De Nederlandse providers zeggen te werken aan betere mobiele bereikbaarheid van 112 in de grensstreek. Dat blijkt uit een hoorzitting in de Tweede Kamer, waarbij zowel de providers als betrokkenen uit de grensstreek aanwezig waren.
Vodafone zei extra masten te gaan plaatsen in de grensstreek, terwijl KPN in overleg is gegaan met onder meer Defensie en Staatsbosbeheer om plekken te vinden voor zendmasten, zo blijkt uit een liveblog van de hoorzitting van Omroep Gelderland.
Providers zeggen tegen diverse problemen aan te lopen met het vergroten van de dekking in de grensgebieden. Zo moeten er afspraken gemaakt worden met providers in buurlanden over interferentie tussen de netwerken als het vermogen van zendmasten omhoog gaat. Ook mogen op sommige plekken geen zendmasten geplaatst worden. In sommige gevallen hebben omwonenden zelf de plaatsing van een mast tegengehouden; in andere gevallen stak een welstandscommissie er een stokje voor.
Met de toezeggingen van de providers is de kwestie nog niet afgelopen. Op 17 december debatteert de Tweede Kamer over de kwestie. De minister adviseerde mensen eerder nog om een vaste lijn aan te houden, maar bij ongevallen die buiten of elders in huis gebeuren, is dat volgens op de hoorzitting aanwezige betrokkenen geen oplossing. De kwestie speelt sinds dit voorjaar, toen de moeder van zangeres Marga Bult bij een brand in de paardenstal 112 niet kon bereiken, omdat er geen netwerk is dat daar bereik heeft.
Bij het bellen van 112 maakt het niet uit welk netwerk bereik heeft; klanten van KPN kunnen het noodnummer ook via Vodafone en T-Mobile bellen. Dat geldt ook voor buitenlandse netwerken; die hebben beloofd 112-oproepen door te schakelen naar de Nederlandse meldkamer.