Turkije gaat zelfgeproduceerde elektrische auto's in 2022 op de markt brengen

Turkije heeft twee prototypes van elektrische auto's onthuld. Een consortium van vijf bedrijven gaat in ieder geval een suv en sedan op de markt brengen in 2022. De wagens zouden een actieradius van 500 kilometer hebben op een enkele acculading.

De Turkse president Erdogan was zelf een van de presentatoren bij de onthulling. De auto wordt ook in Turkije gemaakt, wat Erdogan bestempelde als een "zestig jaar oude droom die werkelijkheid wordt", schrijft The Washington Post. De president maakte ook een korte testrit in de suv.

Nu zijn alleen een suv en sedan onthuld, maar er moeten nog meer modellen komen. Op den duur moeten er volgens een kopstuk van het consortium vijftien verschillende opties zijn. Volgens Turkse media is het ontwerp afkomstig van het Italiaanse ontwerpbureau Pininfarina, dat ook ontwerpen voor automerk Karma heeft gemaakt.

TOGG, een consortium van vijf Turkse bedrijven, zou de introductie van de auto's mede te danken hebben aan belastingvoordelen en staatssteun, schrijft de NOS. De fabriek waarin de auto's gemaakt gaan worden, moet zijn deuren openen in 2021 en een personeelsbestand van 4300 man hebben. Tegen 2022 moet Turkije ook een landelijk dekkend laadnetwerk hebben.

Erdogan bij TOGG-auto
Beeld: Associated Press

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-12-2019 • 12:36

346

Submitter: Big_Rhymz

Reacties (346)

346
296
107
5
1
56
Wijzig sortering
Ik heb de presentatie van de CEO Gürcan Karakaş bekeken (wel in het Turks, geen ondertiteling gevonden) die hij op 27 december heeft gegeven en er wordt door hem een aantal dingen genoemd:
  • Het wordt een autonome auto. Hij noemt level 3 autonomie. Ter vergelijking: Tesla zit op level 4 dacht ik 2 (aangepast na reacties hieronder). Als Tesla inmiddels verder zit hoor ik dat graag. Maar level 3 betekent in ieder geval: "eyes off": The driver can safely turn their attention away from the driving tasks, e.g. the driver can text or watch a movie. The vehicle will handle situations that call for an immediate response, like emergency braking. The driver must still be prepared to intervene within some limited time, specified by the manufacturer, when called upon by the vehicle to do so..
  • Het wordt een slimme auto. Met slim bedoelen ze: het kan communiceren met apparaten thuis. De tv of de airco wordt aangezet zodra je thuis komt. Dat soort dingen.
  • Er wordt aangegeven dat in 2022 het probleem van de auto ergens niet kunnen opladen niet meer zal voorkomen. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat in 2022 Turkije over een voldoende uitgebreid laadpalennetwerk zal beschikken om kennelijk overal met deze elektrische auto te kunnen komen.
  • Hij geeft aan dat ze deze auto van scratch hebben ontworpen om elektrisch aangedreven te worden. Dus geen al bestaand platform gebruikt of een ICE platform omgebouwd tot een elektrisch platform.
  • In 15 jaar komen er 5 modellen uit: C-SUV, C-SEDAN, C-HATHBACK, B-SUV en C-MPV, waarbij ze gaan beginnen met de C-SUV en de C-SEDAN.
  • Alle auto's hebben hetzelfde platform, waardoor er efficiënt geproduceerd zal worden.
  • Je krijgt de keuze over een 200pk of een 400pk sterke elektromotor, waarbij er keuze zal zijn over 2-wiel aandrijving (achter) of all-wheel aandrijving.
  • 200pk sterke versie haalt in 7.6s de 100km/h en de 400pk versie haalt in 4.5s de 100km/h.
  • Met een volle lading moet je 500km ver kunnen komen en de accu moet met fast charging binnen 30min vol te laden zijn (hoewel een engineer binnen deze link aangeeft dat de accu 80% vol is na 30 minuten, wat aangeeft op een bereik van 400km).
  • De auto's zullen standaard over the air geüpdate worden.
  • De auto's zullen in 2022 van de band rollen.
  • De accu's zijn compleet zelf ontwikkeld, waarbij er geen licenties van andere partijen zijn afgenomen.
  • Er is een "holografisch assistent" dat je helpt bij het navigeren door de stad. Geen idee wat hij er mee bedoeld, dat wordt verder niet uitgelegd. Maar als ik de slide op de achtergrond bekijk lijkt het op augmented reality op de voorruit.
Persoonlijk denk ik dat 2022 ontzettend ambitieus is. Vooral als je kijkt naar hoeveel laadpalen er in Turkije op moment van schrijven in totaal zijn: Op 29 plekken, 37 connectoren 65 plekken, 114 connectoren in totaal. Ik zie niet gebeuren dat er in twee jaar ontzettend veel bij komen. Thuis opladen wordt een uitdaging aangezien er heel veel gezinnen in appartementen wonen.

[Reactie gewijzigd door mustisen op 22 juli 2024 21:54]

2022 lijkt enorm ambitieus, maar niet zozeer vanwege de laadpalen. Die kan je op een half jaar hebben staan als je wenst. Grootste probleem bij ons is vaak simpelweg de nodige vergunningen krijgen. Maar als je een wagen helemaal vanaf 0 ontwerpt, inclusief de batterij en alles goed wenst te krijgen voor massaproductie, dan kome je er niet met 3 of 4 jaar. Dat zou betekenen dat ze al minstens 5 jaar moeten bezig zijn met de ontwikkeling en dat lijkt me ook weer niet het geval te zijn. Zeker als je alle technologie bekijkt die ze erin willen steken.
Dat zou betekenen dat ze al minstens 5 jaar moeten bezig zijn met de ontwikkeling en dat lijkt me ook weer niet het geval te zijn. Zeker als je alle technologie bekijkt die ze erin willen steken.
Ze maken niet voor het eerst auto's he. Half Europa rijdt (bij wijze van spreken) in Turkse auto's.

Blijkbaar is er al een prototype. Het zwaartepunt zal dus liggen bij het aanpassen van bestaande fabrieken of bouwen van nieuwe. En, het standaard struikelpunt: accu productie capaciteit.

2 jaar om de massa productie op orde te krijgen (waar ze ongetwijfeld al mee begonnen zijn) lijkt me niet heel krap.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 21:54]

Wat is dan een Turks automerk waar half Europa mee rijdt?
Als een bestaand merk dit zou doen, is het ambitieus. Een nieuw merk, dan is het vooral propaganda. In ieder geval met een claim dat alles van scratch bedacht is. Enkel assemblage met bestaande tech, ok dan.

Maar ik gun het hen wel, en wellicht hebben ze de nodige ingenieurs. Maar CEO Erdogan neem ik minder serieus.
Er is geen enkel Turkse automerk waar half Europa mee rond rijd.
Dat ze er geproduceerd worden, maakt het geen Turks merk. Anders zouden alle Iphones ook Chinees zijn toch?

Mocht er toch daadwerkelijk z'n grote Turkse automerk bestaan laat maar zien. Ben erg benieuwd namelijk.
En vreemd dat ik het dan niet eerder gehoord heb.
Natuurlijk is een iPhone chinees, hoe denk je anders dat Huawei zo groot is geworden.

Nederland heeft met NedCar ook een enorme expertise in de massaproductie van Auto's. Men heeft niet het budget voor een eigen merk en bijbehorende marketing, maar de kennis is er weldegelijk.

Zo zal het ook zijn in Turkije, doordat al die OEM's hun auto's daar tegen lage lonen laten produceren is er een enorme kennis en ervaring. Met een flinke kapitaal injectie vanuit de staat, is een eigen Merk op de markt zetten dan relatief eenvoudig.
Wat je denk ik ziet met de opkomst van de EV is dat het maken van een auto veel eenvoudiger geworden is.

Kijk naar een huidige auto, de kennis zit voor een heel groot deel in de motor, een EV motor is veel minder complex.
Veel delen van een auto worden nu al door toeleveranciers ontwikkeld en gemaakt. Een willekeurig automerk doet tegenwoordig veel meer aan assemblage.

Design koopt men in, in dit geval las ik Italië.

Autonoom rijden, koop je ook in bij de verschillende fabrikanten die hier mee bezig zijn.

Turkije schuift steeds meer op richting Rusland en China en ja China komen de Accucellen weer vandaan.

Neem daarbij dat Turkije een grote markt is en Turken voor een groot deel toch nationalistisch zijn, dus er is best een markt.
Jouw uitleg geloof ik wel. Turkije zal zeker bekwaam zijn om een mooie auto te assembleren. Maar het artikel geeft aan dat een aantal elementaire elementen helemaal zelf bedacht zijn. Het heeft voor mij een groot "eerst zien, dan geloven" gehalte.
Maar mijn vraag ging inderdaad over Turkse automerken. Het is niet omdat je Ford produceerd, je je plots ook eigenaar van de patenten kunt noemen. In Belgie zijn de afgelopen decennia heel wat autofabrieken gesloten, de kennis was er dus. Maar ik zie niet meteen een Belgisch automerk. Turkije heeft wat dat betreft wellicht wat meer slagkracht om fit te kunnen. Maar de statements zijn erg dromerig op dit moment.
Nederland heeft geen luchtvaartmaatschappij want Air-France KLM is Frans, geen aardolie maatschappij want Shell is Engels en geen grote voedingsmiddelen-leverancier want Unilever is Engels.

Nee, zo zwart wit werkt het niet in de auto industrie!

In Turkije heb je Ford Otosan, Oyak Renault en Tofaş Fiat. Werkt ongeveer net zo.
Man, nu haal je toch echt de foute voorbeelden aan.
Het gaat om kennis. Het is niet omdat je als land enkele fabrieken host, je ook die kennis en patenten kunt aanwenden om je eigen automerk uit de grond te stampen.
Daarbij is het voor elke andere tweakers op dit forum helder dat Ford of Toyota geen Turkse merken zijn omdat er toevallig een fabriek in Turkije staat. Iemand had namelijk aangehaald dat half Europa vol Turkse auto's rijdt.
Jouw voorbeeld volgend maak ik dan het statement dat half Turkije Belgisch eet, want hier in België hebben we kebabzaken waardoor dit voedsel dus Belgisch is? Oh ja, vergeet McDonald's, pizza, pasta cola, etc niet.
De kennis zit overduidelijk bij de Turkse werknemers. De bedrijven waar die Turkse werknemers werken, zijn vaak voor de helft Turks en de werknemers aldaar voor >90% Turks.

Ja, er komt geen logo met een Turks merk op. Dat maakt het product niet minder Turks natuurlijk, een Nokia smartphone en Philips TV zijn gewoon Chinees ondanks het logo, dat snapt iedereen. Voor auto's werkt dit dus voor de helft zo: Ondanks een Fiat-logo is zo'n auto minstens net zo Turks als Italiaans.

Uw laatste voorbeeld kan ik volstrekt niet volgen, maar het lijkt me toch allemaal niet zo ingewikkeld om in te zien dat het iets complexer ligt? Unilever noem je toch ook niet Brits?
Zo zal het ook zijn in Turkije, doordat al die OEM's hun auto's daar tegen lage lonen laten produceren is er een enorme kennis en ervaring. Met een flinke kapitaal injectie vanuit de staat, is een eigen Merk op de markt zetten dan relatief eenvoudig.
Sorry maar dit is wel wat kort door de bocht. Een bestaand ontwerp bouwen is één ding. Zeker als de 'lastige' onderdelen door anderen gemaakt worden, kan dat overal waar de lonen laag zijn.

Een complex product als een autonoom rijdende auto bouwen die vóór ligt op wat de koplopers in de markt doen, is totaal iets anders. Dat vergt ontzettend veel kennis en inzicht en dat vind je niet zomaar. In Californië lopen al jaren autonome auto testprojecten waarbij het maar niet lijkt die laatste 1 promille problemen te verhelpen.

Met alle respect maar ik ben wat sceptisch. Het is toch een beetje alsof er bijvoorbeeld Brazilië ineens aankondigt dat ze een opvouwbare smart phone hebben ontwikkeld die 1 mm dik is en een batterij heeft die een maand mee gaat.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 22 juli 2024 21:54]

Tuurlijk zet je hoog in als je dit wereldwijd bekend maakt, maar ja iedereen (behalve nationalistische turken) weet ook wel dat ze dit bij lange na niet gaan halen. Er zal eerst een simpelere versie op de markt komen die nog niet al die hoogstaande technologie heeft en dan word er bij gezet dat ze later een upgrade gaan krijgen.

Het zelfde geld voor de accu, met een hoop geld kom je ver maar je zal echt niet zomaar de tesla accu kunnen verslaan, anders hadden andere grote merken dat al wel gedaan, tesla loopt gewoon nog jaren voorop met de ontwikkeling daarvan waardoor ze het minste verval per jaar hebben.
Ze zullen dus vast wel een grote accu er in zetten maar die zal door de mindere technologie meer verval per jaar opleveren dus die 500km zal rap minder worden. Zeker in turkije waar het warm kan zijn, warmte is erger dan kou voor een accu in een auto.
Even op wikipedia gekeken en er staat een groot aantal fabrieken in Turkije, ook van een hoop bekende merken. Wellicht dat er in andere delen van Europa ook meer van voor ons onbekende merken uit de lijst rondrijden.
  • Altın Boğa
  • BMC
  • Diardi
  • Erkunt
  • Etox
  • FNSS Defence Systems
  • Ford Otosan
  • Honda
  • Hyundai
  • Imza
  • Isuzu
  • Karsan
  • Marti
  • Onuk
  • Oscar
  • Otokar
  • Otoser
  • Oyak-Renault
  • TEMSA
  • Tofaş
  • TOGG
  • Toyota
  • Volkicar
  • Stylebus
De enige merken die ik herken zijn niet Turks. En ik denk niet dat een niet Turks merk zijn knowhow aan een Turkse concurrent schenkt omdat Erdogan dat wil.
Maar mijn vraag ging over de Turkse automerken waar half Europa mee zou rijden.
Goed lezen aub. GeoBeo zegt ook "bij wijze van spreken". Hiermee bedoelt hij, auto's die in Turkije gemaakt worden voor andere merken. De fabrieken zijn vaak eigendom van deels Turkse en deels buitenlandse merkeigenaren.

Turkije heeft geen eigen merk personenauto's. Wel bussen en vrachtwagens (Karsan en BMC bijvoorbeeld) en veel militaire vervoermiddelen (pick-ups, 4x4 jeeps etc).

Auto industrie is in Turkije een van de drie grootste industrien. In 2018 (of 2019) werd voor 40 miljard dollar aan vervoermiddelen (auto's, bussen en vrachtwagens) geexporteerd. Merken/Modellen die daar geproduceerd worden:

Toyota: Corolla, Verso, CH-R, Corolla Hybrid
Renault Clio, Renault Megane
Honda Civic
Isuzu D-MAX
Fiat Egea
Hyundai i10 ve Hyundai i20
Ford Transit, Courier
Mercedes-Benz, vrachtwagens en bussen
MAN, vrachtwagens
Ford Trucks

Verder heeft VW voornemens om de Passat en Skoda Superb in Turkije te produceren in een nieuw fabriek in Manisa.
Ik heb ooit bij een autobedrijf gewerkt, daar deden ze hun best om te verkomen dat grijze import uit polen nederland binnen kwam. Het probleem is de qualiteid, een in polen gefabriceerde auto gaat sneller kapot dan een in korea gemaakte auto, daarom werden de poolse autos voor de oost europese markt gebruikt en door de garantie regels in europa werden de auto's voor de west europese markt van uit korea via de boot naar nederland verscheept dit omdat die minder problemen binnen de garantie hadden.

Het zelfde zou voor turkije kunnen zijn, de eisen daar aan een auto zijn minder dan die hier in west europa.
Goed lezen aub. GeoBeo zegt ook "bij wijze van spreken". Hiermee bedoelt hij, auto's die in Turkije gemaakt worden voor andere merken. De fabrieken zijn vaak eigendom van deels Turkse en deels buitenlandse merkeigenaren.
Zo zo, u weet wat iemand anders bedoelt te zeggen? Kunt u gedachten lezen, anders is het nog steeds een vermoeden wat iemand wilt zeggen. "Bij wijze van spreken" wordt meestal gebruikt wanneer er een statement wordt gemaakt waarvan al duidelijk is dat deze overdreven was. "Ik heb 3 kratten bier afgelopen zaterdag opgezopen, nou ja, bij wijze van..." of "Ik heb nu de 'snelste' PC ooit, nou ja, bij wijze van..."

Ik las het ook als Turkse automerken die door heel Europa in gebruik waren, dus was aardig benieuwd naar de lijst en was ook verbaasd dat ik o.a. Honda en Toyota zag staan, dat zijn toch Japanse merken?

Goed dat ze daar gemaakt worden, prima, dat maakt het alleen nog geen Turkse auto. Net als dat zo'n beetje de hele wereld denkt dat tulpen en aardappels Nederlands zijn, omdat wij die extreem veel exporteren. Terwijl dit eigenlijk geen Nederlandse producten zijn, hoe graag we dat ook zouden willen.
Net als dat zo'n beetje de hele wereld denkt dat tulpen en aardappels Nederlands zijn, omdat wij die extreem veel exporteren. Terwijl dit eigenlijk geen Nederlandse producten zijn, hoe graag we dat ook zouden willen.
Hier sla je de plank aardig mis.
Van oorsprong (!) zijn aardappelen en tulpen niet Nederlands, dat klopt. Maar wat er nu gefabriceerd wordt is wel degelijk Nederlands: de rassen die ontwikkeld zijn, de bollen die geplant worden, de oogst: het gebeurt allemaal in Nederland.
Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Mini die bij NedCar wordt geproduceerd: productie is wel Nederlands, maar de ontwerpen die gebruikt worden zijn dat niet, net zoals veel van de materialen die gebruikt worden.
Dus, als Fokker nu alles laat maken in, noem maar een willekeurig land, Gambia, is Fokker dan ook een Gambiaans merk of is dat nog steeds een Nederlands merk?

Ik ben van mening dat dit een Nederlands merk/product blijft, ook als er honderden jaren verstreken zijn. Maar als ik u volg, dan zou Fokker dus Gambiaans worden?
Nee, je trekt het uit zijn verband.
De ontwerpen zijn Nederlands. De halffabrikaten zijn niet Gambiaans. Dus nee. Het product is niet Gambiaans.
Tulpen en aardappelen zijn van oorsprong niet Nederlands.
Maar alles wat er nu gefabriceerd wordt in Nederland, inclusief de "ontwerpen" (lees: veredeling, rassen) zijn wel Nederlands, alles wat gebruikt wordt bij de (grond, water, voedingsstoffen) zijn wel Nederlands. Dus ja, die kun je ondertussen wel Nederlands noemen.
De kennis voor aardappelen en voor tulpen zit in Nederland. Als je echt een speciale aardappel of tulp wil kom je naar Nederland, niet naar zuid Amerika etc. Dus ja het is een nederlands product. Turkije kan alleen die autos maken, net als china alleen de iphone kan maken omdat mensen in een ander land hem ontwerpen. Dus is het niet hun product. Ze zullen heus wel wat kennis opbouwen, china kan nu tenslotte ook zelf telefoons maken, maar dat koste nog zeker 10 jaar aan onderzoek en investering ondanks dat ze al 20-30-40 jaar vrijwel alle telefoons maken voor westerse merken...

Dus ja het zijn geen Turkse auto's. Het zij japanse auto's die toevallig in turkije in elkaar gezet worden. Maar Turkije kan geen betere versie van die autos maken, laat staan een elektrische, zonder help van Hyundai etc...
Precies. In Nederland wordt met name veel aan aardappelrassenveredeling gedaan. Vervolgens gaat dat pootgoed de hele wereld over om verbouwd te worden. Daar groeit het ook prima uit tot een eetbare aardappel, maar dat is niet hetzelfde als nieuwe rassen ontwikkelen.

Dat er autofabrieken van allerlei bekende merken zoals Renault, Toyota en Ford in Turkije staan is een kwestie van: Goedkoper lokaal assembleren en afbouwen van een Frans, Japans, Amerikaans ontwerp dan in Frankrijk, Japan, VS bouwen en verschepen naar omgeving Turkije.
Noem een land waar men denkt dat aardappelen uit Nederland komen (behalve Nederland).
De aardappel is toch echt Zuid-Amerikaans
Precies. En als mensen dat niet weten, denken ze (buiten Nederland) echt niet dat hij uit Nederland komt.
Tenzij ze een C&P hebben gedaan op basis van een bestaand onderstel. M.a.w. tot in hoeverre klopt de claim dat de wagen van scratch is opgebouwd.
In landelijk Oost Turkije ook dekkend zijn, lijkt me ook veel minder geloofwaardig dan dat ze in Ankara en Istanbul dekkend worden.
Op deze kaart zie ik toch wel wat meer laadpunten hoor.
114 punten op 65 locaties.
De meesten zitten wel in het westen. En nog weinig superchargers. Dus ze hebben nog wat te doen.
Inderdaad, deze is een heel stuk accurater, de andere kaart is volgens mij niet up to date, aangezien ik 2 jaar geleden in de stad Kayseri ben geweest en in het winkelcentrum stonden er toch echt laadpalen.

Daarnaast denk ik dat het netwerk van laadpalen uitbreiden niet zo moeilijk is voor hun, de mensen die zo een auto willen/kunnen betalen wonen toch in de steden, ze kunnen makkelijk elk tankstation verplichten op 1 van hun 10 vestigingen laadpalen te zetten(gaat ginder makkelijker als hier) en dat probleem is opgelost.

Wel vraag ik me af of de wagen tegen dan klaar zal zijn, en of deze met kinderziektes te maken zal hebben.
Die kaart is nogal misleidend, mbt tot de schaal. Visueel moet je rekening houden met vervormingen die optreden als je een bol uitrekt naar een platte kaart, zo lijkt Rusland mega groot, maar is eigenlijk veel kleiner dan het lijkt.

Je moet je bedenken dat een provincie als Istanboel bijna net zoveel inwoners als Nederland kent. Dat alles zal helpen om die kaart in perspectief te plaatsen.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 21:54]

Tesla is level 2.... we zitten nog een heel eind af van level 5....

https://www.synopsys.com/...omous-driving-levels.html

Nog een leuke podcast over dit onderwerp: https://www.bnr.nl/player/audio/10138327/10396604
Weet je dat heel zeker?? Als je de uitleg leest bij alle levels is Tesla zeker ver voorbij level 2 ..
Wellicht op sommige punten, maar zelf bepalen dat deze een andere auto moet inhalen (het eerste voorbeeld bij level 3) kan de Tesla nog niet of moet ik eerder zeggen, mag deze nog niet. Zie ook de notatie bij level 3 waarbij de Audi die dat wel zou kunnen, nog niet mag in de VS en dus nog fungeert als level 2.
Idd die had ik niet goed bekeken! Daarintegen mag hij wel zonder bestuurder op de openbare weg rijden onder 15km/h. Wat wel weer in level 3 valt! En hij kan al veel meer dan "mag", en dat zal ook nog wel een tijdje zo blijven aangezien wij in een zeldzaam sloom land wonen omtrent regels veranderen !
Een tesla mag niet autonoom zonder bestuurder op de openbare weg rijden. Je doelt waarschijnlijk op de ‘advanced summon’ functie en deze mag alleen gebruikt worden op (privé) parkeerplaatsen. Op de openbare weg zal hij dit weigeren en langs de kant stil gaan staan. Deze functie is net in Nederland geactiveerd en mag alleen gebruikt worden als je minder dan 6 meter in de buurt van het voertuig staat. Volledig nutteloos in Europa dus..

Een tesla kan inderdaad heel veel maar valt momenteel in de L2 categorie. Men kan argumenteren dat L3 al op sommige punten behaald is vanwege Autopilot op de snelweg (van oprit naar afrit) vrijwel autonoom mogelijk is. Citydriving komt er komende kwartaal aan als we Musk moeten geloven.

Anyway, waar overal in de wereld (US, China, etc) het mogelijk is om alle autonome functies van een tesla te gebruiken, is dit in Europa streng verboden. De regulering is zo absurt dat als bijvoorbeeld een bocht niet gehaald kan worden (max 3 m/s), de auto onmiddellijk de besturing over moet geven en uit de bocht moet laten vliegen als je niet oplet. Niet dat de auto dit niet kan halen, maar omdat het gewoon niet mag...

Dit is slechts een enkel voorbeeld van de enorme bureaucratie die ervoor zorgt dat je autonome auto’s de komende jaren niet zal zien in Europa.

Meer info:
https://www.teslarati.com...rictions-explained-video/
https://www.teslarati.com...na-model-3-registrations/
Nog wel nuttig voor mensen die minder valide zijn of voor wanneer je deuren klemgeparkeerd zijn.
Dat is de 'summon' functie, niet de 'advanced summon' waar ik het over heb.

Summon: Moves your car in and out of a tight space using the mobile app or key
Smart Summon: Your car will navigate more complex environments and parking spaces, maneuvering around objects as necessary to come find you in a parking lot.


Uiteraard het voor- en achteruit bewegen van de auto via de app handig maar deze kan ondertussen al veel (advanced summon) wat hier in Europa helaas dus weer niet mag.
Nuttig dank!

Ik summon hem gewoon op de openbare weg hoor ... geen punt bij karwei ;) Maar dat het niet mag ed zal allemaal wel. bureaucratie ten top hier jammer genoeg :(
Tesla is druk aan het lobbyen (te gek voor woorden dat dit moet maar 'if you can't beat them, join them'). Er is nu een draft die mogelijk volgend jaar wordt opgevoerd bij het stemmen. Hierbij mag je 4 m/s bochten maken (t.o.v. 3m/s) en mag de baanwisseling maximaal 15 seconden duren (t.o.v. 5s). Baby stapjes dus..

Hopen dat Tesla dus maar wat omwegen vindt zoals bij karwei :D
Wellicht op sommige punten, maar zelf bepalen dat deze een andere auto moet inhalen (het eerste voorbeeld bij level 3) kan de Tesla nog niet of moet ik eerder zeggen, mag deze nog niet.
Damn, dan heb ik iets speciaals want dat doet mijn Tesla in de VS al bijna een jaar. Zonder enige handmatige handeling.
Heb het in nederland als bijrijder ook al gezien,, maybe een glitch :Y)
@Anoniem: 310408 precies dat is bijna al mooi genoeg voor mij. Ik zou er wat voor over hebben een auto te heben die autonoom rijdt op snelwegen en liefst ook op provinciale wegen.

Ik heb niet direct de behoefte aan een auto die zijn weg weet te vinden in een chaotische stad als Amsterdam (binnenstad). Zeker als dit betekent dat het grootste voordeel (snelweg autonomie) dan vertraagd wordt.

De meeste tijd breng ik, en ik denk velen van ons, door op de snelweg/provinsiale weg. Relatief voorspelbare omgevingen die moeten toch goed te automatiseren zijn op korte termijn?

Uitparkeren, is soms ook erg handig, als je auto idd klem geparkeerd staat of in zo'n krappe parkeer garage.

Laten we daarom ons concentreren op de beste 80% - snel/doorgaande wegen. Dta lefert al veel veel voordeel op. Die andere 20% zullen nog veel meer tijd voor nodig hebben ivm de meest vreemde situaties die je kan tegenkomen en moeilijk te herkennen zijn lijkt me. Plus natuurlijk al dat chaotische verkeer om je heen in een stad als Amsterdam (fiesters, voetgangers).
Mooi ontwerp maar is er iets gezegd over de financiering, de verkoopscijfers en de markten die ze gaan aanboren? Wat mij betreft rammelt dit langs alle kanten.

Bijvoorbeeld omdat het gemiddelde inkomen in Istanbul pakweg 5x lager dan in Europa of Amerika. Als ik de foto’s mag geloven is dit geen goedkoop speelgoed. Je kan je afvragen of er een afzetmarkt is.

De automobielmarkt is bovendien een extreem moeilijke markt (lage marges, hoge complexiteit). De trend is dat autobouwers eerder consolideren en platformen + technologie delen om de kosten te drukken (r&d verdelen over vele miljoenen verkopen, bijv. Ford en VW groep.) en dat in een wereldwijde markt.

Deze move is 100% het tegenovergestelde en de vraag is of dat überhaupt mogelijk is om concurrentieel te zijn in eigen land in een open markt.

Het lijkt mij een utopisch nationalistisch idee. Hun eigen markt is simpelweg te klein en niet kapitaalkrachtig genoeg om levensvatbaar te zijn.

Indien ze plannen hebben om Internationaal te gaan (lijkt wel omdat ze een Italiaans bureau onder de arm genomen hebben. (iets wat de VS of Rusland nooit zou doen!) dan heb je nog miljarden nodig om continu bij te benen wat r&d betreft (automatische piloot, veiligheid, batterijen, motoren, software, productie). Je moet ook een dealernetwerk opzetten en de uw prijspunt zo zetten dat mensen Togg verkiezen boven Volkswagen, Audi, Bmw, Mercedes, Ford, Toyota, Honda, Tesla, Renault etc.

Dit alles met een politiek geladen merk.(staatsinvestering, Erdogan, mensenrechten, Koerden, Islam, oorlog) Het idee om een high-end, autonoom Turks automerk op te mark te zetten lijkt mij volstrekt onhaalbaar.

Bij alles wat ik lees voel ik een politieke realiteit en geen economische realiteit.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 21:54]

In dit interview geeft de CEO aan dat ze de auto aan de hele wereld willen verkopen. Daarvoor moet de auto nog aan heel veel testen onderworpen worden om aan de euroncap standaard te voldoen. Daarbij geeft hij aan dat ze mikken op een releasedatum dat in de 4e kwartaal van 2022 ligt.

Als we het over het financiële gedeelte of een verkoopstrategie hebben: ik ben nergens een prijs tegen gekomen, maar dat is ook niet verwonderlijk aangezien het om een first model en een prototype gaat. De prijzen zullen kort voor de release wel bekendgemaakt worden. Persoonlijk denk ik dat deze auto voor een substantieel deel van de Turkse markt onbetaalbaar zal worden. Mijn zwager heeft onlangs een Citroen C5 Aircross gekocht (nieuw) en omgerekend naar Euro's kwam dat op ongeveer hetzelfde neer. Hij heeft een goede baan in Istanbul en heeft er bijna 10 jaar voor gespaard. Ik heb op een Nederlandse site dezelfde auto geconfigureerd en vervolgens hebben we de prijs dat hij betaald heeft omgerekend naar Euro's. De Nederlandse prijs zat er een paar duizend euro onder.

Wat ik wel tegengekomen ben is dat de Turkse staat al gelijk 30.000 stuks van deze auto's heeft besteld, wordt er belastingvoordeel gegeven (korting op aanschaf? korting op motorrijtuigenbelasting?) en heeft de producent gratis land voor haar productiefaciliteiten gekregen.

Andere landen zullen deze voordelen uiteraard niet geven. Dus ik deel jouw mening: de Turkse markt alleen is niet genoeg en de markt buiten Turkije is ontzettend competitief, vooral als je geen belastingvoordeel krijgt.

Nog een feit: In 2023 bestaat de Turkse staat zoals het door Atatürk is opgericht precies 100 jaar. Dat gaat heel groots gevierd worden. Veel politici doen er alles aan om in dat jaar iets groots te realiseren/beloven. Het zou me niets verbazen als dit er ook onder valt.
Tesla zit momenteel op level 2-3 hangt af van de locatie. Ze willen eind van 2020 level 4-5 hebben bereikt.
Dat zijn aardige stellingen om op te schieten. 50 tot 100 jaar voor level 4? En 1000 jaar voor level 5? Ik vraag me werkelijk af hoe je tot die getallen komt. Misschien kun je dat eens uitleggen. Of zijn het, zoals ik vermoed, gewoon wat wilde gokken? En omdat je jezelf kennelijk gekwalificeerd vindt om bepaalde media "pruts"-media te noemen, moeten we jouw indicaties voor toekomstige technologische ontwikkelingen dan maar klakkeloos aannemen?
En hoe weten we dat jij ook niet een zelfbenoemde tech expert bent?

"We maken het niet meer mee"? Mijn eerste serie op televisie (die ik me kan herinneren) was Floris. In zwartwit. We hadden toen twee zenders die via een antenne op het dak binnenkwamen. Dat was iets minder dan 50 jaar geleden. Als iemand mijn vader toen had verteld dat we over vijftig jaar 4k, full colour, 60 inch televisies zouden hebben, die via een kabel on-demand (huh, wat is dat?) via meer dan 50 kanalen films kunnen kijken waarin vrijwel alles wat je ziet door computers (wat zijn dat?) is gegenereerd, dan had hij waarschijnlijk gezegd "Wij maken het zeker niet mee"
Voor geen van die uitvindingen is redelijke intelligentie in de apparatuur nodig. Voor level 5 autonoom rijden is dat wel nodig. En juist op het gebied van K.I. gaat 't allemaal véél trager dan zoals er al decennia lang wordt voorspeld door velen. Dat dat traag gaat is niet vreemd; een volwassene heeft 18 jaar lang de tijd gehad om ervaringen te verwerken en er van te leren, op allerlei gebieden waar een auto niet eens kan komen. En dan nog blijft zo'n volwassene allerlei fouten maken. Huisrobots waren ook al voorspeld. Daar zijn we in verste verte nog niet.
Wil je nu volledig autonoom rijden toestaan, dan moeten er centra komen van waaruit men op afstand het rijden kan overnemen als de computer het even niet meer weet.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 22 juli 2024 21:54]

Voor al die ontwikkelingen die ik noemde is heel veel meer nodig dan alleen een antenne, een scherm met een hoge resolutie. Al die ontwikkelingen samen zijn een technologisch hoogstandje geweest dat iets heeft opgeleverd dat we 50 jaar geleden niet konden bevatten of dat in ieder geval een heel groot deel van de wereldbevolking af zou hebben gedaan als totale onzin.
En dat was mijn punt: @holoduke51 deed het voorkomen alsof we op een willekeurig moment kunnen voorspellen wat we wel en wat we niet kunnen verwachten op technologisch gebied. Er is een beperkte groep mensen die dat bij benadering kunnen voor de komende 5 tot 10 jaar, namelijk de groep mensen die veel kennis en ervaring hebben in het vakgebied waarover ze een voorspelling doen. Maar ook zij zullen waarschijnlijk moeten toegeven dat 10 jaar al wel heel veel is.
Als het gaat om AI, dan heeft het inderdaad lang geduurd voordat er iets bruikbaars is ontwikkeld. En muggezifters zullen ongetwijfeld graag zeggen dat er nog niets bruikbaars is opgeleverd of, als het bruikbaar is, dat het geen "echte" AI is. Doet er niet toe. AI is een technologische ontwikkeling waar op dit moment erg veel tijd, geld en energie in wordt gestoken en dat heeft resultaat.
Ach, in 1969 dacht men dat we in 1980 op Mars zouden gaan landen. Met K.I. en robots is het niet anders: veel geschreeuw, weinig wol.
Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar, kijk maar naar de posts hier op het forum :)
Soms is het wishfull thinking, klopt. Soms is het marketing, klopt. Maar soms worden we ook verrast door ontwikkelingen die sneller gaan dan verwacht of ontwikkelingen die we niet hadden voorspeld.
Overigens vindt ik het wel opvallend dat op een technologie-forum de reacties wel heel erg vaak pessimistisch zijn. Kan niet, mag niet, gaat niet, wordt niet en nooit voeren de boventoon.
Als het gaat om AI, dan heeft het inderdaad lang geduurd voordat er iets bruikbaars is ontwikkeld. En muggezifters zullen ongetwijfeld graag zeggen dat er nog niets bruikbaars is opgeleverd of, als het bruikbaar is, dat het geen "echte" AI is. Doet er niet toe. AI is een technologische ontwikkeling waar op dit moment erg veel tijd, geld en energie in wordt gestoken en dat heeft resultaat.
Het probleem met AI is dat het een bewegend doel is. Er is al heel veel bruikbaars bereikt de afgelopen 50 jaar, maar zodra we een bepaalde functionaliteit werkend hebben heet het ineens geen AI meer. Het lijkt alsof je met AI alleen een soort "intelligentie" kan aanduiden wat we nog niet in een werkend computermodel hebben omgezet.
Ik denk inderdaad dat de term AI wordt misbruikt, hoewel je zou kunnen stellen dat dat ook maar van de definitie afhangt. Als het gaat om zelfrijdende auto's dan is dat in mijn definitie wel degelijk een AI-systeem. Misschien moet je zeggen: een zelfrijdende auto is onderdeel van een AI.Het zelflerende stuk wordt namelijk in de fabriek gedaan, het resultaat wordt met updates naar de auto's gestuurd, waar het een rigide systeem vormt.
Goed punt.
Maar het verschil is wel, dat een persoon zelf dingen zal moeten leren/ervaren.
Met K.I. is het mogelijk om de leercurves van miljoenen auto's te koppelen, waarmee de intelligentie per "device" natuurlijk exponentieel toeneemt in een bizar veel kortere tijd :)
Waymo zit al op level 4 (2019) :X
Ik ga ervan uit dat de meeste mensen die zo'n premium elektrische wagen rijden, niet wonen in een appartement. Maar in een huis met een eigen oprit, in dat geval lijkt thuis opladen mij geen enkel probleem..?
Ik woon nu toevallig in een huis met oprit, maar kon even goed een appartementje zijn. Dus dan is thuis opladen wel een probleem... Maar dan zou ik mogelijks wel ergens een garagebox kopen of huren waar elektriciteit voorzien is.
Ik zie die oplaadpalen toch echt als noodhulp
De vraag in het algemeen is wat gebeurt en met de data in jou auto. Je smartphone is verbonden, je kan via de auto emails lezen kan er dan ook meegelezen worden.

Bij ieder merk is de vraag wat gebeurt er met data. Je kan ook een polestar (volvo) kopen Chineese eigenaar, gaat jou data ook naar China.

Turkije in de huidige situatie zou voor sommigen ook een gevaar qua data kunnen zijn. Maar in het algemeen data is een thema waar je goed over moet nadenken.
Op den duur moeten er volgens een TOGG-kopstuk 15 verschillende opties zijn.

Dat moet 5 zijn.

Dit wordt de sedan versie.
Voorkant SUV versie

[Reactie gewijzigd door c-nan op 22 juli 2024 21:54]

Hé de nieuwe peugeot
Er is massa productie van auto's in Turkije, al behoorlijk lang, wellicht even inlezen eerst? Hoezo zou dat een bommetje worden, alsof ze daar geen goede engineers hebben?

https://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_industry_in_Turkey
Erdo word niet algemeen |:( 8)7 vertrouwd en een groot aantal volgers van hem.
Vind het een mooi design. Slim om een design bedrijf te pakken dat ervaring heeft.

De kwestie kwa staatsteun etc dat is een andere vraag niet mijn business sector maar krijgen europese spelers het ook?

Iemand meer informatie ?
Ik vind de Turkse situatie sowieso wat anders dan die in West Europa. Frankrijk en Duitsland hebben in tegenstelling tot Turkije al een goed ontwikkelde auto-industrie maar hebben over de jaren toch miljarden staatssteun ontvangen en als faillissement dreigde is menig autofabrikant uit de brand geholpen met belastinggeld. Een paar weken terug is nog 3,2 miljard euro aan staatssteun door de Europese Commissie goedgekeurd voor de bouw van een accufabriek, waar het strategisch belang ervan wordt benadrukt. Het klinkt toch erg naar de verwoordingen die hier gebruikt worden door Turkije.
De Europese Commissie heeft zeven landen toestemming gegeven om staatssteun te verlenen aan de bouw van een accufabriek.

“De productie van accu's in Europa is van strategisch belang voor onze economie en onze samenleving. Dit biedt namelijk potentieel in termen van schone mobiliteit en energie, werkgelegenheid, duurzaamheid en concurrentievermogen", stelt Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie.

https://automotive-online...nvestering-in-accufabriek

[Reactie gewijzigd door sampoo op 22 juli 2024 21:54]

Mooi design, maar volgens mij wel een beetje bij elkaar gejat.
Mooi design, maar volgens mij wel een beetje bij elkaar gejat.
Het is helemaal niet mogelijk een normale auto te ontwerpen zonder dat grote delen lijken op meerdere van de vele duizenden auto-ontwerpen die er ooit geweest zijn.
https://www.google.be/sea...safari&prmd=isnv&hl=en-GB

Pininfarina had 2 jaar geleden als iets soortgelijks gedesignd voor de chinezen
je weet niet wat er in de contracten staat. Als de rechten zijn voorbehouden aan Pininfarina, dan kan Pininfarina er mee doen wat ze willen.

Ik heb het ooit gezien bij Swatch (horloges). Er zou een digitale opvolger worden ontwikkelt op de analoge pager (het was midden jaren 90) en opeens stond alles on-hold. Swatch wilde de patenten die in de pager werden gebruikt. Dat was en no-go omdat het bedrijf alles zelf had ontwikkelt en patenten ook voor andere klanten werden ingezet.
Ja gebeurd wel vaker, zoals de spyker c12 zagato een gekocht en bestaand ontwerp van zagato, vervolgens naar spyker smaak is aangepast.
Ze zijn een ontwerpstudio. Logisch dat je voor meerdere klanten werkt.
Ja heel vreemd een onafhankelijk ontwerpbureau wat verschillende bedrijven als klant heeft... 8)7
Zoveel mogelijkheden zijn er niet meer binnen de huidige formfactors.
Ja het zou ook raar zijn als alle auto's op elkaar leken... [/sarcasme]
Zekers. Als je zou zeggen dat het een peugeot is zou niemand je tegen spreken

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 21:54]

Italiaans design, Pininfarina. Ik vraag mij zelfs af of het uberhaupt elektrische voertuigen waren die voorgesteld werden als de fabriek nog moet gebouwd worden.

[edit:typo]

[Reactie gewijzigd door StGermain op 22 juli 2024 21:54]

Ook Europese spelers in Turkije krijgen die steun. Volkswagen opent binnenkort ook een fabriek in Turkije. Eerste 5 jaar geen belasting.
bedankt. Het is inderdaad als iedereen dezelfde steun krijgt dan is het geen oneerlijk speelveld.
Achterkant van een Audi en voorkant van een Volvo.
De achterkant lijkt me eerder gejat geinspireerd door de Porsche Cayenne. Vergelijk dit eens:
https://tweakers.net/i/Co...3264328.png?f=imagenormal
https://www.motor1.com/porsche/cayenne/
En de voorkant lijkt eerder op de nieuwe Peugeot 4008.
Je hebt gelijk. ;)
Wees blij dat het niet op een mooie auto geinspireerd is dan :)
Voorkant lijkt meer op de huidige jeeps (fugly renegade daargelaten).
Ben geen fan de man in kwestie. Ook geen fan van zijn deel aan de presentatie. Ondanks een enorm technologische prestatie weet hij het alsnog aan politiek te koppelen. :|

Dat terzijde,

De auto's zien er absoluut veelbelovend uit. Erg slim om een gerenommeerde en zeer respectabele naam als Pininfarina voor het uiterlijk verantwoordelijk te stellen. " Tegen 2022 moet Turkije ook een landelijk dekkend laadnetwerk hebben." hier stel ik echter mijn twijfels bij. Turkije is zeer uitgestrekt met veel steden/dorpen die letterlijk in niemandsland liggen. Daarbij een elektrische auto valt op staat met een goede laadnetwerk betwijfel ik of binnen 2 jaar een landelijke dekking behaald kan worden.

[Reactie gewijzigd door CG-Design op 22 juli 2024 21:54]

Daarbij een elektrische auto valt op staat met een goede laadnetwerk betwijfel ik of binnen 2 jaar een landelijke dekking behaald kan worden.
Die denkfout wordt nog steeds gemaakt. Voor het hele kleine deel van de mensen die afstanden moeten afleggen is diesel of benzine de komende jaren gewoon de handigste oplossing. Voor al die mensen die slechts regionaal rijden (woon-werkverkeer e.d.) is elektrisch al prima. En ooit zal alles elektrisch worden en tegen die tijd is er ook wel een uitgebreider laadnetwerk. Ik hoor collega's van me die al elektrisch rijden nooit klagen over het bereik of gebrek aan laadmogelijkheden. Die laden 's nacht de auto thuis op, en eventueel gooien ze hem bij een klant nog aan de lader (maar dat is meer omdat het dan gratis is...) en hebben geen behoefte aan een uitgebreider laadnetwerk.
en als je op 8 hoog woont? Laad je hem dan thuis even op?

En als je in een stad woont waar je minimaal een km van je huis af moet parkeren?

[Reactie gewijzigd door NoobishPro op 22 juli 2024 21:54]

Dit lees ik zo vaak: “wat als je in een flat woont?”.
Nou, dan staat er gewoon een laadpaal waar je auto nu ook geparkeerd staat.
Ik zie dat niet als een probeleem.

Bij de meeste flats zijn grote parkeerplaatsen voor de ingang.
Daar komen dan de laadpalen te staan.

Net zoals in de stad. Zoals je vroeger bij iedere losse parkeerplaats een parkeermeter had, heb je daar dan nu een laadpunt.
Dat is nu niet zo. In mijn dorp is er één laadpaal in heel het dorp en er zijn hier meerdere Tesla's. En hoeveel laadpunten moet je dan hebben?

[Reactie gewijzigd door NoobishPro op 22 juli 2024 21:54]

Nu nog niet nee.
Toen de eerste ICE wagens op de weg kwamen, waren er ook geen tankstations.
Pas jaren later werd het een beetje normaal, maar dan varieerde de kwaliteit van de brandstof weer enorm (wat we nu zien met wildgroei aan bedrijven die palen aanbieden met verschillende laadsnelheden en prijzen).
Op termijn komt dat wel goed.

Een ideale verhouding zou 1 op 1 zijn voor iedere openbare parkeerplaats.
Verschilt het toch nog wel een stuk of dat Nl (of ander dichtbevolkt land) of Turkije is. Maar ook daar zal meeste vraag in de steden zijn voor dagelijks w/w verkeer. Maar dan niet perse geschikt om mee op vakantie te gaan aan de andere kant vh land...
Je kan al vanaf hier rijden naar Turkije naar Izmir, Ankara en Istanbul. Ik heb afgelopen zomer een Model X gezien in Istanbul met een Nederlandse kenteken.
Je kan bijna overal geraken met een elektrische auto, de vraag is alleen hoelang je er over doet.
Als er geen snelle laadpalen zijn en je moet hem ergens 12u aan de stekker hangen elke ~400km ben je wel even bezig. Izmir is 3200km. Dat is 8x laden à 12u, dus zou je 96u verliezen (als je onderweg naar Izmir ook geen snelladers zou hebben)
Izmir naar Ankara is ook 600km, mag je onderweg dus ook nog ergens 12u aan kant gaan staan.
Je maakt een paar denkfouten:

- van die 3200 km naar Izmir is maar een klein deel in Turkije zelf. In het hele Europese deel zijn al snelladers.
- op die afstand heb je sowieso 2 of 3 overnachtingen en dan verlies je geen tijd.
- in het voorbeeld Izmir-Ankara hoef je niet helemaal vol te laden. Als je met een volle accu vertrekt hoef je onderweg nog maar de helft bij te laden. In jouw voorbeeld dus 6 uur ipv 12.
- naast DC snelladen en langzaam laden op 3,6 kW bestaat er ook laden op 7 of 11 kW. Daarmee reduceer je de laadtijd al naar 2-3 uur en zou het dus al te doen zijn (opladen tijdens een ruime lunchpauze).

Maar desondanks: het gaat zoveel makkelijker met een goed en betrouwbaar netwerk van snelladers. Dit is ook zeker waar Tesla een enorm voordeel heeft tov iedere andere elektrische auto. Hoe leuk je een Porsche Taican, Jaguar I-Pace of Audi eTron ook vindt, zodra je de grens overgaat is het een stuk meer gedoe dan een Tesla.
Ik deed gewoon even een worst-case-scenario. Ik zei ook '(als je onderweg naar Izmir ook geen snelladers zou hebben)'. :)
Verder heb je wel gelijk natuurlijk. Een goeie infrastructuur is het allerbelangrijkste voor elektrische wagens.
En hoewel Tesla hier (vooral in de US) zeker een groot voordeel heeft is hun grote succes ook hun grootste nadeel.
Ik zie op Reddit vaak posts voorbij komen van Tesla superchargers die overvol zijn en je uren moet staan aanschuiven. Voorbeeldje: https://www.reddit.com/r/.../egjwhg/slo_supercharger/
Yo die video herken ik gewoon van een Tesla bijeenkomst. :/ :/
Je bedoelt dat dit uitzonderlijk is vanwege een meet-up?
Ik denk toch dat er (specifiek voor deze locatie misschien) een probleem is.
Andere video: https://youtu.be/a1uFudf37JU
En hier komen ze hun mobiele charger zetten voor extra plaatsen: https://youtu.be/Og5eKT2lP6M
Vlak Ionity niet uit. Die zijn hard bezig met het uitrollen van hun netwerk in Europa.

https://ionity.eu/en/where-and-how.html
Ja, dat komt langzaam op gang. Maar als Tesla rijder kun je natuurlijk ook gebruikmaken van deze en andere infrastructuur: Ionity, New Motion, Fastned, etc.

Als niet-Tesla rijder mis je de mogelijkheid van de Supercharger stations en de Destination Chargers. Wat Tesla bijvoorbeeld heel goed doet is om in populaire bestemmingen ook snelladers te plaatsen. Was bijvoorbeeld vorig jaar in Sankt Anton: daar staan geloof ik iets van 16 Tesla palen. Misschien dat er ergens 1 andere snellader staat voor de overige merken.

Ook het gemak waarmee je de Superchargers gebruikt is enorm: inpluggen en klaar. Geen pasjes nodig voor verschillende landen.
Ik adviseer je om naar plugshare te kijken en abetterrouteplanner.com er komen steeds meer fastchargers.

ZES is een grote speler daar.
https://zes.net/en/charging-points.html
Ik woon zelf net iets voorbij Izmir 3300KM en had het al uitgezocht. Van hier tot Izmir zijn er al fastchargers beschikbaar, daarna gewoon thuis snachts aan de lader :)

Overigens stop ik niet 8x maar iets van 80x onderweg 😀 ben geen robot.

Hoop dat deze betaalbaar wordt, dan ga ik voor een keertje met de vliegtuig heen en kom ik met de auto terug :Y) ik vind die sedan echt prachtig en de interieur is om te smullen. Dat vond ik altijd zo jammer van de Tesla, binnenkant is om te huilen.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 22 juli 2024 21:54]

Gewoon even mijn verbazing,, waarvoor stop je 80x? Wij rijden van croatië naar nederland en maken maybe 8 stops voor het tanken (lpg in het buitenland is hell).
Ik maak er geen race van, doe het rustig. Als ik honger of trek heb ga ik lekker een stad in, gebeurd niet perse op het zelfde moment als ik moet gaan tanken, dus dan stop ik apart voor eten en tanken. Dan heb ik weer slaap ga ik ff pitten enz. Ik zoek mijn limieten niet meer op (heb het vroeger wel gedaan). Verder stop ik ook voor sightseeing, al heb ik nu wel alles gezien op mijn verschillende routes denk ik.

Mijn vakantie begint gewoon zodra ik mijn straat uitrij en niet pas als ik in Turkije ben. Heb ook alle tijd, 2 maanden :Y)
Het duurt veel te lang als je rekening moet houden met laden. Ik ga dan ook niet op vakantie met mijn elektrische auto maar overweeg over te stappen naar een hybride terug. PHEV dan.
Ik denk dat een landelijke dekking makkelijk gedaan kan worden in Turkije, de meeste tankstations zijn Turks. De regering kan makkelijk een wet opleggen dat deze tankstations verplicht een 5-tal opladers aan te leggen per tankstation.
Op zich ook best haalbaar. Noorwegen is ook enorm uitgestrekt en die hebben dan nog met een temperatuurprobleem te maken. Toch wil dat land zo snel mogelijk alles elektrisch hebben, die zijn er zwaar rigoreus bezig. Economisch zijn Noorwegen en Turkije enorm verschillend maar een discutabel regime met geld kan dit voor elkaar krijgen in een land als Turkije.
Noorwegen is dan ook een schatrijk land, dankzij...... de olie/gas inkomsten.
Nederland is de 15e economie ter wereld.
Zo slecht zijn de investeringen in Nederland dus blijkbaar niet geweest...
Eerste kan ik me nog iets bij voorstellen.
De afstand tot de EU is het standaard-populistische geblaat waar ik echt niks anders mee kan dan zeggen: laten we eens kijken hoe geweldig het met de UK gaat over een jaar of 3...
Maar of Pirinfarina ook het juiste bedrijf hiervoor is? Dat dacht NS namelijk ook bij het ontwerpen van de V220 en V250 (Fyra), maar dat ontwerp werd door nagenoeg iedere reiziger afgekraakt (even los van de technische kwaliteit van de treinen; dat is weer een ander verhaal waar Pininfirina niks aan kon doen).

LET OP, MENSEN: ik heb het dus over het ONTWERP VAN PIRINFARINA wat werd afgekraakt door reizigers. De technische problemen kon Pirinfarina niks aan doen. Dus houdt dat nu alsjeblieft buiten de discussie.

En ook de Hyundai Matrix werd ontworpen door Pirinfarina, maar om nou te zeggen dat die succesvol was?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 21:54]

Mijn moeder haar Hyundai Matrix is ook ontworpen door pininfarina........
In ieder geval meer bekend dan de in het artikel verwezen Karma. Noem dan iig Ferrari en bijv Peugeot 406 coupe
Als je echt een naam hebt, kun je alleen maar mooie auto's maken. Pininfarina is gewoon een designstudio. Maar vraag me af of hun design nou HEDENDAAGS voldoet aan vorm volgt functie in de zin van aerodynamica bij elektrische auto's. Ik geloof er niet zo echt meer in.

Elektrische auto's worden geboren in de windtunnel. Niet op papier, maar in een gesimuleerde computer model omgeving. Het kan ook niet anders, want jij kan in je hoofd op papier die berekeningen en windflows niet allemaal inzien. Er zijn allerlei effecten die zich voordoen met wind. Denk maar eens aan het Coanda Effect en waarom dyson zo goed is met wind efficiëntie.

Artificial Intelligence is ook een grote toolbox in het design van een auto. AI kan heel veel verschillende ontwerpen uitproberen en evolutionair groeien naar een perfecte model.
Wat betekend dat er maar een paar variabelen zouden zijn. Dan zouden alle auto's er hetzelfde uitzien. Je ingangsparameters zijn bijvoorbeeld een bepaalde box aan ruimte die je nodig hebt voor zitruimte en bagage. De zitruimte is gebaseerd op een bepaalde ergonomische positie en wellicht ervaringen mbt veiligheid.
Neem bijvoorbeeld het BMW gamma, de zitpositie in een Z4, een 5 serie en een X5 zijn totaal anders, maar allemaal op hun manier goed. Dit geeft allemaal andere ruimtebehoeften. Voorlopig is de computer nog niet in staat een ergonomische positie in te schatten, dus heeft de ontwerper nog zeer veel invloed om ontwerp. Daarnaast hebben zaken als verlichting een grote invloed op de look, maar niet perse op de stroomlijn.

Het aantal parameters is voorlopig te groot om de computer naar een generiek optimimum te laten leiden.

Dit ligt voor bijvoorbeeld een smartphone al wat anders waarbij iedereen streeft naar 100% scherm aan de voorkant.
Zoek eens op generative engineering. Je geeft wat parameters op, en er rolt een door genetische algoritmes geoptimaliseerd design uit. De natuur is ook heel erg geoptimaliseerd door de miljoenen jaren heen. Natuurlijk nog nooit optimaal, maar dat moet de komende miljoenen jaren weer uitwijzen. Ook verandert de omgeving waardoor de parameters waar onze DNA naar optimaliseerd veranderen.

Dit is wel een leuke video betreft generative engineering: https://www.youtube.com/watch?v=aR5N2Jl8k14

Door generative engineering kun je:
- Engineeringstijd besparen.
- Minder materiaal nodig.
- Het ontwerp is sterker dan een mens ooit kan bedenken.
Natuurlijk zitten er mitsen en maren bij. Maar het is echt wel een handige tool om te hebben als engineer.
Ik ben zeer bekend met generative design, maar dit kan niet het grote aantal parameters verwerken dat gepaard gaan met het auto ontwerp.Eerst zal een ontwerper het aantal mogelijkheden moeten beperken door beslissingen te nemen.
Bijvoorbeeld: Zitcomfort gaat vaak samen met zit/beenruimte, wat een negatief effect heeft op de overgebleven ruimte(bagage) en indien overgebleven ruimte gelijk moet blijven, dan heeft het een negatief effect op omvang, daarmee gewicht en energiegebruik. Door hier prioriteiten in aan de geven wordt het aantal keuzes dusdanig beperkt dat de computer voorstellen kan doen.

Als de ontwerper de constraints opgeeft, kan de software met voorstellen komen. Dit betekend dus dat de ontwerper als dusdanig veel beslissingen in het proces neemt dat de uitkomsten per definitie anders gaan zijn.
Klopt, ok ik snap nu je punt. En ben het er mee eens.
Denk dat je je eerst eens even moet inlezen in Pin. Welke auto's ze allemaal getekend hebben (je zult je verbazen!) En welke andere producten.
Ik weet dondersgoed wat ze hebben getekend. Ik zeg alleen dat niet al hun ontwerpen even goed ontvangen worden. Lees je ff in over de Fyra: genoeg filmpjes en fora met reacties van mensen die hem lelijk vonden.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 21:54]

Ja de Fyra, volgens mij is een ontwerp een samenspel tussen opdrachtgever en ontwerper...

En als je op de Fyra (die er overigens helemaal niet verschrikkelijk uit zag) een studie af moet schieten dan mis je toch wel het e.e.a..
Ik vond de Fyra ook prachtig, hoor :) Alleen veel mensen niet, dus daarom probeerde ik alleen aan te geven dat het grote publiek niet alles zomaar mooi vindt alleen omdat er een gerenommeerde naam aan hangt. Snap je?
Wat doet Pininfarina? Alleen het ontwerp of ook hoe de auto in elkaar zit met alle bouten/moeren, elektrische motoren en accu's? Ik denk alleen het ontwerp. Maar of zelfs dat handig is betwijfel ik ook. Kijk naar de nieuwe Volkswagen Golf die een soort tussen auto is voordat men overgaat op elektrisch. Die nieuwe is meer aerodynamisch ontworpen.
Ja, ik zeg ook dat het ONTWERP van de Fyra niet goed ontvangen werd door reizigers. Pininfirina's ontwerp, dus. De technische kwaliteit is niet hun schuld.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 21:54]

Pininfarina : Design, esthetiek, looks, marketing value
Fyra : Techniek, ontwerp, electro-mechanische constructie, duurzaamheid (gebrek aan :D).

Twee totáál verschillende bedrijven en invalshoeken.
Kunnen mensen hier wel lezen? Je bent al de zoveelste die zo reageert. NOGMAALS: ik heb het over het ONTWERP van Pirinfarina dat REIZIGERS lelijk vonden. Ik zeg toch nergens dat zij verantwoordelijk zijn voor de technische problemen? Ik vertel alleen wat mensen van het ONTWERP VAN PIRINFARINA vonden.

Daarbij is Fyra helemaal geen bedrijf: je bedoelt het voormalige AnsaldoBreda, nu Hitachi Rail Italia.

Maar ja, laat ook maar. Tweakers zit blijkbaar vol met Pirinfarina-fanboys die niet kunnen verkroppen dat een ontwerp van hun ook wel eens niet in de smaak valt bij het grote publiek.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 21:54]

fair enough :) Het is erg vroeg in Mexico, excuus!

Maar dan nog : Pininfarina is traditioneel erg succesvol met hun auto-ontwerpen. Blijkbaar niet met treinen, maar dat heeft weinig te maken met hun auto's imho. Verder...het ontwerp van een trein is ondergeschikt aan z'n veiligheid en aerodynamica, terwijl bij autos je met name op aerodynamica best kunt bezuinigen als de looks er baat bij hebben. Zie alle SUV's. Japanse high speed treinen zijn enorm lelijk maar als het werkt, dan werkt het toch? Wat 'het publiek' er van zegt is niet echt relevant.
In het geval van treinen misschien niet, maar in het geval van auto's is de mening van het publiek wel degelijk belangrijk, anders verkopen ze er niet veel van...

Maar goed, om op auto's te blijven: de Hyundai Matrix is ook ontworpen door Pirinfarina en hoeveel rijden er daar van rond? Dus ik blijf erbij dat niet al hun ontwerpen in de smaak vallen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 21:54]

De hyundai Matrix is gepositioneerd als een instapmodel, dus ik vermoed dat net zoals bij alle ontwerp er sterk gekeken is naar wat de consument als 'economisch ontwerp' beziet. Een fabrikant wil ook niet dat z'n instapmodel luxer oogt dan z'n wat hogere segment. En ja, die Matrix is lelijk..maar is wel 9 jaar in productie geweest en wellicht hier niet, maar in andere landen wel een redelijk verkoop succes geweest.

Ik denk eerder dat de observatie moet zijn : Waarom heeft Hyundai voor een budget model een high end designer uit Europa aangetrokken. Gewoon zinloos.
Maar dan nog : Pininfarina is traditioneel erg succesvol met hun auto-ontwerpen.
Lang niet al hun auto-ontwerpen zijn succesvol en/of mooi, de Hyundai Matrix bijvoorbeeld is ook een ontwerp van Pininfarina:
https://media.autoweek.nl/m/m1fyhjtbr5ld.jpg

De Peugeot 406 Coupé was bijvoorbeeld juist wel weer een doorslaand succes vanwege het Pininfarina ontwerp:
https://media.autoweek.nl/m/ecxyylvbjuz3.jpg

Deze TOGG's van Pininfarina zien er naar mijn mening prima uit, dat zal in het wel of niet slagen van deze elektrische auto's vast niet of nauwelijks een rol gaan spelen, daar zal het om hele andere dingen draaien.
gereformeerde
gerenommeerde neem ik aan? :)
Ik las het ook, soms pakken die auto correct dingen best leuk uit haha
Landelijk dekkend kan ook betekenen: om de 500km een 1fase lader hebben staan
Zegt weinig. Laat maar eerst keuren volgens de WLTP methode. De standaard Tesla Model 3 komt dan op 409 km en 428 m.b.v. het extra package.
OT: Euh "gereformeerde"? zeg maar "protestantse" lijkt me niet het goede woord. Als Italiaans bedrijf zijnde lijkt me dan katholieke meer voor de hand liggend maar je bedoelt hier waarschijnlijk: "gerenommeerde" (befaamde, beroemde,..)
Haha! Caffeine tekort ;)
Landelijke dekking met een range van 500km moet te doen zijn. Ook in andere landen staat al een dieselgenerator (...) met stekker in de woestijn.
Die (dieselgeneratoren) zullen er vast af en toe staan ja. Een klein offer zodat je voor de rest wel echt op centraal opgewekte stroom kan rijden, welke ongeacht de grondstof schoner is dan een diesel/benzine auto.
typische Erdogan actie. Economisch gezien volstrekt onhaalbaar, t land zit al ruim een jaar in een diepe recessie?
De Turkse infrastructuur buiten de grote steden is niveau 3de wereld. Dit is puur mooi weer spelen voor de bekende bühne.
Vergelijk dit even met bv de Duitse ontwikkelingen op dat gebied. Die zijn al jaren bezig, en nog gaat het moeizaam.
Dus omdat het economisch minder gaat moet je niet gaan ontwikkelen en produceren zodat het economisch beter gaat? 🤔

De Turkse infrastructuur buiten de steden is sowieso beter dan die van onze buurlanden Belgie en Duitsland, zijn dat 4e wereldlanden dan?

https://www.volkskrant.nl/ws-b5d69ee6
Overigens al direct een reactie uit Duitsland, ze trekken hun tijdlijn 2jr vooruit. Het gaat niet moeizaam, ze willen het gewoon zolang mogelijk rekken (Olie $$). Als Tesla er niet was geweest was het nu nog steeds een droom voor 2050 ofzo.
Een reactie van VW op een auto die nog niet eens bestaat .. en dan zeker omdat ze bang zijn van de succes van Turkije ? Okeee

Dit heeft niks te maken met wat Turkije gisteren heeft laten zien, doe normaal. Ze hadden het doel om in 2025 1 miljoen auto's verkocht te hebben, nu blijkt dat ze dat in 2023 zullen/kunnen halen.
Ze mogen wel opschieten. VW is die grote OEM die op Tesla afkomt met produceren van BEV's? Tesla zit in het eerste of 2de kwartaal van komend jaar over de miljoen en in 2021 behalen ze de 2 miljoen al.

VW mag nog wel wat tandjes bij zetten zodat ze een productie van 2 miljoen BEV's per jaar in 2025 hebben anders is het snel klaar ben ik bang.
Hahaha... sorry maar ik heb al jaren niet meer ingelogd op Tweakers, maar voelde me nu toch nog eens verplicht om te reageren.

Ben jij überhaubt wel eens in Duitsland of Belgie geweest? Of in Turkije buiten de grote steden (die er nu ook niet allemaal en overal zo netjes bij liggen hoor, sorry)? Je maakte vast een grapje, toch? O+

Overigens klopt je eerste zin/paragraaf wel als een bus.
Nou welkom terug. Ik ga toch geen opmerking maken over iets dat ik niet weet. Ik maak elke zomer minimaal 10k km vanaf Nederland naar Turkije en heel veel binnen Turkije naar elke uithoek. Van de ene naar de andere familie is al snel 1000km afstand. Vroeger was dat een ramp, maar de infrastructuur tegenwoordig is echt tip top. Sommige steden zélf hebben wel slechte wegen, die zijn van de oppositie die weigeren wegen te vernieuwen. Maar alle verbindingswegen zijn van de centrale overheid dus je komt wel overal makkelijk.

Door België heen rijden is net een computerspelletje met gaten in de weg ontwijken, je blijft er wel lekker wakker van.
Duitsland zijn het erg veel hobbelende wegen, maar veel beter. Nederland zelf is liniaaltje precies, weet niet of iemand dat nadoet.
Precies wat ik al dacht dat je ging zeggen; de exacte staat van asfalt op (vooral) snelwegen is niet gelijk aan de staat van infrastructuur in een land. Turkije kan inderdaad tegenwoordig vlak asfalt aanleggen, bravo. Mijn ractie komt natuurlijk ook niet uit het niets vallen, ik heb ook al mijn kilometertjes afgemaald in Turkije, Duitsland en Belgie.

Bekijk ook eens HOE en waar die snelwegen aangelegd zijn, hoe ze in elkaar steken. Bekijk ook eens hoe het nét naast die snelwegen eruit ziet, bekijk ook eens de kleinere wegen. Bekijk ook eens hoe verkeersveilig het in elkaar steekt, bekijk ook eens het elektriciteitsnet, bekijk de havens eens. Infrastructuur gaat niet enkel over het asfaltoppervlak van de snelwegen natuurlijk.

Ook een beetje gratuit om al het slechte op "de oppositie" te steken, die natuurlijk ook heel hard tegengewerkt wordt overal door de centrale regering, maar bon.

Even wat voorbeeldjes van wat ik bedoel:
Mooi voetpad : klik

Bekijk die zijstraat eens, of het zebrapad (ja, zoom maar in) of de lijnen naast de weg: klik

Of deze: mooie snelweg ja, mooi asfalt. OP het strand, DOOR het centrum... met overal kruispunten van stofweggetjes, of zelfs prive uitritten die erop uitkomen: klik

Uitzicht op een ziekenhuis in de hoofdstad van Turkije: klik

Wat denk je van dit rangeerterrein? klik

Rij overigens maar eens met een rolstoel door een gemiddelde Turkse stad, of een fiets 8)7

Ik denk dat je mijn punt ondertussen wel zal door hebben, ik kan zo nog de hele dag door voorbeelden geven... Turkije heeft de laatste decennia zeker enkele mooie sprongen voorwaarts gezet, maar er laat nog heel wat qua infrastructuur te wensen over en het is absoluut nog niet te vergelijken met West-Europese landen. Nee ook nog niet met Belgie, sorry.

[Reactie gewijzigd door FReNsJ op 22 juli 2024 21:54]

Gefeliciteerd jongen je kan wat slechte wegen op Google maps vinden in Turkije, waarvan enkele in werkzaamheden nog 👍. Niemand heeft gezegd dat het perfect is daar, ik heb alleen gezegd dat het beter is dan in onze buurlanden. Heb ik een zeer puntje bij je geraakt door iets positiefs over Turkije te zeggen? Verdoe aub iemand anders tijd, wat een diepe haat zeg.
Haha, welke werkzaamheden, mooi aangeduid op de betreffende plekken dan :)

Ik zie gewoon overal in Turkije nog barslechte wegen en onoordeelkundig geplande nieuwe wegen. Ik heb er niets op tegen dat jij Turkije geweldig vindt (vind ik ook hoor, maar dan op andere vlakken dan infrastructuur) en ze zijn zeker stilaan op de goede weg, maar je moet wel realistisch blijven en het niet voordoen alsof de infrastructuur daar al verder staat dan hier in West Europa. Moet je niet kleinzerig over doen.

Ik heb dus helemaal geen haat voor Turkije, waar haal je dat nu weer? Kritiek leveren mag toch?
De wereld is niet zwart-wit hoor... Hoe denk je dat ik weet hoe Turkije er op infrastructuureel vlak uitziet? Alle plaatsen die ik via streetview heb doorgestuurd, zijn plaatsen waar ik meermaals geweest ben, dat zijn geen plekken met werkzaamheden waar het enkele maanden later beter is. Zeker zaken die structureel fout zitten (snelwegen midden door een stad/dorpje met kruispunten op elke mogelijke plek bv, onmogelijkheid voor zwakke weggebruikers om zich veilig te verplaatsen op veel plekken) zijn niet altijd eenvoudig om nadien weer aan te pakken.

[Reactie gewijzigd door FReNsJ op 22 juli 2024 21:54]

Ik snap wat je zegt. En onderliggend zit er een kern van waarheid in. Het is namelijk niet alleen mooi weer spelen, Het is ook een stukje idealisme. Vroeger heeft Turkije zelf auto's gemaakt. Ze willen deze gouden tijden weer laten herleven zo gezegd. Ook heeft Turkije vroeger vliegtuigen gebouwd. En echt serieus, het zou mij niks verbazen als zich zelfs daaraan zouden durven wagen.

Maar de infrastructuur is niet meer wat het 20 jaar geleden was. Er zijn echt hele grote infrastructurele projecten geweest die het wegennet wel degelijk hebben verbeterd. In het oosten zal het nog steeds slecht zijn, maar in het westen tussen de grote steden is het zo slecht niet meer.

De Duitsers hebben flink moeten investeren om Tesla er niet met de buit vandoor te laten gaan. En de eerste volledig electrische modellen rijden al rond. Ik denk dat de Turken veel tech kunnen inkopen en deels gewoon zullen kopieren en dus zullen ze veel minder van de opstart problemen hebben als de Duitsers.

Het is wat dat betreft ook een mooi moment om in te stappen en mee te gaan met de technologie in deze nieuwe markt.

Daarnaast hebben ze in Turkije nog steeds hele lage loonkosten, ze zitten niet in de EU dus ze kunnen er kwa subsidies flink wat tegen aan gooien en ze kunnen hun eigen auto's voor de interne markt snel aantrekkelijk maken doordat er een bijna 100% tax zit op nieuwe auto's in turkije. Daar kun je dus flink wat met incentives doen.

Ze gaan zeker zorgen dat dit een succes gaat worden. Ze hebben teveel te verliezen als het niet zo is.
Tis niet omdat je vroeger auto's maakte, dat het nu ook nog rendabel is;

Bijvoorbeeld België was 1 van de landen met de meeste automerken rond de eeuwwisseling. Dacht 70tal verschillende automerken maakten we toen.
Klopt, maar punt van sommige berichten waar ik het mee eens ben is het volgende: dit is hét moment om in te stappen. Als je gelijk voor honderd procent elektrisch gaat heb je ook niet de lasten te verduren van je investeringen in je diesel- en benzinetechnologie. Dat is waar de Duitsers mee worstelen, ze kunnen namelijk niet van de een op andere dag dat stopzetten.

Algemene plaatje is denk ik als volgt: Als Nederland hebben we niet zoveel last van het alleen maar moeten importeren van auto´s: we zijn doorvoerland voor Duitsland en verdienen onze exportoverschot wel met andere producten. Turkije heeft daarentegen te maken met een importoverschot, waarbij auto´s een groot onderdeel zijn. Een eigen merk geproduceerd op eigen bodem zal ze, mits ze succesvol zijn, ook binnenlands helpen door hun importoverschot te verminderen danwel om te laten slaan in een exportoverschot.
Een jaar in een recessie betekent niet dat de groei van voorafgaande jaren meteen ongedaan worden.
Mmm.. nog niet eens een volledig werkende testversie (alle tellers staan op nul tijdens de testrit). En dan volle productie in 2022? Wordt krap...
Laten we zeggen dat 20% van de auto gebouwd. De keuring zal worden gedaan in Turkije. Scheelt weer qua kritische noten op de crashtest.
Beetje dictatorstaat kan dat redden. Er kwam laatst zoiets voorbij bij Ruben Terlou in China. Als ze daar een brug willen bouwen slopen ze gewoon de huizen die in de weg staan, die brug staat er op een paar maanden. In 2012 bouwde Azerbeidjan een volledige lichtgevende concertarena op acht maanden voor het songfestival (dat nu staat te verkommeren), dat is hier ondenkbaar. Die tellers herstellen ze wel, die fabriek staat er zo. Ik ben ook benieuwd maar ik zie het ze wel doen. Als een dergelijk regime iets in hun kop heeft...
Vroeger ging het hier ook zo. Hele spoorlijnen werden aangelegd in krap 2 jaar tijd, bruggen of geen bruggen, bergen of geen bergen (in het geval van sommige andere westerse landen). Schoolgebouwen werden ook in 1 jaar neergezet (en velen uit die tijd staan er nog steeds, dus niks mis met de kwaliteit). Nu kost het alleen al 1-2 jaar om alle vergunningen en bouwtekeningen rond te krijgen.
Schoolgebouwen werden ook in 1 jaar neergezet (en velen uit die tijd staan er nog steeds, dus niks mis met de kwaliteit).
Behalve dan dat ze niet geïsoleerd zijn of asbest hebben.
Ik had het over schoolgebouwen uit 1900-1930, toen was er nog nauwelijks asbest. En isolatie is bij de meeste gebouwen inmiddels toegevoegd.

Maar we hadden het niet over moderne eigenschappen (isolatie, geen asbest, etc.), we hadden het over structurele bouwkwaliteit.
Ik zie het nergens gaan over 'structurele bouwkwaliteit'; verder zijn isolatie en 'geen schadelijke stoffen' m.i. gewoon onderdeel van o.a. 'essentiële bouwkwaliteiten' en 'initiële voorwaarden'.
Nu kost het alleen al 1-2 jaar om alle vergunningen en bouwtekeningen rond te krijgen.
En terecht. Vroeger hield men minder rekening met gevolgen zoals voor overlast, milieu en arbeidsomstandigheden.
Ik geef je wel een beetje gelijk, zeker waar dingen zoals huizen weg moeten, maar een heel stuk dat bij ons in Belgie toch ook meespeelt is complete incompetentie en een volledig gebrek aan planning.

Enkele voorbeelden:
- autostrade bij Antwerpen moest hersteld worden, men sluit 2 baanvakken af, vervolgens gebeurt er 2 (!!!) weken niets, en dan begint men aan de herstelwerken
- straat bij mij moest vernieuwd worden, men begint eerst al de asfalt van mijn straat weg te schrapen, men doet hetzelfde in al de andere straten in de buurt, zodat niemand nog door kan, dan begint men rustig straat per straat af te werken, terwijl dat hetzelfde team was en de apparaten gewoon langs de kant van de straat stonden. Bovendien had men dan nog de straat zo smal getekend, dat de vuilniskar niet meer door kon.

Dat lijkt me dan in andere landen toch wel soms iets beter te werken. De concertarena in Baku staat trouwens niet te verkommeren, maar wordt echt nog wel gebruikt - Christina Aguilera heeft er vorig jaar nog opgetreden, voor de rest zijn het vaak wel redelijk onbekende, voor ons toch, optredens.
Ik geef je wel een beetje gelijk, zeker waar dingen zoals huizen weg moeten, maar een heel stuk dat bij ons in Belgie toch ook meespeelt is complete incompetentie en een volledig gebrek aan planning.

Enkele voorbeelden:
- autostrade bij Antwerpen moest hersteld worden, men sluit 2 baanvakken af, vervolgens gebeurt er 2 (!!!) weken niets, en dan begint men aan de herstelwerken
- straat bij mij moest vernieuwd worden, men begint eerst al de asfalt van mijn straat weg te schrapen, men doet hetzelfde in al de andere straten in de buurt, zodat niemand nog door kan, dan begint men rustig straat per straat af te werken, terwijl dat hetzelfde team was en de apparaten gewoon langs de kant van de straat stonden. Bovendien had men dan nog de straat zo smal getekend, dat de vuilniskar niet meer door kon.

Dat lijkt me dan in andere landen toch wel soms iets beter te werken. De concertarena in Baku staat trouwens niet te verkommeren, maar wordt echt nog wel gebruikt - Christina Aguilera heeft er vorig jaar nog opgetreden, voor de rest zijn het vaak wel redelijk onbekende, voor ons toch, optredens.
Inderdaad hier een België hebben we een serieus gebrek aan planning de brug op de e313/e314 in Lummen is na 3.5 jaar misschien zelfs langer nog steeds niet volledig klaar.

Ontopic: ter vergelijking hebben ze in Istanboel op ongeveer 4 jaar tijd een van de grootste luchthavens ter wereld geopend "De bouw werd op 3 mei 2013 voor € 22 miljard gegund, en werd op 1 mei 2015 gestart."
"Nadat er tijdens de bouw vertraging werd opgelopen, werd de aangekondigde opening driemaal uitgesteld waarna de opening op 6 april 2019 heeft plaatsgevonden."
Dus als het hun niet lukt tegen 2022 zie ik hun dit wel doen tegen 2023, wat volgens mij ook de deadline is voor Erdogan aangezien er dan opnieuw verkiezingen zijn.
Mwa, planning is niet altijd beter buiten België. Belangrijke toegangsweg hier (in mijn stad, in Nederland) werd eind van de zomer vernieuwd, maar de werken begonnen 1 week eerder dan gepland en stond aangegeven. En de alternatieve route kostte veel meer reistijd (want veel omrijden en drukte op smalle wegen), dus veel mensen kwamen te laat. En veel bussen kwamen ook te laat omdat de dienstregeling daar ook niet op voorzien had.

Om maar even EEN voorbeeld te noemen.
Het probleem speelt in veel landen. Sinds de ingestorte brug in Genua zijn ze in Italië ook wakker geworden. De Merwedebrug in Nederland is weken afgesloten geweest voor vrachtverkeer, de nieuwe HSL brug over het Hollandsch Diep kan niet gebruikt worden als het waait en ga zo maar door. Dit is enkel Nederland/België, je gaat genoeg voorbeelden vinden van infrastructuurwerken met problemen waarvan je denkt, hoe kan het ooit gebeuren. Maar volgens mij dwalen we af van Turkse auto's :P
Om nog maar te zwijgen over Berlijns "nieuwe" vliegveld dat alleen nog wordt geopend als er een wonder gebeurt :P
Mooi initiatief. Rijden ze daar al snel volledig electrisch voor weinig. Zeker goed voor de grote steden. Zien er ook goed uit, slim om er Italianen bij te halen. Ben benieuwd of ze dit ook allemaal voor elkaar gaan krijgen.
Ik denk het niet. Er zitten veel features in die ze extern inkopen en die inkoop moeten ze in dollars of euro's aftikken. Daarnaast gaat het om een luxe auto welke onbetaalbaar is voor het gewone volk daar.

Het is duidelijk dat ze met deze auto mikken op de rijke Europese en Amerikaanse markt aangezien de president het er ook over had dat ze de Europese markt open gingen breken oid.
Waar haal je dit vandaan? De auto is een joint venture tussen 5 turkse auto maatschappijen. Die gebruiken een eigen techniek, zelfs de accu is van eigen makelij aangezien die een nieuwe laadtechniek (volgens hun!) bevat die de auto van 0 naar 80 oplaad in maar 30 minuten. De eerste klant(en) dat wordt de overheid zelf. Waar zij volkswagen wilden gaan rijden, is dat nu toch TOGG geworden. Een automerk uit eigenhuis, gefinancierd met de duitzak van de overheid zelf. De eerste focus ligt dus op hun eigen markt, en dan komt de rest. Er komen ook meerdere modellen in de toekomst.
Ik zie die camera spiegels die ze inkopen bij Audi. Ik zie een hoop tech die ze inkopen bij Bosch. Ik weet niet hoe lang ze er al mee bezig zijn, maar het lijkt me sterk dat ze zo even 1, 2, 3 dit soort systemen uit de grond stampen en 100% werkend hebben. De ontwikkeling van dat soort systemen heeft tijd nodig, heel veel tijd.
Waar haal je vandaan dat de camera spiegels bij Audi vandaan komen?
Omdat Audi dat als eerste op een productie model heeft verkocht? Dat is gewoon omdat Audi als eerste er bij was nadat de wetgeving daarrond is aangepast. Technisch is zo'n camera spiegel niet echt ingewikkeld te noemen, dat kan iedere fabrikant zelf wel ontwerpen en maken.
En iedere Europese fabrikant zou nergens staan zonder Bosch.
Omdat Audi daar nogal wat patenten op heeft. Is een van de weinige dingen die door een autofabrikant zelf is ontwikkeld.
Ze hebben ook niet veel andere opties buiten ouderwetse spiegels om. Ze zouden alleen camera's kunnen gebruiken, maar dan krijgen ze het aan de stok met VDL op patentgebied. Of een verticale versie van Audi's spiegels, maar dan krijgen ze het met MAN aan de stok.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 21:54]

Dat is het punt wat ik probeer te maken. In de automotive industrie zitten zoveel spelers, wij zien alleen de grote merken. Er spelen veel grote belangen en gaat veel geld in rond. Bijna alles is wel afgezet met patenten, patenten die wel vrij zijn voor licenties, maar dan moet je ze wel afrekenen in euro's.
Ik denk dat een beetje dictator zich niet echt veel gaat aantrekken van patenten :)
Als hij die dingen buiten Turkije wil verkopen zal hij wel moeten.
Honda heeft die toch ook al gepresenteerd om hun EV?

Even gezocht op "audi patents camera side mirror".
Kom deze tegen: https://patents.google.com/patent/US20120069184A1/en

Maar jongens toch, in een snelle scan zie ik daar toch geen enkele originele gedachte.
Dat dat patent goedgekeurd is, snap ik echt niet.
Dat lijkt op eerste oog, gewoon een camera pakken, monteren en klaar. Maar Audi heeft er best veel tijd en geld ingestoken om de ervaring van de virtual mirror zo goed mogelijk te krijgen. Ze heb je te maken met dingen als invalshoek, dodehoek, etc. etc. etc. Ik weet even niet hoe de productie camera eruit ziet, maar ze hebben destijds geexperimenteerd met het stichen van meerdere sensoren en zelfs met head tracking om het beeld mee te laten bewegen.

Als het gaat om veiligheid en duurzaamheid dan is echt niks simpel zoals het lijkt.
Dat dat patent goedgekeurd is, snap ik echt niet.
Dat kun je over zoveel patenten denken. Rechthoekige vorm, ronde hoeken, dat soort dingen....

Verder is de VS vreselijk laks met zijn patenten; zo'n beetje alles wordt goed gekeurd, en als iemand vindt dat het inbreuk maakt op zijn patent met jouw patent, moet hij jou maar aanklagen.

En maar afvragen waarom ze zoveel advocaten hebben daar.
Wat is er het probleem van? Waarom zelf iets maken als er al perfect werkende producten op de markt zijn.
Het probleem voor Turkije is dat ze die dingen moeten afrekenen in dollars of euros. De TRY staat op dit moment op 6,65 euro, maar er zijn momenten geweest dat hij boven de 8 schoot.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 21:54]

Dat zijn grote contracten en daar worden afspraken over gemaakt. Dan is een fluctuatie in koersen niet belangrijk omdat dat meegenomen wordt in die contracten.
Nee hoor, koersfluctuaties worden nooit meegenomen. Daarom worden ze alleen afgesloten in Euro of Dollar p/unit bij internationale contracten.

Daarom was iedereen ook zo blij met de Euro die internationale inkoop deed binnen Europa; scheelde gigantische hoofdpijn.
Kan, kan ook niet. Als een leverancier 100 euro per unit wil, dan wil hij 100 euro per unit. Maar goed, de relatief zwakke positie van de TRY zal een groot probleem zijn, ook al worden fluctuaties meegenomen.
Had Turkije geen verbod op zakelijke contracten in buitenlandse valuta's sinds 2018? Dit om te voorkomen dat de Lira waarde verliest?

https://www.telegraaf.nl/...behoud-op-lira-contracten
Ik ben niet zo bekend met die materie, maar je link gaat over dat ze uitzonderingen hebben ingevoerd voor oa import/export.
Audi is niet de enige die camera spiegels heeft ontwikkeld of soortgelijke techniek. Zo heb je de gestoorde hypercar de Apollo intensa emozione, die heeft ook spiegels als camera's en ik denk niet dat zij die bij Audi hebben afgenomen. Bosch zie ik wel gebeuren, maar daarvan komen bijna in elk auto onderdelen van voor omdat zij die gewoon ontwikkelen, remschijven ook zo vaak gekocht toentertijd voor mijn eigen auto's. En vergeet aub niet dat er veel auto technieken zijn waarvan de patenten gewoon openbaar zijn en iedereen daar gebruik mag van maken, zoals dat van Tesla ;)
Italianen hebben zeker ontwerpervaring, sommige van hun auto's worden tot de mooiste ooit gerekend. Betrouwbaarheid is iets anders helaas...
Anoniem: 345323 @Andros28 december 2019 13:40
Ach, de Duitse auto's zijn qua betrouwbaarheid ook nogal gezakt de laatste 15 jaar. Anekdotisch kan ik je melden dat de kleine Italiaanse auto's zeker niet onder doen voor de gemiddelde Duitser. En al helemaal niet voor de Franse auto's. Eigenlijk best jammer, want Italiaanse auto's zijn wel de mooiste inderdaad.
Das dus pure smaak, zelf heb ik dus een hele andere mening over italiaans design...
Beelden die mensen hebben stroken niet altijd met de feiten:

https://www.autoedizione....t-betrouwbare-autos-ooit/
Da's één voorbeeld. Zullen we het eens hebben over Lancia en Alfa-Romeo ;) ?
Mij best: https://corsaitalia.com/a...etrouwbare-europese-merk/

Alfa Romeo heeft zijn negatieve naam te danken aan de Alfa-Sud-fabriek, waar daadwerkelijk het nodige aan de hand was met de kwaliteit. Tijden veranderen echter, die fabriek maakt geen Alfa's meer en tegenwoordig wordt daar de Panda gemaakt. De fabriek heeft een WCM Gold-ondersteiding voor hoge kwaliteit: https://www.fcagroup.com/...s/pomigliano_stories.aspx

Wat betreft Lancia kan ik je minder feiten geven, het merk maakt al sedert de jaren '60 deel uit van de Fiat-groep en de auto's worden ook al veel langer in Fiat-fabrieken gemaakt, de kwaliteit zal dan ook redelijk gelijk op zijn gegaan met Fiat-kwaliteit. Er was geen sprake van een specifieke fabriek. Ik denk we kunnen stellen dat ook Fiat in het verleden wel het nodige aan te merken is, maar in elk geval was mijn punt dat reputatie niet altijd overeen komt met de feiten. Misschien dat ze hun reputatie terecht hebben gekregen, maar je kunt situaties uit een ver verleden niet zomaar op de dag van vandaag projecteren.
Ik rij nu bijna 5 jaar rond in een inmiddels 12 jaar oude Lancia Ypsilon en afgezien van de enkele elektronische gremlin (rare foutmelding die bij een herstart altijd weg is) doet hij het altijd. Maar goed, het is anekdotisch, hieronder wordt van de ADAC een overzicht gepubliceerd waaruit blijkt dat het uien is.

Wellicht heeft het iets te maken met Chrysler, begin van de jaren 00 eerst Daimler bijna om zeep, nu zitten Fiat en sinds een maand ook het PSA concern met de gebakken peren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 345323 op 22 juli 2024 21:54]

qua design valt het heel goed mee moet ik zeggen. Zowel de platte neus en de fake grill zien er goed uit.
Whahaha die testrit. Lijkt wel alsof ze die auto op een aanhangwagen hebben geladen. En dat dashboard... een willekeurig entertainment display...
Op display boven stuur, staat alleen 0.0 op de tellertjes,
Ondanks dat het een mooi 'plan' is denk ik dat 2022 nogal heel erg optimistisch is en deze mededeling alleen maar bedoelt is om investeerders terug naar Turkije te lokken die nu allemaal massaal zijn terug getrokken na de acties van Erdogan als gevolg van de coupe.

Er zijn al genoeg redenen opgenoemd waarom 2022 te ambitieus is (hoeveelheid laadpalen, level 3 autonomie), maar om in 2022 al zeker rijklaar te zijn had ik tijdens de presentatie een werkende prototype willen zien (net zoals Audi met de E-Tron GT dat heeft welke ook pas in 2021 uitkomt). Er is dan ook een hele dikke kans aanwezig dat de investeerders rond 2022 om meer geld zal worden gevraagd om zo de stroom buitenland geld naar Turkije vloeiend te houden.

Deze stroom buitenlands geld zou Erdogan goed uitkomen voor de volgende verkiezingen door te kunnen roepen dat de economie en de hoeveelheid investeerders erin is gegroeid. Erdogan weet ook wel dat de wereld helemaal gek is op alles wat met groen te maken heeft. Maar ik als investeerder zou mijn geld er niet aan wagen.
Gevolg van de coupe is dat hij er nog zit..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.