Brits filmproductiebedrijf wil eerste filmstudio in de ruimte tegen eind 2024

Het Britse filmproductiebedrijf Space Entertainment Enterprise wil eind 2024 de eerste filmstudio in de ruimte uitbaten. De opblaasbare SEE-1-module wordt gebouwd door Axiom Space, wordt initieel gekoppeld aan het internationale ruimtestation en krijgt een diameter van zes meter.

Volgens het productiebedrijf wordt de SEE-1-module eind 2024 gekoppeld aan het Axiom Station. Dat is een toekomstig experimenteel ruimtestation dat ontwikkeld wordt door Axiom Space, een ruimtevaartbedrijf dat begin 2020 door NASA werd uitgekozen om private modules voor het ISS te gaan bouwen. Het Axiom Station wordt vanaf 2024 uitgebouwd via hubs om in 2028 definitief losgekoppeld te worden van het ISS.

De opblaasbare SEE-1-module heeft volgens Axiom-hoofdingenieur Michael Baine een diameter van ongeveer zes meter. Daarin kunnen artiesten, producers en creatievelingen volgens het bedrijf content maken en dat in de ruimte. Space Entertainment Enterprise gaf in de persmededeling geen details over hoeveel een verblijf in de SEE-1-module moet kosten. Het bedrijf zegt momenteel nog in gesprek te zijn met investeerders en commerciële partners en plant in de toekomst nog een fondsenwerving.

Volgens diverse Amerikaanse media zal Space Entertainment Enterprise meewerken aan de film die NASA maakt in samenwerking met de Amerikaanse acteur Tom Cruise. Die plannen werden voor het eerst in 2020 bekendgemaakt. Over de film zelf is ook nog weinig bekend. Volgens Deadline gaat het om de eerste langspeelfilm met een verhaal die in de ruimte wordt opgenomen.

Begin oktober 2021 werd overigens al een film in de ruimte opgenomen. Toen werden kosmonaut Anton Shkaplerov, regisseur Klim Shipenko en actrice Yulia Peresild de ruimte ingevlogen om de film Вызов of 'Uitdaging' te draaien. Dat was de allereerste film die in de ruimte is opgenomen.

Render  Space Entertainment Enterprise met SEE-1-module
Render Space Entertainment Enterprise met SEE-1-module

Door Jay Stout

Redacteur

20-01-2022 • 21:30

35

Reacties (35)

35
34
17
0
0
13
Wijzig sortering
Weet echt niet zo goed of ik hier blij of verdrietig van moet worden.. Wetenschappelijke voortgang en de entertainment industrie zo met elkaar verwoven.
Wellicht dat 'don't look up' nog wat teveel na echoot in mijn hoofd. Maar initieel wordt ik niet heel enthousiast hiervan..
Wat probeer je nou te zeggen? Je zegt alleen maar dat je niet weet wat je ervan moet vinden en je licht niet toe waarom je twijfelt. Wat maakt het nou uit dat wetenschap en entertainment worden verweven? Het een heeft de ander dagelijks nodig en er wordt zelfs een speciale module voor gemaakt. Ik zou dit als een fantastische kans zien om wetenschap bekender te maken bij het grote publiek en om de ervaringen wetenschappelijk toe te passen.
We hebben het over de entertainment industrie en niet over gedegen documentaire makers.. En nee ze hebben elkaar niet nodig, wetenschap is geen zaak van op de wagen springen van een of andere hype.
Extrapoleer dit en vraag je af of wij het ras willen zijn dat in toekomstige geschiedschrijving meld dat onze boost in ruimtevaart, kolonistatie e.d. zijn grondslag had in hersenloze entertainment.. Ik kan dat niet verenigen en bijna niet anders concluderen dat we al full on in een samenleving als idiocracy/brave new world, etc. leven.. Dat is wat ik tussen de regels lees wanneer de entertainment industrie wil investeren in een filmlocatie in/aan? de ISS.
Als het niet eens lukt om dat niveau aan invloed te creëren op aarde waarom zou het in de ruimte met een miljoenen product moeten lukken? Degene die de ROI hiervan heeft bedacht moet een behoorlijk wild idee hebben hoe je hier geld mee kan verdienen of hij is helemaal gestoord om zoveel geld door de plee te spoelen voor de lol.
Het is tot daar aan toe dat je mee lift met reguliere vluchten en bijv het ISS gebruikt als decor maar een eigen studio lanceren en onderhouden???
Onderschat niet dat een langdurig verblijf in andere opstandigheden dan huidige astronauten wel eens tot nieuwe inzichten kan leiden. We weet wat we daar nog uit kunnen leren.
Welke andere omstandigheden?
grote kans dat het niet doorgaat als je het mij vraagt. 2024 klinkt nogal snel dus zal minimaal vertraagd worden, maar kan ook gewoon dat het bij deze aankondiging blijft zoals bij zoveel van dit soort aankondingen.

zie het business model niet echt. mensen de ruimte insturen kost nog steeds een miljoen ofzo dus een acteur en klein camera team omhoog sturen, plus de huur van deze studio zal zelfs voor films met een 100m+ budget nogal duur zijn. en als die dure acteur in de ruimte een ongeluk krijgt zal je ook wel de hoofdprijs mogen betalen.

en dat alles voor een gimmick.
Zo een tien jaar geleden had je de opkomst van bedrijven zoals Uber die geen winst maakten hadden maar toch enorm veel investeerders trokken.

Nu zitten we in een fase waar je niet eens een business model hoeft te hebben maar puur een of andere halve science fiction fantasie om investeerders te trekken. Zie Metaverse, blockchain, cryptocurrencies.
Weet echt niet zo goed of ik hier blij of verdrietig van moet worden.. Wetenschappelijke voortgang en de entertainment industrie zo met elkaar verwoven.
Ik zie het niet anders dan een onderzoeksinstituut toevallig in hetzelfde gebouw als een entertainment bedrijf. Wat is het probleem? Als de filmmakers niet in de weg lopen (vliegen) dan niets aan de hand.
Het ISS op zich en er komen is geen wetenschap. Hooguit engineering. Wel de experimenten die er gedaan worden.

Overigens zie ik het niet gebeuren. Economisch onhaalbaar. Misschien over 10 jaar als er Starships heen en weer pendelen.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 23 juli 2024 07:39]

Ik zie het verband niet? Don’t look up gaat over machtsgeile politiek vermengen met grote corporates die dan samen fake news de wereld insturen voor hun eigen gewin. De ruimte exclusief terrein houden vr overheden is ook niet wat we willen om vooruitgang te stimuleren.

Vooruitgang in wetenschap is een breed begrip.

Dit is iets helemaal anders. Ik zie echt niet wat er mis is met een filmstudio in de ruimte (of andere plaats zoals de maan)? Sommige filmliefhebbers zullen blij zijn dat we eindelijk af zijn van die onnatuurlijk bewegende acteurs ruimtefilms.

De ruimte dat tot voorkort enkel benut kon worden door overheden zal net minder exclusief terrein worden en zelfs neutraal terrein waar iedereen het recht heeft in de ruimte te zijn. Dat gaat natuurlijk gepaard met internationale afspraken zoals in de luchtvaart maar gelukkig is de ruimte zo groot dat je niet moet drummen voor een plek.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 07:39]

Wetenschap kan ook gebruik maken van de entertainment industrie. Zo is er bvb https://angelsanddemons.web.cern.ch

Op die website geeft het cern een wetenschappelijke uitleg over de deeltjesversneller aan een breder publiek, misschien zelfs mensen die nooit interesse hadden getoond in het onderwerp totdat het ter sprake kwam in een film.

Ik zie er wel een use case in.
Zijn opblaasbare modules wel veilig. Er hoeft maar een klein stukje ruimte puin met hoge snelheid doorheen te gaan.

Of moet ik het niet als een opblaas bed zien die lek gaat en leegloopt?
Dat is met het huidige ISS niet anders hoor. Klein ruimtepuin gaat zo snel dat het ook prima door een stalen plaat ramt, dus kun je beter een simpel iets als een opblaasmodule sturen.

Overigens is een opblaasbed een veel groter issue als het lek raakt dan een ruimtestation. De druk in je bedje is veel groter. De delta tussen ruimte en ISS is maar 1 bar, je autobanden doen al 2-3x zoveel. Gevolg is dus ook dat het niet zo snel leegloopt en simpel te repareren is, een simpel stukje tape is al voldoende om het lek te dichten tot een fatsoenlijke reparatie gedaan kan worden.
Gevolg is dus ook dat het niet zo snel leegloopt en simpel te repareren is, een simpel stukje tape is al voldoende om het lek te dichten tot een fatsoenlijke reparatie gedaan kan worden.
En als er iets vastzit, WD-40 erop. Met duct tape ook onmisbaar in de ruimte. ;)
Zijn opblaasbare modules wel veilig. Er hoeft maar een klein stukje ruimte puin met hoge snelheid doorheen te gaan.
Maar dan ga je niet dood aan de 'muren' die op je af komen, want die zetten al uit bij een luchtdruk lager dan de druk die je lichaam zet, maar aan de onderdruk, net zoals bij een gat in een vaste module.

Overigens, en geen idee of ze die gebruiken, zijn er materialen die zichzelf repareren.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 23 juli 2024 07:39]

Zijn opblaasbare modules wel veilig.
Ja, ik heb niets gehoord over problemen met de opblaasbare module die al aan het ISS hangt.
Ja, dit principe op de ideale oplossing om ruimtevaar bereikbaarder te maken. Staal is zeker geen must. Kogelvrije vesten zijn ook niet meer van staal maar van kevlar.

Die opgeblazen structuren bestaan uit 24+ lagen gaande van hitteschilden lucht barrières tot kevlar lagen. Al loopt het onderzoek nog maar het lijkt er op dat ze veiliger zijn dan metalen structuren. Een gaatje is niet zo erg, je moet dat wel repareren maar je hebt tijd, een fietsband heeft malen meer druk in zich.

Het iss heeft meerdere metalen lagen. De eerste verpulverd de meteoriet en de 2de houd de stofwolk tegen. Ik denk dat ze een gelijkaardige strategie toepassen met de flexibele lagen.

Het grootste voordeel is het feit dat je per kg materiaal maximaal volume aan bruikbare ruimtestation kan lanceren. Zo zakt de prijs van ruimtevaart enorm omdat je minder lanceringen nodig hebt per volume.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 07:39]

Ah Scientology Tom gaat dan eindelijk de ruimte in. En het wordt dan wellicht een "film-plek" voor het verder ontwikkelen van het volgende niveau in Dianetics.
Ik moest meteen denken aan een sequel of prequel van Battlefield Earth. :X
Ik kan wel een bepaald film genre bedenken waarvoor dit concept een mooie opening biedt :+
Opgeblazen lichamen, rode koppen en haar recht overeind? Kweenie hoor..
Tom zal waarschijnlijk aan een touwtje terug richting de aardkloot gaan en net boven de grond tot stilstand komen.
Als ik net zo'n bekend acteur als Tom Cruise was zou ik nu laten weten dat ik voor mijn volgende film ook een ruimtevakantie wil en hopen dat de aanbiedingen van slechte maar rijke producers binnen lopen.

Een Hollywood film maken is misschien geen heel nobel doel, maar het levert wel een hoop geld op voor de ruimtevaart en dat verwelkom ik. Al die televisiesatellieten hangen er ook niet alleen om het nieuws uit te zenden.

Punt van aandacht is wel dat we eigenlijk een forse milieubelasting moeten gaan heffen op plezierruimtevaart voordat betaalbaar genoeg wordt dat hele volksstammen een RyanSpace-ticket boeken.
Er is niet heel veel ruimte op het ISS. Daarom hebben ze Tom Cruise gevraagd.
Ach ja laten we een stukje nutteloosheid in de ruimte creëren tot een semi-nuttig iets voor de entertainment :?
Kheb toch liever een klimaat-lab of een plek waar mensen kunnen revalideren of een ziekenhuis een deel van de rommel uitmaken, die we daar gaan maken, dan dit.
Maargoed
Ach, ruimte pioniers mogen van tijd tot tijd ook best wel even wat Netflix streamen, hebben ze wel verdiend!
Het in beeld brengen van de aarde maakt ons denk ik alleen maar meer bewust van hoe klein het eigenlijk is en hoe makkelijk we zo iets kleins permanent kunnen verneuken. Nu kun je zeggen dat dit al jaren kan middels satellieten of vanuit het huidige ISS, maar ik denk dat meer soorten content en breder publiek zal bereiken.
Of de verwondering verdwijnt juist omdat het alledaags wordt.
niet naar de film gaan kijken, als er toch genoeg kijkers zijn om het financieel rond te krijgen dan heb jij er tenminste niet aan bijgedragen
Gerry Anderson zag het al aankomen in 1965... :P
Dit was al te zien de Thunderbids, met aflevering Ricochet. Briljante nostalgische aflevering, hoewel het meer om een radiostation ging.

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 23 juli 2024 07:39]

Fris idee, zorgt weer voor investeringsmogelijkheden. Goed voor ruimtevaart…. maar of het verstandig is om mensen, die voor hun beroep ‘doen alsof’, aan de gevaren van een verblijf in de ruimte bloot te stellen? Wat denken jullie…?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.