Age of Empires IV krijgt in lente van 2022 ondersteuning voor mods

Microsoft heeft middels een roadmap bekendgemaakt wat voor updates Age of Empires IV-spelers kunnen verwachten. De game krijgt sowieso een Winter 2021- en Spring 2022-update; met deze laatste update wordt ondersteuning voor User Generated Content toegevoegd.

Dat de game ondersteuning voor mods zou krijgen, was al bekend; bij bijvoorbeeld de Steam-pagina van de game is te lezen dat deze ondersteuning 'begin 2022' moet verschijnen. Nu zegt Microsoft dat deze ondersteuning met een Spring 2022-update zal verschijnen. Daarmee komt de ondersteuning voor mods vermoedelijk niet voor maart volgend jaar.

Wat voor mods gamers kunnen maken is niet helemaal duidelijk; Microsoft spreekt over 'unieke maps, modes en meer'. De ontwikkelaar gaat tools uitbrengen om het maken van mods mogelijk te maken. De Spring 2022-update moet verder de start van Ranked Seasons inluiden. Hierbij kunnen gamers ranked-matches tegen elkaar spelen en 'exclusieve beloningen' krijgen op basis van hun prestaties. Deze update brengt ook een Patrol move-functie met zich mee.

Voor de lente-update moet de Winter 2021 Update verschijnen. Deze moet honderden balansverbeteringen en bugfixes met zich meebrengen en functies toevoegen. Zo moeten spelers straks de mogelijkheid krijgen om in-game de scores te kunnen zien van andere spelers. Deze functie kan voor een match worden in- of uitgeschakeld. Met de update kunnen spelers na een wedstrijd ook de map bekijken. Verder moet de mini-map met de Winter-update beter leesbaar worden.

De ontwikkelaar zegt ook na de lente van volgend jaar aan de game te willen werken en verbeteringen door te voeren. Zo moet er een Global Build Queue komen, wil de ontwikkelaar de moeilijkheidsgraad aanpassen, moeten de hotkeys verbeterd worden en moeten er Waypoint Indicators komen. Over eventuele dlc wordt nog niet gesproken. Age of Empires IV verscheen op 28 oktober, Tweakers schreef eerder een review over de game.

Door Hayte Hugo

Redacteur

18-11-2021 • 10:47

43 Linkedin

Reacties (43)

43
43
25
8
0
15
Wijzig sortering
Hopen dat het om een volledige modmaker gaat. Toch wel gaaf, LOTR mods, GoT er is zoveel te bedenken.

Zou de game ontzettend veel content geven.
Ik zie ze eerder zelf die games ontwikkelen simpelweg omdat er nog wel wat te verdienen is. Ik denk dat als je zulke mods verwacht je bedrogen uitkomt.
Er is een verschil tussen hopen en verwachten 😉.
Dat zie je dus ook bij Total War series, in allerlei kleurtjes en thema's te verkrijgen. Dit is ook toe te passen bij AOE4 na full mod creator modus.
Een LOTR mod als spiritual successor op BFME. Laat maar komen :)
Jaaa! kom maar door! Zo jammer dat daar nooit nieuwe delen in zijn gekomen

Zelfs de heroes zitten er al in!

Offtopic: Er is een opvolger van BFME genaamd BFME Reforged in de maak https://bfmereforged.org/
Zou graag de mogelijkheid zien tot uitbreiden van de max population limit. Kan dat straks met de mod support?
Laten we het hopen. Ik vind meer units ook een stuk gaver maar na SupCom lijkt het allemaal weer de andere kant opgegaan
hier zie ik iemand 1v1 spelen met unlimited population: https://www.youtube.com/watch?v=h6munm1nh-c

Kan alleen niet vinden hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen :/
Age of empires 4 is al geweldig dit gaat het nog beter maken ;)

[Reactie gewijzigd door erikbrlk op 18 november 2021 11:39]

Even een vraag hierover aan diegenen die het al hebben: Hoe bevalt het jullie tot nu toe? Is het een aanrader om aan te schaffen?

[Reactie gewijzigd door sebrassino op 18 november 2021 12:07]

Aan de reacties van andere te zien spelen zij voornamelijk de campaign en skirmish tegen AI. Als groot fan van RTS games (en dan doel ik op het online component) vindt ik de game sterk in elkaar zitten op multiplayer gebied. Ik heb 1k+ uren in CoH2 en waarschijnlijk hetzelfde aantal in SC2 zitten dus mijn reactie is voornamelijk toegespitst op het multiplayer aspect.

Op multiplayer gebied biedt het spel enorm veel diversiteit aan, niet alleen in facties maar ook in playstyle. Ik heb gemerkt dat 1v1 matches langer duren dan de 4v4 matches. 4v4 matches kun je namelijk makkelijker onder de voet gelopen worden terwijl je rustig door de eras heen gaat. Dit komt voornamelijk omdat de vijand (afhankelijk welke naties die spelen) deels of volledig opgemaakt kan zijn door de wat agressievere naties (mongols, rus, france).

In 1v1 is het, naar mijn mening, meer gebalanceerd maar dat geldt immers voor vrijwel de meeste RTS games (makkelijker te balancen, meer competatief etc. etc.). 1v1 kan je makkelijk een kwartier lang alleen maar aan het opbouwen en uitbreiden zijn terwijl je af en toe een skirmish (klein schalig gevecht) hebt, voornamelijk om de tegenstander te harrassen om zijn opbouw te verlangzamen.

Omdat de game gebruikt maakt van sacred points (zeg maar capture the hill) punten rondom de verschillende maps heeft de playstyle een betere pace, wat vergelijkbaar is met CoH2. In SC2 (Starcraft 2) heb je geen points en is het meer vernietig de basis van de vijand. Hierdoor krijg je snel een playstyle waar het initiatief bij niemand afgedwongen kan worden - je kan niet bepalen wie de eerste zet neemt want beide kunnen immers defensief spelen (tenzij alle resources op zijn). Met de sacred points kun je de ander dwingen om aan te vallen als je alle punten hebt. Het omgekeerde geldt ook, jij kan gedwongen worden om aan te vallen. Desondanks deze punten kun je ook rustig in je eigen base een monument bouwen waarmee je na 15 minuten het spel automatisch wint. Het verschil hiermee is dat je met alle sacred points na 10 minuten wint, en het kost niks (voor het monument moet je van alle resources 3k hebben). Als laatste win conditie is het vernietigen van alle landmarks (belangrijke gebouwen). Ik heb 1 keer meegemaakt in een 1v1 dat iemand mij met stormrammen ging rushen terwijl ik 2 landmarks had. Een enorme gok wat niet werkt als de tegenstander ook maar een klein legertje heeft. Maar, ik had vrijwel geen leger en hij won hierdoor. Het was ook een enorme verassing want als ik beter had opgelet had ik het legertje stormrammen (die enorm traag zijn) kunnen zien aankomen.

Misschien had je het al een beetje gelezen, maar op factie gebied is er genoeg keuze. Er zijn 8 facties maar elk is wel verschillend. De mongols zijn het uniekst omdat ze vrijwel hun hele basis kunnen verplaatsen. Mongols, de Rus en France zijn agressieve facties. Chinezen, HRE en Dehli zijn meer defensief en naar mijn mening zijn de Engelse en de Abbasids een beetje een middenmoot.

Als je van multiplayer houdt binnen RTS games dan is AoE4 een goede aanwinst en de volle prijs waard. Naar mijn mening valt of staat een RTS game op PvP gebied en op dat vlak is AoE4 ijzersterk.

[Reactie gewijzigd door Curseddonut op 18 november 2021 14:17]

Ik sluit mij juist hier weer bij aan. Ik ben een gigantische fan van coh en Starcraft heb ik altijd willen spelen maar geeft mij te veel stress(ik ben gewoon niet snel genoeg). Maar met AoE4 hebben ze een hele vette RTS neergezet waar je APN niet perse 300+ hoeft te zijn. Ik ben met volle teugen aan het genieten van AoE4 en als je nog geen xbox game pass hebt dan is de eerste maand 1 euro. Het is het zeker waard om zo AoE4 uit te proberen als je niet zeker weet of het iets voor je is. En als het niks is kan je altijd nog Golf With Friends spelen of de nieuwe Forza. Ook leuk =)

[Reactie gewijzigd door Zerellix op 18 november 2021 16:43]

Ik heb de game via Gamepass en hink op 2 gedachtes.

Ik ben zeker geen die hard fan. Heb alle AEO gespeeld in de periodes dat ze uitkwamen, maar daarna zijn ze voor mij uit het oog, uit het hart.

Toen AOE 4 werd aangekondigd was ik dus erg enthousiast. Nu heb ik de game via gamepass kunnen spelen (+- 20 uren) en geeft dat bij mij altijd een ietwat vertekend beeld omdat ik er niet vooraf 60 euro voor hoef te betalen. Ik merk dat er voor mij persoonlijk te weinig vernieuwing is. Voor mij is het speeltype verouderd, het rustig bouwen, de kleinschalige aanvallen van 1 of 2 vijanden waardoor ik alle villagers even naar binnen moet gooien. Daarna met grotere legers aanvallen.

Ik weet het niet.. de eerste 10 uren was ik ontzettend enthousiast. De campaign is van hoge kwaliteit en zeker de moeite waard! Maar ik mis een beetje het Total war gevoel(ik weet het, andere spellen).. De gigantische veldslagen, de angst dat als je deze verliest je je stad kwijt bent. Nu weet ik dat dit niet het gebrek van het spel is, maar eerder van mij..

Zo heb ik 5 games tegen ai gespeeld, en de 5de heb ik halverwege gewoon uitgezet. Online is het al een stuk leuker helemaal wanneer je met of tegen een vriend speelt.

Mijn "review" zou dus zijn, een erg goed spel, zit goed in elkaar, ziet er goed uit. Erg hoge kwaliteit campaign mode, en online dik in orde. Maar het is niet meer de game voor mij..
Ik sluit me hier bij aan. Ook ik was enthousiast, waarschijnlijk door een soort nostalgie naar de vroegere delen, en vind het niet tegenvallen. Maar mijn interesses zijn door de jaren heen veranderd. Nu speel ik veel liever de grand strategy-games van Paradox dan RTS.

Het is geen slechte game en ik zal het waarschijnlijk wel blijven opstarten, maar ik zal niet als vroeger avonden lang vastgekluisterd zitten aan mijn beeldscherm.

EDIT:
typo

[Reactie gewijzigd door Borundil op 18 november 2021 13:03]

Persoonlijk ben ik er na een aantal campaign missies en skirmish matches wel weer klaar mee. Voor mij te weinig innovatie in de gameplay (zowel in village building als gevechten) om het te blijven spelen nadat ik deel II en III al helemaal kapot gespeeld heb. Het enige wat ik wel echt een leuke toevoeging vind is het siege element met stenen muren die je kunt aanvallen en verdedigen. Verder is het gewoon meer van hetzelfde.
Ik voel met je mee, ik was hier super enthousiast over, maar hoorde tegelijkertijd dat een hoop andere goede games ook rond die tijd uitkwamen Forza 5 nu en Anno 1800 S3 DLC tijdens de release van AoE4).

Pro's:
- Voelt soepel aan en een grote verbetering tov de oudere games
- Grafisch is het een erg mooie RTS, al heb ik absoluut mooier gezien
- De game voelt vertrouwd aan en in veel opzichten is dat erg prettig
- Muis commando's zijn intelligenter
- Steam en Xbox gamers kunnen met elkaar spelen

Cons
- Voelt te vertrouwd aan, weinig vernieuwing
- ik had gehoopt op een merger van AoE 2 en AoE 3 waar het verzamelsysteem zoals AoE 2 zou zijn en het kaarten/trade systeem van AoE 3 zou zijn
- Camera controls zijn niet te wijzigen en is IMHO ronduit KUT, als je Anno 1800 gewend bent dan is iedere game die dit niet heeft of waar dit niet in te stellen valt per definitie irritant om te spelen. Het went op een gegeven moment wel een beetje, maar het blijft onwennig om met de middelste muisknop de camera te bewegen. (Schermranden zijn geen optie, gezien ik alle games op windowed borderless speel ivm multi monitor)
- De AI lijkt nog slechter dan in voorgaande AoE games (multiplayer)
- Weinig volkeren, waar voorgaande delen er tig van hadden heeft deze er maar een hand vol
- Prijzig voor wat je krijgt

Al met al is het een vermakelijke game en speelt het makkelijk weg, maar om nu te zeggen dat dit is waar ik tig jaar op heb mogen wachten, dan denk ik nee. Ik durf nog steeds wel te stellen dat AoE2 de beste AoE game is die er ooit gemaakt is.
De game is heel goed als je van het type game houdt.
Het moment dat je vlak na release al een Winter update aankondigt met 100+ balancefixes?
Is op zich toch niet heel ongewoon toch? Het spel komt uit, wordt voor het eerst wereldwijd gespeeld, en overal zijn er inventieve gamers die gekke strategieën bedenken (Mongol TC rush bvb) die de playtesters dus niet gevonden hadden maar in feite het spel wat verbrodden. Ook komt het nu bovendrijven als sommige units toch iets te sterk of zwak blijken. Gevolg is dat je balance changes moét doen om het leuk te houden...
Ah kijk, de ingame player scores kon ik al niet vinden... toch een soort gemis ;(
Ingame scores worden alleen een optie voor custom lobby multiplayer en skirmish matches. Hier hebben ze wel goed geluisterd naar de community, in ranked matches kan de score een indicatie zijn van de gevolgde tactiek en die wil je dus niet zichtbaar maken. Als je gewoon tegen de AI speelt is het wel prettig om te hebben.
Oh fijn! Dat is inderdaad precies de reden waarom ik het fijn vond dat de score niet meer zichtbaar is, goed om te weten dat dit in ranked / standard quickmatch onzichtbaar blijft.
Vind het zelf eigenlijk wel prettig dat het tijdens een potje niet zichtbaar is, voor mij wel jammer dat ze het toch zichtbaar gaan maken.
Ik ben benieuwd of AoE4 mod ondersteuning zoals WC3 / SC2 dat ook heeft gedaan: line tower wars, Legion TD, Footmen (Men at arms) frenzy ;-), zijn allemaal leuke mods die ik veel gespeeld heb. Leuk vooruitzicht in ieder geval!
Ik kijk vooral uit naar de balance changes. Ben nu met de campaign bezig en op de reguliere stand zijn sommige missies echt godsonmogelijk tenzij je exact weet wat er wanneer gaat gebeuren. Dan moet je zo'n missie 4x opnieuw beginnen om het spel te pareren, vind ik persoonlijk niet zo leuk. Een standje lager in de moeilijkheidsgraad en is het weer veel te makkelijk, en mist elke vorm van uitdaging.
Ik merk het inderdaad ook, ik zit in de eerste campagne, en dacht, nou ik ben toch best doorgewinterd, maar op gemiddeld niveau is het haast niet te doen. Ik vind vooral die verdedigingsmissies achter elkaar echt niet leuk gezien je alles maximaal efficiënt moet doen en gewoon niet de tijd hebt even rustig na te denken.
Ik speel op hard.

Missies zijn inderdaad lastig om in 1x goed te doen. Ik vind het daardoor juist leuker. Eerste keer missie is uitvogelen wat voor elementen belangrijk zijn. Vervolgens strategie uitdenken en dan uitvoeren. Het heeft me al een aantal heel spannende scenario's opgeleverd!
Ik denk dat er dan echt iets in je strategie mis gaat. Bij de verdedigingsmissies is het vaak de bedoeling dat je binnen je stad blijft en niet 'buiten' erop af gaat, totdat extra troepen arriveren.
Vond het wel meevallen eigenlijk? Geen 1 missie moeten herstarten. Je moet natuurlijk niet gewoon je legertje op de vijanden afsturen maar rekening houden met pikeman/swordmen/archers/cavalry. Maarja het is dan ook niet easy mode.
Ik vind het op hard best goed te doen maar ik merk wel een groot verschil tussen missies. Verdedigen van een basis is vaak het moeilijkste, aanvallen met een vast leger minder moeilijk. Aanvallen vanuit een eigen basis is juist heel makkelijk, met een leger van tegen het limiet aan win je het altijd wel
Precies m'n punt eigenlijk; de balancing van de moeilijksheidgraad heeft wat werk nodig!
Zijn de cheats al toegevoegd nu ? Bij release waren ze nog niet ingame
Kan niet wachten om weer TD & UDP maps te spelen, hoop dat mensen dit soort maps weer gaan maken :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee