Google Maps gaat weergeven of rit door milieuzone gaat

Google Maps gaat weergeven of een route door een milieuzone gaat, zo zegt fabrikant Google. Dat gebeurt vanaf juni. Als dat zo is, komt er een informatie-icoontje bij de route te staan, waarna gebruikers kunnen kijken of hun auto de milieuzone in mag.

Google Maps milieuzone, maart 2021De informatie komt naar boven bij het plannen van een route, zegt Google. Als de auto niet geschikt blijkt, kunnen gebruikers zoeken naar andere manier van vervoer of een alternatieve route zoeken om de milieuzone heen. De functie verschijnt als eerste in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk en dat gebeurt in juni op Android en iOS.

De functie maakt deel uit van een reeks wijzigingen aan Maps die Google dinsdag bekendmaakte. Zo wordt het mogelijk om 'eco-routes' te plannen, alternatieve routes die minder brandstof zouden kosten. Daarnaast kunnen gebruikers opties voor trips gaan vergelijken, onder meer op milieuvriendelijkheid.

Google Maps Indoor Live View, maart 2021Dat zijn niet de enige wijzigingen die eraan komen. Zo komt er ook Indoor Live View, waarmee gebruikers binnen kunnen kijken in winkelcentra en terminals van vliegvelden en dat kunnen gebruiken bij voetgangersnavigatie op die plekken. Dat is voorlopig alleen beschikbaar in enkele Amerikaanse steden en in Tokyo en Zürich.

Daarnaast komen er kaartlagen voor het weer en voor luchtkwaliteit. De weerlaag geeft per plek een weerbericht in Maps zoals dit ook al jaren kan in de zoekmachine van Google. Die komt over een paar maanden wereldwijd uit. De luchtkwaliteit komt van andere bronnen en komt als eerste uit in de VS, India en Australië en is pas later beschikbaar in meer landen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-03-2021 • 13:35

53

Reacties (53)

53
52
34
6
0
14
Wijzig sortering
Per ongeluk ooit Koln binnengereden en geparkeerd onder de Dom zonder een umwelt-kleber te kopen.
Zagen het bordje toen we Koln uit reden.

Als ze ook laten zien waar je een sticker kan aanschaffen als je route door een milieu zone gaat is het ook prima.
Per ongeluk ooit Koln binnengereden en geparkeerd onder de Dom zonder een umwelt-kleber te kopen.
Zagen het bordje toen we Koln uit reden.

Als ze ook laten zien waar je een sticker kan aanschaffen als je route door een milieu zone gaat is het ook prima.
Normaalgezien elke Dekra/keuringstation in Duitsland.

Maar wat je hier aanhaald is idd het hele probleem met die zones. Het is een complete wildgroei, met allemaal andere regels etc... Je moet vaak op voorhand die dingen weten of je zit met een boete. Toen ik bv voor de eerste keer die umweltzone-bordjes tegenkwam in Duitsland heb ik moeten zoeken wat dat nu is. Vaak moet je dus ook weten hoe die bordjes eruit zien ook, zeker een probleem in het buitenland waar ze misschien nog eens alleen in de lokale taal zijn.
Dan nog te zwijgen over bepaalde steden waar er tol is afhankelijk van wanneer je erdoor rijdt, met elk hun eigen betaalsysteem. Of plaatsen waar het pas aangegeven staat na de laatste afrit voor de zone (vriend van mij heeft daarvoor een mooie 500€ boete gekregen in Brussel. Het was boete of stoppen op een autostrade/achteruit rijden voor een paar km). Het is een ware nachtmerrie. Dus goed dat die data beschikbaar komt op een vrij algemeen gekend platform.
In Duitsland is het nog een soort van duidelijk. Je hebt een kleur sticker (groen, oranje, rood) op basis van de uitstoot van je auto en daarmee mag je wel of niet de umweltzone in. In Nederland zie je dat gemeenten eisen gaan stellen en dan een type brandstof/bouwjaarcombinatie gaan weigeren. Die wildgroei is veel kwalijker nog, omdat je nog beter op moet letten.
De milieu zones in Nederland zijn sinds kort gestandaardiseerd.
Misschien vergezocht, en het is ook nergens op gebaseerd. Maar zou het in de toekomst dan ook mogelijk zijn om voor gemeentes data te kopen van auto's (gebruikers) die waarschijnlijk niet voldoen aan de milieunormen om hier later boetes heen te sturen? Of wellicht de parkeer locatie te traceren om te beboeten wanneer de gebruiker nog in deze zone is?

Het concept is natuurlijk super, voorkomen is beter dan genezen.
Het wordt dan ook tijd dat we veel meer op EU niveau gaan doen. We zien steeds meer dingen die gewoon niet goed gaan als ieder land of regio dingen zelf gaat doen. "Vroeger" toen we nog niet zo mobiel waren was dat allemaal niet zo'n probleem, maar tegenwoordig rijden we net zo makkelijk naar een stad in Duitsland of Parijs als naar Apeldoorn.
Eens. Waarschijnlijk is het lastig omdat verplichte winterbanden meer nut hebben in Scandinavische landen dan mediterrane landen.

[Reactie gewijzigd door N97 op 22 juli 2024 15:49]

In Duitsland is er -gelukkig- (nog) geen controle d.m.v een nummerplaatscan in de Umweltzones zoals in België en Nederland.
Je kan ze sowieso bestellen via de ANWB maar ik heb er ook wel eens een opgehaald bij een TÜV vestiging in Apeldoorn.
Er wordt bedoeld dat je er ter plekke snel een kunt regelen, een lokale tuv of andere outlet buiten de zone is dan makkelijk.

Ondertussen al 2 plakkaten op de voorruit, Duitsland en Frankrijk..
Waar halen ze de info vandaan? Waze? want die heeft dat namelijk ook.
Voor de rest een tijd geleden Gmaps getest, maar vind het nog steeds niks. Snelheidsweergave klopt vaak niet en aangeven van lanes werkt niet lekker. Enige pluspunt is als je een locatie zoekt dat deze vaak accuraat is.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 15:49]

Waze zal ook zijn informatie elders halen. Eerst hit op Google gaf een Github repository voor een Python library die met één of andere "Cleopatra voor Milieuzones API" communiceert?

https://github.com/Amsterdam/mijn-milieu-zone-api
Waze haalt de info van de vrijwilligers, die op zich de informatie van de officiële websites halen. Zo heb ik zelf de LEZ van Gent, Antwerpen en Brussel in Waze laten toevoegen. Vroeger gebeurde dit manueel door een WKT-polygoon naar ons contactpunt bij Waze te sturen. Nu kunnen we de gebieden ook in de kaartbewerker intekenen en moeten we alleen naar dat object op de kaart verwijzen in een mailtje om ook een pas te laten koppelen aan het gebied.

Waar Google de info vandaan haalt weet ik niet zeker, maar normaal gezien niet van Waze. Zij hebben in het verleden zulke vragen van Google altijd geweigerd. Ik ga er momenteel nog van uit dat dit ook hier gebeurd is.
Ik vind het handig dat mensen als jij dit doen, maar waarom vraag ik mij altijd af. Google is steenrijk, dan gratis hun producten verbeteren. Vind dat altijd een beetje hetzelfde als door de Albert Heijn lopen en de vakken te gaan spiegelen. Google kan hier toch gewoon voor betalen?
Waze vraagt dit veelal wanneer je over de route rijdt. Je wil uiteindelijk dat als je ergens heen rijdt, de informatie beschikbaar is en het is een zeer kleine moeite om de juiste optie aan te tikken terwijl je aan het rijden bent.
Als Google de data niet van Waze haalt terwijl Waze de data wel heeft, dan heeft Google weinig gehad aan de overname van Waze. Ik bedoel: je neemt in principe een product over om de functies ervan te gebruiken.
Het doel van de overname van Waze was eigenlijk voor iedereen duidelijk: voorkomen dat een concurrent deze zou kunnen overnemen of dat Waze op zichzelf een te grote concurrent zou worden. Er werd toen met grof geld naar gesmeten om te voorkomen dat Facebook of Apple Waze zou kunnen inlijven.

Het is me nog altijd een raadsel waarom dit werd toegestaan door de regulatoren. Er was wel de voorwaarde dat het hoofdkwartier van Waze in Israël gevestigd moest blijven en er waren enkele tijdelijke bepalingen rond het gescheiden houden van de bedrijven. Maar dat lijkt me onvoldoende op langere termijn. Er was in 2020 wel sprake van een nieuw onderzoek door de regulator in de VS, maar daar heb ik niets meer van gehoord.

Maar het hoofddoel was in elk geval nooit om de app te gaan assimileren in Google Maps. Of dat werd toch nooit openlijk gezegd. En de langetermijnplanning binnen Waze wijst er zeker ook niet op dat ze dit voor ogen hebben.
edit: het artikel van Bloomberg bevat veel meer informatie over het onderwerp dan de vorige link

[Reactie gewijzigd door Glodenox op 22 juli 2024 15:49]

Is Waze niet meer van Google? Want ik dacht dat Google dat een poos geleden had overgenomen. Dan kunnen ze er dus ook prima data uit halen.
Relationship status: it's complicated.

Waze is in 2013 inderdaad opgekocht door Google. Een van de voorwaarden voor de aankoop was dat Waze een zelfstandig bedrijf moest blijven binnen de groep voor de eerste x jaren. Dat is ondertussen verstreken, maar voor Google valt er momenteel meer te verliezen dan te winnen door Waze te gaan uitfaseren. Vandaar dat Waze op de HR- en legal-afdeling na eigenlijk een op opzichzelfstaand bedrijf is met bijvoorbeeld een eigen ontwikkelafdeling en eigen inkomstenstroom (advertenties) om te kunnen blijven bestaan.

Zo'n twee jaar geleden heeft Waze bij de vrijwilligers informatie over de tolprijzen van over heel de wereld verzameld. Toen heeft Google blijkbaar deze info bij Waze opgevraagd, wat Waze heeft kunnen weigeren. Er is dus een precedent.
Ah, duidelijk. Dan zal het inderdaad wel wat lastiger zijn om data uit Waze te gebruiken.
Jammer dat de URL er niet in staat (alles verborgen in env parameters), maar geeft wel duidelijk weer dat data voor sommigen wel benaderbaar is.
Lees ik iets verkeerd of staat het endpoint hier gedefinieerd?

https://github.com/Amster...i/openapi.yml.yaml#L6-L10
Ah overheen gekeken, je hebt gelijk!
Volgens mij bedoel je mijn.amsterdam.nl: https://github.com/Amster...zone/api/openapi.yml.yaml

Al kan het ook hiervandaan komen (documentatie)

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 15:49]

cleopatra is het systeem dat amsterdam gebruikt voor milieuzones / intelligente toegang etc.
op den duur gaat de data van milieuzones etc ook vanuit het NDW gedeeld worden met serviceproviders. Dan krijg je niet losse api's per wegbeheerder maar één standaard koppelvlak...
Google is eigenaar van waze dus dat is geen rare assumptie
Google is eigenaar van waze dus dat is geen rare assumptie
En toch staan die bedrijven nog los van elkaar. Ze delen wel wat info natuurlijk zoals aanrijdingen of flitsers.
Waze is onderdeel van Google, ze zijn ze al jaren bezig om meer features van Waze te migreren naar de reguliere Google Maps.
Waze is onderdeel van Google, ze zijn ze al jaren bezig om meer features van Waze te migreren naar de reguliere Google Maps.
Ja klopt, maar het is niet 1 bedrijf. Waze staat nog steeds los van Google. Maar valt er wel onder.
Ik heb dan nog niet gekeken of het er op staat dus wellicht heb ik het fout. Maar het zou me niet verbazen dat dit bijvoorbeeld ook via pdok.nl op te vragen is.
Waarom is de snelheidsweergave zo belangrijk? Die staat toch aangegeven op borden? Snelheidsaanduidingen gebruiken om de reistijd te berekenen is ook niet zinvol, omdat de gemiddelde snelheid altijd stukken lager ligt.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 22 juli 2024 15:49]

Google Maps is handig en er zitten goede functies in, maar op mobiel gebruik ik het eigenlijk nooit en via desktop zonder link naar mijn Google account (om de privacy nog enigszins te beschermen).
Op mobiel gebruik ik vaker Sygic. Dat is ook meer gericht op navigeren. En goedkoop: voor €9 heb je al heel Europa plus levenslang updates, voor €18 heb je de hele wereld, plus updates en realtime verkeersinformatie.

Ik gebruik het ondertussen denk ik al >10 jaar, met veel plezier.
Sygic ondersteunde al een stuk langer de maximum snelheden tijdens navigeren en is ook wat beter instelbaar, bijvoorbeeld qua meldingen voor flitsers (welke melding en hoe ver van tevoren).
De maximumsnelheden zijn ook in Sygic niet altijd up to date (ik krijg 4 keer per jaar gratis kaartupdates, met een abonnement kan dat elke maand zijn). Ik heb in heel Europa nog geen snelheidsbekeuring gehad (ben in Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg, Italië, San Marino, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Bosnië-Hercegovina, Montenegro en Nederland geweest, dus de nodige kilometers zijn wel gemaakt ;) ). Maar ik probeer me redelijk structureel aan de snelheid te houden, dat scheelt misschien ook ...
Dat hele Google Maps is ontwikkeld op basis van de infrastructuur in Amerika. Dat gaat hier nooit vlekkeloos werken.
Daarom ben ik sinds 1.5 jaar naar een Tomtom kastje met Live verbinding overgestapt. Had ik veel eerder moeten doen.
Terrie Titelspecialist Tweakers 30 maart 2021 13:43
Dankzij Waze al een keer gelukkig niet Utrecht in gereden omdat hij dit optijd aangaf! Werd tijd dat Google Maps dit ook ging implementeren.
Maar dit staat toch ook allemaal op de borden aangegeven? Je hoeft het toch niet van een schermpje te halen?
Bij Rotterdam stond dit ook, echter op 1 van de toegangs wegen op een dusdanig slechte manier, net achter een boom, zomers vol in blad en dus zag ik hem te laat. Camera staat er vervolgens direct achter en ja hoor dikke boete. En nu bestaat die zone in Rotterdam niet meer.... zou ze moeten aanklagen :)
Terrie Titelspecialist Tweakers @K-aroq30 maart 2021 16:21
Uiteraard, maar als ik vanaf mijn woonplaats in regio utrecht moet zijn dan is het heel makkelijk dat ik bij het vertrekken dit al weet. Dit kun je handmatig natuurlijk ook op de kaart e.d. opzoeken, maar scheelt weer handelingen.

Of gewoon een nieuwere auto kopen.. :)
gewoon.. alsof het niets kost..
Oke, dat klinkt vrij essentieel idd.

Vraag me af of ze ook eens het probleem opgelost hebben dat OV reis plannen via Google Maps je graag een stukje via ICE laat reizen in plaats van bijna even snelle normale treinverbindingen, omdat hij niet weet dat je voor ICE extra moet betalen.

Google is in sommige opzichten super makkelijk maar ze laten echt serieuze steken vallen met dit soort lokale aspecten en zijn heel slecht bereikbaar voor feedback / suggesties.
Met OV lopen ze sowieso achter. Heb al diverse malen gemeld dat bepaalde haltes niet goed staan (bijv. midden in een weiland, terwijl de halte aan de weg of busbaan ligt), maar ik kreeg altijd te horen "bedankt voor je feedback, maar de halte staat goed". En met COVID-19 weten ze zich ook geen raad, want volgens Google zou de buslijn die hier bij mijn huis stopt "momenteel niet rijden" (staat er al sinds zeker eind vorig jaar, zo niet langer). Nou, dan zit ik dus elke week in spookbussen en zie ik ook spookbussen rijden op deze lijn 8)7 (voor de duidelijkheid: het is een gewone buslijn die elke 30 minuten rijdt en ook elke dag, dus niet een of andere spits-, school- of buurtbus of zo)
In OVInfo en op de site van de vervoerder staat het allemaal goed, dus het ligt niet aan een foutje van de vervoerder of api of zo.

En dat zijn nog maar een paar van de dingen die in Google Maps niet kloppen op OV-gebied…

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 15:49]

Indoor live view in Zürich waarschijnlijk omdat 't daar door Google ontwikkeld is? Die luchthaven is nl. erg overzichtelijk en uitstekend bewegwijzerd. Lijkt me dus 'n keuze op basis van 'testbed' niet klantbehoefte.

Nieuwsgierig naar de eco-routes. Ik neem nog wel 'ns een kortere route, zelfs als die iets langer duurt, om brandstof te besparen. Leuk om op Google te zien dat / of het uit kan, ook als je daardoor bijv. net iets meer stad meepakt in je route.

(En leuk voor de lease rijders? Hoorde dat ex-collega's die dit deden nog wel 'ns op hun kop kregen voor brandstofverbruik, want tja.. de leasemaatschappij ziet het per km niet per te bereiken bestemming. Dus 20 snelweg kilometers steevast inruilen voor 5 km (rand van de) stad = te hoog gemiddeld brandstofgebruik |:(.)
Ik snap sowieso de keuze voor Zürich niet helemaal, want ik hoor altijd maar dat Zwitserland zo goed je privacy beschermt. En nu kun je discussiëren over dat onderwerp, maar feit is wél dat Street View (en daarmee ook Indoor View) in Duitsland niet is toegestaan. Dus op basis van dat feit én dat Zwitserland de privacy goed beschermt, zou je Indoor View daar niet verwachten.
Valt wel mee hoor, met die Zwitserse privacy bescherming. In de EU is het beter geregeld. Als ik naar kantoor in Zwitserland ga, moet ik al mijn gegeven invullen en dat wordt bij de overheid geregistreerd.
Jezus, dit is een feature waar ik van heb liggen dromen..
Ik ben eigenaar van een Volvo V70 D5 uit de tijd dat Euro4 nog niet echt iets was, dus voor mij is een tripje naar Rotterdam of Amsterdam (of die paar andere steden), altijd iets meer werk dan er gewoon naartoe rijden. Geen zin in een boete van €95 namelijk.

Nu dit eindelijk mogelijk is, kan ik de route handiger plannen en hoef ik dus niet meer te gaan stuntelen met Maps als routeplanner.

Wellicht dat andere navi-systemen dit al langer hebben, maar ik vind Maps veruit het fijnste van allemaal. Waze komt mij wat kinderachtig over in het UI alleen al.
Rotterdam mag je zo weer in rijden ondertussen, alleen vrachtwagens kunnen daar nog last van hebben.
Rotterdam mag je zo weer in rijden ondertussen, alleen vrachtwagens kunnen daar nog last van hebben.
Oh, dat wist ik niet. Half jaar geleden reed ik er even doorheen om wat weg te brengen, maar toen moest ik m'n route voorzichtig uitstippelen en in m'n Maps gooien.
Dit is wel vreemd, want de website geeft aan dat de regels al vanaf 1 januari 2020 gelden, terwijl mijn trip een half jaar geleden was en ik er rekening mee moest houden in m'n route.

Naja, maakt ook weinig uit. Ik vind de nieuwe feature die eraan komt, tenminste erg fijn om te hebben.
Anoniem: 30722 30 maart 2021 14:21
Wel handig voor mensen met een oudere wagen.
Zeker als steden het beleid strakker trekken dan nu, je moet nu een wagen van 20 jaar of ouder hebben geloof ik, stel dat het 10 jaar wordt, dan is een groter deel van het wagenpark de sigaar en gaat dit heel nuttig worden.
Daarnaast kunnen gebruikers opties voor trips gaan vergelijken, onder meer op milieuvriendelijkheid.
Dan hoef je die info over die milieuzones niet te tonen, en mensen die geen 'schone' auto hebben niet aanmoedigen auto te gaan rijden ;) :+
Ik vraag me af of een gemeente dan ook gaat bedingen dat Google geen route service voor het voertuig gaat leveren als daarmee de wet lijkt te worden overtreden. Het is tenslotte niet toegestaan om met een te oud voertuig zomaar door de milieuzone te rijden, helpt google toch dan klinkt dat als helpen bij een situatie waarvan google kan weten dat het illegaal is. Of zal het de gemeente eerder gaan om dat soort hulp dan wel te waarderen, omdat er dan geld in de kas komt, in tegenstelling tot mogelijke hulp tegen parkeerheffing.
Dan moet Google wel eerst weten welk voertuig je rijdt, hoe vervuilend die is, en wat de precieze restricties van een milieuzone zijn zodat ze weten of een milieuzone vermeden moet worden. Kan wel, maar is waarschijnlijk nog een paar stappen verder.
Daar hoeven ze geen kennis van te hebben om een dienst te verlenen met kans op fout gebruik. Ik doel er daarbij op dat de kans al redelijk genoeg is om het niet zomaar aan te bieden, terwijl ze dat wel lijken te doen. Alcohol en tabak verkopen we ook niet zomaar aan iedereen, parkeerhulp mag ook niet zomaar, waarom zou het dan wel redelijk zijn om routeservice te leveren in een milieuzone?
Heel mooi. Vorig jaar door Antwerpen heen gereden. Zoals altijd zijn er werkzaamheden, waarbij ik met mijn diesel huurauto door het centrum werd geleid. €150 euro boete!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.