9 uur per jaar de hulpdiensten niet kunnen bereiken kost gewoon levens,
0 uur per jaar bereikbaar via deze methode is echter nog altijd significant minder dan 8751 uur per jaar.
Overigens is de downtime geen 9 uur, maar dat terzijde.
Als je voorstelt dat 0% bereikbaarheid via specifieke methodes beter is dan 99.9% per jaar dan snap ik echt je redenatie niet, zeker niet als we het over het potentieel om levens te redden hebben... 99.9% bereikbaarheid zal meer levens redden dan die 0.1% onbereikbaarheid in gevaar zal brengen. (Zeker omdat je nu dan ook meerdere methoden hebt om contact op te nemen, dus je altijd alsnog kan kiezen om dan tóch maar te bellen als de situatie het toestaat.)
Als het de keuze is tussen 99.9% van het jaar werkt het of "gewoon maar helemaal niet doen"; dan pak ik die 99.9% thank you very much.

zeker bij een chatdienst waarbij je niet zeker weet of je bericht is aangekomen tot je antwoord krijgt.
Je weet altijd of je bericht is aangekomen, daar dient dat 2e vinkje voor.
Ik heb wel eens contact met bedrijven via WhatsApp en dan werken de vinkjes niet goed. Dat is dus geen goede indicator.
Dat ligt dan aan de software die de ontvanger gebruikt. Een correcte implementatie laat altijd zien of een bericht wel of niet is aangekomen. Het is een prima indicator en werkt exact zoals hij bedoelt is.
Het komt uiteraard bij een korte storing wel eens voor dat ze net als de rest van de dienst niet (correct/geheel) functioneren; maar op jaarbasis is dat dus zeer zeldzaam. (0.1% is echt heel weinig.)
Overigens is dit echt super simpel op te lossen... Een autoresponder!

Je stuurt een berichtje naar 112 en je krijgt direct geautomatiseerde bevestiging dat het bericht is aangekomen. Plain and simple, laten we het alsjeblieft niet moeilijker maken dan het is om dit soort minuscule risico factoren te overkomen.

Overigens heeft WhatsApp heus vaker dan alleen rond de jaarwisseling storing.
Wellicht dat de eerste alinea suggereerde dat ik bedoelde dat WhatsApp in een jaar nooit offline gehad behalve bij de jaarwisseling, dat is niet de bedoeling en zo teruglezend had ik eigenlijk gehoopt dat de rest van m'n post dat wel duidelijk had gemaakt.
Ik kan helaas nergens de definitieve uptime statistieken vinden, ik ga eens kijken of ik die informatie van WhatsApp zelf kan krijgen. At a quick glance vind ik zo'n 3 uur aan totale downtime in 2016 en 0 grootschalige incidenten in 2015. (Behalve dan op 31 December, maar dat hadden we al besproken.)
Early/mid-Q2 2017 zijn er inderdaad wat incidenten geweest na een uitrol van nieuwe software; shit happens. Een beetje als "er is bij werkzaamheden een belangrijke kabel geraakt en nu is 112 niet bereikbaar".
Voor een dienst in gebruik door een noodnummer noem ik dit extreem storingsgevoelig.
Ik niet. Zeker niet omdat het een aanvullende dienst is, geen primaire dienstverlening. (Overigens hoeft dat dus ook niet perse/uitsluitend WhatsApp te zijn. Zoals ik al zei is WhatsApp naast SMS (al is dat zeer onveilig) echter de meest logische eerste keuze daar het op 91% van de smartphones in Nederland staat. (Meer dan 11 miljoen toestellen, dat is een dekkingsgraad van jewelste.))
Vergeet dat vooral niet. We hebben het hier over alternatieve wijzen om 112 te bereiken, niet om primaire methodes. Elke methode die je inzet kan storingen vertonen, dat is de aard van het beestje. En nu is het nog een single point of failure (bellen) ook, dat is al helemaal gevaarlijk.
Maar het is ook niet zo dat 112 nooit storingen heeft. Soms regiogebonden, maar als ik even rondkijk bijvoorbeeld zijn er berichten dat de dienst 6 uur achter elkaar plat heeft gelegen vanwege een telefoonstoring. Ik kan je wel zeggen: zo'n lange downtime heeft WhatsApp nog nooit gehad.
En daar knelt het ook een beetje, 112 is geheel afhankelijk van het wel of niet kunnen ontvangen van telefoontjes... Eigenlijk is dat, zeker anno 2017, inderdaad compleet onacceptabel.
Laat ik het zo stellen, als ze ondersteuning voor WhatsApp zouden toevoegen als back-up/alternatieve methode en de telefoon gaat plat: dan kunnen ze nog wel via WhatsApp berichten ontvangen tenzij murphy's law ingaat en die toevallig op dat moment ook plat ligt. Dan kan je met die 99.9% uptime, dat volgens jou een onacceptabel getal is, toch veel meer levens redden dan de levens die potentieel verloren zouden gaan omdat het 0.1% van het jaar niet beschikbaar is. (Althans in het voorbeeld.)
Maar een eventuele chatdienst moet wel door de hulpdiensten zelf geregeld worden.
Oneens. Het wiel opnieuw uitvinden is standaard problematisch en levert weer gezeik op, plus dan gaat het weer jaaaaaaaaaaren duren en komt er weer een toko aan te pas die "even nog dit" of "we zijn dat vergeten" of "het is toch duurder dan verwacht"; vervolgens zijn we 1 miljard verder en wordt het project afgeblazen. Speel dan liever in op de grote jongens onder de diensten: WhatsApp, Facebook Messenger, Skype. (Al is Skype discutabel voor misbruik, en Facebook Messenger voor privacy tenzij ze naar nooddiensten automatisch en verplicht end-to-end encryptie inschakelen (secret chat).)
Maar goed, ik ben het ook weer niet geheel met je oneens. Een eigen dienst zou ook prima zijn.
Wat ik echter wil is dat ze OOK een implementatie gaan regelen via de grote chatdiensten. Dat kan heel makkelijk (al heeft 112 uiteraard wat specifieke eisen waardoor het niet binnen een dag geregeld is, dat snap ik zelf ook.). Het is niet een OF/OF situatie, ik wil een EN/EN situatie.
Eigen app maken en daarvan "garanderen" dat het werkt? Prima, maar dan moet niet uitsluiten dat ze dan de ondersteuning voor de megadiensten die ook vrijwel altijd werken maar naast zich neer moeten leggen. Dat is gewoon een enorme gemiste kans, kijkend naar de marktpenetratie van WhatsApp en de veiligheid van de dienst dankzij de zeer sterke encryptie.
Wellicht zijn we het dan deels eens/oneens... Ik kan me niet vinden in je argument dat we helemaal niet zo'n dienst zouden moeten gebruiken voor 112. Ik vind dat een zeer gemiste kans en wil dat dit wel gebeurt, ook al is het naast een eventuele eigen applicatie/methode. Er moeten gewoon meer methodes komen, en niet inspelen op de huidige technologie, trends en marktleiders zou wat mij betreft echt niet slim zijn... Je kan absoluut levens redden door ook bereikbaar te zijn via een dienst als WhatsApp; zelfs als die een kleine 0.1% van het jaar deels/traag/helemaal niet bereikbaar is. Die 99.9% van het jaar dat het wel werkt en iemand kan om wat voor reden dan ook niet bellen of dat durft dat niet, kan absoluut levens redden. Met het oog op de 91% marketshare die WhatsApp hier heeft, zou dat een zeer logische eerste keuze zijn; aldanniet na SMS. (Maar dat vertrouwt ook op het functioneren van de telefoonlijn dus dat staat me persoonlijk niet zo aan.)
Ook het richmedia element speelt daar mee en kan aanvullend werken.
*persoon belt 112 omdat er een man op straat ligt en er raar uitziet*.
"Meneer, kunt u misschien een foto naar ons sturen met WhatsApp?"
*plop*.
Of een verdachte situatie, en meteen een foto sturen van de verdachten; stuk beter dan zo'n vage omschrijving "Ja een lange man, 1.85 ofzo, blauw jasje".
Natuurlijk kan je dat ook doen met een 112 app (als die er ooit komt), maar op dit moment is de kans groter dat iemand WhatsApp heeft dan die 112 app. En daar moet men gewoon gebruik van maken.
KPN moet ook politieke verantwoording afleggen als er problemen zijn met 112. Waarom zouden we hier een uitzondering op maken voor een chatdienst? Puur en alleen omdat het door veel mensen gebruikt wordt?
Nee, omdat het als aanvullende dienst ingezet wordt. Heel simpel.
En wellicht valt er wel een dealtje te maken met WhatsApp hoor, dat er een dedicated kanaal komt in de app die voor nooddiensten eventueel een re-route kan doen naar een aparte server als de primaire WhatsApp dienstverlening platligt. En dat zal waarschijnlijk alsnog goedkoper zijn dan zelf eerst het wiel weer helemaal opnieuw uitvinden en een eigen infrastructuur optuigen (die ook prone is aan downtime, want vergis je niet: alles kan down.).
We moeten niet denken in problemen, we moeten denken in oplossingen.

Wellicht worden we het totaal niet eens hoor, dat kan natuurlijk; maar ik zie zo'n enorm potentieel in zo'n aanvullende dienst als dit dat ik het gek vindt dat het nog steeds niet gerealiseerd is.
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 29 juli 2024 17:37]