Nederland veroordeelt Russische antisatelliettest

Nederland veroordeelt de Russische antisatelliettest van vorige week. De overheid noemt de actie onverantwoordelijk en een bedreiging voor de veiligheid en duurzaamheid van de ruimtevaart. Nederland is samen met Rusland een van de partners van het International Space Station.

De verklaring komt vanuit de Rijksoverheid als reactie op een antisatelliettest die Rusland vorige week uitvoerde. Het leger van het land schoot een spionagesatelliet die al jaren buiten gebruik was uit de lucht met een raket. Daardoor ontstond een wolk ruimtepuin. Een deel van dat puin dreigde in de baan van het International Space Station te komen, waardoor de astronauten uit voorzorg moesten schuilen. "De opzettelijke en onnodige veroorzaking van ruimtepuin door het vernietigen van satelliet Cosmos-1408 is een bedreiging voor de veiligheid, duurzaamheid en beveiliging van de ruimte en daardoor onverantwoordelijk", schrijft Nederland.

De overheid spreekt in de verklaring ook over de algemene gevaren van ruimtepuin. Ook wijst de overheid erop dat het aan de volledige internationale gemeenschap is om problemen in de ruimte aan te pakken. "Nederland is er stellig van overtuigd dat verdere inspanningen om internationale overeenkomsten te versterken door middel van adequate vertrouwenswekkende maatregelen, ruimtegedragsnormen, -regels en -principes, een eerste stap kunnen zijn naar juridisch bindende overeenkomsten", staat in de reactie.

De overheid roept landen op om hun verantwoordelijkheden te nemen rondom ruimtepuin en om op international niveau in gesprek te blijven om 'de ruimte een duurzame en veilige omgeving te houden'. De Nederlandse reactie is daarmee milder dan die van andere landen. NASA-baas Bill Nelson zei eerder deze week 'woedend' te zijn over de test, en noemde die onverantwoordelijk, roekeloos en destabiliserend. Volgens Amerika zou Rusland ermee astronauten in levensgevaar hebben gebracht. De uitspraken zetten de relatie tussen Amerika en Rusland verder op scherp, maar ook die tussen Rusland en andere ISS-partners. Nederland is een van de landen die namens het European Space Agency deelneemt aan het ISS-programma.

Bij de vernietiging van Kosmos-1408 werden er zeker 1100 stukken ruimteafval geteld die in een lage aardbaan terecht zijn gekomen, en nog eens honderdduizenden stukjes die zo klein zijn dat ze moeilijk gevolgd kunnen worden. Volgens experts kan het nog tientallen jaren duren voor het ruimteafval volledig weg is.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

18-11-2021 • 11:44

96 Linkedin

Reacties (96)

96
96
27
4
0
55
Wijzig sortering
Vind het vooral interessant vanwege het systeem dat getest is, dit is de eerste interceptie van een fysieke satelliet in LEO. (voorheen is er met een ouder systeem op een denkbeeldig punt geschoten.)

Daarnaast is dit, na China's ASAT (antisatellietwapen) test, de hoogste succesvolle test van een ASAT geweest.
Natuurlijk kun je allerlei dingen hieraan eng vinden, het blijft Rusland, en er zijn genoeg mogelijkheden waarop dit fout kan gaan. Aan de andere kant is dit soort ontwikkelingen noodzakelijk willen we ons ooi kunnen verdedigen tegen buitenaardse dreigingen zoals kometen of, als we ze ooit tegenkomen: intelligente aliens.

Landen waarvan bekend is dat ze ASAT systemen hebben:
  • Amerika
  • China
  • India
  • Israel* (heeft ABMs die waarschijnlijk ook prima werken tegen satellieten maar nooit officieel getest)
  • Rusland
ASAT smaakjes:
  • ABM (Anti Balistic Missile) - Raket ontworpen om (I)CBM (Intercontinental Balistic Missiles) neer te halen.
  • DA-ASAT (Direct Ascend-Anti Satelliet Missile) - Raket schiet van de grond direct naar het doel: de satelliet, in tegenstelling tot de ABM is dit systeem specifiek ontworpen om satellieten te vernietigen.
  • Co-orbital ASAT - Satelliet die in de zelfde baan als het doel wordt gebracht met de intentie om te botsen.
  • Laser systemen, ik weet dat er onderzoek naar gedaan is, of het echt werkt/getest is durf ik niet te zeggen.
Ongetwijfeld mis ik dingen, hoor graag welke: interessante materie!
Aan de andere kant is dit soort ontwikkelingen noodzakelijk willen we ons ooi kunnen verdedigen tegen buitenaardse dreigingen zoals kometen of, als we ze ooit tegenkomen: intelligente aliens.
Een botsing met een komeet voorkomen is iets heel anders dan een satelliet neerhalen. Niet te vergelijken eigenlijk. En dat deze ontwikkeling noodzakelijk is om ons tegen aliens te verdedigen slaat eigenlijk nergens op.
Grote kometen zijn behoorlijk lastig om aan te pakken. Het duurt jaren om een komeet uit zijn baan te duwen en zelfs al blaas je er een op, dan zorgt de zwaartekracht ervoor dat hij weer bij elkaar komt. Laatst een leuk filmpje over gezien: https://youtu.be/4Wrc4fHSCpw.
Weer wat geleerd, dank!
Laat mij nou lekker dromen over buitenaards leven joh 8)7
Aan de andere kant is dit soort ontwikkelingen noodzakelijk willen we ons ooi kunnen verdedigen tegen buitenaardse dreigingen zoals kometen of, als we ze ooit tegenkomen: intelligente aliens.
Het nieuws is niet of het noodzakelijk of interessant is, maar dat het op een onredelijke manier is ingezet. Er leek daarbij niets noodzakelijks aan te zijn aan deze manier van inzet. Noodzakelijkheid zit niet in iets kunnen doen maar eerder in of het gepast is te doen.
Heb je een punt, mijn vermoeden is dat het een politieke move is geweest om zo'n hoge sataliet neer te halen. De test had waarschijnlijk prima op lagere hoogte plaats kunnen vinden, maar dan toon je minder politieke spierballen.

Dus OT: Goed dat de Nederlandse overheid dit afkeurt! (maakt het niet minder interessant)
Eén van de speculaties is, om de aandacht af te leiden van de legermacht die wordt opgebouwd bij Oekraïne. Dus dit, samen met de migranten aan de Poolse grens en wie weet wat er nog komt.
Als er ooit intelligente aliens langskomen, mogen ze van mij per direct het zootje hier overnemen. Wellicht doen ze wat meer met die intelligentie dan de gemiddelde regering op aard. :P
Als ze echt intelligent zijn, dan maken ze een grote bocht rond de aarde. Op naar de volgende leefbare planeet, waar geen pest heerst die alles heeft vervuild.
Het vervelende is hier vooral dat de satelliet die Rusland hier stukgeschoten heeft, een relatief hoge baan heeft. Eerdere antisatelliettests waren in een lagere baan, waardoor brokstukken relatief snel opbranden in de atmosfeer. Dat laatste is vervelend en ook gevaarlijk, maar is minder lang een risico dan deze test.

Bron: Scott Manley: https://www.youtube.com/watch?v=mvdQcDDUV1o
Genoeg rotzooi in de ruimte…
http://stuffin.space/
Doe het dan gelijk goed :) : https://platform.leolabs.space/visualizations/leo

Kost wat GPU en CPU kracht, maar geeft een prachtig beeld.

[Reactie gewijzigd door PilatuS op 18 november 2021 13:09]

Dank, ik heb em vervangen met die andere link :-)
Oh wat gaaf! Dan zie je ook dat het best wel snel beweegt, allemaal! 8-)
Het is wel de vraag of dat de werkelijke snelheden zijn, aangezien je de snelheid kunt instellen.
Met ""debris"' aan lijkt er bijna geen doorkomen aan, maar gelukkig zijn deze objecten in werkelijkheid heel veel kleiner.
Waarom zie je op deze kaart mooie, nette, gelijke lijnen bij GPS, GLONASS en Galileo en lijkt SpaceX compleet willekeurig qua banen?
Zijn toch gewoon nette elliptische banen?
SpaceX zijn alleen de Falcon raketten, "Starlink" laat die leuke ruitjes zien!
Heel cool om te zien dit. Hier gaan we lekker in rond lopen navigeren 8-)
het zou er een stuk minder imposant uit zien als de stipjes de correcte schaal zouden hebben. 1 zo'n stipje is nu 250000 tot een 1000000 keer te groot in verhouding tot de aarde.
Dan zou je ze niet kunnen zien, dus dan kan je niets met die afbeelding. Bovendien zou dat ook misleidend zijn, omdat kwetsbare satellieten ruim uit de buurt moeten blijven van andere objecten, ze "net missen" is niet goed genoeg.
Net missen, het gaat over een schaal van 1 op 250000.
Ja dat is een ver schil van een object van 1 meter op 1 meter, vergelijken met, 1 object van 1 meter op 250Km ( bijna heel nederland ) zou wat zijn zeg als we daar al probleem mee zouden hebben.
10 meter hoger/lager, links/rechts en hij mist het object
Precies, 10 meter hoger/lager, links/rechts en hij raakt het object.

Een object kan dan 50 centimeter in doorsnee zijn, de veiligheidsmarge eromheen 250 meter.
...250Km ( bijna heel nederland ) ..
Oost-West misschien, Noord-Zuid zeker niet. Van hier naar Amsterdam is al bijna die afstand (over de weg dan toch), naar Delfzijl denk ik nog eens bijna die afstand (geen zin om nu te googlelen)
Wat probeer je daarmee te zeggen?
Het heeft allemaal nog een naam ook.

Gaan zie die 1100 stukjes sateliet ook zo in kaart brengen en een naam geven? :p
Let wel dat veel van deze rotzooi piepklein is, maar op de kaart net zo groot is als een stad... Sommige moderne satellieten kunnen in één hand gedragen worden.
Rusland laat zijn spierballen weer eens zien, want zij vinden nog steeds dat zij de grootste wereldmacht zijn. Vooral een politieke daad dus en even er aan herinneren dat zij tot gevaarlijke dingen in staat zijn.
En dwergje Nederland veroordeelt dit: in het slechtste geval gaat onze gasprijs weer omhoog. ;)
India, de VS en China gingen Rusland voor. Heeft Nederland die landen ook veroordeelt? Had jij persoonlijk ook daar een mening over?
Zover ik mij herinner hebben die landen nog geen oude spionagesatellieten vernietigd. En deze landen, wellicht de VS uitgezonderd, zijn niet druk bezig met de wereld te laten zien hoe sterk zij zijn: zij doen gewoon onopvallend hun ding. (Misschien nog gevaarlijker dan wat het desperate Rusland doet)
Nou, China in 2007 al: https://en.wikipedia.org/...ti-satellite_missile_test, en India in 2019 https://carnegieendowment...omplete-success-pub-78884

[Reactie gewijzigd door Arie Atari op 18 november 2021 14:50]

Ja, maar dit is 14 jaar geleden toen de oost-west verhoudingen nog niet zo op scherp stonden als nu. Ook zagen de economieën er toen nog wel wat anders uit...
Ik denk inderdaad dat dit meer een geopolitiek statement was dan een test.
@Tijs Hofmans is het nu de Cosmos-1408 of Kosmos-1508 die is vernietigd?
Kosmos 1408, waar haal je die 1508 vandaan?
Dat stond onderin het artikel. Is nu al aangepast zie ik.
Wat een onzin ook, een hoop puin veroorzaken die met een beetje pech nog meer sloopt en meer puin veroorzaakt. En dat los van de levens die in gevaar gebracht zijn.

Volgens mij komen we nooit meer van deze planeet als er ooit een oorlog komt waar men deze raketten gaat inzetten. Ook meteen het einde van satelliet communicatie in zijn geheel.
veel plezier, ze hebben al 1800 vna die raketten nodig alleen om starlink de nek om te draaien. dat zou honderden miljarden kosten alleen al in raketten.
Ten eerste is “starlink” niet het enigste project mbt cubesats. Er bestaat het rare idee dat Elon Musk daar pioneer in is.

Belangrijker, je hoeft niet alle sats uit de baan te halen;
https://www.scientificame...besats-swarm-earth-orbit/
Although at least one model includes space junk items as small as one centimeter, most long-term models predict growth only in the 10-centimeter and larger category, Kessler explains. “However, CubeSats are highly vulnerable to much smaller debris, with collisions resulting in even more nontrackable debris and potentially contributing to cascading within the constellation as well as with any nearby large constellation.” Kessler notes he has already voiced his concern over this issue.
Als je weet dat landen 100.000den van de dingen de ruimte in willen schieten waarbij landen echt elkaar de ruimte niet gaan gunnen kwa regelgeving dan is het een kwestie van tijd voordat het een grote chaos wordt waar landen elkaar gaan nawijzen.

En de grote afwezige is hierbij de VS.

Landen als China en India zouden na rato evenveel satellieten de lucht in mogen schieten als de VS,

starlink zegt 30k nodig te hebben,
dat betekent voor een land als China of India ruwweg 4x zoveel, dan heb je het al 240k satellieten voor deze twee landen. Land als Mexico, Brazilië, Nigeria, Indonesië ongeveer de helft,
maar dan nog heb je het over +60k satellieten.
Dan heb ik niet eens over de EU gehad.


En het beangstigende is dat dergelijke cubesats dus praktisch niks kosten en landen lekker hun gang kunnen gaan. Beetje cubesat kost ongeveer 50k tot 100k

[Reactie gewijzigd door Iblies op 18 november 2021 12:46]

1: starlink is geen cubesat dus ik heb geen idee waarom je daarover begint.
2: dat kesseler gezeik moeten mensen eens wat mee dimmen. met doet het voor alsof elk deel van een object met 27k/km de andere kant opgaat en elk object als een kernbom ontploft als het door een verfschilfer geraakt word.

en landen kunnen van alles vinden, maar uiteindelijk zijn het de bedrijven die samenwerken om problemen te voorkomen, immers zijn die erg zuinig op hun miljardeninvestering. politiek staat nog altijd onder de handelsbelangen van grote bedrijven, niet erboven. daar betalen ze de politici ook voor.

[Reactie gewijzigd door flippy op 18 november 2021 12:51]

Dat gezeik ook altijd. Gezeik over die paar bossen kappen voor wat plantages. Gezeik over die paar extra kolencentrales. Gezeik over dat extra beetje gas uit de grond. Altijd dat gezeik, om niets.
ik kan het mis hebben maar volgens mij is de natuur niet aanwezig in de ruimte.
Hoewel je een punt hebt dat 1 zo'n test geen Kessler Syndroom gaat veroorzaken, is hetzelfde punt de andere kant op minstens net zo geldig.

Waarom zou je het risico nemen, terwijl er ook andere oplossingen zijn? De dames en heren die zo'n antisatellietraketsysteem ontwikkelen en testen zijn echt wel snugger genoeg om te snappen dat 1 of 2 van die testen geen ramp zijn, maar dat we er bepaald geen gewoonte van moeten maken.

Net als het geen ramp is als 1 of 2 personen een leeg blikje in de struik mikken, maar we moeten er geen gewoonte van maken met zijn allen.

Nu is het Rusland, een aantal jaar terug was het China en nog wat eerder was het de VS die zo'n zelfde geintje flikten. Maar de gevolgen zijn voor ons allemaal. Doe dat gewoon lekker niet, het feit dat we de planeet zelf al een aardig eind naar de mallemoer hebben geholpen is absoluut geen reden om dat dan ook maar met LEO te doen.
Waar ligt het punt dat het puin genoeg is om de rest van je satellieten uit te schakelen?
in tijd van oorlog wil je zekerheid en ga je niet uit van "het zal wel goedkomen". dus men zal gericht te werk moeten gaan en puin negeren.
Ja, dat is ook mijn eerste gedachte. Als je genoeg satelieten kapot maakt krijg je een kettingreactie van steeds meer puin dat andere satelieten raakt.
Je snapt het probleem niet. Een paar satellieten kapot knallen en je veroorzaakt een kettingreactie waarbij puin van die explosies weer andere satellieten opblaast.

Dit is schandalig crimineel gedrag door Rusland dat de wereldveiligheid in gevaar brengt, en nog erger dan de Russische oorlog in Oekraïne. Dit gaat verder dan "die gekke Russen met hun gebruikelijke spierballen vertoon".
dat gebeurt dus niet helemaal zo. in elk geval niet mer zekerheid genoeg. niet vergeten dat al het puin dezelfde kant opgaat. het duurt LANG voordat er mogelijk andere zaken beschadigd raken en dan nog hoeft dat niet genoeg te zijn om een satteliet uit te schakelen. wil je dat moet je gericht uitschakelen. immers kunnen de meeste sattelieten zichzelf ook sturen. dus als er wat aankomt kunnen ze gewoon iets de andere kant op sturen en ze missen.

[Reactie gewijzigd door flippy op 18 november 2021 12:42]

Er zijn veel grotere objecten die op zijn beurt nog veel meer puin veroorzaken als je die stuk schiet. Het Kessler syndroom is dan opeens een stuk dichterbij.

De ruimtevaart heeft best een aantal jaar veel last gehad van de Indiase ASAT test, de Russische test gaat nog veel problemen veroorzaken. Als iemand echt problemen wil veroorzaken (geen test dus) dan gaat dat echt wel lukken en hier zijn echt geen 1800 ASAT's voor nodig.
india heeft het op zich best nestje gedaan. ze hebben een sattleit gepakt die laag vloog. 99% van de delen van die test zijn inmiddels al lang opgebrand. wat de russen hebben gedaan is een stuk erger ivm de hoogte.

en je onderschat enorm hoe groot de ruimte is en hoe weinig er eigenlijk rondfladdert.
India heeft het helemaal niet netjes gedaan, net min als de US en andere landen die ASAT's uitvoeren. Ja de ruimte is groot, maar de baan om de aarde is beperkt. Grote afstanden worden best klein als je met ruim 7,5 km/s reist, evenals de impact van zelfs de kleinste deeltjes.

Ja de kans is op impact nog steeds klein, maar de impact als je daadwerkelijk geraakt wordt is groot. Het probleem met een zogenaamde "debris cloud" is dat er veel deeltjes omheen zitten die je niet kunt zien maar wel rekening mee moet houden. De radius van zo'n probleem gebied is gigantisch (en wordt steeds groter) ten opzichte van bijvoorbeeld een tweede trap of satelliet. Hier moet dus alsmaar meer rekening mee gehouden worden bij het lanceren van een raket en voor satellieten/ruimte stations. Je hebt zeker gemist dat astronauten zich moesten klaarmaken voor evacuatie van het ISS na het neerschieten van de satelliet?

Ik denk dat je onderschat wat er gebeurd als ruimte puin met elkaar botst en het sneeuwbal effect wat er daarna volgt.
het gaat niet om je eigen snelheid, het gaat om hoe snel je gaat in relatie met andere objecten. dus rondgooien van absolute snelheden is compleet en totaal niet relevant en geeft alleen maar aan hoe sensatiegericht men is.

en ja, india heeft het op zich netjes gedaan want als de keuze word gemaakt om zon test te doen hadden ze veel slechtere keuzes kunnen maken zoals rusland nu heeft gedaan.
Je gaat voor het gemak er even aan voorbij dat alle objecten in een baan om de aarde met zo'n hoge snelheid reizen. Er zijn maar weinig scenarios waarbij een botsing van 2 objecten in een baan om de aarde goed afloopt voor een of beide van de objecten. En als je denkt dat het mij om sensatie te doen is heb je m'n posts niet goed gelezen.

Een scenario welke Donald J. Kessler beschrijft zouden we ten alle tijden moeten voorkomen, dus nee India heeft het niet netjes gedaan.

[Reactie gewijzigd door Kev-in op 18 november 2021 16:54]

met die logica kom je niet ver. immers ben jij niet diegene die de belsissing maakt dat er iets moet gebeuren, jij bent de uitvoerder van die beslissing. zo werkt de relatie tussen jouw en je werkgever ook. je hoeft het er niet mee eens te zijn maar dan vind de werkgever gewoon iemand anders om het te doen. en als die iemand anders minder attent is en schijt heeft aan alles krijg je dus deze russische praktijken.

[Reactie gewijzigd door flippy op 18 november 2021 16:58]

de logica in deze post ontgaat me volledig
Anoniem: 421923
@flippy18 november 2021 14:22
volgens mij is 1 flinke EMP voldoende. Zijn ook je eigen raketten plat natuurlijk maar goed.
Het leger van het land schoot een spionagesatelliet die al jaren buiten gebruik was uit de lucht met een raket. Daardoor ontstond een wolk ruimtepuin. Een deel van dat puin dreigde in de baan van het International Space Station te komen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheermes_van_Hanlon
Iemand die slim genoeg is om met raket een sataliet op 400 kilometer hoogte uit de lucht te schieten met een raket is te slim genoeg om te bedenken dat dit het nodige ruimtepuin tot gevolg heeft.
Degene die slim genoeg is om dat te doen is niet noodzakelijkerwijs dezelfde persoon die de opdracht geeft.

Vergeet niet dat leidinggevende posities niet altijd worden toegekend op basis van geschiktheid.

Als er een cultuur bestaat waarin je enkel moet doen wat je wordt opgedragen en weerwoord niet wordt getolereerd kan degene die aan de knoppen zit nog zo slim zijn, maar dat heeft dan geen enkel effect meer.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 18 november 2021 12:50]

Alsof een persoon even op maandagochtend voor de koffie bedacht heeft dat er een Sataliet uit de lucht geknald gaat worden.

Reken maar dat er de nodige voorbereiding aan vooraf is gegaan en er een hoop hooggeplaatste mensen op de hoogte zijn, dat niemand van deze mensen zelf heeft bedacht dat dit een probleem wordt en ook geen van de adviseurs dit bedenkt is moeilijk voor te stellen.

Een van de eerste vragen die bij een wapentest op tafel komt is: wat kan er allemaal mis gaan/wat zijn de risico's.
Nederland veroordeelt de Russische antisatelliettest van vorige week.
Zo! Nu zal Rusland wel twee keer nadenken voordat ze dat nog een keer doen!
</sarcasm>
Het Kesslersyndroom weer een stapje dichterbij de realiteit... |:(
Ik dacht dat de ISS door de no-fly zone gevlogen was? Natuurlijk ook erg slecht getimed van de Russen, maar als iedereen z'n ogen open houd word de wereld er wel beter op
Ah ja, het is natuurlijk de schuld van het ISS dat de Russen een satelliet uit de ruimte schieten en daarmee rotzooi veroorzaken.
Het is meer dat als het ISS op een plek vliegt waar het niet hoort te vliegen, je de Russen er niet op kan aankijken dat ze in een no-fly zone dit soort acties uitvoeren. Dat lijkt me precies de reden dat no-fly zones bestaan.
Oh er mogen wel raketten vliegen in één no fly zone? Bijzonder... De Russen zijn gewoon dom bezig geweest.
De No Fly Zone lag noordelijk van de Russische kust (boven de poolcirkel). Het ISS vliegt in een baan van ong. 50 graden, dus komt helemaal zo noordelijk niet.
Verder verplaats je een object in een baan om de aarde niet zo makkelijk. Hoger of lager gaat nog wel, maar de inclinatie van je baan aanpassen kost heel veel brandstof. Stellen dat een object in een baan om de aarde dus maar "uit een no fly zone moet blijven" zou een enorm gebrek aan realiteitszin zijn van degene die de no fly zone instelt. Verder is prima bekend wanneer welke satelliet waar overkomt (in LEO ongeveer elke 90 minuten) en op welke hoogte, dus je no fly zone zo instellen dat er geen objecten inzitten is een stuk makkelijker dan die objecten uit je no fly zone houden.

In dit geval hebben de Russen gewoon lui een satelliet gekozen die toch al rondvloog, ipv zoals India een paar jaar terug "netjes" een target in een mooie lage baan te brengen. Daar gaat het ISS de komende jaren nog best vaak voor uit moeten wijken, want de baan van deze brokken ligt momenteel boven die van het ISS, en de stukken zullen dus de baan van het ISS moeten kruisen richting het opbranden in de atmosfeer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee