TomTom brengt nieuwe versie van inbouwnavigatiesoftware uit

TomTom brengt nieuwe software uit voor navigatie- en infotainmentsystemen. Navigation for Automotive is meer op de cloud gericht en kan daardoor live verkeersinformatie geven en kaarten bijwerken. Ook heeft de software Alexa-integratie.

TomTom brengt de software uit voor verschillende automakers, zoals Peugeot, Fiat en Renault, waarmee het bedrijf al een paar jaar samenwerkt. De software kan verkeersinformatie tonen, zoals waar files staan, op basis van data van andere TomTom-gebruikers en doet dat volgens de fabrikant sneller dan voorheen. Het is niet per se nodig een mobiele verbinding te hebben; het werkt ook offline.

De software heeft daarnaast een andere UI, die volgens het bedrijf makkelijker te bedienen is op touchdisplays of op de hud bij bijvoorbeeld het stuur. Ook is er integratie aanwezig voor Alexa en voor alternatieve stembediening via Cerence en Houndify. De software kan volgens TomTom samenwerken met andere sensoren in de auto, waardoor het mogelijk is op tijd te navigeren naar een oplaadpunt of tankstation.

TomTom Navigation for Automotive

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

25-03-2021 • 10:46

74

Reacties (74)

74
74
41
10
1
31
Wijzig sortering
Mijn auto heeft geen navigatie.
Wel een zeer goede Apple CarPlay integratie. Dat werkt voor mij super met de Apple Kaarten app.

Het enige wat ik mis is de navigatie gekoppeld aan het energieverbruik en een overzicht van de (snel)laadstations. Zodat de navigatie daar meteen rekening mee houd. Nu moet ik zelf een beetje rekenen en weten waar ik kan laden indien nodig.
Hopelijk krijgen de reeds bestaande systemen een update naar de nieuwe software :)

Leuker zou echter zijn het finetunen van hun software ipv nieuwe functies of HUDs..

De snelheid van de interfaces in auto's is echt niets om over te stoefen.. (Peugeot 308 uit 2018 in mijn geval)
De snelheid van de interfaces is denk ik niet direct een probleem van de software van TomTom, maar de fabrikant van de betreffende headunit die suboptimale hardware gebruikt... dat is een ding wat je helaas nog steeds ziet in een dergelijke markt, maar bijvoorbeeld ook op de tv markt... het is puur om een paar dollar te besparen, maar fabrikanten kunnen prima vlottere SoC's in de apparaten verwerken waardoor de boel wel vlot werkt, maar het gebeurd nog steeds vaker niet dan wel.
Ik vraag me af of dit werkelijk zo is. Ik bedoel, je hoeft niet briljant te zijn om te bedenken dat je met een snellere SoC een sneller OS krijgt. Dus waarom doen ze dit dan niet? Om geld te besparen is het antwoord vaak. Maar dan bereken je dat toch door aan de klant? De merken kunnen immers zelf wel bedenken dat hun media-systemen bekritiseerd worden door journalisten en dat mensen die een auto overwegen verschillende opties proberen en zien dat een mediasysteem op de ene auto trager is dan op de andere?

Iets zegt me dat het niet zo makkelijk is als een snellere SoC en dat de hele infrastructuur opnieuw ontworpen moet worden en je op een flink meerbedrag terecht komt als je voor een snellere SoC gaat en daar een systeem op wil baseren die verder ook aan alle kwaliteitseisen doet (goede functionaliteit bij -20°C bijv.). Een meerwaarde die bijv. in een Audi te verhandelen valt als extra optie (die hebben een systeem dat op een SD820 gebaseerd is, wat de meesten niet als optie nemen, net als dat de meeste Merc-klanten niet voor dat twee-schermen systeem gaan), maar niet in een Renault of Fiat.
Zes mogelijke redenen:

1. Boekhouding: automodellen worden ontworpen tegen een voorafbepaald budget. Dat garandeert dat bij X productie en verkoop aan gemiddelde prijs Y er aan het eind van de rit Z winst wordt gemaakt. Daarvan afwijken is niet evident. Dus zijn hergebruik en besparen kernwoorden bij de ontwikkeling om het plaatje te doen passen.

2. De ontwikkelingsdoorlooptijd van een nieuwe auto bedraagt enkele jaren. De beslissing over de hardware gebeurt maanden voor de auto in de showroom staat.

3. Als fabrikanten weten dat ze 2 of 3 jaar later een volledig nieuwe generatie uitbrengen, gaan ze bij een face-lift niet tot het uiterste gaan en het nieuwe model troeven ontnemen.

4. Als alle fabrikanten met matige systemen weg komen, is er weinig incentive om beter te doen, ZOLANG de consument niet bereid is om extra te betalen. Wat voor een premium model misschien wel het geval is.

5. Als je een te krachtig systeem monteert in een middenklasse voertuig, wat kan je dan nog in je topmodel steken om klanten onder de indruk te laten zijn.

6. Wij zijn "verwende westerlingen", terwijl auto's vaak bedoeld zijn voor een veel grotere markt.
1/2) Omvat die budgetteringsstrategie dan niet ook andere zaken die voor een kwalitatieve strategie moeten zorgen? Waarom besparen op het mediasysteem dat overigens voor vele jaren gewoon gebruikt kan worden en dus de investering over langere termijn terugverdient? Een Snapdragon 820 is ook al een paar jaar oud, maar blaast het gros van de oplossingen die gebruikt worden gewoon weg.

3) Trage mediasystemen zijn al jaren een ding, waardoor het al jaren (een jaar of 10?) zo is dat je telefoon of tablet een veel soepelere ervaring biedt qua navigatie en audio via bluetooth.

4) Ze komen er niet mee weg, want ze worden erom bekritiseerd. Verder kun je met een goed systeem juist een koopargument bieden aan potentiële kopers.

5) In de regel heb je gewoon dezelfde systemen in auto's. BMW 1 serie of 7 serie hebben hetzelfde i-drive systeem gebaseerd op dezelfde infrastructuur. Dat systeem van Audi kun je iig in een A4 al krijgen, wat een redelijk generieke auto is. En of je nu een Honda Civic of een Legend of NSX hebt, voor zover ik zie is dat ook gewoon hetzelfde systeem (kan zijn dat de NSX een ouder systeem heeft vs de nieuwe Honda's, maar ook dat is een prutsysteem).

6) En in andere markten waarderen ze geen betere systemen? Verder is de westerse markt een vrij belangrijke markt aangezien aan ons meer marge verdient kan worden dan in andere landen waar een auto vaker functioneel is. Maar de markt die gewoon betere voorzieningen wil groeit wereldwijd enorm, zeker met de groei van de middenklasse overal ter wereld.
4) Ze komen er niet mee weg, want ze worden erom bekritiseerd. Verder kun je met een goed systeem juist een koopargument bieden aan potentiële kopers.
Je stelt dat ze er niet mee weg komen omdat er kritiek komt. Maar waar leidt deze kritiek dan toe?

Je moet het als autofabrikant toch wel heel bont maken wil een koper een auto laten staan voor een traag navigatiesysteem, of zelfs een matig multimediasysteem. Natuurlijk komt het naar voren in tests van autojournalisten en is het een gespreksonderwerp tijdens de verjaardag van ome Sjaan. Maar veel kopers van nieuwe auto's laten zich leiden door andere functionaliteiten, vaak ook omdat er geen alternatief is. Immers: als ik een nieuwe VW wil hebben, dan kom ik niet opeens met een Peugeot thuis omdat de navigatie suboptimaal is.

Op de tweedehandsmarkt is dit nog sterker vertegenwoordigd: je wilt voor goed geld een auto met weinig KM's en een redelijk bouwjaar. Opties zijn meegenomen maar niemand verwacht een state-of-the-art multimediasysteem. Hele volksstammen die rijden met TomTom, Google Maps, Waze of younameit.

Dus: fabrikanten komen er wel degelijk mee weg..

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 22 juli 2024 13:42]

Op zich een goed punt dat je maakt. Meestal is het meer 'er zit navigatie op' dan dat de kwaliteit ervan iets uit maakt. Maar het is steeds vaker een relevant verkoopargument dat je voor wil zijn. Zie ook zaken als algemene afwerking, waar fabrikanten ook steeds meer op in zijn gaan zetten. Stappen die door merken als Volvo en Mazda de afgelopen jaren gezet zijn, doet ze in een ander segment vallen dan waar ze origineel ingeschat werden (al krijgt Mazda daar niet echt de credits voor). Dus op dat gebied kan het wel, waarom dat niet op mediasysteem-gebied?

Zeker aangezien auto's steeds dichter bij elkaar komen en het verhaal dat de leasemaatschappijen zich beperken tot een merkengroep een beetje tot zijn einde is, maakt dat je de trend voor wil zijn dat het wèl een punt gaat worden. Er zijn al een paar spelers die er meer op in zetten, zoals Tesla en een paar anderen die ze na proberen te doen zoals Ford in de nieuwe e-Mustang, plus Honda die in de Honda-e iets anders probeert.

Maar goed, ik stelde vooral een vraag. Ik weet niet wat de reden ervoor is. Ik heb het wel eens nagevraagd bij de Nederlandse marketingafdelingen, en dan blijft het zoals gewoonlijk doodstil. Die weten alleen iets over prijzen, zo lijkt het. Strategie kunnen ze niets over zeggen (en techniek hoef je ze al helemaal niets over te vragen).
Iets met spijker en kop.

7. Een navigatie is een complex product met vele afhankelijkheden. De hardware is vaak ook nog eens sub-optimaal en de firmware ook. Daardoor zal de navigatiesoftware ook omslachtig zijn.

8. Zoek nog maar eens goede programmeurs en testers die goed zijn in auto/elektro techniek en software.

9. Bureaucratie door de gecompliceerde juridische contracten met autofabrikanten waarin soms elk klein detail is afgedekt.

TomTom is een tijdje lang mijn baas geweest. Heb met allerlei auto's en producten getest voor ze.
Heb liever dat wij terug gaan naar vroeger weer fysieke knoppen voor bediening en een mirror only screen voor je telefoon.
Dat je telefoon navigatie etc doet, dit wordt sneller bijgewerkt dan het doorsijpelen van software updates van leveranciers -> dealer -> consumenten.
Ik ben ook zeker voorstander van fysieke knoppen voor zaken waar je snel toegang toe wil hebben als de verwarming/klimaatcontrole of het volume van de audio.
Android Auto en Apple Carplay zijn natuurlijk prima opties. Maar dit betekent nog niet dat het mediasysteem vloeiend loopt. Verder is er nog altijd een demografie die zaken gewoon liever niet via hun telefoon laat verlopen.
TomTom kan er inderdaad niet veel aan doen op ingebouwde units, wegens de afhankelijkheid van de autofabrikant.

Wat ik ze wel erg kwalijk neem is dat hun eigen interface op hun eigen (losse) devices ook zo traag is. Heb een paar jaar geleden nog een nieuwe tomtom los gekocht, omwille van de betere traffic en flitser meldingen. Maar de snelheid van het OS is om te huilen.
Klopt, heb in 2018 een oude Tomtom uit 2005 vervangen door een model uit 2017 en heb het gevoel dat ik er qua gebruikerservaring mijlenver op achteruit ben gegaan. Enige voordeel was dat de nieuwe een groter scherm had.
Hetzelfde verhaal, ze pogen wat aan productiekosten te besparen door suboptimale hardware te gebruiken.
Ik dacht dat het aan mij lag, maar inderdaad is mijn 2018 TomTom ook bizar traag.
En nu hebben ze een nieuw model uitgebracht, TomTom GO Discover die '4x snellere en betere respons' heeft, ja zo kan ik het ook. En ik zou gerust willen upgraden, maar helaas heb je daar weer een apart abonnement nodig voor sommige features en is de simkaart eruit gehaald dus dan zou ik weer moeten klooien met bluetooth elke keer.
Het feit dat ze in hun campagne de nadruk op snelheid leggen, is een goede aanwijzing dat ze zelf heel goed weten dat ze de afgelopen jaren trage rommel op de markt hebben gezet. Blijkbaar willen ze een bepaald beeld bijstellen.
In de praktijk is het vaak omgekeerd. Een wagen wordt ontwikkeld met alle HW die al jarenlang vast ligt. De SW wordt vaak pas een pak later opgeleverd. De HW is tegen dan al hopeloos verouderd en dus veel te traag om de moderne SW te draaien.
Waarom zou moderne software trager moeten zijn? Zeker als je ontwikkeld voor een specifiek stukje hardware is dat een slecht excuus...
De vraag is of het voor dat specifiek stukje hardware ontwikkeld wordt... Dit artikel gaat ook over een leverancier die gestandaarde software levert voor meerdere autovendoren.

Recent was er ook het verhaal dat Tesla een SW update doorgevoerd had, wat vervolgens zeer traag werd bij de oudere modellen.
Ik rij zelf af en toe een auto met een bijzonder rappe SoC achter het navigatiesysteem en dat is een verademing. Ook is er goed te zien dat er performance in overdaad is, want een CPU/ram overlay is met een knoppencombinatie te activeren. Voor een systeem uit 2014 was 'ie goed voorzien met een dual core Cortex A9 ARM SoC van het Nederlandse NXP en 1GB DDR3 met ook een best goede GPU voor die tijd. Dat was beduidend sneller dan de concurrentie. Samen met de HERE maps erop heeft een Android Auto ook geen meerwaarde meer en verkies ik vaker het ingebouwde systeem dan Android auto. Dat is bij andere auto's voor mij absoluut anders.

Gelukkig zijn sinds die tijd andere merken ook betere hardware gaan gebruiken, maar het nadeel is weer dat ze slecht zijn in softwareontwikkeling. Zo zit er in moderne VW/Audi's een redelijk rappe doch goedkope Samsung SoC en zijn die ook totaal niet vooruit te branden op willekeurige momenten, dat ligt niet aan de hardware maar door software die gewoonweg zeer slecht in elkaar steekt. Hoe snel je hardware ook is, als je software gewoon crap is, kom je alsnog nergens.
Maar ligt dat aan TomTom of aan Peugeot. Als Peugeot besluit dat een 'iets' mindere maar goedkopere processor óók goed is.. tja dan kan je het moeilijk TomTom aanrekenen natuurlijk.
Beetje hetzelfde als met Android zoals @Joao hierboven ook beschrijft al is de software nog zo goed.. met goedkope of brakke hardware gaat het nooit lekker werken.
Het gaat ook om het imago van Tomtom zelf. 99,9% van de gebruikers weet niet dat het ligt aan een besparing door de autoleverancier maar ziet gewoon dat de navigator ongelooflijk traag werkt. Die wijt dat direct aan Tomtom. Als fabrikant zou ik dan de minimale specs verhogen om een goede gebruikerservaring te garanderen.
Ook wel afhankelijk van TomTom: als de ingebouwde navigatiesoftware met die hardware wel werkt en TomTom niet, dan is dat kennelijk een zwaardere applicatie. het gaat er niet om wiens fout het is maar of de software lekker loopt. Als het op TomTom's eigen hardware ook niet lekker loopt, zoals hierboven beschreven, dan wordt het tijd aan tomtom te twijfelen.
Tomtom moet nieuwe versies verkopen en Peugeot nieuwe auto's om een gezond bedrijf te blijven. Ze zijn er dus beiden niet echt bij gebaat dat hard- en software bij wijze van spreken nog 10 jaar meekunnen.

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 22 juli 2024 13:42]

De PND van TomTom doet niet veel anders. Ik heb een TomTom Rider 550 en die is ook rete traag. Dat is nergens voor nodig.
Mijn 2020 Opel Corsa wat onderdeel is van de PSA group is ook echt traag met de interface.. Ik heb er sowieso best veel kritiek op qua gebruik en ondersteuning. Gelukkig heeft Ford al aangekondigd dat ze vanaf 2025 over gaan op Android Automotive. Als ik zie hoe dat werkt in de Polestar 2 hoop ik dat meer fabrikanten die stap maken :*)
Trage interfaces of displays?
Verschrikkelijk he.

Op mijn elektrische fiets met motor en display van Bosch kan ik het cijfer voor en na de komma vaak niet lezen omdat de ze even snel wijzigen als de refreshrate van het display. Koudere temperaturen doen er dan ook geen goed aan.

Op tv’s anders, maar met even veel ergernis.
Video in 4K HDR @120Hz geen probleem.
Maar een menu tonen binnen de 2 seconden... :p
TomTom brengt de software uit voor verschillende automakers, zoals Peugeot, Fiat en Renault, waarmee het bedrijf al een paar jaar samenwerkt. De software kan verkeersinformatie tonen, zoals waar files staan, op basis van data van andere TomTom-gebruikers en doet dat volgens de fabrikant sneller dan voorheen. Het is niet per se nodig een mobiele verbinding te hebben; het werkt ook offline.
Ik ben van mening dat dit niet de toekomst kan zijn, we hebben het in het verleden gezien.. Systemen van TomTom die na een tijd gewoon waardeloos worden... Of TomTom moet het systeem actief over the air ondersteunen en niet dat fabrikanten er voor elke update dik geld vragen. Het beste is een modulair systeem, je prikt je telefoon en die deelt deels het systeem zodat het altijd up to date is. Nadeel is wel dat als je telefoon kapot is je wel met een deels onbruikbaar systeem zit.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 13:42]

Wat je beschrijft is er natuurlijk al met Apple Carplay en Android Auto. Ik heb ervaring met Carplay (nog niet de wireless versie, maar via USB verbonden aan de auto) en het werkt best goed, zeker nu er meer apps beschikbaar zijn en die ook tegelijk werken, zoals muziek luisteren via Spotify en navigatie via Google.
Systemen van TomTom die na een tijd gewoon waardeloos worden.
Bedoel je hier HW of SW? Bij de meeste auto fabrikanten levert TomTom enkel SW. HW komt van de fabrikant zelf.
[...]


Bedoel je hier HW of SW? Bij de meeste auto fabrikanten levert TomTom enkel SW. HW komt van de fabrikant zelf.
Allebei of betere SW ondersteuning ipv het over te leveren aan de autofabrikant voor enige updates waar je geld voor moet neer legen. Het abonnement wat ze nu voor hun app hebben, €13,- voor 1 jaar is een model waar ik wel voor zou willen betalen opzich als ik netjes ondersteuning krijg rechtstreeks vanuit tomtom krijg ipv de fabrikant. Ik gebruik zelf toch Waze maar voor offline kaarten zou tomtom wel een goede uitkomst kunnen zijn.
Mee eens, echter zijn dit contracten tussen TomTom en de fabrikant. In dit geval wilt de fabrikant misschien controle hebben over de updates?
Stel je alleen eens voor dat TomTom een update uitbrengt aan een Renault nav en er is een fout. Alle klanten gaan naar Renault... En dat wilt Renault natuurlijk ook niet ;-).
Wil Renault controle hebben? Dat is een understatement.

Het hele idee van software updates is bij Renault pas ontstaan toen ze met TomTom in zee gingen. Daarvoor hadden ze op z'n best kaart updates. TomTom maakte duidelijk dat software updates integrale functionaliteit waren, en elke Carminat TomTom is dan ook te updaten. Dat is bovendien zelfs te updaten door de eindgebruiker - dat was al een hele concessie van Renault. De Renault dealer werd gepasseerd.
Maar de hele TomTom HOME client was reskinned voor Renault, en de store content customized. En uiteraard was elke SW update getest en goedgekeurd door Renault zelf.

Bron: ik was de Technical Lead Content&Services bij TomTom Automotive.
Moah, ik heb een Renault Megane uit 2012, met het TomTom Carminat systeem. Offline natuurlijk, maar ik kan prima even de SD-kaart er uit pakken en updaten of nieuwe kaarten kopen. Nieuwe kaarten kosten ook niet de wereld, iets van €60 voor de laatste, voor heel Europa.
Enige nadeel is dat de SD-kaart net te klein aan het worden is, een probleem dat je wel vaker ziet (Tesla's MCU bijv :) ).
Dat heb ik ook, maar die van mij kan niet eens onthouden dat na 19:00 de snelheid 130 wordt. Dat zit niet in de software, dus zetten ze alle wegen constant op 100. Dat soort grapjes. En dat lossen ze bewust niet op. Ik koop nooit, maar dan ook echt nooit, meer een auto met ingebouwde navigatie van TomTom. Losse TomTom producten en de apps zijn prima, maar inbouw vragen ze woekerprijzen voor en de software is mega brak en krijgt geen updates meer. In mijn geval werkten een aantal zaken 3 jaar na aanschaf al niet meer naar behoren. :/
Tsja, als er in het carminat systeem 10 jaar geleden geprogrammeerd nooit rekening is gehouden dat zaken als snelheden van tijd afhankelijk kunnen zijn... Persoonlijk vind ik dat de onbetrouwbaarheid van de overheid aan te rekenen.
De SD-kaart is ook slechts de opslag, niet de programmering zelf.
Persoonlijk vind ik dat de onbetrouwbaarheid van de overheid aan te rekenen.
Over het algemeen wordt er geroepen dat de overheid meer met de tijd mee moet gaan en rekening moet houden met nieuwe techniek, en nu stel jij dat ze juist met 10 jaar oude techniek rekening moeten houden?
En tijdsafhankelijke verkeersregelgeving is niks nieuws, dat kennen we al decennia lang, oa. in de vorm van parkeerverboden.

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 22 juli 2024 13:42]

Dan moeten ze daar een software-update voor uitbrengen. :P Het is geen rocket science en vereist ook geen zware rekenkracht ofzo. ALS tijd = 07:00-20:00 DAN snelheid = 100 ANDERS snelheid = 130. De software heeft de eerste 2 jaar wel wat updates gekregen, daarna hield het op en krijgt het enkel nog GPS-fixes. De hardware kan het en op sommige andere plekken in de software heeft TomTom wel ondersteuning voor tijdsafhankelijk zaken, TomTom kan het dus oplossen - maar dat willen ze gewoon niet doen. Wel moet je alsnog de volle mep betalen voor alle updates, ongeacht dat de kaarten dus niet geheel benut worden. (De software wordt trouwens ook geüpdatet via de SD-kaart ;))

Nee dit is helaas echt pure onwil vanuit TomTom en nalatigheid imho. Daarmee is voor mij TomTom een zwaar onbetrouwbare partner gebleken waarvan ik dus nooit meer een inbouwnavigatie wil hebben. Het kreng zit er namelijk nog, maar doet z'n werk niet goed omdat TomTom weigert een hele simpele software-update te schrijven; maar wil wel de volle map voor kaarten/flitsers e.d. Blegh. Maar goed, een ieder moet dat voor zichzelf bepalen natuurlijk. :)
TomTom vraagt woekerprijzen voor inbouw? Ik dacht dat ze ongeveer de helft kosten van de concurrentie (Bosch en zo). Wat Renault aan marge er bovenop gooit moet je niet al te veel van aantrekken; dat is alleen zodat de dealer gul kan lijken. Qua inkoop is het goedkoop genoeg dat de dealer het gratis kan weggeven.
Ik doelde op de kaarten/flitsupdates qua prijzen, daar vind ik ze echt achterlijk duur in; zeker als dus een deel van de functies totaal niet naar behoren werkt. De hardware zelf durf ik eigenlijk niet eens te zeggen wat het waard is geweest, dat was zo'n "gratis" actie waarvan je nooit zeker weet met hoeveel ze de prijs eerst verhoogd hebben. :+
Gros van de kaarten komen toch van TomTom uiteindelijk, je keuze moet bij (het update beleid van) de autofabrikant liggen en niet zozeer bij tomtom.

Over die woekerprijzen: de allerlaatste navigatie DVD die uitgebracht gaat worden voor Ford auto's uit 2006-2009 is recent uitgekomen. Vragen ze 250 euro voor 8)7 8)7 gelukkig goedkoper te vinden op internet

Overigens worden die dvd's dan weer uitgebracht door Bosch, met kaarten van TomTom, en de kaartdata is dan weer van multomap e.d. En dat voor een infotainment systeem van ford, die weer ontwikkeld is door Blaupunkt.. Ingewikkeld allemaal :)

Bij de modernere ford sync 3 systemen worden de kaarten updates (ook van TomTom afkomstig) dan weer gratis geleverd, al loopt hij nu al ruim een jaar op achter

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 13:42]

Zou dit ook als update voor de bestaande auto's uitgebracht worden?
Ik heb een kia proceed uit 2019 en ondanks dat er gratis kaart updates bij zitten, zaten er nog kaarten in die al ver verouderd waren (knooppunt muiderberg bijvoorbeeld die in 2017 al was aangepast).
In de TomTom go app staat eea wel goed, maar helaas geen Android auto ondersteuning.
Meestal zijn dit soort updates een reden voor een nieuwe auto. Genoeg ervaring met dit soort dingen op diverse merken. Bij verweg de meeste merken worden major software updates altijd gericht op een nieuwe model en mag je je scheel betalen voor kaartupdates (uitzonderingen als Tesla daargelaten). Suggesties aan de software afdeling van een merk worden ontvangen met "Ja goed idee, kunnen we doen, op het volgend model. We zien je wel in de showroom". Kortom eenmaal opgeleverd = klaar. Daarom het devies. Als het er niet op zit wanneer je het koopt, verwacht het dan ook niet.

Sinds Carplay heb ik een simpele regel: Indien geen Carplay, dan geen interesse in de auto.

Mijn 13 jaar oude fun car is dankzij een zelf geïnstalleerd Carplay systeem VEEL moderner dan mijn 3 jaar oude business auto, die mechanisch natuurlijk perfect is en nog vele jaren meekan. Om te janken eigenlijk. Omdat alles volledig is geïntegreerd, is de headunit vervangen een enorme klus met veel uitzoekwerk en onzekerheden of bestaande hardware zoals camera's, microfoon, en andere dingen die ik op het display kon regelen/aflezen nog werken met een andere headunit.
Same. Ik heb een Ford Fiesta waarbij je Bluetooth aan moet staan voor je de auto start, anders werkt het niet. In sommige gevallen werkt het zelfs dan niet. De oplossing is dan om de auto uit te doen, deuren op slot te doen, deuren weer van het slot te halen, en de auto weer aan te doen.

Bekend probleem, is al opgelost... in het volgende model...
en mag je je scheel betalen voor kaartupdates (uitzonderingen als Tesla daargelaten).
Eens.
En dan nog een oude kaart, in ieder geval bij BMW.
De A9 liep vroeger dwars door Badhoevedorp heen, nu loopt hij er omheen.
Maar op de nieuwe kaart van 1 jaar nadat dat was gerealiseerd, was dat op de BMW kaarten nog niet te zien.
Sinds Carplay heb ik een simpele regel: Indien geen Carplay, dan geen interesse in de auto.
Zeker eens.
Zoals @joao hieronder zegt, gaat via de fabrikant op basis van de overeenkomst die ze hebben afgesloten.

Mijn moeder kocht vorig jaar een Suzuki met alles er op en er aan, maar ook inderdaad oude kaarten. Op mijn vraag bij de dealer hoe aan nieuwe kaarten te komen: betaald u maar ff € 300 :o :o (om er daarna bij te vermelden dat ik de kaarten ook wel online zou kunnen vinden en via een SD kaart kan installeren - dat noem ik nou service :Y) )
Op mijn vraag bij de dealer hoe aan nieuwe kaarten te komen: betaald u maar ff € 300 :o :o (om er daarna bij te vermelden dat ik de kaarten ook wel online zou kunnen vinden en via een SD kaart kan installeren - dat noem ik nou service :Y) )
dat is een reden om nooit ingebouwde navigatie te kopen, altijd de meagvolle pot betalen voor de updates.
gelukkig kan je ze soms op een andere manier verkrijgen.
terwijl dit gewoon standaard service van de automerken zou moeten zijn.
Daarvoor zou je contact met KIA moeten opnemen. TomTom levert de software aan KIA en het dus aan KIA om jou met een update te voorzien. Zie het een beetje als Android en Samsung/LG/OnePlus. Android levert een nieuwe versie, het is aan de fabrikant om hun toestellen te updaten.

TomTom is enkel verantwoordelijk voor de kaarten / services.
Het is niet per se nodig een mobiele verbinding te hebben; het werkt ook offline.
Okay fijn dat dit niet nodig is maar dan gooi je toch direct het hele idee achter de nieuwe software weg?
Nee hoezo? Je bekijkt het van de verkeerde kant... wat ze hiermee aangeven is dat mocht je geen mobiele verbinding hebben dat de boel gewoon blijft werken, dat lijkt mij juist een pluspunt. Heb je wel een verbinding dan wordt je uiteraard van de meest actuele informatie voorzien.
Het is toch fijn dat het ook werkt als je even geen mobile verbinding hebt.
Die autofabrikanten vragen de hoofdprijs voor updates of continuering van de dienstverlening na x aantal gratis jaren. Ik ben helemaal blij met Android Auto werkt voor mij prima. Volgend lease auto wordt dus een zonder ingebouwde navigatie maar wel mat Android Auto/ Apple carplay ondersteuning (Mercedes biedt dit oa). Enige oplossing is dat het geheel gratis wordt zonder enige vorm van meer kosten. Maar goed daar gaat tomtom niet van kunnen leven.
Ik had dezelfde redenering maar bij mijn wagen was Carplay enkel beschikbaar als je de duurste navigatie-optie mee aantikt.
Belangrijkste voor mij is niet dat het gratis is, maar dat je garantie op updates hebt. Zelfs als je huidige navigatie app wordt opgeheven kan je nog een andere installeren. Bij geïntegreerde oplossingen zijn updates vaak erg schaars en zeker erg duur.

Daarom wel helemaal mee eens dat je beter op smartphone integratie kan vertrouwen. CarPlay werkt ook echt top!

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 22 juli 2024 13:42]

Het mooie van Carplay is dat alleen wat je nodig hebt voor het rijden draait en het verder niet afleid. Ook TomTom levert hiervoor een app welke een abonnement heeft van 12 euro per jaar incl flitsers en files. Je hebt toch al je telefoon bij en de software blijft up to date. Bijna iedereen heeft internet op de telefoon. Ik vind het helemaal top
Exact. Alleen jammer dat bij mij het digitale dashboard nog niet geintegreerd is :( . Heb je een prachtig digitaal dashboard, kan je er alleen de geintegreerde (vrij brakke) navigatie op gebruiken... Is toch wel een gemiste kans.
Die autofabrikanten vragen de hoofdprijs voor updates of continuering van de dienstverlening na x aantal gratis jaren.
Koop een Kia zoals ik heb gedaan dan heb je standaard 7 jaar garantie en kaart updates. Binnen 7 jaar ruil ik hem altijd in dus nooit een probleem.
Het Kia systeem is ook van Tomtom dus ik ben benieuwd of ik straks deze nieuwe versie krijg.
Heel goed van Kia, ik rijd nu Mercedes, een fijne auto dat wel, maar al die meerkosten slaan nergens op. Wat dat betreft mogen ze voor dat extra geld wel een voorbeeld aan Kia nemen.
Ja en KIA heeft ook nog support voor Android Auto en Apple Car play dus dan heb je altijd de meest up to date kaarten via je telefoon. Android Auto is sinds deze week officieel in Nederland te downloaden via Google Play maar ik gebruikte het al tijden via een los .apk bestand van apkmirror.
Hoe definiëren ze "offline" als je wel op de een of andere manier live/actuele verkeersinformatie krijgt?
Is TMC niet gewoon een soort offline systeem dan? Ja het is niet super actueel maar heeft jaren 'gewoon' gewerkt via de radiozenders.. of het in de definitie van 'offline' is kun je nog over discussieren natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 13:42]

TMC blijft gewoon bestaan. Dit systeem kan idd via radio op bepaalde wegvakken file doorgeven.
Dit is echter niet waar het artikel op doelt. TomTom leest de sensoren van de auto uit, en als de auto stilstaat of onverwacht langzaam rijd, zal de data de cloud ingaan en vanuit daar naar de andere systemen doorgespeeld worden. Als er voldoende auto's met deze software rijden kan er een vrij actueel beeld van files door TomTom gemaakt worden.
TMC werkt (in Nederland) via Rijkswaterstaat. De file informatie word centraal verzameld en doorgegeven. Hiervoor worden verschillende bronnen gebruikt, waarbij het niet ondenkbaar is dat TomTom cloud ook een bron gaat worden.
De term cloud lijkt weer gebruikt te worden om te verkopen met een hype-woord, niet op inhoud. Nergens geeft tomtom duidelijk aan wat die term cloud-native werkelijk zou betekenen, ze noemen slechts op wat de gebruiker zou gaan merken. Kennelijk in een poging om verschil te suggereren met hoe navigatie op een smartphone al jaren dat soort features voor gebruikers heeft.
Zal mij benieuwen hoe snel Renault met de sd kaart komt, want via tom tom kopen werkt niet :+ moet via de dealer. Nu al dik tevreden ermee, ook nieuwe wegen worden snel toegevoegd etc.
Wat mij laatst verteld werd door de renault nederland.
Is dat ze geen update meer gaan uitbrengen voor de 1015 (sd kaart is te klein).
Maar als je nog garantie hebt op kaart updates kunnen ze naar de dealer wel nieuwe sd kaart sturen (kostenloos).
Je moet alleen wel zelf renault nederland bellen ze gaan niet actief mensen benaren om de sd kaart te wisselen.
Dan krijg je een 16GB ipv 8gb sd kaart met versie 1045 erop.
Nu werd mij wel verteld dat ze bezig waren om de update van 1055 binnen enkele weken uit te rollen.
Klopt met een kleine aanvulling, auto moest ook nog in de garantie zitten.
Dealer kon de 1045 kaart niet gratis meegeven vorig jaar tijdens een onderhoudsbeurt.
Hebben we een opdracht van Renault Nederland voor nodig, maar u moet wel zelf contact opnemen.
Nummer gekregen, gebeld en binnen 15 minuten was het geregeld.

Gaat dus lekker tussen Renault Nederland en haar dealers wat betreft R-Link systemen.

Onlangs ook contact met Renault Nederland gehad over het verlengen van het TomTom abonnement (loopt over een paar maanden af).
Kaart 1045 begint ook wat te verouderen en wel blij met de Live services.
Update naar kaart 1055 via R-Link schijnt beschikbaar te komen en het advies was om ruim van tevoren te verlengen. Ga je kijken in de R-Link store staat kaartversie 1015 er nog steeds als meest recente kaartupdate. En ook niet echt duidelijk hoe je live services kan verlengen.

Jammer, maar heb er geen vertrouwen in dat Renault nog veel energie gaat steken in Rlink / TomTom.
Contract met TomTom wordt immers beëindigd.

Renault kan dus doorgestreept worden in het nieuwsbericht, gaan verder met Google.

Zit dus niets anders op dan een telefoon inprikken en Android auto te gebruiken op het Rlink autoscherm.

Hopen dat TomTom voor juli 2021 beschikbaar is in Android auto:
https://www.androidplanet...igatie-apps-android-auto/

Jammer maar helaas, ben juist wel fan van geïntegreerde systemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.