Inschrijving Nederlandse 3,5GHz-veiling voor sneller 5G begint donderdag

Bedrijven kunnen zich vanaf donderdag 15 februari inschrijven voor de veiling van de 3,5GHz-frequentieband, die gebruikt gaat worden voor sneller 5G. Naar verwachting vindt de veiling 'nog voor de zomer' plaats.

Geïnteresseerde partijen kunnen vanaf donderdag aanvragen indienen om deel te nemen aan de veiling van de 3,5GHz-frequentieband. De overheid verwacht dat telecomproviders, nadat de veiling heeft plaatsgevonden, de 3,5GHz-band vanaf 1 augustus 2024 daadwerkelijk in gebruik nemen voor hun 5G-netwerken.

Er is op de 3,5GHz-band ruimte voor 'ten minste drie telecombedrijven', zo meldt de overheid. De 3,5GHz-band, die loopt van 3400 tot 3800MHz, wordt daarvoor opgedeeld in drie stukken van 60MHz en twaalf stukken van 10MHz, die individueel geveild gaan worden. Er worden ook twee blokken van 50MHz gereserveerd voor kleinere, lokale gebruikers, zoals Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol.

Bedrijven mogen na de veiling maximaal veertig procent van de beschikbare frequentieruimte in bezit krijgen, om voldoende ruimte over te laten voor concurrentie op de telecommarkt. Dat blijkt uit de regelgeving die minister Micky Adriaansen van Economische Zaken en Klimaat op woensdag publiceerde in de Staatscourant.

De veiling is mogelijk nadat de rechtbank eind vorig jaar wijzigingen in het Nationaal Frequentieplan goedkeurde. Daardoor kon ruimte vrijgemaakt worden op de 3,5GHz-band, die tot dusver werd gebruikt door bedrijven als Inmarsat, Schiphol, Havenbedrijf Rotterdam en andere partijen. Zowel telecomproviders als die lokale gebruikers hadden bezwaar tegen het gewijzigde frequentieplan en gingen daartegen in beroep bij de rechtbank, maar kregen ongelijk.

De overheid meldt nu dat geen van die bedrijven een hoger beroep hebben ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De voorbereidingen van de veiling kunnen daarmee verdergaan, zo zegt de Rijksoverheid.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

14-02-2024 • 12:50

60

Lees meer

Reacties (60)

60
59
34
4
0
22
Wijzig sortering
Eindelijk. Het werd tijd. Ben benieuwd hoe mijn smartphone het zal doen met de 5G als het per 1 augustus operationeel is. Hoop alleen niet dat er om de een of andere reden weer een vertraging komt. Zo gaat dat in NL. Ik wacht het af.
Ben benieuwd hoe mijn smartphone het zal doen met de 5G als het per 1 augustus operationeel is.
Ik vermoed dat we in normale omstandigheden niet zoveel verschil gaan merken. Operators doen nu al 5G op lagere frequenties en halen daarmee behoorlijke snelheden. De 3,5 GHz-band zal alleen voor hoge capaciteit op korte afstand worden gebruikt, dus wat we gaan merken is dat de snelheid van dataverkeer op plekken waar heel veel mensen bij elkaar zijn (stadions, festivals) minder zal inzakken dan we gewend zijn. En 4K of 8K video zal wellicht minder haperen. Big deal.
Hoop alleen niet dat er om de een of andere reden weer een vertraging komt. Zo gaat dat in NL. Ik wacht het af.
Wat zou nu nog vertraging moeten opleveren? Vertraging in het verleden was altijd het gevolg van politieke keuzen of rechtszaken. Het kabinet is demissionair en alle juridische middelen zijn uitgeput.
Die 3.5Ghz band gaat echt wel verschil maken want er komt flink meer capaciteit in totaal vrij op het 5G netwerk. Voor veel steden zul je vanaf volgend jaar naast KPN en Ziggo waarschijnlijk ook Mobiel-Thuis abbo's kunnen krijgen.

Elke aansluiting thuis die nog koper is zoals *DSL of Kabel zal in een klap worden ingehaald door een concurrent die het voor een fractie van de prijs kan aanbieden.

Aangezien 5G nu al soms 400Mbit haalt op de 'langzame' frequenties wordt dat voor 99% van Nederland eindelijk een serieuze concurrent om de duopolie de duimschroeven aan te draaien kwa prijs.

Die 'korte afstand' kan met het vermogen van een zendmast zo 5km zijn, en met de dichtheid van 3 volledig landelijk dekkende netwerken zal praktisch elke Nederlander binnen bereik zitten. Helemaal als je thuis een fatsoenlijke ontvanger krijgt ipv eentje in een telefoon.
En 4K of 8K video zal wellicht minder haperen. Big deal.
Niveautje Bill Gates uitspraak.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 13:49]

Ik krijg de indruk dat je gelooft dat operators met de 3,5 GHz-band landelijke dekking gaan bieden. Dat zal niet gaan gebeuren. De band wordt gebruikt om in relatief kleine gebieden (zoals je zegt: een straal van max 5 km, waarbij de snelheid naar de buitenrand overigens rap zal afvallen) grote capaciteit te bieden. Dus voornamelijk in binnensteden en op plekken waar regelmatig grote mensenmassa's bijeen zijn. Dat is niet '99% van Nederland'.
Odido is al aardig onderweg:
https://antennekaart.nl/k...rier-combinations=499,500

https://antennekaart.nl/k...707&zoom=10&providers=kpn
En bijna alle KPN antennes met B38 2600 MHz TDD hoeven alleen een RRU (radio kastje in de mast) vervanging voor een N78 3500 MHz TDD variant en dan is ook overal dekking.

Nu geen B38 betekent niet dat er geen N78 alsnog komt.

3500 MHz gaat echt een mega verschil in de capaciteit betekenen.
Als de providers 100 MHz bandbreedte krijgen per provider, dan meer dan een verdubbeling in capaciteit!

Inderdaad zullen drukkere gebieden waar men dichter op de masten zit meer voordeel halen.
Maar 3500 MHz kan ver komen, zeker buiten.
Ik bouw toevallig telco netwerken. Ondanks dat er in het hele land wel masten staan (en toch de dekking echt niet overal top is), worde 3500 MHz antennes op dit moment voornamelijk in stedelijke/drukke omgevingen gebouwd naast de reguliere infra, daar waar mogelijk is wordt ook het buitengebied meegenomen. Je kan bij Odido de 3500 MHz antennes vrij makkelijk herkennen, op het headframe van een sector heb je vaak een kleine witte* antenne naast de alom bekende sector-antenne, dat is een 3500 AIR antenne. Er zijn ook sector-antenne's waarbij de 3500 ingebouwd is on het bovenste deel van de sector-antenne.

*De meer rechthoekig en lelijk witte versie zijn oude Huawei antennes die op korte termijn geswapt worden voor Ericsson AIR.

[Reactie gewijzigd door Juwel op 22 juli 2024 13:49]

Leuk! En wel bekend.
Hier twee leuke voorbeelden:
https://x266.nl/dump/ericsson_air3218_n78_1.5m_1.7m.jpg
https://x266.nl/dump/eric...2.0m_air6418_n78_2.6m.jpg

Antennes, RRUs, etc... vrijwel alles is bekend.

Leuk detail, bijna alle KPN sites zijn aangesloten op glasvel.
Odido en Vodafone zijn rustig aan ook alles op glas aan het aansluiten.
KPN is inderdaad primair glas en straal wasr het niet anders kan. Odido en Vodafone gebruiken een mix tussen glas en straal met wel 3-5 sites per glas uplink (soms ook nog wel meer afhankelijk van de beschikbare capaciteit & gemiddelde netwerkbelasting) (en dan sites met elkaar verbonden via 23 GHz of 80 GHz links (er zijn verschillende soorten links, dit is een beetje om een globaal idee te krijgen).
Ook dorpen en buitengebieden worden voorzien van de 3500-band. Merk alleen wel (bijvoorbeeld bij een site in Dronrijp) dat niet altijd iedere sector deze band erbij krijgt. Een sector die bijvoorbeeld enkel weiland dekt krijgt vaak geen 3500, ook wordt hier in veel gevallen de 2600 en soms ook de 1400 achterwege gelaten.

Andere nieuwe ontwikkeling is het gebruik van 3500 RRU's bij Ericsson swaps. Het gebeurd nog maar op kleine schaal maar Odido heeft nog een berg passieve antennes die deze band wel kunnen draaien en het scheelt een enorme hoeveelheid geld om die opnieuw in te zetten ten opzichte van overal nieuwe AIR-antennes plaatsen. Als dat op grotere schaal toegepast gaat worden dan is het iets lastiger te herkennen aan zicht of een site de 3500 heeft. Dan is Antennekaart of het Antenneregister wel een goede informatiebron.
Ja klopt, een site in Zeeland had ik ook maar 2 sectoren met 3500. Een weiland is namelijk een beetje zonde om te dekken ;-).
Het enige waar ik echt geen bal van begrijp is welke koers Vodafone op gaat, want tot nu toe zie ik ze niks doen met de 3500 band...
https://antennekaart.nl/k...&carrier-combinations=511

Stap voor stap ook.
Zijn er al meer, nog nog niet alles op de kaart.
Fair enough. Ik moet ookntoegeven dat ik meer betrokken ben met de bouw van Odido en voor VF doe ik juist meer met straalverbindingen :)
Vodafone heeft sowieso een gigantische inhaalslag te maken, niet perse qua dekking maar wel wat capaciteit betreft. Jarenlang hebben ze weinig gedaan en toen ze gingen upgraden werd er het bare-minimum in de mast gehangen waardoor je enorm veel sites ziet met slechts B1, B3 en B20. B3 is dan ook nog eens voor zowel LTE als NR in gebruik.

Standaardiseren is echter iets wat ze bij VF niet zo doen zoals KPN dat bijvoorbeeld doet. KPN heeft een stuk of vier/vijf standaard sites die overal uitgerold worden met een aantal uitzonderingen zoals bijvoorbeeld hoogspanningsmasten. Odido is nu ook eindelijk aan het standaardiseren met de Ericsson roll-out.
Wel opvallend dat Odido langs spoorwegen aanlegt.
Tsja, dat zijn nou eenmaal gemakkelijke antennelocaties.

Langs de spoorwegen ligt al een flinke tijd een glasvezelnetwerk, dus de internetverbinding is al aanwezig. Daarnaast zijn er op veel plekken al masten voor GSM-R, dus daar een antenne bij hangen is vrij goedkoop.
Ik weet van binnenuit dat bij minimaal één van de grote netwerken alle zendmasten al geschikt zijn en dat gaat met 1 druk op de knop aan de dag na de veiling.

De providers in Nederland hebben (geloof ik) iets van 3 duizend zendmasten per stuk, rond de 10.000 in totaal. Dus met 5 km dekking per mast kom je een heel eind...

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 13:49]

Ik weet van binnenuit dat bij minimaal één van de grote netwerken alle zendmasten al geschikt zijn en dat gaat met 1 druk op de knop aan de dag na de veiling.
Zou me niks verbazen. De 3,5 GHz-band is al jaren geleden Europees geharmoniseerd en het ligt voor producenten dus voor de hand om die in hun apparatuur te integreren.
De providers in Nederland hebben (geloof ik) iets van 3 duizend zendmasten per stuk, rond de 10.000 in totaal. Dus met 5 km dekking per mast kom je een heel eind...
Maar zeker geen 99%. En de hoogste datasnelheid haal je alleen als je dicht op het basisstation zit. Echt, verwacht er geen wonderen van.
Ik haal nu al 400mbit op 5G.... Dus deze frequentie en dan nog de 3.5Ghz erbij, dit wordt echt een groot verschil hoor.
Met wat gaat dat een groot verschil uitmaken?
Je speedtest?
Capaciteit. Frequentieruimte is niet onbeperkt, net als dat je vaste internet dat ook niet is.

Als de providers 100mhz aan frequentieruimte bij deze veiling erbij krijgen voor 5G dan verdubbelt hun totale capaciteit aan data.

Je krijgt dan in principe 2x zoveel data dat je door het 5G netwerk kan duwen en dat zorgt voor goedkopere abbo's en andere business modellen zoals 5G Thuis om te concurreren met vaste internet aanbiedingen.

Daarnaast gaat ook je speedtest omhoog ja, klopt. En al je andere downloads en uploads.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 13:49]

Top maar jij haalt snelheid aan.
Dat de capaciteit omhoog gaat is iedereen met je eens.


Overigens voor thuis gaat het niets doen want de 3,5 ghz frequentie komt niet door muren heen. Daarom heeft iedereen het ook over drukke plekken in de stad en dicht bij de antennes. Want de frequentie draagt ook minder ver.

[Reactie gewijzigd door icecreamfarmer op 22 juli 2024 13:49]

Top maar jij haalt snelheid aan.
Dat de capaciteit omhoog gaat is iedereen met je eens.


Overigens voor thuis gaat het niets doen want de 3,5 ghz frequentie komt niet door muren heen. Daarom heeft iedereen het ook over drukke plekken in de stad en dicht bij de antennes. Want de frequentie draagt ook minder ver.
Ja maar je bekijkt het verkeerd.

Als meer mensen op 3.5Ghz lopen in de stad is in die stad dus meer ruimte op de andere frequenties die wel thuis komen.

Als de capaciteit verdubbelt verdubbelt ook de snelheid. Of je verdubbelt het aantal mensen dat dezelfde snelheid kan halen op een gegeven moment.

Het zijn twee kanten van dezelfde medaille...
Nee hoor.
Waar zijn de meeste mensen
Dichtbij een antenne en buiten?

Het zal iets helpen maar de wonderen die jij verkondigd kun je vergeten.
Vooral als je betrekkelijk dicht op een basisstation zit.
We spreken elkaar over een jaar. ;)
Dat is van buitenuit ook al bekend hoor.

Dat is namelijk Odido die al zo ver is.

Maar wat ik veel interresanter is, wat dit met de data bundels gaat doen.

In het buitenland zie je bv nu vaak voor een tientje 40 a 50GB per maand.

Ben benieuwd of we hier ook die kant op gaan....
Het zal waarschijnlijk erg weinig met de databundels doen.
De prijzen worden bepaald aan de hand van wat de consumenten bereid zijn te betalen, het heeft erg weinig met de kostprijs te maken. Dat is wat de verschillende prijzen in verschillende landen veroorzaakt.
Meer richting de 5000+ opstelpunten per provider. Veel gedeelde masten namelijk. Die 5km per mast klopt overigens ook niet. In stedelijk gebied zit er een vrij heftige tilt in de antennes (intern via de RET, zie je niet aan de buitenkant) van soms wel 10 graden. In buitengebieden is deze vaak 1 of 2. In de stad heeft het namelijk geen nut om zo ver te zenden omdat je dan al drie andere opstelpunten passeert.

Ik ben overigens wel benieuwd naar welke provider er al volledig over is. KPN is hard aan de weg aan het timmeren maar er nog niet overal klaar voor. Vodafone heeft nog amper iets gedaan lijkt het en Odido is misschien net op de helft omdat er op Huawei geen 3500 wordt uitgerold.
Doe voor de grap eens een speedtest met 4G. Daar kom ik rond de 800 Mbps uit, terwijl 5G rond de 400 Mbps blijft steken.
Niveautje Bill Gates uitspraak.
Wat heb je nou aan 4K of 8K op je telefoon? Op schermen waar die resoluties wel een toegevoegde waarde hebben gaat via je reguliere thuisinternet.
Hetgeen wat je alleen vergeet is de uplink. Nog lang niet ieder opstelpunt is voorzien van een glasvezelverbinding en vooral in het noorden hangen er nog heel veel oude linkjes die nog geen 300Mbps trekken. Ik verwacht dan ook niet dat er op korte termijn een by-default 'mobiel voor thuis'-abonnement komt om te concurreren met glasvezel, DSL of kabel. KPN is eigenlijk de enige die op zeer grote schaal sites voorziet van een glasvezelverbinding. Voordeel dat ze een landelijk dekkend netwerk hebben tussen wijkcentrales en zakelijke klanten, het is dan relatief goedkoop om een mast daarop aan te sluiten dan bijvoorbeeld Odido die veel minder eigen glasvezel in de grond heeft.
Vertraging kan door tal van redenen komen, bijvoorbeeld het gebrek aan hardware of personeel. Antennebouwers zijn erg schaars en momenteel heeft Odido er een graflading gekaapt met hun swap van Huawei naar Ericsson.
Ik ging ervan uit dat degene waar ik op reageerde vertraging in de vergunningverlening bedoelde. Bij de 3,5 GHz-band is die vertraging namelijk al opgelopen tot jaren, waardoor NL achterloopt, terwijl de band in grote delen van de rest van de EU al jaren voor 5G gebruikt wordt.
Ahja fair, ik ging meer uit van de praktische kant 😅
Same, ik zit nog bij HollandseNieuwe, die hebben nog alleen 4G. Dat is op dit moment gewoon de goedkoopste voor mij. Ben benieuwd of ze na de veiling mee gaan op 5G, en zo niet, even kijken of het de moeite is om over te stappen. Vooralsnog zie ik geen toegevoegde waarde in de snelheid, wel in de capaciteit rondom drukke plekken.
Dat HollandsNieuwe geen 5G heeft komt puur door afspraken met de operator waar zij op draaien. In Nederland zie je dat vrijwel geen MVNO mee doet op 5G. Momenteel is het ook nog niet heel erg interessant, met de 3500 kan het natuurlijk wel enorm veel verschil maken op drukke gebieden. Een 700/800/900 RRU heeft bijvoorbeeld 4TR4RX actief in een Ericsson opstelling bij Odido. De actieve AIR-antenne heeft 64TR64TX. 16 keer zo veel capaciteit. Let wel, dit zegt niks over snelheid maar meer over de hoeveelheid clients die het kan handelen als ik het mij goed herinner.
Anoniem: 25993 @Jamesl15 februari 2024 14:21
Ik zit voor € 7,-- per maand (echt een prikkie) op 50+ mobiel met 20GB en max van 350Mbps download en 100Mbps upload op 4G.
Dat is voor een telefoon meer dan genoeg. In het algemeen zijn de servers op het internet waar de apps connectie mee maken langzamer dan mijn Internet connectie.
Als ik thuis met mijn Galaxy S23 een verbinding heb van 900Mbps met mijn IEEE801.11AC Wifi dan zie ik toch de downloads, van bijvoorbeeld de google play store, niet sneller dan met ongeveer 80Mbps naar beneden komen. Hoeveel data gebruik je nou echt mobiel? Het meeste gebruik ik als ik bv de Formule 1 races op vakantie bekijk en dat redt ik makkelijk met mijn verbinding.
Als ik echt grote dingen wil downloaden, zoals bijvoorbeeld een systeem update, dan doe ik dat thuis op mijn Wifi en niet via mobiele data.
Ik hoorde van mijn schoonzoon dat het wat vlotter reageerde omdat de latency lager is met 5G maar het spreekwoord zegt "haastige spoed is zelden goed" of zoals de chinezen zeggen "Als je haast heb dan moet je even rustig gaan zitten" :o :o .
Ik ben ook benieuwd maar ik denk dat ik er persoonlijk niets van ga merken. 4g is nu al 5x zo snel als mijn thuis verbinding en dat is al snel zat. Verder ben ik niet jong genoeg meer om een nog lagere latency te merken. Maar wel leuk om een speedtestje te doen.
Moet je wel een abonnement hebben met extra snel unlimited waarschijnlijk. Odido en en KPN gaan al onderscheid aanbrengen tussen de verschillende maximale snelheid.
Er worden ook twee blokken van 50MHz gereserveerd voor kleinere, lokale gebruikers, zoals Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol.
Een beetje hetzelfde idee als GSM-R dus, het eigen GSM netwerk van de NS. Ik vraag me af of dat inmiddels niet nogal aan vervanging toe is, ik neem aan dat 2G niet bepaald relevant meer is in deze tijd.
[...]


Een beetje hetzelfde idee als GSM-R dus, het eigen GSM netwerk van de NS. Ik vraag me af of dat inmiddels niet nogal aan vervanging toe is, ik neem aan dat 2G niet bepaald relevant meer is in deze tijd.
Wordt aan gewerkt. Maar het blijft spoorwegland, waar technische ontwikkelingen, in vergelijking met die in telecomland, een glaciale snelheid hebben.

Overigens is het GSM-R netwerk van ProRail, niet van NS.
Maar het blijft spoorwegland, waar technische ontwikkelingen, in vergelijking met die in telecomland, een glaciale snelheid hebben.
Dat is waar maar in de tijd dat het origineel werd ingevoerd, was het behoorlijk aan de stand van techniek. Maar inderdaad, het is nu meer een europese aangelegenheid geworden wat alles dubbel zo traag maakt.
Overigens is het GSM-R netwerk van ProRail, niet van NS.
Oh ja ik heb het hele neoliberale "laten we alles privatiseren" feestje niet meer zo meegemaakt in Nederland. In de tijd dat GSM-R van de grond kwam was ik er meer bij betrokken en toen was alles nog gewoon van de NS. Ik heb niet helemaal in mijn hoofd hoe alles nu opgebouwd zit.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:49]

ProRail is een onderdeel van de NL overheid... Volledig, valt onder een ministerie.

NS is een los bedrijf waarvan de NL overheid 100% van de aandelen heeft.

Beide zijn dus niet geprivatiseerd.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 13:49]

Ik moet je toch even corrigeren.

NS en ProRail komen uit het oude NS.

Waarbij ProRail een dochter is van de oude NS Railinfrastrust B.V. die namens de NS de eigenaar is van het hele NS-net(Dus geheel Nederland exclusief museum en industriële aansluitingen).

ProRail is ontstaan door een fusie van NS Railinfrabeheer, NS Verkeersleiding en deel van RailNed. De veiligheidstaak is naar IL&T gegaan.

Stations en treinen zijn bij NS gebleven.

Dus ProRail en NS zijn wel degelijk ontstaan na de splitsing van het oude NS.

NS en ProRail zijn ook beide 100% in handen van het ministerie van financiën. Waarbij het Financiën NS rechtstreeks aanstuurt en ministerie van Infrastructuur en Milieu stuurt ProRail aan.

Ik vind al jaren dat NS en ProRail weer moeten fuseren tot 1 grote NS, en daarbij de reizigerstak NS-Reizigers moeten verzelfstandigen( Onder de NS groep als zelfstandig bedrijf, of rechtstreeks eigendom van het ministerie van financiën).
Wat is precies de correctie?
Het is meer zoals Wifi, maar dan met betere handover, omdat het LTE of 5G gebruikt. Het wordt onder andere gebruikt voor robotische containter terminals, zoals in de Rotterdamse haven oa door ECT . Zie het artikel van Tweakers hier review: Laatste hobbel voor écht snel 5G - Providers vs. Schiphol en haven Ro...

Een ander artikel is https://www.fiercewireles...rotterdam-terminal-afloat

Nederland liep hier al 2 decennia mee voorop. De Duitse havens hebben bv hard gelobbyed om het ook te mogen doen. Bosch schijnt het nu in haar fabrieken in te zetten.
Best interessant om je te verdiepen in de principes van zo'n veiling. Zijn er teveel beperkingen - bijvoorbeeld dat spelers maximaal 25% van de ruimte mogen pakken - dan blijft de prijs erg laag.
Stel je geen grens, dan gaat alles naar "megaprovider" die vervolgens de klanten uitknijpt.
En zo zijn er meer regels die moeten zorgen voor een goede opbrengst en uitkomst.
De overheid moet gewoon stoppen met veilingen, en in plaats daar van schoonheidswedstrijden houden.

Veilingen zijn gewoon verkapte belastingen, waar mee daarnaast de overheid, ook banken er veel geld aan verdienen, door die veilingen te financieren voor de telecom bedrijven.

Veel beter zou zijn, dat de providers met het beste pakket van dekking, prijzen en diensten voor de burgers de exploitatierechten krijgen.
De overheid moet gewoon stoppen met veilingen, en in plaats daar van schoonheidswedstrijden houden.
Ambtenaren die op basis van de mooie verhalen van operators frequenties gaan verdelen. Kweenie hoor, lijkt me nou niet zo'n geweldig idee. En ik ben de enige niet, want er worden wereldwijd nauwelijks schoonheidswedstrijden voor dit soort frequenties gehouden. Het is simpelweg minder objectief, transparant en non-discriminatoir dan een veiling. En EU-lidstaten hebben elkaar nu eenmaal de opdracht gegeven om frequentieverdelingen objectief, transparant en non-discriminatoir te laten zijn, en ook nog concurrentiebevorderend. Voor die criteria is een schoonheidswedstrijd nauwelijks geschikt.
Veilingen zijn gewoon verkapte belastingen, waar mee daarnaast de overheid, ook banken er veel geld aan verdienen, door die veilingen te financieren voor de telecom bedrijven.
Een veiling is een betrekkelijk eenvoudig, transparant en eerlijk (in vergelijking met een schoonheidswedstrijd) economisch verdeelmechanisme, waarmee wordt zeker gesteld dat de frequenties bij die partij komen die er de hoogste waarde aan toekent en er uiteindelijk de hoogste maatschappelijke waarde mee weet te realiseren. Dat is 'gewoon' een algemeen erkend economisch principe.

Voor kortzichtige politici is de veiling een mooie manier om opbrengst te genereren, maar dat is niet het hoofddoel. Het is overigens een belasting van niks, want als je de veilingopbrengst omslaat over alle abonnees, gedurende de termijn waarvoor de vergunningen worden verleend, is het centenwerk per maand.
Deze frequenties hebben bovendien 1 doel, namelijk het maken van een openbaar netwerk.
Als je meer frequenties hebt, kan je met minder apparatuur toe. En omgekeerd.
Prima om dan de markt te laten bepalen hoe het verdeeld wordt.
Het zou wat anders zijn als het gaat om bijvoorbeeld het inrichten van laten we zeggen een nieuwe gemeente in de polder. Je mag het land gebruiken, maar laat maar zien hoe je dit niet alleen volbouwt maar ook (bijvoorbeeld) natuurwaarde geeft. Maar wacht, als er natuurwaarde is, waarom zou er dan geen geldwaarde kunnen zijn voor de algemene middelen?
De verwachting is 170 miljoen. Het geld voor de begroting moet ergens vandaan komen. Als we dit wegstrepen, waar gaan we het dan vandaan halen of op bezuinigen?
Providers (KPN, Odido, Vodafone, en andere) betalen 170M aan overheid.
Providers lenen 170M van banken, en betalen daar 20M rente voor, dus moeten ze iig 190M voor de licentie alleen al terugverdienen.
Wie denk je dat die extra 20M betaalt?

Die 170M is 1:2000 van het NL-overheidsbudget van 350 miljard.
Inplaats daar van houd je een schoonheidswedstrijd, en verhoog je de belasting voor iedereen met 0.05%.

Dat kan makkelijk, omdat je omdat je een schoonheidswedstrijd hebt gehouden, zijn mensen +200M minder kwijt aan mobiele kosten, en hebben daar naast ook nog eens betere dekking en service.

En de eerste schoonheidswedstrijd zal vast niet perfect gaan, maar voor de tweede en derde weet de overheid nog beter waar ze op moeten letten.
Je blijft maar hameren op die schoonheidswedstrijd, die voor dit soort frequenties wereldwijd praktisch nooit meer gebruikt wordt.

Kun je uitleggen hoe een schoonheidswedstrijd minstens zo objectief, transparant, non-discriminatoir en concurrentiebevorderend kan zijn als een veiling? Want dat zijn wel de criteria waar een frequentieverdeling in de EU aan moet voldoen.
Nja dan moet de overheid ook ballen hebben, en duidelijke contracten opstellen, en de frequentie licentie intrekken bij contractbreuk. Het probleem waarom dit nooit heeft gewerkt, is dat bedrijven met bedriegen en liegen weg komen.

Ik zou wel voorstander hiervan kunnen zijn, maak een mooi voorstel zoals;
"wij bieden iedereen in Nederland de komende 15 jaar vanaf juli 5G abo's voor 25,- per maand met unlimited data, met een maximale jaarlijkse verhoging gelijk aan de CBS inflatiecorrectie".

Doe in zo'n contract iets over uplink / reliability, dekking, e.d. (ik ben geen telecom mens, er zullen vast experts iets beters weten dan ik) en dan kom je al een heel eind.

De ambtenaren kunnen dan adhv adviesen van onafhankelijke experts de "waarde" bepalen, en de licenties toewijzen aan de top-3, of iets dergelijks.

Maarja, lekker niet aan contract houden, en janken dat het probleem aan anderen ligt.. en bedrijven komen met alles weg en worden niet hard aangepakt "want banen!". Ja.. Shareholders ja, niet banen.
Nja dan moet de overheid ook ballen hebben, en duidelijke contracten opstellen, en de frequentie licentie intrekken bij contractbreuk.
Maar dat doet de overheid al. In vergunningen (het gaat niet om contracten) staan allerlei voorschriften waar de vergunninghouder zich aan moet houden. Doet hij dat niet, dan volgen er sancties. Is dat niet voldoende, dan kan in het uiterste geval de vergunning worden ingetrokken.
Het probleem waarom dit nooit heeft gewerkt, is dat bedrijven met bedriegen en liegen weg komen.
Hoe kom je erbij dat het nooit heeft gewerkt? Het werkt gewoon. Dat jij het wellicht niet ziet is iets anders.
Ik zou wel voorstander hiervan kunnen zijn, maak een mooi voorstel zoals;
"wij bieden iedereen in Nederland de komende 15 jaar vanaf juli 5G abo's voor 25,- per maand met unlimited data, met een maximale jaarlijkse verhoging gelijk aan de CBS inflatiecorrectie".
Vergunningen voor frequentiegebruik gaan over frequentiegebruik, niet over de beste aanbiedingen voor de consument. Die moeten volgens het mededingingsrecht door concurrentie tot stand komen en daar houdt de ACM toezicht op.

Bovendien: met jouw clausule zouden ambtenaren moeten gaan bepalen wat de komende 15 jaar onder concurrentie zou moeten worden verstaan. Dat kunnen ze helemaal niet. Laat dat maar fijn door de markt bepalen. En als die markt niet voldoende concurrerend is (bijvoorbeeld omdat de marktdeelnemers concurrentiebeperkende afspraken maken), dan is er altijd nog de ACM.
Doe in zo'n contract iets over uplink / reliability, dekking, e.d. (ik ben geen telecom mens, er zullen vast experts iets beters weten dan ik) en dan kom je al een heel eind.
Dat zijn nou precies de dingen die wel in een frequentievergunning thuishoren en er ook in worden opgenomen (zie bijlage I).
Maarja, lekker niet aan contract houden, en janken dat het probleem aan anderen ligt.. en bedrijven komen met alles weg en worden niet hard aangepakt "want banen!". Ja.. Shareholders ja, niet banen.
Geen idee waar je al je denkbeelden van 'niet aan contract houden' vandaan haalt, maar ze zijn in elk geval niet op de praktijk gestoeld.
Geen idee waar je al je denkbeelden van 'niet aan contract houden' vandaan haalt, maar ze zijn in elk geval niet op de praktijk gestoeld.
Geen denkbeelden, er zijn voldoende voorbeelden uit de geschiedenis, en dan wel achteraf problemen oplossen na druk, maar zoals met initiele berichtgeving is, altijd eerst de vinger naar de gebruiker (van een kant logisch, van ds andere kant lui). Radar pakt echt niet iets op als er twee mensen komen klagen. Door de jaren heen toch wel vaker mobiele telefonie onder de loeo gehad. Licentie ooit ingetrokken? Zou luid in het nieuws zijn geweest, dus nee, nooit gebeurd. Op eem gegeven moment zou je denken dat de maat vol is, maar de regels lijken wel vastgelegd, maar toegepast? Laat maar voorbeelden zien.
Leuk leesvoer om te zien hoe/waar we precies 10 jaar geleden stonden
review: De grote beloften van 5g
Nu is 5g nog geen netwerkstandaard en providers hebben nog geen keuze gemaakt op welke technologie ze hun 5g-netwerk gaan bouwen. Alles ligt dus nog open. Bedrijven en overheden investeren dan ook massaal in onderzoek naar 5g.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 13:49]

Bedrijven mogen na de veiling maximaal veertig procent van de beschikbare frequentieruimte in bezit krijgen, om voldoende ruimte over te laten voor concurrentie op de telecommarkt.
Man die 40% is echt onhandig gekozen. Er wordt 3x 60MHz en 12x 10MHz landelijk geveild, in totaal 300 MHz. 40% daarvan is 120 MHz. Dat betekend dat een provider in theorie twee 60 MHz blokken kan kopen. Wat betekend dat je feitelijk een concurrent op achterstand stelt (met maar één 60 MHz blok) en een concurrent volledig uitschakelt (zonder blok).

Een grens van letterlijk 39,9% (of elk lager getal) had dit voorkomen.

Ik vermoed dat de drie grote spelers alsnog allemaal dusdanig ver opbieden dat ze alle drie een 60 MHz blok hebben, maar dit kan theoretisch behoorlijk slecht aflopen voor de nationale concurrentie.

Edit: In artikel 25 lid 3 staat hier gelukkig een bepaling die bieden op meerdere 60 MHz blokken onmogelijk maakt:
Het aantal, bedoeld in het tweede lid, is ten hoogste één vergunning.

[Reactie gewijzigd door Balance op 22 juli 2024 13:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.