DJI brengt Phantom 3 SE met 4k-filmfunctie uit in Europa voor 649 euro

De Chinese dronemaker DJI heeft de Phantom 3 SE uitgebracht in Europa. De drone kost 649 euro is en daarmee op dit moment de goedkoopste DJI-drone die in staat is om opnames te maken in 4k-resolutie. De Phantom 3 SE kwam eerder al uit in China.

De Phantom 3 SE heeft een camera die beelden in uhd-resolutie kan schieten met 30fps. In de drone zit een 1/2,3"-sensor met een twaalfmegapixelresolutie en een bereik van 100 tot 1600 iso voor video's. Bij foto's is het bereik 100 tot 3200 iso. De lens heeft een beeldhoek van 94 graden en de camera maakt gebruik van een drieassige gimbal. De maximale videobitrate bedraagt 60 Mbit/s en de maximale elektronische sluitertijd is 1/8000s.

Ten opzichte van de oude en duurdere Phantom 3 4K is ook het maximale vliegbereik verbeterd: dat model had een bereik van 1,2km, de nieuwe Phantom 3 SE kan tot op een afstand van maximaal 4km worden bediend. Het bereik is groter vanwege de nieuwe meegeleverde controller waarbij het bereik van het wifi-signaal is vergroot. Beide drones hebben de beschikking over het vision positioning system, waardoor het apparaat stabiel kan blijven zweven op een bepaalde positie, zonder dat er gps nodig is.

In veel opzichten is de Phantom 3 SE vergelijkbaar met de Phantom 4, die zo'n duizend euro kost. Dat duurdere model kan iets sneller vliegen, heeft een iets betere accuduur en kan filmen met 120fps in 1080p-resolutie. Bij de 3 SE is dat maximaal 60fps.

Via de DJI Go-app kunnen de beelden die drone opneemt, live worden weergegeven op een mobiele telefoon of tablet; de resolutie van deze live view-beelden bedraagt 720p. Bij de Phantom 3 4K-drone is de resolutie van deze live beelden beperkt tot 480p. De accu met een capaciteit van 4480mAh houdt de Phantom 3 SE maximaal 25 minuten in de lucht. De maximale vliegsnelheid is 57km/u en de drone weegt 1236 gram.

Door Joris Jansen

Redacteur

10-08-2017 • 14:12

70 Linkedin

Lees meer

Reacties (70)

70
65
21
4
0
23
Wijzig sortering
Zal wel meevallen, in Nederland is het luchtruim wel erg beperkt. In mijn dorp moeten drones op de grond blijven omdat we te dicht bij Schiphol zijn. https://kadata.kadaster.nl/dronekaart/
Semi-off-topic: Maar vanwaar die enorme no-fly zone over Eindhoven e.o.? Ruim dubbel dat van Schiphol. :o
Totale bullshit is dat want er zitten meerdere modelvliegclubs waar je gewoon mag vliegen met drones. Over wazig/verwarrend beleid gesproken. Voor wie het wil opzoeken (direct naast de N612 van Helmond richting Nederweert) meteen buiten Helmond zit er bijv. eentje. Meerdere keren al drones gezien de afgelopen weken. Zelf een half jaar geleden ook een filmpje gemaakt met een DJI Phantom 2 en een Yuneec Typhoon (niks met mijn nick te maken overigens). Politie is nog wezen kijken vonden het mooi spul en reden door. En toen was die No-Fly zone al ingsteld.
Jij snapt het niet helemaal.
Daar waar RC vliegtuigjes altijd Line of Sight hebben (want je bestuurd hem vanaf de grond en in principe geen live feed) kan je met drones of extreme hoogtes komen voor die killershot van het dorp of de stad.
En dit laatste doen mensen ook gewoon, kilometers hoog want ze kunnen zien wat ze doen en middels GPS keert hij gewoon terug naar zijn oorsprong als de verbinding weg valt.

Bij RC vliegtuigen ben je hem kwijt als je hem uit het zicht verliest of de comms wegvallen, dan crashed hij ergens. Die kennen geen Fly home Fail safe functie.

Ergo, daar waar RC vliegers zich keurig gedragen mbt afstand en hoogte (mede door de technische beperkingen) wanen de meeste drone piloten zich TopGun en komen of afstanden en hoogtes die niet wenselijk zijn.

Behoorlijk verschil.
Ik denk dat de gevolgen als je 2km verder staat met je RC vliegtuig hetzelfde zullen zijn als met een drone. Met of zonder deze tekst & uitleg. De locatie die ik noemde heeft met verggezichten weinig van doen. Wellicht zie je Helmond nog liggen maar dat is het dan ook wel. Verder een industrieterrein, een weg en een weiland. Al die zaken zijn voor de wetgeving op dit gebied echter totaal niet relevant.
RC/Drone is gelijk in die wet dus jouw argumentatie klopt van geen kanten.

Zie hier meer info.

[Reactie gewijzigd door Typhone op 10 augustus 2017 16:59]

RC zie je nauwelijks (percentage gewijs) terwijl iedere geek tegenwoordig wel een Drone heeft of wilt kopen.
Een RC kist vlieg je niet ff 1 2 3 weg en dan weer probleemloos landen. Het is een serieuze hobby waar soms vele jaren oefening voor nodig is.
Dit in tegenstelling tot een drone die vrijwel alles zelf kan en die kan je zo moeilijk en vooral eenvoudig vliegen als je maar wilt.
Echt iedereen, maar dan ook iedereen kan een drone de lucht in krijgen en dat ding over afstanden vliegen en laten landen.
De voorbeelden van de afgelopen jaren spreken boekdelen en waarbij het meerdere malen tot een near miss kwam en een ramp uitbleef. (Keiharde feiten)

Natuurlijk zijn de gevolgen van een RC model op grote afstand hetzelfde, maar hobbyisten laten dat kostbare ding niet uit het oog en de afstanden waarmee ze vliegen zijn bij lange na niet die gebruikt worden bij drones. Met name de live feed zorgt ervoor dat iedereen zich eenvoudig kan orienteren en er is altijd nog een fly me home modus.

Kortom, zijn totaal NIET met elkaar te vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 10 augustus 2017 18:01]

Ik weet niet of het voor de wetgever uitmaakt hoe moeilijk of makkelijk het is een toestel te vliegen of hoe verantwoordelijk de piloot er mee omgaat.
Geen idee, maar kan je wel vertellen dat er vroeger nauwelijks een probleem was omdat vrijwel niemand die hobby beoefende en dit sowieso vrij serieus gedaan werd. (De hobbyisten hebben sowieso iets met vliegtuigen).
En nu is het wel degelijk een issue omdat vrijwel iedereen in dit land gewoon een drone kan kopen en binnen een paar minuten rond vliegt en maar wat doet.
Dat kan ook met een RC vliegtuig. Feit is dat beide types voor de wet gelijk zijn. Of jij dat vindt of niet maakt voor de discussie uiteraard niks uit want de wetgever bepaalt, niet jij of ik. Als ik jouw relaas zo lees dan is een drone een stuk veiliger dan een RC vliegtuig en zijn de no-fly zones terecht. Het nadeel in de discussie is dat ik je punt wel snap maar het verschil wat jij maakt tussen RC modelvliegtuig en drone bestaat voor de wet niet. Stellen dat iedereen maar wat doet is natuurlijk onzin. Een beetje drone waar je serieus wat mee kan kost aardig wat; meer dan om te stellen dat de eigenaar 'maar wat doet'.
Volgens mij halen jullie wat door elkaar.. Een drone = een RC vliegtuig, deze zijn wat groter en kunnen op grote afstand precisie bombarderen. Waar jij het over hebt zijn quadcopters.
Wat defensie gebruikt zijn officieel RPV's (Remote Piloted Vehicle)

In weze is een drone een vliegtuig dat een voor geprogrameerde koers vliegt.

In de volksmond is de Quadcopter een drone maar die term is idd niet helemaal correct.
Modelvliegclubs hebben vaak een convenant gesloten met de luchthaven van waar ze binnen het luchtruim vallen. Deze clubs hebben tussen elke dag een x aantal uur dat er gevlogen mag worden.

Vaak zitten deze ook niet direct in de aanvliegroutes.
Die clubs zijn vaak serieus bezig met hun hobby en het is ook niet iets dat je zomaar even doet.
Drones kan iedereen kopen en zijn spotgoedkoop vergeleken met RC vliegtuigjes en helicopters.
Je zult dus ook gewoon meer idioten zien in het drone circuit dan in het RC gebeuren simpelweg omdat de kosten en de moeilijkheidsgraad mijlen uit elkaar liggen.
Ik vind het ook wat vreemd. Het zal ook wel aan de situatie liggen. Als in, in principe no-fly zone maar als duidelijk is dat je geen probleem veroorzaakt is het prima.
Bij mij is er ook over de hele stad en omstreken een no-fly zone vanwege de helihaven van het ziekenhuis. Maar als ik nou in het park ga vliegen met een drone en niet hoger kom dan de bomen/gebouwen in de buurt lijkt me ook eenbeetje scheef om daar moeilijk over te doen. :?
Trainingsruimte voor luchtmacht denk ik.

Edit: Er zijn 2 vliegvelden die elkaar overlappen: Eindhoven en Volkel.

[Reactie gewijzigd door Troubled op 10 augustus 2017 14:49]

Vergeet niet dat er ook een militaire basis in Eindhoven zit.
Semi-off-topic: Maar vanwaar die enorme no-fly zone over Eindhoven e.o.? Ruim dubbel dat van Schiphol. :o
Als je even inzoomed dan zie je dat er 6 of 7 luchthavens in dat gebied zitten, verklaard dus waarom het gebied groter is.
Als je dan even verder inzoomt zie je dat dat onderdeel is van de overlay, niet een aanwijzing op de kaart. :/
Waar ik woon is het gewoon verboden :D Dat wist ik helemaal niet maar ben er geen seconde rauwig om als ik eerlijk ben. Vind het maar onzin, al die vliegende camera's in de luch :O
Het doel is meestal niet filmen maar het vliegen zelf, wat gewoon een hobby is ;)
Mooie link. Wel grappig, mijn huidige woning valt net aan onder de no-fly zone van Schiphol en mijn nieuwe woning valt er net buiten ;)
In veel opzichten is de Phantom 3 SE vergelijkbaar met de Phantom 4, die zo'n duizend euro kost. Dat duurdere model kan iets sneller vliegen, heeft een iets betere accuduur en kan filmen met 120fps in 1080p-resolutie. Bij de 3 SE is dat maximaal 60fps.
Dit stuk is niet volledig, Phantom 4 heeft ook een obstacle avoidance systeem met bijbehorende sensoren. Een serieuze toevoeging (met een andere prijs dan ook) die imho absoluut niet vergeten mag worden in vergelijking met de 3.
De maximale videobitrate bedraagt 60 Mbit/s.
Jammer dat dit soort kleine camera's (net zoals de GoPro's) blijven steken op die lage bitrate. In mijn ervaring prima voor 1080p, maar echt te weinig voor 4K. Ook niet erg vooruitstrevend dat deze nog steeds op 30fps blijft hangen bij 4K, terwijl het bedrijf dat de SoC's maakt voor DJI (Ambarella) al lange tijd 60fps aanbied in de nieuw generatie chips.
Dit is dan ook een budget-model, dan mag je ook budget-features verwachten. En voor dat geld is het volgens mij lang geen gekke drone!
Daarom vlieg ik met de Yuneec 920.. perfecte camera die ook in 4K superbeelden filmt.
Niet helemaal een eerlijke vergelijking, Die 920 kost al snel een 3500-4000 euro, terwijl het hier om een drone van 650 gaat. Voor een factor 5 a 6 verschil in prijs mag je inderdaad wel wat meer verwachten.
Ik vind het een mooi product voor de prijs. Het prijspunt is van die aard dat ik dit bedrag, als absolute noob, het er ook nog wel voor over zou hebben (just for fun)

Ja, het kan goedkoper, ja, het kan beter, maar out of the box is dit toch mooi speelgoed.
Deze is dus goedkoper dan de nieuwe spark met controller, en hij filmt veel beter. Ook 3 assige gimball ipv 2 bij de spark.
Toch heb ik liever de spark (heb ik dus ook). Camera kwaliteit is goed genoeg voor mij, heerlijk compact, (past er nog wel bij in de handbagage) en mensen zien het meer als een speelgoedding, minder intimiderend dan een relatief grote drone als de phantom. Ondertussen even stabiel en alles.
Je kan door de verschillende drones van DJI de lucht niet eens meer zien....
Vreemde opmerking. Kun je dan door de verschillende soorten smartphones van Samsung ook de handen van mensen niet meer zien? Het is juist goed at DJI een breed assortiment aanbiedt van drones. Zo heb je nu ruim de keuze uit drones variërend van ongeveer € 500,- tot € 1.600,-.
Alleen als je het over de Phantom lijn hebt... DJI heeft ook drones van €4000,- plus, zoals de Matrice... ze hebben echt over de gehele breedte van de markt een drone beschikbaar.
Het was meer als grapje bedoeld.

Alleen binnen de Phantom lijn mag je nu wel echt je huiswerk doen om te zien wat het best bij je past. Ook is het nogal zuur voor Phantom eigenaren dat er zoveel verschillende uitgebracht worden in zo'n kort tijdsbestek.

Het lijkt wel of DJI met the Phantom elk prijs pijn punt probeert te vinden om ze maximaal te laten verkopen.

(ik heb zelf de Inspire 1 en de Mavic Pro)
Zo jammer dat Nederland steeds meer regels op gebruik van drones zet. Dit weerhoud mij er eigenlijks van om een drone aan te schaffen
Niet om de advocaat van de duivel te spelen; maar wie controleert er werkelijk op?. Bij schiphol snap ik dit, maar ik zie op de kaart dat een groot deel van Arnhem ook verboden is. Natuurlijk zit er vliegveld Teuge, maar als je op 30 meter hoogte zit zul je geen zweefvliegtuigen tegen moeten komen boven de Rijn b.v.
Ja dat snap ik maar als je toch wordt gepakt ben je er mooi klaar mee en dat risico neem ik liever niet.
Er wordt niet actief op gecontroleerd in die zin zoals er op foutparkeren wordt gecontroleerd, maar als er meldingen binnenkomen dan zal je vanzelf een bezoekje krijgen van de plaatselijk politie... en zeker de gebieden waar het een groot risico is zullen meldingen doen.
De rode cirkel rondom Teuge alsook veel andere kleine vliegvelden zul je niet aantreffen op een officiële luchtvaartkaart. Je mag daar vliegen mits:

"voor vluchten binnen een afstand van 3 km van een ongecontroleerde luchthaven of een terrein dat geschikt is om tijdelijk en uitzonderlijk te worden gebruikt, waarvoor krachtens artikel 8a.51 van de Wet luchtvaart ontheffing is verleend, geen bezwaar bestaat bij de exploitant van de luchthaven respectievelijk de houder van de ontheffing;"

Kwestie van gewoon even vriendelijk vragen of er mogelijkheden zijn.
Je wordt verneukt door mensen in de buurt.
Kijk, als je op de heide eenzaam zit te vliegen dan zal het wel los lopen, maar als je in een woonwijk opstijgt dan kan ik je verzekeren dat mensen gaan bellen en ben je de klos.

NL is te dicht bevolkt om dit stealth te kunnen doen.
Daar waar je het wel kunt doen is doorgaans saai en dat heb je na 2x meestal wel gezien.


Dit alles is ook de reden dat drones altijd weer snel op MP staan.
Leuk, cool, een paar movies, en het wordt gewoon en saai. Tel daarbij op het risico op inbeslagname en dikke boetes en het is snel over met de fun.
Ik ook. Leek me leuk om zon ding te hebben maar door al die regels heb ik t maar niet gedaan
Lekker dan... :( Phantom 3 Pro net vervangen door een 4 Pro. Sta op punt om 3 Pro (4k) op marktplaats te zetten, maar nu koop je een nieuwe 3 met 4k dus voor de gemiddelde 2de-hands prijs van een 3 Pro... Lijkt bijna de bedoeling om de 2dehands-verkopers een hak te zetten...
Dat dacht ik ook toen ik dit las. Je zult je 3 pro goedkoop én met veel accessoires moeten leveren wil je 'm kwijtraken.
Weet er iemand een webshop waar je deze drone kunt kopen in Nederland?
In hoeverre kan je in de problemen komen als je gebouwen/bruggen filmt die auteursrechtelijk beschermt zijn zoals de Erasmus brug?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee