5G-veiling start voor de zomer, aanvragen kunnen vanaf februari worden ingediend

De Nederlandse veiling voor de 5G-frequenties gaat naar verwachting deze zomer van start. Vanaf februari kunnen partijen zich aanmelden om zich voor de veiling in te schrijven. Op 1 augustus van dit jaar zou de 3,5GHz-band dan in gebruik kunnen worden genomen.

Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de 5G-frequentieveiling 'naar verwachting nog voor de zomer kan plaatsvinden'. De overheid wil met de veiling minimaal 170 miljoen euro ophalen, 6 miljoen minder dan ze aanvankelijk had begroot. Dat lagere bedrag komt doordat de vergunningsaanvraag is vertraagd. De vergunningen hebben een looptijd van zestien jaar.

Vanaf februari kunnen partijen een aanvraag indienen om aan de veiling mee te doen. 'Voor de zomer' worden de vergunningen voor gebruik van de 5G-frequenties via een 'meerrondenklokveiling' uitgedeeld. Dat houdt in dat deelnemers 'bieden bij oplopende prijzen op het aantal vergunningen dat zij wensen, net zolang tot vraag en aanbod precies gelijk zijn'.

De minister zegt dat de deelnemende partijen maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen krijgen. "Dat betekent dat er minimaal drie aanbieders komen van openbare, snelle mobiele communicatie zoals via 5G in de 3,5 GHz-band", schrijft Adriaansens. "Op die manier garandeert het ministerie van EZK dat er voldoende concurrentie blijft op de telecommarkt die leidt tot kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten en bedrijven."

Inmarsat

Bij de veiling wordt bepaald welke providers gebruik mogen maken van de bandbreedte tussen de 3400 en 3800MHz. Die veiling had vorig jaar al plaats moeten vinden, maar er werd al snel duidelijk dat dat niet zou gaan gebeuren. Het probleem met de bandbreedte lag bij satellietbedrijf Inmarsat. Dat biedt hulpdiensten voor onder andere de scheepvaart aan op die bandbreedte. De overheid trok vorig jaar Inmarsats vergunning al in, maar het bedrijf vocht die beslissing aan via de rechter. Tweakers schreef in 2021 al een achtergrondartikel over de problemen in de 5G-veiling.

Inmarsat zelf heeft inmiddels aangegeven per 1 februari uit Nederland te vertrekken. Het bedrijf verhuist naar Griekenland. Inmarsat is echter niet het enige bedrijf dat dwarsligt. Ook andere partijen, waaronder Schiphol, begonnen eerder een rechtszaak. Daarin werd de overheid in het gelijk gesteld. "Partijen hebben nog de mogelijkheid om hoger beroep in te stellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, maar de veilingvoorbereidingen kunnen en moeten verder", zegt minister Adriaansens. Ze wil daarom dat beroep niet afwachten.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-01-2024 • 15:03

46

Reacties (46)

46
27
14
0
0
1
Wijzig sortering
Wat is het verschil tussen het huidige 5G frequentie en de nieuwe 5G frequentie? Is dat een kwestie van snelheid en bereik?
5G is niet 1 frequentie.
Het zijn meerdere die tegelijkertijd info verzenden en ontvangen dat kan zelfs via verschillende zendmasten. Misschien dit even eerst lezen, stond al in het artikel :z review: '112 voor schepen' bedreigt supersnel 5G
Bereik op 3,5ghz is een stuk minder dan de 700 MHz waar 5g nu vaak op draait, maar daarintegen kan het wel veel meer data verwerken (vooral ook omdat er een groter stuk spectrum beschikbaar is voor elke provider op die frequenties)
5G is niet een frequentieband.
Hier kan je een lijst vinden van alle mogelijke frequentiebanden: https://en.wikipedia.org/wiki/5G_NR_frequency_bands

Hoe lager de frequentie, hoe lager de bandbreedte op de frequentie, maar ook hoe lager de frequentie van radiogolven, hoe beter ze door vaste objecten (bomen, huizen, ...) heen kunnen gaan. Met als gevolg dat je, in minder bevolkte gebieden, minder masten nodig hebt om een gebied te bedienen. Vandaar zijn lage frequenties erg in trek bij telecomproviders.
Vooral het gebruik van de 400THz tot 750THz band vind ik zorgwekkend!
Is dat het zichtbare spectrum? Of de zon? (mijn omrekenen van golflengte naar frequentie is wat mager).

Want dat is natuurlijk wel het bijzondere: “5G slecht! Vaccinaties slecht! De zon schijnt, met zijn allen in ons blootje op het strand!!!”
Ja, dat is idd zichtbaar licht :P
Dat is inderdaad wat ik bedoelde. De zon zijn spectrum is natuurlijk veel breder dan dat, het ging over zichtbaar licht.
idd is je hoofd in een magnetron duwen en deze dan aanzetten niet gezond. (moet je wel even de veiligheden omzeilen...)
Kom maar op met je bronnen dan :)
Ja fluor is ook kankerverwekkend, en aspartaam ook. En dan wil ik nog niet beginnen over vaccinaties! Vooral niet je kinderen inenten. Staat op facebook!
Er is ook steeds meer te vinden dat de aarde plat is, betekent nog niet dat het waar is.
Niet zo'n groot probleem als mensen die wetenschappelijk onderzoek niet begrijpen.
Wetenschappelijk onderzoek vind je over het algemeen niet in dag- of weekbladen. Als je het daar zoekt dan is dat je grotere probleem. DPG bezit geen academische bladen waar onderzoekers wel in publiceren.
Als je per se complottheorieën wilt verspreiden, zorg dan dat je in ieder geval beslagen ter ijs komt. Ongefundeerd en niet onderbouwd dingen roepen, schept niet echt een goede geloofwaardigheid.

Het gebruik van straling is vele malen groter dan hetgeen waar je nu op reageert. Zie: https://wetten.overheid.nl/BWBR0035791/2024-01-09
of download de poster als je meer visueel ingesteld bent:
https://www.rdi.nl/docume...landse-frequentiespectrum

Dat is schrikken hè? Zo'n beetje ieder stukje frequentieband dat er bestaat is in gebruik voor iets. Het is een beetje makkelijk om dan alleen op WiFi op 4G/5G af te geven omdat dat toevallig technieken zijn die je als consument gebruikt en over hoort. De 5G frequenties die geveild gaan worden zijn echt maar nog de spreekwoordelijke "tip of the iceberg". Zoals het artikel vermeld waren ze wel al voor iets anders in gebruik hiervoor, dus ik vind je wel een beetje laat met kritiek. Waar was je de afgelopen decennia?

Is straling slecht voor je? Vast wel een beetje. Maar je hebt er niet mega veel invloed op, en schoppen tegen een klein stukje frequentiebereik dat al in gebruik was heeft niet zo veel zin. Vermijd dan liever roken/drinken/"plof"vlees en andere zaken die slechte invloed hebben op je lichaam. Zorg voor voldoende groenten en een gevarieerd dieet, en dan kan je lichaam misschien toch een deel van de slechte invloed verdragen. En het mooie is dat je daar wel direct invloed op hebt.
Doe om te beginnen het woord "straling" weg en gebruik dat alleen voor de elektromagnetische golven die een duidelijk deeltjeskarakter hebben. Dat is bij de gewone radiogolven namelijk niet het geval.
Er is inderdaad een groep mensen in Nederland die zich zorgen maakt over elektromagnetische velden en daar hard over schreeuwt. Hun lijden is reëel, maar er is nog nooit bewezen dat dat lijden door die elektromagnetische velden wordt veroorzaakt.
Ligt het nou aan mij, maar is de overheid gewoon corrupt. Elke rechtszaak tegen de overheid is bij voorbaat gewoon al verloren. Inmarsat en Schiphol hadden gewoon al verloren voordat ze begonnen.
De Nederlandse overheid is voor 69,77% aandeelhouder van Schiphol (Group). Wat je zou kunnen zeggen is dat de overheid hierdoor op een bepaalde manier tegenstrijdige belangen heeft. Een onafhankelijk rechter heeft in deze duidelijk gemaakt dat het algemene belang boven het belang van een bedrijf (Schiphol) gaat. Van corruptie is absoluut geen sprake. Het recht heeft juist gezegevierd.

[Reactie gewijzigd door JKP op 22 juli 2024 22:01]

Het toenemend wantrouwen en de grootste protesten waren over een rechtszaak die de overheid juist verloren had:

Urgenda/stikstof: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Stichting_Urgenda

(Dit leidde uiteindelijk tot de boerenprotesten, op veel
manieren de grootste in jaren)

Ook in een heel andere zaak kregen de protesten gelijk van de rechter:
https://www.rtlnieuws.nl/...szaak-uitspraak-rechtbank

Het zure is dat toen er met enorme snelheid een “supersnelwet” is aangenomen, zodat er toch een avondklok kon.

(Dit leidde tot de avondklokrellen. Veruit de heftigste rellen vanuit politieperspectief in jaren)

(Overigens is de les van die laatste rechtszaak dan wel dat elke ministers die zegt “moeilijk, moeilijk, wetten is een traag proces” duidelijk niet wil

In beide gevallen: a) het niet uitvoeren van de eigen wetgeving in de Urgendazaak en daarna overcorrigeren en b) de rechter met “supersnelwet” passeren is het de regering die zelf vertrouwen schaadt. Niet de rechterlijke macht, die stelt zich doorgaans heel onafhankelijk op.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 22:01]

Het ligt absoluut aan jou. Eerder heeft de overheid een door Inmarsat aangespannen rechtszaak verloren, omdat ze simpelweg een onzorgvuldig besluit had genomen. Stond ook gewoon op Tweakers.net.
Het belang ligt hier dus nog gelukkig bij de burger en niet bij de bedrijven.
Wie betaalt uiteindelijk de kosten van die veiling denk je? De burger of de bedrijven? ;)
De overheid verliest ook vaak genoeg hoor. Toeslagenaffaire anyone?

Degenen die zich over zo'n zaak ontfermen horen bij de rechtsspraak en zijn onafhankelijk van de overheid. Dat is wel zo'n beetje een pilaar van onze rechtstaat en democratie.

Het punt is wel dat die rechtbanken moeten toetsen aan de wetgeving. Als er in de wet staat A, en bedrijf doet, zegt of wil B dan wint de overheid.
Maar als ze een zaak aanspannen die tegen de GW of het europees recht indruist dan verliezen ze gewoon keihard hoor.
Dat komt weer door incompetentie bij die overheid. Zowel in de politiek als bij de Belastingdienst.
Staat los van wat er hierboven is beweerd.
Je hebt het nu over de afhandeling erna. De bewering was dat de overheid alle rechtszaken zou winnen.
We hebben het hier niet over hun incompetentie.
Oh, ik had niet door dat je een van Hen was, ik beëindig deze "discussie" maar 😉
Tja, als EHS nou een echte aandoening was, en niet 100% tussen de oren zit, dan zou er wel iets aan te doen zijn.
In 2005 bleek uit een meta-analyse van studies waarin onderzoek is gedaan naar in totaal 725 mensen die claimen te lijden aan EHS dat geen bewijs gevonden kon worden voor hun claims.[4] Anno 2012 is er geen wetenschappelijke indicatie dat elektrohypersensitiviteit een bestaande ziekte is.[5]
Blijft mooi dat die 'hyper-gevoelige' mensen niet eens het verschil kunnen voelen tussen een echte mobiele telefoon en een neppe.
The individuals showed discomfort at the mobile phones regardless of whether the mobile phones were genuine or not.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.