Google stelt Google Nieuws na acht jaar weer beschikbaar in Spanje

Google heeft Google Nieuws weer beschikbaar gesteld in Spanje. De dienst was daar acht jaar niet te gebruiken omdat het bedrijf uitgevers weigerde te betalen voor het tonen van nieuws. Nu mag het daarover onderhandelen met die uitgevers.

Google stelt de Nieuws-dienst beschikbaar voor alle Spaanse gebruikers. Google Nieuws was daar sinds 2014 niet meer beschikbaar. In dat jaar nam de Spaanse overheid een wet aan die content aggregators verplicht stelde om te betalen voor het herpubliceren van nieuws of fragmenten daarvan. Google weigerde te betalen en maakte Nieuws daarom onbereikbaar in het land. Het bedrijf vond het niet nodig te betalen, omdat het zelf geen geld verdiende aan Google Nieuws. De wet en Googles beslissing leverden toen veel kritiek op van uitgeverijen. Die klaagden veel bezoekers kwijt te raken.

Google begon eind vorig jaar al met onderhandelingen over een akkoord met uitgevers. Dat gebeurde na een verandering van de Spaanse wet. Een amendement maakt het mogelijk dat uitgevers zelf met aggregators afspraken maken over het tonen van content en hoe die bedrijven daar geld aan kunnen verdienen.

De afspraak is onderdeel van een nieuwe Europese auteursrechtenrichtlijn. Die geeft uitgevers het recht om te onderhandelen over het hergebruiken van content. Eerder deze week ging Frankrijk al akkoord met een soortgelijk plan.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

22-06-2022 • 14:18

13

Reacties (13)

13
11
3
0
0
6
Wijzig sortering
Raar dat Google de stekker eruit trekt omdat ze hiervoor niet willen betalen en dat vervolgens de mediabedrijven gaan klagen dat ze veel bezoekers kwijtraken. :? Wat willen ze dan $$ |:(

[Reactie gewijzigd door TVL op 30 juli 2024 06:27]

De overheid activeert een wet waar de uitgevers niet blij mee zijn.
Is redelijk standaard bij eu wetten die geen rekening houden met de werkelijke impact.
Wat een vreemde opmerking over onvrede met Europese wetgeving. Dit onder een artikel, waarin staat dat Portugese wetgeving waarmee uitgevers niet blij zijn vervangen wordt door Europese wetgeving.
De PT wet is een strengere versie (op verzoek van de lokale auteurs) van de 2010 EU richtlijn.
Daarna is een nieuwe EU richtlijn gekomen.
Zo zo, dat moet een heel karwei zijn geweest om al die EU wetten en hun werkelijke impact in kaart te hebben gebracht. Daar is vast een bron voor met een stukje juridisch/wetenschappelijke achtergrond, wil je die even linken?
Beetje lui?
Je kan zelf de eu richtlijnen en de impact op PT opzoeken.
Wellicht zou ik dat kunnen. Maar jij hebt het, gezien je commentaar, al gedaan. Toch?
Hoop niet dat ze de nieuwe layout gaan forceren, want ik vind de huidige layout (PC webbrowser) rustig en overzichtelijk, alleen berichten onder elkaar. Die nieuwe layout met een hoop blokken naast/onder elkaar is gewoon zo onoverzichtelijk met die ingekorte kopjes, dat je je echt afvraagt of zo'n designer nu werkelijk zijn vak verstaat, niet dus..
De stelling van Google dat ze niets verdienen met de nieuwsdienst is natuurlijk een vreemde.
Google draait de ene na de andere dienst of product de nek om als het niet meteen iets oplevert en dan zouden ze deze dienst ineens wel willen behouden als ze er niets aan verdienen?
Er is dus wel degelijk iets wat Google met deze dienst wint, zij het data of reclame inkomsten anders hadden ze deze dienst allang de nek om gedraaid en nu niet weer in ere hersteld.
Misschien moet je nog een poging doen om mijn reactie te begrijpen l. Ik heb het woord geld niet eens gebruikt en benadruk zelfs dat ze er waarschijnlijk op een andere manier indirect aan verdienen. En dan jouw reactie … ook te verwachten.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 30 juli 2024 06:27]

Dat is precies mijn punt. Google zegt geen geld te verdienen aan de dienst, maar zonder het te zeggen verdienen ze er natuurlijk wel indirect aan door data binnen te harken.
Als ze er echt niets aan zouden verdienen, dus op geen enkele manier, had Google de dienst allang de nek omgedraaid. Ze hebben namelijk nogal een reputatie van het snel stopzetten van een dienst of service als het niet meteen iets oplevert, op welke manier dan ook. Het feit dat ze dat niet met deze dienst gedaan hebben geeft aan dat de dienst wel interessant is voor ze. De uitspraak dat ze er geen geld aan verdienen is daarmee een vreemde uitspraak en doen ze net alsof ze dit voor de gebruikers doen, maar dat is natuurlijk bullshit gezien hun reputatie.

Zo moeilijk was mijn eerste reactie volgens mij niet

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.