Vier grensgemeenten eisen dat minister beter gsm-bereik afdwingt bij providers

De gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Winterswijk en Hardenberg eisen in een brief gericht aan minister Kamp van Economische Zaken dat hij de mobiele providers moet dwingen om een volledig dekkend gsm-netwerk aan te bieden.

Uit een onderzoek naar het bereik van mobiele netwerken door TNO en Agentschap Telecom is onlangs geconcludeerd dat het landelijk bereik in Nederland op 99 procent ligt. Dit gebeurde door alarmnummer 112 te bellen. Volgens minister Kamp 'valt het wel mee' met de slechte bereikbaarheid in de grensgemeenten.

Volgens de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Winterswijk en Hardenberg klopt dat beeld niet. Zij stellen dat honderden vierkante kilometers geen mobiel bereik hebben en dat deze 'blinde vlekken' vooral in de grensregio's liggen. Daarnaast stellen de gemeenten dat het onderzoek te eenzijdig is, omdat alleen 112 is getest. Diensten als Amber Alert, Burgernet of NL Alert zijn niet getest.

De briefschrijvers menen dat minister Kamp de mobiele providers moet dwingen om de dekking in de grensregio's te verbeteren. Omdat providers vaak terugschrikken voor de benodigde investeringen, zou het Rijk in hun ogen financieel moeten bijspringen, bijvoorbeeld door geld uit de opbrengsten van de netwerklicenties aan te wenden.

Minister Kamp heeft nog niet gereageerd op de brandbrief. Wel gaat hij op 30 april met de Kamer in debat om over de bereikbaarheid van het alarmnummer te praten.

Verminderd of geheel geen mobiel bereik kan diverse oorzaken hebben. Tweakers beschreef in een achtergrondartikel de voornaamste redenen voor dit probleem. Zo zetten providers hun masten in de grensregio's vaak niet op vol vermogen omdat Duitsers of Belgen anders te snel een Nederlands netwerk oppikken. Ook bestaat er kans op interferentie. Desondanks kan een telefoon bij het bellen naar alarmnummer 112 ook schakelen met masten van andere providers.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-04-2015 • 13:51

156

Submitter: Raven

Reacties (156)

156
142
95
2
0
6
Wijzig sortering
Ik heb regelmatig dat mij telefoon naar een Duits netwerk overschakelt als ten oosten van Enschede ben (maar nog wel in Nederland.) Dat is bruut irritant, dus wat mij betreft gooien ze die masten gewoon vol open.

Beter nog, roaming overeenkomsten met buitenlandse partners voor normale tarieven ...
Zet je gsm op handmatige netwerkselectie, dan is het probleem vaak al verholpen.
En toen moest je ook in het buitenland bereikbaar blijven... Ik ben regelmatig in Duitsland (voor boodschappen, bij vrienden etc.), maar ik moet bereikbaar blijven.
Tips:
KPN: http://www.kpn.com/prive/...opties/buurlandbundel.htm
T-Mobile: nieuw abonnement nemen, dan kun je in de EU gratis gebeld worden
Vodafone: buurlandenblox hebben ze niet meer geloof ik, dus dan heb je naast zakelijke abonnementen nog dit voor als je te veel geld hebt: https://www.vodafone.nl/s...abonnement/red-plus.shtml :+
Dank je, ik heb net de buurlandbundel geactiveerd :) Jammer dat het weer extra moet kosten, maar het is in elk geval beter dan onbereikbaar zijn.
Word je zo vaak gebeld dan trouwens? 6 cent per minuut kost dat nu nog maar hè (kom ik nu mee :P)

Let wel op dat data niet meegeteld wordt in die bundel trouwens.
Haha ja ik heb wel even gekeken naar de verschillen. Ik ben blijkbaar zó vaak op een buitenlands netwerk dat ik per maand gemiddeld zo'n €30 over mijn bundel heen zit (extremen tot zelfs €150 over de bundel |:()

Data maakt me niet zo heel veel uit, daar ben ik niet zo afhankelijk van. Dataraming heb ik dan ook uitstaan :)

Ik blijf wel van mening dat een slechte service niet in de schoenen van de klant geschoven mag worden...
De buurlandbundel is niet echt een oplossing. Een echte oplossing zou zijn als de Nederlandse providers een deal sluiten met de buitenlandse providers waarbij ze elkaar NIKS in rekening nemen bij gebruik van alle masten die max. 35 km van de grens af zitten. Dat voordeel kunnen ze gratis doorberekenen aan de klant. Zo kan je als klant er bijna 100% zeker van zijn dat als je in NL bent, je ook niks extras betaald.
Dan vraagt mijn gsm of ik een ander netwerk wil selecteren, ik ben het wel met je eens dat het niet de meest mooie oplossing is.
De meeste telefoons hebben een roaming switch, ff 1 tikje geven en klaar. ;) Zoveel moeite is het niet.
Dan blijk ik heel de dag aan het switchen.. Het bereik wisselt nogal eens.
Nee... Je switched hem 1 keer UIT. Pas als je bereik *wil* hebben van buitenlandse netwerken, zet je hem weer aan... Je zit dus juist niet te switchen. ;)
Al is ook dat eigenlijk evenveel werk als even je netwerk van handmatig naar automatisch zetten als je de grens overgaat, maarja...

Je woont nu eenmaal in een grensgebied, dit probleem valt niet zomaar op te lossen. Bereik opschroeven mag niet zomaar; en als je daarmee weer Duitse klanten lastigzit, voeren die ook het bereik weer op; en zit je in dezelfde situatie: maar dan met veel meer straling. Moet echt in het toestel gebeuren.
Ik *moet* altijd bereikbaar zijn, of ik nou op een Nederlands of Duits netwerk zit, dus jouw idee is leuk bedacht maar het is geen oplossing.
Probeer eens een App die locatie gebaseerd je roaming uit en aan zet. Ik gebruikte hier lamma voor tasker is misschien ook een optie.
Waarom?.. Snap je dan wel wat roaming is? Roaming betekent *internet in het buitenland*, heel simpel gezegd. Heb je roaming uit staan: wel internet in NL, geen internet in Duitsland. Heb je roaming aan staan: overal internet.

Ik ga ook iedere week wel een keer de grens over, heb *nooit* extra kosten die ik niet aan zie komen. Alleen als ik in Duitsland bel of gebeld wordt moet ik iets extra's betalen, anders nooit.
Dat is niet waar. Op veel telefoons wordt inderdaad met het knopje roaming Internet getoggled, maar roaming zelf is gebruik maken van een ander netwerk, zowel voor Internet als voor bellen
Oke, klopt. Echter staat roaming in de volksmond puur voor internet in het buitenland. Praktisch niemand die het over roaming heeft in het dagelijks leven zal het ook over ander verkeer dan internet hebben. Vandaar mijn woordkeuze. Het punt van mijn reactie blijft hetzelfde.
Ja, en waarom zou je niet bereikbaar zijn dan...?
Mijn idee is precies de oplossing voor hetgeen waar je over zit te klagen.

Zo te zien snap je niet precies wat die functies nou precies doen; zeker de handmatige selectie niet. Dan stel ik voor dat je even de gebruiksaanwijzing van je toestel leest; dan snap je misschien wat die functies doen; en hoe het jou bereikbaarheid niet dwars zit als je ze gebruikt zoals het hoort. Het enige dat je hoeft te ondernemen is 1 stapje voordat je de grens over wilt gaan, en als je terug in NL bent het omgekeerde; en dan ben je vgeheel an het probleem af.
En dan ga je 4x per dag de grens over. Daarnaast geven meer mensen aan dat als ze nog steeds in Nederland zijn, al geen ontvangst meer hebben, ze gaan zelfs over op het duitse netwerk.

Als de duitse telco's hier wel bereik hebben, betekent dat ze hun klanten wel voorzien van een "landelijke" dekking. Stukje extra service doordat ze zelfs in Nederland nog even het eigen netwerk hebben. Als de Nederlandse telco's het signaal omhoog schroeven, dan hebben wij Nederlanders hetzelfde genot. Of het nou nederlandse of duitse straling is maakt ook geen klap meer uit. Indien de Duitsers beginnen te klagen, moeten zij ook hun signaal maar "zachter" zetten.

Niks switchen en gewoon overal dezelfde service. Daar betaal je tenslotte ook voor.
Als je 4x per dag de grens overgaat, dan gok ik dat je wel een bundeltje hebt voor gebruik in het buitenland... Dan moet het ook niet uitmaken als je die dag gewoon je roaming aanhoudt. Dat zijn allemaal non-issues, met alle respect.

De Nederlandse telco's hebben ook een stukje over de Duitse en Belgische grens bereik. Dat heeft helemaal niets met service te maken.
Dat in sommige kleine gebieden er geen NL bereik meer is van de provider, dat kan gebeuren. Maar dat gebeurt in Deutschland even hard hoor; daar heb je ook delen dat er voor de Duitse grens geen bereik is; noch over de NL grens. ;)
Met KPN heb ik bijna tot Antwerpen bereik als ik de Belgische grens overga, en als ik bij Emmerich in de buurt de autobahn opknal de de Duitse grens over, dan heb ik ook nog kilometers ver bereik met KPN, Vodafone valt iets eerder weg. (T-Mobile was niet te ontvangen.)

Het is allemaal lekker makkelijk gezegd en gedaan maar het is niet altijd mogelijk zomaar het signaal op te schroeven, noch om ergens een extra antenne te bouwen. Die hele miniscule gebieden: deal with it.

Ze zouden het zo moeten maken dat voor de masten in de grens regio, en enkel de masten in de grens regio, roaming helemaal niets kost.
DAT zou een mogelijke oplossing zijn; maar dat kan je vanuit Nederland niet opleggen; dat zou een samenwerkingsverband moeten zijn met Belgie en Duitsland.
Maar "schroef maar gewoon het signaal op"; dat kan gewoon niet altijd.

Het signaal hoger of zachter zetten zou geen interferentie moeten opleveren met de Duitse netwerken, maar er zijn regels voor dit soort zaken en *daar* schuilt het grootste probleem in. En die regels worden niet zomaar opgeheven, en dat kan Nederland ook niet eenzijdig zomaar wijzigen.

Ik snap dat het, zeker voor de mobiele netwerk leken, heel fijn is om te roepen "ja doe maar gewoon dit en dat, en dat lost t probleem op", maar in de praktijk werkt het net ff iets anders, is het zo simpel nog niet en gelden er heul veul regeltjes.

Als mensen die echt pal op de grens wonen te lui zijn om even hun netwerk op handmatig te zetten: mja, zadel daar de telco's maar weer mee op... je kan ook gaan klagen bij de telefoon fabrikant, waarom niet? Alles om de schuld voor eigen luiheid, en dat vind ik het oprecht, maar recht te praten. No offense, maar hoeveel moeite is het nou werkelijk om automatische netwerk selectie uit te schakelen?
Dat is hetzelfde als dat men op vakantie gaat in Amerika, hun telefoon daar ff 500MB data erdoorheen pompt door verkeerde instellingen, en dan gaat klagen dat de rekening zo hoog is. Ja kom op zeg, moet je de gebruiksaanwijzing maar lezen; zo werkt dat spul nu eenmaal. En als je 4x per dag de grens over moet: prima, dan zet je die dag "automatisch" niet uit. Scheelt je nog een handeling ook, twee vliegen in 1 klap, tjakka.

En als je helemaal geen bereik hebt met een provider op de plek waar je woont? Neem dan een andere provider! :X Ze zijn NIET verplicht om jou bereik te geven op de plaats waar je woont, maar "in Nederland"; en gezien dat 99% gedekt is: voldoen ze prima. Net als dat jij niet verplicht bent met hen zaken te doen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 22:34]

Je lijkt een soort houding te hebben van "moet je maar niet zo dicht aan de grens gaan wonen" en "het is geen big deal zolang het mij niet treft". Je zegt het niet, maar zo komt het op me over.

Mensen in de grensstreek wonen ook gewoon in Nederland. Zijn daar geboren of naar toe verhuisd en hebben daar een baan en een huis, dus kunnen ook niet zomaar verhuizen omdat hun mobiele ontvangst zo brak is. Ik woon zelf enkele kilometers van de grens, iets voorbij Enschede. De ontvangst is hier gelukkig redelijk, al valt de verbinding binnenshuis nogal eens weg. Maar ik snap de frustraties volkomen van mensen die de Nederlandse netwerken nauwelijks kunnen ontvangen.

Waarom moeten mensen in de grensstreek volgens jou maar leren leven met slechte of geen gsm-ontvangst? Ik snap wel dat een dergelijke blinde vlek midden in Amsterdam meer mensen treft, maar dat wil niet zeggen dat je minder bevolkte gebieden maar moet negeren!

Je verdraait het probleem overigens ook van slechte ontvangst naar het handmatig selecteren van je netwerk. De reden dat je telefoon naar een ander netwerk switcht is omdat jouw netwerk te slecht doorkomt. Dan kun je hem daar wel op forceren, maar dan ben je op die momenten helemaal onbereikbaar ;)
Je lijkt een soort houding te hebben van "moet je maar niet zo dicht aan de grens gaan wonen" en "het is geen big deal zolang het mij niet treft". Je zegt het niet, maar zo komt het op me over.
Je moet gaan wonen waar je wilt wonen, en de provider nemen die het beste bereik heeft waar je woont.
Het is sowieso geen big deal, want er zijn zat oplossingen; als het me treft: dan doe ik er wat aan, in plaats van enkel te klagen over een probleem dat vaak zo simpel is op te lossen met een enorm kleine inspanning. Twee likes minder op facebook uitdelen en je hebt het aantal tikjes terugverdient dat nodig is voor netwerk selectie. ;)

Ik heb het zelf niet gezegd, nog gedacht; maar je hebt eigenlijk wel een punt met je "moet je maar niet zo dicht aan de grens gaan wonen" opmerking; en ben het er nu je je verhaal zo doet eigenlijk zelfs best wel mee eens.
Als ik een huisje koop in the middle of nowhere, moet ik ook niet gaan mekkeren dat er geen riolering ligt maar een septic tank.
Je neemt bepaalde keuzes in overweging met de plek waar je gaat wonen. Als riolering voor mij erg belangrijk zou zijn en liever geen septic tank heb, maar er toch voor kies om een huis te kopen waar zo'n kreng bij ligt; dan moet ik niet achteraf gaan zeuren dat ik vind dat de gemeente maar voor riolering moet zorgen en dat speciaal voor mij moet gaan aanleggen.

Same sh*t, different category.
Net als met de septic tank die riolering vervangt, zijn er ook zat opties om het wisselen tussen netwerken in de grens streek tegen te gaan.
En als je helemaal geen bereik hebt binnenhuis? Vraag een femtocel aan. Ja, daar moet je ff wat voor dokken. Meestal zo'n 99,- tot 250,- oid... Schaf het aan, het is nu eenmaal een downside van de omgeving waar je woont. Maar dat is ook helemaal niet uniek aan de grens gebieden... Er zijn meer gebieden binnen Nederland, zelfs in hartje Nederland, waar bereik problematisch is (binnenshuis) vanwege wisselende redenen. Meestal is er wel een provider met wat bereik, maar als het echt niet wil werken: neem zo'n cell.
Mensen in de grensstreek wonen ook gewoon in Nederland. Zijn daar geboren of naar toe verhuisd en hebben daar een baan en een huis, dus kunnen ook niet zomaar verhuizen omdat hun mobiele ontvangst zo brak is.
Verhuizen voor mobiel bereik zou ook nogal onzinnig zijn als je 't mij vraagt. :/
Dan heb je je prioriteiten wat mij betreft behoorlijk door elkaar. Maar ieder z'n ding.
Ik woon zelf enkele kilometers van de grens, iets voorbij Enschede. De ontvangst is hier gelukkig redelijk, al valt de verbinding binnenshuis nogal eens weg. Maar ik snap de frustraties volkomen van mensen die de Nederlandse netwerken nauwelijks kunnen ontvangen.
Ik snap de frustraties ook.
Maar hierboven lees ik voornamelijk van mensen die wel bereik hebben, maar die ook bereik hebben van Duitse en/of Belgische netwerken, en het toestel daar soms tussen schakelt. Dat probleem is super simpel op te lossen, maar als je te lazy bent om 1 instelling in je telefoon te wijzigen: sorry hoor, maar dan heb ik echt absoluut geen medelijden met je...

Als je absoluut geen bereik hebt, met geen enkele provider, ja dan kan ik me voorstellen dat het heel vervelend is.
Gelukkig zijn ook daar oplossingen voor. Maar je kan niet gaan verwachten dat ze voor 1 of misschien een paar gezinnen in een bepaald gebied speciaal een mast gaan optuigen.
Waarom moeten mensen in de grensstreek volgens jou maar leren leven met slechte of geen gsm-ontvangst? Ik snap wel dat een dergelijke blinde vlek midden in Amsterdam meer mensen treft, maar dat wil niet zeggen dat je minder bevolkte gebieden maar moet negeren!
Waarom moeten de providers speciaal voor een extreem dunbevolkt gebied waar het lastig is om antenne's te plaatsen of gewoon een godsvermogen kost terwijl het helemaal niets oplevert het maar doen...?
Het is geen kwestie van negeren, het is een kwestie van logistiek, kosten en baten en alternatieve oplossingen.

Maar als niemand wil meewerken aan die alternatieve oplossingen: dan gaan ze toch maar met het vingertje naar de providers wijzen, want de grote rijke boze provider weigert om tig extra masten neer te zetten in het miniscuul aantal gebieden dat slecht bereik heeft vanwege de omstandigheden aldaar of de belachelijke kosten posten die het met zich meebrengt.

It's like I said. Als je ervoor kiest om in zo'n super dunbevolkt gebied te gaan wonen op een paar meter van de grens, dan kan je verwachten dat het bereik problematisch KAN zijn. Er zijn zat oplossingen. Maar als je geen enkel wilt omdat het je of: 1.) 10 seconden moeite kost om een instelling te wijzigen of 2.) een kleine investering zodat je probleem opgelost is; neen, dan vind ik niet dat je moet klagen. Een oplossing is te krijgen. Een oplossing wordt aangeboden.
Niet aannemen en toch zeuren: dat vind ik onterecht, inderdaad.
Je verdraait het probleem overigens ook van slechte ontvangst naar het handmatig selecteren van je netwerk. De reden dat je telefoon naar een ander netwerk switcht is omdat jouw netwerk te slecht doorkomt. Dan kun je hem daar wel op forceren, maar dan ben je op die momenten helemaal onbereikbaar
Neuh niet perse.
Met 1 streep bereik binnenshuis en een stuk of 3 buiten kan je prima bellen, en op 4G kan je zelfs met 1 bar signaal vaak nog zo'n 15 tot 20MBit downstream halen. Niets mis mee.

Maar automatische netwerk selectie kiest het sterkste netwerk. Dus als jou provider niet al te best bereik heeft, ongeacht dat dat bereik nog voldoende is voor een stabiele verbinding, dan switched je telefoon alsnog naar het buitenlandse netwerk als deze veel meer bereik geeft.
En dat is nou precies waar de handmatige instelling prima van pas komt. Dat niet doen met onzinnige redenen als "als ik dan wel naar het buitenland moet, dan moet ik dat weer heeeeeleeemaaaalll gaan aanpassen" (nahwww, die 10 seconden werk... wat een hel.) dan vind ik niet dat je werkelijk een reden hebt om te klagen.

En nogmaals, als er helemaal geen bereik is: neem een femtocell/femtorepeater.
Maarja, dat willen mensen ook niet want dan moeten ze zelf een klein bedragje investeren om bereik te krijgen.

Ja sorry hoor, maar als je er helemaal niets voor over hebt en:
1.) Niet de 10 seconden tijd wil nemen om netwerk selectie aan te passen
Of 2.) Geen femtocell wilt kopen en ophangen

Dan moet je echt niet meer in tranen met een vingertje naar de providers gaan wijzen, want die voldoen prima aan hun plichten en bieden alles aan om je probleem op te lossen. Dat niet doen? Dan ook gewoon niet klagen...
dat werkt helaas niet. ik zelf merk dit ook. grote probleem voor mij persoonlijk is dat altijd bereikbaar moet zijn op zowel nederlands als buitenlandsnetwerk. dat werkt ook wel maar zodra ik weer terug ben in nederland houd mijn telefoon wel duits netwerk vast dus geen 3g als je dus net aan de grens woont betekent dit dat ik dus steeds onbereikbaar ben via whatsapp oid omdat ik roaming uit heb staan ivm met de kosten.
Dan kan je het toestel nog op handmatige netwerk selectie zetten, dan dondert ie het Duitse netwerk eruit. Caveat is dat zodra je de grens overwilt of wel op een Duits netwerk wilt, je de automatische selectie weer in moet schakelen. Maar dat is hetzelfde als met roaming.
nee dit werkt dus niet want hij houd zijn duits netwerk vast zolang dit signaal sterker is dan het nederlandse. en steeds wisselen is als grensbewoner lastig 3 km verderop ligt de grens dus op handmatig valt je telefoon gewoon niet normaal te gebruiken. dus voor mensen aan de grens is het huidige systeem geen oplossing.
Bij Telfort werkt dit niet want die roamt op het kpn netwerk voor data. Zonder roaming aan te zetten heb je geen data in NL.
Voor telefoon gesprekken kun je natuurlijk eerst je telefoon controleren op welk netwerk het staat alvorens te bellen of op te nemen.
Ja ik had al eens gelezen over die belachelijke constructie. Als ik zelf in de grensstreek zou wonen zou ik Telfort er reeds uitgegooid hebben, maar ieder z'n ding :P

Als het goed is kan je "NL TELFORT" forceren op je telefoon, dan denkt het toestel niet langer dat het aan het roamen is. Bijkomend voordeel is dat hij dan ook niet switched naar een ander netwerk.

Maar met die leipe Telfort constructie kan ik me voorstellen dat het vervelend is... Nakomend grapje nadat KPN de boel heeft overgekocht en de frequenties weer moest inleveren.
Bijzonder, bij Tele2 geldt een vergelijkbare constructie met roaming op T-Mobile. Bij een ouder toestel van me inderdaad roaming. Op een nieuwer toestel wordt T-Mobile weergegeven als "thuis" netwerk zonder roaming icoontjes en zonder dat de roaming switch aan moet staan.
Als je nl Telfort forceert werkt je data verbinding niet, die doet het alleen met roamen aan. Bellen lukt wel.
Maar vind je het niet vreemd dan dat Nederlanders, in Nederland moeten overschakelen op een duits of belgisch netwerk, omdat we in NEDERLAND een beter signaal van onze buurlanden ontvangen dan van onze eigen providers?
Ik wel. Het moet gewoon mogelijk zijn om tot aan de grens onze egen Nederlandse providers te kunnen ontvangen.
Dat is bruut irritant, dus wat mij betreft gooien ze die masten gewoon vol open.
Waarop de Duitse telco's dat ook doen en je weer met hetzelfde probleem zit.
Als het signaal van je eigen provider sterk genoeg is gaat je gsm niet roamen
Hebben we daar informatie over? Volgens mij gaat je telefoon gewoon dat netwerk nemen waar ie mee kan verbinden, en dat het sterkste signaal geeft.
Dat heb je dan mis, want hij zoekt altijd eerst naar het juiste netwerk voor ie op roaming overschakelt.
Anoniem: 382732 @Mraedis24 april 2015 19:02
Alleen als je op je eigen netwerk zit. Als je je telefoon aan zet wordt het sterkste signaal gebruikt. Je toestel gaat dan niet verder zoeken naar je eigen netwerk.
Dan zou ik dus ook een concurrerend netwerk moeten krijgen als ik onder een van hun palen sta. Echter hou ik dan mijn eigen netwerkje, totdat het signaal daarvan echt ontoereikend is.
je telefoon zal eerst naar het juiste netwerk zoeken (kpn/vodafone/t-mobile) dan pas gaat ie roamen, je serviceprovider (je simkaart eigenaar zegmaar) zal wel altijd anders zijn, maar in hun settings die ze doorvoeren staat het netwerk gedefineerd. Daarnaast kun je bij sommige telefoons ook een eigen voorkeur instellen (ik heb een simyo simkaart in nexus 5, kan wel gewoon vodafone als voorkeur instellen voor netwerk)
Huh? dan hebben beide kanten toch ieder gewoon goed bereik van hun eigen netwerk?
Je telefoon schakelt alleen over op een ander netwerk als het eigen netwerk (te) slecht bereikbaar is.

Misschien dat dat wel weer wat onderlinge storing oplevert, ik weet niet of de gsm frequenties op europees niveau goed gescheiden zijn.
Ze zijn gescheiden ... geografisch en dat maakt die grensgebieden net zo lastig. Ik denk dat de enige verbetering wat geschuif met frequenties op bepaalde masten wordt zodat de ene kant op ~800 staat te stralen en de andere kant op ~900 ofzo. Enkel moeten de overheden even de providers forceren dit spelletje te spelen in het belang van (nota bene) hun eigen klanten.
Nou laat dat voordeel de EU maar eens zichtbaar worden dit is ook interationale handel dus waar blijven de EU-providers die geen grenzen meer zien. Net zoals je in de VS een provider hebt die het landelijk "kan" doen.
Want dat kunnen ze nu niet? Grenzen hebben weinig te maken met het technisch probleem dat op eenzelfde geografisch gebied je niet twee keer dezelfde frequentie kan uitdelen.
Natuurlijk kunnen ze dat wel maar waarom zouden ze? T-mobile en Vodafoon zullen daar gewoon niet snel aan beginnen omdat dit dubbel cashen is. Dus wil je hier verandering in hebben zal dat met druk vanuit de EU moeten.

Maar zoals we al zagen met de roamings voorstel zitten de de lobbisten waarschijnlijk 24/7 in Brussel en is de kans op verandering dermate klein.

Het is sowieso bizar dat we hier al meer betalen voor een abonnement dat nog geen 3% dekking heeft als je dat vergelijkt met de VS. (of pak een ander willekeurig groot land).
Gezien het feit dat je in veel grensgebieden al een goed Duits signaal hebt aan de Nederlandse kant lijkt me dat die dingen al vol open staan en ze in Duitsland lak hebben aan interferentie en bereikbaarheid van hun 112 belangrijker vinden.
Ik zit vaak genoeg in België met prima Vodafone signaal, het is echt niet zo dat Nederlandse netwerken ineens dood vallen als je de grens over gaat. Het is alleen een vrij complex verhaal en er zijn gewoon beperkingen. Botweg je eigen frequenties op vol vermogen draaien zonder overleg met je buren is alleen maar vragen om problemen want dan krijg je geweldige interferentie en heeft niemand meer een goed signaal. Er wordt dus wel degelijk samen gewerkt om de beste oplossingen te zoeken. Maar ja, doordat je rekening met elkaar moet houden in de grensgebieden loop je tegen beperkingen aan waardoor het toch lastiger is om daar net zo'n goed signaal aan te bieden als ergens midden in het land.
De Duisters doen het al, anders zou het netwerk niet in Nederland beschikbaar zijn...
Waar dan? Thv Glanerbrug hebben de Nederlandse providers echt heel dicht bij de grens nog masten staan die zelfs deels Duitsland in gericht zijn. Ben dus benieuwd op welke plekken je dit ervaart.
Waar dan? Thv Glanerbrug hebben de Nederlandse providers echt heel dicht bij de grens nog masten staan die zelfs deels Duitsland in gericht zijn. Ben dus benieuwd op welke plekken je dit ervaart.
Het meest recente voorval was afgelopen weekend, toen ik ergens in de buurt van een of andere zandverstuiving bij denekamp was. Heb verder niet opgelet waar het precies was, dat stat mijn topologie ook niet toe :+. Maar dat was aan de rand van het bos, maar zeker nog in Nederland.

Zolang je in bewoonde gebieden blijft is er niets aan de hand.
Denekamp. Je had het net over 'ten oosten van Enschede'.
Da's toch wat anders.
Denekamp. Je had het net over 'ten oosten van Enschede'.
Da's toch wat anders.
Dat was het meest recente voorval. Daarvoor is al een tijdje geleden, ergens in de herfst.

Dat zijn allemaal irrelevante details, het punt is, het komt te vaak voor, en het is bruut irritant. Zoals ik al zei, ze moeten die roaming tarieven afschaffen, dan is het probleem opgelost.
wait wacht, je hebt het over netwerk dekking en problemen, iets dat vooral met geografische factoren te maken heeft, en het eerste dat je roep is dat 'de exacte locatie' onbelangrijk is, kijk dat is nog eens zeiken om het zeiken.
wait wacht, je hebt het over netwerk dekking en problemen, iets dat vooral met geografische factoren te maken heeft, en het eerste dat je roep is dat 'de exacte locatie' onbelangrijk is, kijk dat is nog eens zeiken om het zeiken.
Waar was jij 6 maanden geleden? Tuurlijk is de locatie relevant, ik heb dit een aantal keer gehad ten oosten van Enschede. Maar het meest recente probleem was ergens in de buurt van Denekamp. De precieze locatie weet ik niet, heb op het moment dat ik die SMS van KPN krijg niet op de kaart gekeken.
Anoniem: 69949 @Blubber24 april 2015 14:40
Beter nog, roaming overeenkomsten met buitenlandse partners voor normale tarieven ...
Deze opmerking is volgens mij de beste oplossing. Zou de EU gewoon moeten afdwingen. voor alle grensstreken in Europa. Gewoon bellen tegen de lokaal geldende kosten
Als het gaat om 112 dan is dat geen oplossing hè... bij een buitenlands netwerk kom je ook bij buitenlandse alarmcentrale uit!
Die schakeld gewoon door naar het Nederlandse alarmcentrale.
Da's vreemd. Ik heb jarenlang 'over de paal' bij Enschede gewoond. In Duitsland dus.
Ik was thuis gewoon verbonden met T-Mobile NL.
T-Mobile NL is een van de beste die bij de grensgebieden te vinden is vindt ik
Hangt af van welk grensgebied. Het grensgebied in het Noorden (Groningen, Drenthe) is echt dramatisch bij T-mobile.

maaruh.... geheel nieuw profiel Maikel H? In dat geval: Welkom op Tweakers meneer Maikel van de T-mobile webcare afdeling.
Jup, kaartje T-mobile: http://opensignal.com/ind...%5D=3G&netwkType%5B%5D=4G

Dekking grensregio Limburg tot aan arnhem-nijmegen is goed. Idem bij Enschede. Elders is het duidelijk minder.
MIsschien doen ze dat zelfs expres! Als je het land binnenkomt als buitenlander en je mobiel moet een roaming provider kiezen, dan kiest ie normaal gesproken voor de sterkste (toch?) Hier verdiend TMobile dus aan.
Daar heb ik anders weinig van gemerkt, toen ik ooit nog het drama dat T-Mobile is had hadden wij hier aan de grens (ja de tuin is het einde van NL en begin van DE) toch echt gewoon géén ontvangst.

En toen ze later Orange hebben overgenomen werd daar de ontvangst opeens ook zeer slecht van. Toen is mijn vader over gegaan op een afterpay abbonement (je kreeg een rekening van het verbruik dus als je niets deed was dat 0 euro) van Simyo en sindsdien nooit meet problemen gehad.
Ik woon in Hardenberg en met name T-mobile geeft vaak de melding dat ik in Duitsland ben. KPN heeft hier geen last van.
Anoniem: 351596 @Blubber24 april 2015 20:06
Beter nog, roaming overeenkomsten met buitenlandse partners voor normale tarieven ...
Hoewel ik het met je eens ben is dat in dit geval nog altijd geen oplossing. Zoals ik het artikel interpreteer gaat het hier om de bereikbaarheid van 112 in Nederland. Als roaming wordt afgeschaft en ik zit ineens op een Duits of Belgisch netwerk op het moment dat ik een noodgeval heb, heb ik nog steeds een heel groot probleem want dan krijg ik een buitenlandse meldkamer aan de lijn waardoor er veel kostbare tijd verloren gaat.
Ik vraag me af of je in de grensregio's dan niet op een buitenlands netwerk 112 kan bellen of dat er daar echt helemaal geen enkel netwerk te ontvangen is? Als je wel een buitenlands netwerk hebt is het misschien nog handiger om te zorgen dat de Duitse 112-telefonist iemand door kan zetten naar de Nederlandse als dat nog niet mogelijk is dan om zendmasten neer te gaan zetten waar de buren dan weer last van hebben.
Da's inderdaad een goed punt. Volgens mij kunnen ze dat wel, dat doorzetten, maar ik weet het niet zeker. Ik weet in ieder geval zeker dat het voorkomt, aangezien ik een geval ken waar een Duitse traumaheli in Nederland landde omdat de Duitse 112 werd gebeld. Beetje vreemde situatie, was trouwens wel maar 200 meter ofzo bij de grens vandaan, weet niet of hij naar NL of DE ziekenhuis is gebracht toen.
Als iemand de hulp krijgt die nodig is maakt het natuurlijk in zo'n geval niet uit uit welk land de helicopter komt, het lijkt me alleen in een noodsituatie lastig om iemand in een vreemde taal uit te moeten leggen wat er is. Kan natuurlijk ook zijn dat de Nederlandse 112 mensen de Duitse helicopter hebben besteld omdat die er het snelst kon zijn.
Anoniem: 178824 @Vizzie24 april 2015 14:51
Ik vraag me af of je in de grensregio's dan niet op een buitenlands netwerk 112 kan bellen of dat er daar echt helemaal geen enkel netwerk te ontvangen is?
Mijn ervaring (vanuit Drenthe): Bij 5 km van de grens: geheel geen netwerk. Bij een km of 2 is er vaak nog wel een Duits netwerk voorhanden.
Volgens mij bieden de providers in dit soort gebieden gewoon geen bereik omdat het niet rendabel is. Het genoemde argument dat dat het de buurlanden in de weg zit snap ik niet echt. Als je een nederlandse simkaart heb zal je zolang mogelijk met een nederlandse mast verbonden blijven en de belgen of de duitsers doen hetzelfde, dus hoe stoort dit elkaar dan precies? Ik kan me zelfs herinneren dat toen ik wel eens naar duitsland ging dat we ook al een stukkie de grens over waren voordat de telefoon overschakelde naar het duitse netwerk. Ik kan eventueel wel begrijpen dat de masten van de nederlandse en buurlandse providers wellicht in samenspraak langs de grens geplaatst moeten worden om een overlapping langs de grens te krijgen.
Desondanks kan een telefoon bij het bellen naar alarmnummer 112 ook schakelen met masten van andere providers.
Tsja.. dan moet er wel een andere mast zijn en gezien de gemeenten klagen neem ik aan dat er geen andere mast is. :+
Als je een nederlandse simkaart heb zal je zolang mogelijk met een nederlandse mast verbonden blijven en de belgen of de duitsers doen hetzelfde, dus hoe stoort dit elkaar dan precies?
Als die masten van verschillende netwerken tegen elkaar in op dezelfde frequentie uitzenden dan krijg je geen sterk netwerk maar gewoon storing en daar heeft niemand wat aan.
Ik kan me zelfs herinneren dat toen ik wel eens naar duitsland ging dat we ook al een stukkie de grens over waren voordat de telefoon overschakelde naar het duitse netwerk.
Dat wat je telefoon weergeeft is niet altijd juist. Niet alleen zijn de balkjes een gestileerde gemanipuleerde weergave van de veldsterkte, maar in het bijzonder bij roaming is de weergave ook vertraagd. Vaak geeft het toetsel net over de grens aan nog met een Nederlands netwerk verbonden te zijn, maar bellen met dat netwerk kun je dan niet meer. RIjd maar eens al bellend de grens over. Het geluid wordt snel "verhaspeld" en de verbinding valt al snel weg.
Ok, ik snap wat je bedoelt.
Nu ben ik geen expert in zendtechnieken, dus misschien zeg ik wat raars nu :) , maar als een nederlandse provider last kan ondervinden van een buitenlandse provider die op dezelfde frequentie zit, hoe zit het dan met alle masten van een provider in het land zelf? KPN gebruikt op al haar masten toch dezelfde frequenties, storen deze dan ook op elkaar?
En de apparatuur voor zendmasten kunnen steeds meer, als ik naar wifi kijk heeft deze ook technieken om storing op hetzelfde kanaal, dus frequentie, tegen te gaan, is dit ook niet mogelijk voor zendmasten? Als grensstreken zo'n probleem dan zou zo'n techniek toch handig zijn en zelfs rendabel voor producenten om te implementeren in hun apparatuur?
hoe zit het dan met alle masten van een provider in het land zelf? KPN gebruikt op al haar masten toch dezelfde frequenties, storen deze dan ook op elkaar?
Niet helemaal. Deze zijn op elkaar afgestemd. De ene zit op bijvoorbeeld 801 Mhz en de andere op 806 Mhz. Ook met andere providers binnen een land is dat onderling afgestemd. Maar grens overschrijdend niet, de puzzel zou dan ook erg moeilijk worden.
storing op hetzelfde kanaal, dus frequentie, tegen te gaan, is dit ook niet mogelijk voor zendmasten
Goed punt. In principe is dat hetzelfde probleem. De oplossingen bij wifi door kanalen (frequenties gebieden binnen de band) te wisselen is bij GSM/3G/4G niet zo gemakkelijk te maken omdat het natuurlijk wel 1 netwerk moeten blijven en bij het wisselen geen nieuwe storing ergens anders mag veroorzaken.
Komt nog bij dat het grensgebiedscenario niet als belangrijk wordt beschouwd. Er zou bijvoorbeeld ook handover (gesprek blijft actief) mogelijk moeten zijn van het een Nederlands naar een Duits netwerk, in de praktijk werkt dat echter niet.
Bij 4G wordt door KPN 816 MHz gebruikt (eigenlijk 811 - 821 MHz). Waarbij het hele blok van 10 MHz wordt gebruikt. Op elke mast wordt exact hetzelfde blok gebruikt.

4G (LTE) is gebouwd om op die manier uitgerold te worden. Je kunt niet voorkomen dat je overlap krijgt met buitenlandse providers. In de praktijk is het gevolg vooral dat het Duitse netwerk in bijzondere omstandigheden indoor sterker kan zijn dan Nederlandse en vice versa, maar elkaar wegdrukken valt wel mee.

2G (GSM) heeft er wel last van en hier zijn volgens mij wel afspraken over wat betreft gebruik in de grensstreek. Je zag daardoor ook vroeger dat Telfort, T-Mobile en Orange nog verder in Duitsland te gebruiken waren op de rustige GSM1800-band, vergeleken met KPN/Vodafone op de drukke GSM900-band :)
Bij GSM, dat per lokatie een andere set 200 kHz brede kanalen gebruikt zijn er langs de grens afspraken voor het gebruik van kanalen. Een provider kan bepaalde kanalen landelijk inzetten, een deel ervan langs de Belgische grens en een ander deel langs de Duitse grens. In Limburg geldt nog een ander regime (Belgie en Duitsland). Ze noemen die beperkte kanalen ' border class'. Dit verschijnsel verklaart ook de op het oog wat vreemde frequentieblokken die voorheen voor 2G frequenties golden. Het ging om een redelijke verdeling van kanalen inclusief de border class set.

Omdat 3G en 4G alle frequenties in een blok gebruiken gelden er maximale veldsterkten langs de grenzen. Dat betekent dat rond de grenzen altijd storingen zullen optreden. De enige remedie is als aan de ene kant van de grens een provider de ene band inzet en aan de andere kant de provider daar een andere band kiest voor het gebied aan zijn kant.
Ok.. dus de masten gebruiken een iets andere frequentie in de blokken die providers hebben om storingen met een eigen mast te voorkomen. Maar eigenlijk zit daar dan ook gelijk de oplossing in voor de grensstreken als de providers de frequenties die ze gebruiken op elkaar afstemmen. Als een KPN voor een mast langs de grens dan die 801 MHz gebruik dan moeten omliggende masten van de providers zelf en die van de providers in het buurland een iets andere frequentie gebruiken. Ik snap dat dit een heel gepuzzel kan worden, maar het zou dan wel een oplossing kunnen bieden. Dus technisch is er dan eigenlijk geen probleem, maar is het eerder een configuratieprobleem. Dan zou bereik in de grensstreken misschien vanuit europees niveau bedwongen moeten worden denk ik dan zo. Als de providers zelf geen initiatief nemen, dan maar gedwongen vanuit europa. Hee eindelijk eens iets positief vanuit europa. ;)
Verschilt erg per gebied en per gebruikte netwerktechniek. Via 3G kun je vaak langer ongestoord bellen. Rij je een stedelijk buitenlands gebied in dan is de kans groter dat het snel wegvalt.

Het buitenlandse netwerk zorgt inderdaad voor storing waardoor het Nederlandse netwerk minder lang te gebruiken is dan het zou zijn zonder aanwezigheid van buitenlandse netwerken. Dat geldt ook vice versa uiteraard.
Werd verdorie eens tijd.. Ik heb heel vaak in Winterswijk (ik woon daar), dat ik gewoon 0% bereik heb. Heb ik bereik, dan is het bokke traag.

Tele2, waar ik bij zit, heeft sinds kort hun 4G master wat meer laten inzetten, maar aangezien ik geen 4G telefoon heb, kan ik daar ook helemaal niets mee..

Het zal een tijd worden dat we hier in de achterhoek wat meer bereik krijgen.
Mijn ouders wonen d'r, en m'n bereik (KPN, dat wel) is er prima ook als we bijv. gaan wandelen in het buitengebied.
Met KPN heb je hier ook prima bereik, alleen ik zit niet bij KPN. KPN is ook de enige provider hier waar je goed bereik van hebt. De rest is traag en 9 van de 10x heb je slecht bereik.

Vodafone heeft beter bereik, maar ik zit bij Tele2, die op het T-Mobile netwerk zitten. Absoluut belachelijk dus.
Ik moet ook wel zeggen dat dat de reden is dat ik bij KPN zit...omdat ik bijv. wel 4G wou hebben buiten de randstad. Maargoed m'n vader zit bij T-mobile (en andere familie ook) en ik hoor hen nooit klagen (en ze hebben en gebruiken allemaal smartphones). Vodafone weet ik niet
Ik woon aan het randje van Winterswijk, dus ik heb nauwelijks bereik als ik thuis ben. 'Wil je bereik? Oh.. Ga maar buiten staan'. Terwijl als je in de Randstad bent, heb je overal, binnen en buiten, bereik. Belachelijk dus.. Dit moet gewoon gelijk getrokken worden.
Ik woon aan die kant van het land, maar bij mijn weten is Tubbergen niet eens zo heel slecht qua dekking, het 1 en ander is afhankelijk van de provider, maar met Vodafone, of KPN nog nooit problemen gehad. Volgens http://www.coveragechecker.nl/ is er ook gewoon 2G bereik.
Zo was dit vroeger in Twente over het algemeen met het 3G netwerk (van T-Mobile specifiek),, maar vanuit de ogen van de consument gezien mag het toch niet zo zijn dat je een bepaalde provider (zoals je al aangeeft: Vodafone of KPN) moet aanhouden omdat je anders geen bereik hebt? Zou zeker tegenwoordig eigenlijk geen probleem meer moeten zijn lijkt me?
Dat is idd de andere kant van de medaille, maar als je weet dat bepaalde providers in jouw omgeving een matige dekking bieden, dan is de keuze voor een goede provider snel gemaakt.

Aan de andere kant, ik heb ooit T-Mobile en Orange verkocht, in de tijden van de Samsung D500, en de provider maakte de mensen eigenlijk niks uit, als het toestel maar gratis was.
Het lijkt me dat de provider die in de grensstreken een goed bereik voor beide landen aanbied, met een abbo zonder roaming, dat die spekkoper is.

Al zal er wel wat geruzied moeten worden over welk land de BTW krijgt :)
Misschien dat ze op bepaalde torens de roaming kunnen uitschakelen/delen? Geen idee of het technisch gezien mogelijk is binnen de bestaande infrastructuur.
Technisch moet het vast kunnen. De GSM technologie is overal gelijk (nouja, rond onze grenzen dan)
Anoniem: 221563 24 april 2015 14:22
Het is dan ook wel erg lastig allemaal in de grensstreek. Wanneer ik de Belgische grens oversteek (Budel (NL) <> Hamont (BE)) heb ik nog tot voorbij Hamont het NL netwerk.

Op de terugweg pas rond Maarheeze dat hij automatisch terugspringt naar NL netwerk. En dat is behoorlijk irritant. Het snelste is dan om mijn telefoon een keer uit en aan te zetten.
Wat ik doe met mijn Nexus 5: ik stel hem in op 'WCDMA only' (UMTS only) door middel van de app Radio Switcher.

Omdat UMTS een korter bereik heeft, raakt mijn telefoon eerder de verbinding kwijt als ik de grens over gegaan ben. Dus pakt hij eerder de Duitse 3G-masten...
Bij Kamp valt alles wel mee:
- aardbevingen vallen wel mee
- verhuizen voor je baan als je vrouw ook een baan in je huidige woonplaats heeft: valt wel mee
- GSM-problemen in de grensregio: valt wel mee

Ik denk toch dat hij wat problemen heeft met 'invoelend' te zijn...
Ik denk toch dat hij wat problemen heeft met 'invoelend' te zijn...
Ik denk dat hij vindt dat dat ook wel meevalt.

Dat is ook beter voor zijn gezondheid.
Is het niet mogelijk dat de providers voor de masten aan de grens gewoon een afspraak maken met hun belgische en duitse collegas? Als dus een grensmast een signaal oppikt van een gebruiker van een ander land gewoon zonder extra kosten doorverbinden? Dit moet toch wederzijds voordeel opleveren?

Net zoals de peering afspraken van internet providers dus.
Dat doen ze al en dat heet roamen, met alle bijkomende kosten van dien :) Het gaat er niet om, om met z'n allen de consumenten een zo goedkoop mogelijk oplossing te bieden he. Het gaat er om, om met z'n allen de consument maandelijks zo hoog mogelijk bedragen te laten betalen. Dát is het weredzijdse voordeel. Niet flink investeren om vervolgens minder te verdienen. De grensbewoners zijn het toch al gewend en er is geen alternatief.
Anoniem: 382732 24 april 2015 19:05
Ik heb meer dan eens gezien dat klachten over bereik te maken hadden met niet verleende bouwvergunningen (al dan niet als gevolg van klagende bewoners). Ik ben wel benieuwd of dat in de grensgebieden ook speelt.

Of anders gesteld: als de minister de providers verplicht om de dekking te verbeteren, dan mogen we aannemen dat de gemeentes procedures hebben klaarleggen om de langdurende vergunningaanvraag te kunnen overslaan. Geen inspraakrondes, maar meteen bouwen. Dat zal nog eens een noviteit zijn in Nederland.
Inderdaad en misschien wat financiele ondersteuning vanuit dezelfde gemeente (zij hebben hier waarschijnlijk meer belang bij als de providers) en providers zijn zeker de beroertste niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.