Google maakt Apps gratis beschikbaar voor nonprofits in Benelux

Google stelt vrijdag zijn Google for Nonprofits-programma beschikbaar in Nederland, België en Luxemburg. Dit doet Google niet alleen, maar in samenwerking met TechSoup, een organisatie die technologische ondersteuning aan nonprofits aanbiedt.

Eén van de eisen van het programma is dat de betreffende organisatie een ANBI-status heeft. Organisaties met die status zetten zich voor minstens negentig procent in voor het algemeen nut. Sportverenigingen of hobbyclubs komen meestal niet voor die status in aanmerking.

Organisaties die in aanmerking komen kunnen gratis toegang tot producten zoals Google for Work krijgen, waar onder meer Gmail en Documenten onder vallen. Ook hebben ANBI's de mogelijkheid gratis AdWords-advertenties naast de meest relevante zoekopdrachten weer te geven. YouTube is ook te gebruiken met alle professionele mogelijkheden.

Er zijn binnen de Benelux al verschillende organisaties die gebruik maken van Ad Grands, het AdWords-programma. Deze organisaties hebben per vandaag ook App-toegang tot Google for Work en YouTube.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

24-04-2015 • 14:48

44

Submitter: Ves

Reacties (44)

44
38
21
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 601896 24 april 2015 15:13
Onze eigen AIVD waarschuwt momenteel heel hard voor dit soort verleidingen:
Bovendien constateert de AIVD dat bedrijven en instellingen door het gebruik van clouddiensten zoals die van Dropbox, Apple, Microsoft en Google, risico's lopen. "De AIVD heeft vastgesteld dat clouddiensten doelwit zijn van digitale spionage en dat buitenlandse inlichtingendiensten investeren in hun relatie met clouddiensten. Het gebruik van clouddiensten brengt een spionagerisico met zich mee en gezien de concentratie van informatie binnen deze dienstverleners kan de mogelijke omvang en impact van deze dreiging groot zijn."
Veel van onze huidige bedrijfsleven en in de politiek en ambtenarij hebben ooit voor ze hun toppositie bekleden, gewerkt voor voor zo'n 'Goed Doel'.

Waar gehakt wordt vallen en spaanders. Ik kan mij best voorstellen dat je Markjes, Diederik's en Gerritjes van nu, in het verre verleden wel bestuurlijk gigantisch iets fout hebben gedaan. Dat is ideaal materiaal voor een buitenlandse inlichtingendienst om Karaktermood mee te plegen.
Dit is een "Wij van WC eend..." opmerking, want de AIVD doet precies hetzelfde.

Verder is het voor de meeste bedrijven niet interessant om hier rekening mee te houden, want het gaat om overheidsinlichtingendiensten. Wat moeten die met de informatie van het gemiddelde bedrijf in Nederland? Teveel data die niet relevant is voor een inlichtingendienst.

En denk je dat de mailserver die niet in de cloud staat van het gemiddelde Nederlandse bedrijf voldoende beveiligd is om een inlichtingen te weren?

Dit is de reden waarom de e-mail van een hogeschool via Office 365 of Google Apps loopt en als ze kritisch/gevoelig onderzoek voeren, ze interne netwerken gebruiken die nergens anders mee verbinden. Omdat bedrijfsspionage op een bepaald niveau wel interessant is voor overheidsinstanties.
Precies. Of ze nu rechtreeks in je data aan het snuffelen zijn of je internet verkeer aftappen en dan in je data snuffelen. Als ze willen, doen ze dat toch wel. Wil je echt geen pottekijkers, dan moet je beginnen met je data niet via internet te versturen.

On topic:
Vreemd dat ze dit doen, want zo heel duur zijn de diensten van google niet. Vooral niet voor kleine getallen. Als je echt 100en gebruikers hebt, ja dan wordt het duur, maar <100 gebruikers is prima te betalen voor een bedrijf (ook non-profits) lijkt me.

[Reactie gewijzigd door drZymo op 1 augustus 2024 20:50]

90% van de anbi's zijn niet zo groot.
Die hebben geen geldboompje in de tuin staan. Elke euro besteed aan mail, is een euro die je niet aan het goede doel kunt besteden. Elke euro die je besteed aan adword is er 1 die je niet aan andere zaken kunt besteden. Daarnaast is er in de goede doelen wereld een streven naar een zo laag mogelijke overhead (=kosten die je maakt om je organisatie te runnen)

Ik ben zelf bestuurder van een kleine anbi en ik zie zeker wel iets in dit plan. Sterker nog, ik heb er eerder wel eens naar gekeken, ik kwam het wel eens via google tegen, maar toen was het nog niet beschikbaar in Nederland.
Email en bijv documenten is handig, maar adwords is echt een meerwaarde. Je kunt zo meer mensen naar je website krijgen, zonder dat het je geld kost. Zal vast wel een maximum aanzitten. Binnenkort maar eens kijken.
Dit is een "Wij van WC eend..." opmerking, want de AIVD doet precies hetzelfde.
Nou als je heel sceptisch denkt is het misschien is het just wel andersom... Dat die diensten juist onbereikbaar zijn voor heel veel veligheidsdiensten en dat die diensten, inclusief de AIVD, het daarom liever niet hebben dat je je data daar opslaat en daarvoor dit soort verhalen in de omloop brengt.

Je vraagt je af waarom de AIVD dit in de wereld brengt, lijkt toch een beetje op schieten in je eigen voet. Als dit nou van Bits of Freedom zou komen of van Fox IT dan zou dat heel wat geloofwaardiger zijn.
Anbi horen sowieso al transparant te zijn.
Apart dat in nieuwsbericht vermeld is dat sportverenigingen niet in aanmerking komen voor TechSoup. Er zijn namelijk meerdere verenigingen bij mij bekend die wel gebruik maken van TechSoup.
Nee, er staat dat Google alleen beschikbaar is voor ANBI's en sportverenigingen zijn geen ANBI's en komen dus niet in aanmerking.
Als sportvereniging kan je je gewoon bij techsoup registreren en dan kan je bv wel gebruik maken van de diensten van Microsoft en Adobe, maar dus niet van Google.
Een ANBI is voor algemeen nut EN er mag voor de gever geen direct voordeel zijn voor het doen van een donatie.

Bij een sportvereniging mag je sporten voor je bijdrage. Dat is dus geen ANBI, want je huurt eigenlijk een plek. Dat er geen winst wordt gemaakt doet niet ter zake. Er zijn ook zorgverzekeringen 'die geen winst maken'. Oh ja, het bestuur van een ANBI is ook onbezoldigd.

Een religieuze organisatie - waar iedereen mag komen bidden, of die nou donateur is of niet - kan wel een ANBI worden. Die mensen waar ik het voor uitzocht vonden het eng en teveel gedoe, en ze wilden donaties van mensen en niet van de belastingdienst. Dus hebben ze niet gedaan.

Ik denk dat iets met sport best wel een ANBI kan worden. Maar dan zijn ook niet-donateurs net zo welkom als donateurs. Een trimbaan in een park financieren of zo.
Mooi dat Google ook ANBI's op deze manier steunt. Microsoft doet dit ook al een tijdje met het beschikbaar stellen van Office365 voor non-profits.
Mooi dat Google ook ANBI's op deze manier steunt.
Maar doen ze dit ook zonder dat ze de content opslurpen?
Ik bedoel, leuk dat gmail, maar gogole is gewoon aan het meekijken. Zelfde geldt voor hun office suite en alles dat je bij hun in de cloud opslaat.
De diensten die ze aanbieden vallen onder het google for work programma, waar je had kunnen lezen in het artikel.
De hulp pagina van dat product geeft onder meer aan:
Google for Work does not scan your data or email in Google Apps Services for advertising purposes. Our automated systems scan and index your data to provide you with your services and to protect your data, such as to perform spam and malware detection, to sort email for features like Priority Inbox and to return fast, powerful search results when users search for information in their accounts.
In dit geval kijkt google dus niet meer mee dan apple of Microsoft zou doen.
Staat al in je eigen quote dat ze het nog steeds indexeren, oftwel het wordt dus wel ingezien en opgeslagen op de Google servers. De informatie wordt alleen niet voor adverteren toegepast, maar nog steeds opgeslagen... Helaas.

@Fly-guy

Het zou ook kunnen met end to end encryptie dat Google er zelf helemaal niet meer bij kan. Nu zou dat nog steeds op vertrouwen zijn maar dit zou toch voor iets meer veiligheid moeten zorgen omdat er weer minder mensen bij de data kunnen (dus niets indexeren en niets voor verbetering van de diensten, dan gooien ze maar zo'n irritante enquête op de mail).

[Reactie gewijzigd door Yamotek op 1 augustus 2024 20:50]

Opgeslagen om zo een betere dienst te leveren (naar eigen mening). En uiteraard wordt je data opgeslagen bij google, zo werkt een cloud nu eenmaal :)
Staat al in je eigen quote dat ze het nog steeds indexeren, oftwel het wordt dus wel ingezien en opgeslagen op de Google servers. De informatie wordt alleen niet voor adverteren toegepast, maar nog steeds opgeslagen... Helaas.
Google moet het indexeren mis je een hoop functionaliteit. Sowieso wordt mail gescand voor spam en je berichtregels, en is het makkelijk doorzoekbaar. Ook als je 10 GB aan mail hebt. Dat kan niet zonder indexering :)
Dat gaat dan puur over het gebruiken van de data voor advertenties.
Leuk, maar dat zegt nog niks over Googles verplichtingen onder de Patriot wet in de VS.
Zo zeggen ze bijvoorbeeld dat ze bij het leveren van de service de data die je gegenereerd hebt kunnen verplaatsen naar een willekeurig land.
10.1. Data Transfers. As part of providing the Services, Google may transfer, store and process Customer Data in the United States or any other country in which Google and its Subprocessors maintain facilities.
waarbij 'Customer Data' wordt gedefinieerd als:
“Customer Data” means data (which may include personal data and the categories of data referred to in Appendix 1) submitted, stored, sent or received via the Services by Customer, its Affiliates or End Users.
Maar dat is niet exclusief voor google, iets waar de user wel op doelt.
Het contract voor Gmail en Google Apps for Work zijn verschillend, de eerste is gratis voor consumenten en daar staat wat tegenover. De tweede is betaald en gelden andere regels voor die niet je bedrijfsgegevens opslurpen. Als Non-Profit krijg je dus een gratis versie van Google Apps for Work, maar met dezelfde voorwaarden als de betalende bedrijven.

Het enige waar je toestemming voor geeft is dat ze je data mogen gebruiken voor verwerking van je eigen verzoeken. Dus als je een mail zoekt in je Google Apps for Work moet Google in je mailbox spitten, maar daar wordt niets anders mee gedaan.
Er is in de cloud-wereld maar één woord echt van toepassing: vertrouwen.

Bedrijven als Microsoft, Google, Amazon zullen hun dienstverlening hierop moeten baseren. Zonder vertrouwen geen cloud, dus reken maar dat ze er alles aan doen om het vertrouwen niet te beschadigen.

Microsoft heeft hiervoor een 'Trust Center' ingericht waarin heel veel beschreven staat.
https://products.office.c...-cloud-computing-security

Amazon heeft AWS Compliance waarin veel beschreven staat aangaande wet- en regelgeving.
http://aws.amazon.com/compliance/

Bij Google kan ik tot nog toe alleen de algemene 'privacy terms' vinden. http://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ en
https://www.google.com/intl/nl/policies/terms/

Maar jij hebt dus duidelijk geen vertrouwen. Dat is niet negatief bedoeld uiteraard.
Misschien is dit (voor jou als tweaker) een deel van een goed verhaal https://www.youtube.com/watch?v=S4QqQG8tTSg
Incorrect voor zakelijke Google Apps
heel leuk, maar wat nou als je met een groepje een website draait zonder winst oogmerk
en zuiver op particulier initiatief draait? die situatie hebben we hier.
Wel draait de website 100% kostendekkend dankzij vrijwillige donaties en wat reclamebanners.

Dat houdt in op eigen naam, zonder KVK inschrijving en zonder ANBI status

Maar de website is wel 100% tbv voor het algemeen nut, oftewel als we zouden registreren bij de kvk en een anbi status aanvragen krijgen we die ook.

Wij draaien nu volledig op open source producten, en dat werkt geheel naar behoren.

Niet dat het voor ons nog enigszins zin heeft, maar het komt wel voort uit het feit dat de Microsoft licenties voor ons onbetaalbaar zijn en we met een Linux server (VPS) ook prima onze web based applicaties en websites kunnen hosten.

Het lijkt me wel wat om ons team een laptop met een goed utigewerkt basis image te kunnen geven waarmee het beheer nog makkelijker wordt. immers vrijwillig is niet vrijblijvend en dat geld voor beide kanten

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 1 augustus 2024 20:50]

Je moet je ook registreren bij Techsoup.
Maar de website is wel 100% tbv voor het algemeen nut, oftewel als we zouden registreren bij de kvk en een anbi status aanvragen krijgen we die ook.
Wat let je?
het stuk vrijheid die het ons kost en verplichtingen die dat ons oplevert die we qua tijd liever investeren in de website en het beheer ervan.

en verder kost het geld en levert het een bak administratieve rompslomp op, nu hebbenw e ook wel iets maar dat is alleen de inkomsten en uitgaven bij houden in een pakketje en dat 4 jaar bewaren, puur zodat degene die de hosting en domeinen op zijn naam heeft aan kan tonen dat het geen geld op levert maar ook niet kost als de belastingdienst daar naar vraagt.

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 1 augustus 2024 20:50]

Wij draaien nu volledig op open source producten, en dat werkt geheel naar behoren.

Niet dat het voor ons nog enigszins zin heeft, maar het komt wel voort uit het feit dat de Microsoft licenties voor ons onbetaalbaar zijn en we met een Linux server (VPS) ook prima onze web based applicaties en websites kunnen hosten.
Nog steeds dat hardnekkig en verouderd beeld voor ogen?
Ja er zijn absoluut grote stappen gemaakt, maar dat is nog niet zo heel lang aan de gang - enkele jaren inderdaad, maar ja, een investering (of keuze voor een platform) houd je meestal wel een paar jaar vol. In de tussentijd wordt er (weinig) gekeken naar alternatieven.

Welke erg goed zijn inderdaad
ja echt... zolang we het over PHP apps hebben die gewoon op apache draaien en van een mysql server gebruik maken zie ik geen enkele noodzaak om ook maar 1 cent voor een Windows licentie uit te geven... ouderwets? Nee! het is de toekomst. het gaat me juist om de andere kant, de PC van degene die content plaatst of administratieve taken uit voert. en het OS is niet het issue. OEM osjes voldoen prima, nee het gaat vooral om office en outlook. dat is namelijk onbetaalbaar normaal.
Als non-profit met budget 0,0 voor ICT zou ik liever mijn data bij Amazon / Google / Microsoft hebben staan, dan lokaal op één of andere hobby-oplossing.
Anoniem: 525224 24 april 2015 15:01
Ik zou er ook eens in moeten duiken.
Er wordt namelijk intensief veel misbruik gemaakt van bepaalde instellingen, die puur en alleen de maatschappij bedienen.

Veel bedrijven melken dit soort instanties ontzettend uit en dat soort bedrijven bedienen ook alleen maar overheden, scholen en non-profit organisaties.
(als een bedrijf alleen deze partijen in het portfolio laat zien, is het 9/10 malafide/oplichterij)

Mocht inderdaad ook Office en dergelijke beschikbaar worden gesteld.. denk ik, dat ik het jaarlijke budget misschien met een tonnetje kan verlagen. (in combinatie met het wegwerken van de oplichters, die simpelweg veels te veel vragen voor weinig).

Dus daarmee kunnen we een paar extra feestjes voor de kinderen enzo organiseren!

Als iemand je ooit vertelt, dat er niet genoeg geld voor zorg en welzijn is.. liegt hij.
Er zitten veel en veels te veel onnodige schakels tussen en teveel partijen worden erbij betrokken door vriendjespolitiek, vanuit de politiek. ("je krijgt die subsidie, als je dat gedeelte daaraan uitgeeft")
Ik was redelijk geschrokken, toen ik opmerkte om hoeveel dit wel niet ging.
Als organisatie zou ik ook even achter me hoofd krabben om je hele hebben en houden ergens op een cloud te hebben zonder een fatsoenlijke lokale back-up waar je eventueel kunt aankloppen om het mee te nemen indien de voorwaarden worden veranderd.

En alles kost geld, daar ontkom je niet aan,
alleen zijn er terdege wel bepaalde programma's waar je een heel eind komt zonder dat je wordt overstelpt door kosten.

Een goede afweging waar je geld voor moet neerleggen en waar je geld kunt besparen kan en moet altijd gemaakt worden alleen gratis bestaat niet. Probeer altijd op een gezonde manier sceptisch te zijn als iets ter beschikking wordt gesteld, niets meer, niets minder.
Anoniem: 525224 @Iblies24 april 2015 16:04
Ja zeker..
In de cloud zal ik alleen goedkeuren, als de gegevens binnen de EU (en álleen binnen de EU) worden opgeslagen, omdat er iets teveel privacy gevoelige gegevens in rond gaan.

Ik noem zeer bewust geen namen, maar ik heb bepaalde afspraken voorbij zien komen, waar behoorlijk veel geld in zit.. en het volgende gevraagd:
- "waarom is dit er?"
- "het moest van -insert ambtenaar-"
- "wordt het gebruikt?"
- "nee"
- "kan het gebruikt worden?"
- "nee"
- "is er sprake van enige toegevoegde waarde bij gebruik van dit product?"
- "mwaw, misschien"

En dan gaat het over behoorlijk grote bedragen voor systemen, die men niet wilt en niet kan gebruiken.

Daarbij probeer ik in eerste instantie gewoon goed gebruik te gaan maken van die onnodige systemen.. anders is't zonde.
Maar die dingen worden bij deze mensen naar binnen gepropt zonder enig enkel maatschappelijk belang en een sales knakkert krijgt een bonusje, die die deelt met een ambtenaartje. (ga ik nog serieus onderzoeken of dit zo is, want dan gaan er koppen rollen)
Anoniem: 474132 24 april 2015 15:03
Allemaal leuk en aardig dat Google dit soort diensten gratis beschikbaar stelt voor organisaties ten gunste van het algemeen nut maar waarom stopt Google dan niet gewoon met het ontduiken van belasting? Belastingen zijn juist bedoeld om de maatschappij draaiende te houden.

De miljarden die Google aan belasting ontduikt vallen in het niet bij de kosten van dit non-profits initiatief.
Google Chairman Eric Schmidt Defends Tax Dodge: 'It's Called Capitalism'


edit@hieronder: het is weliswaar legaal wat Google doet maar het staat diametraal op het met veel poeha omgeven gratis aanbieden van Google diensten naar non-profit instellingen.

Enerzijds gewoon een amoreel bedrijf dat aan winstmaximalisatie doet door belasting te ontwijken, anderzijds vol op het orgel met PR waarbij deze gratis dienst met veel ruchtbaarheid weggegeven wordt.

Wat dat betreft is het goedkope "greenwashing" van Google PR. De hypocrisie druipt er weer van af bij "dont be evil" Google. Schmidt heeft gelijk Google is gewoon een kapitalistisch grootbedrijf als alle andere en niks bijzonders meer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 1 augustus 2024 20:50]

Vooropgesteld dat ik het niet eens ben met hoe apple, google, Starbucks en meer bedrijven omgaan met de belasting wetgeving, het probleem ligt vooral bij dat laatste, de mogelijkheid om zo te werk te gaan.
Ze ontduiken geen belasting, ze maken gebruik van de mogelijkheden die de wet hun biedt, iets geheel anders dan ontduiken.

Los daarvan kun je je afvragen hoeveel van het geld dat, in dit geval, google zou hebben betaald aan de belastingdienst van de VS, terecht zou komen bij non profits in de Benelux (ik gok 0%).

Jouw argument heeft derhalve naast niets met dit artikel te maken, ook een denkfout.
Niet helemaal naast de kwestie want die belastingen gaan deels naar non-profits (sociale sector, educatie, kunst, ...).

[Reactie gewijzigd door analog_ op 1 augustus 2024 20:50]

Belasting in de VS gaat naar non profits in de Benelux? Want daar gaat het om, google betaalt nu juist belasting in ons land vanwege de truc om minder belasting in de VS te betalen, mochten ze die truc stoppen, loopt ons land juist geld mis.
Belastingen op online diensten dienen afgerekend te worden met de belastingsdienst betreffende het land waar de consument woont in de EU. Is sinds dit jaar dus ja linkje erbij. De EU kon zichzelf niet langer naaien door europeese geldstromen via US Internet tech te laten wegvloeien.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 1 augustus 2024 20:50]

Voor zover mijn bekend is, gaat het hele belasting verhaal v.w.b. Amerikaanse bedrijven ook niet om de belasting die ze moeten afdragen in de EU, maar om de belasting die ze nu niet in de VS betalen omdat hun hoofdkwartier (postbus adres) in Nederland staat.
Het is dan ook geen belastingontduiking, maar belastingontwijking. Het eerste is crimineel gedrag en is een zaak voor het openbaar ministerie. Het tweede is perfect legaal, Google volgt immers prima de wet, en is daarmee een politiek probleem. Het is immers de politiek die deze constructies in het leven heeft geroepen om het bedrijfsleven van dienst te zijn. De banden tussen politiek en bedrijfsleven zijn vaak dan ook oncomfortabel nauw... Het is daarmee overigens automatisch een Europees politiek probleem aangezien Nederland alleen deze wetgeving wel kan aanpassen, maar Google dan gewoon verhuisd naar een ander belastingparadijs binnen de EU.

Het is dus (helaas) niet zo makkelijk om maar met het morele vingertje naar Google te wijzen. Het probleem is een stuk complexer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.