden stil en proper te houden, maar verder geen oplossing voor de klimaatproblematiek
Je verschuift inderdaad de uitstoot van uitlaat naar energiecentrale. En dat is juist het enorme voordeel. Onze energiemix wordt in rap tempo schoon en dat zal in de toekomst alleen nog maar schoner worden. Het is veel eenvoudiger om de opwekking van energie schoner te maken dan de miljoenen auto's.

[Reactie gewijzigd door multikoe op 22 juli 2024 19:36]

Mooi dat je de moeite neemt om alles te weerleggen. Jammer dat de mensen die beweren dat de elektrische auto nog steeds niet schoner is er ongeveer dezelfde soort redenaties op los laten als Trump stemmers. Al laat je 30 wetenschappelijke onderzoeken zien die het tegendeel bewijzen, veranderen van hun mening is te lastig voor ze. Iets met cognitieve dissonantie.
Wat mij eigenljik nog het meest intrigeert is de motivatie achter dat negatieve sentiment. Jij noemt dat cognitieve dissonantie en dat klopt. We zitten te dineren op een zeilboot midden op de oceaan en plots komt de kapitein en zijn matrozen binnenvallen en roepen in paniek dat we te zwaar beladen zijn, daardoor op een rif zijn gelopen, een paar flinke lekken hebben en dat we dreigen te zinken.
Wat doe je in zo'n situatie? Je staat op, vraagt de kapitein wat je doen kan, pakt een emmer en je gaat hozen. Je sluit de waterdichte deuren. Je pakt planken, stalen platen, touw, teer, alles wat je kan vinden en je gaat op zoek naar de gaten om ze te dichten. Je gooit alles dat niet absoluut nodig is overboord. Kortom: je maakt je handen vies, je kleren nat en je koffer lichter om te overleven.
Wat doen wij, nu we geconfronteerd worden met een vergelijkbare crisis? We blijven zitten en vragen met volle mond aan de kapitein: heb je bewijs? Ik zie nog helemaal geen water onder mijn tafel en als ik door de ramen kijk zie ik nog geen visjes. We pakken een stuk elastiek en gebruiken dat om de hoogte te meten tussen gangboord en de waterlijn en concluderen dat die helemaal niet veranderd. We stellen vast dat er altijd wel water in het ruim staat en dat er vroeger nog wel veel meer water in het ruim stond. We gaan op onze koffer zitten om te voorkomen dat die overboord wordt gegooid en proppen nog snel onze DSLR, onze tablet en de fles dure whisky onder onze bontmantel. We kijken met dedain naar de emmers en roepen: "heeft geen zin, veel te klein". We kijken naar de planken en roepen: "heeft geen zin, veel te groot". We kijken naar elkaar en roepen: "en hullie dan?". En we gaan overleggen...
Kortom: ik snap het niet. Het dringt kennelijk niet door dat we dit niet zonder pijn gaan oplossen en dat we het niet voor elkaar zullen krijgen die pijn eerlijk te verdelen.
Wat een kul zeg, how dare you!
Enerzijds is het het is een compleet gebrek aan kritisch denk vermogen. Anderzijds kan een hoop mensen het lot van de planeet en de leefkwaliteit van de medemens gewoon niet schelen. Ze hebben er niet direct last van in hun leven, dus waarom zouden ze er iets aan doen?

Het onderwerp van klimaatopwarming maakt wat dat betreft ook direct duidelijk na wie je niet meer hoeft te luisteren. Het legt iig behoorlijk wat domme mensen bloot.
Ze kunnen helemaal geen EV’s bouwen die alles kunnen wat ICE auto’s kunnen. De voor mijn grootste usecase, in 1x naar mijn vakantie adres rijden is al onrealistisch. Door de veel te kleine range en het veel te lang moeten opladen is 1000 km comfortabel in 1 dag niet te doen.

Vervolgens zijn EV’s financiers onhaalbaar voor normale mensen. Je kunt voor 20k geen nieuwe EV kopen waar 5 personen en bagage in passen.

Tweedehands EV’s zijn helemaal onrealistisch want de accu’s zijn versleten of de auto is onbruikbaar zonder dure reparatie vanwege andere hardware problemen (zie Tesla’s SSD problemen). Dan hebben we het nog niet eens over de lithium die door kinderhandjes in Bangladesh wordt uitgezocht.

Ze zijn wel degelijk politiek gepusht want er zit een dik belastingvoordeel op in verband met lage bijtelling. De enige fatsoenlijke EV qua ruimte is de model S. Dat is een auto van 100k die alleen als leaseauto met lage bijtelling haalbaar is. Vandaar dat die ook voornamelijk door patsers wordt gereden die helemaal niks om het milieu geven. Vroeger werd je gesneden door BMW en Audi rijders, tegenwoordig door Tesla’s.

Het hele elektrische rijden is nu nog 1 grote hypocriete farce.

Weet je wat pas helpt? Auto de deur uit en op de fiets of met de trein naar je werk.

[Reactie gewijzigd door Erapaz op 22 juli 2024 19:36]

Weet je wat pas helpt? Auto de deur uit en op de fiets of met de trein naar je werk
Dit is de beste oplossing. Maar je haalt in je eerste paragraaf heel mooi het grootste probleem aan, namelijk dat mensen helemaal niets willen inleveren aan luxe en gemak. Je kunt namelijk best 1000 km rijden in een EV, maar je zult er langer over doen. En dat wil je (kennelijk) niet. Idem met fiets en openbaar vervoer: je zult er langer over doen. Maar dat wil men niet.
Het probleem is dus helemaal niet die individuele usecases als vakantie, caravan, flat zonder laadpaal. Het probleem is dat mensen niet bereid zijn om in te leveren.
Ik wordt zo moe van het argument van "batterijen zijn schadelijk om te produceren"
Het klopt, dat zijn ze, echter, als je de hele productieketen volgt is het een ontzettende verbetering. Als je de hele productieketen volgt die je dat voor een liter benzine ook zon 0.3L benzine nodig is om het in je auto te krijgen.

Over de gehele levensduur genomen, ook op "grijze" stroom, stoot een BEV minder CO2 uit dan een brandstofauto. Ernaast gaat over een aantal jaar het recyclen van batterijen een vlucht nemen, wat de initieele mileukosten van nieuwe batterijen flink zal doen reduceren

Onderbouwing van mijn geroep
Sowieso als je kijkt wat ze aan olie vedienen en hoe daar om gestreden is, en je beseft dat we pas 40% omhoog gepompt hebben, dan weet je zeker dat ze nog minstens tot 80% willen doorgaan.
De vraag is altijd WIE dat wil.
In de lobby van elektrische wagens zitten duidelijk een aantal mensen die hun kans gezien hebben om grof geld te verdienen.
Met de aanleg van infrastructuur is altijd veel geld te verdienen. De EU heeft net aangekondigd 1 miljoen laadpalen te willen bouwen. Daar zal een pak geld mee te verdienen zijn.
Wie dat wil? De heren achter de olielobby, landen die afhankelijk zijn van olie, derde wereld landen die nog lang niet zo ver zijn om over te stappen. Ik denk dat we nog een lange weg te gaan hebben. Laat t bovenstaande groepje dan ook erg veel macht hebben. Wat mij betreft stappen we over, zsm. Zolang circuit rijden op benzine of diesel nog mogelijk blijft.
Ka alleen is 1 miljoen laad palen bar weinig.
Stug vol blijven houden allemaal. :)

Maar kijk niet raar op als je er straks achterkomt dat de wereld verder is gegaan en ze niet op je gewacht hebben.
Behalve bij mensen die zelf een tein hebben, die hebben allemaal een stoomtrein omdat dat veel mooier is.
Laten we nog maar even afwachten hoe snel de omslag naar electrisch gaat. Op dit moment rijden we nog wel even op benzine rond en daar gaat op korte termijn zeker geen verandering in komen. Dus tegen de tijd dat Ferrari zijn electrische auto presenteert, wellicht dat dan ook andere producenten zover zijn. Daarnaast juist ferrari (en meer van dergelijke exoten) zal het weinig uitmaken dat de vraag beperkt is door potentiele regelgeving. En zal het gezien de export naar met name het Midden Oosten en Azie, en de beperkte regelgeving daar het dergelijke bedrijven nog minder uitmaken.
Ferrari moet gewoon een goede deal met bose maken. Ipv een v12 gewoon 12 subwoofers onder de motorkap
BMW doet dat al en het is een afknapper.
Van alle geluidsmerken kies je Bose in een ferrari????? |:(
Vanaf 2025 krijg je er gewoon een tape bij met VROEM VROEM geluiden.
Veel mensen kopen hem ook om dagje te racen of even goed gas geven.
EV is leuk maar als je paar rondjes circuit gereden hebt of even uit op de autobahn dan is een bereik van 400 of 500 km ineens minder dan 200km of paar rondjes vol rond het circuit.
Ja want een paar rondjes op het circuit met je V12 trekt niet snel je benzinetank leeg?
Als iedereen ter wereld zo denkt als jij hadden we nu lease paarden gehad in plaats van auto's
Jammer wel. Het is een cliché, maar Ferrari = motoren. Benieuwd hoe ze hier nog sterk gaan uitkomen. Een Ferrari kocht je (naast het feit dat je geld teveel had) o.a. om het geluid. Wat gaat mensen nu nog overtuigen om voor een E-Ferrari te gaan? Omdat ze in 2.1 ipv 2.2s naar 100 km/u gaan?
Misschien is dat nieuws voor jou, maar Ferrari mikt helemaal niet op de performance freaks.
Ze doen bijvoorbeeld helemaal niet mee aan de topsnelheidsrace van Bugatti en Koenigsegg.
Ferrari gaat over de beleving en perfecte afwerking, luxe.
De Rolls-Royce onder de sportwagens.

Wie enkel naar de specs kijkt, koopt vandaag ook geen Ferrari.
Je mist mijn punt volledig en spreekt jezelf tegen. Nergens zeg ik dat performance het belangrijkste is bij Ferrari. In tegendeel, ik wijs sarcastisch op de nutteloze verschillen van EV snelheden die er sowieso zullen zijn.
Ik zeg net dat Ferrari = motoren, geluid, beleving, geur. En dat valt weg als je net als alle andere concurrenten gewoon een licht zoemende even hard trekkende electromotor draaiende hebt. Dat is een stuk identiteit van Ferrari die wegvalt. Als de hele motorbeleving weg valt, kan Ferrari alleen maar concurreren met "iets mooier leder" en 'een futuristisch ontwerp van het dashboard" - simplistisch gezegd.
Er zijn wel meer redenen om een Ferrari te willen. Uiteindelijk koop je een Ferrari omdat het een Ferrari is en omdat iedereen die m ziet dat ook meteen weet. Ferrari gaat volgens mij meer om gezien worden, om jezelf Ferrari-eigenaar te mogen noemen, dan om iets anders. Overigens vind ik het geluid van een Ferrari die 100 over de snelweg rijdt totaal niet imposant.
Ferrari en perfecte afwerking?

Laat me niet lachen. Schoonvader had zo'n barrel. Gammele Italiaanse meuk. Hij heeft nu een Bentley Continental W12. Dat is perfect qua afwerking.
Als je als fabrikant alleen maar afhankelijk kunt zijn van legacy technologie stopt het gewoon vanzelf. Kodak kon hele goede films maken en doordat ze zich konden of wilden aanpassen zijn ze weg.
Integendeel, Kodak had de eerste digitale camera.
Waar ze helemaal niets in zagen of mee deden en uiteindelijk andere partijen voor nodig waren om het te vermarkten.
"Als je als fabrikant alleen maar afhankelijk kunt zijn van legacy technologie stopt het gewoon vanzelf. Kodak kon hele goede films maken en doordat ze zich konden of wilden aanpassen zijn ze weg." Kan het zijn dat hier ergens het woordje "niet" ontbreekt?
Het verschil is, net zoals met Nokia bijvoorbeeld, dat Kodak opereerde in de mainstream markt.
Ferrari zit in een extreme nichemarkt en dan werkt het compleet anders.

Er bestaat trouwens nog steeds een analoge nichemarkt binnen de fotografie, maar die is uiteraard veel kleiner. Kodak was veel te groot, gevolg: grote verliezen.
Een auto welke gebouwd is om ook snelheden tot over de 300km/pu te halen en ook goed is om mee op een circuit te gaan zonder dat je remmen moeten afkoelen na een rondje, en omdat het verbruik daarmee veel hoger ligt dan gemiddeld en Ferrari's al niet echt auto's zijn met veel ruimte zal men wachten op accu's met een grotere energiedichtheid.
Stijl. Niemand kan auto's ontwerpen zoals de italianen, de grootste designnamen uit de wereld komen er vandaan. Ik zou net niet gaan voor de snelste acceleratie, maar luchtweerstandscoefficient inleveren voor unieke ontwerpen. Het wordt allemaal zo'n eenheidsworst dat je daar jezelf mee kunt onderscheiden.
Precies, die Fiat Multipla is echt een sterk staaltje design ;).
Grappig dat je dat zegt, de multipla is namelijk een briljant ontworpen auto. Gruwelijk ruim voor een wagen van 4 meter, comfortabel plaats voor 6 personen + bagage, en voor zijn tijd een erg goede dieselmotor met commonrail technologie.

Het uiterlijk is bijna 1 op 1 van de concept car overgenomen, en heeft meegeholpen aan het bescheiden succes wat de auto toch geweest is. Want iedereen wist wat een fiat multipla was. Hoeveel mensen in nederland kennen de honda FR-V, het japanse alternatief?

Leesvoer:
https://www.autoblog.nl/nieuws/special-fiat-multipla-101222

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 19:36]

...stoelen achter bijzonder makkelijk verwijderbaar, zodat als je maar tot 3 man vervoert het een soort bestelbus wordt waar je zonder problemen bijvoorbeeld een wasmachine achterin neerzet en vervoert. En hij was af-fabriek met LPG- of aardgastank te krijgen, waardoor de eigenaar zich niet hoefde te ergeren aan hoge benzinerekeningen.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 19:36]

Tja je hebt praktisch design en daar zal de multivla onder vallen
Esthetisch design is toch weer iets anders en dat is het zeker niet.

Uiteindelijk kijken meer mensen naar Esthetisch design dan naar Praktisch. Het oog wil ook wat.
Da's smaak.
In vergelijking met de nieuwe Tesla SUV is de Multipla een schoonheid.
Da's smaak.
In vergelijking met de nieuwe Tesla SUV is de Multipla een schoonheid.


De Multipla is mooi door de lelijkheid. Prachtige auto!
Je hebt ook mensen die auto's kopen die zowel geen praktisch als esthetisch design hebben.

Dat zijn BMW x6 en Mercedes GLE coupe rijders.
De BMW Excess zeg ik altijd... :+
Dat is een kwestie van smaak. Ik vind de Multipla nog steeds een prachtige auto :)
Misschien niet de mooiste auto (is sowieso een persoonlijke mening), maar wel erg praktisch met 6 stoelen.
En hij reed best goed (wij hebben er 3 gehad, dus ik spreek vanuit ervaring)
De multipla was best een verkoopsuccesje en reed heerlijk. De wagen is een icoon geworden. Ik vind hem zelf qua design fantastisch vanwege de ruimte en wendbaarheid, maar ook lelijk.
Voor mij is de Multipla gen. 2 (gen. 1 is model uit de jaren '50; gen. 3 is de gefacelifte gen. 2) inderdaad een topper vormgevingstechnisch gezien. Het feit dat-ie zo vaak genoemd wordt, mag genoeg zeggen, want er zijn natuurlijk meer aparte auto's. Ik vind hem niet mooi, maar als ik ooit een MPV had moeten aanschaffen, was het de Multipla geworden. Ik heb zelf lang een Lancia Thesis gereden, nog zo'n voorbeeld. Voor mij één van de mooiste auto's ooit gemaakt, voor 'de kenners' (?) ook, getuige de aandacht die de wagen krijgt in het automuseum te Turijn, maar wil jij er in gezien worden? Ik dus wel.

Zoals Rowan Atkinson dat ooit eens zei over de Lancia Delta Integrale: 'it takes a mental effort to drive this car" en dan had-ie het niet over het rijgedrag.

@matthewk Inderdaad, vormgeving was de belangrijkste reden voor mij om een FF te kopen. Waardig opvolger van mijn Thesis (en van mijn Multipla, als ik die gehad zou hebben).
Altijd goed om een Thesis te hebben gehad, ben ook bezig aan mijn 2e, helaas gaat ie deze maand vervangen worden door de Thema/Yankee uitvoering, maar het zal voor mij de laatste Lancia worden :'(
Nou ja, als er Lancia en niet Chrysler op staat, vind ik hem best OK als ik eerlijk ben. Maar het zal inderdaad wel je laatste worden.... :-(
Did Chrysler is gebaseerd op de Mercedes E klasse. Ik vind het eerlijk gezegd een prachtige auto, zowel de Chrysler als de Lancia.
Jij vind hem niet mooi maar het design is er wel, en het was een gewaagd design (bij een MPV!!!)
Wel fascinerend om te zien dat een bericht over de eerste elektrische Ferrari veranderd in een discussie over de Fiat Multipla. Damn i love the internet :+
Bwa. Noem één Ferrari van de laatste 10 jaar die een stijlicoon is geworden. Persoonlijk vind ik dat Ferrari - net zoals zo veel merken - hun eigen stijl verloren zijn door té hard hun best te doen om een "origineel design" te leveren. De laatste modellen kan je zo een McLaren badge opleggen, bijvoorbeeld. (Vaak) mooi design, maar helemaal geen typische Ferrari stijl. Wat wel het geval was met het geluid - al helemaal in de pre turbo tijd. Dus ik denk dat met EV's een deel van hun identiteit zal verdwijnen. Eenheidsworst - zoals je zelf zegt.

Als je dan een nieuw EV merk hebt die vanaf nul begint en een spannende EV uitbrengt in een fris design... en dat naast een "oud merk" als Ferrari zet waar zowel de makers als kopers morren om de verplichte elektrificatie, dan denk ik dat ze het niet gemakkelijk zullen hebben.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 22 juli 2024 19:36]

Een stijlicoon word je ook niet in 10 jaar. Tenminste als we het over vormgeving hebben en niet over life style e.d. Mochten we elkaar over 10 jaar nog eens treffen op deze site, dan denk ik dat je zal moeten toegeven dat de Vermeersch ontwerpen (m.n. FF en F12) stijlicoon zijn geworden.

Overigens ben ik het verder wel met je eens in die zin dat ik vind dat de ontwerpen van Ferrari sinds ze afscheid hebben genomen van Pinifarina een stuk minder interessant zijn.

Edit: zie nu pas de (vergelijkbare) reactie van ThaJens en typo's.

[Reactie gewijzigd door knokki op 22 juli 2024 19:36]

Beetje jammer dat jullie beide op dat ene woord "stijlicoon" fixeren. Ik haal wel wat andere argumenten en bedenkingen aan, dan een juiste of onjuiste toepassing van het woord stijlicoon.
De Enzo was na 10 jaar toch wel een icoon. Zelfde als de Posche Carrera GT. Of het een stijlicoon is geworden, geen idee, maar in de autowereld zeker "one of the" cars die elke petrolhead had willen hebben.
Tsja, wat zijn je criteria? Persoonlijk vind ik de Carrera GT vormgevingstechnisch totaal niet interessant en waar zit de vernieuwing? Waarom is het een ikoon met andere woorden? Ik heb er na de introductie weinig over gehoord - uitgezonderd een korte 'opleving' na de dood van Paul Walker - en zou zelf eerder de - inderdaad veel oudere - 928, 959 en 993 hebben genoemd. Nadeel van je voorbeelden is ook dat het heel dure en snelle auto's betreft en die krijgen so-wie-so al veel gratis karma om die redenen. Interessanter is het misschien om wat goedkopere auto's te nemen, zoals bijvoorbeeld een Multipla. Of de 2-deurs variant, de Avantime.
Op wat voor criteria? Als je die vraag stelt, dan vraag ik me af of je weet wat de Carrera GT voor auto is en waar het voor staat.

Heel simpel, in de verre toekomst, als autos helemaal autonoom worden, gewoon computers zijn, alles zelf regelen, zonder tussenkomst van de mens zal er terug worden gekeken op de Carrera GT. Waarom vraag je dan? Omdat alle iconen, de Lamborghini Miura, 959, F40, F1 allemaal leiden en de weg vrij hebben gemaakt voor de Carrera GT. Een auto die in zijn tijd, naast de concurrentie, de Enzo en SLR de enige en laatste in zijn soort was die helemaal vrij van elektrische hulpsystemen was. Een auto waar je om op de top en limiet te kunnen rijden, finesse en vakmanschap voor nodig is. Iets wat voor het laatst gedaan is door de Porsche Carrera GT. Noem het een greep naar nostalgie, maar het is briljant en geniaal als je het bedenkt.
Mmm, dat klinkt me te religieus. Geen stuurbekrachtiging ook begrijp ik?
Een stijlicoon ontstaat ook niet in 10 jaar, je kunt pas veel later van een icoon spreken. Je kunt echter wel stellen dat een model als een La Ferrari een stijliccon gaat worden. Of je het ontwerp mooi vindt of niet, het was (en is) in 2013 zijn tijd ver vooruit. De La Ferrari is dan ook wel de enige van de laatste modellen waarvan ik zou zeggen dat er een McLaren badge op had kunnen zitten. De 488, de F12, de 812 Superfast, het heeft allemaal niets te maken met wat McLaren probeert uit te stralen met hun hyper-moderne ruimteschepen als je het mij vraagt.
De F40 mag je best een stijl icoon noemen en dat meteen bij de lancering.
https://www.scmp.com/busi...says-pininfarina-chairman

Pininfarina verkoopt aan india en ook een Chinees kan daar een ontwerp laten maken.
Qua design zijn het misschien nog Italianen maar dat hoeft niet in Italië gebouwd te worden.

Maar goed Ferrari heeft natuurlijk wel een naam, grote fanbase, aan de andere kant jeugd heeft misschien andere merken.
ik heb me laten vertellen dat het grootste probleem bij acceleratie van elektromotoren (aandrijving) de banden zijn die tegen hun beperkingen aan lopen.
Gelukkig blijven de oude op de markt.
Op termijn mogen ze de steden niet meer in.
Ga je d'r toch lekker buiten de stad mee rijden? Is sowieso al leuker.
Alleen maar fijn. Ik word moe van de vieze auto’s op de grachten.
Je mag er wel nog binnen, als je betaalt.
Prima systeem, al mag het wel wat goedkoper worden. Niet iedereen wilt een blender op wielen.
Helemaal zal niet gaan, dat zal de burger niet toestaan. Er is ecologisch gezien ook geen reden om dit helemaal te verbieden voor die 5% die met hun trots willen rondrijden, en die richting gaan ze ook niet uit. Sensibiliseren richting hoofdzakelijk elektrisch verkeer (ook al is dat echt onmogelijk, ik rijd elektrisch en merk het gebeun nu al met routeplannen en laden).
Ik heb het ook niet alleen over die 5%. Maar alle benzine & dieselwagens. Er zijn al steden die alle niet-EV's zullen weigeren binnen 10 jaar. O.a. Amsterdam. Diesels tot 2024 in Rome. Etc...

Gentrificatie level 9000.
Damn, in Amerika moeten ze zoiets autocratisch niet proberen... daar is het 2e amendement exact voor. Je ziet ook aan de reacties dat de mensen (het democratisch apparaat *kuch*) hier absoluut geen voorstander van zijn en toch wordt het er doorgepropt.

Edit: Ik zie dat ook hier echt weer uitzonderingen voor zullen zijn tegen betaling. Prima toch? Overigens worden benzine en dieselauto's jonger dan 15 jaar ook nog toegestaan.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 22 juli 2024 19:36]

Edit: Ik zie dat ook hier echt weer uitzonderingen voor zullen zijn tegen betaling. Prima toch? Overigens worden benzine en dieselauto's jonger dan 15 jaar ook nog toegestaan.
Neen. Moet je toch wat beter lezen. Er staat echt zwart op wit: in 2030 geen diesel of benzine in Amsterdam. Vanaf 2020 inderdaad geen auto's ouder dan 15 jaar - dus volgende maand. Die laatste maatregel is iets dat al heel gewoon is in veel steden in Europa.

Die 2030 maatregel is uiteraard nog niet finaal beslist.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 22 juli 2024 19:36]

Je bedoeld geen dieselauto's ouder dan 15 jaar vanaf 2020 in Amsterdam. Benzine auto's nog wel.
Wel eens een drempeltje genomen met zo'n auto?
Nee maar kan me voorstellen dat het een mooie vonkenregen oplevert met een magnesium plaat aan de onderkant.
zelfde als die elektrische motor van harley Davidson
Ik denk dat het voor fabrikanten steeds lastiger gaat worden zich te onderscheiden. Een reden om Ferrari’s te rijden lijkt mij ook de motor. Die zelf steeds meer gaan kijken op de technologie van concurrerende bedrijven. Alleen de verpakking (het model van de auto) zal misschien nog onderscheiden.

Maar, goed heb nul verstand van auto’s. ;)
Mja, maar als je als supercar eenvoudig zoek gereden wordt door een vijfpersoons elektrische sedan, dan wordt het toch wel tijd dat ze zich achter de oren krabben.
Eenvoudig zoekgereden door een elektrische sedan? Te grappig.

Rijden is heel wat meer dan een (korte) tijd snel op kunnen trekken op een recht stukje. Zet 3 bochten in het traject en de Ferrari kan rondjes rijden rond die elektrische sedan.

Voorlopig heeft een Tesla nog 2x zoveel tijd nodig om op de 200 te komen dan een LaFerrari van alweer 7 jaar oud.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 19:36]

Dan kom je uit bij de Nurburgring tijden. Tesla is daar nog enigzins geheimzinnig over, maar de Porsche Taycan is daar al een directe Ferrari-concurrent.
Valt in de praktijk ook behoorlijk mee, zie hoe een 5 persoons familie hatchback van 1800+ kg het doet op het circuit. https://fastestlaps.com/tracks/autozeitung-test-track

Denk dat je in de praktijk een model 3 al niet makkelijk losrijdt omdat het potentieel van een ferrari veel moeilijker te gebruiken is.
Die Tesla Model 3 Performance (462pk) is toch echt geen "standaard familie hatchback".
Dat is gewoon de rechtstreeks concurrent van een M5 (die toevallig exact dezelfde tijd klokte).
Aangezien de Ferrari 430 (uit 2004) sneller is, verwacht ik toch niet direct problemen voor zijn huidige opvolger (de Ferrari F8).
Uiteraard is de F8 een pak duurder dan de Model 3 Performance (68.200 euro vs 234000euro), maar dat is nu eenmaal eigen aan exclusieve wagens.
Ik denk eerder dat de M5 het moeilijker krijgt (2,5x duurder dan de Tesla), maar ook de BMW is veel rijkelijker aangekleed dan de Tesla.
Rijden met een supercar gaat om het totaalpakket, de beleving, het geluid, downshifts, wegligging. Het is meer dan eventjes optrekken.
Dat is natuurlijk wel waar, maar het blijft wel een beetje een vreemde gewaarwording dat je met je supersnelle racemonster bij het stoplicht het moet afleggen tegen mama met 2 kids in haar SUV...
Je doelt op een model X neem ik aan? Daarvan zijn er nog geen 5000 verkocht in Nederland (https://www.autoweek.nl/verkoopcijfers/tesla/model-x/). Laat 10% de P100 d zijn, zeg afgerond 500 auto's. De kans dat je deze met je Ferrari tegen komt is minimaal.

Daar boven op heeft deze nog steeds 3,4 seconden nodig om op de 100 te komen (http://www.zeperfs.com/en/fiche6495-tesla-model-x-p100d.htm). Van 0-200 heeft deze 14,4 seconden nodig. Let wel, de auto moet daarvoor ook nog eens in Ludicrous mode staan (batterijen juiste temperatuur etc. ben je mimimaal een half uur verder en je kan het maar zeer beperkt achter elkaar gebruiken). In normale modus worden bovenstaande cijfers uiteraard niet gehaald, dus bij het verkeerslicht hoef je niet direct heel bang te zijn om het af te leggen tegen een mama met 2 kids in haar suv.

Ter vergelijk de sprint tijden van op dit moment verkrijgbare Ferrari's (0-100 / 0-200):
812 Superfast 3,1 / 8,4
812 GTS 3,0 / 8,5
SF90 Stradale 2,5 / 6,7
F8 Tributo 2,9 / 7,8
F8 Spider 2,9 / 8,2
488 Pista 2,8 / 7,7
488 Pista Spider 2,85 / 8,0
GTC4 Lusso 3,5 / ...
Roma 3,4 / 9,3
Portofino 3,5 / 10,8
Monza SP1/SP2 2,9 / 7,9

Dat de 0-200 tijd van een model X performance (of S/M3 performance) wat tegenvalt in verhouding met het vermogen is logisch omdat deze auto's geoptimaliseerd zijn om zo zuinig mogelijk met hun energie om te gaan in het snelheidsbereik waarin je het meest rijdt (van 0 tot +/- 70 mph) en er geen versnellingsbak aanwezig is. (zie https://www.semanticschol...c4022757e35863d6/figure/0) Tesla is daar overigens heel goed in, Porsche heeft niets voor niets een 2 versnellingsbak in hun taycan (om acceleratie boven de 100 in stand te houden alsmede efficiëntie).

Conclusie, je hoeft niet bang te zijn voor mama met 2 kids in haar SUV in je Ferrari, het is ten eerste onwaarschijnlijk dat je de snelste variant tegenkomt en ten tweede ben je alsnog sneller als de snelste variant.

Dat is uiteraard nog even buiten om dat je bij een Ferrari geen auto koopt maar een beleving. De motor en het geluid daarvan hoort daarbij :) Of dat over 20-30 jaar nog zo is zal de tijd moeten uitwijzen maar zeker is dat Ferrari pas een elektrische auto op de markt zal brengen als deze vergelijkbare prestaties levert als hun huidige portfolio (op 0-100, 0-200, 0-300 maar uiteraard ook in de zin van herhaalbare rondetijden gedurende langere tijd, dus geen limp mode na een half rondje Nordschleife).

[Reactie gewijzigd door melcon op 22 juli 2024 19:36]

Mwa, in het gebied waar je veelal een Ferrari tegen kan komen, loop je ook meer kans om een Tesla X tegen te komen, gezien het beide in een hoger prijs segment zit, en de mensen die in zo'n hoger prijs segment zitten.... wonen gek genoeg vaak bij elkaar in de buurt ;)
Ja en nee. De Model X P100D en Model 3 Performance zijn inderdaad modellen van nu die sub 3,5s naar de 100 tijden halen, maar ik had het ook over de toekomst. Je ziet dat steeds meer merken zich wagen aan 'gewone' EV's die bijzonder rap zijn. In een EV is dit nu eenmaal veel simpeler te realiseren en zolang de batterijen goedkoper en goedkoper worden is het voor fabrikanten steeds interessanter om een sneller variant te maken. Zometeen kun je bij wijze van spreken kiezen uit de Kia Niro EV Performance en Hyundai Kona EV Performance, etc etc die allemaal een <4s 0-100 kunnen krijgen.

Dit doet natuurlijk niet af aan de overige overwegingen om voor een Ferrari te gaan, maar ook de beleving verandert naar mijn mening wel een beetje als je praktisch moet planken om de gemiddelde gezinsauto bij een verkeerslicht wilt bijbenen...
zeker is dat Ferrari pas een elektrische auto op de markt zal brengen als deze vergelijkbare prestaties levert als hun huidige portfolio
Dit zal ongetwijfeld waar zijn, maar het is toch wel opmerkelijk te noemen dat een bedrijf als Ferrari, zo'n beetje het meest iconische automerk dat er bestaat, niet OOK hierin een voorloper heeft willen zijn. Voordat Ferrari z'n eerste EV heeft gemaakt, heeft Tesla al de Roadster 1 en 2 uitgebracht (en een stel sedans die ook praktisch onder de sportwagen categorie vallen).

Ze hadden echt niet perse hoeven stoppen met hun huidige lijn, maar Tesla is relatief klein begonnen met de eerste Roadster (nota bene een aangepaste Lotus). Dat had ook een aangepaste Ferrari kunnen zijn imo.
Ga er maar vanuit dat Ferrari daar achter de schermen echt wel mee experimenteert maar dat het nog niet goed genoeg is bevonden om uit te brengen.

Op termijn zullen er inderdaad ook wel wat snellere/sportievere "gewone" EV's komen, zie b.v. https://www.elektrischeau...e-rs-vervangt-de-clio-rs/ maar het is altijd een afweging tussen bereik en prestaties. Een Tesla kan de prestaties combineren met bereik omdat het vrij grote auto's zijn. Een Leaf of een Zoe (de eerste eerder op de markt als Tesla, de tweede ook in 2012) hebben niet de prestaties omdat teveel ten koste zou gaan van het bereik. Zelfde verhaal uiteraard voor Niro/Kona/ID3/etc. Of dat minder dan <4 seconden wordt is de vraag, maar zeker in de <7 tot <5 range.

Overigens als je de geschiedenis van Ferrari een beetje kent hebben ze nooit ergens een voorloper in willen zijn, het maken van de snelste raceauto stond altijd centraal en de auto's voor op de openbare weg waren er alleen om de racerij te financieren. Later is dat uiteraard veranderd maar die filosofie zit nog steeds in de cultuur.

[Reactie gewijzigd door melcon op 22 juli 2024 19:36]

Dat geld niet alleen voor dure sportwagens. Precies hetzelfde geld voor de mindere goden.

Ik heb een Suzuki Swift Sport, snel is het ding niet (al kost het nogsteeds weinig moeite om veel te snel te gaan) maar juist het lichte gewicht icm met een relatief hoog toerige motor maakt het leuk.

Een elektrische auto zal ongetwijfeld sneller zijn maar alleen een gaspedaal is lang niet zo leuk als zelf goed proberen te schakelen.

Elektrisch voor de dagelijkse rit van A naar B? Misschien. Om lol mee te hebben? Nooit.

Wat mij betreft zouden fabrikanten als Ferrari juist alles over een andere boeg moeten gooien. Al decennia gaat het om vermogen. Maar onderhand heeft zelfs een beetje Audi zoveel vermogen dat je driekwart gewoon niet kan gebruiken. Daar zit je dan met 500+pk, en al snel dik 1600kg.

Waarom niet terug naar de oude dagen met veel kleinere V8 en V12 motoren? 300~350pk met 1000kg of minder is veel leuker. Denk dat voor de beleving veel mensen liever een moderne 250gto hebben dan een laferrai.

Helaas is dat niet wat de mensen die zo'n ding kunnen betalen willen.
Sportauto's koop je voor rijgeplezier, echt begint dit punt steeds meer vergeten te worden. Gewoon een auto met een leuk vermogen (pktje of 200 en weinig gewicht is afdoende), beleving (geluid) en een goede communicatie zijn voldoende.

Heb zelf met best veel leuk spul gereden (Ferrari, Lambo's etc) maar het meeste fun heb ik misschien wel jaren lang gehad in een Honda S2000. 240pk bij 9000 rpm :D.
Do the math 4.0vtec 8cil 480pk. En dat had al mogelijk kunnnen zijn in 1999
Op het circuit kan die Sedan na een rondje aan de kant omdat de remmen oververhit zijn terwijl die Supercar lekker doorscheurd.
Ik heb wat meer verstand (/gekte) van autos, en ik ben het zeker met je eens, voor de liefhebber is de motor echt wel een onderscheidende eigenschap van een auto, en dan hoef je niet eens zo exostisch te gaan als de Ferrari V12. In Alfa kringen is er geen motor hoger aangeschreven dan de Busso V6, en dat de 159/Brera ineens een GM V6 had was zeker reden voor een hoop fans om eens naar andere opties te kijken.
Het gaat bij een auto als een Ferrari inderdaad om de motor maar toch ook zeker om het uiterlijk.

Als straks alle auto elektrisch zijn, zal de nadruk veel meer op het uiterlijk en de afwerking liggen want de motor koop je dan inderdaad gewoon in bij motorbouwer X.
Dat is nu toch ook al zo?
VW, Audi, Skoda, Seat hebben allemaal dezelfde motoren en onderstel (mits andere afstelling).
Sommige modellen zelf met de Porsche modellen.
Renault, Nissan, Mitsubishi
Citroën, Peugeot, Opel
Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Chrysler, Dodge, Jeep, RAM
...
Ik denk dat het voor fabrikanten steeds lastiger gaat worden zich te onderscheiden.
Autofabrikanten zullen zich in de elektrische toekomst absoluut kunnen onderscheiden, maar dan gaat het wel om heel andere zaken dan voorheen. Het gaat minder om broembroem en hengheng en de toch ietwat kinderlijke emoties die daarmee samenhangen, maar meer om zaken als de kwaliteit van de hardware, hoe geavanceerd en gebruiksvriendelijk de software is, de efficiency van het ding.
Je beschrijving en de dingen die je opsomt kan je nu toepassen op... een smartphone of televisie. We kunnen toch besluiten dat als de auto in dat rijtje van kille, emotieloze, puur functionele apparaten geplaatst wordt, dat dit geen lekkere evolutie is voor mensen die houden van wat een auto nu (en vooral paar jaar geleden) te bieden heeft aan beleving & karakter.
Nokia in 2008 nadat alle grote merken smartphones gingen maken: “wij kiezen ervoor om nog geen smartphones te maken want de technologie is nog niet volwassen genoeg”. Succes Ferrari, wanneer je in 2023 ingehaald wordt door een elektrische Fiat Panda.
Nokia werd eerder ingehaald doordat ze een niet-supported platform gebruikten op hun smartphones dan omdat ze laat instapten. Ik ken genoeg mensen die zeer tevreden waren over de kwaliteit van hun Lumia, maar niet over de kwaliteit van de apps. Als Ferrari er niet voor kiest een afwijkende laadstandaard te gebruiken, zullen ze een hele andere positie krijgen dan Nokia.
sniff, lumia
Ferrari zal inderdaad gewoon van dezelfde laadstandaard gebruik moeten gaan maken als de andere auto's.
Als Ferrari zich wil onderscheiden en Tesla blijft met de Superchargers goede zaken doen met laadsnelheden, zouden ze een licentie bij Tesla kunnen kopen, om zo de Superchargers te gebruiken. Hebben ze toch nog een klein beetje de elite-status.
Het probleem daarmee is dat in 2025 de Tesla Roadster 2 op de markt is. Dat is een directe concurrent van Ferrari's: $200.000, en 0-100 onder de 2.0 seconden.
Waarom denken mensen toch dat een Supercar zich alleen zou onderscheiden door snel optrekken?
Valt het meeste op na design & motorgeluid?
Yup, soortgelijke prijsklasse, soortgelijke prestaties, als we de verkooppraatjes moeten geloven ook een enorme range.
Maar zowel de Ferrari als de Roadster 2 vallen buiten mijn budget (en dat van de meeste tweakers hier).
Het punt is dat Ferrari, hoe gek het mag klinken, geen auto is voor dagelijks gebruik. Een auto voor zondag namiddag of zo. Tesla, en ook Porsche overigens, maken wagens die wel zijn voorzien voor dagelijks gebruik.
Porsche heeft dus veel meer te vrezen van Tesla dan Ferrari.
Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Porsche ook al een elektrische wagen heeft.
Dynamix86 heeft het over het Symbian tijdperk. Waardeverlies daar heeft door verkeerde keuzes wel de deur opengezet naar de Lumia's, maar dat was meer een wederopstanding met overname.
Ik denk dat Ferrari liefhebbers liever een rokende schreeuwende v8 hebben dan een zoemende elektrische auto. De elektrische versie is meer voor de rijke hipsters.

[Reactie gewijzigd door Finger op 22 juli 2024 19:36]

De elektrische versie is meer voor de rijke hipsters.
Precies. De Ferrari's die nog steeds broembroem en hengheng doen zullen gretig aftrek blijven vinden bij conservatieve ouwe knarren.

Wel jammer voor Ferrari dat die markt vanzelf uitsterft. Letterlijk.
Voorlopig niet, aangezien we nog maar 40% van alle olie in de wereld omhoog gepompt is zal het nog wel even duren. Zo lang er rijke mensen zijn zullen ze verkocht worden.
Het zou anders ook precies de andere kant op kunnen gaan. Als er dalijk steeds meer elektrische auto's op de weg komen wordt een Ferrari met verbrandingsmotor alleen maar exclusiever en meer onderscheidend tegenover de rest.
"I hope I die before I get old". Klinkt als jouw levensmotto, maar dat kan haast niet, want de tekst is bedacht door mannen die nu erg op leeftijd zijn.
En dat maakt uit waarom? Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die een Fiat kiest boven een Ferrari. Mensen kopen een Ferrari niet om 'een auto', maar om 'de auto'.
Net niet. Ferrari is een heritage brand dat leeft van de autosport en daar hoort sinds mensenheugenis een kletterende verbrandingsmotor bij. De afgelopen 20 jaar gebruiker ze vooral hun befaamde F140 V12 6000 cc motor vooral gekend van de Ferrari Enzo maar ze gebruiken die basis in al hun modellen. Deze motor is gewoon een icoon (zelfs in hybride) en die willen ze zo lang mogelijk uitspelen tot de wet het hun verbied.

Het idee dat een Fiat een Ferrari gaat voorbijsteken is gewoon een absurd idee. V12 Ferrari's en zeker de hybrides zijn enorm snel in de 100-300+km/h range. Geen fiat of Tesla komt in de buurt.

Sinds midden 2013 had Ferrari al een hybride (La Ferrari) op de markt die via een F1 snufje: 'Kinetic energy recovery system' bijna 1000pk kon uitschreeuwen. Het geheel niet persé heel zuinig maar vooral heel snel en werd bovendien ook toegepast in de Formule 1. Ze zijn zelfs voor op hun tijd wat het hybride concept betreft mede dankzij hun ervaring in de Formule 1.

Door nu te snel in de pure EV markt te stappen hebben ze alles te verliezen omdat hybrides nog niet helemaal uitgepuurd zijn en de Ferrari-fans er helemaal niet staan op te wachten, die hebben mogelijk thuis al een Tesla staan als hun daily driver ;-)

Er is nog veel ruimte voor sport-hybrides. Zelfs in een V12 configuratie want je koopt geen Ferrari omdat een Porsche 0,1 seconde sneller is, of goedkoper of weet ik wat. Je koopt een stukje geschiedenis, je koopt een legendarische en uitgepuurde motor, je koopt exclusiviteit, de V12-soundtracken het uitgekiemde achterwielaangedreven sportonderstel, de downforce en de gehele rijbeleving.

Tesla heeft Elektrisch rijden sexy gemaakt maar niet zo sexy dat plots Ferrari zijn V12 vandaag op morgen vaarwel gaat zeggen. Er zit nog rek in hybride en pas daarna zullen ze iets uit hun hoed moeten toveren al zijn we dan mogelijk 10 jaar verder.
" Het idee dat een Fiat een Ferrari gaat voorbijsteken is gewoon een absurd idee. V12 Ferrari's en zeker de hybrides zijn enorm snel in de 100-300+km/h range. Geen fiat of Tesla komt in de buurt. "

Ah, de Ferrari gaat sneller tot Maart 2020, in andere woorden. Daarna alleen nog sneller 's-avonds en 's-nachts :P
Je snapt er in mijn ogen niet veel van als je Nokia gaat vergelijken met een Ferrari. Ferrari is en zal altijd speciaal blijven.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 22 juli 2024 19:36]

Je snapt er in mijn ogen ook niet veel van als je zegt: "en zal altijd speciaal blijven." Dat weet je niet. Elk merk kan kapot. Als er straks iemand aan het roer staat die constant de verkeerde keuzes maakt, blijft het merk echt niet speciaal. Dan zijn hooguit de oude modellen nog speciaal...
De Nokia 3310 is nog steeds legendarisch.
Dan zijn hooguit de oude modellen nog speciaal...
Ferrari is en zal altijd speciaal blijven.
Blijkbaar is bij jou een iconisch merk als Ferrari al niet meer speciaal wanneer er iemand aan het roer staat die constant de verkeerde keuzes maakt. 8)7 De geschiedenis en alle prachtige modellen zijn wat Ferrari speciaal maakt, daar gaat een slechte periode helemaal niks aan veranderen.
Nee, even begrijpend lezen. Het gaat hier om de toekomst van Ferrari, dus wanneer zij elektrisch e auto's gaan maken. Wanneer op dat vlak maar genoeg verkeerde keuzes gemaakt worden, gaat het merk de vernieling in. Dus dan zal het niet "altijd" iconisch blijven. Er zijn genoeg voorbeelden van merken die vroeger iconisch waren, maar nu niet meer of zelfs niet meer bestaan.
Het is ook wel degelijk iets persoonlijks.
Mijn voorkeur is altijd uitgegaan naar Porsche.
Dat kan best zo zijn, maar als je niet ziet dat elk bedrijf of elke populaire persoon of wat dan ook naar de kl*te kan gaan, heb je je nooit erg beziggehouden met geschiedenis. Dat geeft niet, maar het is wel wat kortzichtig.
Hier een Tesla Model X P100D tegenover een Ford F150 4x4 in een trekwedstrijdje.Hier een Tesla Model X tegenover een Alfa Romeo 4C drag raceDan hebben we ook nog Christian von Koenigsegg:
We kind of had our future mapped out, and then we heard about the new Tesla Roadster and its insane acceleration numbers, and we thought ‘damn that’s put the gauntlet down’.

“We thought, ‘this is not OK’. We wondered whether it was possible, and yeah, it’s possible. Then we thought, ‘OK how do we deal with it? This is embarrassing.’”
Dit is bijzonder kortzichtig van Ferrari. Zo me niks verbazen als ze achter Kodak en Nokia aan gaan.

[Reactie gewijzigd door Balance op 22 juli 2024 19:36]

F150 op terreinbanden, Model X op 'wegbanden', tuurlijk begint die F150 meteen door te spinnen. Bij wat fellere regen moet je al oppassen met terreinbanden dat je niet in de gracht eindigt.
Denk je daadwerkelijk iemand die bereid is om 200/300.000+ euro te betalen, dit iets interesseert? Iemand die zo'n auto koopt heeft een eigen auto-park met een tal van dergelijke auto's en maakt het helemaal niet uit hoe goed Tesla het doet. Sterker nog iemand die zich dit kan veroorloven, rijdt door de week ook niet in een Tesla maar in een top end Mercedes, BMW of Porsche die veel beter zijn gebouwd en afgewerkt en misschien ook nog eens electrisch rijden. Het vergelijk is totaal niet relevant, je gaat toch ook niet een Tesla vergelijken met een entry Datsun?
Ik denk dat je niet helemaal begrijpt waar Ferrari voor staat als je met dit soort vergelijkingen komt. Het gaat bij Ferrari om de beleving, onderdeel daarvan zijn o.a. de prestaties. Dat een Ferrari het aflegt in een dragwedstrijd zal best maar een Ferrari is niet gebouwd om te floreren tijdens een drag wedstrijdje.

Een elektrische aandrijving voegt dan dus ook niks toe aan de beleving. Als er 1 merk is wat als laatste de overstap zal maken naar elektrisch dan is dat inderdaad Ferrari.
Je hebt helemaa gelijk en dit is eigenlijk het eerste steekhoudende argument dat ik lees in deze draad. Ferrari is inderdaad 'beleving' en dat raak je kwijt met een elektromotor. Dat betekent overigens wel dat Ferrari, gezien de onvermijdelijke switch naar elektrisch, zichzelf opnieuw zal moeten uitvinden. Veel meer dan de andere automerken dat moeten. Interessant.
Ja, elektrische auto's zijn snel, ze hebben enorme trekkracht vanaf 0 toeren en grip is beter aan te sturen. Maar is dat wat de mens zoekt? Ik niet in ieder geval. Ik zoek een voertuig die mij van A naar B brengt in een zo'n kort mogelijke tijd. Ik kan niet thuis of werk laden/tanken en dan prefereer ik toch om elke 700km 5 minuten bij de pomp te staan dan elke 300~500km een klein uur bij de laadpaal.
Ik kan niet thuis of werk laden/tanken
Dit zal ook steeds sneller veranderen. Veel gemeentes rusten openbare parkeerplaatsen uit met laadpalen en veel werkgevers installeren ze ook.
Je koopt een Ferrari ook niet voor je werk of om van a naar b te gaan maar gewoon om een stuk te toeren (scheuren) met beleving. Iets dat je totaal niet met een tesla hebt, die koop je om uitgerust aan te komen.
Dan zal je voor een auto toch sowieso nu ook al niet aankloppen bij Ferrari of Koenigsegg?
"Er zijn nog steeds grote problemen met autonomie, als je kijkt naar de snelheid van laden. Uiteindelijk komen we met een elektrische auto, maar dat is pas na 2025, niet op de korte termijn."
Hoe lang hou je het vol als je volle bak rijdt met je Tesla?
Ik denk dat met de elektrische trend de toegankelijkheid tot het maken van een sportwagen veel makkelijker is geworden. Vermogen is elektrisch immers makkelijker te crieeren.
Richting de toekomst denk ik dat comfort en luxe een steeds belangrijkere rol gaat spelen.
Zo denk ik ook dat straks je werktijd niet meer op het kantoor begint maar in de auto, de auto zal de autonomie en luxe krijgen om een persoon van naar A naar B te transporteren.
Wellicht dat er straks nog mogelijkheden om mobiele kantoren op te zetten komen die op de meest optimale plek samen zullen komen zodat reis / werk afstand tot het verleden gaan raken (en zeker niet meer verbonden aan een vaste locatie).
Kortom de toekomst is je tijd zo efficient mogelijk in te zetten...
Tsja, dat is rijkelijk laat - Formule 1 staat ook op losse schroeven.
Veel fabrikanten hebben aangegeven dat Formule E voor hen belangrijker gaat worden omwille de uitstraling en het maatschappelijk belang.

Als Ferrari niet met de tijd mee wil gaan, zal dat automatisch ertoe leiden dat deze autofabrikant uiteindelijk ook aan het kortste eind gaat trekken. Zeker als ergens tussen 2040 en 2050 benzine- en dieselmotoren zullen worden verboden.
Zolang mijn benzinebarrel (geen Ferrari) nog blijft rijden, kijk ik nog even de kat uit de boom. :+
Och, maakt geen barst uit. De meeste zullen het overgrote gedeelte van de tijd toch in een garage staan. Ongebruikte batterijen zijn vast slechter voor het milieu dan een ongebruikte motor.

Als je nu nog een Ferrari koopt dan ga je vermoedelijk niet voor het milieu. Leuk voor later, kunnen we aan de kleinkinderen laten zien waar we echt mee bezig waren.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 19:36]

Dat is Plan E(lectric) voor de volgende race.
Charles, Plan C+2, Plan C+2, so push now, push now :+ :+ }>

[Reactie gewijzigd door walteij op 22 juli 2024 19:36]

Ik snap hem wel, Ferrari zit in een hele andere markt, even vol gas naar Barcelona toeren met een elektrische auto zit er niet in. En ergens op een verlaten parkeerplek een tijdje wachten daar zitten ze ook niet op te wachten.
Dat lijkt me buitengewoon oncomfortabel om met een Ferrari naar Barcelona te rijden, dat is veel comfortabeler in een Tesla. Volgens mij is hij niet gemaakt voor lange stukken rechtdoor op een snelweg.
Hangt er vanaf... voor 80km/u op een Nederlandse snelweg met trajectcontrole verkies ik de Tesla. Voor met 250km/u op de Duitse autobaan verkies ik de Ferrari.
Ik weet niet hoe jij naar Barcelona rijdt, maar dat is weinig autobahn. Bovendien zijn de stukken en de momenten dat je in Duitsland zo hard kan rijden ook schaars, en waarschijnlijk binnenkort helemaal uitgestorven.
Ligt aan het type ferrari, je hebt ook GT's die juist voor lange afstanden zijn.
In Amerika staan er inmiddels flinke rijen voor de Fast Chargers van Tesla. Het kan zomaar een uurtje duren voordat je aan de buurt bent om uberhaupt op te gaan laden.

https://i.imgur.com/gFVZQcX.jpg
De context hier was wel dat het thanksgiving was geloof ik en letterlijk iedereen op weg naar familie en vrienden. Dit kan net zo goed ontstaan bij een pompstation.
Niet met hetzelfde aantal auto's...niet... :). Tanken doe je toch echt wel een poepie sneller....
Tanken doe je toch echt wel een poepie sneller....
Het laden van mijn Tesla is altijd secondenwerk. Het kost me veel minder tijd dan chemicaliën in een tank pompen. Zo blij dat ik van die idioterie af ben.
Het gaat erom hoe lang je de fastcharger bezet houdt tijdens langere ritten of wanneer je niet thuis kunt laden. Dat is geen seconden werk natuurlijk. Als het Tesla netwerk altijd zo overbezet is dan is dat niet fijn als je langere ritten moet maken.

Tot nu toe nog niet gehad tijdens langere ritten, en ik kan gelukkig thuis laden. Maar dat is natuurlijk zeker niet voor iedereen weggelegd.
Nee, je verwart de begrippen 'aansluiten om te laden' en het 'proces van opladen'... ;)

Aansluiten gaat inderdaad even snel als de tankspuit in de tankopening hangen. (Misschien zelfs sneller als je de kabel vlot uit je kofferbak kunt rapen, ik moet dan nog helemaal een dop opendraaien. hahaha) En voor wat betreft die chemicaliën... die heb jij permanent aan boord, opgeladen of niet...
https://www.dumpert.nl/item/7801113_8a5bc675

Het kan blijkbaar inderdaad echt bizar lang duren voordat je aan de beurt bent.
Kijk, dit is inderdaad niet best om te zien…..
Klinkt als een uitdaging waarop we weer een nieuwe oplossing moeten zoeken. Zie echter wel meteen wat Tesla doet:

https://www.youtube.com/watch?v=Og5eKT2lP6M

Dit is dezelfde supercharger, ze komen even een batterij plaatsen waarmee zo'n 300 auto's kunnen worden geladen (10 tegelijk) met 150kW per lader.

Het is absoluut een uitdaging met de huidige groei, maar het lijkt me niet dat we bij de eerste hobbel meteen maar alle principes het raam uit moeten gooien.
Wel mooi dat Tesla dus zo'n tijdelijke oplossing in kan zetten en ze er dus bewust van zijn. Het schijnt dus ook een bekende plek te zijn waar het gebeurd gezien beiden filmpjes daar zijn en in jouw link ook staat:
Tesla once again deployed the Megapack trailer containing 10 Superchargers to the Madonna Inn Supercharger Station in San Luis Obispo, CA
Had eerlijk gezegd de omschrijving niet gelezen, maar ik las dat het in ieder geval wel een redelijke oplossing is en dat het in ieder geval te prijzen valt dat ze moeite doen dit probleem op te lossen.

Omdat de laders op deze trailer schijnbaar los geschakeld zijn kunnen deze ook klaarblijkelijk altijd hun maximale vermogen (van ik meen 150kW) leveren. Dit is echt wel heel erg snel, denk dat de meeste auto's met dergelijke snelheden niet snel langer dan 30 minuten hoeven te laden. Bij 10 laadpunten zorgt dit er dus in ieder geval op dat er elke 3 minuten weer een extra auto door kan (naast die van de andere punten gebruik maken dus)

Ideaal? Zeker niet! Maar beter dan niks. De overige 364 dagen in het jaar kunnen deze mensen wel lekker gewoon supergoedkoop in hun eigen garage laden. Ik geniet er in ieder geval bijzonder van dat ik al in geen maanden meer bij een tankstation gestopt ben.
Ik denk dat genoemde e-believers zichzelf voor de gek houden als ze denken dat dit helemaal een non-issue is. Dat gezegd hebbende denk ik dat we ook niet moeten doen alsof dit de dagelijkse werkelijkheid is en een onoverkomelijk probleem.

Zeker in Europa is de situatie wel heel anders. Ten eerste liggen de Superchargers hier veel dichter bij elkaar. Als er een zo druk is, dan kun je eenvoudiger uitwijken naar de volgende. Daarnaast zijn er veel meer alternatieven hier die ook echt fatsoenlijk zijn. De laadsnelheid bij een Fastned of Ionity zijn bijvoorbeeld concurrerend met een Tesla Supercharger.

Wij hebben zelf alleen maar volledig elektrische auto's en ik zou liegen als dit probleem niet een van de dingen zijn die wij als negatieve aspecten zien (potentieel iig, we gaan binnenkort voor het eerst met de EV op vakantie en gaan het dan dus aan den lijve ondervinden)
Ik haalde alleen vakantie voorbeeld aan. Maar als ik 500km/dag moet doen ... en mijn tijd is al beperkt omdat ik van hier naar daar moet, dan heb ik geen tijd als ik pech heb als er niks vrij is. Enja niet overal staan palen. Uiteraard rij ik niet 500km elke dag ... Maar een kennis heeft via zijn werk een Tesla ... Als hij een dagje naar Parijs moet dan moet hij de wagen van zijn vrouw nemen ... Dit is ondertussen wel al sterk beter geworden. Maar bijlang nog niet op punt. Om rond de kerk te rijden jazeker. Maar als je regelmatig eens een paar 100den kilometers per dag moet doen, ben ik gewoon veel teveel tijd kwijt. Misschien kunnen ze dan ook een "instap" ferrari maken ... Ik had altijd gezegd: voor ik 30 ben koop ik een Ferrari .. Ik heb een huis gekocht ... Maar moest ik toch ooit eentje kopen, dan met een echte motor in. En waarom wordt altijd -1 als je bedenkingen hebt bij erijden ... omdat h het politiek correct is ? ... Sorry maar er is ook nog zoiets als gebruiksgemak !

[Reactie gewijzigd door cricque op 22 juli 2024 19:36]

Denk dat het niet zozeer is dat je bedenkingen hebt bij het e-rijden, maar eerder dat je door je woordkeuze wordt gezien als weer zo iemand die elektrisch rijden afkraakt omdat op op een of ander autoblog een keer stond dat <insert FUD here> stond.

Er is absoluut niks mis met kritisch zijn op e-rijden en inzien wanneer het voor jou persoonlijk geen geschikte keuze is. Helaas zijn er enorm veel mensen die zonder enige ervaring en praktijkkennis onzin van allerlei blogs overnemen en dit propageren als de waarheid.

Overigens vraag ik me af of je als je meerdere honderden km's op een dag doet geen enkele pauze neemt. Zeker bij een EV die laadsnelheden van > 100kW ondersteunt (zijn er nog niet zo veel beken ik) kun je echt in een pauze van 10-15m honderden km's bijladen. En zeker bij zulke km-aantallen is de besparing bij het gebruik van een EV natuurlijk enorm.
Ik werk momenteel voor een bedrijf dat ecologisch, zuinig & velig rijden promoot ... Maar ik heb nog een paar andere dingen. En ja ik stop bij een klant, maar als daar geen paal voor de deur is ben ik de klos. En nee ik ga geen 15 minuten verder parkeren. Tijd is het enige wat je niet kan kopen met geld. En als ik op een dag bij 4 klanten kans langsgaan zonder mij zorgen te hoeven maken (en telkends geen eind te moeten stppan), dan is voor mij de keuze snel gemaakt.

Waar ik momenteel freelance heb je ook zo een paar "e ridders". Het is heilig en je moet je maar aanpassen .. Ik heb kleine kinderen, en door een gebeurteniss heb ik geleerd dat tijd het allerbelangrijkste is wat er maar is. Uiteraard is dit niet elke dag.2-3x per maand. Maar ik koop een wagen om altijd mee te rijden, niet zomaar om even voor die paar andere dagen ongemak te hebben. Maar dan ook nog het euvel: vakantie ... Dan is altijd het antwoord, ja maar je kan een auto huren of je moet zowieso regelmatig stoppen ... Yups als ik fris ben en het is niet nodig, dan ga ik echt niet elke 2u stoppen. Ik reed vroeger met gemak 8-900km zonder de stoppen. Maar zelfs moest ik om 2-3u stoppen dan mag daar nog geen "file" zijn. En bij mij is stoppen: tanken, toiletbezoek en verder. Volgens Tesla planner ben ik dan 17u onderweg, terwijl ik over die 1300km normaal gezien 13-14u max over doe (inclusief file)... Nu ik moet wel zeggen, ik kan mij gemakkelijk 4-5u focussen op 1 ding en mij daar ook bij houden. Velen kunnen dit niet, en ik ken genoeg mensen die om de 2 max stoppen. Ik ken mezelf goed genoeg. En bij enig teken van vermoeidheid stop ik zowieso altijd wel even. Ok dit is maar 2x per jaar. Maar back to the original problem. Zolang er niet op elke hoek van de straat een laadpaal staat (of waar ik moet zijn bij klanten), dan is het voor mij een no go als ik een serieus stuk moet stappen. Velen gaan denken, wat is nou 10 minuten stappen ... Tel eens uit op een jaar hoeveel tijd je zou verliezen ? Hier 10 minuten, daar 10 minute, je zit snel aan een paar dagen. Dit is tijd dat ik met mijn familie kan besteden. Hier is er nu sprake van bedrijfsvoertuigen te verplichten dat ze E zijn ... Gelukkig is mijn huidige leasing net voor de streefdatum vervallen en bestel ik wel een nieuwe Diesel. Een hybride zie ik misschien nog wel zitten. Maar het model dat ik al op het oog heb (peugeot 508sw) ... kost 7-8000 euro meer voor een hybride ... En dan is het nog benzine .. Waar je gemiddeld 100km minder mee kan rijden dan diesel. Dus een pak duurder in verbruik en aankoop en dan nog niet helemaal fiscaal aftrekbaar. Dan blijf ik mooi rondrijden met een Diesel. Dan heb je hier nog het probleem dat er op bepaalde momente in België misschien geen stroom kan zijn, door het geklungel van de politici ... Afschakelplan ... Voor mij persoonlijk zijn er teveel cons in plaats van pros om het zo te zeggen. De wagen van mijn vriendin is dan weer helemaal anders. Dat is om "rond de kerk" te rijden. De volgende wagen voor haar zal een e-wagen zijn. Of op zijn minst toch een hybride. Maar zal wel geen ferrari zijn :)
Als tijd je zo waardevol is, kun je beginnen met besparen op die eindelois lange teksten op onbenullige websites :) :) :)

Maar zoals ik al zei, het is niet voor iedereen. Maar door woorden in de mond te nemen als 'e ridders' wek je de indruk alsof je vindt dat iedereen die wel de keuze maakt om elektrisch te gaan rijden meteen een soort sukkel is.

Overigens, als je op vakantie gaat, waarom dan zo'n haast? Maak de rit onderdeel van de reis en het maakt niet meer uit dat je er een paar uurtjes langer over doet. Ga lekker relaxed eten in een wegrestaurant of klets met andere e-ridders bij de snellader.
Misschien even op de 'play'-knop midden in de foto klikken. ;) Dan zie je de 12 superchargers ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.