Android Auto krijgt apps voor navigatie, parkeren en elektrisch laden van derden

Google laat ontwikkelaars meer apps maken voor Android Auto. Een aantal early access-partners, waaronder TomTom brengen eind dit jaar bètaversies uit van hun apps. Als de tests goed verlopen, maakt Google api's beschikbaar voor alle ontwikkelaars.

Google zegt dat de partners een nieuwe Android for Cars App Library gebruiken. Dat moet garanderen dat de apps die ontwikkeld worden voor Android Auto gebruikt kunnen worden met een minimum aan interactie met het scherm.

Op zijn ontwikkelaarsblog toont Google voorbeelden van partners die nu bij wijze van test aan Android Auto-apps werken. Bedrijven als TomTom, SpotHero en MapFactor doen daar aan mee. Het gaat om ontwikkelaars die apps maken voor navigatie, parkeren of elektrisch laden.

Momenteel zijn er alleen Android Auto-apps voor media en chatten van derden. Wanneer de apps in de andere categorieën daadwerkelijk beschikbaar zijn, is nog niet duidelijk. De partners brengen eind dit jaar bèta-apps uit en Google zegt na een test een evaluatie te doen en bij succes de api's vrij te geven.

Google-partners die Android Auto-apps maken

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

11-08-2020 • 20:40

138 Linkedin

Lees meer

Reacties (138)

Wijzig sortering
Integratie met Parkmobile zou cool zijn...
Het wordt eens tijd dat Flitsmeister via Android Auto bedienbaar wordt. Het is in Nederland een erg fijn hulpmiddel tijdens het rijden!

De combinatie met Android Auto is op dit moment op zijn minst archaïsch. Ik hoop hiermee dat dat verbeterd kan worden.
Als TomTom gaat werken op Android auto heb je geen flitsmeister meer nodig, toch? Ingebouwde flitsnotificaties.
Tomtom gebruikt niet dezelfde database als Flitsmeister, Tomtom herkent nog niet de helft van de meldingen die Flitsmeister weergeeft.
Tomtom gebruikt niet dezelfde database als Flitsmeister, Tomtom herkent nog niet de helft van de meldingen die Flitsmeister weergeeft.
Ik vind TomTom de beste navigatie tool die ik tot nu toe heb gezien en ik heb met zo’n beetje alles gespeeld wat op iPhone kan draaien.
Flitsmeister heb ik niet nodig, ik houd me gewoon op de cruise control aan de maximaal toegestane snelheid.
Ik hou mij ook aan de snelheid en toch gebruik ik veel Flitsmeister.
Zo krijg ik waarschuwingen van slecht wegdek, stilstaande voertuigen, maar ook, en dat vind ik erg prettig, van aankomende hulpdiensten die met zwaailicht en sirene rijden. Heb al meerdere malen gehad dat er een melding in Flitsmeister kwam van een ambulance terwijl die niet te zien of te horen was en dan ineens toch een ambulance vanuit een zijstraat.
Heb je een onderbouwing voor die bewering? Ik heb namelijk zeer goede ervaringen met de TomTom services en nooit iets gemist.
Voor files en andere ontstoppingen is TomTom de meester.
Mobiele flitsers staan heel vaak niet (of heel veel later) in TomTom waar ze allang in Flitsmeister staan.

Ze heb je het beste van beide :)

[Reactie gewijzigd door markimarc op 11 augustus 2020 22:32]

Flitsers uit Flitsmeister en opstoppingen uit Waze, dan hebben we TomTom niet meer nodig toch?

Als ze hier de brug in de snelweg omhoog gooien zie je dat in Waze altijd vrij vlot terug.

Nu nog door hebben dat we geen 130 meer mogen alstublieft, dan kloppen de geschatte rijtijden weer...
Klopt er staat zelfs bij hoelang die brug omhoog blijft en het klopt precies. Ik gebruik eigenlijk veel liever Tomtom omdat die beter is in pure navigatie en weergave ervan. Maar Waze is veel beter in files en opstoppingen tot aan tussenstraten toe en flitsers. Dankzij de snelle weergave van opstoppingen kan je zelf ook raden of er een mobiele controle is. Bijvoorbeeld als er hier onder de viaduct een opstopping is, is dat 90% een controle punt, kans op file daar is zeer nihiel.
Nu ook Waze aangeeft welke rijbaan je moet hebben is het een stuk sterker geworden naar mijn beleving. Daar liep het echt flink in achter.
Rijtijden in Waze houden geen rekening met de maximum snelheid, dat klopt gewoon niet wat je zegt. Rijtijden worden berekend op de historische snelheidsdata van segmenten. In de vakantieperiodes durft de ETA er helaas geregeld naast te zitten.
Waze is Amerikaans. Niet gebruiken. Mooie Nederlandse software gebruiken anders wordt Amerika nog machtiger :)
Ik daarin vraag ik mij dan af hoeveel van TomTom nog Nederlands is :’)
Bij twijfel alleen Flitsmeister gebruiken
Ja, want wie heeft nou navigatie nodig met autorijden? 8)7
Anoniem: 470811
@Ubartu12 augustus 2020 14:23
Er zit navigatie in Flitsmeister, hoewel ik hem zelf niet gebruik ;)
Waze is een Israëlisch bedrijf dat weliswaar onder Google valt, maar het bedrijf zelf zit in Israël. Echt Amerikaans zou ik ze dus zeker niet noemen.
Maar dan gebruik je sowieso geen smartphone neem ik aan?
Helaas is waze dan weer iets te agressief met route wijzigingen tov TomTom. Ook voor grotere ritten (richten het buitenland) weet Waze niet altijd de ideale route uit te stippelen.
Dit dus. Zeker hier rondom stad antwerpen zal Waze je helemaal vast zetten in de kleine straten omdat hij je door wijken heen stuurt. Dat is uiteindelijk niet sneller en je veroorzaakt enorm veel overlast voor iedereen. Op de singel of ring blijven is bijna altijd uiteindelijk sneller. Mijn Mercedes navigatie of Google Maps is daardoor veel fijner in gebruik dan Waze.
dan kloppen de geschatte rijtijden weer...
Dat hoeft niet zo te zijn, Google Maps laat ook nog vaak verkeerde maximum snelheden zien (80 waar je 50 mag en dat soort ongein), en toch kloppen de geschatte tijden wel altijd.
Wat markimarc al aangeeft.

Flitsers in Tomtom zijn gebaseerd op gebruikers ingevoerde data (mobiele flitsers), terwijl Flitsmeister dat ook doet met een grotere gebruikersgroep en een zeer nauwkeurige vaste database (vaste flitsers, trajectcontroles).

Filemeldingen via Flitsmeister zijn accurater dan Tomtom. (persoonlijke ervaring, maar ik ben dan ook veel op de weg voor mijn werk)

De meldingen van hulpdiensten is belachelijk precies in hoever een hulpdienst bij jou vandaan is.

Begrijp me niet verkeerd ik gebruik Tomtom dagelijks voor het navigeren, maar vertrouw liever op Flitsmeister waarin je een duidelijk overzicht hebt van de aanwezige flitsers en waar ik vaker niet dan wel een melding van terug kreeg van Tomtom. Dit betreft de mobiele flitsers.
Flitsmeister geeft ook meldingen voor slechte wegdekken wel met een schelle vrouwenstem. De beste stem is nog steeds Xander van Tomtom.
Met de nieuwe TomTom Amigo app zou dat beter moeten worden omdat gebruikers dan gemakkelijk een nieuwe flitser kunnen melden meteen vanaf het navigatie scherm.
Hoewel ik nog geen gemiste flitsers ben tege gekomen, maar dat kan ook aan mijn traject komen..
Ik ben fulltime taxichauffeur 70.000-120.000 km per jaar en ik heb nog nooit meegemaakt dat TomTom een flits locatie vast of mobiele niet had opgemerkt.
Juist de niet-flitsers zijn handig aan Flitsmeister. Die flitsers worden inmiddels op een heleboel plekken aangeboden. Maar FM geeft ook waarschuwingen dat er hulpdiensten langs willen, afgesloten rijbanen zodat je vast kan voorsorteren, snelheden van de matrixborden, slimme verkeerslichten etc. etc.
Of, heel gek idee: je houdt je gewoon aan de maximumsnelheid?
Of, heel gek idee: je verdiept je iets verder in wat de app nog meer te bieden heeft.
https://www.flitsmeister.nl

Eerst wat je ziet: FLITSMEISTER VOORKOMT BOETES

Tweede rij ind e layout: "De Flitsmeister One. Kom je in de buurt van een flitser? Dan waarschuwt de Flitsmeister ONE jou met licht en geluid."

Sure, ze bouwen wat extra functies in, maar stop met rond de pot te draaien: Flitsmeister richt zich net zoals coyote keihard op asociale gevaarlijke chauffeurs die 140 willen rijden zonder boetes te betalen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 12 augustus 2020 15:01]

Nou nou, mensen die 10 km te hard rijden zijn niet gelijk asociale en gevaarlijke chauffeurs. Laten we niet gaan overdrijven:)
Ja het is een pakkende slogan. Maar je generaliseert wel.
Daarom gebruik ik Waze.
Werkt fatsoenlijk op Apple Carplay en ook Android Auto.
Navigatie en files, flitsers in 1.

De interactie met mijn scherm vind ik ook beter dan met flitsmeister op Apple Carplay.
Ik denk dat het een Ford Sync issue is maar zowel via Android Auto als Carplay wordt m'n locatie in Waze niet geüpdatet... Met de app gewoon los op de telefoon geen probleem..

Ook de default Maps apps van Google en Apple werken prima in de auto.

Toch eens even zoeken naar dit issue.
Ik heb een Ford Focus, geleverd begin dit jaar, daar heb ik eigenlijk helemaal geen problemen mee icm Waze? Via Android Auto. Gebruik het dagelijks.
Al gecheckt of batterijbesparing uit staat en toegang tot locatieservices aan staat zelf als Waze niet actief is. Want bij AA wordt die (AA) als "actieve" app gezien.
Ik heb nu de batterijbesparing uitgezet. Zal het één dezer dagen nog eens proberen. Locatierecht staat wel goed.

Dank voor de tip!
En moest dat ook nog niet helpen, kan je deze tip proberen. Waze starten in AA, daarna wisselen naar Google Maps en dan terug naar Waze. Dan toont Waze de juiste locatie. Dit helpt toch bij mij.
Batterijbesparing en Ford Sync is geen goede combinatie.
Ook voorgehad, met batterij besparing is het net of de gps locatie amper wordt doorgegeven.

Dus zeker te checken!
Ford Mondeo uit 2017 ook geen probleem.
Wat doet Flitsmeister dan beter dan een Google maps of waze?

*Ontopic
Wel chill dat andere diensten nu er ook op kunnen. Ben benieuwd hoe de voice control werkt daar mee.
Flitsmeister [...] hulpmiddel
Hmhm zeker een goed... hulpmiddel... voor bepaald rijgedrag
Dan gebruik je toch gewoon Waze..
Ik heb in de jaren dat ik autorij, nog nooit Flitsmeister nodig gehad. Ik hou me gewoon aan de snelheid. Zo moeilijk is dat niet toch?
De tool bevat veel meer dan alleen flitsmeldingen: hulpdiensten die eraan komen, zooi op de weg, afgesloten rijbanen, slecht wegdek. En ook al houd ik me redelijk netjes aan de snelheid, de reminder voor trajectcontrole is wel fijn voor de momenten dat je wat minder alert bent.
Mensen die te hard willen rijden, doen dat toch wel, ook zonder FM.
Ik kan je waze aanraden als alternatief.
Ze kunnen door de huidige beperkingen geen goeie integratie bouwen met Android Auto, zoals op de website van Flitsmeister te lezen. Wanneer de api's beschikbaar worden voor alle ontwikkelaars dan verwacht ik ook snel een update vanuit Flitsmeister.

Android Auto met Flitsmeister op de achtergrond werkt trouwens ook erg goed, geen idee of dat ook werkt wanneer je de display in de auto gebruikt trouwens (gebruik me telefoon, met een bluetooth verbinding).
Dat werkt prima. Flitsmeister gewoon op het telefoonscherm en AA op de auto unit voor de navigatie, spotify etc.
het word tijd zat zulke apps verboden moeten worden?
Omdat Flitsmeister hardrijden makkelijk maakt, en de pakkans tot bijna 0 reduceert.

Een incidentele boete voor hardrijden zal de meeste hardrijders overtuigen voortaan niet meer hard te rijden, maar met flitsmeister is het gewoon "toegestaan" om overal zo hard te rijden als je wil, want er wordt toch niet effectief gehandhaafd.

Dit zorgt voor grote snelheidsverschillen op de snelweg, wat tot gevaarlijke situaties kan zorgen, met name bij in- en uitvoegen of bij drukke plekken.

Merk op dat ik via dit bericht geen enkele mening probeer te uiten over de huidige snelheidslimieten.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 12 augustus 2020 09:19]

Zo heb ik een keer een boete van € 350 gekregen op kerstavond. Ik moest overdag werken, geen hond op kantoor en op de weg, dus zo snel mogelijk naar huis. Ik ben toen op de A12 om 18:46 geflitst want had 29 kilometer te hard gereden. Grap is; 14 minuten later was het limiet 130 ipv 100. Er was letterlijk niemand op de weg.

Normaal heb ik Flitsmeister aan voor dit soort ongein, maar mn telefoon was helaas leeg en dacht heel naief dat ze toch niet zouden flitsen op de dag voor kerst. Mispoes. Boete voor niks.

Zo heb ik ook een ongeluk zien gebeuren omdat paar agenten in de bosjes lagen. Auto zag het op het laatste moment en ging vol in de ankers. De persoon er achter zat vol erin.

Snelheidsverschillen zijn het probleem niet. Probleem is een flitsbeleid wat gevaarlijk is en je op elk moment kan pakken als je keer een bord mist of ook als er geen hond op de snelweg is. Beleid hoort proportioneel te zijn en deze apps zorgen voor meer veiligheid en duidelijkheid. Mensen die te hard rijden doen dat met of zonder apps, want verkeercontroles kan je ook met het oog waarnemen als je goed op let. De app zorgt ervoor dat je ogen op de wegdek houdt en beter kan anticiperen.

Sowieso is snelheidsverschil geen argument want er zijn zat vrachtwagens die 80/90 rijden waar je 100 mag en genoeg oudere en mensen met een kamper of caravan die daar vaak weer onder zitten. Ook Duitsland en zijn autobahn laat zien dat dit het issue niet is. Opletten daarentegen wel.
Jij:
Zo heb ik ook een ongeluk zien gebeuren omdat paar agenten in de bosjes lagen. Auto zag het op het laatste moment en ging vol in de ankers.
Also jij:
Snelheidsverschillen zijn het probleem niet.
Als diegene niet te hard reed hoefde-ie ook niet vol in de ankers... Flitsmeister maakt hard rijden veiliger wellicht, maar niet hard rijden is uiteraard nóg veiliger.
Beleid hoort proportioneel te zijn en deze apps zorgen voor meer veiligheid en duidelijkheid.
Deze apps zorgen ervoor dat de pakkans erg klein wordt waardoor de boetebedragen omhoog moeten ter compensatie. Verhoog de pakkans, kunnen de boetes ook omlaag.
Normaal heb ik Flitsmeister aan voor dit soort ongein, maar mn telefoon was helaas leeg en dacht heel naief dat ze toch niet zouden flitsen op de dag voor kerst. Mispoes. Boete voor niks.
Nja niet voor niks, je reed 30km/u te hard. Toegegeven, ik zou dat ook doen. Beetje flauw om te flitsen inderdaad. Flitsmeister is de oplossing niet. Dat ze flitsen is het probleem. Dat je maar 100 mag terwijl niemand rijd is het probleem.
Mensen die te hard rijden doen dat met of zonder apps, want verkeercontroles kan je ook met het oog waarnemen als je goed op let. De app zorgt ervoor dat je ogen op de wegdek houdt en beter kan anticiperen.
Als je niet te hard rijd kan je je ogen ook op het wegdek houden en anticiperen. Hoef je niet de berm te scannen voor flitsers.
Sowieso is snelheidsverschil geen argument want er zijn zat vrachtwagens die 80/90 rijden waar je 100 mag en genoeg oudere en mensen met een kamper of caravan die daar vaak weer onder zitten.
Toen je 130 mocht was 160 de hardrijders-snelheid. Vrachtwagens en 160-rijders zijn dan wel een vrij fors verschil voor onze snelwegen.
Ook Duitsland en zijn autobahn laat zien dat dit het issue niet is. Opletten daarentegen wel.
Wij hebben geen autobahn hier. Je bent niet in Duitsland. Hier heb je iedere 5 meter een op- en afrit. De wegen zijn niet ingericht voor "onbeperkte snelheid".

Los daarvan, snelweg is natuurlijk niet de enige plek waar je te hard kan rijden. Met 50-60 door de woonwijken, of met 80 door de bebouwde kom, of met 100+ door het land langs de bermen en bomen... 30km/u verschil zijn bij dat soort wegen het verschil tussen leven en dood. Je stopafstand (de afstand die je aflegt vanaf het moment dat je herkent dat er gevaar is tot het moment dat je stil staat) is makkelijk het dubbele bij deze snelheden bij een verschil van 30km/u

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 12 augustus 2020 17:36]

Persoon reed niet of nauwelijks te hard, het is een primaire schrik reactie.(Was een Renault Escape uit mn hoofd)

Nederlandse wegen schelen weinig van de autobahn, sterker nog de Nederlandse snelwegen zijn overzichtelijker en hebben lange in en uitvoegstroken.

Diegene die 160 reden, doen dat nu ook, ze gaan echt niet minder hard rijden omdat het limiet lager ligt. Rij regelmatig nog wel eens 120/130 en wordt dan vaak nog steeds met hoge snelheid ingehaald.

Daarnaast "als je niet te hard rijd". Dat is juist het probleem, bijna niemand rijd niet te hard. Zit in het aard van het beestje. Dat gaat nooit veranderen tenzij je iedereen 100% monitort. Wegen veiliger maken en dit soort apps beschikbaar maken, maken de weg veiliger.
Flitsmeister is meer dan alleen een melder van flitser. Zo wordt je ook gewaarschuwd als er bijvoorbeeld een ambulance achter je zit, zodat je op tijd plaats kunt maken. Merk bijvoorbeeld dat ik hem door flitsmeister eigenlijk veel eerder opmerk dan andere weggebruikers.
Idem dito voor baanvakaanduidingen die ook gewoon in flitsmeister staan. Of wat te denken van pijlwagens, die worden ook in flitsmeister doorgegeven. Evenals een waarschuwing voor een aankomende file, een auto die op de pechstrook staat, etcetera.

In Frankrijk is er Coyote, een applicatie die met succes heeft weten te bewijzen dat flitsmeldingen bijdragen aan een uniformer en veiliger verkeersbeeld. Enige verschil tussen Nederland en Frankrijk is dat er in Frankrijk niet meer de precieze plek van een flitser mag worden getoond, maar altijd een random gebied er om heen. Soort van: over 200m begint een zone van 2km waar een flitser in staat. Heb in mijn tijd in Frankrijk, maar ook hier in Nederland vaak genoeg de schrikreactie van automobilisten meegemaakt die boven op de rem gaan staan bij het zien van een flitser en daarmee ongelukken veroorzaken. In de tijd dat ik nog dagelijks over de A28 tussen Utrecht en Amersfoort reed, kon ik je op een briefje geven, 2 van de 3 files werden veroorzaakt door snelheidscontroles. En als er dan ook nog soms een ongeluk gebeurt, dan krijg je een zogenaamde self forfilling proficy, want omdat er ongelukken gebeuren wordt er op snelheid gecontroleerd. Maar diezelfde controle zorgt op zijn beurt weer voor ongelukken.
De franse methode klinkt goed.
Want met verbieden wordt altijd alles beter
Ik rij in principe nergens te hard, veel cruise control ook, maar soms mis je een bord of is t onduidelijk en daar gebruik ik t voor.
Zou eens tijd worden dat ze die api toegankelijker maken voor ontwikkelaars. Ik vind de interface van Android Auto beter, maar wat dat betreft heeft Carplay tot nu toe wel een voordeel gehad. Ironisch genoeg kun je alleen maar Google-approved navigatie gebruiken op Android Auto, maar werkt Google Maps wel op Carplay.

[Reactie gewijzigd door PatrickH89 op 11 augustus 2020 20:45]

Apple CarPlay is ook later pas begonnen met 3rd party navigatie apps. En heel toevallig kan vanaf iOS 14 ook parkeer en EV laadpaal apps gebruikt worden.
Hoe zit het met de Android Auto vervanger voor telefoon schermen welke geïntegreerd gaat worden in Google Assistent ?

Zou vorige zomer uitkomen, lees alleen maar dingen voor Android Auto zelf.

https://www.google.com/am...stant-driving-mode/%3famp

Edit: link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Niels1910 op 11 augustus 2020 21:14]

Ben er bij toeval achter gekomen dat dit al het geval is. Kwam erachter toen ik een nieuwe S20 had gekocht en Android Auto standaard al geïnstalleerd was. Echter niet als app, maar als integratie in Google Assistent. Was wel erg verwarrend trouwens, want als ik wel de APK wilde sideloaden dan werkte de verbinding niet. Terwijl sideloaden eigenlijk helemaal niet meer nodig bleek te zijn. Ik kon dus direct zonder apart nog de APK te sideloaden Android Auto starten als ik mijn USB kabel inplugde.

Weet niet of dit al voor alle telefoons geldt of via een OTA update wordt toegevoegd voor specifieke modellen.

[Reactie gewijzigd door kevin93w op 11 augustus 2020 22:26]

Ik bedoel echt een vervanger, heet ook geen Android auto en is alleen voor telefoon schermen. Dus heeft geen integratie met de auto (alleen via bluetooth dan).

Zie link welke ik heb bijgevoegd.
Excuus! Die had ik eerst even moeten checken _/-\o_
Deze is nog niet geimplenteerd, wel is er een AA voor phonescreens uitgekomen. Alleen deze is niet te downloaden via Playstore in NL. Hier een APKmirror link
Dat vind ik dus nu juist zo gek, dat is geweest na de aankondiging van de variant in Google assistant.
Werkt alleen op Android 10+

De gewone Android Auto werkt ook op eerdere Android versies.
als hij werkt, want dat laat nogal eens te wensen over
Geen problemen hier, maar ik gebruik em ook niet vaak.
Eigenlijk alleen voor die anderhalve keer per jaar dat ik navigatie nodig heb :)
Dan moet je deze app hebben: https://play.google.com/s...tion.gearhead.phonescreen

Is alleen niet beschikbaar in Nederland, maar vast wel te sideloaden
Ook dit is Android Auto, ik heb het over een alternatief van Android Auto welke geïntegreerd is in Google assistant: https://www.androidpolice...y-assistant-driving-mode/
Ik gebruik het al sinds 2016 met veel plezier in mijn Opel Corsa met IntelliLink 4.0. Sinds dit jaar Android 10 op mijn Samsung. Werkte in de eerste instantie goed. Maar sinds anderhalve maand steeds vaker connectie-problemen met het autodisplay. Op dit moment kan ik helemaal niet meer schakelen naar het display. BlueTooth en USB-connectie lijkt in orde. Maar zodra de telefoon moet overschakelen naar het autodisplay gebeurt er niks. Verschillende telefoons geprobeerd, andere kabel, Mediasysteem van de auto teruggezet naar de fabrieksinstellingen, verbindingsinstellingen van de telefoon gereset. Niks helpt. Bij de dealer willen ze de auto wel even aan hun computer hangen om te zien of er een software update is à €90,-. Maar ze garanderen niks. Gemaild naar Opel Nederland en die zeggen gewoon dat Android Auto in Nederland verboden is. Terwijl ze er in 2016 juist mee adverteerden. Screenshots gemaakt en gemaild met bewijs dat Android Auto gewoon vanuit de Nederlandse PlayStore geïnstalleerd wordt en dat het onzin is wat ze zeggen. Daarna verwezen ze me weer naar de dealer. Ben bang dat dit niet meer opgelost gaat worden. Volgende auto wordt geen Opel meer... Het valt me trouwens op dat er steeds minder autofabrikanten op hun website adverteren met Android Auto. Je ziet steeds vaker alleen maar Apple Carplay.

[Reactie gewijzigd door therealwheely op 11 augustus 2020 21:56]

Dat adverteren komt omdat Google ook nu nog geen officiële release voor NL heeft gedaan, ondanks dat het via Android 10 gewoon werkt.

Raar dat ze geld willen zien voor een software update van de nav, merken die ik meestal rij doen ze dat gratis onder het mom van garantie of gewoon met de onderhoudsbeurt mee.
Tijd is geld en voor niets gaat de zon op. In het updaten van de kaarten gaat enige tijd zitten en omdat het om software van een derde partij gaat, kan ik me wel voorstellen dat men hier in de garage niet direct op zit te wachten. Bij de jaarlijkse onderhoudsbeurt (van mijn Citroën C4 Cactus) worden de kaarten van de (eigen) ingebouwde navigatie "gratis" geüpdate. Dat zit wel in de uurlonen verwerkt, want voor een losse kaart update (zonder dit met een onderhoudsbeurt te combineren) wordt € 149 in rekening gebracht door de lokale Citroën dealer.
We hebben het hier over software van de navi, niet updates van de kaarten. Dat is heel wat anders. Meeste merken leveren tegenwoordig een x aantal jaar gratis kaartupdates mee die je zelf kunt doen.
Het kost een medewerker daar nog steeds wat tijd, wat logischerwijs wordt gefactureerd, want niemand werkt graag voor niets. Het gaat hier namelijk niet om garantie, maar om onderhoud. Zoals eerder gemeld, worden extra kosten meestal niet doorberekend, indien het met een onderhoudsbeurt wordt gecombineerd.
Bij VW vroegen ze me schaamteloos 149 euro voor een updatetje... Volvo heeft dat beter voor elkaar stukje software op de website downloaden, usbtje erin en gaan met die banaan.

Maar @therealwheely ik heb nu zelf een insignia. Deze verbind je met de wifi en dan kun je in de boordcomputer naar updates zoeken. Mits die beschikbaar zijn natuurlijk.

Maar helaas is dit het al oude verhaal van auto fabrikanten die nog niet in 2020 leven. 15 jaar geleden speelde dit al, toen iedereen nog rond reed met een inbouw carkit. Mercedes bood een houder aan van een oud type nokia dat niet meer verkrijgbaar was. Voor de opvolger was er geen houder beschikbaar 8)7 Ik vroeg me destijds al of ze eerst de carkit selecteerde en daarna de auto eromheen ontwierpen.

Voor intellilink verwacht ik overigens niet veel meer, dit is een systeem dat zijn roots bij GM heeft liggen en bij de overname door PSA heeft de laatste aangekondigd dit systeem uit te faseren en het PSA systeem te gaan gebruiken. Ontwikkeling zal er denk ik niet meer plaats vinden en in de insignia is de toch al karige intellink store inmiddels al leeg gehaald. Dus apps erop zetten is voorbij. Onstar gaat eind dit jaar uit. En dan is het op hoog van zegen :+

[Reactie gewijzigd door thefox154 op 12 augustus 2020 08:45]

Zoals ik hierboven al noemde, en goed om eens uit te zoeken, is dat bij mijn aankoop van mijn S20 Android Auto ineens al geïntegreerd was in Google Assistent.

Omdat dit niet duidelijk was probeerde ik alsnog de APK te sideloaden, maar als ik dat deed werkte niks meer goed. Daarna Android Auto app verwijderd / hersteld naar de fabrieksversie (kan bij app instellingen) en toen bleek het out-of-the-box al te werken.

Mogelijk dat dit bij meer mensen speelt, omdat ze dit pushen via een OTA update. Zeker de moeite waard om te proberen, heeft mij een hoop hoofdpijn gekost.

[Reactie gewijzigd door kevin93w op 11 augustus 2020 22:29]

Hey Kevin,
Ik heb je tip ook nog eens geprobeerd. Ik zit nu op versie 5.5.602944 vanuit de PlayStore.
In eerste instantie werkte het nog niet. Toen heb ik alle instellingen in de app nagelopen.

Als je helemaal naar onderen scrollt en klikt op 'Instellingen meldingen in app' en dan weer naar onder scrollt, dan zie je daar een optie staan met de naam 'Draadloze projectie'.
Die stond aan. Nadat ik die had uitgezet, Bluetooth weer had gekoppeld en de USB-kabel aansloot, kon ik weer schakelen naar het display. Ik heb het een aantal keren geprobeerd en nu lijkt het weer te werken.

Heel soms lukt het nog niet maar dan is er iets mis met de Bluetooth-koppeling. De telefoon ziet de Bluetooth van de auto niet. Even contact van de auto uit en weer aan. Opnieuw koppelen en dan werkt het weer.

Deze optie is me nog niet eerder opgevallen. Ik vermoed dat die te maken heeft met de nieuwe manier van koppelen in de nabije toekomst met auto's die Wifi Direct aan boord hebben, zodat je de USB-kabel niet meer nodig hebt.
Goed om te horen dat het in ieder geval weer werkt! Ik vind de mate van support vanuit Google (en autofabrikanten) echt nog onvoldoende. Feit dat je zelf allerlei dingen moet ondernemen om het een beetje aan de praat te houden zegt voldoende, laat staan hoe onmogelijk voor mensen die niet technisch onderlegd zijn.
Zelfde probleem hier, constant een crashende android car. In mijn corsa uit 2018.

Blijken niet de enige te zijn.
https://support.google.com/androidauto/thread/31438032?hl=en
Je onderste gedeelte lijkt me niet waar, het is vaak de combi. Tot een tijd terug was het wel zo dat een aantal Duitse merken alleen carplay ondersteund, maar dat is achtrrhaadl
Hier geen enkel probleem met een Opel (Astra K uit 2017 met IntelliLink 900).
Toevallig heb ik laatst, ter oriëntering, de folders van de Astra en Zafira doorgelezen. Daarin werd ook het IntelliLink 4.0 systeem genoemd, met daarbij de optie voor een geïntegreerd navigatiesysteem. In de brochure voor modeljaar 2016 wordt enkel aangegeven dat Car Play wordt ondersteund. Android Auto wordt in die folders niet genoemd. Mogelijk omdat dit laatste in Nederland nooit officieel is uitgebracht. Dat maakt het niet verboden, maar verklaart misschien het ontbreken van support hiervoor.
Ik heb het zelf ook gehad met mijn Opel Corsa uit 2016. Ik kon met geen mogelijkheid meer de projectie starten, ook niet met verschillende telefoons. Een oude apk werkte nog wel. Bij de dealer gevraagd of ze de computer in de auto wilden updaten, dat hebben ze gratis gedaan. Probleem verholpen.
Ik gebruik het al sinds 2016 met veel plezier in mijn Opel Corsa met IntelliLink 4.0. Sinds dit jaar Android 10 op mijn Samsung. Werkte in de eerste instantie goed. Maar sinds anderhalve maand steeds vaker connectie-problemen met het autodisplay. Op dit moment kan ik helemaal niet meer schakelen naar het display.
Zelfde probleem hier: Samsung S10 / android 10 waarbij android auto niet meer opstart op mijn Jaguar E-pace. Ik heb het kunnen oplossen door android auto te deinstalleren op mijn telefoon en daarna via Apkmirror een oudere versie van android auto te installeren. Het probleem wordt naar mijn aanvoelen veroorzaakt door een of andere samsung security update van begin juni.
Waaaauwww. Eindelijk Sygic gebruiken op AA dus. Hier vroeg iedereen al jaren naar. Fijn dat het er eindelijk aankomt.
Grote fan van Android Auto maar de laatste tijd zit Android Auto echt vol met bugs. Waarvan een aantal die echt killing zijn zoals niet werken Google assistant en het niet kunnen opnemen van telefoongesprekken.
https://support.google.com/androidauto/thread/2475001?hl=en

Door dit, inclusief het beperkte aantal apps, begin ik te twijfelen of ik beter over kan gaan naar om Apple Carplay.
Mijn whatsapp berichten worden opeens door een Engelse stem voorgelezen. En dat gaat met Nederlandse teksten niet zo goed. Ook blijft het scherm vaak hangen nu. Even heen en weer naar Spotify lost het op, maar het is vervelend inderdaad.
Dat heb ik ook! Helaas nog geen oplossing kunnen vinden. :-(
Google adviseert het volgende proberen.
https://support.google.co...7407?hl=en&msgid=42275175

Schijnt helaas niet bij iedereen te werken.
Ik hoor idd van die bugs, maar heb ze zelf niet ervaren.
Dat apps als Tomtom niet beschikbaar zijn op Android Auto is voor mij één van de redenen om een overstap naar iOS te overwegen. Plus onverklaarbare battery drains in standby, Chrome die continu bevriest, toestellen die na 2 jaar rijp zijn voor de schroothoop (qua performance dan).

Met dit nieuws kijk ik nog even de kat uit de boom.
Kan je de app al legaal downloaden in NL?
Ik heb hem een tijdje via apk mirror gebruikt. Nu sinds kort op mijn s9+ standaard geïnstalleerd met Android 10.

Verbinding met kabel is alleen wel ruk, die verbreekt om de haverklap. Heb al meerdere USB kabels geprobeerd maar tevergeefs.
Heb je toevallig een VW-groep auto?
Ik weet dat in mijn Seat Ibiza de verbinding bijvoorbeeld verbreekt als de batterij van de smartphone de 100% bereikt door het opladen.
Toevallig een Volkswagen inderdaad ;).

Dit heb ik laatst ergens gelezen op een Google forum maar ik heb nog niet een trent kunnen ontdekken of dit bij mij ook altijd het geval is. Volgens mij gebeurt het ook wel eens als de batterij leger is.
In mijn Leon ook veel problemen met de verbinding. Had een s8 en dacht dat dat de usb ingang kapot was, maar met mijn nieuwe s10 zelfde problemen, maar wel minder. Zal eens in de gaten houden hoe het batterijpercentage dan is. Dank voor de tip!
Zelfde probleem gehad met een golf 7
Volgens een bevriende VW technieker een probleem met de USB connector box van die generatie modellen
Hier ook, maar dat is echt iets wat Google kapot heeft gemaakt. Zo'n 1.5 jaar geleden werkte het vlekkenloos. Sindsdien is het steeds slechter geworden.
Kan ook zijn dat je een ander USB-kabeltje moet gebruiken. Toen ik een kabel gebruikte besteld uit China had ik hetzelfde probleem. Toen ik het kabeltje van de telefoon gebruikte, of die van mijn JBL-speaker had ik geen problemen meer. Was een tip die ik overigens ook van het Tweakers forum had.
Thanks voor de tip! Helaas gaat die vlieger bij mij niet op vrees ik. Heb al meerdere kabels geprobeerd van goedkope merkloze kabels, tot kabels van IKEA en wat duurdere kabels. Maakt allemaal geen verschil uit. Zelfs als ik de officiële USB kabel van mijn Samsung lader gebruik ervaar ik dezelfde problemen.
Ik heb lange tijd hetzelfde probleem gehad. Na enkele software updates van de wagen (Golf Variant - model 2018), is dit probleem nu volledig opgelost.

Enkel duurt het nu nog gigantisch lang voor hij de eerste maal wil connectoren na het starten van de wagen. Dit probleem heb ik nog nooit gehad met andere wagens (meestal Kia uit VS).

We zullen er maar mee leren leven tot de volgende wagen ;)

[Reactie gewijzigd door Viruskiller op 11 augustus 2020 21:41]

Ik heb een Tiguan model 2017 dus wellicht helpt het bij mij ook.

Dat het lang duurt met verbinden zou ik mee kunnen leven indien. Dat de verbinding verbreekt als je op de snelweg zit in het buitenland en net moet navigeren vind ik vervelender.

Ik denk dat bij steeds meer auto's het allemaal ingebouwd zal zitten.
Je hoeft hem niet te downloaden. Het zit standaard in Android 10. Zelfs mijn 3 jaar oude oneplus 5 heeft het automatisch gekregen
Ja, ik lees het hier maar ik heb een pixel 2 XL Android 10 maar ik zie het nergens.....
Los op je telefoon zal je de AA app niet aan de oppervlakte vinden (wel als entry bij Instellingen/Apps), maar zodra je de telefoon verbind, komt Android Auto tot leven. Heb je dat (ook) al geprobeerd?
Zelf vind ik het vervelend dat ik op mijn telefoon iedere keer opnieuw toestemming moet geven voor de verbinding met de auto, terwijl mijn auto wel staat aangemerkt als bekend. Iemand een tip hiervoor?
Ik heb nu een leasebak zonder Android Auto, maar over 2 maanden komt mijn nieuwe bak en die heeft wel Android Auto en dan kan ik het uitproberen.
Bedankt voor de info.
Het is geen losstaande app meer, maar als je hem aansluit op een AA unit doet hij het wel.
Wil je hem op je telefoon zelf gebruiken, heb je deze nodig
Op Android 10 zit het gewoon in je telefoon. Het illegale aan Android Auto gebruik in Europa zat hem in wat je bediend in AA. Het is namelijk alleen een ander scherm van je telefoon. Dat werd door de wet in NL (misschien zelfs EU) gezien als het bedienen van een telefoon. Heel gek want je gebruikt het scherm van je auto dat wel toegestaan is.

Ik weet niet wat er in die situatie is veranderd maar daardoor was AA niet in de app store in NL. Sinds Android 10 is het een onderdeel van de Play store en op mijn S10 zat het er na update meteen op.

Ik gebruik het liever dan de built in van mijn auto omdat het mijn agenda en adresboek kent. Dus ik hoef eigenlijk alleen maar in te stappen en in de navigatie te bevestigen waar we heen gaan. Als andere Devs AA gaan gebruiken hoop ik dat ze dit ook oppakken want dat is wel echt super.

Overigens mogen er in de bestaande APIs ook wel meer apps geschikt worden. Ik wacht al tijden op Soundcloud en zou graag zien dat Filtsmeister komt, maar die laatste is er mee bezig!
De afwezigheid van SoundCloud heeft minder met API's te maken maar meer met het feit dat SoundCloud geen prioriteit geeft aan het Android Auto compatible maken van hun app.
Sorry als ik verkeerd overkwam, ik bedoel dat bestaande APIs meer door ontwikkelaars gebruikt mogen worden. Dan wordt AA steeds beter net zoals de telefoons beter werden door meer geschikte apps wordt de auto dat dan ook.
Ik haal af en toe een nieuwe APK van APKMirror. Dat is gewoon legaal.
Is niks illegaals aan, alleen nog niet officieel.
Vanaf Android 10 zit dit standaard ingebakken, ook in europa.
Ik meende dat de een m wel zag, de andere niet...
Mooi dat er wat meer ontwikkeling komt voor AA. Voor mij werken apps als Google Maps, TuneIn Radio, Podcasts en Tidal overigens prima. Netflix en Youtube zou leuk zijn bij stilstaan, maar ik weet niet of dat lukt over USB en of elke auto hiervoor geschikt zal zijn.

Tevens zouden er meerdere resoluties en scherm verhoudingen ondersteund mogen worden. Op mijn 10,25" 2:1 widescreen van de Ioniq houd ik maar 2/3 over met relevante informatie met rechts daarvan een groot AA logo. Dat vind ik zonde van het beeld oppervlak.
Zolang Flitsmeister niet mogelijk is, is de app wat mij betreft waardeloos. Sinds Apple Carplay dat wel ondersteunt is het echt zalig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee