Een onderlinge wedloop om de beste oplossing voor de consument aan te bieden noemen we in het kapitalisme ook wel concurrentie.
Het idee is dat er daardoor steeds beter en efficiënter geproduceerd wordt en dat innovatie gestimuleerd wordt.
Tot zover de neo-liberale theorie. Inderdaad, in theorie werkt het zo, in de praktijk heel vaak niet. Ik noem dat dan theoNEEtisch werkt het.
[quote] Als een paar grote spelers op een markt afspreken elkaar niet te beconcurreren noemen we dat concurrentievervalsing of kartelvorming of anti competitief gedrag.[/quote
En dit zien we steeds vaker gebeuren. Deels komt dat doordat de (met name Amerikaanse) aandeelhouders steeds hogere eisen stellen aan de winst, anderzijds gebeurd het doordat bedrijven de concurrentie niet meer aankunnen en dus om te overleven een samenwerking aangaan. Dat laatste zien we heel sterk in de autoindustrie, waar
1) Samsung, Renault, Nissan deelnemingen in elkaar hebben, Mitsubishi zit hier ook in, maar is ietsje vrijer
2) Daihatsu onderdeel is van Toyota, (Lexus is door Toyota opgericht) maar Toyota ook aandelen heeft in Subaru
3) Alfa Romeo, Dodge, Lancia, Maserati, Chrysler, Fiat, Jeep, Ram nu één bedrijf is, Fiat-Chrysler, nadat de samenwerking van de laatste met Daimler/Mercedes is beëindigd
4) VW al decennia eigenaar is van Seat (ooit opgezet door Fiat), Skoda, Audi (NSU+ Auto Union wat weer een samensmelting is van DKW, Horch, Wanderer en het vroegere Audi)
enzovoorts
Maar ook tussen deze conglomeraten wordt er veel samengewerkt.
De eerste generatie Subaru Justy (1984-1994) was een origineel Subaru ontwerp.
De tweede generatie Subaru Justy (1994-2004) was origineel een Suzuki Cultus ( bij ons bekend als 2e generatie Suzuki Swift)
De Subaru Justy 3GX uit 2004 is feitelijk een 4×4 versie van de toenmalige Suzuki Ignis.
De vierde generatie Subaru Justy was een rebadge van de Daihatsu Boon, bij ons bekend als Daihatsu Sirion
De Subaru Justy 2016 is een rebadge van de Daihatsu Thor en Toyota Tank
De Suzuki SX4 (2WD en 4WD versies) is samen ontwikkeld met Fiat (Sedici).
De Opel Vivaro, Nissan Primastar, Fiat Ducato, Citroën Relay, Citroën Jumper, Peugeot Boxer zijn allemaal gerebadgete Renault Traffic's van de 2e generatie, terwijl diens derde generatie ook verkocht wordt als Nissan NV300, Fiat Talento, Opel Vivaro, Mitsubishi Express.
De 1e generatie Seat Alhambra, VW Sharan, Ford Gallaxy, zijn ook identiek, bij de 2e generatie is Ford er uit gestapt.
Enzovoorts Feit is gewoon dat als je een betrouwbare auto zoekt, je ongeacht bij welk merk je gaat shoppen, je een model moet uitzoeken waarvan het origineel ontwerp Japans is, anders heb je gegarandeerd rommel.
Maar niet alleen in de autoindustrie is de concurrentie moordend, en zijn fusies en samenwerking aan de orde van de dag, dat is in heel veel branches zo. Als voorbeeld, kun je de fotocamera-business nemen. Nog niet zolang geleden (2017) is Samsung daar uit gestapt. Eerder (2006) nam Sony de fotografiietak over van "Konica-Minolta" dat zelf verder ging in haar kopieerapparaten, printers, fax-machines en medische image-processing systems. Konica-Minolta ontstond uit een Fusie van Minolta en Konica. Beide bedrijven waren op dat moment al actief in de genoemde branches (al vind je daar voor beiden nauwelijks iets van op Wikipedia) maar Konica had een heel lange geschiedenis in het maken van camera's (1882), film, en laboratorium-apparatuur, stapte in 1988 uit de SLR-fabricage, en rond 2003 uit de overige camerafabricage. Het opmerkelijke is dat Minolta op dat moment in aantallen camera's het op één na grootste bedrijf was in de camera-industrie (Nikon was kleiner, alleen Canon was groter).
Maar ook voor deze stap van (Konica-)Minolta is er een hele waslijst van bekende merken en bedrijven dat van de markt verdwenen is, Epson, Casio, Olympus, Kyocera (Contax, Yashica), Chinon (opgekocht door Kodak), Zenza-Bronica, Petri, Kodak, Polaroid, Agfa, Konica,
Fujica, Minox, Mamiya (1984), Kiron (Kinor lenzen), Komine, Topcon, Miranda, Rollei, Zeiss-Ikon, Voigtländer, Exakta, Ducati. Sommige daarvan bestaan nog en zijn nu actief in verwante branches. Andere merken zijn er (deels) uit gestap, maar zijn later terug gekomen (
Fujifilm, Olympus, Ricoh)
Daar zijn regels tegen omdat het kapitalisme totaal niet meer werkt (voor zover het überhaupt nog werkt tegenwoordig) als dat soort dingen toegestaan zijn.
Tegenwoordig is de marktmacht van sommige partijen zo groot dat ze feitelijk een monopolie-positie hebben of een dominantie die zo extreem is dat het, hoewel het strikt genomen geen monopolie is, het in de praktijk wel zo uitwerkt. Voorbeelden daarvan zijn Microsoft (Office, Windows), Google/Alphabet (advertenties), Facebook (social media), Amazon (boeken), Intel, Anheuser-Busch InBev NV, Illumina, Intuitive Surgical, Corning, Apple, SIRIUS XM, Bosch autoparts.
Dit, in combinatie met het ongelimiteerd geloof bij de meeste Nederlandse en Europese politieke partijen dat de markt alles zal op zal lossen, plus de gigantische lobbies in Den Haag, Brussel, Straatsburg enzovoorts, zorgt ervoor dat in de huidige wereld kapitalisme niet meer werkt, en we in feite richting een combinatie gaan van DDR-dictatuur en facisme (fascisme is verwevenheid van de commerciële industriële en politiek leiderschap onder één elite) George Orwells 1984 maar dan in versie 3.0