Frankrijk test 'geluidspaal' die luidruchtige voertuigen op de bon slingert

De Franse overheid heeft met de 'geluidspaal' een nieuw wapen ontwikkeld in de strijd tegen te luidruchtige motoren en auto's. Het systeem, dat binnenkort getest wordt in en rond Parijs, kan lawaaierige voertuigen identificeren en de eigenaars vervolgens automatisch beboeten.

Het testproject omvat vijf installaties. Het gaat niet om volledig nieuwe palen, maar om meetapparatuur die op bestaande lantaarnpalen wordt gemonteerd. Twee systemen zijn geïnstalleerd in Parijs zelf, de overige drie staan in voorsteden van de Franse hoofdstad. Bedoeling is dat de geluidsopnames worden gelinkt aan de bestaande bewakingscamera’s van de politie, zodat overtreders automatisch een bekeuring thuisgestuurd krijgen.

Frankrijk heeft al een wet die bepaalt hoeveel lawaai een voertuig mag maken, maar in de praktijk worden overtreders alleen beboet als ze door de politie bij een controle worden betrapt. Dat moet in de toekomst ook zonder tussenkomst van de politie kunnen. "Voordat het systeem kan worden geactiveerd, moet er daarvoor nog wel een wetswijziging plaatsvinden. In de herfst zal hierover worden gestemd", vertelt Didier Gonzalez tegenover Reuters. Gonzalez staat aan het hoofd van Bruitparif, een milieuorganisatie die verantwoordelijk is voor het monitoren van het omgevingsgeluid in de agglomeratie van Parijs, en die ook de noodzakelijke meetapparatuur levert. Daarnaast is hij de burgemeester van Villeneuve-le-Roi, één van de Parijse voorsteden waar de test zal doorgaan.

Het nieuwe meettoestel van Bruitparif herbergt vier microfoons die samen het decibelniveau registreren en die via trilateratie ook in kaart kunnen brengen waar het lawaai precies vandaan komt. Door deze data samen te voegen met de gebruikelijke beeldinformatie van een flitspaal of bewakingscamera, ontstaat een foto waarop zowel het 'geluidsspoor' als de overtreder zichtbaar zijn. "Zo is er achteraf geen discussie mogelijk over wie er verantwoordelijk is voor de geluidsoverlast", stelt Gonzalez. Voor de test van de geluidspalen is een periode van twee jaar uitgetrokken.

Geluidspalen FrankrijkGeluidspalen Frankrijk

Afbeeldingen: Bruitparif

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

02-09-2019 • 13:01

464

Reacties (439)

439
421
234
36
2
148
Wijzig sortering
Geinig. Normaal reageer ik eigenlijk nooit op nieuwsartikelen, maar deze trekt mijn aandacht.

Ook ik rijd motor. Twee zelfs: een beschaafde Japanner (felblauw) en een mooie, luidere Italiaan (zwart van voren, rood van de zijkant). Beide zijn qua uitlaten geheel origineel. Ik ben dan ook nog nooit aangehouden voor een geluidsmeting en rijd "sportief" :) .
Even een beleving ("Loud pipes") en paar feiten op een rij:

- Ik word op de stillere, felblauwe Japanner vaker over het hoofd gezien dan op de luidere, van voren zwarte Italiaan. Loud pipes do save lifes, zelfs al is het overgrote deel van dat geluid naar achteren gericht. Dit is mijn mening/ervaring. Dan wat feiten:

Wegvoertuigen hebben een bepaalde typegoedkeuring gekregen, voor zover ik weet Europees. Hierin staat wat de geluidsdruk/productie mag bedragen in dB's bij een bepaald motortoerental, meestal gemeten op 1m achter het voertuig. Deze is per voertuig verschillend. Tussen de Japanner en Italiaan hierboven zit bijvoorbeeld een verschil van 11dB (82/93dB). Daarnaast is die meting, die gedaan is bij de invoer van het model in de EU, gedaan bij onbelaste motor. Het zegt dus niks over hoe de geluidsdruk van het voertuig mag zijn bij andere toerentallen (lager/hoger/belast).

Mijns inziens heeft dit in de rechtszaal geen kans van slagen, tenzij er op basis van de bekeuring een meting aan het voertuig gedaan wordt waaruit blijkt dat hij niet meer aan de typegoedkeuring voldoet...
Er staat dat er in Frankrijk al een wet is die bepaalt hoeveel geluid er gemeten mag worden. Dat geldt dan bij elk toerental...
Er staat dan weer niet bij of het alleen om franse kentekens gaat, want in het geval van buitenlanders die wél aan de europese normering voldoen zal het toch een moeilijk verhaal worden.

@Blokker_1999 Als zij zich aan de europese wetgeving wat betreft een gebruiksobject houden dan is dat zeker niet gezegd hoor, je mag van een toerist niet verwachten dat hij zijn hele auto om moet katten op doorreis naar Engeland bijvoorbeeld.

@MSalters Snelheid kan je zelf bepalen, decibelen niet. In NL mag je officieel sowieso al bijna niks aan je auto veranderen, dus als je er zelf allemaal aftermarket herrie troep op gezet is dan heb je volledig recht op die boete, als je een oude auto hebt die gewoon standaard wat meer herrie maakt dan een nieuwe, dan natuurlijk niet.

[Reactie gewijzigd door zion op 22 juli 2024 18:21]

Geluidslimieten zijn niet heel veel anders dan snelheidslimieten. Als er een 50 km/u, 70 dB grens is binnen de bebouwde kom dan heb je daar gewoon aan te voldoen. Dat je in Duitsland op de Autobahn harder mag maakt niet uit. Lokale regels mogen best strenger zijn. Sterker nog, vanwege EU milieuregels over fijnstof is zelfs te verwachten dat lokale regels strenger zijn dan EU normen.
Los van het feit dat je er inderdaad gewoon moet aan voldoen, vind ik ze in geen velden of wegen te vergelijken.
Beide hebben een grens waaraan je moet voldoen. Maar de ene is regelbaar via een simpel pedaal, het andere is inherent aan de opbouw van je motordelen.

Snelheid is continu regelbaar in oneindig kleine stapjes, Als men in 2050 een snelheidslimiet van 15 km/u rond scholen wil introduceren, kan ik daar met mijn auto van 2011 gewoon aan voldoen. Een lagere dB-grens kan evt. onhaalbaar zijn.

Geen discussie over het introduceren van dB-grenzen. Maar de vergelijking met snelheid is compleet van de pot gerukt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 18:21]

Meer touren is meer herrie. Hoogstens kun je niet op een schermpje zien hoeveel dB je produceert, dus iets lastiger rekening mee te houden.

Als je op lage touren al te veel lawaai produceert is het idd een probleem van je motor. Helemaal geen slecht idee dat die op sommige plaatsen zouden worden geweerd.
De doelgroep is ongetwijfeld ook de mensen die de demper uit hun uitlaat hebben geschroefd, en zich daardoor onwijs asociaal gedragen.
Ik kan de maatregel dan ook alleen maar steunen, en zie vol positieve verwachting de juris prudentie tegemoet.
Tja, als je de grens laag zet, dan kun je geen auto of motor meer flitsen om de simpele reden dat ze niet boven het achtergrondnivo uitkomen. Dat heb je niet bij snelheidslimieten, die zou je op 1 km/u kunnen zetten. Dus jouw denkbeeldig risico bestaat niet in de werkelijkheid van een stad.
Milieuzones dan, je autotype kan nog zo origineel en typegoedgekeurd zijn, als de gemeente Amsterdam, Londen, Stuttgart, Parijs of in Italië bijna allemaal vindt dat je auto te vies is, heb je een probleem.

Dat heb je ook niet in de hand, kan op koude dagen anders zijn dan warmere. Over het feit _dat _ ze er zijn klaagt bijna niemand (wel over hoe het wordt aangegeven, en gebrek aan standaardisatie). Als je zat bent heb je misschien ook niet in de hand dat je tegen kalksteen-unesco werelderfgoed plast. Maar dat je dat niet in de hand hebt is natuurlijk een totaal kul argument.

Net zoals je bezopen plaspartij begon bij de fout om bezopen op straat te gaan, begint de fout van een herriebekeuring ermee dat je met een herriemachine naar buiten gaat. Net als bij roken (en met je Diesel zonder roetfilter) en teveel vliegbewegingen bij Schiphol ondervind een ander potentieel gezondheidsschade door de hobby / lol van de veroorzaker, en dat is ook succesvol wettelijk aangepakt.

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 18:21]

Het probleem is (denk ik) dat mensen "after market" onderdelen installeren, daar is zeker wel wat aan te doen.
Vanaf fabriek is een voertuig (auto/motor) stil genoeg, daar word op gekeurd, maar bepaalde mensen installeren met opzet uitlaten die enorm veel herrie maken. Om op te vallen of om dat ze dat lekker vinden, whatever, zonder rekening te houden met andere mensen. en bijvoorbeeld iemand die zich een hartaanval schrikt als ze met 200+km/h en enorm veel lawaai voorbijscheuren. Zo ben ik bijna een keer de sloot ingereden. Je ziet het niet aankomen, en opeens knalt er iets naast je, nee...
Afgezien van die lui die 's nachts even lekker lostrekken want dat klinkt zo lekker. Totaal geen respect voor iedereen die dan rechtop in bed zit.

Als iemand dat perse wilt, dan moet ie maar naar een plek waar het geen probleem is. een racebaan ofzo. Ik heb een collega die graag schiet, dat doet hij bij een schietvereninging, niet op straat. Zo zorgen meer mensen dat ze anderen niet lastig vallen met een hobby.
Helemaal mee eens -socialen zijn het ik woon in het city centrum en juiste daar trekken ze het gas open ook de auto's vaak afdankertjes met zo'n hoestpijp er onder. Echte eppo's die gasten thuis zeker niets te vertellen,
Ik heb wel enige controle over hoeveel geluid mijn auto produceert.
Ik kan bijvoorbeeld minder toeren maken of minder hard optrekken.
En als mijn auto door een defect of slijtage te veel geluid maakt dan kan ik er mee naar de garage.

En als dat niet helpt dan zal ik gebieden met een lage geluidslimiet moeten mijden.
Dan ga ik bijvoorbeeld wel de snelweg op en maar niet langs het ziekenhuis. En in een woonwijk zal ik dan rustig moeten rijden.
Alleen is de snelheid gewoon te meten. Geluidsdruk a.g.v. Een losse auto in een verkeersstroom is wel wat anders. Een auto die toetert creëert een hogere geluidsdruk ook als dit niet de auto is die wordt gemeten, de afstand tot de microfoon is van belang. Het zal wel kunnen via ontbinding, maar het wettelijke bewijs dat de geluidsdruk van auto x in een bepaalde situatie de toegestane geluidsdruk overstijgt is lastig, zoniet onmogelijk.
Dan zit je toch aan gecontroleerde tests vast en is de capaciteit voor opsporing weer te beperkt, dus gebeurt er niets. Potentieel in het kader van aso-aanpak, maar dat zet geen zoden aan de dijk.
In het artikel staat dat met 4 microfoons word gemeten, zo kun je bijvoorbeeld triangulatie toepassen en behoorlijk precies berekenen waar het geluid word gegenereerd. Met meer dan 2 microfoons kun je van meerdere geluidsbronnen tegelijk heel goed de verschillende locaties ten opzichte van de microfoons bepalen. Ze gebruiken hier dus 4 microfoons. En er zal vast een audio fragment opgenomen worden voor bewijslast. Het verschil tussen een claxon en een ronkende uitlaat is dan makkelijk te onderscheiden.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 22 juli 2024 18:21]

Met meer dan 2 microfoons kun je van meerdere geluidsbronnen tegelijk heel goed de verschillende locaties ten opzichte van de microfoons bepalen.
Nee, dat kan met meer microfoons en één geluidsbron. Met twee geluidsbronnen of in combinatie met achtergrondgeluid gaat het niet goed, omdat je geen bronscheiding kunt doen.

Wiskundig gezegd heb je teveel onbekenden en te weinig bekende waardes.
Exact. Een geluidsgolf en een andere geluidsgolf gaan samen verder. Als ze dezelfde vector, frequentie en fase hebben kun je de amplitudes optellen. Tegengesteld doven ze elkaar uit. Staat er een kleine opening, bijvoorbeeld tussen een auto en een aanhanger, dan is dat een potentieel nieuw golffront. Kun je prima aan triangulatie doen, maar de bron ligt erachter.
Het werkt alleen niet als je exact hetzelfde geluiden hebt op precies een afstand dat ze elkaar uitdoven. Die kans is normaal al klein en met bewegende voertuigen nog veel minder. Er zijn geavanceerde technieken om wel meerdere bronnen tegelijk te kunnen lokaliseren.
Als je de data van de microfoons in tijd en fase gaat schuiven ten opzichte van elkaar, zul je op verschillende momenten correlaties hebben. Die verschillende momenten zijn verschillende bronnen.
Of heb ik dat mis?
Dat klopt. Maar je hebt dus een stoorsignaal van de kruiscorrelatie van 2 bronnen. En met meer bronnen (inclusief diffuus verstooid achtergrond geluid) heb je dus nog meer stoor-signaal, en kleinere pieken. En één auto heeft vaak al een heleboel geluidsbronnen - wielen, motor, uitlaat, luchtstroming.

Een bijkomend probleem is dat een reflectie ook een correlatie heeft met het originele signaal. De reflectie komt uit een andere richting, dus dat verstoort je hoek-meting nogal.
Maar waar het hier om gaat is geluid boven een bepaald niveau, daar kun je dan kun je ook rekening mee houden, lijkt me?
Nee, decibellen zijn niet te onderscheiden van andere decibellen.
ik heb toch het idee dat er meer kan dan je denkt met moderne technieken. Ik zal het proberen op te zoeken.
Ik weet een klein beetje van geluids analyse en er bestaat ook zo iets als spectrum analyse. Decibellen uitgezet tegen frequentie. Daarom denk ik dat het wel kan.
Plus, afhankelijk van de gevoeligheid van de microfoon zullen de geluiden met verschillende dB geregistreerd worden, afhankelijk van de afstand van de microfoon. Dus dat kan heel goed werken.

Eerste zoekresultaat die ik vond die het bevestigd:
http://cs229.stanford.edu...%20Microphone%20Array.pdf

[Reactie gewijzigd door gjmi op 22 juli 2024 18:21]

Ik weet er best wel veel van; 't is mijn vak. Ik heb een professionele array in ons lab staan.
Wat wil je daarmee zeggen?
Dat de link die ik gaf onzin verteld?
"Onzin" zou ik niet zeggen; je link is naar een tweedejaars projectje van een student.
Sowieso gebruikt die niet de energiedistributie (wat jij "decibellen uitgezet tegen frequentie") noemt.

Het lijkt erop dat je behorolijk onbekend bent met signaalverwerking. Uit de FFT komt per frequentie een complexe waarde, dus met een reëel deel en een imaginair deel. Of met een alternatieve representatie, een magnitude en fase. "Decibellen per frequentie" zijn de log van die magnitude.

Waar het bij jouw redenering fout lijkt te gaan is dat het linkje de term "angle" gebruikt voor de fase van het complexe getal. Dat is totaal ongerelateerd aan de hoek waar het geluid vandaan komt. Zijn professor zal deze twee termen niet verwarren, maar voor een leek is het wel verwarrend.
70dB is zeker een door jou bedachte willekeurige limiet? Het rolgeluid van een gemiddelde autoband is 71 tot 73 dB. Dan gaat een Tesla dus al op de bon.
mijn audi (benzine) is net zo stil als een Tesla, je hoort alleen maar banden = rolgeluiden
Welke Audi is dat dan?
kleine aanvulling hierop. Ik heb verhalen voorbij zien komen van Engelse auto enthousiastelingen die naar de Nordschleife gaan.

De Duitse regels (omtrent modificatie en TÜV goedkeuringen) zijn veel strenger dan de Engelse MOT.

Puntje bij paaltje deelte de Duitse politie nogal wat boetes uit aan deze Engelse touristen of in het ergste geval zelfs het in beslag nemen van het voertuig.

Dus het kan wel degelijk verschillen per land ondanks type goedkeuring Europees geregeld is.

EDIT naar aanleiding van @MSalters

Het aanpassen van een voertuig zorgt ervoor dat je in bepaalde streken of landen problemen kunt krijgen, waaronder nu dus frankrijk met de geluidseisen en duitsland met de strenge TUV eisen

[Reactie gewijzigd door luke22 op 22 juli 2024 18:21]

De Duitse regels (omtrent modificatie en TÜV goedkeuringen) zijn veel strenger dan de Engelse MOT.
.
Goh - je hebt strenger en je hebt strenger. Als je ziet wat voor gammele bakjes hier soms rondrijden.
Maar Duitsland is streng met een reden: Als jij je ding laat TUV keuren (kan wel flink wat kosten) is er geen enkel probleem. Terwijl de Britse MOT niet veel meer is dan 'dat ding remt en valt niet uit elkaar als je in zijn richting blaast dus OK goed jong ga maar verder"
Nee, nu mis je net de reden waarom ze gepakt zijn. De Europese type-goedkeuring geldt ook voor Duitsland. Alleen, die geld voor het type zoals het gekeurd is. Juist omdat er modificaties aan de auto zijn gedaan is de Europese type-goedkeuring irrelevant geworden. Er is dan een individuele goedkeuring nodig, en die individuele keuring is niet Europees geldig.
Ja dat is toch exact wat ik zeg haha.

Het aanpassen van een voertuig zorgt ervoor dat je in bepaalde streken of landen problemen kunt krijgen, waaronder nu dus frankrijk met de geluidseisen en duitsland met de strenge TUV eisen ;)
Streep,

[Reactie gewijzigd door Torched op 22 juli 2024 18:21]

Vaak ook omdat ze in de omgeving van het circuit ook al 'sportief' rijden. Ze controleren daar inderdaad enorm op snelheid en verkeersgedrag. Met een goede reden ook vind ik.
Over het algemeen moet je je aan de lokale regels houden, dat ik in belgie 70 mag rijden ipv 80 op de binnenwegen is toch heel duidelijk. Dat je je dan moet houden aan geluids regels is dan niet raar.

Kwestie van er rekening houden en niet te veel gas geven of er voor kiezen niet met je luide vehicle naar dat land te gaan (alternatieve bestemming of locatie). Het gaat enslotte om het gemeten volume, niet een of andere standard of het maximum wat je kunt voortbrengen.

Ander voorbeeld: mileu zones: die zijn in Duitsland of Frankrijk anders geregeld dan hier in NL, en kan zelfs per stad of district verschillen. In beide gevallen moet je een sticker kopen om kenbaar te maken welke mileu klasse jou auto is en krijg je gewoon een boete als je de sticker niet hebt of je in een zone begeeft waar je met jou auto niet mag komen.
De EU legt eigenlijk altijd een regel op waar landen zelf dan weer wettelijk aan moeten voldoen, zoals met de GDPR. Wij hebben daar zelf dan de AVG naar gemaakt zodat we daarmee voldoen aan de eisen voor een wet die die GDPR implementeert. Zo lang de wet maar voldoet is het goed, maar dit wil dus zeggen dat een land best wel strenger mag zijn in dingen. Stel dat Duitsland strengere privacywetten gaat hanteren, dan moet een Nederlands bedrijf dat opereert in Duitsland zich aan de strengere wetgeving houden en niet alleen aan de AVG of de minimumeisen van de EU.

De typegoedkeuring heeft hier eigenlijk niks mee te maken. Een brommer krijgt ook een typegoedkeuring maar dat wil nog niet zeggen dat je ermee op de snelweg mag rijden. Dat een racemotor een typegoedkeuring met een bepaalde geluidsnorm krijgt wil nog niet zeggen dat je het recht hebt om in Frankrijk ermee te rijden.

[Reactie gewijzigd door Jeroen op 22 juli 2024 18:21]

Dit is eigenlijk offtopic en wat je zegt klopt meestal, maar niet voor je voorbeeld. De AVG is, zoals de naam al aangeeft, een algemene verordening en is dus rechtstreeks geldig in de hele EU. Lidstaten maken hier geen eigen versie van.
Dat het in Nederland AVG genoemd wordt is puur omdat de EU alles vertaald naar de taal van de lidstaat.
Op zich waar, maar er is wel een nationale wet nodig om de nationale autoriteiten zoals onze Autoriteit Persoonsgegevens de bevoegdheid te geven om de AVG te handhaven. Dat heeft enige verwarring gegeven. En de voorloper van de AVG was inderdaad nog een richtlijn (95/46/EG), wat dus wel een nationale wet vereiste.
AVG en GDPR zijn precies hetzelfde. AVG is de nederlandse vertaling van GDPR. De AVG is een verordening van de EU die hoeft NIET omgezet te worden naar nationale wetgeving. De EU kan ook belauiten richtlijnen te maken. Richtlijnen werken niet rechtstreeks maar MOETEN eerst omgezet worden naar nationale wetgeving. In de regel geeft de EU enkele jaren de tijd aan de lidstaten om richtlijnen om te zetten.
Dan was ik inderdaad in de war, en doelde ik meer op de UAVG: https://nl.wikipedia.org/...ening_gegevensbescherming
Uiteraard moeten buitenlanders zich ook aan de Franse wetgeving houden wanneer zij zich in Frankrijk bevinden. Dat wordt helemaal geen moeilijk verhaal.
Nee hoor. De overtreding is in Frankrijk gemaakt waar de Franse wet geldt. De enige uitzondering is wanneer de Franse wet in strijd is met de Europese regels. Maar dan is die wet ongeldig voor iedereen, ongeacht de nationaliteit of vestigingsplaats.
Maar wat is in strijd dan? Een hogere of een lagere tolerantie?

Als de EU 80dB vaststelt bij 80km/h maar Frankrijk stelt 60dB bij 80km/h als max. Wie is dan in stijd met de wet als ik met 70dB en 80km/h op de bon geslingerd wordt.

EU moet eens ballen ontwikkelen en (nieuwe) wetten gelijk en eenduidig maken over alle EU landen.
In strijd is wanneer de Franse wet een hogere tolerantie zou eisen dan de Europese regels vereisen (dus 60dB ipv 80dB). De rede is dat dit het toestaan van voertuigen op de Franse wegen belemmerd die elders in Europa zijn goedgekeurd. Overigens is dit dus een hypotetisch geval, want de Franse wetgeving met betrekking tot de keuring van voertuigen is netjes in lijn met de EU regelgeving.

Overigens heeft de EU geen specifieke regelgeving rondom geluidsoverlast. Een geluidsnorm die de EU stelt is altijd onderdeel van iets anders (eisen voor motoren, autos of speakers bijvoorbeeld). Het zetten van geluidsnormen is een nationale aangelegenheid. Dit is zo door de lidstaten bepaald. De EU heeft daar gewoon niets over te vertellen, omdat de lidstaten dit niet willen.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 18:21]

Mij lijkt het op zich prima om aangescherpte regels te hebben hier en daar. Maar het moet dan ook wel haalbaar zijn dus een bepaalde speelruimte zou mooi zijn, want anders worden er wel veel buitenlander op de bon geslingerd.

Zo vind ik dat wij van 130km/h terug moeten door NOx limieten maar vlak over de grens er met dikke diesels tegen de 300 gereden wordt. Europees kan best b.v. 130 als richtlijn gedicteerd worden en dar mag je zo'n 10% van afwijken landelijk. Het is misschien niet een populaire houding, maar dat kan ook wel een tandje minder in DE.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 22 juli 2024 18:21]

Ook in Nederland geld een maximum hoeveelheid herrie die een voertuig mag produceren!
Een hoop blabla maar feit blijft dat er een hoop aso's rondrijden met die aangepaste lawaaimotoren (woord wordt zelfs herkend door de spellingscontrole). Oordopjes in, helm op en dan lekker andere mensen hinderen omdat je je zo lekker stoer voelt door die herrie en je overal schijt aan hebt. Gewoon een opgestoken middelvinger op twee wielen. Platbekeuren.
Of wat verdraagzamer worden? Want zo is er altijd wel wat wat de 1 leuk vindt en de ander (op dat moment!) niet.
Een openlucht concert levert ook flink wat decibels op. Gaan we die dan ook bekeuren? Vast niet want die hebben dan een vergunning. Maar dat doet niets af aan de eventuele hinder die mensen daarvan zouden ondervinden.
We willen geen politie-staat maar zodra we ons ergens aan irriteren dan mag dit op de bon...tja. Als vervolgens blijkt dat je wordt bekeurd voor iets waar je weinig aan kan doen; je rijdt op een ongemodificeerde motor die toevallig teveel geluid maakt dan moet je maar betalen?

Ander punt:
Veel motoren rijden lang niet zoveel kilometers als bijv. een vrachtwagen. Deze vrachtwagens maken ook een flinke bult herrie en die hoor je langer en vaker. Dus heb je er eigenlijk meer last van. Al het vrachtverkeer dan maar op de bon? Vast niet - want dan wordt er een (rijke) lobby wakker en gebeurt het dus niet.
Ik ben het over het algemeen mee eens dat we wat verdraagzamer mogen zijn, maar ik vind wel dat dat twee kanten op werkt. Ik heb jarenlang aan een ring in het centrum van een grotere stad gewoond, met een niet uitstekende balkon (dus verwerkt in het gebouw, maar wel open).

Je ziet gewoon op zomerse dagen altijd de zelfde quads een rondje maken over deze ring, omdat er uiteraard ook heel veel terrasjes liggen en dat stoer is? Prima dat iemand van A naar B moet komen en als die persoon dat met een legitiem voertuig doet, so be it. Maar het wordt wel een dingetje als ik op het balkon geen gesprek meer kan voeren met mijn partner omdat er om de 10 minuten dezelfde quad langs komt en even flink het gas opentrekt. (even los van het feit dat daar een snelheidsovertreding bij gemaakt wordt)
Elke zondag met mooi weer motorclubs en individuele motoren langs krijgen, zoals hier in Kinderdijk, is teveel van het goede. Ik gun iedereen zijn hobby, maar het kan ook te gek worden. Een motor geeft onevenredig veel herrie in vergelijking met andere vervoermiddelen. Gebruik dat soort spul in dunbevolkte gebieden of op het circuit
Helemaal mee eens.
Het probleem is dat 'de dader' al snel vanuit zich zelf redeneert maar vergeet dat de waarnemer al voor de honderdste keer met soortgelijk gedrag wordt geconfronteerd.
Het argument is steeds dat men verdraagzamer moet zijn maar men realiseert zich niet dat men in veel gevallen de druppel zijn die de emmer doet overlopen.
Mototrrijders, racefietsers, Pokemon-Go spelers allemaal denken ze dat ze de enige op de wereld zijn die de bewuste hobby uitvoeren en dat anderen maar verdraagzamer moeten zijn. terwijl zij het zijn die zich met hun gedrag in de beleving van heel veel anderen opdringen.
Spijker. Kop.

Ik voel zelf wel wat voor tijdslimieten. Overdag heb ik geen last van motoren, maar ‘s avonds zijn ze de voornaamste reden dat ik niet met mijn raam open kan slapen.

In jouw geval lost een tijdlimiet niets op helaas, maar zou een extreme snelheidsbeperking wellicht helpen.

Ik zou er als motorrijder in elk geval geen probleem mee hebben om stapvoets door dorpjes zoals de jouwe te rijden tijdens een tour. Of je nou 30 rijd of stapvoets is echt geen verschil in mijn rijervaring. Nadeel voor jou is dan wel dat het geluid langer duurt.
Zoals als een huis kopen naast schiphol, en dan klagen over geluidsoverlast en fijstof? (geef toe dat het soms echt te luid is op de dijken)
In Utrecht heb je ook hele leuke quad squads/mp3 squads, die dan lekker doelloos rondjes rijden met hun dure "koele" akropovich uitlaten. Met een beetje lekker weer moet de balkondeur dicht als ik tv wil kijken. Die overigens zeker weten geen 50 rijden op dat mooie stukje weg. Geldt trouwens niet alleen voor motorens, er zijn ook genoeg autobestuurders die denken dat ze stoer zijn.
Zijn helaas niet alleen de quads in Utrecht. Ook genoeg motorrijders kan ik je vertellen. Echt, platbekeuren en quads en motoren afnemen. Idioten zijn het.

Ik ben behoorlijk tolerant, en ik woon niet in de stad voor stilte. Maar het wordt de laatste jaren steeds erger met lawaaimakers. En ze rijden ook als gekken en veel te hard.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 22 juli 2024 18:21]

Het lawaai in de binnenstad lijkt idd toe te nemen. Van mij mogen ze alle lawaaimakers na 11h 'savonds en voor 6 uur 'sochtends mooi op de bon slingeren.

Ieder zo zijn eigen ergernisjes inderdaad, en we moeten idd oppassen dat we niet te intolerant worden met zn allen. Maar mijn tolerantie daalt vanzelf na een paar dagen slaapgebrek door snachts wakker worden...
Precies dit. Of mensen die het leuk vinden om elke paar seconden het gas los te laten zodat er een knal uit de uitlaat komt.

Als iemand een mooie auto of motor heeft die is goedgekeurd en diegene rijdt er fatsoenlijk mee, dan vind ik het niet erg als er wat meer geluid uit komt. Gaat vooral om die aandachtstrekkers. Hopelijk kan deze paal die eruit halen.
In woon in Amsterdam Nieuw West (Osdorp) en ik beaam dit gedrag van enkelen. Er is in onze buurt een handvol jonge kerels is die de gehele zomer, elke dag tot wel 50 keer langskomen scheuren. Puur aandachttrekkerij en van mijn part inderdaad platbekeuren.
Een openlucht concert is dan ook vaker ergens buiten de bebouwde kom, terwijl die irritante herriemotoren wel vaker de bebouwde komen binnenrijden. Ik ben hierbij van mening dat de vrijheid van iemand ophoudt waar die van iemand anders begint. Houd je van herrie? Goed, laat een geluidsdichte kamer maken en ga binnen wat mij betreft 200decibel aan muziek luisteren.
Vrachtwagens zijn lang niet zo luid als motoren.
Wij wonen in de binnenstad, en hoewel je daar meer omgevingsgeluid mag verwachten is het vrachtverkeer is berperkt tot bepaalde uren van de dag *zodat* men er minder last van heeft.

Motoren komen echter ook zonder blikken of blozen snachts door de straat, of laten de motor rustig voor een minuut of wat brullen alvorens te vertrekken als men uit een restaurant komt.
Scooters zijn wegens de hoeveelheid nog wat vervelender, maar daarvan is het uiteindelijke volume toch lager dan een motor die even moet laten zien wat hij "kan".
Verdraagzamer gaat twee kanten op. Je vergelijking met openlucht concert raakt ook kant noch wal: het 1 is een tijdelijk element waarvoor op voorhand een vergunning gevraagd moet worden om een bepaalde hinder aan andere mensen voor een paar dagen te leveren. De mensen die hinder ondervinden in dit geval hebben er vaak ook een voordeel aan omdat het geld opbrengt voor de omgeving, waardoor er weer minder belasting moet betaald worden.

Kijkende naar voertuigen in het algemeen (auto's met knalmotoren bestaan ook), dan gaat het om overlast aan ander puur bij elk gebruik, overal waar deze passeert en zonder dat deze mensen er überhaupt iets voor terug krijgen. Het algemene mantra is nog altijd dat iemands vrijheid van handelen stopt bij de vrijheid van een ander, zeker als er alternatieven zijn waarmee hetzelfde resultaat gehaald wordt.

Verwachten dat een ander een overlast moet verdragen puur en alleen om 'stoer' geluid te kunnen maken is behoorlijk tot zeer egocentrisch en zelfs onverdraagzaam voor de wens tot rust van een ander.

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 22 juli 2024 18:21]

Ga maar eens op een zonnige dag op een willekeurige dijk-met-weg staan. Benieuwd of je er dan nog zo over denkt..
Absoluut eens met je zin over een hoop aso's. Ik weet welke groep je bedoelt, en erger me er zelf ook aan.

Bij het "platbekeuren" d.m.v. dit soort "sleepnetten" krijg je ook veel bijvangst (zoals ik, die zich wel netjes gedraagt, maar wel een Italiaanse klassieker rijdt). Ik heb niks te maken met die aso's, niet echt fair.
Bij milieuzones controleren ze toch ook op welk type voertuig je rijdt aan de hand van het kenteken? Het ene is toegestaan het andere niet...
Klopt, maar daar staan ook duidelijke borden bij (bv. diesels<1999 verboden). Ik zie bij de Parijse stadsgrens geen bord staan met "<xx dB".
Het artikel hierboven stelt (een beetje vaag) dat Frankrijk "al een wet [heeft] die bepaalt hoeveel lawaai een voertuig mag maken", dus dat is net zoiets als zeggen dat je hier geen bord ziet dat rechts voorrang heeft. Voor zover ik zo snel kan vinden is dat gewoon de plaatselijke implementatie van 2002/49/EC, dus ook op Europees niveau weinig speciaals. Hier hebben ze een grafiekje van de geluidsnormen.
Interessant... Geen van mijn beide motoren (bj 2001) voldoen aan de norm van 80dB zoals gesteld in het grafiekje. Betekent dat dat ik strafbaar ben als ik met een van beide, geheel originele en goedgekeurde motoren in Frankrijk kom? :X
"Vanaf het moment dat door de RDW bij keuringen van nieuwe motoren ook de emissienorm geluid wordt gemeten, wordt gebruik gemaakt van de testbaan van de RDW in Lelystad. Hier is een vast proefterrein uitgezet om de motor rijdend, dus 'dynamisch' te meten. Globaal komt deze test hierop neer: er staan twee microfoons opgesteld, waar tussendoor met de motor gereden wordt. Uiteraard zijn er wettelijke eisen gesteld aan o.a. de meetapparatuur, de toestand van de motorfiets, het proefterrein, de plaats van de microfoons en de wijze van rijden. Na deze meting mag voor het gros van de motoren de waarde van 80 dB(A) op dit moment niet overschreden worden. Deze norm van 80 dB(A) is vastgelegd in Europese regelgeving. Vanaf 1982 is de RDW ten behoeve van de statische meting (de meting langs de weg) aan de betreffende motor een referentiewaarde en een toerental gaan afgeven en archiveren. Deze gegevens worden in lijsten van het kentekenregister verwerkt. Omdat bij de statische meting de afstand tussen microfoon en uitlaat maar 50 cm is, wordt deze waarde altijd hoger dan de norm van 80 dB(A) van de dynamische meting. Ook wordt rekening gehouden met onder andere de cilinderinhoud en bouw van de betreffende motorfiets. Begrijpelijk wordt nu misschien ook dat in de lijsten van de vele merken en types motoren ook verschillende referentiewaarden voorkomen. Van de merken en types met een bouwjaar van voor 1982 is niet altijd een referentiewaarde aanwezig voor de statische meting. Wel heeft de RDW een lijst met ervaringswaarden vastgesteld, waarin bijvoorbeeld is gesteld dat een motor met een cilinderinhoud van meer dan 1000 cc bij een statische meting maximaal 106 dB(A) mag voortbrengen. Logisch, want ook al hebben oudere motoren een goede uitlaat, ze kunnen niet altijd voldoen aan de moderne eisen."

Daar komt dus die 80dB en je kentekendB vandaan (en het verschil). :)

[Reactie gewijzigd door Infidel666 op 22 juli 2024 18:21]

Bedankt! Goed om te weten:)
Denk ik wel ja ...of vind u dat voor u de Franse wetten niet gelden?
De genoemde annex heb ik hier teruggevonden (via). Op p. 95/96 staat het in een tabel.

Overigens wordt daar verwezen naar 2007/34/CE, waarin dezelfde waarden staan. (Ook in o.a. het Engels en Nederlands beschikbaar voor wie minder goed Frans leest.)
Interessant... Geen van mijn beide motoren (bj 2001) voldoen aan de norm van 80dB zoals gesteld in het grafiekje. Betekent dat dat ik strafbaar ben als ik met een van beide, geheel originele en goedgekeurde motoren in Frankrijk kom? :X
Ik weet niet precies hoe die waardes geïnterpreteerd moeten worden (er zal wel een component van "normaal gebruik" inzitten, onafhankelijk van wat je theoretisch kunt doen als je de motor absurd hard laat draaien o.i.d.), maar elke Europese richtlijn komt compleet met een tekst als de volgende:
De lidstaten dienen uiterlijk op 5 juli 2008 de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen vast te stellen en bekend te maken om aan deze richtlijn te voldoen. Zij delen de Commissie de tekst van die bepalingen onverwijld mede, alsmede een tabel ter weergave van het verband tussen die bepalingen en deze richtlijn.

Zij passen die bepalingen toe vanaf 6 juli 2008.
Zo ook 92/97/CEE en die is bijna precies hetzelfde. (Behalve dat die richtlijn uit '92 was en de implementatie-deadline pas in '95.)

Dus als je motoren niet zouden voldoen, dan zou dat in principe hier in de Benelux ook zo moeten zijn. ;) (Tegelijkertijd zou een niet aangepaste motor gewoon moeten voldoen, niet?)

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 22 juli 2024 18:21]

Om trend garage nummer platen vind in hier nergens iets terug.
Het kan goed zijn da diesel variant van oud model niet binnen mag terwijl de benzine variant wel. Bij autos van rond jaren 2000 is dit vaak het geval.

Hoe controleren ze dit, aangezien de nummer plaat van garage niet is verbonden met een voertuig
Ik weet niet wat je bedoelt met 'garage nummer platen'. De huidige milieuzones worden gecontroleerd met camera's boven de weg die ieder voertuig fotograferen. Als je met een 'foute' auto gecontroleerd wordt krijg je automatisch een boete thuis op basis van je nummerbord.

Het lijkt me dat dat systeem in Frankrijk vergelijkbaar werkt. Het is bekend hoeveel lawaai een bepaald voertuig mag maken volgens de typekeuring en bij een flinke overschrijding kan er dan bekeurd worden.
Handelaarsplaten, de groene platen waarmee een bedrijf auto's tijdelijk op de weg mag hebben.
Wat @zanza006 aangeeft is dat dit een gat in de registratie is. Formeel correct, maar ik denk dat in de praktijk mee zal vallen. Je mag een auto met handelaarsplaten namelijk niet parkeren of voor veel meer dan een proefrit gebruiken. Het zal dus niet zo zijn dat iedereen een autobedrijf gaat starten om met handelaarplaten te gaan rijden.
OK, bedankt, had ik niet begrepen.

Inderdaad is het vrij vergezocht om regelmatig met een lawaaimotor en een groene kentekenplaat langs die (Franse) palen te rijden. Ik vermoed dat de garagehouders hun licentie willen behouden, die gasten zijn niet achterlijk.
In belgie heb je 2 types.

1ZZx-xxx plaat is idd voor testritten en magje niet mee parkeren op de openbare weg

1Zxx-xxx met deze plaat is het perfect legaal om te parkeren op de openbare weg.
Het kan mensen echt weinig schelen of je de geluidslimieten overtreedt met een oude scooter of een Italiaanse klassieker, je voertuig voldoet gewoon niet aan de normen en dat is asociaal naar anderen die er in moeten leven.
Tjah, persoonlijke opinie: dat afgrijselijk gekrijs van een scooter vind ik al heel wat meer vervelend dan het diepe gebrom van een stevige oldtimer motor. Zelfs al zijn ze gelijk in decibel.
Daar zullen weinig mensen het mee oneens zijn. Maar dat is het punt niet: dat anderen de (sociale) normen op een andere of 'vervelendere' manier overtreden maakt niets goed. De geluidswetgeving in NL is een stuk ruimer dan noodzakelijk en het is voor niemand leuk om de hele dag in de herrie te zitten.
Tja, dat wordt leuk voor alle automobilisten met middenuitlaat, en alle ferrari, bugatti, bmw, audi, jaguar etc bezitters.
Iedereen dan maar gelijk in een electro karretje.
Wat een zeurpieten hier.
Ik vind dat dan alle wegen binnen de bebouwde kom maar 30 gereden mag worden. Dan kan ik ook in de tuin weer fatsoenlijk zitten. Want alleen al dat banden geluid bij 50+ is al irritant. Iedereen maar meteen de auto afpakken bij overtreding lijkt me prima!
Een onpopulaire mening is ook een mening.
Herrie is vervelend omdat mensen daardoor minder kans hebben om ye ontspannen. Als je in het buitengebied woont heb je geluidsdruk van passerend verkeer. Een auto maakt veel minder geluid dan een vrachtwagen en allebei is wat het is, maar die hebben allemaal knaldemping. Alleen sportdempers en sommige motoren knallen er duidelijk overheen. Kan dat irriteren? Ja. Is het nodig: Nee. Ik denk dat daar de crux zit. Er is technisch geen enkele noodzaak om het geluid niet verder te dempen.
Iedereen zijn hobby, maar audio engineering en extra mooi geluid in het vrije landschap is toch een beetje asociaal. Te asociaal? Hangt er vanaf hoe hard het is, maar daar hebben we de normen voor.
Zoals je zelf ook zeg is geluid op een motor ook belangrijk, omdat het je beter zichtbaarder maak.
Ik heb al vaak zat dat auto's mij niet zien en als ik dan heel even een keer rev (om hun aandacht te krijgen) ze gelijk daarop reageren en ik dus gezien ben.

De "oordopjes in" doen veel motorrijders ook vanwege de windruis. Na diverse onderzoeken is gebleken dat je gehoorbeschadiging krijg bij langdurig motorrijden en daarom doen ook veel motorrijders oordopjes in. Dus niet alleen als een motor veel lawaai maak.
Nou ja, als jij zo graag in die klassieker wil rijden dan moet je wellicht accepteren dat je daarmee niet in de binnenstad mag komen. Net zoals een oude klassieke diesel dat ook niet meer mag.
oordopjes doe je in tegen het windgeluid. Het maakt niet uit hoe luid jouw uitlaat is, boven de 90-120 km/h hoor je alleen nog maar wind (dit getal is een beetje afhankelijk van hoe luid je uitlaat is). Gehoorschade kan je al oplopen na een paar minuten op deze snelheid te rijden zonder gehoorbescherming. Wat trouwens niet wegneemt dat er lawaaibakken rondrijden hoor, dat zijn weer de weinigen die het verpesten voor de anderen. We kunnen ook met ze allen iets verdraagzamer worden vind ik soms. Zo rij ik bijvoorbeeld op een FZ1 die helemaal standaard is maar nog maken mensen soms gekke gebaren terwijl ik de verkeersregels op dat moment prima respecteer. Een 1000CC sportmotor is gewoon wat wendbaarder en maakt iets meer geluid dan de gemiddelde auto
[q]Wat trouwens niet wegneemt dat er lawaaibakken rondrijden hoor, dat zijn weer de weinigen die het verpesten voor de anderen.[/q}

Precies. Als we nu eens beginnen met dit Franse systeem in te voeren om die eikels te 'elimineren' waar ik het over heb, dan kan het verder gefinetuned worden op het niveau van wat 'redelijk' is of niet. Van mij hoeven echt niet de grijze gepensioneerde Harley opa's met hun pruttelbak en een piratenvlaggetje achterop van de weg geknuppeld te worden. Gelukkig woon ik niet aan een dijk, dat dan weer wel ;-)
Ik denk dat jij de zogenaamde harley rijders bedoelt met rechte pijpen zonder dempers. Kijk, in zo'n situatie geef ik je helemaal gelijk.

Maar een iets luidere motor die af fabriek zo geleverd is, is natuurlijk een heel ander verhaal. En ik vermoed dat tinus89 dat bedoelt.
Je bent nu twee verschillende reacties aan het samenvoegen, wat nogal verwarrend is.

Ik heb een serieus probleem met die eikels met hun lawaaimotoren en wil dat ze verdampen. Gewoon platbekeuren.

Die andere gasten met hun klassieke hardware, tja, als het zo nodig moet, misschien, maar ik zie liever dat ze hun speeltje ombouwen naar elektrisch en dan een koptelefoontje opzetten voor de 'beleving'. Kunnen ze nog aanvullen met een trilfunctie in het zadel als ze 'gas' geven.
APK keuren die troep en afpakken en de schredder in.
Zo ook idd mijn lieftallige broertje,, zelf ben ik een vader van een kleine, dus echt echt een ***** hekel aan die lawaaidingen. Meneer is nu op zoek naar een nieuwe motor en het eerste waar die naar kijkt is hoeveel lawaai het ding stationair maakt.. 97db vind ie niet goed genoeg,,,
De keuring bij APK moet een aantoonbare maximaal toegestane db meting krijgen net zoals de roetmeting verplicht is bij dieselvoertuigen.
Dan is het snel afgelopen met die knalpijp overlast gekkies
Tja, het is van alle tijden dat asociale gezinnen verplaatst worden naar een plek waar anderen er geen last van hebben als alle andere middelen falen. Jij hebt zeker zo'n lawaaimotor?
Neen, mijn moto maakt geen overdreven veel lawaai, ik ben gewoon verdraagzaam, stoor mij ook aan zaken die andere mensen doen, bv krijsende kinderen, buren die hun muziek zeer luid zetten, iemand die probeert saxofoon te spelen, Pokémon go spelers enz. Maar die personen moeten voor mij niet beboet worden omdat het mij stoort of uit jaloezie omdat ze iets hebben/kunnen wat ik niet heb.

Ik lees hier ook iemand die klaagt omdat er iemand met een quad over een ringweg rijdt, als je geen lawaai wil horen moet je in eerste plaats maar niet langs een ringweg wonen.
Dat je over het hoofd gezien wordt komt misschien door je "sportieve" rijgedrag.
Als motorrijder ben je al makkelijk over het hoofd te zien door anderen (je zit oa sneller in een dode hoek) maar als je dan ook nog sportief rijdt (dat lees ik als snel optrekken, hard remmen, (te) snel door de bochten, etc) dan moet je ook niet raar opkijken als mensen je niet zien.
De weg is sowieso geen plek voor "sportief" rijgedrag, daar is het circuit voor.

Als je gezien wil worden, zorg dan ook dat je te zien bent door je aan te passen aan het overige verkeer, zorgen dat je hoeg in de spiegels van de voorganger te zien bent voor je inhaalt.
Maar dat geldt natuurlijk voor alle weggebruikers, niet specifiek voor motorrijders.
Ja en als ik dan op het circuit ga rijden met een volledig standaard motor zonder aftermarket uitlaat of wat dan ook krijg ik alsnog gezeur want bij de geluidspalen maak ik teveel herrie.
Verweer van de marshalls, doe dat maar lekker op de openbare weg...

Ik rij niet op een circuit om m'n gas los te laten? 8)7
Vaak zat amateur-dagen en "vrij racen" waarbij je met je consumenten auto of motor een paar rondes op het circuit mag rijden, dan kijken marshalls alleen nog of je een beetje veilig rijdt.
Pro-racers maken overigens meer herrie dus waarom de marshall zal klagen over jouw geluid is me een raadsel.
Dat komt door de vergunning, die is anders voor "amateur-dagen". Sommige standaard voertuigen overtreden de dan geldende waarde bij de meetopstelling.
Sportieve rijgedrag is niet per definitie gelijk aan te hard rijden.

Je kunt ook later doorschakelen, eerder terug schakelen en dan is het al sportiever.

Beetje zelfde als met de auto en een leuk after market uitlaat er onder. Optrekken toeren maken en terug schakelen maakt meer dan genoeg herrie, maar dan hoef je niet eens harder dan toegestane snelheid.

Een diesel uit 2012 die lekkker hoog blijft toeren mag wel naar binnen maar daar ga je meer van kuchen dan een uit 2001 die op tijd door schakelt.
Dat is niet sportief rijden maar onzuinig rijden.
Best irritant weggedrag ook trouwens, van die gastjes die hun auto met Halfords shit verbouwd hebben en die dan bij elk stoplicht keihard optrekken om, rijden zo snel mogelijk naar 't volgende stoplicht en dan moeten ze weer remmen. |:(
De rest die gewoon rijdt krijgt een groene golf en kunnen gewoon dookarren.

Gelukkig is het voor de meesten maar een fase die overgaat als ze een vaste vriendin krijgen.
Tja ieder zijn ding. Het is sonde, maar ja ze moeten wat doen om te compenseren.
Dat is inderdaad weer zo'n flut argument, "ze horen me beter aankomen" je hoort helemaal niets meer als zo'n mafklapper er aan komt scheuren. Dan kunnen ze alle voertuigen wel een sirene geven als dat de verkeersveiligheid verbetert. Allemaal kulargumenten om een "hobby" met een hoop poeha lawaai recht te praten. Gekkies zijn het.
Ik was drie weken in Frankrijk en ik kan je vertellen: de motors in de nacht zijn extreem luidruchtig en dan bedoel ik ook EXTREEM luidruchtig. En ze mogen de snelheidsduivels ook aanpakken want waar we logeerden reden motorbestuurders keihard 200km/u terwijl ze 30 of 60 mogen rijden.

[Reactie gewijzigd door SilverRST op 22 juli 2024 18:21]

Kun je mij uitleggen waarom een motor die vol pardon "sportief" doortrekt altijd zo'n taffesherrie moet maken, waar een normale auto die "sportief" doortrekt aanzienlijk minder herrie maakt?

Ik woon hemelsbreed een kilometer van een verkeersplein af en de enige echte overlast die ik heb zijn gillende motoren. Verder gebeurt het me regelmatig dat ik op de snelweg een rampje dicht moet doen omdat ik door een Harley maar ook door andere vehikels op twee wielen wordt ingehaald en het gewoon pijn doet aan mijn oren, met een auto heb ik dat nooit.

Heel goed dat er nu eindelijk overheden paal en perk aan gaan stellen en wat mij betreft zou dat voor elke auto en motor moeten gelden. En leuk dat er een type-goedkeuring is, maar de gemeente kan in de APV gewoon opnemen dat je met meer dan x uitstoot of met meer dan y geluidsdruk gewoon de stad niet meer in komt. Of dat nu uit je auto, je motor of uit je stereo-installatie komt boeit wat mij betreft niet...
Auto's en motoren vergelijken is als appels en peren vergelijken. Als je kijkt naar de technische verschillen en de mogelijkheden en onmogelijkheden daarin (alleen al in het uitlaat traject) dan kom je er al snel achter waarom ze zo verschillend klinken en meer of minder geluid maken.

Maar dat lijkt me verder eigenlijk vrij irrelevant. Ik hoor ook vaak genoeg auto's rondrijden met bizarre herrie. En aan de andere kant, een Ferrari maakt nou eenmaal ook meer lawaai dan een Picanto. Daar hebben we de typegoedkeuring voor.

Wat er gedaan moet worden is meer handhaving op geluidsniveau. Niet specifiek voor motoren, alle voertuigen. Auto's, motoren, brommers. Dit wordt gewoon te weinig gedaan. Op mijn motor zit een plaatje/sticker en daar staat precies op hoeveel db's ie mag maken (stationair) bij hoeveel toeren. Laten we nou eerst eens zorgen dat men zich daar aan houdt (zo heb ik gewoon nog de standaard demper op m'n motor zitten, klinkt prima. Met oordoppen in hoor ik hem nog beter ook, moet je nagaan ;) -> windgeruis komt anders overal bovenuit, mensen die denken dat motorrijders oordoppen in doen tegen het uitlaatgeluid begrijpen het niet helemaal).

En verder moeten mensen gewoon wat meer rekening met elkaar houden. Zowel mensen die de herrie produceren als de mensen die zich maar gelijk overal aan storen.
Ik hoop dat we niet gaan miereneiken en de gemiddelde bestuurder weer gaan irriteren, maar de "sportieve" het is 12 uur s'nachts door een woonwijk op een weekdag racers eruit halen hiermee... Iets wat nu simpelweg onmogelijk is. Want daar staat nooit een agent, in tegenstelling tot de snelweg, waar alle voertuigen geluidsdruk maken.
En waarom zou je iemand overdag niet mogen afstraffen voor iets wat je 's nachts wel straft? Iedereen gelijk voor de wet me dunkt.
Omdat je 's nachts met hetzelfde gedrag veel meer overlast veroorzaakt dan overdag in dit geval.
Het was en en-en-en verhaal, er is een grens tussen "normaal" geluidsdruk en niet-normaal; je gras afrijden om 4 uur s'morgens : niet ok; je gras afrijden om 4 uur in de namiddag : ok ...
Als die gemeente een bord van 'maximaal zoveel dB' op de gemeentegrens zet, dan geef ik hen een grote kans op slagen in de rechtbank.

Het is toch niet omdat de typekeuring een bepaald geluidsniveau toestaat, dat er lokaal geen strengere regelgeving kan gelden?

Mijn wagen kan ook 200+ rijden. Voor het plaatselijk schooltje staat een bord van 30/u.
Absoluut. Maar dat bord heb ik nog nooit ergens gezien...
Ik kan me niet voorstellen dat je zoiets kan opnemen in de APV zonder de afwijking van de nationale of Europese regelgeving met bijvoorbeeld borden aan te geven.

Straks mag je voordat je gaat rijden (waar dan ook heen) eerst alle APV's van je route gaan checken, of je niet toevallig ergens teveel geluid maakt. Of ze opeens ergens willen dat je zijwieltjes monteert. Dan wordt het net de VS, met verschillende regels per staat. Ook nooit begrepen.
Met een elektrisch voertuig is dat nooit een probleem (geluid) en die kant gaan we toch al op. Moderne benzine en diesels zijn ook al ontzettend stil. Er is echt geen reden om veel herrie te maken behalve je eigen plezier, maar aangezien het een samenleving is waar we inzitten dien je ook wat rekening te houden met de omgeving. Herrie maken in een leeg weiland of op een crossbaan: prima. In een woonwijk met een veel te grote uitlaat herrie maken: not done.
Veel moderne diesels zijn juist superlawaaierig, echt irritant is dat. Ik vind de excessen zo nu en dan wel echt irritant, dat je echt schrikt van iemand die even vol gas geeft op z'n gemodificeerde motor waarmee hij heel kortstondig geluid van >100 dB genereert. Je zou dat schending van je lichamelijke integriteit kunnen noemen doordat het lichaam een onvrijwillig heftige reactie erop heeft zelfs, en ik vermoed dat dat over een jaar of 50 ook zo gezien wordt.
Over 50 jaar denken we hopelijk: wonderbaarlijk dat die mensen de hele dag in kabaal leefden en zo weinig respect voor hun oren en rust hadden.
Humm, dus in de natuur waar het effect van geluidsoverlast vele malen groter is, mag het wel volgens jou?

Het is nu al verboden [om teveel herrie te maken] en als je betrapt wordt op het maken van teveel herrie dan krijg je een bekeuring. Laten we het daar bij laten en ons niet overgeven aan de geautomatiseerde politie-staat.
Met de milieunormen in veel steden is dat al aan de hand, met een diesel is het bijvoorbeeld flink oppassen want de boetes zijn niet mis. Mogen ze wat mij betreft zo geluid aan toevoegen, dat is ook onderdeel van het milieu.
En een onderdeel qua irritatie. Compleet kansloos die hordes motorrijders op Harleys waarbij de ramen uit de sponningen rammelen. Of zo'n kekke bolide die 20 rondjes door de stad doet om te paraderen en bij elk bochtje even extra gas geeft.
Hoevaak komt dat voor? En wat jij dan irritant vindt, vindt een ander juist mooi om te horen.

Verdraagzaamheid helpt...

[Ik heb geen Harley]
Verdraagzaamheid werkt 2 kanten op he. Je verlangt van mij dat ik 'mijn ogen sluit' voor de overlast van een ander. De ander kan ook gewoon de dempers weer in z'n uitlaat stoppen.

Als ik mijn stereo op mijn balkon zet en draai elke dag om een uur of acht in de avond een half uurtje speedterror, en jij woont tegenover mij.. Dan ben jij toch ook niet blij neem ik aan? Je vrouw wil graag GTST kijken..

Beetje verdraagzaamheid helpt.. Ik vind het juist mooi om te horen.
"Straks mag je voordat je gaat rijden (waar dan ook heen) eerst alle APV's van je route gaan checken, of je niet toevallig ergens teveel geluid maakt."

Dat zal denk ik wel meevallen. In Londen en Monaco wordt er ook al streng gecontroleerd op geluidsniveau's. In Londen omdat de rijke Arabieren hun auto's overvliegen, en in Monaco omdat daar ook een boel mensen hun auto even willen laten horen. Leuk voor de autoliefhebbers, minder voor de bewoners. Ook al rij je in een leuke Lambo of RS6 o.i.d., je krijgt alleen een boete als je onnodig veel kabaal maakt.
Een bord is leuk, maar daar bestaan geen garanties voor.

Ik zie soms losers die geen 70/u rijden op de autosnelweg. Toch is er nergens een bord dat je op de minimumsnelheid attent maakt. Iedereen wordt namelijk geacht de wet te kennen.
Doet weinig af aan je punt, maar er is geen minimumsnelheid op snelwegen.
Wel mag je er niet komen met voertuigen die niet hard genoeg _mogen_ (zoals brommers).
Dan staat er nog in de wet dat je iig geen gevaarlijke situaties mag veroorzaken, dus als je dat doet door langzaam rijden, is dat een overtreding. Bord of geen bord.
edit: Ah, juist, ik had het inderdaad over Nederland. Nou dan weten we dat ook weer :)

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 22 juli 2024 18:21]

Ik heb het even opgezocht.
https://moneytalk.knack.b...rticle-normal-757305.html

In België wel, maar in Nederland niet.
(Ik post vanuit Vlaanderen.)
Absoluut. Maar dat bord heb ik nog nooit ergens gezien...
Ik kan me niet voorstellen dat je zoiets kan opnemen in de APV zonder de afwijking van de nationale of Europese regelgeving met bijvoorbeeld borden aan te geven.

Straks mag je voordat je gaat rijden (waar dan ook heen) eerst alle APV's van je route gaan checken, of je niet toevallig ergens teveel geluid maakt.
Dat moet nu toch ook? Of mag ik als Nederlanders duitse verkeersborde negeren omdat ze niet in Nederland zijn? Of mag ik de verplichte veiligheidsvest in frankrijk negeren omdat het in Nederland niet verplicht is.
>Dan wordt het net de VS, met verschillende regels per staat. Ook nooit begrepen.

Simpel te begrijpen toch?
Zie de VS als de EU: verschillende lidstaten die een unie gevormd hebben rond een gemeenschappelijke regering, gemeenschappelijke munt, etc.
Iedere staat kan z'n eigen regels treffen, net zoals de landen in de EU. Iedere staat is gebonden aan de Federale regelgeving, welke de regelgeving in de staat kan overrulen, gelijkaardig aan de EU.
Hoewel je een federaal pasport kan krijgen, is iedere staat afhankelijk voor die zelf uit te geven, net als de rijbewijzen. Net als een EU pasport en EU rijbewijs.
Behalve dan dat je een Amerikaans paspoort kunt krijgen, als Amerikaans staatsburger. Er is geen Europees paspoort; als Nederlander krijg je gewoon een Nederlands paspoort. We hebben wel Europese suggesties hoe de indeling moet zijn, maar dat zijn vrijblijvende aanwijzingen om het werk van de douane makkelijk te maken. De strengste paspoort-regels zijn die voor biometrische paspoorten, en dat zijn geen EU-regels. Dat betreft een International Civil Aviation Organization standaard (uiteraard met inspraak van nationale regeringen)
Verschillende regels per staat, dat krijg je als de overheid het laat afweten. Sommige gebieden schreeuwen om verbeterde regelgeving maar de overheid reageert te traag. Dan gaan ze zelf wetten verzinnen en krijg je versplintering.
Ik denk dat dit geen kans van slagen heeft. Een APV kan nooit landelijk verkeersregelgeving overrulen.

Ik volg namelijk al een tijdje de discussie over parkeren in de berm hier in Hoofddorp (Rijnlanderweg) en de Gemeente Haarlemmermeer schijnt dus op geen enkele wijze te kunnen voorkomen dat mensen in de berm parkeren. Een parkeerverbod helpt niet want deze geldt voor de rijbaan en niet voor de berm. Een APV lijkt een goed idee maar mag dus niet omdat er dan een wildgroei van plaatselijke verkeersregels zou -kunnen- ontstaan.
Ik denk dat het wel kans van slagen heeft. Geluidsoverlast heeft niet perse een relatie met verkeersregelgeving. Kortom, als er een APV is die stelt 'Je mag niet meer dan 80 dB herrie maken', en jij gaat met je Golf met enorme uitlaten even flink gassen, dan kun je m.i. gewoon op de bon geslingerd worden.

Idem wanneer je een enorme scheepshoorn op je fiets gemonteerd hebt en daarmee door de straten gaat.
Geluidsoverlast is milieuwetgeving, geen verkeersregelgeving.
Varkensruggen in de berm doen wonderen zou ik zeggen.
Grote verschil tussen snelheid en geluid is dat ik voor snelheid een meter in de auto heb zitten, en voor geluid dus niet.

Er is voor een automobilist dus niet mogelijk om te weten of hij in overtreding is zonder extra meetapparatuur in/aan zijn auto.
Een auto die 'origineel' is en in goede staat zal bij een snelheid tot de geldende maximumsnelheid de geluidsnorm hoogstwaarschijnlijk niet overschrijden.
Klopt als een bus. Ter toevoeging, bij veel motoren zit er op het balhoofd van de motor een type plaatje met o.a. het maximaal aantal dB wat het voertuig mag leveren en bij welk toerental. De meting is idd vanaf een meter, maar er mag geen weerkaatsend voorbeeld in de buurt zijn, bijvoorbeeld een trottoirrand.
alhoewel het wel grappig is dat veel van die geluiden kunstmatig zijn toegevoegd.
omdat mensen stil aan slechte presentaties koppelen

https://www.youtube.com/watch?v=rZOpDve8ARA&t
Zoals altijd... beschaafd rijden en je aan de regels houden redt levens, de afleiding en irritatie die veel motorrijders veroorzaken met hun rijgedrag is eerder nadelig dan voordelig voor de verkeersveiligheid.
Humm, dat geldt niet alleen voor motorrijders. Als men in de auto zit dan zijn het de (brom)fietsters en de motoren die asociaal rijden. Zit men op de motor dan zijn het die andere 2 groepen ((brom-)fietsers en auto-rijders).

Generalisatie is ook een ding en overdrijven is een kunst.
Mijns inziens heeft dit in de rechtszaal geen kans van slagen, tenzij er op basis van de bekeuring een meting aan het voertuig gedaan wordt waaruit blijkt dat hij niet meer aan de typegoedkeuring voldoet...
"Voordat het systeem kan worden geactiveerd, moet er daarvoor nog wel een wetswijziging plaatsvinden. In de herfst zal hierover worden gestemd"

Indien wettelijk, verlies je bij de rechter
Tenzij het in strijd is met de EU wetgeving.
In België zijn quads (deels) omwille van het lawaai in verschillende woonkernen verboden. Nu maken deze niet echt meer lawaai maken dan sommige motoren, maar het is wel een voornamelijk off road voertuig dus het is eenvoudiger deze te weren in bebouwd gebied, er zijn zelfs verkeersborden. Als het mogelijk was de wetgeving daarop aan te passen, kan dat ook voor motoren mits de politieke wil er voor is. Al zal men daar een grotere groep mee treffen.

Ik ben het ook niet echt eens met je vergelijking tussen de kleuren van je beide motoren, een motor is relatief laag en de kleur van het plaatwerk ziet een automobilist zelden in de achteruitkijkspiegels. Wat ik wel sneller opmerk zijn koplampen en fel gekleurde helmen en jassen, die bevinden zich wel ter hoogte van de spiegels, maar daar meld je niets over.

Ik rijd zelf niet met een motorfiets maar met een racefiets, dus de luxe om lawaai te maken heb ik niet, maar wil ook wel graag gezien worden (en ik woon in België, niet in fietsparadijs Nederland). Daarom draag ik een witte helm met reflecterende stroken, reflecterende stroken in mijn kledij en bij donkerder dagen ook een fluorescence jas (en hoes rond mijn rugzak als ik die draag). En verder vermijd ik gewoon wegen waar veel wagens rijden.

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 22 juli 2024 18:21]

Onzin. Ik rijdt al bijna twintig jaar mijn Blackbird met de originele pijpen en nog nooit situaties gehad waarbij ik dacht dat ik luidere pijpen nodig had. Het is gewoon de rijder en zijn stuurkunsten die voor veilig weggedrag zorgt.
Van mij mogen die lawaaimakers met hun luide uitlaten allemaal op de bon. Dat zal later ook nog eens heel wat hoorapparaten schelen.
Duitsland mag je je luide machine laten staan en nu ook Frankrijk. Nederland gaat het hopelijk ook doen.
Denk je niet dat andere verkeersdeelnemers misschien niet gehoord worden als jij veel herrie komt maken?
Er is een harde wet omtrent hoeveel geluid een voertuigtype ongeacht het type maximaal mag produceren, daarnaast zou men aan de hand van je kenteken redelijk simpel de meting aan jouw specifiek model kunnen koppelen omdat dit allemaal geregistreerd staat.
Als deze cultuur van bureaucraten zo door ontwikkelt in huidige richting krijg je in 2030 misschien nog een boete voor die felle kleuren op je motor. 8)7 Of voor de donkere natuurlijk. Consistentie is ver te zoeken bij overheden en wetgevende macht.
Ik rij zelf ook motor en ik heb toch een pokkehekel aan te luide uitlaten. Misschien horen ze jóu wel beter, maar ze worden wel afgeleid van de rest van het verkeer, én horen andere geluiden veel minder goed. Het is een beetje een 'ikke ikke ikke en de rest kan stikken' mentaliteit.
Ik denk dat je niet goed begrijpt hoe de kapitalistische wereld in elkaar zit. Je motor mag dan wel gehomologeerd zijn voor het weggebruik, een nieuwe wet is zo gemaakt en ondertekent als een regering dit wilt. Je kan dus perfect met je motor die paal passeren, toch zal er een rekening volgen omdat jouw motor x decibels maakt. Dit zijn gewoon bijkomstige regels en inkomsten. Men kan een gemeente of stad hier zelfs vrij in laten.
Verder kunnen de regels nadien aangepast worden zodat zelfs het geluid van de rolweerstand gemeten wordt om niet met de verkeerde banden rond te rijden. Wanneer iedereen elektrisch rond rijdt, zullen die palen niet afgebroken worden maar kunnen ook nog ingezet worden of je muziek niet te luid staat. Dank aan de digitale wereld waar we noodgedwongen in leven.
Nou, er rijden echt echt heel veel motoren rond die niet de originele uitlaten hebben, maar types die veel meer herrie maken. Vooral in bij chopper modellen. Waar het vaak niet meer als een paar chromen pijpen zijn met wat schotjes er in. Die mensen moet je gewoon aanhouden en week geven een goedgekeurde uitlaat te (laten) monteren. Wordt je daarna nog eens aangehouden met die niet goedgekeurde uitlaat, motor innemen. Dik over de 100dB is geen uitzondering.

[Reactie gewijzigd door Aerophobia1 op 22 juli 2024 18:21]

Eindelijk, ik begreep al niet waarom het nog steeds zo'n probleem is om die (voornamelijk) keiharde motorrijders makkelijk aan te pakken. Ik hoor ze zo vaak voorbij komen, lijkt me voor politie een koud kunstje om ze steeds op de bon te slingeren, maar volgens mij gebeurt dit dus nooit. Bij sommige heb je namelijk echt geen meetapparatuur nodig om te weten dat ze te luid zijn (al snap ik dat dat wel altijd moet).

Ik woon op 5 hoog, helaas in de buurt van een grote weg (maar niet direct eraan). Maar soms kan ik mensen of films in mijn eigen woonkamer gewoon niet horen als zo'n ding op 1km afstand voorbij rijd en mijn balkondeur open staat, en het duurt dan gewoon enkele minuten voordat ze zo ver zijn dat ze niet meer heel storend zijn. Zeker in de zomer als je ramen op hebt staan is dit bloed irritant.
Ook altijd leuk als er zo een motor door de binnenstad ziet gaan, alle terrasjes mensen vervloeken het elke keer.

Dus wat mij betreft, zo snel mogelijk invoeren, en laat die mensen het maar lekker voelen in de portemonnee. Als je zo luid wil zijn, ga je maar lekker naar een racetrack om daar aan je trekken te komen. Stel je voor, dat we eindelijk weer een beetje een rustige omgeving krijgen in combinatie met (in de toekomst) elektrische auto's.

Hobbies zijn leuk, maar val andere er niet mee lastig. maar dit is echt mijn "grootste kleine" ergernis die ik heb.
</rant>
Ik snap je frustratie en ben het in principe met je eens, maar (helaas is) de wetgeving is hier in Nederland een beetje vreemd wat dit betreft onderwerp. Bij ons wordt bij nieuwe voertuigen het geluidsniveau bepaald met een bijbehorend toerental en officieel mag je daar niet meer dan 2 procent van afwijken. Om te beginnen heeft bijvoorbeeld een Kawaski z750 96dBa bij 5250tpm. Dat is al vrij hard mijns inziens, maar u zult begrijpen dat het nog aanzienlijk meer herrie maakt tegen de 10.000 toeren waar het zijn maximaal vermogen aflevert. Om een overschreiding te beboeten moet er altijd een nacontrole plaatsvinden op het politiebureau of bij het RDW met een gekalibreerd systeem. Dit geeft de bestuurder meestal de gelegenheid om het geluid te verminderen en zo onder een boete uit te komen. Daarnaast is het met moderne uitlaattechnologie (vooral bij auto's) redelijk makkelijk om een klep in de uitlaat te bouwen die pas open gaat bij hogere toerentallen of met een knop, waardoor een demper omzeild wordt.

Wat betreft uw argument "dan moet je maar lekker naar een racetrack gaan" dat gaat helaas niet op. Op de Nederlandse circuits zijn de geluidsnormen in de meeste gevallen strenger dan op de openbare weg. Een circuit heeft maar een aantal dagen in het jaar waar ze echt herrie mogen maken en die gebruiken ze uiteraard voor de grote evenementen.

Persoonlijk zou het mij niet uitmaken dat er regelmatig een groepje snelle motorfietsen voorbij komt, dat klinkt voor mij persoonlijk als mechanisch oor porno, maar ik kan mee voorstellen dat dat lang niet voor iedereen geldt. Aan de andere kant denk ik dat het merendeel van de mensen er niet zo geirriteerd door raakt als u.

Als u er echt iets aan wilt doen denk ik dat het zaak is om een petitie te starten en het probleem bij de bron aan te pakken, de omslachtige wetgeving.
Als die lawaai-brommertjes overdag voorbij komen is het al vervelend genoeg. Als dat om 12u 's nachts gebeurt terwijl je 's morgens om 6u moet opstaan om naar je werk te gaan, is het echt irritant!
Aan de andere kant denk ik dat het merendeel van de mensen er niet zo geirriteerd door raakt als u.
Ik denk dat dat heel erg ligt aan in welke "bubbel" je leeft, zowat iedereen die ik ken stoort zich hier ook heel erg aan. De enige mensen die ik ken die dat niet vinden, hebben of zelf een motor, of zijn zwaar autoliefhebber, waarvan ze ook vinden dat dat geluid als "mechanisch oor porno" klinkt ;)
En aan de reactiescore te zien, leeft deze mening wel heel erg (onder nerds in ieder geval).

En ook ik kan het motorgeluid echt wel mooi vinden, dat is het punt niet.
Ik hou namelijk ook van echte porno, maar als er elk kwartier keihard porno geluiden in mijn woonkamer worden afgespeeld, wordt ik daar na een paar keer niet vrolijk van, sterker nog, daar wordt je best wel geïrriteerd door.
Het gaat erom dat ik die dingen wil horen als ik het opzoek, en niet als zij mij opzoeken.
En uiteraard mogen er uitzonderingsdagen voor evenementen zoals harley-davidson dagen of iets dergelijks, het gaat om de structurele overtredingen.

Over de wetgeving ben ik het met je eens, ik snap ook niet waarom het zo raar is geregeld dat sommige motors meer geluid mogen maken dan andere? Hier zullen vast redenen voor zijn, maar ik vraag me af of deze echt logisch zijn. lawaai is lawaai toch? maakt niet uit wie het produceert?
Wat mij betreft komt er gewoon 1 maximaal geluidsniveau voor alle "apparaten" op de weg, ongeacht of het een motor, auto, vrachtwagen, stint of kinderwagen is.

En racetracks ben ik op gewezen inderdaad. Als er veel vraag is om hard geluid te maken met je vehicle, dan moeten er terreinen/gebouwen/oid komen waar dit dan wel kan. Net zoals we dat hebben voor racen, drone vliegen, skateboarden, paardrij gebieden, hondenlosloopgebieden, wildkamperen, etc, etc, etc.
Heb je eindelijk je kinderen naar bed, komen er een paar motoren langs waar ze rechtop van in bed zitten.
Motorrijders zijn behoorlijk kwetsbaar, dat ze dan iets meer geluid produceren en zo wat meer opvallen lijkt mij alleen maar beter voor hun veiligheid. Mocht je ze niet zien, hoor je ze toch. en uiteraard er staan richtlijnen voor hoeveel geluid ze mogen produceren, gaan ze hier overheen vind ik net zo goed dat ze beboet mogen worden.
ze kunnen ook gewoon "rustig" rijden..
leg me eens uit hoe je het aangereden worden kan vermijden door geluid, maar niet door
* gewoon rijtje te schuiven ipv tussen de file te lavern
* te zorgen dat alle lichten die nodig zijn branden en zichtbaar zijn
* fluo jasje te dragen (maakt geen lawaai)
* geen 120 te rijden waar je maar 100/80/50/30 mag. ook niet voor eventjes.

mensen die VOOR je rijden hoeven je niet te horen. ze moeten je ZIEN.
en als je lichten aanstaan is dat , normaal gezien, voldoende...
Op een moderne motorfiets heb je weinig keuze wat betreft lichten die staan verplicht altijd aan en kun je niet eens uitzetten. Door de file laveren met gepaste snelheid is gewoon toegestaan (en dus niet met 50km/u snelheidsverschil).

Ik heb in het verleden heel veel in de file gestaan voor mijn werk en deed dat ongeveer de helft van het jaar op de motor (met standaard uitlaat) U wilt niet weten hoe vaak ik over het hoofd gezien werd door mensen die haast hebben en denken dat ze 10 seconden kunnen winnen door van rijstrook te wisselen in de file. Precies om die reden heb ik destijds een open luchtfilter gemonteerd om juist een klein beetje extra geluid te maken aan de voorkant van de motorfiets i.p.v. de achterkant.

Ik wil u vragen om er eens stil bij te staan hoe vaak u een voertuig eerder aan hoort komen dan dat u het ziet. Als u dit doet zult u merken dat veel vaker is dan dat u zich nu wellicht realiseert.

Dat excuseert motorrijders natuurlijk niet voor veel te hard rijden, dat moet je maar lekker op het circuit doen. Het eerste bericht ging juist om iemand die dicht bij een oprit woont end at is de enige plek waar je even snel kan/moet optrekken. Juist het accelereren maakt een hoop herrie, standaard uitlaat of niet.
fluoriserende hesjes zorgen niet voor meer zichtbaarheid, meermaals aangetoond in meerdere onderzoeken (o.a. bron: http://www.motorplatform.nl/wp-content/R-2011-25.pdf)
Er is een verschil tussen iets meer geluid maken. En in een 30 k/m zone express extra geluid produceert omdat het leuk is. Terwijl je door de woon wijk rijdt.
Dit, mijn motor heeft ook aftermarket uitlaten die luider dan stock zijn.. maar wel met E-keur dus binnen de legale marge..
En in bebouwde kom houd ik de toeren laag om niet te veel overlast te veroorzaken..

Helaas heb je ook een groep aso's die het voor de meerderheid verpesten :(
Ik heb het ook alleen over de "overtreders". Ik zie genoeg motorrijders voorbijkomen waar geen kabaal vanaf komt, die moeten natuurlijk lekker van hun motor blijven genieten, ik vind het voor de rest ook prachtige dingen om te zien.

Ik heb dat argument beneden ook gelezen "loud pipes save lives". Maar ik las ook dat dat effect niet altijd even goed werkt omdat het geluid naar achteren gericht is, maargoed, hier weet ik te weinig vanaf of dat nu echt werkt of niet.

En zelfs al zou het zo zijn dat de enige manier om veilig motor te rijden is om ze zo luid te maken dat "iedereen" hier last van heeft. Dan moeten we ons toch even achter de oren krabben of we dat in onze huidige samenleving (met verstedelijking) nog wel zouden willen toelaten.
Maar gelukkig zijn ze dus ook op andere manieren veilig te maken, want ik zou het ook zonde vinden als ze helemaal verdwijnen.
Het grappige is dat veel motorrijders de verwijderde dB-killers juist bewaren voor als ze een circuitdag doen. Daar wordt namelijk eigenlijk altijd enorm streng gecontroleerd omdat de circuits zelf weer streng gereguleerd worden m.b.t. lawaaiproductie. Dat is doorgaans één waarschuwing en daarna sta je buiten.

Hoewel ik zeker ook mijn lol heb gehad met blèrende motoruitlaten vind ik dit verder een goede ontwikkeling. Onnodig veel lawaai maken op plekken waar veel mensen wonen is wel wat egoïstisch.
Misschien ook leuk om te weten dat ik op circuitdagen met sportuitlaat en verwijderde katalysator minder problemen heb dan menig motor met standaard uitlaat.
Bijvoorbeeld R6jes of die nieuwe Ducati V4’s.
Deze worden veelal bij curcuitdagen van de baan afgehaald, niet door uitlaatgeluid, maar door INLAATgeluid.

Vraag je je toch af hoe die motoren een Europese typegoedkeuring krijgen terwijl mijn Aprilia V4 met Akrapovic nu ook niet bepaald stil te noemen is...
Misschien interessant om te weten dat juist op circuits strenge geluidsnormen gelden in verband met de vergunningen, en daar wordt wel continu en streng gecontroleerd :Y)
Dus wat mij betreft, zo snel mogelijk invoeren, en laat die mensen het maar lekker voelen in de portemonnee.
Het wangedrag zal niet echt uitgeroeid worden want boetes en straffen zullen nooit streng of hoog genoeg zijn. Laat de boete oplopen bij herhaling. Bij de derde keer de motor afkeuren en bij de eventuele herhaalde overtreding motor pletten.
Ik kan niet wachten tot het aangepakt wordt. Niet alleen motorrijders, ook die pauper auto's met hun dikke uitlaat of ingeboorde gaatjes.

Ik woon in een centrum tussen hoge huizen, waar de straten zo onoverzichtelijk als de nete zijn met overal geparkeerde auto's en dode hoeken met steegjes, waar men extra gas geeft voor het mooie geluid, terwijl hier kinderen op straat spelen, bejaarden volgas op hun e-bikes de steegjes uit komen knallen en er veel winkelend publiek rondbanjert. En op het kruispuntje waar ik naast woon, gaat het meerdere keren per week mis. Zelf werk ik gewoon de hele week en nog hoor ik het 2-3 keer per week gebeuren.

Erg fijn dat ik door die onzin regelmatig wakker wordt midden in de nacht of gewoon seconden lang mijn TV niet kan horen.

En dat is voornamelijk omdat men zo graag hun tyfusherrie hard wilt horen galmen.
Zover ben ik het wel met je eens alleen het zijn niet alleen motoren maar ook zeker genoeg auto's die een rioolbuis als uitlaat hebben. Daarnaast mogen motoren afhankelijk van het aantal cc meer geluid maken mijn motor ( Kawa Z750) mag legaal 107db max aan geluid voorbrengen en ik kan je zeggen dat is veel en veel meer dan een auto en compleet legaal.

Nu rijd ik zelf wel met sportdemper maar altijd met DB killer want een beetje geluid voor jezelf is leuk maar er zijn er genoeg die gewoon veel te veel geluid maken, iets wat ik trouwens nooit goed begrijp want met veel geluid val je ook eerder op bij de politie terwijl ik meestal ongezien voorbij kom/vlieg :).
Ik woon zelf aan een drukke weg maar wel in een modern gebouw dat goed geïsoleerd is (bj 2010). Als ik mijn raam opzet in mijn woonkamer kan ik door de auto's die voorbij rijden al mijn tv niet goed horen.
Soms heb ik daar wel eens last van maar erger me er verder niet aan. Tenslotte ging ik daar zelf wonen, en als ik mijn raam dichtdoe is het muisstil.

De motoren die jij te luid vind zijn zomerrijders, rijden vooral met mooi weer en bij een lekkere temperatuur. Dit zijn mensen die niet eens rijden in de winter/herfst maanden, is dus al 6 maanden waar jij je nergens aan hoeft te storen. Die paar keer dat deze hobbyisten door mijn straat rijden is echt peanuts in vergelijking met de auto's die langsrijden. De auto's rijden als een treintje continue langs mijn huis, het hele jaar door! Als jij je ergens aan moet storen zijn het wel de auto's.
Dat jij je hier alleen stoort aan de motoren vind ik dus ook echt schromelijk overdreven.
Helemaal gelijk, weg met die troep op de weg!
Gelijk heb je. Ook in stadswegen, al die motor rijders die dat ding steeds de toeten in jagen, het is verschrikkelijk. Het verbaast me dag die toeren nog steeds niet systematisch begrensd worden
Ik las het eerder ook al, zelf niet aan gedacht, maar ook begrijpelijk dat mensen daar rust willen hebben. Al vind ik wel dat er bepaalde uitzonderingen zijn: Net zoals als je in een uitgaansgebied woont, dan weet je dat je zaterdagavonden niet zo stil zullen zijn als op het platteland, daar kies je dan inderdaad voor.

En ik ben ook niet tegen "plezier". Ik vind sommige reacties hier ook wat overdreven, ik snap namelijk echt wel dat het een genot is om sommige motoren te horen, en dat er genoeg mensen zijn die dat heel vet vinden.

Als die behoefte er is, is het zaak dat we hier dan gebieden of terreinen voor maken waar ze lekker luidruchtig kunnen zijn, zonder overlast (ik dacht dus aan racetracks, maar blijkbaar kan dat niet).
Wie weet kunnen we evenementenhallen aanwijzen waar ze lekker binnen mogen ronken (is het extra hard voor ze :o ). Als er vraag naar is, kunnen we hier vast mooie oplossingen voor bedenken.
Als die behoefte er is, is het zaak dat we hier dan gebieden of terreinen voor maken waar ze lekker luidruchtig kunnen zijn, zonder overlast (ik dacht dus aan racetracks, maar blijkbaar kan dat niet).
Wie weet kunnen we evenementenhallen aanwijzen waar ze lekker binnen mogen ronken (is het extra hard voor ze :o ). Als er vraag naar is, kunnen we hier vast mooie oplossingen voor bedenken.
Zelfs een 'domme' indoor kartbaan kan al best wat geluid produceren. Als je daar 4-5 liter motoren gaat in laten 'ronken' ga je last krijgen met afzuigsystemen en gegarandeerd dat er ook mensen gaan klagen over het lawaai.

Maar als je weet dat die racebaan daar ligt (of vliegveld), en je koopt daar grond net omdat het goedkoop is, en je kan dan misschien wel 'rust' willen maar dan kon je ook 20k meer op tafel leggen ofzo om een huisje verder weg van de track te kopen? Can't have your cake and eat it, too.
Als je voor de goedkope grond kiest, heb je er ook mee te leven.

Wat ik mij echt afvraag is wat een gemeente bezielt om de omgeving naast zo'n racebaan aan te duiden als woonerven.... 😅🤦‍♂️ Zet daar zonnepanelen, windmolens, bomen. Die eerste twee wil toch niemand in 'zijn achtertuin' en die derde dempt geluid.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 22 juli 2024 18:21]

Niemand die valt over het stukje:

Gonzalez staat aan het hoofd van Bruitparif, een milieuorganisatie die verantwoordelijk is voor het monitoren van het omgevingsgeluid in de agglomeratie van Parijs, en die ook de noodzakelijke meetapparatuur levert. Daarnaast is hij de burgemeester van Villeneuve-le-Roi

Geen wonder dat deze man voor is. Knap hoor dat deze man 2 grote taken tegelijk kan doen.
Goeie zet. Ik vraag me altijd al af wat de toegevoegde waarde is van die bak teringherrie die er van veel motoren en de nodige auto's afkomt.
Veel ongelukken met motoren gebeuren omdat de andere verkeersdeelnemers de motorrijder simpelweg niet zien, en daar helpt een luide(re) uitlaat bijzonder goed tegen: gehoord worden -> gezien worden.

Dat gezegd hebbende, er zijn te veel idioten die een soort van luidspreker-pijp onder hun fiets zetten, en ook nog zo rijden (koppeling, toeren maken, of gewoon als een idioot accelereren in de stad), zodanig dat de hele omgeving verstoord wordt. Wat mij betreft mag de politie van dat soort figuren onmiddellijk de fiets in beslag nemen - dit soort anti-sociaal gedrag zou niet getolereerd moeten worden.

Helaas differentieert de wet op dit moment niet voldoende.
"Loud pipes saves lifes" is redelijke onzin, want het geluid is vooral achter de motorfiets hoorbaar. Het moet wel heel erg luid worden, wil je op een autosnelweg een motorfiets goed kunnen horen aankomen. In plaats van een donker pak een wat opvallender pak dragen draagt veel meer toe aan de verkeersveiligheid. Hetzelfde als de koplampen die te hoog zijn afgesteld op sommige motorfietsen. Dan zie je zelf wellicht wat beter, maar de ander kan de afstand niet meer goed inschatten doordat die deels verblind is.

In Duitsland is de controle op uitlaatgeluid veel strakker. Een te luide uitlaat betekent gewoon dat de motorfiets niet voldoet aan het kentekenbewijs en het kentekenbewijs wordt in beslag genomen (je mag dus ook niet verder rijden). Die mag je weer komen ophalen als je motor weer voldoet aan de regels. Ik kan me toertochten herinneren, waarbij collegarijders in DLD wel met DB-killer reden, maar in NLD dus niet.
Ondanks dat de uitlaat inderdaad naar achteren is gericht, is de motor van de voorkant wel degelijk beter hoorbaar. Dit helpt vooral in de bebouwde kom, waar het volume van het omgevingsgeluid relatief laag is.

De consequentie is dat motoren, die van nature minder zichbaar zijn, gehoord worden, waardoor mensen er aan herinnerd worden om hun dode hoek te checken. Op de snelweg is dit minder effectief, maar waar denk je dat de meeste (dodelijke) ongelukken gebeuren? Inderdaad, in de bebouwde kom. https://www.swov.nl/en/fa...t/road-deaths-netherlands

Betreft het zwarte pak en zichbaarheid: ondanks dat ik gevoelsmatig het met je eens ben, wijst onderzoek uit dat zwarte motorpakken niet significant vaker bij ongelukken zijn betrokken. Er zijn meerdere nationale en internationale onderzoeken gedaan hierover, die vrijwel allemaal tot dezelfde conclusie komen. In plaats daarvan zijn er andere, significante, factoren die een rol spelen: https://www.youtube.com/watch?v=x94PGgYKHQ0

[Reactie gewijzigd door Avdo op 22 juli 2024 18:21]

Meer geluid zal natuurlijk altijd beter hoorbaar zijn. Het gaat mij er alleen om dat het vaak als excuus gebruikt wordt om meer geluid te maken. De ware reden is gewoon dat de berijder zo'n brullende motor gaaf vind. Juist de mensen die dagelijks op de motor rijden hebben vaak normale uitlaten, maar rijden een stuk assertiever om de veiligheid te vergroten. Het zijn juist vaak de personen met een lawaaïge sportuitlaat die onverantwoord rijden is mijn ervaring.

Ik rij zelf meer dan 20 jaar motor, maar ik erger me dood aan die gasten met zo'n oude gare motor en brullende uitlaat. In korte broek op de motor en dan roepen dat een luide uitlaat veiliger is. Gewoon defensiever rijden doet 10x meer dan een lawaaïge uitlaat. Dat voegt amper wat toe.

Maar ik rijd niet meer dagelijks op een motor. Met het huidige verkeer vind ik de risico's te groot (vooral appende bestuurders zijn een groot gevaar als motorrijder). Daarbij is NL eigenlijk niet meer leuk om te rijden. Alles gaat rechtdoor, is 60km/u en heeft drempels gekregen. Om leuk te rijden moet je naar andere landen of het circuit opzoeken (IMHO).
In Nederland kun je voor een te luide uitlaat een WOK status krijgen, wat inhoud dat je voertuig opnieuw gekeurd moet worden. Je krijgt dan meestal van de agent nog wel naar huis rijden, maar mag verder niet met de auto/brommer/motorfiets de weg op tot hij gekeurd is.
Nederland staat bol van de scooters, brommers en motoren die te luid zijn en te hard rijden... de pakkans is extreem klein.
Toch is het in de file reuze handig om een motorrijder die tussen de auto's door sjalomt aan te horen komen. Vaak zie ik ze pas nadat ik ze heb gehoord.

Maar dat is wel een vrij specifieke situatie, vrijwel alle andere momenten is dat gebrom vooral hinderlijk.
die motorrijder hoeft ook niet te slalommen he. "op uw beurt wachten saves ook lives"
Mijn Zündapp hebben ze anders op grond van geluidsmeting in beslag genomen. Uitlaat eraf gehaald, tandwielen, carburateur; allemaal in beslag genomen. Maar de 5,2 Pk cilinder met smeerputjes hebben ze gelukkig nog laten zitten.
Het zogenaamde "Loud pipes save lives"principe.
Wat de (meestal) mannen echter vergeten is dat de meeste trammelant vóór je gebeurt terwijl de herrie naar achteren is gericht, dus dat principe gaat niet op.
Het is gewoon aandachttrekkerij en dat mag best beloond worrden met een beetje aandacht in de vorm van een gele prent.
Wat mij betreft zetten ze die palen hier ook neer, standaard bij uitritten van alle pompstations.

[Reactie gewijzigd door rwa66 op 22 juli 2024 18:21]

Wat een ongelofelijke onzin. Het geluid gaat op landniveau ongeveer 1230 km/u, dus je moet een extreem snelle jongen zijn wil je je eigen uitlaatgeluid voor blijven. Denk aan straaljagers met hun sonic-boom, die pas ontstaat door het voorblijven van het geluid bij Mach1+. Zelfs met flink opgevoerde auto's en motoren is dat absoluut niet mogelijk.
Loud Pipes Saves Lives is een van de extreemste waarheden in de automotive world, die werkelijk zonder enige uitzondering te allen tijde op gaat. Ik ben ook een sterk voorstander van Loud Pipes Saves Lives. Hiermee zeg ik niet dat elke uitlaat 90+ dB moet geven, maar elk gewoon motorgeluid is alles beter dan een ultra stille electrische auto die luidsprekers aan de buitenkant gemonteerd moet krijgen om te voorkomen dat mensen ze niet horen aankomen. Het is een feit dat hoe luider de uitlaat, hoe kleiner de kans dat iemand door dat voertuig wordt aangereden.
Geluidsgolven hebben ook richting en dat vergeet je voor het gemak even. "Loud pipes saves lives" is vooral de waarheid voor de motorrijders die een kick krijgen van veel geluid. Fijn voor hen, maar het is jammer dat de rest er ook zo'n last van heeft. Motorrijders hebben zichzelf er ook mee. Het is niet voor niets dat iedereen die op een leuke dijkweg woont voorstander is om die weg voor motoren af te sluiten.

Boven de 20km/u maken banden genoeg geluid om een auto te horen aankomen. Daarom is die regel voor geluid van EV's ook alleen onder die snelheid. Motorrijders klagen vaak over het rijgedrag van automobilisten (vaak terecht), maar over het eigen rijgedrag is men vaak opvallend stil.

Ik rij ook motor en ik snap de verleiding om volgas te gaan met zo'n apparaat. Maar als je er niet mee om kunt gaan, dan kun je de motor beter verkopen.
'loud pipes save lives' zal best soms eens kloppen. Dat iemand een motorrijder hoort die anders over het hoofd gezien zou zijn.. Dat maakt echter nog geen valide reden om zo veel mogelijk herrie te maken. Dan zouden we ook op elke auto een sirene moeten zetten, want ja.. herrie saves lives.

Kortom, dit is een onzin argument. Er zijn zoveel dingen te bedenken die potentieel levens redden maar toch omwille van andere redenen niet wenselijk zijn.

Motoren verbieden helpt ook levens redden bijvoorbeeld... Of een rolkooi om motoren..
Gehoord worden? Alle moderne auto's zijn zo goed geïsoleerd dat je daar bijna geen omgevingsgeluid meer in hoort, daarvoor hoef je het niet meer te doen.
Ik vind het verder heel asociaal dat je een voertuig door de hele woonwijk moet horen als er weer iemand op stap gaat. Sommige al voor dag en douw, lekker touren naar werk. Ja leuk, maar ik wilde nog slapen.
Misschien goed opletten en niet te veel slalommen? Ik weet niet hoe jij rijdt, maar ik zie af en toe toch wat suïcidale types op de motor waarbij ik denk: je vertrouwt er wel erg op dat mensen niet van rijstrook willen veranderen als je daar diagonaal komt aanzetten... Dit jaar overigens minder, misschien zijn ze vorig jaar aan hun eind gekomen...
Heb niets tegen moters (ben zelf geen moterrijder tho). houd er altijd wel veel afstand tussen met de gedachte dat als er wat gebeurd dan kan je anticiperen. ze zijn veel kwetsbaarder dan jij. en voor dat ik de dijk oprij mogen ze van links voorgaan van me. want ik weet dat ze die bochten leuk vinden. die lol ontneem ik ze niet.

Maar ik vraag me wel af hoeveel het uitmaakt zon uitlaat. Kijk als ik op de snelweg in een file zit ofzo dan hoor ik die moter pas als ie me gepasseerd is. Das te laat he. En met een normaal uitlaatsysteem (Dus geen arrow of akrapovic) hoor ik ze goed genoeg als ze met 100 ofzo naast me rijden. Dus daar durf ik aan te twijfelen eerlijk gezegd. Daar heb je echt niet zon brulbuis voor nodig. tis wel dik tho. en als ik een moter had zou ik er zelf ook een akrapovic onder zetten.
Ik neem aan dat je altijd eerst in de spiegels kijkt, en dan maakt geluid ook niets uit. Als een motor rijder tussen een file door rijdt neemt hij een risico en houdt hij extra rekening met auto's die van rijbaan wisselen willen. Dat doet hij dan ook stapvoets. Kortom, geen enkele reden voor een lawaai pijp in zo'n geval. En als ze sneller tussen de auto's door willen.... tja, da's dom.
Dat klopt. in een file om de zoveel tijd even een blik in de spiegel. En het wel wel tof als je ze dan de ruimte geeft. Zeker naast een vrachtwagen.

Maar ik ga niet de vrome donder uithangen want ik snap best wel dat je zon ding onder je moter zet. Want het is wel gewoon gaaf om lekker sportief rond te rijden.

Puntis met een uitlaat dat het geluid naar achteren wordt uitgestoten. dus iemand voor je hoort dat veel minder. is met een overvliegende straaljager ook zo.
Helaas zijn er ook bij die stapvoets gaan als Husein Bolt. En dan x4 of zo. Onbegrijpelijk.
Niet stapvoets, maar met maximaal 10 km/h snelheidsverschil.

Gedragscode: http://motorplatform.nl/over-ons/samenspel-in-de-file/
Ja,denk het ook :) Meestal 30 /40 km verschil.
Daarvoor heeft men de claxon uitgevonden, maar zelf merk ik vaak genoeg dat motorrijders zelf gewoon onverantwoord rijden met oa links inhalen, vanmorgen nog, een motor die ff snel tussen mij op de linkerbaan en iemand anders schuin voor mij op de rechterbaan er tussen schoof, terwijl ik dus al bijna die andere auto aan het inhalen was, had ik net wat meer gas gegeven dan had die motor op zijn gat gelegen, terwijl we dus 100+ reden... Kan op zo'n moment dan ook totaal geen medelijden hebben als die dan afgevoert wordt in een zwarte auto met vlaggetjes...
  • Je hebt een helm op, oordoppen in tegen windruis, dus ja dat doet wel iets met de beleving.
  • Vaak is een vervangende uitlaat een stuk lichter als de fabrieksversie.
  • Je kan (in theorie) meer vermogen halen uit de motor als hij betere doorstroming heeft.
  • Snelle jongens doen nou eenmaal BROEM, BROEM!
Ik vind het wel een goede zaak op zich, sommige routes worden echt geplaagd door luide motoren en dan niet een paar maar de hele dag door. Italië in de alpen is ook een drama, maar daar delen ze al erg lang boetes uit.
Zijn niet alleen de snelle jongens.
Genoeg Harleys die veel te veel lawaai maken.
Wat mij betreft moeten motoren ook aan de APK en zou te hard geluid een afkeuring betekenen.
Uitlaatgeluid wordt niet gemeten bij een APK....
Nee, nog niet, maar mag wat mij betreft gister nog ingevoerd worden. Buurman van mij heeft ook een harley, en dat merken we, om 5:00 's ochtens.... Moest verboden worden zulke onnodige lawaaimakers..
Helaas werkt dat ook niet bij auto's. Uitlaatdemper wisselen is makkelijk, en vaak zelfs niet meer dan een DB-killer of een klep omzetten ...
APK is nutteloos voor het handhaven van zaken anders dan verwaarloosd onderhoud.
Zero's zijn ontzettend snel en maken geen geluid ;)
Lang geleden dat ik die zag... leuk om te zien. Sympathieke gast ook die er op reed (te leen van de baas geloof ik).
De toegevoegde waarde is er zeker wel.
De tegendruk om al het gas door de geluidsdemping van het uitlaatsysteem te duwen, is significant. Dus verbruik gaat omhoog en vermogen omlaag op het moment dat er een grotere demper op de uitlaat zit. Ik zal niet zeggen dat je daar vele procenten op verliest, maar het is zeker merkbaar.
En natuurlijk het effect waarom veel van die uitlaten gekocht worden. Mensen vinden het lekker klinken. Maar dat vind ik dan persoonlijk (zeker voor stadsgebruik) geen geldig argument.
In plaats van auto's en motoren, zou ik liever hebben dat ze scooters aanpakken. In mijn ervaring maken die op stadssnelheden veel meer herrie dan hun grotere tegenhangers en dat zou niet nodig moeten zijn. Zeker omdat ze regelmatig vlak langs fietsers en voetgangers gaan.
Ik woon langs een drukke weg en de top-overlastveroorzakers zijn echt:

1. (met stip) motoren. Die dingen moeten op één of andere manier ook altijd minimaal de 120km/h halen op een stukje weg van 500 meter lang binnen de bebouwde kom?
2. pauper-auto's met getunede uitlaat
3. 2-takt (snor)brommertjes en (snor)scooters.
4. Voertuigen (voornamelijk vrachtwagens) die honderden meters lang op de rammelstrook naast de vluchtstrook blijven rijden. Geen idee wat die mensen bezielt.

Verder een gelijkaardige ervaring. Zou mooi zijn als dit ook naar België en Nederland zou komen eenmaal de technologie op punt staat.
Anoniem: 217535 @mcDavid2 september 2019 14:25
Ik woon in een vinex buurtje in de Groningen.
Ook motoren die onnodig lawaai maken. Alleen al het rijden door de brandgangetjes, hek op doen, daarna de tuin in rijden. Dan denk je dat ze klaar zijn maar die motoren zijn zo groot. Dus met veel moeite draaien. Wanneer je denkt wanneer houdt dit nu eens op, blijft het door gaan. Ik heb er nu wat van gezegd en het kan dus beduidend sneller. Blij dat de buren het serieus oppakken.

Ik heb zelf vroeger motor gereden. Alleen ik kon dat ding gewoon in zijn vrij zetten en mijn schuur binnen rollen.

En dan heb je hier nog een paar lui die van die off-roaders hebben. Dat is echt belachelijk lawaai. Als ze allang een kilometer of meer weg zijn kun je ze nog horen. Dit is stoer. Dit soort geluidspalen mogen ze van mij overal plaatsen.
Ik woon in een rustige straat. Eenrichtingsverkeer, niet heel breed, spelende kinderen... redelijk perfect.
En ik kan me redelijk ergeren aan die kerel met die motor die ergens aan het einde van de straat zijn motor stalt. Het is echt bijna dagelijks dat hij aan het begin van de straat zijn motor even flink open gooit om met behoorlijke snelheid (en de nodige herrie) door de straat te blazen.
Nou heb ik een voorliefde voor herrie, als het op muziek aankomt... maar dit is toch anders.

Het mag 100 keer lekker klinken... maar op deze manier ben je een lul en zul je dat ook altijd blijven... hoe goed het ook voor de doorstroming, vermogen en het milieu is.
En toch, uitlaten zijn best nottig om het motorvermogen te verhogen. Door via resonantie extra uitlaatgas uit de cylinder te trekken. En dat doet een rechte buis niet. Al denk je door de herrie wel dat het sneller gaat (net als denken dat een stofzuiger die veel herrie maakt wel beter zal zuigen...).
Anoniem: 551631 2 september 2019 13:18
ondanks dat ik ook niet hou van lekke uitlaten en stoer rijgedrag. vraag ik mij wel af of wij dit met elkaar nou moeten willen.
elke scheet word langzamerhand ingedamd door meedogenloze techniek.

er zijn namelijk hele bevolkingsgroepen die het wel mooi vinden, waarom moet alles illegaal gemaakt worden en gelijk met boetes bestraft worden.

vrijheid betekend namelijk ook dat je mensen met een andere opvatting ook lekker laat doen wat ze willen.

maar ik lijk een uitzondering hierin te worden langzamerhand
Een punt die bij deze discussies over geluid bijna altijd wordt vergeten:
Mensen met bepaalde aandoeningen die over gevoelig zijn voor geluid (mensen met een vorm van autisme).

Die kunnen hier niet aan ontsnappen, en daar dien je rekening mee te houden. Zelfs kermissen hebben tegenwoordig "stille" dagen zodat ook deze mensen ervan kunnen genieten.

En als iets "een keertje" gebeurt is dat niet zo erg. Maar geluidsoverlast door (voornamelijk) motoren is een behoorlijk structureel ding, waar ik op warme dagen bijna elk kwartier wel "last" van heb.
Ik woon naast een dijk én een industrieterrein en zodra de zon ook maar enigszins schijnt lijkt het hier af en toe wel ik ik naast een circuit woon, niet normaal. Vooral motorfietsen maar ook opgevoerde sjonniemobielen en opgevoerde 2 takt ellende.

Ik zou van die palen dus zéér welkom heten in ons land.

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 22 juli 2024 18:21]

Ik woon naast een dijk én een industrieterrein en zodra de zon ook maar enigszins schijnt lijkt het hier af en toe wel ik ik naast een circuit woon, niet normaal. Vooral motorfietsen maar ook opgevoerde sjonniemobielen en opgevoerde 2 takt ellende.
Bij ons in de regio hebben ze daar wat op gevonden: binnen bepaalde jaargetijden op bepaalde dagdelen is de dijk gewoon met een groot toegangshek afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer met meer dan 50cc.
Aanwonenden krijgen een sleutel van het hek.
Een paar jaar geleden hoorde ik over een plek waar ze 's zomers precies in het midden tussen twee toegangswegen de dijkweg openbraken voor alles behalve fietsers en dat gewoon zo lieten liggen tot de motorfietsen weer op stal gingen.
Als ik iets niet wil zien, dan kijk ik weg. Als ik iets niet wil horen, dan kan ik niets anders doen dan weggaan. Voor popconcerten werkt dit prima, maar niet voor meneer motorrijder die laat weten dat zijn brommer de luidste uit de buurt is. Uit je eigen huis weggaan is namelijk niet realistisch. Ook met het meest geavanceerde anti-geluid hoofdtelefoon kan ik niet "niet-horen" (ik heb hem, en ook getest op precies deze situaties).

In andere woorden: geluid is onmogelijk om jezelf voor af te sluiten. Met de huidige stand van de techniek is het prima mogelijk om geluidsarm rond te rijden in bevolkte gebieden (en ook minder bevolkte gebieden, zodat bij droog weer het geluid minder wordt gedragen naar andere gebieden).

Mensen die niet een beetje moeite doen om hun medemens zélf te laten kiezen wat ze willen horen mogen wat mij betreft beloond worden en tegelijkertijd bestraft. Zeker als ze menen dat de hele buurt moet weten dat hun voertuig het meeste decibel kunnen maken. Dat is gewoon iets van de vorige eeuw - wat zeg ik: het vorige millennium.

In een samenleving wonen wij samen, en het lijkt mij een prima idee om met technische middelen excessen te herkennen en bestraffen als zodanig.

[Reactie gewijzigd door Ruudjah op 22 juli 2024 18:21]

Jouw vrijheid houdt op waar die van een ander begint.
Veel boetes tijdens onweer? :D

On topic:
Gelukkig hebben ze het goed uitgevoerd met triangulatie (herkomstrichting van het geluid bepalen).
Ik vraag me alleen af of het geluidsspoor lang genoeg is om toeteren in verband met de verkeersveiligheid niet als false positive te laten gelden.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 22 juli 2024 18:21]

Ik heb serieus nog geen enkele keer in de ~10 jaar dat ik m'n rijbewijs heb getoeterd en ik heb aardig wat maffe situaties meegemaakt waarbij de verkeersveiligheid in het geding kwam. Toeteren zorgt naar mijn mening voor een schrikreactie en dat is juist wat je in veel situatie niet wilt.
In veel gevallen is het doel ervoor te zorgen dat iemand een niet-mogelijk manoeuvre afbreekt. Dat werkt wel degelijk en toeteren kan echt zo'n kwaad niet.
Probleem is dat veel weggebruikers iets wat ze als ongemakkelijk voor zichzelf ervaren al zien als "niet-mogelijk" en daarom te pas en te onpas toeteren.
Tja, in het verkeer is het altijd zoeken naar een balans tussen hoffelijk zijn en de regels volgen. Gooi jij je ergens tussen zonder nauw te kijken, dan is het zowel niet hoffelijk (wat toeteren niet rechtvaardigt), als ook gevaarlijk en hinderen (wat het dan weer wel rechtvaardigt) :)
Nooit niemand die ligt te slapen achter de lichten? En dan bedoel ik niet dat ze na 5 seconden niet aanzetten maar dat het licht al langdurig op groen staat (zitten diep te praten of zijn naar beneden aan het kijken, meestal naar een gsm)
1 keer gebruikt om een bestuurder die achteruit aan het rijden was attent te maken dat ik daar ook stond waarop deze stopte om vervolgens alsnog door te rijden met schade tot gevolg, uitleg: "ik dacht dat het de auto achter je was die toeterde" |:(

Maar ik geef toe, meestal dient hij als communicatie, "idioot, stop met mij van de baan te rijden" Je kan ook beargumenteren dat feedback in het verkeer kan helpen hoewel het meestal enkel de gemoederen verhit en voor de rest oor in, oor uit is.
.oisyn Moderator Devschuur® @sprankel2 september 2019 14:23
1 keer gebruikt om een bestuurder die achteruit aan het rijden was attent te maken dat ik daar ook stond waarop deze stopte om vervolgens alsnog door te rijden met schade tot gevolg, uitleg: "ik dacht dat het de auto achter je was die toeterde" |:(
Ik stond een keer bij een stoplicht te wachten bij een brug, op een milde helling dus. De knakker voor me was met allerlei papierwerk in zijn auto bezig oid, hij had de rem niet ingedrukt dus hij reed langzaam naar achteren. Ik toeter om een aanrijding te voorkomen, denkt hij dat ik toeter omdat het groen is dus rijd ie zomaar het kruispunt op terwijl het nog rood is |:(. Wordt bijna geraakt door aankomend verkeer, krijg ik daarna een boze blik.

Ja, eikel, A. jij bent blijkbaar met compleet andere dingen bezig dan het verkeer, en B. mijn getoeter vrijwaart jou nog niet van het opletten als je een kruispunt oprijdt.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:21]

Ik heb een keer moeten toeteren, toen iemand vanuit stilstand van de vluchtstrook op de rijbaan van een snelweg reed en daar dus vrijwel stil stond, terwijl ik met 120 km/u kwam aanrijden. En je zou ook kunnen toeteren om iemand te waarschuwen waarvan voorwerpen van de aanhanger dreigen af te vallen. Die situaties komen niet vaak voor, maar een decibelmeter moet er geen false positives van maken. Ik hoop dus dat iemand luistert naar de opnames en de toeterende auto's er uit filtert.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 22 juli 2024 18:21]

Ik heb em nog wel eens nodig. Als iemand weer op zn telefoon aan het klooien is bij het stoplicht of je baan opkomt zonder te kijken. het gebeurd wel eens. Alleen als je ermee wilt communiceren moet je em niet ingedrukt houden.

Maar het lijkt me dat het geluid moet aanhouden om geregistreerd te worden. Het gaat erom dat het voertuig zelf luidruchtig is. niet de toeter. maar als je savondslaat met je toeter ingedrukt door een woonwijk scheurt (heb ik ook al eens gezien) dan is het ook terecht dat je de rekening krijgt he.
Ik heb serieus nog geen enkele keer in de ~10 jaar dat ik m'n rijbewijs heb getoeterd en ik heb aardig wat maffe situaties meegemaakt waarbij de verkeersveiligheid in het geding kwam. Toeteren zorgt naar mijn mening voor een schrikreactie en dat is juist wat je in veel situatie niet wilt.
Ik toeter juist als de malle, voornamelijk als waarschuwing en niet zo zeer omdat er gevaar is.

Maar.... als je iemand non stop ziet appen dan valt dat onder gevaar en mag je dus toeteren.
Knipperen met je groot licht kan inderdaad ook.
Of toeteren en knipperen met je groot licht. (wel zonder middelvinger)
Ik heb het weleens gebruikt hoor. Als je op de snelweg zit en iemand naast je wisselt van baan mijn baan op bijvoorbeeld. Zonder toeter zet zo iemand gewoon door, maar als er een claxon naast 'm af gaat gaat het stuur heel rap de andere kant weer op.
Ik heb 3 ongelukken weten te voorkomen met toeteren (2x klein, 1x groot op de snelweg, afgesneden worden) in 15 jaar dat ik mijn rijbewijs heb. +/- 80.000 km geschat.
Deze zomer op een plek geweest waar je zelfs verplicht moest toeteren*. Maar ik geef toe: dat is heel zeldzaam :)

*) Een eenrichtingstunnel in de Gorge du Verdon
Ideaal machinetje dit. Dat wordt cashen als er weer zo'n toeterbruiloft voorbijkomt.
Ze hebben het geluid zelf natuurlijk ook. Er zit nogal een verschil tussen het geluid van een toeter, onweer en de motor van een auto/motor. Of zoals hierboven gezegd, brullende mensen, etc.

Dat verschil kan je makkelijk horen, en waarschijnlijk kan je dat ook van de geluidsgolven afleiden en automatiseren.

Lijkt me het minst moeilijke probleem om op te lossen :)
Neem aan dat de originele geluidsopname net als een flitsfoto bewaard moet blijven en onderdeel van het bewijs is als je een rechtszaak begint. Dan kun je dus ook eenvoudig het geluid hoeren en of dat van toeter, onweer of iets anders was.
frequentie analyse zal daar wel aan gekoppeld zijn.
Als je zoveel microfonen hebt kan er best ook wel een geluidsopname gemaakt worden. Dan kan door een agent handmatig de audio-opname worden beluisterd en de foto worden bekeken.
En dat gaat bij de eerste vijftig opnames goed, daarna wordt alles zonder dat de agent het zelf door heeft doorgeklikt ongeacht het geluid.
De mens is uitermate ongeschikt voor dit soort repeterende zaken waarbij er slechts een enkele keer anders gehandeld moet worden. Dat is ongeacht de functie, opleiding, beloning of straf die er gehanteerd wordt.
Klopt, daarom moet je opzettelijk ook een percentage bekende niet-motorgeluiden ter controle aanbieden.

Maar je ontkomt er waarschijnlijk niet aan; het is niet toegestaan om volledig automatisch boetes uit te schrijven. Dat is alleen voorbehouden aan bevoegde ambtenaren (inclusief BOA's). Automatische systemen mogen alleen een voorselectie aanbieden aan die ambtenaren.
Geldt dat ook voor flitspalen? Dat alles door een ambtenaar wordt bekeken voordat er een boete wordt verstuurd?
Er zijn een heleboel boetes vernietigd toen bleek dat een ambtenaar die het bekeek niet beëdigd was voor die taak, dus ja. Maar het is dus redelijk routinewerk - is de foto duidelijk? Ja, dan boete.

Ik ben recent geflitst bij het inhalen van een vrachtauto, en waarschijnlijk om die reden onder de boete uitgekomen.
Oei. Ik heb medelijden met diegenen die dat werk uit moeten voeren. Het lijkt me geen werk dat ik lang vol zou kunnen houden.
Met een beetje algoritme kan je geluid prima categoriseren als motor of claxon geluid.
Nederlandse overheid, kijkt u even mee ;-)

ot: mooi stukje techniek, waarmee ook duidelijk is waar het geluidsspoor vandaan komt.. is er dan ook een camera voor het fotograferen van de nummerborden? wel achterkant dan toch? want motoren zijn de grootste boosdoeners.
Nederlandse overheid, kijkt u even mee ;-)
En dan A.U.B. gelijk een W.O.K. status op het voertuig van de overtreder, dat zou op termijn een hoop herrie op de weg schelen.
Vergeet die irritante brommers niet...
Snorfietsen en scooters die constant door de stads centra rijden... vooral 'flaneren' langs de terassen. Wat een trieste derde wereld situatie is dat zeg.
Motoren, scooters, tjappies die hun auto getuned hebben zodat de uitlaat 'mooi ploft' en klusjemannen die zo trots zijn op hun grijs kenteken Dodge Ram dat de V8 's avonds laat door open pijpen rond mag blèren.
Tot zover mijn korte samenvatting :P

Maargoed zodra deze techniek gemeengoed wordt valt het ook in andere Europese landen te verwachten. Naast uitstoot en snelheid hebben we natuurlijk ook gewoon geluidsnormen waar verkeer aan dient te voldoen.
Ik ga direct een lobby starten om mijn gemeente een paar van die palen te laten plaatsen. Ik woon vlak bij een paar doorgaande wegen en irriteer me mateloos aan van die zielige types met opgevoerde motoren en autos die een of ander gebrek compenseren met een idiote hoeveelheid decibellen. Leuk voor als je in het weekend een rondje op een circuit wilt rijden, dan heb ik er helemaal geen probleem mee. Maar na tienen s'avonds op een werkdag is gewoon te treurig voor woorden.

Update: De webcare mensen van mijn gemeente gaan aan het werk ;-)
https://twitter.com/gemee...tatus/1168499889820622853

[Reactie gewijzigd door SqyD op 22 juli 2024 18:21]

Je bent kennelijk niet jong geweest? Geen Honda Civic met vuistdikke uitlaat gehad of een opgevoerde scooter? Geluidsoverlast uit auto's beboeten klinkt meer als de zoveelste melkkoe voor de overheid.
Een ad hominem gebruiken om asociaal gedrag goed te praten... |:(

Iedereen is ooit jong geweest. Slechts een beperkte groep maakt zoveel geluidsoverlast en zorgt voor de meeste irritatie. Ook zijn het niet alleen jonge mensen. Ouderen in bepaalde criminele organisaties motorclubs kunnen er ook wat van.

Als dit een melkkoe is voor de overheid dan hoop ik dat men snel de emmer pakt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:21]

Onderdeel van jong zijn is leren van je fouten en doorkrijgen dat bepaald gedrag simpelweg niet acceptabel is. Als geluidsoverlast veroorzaken hun manier is om jong te zijn, hoort daar ook bij dat ze volwassen worden door de gevolgen ervan te dragen, al doet dat pijn in hun portomonnee.
Grap is dat merendeel van de huidige aso's gewoon een 'nette' huisvader is met een veel te dikke leasebak onder zijn gat. Ik heb liever een auto met herrie dan geschept te worden door de zoveelste Tesla die denkt dat de woonwijk de Nurburgring is. Herrie is vervelend, niet meer dan dat. Gevaar zou bestreden moeten worden.
.oisyn Moderator Devschuur® @tweaker20102 september 2019 15:59
Dat er ook andere "ergere" aso's zijn betekent niet dat de geluidsoverlastgevers dat ineens niet meer zijn. Wat mij betreft mag dit ook in Nederland gewoon keihard worden aangepakt. En nee, ook geen opgevoerde scooter of aangepaste uitlaat gehad ooit. Projectie much?

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:21]

Herrie is inderdaad vervelend. Ik woon vlak bij Schiphol maar dat heeft nut en was er lang voordat ik hier ging wonen. Ik woon vlak bij een ziekenhuis en hoor de hele dag door ambulances. Hoor je mij niet over want dat heeft nut. Zelfs en vrachtwagen die optrekt geeft ook herrie maar is ook nuttig.

Iemand die zijn met zijn liefhebberij voor motorgeluid een ander bewust uit zijn slaap houdt is asociaal en volgens mij niet helemaal goed bij zijn hoofd.
Grap is dat merendeel van de huidige aso's gewoon een 'nette' huisvader is met een veel te dikke leasebak onder zijn gat.
Dus toen je SqyD aanviel met "Je bent kennelijk niet jong geweest?" sloeg dat eigenlijk nergens op?
Ok, dus als ik nu geld ophaal om een nachtje een draaiorgel bij jou voor het slaapkamerraam te laten draaien is dat niet associaal? Iemand onnodig en bewust overlast bezorgen is _altijd_ associaal.
Daar heb ik het helemaal niet over. Ik ga in op wat jij zei:

"Je bent kennelijk niet jong geweest? Geen Honda Civic met vuistdikke uitlaat gehad of een opgevoerde scooter? Geluidsoverlast uit auto's beboeten klinkt meer als de zoveelste melkkoe voor de overheid."

Mijn reactie daarop was dat bij jong zijn ook hoort dat je bezig bent met volwassen worden door de gevolgen te dragen van onacceptabel gedrag, boetes niet uitgezonderd. Als jij dan vervolgens zegt dat ook volwassenen asociaal zijn, dan verloochen je je eigen "ben je nooit jong geweest?"-aanval, want schijnbaar heeft het dus geen donder met leeftijd te maken.
Geluidsoverlast uit auto's beboeten klinkt meer als de zoveelste melkkoe voor de overheid.
Ja, de overheid wil echt elke cent hebben die ze kunnen vangen van mensen die we wet overtreden...

Kom aan, je kan niet serious denken dat je dit soort dingen doet om er geld aan te verdienen. Vrijwel zeker betaald dit zich nooit financieel terug maar het lost wellicht wel lokale problemen op. In sommige wijken van Parijs is het overmatig geluid maken met je auto echt een plaag. Nu moeten daar de hele tijd agenten voor rondrijden (die dus maar zeer moeilijk kunnen beboeten).
Jong zijn we allemaal geweest natuurlijk, maar een auto met lekke 'sportieve' uitlaat of opgevoerde scooter heb ik persoonlijk nooit gehad nee. Wel langs een drukke weg gewoond waar je regelmatig mocht 'genieten' van de ter**herrie die sommige auto's en motoren wisten te produceren. Of, ook standaard prik, na elf uur 's avonds nog even vol gas door de wijk scheuren met de brulpijp. Als je iedere avond wel een aantal van die jojo's voorbij hebt horen komen is de lol er wel van af en ben je er op een gegeven moment klaar mee.

Heeft niets met melkkoeien te maken, maar met jezelf gewoon een beetje normaal gedragen. Ik gun iedereen zijn pleziertje, maar alles is tot op zekere hoogte. Wanneer mensen een aantal straten verderop nog uitgebreid mee kunnen genieten met jouw hobby, dan wordt er wel een grens overschreden en lijkt mij prima dat hier gewoon op beboet wordt.

[Reactie gewijzigd door Aganim op 22 juli 2024 18:21]

Nee. Ik was niet zo'n jongere en de meeste jongeren doen gelukkig ook helemaal niet zo dom. Ik was ook geen fan van illegaal vuurrwerk, grafiti en stinkbommen. Ook leuke zaken voor pubers maar daarmee niet minder irritant voor de mensen on hen heen. Ik nu ook genoeg volwassenen die wel normaal kunnen omgaan met hun liefde voor motortechniek en de racesport, ik zei al dat ik daar geen enkel probleem mee had. Waar ik een probleem me heb is dat sommigen er blijkbaar op kicken om hier bewust overlast te veroorzaken voor anderen. Dat is altijd associaal, meestal tegen de regels en dus prima om te beboeten. Ik ken een hoop volwassenen die veel geleerd hebben nadat ze vroger een keer flink in hun zuurverdiende bijbaan geld moesten tasten om een terrechte boete te betalen.
Zelfde geldt voor de straten in Rotterdam met veel uitgaanspubliek. Trieste figuren die 7-8 keer op een avond voorbij komen rijden op de Witte de Withstraat.
Maar die kunnen dan toch prima onder de huidige regelgeving en handhaving worden bekeurd/opgepakt?

Het artikel gaat over automatisch bekeuren en plotseling ontbrandt hier een tirade over (met name) motorrijders die teveel herrie maken.
Natuurlijk moet overlast beperkt worden. Maar om dan nu juist weer op de snelweg te gaan bekeuren/controleren? Daar wonen de minste mensen in de buurt...

En over herrie waar wel mensen wonen: Opvallen kan op velerlei manieren:
(afwijkende) kleding / (veel) geluid / graffity / (onnodig) groot (denk aan bijv. auto's die eigenlijk bedoeld zijn voor terreinrijden maar nu voornamelijk op het asfalt rijden).
Als het maar uitersten of afwijkingen zijn...

Moet dat dan allemaal maar automatisch worden beboet? Want anderen hebben daar last van? Gedeeltelijk wel denk ik. Maar niet automatisch... graag nog wat menselijke beoordeling.

Hetzelfde geldt al voor de snelweg en automatische controles; enkele km te hard (na correctie) is een boete...hoeveel mensen zijn daar mee benadeeld / in gevaar gebracht?
Maar in een woonwijk staat (meestal) geen flitspaal - terwijl daar het gevaar wel degelijk toeneemt bij hogere snelheden...
Mwah, de politie heeft al verschrikkelijk veel handhavingstaken, ze kunnen onmogelijk alles handhaven (en als gevolg daarvan zie je dan ook dat dat nauwelijks gebeurt; ik zie nog steeds dagelijks tientallen fietsers met hun mobieltje in de hand zonder bekeurd te worden). Als we taken van de politie kunnen automatiseren moeten we dat zeker doen. Een onterechte boete kun je natuurlijk altijd nog aanvechten (en aan de hand daarvan kan het systeem weer verbeterd worden).
Ik woon in Arnhem aan een hoofdweg met redelijk veel ruimte om op te trekken tussen stoplichten. In de avond hoor je elke paar minuten wel een racer die wat probeert te compenseren met z'n motor en decibellawaai.
Ik ken ook een aantal plekken waar dit kan werken voor tweetakt prul. Met name fietspaden ('dus niet brommen'), waar ze niets te zoeken hebben.

Maar al te vaak van die 'opgevoerde' snorfietsscooters gehoord. Ze gaan niet sneller dan 25 km/u, maar maken een enorm onnodig getetter. Doordat ze zo traag gaan duurt de irritatie een stuk langer. |:(

Overigens kunnen dit soort palen mogelijk ook helpen rond Schiphol. :)
Dat systeem mogen ze hier in Gouda anders ook wel even komen uittesten. De plaatselijke jeugd heeft namelijk het motorrijden ontdekt als een nieuwe hobby, waar niks mis mee is, mits je gewoon die dempers erop laat. Die zijn er niet voor niks.
Ik verbaas me ook altijd over deze mensen met een hobby.
Woon in de achterhoek aan een provinciale weg die in trek is bij motorrijders.
Het gros is gelukkig gewoon netjes, echter heb je ook van die idioten die inderdaad de geluidsdemper eruit schroeven maar vervolgens wel zelf oordopjes in doen tegen het geluid.
Op een mooie dag kan je gewoon niet in je eigen tuin zitten.

Zet zo'n paal maar hier neer. Liever vandaag als morgen.
Oordopjes doe je in tegen het windgeruis. Dat wordt bij een beetje snelheid zo luid dat je de, ook een ongedempte, uitlaat niet meer hoort.

Nog beter, mét oordoppen in hoor je de uitlaat stukken beter tijdens het rijden.
Tja, hebben ze idd oordopjes in? En is dat vanwege de herrie aan de achterkant? Dus het zijn idioten? Aannames...
Natuurlijk moet men rekening houden met elkaar maar enige overlast is niet uit te sluiten denk ik. (en let wel: ik vind het ook irritant als telkens een motorrijder met open uitlaten voorbij rijdt).
Ik vind het knap associaal als je voor je HOBBY rondjes gaat rijden op een apparaat wat BEWUST meer geluid maakt als de meeste vliegtuigen. Het slaat gewoon nergens op dat je kilometers om je heen geluidsoverlast veroorzaakt. Laatst was ik op de Posbank aan het wandelen, en dan hoor je serieus een aantal motorfietsen van Arnhem tot aan Dieren.

Over het algemeen ben ik best relaxed met veel zaken, maar dit is echt niet OK. Ik kan me niet voorstellen dat je echt plezier beleeft aan de herrie van je eigen brommer. Zeker als je dan kijkt hoe veel overlast je veroorzaakt....
Gewoon kappen met die herrie.
Direct mee eens. Zelf een helm opzetten en het minder horen en de rest mag naar je luisteren. Was voor mij een reden om uit Gouda weg te verhuizen. Woonde op een weg richting motorroutes....
Het is in Nederland ook verboden dat een motorvoertuig meer geluid maakt dan dat het uit de fabriek komt rollen. Maar daar wordt niet op gecontroleerd. :/
Hoe bind je juridisch gezien het gemeten geluid aan het voertuig dan? En hoe sluit je omgevingsvariabelen uit?
Ik snap dat ze iets van richten doen, maar ik vind dit nogal wat vertrouwen wat je in zo'n geautomatiseerd proces stopt.

Met een normale flitspaal heb je nog de foto.
Hoe vecht je dit ding aan als jan modaal?
Als de politie gewoon arbitrair kan roepen dat je auto te luid is en je daarom maar gewoon met geld over de brug moet komen wordt het wel wat orwelliaans allemaal. Bovendien is daar dat vermeende geluidsoverlast niet mee verholpen.

Dat lijkt mij toch meer gewoon een APK achtige aangelegenheid waar je dat issue moet aanpakken.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 18:21]

Dat staat gewoon in de laatste alinea beschreven.
Maar is dat bewijs.
Bij een flitsfoto voor je snelheid heb je rauwe telemetrie.
Zo'n geluidsspoort lijkt me heftig "interpretabel" want dat wordt kunstmatig in die foto geknutseld zoals ik het daar lees.
Ik stel dus gewoon ter discussie of dat wel zo waterdicht is.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 18:21]

de "rauwe telemetrie" is toch ook geïnterpreteerd? je "ziet" de snelheid niet, je ziet alleen een getal wat je snelheid was.

Lijkt me dat hetzelfde gebeurt voor het geluid. En het lijkt me juist makkelijker met geluid, dat kan je namelijk wel echt "horen". Snelheid kan je niet echt "zien", alleen berekenen.

Lijkt me waterdicht genoeg. En als er fouten worden gemaakt (net zoals bij flitspalen) dan kan je dat altijd aanvechten (net zoals bij flitspalen).
Het probleem hier is dat het gaat om 4-kanaals geluid waarmee triangulatie gedaan wordt. Dat laatste kun je niet horen. En het is nu net die hoek die bepaalt in welke richting het voertuig reed, en dus welk voertuig verantwoordelijk was.
Ik denk dat als ze daar nette meetrapporten bij leveren een rechter niet snel zal oordelen dat het niet klopt.
Oh, ik wil best als onafhankelijke getuige-deskundige daar commentaar op leveren. Óf het meetrapport is correct, en dan blijkt eruit hoe onnauwkeurig de hoekmeting is, óf ik kan laten zien waar het meetrapport liegt.

Het is uiteindelijk natuurkunde. Als je voorstelt om een foto met 4 pixels (!) te nemen dan zal ook iedereen begrijpen dat het onnauwkeurig is. Geluid heeft een veel grotere golflengte dan licht, en dat maakt het probleem alleen maar groter.
Ik stel dus gewoon ter discussie of dat wel zo waterdicht is.
Een discussie die rechters graag zullen beeindigen.
Er worden meerdere samples genomen waarvan allemaal de locatie wordt vastgesteld (in het voorbeeld plaatje zijn het er 16 even snel geteld). Even voorbijgaand aan programmeerfouten, geeft dit een zeer goed beeld van welk voertuig het gemeten geluid afkomstig is.
Ik denk dat zelfs de snelheid van het voertuig berekend kan worden door de afgelegde afstand tussen de samples te meten.
Wat betreft omgevingsgeluiden, deze zullen niet met de locatie en richting van eerdere samples overeen komen en dus door de software genegeerd worden.
Als de politie gewoon arbitrair kan roepen dat je auto te luid is en je daarom maar gewoon met geld over de brug moet komen wordt het wel wat orwelliaans allemaal. Bovendien is daar dat vermeende geluidsoverlast niet mee verholpen.
Waar juist in de tekst leest u dat de politie gewoon maar hoeft te roepen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.