ISS-astronauten moesten schuilen in ruimtecapsules wegens passerend ruimteafval

Zeven astronauten in het ISS moesten op maandag tijdelijk in ruimtecapsules schuilen. Het ruimtestation dreigde te dicht in de buurt van ruimteafval te raken, melden verschillende media. De situatie aan boord van het ISS is inmiddels weer teruggekeerd naar normaal.

Het passeren van het ruimteafval begon op maandagochtend, meldt Space.com. Het ruimtestation passeerde de 'wolk ruimteafval' ongeveer iedere negentig minuten. Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft aan media bevestigd dat dit heeft plaatsgevonden, maar de NASA heeft nog geen commentaar gegeven over de situatie. Rond 15.30 uur Nederlandse tijd was de situatie in het ISS weer teruggekeerd naar normaal, meldt Roscosmos.

Tijdens de passages rondom het ruimteafval, hebben zeven astronauten uit voorzorg geschuild in hun Crew Dragon- en Soyuz MS-19-ruimtecapsules. Dat is in lijn met standaardprocedures in geval van naderend ruimtepuin. In het geval van een catastrofale botsing, kunnen de capsules snel worden losgekoppeld en terugkeren naar de aarde. De astronauten zijn inmiddels teruggekeerd naar het hoofdstation van het ISS en hebben geen tekenen van een botsing gevonden, schrijft The Independent.

"Momenteel voert de bemanning van het ISS routinematig operaties uit volgens het vluchtprogramma", vertelt een woordvoerder van Roscosmos aan Space.com. "Het ruimteafval, dat de bemanning dwong om ruimtecapsules te betreden volgens de standaardprocedures, bevindt zich niet langer in de baan van het ISS."

Het internationale ruimtestation komt vaker in de buurt van ruimteafval, en wordt vaak verplaatst om brokstukken te ontwijken als daar genoeg tijd voor is. Dat gebeurde vorige week woensdag nog, toen er ruimtepuin in de buurt van het ruimtestation kwam, schrijft The New York Times. Die brokstukken kwamen voort uit een test uit 2007 met Fengyun-1C, een Chinees antisatellietwapen.

Foto ISS via NASA
Het ISS. Bron: NASA

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

15-11-2021 • 18:59

51

Lees meer

Reacties (51)

51
49
20
2
0
9
Wijzig sortering
Het lijkt erop dat er eerder vandaag een test van Rusland is geweest waarbij ze een eigen satelliet hebben vernietigd. Dit staat los van het puin waar ze nu in het ISS mee te maken hadden, maar is natuurlijk wel een opvallend toeval…
https://twitter.com/scigu.../1460240364871245825?s=21
Misschien. Maar wel extra lullig omdat er Russische kosmonauten op het ISS werken/wonen.
Dit is het scenario van Gravity 2013!
Inderdaad ja. Coole film is dat.
Verder totaal geen verhaal, maar echt superspectaculair in beeld gebracht.
Geen verhaal? Niet expliciet (“text”), maar er zit heel veel stilletjes in (“subtext”).

Een heel duidelijke verhaallijn is bvb. die van de “(weder)geboorte” van de hoofdpersoon.

De hoofdpersoon zit in een veilige cocon (baarmoeder), die steeds minder integriteit heeft, heeft flink wat shots aan een ‘tether’ (navelstreng) en rolt zich op een gegeven moment ook op in een bal (foetushouding)

De allerlaatste scène, crasht ze in het water en komt happend naar lucht naar boven…

Zie bvb. ook;
https://gravitymovie.fandom.com/wiki/Symbolism_in_Gravity
Echt een super film en eentje dat je echt in 3d moest gezien hebben. Ik zat op het puntje van mijn stoel, wat een roller-coaster ride was dat!
Tsjah, de Amerikaanse propagandamachine wil de vijandige staten op alle mogelijke manieren zwart maken. De eigen wapentesten zijn altijd veilig en goed, maar oh wee als China of Rusland iets doen..
Zou je je stelling met bronnen kunnen onderbouwen?
Of ben je zelf gewoon anti-Amerikaans en zie je in dit soort berichten een snood plan van de VS om inderdaad andere landen zwart te maken?
Het Tweakers artikel spreekt over China. De waarheid ligt in het middel en het is eigenlijk Mongolië?
Rusland:

https://www.nasa.gov/pres...ment-on-russian-asat-test

Edit:

Maar om eerlijk te zijn, het was de VS die als eerste met dit soort anti-sat wapens begon, Rusland en China proberen nu hun achterstand wat in te lopen.

Eens kijken, welk land ligt een beetje in het midden van China, Rusland en de VS. Nederland?! ;)

[Reactie gewijzigd door Opa73 op 23 juli 2024 15:11]

Ik denk dat je de kaart eens opnieuw zult moeten bekijken hoor. Tussen die drie landen ligt vooral veel water..
Mooie mijlpaal voor ons als mensheid. Het vervult me met trots dat zelfs de ruimte niet een brug te ver is om afval in te dumpen.

Oh en dat er nu zoveel is, dat het een gevaar is voor mensen.
Het valt allemaal wel mee. Het probleem is de baan waarin het draait, het totale afval wat er rond zweeft is klein: https://maps.esri.com/rc/sat2/index.html

Daarnaast zijn de nieuwere satellieten die de lucht ingeschoten worden vrijwel allemaal ontworpen om te vergaan als deze niet meer bruikbaar zijn in de dampkring.
Dat zijn alleen de vastgestelde objecten, niet de kleinste delen afkomstig van eerdere botsingen e.d. Het zijn juist die kleinste deeltjes die het probleem steeds groter maken.
En ondertussen blijven onze biljonairtjes de ruimte volschieten met hun eigen internetsatellietjes..
... die, wanneer ze niet meer nodig zijn, volledig uit hun baan gehaald kunnen worden en zullen verbranden in de dampkring. Daar is wel degelijk over nagedacht.
Allemaal leuk en aardig, tot ze beginnen te botsen. Dan vliegt er genoeg troep een hogere baan in, dat honderden of duizenden jaren nodig gaat hebben voor het een keer neer begint te storten naar de aarde.

Er gaan ~2 satellieten per jaar defect door botsing met ruimtepuin of elkaar.

Dit nieuwsbericht van het ISS is leuk, maar de astronauten moeten meerdere keren per jaar verblijven in de ruimtecapsules.

Er gaan met Starlink alleen al meer satellieten de lucht in, dan dat de mensheid tot nu toe in totaal in een baan om de aarde gebracht heeft. En er zijn meerdere van die projecten bezig. Daarbij komt een groot risico, het wordt zo druk daarboven. Dat 1 botsing al genoeg kan zijn om straks een kettingreactie te veroorzaken die niet meer ophoud tot we opgesloten zitten op onze planeet.

Ik verbaas me er een beetje over hoe weinig we als mensheid hier rekening mee houden. Er is potentieel veel geld te verdienen, dus boeiend.... Maar hoe we nu over de ruimte denken. Zo dachten we ooit ook over de oceanen, de atmosfeer, het land... Dat was allemaal zo gigantisch groot, daar zouden we als mens nooit een effect op hebben.

Ondertussen zijn de oceanen een gigantische teringzooi. Is de atmosfeer wereldwijd veranderd door onze invloed en is op elk stukje land ter wereld onze menselijke invloed duidelijk terug te zien.

Hetzelfde gaat met de ruimte om de aarde heen gebeuren als we als mensheid zo achterlijk door blijven gaan met alleen maar geld verdienen aan de ruimte.
Ik ben het wel eens met je rant maar bij star link is er wel degelijk over nagedacht. De Starlink satellieten draaien in een lage baan rond de aarde en om ‘hoger’ te komen is heel veel energie nodig. Het kost de kleine ion-trusters op de satellieten weken om zichzelf te accelereren en in een hoge baan te komen.

Ze komen daar dus niet zomaar. Als er een defect geconstateerd wordt dan hoeven ze niets te doen en’de-orbit’ de satelliet vanzelf door atmosferische 'drag'.

Er is dus heel veel (kinetische) energie nodig om voldoende delta-v/snelheid te creëren. Er zal dus heel wat moeten gebeuren zoals een explosie en daarna meerdere botsingen met meer explosies om brokstukken in een hoge ‘orbit’ te krijgen. Maar alles werkt continue tegen de zwaartekracht in en keert dus steeds langzaam terug naar de aarde. Ik heb ergens gelezen/gehoord (Scott Manly?) dat zelf al zou Starlink volledig verkeerd gaan, de meeste brokstukken binnen een paar jaar verdwenen zijn. Daarnaast is de kans dat brokstukken elkaar raken enorm klein. De Starlink satellieten hebben allemaal een 500 meter hoogte verschil, je werkt in 3 dimensies. Zie ook: https://satellitemap.space/

De grote afval stukken in hoge ‘orbit’ daarentegen, die zijn erg scary. Vooral de oude 'second stages' van de maan missies.
Je hebt op zich een punt, alleen vliegen de starlink satellieten waar jij het over hebt in low orbit. Daar botsen ze nog met enkele atomen uit onze atmosfeer, dus zonder voorstuwingskracht komen de vrij snel weer naar beneden. Mocht het 1 grote botsing worden, dan is al het puin binnen enkele jaren 'neergestort' op aarde.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @DigitalExorcist15 november 2021 19:33
Verbranden is niet echt een duurzame en efficiënte oplossing natuurlijk. Het is niet mogelijk alle zeldzame elementen weer te gebruiken op die manier.
Nee het is niet de oplossing, maar zorgt wel voor minder ruimtepuin en dat was de scope van dit artikel
Dat valt volgens mij wel nog mee hoor, de hoeveelheid echt zeldzame elementen die in een ruimtetuig zitten zal eerder beperkt zijn. Verbranden lijkt voornamelijk economisch een slechte zaak. Het probleem is natuurlijk terugbrengen naar aarde kost meer gewicht, en dat kost meer brandstof, en dat opzich is ook meer gewicht ... :)
Het gaat vooral om de veiligheid van andere satellieten, astronauten en die van toekomstige lanceringen. Rondvliegend ruimtepuin kan een dodelijke sluier vormen om de aarde, die ons als mensheid de komende eeuwen 'opsluit'. Recycling is in deze kleine hoeveelheden niet zo'n prioriteit, het garanderen van de veiligheid wel.
Over een ettelijke miljarden jaren zullen die elementen wel weer in een ster terechtkomen, ontploffen en op een nieuwe planeet terechtkomen ;)
Ze gaan inderdaad in een ster komen, maar onze ster gaat niet ontploffen. Daarvoor is deze te klein.
Onze zon zal uitdoven tot een witte dwerg en na tientallen miljarden jaren later als een zwarte dwerg.
Ja, het zou mooi zijn als we daarboven een soort van schrootcontainers zouden hebben, waar die sattelieten dan kunnen parkeren voor hergebruik, inclusief opslag van ander metaal/puin. Het wordt ook tijd om minder fragile voertuigen daar naar toe te sturen.
Even er van uitgaande dat die satellieten zich allemaal op ongeveer dezelfde hoogte bevinden, dan bewegen ze zich met snelheden rond de 20.000 km/u in een "schil" om de aarde met een oppervlak van 200.000.000 km2 (de getallen zijn niet precies, maar het gaat me om het idee).
Jouw container en de satellieten hebben allemaal een andere baan en daarom kan dus het snelheidsverschil oplopen tot 40.000 km/u.
Het is erg handig als, op het moment dat je de satelliet in je container wil parkeren, dat snelheidsverschil heel erg veel lager is. Je moet dus die satelliet, die soms een paar ton weegt, in dezelfde baan, met dezelfde snelheid als je container zien te krijgen.
Ik kan dat niet berekenen, maar je hebt daar (per satelliet) waarschijnlijk een behoorlijke hoeveelheid brandstof voor nodig. En dat hebben satellieten niet.
Ja, het zou mooi zijn als we daarboven een soort van schrootcontainers zouden hebben, waar die sattelieten dan kunnen parkeren voor hergebruik
Het probleem is dat grofweg elke satteliet in een andere baan zit, en dat meestal heel erg veel energie kost om twee satellieten in dezelfde baan te brengen. Voor twee willekeurige starlink satellieten, zeker als ze tegelijk gelanceerd zijn, zal het nog wel te doen zijn, maar twee willkeurige satellieten - nee.

Voeg daarbij dat veel satellieten en andere objecten (trappen van raketten) meestal erg weinig brandstof over hebben. En het is meestal ook niet economisch rendabel om overal zo veel brandstof in te stoppen dat het terug kan keren in de dampkring. Nog afgezien van het feit dat die extra brandstof moeilijk afgedwongen kan worden.

Stel je hebt een raket die ruimtepuin op gaat halen. Stel je wilt slechts twee objecten ophalen, die op ongeveer dezelfde hoogte om de aarde draaien, met een snelheid van 28000 km/u, maar in twee verschillende banen, die een hoek van slechts 30° maken. Om van de ene baan in de andere baan te komen, heb je een totaal snelheidsverschil (delta-v) nodig van ca. 14000 km/u. Omdat de verhoudingen tussen benodigde brandstof vanaf het aardoppervlak en delta-v in de ruimte nogal ongunstig liggen, zul je misschien wel met 10 keer zo veel (of meer) brandstof moeten beginnen. Dus een 10x grotere raket nodig hebben...

Feitelijk is het gunstiger (véél gunstiger) om vanaf het eerste stuk ruimtepuin eerst naar een baan om de maan te vliegen, en dan terug naar het tweede stuk ruimtepuin. Dat kost minder brandstof. Stel je voor dat je 10000 stuks (en kleine stukjes) puin op moet halen: 10000 keer naar de maan op en neer. Kost nog steeds heel veel brandstof, en in ieder geval héél veel tijd.
Ondertussen moeten nieuwe missies naar het ISS en andere ongein zoals mars nog wel tussen al die rommel door getimed worden want als er net een zootje van die mini-sattelieten voorbij komt die kapot vliegen (of zweven, hoe je het ook noemen wilt) komt er een claim van een huppeldepup die schade komt claimen... komt dan ook weer meer ruimte rommel van.... De "ruimte" dicht bij onze planeet is al aardig vol rommel en dat wordt alleen maar een groter probleem met meer en meer kans op ongelukken. Wie daar dan weer verantwoordelijk voor is zal ook wel weer een gigantisch juridisch gedoe opleveren t.z.t. Is het de partij die het ISS wilde bevoorraden of is het de partij die al die rommel aan mini-sattelieten heeft gelanceerd....
Waarmee de atmosfeer en de aarde wordt vervuild met verschillende schadelijke dampen.
Ozon is ook een schadelijk gas, en toch zou je doodgaan als er geen ozonlaag was.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kessler_syndrome

Daar is al lang geleden voor gewaarschuwd. Het kan een kettingreactie opleveren.
Waardoor we misschien nooit meer deze aardbol veilig kunnen verlaten.
De aarde is niet goed genoeg dus gaan ze nu ook mars vervuilen.
Ik vraag me altijd af hoe ontwijk je dingen met zo'n ruimtestation?
Volgens mij gaat dit ding ook zo'n 20.000 km/u?
Het gaat niet om de absolute snelheid, als je daarover al kan spreken in de ruimte, maar om de snelheid t.o.v. van het afval dat je wilt ontwijken.
Het gaat niet om de absolute snelheid, als je daarover al kan spreken in de ruimte, maar om de snelheid t.o.v. van het afval dat je wilt ontwijken.
Ja, maar dat snelheidsverschil is ook al snel 10000 km/u... Het snelheidsverschil tussen twee objecten op dezelfde hoogte, maar in twee verschillende banen die een hoek van 30° maken, is ongeveer 50% van de snelheid van elk object. Dus als het ISS 28000 km/u vliegt, en een object in een relatieve baan van 30° slaat in, dan is dat met een relatieve snelheid van 14000 km/u !
Filmtip: Space Sweepers. Koreaans dus hip! :)
Toevallig laatst gekeken. Aardig filmpje!
Ja, erg vermakend.
Jep die geef ik ook mijn duim: een soort Serenity meets cowboy bebop met wat koreaanse ongein er tussendoor gemengd.
Het Kessler syndroom komt helaas steeds dichterbij
Puin heeft een voorspelbare baan. Het ISS ok. Als ze elkaar dreigen te raken is het een kwestie van 45min vantevoren wat gas geven. En dan zit je op het moment van passeren een kilometer hoger dan het puin.

Dat has geven moet toch af en toe gebeuren, anders valt het ISS uiteindelijk zelf uit de lucht.

Als je die 45 min niet hebt, of de wolk puin is te groot, dan krijg je dit.
Update: het blijkt puin te zijn van een anti-sateliet rakettest van Rusland.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.