Russische module en Nederlandse robotarm zijn aan ISS gekoppeld - update

De Russische module Nauka met daaraan de Nederlandse robotarm ERA is aangekoppeld aan het International Space Station. Kort na het aankoppelen ontstaken de motoren van de module, waardoor het ruimtestation onverwacht werd gekanteld.

Het Nauka Multipurpose Laboratory koppelde om 15.29 Nederlandse tijd aan een dockingpoort van de Russische Zvezda-module van het International Space Station. Volgens het Russische ruimteagentschap Roscosmos duidt telemetrie aan dat het goed gaat met zowel de nieuwe module als het ISS zelf. De module kon zelfstandig aan het ruimtestation koppelen, onder toezicht van kosmonauten Oleg Novitskiy and Pjotr Dubrov.

De reis van de module naar het station verliep niet geheel vlekkeloos. De afgelopen week konden de motoren die de module dichter naar het ISS moesten brengen niet ontsteken waardoor het even de vraag was of die er ooit zou kunnen aankomen. Later werd dat probleem opgelost.

Ook eenmaal aan het station gekoppeld waren de problemen met de module nog niet voorbij. Om nog onbekende reden vuurde Nauka zijn aandrijvingsmotoren plots af. Daardoor werd het ruimtestation tijdelijk met 45 graden gedraaid. Daarna kon een ander aangekoppeld vrachtschip, de Progress 78, het station weer in de juiste positie krijgen om het probleem te corrigeren. Het ruimtestation gebruikt vrachtschepen of crewcapsules om zichzelf naar een hogere orbit te stuwen, maar die worden ook gebruikt om de positie van het station te stabiliseren. Het is nog niet duidelijk waarom de aandrijving aanging. De zeven astronauten aan boord zijn volgens Roscosmos en NASA niet in gevaar geweest.

Nauka werd acht dagen geleden gelanceerd aan boord van een Proton-M-raket. De Russische module bevat ook de ERA of European Robotic Arm, een robotarm die astronauten kan helpen tijdens bijvoorbeeld ruimtewandelingen. Tweakers schreef daarover onlangs een achtergrondverhaal. De ERA lag al jaren op de plank, maar kon alleen samen met de Nauka-module omhoog. Daarvan liep de lancering jaren achtereen vertraging op, om uiteenlopende redenen.

De koppeling van Nauka en ERA is de eerste aankoppeling aan een Russisch segment van het ruimtestation sinds 2010. Om plaats te maken werd de dockingmodule Pirs eerder deze week losgekoppeld van het station. Het is een van de weinige keren dat een deel van het ruimtestation weg wordt gehaald.

De Nauku-module wordt onder andere gebruikt als een plek om de ERA aan te sturen, maar bevat ook een nieuw verblijf voor de crew, een toilet, en apparatuur om water en zuurstof te recyclen.

Update 30/7: Roskosmos, het Russische ruimtevaartagentschap, stelt daags na het incident dat een softwarefout aan de basis lag van de problemen die gisteren plaatsvonden bij de koppeling van de Russische module Nauka aan het ISS. Volgens Roskosmos werden de verkeerde motoren ontstoken door een softwarefout.

“Door een kortstondige softwarefout werd een commando verkeerd geïnterpreteerd en werden de motoren ingeschakeld die instaan voor de terugtrekking”, zegt vluchtleider Vladimir Solovyov in een mededeling.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

29-07-2021 • 21:54

30 Linkedin

Submitter: wildhagen

Reacties (30)

30
29
19
4
0
5
Wijzig sortering
Om plaats te maken werd de dockingmodule Pirs eerder deze week losgekoppeld van het station. Het is een van de weinige keren dat een deel van het ruimtestation weg wordt gehaald.
Ik dacht ik zoek even op er nou precies met die ‘Pirs’ module is gebeurt (of die nog wordt (her)gebruikt of afgeschreven) maar het is dus het laatste.
Pirs was finally undocked on 26 July 2021, at 10:55 UTC, and deorbited four hours later at 14:51 UTC.[1]

Pirs was the first permanent ISS module to be decommissioned, and burned up and disintegrated during atmospheric re-entry over the Southern Pacific.[1]
bron:https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pirs_(ISS_module)
Toch wel bijzonder jammer dat het onceremonieel opbrandt in de atmosfeer, was een zeer mooi museumstuk geweest!
Ja alleen wel heel moeilijk om dat op een fatsoenlijke (lees: betaalbare) manier terug op aarde te brengen. Anders zou het inderdaad wel erg tof zijn geweest.
Niet dat ik een voorstander ben om het te doen, het is duur, onnodig en ben niet zo nostalgisch ingesteld, maar je kan het hele ISS natuurlijk ook gewoon een kilometer of 2000 omhoog schuiven.
Dit zou een enkele Progress nog wel moeten redden en dan kunnen we over een jaartje of 500, als het
goedkoper is, nog is kijken of we het hele gevaarte uit de lucht plukken.

Dat het ISS nu daar niet hangt is overigens om de van Allen belt ( https://en.wikipedia.org/wiki/Van_Allen_radiation_belt ).
Beetje dodelijk en slecht voor apparatuur om daar permanent in te hangen, maar perfecte graveyard baan.
Dit zou een enkele Progress nog wel moeten redden
Een Progress kan inderdaad de baan van het ISS 'boosten'. Maar die gaat nooit het hele ISS 1600km hoger kunnen brengen. De Progress die de Pirs-module ontkoppelde van het ISS moest al extra brandstof meenemen, en die module is een fractie van het totale gewicht van het ISS. Alles naar de aarde terugbrengen zie ik al helemaal niet voor me, wil je dan alle modules stuk voor stuk onkoppelen en op een, nog te maken, ruimtevaartuig laten laden? Dat lijkt me de moeite niet waard.

Daarnaast moet je een ruimtestation onderhouden, je kan niet even de deur op slot doen en over 500 jaar terugkomen. Hij kan lek gaan, kapot, noem maar op :).
Mjah... Heb het snel en grof nagerekend en kom met 1 Progress vol met brandstof (zeg 3 ton) en het gebruik van de trusters van Zvezda inderdaad niet echt veel verder als 150 km hoger... Hebben we er 20 nodig voor een mooie cirkel als baan.
ISS is zwaarder als ik dacht, but again, ben so wie so geen voorstander van dit plan ;)
De space shuttle kon dit misschien wel. Maar volgens mij is er nu geen ruimtevoertuig die zo iets groots kan terughalen.
Dan zou het toch alsnog een bizar dure operatie zijn, voor de leuk?
Mocht de space shuttle nog actief zijn zou die de Nauka module kunnen brengen en de Pirs terugnemen.

Maar dat gaat nu niet meer..
Misschien binnen enkele jaren met een Starship 🤷🏻‍♂️
Dat klopt. De spaceshuttle is het enige ruimtevaartuig dat een module naar beneden kon brengen. Helaas vliegt de spaceshuttle al niet meer sinds 2011. De nieuwe raket van SpaceX, de Starship, zou dit eventueel kunnen doen. Echter is de Starship nog lang niet operationeel. Opbranden in de atmosfeer was dus de enige optie op dit moment.
Ik zie SpaceX dit kunstje nog wel klaren door de veel lagere $/kg van StarShip en de grote vrachtruimte, mits deze gaat vliegen.

[Reactie gewijzigd door Rexus op 30 juli 2021 09:00]

SpaceX heeft een prima $/kg voor de vlucht omhoog. Het idee hier is om een lading mee terug te nemen. Dat was een unieke capaciteit van de Space Shuttle, de meeste andere opties om vracht terug te nemen zijn beperkt tot tientallen kilo's.

Niet dat de Space Shuttle het vaak gedaan heeft; zo is de Hubble gewoon in de ruimte gebleven voor reparaties in plaats van een service beurt hier op aarde te krijgen.
Alhoewel moet je hier wel de vlucht omlaag met de horizontal free-fall in acht nemen.

Het zou interessant zijn om te zien wat een Starship kan doen (mits met een orbital refuel) om eens met een grote weight simulator ter zwaarte van zo'n Pirs Module (a boy can dream) naar beneden te laten kelderen, en zien hoe een starship extra gewicht in z'n neus kan handelen. Vooral als SpaceX die dingen later wil gebruiken voor Cargo, Fuel, Passengers, etc.

Ik zou denken dat ie een paar meter hoger de omkanteling start omdat het misschien meer tijd nodig heeft om te flippen en met meer gewicht uiteindelijk ook weer netjes te laten landen, maar ik ben verre van bekwaam om dat netjes uit te rekenen.

Zijvraag; Starship zou niet kantelen op Mars / Maan, omdat die vertical landing vooral gebruikt wordt om "gratis" met de atmosfeer af te remmen right?
Goh, dat staat inderdaad in de Starship user guide als iets dat kan.
Ik kan mij nog als kind nog een aflevering van het klokhuis herinneren waarbij ze die arm demonstreerde. :)
vast een iets andere insteek dan Silicon Valley en de monkey?
Ik heb begrepen dat de robotarm 35 jaar in ontwikkeling was en 370 miljoen euro heeft gekost. Ik kan alleen maar vermoeden dat het project allerlei vertragingen en tegenslagen heeft moeten hebben. Het lijkt mij dat over zo'n lange periode allerlei technologische ontwikkelingen zich voordoen die de eerdere voortgang sterk verouderd maken.

edit: @XanderHuisman Bedankt voor de tip, ik ga het achtergrond artikel op mijn gemak lezen: reviews: Nederlands project naar ISS - Het verhaal achter de European Robot Arm

[Reactie gewijzigd door sampoo op 30 juli 2021 12:09]

De arm was veel sneller klaar dan de 35 jaar, maar is niet gebruikt waar het oorspronkelijk voor bedoeld was. De arm heeft jaren in opslag gelegen. Er is een heel achtergrond artikel op Tweakers over de arm die dit in meer diepte uitlegt.

De Nauka module had wel veel tegenslagen
Wel tof dat er nog steeds aan het ISS gebouwd wordt. Zeker gezien we toch langzamerhand richting het eind van het ISS gaan. Hopelijk blijft het geheel operationeel tot de 2030 datum die nu rondzwermt over een mogelijk eind van het programma.
Dit gaat alleen wel even met problem. De nauka module heeft zijn stuwrakketen geactiveerd.

Of nja een paar uur terug.

[Reactie gewijzigd door NMN1665 op 29 juli 2021 23:54]

Kan aan mij liggen maar is de getoonde foto dat van een prototype? Schaal is een beetje lastig te zien maar volgens mij moeten astronauten letterlijk met staand in een bakkie aan de arm door de ruimte verplaatst worden toch? Die op de foto lijkt dermate klein dat ik eerder denk aan een paar servo motoren en een arduino en klaar was kees 😂
Het is een schaalmodel ja
Cool, ik heb tijdens een stage bij Fokker Space meegewerkt aan de ERA.
Nooit gedacht dat 'ie na al die vertraging nog daadwerkelijk omhoog zou gaan.
https://photos.app.goo.gl/treC2PGEHq2TcJBX7
jah hij wil nu al teug ;)

ze moeten ff wachten tot ze over rusland vliegen om hem uit te zetten softwarefoutje |:(
zitten er ook monkeys aan boord van het ISS?
ik kan het niet helpen om hieraan te denken:
https://www.businessinsid...ernational=true&r=US&IR=T
(gebaseerd op deze echte technologie)
"softwarefout", oh kan men toch een bug in hun software kraken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee