Vodafone belooft betere dekking in grensgebieden

Vodafone belooft dat de dekking van zijn netwerk in grensgebieden de komende tijd zal verbeteren. De provider heeft een pilot gehouden, waarbij Vodafone de zendmasten individueel afstelt en zogenoemde small cells plaatst om de dekking te verbeteren.

Vodafone hield de pilot in een niet nader genoemd grensgebied, maar wil de manier waarop het daar de dekking zegt te hebben verbeterd in alle grensgebieden gaan toepassen, zei 'hoofd netwerk' Matthias Sauder tijdens een persbijeenkomst op het hoofdkantoor van Vodafone in Amsterdam.

De provider zegt de dekking in grensgebieden te verbeteren door het vermogen van de basisstations en de hoek waaronder de mast uitzendt aan te passen. Ook plaatst de provider zogenoemde small cells in het grensgebied. Dit zijn kleine zendmasten ter grootte van ongeveer een settopbox met een bereik van enkele honderden meters.

Dekking in grensgebieden is voor een groep Nederlanders belangrijk. Door regelgeving mogen zendmasten in grensgebieden niet op hetzelfde vermogen uitzenden als masten verder landinwaarts, omdat ze anders netwerken in het buitenland zouden storen.

Sauder vertelde ook dat Vodafone net als KPN de maximale snelheid van 4g verder wil opschroeven door carrier aggregation op termijn ook toe te passen op 2,6GHz. Daarnaast bevestigde Vodafone dat het 'in de race is' om voor de NS wifi in de treinen en op het station te gaan verzorgen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-02-2015 • 15:45

66

Reacties (66)

66
65
41
2
1
22
Wijzig sortering
huh kan iemand uitleggen waarom we in NL wel masten van diverse aanbieders naast elkaar kunnen zetten,dat ze die cq DELEN. Maar in het grensgebied kan dit niet want dan stoort er een en ander...:-(
Een oplossing zou kunnen zijn dat providers afspreken elkaars abonnees in de grensstreken (en alleen als die zich ook in de grensstreek bevinden) gewoon te accepteren. Dat kan waarschijnlijk met gesloten beurs want er zullen gemiddeld net zo Duitsers als Nederland een 'verkeerde' mast gebruiken. Op die manier voorkomen ze ook extra investeringen zoals Vodafone nu doet. Daarnaast krijgen ze minder klachten = minder kosten en kunnen ze ook nog eens goede sier maken met hun klantvriendelijkheid.

Een aantal providers als T-Mobile en Vodafone zou dit zelfs intern kunnen regelen en dat gebruiken om zich te profileren t.o.v. die andere, klantonvriendelijke providers. Deze providers zitten namelijk zo ongeveer overal in Europa. Er hoeft alleen maar iemand in de holding met zijn vuist op tafel te slaan.
simpel: afspraken tussen de gebruikte frequenties die in de zenders (cellen) worden gebruikt, zoals een honinggraat motief is in Nederland verplicht, maar niet over de grens. Hierdoor loop je o.a. tegen het scenario aan dat dezelfde frequenties elkaar storen/wegdrukken.

edit: een paar voorbeelden in plaatjes:

http://www.gsmfavorites.c...duction/gsm/FreqReuse.gif

http://www.raymaps.com/wp-content/uploads/2011/12/reuse.jpg

[Reactie gewijzigd door Breezers op 26 juli 2024 11:56]

Leerzaam plaatje als het om GSM (2G) gaat. Bij 3G en 4G worden telkens dezelfde frequenties hergebruikt. Daar is het dus niet te voorkomen dat je op dezelfde frequenties zit. De impact is hier iets kleiner omdat de technologie hierop gebouwd is.
Bij de voice carrier is dit wel het geval, daar hebben we het over, niet alleen over de data via 3G en 4G.
Bij 3G en 4G (VoLTE) gaat voice over exact dezelfde frequenties als data, dus wat je zegt klopt niet.
Dan moet men 2G uitschakelen, dat zal ook een oplossing zijn in de grensgebieden.
2G uitschakelen zal voorlopig zeker nog niet gaan gebeuren. Teveel systemen zijn hier afhankelijk van. Hele grote kans dat 3G eerder verdwijnt om zo ruimte te maken voor 4G of een eventuele opvolger dan dat 2G zal verdwijnen.
Binnen nederland zit kpn bijv op 800-810 MHz, vodafone op 810-820MHz en T-mobile op 820-830MHz. Als je nu 3 zenders in dezelfde mast steekt is er geen probleem want doordat ze allemaal een andere frequentie gebruiken storen ze elkaar niet. Bij grensgebieden word het anders. In duitsland heeft een duitse telco1 ook 800-810MHz en telco2 810-830MHz in gebruik. Zodra signalen dus landsgrenzen overgaan ga je storen op het netwerk van een telco in een buurland. Daarom zijn grensstreken altijd een probleem gebied, 1 je kan met minder vermogen zenden omdat je niet de landsgrenzen over mag en 2 je hebt altijd meer storing in die gebieden door wat achtergrond signaal van een telco uit het buitenland.
Echter heb ik het idee dat de Belgen zich niet zo nauw aan de regeltjes houden. Waar ik woon zit ik constant op Base of Proximus. Zowel T-Mobile als Vodafone krijgen dat signaal niet verdrukt, KPN is de enige die wel nog voldoende dekking weet te geven.

Andersom gaat die vogel niet op, net over de grens heb ik nooit per ongeluk een Nederlands netwerk. Ik heb dus sterk het vermoeden dat de zenders van België een stuk krachtiger zijn.

Maargoed.. kan natuurlijk ook aan Vodafone liggen, want ik was onlangs nog in Nijmegen en Arnhem waar ik amper een druppel 3G binnenkreeg ( laat staan 4G :P )
Ik weet niet wat voor telefoon jij hebt en waar je in Arnhem en Nijmegen was, maar Vodafone heeft toch een redelijke dekking in die steden.
Zowel met de Galaxy S3 als met de Xiaomi Mi3. Telefoon zal het dus niet aan liggen. Waar was ik in die steden? euhh.. redelijk in het centrum? En Arnhem in de buurt van het park.

Bereik schommelde enorm. Zo heb ik 4G, 5 min later valt het terug naar G.

Wel nog altijd beter dan toen ik nog T-Mobile had. Daar had ik vol bereik, 3G, maar geen tot zeer matig internet ( Galaxy S1 ).

[Reactie gewijzigd door quintox op 26 juli 2024 11:56]

Even gegoogeld naar problemen bij de s3 en de Mi3. ik kom er redelijk wat tegen, misschien een idee om toch met iemand die ook Vodafone heeft allebei de signaalsterkte te vergelijken met een ander toestel (eventueel ook de simkaart uitwisselen natuurlijk).
Mijn broer heeft hetzelfde probleem met zijn S4. Heeft zelfs na maanden klagen eindelijk een versterker voor thuis gekregen ( het advies van Vodafone was eerst om 3G uit te zetten ).

Het kan zijn dat de toestellen problemen vertonen bij een Google search, maar persoonlijke ervaring met zowel KPN, T-Mobile en Vodafone heeft mij een duidelijk beeld gegeven dat KPN véél minder problemen met dekking heeft ( in het grensgebied ). T-Mobile was gewoon een ramp.

Ook had ik in Polen ( Wroclaw ) en de Belgische Ardennen ( Durbuy ) wel constant en stabiel 3G/4G. Juist daar waar je storing en slechte dekking zou verwachten was er niks aan de hand. Ben ik in Nederland, merendeel van de tijd zit ik op 2 streepjes G ( zoals nu op kantoor in Weert ).
Ook de duitse zenders lijken sterker afgesteld te zijn dan de Nederlandse. Als ik in Enschede over de grens ga, dan is het na 1-2 kilometer wel gebeurd met Vodafone.nl. Rij ik weer terug naar het centrum van Enschede, dan blijf ik soms wel 3-5 kilometer lang nog op het duitse net hangen. Zeer irritant aangezien ik roaming voor buitenland handmatig aan en uit zet en ik geen zin heb om, voor heel even de grens over, 2 euro te betalen voor een dagbundel.
Het is een voorbeeld, ik weet het, maar ik hou van correcte info.
791-801 MHz Tele2
801-811 MHz Vodafone
811-821 MHz KPN
Omdat in nederland elke provider zijn eigen frequentie heeft gekregen. En in het buitenland dat ook het geval is en die kunnen dan niet tegen elkaar in gaan staan stralen in het grensgebied

[Reactie gewijzigd door jongetje op 26 juli 2024 11:56]

Oplossing: zet een zendmast precies op de grens en laat hem heel gericht Nederland instralen.
Ehhh heb je het bericht gelezen?
De provider zegt de dekking in grensgebieden te verbeteren door het vermogen van de basisstations en de hoek waaronder de mast uitzendt aan te passen.
Omdat je dan ook in de buurt komt van de buitenlandse netwerken, die van belgië en van duitsland. Daar hebben ze dezelfde frequenties die wij in Nederland gebruiken voor hun eigen netwerken.
Dat heeft te maken met een aantal factoren. In Nederland hebben providers andere frequenties waardoor ze elkaar niet storen. Als je de masten goed plaatst kun je inderdaad verschillende providers in 1 mast plaatsen. Dit komt omdat de overheid de frequenties zo heeft uitgedeeld.

In grens gebieden zit je natuurlijk met andere bedrijven met mogelijk dezelfde frequenties. Om te voorkomen dat masten gaan interfereren met providers in het buitenland zijn er afspraken gemaakt om de cellen van een provider, een telefoon provider heeft namelijk zijn dekking verdeeld over cellen, zo klein mogelijk te houden aan de grens gebieden. Zou je dit namelijk niet doen dan krijg je een wedloop wie het meeste vermogen de grens overpompt zodat beide partijen niets meer kunnen ontvangen.

Door te kijken naar alternatieven van zendhoeken maar ook door te kijken welke frequenties nu daadwerkelijk in gebruik zijn kunnen wellicht beide partijen voordeel halen uit meer bereik bieden in de grensgebieden.

Ik moet zeggen dat ik zelf in een grensgebied woon en Vodafone al significant verbeterd is ten opzichte van 4 jaar geleden. Het is nu zelfs zo als ik uit eten ben in mijn favoriete schnitzel restaurant net over de grens dat ik nog gewoon gebruik kan maken van mijn Nederlandse data bundel. Geen idee of ik in de pilot gebied zat maar ik merk wel dat ze de laatste tijd goed bezig zijn.
Goede vraag, maar houd je naast andere aspecten die worden genoemd ook rekening met het volgende, en zou dat ook (mede) een reden kunnen zijn? Lijkt mij wel aannemelijk. Binnenlands overlappende zenders-ontvangers werken namelijk met dezelfde info. Ik bedoel daarmee dat als je aan het ingetoetste of geprogrammeerde telefoonnummer geen landcode laat voorafgaan. Dan maakt de mast die het opvangt verbinding met het nummer in het land waar de mast staat, ongeacht de verdere geografische positie.
Welnu, bij een groot (rondom naar alle richtingen)bereik in een grensgebied kan dit dan leiden tot onbedoeld verbinding maken met een buitenlands nummer. Overigens reden om bij het programmeren van je lijst altijd dat landnummer toe te voegen, ook al ga je nooit de grens over.
Ondanks dat merk ik meer dan eens een betrekkelijk klein overlappend gebied. Vrij logisch natuurlijk, want de apparatuur, welke dan ook, heeft geen oogjes die zodra de grenspaal wordt passeerd even knipperen :) . Hoewel met GPS zoiets vrij nauwkeurig is te realiseren.
Het lijkt mij aannemelijk dat men streeft om die overlappingsstrook zo smal mogelijk te houden.

[Reactie gewijzigd door Techneut op 26 juli 2024 11:56]

Ik vraag me af waarom ze niet een universele 112 mast kunnen maken. Want dat was namelijk het belangrijkste argument waarom mensen klaagden, ze konden 112 niet meer bereiken. Als dat in de grensgebieden wordt opgelost ben je al een heel stuk verder. In België en Duitsland zullen ze hier toch ook wel last van hebben.

Zie:
nieuws: Providers zeggen te werken aan betere bereikbaarheid 112 in grensstreek

[Reactie gewijzigd door chrisborst op 26 juli 2024 11:56]

Laat ze dan direct een paar van die 112 masten op de plekken neerzetten waar geen enkele provider bereik heeft. Op bv de Veluwe heb je op sommige plekken totaal geen dekking, als opa Jan daar op zijn fiets een hartaanval krijgt is het te laat. (voordat ze eerst een signaal hebben gevonden etc.) en zo zijn er meer white spots in nederland te vinden helaas.

Dat moet in 2015 toch niet meer kunnen?
Idd laat Vodafone ook aandacht besteden aan een goed landelijke dekking. Ik moest notabene een repeater plaatsen in huis zodat de telefoon van mijn werkgever toch gewoon werkt. (Repeater gebruikt mijn internet voor een verbinding. Eigenlijk de smart phone daardoor een soort wifi phone geworden!)

Helaas is mijn werkgever onlangs van KPN naar Vodafone overgestapt want KPN had bij mij thuis gewoon wel goede dekking.
Die overstap snap ik best. Onlangs een exersitie gedaan m.b.t. kosten.

Wat bleek:
Total costs KPN: 89.000 per jaar
Total costs Vodafone: 56.000 per jaar

Dekking is soms bij KPN beter en soms bij Vodafone, al met al maakt het niet zoveel uit.
Na 4 jaar Vodafone ben ik vertrokken. De dekking werd in mijn beleving steeds minder. Op sommige plekken in Amstelveen en Aalsmeer had ik zo goed als geen bereik meer. In het Amsterdamse Bos kon ik al helemaal niemand meer bereiken.

Zelfs gecheckt met andere telefoons, maar het bleef slecht.

In het verleden kon ik met Vodafone door blijven bellen in tunnels, maar de laatste maanden viel mijn verbinding in de Velsertunnel weg.....

Nu ben ik weer terug bij KPN en het kwaliteitsgevoel is vele malen groter dan bij Vodafone.

[Reactie gewijzigd door poes op 26 juli 2024 11:56]

masten op de plekken neerzetten waar geen enkele provider bereik heeft. Op bv de Veluwe heb je op sommige plekken totaal geen dekking
In nationaal park de Hoge Veluwe is het bereik inderdaad slecht. Maar daar mag je natuurlijk geen masten plaatsen. Ik vind eigenlijk dat er whitespots moeten zijn. Daar waar mensen die er last van hebben, mensen die er bang van zijn, mensen die technologie afzweren kunnen wonen. Veluwe, waddeneiland zouden daarvoor geschikt zijn.
Er zijn daar denk ik geen frequentiebanden vrij voor.
Die universele 112 masten zijn er in principe: als jouw provider geen dekking heeft kan je vanzelf bellen via een ander netwerk. Je kunt 112 zelfs zonder SIM bellen.
Je kunt 112 zelfs zonder SIM bellen.
In Duitsland niet meer. Werd teveel misbruik van gemaakt.
Volgens mij als je een Nederlandse SIM-kaart hebt, kun je overal ter wereld 112 bellen - zolang er bereik is. Er worden dan ook geen roaming-kosten in rekening gebracht, want 112 is niet echt een telefoonnummer, maar meer een soort netwerk-feature.

Zonder SIM-kaart kun je ook 112 bellen, en je kunt ook 112 bellen met een gelockte SIM, of iets dergelijks. Hoe dat in het buitenland zit als je geen SIM-kaart hebt, weet ik niet, want het noodnummer is niet in ieder land 112 natuurlijk.
Weet ik niet, want het noodnummer is niet in ieder land 112 natuurlijk.
Dat weet jij wel ;) Je zegt het hier boven namelijk:
maar meer een soort netwerk-feature.
In de call setup staat dus dat het een emergency call is. Of het bijbehorende nummer nou 112, 999 of 911 is maakt niet uit, het netwerk routeert het gesprek naar de alarmcentrale.
Zonder SIM kun je ook 112 bellen.
Volgens mij ging het hier om een gebied waar ook geen Duits netwerk beschikbaar was. Echt helemaal niets dus. Deel van het probleem is ook de mobieltjes van tegenwoordig met hun slechte bereik...
Roamingkosten afschaffen is ook een optie... dan maakt het immers niet meer uit op welk netwerk je zit.

Alleen het 112 probleem heb je dan nog.

Edit: roaming veranderd in roamingkosten. Dankjewel GJvdZ

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 26 juli 2024 11:56]

Anoniem: 382732 @xFeverr4 februari 2015 16:11
Roaming afschaffen betekent dat je niet meer in een ander netwerk kan bellen......
Inderdaad... Maar ik doelde natuurlijk op de roamingkosten. Ik heb het aangepast
Wat je dan zult zien is dat de providers alleen maar in de druk bevolkte gebieden gaan zitten, en de dun bevolkte gebieden niet voorzien omdat een ander dat wel zal doen.

Daarom hebben wij in nederland de regel dat je minimaal x% dekking moet hebben.
Toch raar, waarom kan vodafone NL dit niet, maar kan ik (In Dieren, Gelderland) verbinding maken met een duitse provider? welke 16km van de grens ligt

edit: duitse grens dichter bij gevonden :)

Afstand mijn huis -> centrum Elten 20KM, geen idee natuurlijk waar die mast exact staat.

[Reactie gewijzigd door nasdude op 26 juli 2024 11:56]

Mocht deze Duitse provider dus gebruik maken van een GSM frequentie die in Nederland niet gebruikt wordt is er dus weinig aan de hand. Hierdoor zouden ze niemand lastig vallen in Nederland. Als het wel een gsm frequentie was geweest waarop een Nederlandse provider actief zou zijn zouden er al heel snel klachten komen en zou onze Agentschap Telecom ook wel actie ondernemen gok ik.
Dat kan gewoon 2 kanten op hoor. De ene keer werkt het verder van de grens nog dan de andere keer. Zowel bij buitenlandse als Nederlandse netwerken...
Weet iemand voor hoeveel mensen dit een probleem is? ( Procentueel, aantal )
Ik kan me voorstellen dat dit voor deze mensen een groot probleem is, volgens mij hebben alle providers nu bijna een aparte bundel voor buurlanden ( weet niet zeker, misschien is dit al niet meer zo ).

Het stomme is dat je mobiele telefoon gewoon het sterkste signaal pakt helaas ;)

Daarom goed dat Vodafone zogenaamde small cells plaatst om een beter bereik van het eigen netwerk te hebben in het grensgebied.

[Reactie gewijzigd door Ask! op 26 juli 2024 11:56]

Als je in zo'n grens regio woont en je regelmatig ongewild een duitse provider oppikt stel je je telefoon natuurlijk zo in dat hij alleen maar het vodafone NL netwerk pakt....

[Reactie gewijzigd door nasdude op 26 juli 2024 11:56]

Dat is weer een extra configuratiestap die je dan moet zetten inderdaad, dat is jammer. Moet niet nodig zijn. Dat zou voor een gemiddelde consument wellicht een risico zijn om over te stappen, "omdat een andere provider hier het signaal wel pakt".

[Reactie gewijzigd door Ask! op 26 juli 2024 11:56]

Anoniem: 382732 @Ask!4 februari 2015 16:15
Op zich moet het voor een smartphone niet zo heel moeilijk zijn om dat automatisch te doen: via GPS weet het ding waar je bent, en kan hij dus het netwerk pakken wat bij dat land hoort i.p.v. het sterkste signaal te gebruiken.

Dus tweakers aller landen verenigt u, en pas de Android dialer aan zodat dit gaat werken.
Merendeel van de consumenten zal niet een Tweaker zijn die alles begrijpt helaas :+
Daar moet je je als provider denk ik heel erg bewust van zijn. Consument is dom, dus maak het de consument makkelijk anders lopen we risico de klant te verliezen omdat andere providers een betere naam wellicht hebben.
Dat doen we dan natuurlijk ook, echter loop je dan het risico de hele dag zonder bereik te zitten. Als je dan ook nog toevallig je Wifi hebt uitstaan, dan zit je helemaal gebakken.
Dat had ik nog niet zo lang geleden, wat resulteerde in een regen aan whatsapp spam toen ik 's avonds mijn wifi aanzette :P Kwam er overigens pas achter toen ik het merkwaardig begon te vinden hoe rustig de dag was haha

[Reactie gewijzigd door quintox op 26 juli 2024 11:56]

Dat werd eens tijd!!!
Hier in de grensstreek in noord Limburg is het bereik werkelijk dramatisch!
De halve tijd heb ik geen bereik of zit ik weer op Duits netwerk.
Idem hier alleen dan Belgisch netwerk. Ik heb zo'n soort repeater gekregen om binnen signaal te kunnen ontvangen. Buiten krijg ik 2 streepjes GPRS maar vaker ook gewoon 'geen netwerk' (carrier staat op handmatig).
Hoop dat ze er iets op doen dat je in het dorp ook gewoon fatsoenlijk kan bellen.
Goed dat ze dat eens aanpakken. Het zou ook gaaf zijn wanneer ik niet wordt beperkt tot gprs hier de vinex wijk in Assendelft.
Binnenkort een 4G toestel. Abbo is al omgezet. Heb m'n hoop erop gericht dat het dan beter zal zijn.
Had met Vodafone juist geen problemen. Woon zelf kort op de Duitse grens, echter had ik juist problemen met T-Mobile. Als ik de achtertuin in liep dan sprong die al over naar het Duitse netwerk. Met Vodafone en KPN had ik hier geen last van.
Mijn ervaring leert dan in de grensstreek je vaak een buitenlandse mast aanstraalt, dus zet je hem op handmatig met het gevolg dat je nauwelijks ontvangst hebt, dus maar weer op automatisch met als gevolg een wat hoge rekening. Helaas zijn providers niet erg scheutig om mensen die wonen in de grensstreek tegemoet te komen....
Ze kunnen beter eens zorgen dat het hele binnenland gedekt is.
Ik woon hemelsbreed 40km onder Rotterdam en nog geen spoortje 4g te bekennen in mijn woon omgeving.
Terwijl ze al sinds september landelijke dekking claimen.
Hier in Zuidlaren Dr (>10.000) onder de rook van Groningen ook al jaren drama. Gewoon door het centrum heen geen 3G te bekennen (buiten!). Soms zelfs geen mobiel bereik at all. Met verschillende telefoons, al jaren hetzelfde. De dekkingskaart bevestigd ook dat de complete bewoonde wereld in dit dorp geen 3g dekking heeft. Al eens geklaagd maar ja mijnheer, als niemand daar verder over klaagd waarom zouden we dan iets doen he?

De 4G planning ziet er al niet veel beter uit. Paar vlekjes in NL in april 2015.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.