Google News komt terug naar Spanje na zeven jaar afwezigheid

Google News komt voor het eerst sinds 2014 weer in Spanje beschikbaar. Het bedrijf stopte met de dienst door een wetsverandering. Nu het land de auteursrechtrichtlijn heeft aangepast, herintroduceert Google begin volgend jaar zijn nieuwsdienst.

Het verschil met de oude wet is dat Google nu niet meer een groot vast, maandelijks bedrag hoeft te betalen om nieuwsberichten van Spaanse media te indexeren via Google News. Nu kan Google met individuele publicaties onderhandelen over de tarieven en er dus ook voor kiezen bepaalde media niet op te nemen in de dienst. Ook kunnen nieuwsmedia ervoor kiezen om helemaal geen vergoeding te vragen.

Google zegt in de komende maanden met Spaanse uitgevers te onderhandelen om Google News klaar te stomen voor deze nieuwe wet. Volgens de zoekgigant is dit een positieve verandering voor Spaanse lezers, aangezien ze nu makkelijker info van meer nieuwsbronnen kunnen vinden, wat desinformatie tegen moet gaan. Ook media zelf hebben er volgens Google veel aan, omdat opname in de Google News-dienst hen veel bezoekers zou opleveren.

In 2014 nam Spanje een wet aan waarmee uitgevers verplicht werden om geld te vragen als nieuwsverzamelaars content van media in hun diensten opnemen. Naar aanleiding van deze wet sloot Google News daar zijn deuren. Veel Spaanse nieuwsuitgevers waren daar niet blij mee, omdat ze zo veel kliks en daarmee inkomsten verloren. Spanje heeft nu besloten om de richtlijn in lijn met de EU te houden, waardoor uitgevers enkel wanneer ze het zelf willen, betaald moeten worden door diensten als Google News.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

03-11-2021 • 16:37

17 Linkedin

Reacties (17)

17
16
9
4
0
7
Wijzig sortering
Opmerkelijk. Ik dacht in eerste instantie dat dit ging om Google die geld wilde voor publicaties in hun zoekresultaten. Beetje naïef van me...

Google news en ook Google discover waren geweldig toen nog niet alles achter een paywall zit. Als ik Google was zou ik enkel nog non paywall artikelen indexeren, want als gebruiker is het erg vervelend steeds tegen een paywall aan te lopen.
Want content is gratis? Zelfs hier bij Tweakers zie je heden ten dagen articles achter een slotje omdat die ook ergens centen moeten verdienen. Content creatie kost handen vol geld, kijk naar BBC daar geeft men miljarden uit aan content, idem voor NOS die spenderen miljoenen om jou nieuws te brengen. Dus het is niet verwonderlijk dat meer en meer content achter slot gaat met name omdat juist bepaalde nieuws sitesn iets meer dan verzamelaars zijn en zelf helemaal niets maken.

Dat Google traffic stuurt naar deze platformen is voor hun dan ook enkel meegenomen. Dat je dit vervelend vindt dat je tegen een muur aanloopt, misschien wordt het tijd om geld te betalen net zoals mezelf voor bepaalde platforms voor content dat je waardeert.
Ik vind het helemaal prima dat content geld kost, ik snap de gedachte en zie ook wat er gebeurt als het gratis is. Journalistiek is ver te zoeken in de gratis wereld. Je aanname dat ik niet betaal voor content is dan ook niet correct.

Ik gebruik Google omdat ik daar kan vinden wat ik zoek. Wanneer Google mij contentmuur artikelen pusht zonder waarschuwing vind ik niet meer wat ik wil. Ik heb namelijk geen betaald abonnement op de eerste 10 resultaten. Waarschuuw me tenminste dat het artikel niet te lezen is zonder abonnement, zodat ik voor een snelle informatie check gewoon Google kan gebruiken. Daarvoor zijn gratis copy/paste artikelen zonder diepgang namelijk prima voor. Betaal daarvoor ook graag in de vorm van advertenties.
Ook al betaal je voor een service zit er nog altijd de 'share' knoppen van FB, Linkedin, Twitter, Whatsapp en welke andere tracker je ook kan verzinnen op elke pagina.
Lekker handig dat snelle share mogelijkheid om een nog breeder publiek te bereiken.
Je data wordt dan verzameld en weer door verkocht ongeacht of je de knoppen gebruikt of niet.
Waar betaal je dan voor?
Zolang mediabedrijven me dood blijven gooien met advertenties en trackers krijgen ze geen cent van me. Gelukkig is er nog steeds genoeg onbetaalde content te vinden dus dat is voorlopig het probleem niet. Wel krijgt desinformatie meer kans zich te verspreiden als je van een nieuwsbericht de bron niet kan verifiëren.
Overigens is de NOS een goed voorbeeld van hoe het niet zou moeten werken. Aan de ene kant belastinggeld gebruiken om content te maken en aan de andere kant extra geld vragen via NPO Plus en NLZiet. Lekker eten van twee walletjes.
Google tegen uitgever, wij willen 1 euro per jaar betalen of je komt niet in onze index.
Dan (weigeren akkoord te gaan met google) is er in principe geen verschil met hoe het de afgelopen 7 jaar was.

[Reactie gewijzigd door Byron010 op 3 november 2021 16:48]

Behalve dat het medialandschap verandert en er nu media komen die wel in Google news staan. Die krijgen extra clicks. Dat kan marktaandeel kosten en zelfs marktverstorend werken.

Ik vermoed dat Google wel op zijn tellen zal passen, ze liggen onder een vergrootglas.
Google heeft nu niet echt de reputatie dat ze op hun tellen passen, de strategie is vooral de regels aan je laars te lappen tot je gepakt wordt en dan zolang mogelijk rekken en geld verdienen met de overtreding.
Dat is Google zijn recht. Uiteindelijk heeft Google toch echt een punt als ze stellen dat in de index staan een uitgever clicks oplevert en dus inkomsten. Dus Google levert wel degelijk een dienst.

De wet heeft bepaald dat Google niet meer zomaar mag indexeren en overnemen/afbeelden. Dus nu moet er onderhandelt worden. Het kunnen tonen van Spaans nieuws heeft waarde voor Google en de Clicks hebben waarde voor de uitgevers. Dus dat word gewoon onderhandelen.

Ze staan nu toch al niet in de index dus de uitgevers kunnen op zijn hoogst iets winnen en verliezen niets, dat ze niet al 7 jaar kwijt zijn.

Extra dingetje. Google is een monopolist natuurlijk en daar gelden bijzondere regels voor. De EU heeft regelmatig onderzoeken lopen naar Google zijn gedrag. Dus al te gek zullen ze niet gaan doen. Tenzij ze graag nog een boete erbij hebben.
Kijk eens wie er op nummer 1 staat...

Die boetes is eerder een vorm van afkoping en geen straf en dat is nu het probleem van machtige 'digitale overheden' als Google die door lobbyen (lees omkopen) een speciale positie hebben en door hun digitale macht ook afdwingen.
Zijn niet alle boete een vorm van afkoping? Je koopt uiteindelijk je schuld er mee af.

En ja dat Google hoog in de lobby rangen staat is niets nieuws. Ik vind het heel wat dat ze desondanks nog steeds boetes en veroordelingen krijgen. Als je echt succesvol waren zou zelfs dat niet meer gebeuren.

Dat lobbien is niet goed, maar in de EU is het behoorlijk transparanter dan op andere plekken. Anders had de site die je linked nooit die info gehad. En zonder lobby gaat ook niet. Want uiteindelijk is lobby alleen maar opkomen voor je belangen. Echter deze bedrijven verstoppen hun belangen verstrengeling en dat is wel slecht.

Wat ik met mijn vorige reactie wil zeggen is dat je niet vreemd moet opkijken als een bedrijf zo veel mogelijk winst probeert te maken. Dat is natuurlijk gewoon het doel, het is geen goed doel, geen stichting. We hebben al aparte regels voor monopolisten. En met voldoende transparantie regels op lobbies zouden we de zaak in balans moeten kunnen houden.
Nou, nee. Een boete is een vorm van straf. en als je een straf (bij herhaling) niet duidelijk krachtiger maakt, dan heeft het geen nut, en wordt het een vorm van afkoping. Facebook is daar overigens ook een goed voorbeeld van. Lobby is opkomen maar vaak ook opkopen (omkoping) van belangen, de EU is daar een geweldig voorbeeld van. Kijk maar eens naar de tabaksindustrie die jarenlange werkelijke aanpak heeft kunnen voorkomen binnen de EU door machtig (€) lobbywerk.

Dat Google hoog in de lobby ranglijsten staat is ook niet nieuw (staan ze al vele jaren) maar het geeft wel wat aan dat is hun enorme invloed. What aboutism is niet echt iets voor een 'voorbeeld unie' als de EU. I.v.m. mijn werk kwam ik tot begin 2020 regelmatig in Brussels en eigenlijk is de EUnie een grote lobbyfabriek met meer dan 20.000 lobbyisten. Dan hebben we het nog over het transparante deel.
De meeste van de dingen die je zegt kloppen wel, maar volgens mij worden de uitgedeelde boetes keer op keer hoger en hoger. Boetes zijn ook vaak aan wettelijk vastgestelde berekeningen gebonden. Je kunt niet zomaar willekeurig iets eisen.

De EU is niet de enige die beïnvloed werd door de tabaklobby. Ik denk zelfs dat die nog veel meer lobby kracht hadden in Amerika. Wat wel kan is dat de invloed van Amerika toen ook veel groter was. Dat maakt het niet goed in de EU natuurlijk.

Ik probeer het lobby werk niet goed te praten en het zou nog veel transparanter moeten zijn. Echter iedereen kan een lobby groep starten en een lobby groep is in principe gewoon een belangenbehartiger. Je moet je belangen op een of andere manier duidelijk maken. Greenpeace en de kankerstichting hebben vast ook een lobby links of recht om hun belang te behartigen. En niemand klaagt daarover.
Elke overheidsorganisatie zal van nature lobby's om zich heen hebben hangen. Dat is gewoon hoe de wereld/communicatie op die schaal werkt. Lobby is geen vies word. Hoe je er mee omgaat en de transparantie dat kan fout zijn.
Advocaat van de duivel: Wij, de uitgevers, willen ons oude abonnementsgeld terug dus jij gaat dat maar mooi even betalen, Google...

Het is een complex probleem. Dat ga je niet even in de comments van een internetsite fixen..
“ Ook kunnen nieuwsmedia ervoor kiezen om helemaal geen vergoeding te vragen.”
Daar zal het wel op uitdraaien, ik kan me nog herinneren dat de uitgevers de overheid bijna smeekte om het terug te draaien want hun bezoekcijfers knalde onderuit toen Google de stekker uit News trok.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee