Nederland stelt 3,5GHz-veiling voor 5G-gebruik uit wegens rechtszaak

De geplande veiling voor het gebruiken van de 3,5GHz-frequenties voor 5G gaat niet door in april volgend jaar. Deze loopt vertraging op omdat staatssecretaris Mona Keijzer een onafhankelijke adviescommissie gaat opstellen om tot een oplossing te komen met Inmarsat.

In een Kamerbrief zegt Keijzer dat de veiling 'met zekerheid' vertraging op zal lopen. De staatssecretaris van Economische Zaken wil namelijk eerst een adviescommissie instellen, zodat deze een onafhankelijk advies kan geven over hoe de 3,5GHz-frequenties geveild kunnen worden.

Deze adviescommissie is een reactie op een uitspraak van de voorzieningenrechter, die eind juni zei dat Nederland niet het Nationaal Frequentieplan mag aanpassen om binnen de 3,5GHz-band ruimte te maken voor 5G. Satellietbedrijf Inmarsat maakt nu namelijk met een grondstation in het Friese Burum gebruik van die band voor maritiem noodverkeer en zou onder het nieuwe frequentieplan niet langer beschermd zijn tegen interferentie binnen deze frequentieband.

De rechter zei toen dat het besluit om dit plan te wijzigen 'onmiskenbaar onzorgvuldig voorbereid' was. Tweakers schreef eerder een achtergrondartikel over de problemen tussen Inmarsat en de overheid. In theorie zouden Inmarsat en 5G naast elkaar kunnen bestaan, al zou dit wel nadelig zijn voor minimaal een van de providers. Deze provider zou dan frequentieruimte moeten delen met Inmarsat, of niet-aaneengesloten frequentieblokken moeten gebruiken, wat weer nadelig is voor snelheid, latency en energiegebruik.

Wanneer de 3,5GHz-veiling plaats gaat vinden, is niet duidelijk. Keijzer wil eerst het advies van de commissie afwachten. Deze commissie moet nog worden opgesteld en start naar verwachting in oktober. Keijzer gaat de commissie vragen in het eerste kwartaal van 2022 een advies te geven. Daarna moet het ministerie nog kijken naar dit advies, om daarna het wijzigingsbesluit van het frequentieplan en de veilingregeling aan te kunnen passen. Die veilingregeling wordt dan eerst aan de Tweede Kamer voorgelegd, voordat de veiling daadwerkelijk kan beginnen.

Volgens de eerdere planning met de veiling in april 2022, zouden providers de 3,5GHz-frequentieband in september volgend jaar in kunnen zetten voor 5G. Het is niet duidelijk of deze deadline nog gehaald kan worden. Keijzer zegt dat 'het streven blijft' om de 3,5GHz-frequentieband 'zo spoedig als mogelijk beschikbaar te stellen om de 5G-uitrol in heel Nederland mogelijk te maken en aan de verplichtingen van het Europese Telecomkader te voldoen'.

Door Hayte Hugo

Redacteur

03-09-2021 • 13:01

108 Linkedin

Submitter: wildhagen

Reacties (108)

Wijzig sortering
Dit besluit zal dan denk ik ook gevolgen hebben voor de veiling van de 450 MHz band welke nu in gebruik is door Utility Connect voor slimme meters via het CDMA protocol. De huidige vergunning is al een keer verlengd en ik had de verwachting dat deze samen met de 3.5 GHz veiling meegenomen zou worden gezien een veiling organiseren ook niet goedkoop is.
Dat is maar zeer te vraag.

Wat gebeurd er als deze meters niet meer werken? Nou ja eigenlijk niks dan krijg je een brief om je meterstand door te geven.

Wat gebeurt er als deze frequentie niet meer werkt, dan gaan er mogelijk mensen dood.
Toch blijft het apart. Op een commerciele frequentie zet je een communicatie middel in als levenslijn.
Prima dat het er is, maar dat had wel met een dikke disclaimer mogen komen.
Sowieso tot aflopen licentie van de frequenties. Want geloof me, er gaat niet alleen alarm telefoontjes overheen. Maar nog veel meer en dat komt dan ook in gevaar.

Door een '112' op te zetten op deze freq, kapen ze toekomstige toepassingen weg.
Het blijft een apart verhaal. Ik kan nergens lezen dat een overheid deze dienst heeft gewild of aangedragen. Iemand die die info wel heeft?
Je bedoelt dat je niet begrijpt waarom al bijna 40 jaar gebruik wordt gemaakt van deze frequentie voor noodoproepen? Of waarom Nederland internationale verdragen heeft getekend waar deze banden en functies aangewezen zijn? Dat mag zo zijn, maar de rechter, Inmarsat en het ministerie snappen het wel en gaan daar nu samen een nette oplossing voor zoeken.
Nee, niemand leest weer? Ik vroeg om info. Die info zoek ik dus, dat het is aangewezen. Ik kan nergens iets vinden dat het voor noordoproepen gebruikt moet/moest worden.

Als het wel is aangewezen, tja dan super stom van de overheid. Als de licentie eindig zou zijn voor welk gebruik dan ook, tja dan super stom van de eigenaar.

Licentie + Tijd + Commercie = er komt een einde aan.
Licentie + Tijd + Overheid = kunnen zelf kiezen wat ze willen.
Er is een heel achtergrond artikel. Er is een gerechtelijke uitspraak die je kunt lezen. Het is niet aan de mensen hier om jou beperkte kennis en digitale vaardigheden op te lossen. Je opmerkingen en vragen laten zien dat je niet de moeite neemt om te lezen wat de achtergrond is. Je snapt zelfs niet waar mijn sarcastische opmerkingen vandaan komen, terwijl je daar de antwoorden uit kunt halen.

Lees de uitspraak, er is geen licentie er is een verdragsrechtelijke basis.
Ik heb alles gelezen. Als niet expert daarom iets met bomen en bos.

Ik heb even mijn eigen opgeslagen links gesorteerd:
2021-09-03: nieuws: Nederland stelt 3,5GHz-veiling voor 5G-gebruik uit wegens rechtszaak
2021-06-30: nieuws: Overheid mag Nationaal Frequentieplan voor 3,5GHz-5G niet wijzigen va...
2021-06-07: reviews: '112 voor schepen' bedreigt supersnel 5G
2021-05-17: nieuws: Consultatie voor 3,5GHz-veiling die 300 miljoen euro moet opbrengen b...
2021-03-29: nieuws: Satellietbedrijf met schotels in Burum begint rechtszaak tegen verpla...
2020-12-17: nieuws: Overheid veilt 3,5GHz-frequenties voor 5G-gebruik in eerste kwartaal ...
2020-11-08: reviews: Waarom we nog geen supersnel 5G hebben
2018-12-24: nieuws: Overheid veilt 3,5GHz-frequenties voor 5g uiterlijk begin 2022 - update
2018-05-29: nieuws: Beslissing over 3,5GHz-band in Noord-Nederland komt eind dit jaar
2018-05-14: reviews: Providers en 5g in de Benelux: een digitale snelweg met veel obstakels

+

https://zoek.officielebek....nl/stcrt-2020-13725.html
In de afgelopen periode is gebleken dat een oplossing in het kader van internationale samenwerking in principe haalbaar is.
Alle inzet is er op gericht om tijdig, dat wil zeggen vóór september 2022 deze internationale oplossing te realiseren.
Hiermee zal 300 MHz, lopend van 3450–3750 MHz, vanaf 1 september 2022 beschikbaar komen voor mobiele communicatie (5G).
Mocht de internationale oplossing niet tijdig gerealiseerd zijn, dan kan het noodzakelijk zijn om voor een korte periode een overbruggingsmaatregel te treffen.
Op dit moment wordt de kans dat een overbruggingsmaatregel noodzakelijk is als laag ingeschat.
Waar het belang van de nationale veiligheid dit vraagt, zullen in overleg tussen het ministerie van Defensie,
het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de partijen die in de 3,5 GHz-veiling spectrum verwerven,
nadere afspraken worden gemaakt over de (technische) aard en exacte duur van de eventueel te treffen overbruggingsmaatregel.
De in te roepen overbruggingsperiode zal in ieder geval beperkt zijn tot maximaal 6 maanden.

De frequentieruimte tussen 3400–3450 MHz en de frequentieruimte tussen 3750–3800 MHz kan vanaf 2026 opnieuw voor lokaal gebruik ingezet kan worden.
Deze twee blokken van 50 MHz kennen mogelijk beperkingen als gevolg van bescherming van naburig gebruik, namelijk boven de 3800 MHz en onder de 3400 MHz.
Ik lees alleen maar: Overheid bepaald. Toen niemand nog wist van de '112' op zee. Alleen dat de 3.5 GHz band gebruikt werd om 'af te luisteren'. Daar begon het mee. Dus graag linken naar artikelen die wel/nog beter uitleggen hoe de situatie is. We weten we allemaal dat er tig alternatieven zijn voor schip naar satelliet communicatie. We wachten rustig af. :)
Dan is deze uitspraak een verdere uitleg. https://uitspraken.rechts...d=ECLI:NL:RBROT:2021:6106

Heb je daarna vragen, stuur maar. Hier of inPB
Je bekijkt de zaak omgekeerd.
De verlengde vergunning loopt tot en met 17/11/2024. Je zou dan denken dat er nog tijd genoeg is maar tussen veiling en ingebruikname kan heel veel tijd zitten. Voor meer info over dit ondewerp, zie dit topic: [CDMA450 Netwerk] Ervaringen & Discussie.
De PAMR band is niet gekoppeld aan de 3.5 GHz band. Zie hiervoor de recente consultatie over de veiling van de 3.5 GHz. De PAMR band heeft zijn eigen vraagstukken en mogelijk dat de gewijzigde stand van zaken rond het NFP daar effect heeft, maar er is nooit sprake geweest van een gecombineerde veiling.
Dat is nog maar de vraag.
De koppeling van de diverse frequenties icm de diverse gebruikers en mogelijkheden maken bepaalde koppelingen misschien noodzakelijk en bepaalde mogelijkheden niet/matig bruikbaar. Behoorlijk complexe materie...
Nee, niet complex. EZK heeft een apart plan voor de PAMR en een apart plan voor de 3.5GHz
Voor de 450MHz band is het verhaal anders: de netbeheerders wisten dat het gebruik een einddatum had, en hebben willens en wetens de gok genomen.
Ik had begrepen dat er slimme meters* op een te veilen frequentie werken.
Bij navraag aan mijn leverancier was er niets overbekend hoe ze dit gaan oplossen?


Zijn er Tweakers die een overigens een slimme watermeter hebben.
Ik weet dat ze wel eens geleverd zijn maar het nu niet meer mogelijk is voor consumenten.


*die in woningen voor consumenten
Het modemgedeelte kan geupgrade worden naar 4G maar deze operatie kost zoveel dat het waarschijnlijker is dat de huidige aanbieder probeert de veiling te winnen zodat het CDMA netwerk intakt zal blijven.

Volgens mij zijn er op dit moment geen slimme watermeters welke door de waterleverancier op afstand uitgelezen kunnen worden. Ze bestaan wel maar worden niet bij consumenten geinstalleerd.
Ik vermoed dat je op zoek bent naar zoiets: https://www.connectix.nl/...pelen-aan-home-assistant/

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 6 september 2021 13:42]

Uhm, waarom staat het grondstation uberhaupt in Nederland? Het is een Brits bedrijf maar heeft het grondstation in Nederland staan?
Ooit was het grondtstation van het Staatsbedrijf voor post,telefoon telegraaf (PTT) en van groot belang voor internationale telefonie.
Ik heb er begin jaren 90 nog metingen gedaan als medewerker van KPN voor datacommunicatie met de scheepvaart via de satelliet.
Begin jaren 90 bestond KPN nog niet. KPN bestaat pas sinds 1998.

Mogelijk bedoel je PTT.

[edit]
Onder de naam Koninklijke PTT Nederland klopt het. @Ian Wolff heeft gelijk.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 september 2021 00:27]

Ik heb Koninklijke PTT Nederland gewoon afgekort tot KPN, ik wist niet dat jullie zich daar druk over zouden maken. Ik werkte toen voor het Dr. Neherlaboratorium dat onderdeel uit maakte van het hoofdkantoor.
Voor zover ik me herinner was de overgang van PTT naar KPN in 1989.
Op 1 januari om precies te zijn. Beursgang was 1994.
Kan een schaars bewoonde vallei of een bergtop in zwitserland de up/downstream niet overnemen ?
Ik kan me zo bedenken dat dat met de geografische dekking te maken heeft, om op die manier een dekkend netwerk over (vrijwel) de hele wereld zal hebben.

Ze hebben immers meerdere (29 stuks) ground stations, niet alleen in Burum, maar ook in Fucino (Italië) staat er één, net zoals bijvoorbeeld één in Perth, die destijds is gebruikt in de zoektocht maar MH370.
In Australie ben ik ooit eens geweest bij 1 van de 2 wereldwijde duikboot zenders (Perth, of Monkey Mia, te lang geleden). Een iets lagere frekwentie, ditto baudrate en je kunt met minder stations terecht ?
Simpele uitleg. Hoe hoger de frequentie, hoe rechtlijniger het signaal. Lagere frequenties hebben de neiging met de aarde mee te "krommen". Tweede gemaksregel: Hoe hoger de frequentie, des te slechter het ergens doorheen gaat.

Communicatie met duikboten gaat om deze redenen dan ook met een ultralage frequentie die meegaat met de aarde. Nu zijn radiogolven in water weer een verhaal apart, maar goed, je hebt inderdaad minder grondstations nodig. En om exact dezelfde regel heb je met een 3.5GHz signaal een "zicht" verbinding nodig. Staat de andere partij achter de horizon, dan heb je pech. En zoals @Vos021 al zegt. NL ligt mooi in het midden wat satellieten betreft die boven de Atlantische en Indische oceanen staan ...
Ik zou dan toch voor een bergtop in Zwitserland gaan ? Aan de andere kant zou de gemiddelde bewolking ook een rol kunnen spelen bij lokatiekeuze (wolken met bepaalde druppelgrootte houden de Ghz frekwenties tegen). Azoren dan maar ?
Comms op vlf gaan ook maar met een paar bits per seconde hè. Is vooral tactische info die wordt overgeseind naar de duikboten Spraak gaat 'm niet worden. Werkt wel tot 100 meter onder water, dat dan weer wel. Én een heul lange antenne die uitgerold moet worden achter de subs. Overigens doet Inmarsat niet enkel maritiem noodverkeer/navigatiewaarschuwingen. Ook de luchtvaart maakt gebruik van Inmarsatdiensten.
Cruiseschepen ook, zijn wat mensen op een vervelende manier achter gekomen :) Wat ik niet wist is dat Inmarsat ISDN1 en ISDN2 ook in het pakket heeft, voor zolang dat nog duurt, in Europa is elke telco dat aan het uitzetten of heeft dat inmiddels gedaan.
Omdat de Britten wel verder vooruit hebben gekeken en wel 5G willen? O-)
Omdat Nederland een stabiel land is om je te vestigen misschien?
Wel een beetje jammer dit. Je moet toch iets, en hoe groot was de afstand die je moet aanhouden ook alweer?
Wat is (los van het maatschappelijk nut) het bedrijfsmodel van die dienst, welke omzet draaien ze ten opzichte van uitmelken/verkopen door de regering van de frekwentieband en dan nog eens belasting heffen over de mobiele omzet ? Miljoenen versus miljarden ? Dan weten ze in den haag wel een zwachteltje, regeltje, of potje te maken ...
(kosteloos)
Zie, of beter geschreven, Lees (Voer) om kennis te vergaren en daarmee tot een betere eerste mening te bekomen.
Dat 'gezegd' hebbende , blijkt de politiek toch wel een afspiegeling te zijn van de samenleving (mede door andere (eerste) meningen van andere posters).

Zoveel ministeries die hiermee gemoeid zijn en dan dit verdrag over het hoofd zien, of er te lichtzinnig over besluiten met €tekens als disbalans.

[url]https://uitspraken.rechts...d=ECLI:NL:RBROT:2021:6106[/url]
(dank aan @Raindeer die deze link al éérder had medegedeeld)


2. Inmarsat is een van oorsprong intergouvernementele organisatie die in 1979 werd opgericht om uitvoering te geven aan het in dat jaar in werking getreden Verdrag inzake de Internationale Organisatie voor Mobiele Satellieten (IMSO-verdrag) van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Zij levert met haar satellieten in de 3,5 GHz band (de zogenoemde “downlink”: het ruimte-naar-aarde segment) wereldwijd communicatiediensten waaronder ten behoeve van essentiële nood-, spoed­en veiligheidscommunicatie voor de scheep- en luchtvaart. Inmarsat verleent, sinds haar privatisering in 1998, ook commerciële diensten, bijvoorbeeld voor NAVO- en humanitaire missies, waarmee zij haar (kosteloze) dienstverlening voor de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie bekostigt.
Het grondstation van Inmarsat in Burum, op de grens tussen Friesland en Groningen, is volgens Inmarsat cruciaal voor het afwikkelen van verkeer van de satellieten ten behoeve van gebruikers in grote delen van de wereld (tussen de poolcirkels en van het Panamakanaal in het westen tot aan de oostkust van China). Via Burum worden volgens Inmarsat jaarlijks ruim 1000 noodoproepen en de daarop volgende communicatie met reddingsdiensten verwerkt. De communicatie verloopt via het Wereldomvattend Maritiem Satelliet-Communicatiesysteem (Global Maritime Distress en Safety System; hierna: GMDSS) en de Aeronautical Mobile-Satellite (R) Service (AMS(R)S). Het gaat grafisch om het volgende: (... klik link!)
Dank voor deze bijdrage. ALs ik het mag samenvatten: eerder non-commercieel, geen stichting maar landgrensoverschrijdende samenwerking.
Omdat vanuit NL satellieten in 2 oceaanregio's aangestraald kunnen worden. (Indische Oceaan en Atlantische Oceaan). Dat is voordelig, scheelt een grondstation.
Ah okay. Bedankt voor de info.
't Aardige is dat dat station ook wordt gebruikt door de AIVD/MIVD en grappig genoeg de Amerikaanse overheid. Daar hoor ik niemand over. Als je een satelliet signaal keurig richt, dan heb je geen heel grote schotels nodig, die signalen zijn hard genoeg. De grootte van de schotel is nodig om communicatie op te vangen die eigenlijk bedoeld is voor "interessante landen" voor afluisterende partijen. Stel even dat een satelliet boven Afrika/Midden Oosten aardig de grenzen daar volgt, is het niet zo dat het signaal accuut weg is bij de grenzen. Het wordt alleen heel veel minder. En dan is de grap, als je de ontvangende antenne steeds beter (lees: groter) maakt, dan kan je dat signaal keurig horen.

Kortom, Inmarsat verplaatsen is prima mogelijk, dat satelliet signaal is hard genoeg om ergens in de buurt van NL - maar zonder 5G - te ontvangen, een oud booreiland ergens tussen de UK en NL lijkt me prima geschikt. Voor de afluisterende partijen is het echter heel veel lastiger. Het minieme signaal wat ontvangen wordt, wordt wellicht overstemd door 5G. Maar als ze een spaak in het wiel hadden willen steken, hadden ze dat keurig op de achtergrond gedaan en hadden wij dat nooit geweten. Het lijkt er dan ook op dat dat niet meer zo belangrijk is. Leuk feitje wellicht: Een collega die daar eens moest zijn vertelde dat er delen zijn in dat grondstation die US Only zijn. Spannend hoor!

>Edit: Link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 3 september 2021 20:42]

Dus samengevat:
Inmarsat de coverstory. Deze kwestie gaat om de AIVD.
Voorheen had de PTT daar een grondstation voor communicatie met andere continenten. Later zijn daar afluisterschotels geplaatst en heeft Inmarsat schotels voor het bieden van telecommunicatiediensten op zee.

Er is weinig bebouwing daar in de wijde omgeving, dus weinig stoorzenders die daar op storen.

https://goo.gl/maps/u9mFzy98QMR16r2y7

Kijk maar eens rond op die maps link. Er is daar vrijwel niks op een paar dorpjes na.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 4 september 2021 13:04]

Neem een oud boorplatform, meestal liggen die in de zee en redelijk, zo niet, helemaal buiten bereik van 5G.
Plemp daar zo'n Immarsat grondstation op.. (sea station?)
"Haagse bronnen melden wel dat een booreiland op zee niet geschikt is, omdat er daar ook verstoring kan optreden." Zie: https://nos.nl/artikel/22...-verhuist-naar-buitenland

De nieuwe locatie zou in ieder geval binnen de rood, groen en zwart dekkingscirkel moeten vallen:
https://jk-5-media.fra1.d...e-interception-19-728.jpg. Wellicht is het eiland Bioko (Equatoriaal-Guinea, net onder Nigeria) dan een betere optie, daar is nog geen 3.5 GHz vergunning afgegeven.

[Reactie gewijzigd door Zxui op 3 september 2021 14:51]

Ik geloof dat er een verschil is tussen de afluisteraars en Inmarsat. Het signaal van de Inmarsat satelliet is hard genoeg om met een beperkte schotel te ontvangen. De afluisteraars hebben echter grote "oren" nodig om heel zachte signalen te horen. Ze willen zeg maar een kaars zien branden, maar dat mislukt straks omdat 5G dan een soort schijnwerper is die er naast staat. En dan brandt de kaars wel, maar zie je hem nooit meer. En daarmee verliest men de afluisteroren daar. Inmarsat in zijn eentje kan prima naar zo'n oude boortoren. Alleen die afluisteraars niet. Maar dat er überhaupt over gesproken wordt en dat het niet stiekem geblokkeerd is om die reden zegt genoeg, de aandacht is verplaatst naar digitale oren.
Even verhuizen naar Equatoriaal Guinea :+
Kan niet vanwege veiligheidsaspecten en juridische situatie vanwege internationale staatsrechtelijke overeenkomsten.
Onzin!
Daar zit heel veel beweging in.

Een Land-Earth Station (LES) heeft letterlijk vaste grond onder de voeten nodig.
Stabilisatie is echt geen optie.
Niet bepaald tof voor degene die daar werken, als het tenminste een bemand station is, dat weet ik niet.
Waarom niet tof? Omdat ze daar dan geen 5G op 3.5 GHz op hun booreiland kunnen hebben?
Ik dacht meer aan het woon-werk verkeer wat dat met zich mee brengt ;-)
Ahhh voor de servicemonteurs die aan de apparatuur moeten werken. Dat is kostbaar inderdaad.
Nee, dit station is 24/7 bemand met mensen. Operators, engineers, monitoring etc. Het is niet zo dat dit "zo maar blijft draaien". Dus een booreiland is hoe dan ook geen optie als je de kosten nog enigszins binnen de perken wil houden.
Gewoon niet meer in gebruikte olie/gaspijplijnen gebruiken, kunnen ze meteen hyperloop oplossingen testen. Wellicht tips vragen bij Georgi Koskov (a.k.a. Jeroen Krabbé).
Gaan we hier als land niet door achterlopen Europees of wereldwijd gezien door deze uitstelling? Volgens mij is immersat een commerciële instelling en minder ''belangrijk'' dan onze infrastructuur.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 3 september 2021 14:39]

Noodoproepen beschouwen als minder belangrijk gaat mij toch echt te ver.
Probleem is natuurlijk ook dat als Inmarsat op een ande frequentie moet werken dit nogal wat gevolgen heeft

Als de oplossing makkelijk geweest was, had de rechter daar echt wel een uitspraak over gedaan
Dit is ook infrastructuur ..... voor de scheepvaart.
Inmarsat is een wereldwijd opererend bedrijf, en Nederland moet voldoen aan EU regelgeving over deze frequenties. Waarom is er in NL een probleem met Inmarsat? Dat zou toch op zijn minst in heel de EU een probleem moeten zijn?
Dat heb ik inmiddels verduidelijkt :) Inmarsat heeft in het Friese Burum een grondstation die middels de 3,5GHz-band verbinding heeft met satellieten voor het maritiem noodverkeer.
Een deel van de betreffende 3,5 Ghz ruimte wordt gebruikt voor de download verbinding, dus van de satelliet naar het grondstation. Het satellietgebruik had een beschermde status in het nationaal Frequentie Plan, en het (voorgenomen) besluit van de Overheid was om die bescherming niet meer te handhaven.
Het is niet zo dat Inmarsat de frequentieruimte niet meer zou kunnen/mogen gebruiken, dat mag gewoon , Er is geen vergunning voor Inmarsat nodig om te ontvangen (ontvangen mag altijd, zenden in de 3,5 GHz valt in dit geval niet onder nederlandse wetgeving want dat doet de satelliet) maar er ontstaat een risico op interferentie met 5G gebruikers,

Het is niet zo dat nu de volledige nationale 3,5 GHz (5G) uitrol stil moet komen te liggen:
1) je kan een deel van de freq.ruimte (dat deel dat inmarsat benut) niet toewijzen en buiten de veiling houden. Dan wordt echter de ruimte in de vergunningen beperkter.
2) Je kan de gehele band toewijzen en veilen, maar dan een beperking opleggen voor het gedeelte dat inmarsat gebruik (dat betekent dat in een deel van Noord Nederland dat stukje frequentieruimte niet gebruikt wordt). Dat zou kunnen betekenen in 2 ipv in 3 netwerken 3,5 GHz kan worden gebruikt in Noord nederland (5G is er dan wel, maar in andere frequentiegebieden). Derde netwerk is dan als het ware een 'lokaal' netwerk.
3) Als bij 2) maar met verplichting tot bieden van nationale roaming in de 3,5 GHz (kan dat technisch?)
3) Inmarsat kan wellicht bandfilters toepassen of andere beschermende maatregelen om de restrictie zone zo klein mogelijk te maken
Een optie warbij 1 vd 3 een nadeel heeft, kun je niet maken. Dan is die provider ten dode opgeschreven en heb je nog maar 2 echte concurrenten.
Thanks, heb het stukje over de vergunning en Inmarsat aangepast :)
Een verhuizing naar Rottummerplaat zou IMHO ook een oplossing zijn ? Ik weet niet wat het bereik van mobiele telefoons is, maar zeg 5 km. Geen 3,5Ghz gebruiken vwb zendmasten daar en bob;s your uncle ?
Het grondstation van inmarsat voor deze frequenties staat in Nederland (Burum). Daarom is het gevoelig voor storingen binnen ons land. De rechtszaak gaat over het verhuizen van dit grondstation
Het zijn de grondstations (LES) die er last van hebben. En daar zijn er niet zoveel van in de EU. (Burum en Fucino meen ik)
Als je nou even de moeite had genomen om het linkje in het artikel te volgen naar het achtergrondartikel...
Zie: reviews: '112 voor schepen' bedreigt supersnel 5G
Dat maritieme verkeer maar naar de Midden of Lange Golf frequenties ('t is toch maar spraak...)?
Dat is onrealistisch, als het van een satteliet afkomt weet je (vrijwel) zeker dat het goed aankomt, over HF ben je afhankelijk van atmosferische condities die vaak wisselend zijn en het feit dat veel apparatuur in een schip voor HF-storing zorgt. Ook zijn redelijke antennes om te zenden op HF vrij fors, terwijl (als ik mij niet vergis) inmarsat een apparaat niet groter dan een bloempot op het dak van het schip vereist
Lees dit maar eens op https://t-n-d.nl/maritieme-satellietcommunicatie
Dan zie je dat het meer dan spraak alleen is.
Op nu.nl las ik een reactie dat dat grondstation helemaal niet zo'n last had van het 5g verkeer op dezelfde frequentie mits er een beperkte ruimte rondom burum vrijgehouden zou worden oftewel: technisch zou er helemaal geen echt probleem zijn. Iemand daar meer info over?
neem dit met een korrel zout maar als ik me goed herinner zit als men dat uitvoert een groot deel van friesland(?) zonder 5G

maar nogmaals neem dit met een korrel zout
Men zit dan zonder 3.5 GHz. Wat jammer is, maar de hogere frequenties zijn nu juist voor de dichtbevolkte gebieden (korter bereik, meer capaciteit per m2).
Het lijkt me dat ze meer iets beloofd hebben in een veiling wat niet waargemaakt kan worden.
Verder heb ik geen idee over de bandbreedtes, maar er is behalve in 3.5 GHz natuurlijk ook 2.5 GHz, 1800 MHz, 1900/2100. Maar die 3.5 GHz heeft wel het meeste bandbreedte lijkt het.
dat zou ook goed kunnen het fijne weet ik hier ook niet van
Ik weet niet hoe het werkt hoor, maar Friesland is niet heel erg dichtbevolkt. Kunnen de andere frequenties deze capaciteit opvangen?
uit wat @sympa zegt wel als ik hem goed begrijp zie zijn reactie
kunnen ze niet gewoon een uitzondering maken voor het specifieke gebied waar het hier over gaat? Dit hoeft toch geen impact voor heel Nederland qua veiling te hebben?
Dan opent je facebook messenger maar wat langzamer op je smartphone als je in een straal van 30km rondom dat station bent, boeie... first world problems.

[Reactie gewijzigd door tyrunar op 3 september 2021 16:27]

Inmarsat wil uitgekocht worden niet voor de prijs die een verhuizing kost maar voor een aanzienlijk percentage van de winst die de Nederlandse regering kan halen.

Dit is gewoon koeienhandel.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 5 september 2021 19:16]

Vergeet niet dat dit noodverkeer van de scheepvaart van (levens)belang is. Het loopt via satellieten waarvan het grondstation in Burum staat. 5G zal de ontvangst daar verstoren. De overheid is daar nogal makkelijk overheen gestapt en vond dat inmarsat maar gewoon zijn boeltje moest pakken, en verkassen naar…….. ja waarheen?. Dat gaat natuurlijk niet zomaar vanzelf, dus de uitspraak van de rechter was absoluut terecht.
Ben benieuwd of de commissie een oplossing voor deze impasse ziet. Het is niet zo eenvoudig.
Aan de andere kant heeft Inmarsat al jaren geleden te horen gekregen dat die verhuizing nodig zou zijn en zijn pasgeleden pas begonnen met überhaupt de voorbereidingen te treffen. Zo kan ik het ook.
Een verhuizing omdat mensenlevens blijkbaar minder belangrijk zijn dan een paar miljard in de staatskas.

Want laten eerlijk zijn daar gaat het over.
Je kan niet beweren dat mensenlevens niet belangrijk zouden zijn, juist omdat verhuizen mogelijk is.
Daarbij kan je net zo goed stellen dat het niet willen verhuizen om geld gaat, terwijl men dan zowel het belang van mensen in nood en het algemeen belang zou steunen.
Verhuizen is zo goed als niet mogelijk, hier staat ergens een plaatje, en daarin zie je dat er een smalle band is en daarin moet je verhuizen. Zodra iemand bedenkt ow daar wil ik bereik hebben kan het daar niet staan.

Verhuizen is geen goede oplossing, maar verschuiven van het probleem. De enige oplossing is zorgen voor een wereldwijde set (of in ieder geval per regio) van noodfrequenties welke dus ook zo lang ze in gebruik zijn niet vrijgegeven worden.
De enige oplossing is zorgen voor een wereldwijde set (of in ieder geval per regio) van noodfrequenties
Wie gaat alle communicatieapparatuur aan boord van de schepen aanpassen én betalen?
Dat zeg ik niet. Wat ik zeg is dat je wereldwijd afspraken moet maken om zoiets te voorkomen. Stel je pakt een andere frequentie. Wie garandeert dat het over 10 jaar niet weer moet gebeuren?
Optimist. Je hebt volgens mij dan nieuwe satellieten nodig
Wat is goedkoper 11 nieuwe satellieten of een miljoen nieuwe apparaten voor aan boord?

Hebben we het niet over de milieu-aspecten van goed werkende spullen gedwongen vernieuwen.
Een verhuizing omdat mensenlevens blijkbaar minder belangrijk zijn dan een paar miljard in de staatskas.
Dit is toch altijd zo, aan een mensenleven hangt een keiharde prijs, dit is ook gewoon zo in de zorg. Of denk je dat ze miljoenen gooien in elke patiënt?

De vraag is echter of de staat niet op de juiste manier heeft afgehandeld en laten we eerlijk wezen, dat doen ze regelmatig niet. Het is imho ook te nuts voor woorden dat 1 grondstation de hele 5G uitrol in Nederland tegenhoud. En dat van iemand die helemaal geen interesse heeft in 5G...
Als Inmarsat op tijd was begonnen met de verhuizing (zoals @triflip al zei is dit al sinds 2007 bekend), waren ze klaar geweest voordat de eerste 5G-modems überhaupt uit de fab waren gekomen. Dan was downtime niet eens een optie geweest, omdat ze gewoon ruim de tijd zouden hebben gehad. M.a.w.: als Inmarsat op tijd hiermee was begonnen, was er helemaal geen gevaar geweest voor mensenlevens. Zij hebben er zelf voor gekozen om dit niet te doen.
Tja beslissingen nemen terwijl je mogelijk partijen mist is natuurlijk wel makkelijk.
Het World Radio Conference wordt gehouden door het ITU, wat onderdeel is van de VN. Inmarsat is ook gewoon lid van het ITU en heeft daarom bij het WRC gewoon inspraak op zaken in behandeling

Net als elk ander heb je goed recht op je mening, maar misschien is het handig dat je je hierin verdiept voordat je die mening vormt, want de bovenstaande quote is gewoon een keiharde onjuistheid.
Het gaat ook over het net zoals de rest van de wereld nieuwe technieken (5G) willen gebruiken op bepaalde frequenties. En in de toekomst deze frequentie mogelijk ook voor 6-7-8-9-10G kunnen gebruiken. Als wij niet meegaan hierin dat klagen we over 10 jaar dat we achterlopen op de rest van de wereld en dat we een 3de wereld land zijn wat betreft mobiel internet.

De overheid kan ook beslissen om 100mhz toe te kennen aan Immarsat maar ze hier net zoals de andere providers moeten flink voor laten betalen en voor hen een uitzonderingsclausule inbouwen dat ze geen 5G netwerk hoeven op te zetten. Immarsat is gewoon een commercieel bedrijf wat goed verdiend aan de overheid dus dit lijkt mij een prima oplossing.

Maar daarnaast stelde het World Radio Conference al in 2007 dat 3,5ghz voor mobiele communicatie gebruik ging worden en zijn in dat zelfde jaar al testen uitgevoerd op 3,5ghz. Ze hebben bij Immarsat dus ook met de kop in het zand gezeten.
Maar daarnaast stelde het World Radio Conference al in 2007 dat 3,5ghz voor mobiele communicatie gebruik ging worden en zijn in dat zelfde jaar al testen uitgevoerd op 3,5ghz. Ze hebben bij Immarsat dus ook met de kop in het zand gezeten.
Knap als een bedrijf in 1979 al zou kunnen weten wat er 27 jaar later wordt vastgelegd.
Inmarsat is een Brits telecommunicatiebedrijf opgericht in 1979 gespecialiseerd in telecommunicatiesatellieten, oorspronkelijk als een intergouvernementele organisatie. Het had in 2005 elf geostationaire telecommunicatiesatellieten en meer dan 29 grondstations. bron
Tja leuk dat ze in 1979 zijn opgericht, ze hebben nog steeds sinds 2007 de tijd gehad om zich voor te bereiden op de komst van mobiele communicatie op 3,5ghz.

Bedrijven moeten nu eenmaal dealen met veranderen dus ook Inmarsat.
Tja beslissingen nemen terwijl je mogelijk partijen mist is natuurlijk wel makkelijk.
Wel echt megatypisch dat de de suggestie gelijk is om het Noorden (wederom) achter te stellen. Zolang de Randstad maar niet getroffen wordt!
dat is echter niet mijn bedoeling. Ik woon zelf overigens niet in de Randstad.
En ik neem zelf graag genoegen met een mindere verbinding ten gunste van een wereldwijd nut zoals deze. Zoals gezegd: het is een luxeprobleem dat je instagram een seconde minder snel laadt. Heb ik graag over voor een veilige wereldzeevaart.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee