TomTom AmiGO-navigatie-app is beschikbaar op Android Auto

TomTom heeft zijn gratis navigatie-app AmiGO compatibel gemaakt met Android Auto. Daarmee is de app nu te bedienen via het infotainmentscherm van auto's, indien die zijn voorzien van de Google-software.

AmiGO is een navigatie- en verkeersapp die volgens TomTom draait om de community. Gebruikers kunnen meldingen doorgeven van 'wat er op de weg gebeurt'. Daardoor geeft de app waarschuwingen voor flitsers, gevarenzones en geblokkeerde en afgesloten wegen. De app is gratis en bevat geen advertenties. TomTom AmiGO staat in de Google Play Store, de App Store van Apple en in de Huawei AppGallery.

TomTom AmiGO is een van de eerste apps van derden die beschikbaar is voor Android Auto. Google maakte eerder deze week bekend dat ontwikkelaars hun Android Auto-apps in de categorieën navigatie, parkeren en laden kunnen publiceren. Android Auto is sinds eind maart officieel beschikbaar in Nederland en België.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-04-2021 • 15:40

72 Linkedin

Submitter: dutchnltweaker

Reacties (72)

Wijzig sortering
Ik kende AmiGO niet, maar kan iemand bevestigen dat dit een "always online" gratis versie van Tomtom Go Navigation is?

Is dan het enige verschil de offline navigatie (en het feit dat deze gratis is tov Tomtom Go Navigation welke een abonnement betreft)?

Edit: AmiGo -> AmiGO

[Reactie gewijzigd door bramvandeperre op 7 april 2021 15:46]

Ik kende AmiGO niet, maar kan iemand bevestigen dat dit een "always online" gratis versie van Tomtom Go Navigation is?

Is dan het enige verschil de offline navigatie (en het feit dat deze gratis is tov Tomtom Go Navigation welke een abonnement betreft)?

Edit: AmiGo -> AmiGO
Volgens: https://www.droidapp.nl/a...go-complete-app-onderweg/
De app TomTom AmiGo is de online variant van TomTom navigatie en wordt met functies zoals mobiele flitsers ook up-to-date gehouden door de gebruikers. De navigatie app geeft mobiele flitsers, live files en verkeersinfo weer. We vertellen je er meer over.

TomTom AmiGo
De TomTom AmiGo app is een ideale applicatie voor onderweg. Je kunt je routes instellen en updates krijgen over de verkeersdrukte en files. Daarnaast kun je met de applicatie van TomTom ook op de hoogte gehouden worden van mobiele flitsers en trajectcontroles.
Ik weet nu niet hoe dit nu precies is maar vorig jaar werd er gevraagd wat nu het verschil is tussen de go en de amigo app: https://discussions.tomto...-if-i-have-android-go-app
Dit is het antwoord van een moderator:
GO Mobile App gives you turn-by-turn, voice navigation with downloadable maps, offline routes, live traffic, and speed camera alerts. AmiGO is an online app with basic online routing and focused on the speed camera & Traffic alerts.

If you have the GO Mobile app installed, personally I do not think that you need to run the AmiGO app in overlapping mode. But the app is free so give it try and see which one makes more sense to your daily navigation needs. Please feel free to provide us with the feedback :)
Dus het is een soortvan flitsmeister light en niet 100% gefocused op navigatie.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 7 april 2021 16:04]

Hij is wel degelijk gefocussed op navigatie en er wordt in rap tempo features toegevoegd aan de amigo app. het grote verschil met de Go is is de offline navigatie, betere stemmen (die Bederlandse Android computer stem is verschrikkelijk irritant) and ik geloof iets beter vorige bestemmingen beheer, en de moving laneguidence op Go is top.

Amigo heeft weer veel verseremaps, want online, Alpha versie zelfs dagelijks verse maps. Maar sowieso meer dan een flitsmeister light.
Had liever gezien dat ze de Tomtom Go Navigatie hadden gepushed naar Android auto.

Voor 12 maanden kost het €12,99 per jaar. Dan heb je meteen de belangrijkste functie's naar mijn mening:
 • Offline maps
 • Gesproken stemmen (geen TTS)
 • Verkeersinformatie (oke.. zit ook bij AmiGO)
 • Betere UI
 • Alternatieve routes
edit: toevoeging functie

[Reactie gewijzigd door shmp op 7 april 2021 16:39]

Komt nog, is nog in Beta dus wees geduldig. Pas begin deze week heeft google officieel de toelating van apps van derde doorgevoerd. Dus de app bouwers moeten hun apps ook omzetten voor android auto naar een nieuwe library:
Today, we’re thrilled to announce that you can publish your Android Auto navigation, parking, and charging apps to production! We’ve been hard at work stabilizing the library, Android Auto, and the publishing process to reach this milestone. Publishing to production enables drivers to use your Android Auto app on their car screen without needing to sign up for a beta program. Here’s how:

Design your app with our developer guide.
Develop your app with the latest version of androidx.car.app (1.0.0-rc01 as of this writing).
Test your app with the desktop head unit and the new testing library.
Publish your app to the production track in the Play Console!
Thank you for your collaboration and feedback on the Android for Cars App Library 1.0! One of the most common requests from Android Auto users has been for more categories of apps. Our goal with the library is to enable you to easily bring your app to 500+ models of Android Auto-compatible vehicles while meeting our app quality guidelines. The library abstracts away the complexities of screen form factors and input modes so you can focus on what makes your app shine.
Source: https://android-developer...s-launch-new-android.html
Keuze in Android Auto

online maps
Google Maps
Waze
Flitsmeister beta
Tomtom AmiGo beta

offline Maps
Sygic beta
Tomtom Go (gesloten beta)
Keuze in Android Auto

online maps
Google Maps
Waze
Flitsmeister beta
Tomtom AmiGo beta

offline Maps
Sygic beta
Tomtom Go (gesloten beta)
Uhm die TomTom AmiGO is nu juist uit de bèta hé, daar gaat dit artikel over ;).
En vergeet vooral niet (voor mij in ieder geval) de belangrijkste functie niet namelijk: mydrive
Je kan gpx routes/tracks downloaden en vervolgens synchroniseren naar je APP en dan rijden via de TT go app!

Is erg jammer dat die TT go nu nog niet is gereleased voor android auto, daar stond ik juist op te wachten (voor mooie routes te rijden via groot scherm in de auto).

Die amigo app voegt eigenlijk niets toe als je al een TT go app hebt, voor mij is het A-B navigeren zelf een bijzaak gezien ik puur voor het navigeren van A naar B veel liever de navigatie systeem van de auto zelf gebruik.
Weet je dat zeker? Dacht dat je namelijk met de nieuwe kaarten dit niet meer kon? Of is dat sindskort aangepast?
ik gebruik de TT go app de mydrive functie elke week met de laatste update.

Wij rijden zeer veel (gpx) routes die ik download en dan via mydrive upload naar de telefoon en dan zo ga rijden. Dus ja dat weet ik zeker :)
Voor zover ik weet wordt TT Navigation (Go) getest voor Android Auto.
Belangrijk verschil met Amigo is dat je de kaarten voor Navigation/Go vooraf kan downloaden en dus off-line kan navigeren. Het enige dat je dan ontvangt is verkeersinfo.
Amigo is on-line. Je kunt dus geen kaarten vooraf downloaden. Amigo gebruik ik zolang Navigation/Go nog niet voor AA beschikbaar is.
Wat is de toegevoegde waarde hiervan? Als je Android Auto hebt dan heb je toch geen andere navigatie erbij nodig? Android Auto werkt ook met de laatste file info en ik krijg ook regelmatig een melding van een flitser...
Je bedoelt Google maps dat standaard ingebakken zit zoals @Tadango aangaf?
Het verschil is dat je met google maps met je data betaald en je er veel meer data gedeeld wordt terug naar Google (corebusiness van google is ook ads(reclame)) dan met Tomtom of Waze (Waze is van google sinds een paar jaar maar nog steeds losstaand bedrijf).

Ik zelf gebruik waze, maar als ik moest kiezen tusen tomtom en google maps koos ik de tomtom go app en zou ik ik die €12,99 per jaar over hebben.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 7 april 2021 16:51]

Als je TomTom draait op Android Auto betaal je ook met je privacy. Overigens vind ik dat prima, ik heb meer privacy dan geld.
Ik ben er niet zo zeker ervan dat je hiermee niet zo veel met je dat betaalt als met Google Maps aangezien ik bij de app de volgende zie staan:
Aangeboden door
Google Commerce Ltd

Ik ben bang dat het net zo erg is als met Maps...
Ik ben er niet zo zeker ervan dat je hiermee niet zo veel met je dat betaalt als met Google Maps aangezien ik bij de app de volgende zie staan:
Aangeboden door
Google Commerce Ltd

Ik ben bang dat het net zo erg is als met Maps...
Tomtom is niet van Google he..

Hier:
https://play.google.com/s....gplay.navapp&hl=nl&gl=US
Aangeboden door
TomTom International BV
https://play.google.com/s...s.android.map&hl=nl&gl=US
Aangeboden door
TomTom International BV
Als je in de playstore kijkt op je telefoon kan je die Google Commerce Ltd
zien ja, maar dat is bij elke app en klopt niet.
Als google het ontwikkeld moet er Google LLC te staan.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 7 april 2021 21:01]

Je bedoeld de maps navigatie. Android Auto is een platform. Maar ik blijf ook bij Maps. Werkt voor mij meer dan voldoende....
Ik gebruik ook maps op Android Auto maar Amigo op m'n telefoon voor de flitspalen. Je scherm kan gewoon uitstaan en die worden omgeroepen over de speakers van de wagen. Werkt perfect.

Google maps blijft toch het beste werken vind ik. Tijdje Waze geprobeerd ook maar dat vond ik niks.
Probeer Amigo een keer uit, is gratis, maar heeft betere routing an traffic services dan maps.

Ik heb zelf geen Android Auto systeem, maar Amigo werkt zeker wel een stuk beter dan maps op de telefoon.
Ik heb liever de echte TomTom navigatie dan de google maps. Om 1 of andere reden werkt TomTom voor mij toch beter.
Bij mij ook, Sygic beta met offline maps werkt ook goed op Android Auto. Maps, Flitsmeister en Waze vind ik knudde om mee te navigeren.
edit": net even Tomtom AmiGO erop gezet, brr wat een verschrikkelijke navigatie stem. (google text>voice) Xander van Tomtom Go is veel beter.

Maar de snelheidsmeter is weer vanouds, oranje als je te hard rijd maar nog geen bon kan krijgen en fel rood als je strafbaar bent. Gek dat die andere nav's dat niet hebben zou er patent opzitten?

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 8 april 2021 16:50]

Dat is inderdaad nog het grootste nadeel van Amigo, ik hoop ook dat ze de oude stemmen kunnen toevoegen.
Of ze bewaren het voor een pay versie met offline kaarten. Ben wel blij dat die verkleurende snelheidsmeter weer terug is. Dat missen die andere app's. De stem Xander was wel een van de betere stemmen van Tomtom die text to speech Android AmiGO is verschrikkelijk!

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 8 april 2021 16:53]

Zet je TomTom eens op Afrikaans :) Doreen is erg grappig! “Draai links” ‘“bij die cirkel; derde afdraai”
Goede tip, een kijken hoe dat werkt op de telefoon.
Ja werkt, ik gebruik de iOS app!
Wat hebben mensen toch tegen keuzes maken?
Dan kan ik hem ook zo stellen:
Op papier is OLED technisch het beste, dus vanaf nu kan je alleen nog maar de LG OLED CX 65 inch kopen als je een TV wil.
Ik vermoed dat een aardig setje tweakers daar een hele andere mening over hebben.
Dus keuze is goed!
Wie heeft het over wel of geen keuzes willen maken? :?
'Wat is de toegevoegde waarde hiervan? Als je Android Auto hebt dan heb je toch geen andere navigatie erbij nodig?'
kwam bij mij over als dat jij het onnodig vind om extra nav apps te krijgen omdat jij vind dat de standaard app volstaat. terwijl alleen al de keus uit alternatieve genoeg bestaansrecht oplevert.
Het valt mij op dat TomTom Go nog steeds niet de correcte weergave heeft van de kilometersnelheid in Nederland. 's avonds 100 aangeven en overdag 130, en daar gek genoeg ook nog de berekening mee maken hoe lang een rit duurt.
Op 13 maart 2020 hebben ze dit doorgevoerd in hun kaarten (map versie 10.45). Ik heb er het afgelopen jaar ook nooit last van gehad dat het niet klopte.

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 7 april 2021 16:10]

Dat is raar. Ik heb er ook al een aantal keer een screenshot van gestuurd naar hun dev team. Ik zal de app eens verwijderen en opnieuw installeren.
Heb je binnen de app wel de (offline) kaarten ge-update naar de laatste versie?
Ik ben ze nu aan het updaten en ga dan nog eens testen. Het verbaasd me wel. Ik heb de app ook al een keer opnieuw geïnstalleerd. Maar wellicht is er iets anders aan de hand.
Vaak bij overgangspunten dat er een kilometer doodleuk 130 staat overdag, ik meen op de A4 net voorbij Den Haag richting Amsterdam bijv.
Je kunt eventueel in de Map Share Reporter het melden. Meldingen worden redelijk snel opgepakt.
Tijdens het rijden zit ik niet graag aan mijn telefoon :) maar ik heb al enkele meldingen gedaan, echter afgelopen jaar weinig op pad geweest om tension of het opgelost is. Die bij de A4 is echter wel hardnekkig.
Je kunt, zo ver mij bekend, ook geen mapcorrecties melden via je telefoon in de app? :P
De meldingen heb ik destijds inderdaad elders gedaan, of het in de app kan weet ik eerlijk gezegd niet.
Op iOS heb ik hier geen last van. Schakels prima over om 19.00 uur naar 130/120 op de wegen waar dit is toegestaan.

Ik laat freemium in navigatieland aan me voorbij gaan.
Zelfs op de fysieke TomTom Go is het vorig jaar vlak voor de invoering van 100 km/h goedgezet. Bij flitsers en trajectcontroles is het nog een ander verhaal...
Ik heb een losse TomTom 500, en die geeft de snelheid perfect door
Met de nieuwste updates zijn alle snelheden 24/7 bekend in de maps. Alle wegen zijn bekend incl. de 100km restricies tot 19.00 uur in NL
Mag ik hieruit afleiden dat TomTom GO, uitgefaseerd gat worden? TT GO heeft een besloten beta-test lopen voor AA, maar daar blijft het ook heel stil.
Aangezien in het buitenland genoeg plekken zijn waar er nauwelijks fatsoenlijk dataverkeer mogelijk is, heb je aan AmiGO alleen maar wat in de ontwikkelde gebieden, maar die ken je vaak al goed genoeg om er uit de voeten te kunnen zonder navigatie.
Nee, TomTom amigo is er voor erbij en gaat tomtomgo echt niet vervangen. amiGO is de vervanger voor het vroegere TomTom flitser app. Zie mijn reactie op @bramvandeperre: dutchnltweaker in 'nieuws: TomTom AmiGO-navigatie-app is beschikbaar op Andro...

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 7 april 2021 16:05]

Ik gebruik in het buitenland ook altijd offline maps. Niet afhankelijk van een* G netwerk wat het toevallig net niet doet in die vallei of uithoek.
Als je weet dat je naar het buitenland gaat, dan kun je in Google maps offline kaarten downloaden.
Dat kan maar beperkt tot 200km ongeveer. Dus een rit Gibraltar zal niet lukken, overigens vind ik Google Maps echt helemaal niks, Tomtom gebruik ik al sinds de eerste versies die draaiden op de PDA. Betere navigatie is er niet. Neem alleen al de twee snelheidsmeters in beeld. Een werkelijke snelheid en de andere die oranje naar rood verkleurd als je sneller rijd en de wettelijke limiet (incl. tolerantie) laat zien.
AmiGO van TomTom is eigenlijk hun type combo van flitsmeister en waze (gedachten maar daar houd het bij op).
Als je lid wordt van de AmiGo community kan je ook andere gebruikers helpen door bijvoorbeeld mobiele flitsers door te geven via de app. Verder kan je ook files, afgesloten wegen en wegwerkzaamheden doorgeven. Dit kan alleen wanneer je onderweg bent. Dit idee doet een beetje denken aan Waze, maar dan wordt er gebruik gemaakt van de informatie van TomTom.
Goed nieuws, hopelijk volgt TT Go ook snel. Dat werkt echt grandioos op de Iphone en ik zou er prima een abonnement op nemen
Juist. Ik moest even nadenken over wat je schreef maar ik snap hem. Thanks...
dus als ik het goed begrijp is de TomTom AmiGo de waze van TomTom? Of lijken ze niet op elkaar. Bij waze is het gebruikers voor gebruikers. Als ik dat zo lees is dit hetzelfde.
nee de AmiGo is veel meer een concurrent van flitsmeister maar dan van TomTom.

De TT go app (die betaald is) bied veel meer dan deze gratis app.
Hoop dat ze die GO app snel releasen voor android auto.....
Er is ook een gratis versie die bedoeld is voor een ander werelddeel (latijns-america) maar die hier prima werkt. Komt rechtstreeks uit een andere Google store.
https://www35.zippyshare.com/v/Uw3DCvDh/file.html

Meer info https://www.gpspower.net/...google-play-original.html

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 7 april 2021 21:16]

begrijp niet wat je hiermee wilt zeggen, de AmiGo app is namelijk ook volledig gratis.

De TT go app zelf niet, maar die is dan ook helaas nog niet geschikt voor Android Auto, een 'gewijzigde' versie is veelal geen optie omdat ik de TT go app uitsluitend gebruik voor het rijden van gpx routes die je kan inladen via mydrive.
Andere apps zijn er genoeg die dan ook kunnen, echter geen van alle geschikt voor Android Auto..
De TT go app zou wel geschikt worden voor AA, een gesloten beta test loopt blijkbaar al enige tijd.
Heeft ook niks met maken met Tomtom Amigo op Android Auto. Maar ik las dat er mensen betalen voor de standaard Android versie van Tomtom Go, de versie Tomtom met NDS maps voor latijns amerika in Toyota auto's en is zowat hetzelfde en gratis.

https://corporate.tomtom.com/node/24816/pdf

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 8 april 2021 23:25]

Ziet er goed uit, Alleen begrijp ik dat de kaarten niet vooraf gedownload kunnen worden?
Als dat zo is blijf ik bij Here WeGo die laat je de kaart downloaden en werkt al jaren perfect.
Als je kaarten wilt downloaden (en nog veel meer extra functies), heeft TomTom Go.
Dat kost dan wel €12 per jaar.
Maar Here WeGo doet dat gratis, Dan is tomtom go toch geen alternatief? Voor mij persoonlijk heb ik nog niets bij tomtom gezien wat mij zou kunnen doen overstappen.
Maar Here WeGo doet dat gratis, Dan is tomtom go toch geen alternatief? Voor mij persoonlijk heb ik nog niets bij tomtom gezien wat mij zou kunnen doen overstappen.
Verschil:
Live services, dus betere file informatie, ongevallen, wegafsluitingen en toch betere ondersteuning dan here wego.

Heb het vroeger gebruikt, als offline navigatie goed en doet zijn ding. Maar qua services informatie loopt het erg achter.
Aanvullend: via Mydrive kan je vooraf met je telefoon of pc al routes maken die dan ook in TT staan. Ook je plaatsen/bestemmingen kun je zo gemakkelijk beheren.
Tomtom NDS is gratis. Kan via de link hierboven downloaden. Is origineel in latijns america in de Google store te DL.
Nee idd, je hoeft/kunt geen kaarten downloaden. Kost je wel data dus onderweg. Geen idee hoeveel data er gebruikt wordt en hoeveel het dus kost 🤔

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee