Dongel om Android Auto draadloos te kunnen gebruiken behaalt crowdfunddoel

Een dongel die bedoeld is om Android Auto draadloos te kunnen gebruiken in de auto, heeft in korte tijd zijn crowdfunddoel op Indiegogo gehaald. Het gaat om de AAWireless, waar de ontwikkelaar van de AAGateWay en een Nederlandse ontwikkelaar achter zitten.

In het afgelopen weekend is de campagne voor de AAWireless begonnen op Indiegogo en in korte tijd is het gestelde doel van iets minder dan 186.000 euro gehaald. Het bedrag zit inmiddels op ruim 236.000 euro en er zijn momenteel 3644 mensen die een bedrag hebben toegezegd. De campagne duurt nog 43 dagen.

De makers presenteren de AAWireless als de oplossing om draadloos te verbinden met de multimedia-unit van de auto, zonder dat er kabels nodig zijn. De dongel bevat hardware voor wifi en bluetooth en werkt door met bluetooth te verbinden en vervolgens de wifi-gegevens naar de telefoon te zenden, waarna de bluetooth-verbinding wordt uitgeschakeld en de verbinding enkel nog via wifi loopt. Gebruikers moeten Android 9 of hoger op hun telefoon hebben en het AAWireless-kastje hoeft enkel in de usb-poort van de auto te worden gestoken. Naar verwachting zal het uiteindelijke product een formaat van 5x5x3cm hebben.

Emil Borconi-Szedressy, de ontwikkelaar van de AAGateWay, zit samen met een Nederlandse ontwikkelaar achter de AAWireless. De Nederlandse ontwikkelaar zegt op Gathering of Tweakers dat het wat de interesse betreft storm loopt. De eerste lading van het product moet in december geleverd worden, al is nog niet duidelijk hoeveel stuks dat betreft. Momenteel verbindt de AAWireless automatisch met de laatst verbonden telefoon, al zegt de ontwikkelaar dat het nog mogelijk zal worden om met meerdere telefoons te verbinden.

Google breidde in maart dit jaar de ondersteuning voor het draadloos gebruik van Android Auto uit naar een aantal Europese landen, maar daar zaten Nederland en België nog niet bij. Dat betekent dat het doorsluizen van apps op de smartphone van de bestuurder naar het scherm in een auto die Android Auto ondersteunt, in ieder geval bij oudere auto's via een bedrade usb-verbinding verloopt.

Door Joris Jansen

Redacteur

07-09-2020 • 17:36

146 Linkedin

Submitter: da_Mastah

Reacties (146)

Wijzig sortering
Wat is het effect op de batterij?
Voordeel van het gebruik met USB-kabel is bij mij in ieder geval dat de telefoon tegelijkertijd opgeladen wordt, en ik in ieder geval geen lege batterij heb na bijvoorbeeld 2,5 uur rijden, navigeren en muziek luisteren.
Ik vind dit dan ook vooral handig op korte ritten. Op langere ritten gaat de telefoon toch wel aan de kabel.
Ik vind dit dan ook vooral handig op korte ritten. Op langere ritten gaat de telefoon toch wel aan de kabel.
Op de korte ritten gebruik ik ook geen navigatie oid
Dan voldoet BT prima, mijn headunit maakt dan prima de keuze om de podcast/spotifystream langs die route af te spelen.

Verder ligt er ook hier een standaard kabel, die snel genoeg is ingeplugd.

Wel rondgekeken naar wireless oplossingen, maar je blijft een tradeoff houden met laden ( wat Qi ook niet zo vlot gaat altijd )
Door de draadloze variant te gebruiken, kun je ondertussen je telefoon aan een snellaad lader hangen, vaak via de sigaret-aansteker. Veel usb-poorten op auto's halen niet de volle snelheid voor uberhaupt normaal laden, laat staan dat het snel-laden ondersteunt. Zo heeft bv OnePlus een eigen technologie en ook vele Quick Charge oplossingen werken dan gewoon niet. Dus met deze methode kun je nog sneller bijladen zodat ie ook weer vol is op je bestemming. Ook bij kortere ritten

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 7 september 2020 22:16]

Ikzelf heb in mijn auto een draadloze lader zitten, voor mij zou dit dan simpelweg betekenen dat ik mijn telefoon in de lader gooi en direct Android Auto kan gebruiken.
En wat kun je hier uiteindelijk dan mee?
Android Auto is een systeem dat normaal gezien bekabeld gebruikt wordt. In nieuwere auto's die dat ondersteunen, kan het ook draadloos. Dit is een dongle die geinstalleerd kan worden in "oudere" auto's zodat het ook draadloos kan.
Android auto is niet te verkrijgen in de Nederlandse playstore. Ik heb het uit de Duitse playstore gehaald, maar ik kan er niet echt enthousiast over worden. Het enige waar je het voor zou willen gebruiken is spraakbesturing, maar die is maar zeer beperkt en vooral zeer langzaam.
'Het enige waar je het voor zou willen gebruiken is spraakbesturing, maar die is maar zeer beperkt en vooral zeer langzaam.
Beperkt en langzaam? Snelheid hangt af van je smartphone, want daar gebeurt de verwerking. Voor de rest praat je tegen Google Assistant, en "beperkt" vind ik toch een vrij slechte beschrijving voor diens feature set.

Enneh, ik gebruik AA voor heel wat meer. Muziekstreaming, Waze of Google Maps, berichten beluisteren en antwoorden. Maar evengoed kleine geintjes als de verwarming thuis alvast aanzetten, de stofzuiger laten uitrukken, reminders zetten.
Ook een leuke: de openingsuren van een winkel opvragen wanneer ik op weg naar huis ben en ik moet iets oppikken.

Google assistant kan echt een pak hoor.
Ik gebruik het via Android 10, geen app moeten installeren.
Grote misser is wel hoe het ding er pertinent in slaagt niet te kunnen navigeren naar een contactpersoon.
:) met voice vanuit maps "Navigeer naar contactpersoon Peter Gras."
}:O "Wikipedia zegt Manuel Patricio Rodríguez García (Madrid of Zafra,[1] 17 maart 1805 - Londen, 1 juli 1906) was een bekende Spaanse bariton en zangpedagoog. Hij schreef een belangrijke lesmethode voor zangers."
|:(
Wel leuk is dat je de openingstijden van een winkel kan opvragen, dat werkt dan weer wel.
Maar een eenvoudig feitelijk rekensommetje (wat is de oppervlakte van een circel met straal van 1 meter) dat lukt dan weer niet.
Ik heb een Samsung S8, dus niet echt een langzame phone. Misschien ligt het aan de auto (Hyondai Ioniq), maar het duurt al heel lang voor hij reageert als je 'Ok Google' zegt. Ik zou er graag mee navigeren, maar 99 van de 100 keer snapt hij niet waar ik naar toe wil, adressen worden niet herkend en contacten al helemaal niet. Kan alles ook aan mij liggen hoor :-)
Tja, ik gebruik steeds Google Play Music en Waze als ik met de auto rijd. Als je dan zonder zuignap in de auto je navigatie kan gebruiken, en als je on screen je playlists etc kan doorbladeren is dat toch wel een heel pak fijner dan de phone-UI gebruiken op je smartphone.
Ik zou dan gewoon de Android Auto app downloaden
Die heeft een super fijne interface voor tijdens het rijden
Dan heb je geen aparte unit nodig in je auto, maar heb je wel het gemak van de interface
Gewoon even zoeken op APKMirror ofzo, werkt echt ideaal
Je kunt Android Auto ook van een betrouwbare APK site halen. Vind het altijd apart dat autofabrikanten aangeven dat Android Auto niet in Nederland beschikbaar is, maar het werkt echt prima én in het Nederlands.

Ik snap dat ze het gebruik van APK sites niet aan kunnen/mogen moedigen, maar het werkt prima.
Het werkt wel, maar wordt niet ondersteund. Licenties enzo.
Dank, dat wordt in 't artikel niet echt duidelijk uitgelegd.
Staat vrij letterlijk in de laatste alinea van het artikel toch?
Google breidde in maart dit jaar de ondersteuning voor het draadloos gebruik van Android Auto uit naar een aantal Europese landen, maar daar zaten Nederland en België nog niet bij. Dat betekent dat het doorsluizen van apps op de smartphone van de bestuurder naar het scherm in een auto die Android Auto ondersteunt, in ieder geval bij oudere auto's via een bedrade usb-verbinding verloopt

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 7 september 2020 18:40]

Staat vrij cryptisch hier. Ik lees in NL en BE is het er nog niet draadloos, alleen via een kabel.

Terwijl er volgens mij bedoelt wordt dat in NL en BE helemaal nog geen officiële ondersteuning is. En in de landen waar het wel officieel is, werkt het alleen met draad bij oude auto's.

Dus ik snap wel dat het niet duidelijk wordt uitgelegd..

[Reactie gewijzigd door hsb85 op 7 september 2020 18:54]

Jawel. Volgens mij eind vorig jaar officieel in NL released met android 10 uit mn hoofd?
Ik heb Android 10 en kan AA niet installeren uit de Play Store (België). Heb wel custom rom maar het feit dat het niet beschikbaar is in de Play Store bewijst dat er officieel nog steeds geen ondersteuning is (voor België, maar ik vermoed idem voor NL).
Je moet het ook niet installeren vanuit de playstore.
Het zit standaard in Android 10.
Het zit NIET standaard in Android 10, hangt af welke GAPPS de fabrikant installeert. Bij de meeste zit het wel standaard op de telefoon tegenwoordig omdat de fabrikant daarvoor kiest. Ik zie dat het in de 'stock' package van GAPPS zit tegenwoordig, vermoedelijk is dat de reden.

In de Play Store vind ik het zelfs niet terug omdat het in België dus officieel niet ondersteund wordt. Als het voorgeïnstalleerd is als systeem app via het GAPPS package kan je wel gewoon updaten via de Play Store.

Het blijft een idioot verhaal van Google. De auto's worden gewoon verkocht met AA ondersteuning in BE/NL maar officieel weigert Google dus ondersteuning.
Vertel dat dan maar niet tegen mijn telefoon. Want na de update van 9-> had ik plotseling Android Auto beschikbaar.
Jij draait met een custom rom. Dat is afwijkend van standaard
Afwijkend van de standaard zeg je, best grappig want eigenlijk is een ROM die meegeleverd wordt met een toestel net afwijkend. Elke fabrikant heeft namelijk een ander idee over welke apps geïnstalleerd moeten worden, de ene al wat meer dan de andere. De standaard is eigenlijk een naakte Android zonder GAPPS of andere toegevoegde apps en daar zit dus ook geen AA tussen.
Tsja, die ken ik van vroeger nog.

Sergeant...IK loop niet uit de maat, de rest van het peloton loopt uit de maat.

Standaard is in de praktijk dat wat je gewoon in de winkel koopt bij bv BelSimpel.
Als iemand daar dan andere software op zet mag hij dat van mij helemaal zelf weten. Maar dan heb je wel wat aan een out of the box toestel veranderd. En dat OOTB toestel kan gewoon AA aan als je je Android 10 update krijgt.
Als je dat na het vervangen van de rom niet krijgt, wie zijn schuld is dat dan?
Het gaat er niet om wie er schuldig is, het gaat erom dat er helemaal geen standaard is zoals jij het laat uitschijnen. Elke fabrikant vertrekt van een kale Android versie en doet daarmee wat hij wilt. Je hebt dus helemaal geen garantie bij het kopen van een Android 10 toestel dat AA erop staat. Omdat het bij de meeste toestellen zo is (vermoedelijk omdat die allemaal de stock GAPPS toevoegen), betekent niet dat iets standaard is... Het is pas standaard als het in het OS zelf is opgenomen.

Wordt een beetje zinloze discussie op deze manier 8)7.
Klopt, omdat die de standaard GAPPS meeleveren in hun ROM en daar zit AA dus in zoals ik reeds uitlegde.

Ik zal het nog even verduidelijken, hier staan ze allemaal: https://opengapps.org/

De meeste fabrikanten zullen het 'stock' pakket installeren, maar alles eronder bevat dus geen AA en kunnen ze in principe ook kiezen.

[Reactie gewijzigd door Largamelion op 7 september 2020 22:11]

Op mijn oneplus 3T heb ik een apk moeten sideloaden. Mijn Galaxy S10+ werkt gewoon out of the box... Eigenaardig verhaal.
.Heeft die 3T dan Android 10?

[Reactie gewijzigd door Ortep op 8 september 2020 09:43]

Nope, zit op stock android. Heb via apkmirror android auto ge-sideload, daarna werkte het, maar niet vlekkeloos. Zo moet ik bijvoorbeeld eerst handmatig spotify openen voordat ik deze via android auto kan benaderen.
Staat er al op. Heb android 10 en geen android auto app. Maar als ik hem verbind met de auto, dan komt de app van android auto gewoon naar boven
Staat anders gewoon in de store inclusief nederlandse reviews:

https://play.google.com/s...projection.gearhead&hl=nl

Edit wel apart. In dit bericht wordt het soort van aangegeven dat de rollout beginnen is, maar een update geeft aan dat het toch ontkent wordt door google:
nieuws: Android Auto lijkt in Nederland beperkt beschikbaar te zijn gemaakt -...

Apart verhaal dit.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 7 september 2020 20:08]

Als ik op jouw link klik staat er letterlijk 'dit item is niet beschikbaar in jouw land'.
Oke ja bij mij niet. Dit is tegenwoordig een system app dus je moet hem preinstalled gehad hebben om via de store te kunnen updaten.

Edit. Even voor de goede orde. Ik kan alleen de website bekijken want geen android apparaat en daar staat verder niet. Mijn vader heeft het echter gewoon op z’n telefoon.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 7 september 2020 22:21]

AA zit al in Android 10 ingebakken zover ik dat begreep. Hiervoor hoef je geen app te downloaden. Dat is wat mij verteld is.

Edit: sorry las over je andere comments over Gapps heen.

[Reactie gewijzigd door Niek H. op 7 september 2020 22:15]

De Pixel telefoons en onder andere de Samsung S hebben al langer ondersteuning voor wireless Android auto. Sinds Android 10 staat Android auto standaard geïnstalleerd op de telefoon en hoef je niet meer te sideloaden. Dit betekent dus ook direct dat het in Nederland en België standaard beschikbaar is als je een telefoon hebt met Android 10

Het probleem blijft echter de ondersteuning van wireless Android auto in jawel de auto zelf. Er zijn weinig fabrikanten van auto’s die deze ondersteuning ingebouwd hebben. Deze dongle zorgt er dus alleen voor dat de usb kabel niet meer nodig is om verbinding te maken tussen de telefoon en de auto. Let wel dat die usb kabel er ook voor zorgt dat de telefoon oplaad, dus daar moet je dan weer iets anders voor vinden. Als de auto geen wireless charging heeft moet je alsnog een usb kabel gebruiken en is deze dongle waarschijnlijk zinloos.

Overigens is het filmpje echt tenenkrommend, maar zo gaan de meeste kickstart projecten.

[Reactie gewijzigd door GHorsie op 7 september 2020 19:13]

Filmpje is echt wel leuk!
Wat is er zo speciaal aan deze dongel? Op Aliexpress zijn er tientallen leveranciers van wireless Carplay & Android.

Vorig jaar heb in mijn oude auto een Wireless Carplay dongle gekocht via Aliexpress, die kostte rond de € 50. Werkte uitstekend op mijn ingebouwde Android media systeem in de auto.

€ 43,77 54% Off | Carlinkit USB CarPlay Dongle/Android Auto for Android Car Android Multimedia Player iPhone Android phone Wireless Autokit Black
https://a.aliexpress.com/_eMgoIB
Sorry, maar dat apparaatje zorgt niet voor Android Auto Wireless. Wel voor Apple Carplay. Dit staat ook vrij duidelijk in de beschrijving.
En die after market Android systemen met android 8 erop zijn naar mijn mening troep.
Investeer dan in een betere radio waar al Android Auto en Carplay opzit.

Mij lijkt deze AAWireless dongle wel handig, ik wacht alleen de review even af. Ben namelijk benieuwd naar het accu verbruik.
apps zoals google maps of youtube op je auto laten afspelen ipv je gsm, als je de ingebouwde navigatie niet leuk vindt of te oude kaarten heeft, ...
Ik heb voor Apple CarPlay deze:
https://carplay2air.com/

Zie in de app ook android, dus werkt misschien ook weL
Wat een prijs! Dan toch maar een kabeltje...
Ik heb hier expres voor gekozen, kabeltjes zijn een ramp voor de connectoren. Is nu instappen en wegrijden. En thuis draadloos laden
Ik zou het liever ook draadloos willen, maar ik vind het gewoon te duur. :+ Met een beetje geluk update mijn Mi 9 telefoon naar Android 11 en dan kan ik het ook draadloos zonder dongle :*)

Als jij er happy mee bent en de prijs het waard vond, is het toch prima. :)

[Reactie gewijzigd door Troetelbeer op 7 september 2020 17:56]

Dan kan je het draadloos mits de auto het ondersteunt en dat hebben ze dus lang niet allemaal
Of via de 12v aansluiting aan draadloos matje in de auto leggen.
maar goedkoper dan een nieuwe auto...
Als je auto geen Android Auto heeft (of in dit geval Apple CarPlay), dan werkt deze dongle ook niet. Dus dan zul je sowieso een nieuwe auto moeten aanschaffen.

Het is enkel om Android Auto of CarPlay draadloos te kunnen verbinden, i.p.v. met kabel. Dure dongle dus.
Ik heb een auto uit 2020, en heb ook nog steeds maar enkel CarPlay middels een kabel. Dus elke nieuwe auto gaat niet op. Dan is dit een uitkomst.
Ik maak uit de laatste alinea op dat men verwacht dat Google dit voorlopig nog niet naar Nederland en België gaat brengen, en er daarom zoveel interesse is? Waar komt die verwachting vandaan?
Oudere auto's hebben die draadloze functie niet, daar is dit kastje voor :) Nieuwe(re) auto's kunnen wel draadloos, wanneer Google dat naar NL/BE brengt.

[Reactie gewijzigd door thomas1907 op 7 september 2020 18:04]

De auto's van Skoda en verlengde van VAGgroep kunnen dit al van december vorig jaar . Ze moeten alleen het mib 3 infotainment hebben (wat ze vanaf aug 2020 allemaal hebben)

Mvg
Lukt me toch niet in een VW passat gte van 2019/2020 (december hem ontvangen).. In het MIB3 systeem word enkel bij carplay gesproken van een draadloze mogelijkheid, niet bij AA..
Alsook hier een uitleg van VW zelf, vers van de pers (email terug gehad vandaag) :
We would need to inform you that whilst Wirelesses Apple CarPlay is already available for your Passat (which is technically classified as a 2020 model year), Android Auto is only available through a wired connection.

The responsible development teams have informed us that they are not yet able to provide a binding date for the deployment of Android Auto Wireless, as they have indicated that there is still work to be done with Google on this feature.

At this point we cannot even confirm if Android Auto wireless will be made available in vehicles that have already been delivered (like in your case), as it is not unlikely that the implementation may only be possible in newer vehicles that will be manufactured in the near future.

[Reactie gewijzigd door jaip op 9 september 2020 23:05]

Waardoor meen je die relatie te zien? In de laatste allinea is alleen een uitleg gegeven dat Google niet van plan lijkt om Android auto in NL en BE te ondersteunen. Er staat niets over populariteit of een suggestie dat deze oplossing daarom populair zou zijn. Om de oplossing te kunnen gebruiken heb je namelijk ook Android Auto nodig en dat heeft in NL en BE juist ook nog geen ondersteuning.
Uit de laatste alinea haal ik dat Android Auto wel in Nederland is, en alleen de draadloze ondersteuning nog niet;
Google breidde in maart dit jaar de ondersteuning voor het draadloos gebruik van Android Auto uit naar een aantal Europese landen, maar daar zaten Nederland en België nog niet bij
In de rest van het artikel wordt verwezen naar de populariteit. Dan denk ik, verder niets wetend van Android Auto, dat dit dan ongeduldige Nederlanders en Belgen moeten zijn die nu geld willen uitgeven in plaats van te wachten.

[Reactie gewijzigd door frickY op 7 september 2020 21:16]

Zolang niet duidelijk is wat Google onder uitrollen of support voor een land verstaat blijft het helaas vaag. Wat het verder nog gecompliceerder maakt is dat onduidelijk is welke merken en welke types daarnaast geschikt zijn voor Android Auto en wat dan de ondersteuning van de autofabrikant is. Daaruit maak ik dan juist niet op dat er een verband zou zijn met populariteit voor deze oplossing. Die lijkt er meer in het algemeen wereldwijd te zijn als ik het zo lees doordat Google deze gewilde oplossing niet levert.
Bij jou is "beidde" ook een linkje toch? Als ik doorklik en in dat andere artikel op de bron, krijg je deze lijst met landen waar dit nu ondersteund werd;
 • Argentina
 • Bolivia
 • Brazil
 • Canada
 • Chile
 • Colombia
 • Costa Rica
 • Dominican Republic
 • Ecuador
 • Guatemala
 • Mexico
 • Panama
 • Paraguay
 • Peru
 • Puerto Rico
 • United States
 • Uruguay
 • Venezuela
 • Australia
 • Austria
 • Germany
 • France
 • India
 • Ireland
 • Italy
 • New Zealand
 • Philippines
 • Singapore
 • South Africa
 • South Korea
 • Spain
 • Switzerland
 • Taiwan
 • United Kingdom
Dit nieuwsbericht gaat dus om een apparaatje voor gebruikers in landen die niet in bovenstaand rijtje staan, die ook draadloos willen verbinden ipv met een USB-kabel.

[Reactie gewijzigd door frickY op 8 september 2020 00:02]

Tof project.. Google is zelf ook super onduidelijk over wat nou precies wireless Android Auto kan en wat niet. Eerst was het alleen Pixel phones maar nu ook high end Samsung. Nog maar te zwijgen over ondersteuning door de auto. "Wisselt" is het beste antwoord op alle Google sites. Hopelijk kan mijn volgende leasebak het out of the box. Wireless CarPlay zou sowieso moeten werken en aangezien ik beide platformen als smartphone heb, ben ik benieuwd welke een plekje gaat krijgen.

Spoiler: Ik gok dat het CarPlay gaat worden.. al was het maar voor FlitsMeister ondersteuning.
Enerzijds zwijgen over de ondersteuning... eens. Maar anderzijds wordt volgens mij een wireless head unit duidelijk als dusdanig gepromoot. Het is praktisch gloednieuw dus hou de regel maar aan dat geen auto nu officieel wireless ondersteund. Dus ook niet auto's die een eigen hotspot kunnen maken.
Mooi om te zien. Toevallig zelf ook gebacked, voor ie 100% was, dus ben benieuwd. Zo'n simpele oplossing is toch altijd nog te prefereren dan een eigen knutsel project natuurlijk. Ben benieuwd of ze alles waar kunnen maken, we gaan het zien.

Het blijft jammer dat dit soort dingen altijd zo traag gaan met automakers, wireless had toch al meteen onderdeel moeten zijn van de standaard. Vooral dat het altijd aan zo'n trage 2 of zelfs 0,5 ampere usb-connector zit, maakt dat je met moderne telefoons je telefoon ook leeg ziet lopen, terwijl ie dus bezig is. Dat is voor mij de hoofdreden om hem niet te gebruiken, vooral voor lange ritten. Of nouja, in mijn vorige auto. De huidige krijgt bij de volgende beurt zijn upgrade :P

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 7 september 2020 19:22]

Dan gebruik je een snellader in de auto. Dan loopt je telefoonaccu niet leeg.

Zoiets bestaat al zeker 5 jaar. Past op elke sigarettenaansteker in de auto. https://tweakers.net/i/4l...QZy40Ql8.jpg?f=user_large

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 7 september 2020 18:46]

Dat kan dus precies niet, want je moet de auto-usb poort gebruiken voor de verbinding.
Nee hoor ik kan de telefoon op alle usbpoorten voorin verbinden met android auto. Is er nog een stel over voor laden en de usb stick enzo.
Alleen de usb poorten achterin die alleen bedoelt zijn voor laden uiteraard niet.
Ja... En die USB poorten zijn verbonden met... Je auto?

Of kan je een 12v USB snellader in je sigarettenaansteker steken en daarmee je telefoon opladen EN android auto opstarten, want dan moet je me die magie toch even uitleggen.
Er is geen specifieke auto-usb poort zoals je dat stelt. En een autolader is iets wat stamt uit de vorige eeuw. Dat is de magie ;) Of bedoel jij met een auto usb poort een usb poort in je auto :9~ Zet je bij elk onderdeel het woord auto ervoor? :Y)

Dus die hele shit met laders die je wilt toepassen etc is helemaal niet nodig.
Degene die dit verhaal start heeft het over 0,5A usb poorten. Dat is denk ik 2001 ofzo? Dat schiet idd niet op dan kan ik het nog enigszins volgen. De magie is gewoon een auto te kopen met fatsoenlijke infotainment en usb poorten zoals we dat anno 2020 gewend zijn (de mijne stamt uit 2018). Mijn telefoon laad netjes op en verbind AA. Helaas geen support wordt voor wireless auto maar ja dat bestond nog niet dus moet ik ze vergeven.
Is knap staaltje techniek dan. Want de meeste USB zijn echt puur voor laden. Als jij met je USB de canbus kan bereiken dan klopt er echt wat niet met de auto. En de fabrikant doet dit zeker niet.
Nee hoor is bij mijn Ford Focus ook zo.. 2 USB aansluitingen voorin en allebei werken gewoon ook voor AA en Carplay.
In moderne volkswagens is dit ook zo, 3 usb poorten voorin - werken alle drie met Android auto of apple carplay
Dit is echt wat je wilt voorkomen eigenlijk maar goed. Omdat het handig is vinden mensen het een prima idee/oplossing.
"je" wil dit voorkomen?
"mensen" vinden het een prima idee?

Kun je wat specifieker zijn waarom dit een slecht idee is, je lijkt er op te hinten dat apple carplay en android auto fundamenteel onveilig zijn. Heb je details over de implementatie waaruit blijkt dat dit onveilig is?

Dit zit al jaren in auto's. Ik heb een passat, modeljaar 2015, daar zit dit dus gewoon in.
Ben er ook wel benieuwd na en dan ook een linkje naar de cases waar dit dan ernstig misbruikt is ofzo, interessante materie..
Is knap staaltje techniek dan. Want de meeste USB zijn echt puur voor laden. Als jij met je USB de canbus kan bereiken dan klopt er echt wat niet met de auto. En de fabrikant doet dit zeker niet.
Hoe kom jij erbij dat deze direct op de canbus zitten ?
imho staan de usbpoorten niet op het voertuigsysteem, maar op het audio/multimedia systeem.

Deze hebben geen invloed op de werking van het voertuig.
De infotainment systeem is wel degelijk verbonden aan de canbus.

Want een technician kan dit gewoon uitlezen om bijvoorbeeld mappen te updaten, radio te updaten of een ander probleem uit te lezen.

Daarom wil je dit voorkomen. Nu zit er nog een beveiliging maar voor hoe lang.

Mijn VW Golf 2005 is de radio, navi ook gewoon op de can verbonden. Ik kan met uitlees apparatuur het bereiken en alles aanpassen zoals serial nummers etc.

Dus als de USB echt verbonden is met de systeem dan vindt ik dat kwalijk. Had niet gedacht. Voor het gros maakt het niet uit die kijken niet verder. Ik heb daarom ook vaak alleen via Aux alles gekopped puur muziek of een externe partij ...
Dit gegeven is al van toepassing sinds jaren ( 15j dus minimaal )
Heb je daadwerkelijke problemen gevonden ?

in die softwaresystemen zit een 'firewall' oplossing, die verhinderd dat je kwalijke zaken kan wijzigen rechtstreeks over de usbtoegang
Maar die kan niet aan de stekker van je Android Auto verbinding. Dat is altijd een aparte USB-aansluiting. Dr zijn wel kabels te koop om power los te zetten van data, maar dat werkt ook niet optimaal omdat veel snellaad systemen dan niet werken.
Niet bij elke wagen is dit een aparte usb aansluiting. In de mijne werkt het bij elke usb poort namelijk.
Elke USB poort die met je entertainmentsysteem is verbonden. Niet een willekeurige 12v snellader.
Misschien dat een draadloze/Qi snellader een oplossing kan bieden?
Dat werkt bij de meeste toestellen niet als je ook al bedraad zit.
Daar heb je een punt.

Ik kwam deze video nog tegen, misschien heb je er wat aan. Op 6:16 komt hij met een oplossing die bij hem werkte. Hier vind je zijn blog die er bij hoort.

Ik kwam ook deze nog tegen, al vraag ik me af of die werkt, aangezien hij geen aansluiting voor een externe stroomvoorziening heeft.

Edit: Ik heb ook de USB-C variant op de website gevonden!

[Reactie gewijzigd door Jarno99 op 9 september 2020 23:29]

Bij mij is die gewoon USB-C dus speciaal niet echt.
Vooral dat het altijd aan zo'n trage 2 ampere usb-connector zit, maakt dat je met moderne telefoons je telefoon ook leeg ziet lopen, terwijl ie dus bezig is.
Dan heb jij een hongerige telefoon... Ik zou eens kijken of je niet het een en ander uit kan zetten want 2 amp zou echt genoeg moeten zijn.
Zou kunnen dat het minder was dan 2 amp, maar feit blijft dat fast-charge dan gewoon niet werkt. Dat ga je niet veranderen.
Als je telefoon leeg loopt als je aangesloten bent op een 2A connector dan stel ik voor dat je een ander kabel gebruikt.

Ik heb hetzelfde probleem gehad waarbij mijn telefoon leeg liep terwijl hij aangesloten was. Het bleek dat de kabel niet goed genoeg was waardoor van de 2A maar 500mA overbleef.
Dan klopt er iets niet, ik heb met Android auto naar +/- 6 uur gereden nr UK zonder problemen. Batterij is constant 100% gebleven,
Tegenwoordig hebben de meeste wagens ook usb-c to usb-c
Nadeel aan dit soort alternatieven is dus wel dat je OS kan besluiten wanneer dit native wordt het dus ineens niet kan werken via deze extra stap. Ik heb zo voor iOS ook overwogen een usb extra aan te schaffen maar als Apple het blokkeert zit je met je dure USB stick... Nu zal Google dat niet zo snel doen verwacht ik... maar stel dat, heb je wel pech.

Ik snap overigens al helemaal niet waarom wireless chargen bijv een optie is en tegelijkertijd bedraad AA of CP aanwezig is... waarom dat niet standaard kan? Stel dan eisen dat je minimaal aan deze systeemeisen moet voldoen om wireless vloeiend te laten werken. Nu hangt je telefoon onnodig aan de accu lader.
Je kunt het overslaan, maar tot die tijd heb je gewoon een x aantal maanden plezier van het product. Bovendien is het bij Android wat minder streng, dus de kans dat dit ineens niet gaat werken, is klein. En wellicht heb je in die tijd alweer een auto die het wel gewoon ondersteund :P
Inhoudelijk is dat dus precies wat ik zeg, alleen plaat ik nu een kanttekening dat voor AA ik al wel genoeg Ali alternatieven voorbij heb zien komen en op YT genoeg werkende reviews zie. Al kosten zelfs die dingen een redelijk hoog bedrag vs toch maar een kabeltje eraan hangen.

Kans dat Google iets verbied is klein, Apple zie ik dit veel eerder doen.

Linksom of rechtsom is het wel een verarming natuurlijk want je mag verwachten dat dit soort “third” party materiaal niet nodig zou moeten zijn om op een display je telefoon content te tonen.
Mijn Skoda Kamiq heeft het gelukkig gewoon ingebouwd. En vanaf android 11 kan mijn telefoon het als het goed is ook.
Leuk project en relatief goedkoop ook. Ik hoop alleen dat ze de techniek beter zullen uitwerken dan de engelse beschrijvingen op hun Indigogo pagina want dat is wel erg Danglish.
Yes we can. I have been doing reverse engineering work on Android Auto for quite a while and I'm pretty well know in the Android Auto community for my other projects, like the Headunit Reloaded app which is nothing less then a software version of an Android Auto compatible car, or the obd2aa app which was the very first app to allow you to display obd2 data inside Android Auto, still is the only one capable of doing that. Chiel is a very experienced developer, with a few years of C++ and Unix knowledge, making us the perfect team to take on these challenges.
De Nederlandse ontwikkelaar dat het wat de interesse betreft storm loopt.
Tja veel auto's hebben niet en dan kan zoiets aangeboden worden voor 50 euro, niet gek dat het interesse groot is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee