Google gaat persbureau AFP vijf jaar lang betalen voor gebruik nieuwsberichten

Google gaat het Franse persbureau AFP vijf jaar lang betalen om zijn artikelen te mogen gebruiken op Google News. Het is niet bekend hoeveel geld er met de samenwerking is gemoeid. De deal komt er vanwege een nieuwe wet, waardoor nieuws indexeren valt onder het auteursrecht.

AFP klaagde net als veel andere nieuwsuitgevers dat het inkomsten misloopt als Google zijn nieuwsberichten indexeert via Google News. In een persbericht melden de twee partijen dat ze nu tot een overeenkomst zijn gekomen. AFP zegt daarnaast dat Google nu in de hele EU berichten mag indexeren.

Onder de deal gaan de twee partijen ook op andere vlakken samenwerken. In het persbericht wordt als voorbeeld genoemd dat ze samen een programma omtrent factchecken zullen aanbieden. Verdere informatie wordt volgens de bedrijven later bekendgemaakt.

In Europa is er recentelijk een auteursrechtenwet in werking gesteld waarmee de uittreksels van berichten die Google indexeert op Google News vallen onder de naburige rechten. Daardoor zouden uitgevers recht hebben op een vergoeding. Als reactie hierop zei Google geen uittreksels meer te gaan tonen, tenzij uitgevers daar zelf toestemming voor gaven en ze geen vergoeding hoefden te hebben. De Franse mededingingsautoriteit vond dat Google daarmee zijn machtspositie misbruikte, en moest daarom verplicht onderhandelen met nieuwsuitgevers en persbureaus die een licentieovereenkomst willen.

Door het dwangbevel maakte Google eerder dit jaar al een deal met een groep van 121 Franse nieuwsuitgevers om hun nieuws te mogen indexeren. Hier was 76 miljoen dollar mee gemoeid, schrijft Reuters. Het ging om een deal van drie jaar. De deal is echter nog niet rond, aangezien Google volgens de Franse mededingingsautoriteit niet 'te goeder trouw' heeft onderhandeld. De zoekgigant kreeg hiervoor een boete van 500 miljoen euro en moest opnieuw rond de tafel met de uitgevers.

Ook in andere Europese landen, waaronder Hongarije, Denemarken en Nederland, is Google aan het onderhandelen met uitgevers over vergoedingen. In Nederland zitten onder meer DPG Media en Het Mediahuis rond de tafel met Google, meldde de NOS in juli. Op het moment van schrijven zijn er nog geen deals rond in die landen.

Update, 11:20: In een eerdere versie van het artikel stond dat er advertenties getoond worden op Google News. Dit klopt niet. Het artikel is hierop aangepast.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

18-11-2021 • 11:03

30

Reacties (30)

30
30
16
1
0
10
Wijzig sortering
AFP klaagde net als veel andere nieuwsuitgevers dat het inkomsten misloopt als Google zijn nieuwsberichten indexeert via Google News. Ook plaatst Google er zelf advertenties bij, waardoor de zoekgigant er wel geld op verdient.
Dit is een veel gehoorde misvatting – er staan helemaal geen advertenties op Google News. Kun je zelf eenvoudig nagaan. :)
Zeker wel? Heb net nog een ad gekregen op mijn Pixel 5.
Op news.google.com of in de Google Nieuws-app?
Jij bedoelt Discover, wat niet Google Nieuws is, en waar ook pagina's verschijnen van niet-nieuwssites.
Als ik uBlock uitschakel, zie ik ook reclame op news.google.com.
Heb je misschien een screenshot van die reclame op news.google.com? Kan het hier namelijk niet reproduceren, ook niet als uBlock uit staat.
Ik zie ook niets geblokkeerd worden door uBlock wat advertenties zou kunnen tonen. news.google.com is hier volledig advertentie-vrij
Dat er geen advertenties direct bij het nieuws staat, betekend niet dat het niet zal opgenomen worden in je google profiel. Ik kan mij voorstellen dat als je alle lego nieuws berichten bekijkt dat je vaker lego reclames gaat zien, maar niet direct op de news pagina. Fair enough.

Maakt het in mijn ogen nog steeds even fout.
Voordat je weer die uitspraak doet,
https://en.wikipedia.org/wiki/Data_capitalism


There is no such thing as free lunch.
Niet meer dan terecht. Google heeft jaren lang gratis geld verdiend door advertenties te plaatsen bij het werk van anderen. Normaal moet je toch ook betalen als je iemand anders voor je laat werken.
Volgens Rachid Finge (rachidfinge in 'nieuws: Google gaat persbureau AFP vijf jaar lang betalen voo...) worden er geen ads geplaatst bij Google Nieuws dus dat lijkt dan niet te kloppen.
In het overzicht staan geen advertenties, maar in de berichten zelf staan er wel degelijk advertenties en die worden echt door Google toegevoegd. De verdiensten gaan ook volledig naar Google.
Ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Overheden verwachten van je dat je het nieuws volgt, hoe anders bijvoorbeeld zou ik weten wat de huidige Corona regels zijn behalve elke dag op de website van de overheid te kijken.

Er zijn veel nieuwsbronnen die ik niet bezoek, het AD bijvoorbeeld. Google toont mij die berichten en dan lees ik ze. Mag Google ze niet meer tonen omdat ze daar niet voor willen betalen is het resultaat heel simpel, ik zal nooit meer een AD artikel lezen.
Dit bedrijf heeft ook enorm veel baat gehad bij google. Het was dus al een win win.

Als ik google was had ik de stekker eruit getrokken en deze site onvindbaar gemaakt tot ze met excuses komen en beseffen hoeveel baat ze hebben bij google en dat ze zonder geen bestaansrecht hebben.
Slecht nieuws voor de kleinere nieuws aanbieders dit...
Als ik google zou zijn geweest zou ik die websites gewoon niet meer indexeren. Door google krijgen ze juist verkeer, de zouden google moeten betalen ipv andersom.
Nee, mensen lezen alleen de korte stukjes die direct te zien zijn en bezoeken de website juist niet. Er komen nu dus minder mensen (dat is betwistbaar als je de website anders niet zou vinden).
Nee, mensen lezen alleen de korte stukjes die direct te zien zijn en bezoeken de website juist niet.
Zouden die mensen de betreffende sites wel bezocht hebben al zou Google's dienst helemaal niet bestaan, of als Google geen samenvatting zou geven?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 juli 2024 10:22]

Als je alleen een headline en 2 regels zou tonen waarschijnlijk wel. Zonder indexering is de kans erg klein....
Dat doet Google News nu toch al? Ze laten enkel de kop + afbeelding van een artikel zien. Zodra je meer wil lezen en op een item klikt kom je direct bij de bron uit. Het is vergelijkbaar met hoe veel mensen een krant lezen: ze scannen de koppen en zodra ze iets interessants zien gaan ze het hele stuk lezen.
Draai het om: als persbureaus niet zouden bestaan, zou Google die persberichten niet kunnen tonen en er geen geld aan kunnen verdienen. Ook Google heeft baat bij gezonde nieuwsorganisaties, alleen hebben ze liever dat anderen daarvoor betalen.
Ik vraag me af hoe Google hier geld aan verdient. Er worden geen advertenties getoond. Het enige wat ik me kan voorstellen is dat Google je profiel bijwerkt met de gegevens die ze kunnen verzamelen, bijvoorbeeld op welk nieuws je geintereseerd bent, politiek, of juist sport om maar wat te noemen.

Of is het net zoals de aanbiedingen van de AH. Bepaalde producten verkopen onder de marktprijs om zo mensen naar hun winkel/dienst te halen omdat ze op die manier meer omzet kunnen draaien?
Met de hoeveelheid platforms waar Google ads serveert is het niet nodig om overal ads te serveren om geld te verdienen, ze halen gewoon data uit welke nieuwsartikelen jij leest en hoe. Met die data kunnen ze geld verdienen aan advertenties op andere platformen, mooi model waar ik het eigenlijk wel mee eens ben want (gerichte) reclame in nieuwsartikelen is onweneselijk.
Als ze er uiteindelijk geen geld aan denken te verdienen, zouden ze het niet doen.
Dat is een feit, het is geen filantropisch bedrijf. Ik vraag het me alleen serieus af wat voor business model hier achter zit. Het was dus geen kritiek op jouw post maar meer een open vraag ;)
Hoogstwaarschijnlijk wordt je leesgeschiedenis toegevoegd aan het profiel dat ze over je hebben, zodat ze je gerichter kunnen spammen en hun reclameruimte meer waard wordt, zodat adverteerders er meer voor betalen. Gek genoeg (gezien alle markten waarin Google actief is) is nog altijd meer dan 80% van de inkomsten van Google afkomstig van advertenties: https://www.cnbc.com/2021...-business-breakdown-.html
Jij beschrijft maffia praktijken "Betaal ons anders vernielen wij jouw bedrijf". Google is te groot en invloedrijk om op een eerlijke manier te concurreren met de markt.
AFP zegt daarnaast dat Google nu in de hele EU berichten mag indexeren
Wat houd dit in? Geldt dit alleen voor artikelen van AFK, of voor de gehele EU. Krijgt alleen AFP geld met deze deal of krijgen andere persbureaus ook een financiële compensatie?
Het gaat hier alleen om berichten afkomstig van het Franse persbureau AFP, en die mogen overal in de EU terugkomen in Google News volgens deze deal. Dus de distributiedeal is beperkt tot de EU alleen blijkbaar. Het gaat niet over content van anderen.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 30 juli 2024 10:22]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.