Microsoft komt met twee nieuwe beschavingen voor Age of Empires III: DE

Microsoft brengt op 26 mei de Knights of the Mediterranean-dlc uit voor Age of Empires III: Definitive Edition. De dlc voegt Italië en Malta toe aan de game. Daarnaast bevat de dlc nieuwe levels en twee nieuwe modi.

Knights of the Mediterranean verschijnt eind deze maand via Steam en de Microsoft Store, en gaat 10 euro kosten. De twee nieuwe beschavingen hebben nieuwe, unieke units, gebouwen en bonussen. Daarnaast krijgt de strategiegame twee nieuwe modi: Diplomacy en Tycoon. In de Diplomacy-modus zijn nieuwe allianties en verdragen mogelijk. De Tycoon-modus voegt specifieke uitdagingen toe aan het spel.

Age of Empires III: Definitive Edition verscheen in 2020. Het is een opgepoetste versie van het origineel uit 2005. Eerder kreeg Age of Empires II een vergelijkbare behandeling. Tot nu toe verschenen er drie dlc-pakketten voor Age of Empires III: Definitive Edition. Microsoft voegde via deze dlc Mexico, de Verenigde Staten, Ethiopië en Hausa toe aan de game. Bij de release van de Definitive Edition werden ook al Zweden en Inca's als beschavingen aan de game toegevoegd.

Vorig jaar bracht Microsoft ook een nieuwe titel uit in de Age of Empires-franchise: Age of Empires IV. De game lijkt wat setting en gameplay betreft het meest op Age of Empires II. Tweakers heeft een review daarvan gepubliceerd.

Door Robert Zomers

Redacteur

13-05-2022 • 09:23

43 Linkedin

Reacties (43)

43
43
33
1
0
2
Wijzig sortering
Italië bestond helemaal niet in de Middeleeuwen. Dat had Genua of Venetië moeten zijn - koopliedenrepublieken die tot ver buiten hun eigen gebieden macht bezaten. Garibaldi wist het land pas in 1861 te verenigen, overigens nog niet compleet, want Rome moest nog van de Paus worden veroverd. Beetje slordig dit.
Ik denk dat dit iets genuanceerder ligt. Vooropgesteld, het blijft een spel waarin niet altijd exact de historische lijnen worden aangehouden.

Toch is de toevoeging van Italië niet zo vreemd als dat het op het eerste gezicht misschien lijkt. Zoals je zelf zegt: 1861 is een logische datum om te noemen. Maar AoE 3 speelt zich niet zoals AoE2 volledig af in de middeleeuwen, maar in het tijdperk er na. Met wat overlap uiteraard. De genoemde 'ages' in het spel variëren tussen Discovery Age en Imperial Age waar o.a. ook de industriële revolutie een rol speelt. Volgens de fandom website van AoE3 zou de game plaatsvinden tussen de jaren 1500 en 1850. Dat is inderdaad geen 1861, maar 11 jaar op het geheel en in het perspectief van de wereld geschiedenis is het ook weer niet zó raar.

Overigens kun je over bijvoorbeeld het toevoegen van Venetië ook nog discussiëren want dat was zeker wel een zeer machtige (handels)staat maar vooral in de 13e, 14e eeuw en dat is weer net te vroeg. Feitje: De Genuezen zijn wél een volk in AoE2. foutje en geen feitje, ze hebben het wel Italians genoemd (wat dus in historisch perspectief vreemder is dan in AoE3) maar hebben Genoese Crossbowmen en gebruiken de Genoa vlag als schildembleem.

Kortom: Het ligt misschien niet het meest voor de hand, maar is ook weer niet zó vreemd als dat het op het eerste gezicht lijkt. Dit mede door de situering, AoE2 is écht Middeleeuws, AoE3 pakt de periode daarna en in dat licht kan het (net).

[Reactie gewijzigd door Jadero op 13 mei 2022 12:28]

Anoniem: 690766
@HTPeter13 mei 2022 11:41
Het concept Italie bestond al ten tijde van de 16e eeuw, hoewel inderdaad niet verenigd in 1 staat.

In 1532 riep Machiavelli al op tot
Misschien niet helemaal opererend als 1 volk als in AoE maar ook niet uit de lucht gegrepen.
Bij age of empires sjoemelen ze altijd wel een beetje. Bijvoorbeeld in aoe2 heb je de hunnen en de Spanjaarden. En dan zijn de Spanjaarden ook nog verspreid over ~1000 met el Cid, en ~1500 met de verovering van de Inca's. En je hebt ook de Italianen terwijl ze in de tijd van aoe2 niet een land zijn.

Aoe3 is niet anders. De Ottomanen hadden nooit een kolonie in Amerika, ze zijn slechts toegevoegd als een "what if". Ze hadden ook Japan toegevoegd ook al waren ze nooit gekoloniseerd of deden ze dat zelf (althans niet in de tijd waarin aoe3 zich afspeeld.
Italië als verenigd land niet, maar Italië staten kon je wel van spreken. Verder hebben ze gekozen voor een herkenbare vlag boven een historische vlag denk ik. Opzich prima, het spel is niet bijzonder historisch accuraat :)
Ze vertegenwoordigen gewoon de Italiaanse stadsstaten. Zo verschillend waren ze niet qua legercompositie en bouwstijl, dus waarom kunnen ze niet onder 1 civ?
AoE3 speelt zich af tussen 1500 en 1850. Nooit geweten dat de Middeleeuwen toen nog doorliepen… Goed, nu is dat geen 1861, maar dus ook niet de Middeleeuwen waar jij het over hebt.
Gelukkig is het een spel :+
AoE I en II pretendeerden in ieder geval leerzaam en (min of meer) historisch correct te zijn in de campaigns. Misschien dat ze dat in latere delen hebben laten varen, maar ik hecht er persoonlijk altijd wel waarde aan dat historische settings zo waarheidsgetrouw mogelijk proberen te zijn.
Ja want zweden vs inca's is wel ultra realistisch?
Zou fijn zijn als ze met nieuwe civs kwamen voor AOE4. Wel mooi dat ze deel 2 en 3 nog zo goed ondersteunen en de stekker er niet uitgooien.
Heb deel 2 grijs gespeeld maar heb 4 nog niet opgepikt. Bevalt deel 4?
Als 2 echt een favoriet van je was dan is 4 echt een parel om te proberen. 4 is echt een remake van 2, let wel met een hoop toevoegingen. Zie ook mijn reactie hierboven.
Voornamelijk de manier hoe de beschavingen spelen; deze spelen ieder anders en niet meer hetzelfde.
Dit zorgde er bij mij voor dat ik echt een favoriet kreeg omdat ik gewend raakte aan de speelstijl waarbij ik bij 2 vaker wisselde tussen beschavingen. Denk hierbij aan de duitsers (Holy Roman Empire) welke je healers kan maken die ook productie boosten in hun radius. Of weer een ander (Delhi Sultanate) welke automatisch researchen ipv handmatig maar dan wel langzamer. Etc.
Ik heb de singleplayer content allemaal gespeeld en daarna was ik er wel klaar mee. Wel goed en leuk, maar toch start ik het al weken niet meer op. Ik vond alle voorgaande delen een stuk leukere spellen (ook AoE1 en AoE3). Online multiplayer heb ik nog niet geprobeerd, dat wil ik later dit jaar nog eens oppakken.
Heb je wat geld en tijd over: kopen. Heb je genoeg andere dingen te doen: koop het in een sale.
4 is een beetje een mix van Age2 en AoM, met her en der elementen uit 3.

Als Age2 speler van de 1e dag ben ik er zelf geen gigantisch fan van. Het spel valt niet tegen, maar blinkt ook niet echt uit.

De singleplayer is absoluut leuk om door te spelen, maar voor skirmishes met/tegen AI en/of andere spelers ging het mij als Age2 speler vrij snel vervelen.

Heb je overigens de Definitive Edition van 2 al opgepakt? Die is echt steengoed, met een berg nieuwe content. :)
2 nooit gespeeld. Alleen 4. Ranked games zijn vermakelijk. Alleen jammer dat er zo mega snel gerushed wordt.
Die komen ook. :)
Alleen willen ze niet te snel nieuwe toevoegen en daardoor de balans verstoren, dus het zal gestaag gebeuren. Dit omdat het onderlinge verschil zo groot is in de Civs.

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 13 mei 2022 09:32]

Ja ik vind dat de civs op AOE3 veel meer op elkaar gelijken dan in AOE4 of vergis ik me?

Bedoel ik kan sneller wennen aan nieuwe civs in AOE3 dan een nieuwe civ te proberen in AOE4
Dat klopt ja. Ik heb minder ervaring met 3; vooral 2 was ik in het verleden erg verslaafd aan en daar waren de onderlinge verschillen zo gering dat het niet enorm veel uitmaakte welke je koos. Tuurlijk had ieder zijn unieke Hero, bonus en Research meer of minder maar dat was het wel naast wat andere textures.
In 4 is dat wel echt anders, het verschil is zo groot dat elke Civ enorm anders speelt en je eigenlijk ieder echt opnieuw moet leren spelen.
Dat maakt ook dat het voor Microsoft/Relic lastiger is om nieuwe toe te voegen, het vergt meer werk om ze te maken en het eco systeem is sneller verstoord omdat ze door hun unieke vaardigheden en spelen meer op elkaar afgesteld zijn.
ik heb kog steeds 4 niet geprobeerd. Ik speel mog steeds 2, erg leuk! Ik ben bang dat 4 beetje is zoals 3. Ik vind de zoom level van 2 heel erg fijn. 3 vind ik gewoon wat meh,.. te 3d/fancy. Hoe vind jij dit bij 4?
Qua zoom durf ik niet te zeggen, voelde gewoon goed. Qua graphics is het echt de stijl van 2 met de hedendaagse kwaliteit, maar persoonlijk ook gewoon goed en niet te fancy of druk. Dat hebben ze echt goed gedaan.
nice, thanks! Misschien toch maar eens proberen
Ne naast wat Xm0ur3r zegt. De cinematics en andere video content zijn echt..... geweldig.
Beetje flauw voor wie niet zit te wachten om competitieve potjes. Nu heb je weer dat veel mensen afhaken omdat ze het allemaal al wel hebben gezien.
Nu heb je weer dat veel mensen afhaken omdat ze het allemaal al wel hebben gezien.
Na 7 maanden dat AoE 4 uit is? AoE 2 en 3 worden al 15-22 jaar lang gespeeld en die hebben niet elke 6 maanden een expansion gehad...
Ja dat heb ik zelf eerlijk gezegd ook, dus dat ben ik met je eens.
Echter is het probleem ook dat je nooit iedereen tevreden kan houden; als ze nu snel nieuwe toevoegen en de balans gaat overhoop dan hebben ze alle ''professionals'' op hun dak die competitief spelen...
En wellicht is het nu gewoon eenmaal veel werk.
Persoonlijk vind ik het niet erg om even te wachten, heb genoeg andere spellen te spelen nu en op het moment dat ze nieuwe toevoegen pak ik het wel weer op.

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 13 mei 2022 10:00]

Onderling verschil? Bijna alle units lijken op elkaar. Elke civ heeft een paar andere units, maar het is niet divers genoeg.
Huh? Heb jij het wel over 4? En heb jij ooit 2 en 3 gespeeld dan?
Nummer 4 zijn Civs zijn enorm verschillend t.o.v. 2 en 3, waarbij bij 2 er alleen verschil in paar units, research en textures is is bij 4 ook een verschil in speelstijl.
Het verschil is misschien niet dramatisch maar om te zeggen ''paar andere units'' dan heb je het spel niet of niet goed gespeeld.
Deel 4 is eerste deel die in speel. Speel sinds launch. Misschien vergelijk ik het te veel met C&C serie.
Het probleem bij Age of Empires is het ontbreken van mods waardoor de game redelijk snel "saai" begint te worden.

En zodra je economie sterk wordt stopt de computer met aanvallen en doen ze niks meer, alsof ze het weten, evenals mappen waarbij je met transportship over water moet komen ze niet snel bij je.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 13 mei 2022 09:43]

Dan zou ik je moeilijkheidsgraad eens opschroeven. Ik zou af en toe willen dat ze zo makkelijk stoppen met aanvallen op hardest :+
Nu weet ik niet hoe dat bij AoE3 zit, maar 2 heeft igg. wel mods. Daarbij kunnen custom scenario's die functie ook aardig vervullen.
ik hoop alleen dat de DLC ook via de steamversie verkrijgbaar word
Dat is het al.
https://store.steampowere...hts_of_the_Mediterranean/

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 13 mei 2022 09:32]

Ik blijf het grappig vinden hoe Age2:DE gewoon consistent 2x het aantal actieve spelers heeft dan dat Age3:DE en Age4 bij elkaar hebben.

Desalniettemin is het mooi om te zien dat MS schijnbaar genoeg vertrouwen heeft in Age3:DE om alsnog geld in de development van nieuwe content te blijven pompen. De Definitive Edition's stellen absoluut niet teleur, zeker die van 2 niet.
Goed om te zien dat ze de oudere versie in de franchise tevens ondersteunen. Op dit moment spelen vrienden en ik vaak AOE4. Erg leuk om te zien dat tijdens een 2vs2 (of meer) we aardig tactisch moeten praten over de strategie en je elkaar echt bij moet springen op sommige momenten. Daarnaast blijven deze games je uitdagen, want je eigen skills zijn net zo belangrijk.
Ben benieuwd naar de nieuwe CIVS voor AOE4 en dat het dezelfde support behoudt als AOE3.
Leuk dat ze de games in leven houden, maar ondanks dat, blijf ik deel 2 de leukste vinden van ze allemal.
Als ik de content stream zie van AOE III, dan moet ik direct denken aan deel IV en de langzame ontwikkeling ervan. Hoe dan ook voor de spelers is het erg gaaf dat ze zo veel energie in dit deel stoppen om het relevant te houden.
Hopelijk komt het ook voor de Xbox uit, deze game
Komen er ook nog meer beschavingen voor Age 4?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee