Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Column - 5G heeft nog weinig waarde, maar al wel een prijs

14-02-2021 • 06:00

163

Column: 5G heeft nog weinig waarde, maar al wel een prijs

Je kunt het een doordacht plan noemen; Samsung zou de Galaxy S21 goedkoper hebben gemaakt dan de S20. Dat was de boodschap die Samsung wilde verspreiden en die strikt genomen ook waar is. Die lagere prijs is 899 euro, tegenover 999 euro vorig jaar. Het verschil? Vorig jaar was er nog een goedkopere versie zonder 5G en die is er nu niet. Het is een van de onzichtbare gevolgen van de introductie van 5G.

De druk vanuit de telecomindustrie om snel de stap naar 5G te maken is gigantisch. Tot nu toe heeft dat ons als gebruikers niets opgeleverd. Het huidige 5G zoals we dat in de Benelux hebben, werkt op een frequentie die zoveel lijkt op 4G, dat het nauwelijks sneller of zelfs langzamer is. Als je al 5G hebt als je telefoon zegt dat je dat hebt, want de regels over wanneer je het 5G-icoon boven in beeld mag zetten, zijn nogal raar. Als de telefoon 5G ondersteunt en de zendmast ook, mag er al '5G' staan, ook al maken telefoon en zendmast contact via 4G. Het voelt toch een beetje aan alsof je op je cv zet dat je een universitair diploma hebt omdat je naar de universiteit had kunnen gaan en de universiteit jou zou hebben geaccepteerd, terwijl je nooit op de campus bent geweest.

Dan de telefoons: toestellen als de Galaxy S21 komen dus alleen nog in 5G-varianten, maar intussen hoef je geen dure telefoon meer te kopen om 5G erin te krijgen. Een 5G-telefoon is er al voor ongeveer 210 euro en die prijs zakt elke maand een beetje. Onder meer Lenovo trekt er hard aan met de Moto G 5G-telefoons, maar ook Xiaomi heeft er een handje van. De Redmi Note 9T zal in de komende maanden nog wel in prijs zakken ten opzichte van de introductieprijs van rond 210 euro.

Sneuvelen er wat componenten of features die er anders wel in hadden gezeten?Dat is mogelijk omdat de soc-makers 5G ook in de modems van goedkope socs stoppen. Marktleider MediaTek heeft de Dimensity 800U voor goedkope telefoons en Qualcomm heeft 5G in zijn Snapdragon 480 gestopt. De 400-serie is de op een na goedkoopste serie socs van de chipontwerper. Die heeft nog de 200-serie, maar je moet met een loep zoeken naar recente telefoons met een Snapdragon 200-serie-soc. De facto omvat de 400-serie de goedkoopste telefoons met Snapdragon-soc.

Bij goedkopere socs is het keuzes maken: gaat een chipontwerper sneller geheugen ondersteunen, snellere opslag, een snellere gpu, een betere isp voor het verwerken van beelden, een krachtigere chip voor machinelearning of misschien toch 5G? Nu lijkt de keuze vaak op 5G te vallen. Logisch: elk bedrijf wil de investeringen in 5G zo snel mogelijk terugverdienen en omdat consumenten eerder geneigd zijn telefoons met 5G te kopen, zit het zo snel al in goedkopere telefoons. Het staat mooi in de digitale etalages van providers, het staat schitterend op de doos en het maakt indruk als het boven in beeld staat. Hoe kun je beter pochen met een nieuwe telefoon dan met een nieuw icoon boven in beeld?

Maar 5G kost wat; de modem kost extra, alleen al door licenties op 5G-patenten. En er zijn extra antennes nodig in de telefoon: uiteraard voor de 3,5GHz-band, die zo belangrijk is voor 5G, en bij veel modellen ook voor de nu nog nauwelijks gebruikte mmWave-frequenties, de millimetergolfbanden rond 26GHz. Die ruimte moet wel gemaakt worden in het ontwerp.

De verborgen prijs daarvoor is duidelijk. Samsung mag een prijsverlaging claimen, maar intussen krijg je met de Galaxy S21 een iets ander beestje dan de S20 van vorig jaar. Je krijgt voor dezelfde prijs 5G in plaats van 4G, maar in de doos vind je geen oortjes of adapter, het scherm is 1080p in plaats van 1440p, het microSD-kaartslot ontbreekt en je krijgt minder werkgeheugen dan vorig jaar. Bovendien is er, ook in de versie voor Nederland, plek gemaakt voor mmWave-antennes, terwijl die er niet in zitten. Er zit dus loze ruimte in een apparaat dat zo volgepakt is met technologie dat er niet eens een 3,5mm-jack of accu van gemiddelde capaciteit in past. Zo moeten andere fabrikanten ook keuzes maken. Sneuvelen er wat componenten of features die er anders wel in hadden gezeten? Een camera minder, een kleinere accu, minder snelle opslag of een iets tragere soc misschien? De andere optie is een hogere prijs.

Er zijn dus nu volop 5G-telefoons in allerlei prijsklassen en volop abonnementen met 5G bij de providers, maar zelfs als het kosteloos lijkt, zijn er buiten het zicht keuzes gemaakt die je toch wat kosten. Zo kun je duidelijk zien dat 5G al een prijs heeft, terwijl het zijn waarde nog moet bewijzen.

Reacties (163)

163
147
60
12
0
58
Wijzig sortering
5G, ofwel "De nieuwe kleren van de keizer", heeft letterlijk geen enkele consument nodig op zijn telefoon. Wellicht leuk om later laptops mee te ontsluiten ofzo, maar qua snelheid is 4G meer dan voldoende voor iedereen.

Ook de andere talenten van 5G zijn gewoon niet spannend voor een telefoon. Ik heb nog niemand horen roepen "Nou, als ik deze 5G feature zou hebben, dan wordt ik daar heel vrolijk van!"

We zijn op het punt aangekomen dat mobiele telefonie "gewoon" is en je voor weinig geld een telefoon kan kopen die alles doet wat je nodig hebt. Je koopt alleen een nieuwe iPhone 12 om te pochen dat je er 1 hebt, niet omdat die je iets meer bied dan de vorige. (overigens poch je dat je dom met je geld omgaat...)
Heerlijke post, alleen wel eentje die eigenlijk al sinds 4G relevant is.

Dit kwartje had wel een paar jaar eerder collectief mogen vallen. Of vijf... of tien.

Deze tendens is trouwens zichtbaar in alle technologie die we nu doorontwikkelen. Negen van de tien keer is het schijninnovatie of verdere specialisatie van een product maar netto heb je er minder aan dan voorheen, of is er ergens een feature gesneuveld om 'meer beter' mogelijk te maken... en meerwaarde die nooit te kwantificeren valt. Het ontbreekt ook vaak aan gedegen onderbouwing of controle achteraf. 'Was dit nou wel zo handig'. Zie je ook met beleid overigens. Dubbeltjes zijn al drie keer omgedraaid, maar de vierde keer gaan we gewoon ook nog een keer doen, en hopen dan op een andere uitkomst.

Hopelijk valt dit kwartje in bredere zin. Less is more en veel van wat we nu doen is bezigheidstherapie.

Denk bijvoorbeeld ook aan de hogere resolutie van monitoren die qua diagonaal niet groter worden, of wel, dus ga je er verder vanaf zitten. Een uitstekend voorbeeld van totaal zinloze 'verhoging' van cijfertjes, terug te zien aan de trage adoptie van 4K tenzij je geen andere keus meer hebt (HDTV). Ondertussen doen hele volksstammen net alsof ze ook echt ineens meer detail kunnen onderscheiden en oh wat een winst. Totdat ze een GPU upgrade moeten doen, dan komt de buyer's remorse :) Zeker nu. Heb er al genoeg posts over zien langskomen. Mooi leermoment.

We praten ook al over 8K? 8)7

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 04:26]

Haha, ja dat van de TV herken ik. :)

Ik heb een splinternieuwe 4K TV, en daar is absoluut niets scherper op (vanaf de bank op 5 meter afstand) dan de Full HD ervoor. Al die mensen die het verschil kunnen zien, zitten waarschijnlijk op iets van 2 meter afstand - daar zie je het wel. Helaas ging de Full HD TV vroeg stuk. 8K vind ik hilarisch.

Ik krijg er wel heel veel ontzag voor marketing. Als mensen beginnen te roepen dat ze perse en Qled TV willen hebben, dan heb je het als Samsung heel erg goed gedaan.
Tja,... mijn pessimisme geett me meer teleurstelling in hoe oneindig naief en kwetsbaar we lijken te zijn voor misleiding. Misschien hebben we al zoveel onzin gehoord dat we de realiteit niet meer zien.

Maar goed, je ziet ook wel weer dat mensen na ervaring andere keuzes maken, dus er is hoop :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 04:26]

I denk niet dat dat het probleem is, kwetsbaarheid hiervoor. We willen gewoon heel graag kopen en consumeren. Goede marketing geeft ons een excuus om dat te doen.

Soms is dat terecht - als je graag foto's in het donker maakt en de camera op de i12 is daar veel beter in dan de voorganger, dan is het niet zo'n rare keus. Maar in de meeste gevallen is lijkt het al voldoende te zijn voor de marketeers om te zeggen "betere camera". Of je dat nou ziet of niet, doesn't matter. We willen kopen, marketing zegt dat het beter is, dus doen we dat.

Niemand is hier imuun voor denk ik, maar ik denk dat je gelijk hebt dat steeds meer mensen bewuster kopen.
Goed punt, maar niet alles gaat over koopgedrag en marketing. We laten ons ook elders makkelijk misleiden, en dat is dan onder het mom van 'we willen het graag geloven' .... Dat is naiviteit in een notendop. Dus je geeft het beestje een andere naam, maar is het dat ook echt?

De reden voor het graag willen kopen is namelijk helemaal niet logisch. Dat koopgedrag is niet universeel namelijk, maar de mate van misleiding wel. Ja je wil horen wat er beter is... maar je wil bovenal goed geinformeerd zijn. Dat doet marketing niet en dat weet je als consument echt wel, en weet je het niet, dan ben je dus naief. Weet je het wel, dan laat je je bewust misleiden, een teken van onvoldoende zelfreflectie.

Het is bijna semantisch, dat verschil, als je er langer over nadenkt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 04:26]

We're on the same page. :)
Men gaat er steeds vanuit dat mensen 5G enkel op hun smartphone zouden gebruiken, idem voor de redacteur.
Ik zou zogezegd 13000 euro moeten betalen om een fiber te laten trekken tot aan mijn nieuw huis. Euh... neen, ik bekijk wel een 5g modem als backup en voorzie nog een wel andere oplossing.
Bekijk ook het vergemakkelijken van thuis netwerkinstallaties door providers, geen coax of koper (of fiber) aanleggen en een mislukte modem installatie, maar een 4/5G modem en dan maar online tv-app.

Er zijn ook mensen dat overstappen van een oude iphone (se,6,7,...) naar een nieuwe iPhone 12. Moeten die dan overstappen naar een X dan volgens jou?
Mag een mens nog kiezen wat ie doet met zijn geld? Je kan perfect met een bakfiets 18 liter water halen, waarom heb je een auto nodig? Ha ja om droog te zijn, goed kan je met een Ligier ook doen, je koopt die BMW toch maar om te pochen en te tonen dat je dom met je geld omgaat.

Wat een kortzichtige post...

Dit artikel is geen Plus-waard en zou voor dit niet betalen!

[Reactie gewijzigd door eYaTed op 23 juli 2024 04:26]

Volgens mij stond er in mijn post ook dat ik een rol zie om laptops mee te ontsluiten. :)

Iedereen mag met zijn geld doen wat hij wilt. Ik denk alleen dat men zich wat meer bewust moet zijn van wanneer ze iets kopen omdat (goede) marketing ze heeft doen geloven dat ze iets significant beters krijgen dan wat ze ervoor hadden. Als iemand van een i6 naar een i12 gaat, more power to them - je koopt een prima telefoon waar je jaren plezier van kan hebben en die absoluut beter is dan je i6 (sneller, betere photos etc). De pijn zit hem daar vooral in de incrementele verbeteringen. Ik heb na 3 jaar mijn G6 weggegeven aan iemand met ene kapotte telefoon die zich geen telefoon kon veroorloven. Mijn G8s is op een paar punten beter, maar op wat meer snelheid na is vooral meer van hetzelfde.

Als wereld moeten we stoppen met overmatig consumeren, en als we ons zo in de maling laten blijven nemen door marketing dan gaat dat niet lukken.
Helemaal eens dat een telefoon voor weinig geld al het noodzakelijke kan, en dat 4G voorlopig een identieke gebruikerservaring geeft aan 5G, zeker in Nederland.

Ik ben echter wel heel blij met de scherpere/betere foto's en video's die ik inmiddels kan maken binnen en in de schemertijd, als ook hoe snel en toch scherp documenten nu naar OneDrive scannen. Dit vergeleken met de OnePlus 3/5 (sep 2016/jul 2017). "alles wat je nodig hebt" blijft daarmee persoonlijk, pochen met een mobiel voelt inderdaad een beetje passé?
Niet nodig? Dat is het probleem niet, ik heb zoveel dingen die ik niet nodig heb. Maar 5G is op mijn iPhone 12 met Vodafone ook gewoon níet sneller dan 4G. Kwa bandbreedte en ook kwa latency is het stuivertje wisselen bij elke Speedtest die ik doe.

En daarbij heb ik in het menu 5G geforceerd. In de normale 5G modus wisselt hij ook nog eens zelf tussen 4 en 5G, dus weet ik niet eens of hij het ook echt aan het gebruiken is, zelfs als ik het icoontje zie.
Als je gaat kijken naar wat een consument echt nodig heeft, kan iedereen hier 90% van de bezittingen weg pleuren en niets meer kopen de komende 8-10 jaar, zeker op elektronicagebied. Kunnen 95% van de kledingwinkels ook wel weg. (Al gebeurt dat al want coof coof.)

Het gaat om wat kan en wat voordeel levert. Ik ga niet rennen voor 5G, komt wel als het gemeengoed is. maar om het gewoon af te schrijven als onnodig gaat denk ik te ver.
Wat ik zo grappig vind is dat we deze discussie elke generatie hebben gehad...

2g naar 3g, 3g naar 4g en nu weer 4g naar 5g..

En ja straks met 6g gaat het weer gebeuren.. er zal altijd een overlappende tijd zijn wat providers en fabrikanten het nieuwe symbool al willen laten zien terwijl dat eigenlijk nog niet zo is.

De enige die niet wat aan kan denken is de body die die standaard neer zet. Duidelijke regels wanneer je het mag gebruiken (en die regels dus meer naar wat het echt zou moeten zijn)
Het ding is dat de vorige upgrades daadwerkelijk ook te zien waren in snelheid en connectiviteit. De overstap van 4G naar 5G is gewoon een wassen neus, omdat het gros van de 5G technieken nog niet eens actief zijn in Nederland (mmWave, 3.5Ghz band etc.)

Als kers op de top mag het ook nog dat je telefoon "5G" laat zien terwijl je gewoon 4G gebruikt, blijkbaar is de techniek zo te verwaarlozen dat er tegen de eind-gebruiker gelogen moet worden.

Hier moesten we bij 4G Amerika nog voor uitlachen, dat HSPA+ als 4G verkocht... doen we het nu gewoon zelf

[Reactie gewijzigd door smiba op 23 juli 2024 04:26]

Dit is gewoon niet waar.
Van 2 naar 3 en van 3 naar 4 waren zeer merkbare overgangen. Dat was èn voelde gewoon veel sneller. Daarnaast ook extra feautures zoals bellen over 4G etc. Dat is met 5G nauwelijks tot niet het geval. De enige feauture die 5G écht beter maakt dan 4G is lage latency. Interessant voor games en toepassingen als dingen besturen real-time, maar voor de mobiel nauwelijks interessant.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 23 juli 2024 04:26]

zoals ik hier onder ook al heb gezegd
het gaat me niet over of 4 of 5G een verbetering is.
Mijn discussie ging over het feit dat bij elke overgang we een "overgangs" periode hebben waar we dus al de volgnde "symbool" laten zien en de providers vol adverteren met het nieuwe, maar dat dat totaal nog geen effect had.
We hadden precies hetzeflde dat HSPA+ ook al door providers wel gezegd dit is al 4G speeds...
Volgens mij hebben we dat dus bij elke generatie switch gehad
Wat ik zo grappig vind is dat bij elke technologische innovatie zo'n soort post ook weer langskomt, het enige dat ontbreekt is die eeuwige, kromme verwijzing naar een of andere quote van Bill Gates, alsof dat universeel toepasbaar zou zijn.

De vraag is of 'meer' ook echt 'beter' is. Het is in elk geval meer want het cijfer is hoger, daarover kan iedereen het eens zijn. Maar als er andere zaken die mogelijk veel relevanter zijn (3,5mm jack is er zo een) voor moeten sneuvelen, moet je je achter de oren gaan krabben. Dit zijn namelijk wel ontwikkelingen die in alle toestlelen terechtkomen en die het gebruik gaan beinvloeden. Willen we dat wel? Waar is de keuze van de consument gebleven? Bijzonder, hoe dit verloopt, als je erover nadenkt. Slaven van de commercie...

Helemaal bijzonder als je bedenkt dat zoiets als mmWave nog zeer zeker niet vrij is van twijfel ihkv stralingsrisico's. En zeker als je bedenkt dat we de technologie niet in eigen handen hebben, maar alles uit Azie moet komen. We hadden hier allang de deur moeten dichtgooien.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 04:26]

De stap van 2G naar 3G was echt radicaal. Onbruikbaar traag internet vs goed internet.
De stap van 3G naar 4G was ook echt stevig. 3G bleek onbetrouwbaar, op veel plekken echt traag, 4G niet.
4G naar 5G is tot nu toe écht alleen marketing, meer niet.
Zo is dat. Multimedia was er al maar kon, in veel gevallen met 3G, niet met volle kwaliteit worden gestreamd.
Vanaf 4G gaat dat uitstekend. Vooropgesteld dat je ruim voldoende signaal hebt, gaat zelfs 4K prima. Al zul je dat niet echt nodig hebben op een GSM.
Er is nu geen denkbare toepassing waarvoor 5G noodzakelijk is. Zeker niet in zijn huidige vorm.

[sarcasme]Goed, de koets (coach) weet blijkbaar zonder 5G niet welke speler erin moet, de verlichting van oma's spiegel doet niets en de duikbrillampen ook niet zonder 5G....[\sarcasme]

Ook de latency is momenteel nog niks beter dan ik (voorheen) via Ziggo had vanuit Fryslân.
Nu glas en dat scheelt wel.
Als ik het goed begrijp zijn de meeste masten/zenders ook niet eens direct op glas aangesloten maar maken ze onderling een radioverbinding. Dat schijnt, voor zover ik weet, nog wel te worden opgelost.
Ik wacht ook lekker de 1e en 2e lading 5g telefoons af. De snapdragon 865 telefoons vond ik te duur en te onzuinig door het aparte modem, de 888 lijkt al beter. Over de samsung galaxy s serie beginnen we al helemaal niet, met de missende mmWave antennes en inferieure exynos socs (ja ook de nieuwste is slechter als de 888, al is het verschil flink kleiner). En die reclames van de providers dan, helemaal klaar voor 5g. Ja, voor een zendmast en telefoon die 5g ondersteunen is atm de juiste term.
Ik had jarenlang ieder jaar een nieuwe high end telefoon, oude verkocht ik dan nog voor een leuk prijsje, en de nieuwe functies waren er daadwerkelijk. Maar nog nooit zo weinig behoefte gehad om up te graden als nu. Wordt er verwacht dat ik 1000 euro neerleg en dan krijg ik een zwakkere accuduur, geen echte 5g, geen accesoires in de doos (want die moet ik er nog bijkopen wat weer slechter is voor het milieu, thanks apple voor het starten van deze achterlijke trend), en ik zal mijn headphone jack, notchless/cut-out free screen, en fysieke dual sim + micro sd card slot in moeten leveren. Het enige dat ik graag zou willen is een 120hz refreshrate, maar voor de rest zie ik echt geen reden om up te graden vanaf mijn asus zenfone 6. En dat terwijl ik juist een heel goede klant van de industrie was.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 23 juli 2024 04:26]

thanks apple voor het starten van deze achterlijke trend
Uhh, als Apple in de sloot springt, waarom springt Samsung er dan achteraan? En de rest van de industrie?

Het probleem is echt niet Apple of 'de cult'. Apple identificeert domweg op het moment het beste waar de markt heen beweegt. En het weglaten van de lader was zulk laaghangend fruit dat het bijna gek is dat de markt op Apple heeft lopen wachten om de eerste stap te zetten.
Absoluut niet. Apple is de enige die deze stap kon zetten, als 1e. Als een android fabrikant zoiets doet zegt de klant fok jou koop wel een andere android telefoon. Maar als je iOS wilt slik je maar wat de fabrikant, in dit geval Apple doet. Hier een leuke video:
https://m.youtube.com/watch?v=WVPM6D-3aZo

De carbon footprint van de fabrikant zelf gaat naar beneden, de algehele footprint omhoog. Roepen dat je dit om het milieu doet is de grootste achterlijke onzin die er bestaat. Net zo achterlijk als zeggen dat je moedig bent om de 3.5mm jack te verwijderen, terwijl je het doet om het design van de telefoon simpeler en goedkoper te maken, en klanten een extra reden geeft om je eigen bluetooth koptelefoon te laten kopen.
Absoluut niet. Apple is de enige die deze stap kon zetten, als 1e. Als een android fabrikant zoiets doet zegt de klant fok jou koop wel een andere android telefoon.
Dit is domweg onlogisch.

De stelling is bijkbaar dat Apple klanten niet overstappen naar Android. Ok. Goed.

Maar waarom stappen Android klanten dan niet over van merk zodra de eerste Androidfabrikant het doet, als het zulke gescheiden werelden zijn?

Kortom, waarom is een Androidshopper plots meegaand als Apple heeft gedaan, als ze zonder dat Apple dat doet niet meegaand zijn? Is er dan plotseling geen concurrentie meer tussen Android-merken, want "Apple". (YouTube video's over "the REAL reason" daargelaten.)

Het is domweg laaghangend fruit. Mensen hebben al laders, dus de fabrikant ziet besparing.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 04:26]

Ja omdat apple het heeft gedaan, en heeft laten zien dat klanten niet weglopen voor nog minder krijgen voor je vele geld, stappen android fabrikanten mee. Maar, al met al, milieu helpt het niet mee. Wat serieus had geholpen was, hey hier is de keuze: 900 euro voor het totaalpakket, of 880 euro zonder lader en headphone. Maar nee, de fabrikanten geven je de keuze niet, mensen kopen nieuwe laders met mega verpakkingen, en het is slechter voor het milieu.
Het milieu-aspect is discutabel, maar ook niet zo relevant. Het is hetzelfde verhaal als met de audio-poort, de publieke reden daarvoor was "moed" (nou ja, en "meer ruimte voor accu"). Telefoonfabrikanten hebben hun eigen logica en hoe ze die verkopen is doorgaans minder relevant.

Dat Androidfabrikanten zich niet zich zouden kunnen onderscheiden door "wij leveren wel de lader" t.o.v. elkaar nadat Apple gestopt is, is op geen enkele manier logisch. Ze willen het niet leveren, omdat ze zien dat de markt het prima draagt.

Het is domweg de consument die geen moeite heeft met geen lader en het is niet andersom.

Het doet me denken aan de hele discussie rond 'verwisselbare accu'*. Dat is ook zo'n ding waarvan veel Tweakers denken dat het enorm belangrijk was, terwijl de markt het echt totaal niet interesseert.
Het is inderdaad de markt die verwisselbare accu enzo niet interessant vinden, want grootste groep mensen koopt toch wel een nieuwe telefoon na 2 jaar.
Want het abbo loopt af dus gaan maar weer wat nieuws kiezen.

Een tweaker vind het vaak interessanter want die ziet dat device nog niet op is, die denkt als ik er een nieuwe batterij in doe kan die nog makkelijk 1,5 a 2 jaar mee.

En in dit geval is het gewoon het zelfde de meeste zullen niet boeien, want de meeste zullen toch wel genoeg laders hebben thuis.
Misschien dat ze 1 keer een lader zullen kopen omdat ze ineens naar usb-c gaan, maar daarna hoor je ze ook niet meer.

Het zijn de tweakers die weer een beetje gaan zeuren, maar die groep is gewoon in de minderheid vergeleken met de rest.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 04:26]

De verwisselbare accu is dan ook feitelijk vervangen door de powerbank.
Ik ben toch wel van mening dat het beter is om wel een lader mee te leveren. Dit ook vanuit veiligdheids aspect.
Dit lokt ontzettend uit op het kopen van chinese laders want ja die zijn goedkoop, maar die vervolgens van gerecycled onderdelen gemaakt worden en daardoor brand gevaarlijk zijn.

Maakt het in iedergeval minder idiot proof 8)7
Ik gebruikte de bijgesloten laders zelden, heb een deftige 3A gekocht en die laadt goed en snel. Met als gevolg een doos laders. Ik vermoed dat heel veel mensen er te veel hebben liggen. Dat schiet best op denk ik.
thanks apple voor het starten van deze achterlijke trend
Als je iemand de schuld wil geven, moet je bij de EU zijn die zijn al even bezig met het maken van wetgeving hierover. Wat ik overigens heel goed vind, ik heb al genoeg laders en vervang deze in mijn eigen tempo.
Wat ik overigens heel goed vind, ik heb al genoeg laders en vervang deze in mijn eigen tempo.
Ik niet, een lader is altijd handig. Hoort naar mijn mening ook gewoon bij het product, zoals een auto ook geleverd wordt mét banden. Een Smartphone zonder lader is even nutteloos als een auto zonder banden. Zullen hier vast weer reacties op verschijnen dat het in de details een andere situatie is, maar naar mijn mening krijg je gewoon een incompleet product als je lader/banden weglaat.

Nooit gedacht dat ik deze zin ooit zou gebruiken, maar kudos voor Brazilië om dat ook zo te zien en laders verplicht te stellen bij Smartphones.

EDIT: En wat mij nog het meeste stoort is dat doorzichtige praatje erbij. Fabrikanten implementeren steeds meer software-checks zodat scherm-, batterij- en camerareparaties niet door derden kunnen gebeuren wegens "Wat als de totaalervaring eronder lijdt door cheape officieuze onderdelen, kan zelfs gevaarlijk zijn!", maar als het ze nét geld oplevert door onderdelen weg te laten, geldt dat blijkbaar niet meer. Dan mag er gerust met een gevaarlijke China-lader opgeladen worden en lijkt dat eerste argument nergens meer te bespeuren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 23 juli 2024 04:26]

Ik vind die vergelijking nogal mank gaan. Je kunt een telefoon meteen uit de doos gebruik en een willekeurige oplader pakken die je thuis hebt liggen. Je kunt niet met een auto zonder banden naar huis rijden om ‘t stel dat je nog hebt liggen weer verder te gaan.

Een optie zou kunnen zijn, korting geven als je er geen wil. Dan laat je de keus aan de gebruiker en stuur je toch naar een kleinere hoop ongebruikte laders en oordoppen.
Mee eens. De telefoon werkt hetzelfde zonder lader in de doos dan met lader in de doos.
In die optiek zijn het dan ook al jaren accessoires.

Het kromme is een beetje, als ik een nieuwe telefoon koop. Gebruik ik wel de nieuw lader maar de oordopjes gaan gelijk de prullenbak in, de lader hebben we er al zoveel van dat meestal een oude de prullenbak in gaat.

Als ze er nou alleen een usb kabel bij zouden doen en de rest optioneel. Kan je i.i.g je apparaat laden. Dat het niet te laden is zoals jij dat wil dat is een luxe probleem. De fabrikant denk in zekere zin met je mee
Mee eens. De telefoon werkt hetzelfde zonder lader in de doos dan met lader in de doos.
Onzin, zonder adapter is de telefoon een wegwerpproduct na enkele uren. Er hoort een adapter bij om het beoogde gebruik te kunnen uitvoeren. Zonder is het product niet compleet.
meeste mensen hebben thuis nog wel ergens een lader liggen. Je krijgt ook geen simskaart bij je telefoon. Mensen zijn vaak alleen geïnteresseerd in minder betalen. zonder lader kan de prijs omlaag.
mensen moet gewoon na denken voordat ze iets kopen!
Van mijn laatste 2 iPhones (7 en nu 11) heeft de lader nooit het doosje verlaten....

Ik heb er 1 in mijn tas en thuis hebben we 5 “laadpunten” die al jaren hetzelfde zijn. Gewoon kwaliteitsladers btw.

Wat ik nog weleens nieuw koop is een kabeltje, maar laders heb ik echt ik overvloed...
Onzin, de werking van de telefoon is exact hetzelfde, alle telefoons komen standaard opgeladen uit de doos. Dat jij zelf er niet voor kiest om hem op te laden is jouw probleem. Niet die van de fabrikant. Hij is immers getest en werkend de doos in gegaan.

Maar ik snap je punt wel. Ik dacht er hetzelfde over als jij, met de lader van een laptop die kapot ging na 14 maanden. Waar de slogan is "je bent toch niet gèk" werd ik voor gek uitmaakt omdat ik hetzelfde dacht als jij. Maar zelfs de rechtsbijstand gaf mij geen gelijk want: "de laptop doet het, alleen de batterij is leeg" en ik kon zelf een nieuwe lader aanschaffen.
Een lader (netvoeding eigenlijk) is dan wel een accessoire maar dat zou niet mogen betekenen dat hij niet aan de verwachtingen hoeft te voldoen. Om een lang verhaal kort te maken, tenzij er sprake is van kabelbreuk (ruwe behandeling), hoort daar gewoon 24 maanden garantie op te zitten. Dat hij na 24 maanden dan wel meteen is afgeschreven, zou ik nog kunnen billijken.
Was het maar zo dat dit ook een daadwerkelijk merkbaar effect zou hebben op zaken als het milieu.
In de praktijk zal het vaak ook nog wel zo zijn dat er een oplader nog los bijgekocht moet worden omdat je van mening bent dat die je hebt niet goed of veilig te gebruiken is ( denk ook aan snelladers ) of omdat je je oude lader hebt meegegeven bij de verkoop van je oude telefoon.

Nee, dit is een vorm van greenwashing van fabrikanten en tegelijkertijd besparen ze zichzelf een paar dollar(?) per verkochte telefoon.
Het échte probleem ligt namelijk nog steeds bij het hele design van de mobiele telefoon industrie.
Zo zijn ze lastig te openen en zijn onderdelen lastig te vervangen, waardoor defecte telefoons al snel worden weggegooid en die niet snel genoeg zijn in zijn geheel worden vervangen.
Net als met het hele update beleid; inmiddels is het bij Samsung wel net iets beter met hun S line, maar als zij nou de belofte zouden kunnen doen door aanzienlijk langer apparaten van updates te voorzien, dan waren vele oudere modellen nog steeds bruikbaar én veilig geweest.

[Reactie gewijzigd door JohanNL op 23 juli 2024 04:26]

Plus levensduur van een auto is 4x zo lang minstens. Totdat traditionele automaker's erachter komen dat met elektrische auto's minder onderhoud nodig hebben en updates gaan introduceren en ik vrees inmiddels dat we die kant op gaan.
We zijn er denk ik al.

Vroeger: Lampie vervangen? Ik schroef er een nieuwe in mevrouw, 5 minuten, tientje.
Nu: Ja mevrouw, dat is een headlight unit, die moet ik in het geheel vervangen. Dat is 1 dag wachttijd op de lamp, €90 voor de lamp alleen, en 2 uur werk.

Wacht maar tot je moet gaan betalen voor de firmware updates van je elektrische bak omdat het model uitgerangeerd is.
Je kunt de telefoon niet + adapter kopen , Apple verkoopt ze alleen zonder adapter(Ook aan winkels).
Dat Coolblue dan een optie heeft + adapter, maar dit is gewoon een losse adapter in een aparte doos.

De optie is prima maak dan 2 producten op de webshop zoals coolblue, of na het bestellen een optie dat er nog komt wilt u nog een oplader erbij met vinkje.
Dan hebben we allemaal keuze ik zou prima gaan voor de gene zonder adapter, ik laad op werk draadloze ding, thuis genoeg oplaad stekkertjes, in de rugzak ook 1 bij de laptop.

Het zijn misschien niet de snelste nu 20wat maar dat zou mij een zorg zijn, de snellader van mijn 11 pro max zit zelfs nog nieuw in doos.,
Ik laad gerust mijn 11 pro max draadloos op via belkin ding op werk, en dan is die 4 uur ofzo bezig maakt mij echt niet uit(Thuis via ouwe 5W of 12W gaat prima).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 04:26]

Dus de VS liggen in de EU? En alle andere landen waar dit verkoopbeleid geldt ook?
Dus de VS liggen in de EU? En alle andere landen waar dit verkoopbeleid geldt ook?
De EU is ondertussen best wel een aardige afzetmarkt voor de telefoonfabrikanten aan het worden :|
altijd ?
Sinds EU de Mini USB als verplichte laad aansluiting heb,
Heb ik hier denk ik wel 20 usb laders liggen.
En de enige die ik nog gebruik is een 3 voudige 20 watt lader.

Ik vind het ook stompzinnig, dat er bij alles weer een nieuwe komt.
Telefoons inbegrepen, Jeeh weer een 5-10 wat usb lader.
/gooit in la en kijkt er nooit meer naar om.
altijd ?
Sinds EU de Mini USB als verplichte laad aansluiting heb,
Heb ik hier denk ik wel 20 usb laders liggen.
En de enige die ik nog gebruik is een 3 voudige 20 watt lader.

Ik vind het ook stompzinnig, dat er bij alles weer een nieuwe komt.
Telefoons inbegrepen, Jeeh weer een 5-10 wat usb lader.
/gooit in la en kijkt er nooit meer naar om.
Nee, de EU verplichte dat er een eenduidige laadmogelijkheid kwam ......
En maakte (alweer) een regelgeving die op verschillende manieren uit te leggen was.
En de telefoonboeren pakten dat op, op die manier .....
Allemaal zorgden ze dat hun telefoon via USB oplaadbaar werden, maar nog steeds op de kant van het toestel op de eigen manier.

Er is nog helemaal niets veranderd, je kan een android telefoon met een apple lader oplader, maar zonder het kabeltje ben je nergens.
Ik heb een universele 20w usb lader. en een laadkabeltje voor apple werkgsm, en 1 voor mijn android telefoon + tablet.

En bij de volgende telefoon hoef ik alleen maar een nieuwe usbA-usb-C kabeltje te halen.

Dus laat die oplader maar achterwege..
Het zou vervuiling tegengaan, en zou hij de lader al gehad hebben, was het inderdaad geen issue geweest

Nu was hij alsnog meer kwijt dan bedoeld, en er is meer afval
https://i.imgur.com/GmK78gb.png
Je bedoelt micro usb en ja ik snap wat je bedoelt inderdaad, gebruik ook al die laders niet van mijn producten.
Op werk draadloos matje thuis een 5 of 10w lader die al lang heb en prima nog is, en in de rugzak van werklaptop ook een kabel en stekker(Voor als eens ergens anders heen moet).

Dus al die stekkers verdwijnen in de la dus vind prima geen stekker meer bij zit, wellicht zou een optie beter zijn.
Dus na bestellen een popup menu voor accessories zoals een lader, of een 2de product op de site waar er een extra doosje met lader bij zit.
Natuurlijk hoort die snellader niet perse bij jou telefoon, een 5 of 10 wat lader is ook prima.
Dat jij graag wil snel laden dat kan maar het is niet dat ineens erbij hoort te zitten, je kan hier dan zelf voor kiezen ook om een snel lader te kopen.

Mijn snel lader van 11 pro max die ik sinds begin ongeveer heb zit nog in de doos, het boeit mij niet dat die 4 uur aan opladen is voor dat die vol is.
Ik snap wel wat de EU probeert te bereiken met deze actie maar zo als het nu is krijg je gewoon geen compleet product. Een lader is een integraal onderdeel van een accu apparaat. Geen lader, geen bruikbaar product. Hoe het eigenlijk had moeten zijn is dat je korting op het product krijgt als je er voor kiest om geen lader af te nemen. Niet zoals het nu is, dat je verborgen kosten hebt omdat je er thuis achter komt dat je ook ineens een lader moet kopen
Dat is niet de fout van Europa, dat zijn de fabrikanten die kiezen om de prijs zo hoog te houden. In het geval van Samsung is de s21 nog maar 600 waard in mijn opinie

En waarom zou je dat pas thuis merken? Iedereen weet dat toch dat het er niet meer inzit? De verkopers verwittigen je ook, en op de webshops staat het er ook bij)
Ik gebruik gewoon de USB c lader van mijn laptop of docking station
Of de draadloze qi laders

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 04:26]

Ik zat er aan te denken om dat stukje ook tussen haakjes te zetten aangezien iedereen wel een lader en kabel heeft thuis tegenwoordig. Het is meer een principe dingetje natuurlijk
Eens kwamen telefoons ook nog met auto laders:-)
Anoniem: 411179 @Flagg14 februari 2021 13:07
Ik speel alleszins op de bal en niet op de man ;)

Waarom is zo'n comment nu nodig?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 23 juli 2024 04:26]

Een oplader erbij zou ook een 'gratis' optie kunnen zijn.
Zo breng je een bepaalde bewustwording op een slimme en sympathieke manier onder de aandacht.
Ik zie Cool Blue in de webshop deze aanvinkoptie wel doen:
Wilt u er een oplader bij?
- Ja
- Neu, laad maar :+
Dat vind enerzijds wel een mooie liberale optie. (Ik ben niet zo voor overheidsbemoeienis, ondanks de goede intentie.) Maar ik denk dat het leeuwendeel toch voor gratis gaat en je daardoor niet het effect krijgt wat hiermee bereikt wil worden. Waardoor er nog steeds onnodige laders en oortjes worden geproduceerd en uit eindelijk niet gebruikt.
Daarom zou ik ook de productiekosten rekenen als prijs voor de optie. Fabrikant toont zijn goede intenties, mensen die de lader niet nodig hebben, hebben een drempel voor aanschaf en mensen die hem wel nodig hebben betalen niks extra (t.o.v. standaard meeleveren en in de prijs opnemen).
De productiekosten voor een oplader zijn waarschijnlijk te verwaarlozen, dus de prijsverhoging zal dan eerder symbolisch dan substantieel zijn.
Klopt, maar nog steeds hoger dan 0, dus mensen die echt geen lader nodig hebben zullen dan altijd van de lader afzien voor die paar euro.
Of ze zeggen: "Lekker boeiend, die paar euro, ik koop wel een toestel mét lader..."

Je ziet aan andere reacties dat het niet meeleveren van een oplader pas stof tot nadenken gaat opleveren wanneer een aparte lader iets van €25 kost. In dat geval ga je veel sneller na of je thuis en op je werk genoeg opties hebt om je telefoon op te laden. Een prijsverhoging met de productiekosten voor de oplader zal daar niet voor zorgen.
Dat durf ik te betwijfelen. Bij een meerprijs van €25 kopen mensen een Anker oplader op Amazon voor €10, met hogere ecologische schade als gevolg. Voor €5 zou ik persoonlijk m'n oude lader nog gebruiken, maar geen aftermarket lader kopen als ik er nog een nodig heb.
Sorry, maar is er hier nog iemand die vindt dat een lader identiek is aan een apparaat... En dus niet universeel inzetbaar moet zijn. Tenzij aangegeven en voldoet aan de technische normen(denk aan na laden uitschakelen, overstroombeveiliging, kortsluitbeveiliging etc)
Het apparaat is inderdaad de lader, als je dat bedoelt met identiek (want dat betekent dat woord,al gebruik je het wat verwarrend). De complete logica zit in de telefoon en niet in de netadapter, die alleen maar een standaard USB voeding is, met eventueel beperkte communicatie betreffende de te leveren spanning.
De lader zou niet gratis erbij moeten zitten als optie, dan kan je net zo goed als nog in de doos doen.
Dat er een aparte optie is dat zal helemaal prima zijn, ook op de website vinkje lader 2 tientjes ofzo(Of wat normaal ook los kosten van dat merk).
Wil jij dat de verkoper jou doos van je telefoon opent en er een lader bij doet, ik denk het niet.
Dan moet de fabrikant van alle telefoons 2 versies verschepen, dat kost veel te veel geld en te veel risico dat 1 van de 2 niet loopt.

Een simpelere optie is een waardebon bij de telefoon voor een gratis lader, Die je bij de grote retailers in kunt wisselen voor een lader, ongeacht waar je de telefoon gekocht hebt.
Ik wil niet dat die hem open maakt uiteraard, maar dat hoeft ook niet.
Een gratis waardebon al helemaal niet want dan heb je het zelfde, mensen zien he gratis nou dan doen we maar effe bestellen he.

Een betere optie is zoals ik al zij een vinkje op de website voor accessoires, dat de Coolblue of de mediamarkt dan een lader erbij doet in de doos(Niet in de doos van de mobiel maar de doos waarin verzonden wordt).
Dan kan je betalen als je een lader wil zo niet dan doe je geen accessoires.

Of zoals ik bij Coolblue zie gewoon 2 opties

Iphone
Iphone + lader

https://www.coolblue.nl/m...direct=iphone%2012%20mini

2 aparte producten op de shop en de gene met lader iets duurder, kan je kiezen wil ik lader ja of nee.
Als je dan voor ja kiest pakt coolblue een iphone doos en een lader doosje, pakt deze in het karton wat jij weer thuis krijgt.
Dus 0,0 winst voor het milieu. Opslagkosten, extra magazijnplek, extra verpakking, nog een keer met de post versturen, eventueel zelf met auto ophalen, personeelskosten, etc.
Als ik een telefoon verkoop, dan doe ik de lader erbij. Als ik dan weer een nieuwe telefoon koop, heb ik een nieuwe lader nodig.

Ik vind het niet erg dat deze los verkocht wordt, maar ik vind het wel erg dat ik *juist* extra verpakking krijg bij iets wat gewoon in de originele doos had gekund, terwijl het "doel" van het weglaten ecologisch zou zijn, maar dat is het in de meeste gevallen dus niet.

De prijs van de telefoon drukken of extra marge is met 99.99% zekerheid het ultieme doel geweest. Denk je dat Apple en Samsung niet wisten dat de meeste mensen toch een nieuwe lader nodig hebben?

De huidige USB-C/USB-PD laders zijn namelijk nog vrij nieuw, en ik ken alleen mensen met een Apple die er 1 hebben, behalve ikzelf nu(S21). Oh en het feit dat Samsung naast USB-PD ook nog PPS gebruikt, waardoor Apple laders dus niet gebruikt kunnen worden om 25W te halen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 04:26]

Jij vergeet dat die stekkers allemaal niet voor de telefoon gemaakt zijn, en als er dus iets misgaat tijdens het laden, dan vragen ze: "Heb je de originele lader gebruikt?".

En voor sommige mensen is snelladen wel degelijk nodig en uitermate handig: Je hoeft niet de hele nacht door te laden en als je dus eens een keer bent vergeten, je binnen de tijd dat je je omkleedt en gedoucht hebt en naar je werk gaat, je telefoon van 1% naar 70% is.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 04:26]

Jij vergeet dat die stekkers allemaal niet voor de telefoon gemaakt zijn, en als er dus iets misgaat tijdens het laden, dan vragen ze: "Heb je de originele lader gebruikt?".

Dan koop je 1 keer een originele lader of snel lader, ben je van hele gedoe af.
Eventueel koop je er 2 dan 1 voor thuis en 1 voor werk tas.

En voor sommige mensen is snelladen wel degelijk nodig en uitermate handig: Je hoeft niet de hele nacht door te laden en als je dus eens een keer bent vergeten, je binnen de tijd dat je je omkleedt en gedoucht hebt en naar je werk gaat, je telefoon van 1% naar 70% is.

Dan is het nog steeds niet noodzakelijk maar alleen handig op dat moment, en anders laad je in de auto bij, of trein /bus een beetje bij(Meeste OV heeft dat tegenwoordig ook).
Ja het zijn dan Usb-A aansluitingen maar genoeg kabels voor te krijgen, en dan laad je eventueel verder op het werk.
Je lijkt de industrie een hoop kwalijk te nemen. Of ben je teleurgesteld in de stand der techniek van vandaag?

Het concept van een smartphone is in 2021 gewoon klaar. Je gaat geen grote nieuwe features meer krijgen. Kleine verbeteringen zoals 120hz en 5G zullen met de huidige stand der techniek niet veel bijdragen een grote vooruitgangen en zal je altijd consessies moeten doen aan bijvoorbeeld de accuduur. Pas als dat evenwicht naar de kant van de batterij gaat vallen kunnen de techneuten aan de andere kant weer meer power vragen en échte verbeteringen brengen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 04:26]

Hij heeft wel een puntje dat de telefoons steeds duurder worden terwijl er weinig meer bijkomt maar er wel steeds meer functies verdwijnen. Ik heb nu een S8 (gekocht voor 440 euro nieuw) nog steeds, en ik zal bij een upgrade dingen als de notificatie LED en 3,5mm jack wel missen. Terwijl er weinig bijgekomen is dat me interesseert.

Ja de S21's waren wat goedkoper dan de S20 maar zijn daarvoor ook echt beknibbeld (plastic achterkant, geen lader meer, veel minder geheugen). Het is echt een crisistijd toestel ;)

Daarom heb ik nog steeds die S8 niet geupgrade, en dat is ook prima op zich. Maar helaas vervallen de updates dit jaar. Ik heb een beetje rond zitten kijken maar de prijs/kwaliteit verhouding is echt veel minder dan in de tijd dat ik mijn S8 kocht.
Ze worden zeker weten duurder. Maar dat is nou eenmaal het leven wat steeds duurder blijft worden. Een Golf met wat opties kost tegenwoordig ook 45k of meer. Daar kocht je in guldentijd een heel dik uitgevoerde Mercedes S voor.

Ik ben zo’n sukkel die denkt: 1000 euro voor een iPhone, nouja, het zal het wel waard zijn. Ik kan altijd nog voor een goedkopere kiezen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 04:26]

Maar het ging hier toch om het duurder worden in de afgelopen jaren en niet om 20 jaar geleden, aangezien 6 jaar geleden €499 nog high-end was in de telefoonwereld? Beetje raar om die Golf van toen er dan in te gooien... Kijk dan ook alleen naar de afgelopen jaren. Dan kom je ook gelijk tot een hele andere conclusie. Zie bijv. de Mazda 3: de vorige generatie was weliswaar ietsje goedkoper dan de huidige, maar de huidige heeft wel een veel betere standaarduitrusting. Dus je betaalt ietsje meer, maar krijgt ook iets meer. Bij veruit de meeste high-endtelefoons krijg je niet zo heel veel meer, aangezien alle belangrijke dingen ook al op goedkopere modellen zitten.
Mijn S1 kostte 650 euro. Scheelt niet zoveel met de prijzen nu. Wel als je een 'topper' neemt maar dan koop je ook meer status dan noodzaak.
Ze worden zeker weten duurder. Maar dat is nou eenmaal het leven wat steeds duurder blijft worden. Een Golf met wat opties kost tegenwoordig ook 45k of meer. Daar kocht je in guldentijd een heel dik uitgevoerde Mercedes S voor.
De Golf van nu is vergelijkbaar met een Passat van destijds.
Je kan dan misschien beter kijken naar de Polo van nu, in vergelijk met de Golf van destijds
Waarom Golf met Passatt vergelijken, omdat autos groter worden, doen telefoons dat niet ook?
Ik weet de discussies nog, een 3,5 inch iPhone 4 is toch groot zat, moet je die lompe phablets zien van 6 inch... en nu lijkt 6 inch bijna de basismaat te zijn van een smartphone, er is maar een beperkt aantal modellen met een kleiner scherm. En een iPhone 4 was toch echt schappelijker geprijst dan een iPhone 12 nu. Of een Galaxy S2 versus een S21 nu.
Omdat je ook guldens met euro's vergelijkt, en dat net zo goed niet correct is ( inflatie en vooruitschrijdend inzicht )
Waarom Golf met Passatt vergelijken, omdat autos groter worden, doen telefoons dat niet ook?
Ik weet de discussies nog, een 3,5 inch iPhone 4 is toch groot zat, moet je die lompe phablets zien van 6 inch... en nu lijkt 6 inch bijna de basismaat te zijn van een smartphone, er is maar een beperkt aantal modellen met een kleiner scherm. En een iPhone 4 was toch echt schappelijker geprijst dan een iPhone 12 nu. Of een Galaxy S2 versus een S21 nu.
De iPhones t/m de 4S hadden een 3,5" scherm, en toen kreeg de 5 een gigantisch 4" scherm. Wat ze allemaal deelden was de introductieprijs tussen 599 en 699 euro.

Toen er plus / max / OLED schermen kwamen, vloog de prijs omhoog. Samsung en anderen volgden de prijsverhogingen. Het is wat een gek ervoor geeft!
Meeste wat ik ooit aan een tel uitgaf was €230 en dat bij hoge uitzondering. Als het een probleem is of een groot verlies als de tel stuk valt, dan moet ik dat ding niet kopen. Zo denk ik erover. Meestal zit ik zo rond de €170. Stuk? Maakt niet uit. Koop nieuw. Kan dat niet met wat je voor je tel heb betaald, dan vind ik je gek.
Ja maar daar heb je ook een periode van 20 jaar ;) Telefoons gaan veel harder omhoog dan de inflatie :)

Overigens is een Golf van nu ook een veel grotere en betere auto dan de Golf van destijds he. Je krijgt ook veel meer auto voor je geld nu.
Maar dat is het precies met telefoons. Je krijgt nu voor deze absurde prijzen wel veel meer telefoon dan 5 jaar geleden. Specs die wellicht zijn verdubbeld terwijl de prijs maar 50% hoger is dan toen.

Denk wel dat de industrie beseft dat ze de absolute prijs er nu wel uitgeperst hebben. Nog hoger en het wordt gewoon een principekwestie, welke specs of features ze er ook in stoppen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 04:26]

Nouja dat is het punt dus.. De specs zijn niet veel hoger geworden dan je uberhaupt zou verwachten van de voortschrijdende techniek. Als ik nu een S21 zou kopen dan ga ik er zelfs op achteruit in resolutie van het scherm. Het geheugen is ook een stuk minder dan dat van de S20.

Als je puur kijkt naar CPU performance dan is het normaal dat we daar juist niet extra voor betalen. Anders had een computer sinds de jaren '80 nu een miljard gekost (zijn immers ook miljoenen keren sneller geworden). Terwijl ze juist goedkoper zijn geworden (inflatie in acht genomen). Maar met smartphones lijkt wel het omgekeerde te gebeuren.

Bovendien kom je over de prijs heen die schappelijk is om voor een telefoon te betalen, wat mij betreft. Als het echt serieus meerwaarde zou bieden zoals bijvoorbeeld een foldable, dan zou ik er wel rond de 1000 voor over hebben. Voor een gewone telefoon niet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 04:26]

Daar heb je een punt. Met de huidige stand der techniek heb ik voldoende aan gemiddelde specs. Heb zelfs mijn 12Pro ingeruild voor een mini met een paar honderd verlies.

Maar als ze een klap-iPhone uitbrengen ben ik wel zo’n nerd die er dan weer in trapt voor een paar honderd extra :)

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 04:26]

En niet te vergeten veel duurder om te hebben. Waar een Golf 2/3 nog onder de 1000 kilo was, zitten ze met de laatste versie al op 1260 kilo voor de allerlichtste uitvoering. Een hybride zit dik over de 1600 kilo. Lekker voor de wegenbelasting.

[Reactie gewijzigd door Miglow op 23 juli 2024 04:26]

In 2004 nog 800 euro betaald voor een Sony P90 destijds een van de eerste toestellen waar je foto's mee kon nemen en een touchscreen had.
Kwam tevens zeer compleet uit de doos met meegeleverd leren draaghoesje en bureaulader en een cd met back uo software.
https://www.gsmarena.com/sony_ericsson_p900-544.php
Leuk verhaal, alleen jammer dat het nergens op slaat en het tegendeel waar is. Een Galaxy S8 kostte bij introductie € 799,- volgens de Tweakers Pricewatch. De S21 kostte € 849,- bij introductie volgens dezelfde bron.

Daarnaast krijg je bij de S21 dan 128 GB in plaats van 64 GB bij de S8.

Reken je ook nog de inflatie mee, dan kom je op € 856 uit voor de S8 bij introductie.

Ik heb verder 0 verstand van Samsung, dus als de Pricewatch niet klopt dan zou het kunnen zijn dat ik ernaast zit.

Het is spijtig dat dit soort berichten steeds vaker wordt gepost op Tweakers en het niet direct weg wordt gemodereerd.
Qua introductieprijs scheelde het niet zoveel nee, maar de Samsung telefoons daalden toen heel snel en gedurende langere tijd in prijs. Tegenwoordig gaat er zo'n 100-200 euro vanaf na de introductie en dan houdt het op.

De S8 heeft zelfs onder de 400 gekost toen ik hem kocht, maar ik wilde per se de versie met paarse achterkant en daar wilde ik wel 40 euro extra voor betalen.

Vergeet ook niet dat de S21 een crisistijdmodel is en daardoor is bezuinigd op het scherm (minder resolutie dan de S8 van 4 jaar daarvoor) en andere onderdelen zoals de achterkant.
Het idee is dat je zelf ook in de Tweakers Pricewatch kan kijken alvorens je hier een reactie plaatst.

De Galaxy S20 (lijkt mij de voorloper van de S21) kostte in februari 2020 € 999 en in oktober 2020 € 677,90. In acht maanden dus een prijsdaling van ruim 30%.

Misschien zoekt Trump nog iemand (jou) voor zijn volgende presidentscampagne... :P

[Reactie gewijzigd door Aerez op 23 juli 2024 04:26]

Het gaat me om de absolute prijs, niet de relatieve. Want ik heb euro's in mijn portemonnee, geen procenten :) De S10 serie is bijvoorbeeld nog veel duurder dan 400. En al twee jaar oud.

Rond de S9 is dat veranderd, in de tijd daarvoor gingen de prijzen na de komst van de opvolger keihard onderuit.
Dat is een beetje zoals het met alles gaat (niet alleen electronica, maar nog veel meer productgroepen). Het lijkt alsof alles goedkoper wordt, maar ondertussen krijg je steeds minder kwaliteit en worden functies uitgekleed. Wil je echt een product van dezelfde kwaliteit of met dezelfde functies? Dan betaal je meer.
Het concept van een smartphone is in 2021 gewoon klaar.
Gelijk heb je. En de prijzen zullen nog dramatisch dalen.
Toen ik een beetje serieuze baan kreeg kocht ik voor bijna hfl 1000 (~€450) een TI59 calculator.
Ik koop nog steeds calculators, maar ze kosten allemaal rond 10 euro. Dat is de prijs voor het praktische nut ervan. Zo zal het ook met telefoons gaan.
Zo is dat nu al, Als je een simpele 'bel-telefoon' wilt, kom je ook met een paar tientjes wel weg.
De prijs zit hem vooral in de camera's en schermen, ben je niet te kieskeurig, en moet het allemaal niet zo fancy zijn, blijft het wel onder de 100€, en gaat het een jaar of 2 mee.

nu is het 5G wat de hype is ( net als bij 4G kan je bij de providers 'bijbetalen' om mee te racen, en adverteren ze 'gratis bij nieuwe aansluitingen'

Ik heb ook niet zo'n voorkeur, mijn wederhelft heeft graag een goede camera, dus ik neem die van haar wel weer over, en de jongste krijgt mijn model.

* FreshMaker krijgt binnenkort een telefoon van het bedrijf, en zolang het dualsim is, is het prima voor mij
Tja nu is het 5g wat de hype is.. en zo proberen ze elk jaar weer een nieuwe 'hype' te vinden om mensen maar over te halen toch weer voor een nieuw toestel te gaan.. uiteindelijk is het maar een feature, en ook nog eentje die geen praktisch nut heeft/verschil maakt..
Hoe is de lader/oortjes apart moeten kopen slecht voor het milieu?
Verpakkingsmateriaal is ontzettend groot, moet weer een busje voor rijden.

https://m.youtube.com/watch?v=WVPM6D-3aZo
Volgens mij is iedere lader minder een besparing die best opweegt tegen een extra doos/rondje van de bezorgen voor diegenen die er wel een nodig hebben.

Ik vind de video ook wel aan cherry-picking doen. Het meest valide punt wat hij maakt is het laadvermogen, je wil je telefoon wel zo snel op kunnen laden als mogelijk, maar hoeveel USB (snel)laders heb jij al in huis? (laten we alle marketing en met name Apple even buiten beschouwing laten, voor hun is het volgens mij altijd al onderdeel van hun verdienmodel geweest om afwijkende standaarden/maten te gebruiken)

Voor de rest:

- je kunt, als je weet dat je ook een nieuwe lader hebt, deze tegelijkertijd bestellen
- niet alle aankopen gebeuren online, je kunt ook op de fiets naar de winkel
- karton is (bijna) perfect recyclebaar
- meegeleverde oortjes zijn in mijn ervaring 9 van de 10 keer zo goedkoop/slecht dat ik ze nog nooit gebruikt heb. Als ze wel goed zouden zijn is de prijs dan ook al doorberekend en alsnog moet je de mazzel hebben dat ze goed/comfortabel passen)

Maargoed, in ieder geval brengt het discussies over onze wegwerp maatschappij op gang
Dit Youtube filmpje is ook een mooie die hier op inspeelt:
https://www.youtube.com/w...M6D-3aZo&feature=youtu.be
5G is, m.i., een dramatisch voorbeeld van de ontwikkeling dat 'het mogelijke' de vijand geworden is van 'wat kan' . Met name de behoefte van de industrie aan meer markt loopt er op uit dat niemand zich meer afvraagt of we er nog wel iets aan hebben dat sommige spulletjes nòg sneller nòg meer kunnen, terwijl geen mens meer in staat is om feitelijk te doen wat nu al technisch mogelijk is.

Intussen hebben wij te maken met een wereldomspannende energiecrisis, we zijn de natuurlijke hulpbronnen aan het uitputten, we zijn ons klimaat aan het ruïneren in zoverre dat ons in leven moet houden. We weten inmiddels allemaal dat dat zo niet verder kan. Toch eisen we de totale groene energieproductie van Noord-Holland en omstreken op om datacentrales te laten draaien ten behoeve van 'the cloud' waar we geen controle meer over hebben. We staan de automobiel industrie toe een compleet nieuwe generatie zelfsturende machines te ontwikkelen terwijl we weten dat het autorijden gedoemd is tot max 100, en een steeds kleinere afstand van wonen en werken.
5G moet een groot aantal geschoolde werkers in die fabrieken vervangen door robots terwijl we weten dat het enige waar we in de toekomst nog een overvloed aan zullen hebben, de menselijke arbeid is.

De vraag waar we met z'n allen voor staan is die hoe we er toe kunnen besluiten iets nìet te doen, nadat techneuten ons hebben laten zien dat ze het mogelijk kunnen maken. Als we daar niet in slagen, dat zullen we leven onder de vloek van het mogelijke: Alles wat kàn, mòet.
In plaats van groei en sneller als model zullen we moeten leren om alles wat we ondernemen eerst te analyseren in termen van het analytisch model dat ons is aangereikt door Kate Raworth: De Donut, met een ondergrens die aangeeft dat we eerst moeten zorgen dat we, op wereldschaal, voor iedereen genoeg moeten garanderen, Hetgeen vervolgens inhoudt dat we moeten inzien dat we niemand meer kunnen toestaan om privé te veel te vergaren, te houden, te consumeren.

Dat laatste houdt in dat we verbruik aan grondstoffen en energie per persoon moeten gaan beperken; rantsoeneren. Rantsoeneren heeft bovendien het voordeel dat het niet de armsten, maar de rijksten als eerste treft. Rantsoeneren heeft echter ook als nadeel dat we snel tot de ontdekking zullen komen dat wij hier in het algemeen onder 'de rijksten' zullen blijken te vallen, zodat we zullen moeten stoppen met jammeren over het feit dat onze telefoons in de nabije toekomst nog maar 3 a 4 keer onze capaciteiten te boven gaan in plaats van 300 à 400 keer, en ons moeten concentreren op het stoppen van het stijgen van de zeespiegels, zodat de data centres van Google en Amazon niet onder water komen te staan, en wij er bij.
Volgens mij is het een illusie. De kostprijs van energie is rechtsstreeks verbonden met de vraag. Wat ik bedoel is dat wanneer we allemaal zuinigere telefoons en wasmachine's gaan gebruiken, de prijs per hoeveelheid gewoon omhoog gaat zodat dezelfde marktsituatie blijft bestaan. Bij het produceren van energie is dit ook het geval. Een windmolen is een civiele installatie die precies zo duur wordt gehouden dat het nooit gaat concurreren met uit brandstof opgewekte stroom, ongeacht hoe vervuilend dat is. Windmolens of zonnpanelen voor particulieren zijn vooral om die reden onaantrekkelijk gemaakt met regeltjes zoals vergunningen, eisen aan de installatie, extra belasting voor vermeend ondernemerschap en het verplicht samenwerken met een monopolist. Als consument ga je er bij voorbaat niks mee bereiken dus heeft niemand er zin in: doel bereikt. Het idee dat een enorm deel van een huishouden kan draaien op natuurenergie in een laag voltage gaat er bij de politiek niet in. Dat "ondermijnt" de gevestigde club en hun prijs.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 04:26]

De kostprijs van energie is rechtsstreeks verbonden met de vraag.
Nee zo werkt het niet. De kostprijs van energie is rechtstreeks verbonden met de kosten om de energie te produceren. De vraag staat daar helemaal los van. Vraag en aanbod bepaalt wel de marktprijs, maar niet de kostprijs.
Dat is hoe het zou moeten zijn, maar de prijs van energie is niet gebaseerd op produktiekosten maar op de schaarste ervan. En die wordt kunstmatig in stand gehouden. Gaan we minder energie nodig hebben, dan wordt het duurder. Worden de middelen voor opwekken goedkoper, dan worden die duurder of beperkt.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 04:26]

OK, eh...hoe kom je daarbij?
Er worden nooit zoveel windmolens of kerncentrales gebouwd dat ze de energieprijs gaan drukken. Kolencentrales hebben dat effect niet zo snel want die kosten een hoeveelheid brandstof per hoeveelheid energie.

Nu ga je de waarschijnlijk kosten van onderhoud van windmolens en plutonium voor kerncentrales uitvergroten maar die vallen in het niet bij een constante hoeveelheid energie voor een constante aanvoer van brandstof.

Wat er structureel verkeerd gaat is dat er een consumeer-model wordt gehanteerd voor iets wat eigenlijk helemaal niet zoveel waard is, en ook niet zo beperkt beschikbaar.

Een meer praktisch bewijs: vergelijk het verbruik en de stroomrekening van een fabriek en een huishouden...

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 04:26]

Hier heb je het over de marktprijs, niet over de kostprijs. De kostprijs van energie is wat het kost om het te produceren. Als ik een windmolen neerzet of een paneel op mijn dak leg, dan is de kostprijs van die energie de kosten die je maakt om die neer te zetten.

De stroomrekening van een huishouden is maar voor een klein deel bepaald door de marktprijs van energie, het leeuwendeel voor is het distributienet en belastingen. De rekening voor een fabriek is niet echt iets algemeens over te zeggen, die hebben doorgaans een WKK staan en wekt zijn eigen stroom op, en dan ziet de stroomrekening er heel anders uit dan bij fabrieken die de stroom uit het net trekken.
Welke percentage van de kostprijs van "fossiele" stroom is brandstof voor de centrales?
Dit bedoel ik min of meer.
Hangt er van af, voor een gascentrale met 45% thermische efficientie is dan je variabele kostprijs de gasprijs / 0.45, plus de CO2 prijs (je moet 0.411 tCO2 kopen per MWh gas). Dat is puur variabel op het moment, je hebt natuurlijk nog andere kosten aan je centrale (je capaciteitsboeking op het gasnet en stroomnet, je onderhoud, de bouwkosten van de centrale zelf).

Het wordt nog een stukje complexer als het gaat over een WKK waar ook de warmte verkocht wordt.
De kostprijs is een versluierend begrip. Als de prijs van energie in geld omhoog gaat is dat alleen maar gunstig, dat heeft een temperend effect op het gebruik. Het belangrijkste onderdeel van de 'kosten' betreft echter de sociale gevolgen van dat opwekken: de productie van CO2, en de gevolgen voor het milieu, de noodzaak van zware productiemiddelen als generatoren, net zozeer als windmolens, zonnecellen of kernreactoren.. De enige echte remedie is dat we met z'n allen minder energie gaan gebruiken,en dat kan heel goed - want 90% van de troep die we produceren is nutteloos of zelfs schadelijk en produceert alleen maar afval dat we dan vervolgens ook weer moeten zien kwijt te raken.
Best interessant wat je hier zegt. Ik was lange tijd in de veronderstelling dat geboortebeperking de enige oplossing was. Want de taart (de aarde) moet na verloop van tijd onder steeds meer mensen verdeeld gaan worden en dat lijkt me op de lange termijn ook nogal problematisch (onder voorbehoud van revolutionaire ontdekkingen waar we momenteel nog geen weet van hebben).

[Reactie gewijzigd door jdevries189 op 23 juli 2024 04:26]

Het is al lang duidelijk dat de bevolkingsaantallen op de wat langere termijn gaan dalen; vooral naarmate de scholing van meisjes verbetert, Zie o.a. Factfullness van Rosling. het wijzen op overbevolking dat tegenwoordig in de mode is, is vooral de expressie van de rijkere bovenlaag die de armere bevolkingen als 'oorzaak' wil aanwijzen, twrwijl die armere bevolking hoegenaamd geen aandeel heeft in de consumptie die het probleem is.
Het rechtvaardig verdelen van de taart is iets dat aan alles vooraf moet gaan, want zolang de 1% die er alle belang bij heeft om de huidige structuren te laten voortduren het in feite voor het zeggen heeft zullen zij ongeremde 'voortuitgang' (lees: groei) en 'revolutionaire ontdekkingen waar we momenteel nog geen weet van hebben' blijven gebruiken als oplossing.
Bedoel je met steeds kleinere woon werk dat mensen meer thuis gaan werken?
Want de daadwerkelijke afstand wordt alleen maar groter.

Trouwens wat heeft zelf rijdende auto's te doen met afstand of de snelheid die je mag?
Hoe langzamer ik moet rijden hoe meer ik wil dat ie zelf rijdend is....
Ja, dat kan je dus wel wìllen, maar je kan ook wel inzien dat we daar in het grotere verband gewoon de middelen niet voor hebben. Het rijden van kleinere afstanden gaat in mijn ervaring overigens meestal samen meet meer complexe en onvoorspelbare verkeerssituaties waar kunstmatige 'intelligentie' nu juist niet erg mee uit de weg kan.
Inderdaad, waarschijnlijk gaat er meer thuis worden gewerkt, maar er gaat , denk ik, ook een verschuiving optreden van productiewerk naar onderhoud en reparatie.
5G, groei en sneller, is een analytische engineering uitdaging, de krachtbron hiervan is geld.

"wat kan", we moeten kijken wat we al weten maar niet toepassen, zoals dit, kan het volgende?
Er is een model dat direct wordt weggezet als pseudowetenschap, omdat de energietechniek en elektrotechniek er geen rekening mee houdt in de standaard analytische modellen, en dat is energie pompen door middel van het magnetisch vector potentiaal (mvp of a-vp).

Zie: een transformator, het magnetisch veld blijft opgesloten in de ijzerkern, maar toch is er sprake van inductie in de 2e spoel wanneer het veld groeit of krimpt.
Er is dus (volgens de literatuur) een quantum "kracht" dat zich als vortex gedraagt. Het is deze bron dat de voltage in de 2e spoel opwekt, het magnetisch veld in de kern is nodig maar doet zelf niks, het mvp component doet het werk in de spoel van lading scheiden om een potentiaal te krijgen, en zodra er ampere's lopen, ontstaat er die tegenkracht dat in de energiebron wordt gezien als vermogen dat geleverd moet worden, maar wat geen vermogen is maar waar tegen "gevochten" wordt als gevolg van de wet van Lenz (actie=-reactie).

Nu is er een truuk om deze tegenkracht naar de 1e spoel te omzeilen en het op te vangen door een 3e spoel (met diode!), gelijk aan de 2e, maar tegengesteld gewonden.
Wat er namelijk gebeurt:
Korte DC puls op 1. Spoel 2 en 3 laden op tijdens T_on, Na de puls valt het veld weg, 2 en 3 werken deze verandering tegen maar ook elkaars verandering, en tijdens een lange periode tijdens T_off staat er een potentiaal op spel 2 dat gerbruikt kan worden als amperebron. Dit is niet mijn idee en is meermalen gedemonstreerd.
Maar de zoektocht is naar grondstoffen om daarmee gratis een magnetische flux op te wekken, maar de joules gaan naar het gevecht met Lenz.
Ik ben blij met mijn Galaxy S20 FE 5G, maar die heb ik enkel omdat het de enige was met snapdragon ipv exynos... Dat er 5G in zit merk ik inderdaad helemaal niks van behalve dat icoontje. Daar zou ik nu inderdaad dus echt niet voor upgraden.
Interessant, hoe kom je aan een Snapdragon versie in NL?
De S20 FE 5G is de uitzondering, enige model dat hier met sd verkocht wordt. Let op, de S20 FE 4G dus weer niet! Om het overzichtelijk te houden...
De S20 FE 4G en 5G verschillen, onderhuids, op meer vlakken. Zo heeft de 4G versie een SoC van Samsung zelf en heeft de 5G variant er eentje van Qualcomm. De laatst genoemde SoC is een fractie sneller. Bij beiden werden, bij de introductie, Galaxy Buds+ meegeleverd. Dat vond ik wel netjes van Samsung. Na wat wikken en wegen, heb ik vorig jaar de S20 FE 4G aangeschaft, vooral vanwege het prijsverschil en omdat ik die Buds+ toch al had willen aanschaffen.
Het gaat (mij in ieder geval) niet zo zeer om die fractie wat de snapdragon sneller is, het gaat vooral omdat hij veel zuiniger is. De FE 5G doet gewoon duidelijk langer met zijn accu wat voor mij de doorslaggevende factor was.
Daar heb je wel een punt, vermoed ik. Enkel gebaseerd op mijn ervaring met 4G variant. Ondanks de forse accu kom ik daar namelijk nauwelijks de dag mee door, bij wat intensiever gebruik.
Vraag me al lang af wat het nut is van 5G voor mobiele telefoons. Voor internet naar huizen in landelijk gebied zou ik kunnen begrijpen dat de 5G techniek een prima aanwinst is.

Maar voor mobiele telefoons? Kan eerlijk gezegd geen toepassing bedenken wanneer hele hoge snelheden nodig zijn. Of is het meer dat mensen zich gek laten maken door de marketing praat en denken een hogere snelheid nodig te hebben want het is meer en dus automatisch beter?
4G op mijn oude S7 doet al niet onder voor mijn vaste Ziggo lijn.
Mijn zakelijke laptop met sim kaart en 4G heeft me ook nog nooit in de steek gelaten qua snelheid.
Dit soort columns dat de meerprijs van nieuwere snellere techniek nergens voor nodig is zijn bijna zo oud als de computer industrie. Bij introductie gigabit ethernet had je dit , ssds, 4g, 386 cpu etc etc . Het is vaak gewoon zo dat de eerste paar generaties van een nieuwe techniek nog niet heel veel toepassingen hebben die de kracht laten zien. X aantal jaren komt dan vaak (niet altijd) wel deze toepassing en dan zijn we deze klachten van het begin gewoon vergeten.
Ja mensen laten zich gek praten door de marketing praat, er is echt nog geen toepassing voor mobiele telefoon dat je nodig heb.
En dat is het mooie eraan de meeste niet tweakers/ icters om zo te noemen, deze krijgen ze niet zo snel over maar de rest weinig verstand er van wel.

Uiteraard zullen altijd aantal ITers tussen zitten die ook kopen, maar die vinden leuk om nieuwste van nieuwste te hebben(En zich scheel te betalen wat niet nodig is).
Maar goed dat moeten ze helemaal uiteraard zelf weten.

Het voordeel van 5G verkoop wel weer is dat midrange het ook nu snel krijgt, dus ook de goedkopere toestellen.
Dus hoe je went of keer als je er 1 koopt heb je meestal ook al direct 5G(Of je wil of niet), of je moet uiteraard bij wat goedkopere provider zitten simpel/ben / simyo etc.
Het enige wat ik hoop is dat de capaciteit gewoon beter wordt..
In begin van 4g had ik eigenlijk dat ik op drukke plekken (voetbal stadion, Koninginnedag) met 4g gewoon goed ontvangst. Maar de laatste jaren die dat nu iedereen op 4g zit is dat ook al weer minder. Nu heb ik op dat soort plekken of dagen al weer dat ik mijn berichten bijna niet weg krijg.
Toch blijf ik daarbij, dat het een providerissue is, en niet persé 4G
Vaak genoeg op zulke evenementen gezien dat als het niet lekker liep, het een "budget" provider was, die adverteerde 'wij zitten op het xxx netwerk'

VF en KPN 'zelf' gingen vrijwel altijd probleemloos, Tmobile had hier en daar wel wat capaciteit minder, maar de Symio's en Tele2's klapte er al heel snel uit
Inderdaad zeker met 4G nooit echt meer drama gehad , met Koninginnedag of iets Vodafone prima ontvangst die ook werkt.
Ja de gene met Tmobile kwamen vaak nergens meer doorheen, maar dat lag aan hun eigen verouderde netwerk(Wat ze tegenwoordig best prima op orde hebben).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 04:26]

Dat is omdat KPN en Vodafone meer frequentiebanden en dus een groter deel van de 4G frequentie taart hebben gekocht. Dat is nou juist het voordeel van 5G, dat je meer bandbreedte op dezelfde frequentieband kan zetten.

Verder zijn alle providers bezig met mobiel breedband voor huishoudens. Er is nu niet genoeg bandbreedte voor op het 4G network om dat op grote schaal te doen, met 5G kan dit wel.
Grappig wel, ik lees al ruim een jaar dat 5G een must is (hier op tweakers). Apple die een iPhone 11 levert zonder 5G was “bizar”. Nu heb ik een iPhone 12 met 5G en vraag me echt af waarom iedereen op de hype train zat. Wat on earth doe je met je telefoon dat je 5G waardevol vindt (en dus een snellere lege accu gerechtvaardigd vind). Ik bedoel, streamen gaat prima op 4G. Er is nog helemaal geen mmWave... what’s the point?
Het grote voordeel van 5G is niet zozeer de snelheid van 1 individuele telefoon; 4G levert al veel meer bandbreedte dan een telefoon ooit gebruikt. Het grote voordeel van 5G is dat er door de efficientere indeling van de frequenties meer telefoons (en huishoudens) aan een 5G mast kunnen hangen. Hoe sneller alle telefoons 5G hebben, hoe meer de rest ervan profiteert.
Ja ik snap het ook niet 5G is echt nergens goed voor op de mobiel nog, en ben zal ook echt mijn 11 pro max niet inruilen voor een 5G mobiel straks.
Ik heb hem in november dan 2 jaar en voldoet nog meer dan prima, deze gaat nog prima 1 of 2 jaar extra mee.
Anoniem: 9278 @iAR14 februari 2021 11:35
Die vraag kun je stellen bij iedere nieuwe techniek. Er is altijd een overgangsperiode waarin early adopters met de beperkingen leven. Deal with it.
Zijn er DNS problemen? Kwam net niet op de FP en nu niet op het forum
Zijn er DNS problemen? Kwam net niet op de FP en nu niet op het forum
Geen DNS, wel server problemen zo te zien.

Edit: Kleine hik, nu ok.

[Reactie gewijzigd door pe0mot op 23 juli 2024 04:26]

Hier werkt het weer !
En hoe eerlijk is de reclame? Vodafone die pronkt met 5G, wat het dus in feite niet is. Reclamecodecommissie grijp in!
Cobsument wordt gewoon belazerd.
Je ziet ook aan test voorbeeld met snelheid, dat de 5G van vodafone eigenlijk nauwelijks sneller is dan de 4G.
Ik wil niet zeggen dat voor de meeste meer dan snel genoeg is, zeker voor een filmpje of een whatsapp of instagram ding maar wel heel verschil met kpn en tmobile.

https://www.youtube.com/watch?v=xOLJVZF8Erc

Het zijn uiteraard moment opnames, maar wel grappig om het verschil te zien.
Zelfs 3G is hiervoor al genoeg natuurlijk.
Maar iedereen wil op de hype-trein zitten, want 300 speedtests op een dag zeggen wel wat over kwaliteit
Ja idd vele willen gewoon op de hype trein mee, mij de aankomende 2 jaar nog niet gezien.
Ben van plan zeker 4 jaar met mijn 11 pro max te doen, dus ook al zal mijn provider het ondersteunen doet mijn toestel het niet :).
Same here,
Nu nog met een duur ( unlimited ) abonnement, omdat mijn chef ( voor mij ) te laat was met vertellen dat dit er aan kwam ;)
maar over een aantal maanden gaat mijn 'eigen' nummer naar een goedkopere oplossing, alleen maar om het te behouden, ik heb hem al zo'n 20 jaar, en best wel 'trots' op.
Mijn wederhelft zal wel om de 3 jaar een nieuwe iphone willen, dus dan neem ik de oude wel over, nu staat mijn kpn-sim al als e-sim, die zet ik tzt ook wel weer over.
Ik ben 2 jaar terug gestopt met de dure abonnement en simonly gegaan(En de 11 pro max los gekocht), nu bijna 2 jaar simpel bevalt mij prima verder.
Ik ga echter in mei over naar Simyo wegens esim mogelijkheid, zodat ik werk en prive sim in 1 toestel kan hebben.
Scheelt weer 1 toestel ook al zijn het alle 2 iphones maar 1 telefoon makkelijker, en je kan prima gescheiden houden.

Whatsapp prive
Whatsapp Zakelijk voor het werk nummer(Kan je ook afwezigheid bericht instellen als je er niet ben wel makkelijk)

Email client van apple voor de prive mail
Outlook app voor de zakelijke mail

Contacten heb ik niet echt veel in mijn telefoon zakelijk omdat het niet nodig is(Werk toch hele dag achter de laptop), dus ik bel altijd van de laptop naar iedereen zowat toe.
En anders kan ik het altijd opzoeken nog via de outlook app als ik wat nodig heb.

Na werktijd kan ook prima afsluiten van werk geen problemen mee, en met vakantie neem ik werk nummers gewoon niet op, en ook de nummers die ik niet herken(Ken uiteraard niet elk nummer uit mijn hoofd).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 04:26]

Ik heb een 5G iPhone. En een abonnement bij T-Mobile zonder 5G. En de telefoon laat vaak 5G zien. :?

Misschien eens support ondervragen waarom dat is, om misschien een verandering uit te lokken door een klacht?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.