Providers zeggen te werken aan betere bereikbaarheid 112 in grensstreek

De Nederlandse providers zeggen te werken aan betere mobiele bereikbaarheid van 112 in de grensstreek. Dat blijkt uit een hoorzitting in de Tweede Kamer, waarbij zowel de providers als betrokkenen uit de grensstreek aanwezig waren.

Geen bereikVodafone zei extra masten te gaan plaatsen in de grensstreek, terwijl KPN in overleg is gegaan met onder meer Defensie en Staatsbosbeheer om plekken te vinden voor zendmasten, zo blijkt uit een liveblog van de hoorzitting van Omroep Gelderland.

Providers zeggen tegen diverse problemen aan te lopen met het vergroten van de dekking in de grensgebieden. Zo moeten er afspraken gemaakt worden met providers in buurlanden over interferentie tussen de netwerken als het vermogen van zendmasten omhoog gaat. Ook mogen op sommige plekken geen zendmasten geplaatst worden. In sommige gevallen hebben omwonenden zelf de plaatsing van een mast tegengehouden; in andere gevallen stak een welstandscommissie er een stokje voor.

Met de toezeggingen van de providers is de kwestie nog niet afgelopen. Op 17 december debatteert de Tweede Kamer over de kwestie. De minister adviseerde mensen eerder nog om een vaste lijn aan te houden, maar bij ongevallen die buiten of elders in huis gebeuren, is dat volgens op de hoorzitting aanwezige betrokkenen geen oplossing. De kwestie speelt sinds dit voorjaar, toen de moeder van zangeres Marga Bult bij een brand in de paardenstal 112 niet kon bereiken, omdat er geen netwerk is dat daar bereik heeft.

Bij het bellen van 112 maakt het niet uit welk netwerk bereik heeft; klanten van KPN kunnen het noodnummer ook via Vodafone en T-Mobile bellen. Dat geldt ook voor buitenlandse netwerken; die hebben beloofd 112-oproepen door te schakelen naar de Nederlandse meldkamer.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-09-2014 • 10:30

70 Linkedin

Submitter: Raven

Reacties (70)

70
69
31
3
0
28
Wijzig sortering
Er bestaat toch zoiets als Femtocell? Voor de mensen die thuis slecht bereikbaar hebben (of in de stal) kunnen dmv internet te zorgen voor een beter verbinding.
Femtocellen zijn er alleen voor Vodafone klanten (SignaalPlus) daarnaast dien je deze zelf te kopen en hiervoor is de consument veelal te beroerd. Het probleem is n.l. dat men als consument alles vanzelfsprekend vind.

Ik koop een mobiele telefoon (abonnement) dus MOET ik gewoon overal dekking hebben WANT IK betaal ervoor. Dat het afhankelijk is van diverse factoren vergeet men even en dat men te maken heeft met draag golven via de ether beseft men zich nauwelijks meer want het is de normaalste zaak van de wereld geworden. En ach als men geen dekking heeft dan moet de provider maar zo'n Femtocell cadeau geven want er wordt toch wel voor betaald.

Een geheel foutieve gedachte, dekking kan gerust gegarandeerd worden maar de investeringen die daarvoor benodigd zijn zouden inhouden dat een gemiddeld abonnementje dan maandelijks om of nabij de € 150,00 zou kunnen gaan kosten om het ook werkelijk winstgevend te houden voor de provider. Al zou men die femtocellen cadeau geven, de abonnementen zouden gewoon maandelijks met een paar tientjes verhoogd worden want hoe je het draait of keert, geen enkele telecom aanbieder is een non-profit organisatie.
Ik vind eigenlijk de bereikbaarheid in de grensstreek uitstekend.
Als ik via Zeeuws-Vlaanderen Nederland verlaat richting Antwerpen, dan heb ik zelfs over de grens nog gewoon bereik. Pas verderop verlies ik echt daadwerkelijk mijn verbinding en schakelt hij over naar BASE.

Andersom blijft hij wel bij terugkomst in Nederland vrij lang op de Belgische provider hangen, omdat het bereik denk ik sterker is? Ik moet dan handmatig omschakelen naar KPN, anders duurt het me veel te lang ;)
Nou aan de duitse grens is dit nog wel eens anders. Daar heb je soms met geluk nog een heeeeeel zwak gsm signaal.

Al is dit in de laatste jaren al wel verbeterd.

[Reactie gewijzigd door The Anarchist op 11 september 2014 10:49]

Klopt, dit gaat vooral om de grens met Duitsland.

Omroep Gelderland heeft ook een interactieve kaart waarop mensen melding kunnen doen van geen/ slecht bereik van 112 per provider. Die is ook geadopteerd door andere regionale omroepen:

Kaart:
http://www.omroepgelderla...ldpunt-geen-112/kaart.htm

Meldpunt:
http://www.omroepgelderla...ies/meldpunt-geen-112.htm

[Reactie gewijzigd door sambalbaj op 11 september 2014 11:35]

Ik krijg regelmatig SMS'jes "Welkom in Duitsland"... Om 2 uur 's nachts. Als ik lekker in m'n bed lig. Dus ik weet niet wat mijn telefoon doet als ik slaap!

Het signaal is bij ons soms ook erg slecht. Ik zou ook zeker mijn vaste telefoon niet weg doen...
Eerder slaapzemmen, want als ik over land wil moet ik echt zo'n 50km lopen... (zwemmend is totaal maar zo'n 20km)
Compleet off-topic, maar 20 kilometer zwemmen zou ik niet achter het woorde 'maar' plakken :P
Even verder off-topic: het totaal is dan maar 20km, waarvan maar een km of 2, 3 zwemmend :D (alleen de Eems over...)
Ik vind eigenlijk de bereikbaarheid in de grensstreek uitstekend.
Als ik via Zeeuws-Vlaanderen Nederland verlaat richting Antwerpen, dan heb ik zelfs over de grens nog gewoon bereik. Pas verderop verlies ik echt daadwerkelijk mijn verbinding en schakelt hij over naar BASE.
Ik kom nog wel eens bij vrienden in Ossendrecht, en daar heb je vaak nauwelijks bereik op Nederlandse masten. Vaak wordt er direct naar Belgische masten overgeschakeld.

Ook bij Rijsbergen (onder Breda) heb ik wel eens problemen met bereik, maar niet zo veel als in Ossendrecht.

Van Collega's heb ik begrepen dat in grensstreek van Limburg en Duitsland soms ook bereikbaarheidsproblemen zijn.
Ik woon in Tilburg en ben regelmatig in Goirle(dorpje tegen de Belgische grens) heb daar nooit problemen met bereik, heb alleen problemen als ik een kilometer of zo van de grens afsta.(Wat wel eens gebeurd als ik een stuk ga fietsen)
Bij Maastricht wil het inderdaad nog wel eens een ramp zijn ja. Ik ga semi regelmatig naar Luik toe, maar vaak heb je wél vrij snel de Belgische provider te pakken, maar kom je pas terug op de Nederlandse masten als je weer lang en breed in Maastricht zit. Niet écht geweldig dus...
Dat is niet alleen in jou situatie zo. Merk het ook vaak van NL naar DE en omgekeerd dat je land om het signaal blijft hangen voor je overgaat naar het andere land.

Het lijkt er op dat om de ene of andere reden je pas overgaat naar bijv Nederlandse signaal als het Duitse / Belgische helemaal is weggevallen. anderom ga je van NL naar buitenland blijf je ook nog lang op het signaal hangen.

Je zou denken dat als je in het je zo snel mogelijk naar een niet roaming signaal moet overgaan. Misschien weet iemand technisch waarom dit bij gsm schijnbaar niet zo is.
Bij de snelwegen is de dekking beter dan in het buitengebied hoor. Die masten staan gewoon gericht op het verlengde van de snelweg bij de snelwegen namelijk :)
Als ik via Zeeuws-Vlaanderen Nederland verlaat richting Antwerpen, dan heb ik zelfs over de grens nog gewoon bereik. Pas verderop verlies ik echt daadwerkelijk mijn verbinding en schakelt hij over naar BASE.
15 kilometer over de grens in Duitsland laat mijn telefoon ook gewoon nog een paar procent veldsterkte en een T-mobile NL zien, maar daar kun je dan al echt kilometers niet meer mee bellen. Zeker in een auto waar de ontvangst wat lastiger is kun je van de weergave op het display niet op aan.
Ik ben geregeld aan het bellen in de auto, en ik heb dan echt pas als ik al een tijdje in Belgie ben dat mijn bereik wegvalt. Het zijn geen tientallen kilometers, maar ik ben in ieder geval fysiek de grens al een tijdje over :)
Als je binnenshuis zit en het singaal is al zwak, dan heb je ook een probleem als je HR++ glas hebt. Dit houd ook de verbinding tegen. Een collega van mij is dus op zijn mobiel niet te bereiken als hij thuis is. Lijkt mij dat je in Alkmaar wel een goede verbinding zou moeten hebben, maar zijn glas houd gewoon de straling tegen.
In België speelt er nog een ander probleem.

je mag en kan ook 112 bellen voor een noodoproep als je in België bent. Noodoproepen via het nummer 112 komen op dit ogenblik in België op dezelfde plaats toe als de noodoproepen naar het nummer 100. Als je een brandweer of ambulance nodig hebt, bel je dus naar het noodnummer 112 (of 100). Als je in België naar het noodnummer 112 belt voor de politie, word je doorgeschakeld naar het noodnummer 101. Hierdoor kan er kostbare tijd verloren gaan. We raden je daarom aan om voor dringende politiehulp rechtstreeks het noodnummer 101 te bellen.
112 is in ieder EU land te gebruiken als nood nummer zelfde geld volgens mij ook voor 911
voglens wiki word 911 in EU direct door verbonden naar 112

http://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_telephone_number

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 11 september 2014 11:01]

Dan moet je ook maar net weten dat het een ander nummer is, ik was eigenlijk in de veronderstelling dat dit in geheel europa het zelfde nummer zou zijn...

Niet dus.
Klopt is ook krom. Tijdje geleden zat ik op een snelweg in België. Lag er een kerstboom midden op de snelweg. Bel ik 112 in Franstalige deel. Moet dan in het Engels. Uiteindelijk zeggen ze doodleuk dat ik 101 maar moet bellen, niets doorverbinden.
Te triest voor woorden eigenlijk.
Ik zou weten waar ik dat kan melden...
Ik zou me in zo'n situatie verantwoordelijk voelen om zo snel mogelijk hulp te krijgen.
Het verbreken van de verbinding en een ander nummer draaien (in een eventuele noodsituatie), met kans op maken van fouten, tegenover doorverbinden, lijkt me niet wenselijk. Ik zou dat willen melden en hier onderzoek naar laten doen, of dit de correcte wijze van handelen is.
Dat geldt ook voor buitenlandse netwerken; die hebben beloofd 112-oproepen door te schakelen naar de Nederlandse meldkamer.
Ik lees hier: ik bel 112 in Italië vanwege een ernstig ongeluk en wordt doorverbonden met de Nederlandse centrale?
Ik denk dat je bij de grensmasten de gebruiker de keuze moet geven:
"Voor een ongeval in Nederland, kies één. Für einen Unfall in Deutschland, wählen Sie zwei."
En dan uiteraard niet altijd dezelfde volgorde, anders zou een situatie in Nederland altijd eerder behandeld kunnen worden.
Volgorde van het land waar de mast in staat, dan krijg je ook geen gezeur over wie nu belangrijker is.

Maar ja, dat het doorverbonden wordt (in bijvoorbeeld jouw voorbeeld met Italië) is wel heel erg krom: dat zou eerder doorverbonden worden met whatever-het-italiaanse-nummer-maar-is.

Edit: link hieronder ontkracht dat, maar goed ook.

[Reactie gewijzigd door SJBijzitter op 11 september 2014 23:35]

Ik lees hier: ik bel 112 in Italië vanwege een ernstig ongeluk en wordt doorverbonden met de Nederlandse centrale?
Dat lijkt me eigenlijk een prima plan! Alleen maar omdat je op vakantie bent in Italië wil nog niet zeggen dat je de taal machtig bent of aan een Italiaan in gebrekkig Engels uit wil leggen dat iemand een beroerte heeft.

Als je aan een Nederlander kan beschrijven wat er loos is en waar je bent, dan kan er in de NL centrale iemand aanwezig zijn die Italiaans spreekt en dit weer doorgeeft aan de Italiaanse centrale. Wel een omweg, maar dat kost mogelijk minder tijd dan een taalbarriëre.

En als je tòch direct met de Italianen wil spreken, dan kunnen ze je toch altijd doorverbinden?

Voor de grensstreek is dit imho ook handiger. Ik denk dat het vaker voor zal komen dat iemand in de grensstreek 112 belt en toevallig op een Duitse grensmast zit dan dat een Nederlander werkelijk in Duitsland is en op een Duitse grensmast zit.

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 12 september 2014 15:54]

...of aan een Italiaan in gebrekkig Engels uit wil leggen dat iemand een beroerte heeft.
Ik zou dit in een groter geheel willen zien: doordat we niet in staat zijn om de engelse taal redelijk te beheersen, zou dat tot gevolg kunnen hebben dat er levens verloren gaan....
Bij 112 bellen iemand aan de lijn krijgen die je moedertaal spreekt, zie ik als containment, niet als oplossing...

Dus voor nu: ja, ik denk dat het handig is om 112 efficiënt te maken in taalherkennen en communiceren, maar op de lange termijn zou iedereen een voldoende niveau van de engelse taal moeten beheersen.
Anoniem: 572916
@Iftert11 september 2014 11:38
Als je binnenshuis zit en het singaal is al zwak, dan heb je ook een probleem als je HR++ glas hebt. Dit houd ook de verbinding tegen. Een collega van mij is dus op zijn mobiel niet te bereiken als hij thuis is. Lijkt mij dat je in Alkmaar wel een goede verbinding zou moeten hebben, maar zijn glas houd gewoon de straling tegen.
Telefoonbereik is een kwestie van 2 richtings-verkeer.
Dus als jij tussen je telefoonzender, en de mast een blokkade plaatst wordt het moeilijk.

Meest logische oplossing is om dan een zender in huis te plaatsen.
En voor een paar tientjes kan dat gewoon met een femtocell.
Aan een femtocell zit vaak weer een hoop juridische rompslomp vast.

Volgens mij moet het prima kunnen om een antenne binnen en buiten het huis te plaatsen, verbonden met een coaxkabel. Ik denk dat je dan gewoon bereik zou moeten hebben in veel gevallen. Er moet alleen wel een kabel door de muur.

Ik heb een keer iets vergelijkbaars getest met een mobiele telefoon in een koekblik, draadje naar buiten (draadje niet verbonden met de antenne) en gewoon bereik.

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 12 september 2014 16:00]

De kwestie speelt sinds dit voorjaar, toen de moeder van zangeres Marga Bult bij een brand in de paardenstal 112 niet kon bereiken, omdat er geen netwerk is dat daar bereik heeft.
Waarom zou je dekking moeten hebben in elke paardenstal die vaak ver in de polder staan? Ik begrijp dat de bereikbaarheid belangrijk is maar dit is toch niet haalbaar? En omdat het een moeder van een BN-er betreft heeft het ineens prioriteit?
Omdat jij misschien ook een keer buitenaf halfdood in de sloot ligt? Of vind je het dan niet erg als ze een uurtje later komen?
Even voor de duidelijkheid: De brandweer was in dit geval snel ter plaatse en de brand was binnen een een half uur onder controle. Ze konden alleen een stagiare niet telefonisch bereiken. Dus de hulpdiensten waren prima bereikbaar.
dat maakt niet uit het gaat erom dat er snel contact genomen kan worden met nood diensten. in dit geval maakte het niet veel uit maar in een ander geval kan dat dus wel zo zijn.

die risico's moeten gewoon zo klein mogelijk zijn.
Omdat in diezelfde polder wellicht ook woonhuizen staan? Sowieso kunnen mensen in de polder ook wel eens 112 nodig hebben. Niet alleen paardenstallen, maar denk aan mensen die aan het wandelen of fietsen zijn. En die mensen hebben net zoveel recht op hulp (en dus 112 bellen) als iemand in pak hem beet het centrum van Amsterdam.
Klopt daarom moeten ze een vaste lijn aanhouden.
Een vaste lijn is vrij onhandig als je bijvoorbeeld aan het fietsen bent...

Trouwens, waarom zouden ze een vaste lijn moeten aanhouden? Hebben zij minder rechten op een mobiele verbinding (met bereik) ofzo dan iemand in andere delen van Nederland? Volgens mij was in Nederland iedereen gelijk?
Volgens mij heeft iedereen in Nederland evenveel "recht" op een mobiele verbinding met bereik, namelijk: geen recht. Het enige wat de overheid zegt is dat x% van de mensen en y% van het oppervlak van NL gedekt moet zijn. Dat zegt niets over de rechten van elk individueel persoon.
ja lekker een vaste lijn mee sleuren op je fiets of in de auto |:( 8)7
Itt een mobiele verbinding heeft iedereen wel recht op een vaste lijn.

Overigens als je zo bezorgd bent daarover dat je wil dat er miljoenen geïnvesteerd worden voor die laatste 0,05% dan is de aanschaf van een satelliet telefoon ook geen bezwaar.

En vakanties zitten er ook niet in want er zijn bijna geen landen met een betere dekking.
daar worden bellastingen geheven iedereen betaalt zo ie zo al daar voor dus snap niet waarom je geld aankaart als het probleem.

in artikel staat duidelijk dat bewoners in deze gebieden het probleem vormen
Jij betaald belasting aan kpn?
En ik kaart dat aan omdat juist geld het probleem is.

Die bewoners hebben een probleem maar willen niet voor een oplossing betalen.
ja die betaal jij ook denk je nou echt dat het gebruik van de mast en het nummer 112 gratis en voor niks word vrij gehouden?

nee daar betalen wij de belasting betalers ook voor

verder krijgen de boweners waarbij zon mast geplaatst word vaak geld omdat ze hun grond weg huren voor zon mast.

tis alleen een luxe probleem omdat ze het uitzicht vervuiling vinden. een mast is "lelijk" om naar toe te kijken

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 11 september 2014 12:52]

Maar dat is geen belasting.
de bellasting dienst krijgt van ons geld dmv belasting op goederen inkomsten etc etc met dat geld betalen we dingen zoals weg onderhoud politie brandweer etc etc een deel van dat geld gaat dus ook naar het vrij houden en het kunnen gebruiken van 112 met ALLE mobiele apparaten op het netwerk van welke provider dan ook

het plaatsen van zon mast kost ons dus ook deels geld

dus ja dat is wel belasting

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 11 september 2014 13:30]

Nee dat doet het niet.
Je betaald de provider voor de masten niet de overheid.

Verder hoeft er niets vrijgehouden worden voor 112.
Dat staat in de concessie dat dat nummer gratis is.
Ik heb liever dat ze de dekking in Nederland zelf optimaliseren. Hier in Zuidlaren (10000 inwoners) buiten vaak maar een streepje 2G en 3G moet je al helemaal naar zoeken. Ja, op hun dekkingskaart ziet het er allemaal een stuk posititver uit maar met verschillende telefoons de afgelopen jaren geen enkele verbetering gezien.
Inderdaad. Als ik dit kaartje zo zie is er bijv op de Veluwe veel minder dekking dan in de grensstreek.
Zelfs bij een provider als KPN slagen ze daar dus niet in, laat staan dat je dan 112 kunt bellen.
Volgens mij is voor de Veluwe het probleem dat het een natuurgebied is en dus er geen palen mogen staan.
De duinen zijn ook natuurgebied en toch staan daar ook palen. Op het Veluwetransferium wilden de bewoners geen mast omdat lelijk zou zijn, dan moet je ook niet klagen over het bereik vind ik.
Graag, ik woon zo ongeveer op (<100 meter) de Belgische grens en had laatst mijn eerste en meteen negatieve ervaring met 112 op die locatie. Tijdens een hevige regenbui begon het water met bakken mijn kelder in te stromen waarvoor ik de brandweer wilde bellen. Het is leuk dat buitenlandse aanbieders beloven 112 door te schakelen naar Nederland, maar in de praktijk kreeg ik dus alleen contact met 112 in België. Na 3 mislutke pogingen en 10 minuten in de wacht hangen om doorgeschakeld te worden naar Nederland heb ik het maar opgegeven en zelf mijn vijverpomp uit de vijver getrokken.
"Bij wateroverlast door extreme regenval, kan men het volgende doen:

- in geval van gevaar voor mens of dier bij het onderlopen van een huis of bedrijf (bijvoorbeeld een kelder), bel dan de brandweer via 1-1-2. Als twijfel bestaat of sprake is van acuut gevaar, bel dan ook 1-1-2, waarna de meldkamer dan een professionele inschatting maakt. Acuut gevaar is bijvoorbeeld risico op kortsluiting of brand.

- wanneer er geen gevaar voor mens en dier bestaat, haal dan zelf een pomp bij een doe-het-zelf-zaak, of schakel een gespecialiseerd bedrijf in om de ruimte leeg te pompen. Bij een waterhoogte in de ruimte van 10 centimeter of minder, is een waterstofzuiger nodig, of ga ouderwets met emmer en dweil aan de slag. Het kan ook handig zijn de woningbouwvereniging op de hoogte te stellen, mogelijk kunnen zij iets betekenen"
In sommige gevallen hebben omwonenden zelf de plaatsing van een mast tegengehouden; in andere gevallen stak een welstandscommissie er een stokje voor.
Dit zijn veelal zelfs de grootste problemen. Niemand wilt een uitzicht op een mast, niemand wilt een mast op eigen dak maar niemand wilt ook dat een gevel, gebouw etc. wordt vervuild met apparatuur.

Als een provider als Vodafone dan vervolgens zegt, wij hebben een redelijk goede oplossing genaamd 'SignaalPlus' dan klaagt men ook weer steen en been omdat dit geld kost.

Het is bijna nooit goed in de ogen van de consument. Het is jammer dat wederom de overheid zich ermee moet gaan bemoeien en ik verwacht daarom dan dus ook dat de prijzen van abonnementen op niet al te lange termijn weer met zo'n 10% omhoog zullen gaan (getuige het verleden waarbij de overheid zich bemoeide met telecom cases).
Ze mogen ook wel iets doen aan de bereikbaarheid op de stranden. Viel me deze zomer op als je op het strand bij Julianadorp (NH) bij Callantsoog staat, je met T-mobile en KPN gewoon geen bereik hebt, tenzij je dicht tegen de duinen staat. De zendmast staat duidelijk achter de duinen.

Leuk als er iemand dreigt je verdrinken... en ja dat gebeurt nog wel eens.
https://www.google.nl/map...,312m/data=!3m1!1e3?hl=nl

Neemt niet weg dat het vreemd is dat je op het strand geen/amper bereik hebt; ik heb vroeger (zeg, 5 jaar geleden) nog zonder problemen met een PCMCIA-kaart in mijn laptop gewoon aan de kust kunnen werken op het netwerk van Vodafone.
je met T-mobile en KPN gewoon geen bereik hebt, tenzij je dicht tegen de duinen staat. De zendmast staat duidelijk achter de duinen.
Dan zullen Vodafone abonees wel fantastisch bereik hebben. Op zich is het wel logisch dat de providers hun masten niet te ver op zee willen laten stralen.
Ik zie dat de nodige mensen hier reageren met dat ze ook slecht bereik hebben, of een Belgische/Duitse provider krijgen ipv de Nederlandse. Waar die hele hoorzitting over is gegaan is over plekken in Nederland (veelal de grensstreken) waar dus helemaal geen bereik is. Op geen enkele manier kan je dus een alarmdienst bereiken.

De discrepantie zit hem in het feit dat er enerzijds gezegd wordt dat er een x% dekking moet zijn in NL maar anderzijds 112 ten aller tijden bereikbaar moet zijn. Dat laatste is dus duidelijk niet het geval. Providers schermde voorheen met dat ze aan de dekkingsgraad voldeden terwijl de regering dus zegt dat iedereen, altijd en overal 112 moet kunnen bellen.

Dat je bereik wat minder is in de grensstreek kan ik me wel voorstellen, maar 112 moet op zijn minst bereikbaar zijn. Dat gaat wat mij betreft voor fatsoenlijk kunnen internetten op je telefoon. Je zal maar in het bos ergens een ongeluk krijgen en geen hulpdiensten kunnen bereiken, klaar ben je.
Anoniem: 620028
11 september 2014 11:15
Joepie. Kunnen we zakelijk alle kaarten behalve KPN eruit doen voor onze Leica GPRS apparatuur

Nu hebben we voor de grensstreek KPN, Vodafone NL. En in Belgie en Duitsland ook 2 providers. Er zijn helaas stukken waar je geen NL bereik het en dan is het voordeliger om Duitse of Belgische simkaarten te gebruiken.

En Tmobile moet je niet eens proberen zakelijk, is een echte gatenkaas. Die fout hebben we eenmaal gemaakt, nooit meer.
Hebben jullie al apparatuur met een Paratek antenne geprobeerd?

Zoals de Z30-telefoon. Die pakt ruim 4x zulke zwakke signalen op als quallcomm antenne's die in moderne smartphones zitten.

Waardoor je wel bereik hebt waar anderen dat niet hebben, of bij matig bereik in ieder geval 4x zo'n snelle verbinding (volgens pc-magazine)
Daar zal ik me eens in verdiepen. Maar denk niet dat ik ze zover ga krijgen. Sommige aparaten zijn alweer 8 jaar oud. Maarja aanschaf van 20.000 of meer. Economisch zijn ze l lang afgeschreven. Maar dat spul wil eenvoudigweg gewoon niet kapot haha.

En t werkt verder perfect, mits de masten meewerken. En er geen storingsfactoren aanwezig zijn. Je moet eens de dekkingsgraad kaarten van knp of vodafone bekijken. Om vliegbasis volkel is t bij beide niet dekkend. Hebben daar al weleens last van gehad. Toen hebben we maar oldskool de waterpas erbij gepakt. Al gebruiken we die best nog vaak, vooral in de binnenstad.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee