DJI introduceert drone die waarschuwing kan afgeven bij naderend vliegverkeer

Het Chinese technologiebedrijf DJI heeft de Matrice 200 geïntroduceerd. Deze drone is bedoeld voor industrieel gebruik en kan via een ingebouwde ads-b-ontvanger naderende vliegtuigen herkennen en uitwijkmanoeuvres uitvoeren om zodoende botsingen te voorkomen.

Zodra de Matrice 200 via de ads-b-ontvanger een transpondersignaal van een vliegtuig in de buurt oppikt, wordt eerst de piloot van de drone gewaarschuwd. Mocht deze geen actie ondernemen, dan zou de drone in staat zijn om op eigen initiatief de positie in de lucht aan te passen om zodoende een botsing te voorkomen. De drone bevat enkel een ads-b-ontvanger en geen zender, waardoor de Matrice 200 niet in staat is om zelf zijn positie aan andere vliegtuigen door te geven.

De drone is bedoeld voor industrieel gebruik, zoals het inspecteren van bruggen, gebouwen en elektriciteitsmasten. Daartoe maakt de drone gebruik van allerlei sensoren om obstakels te vermijden en er kunnen additionele sensoren worden toegevoegd. De M200 heeft een naar onder gerichte mount waar een camera aan kan worden gehangen. Het apparaat is een quadcopter, weegt 2kg en is in combinatie met een dubbele accu en een hangende camera aan de onderkant in staat om 35 minuten in de lucht te blijven. De Matrice 200 bevat een geïntegreerde vluchtcontroller met twee imu's en een gnss-module. Dit heeft de fabrikant bekendgemaakt.

Een speciale versie van de drone, de M210 RTK, is door de D-RTK-navigatie- en locatiebepalingsmodule in staat zichzelf zeer nauwkeurig te positioneren, tot op de centimeter nauwkeurig. Deze versie is minder gevoelig voor elektromagnetische interferentie, zodat hij specifiek geschikt is voor de inspectie van elektriciteitsmasten. Ook is deze versie bestand tegen water en krijgt ze een ip43-classificatie mee, waardoor de drone kan opereren in regenachtige weersomstandigheden. De M210 kan worden uitgerust met twee naar beneden gerichte mounts of één naar boven gerichte mount.

De Matrice 200 komt in het tweede kwartaal van 2017 beschikbaar voor zakelijke gebruikers. De drones kunnen op dit moment al besteld worden. Een prijs is nog niet bekend.

Het gebruik van ads-b-transponders komt vooral uit de passagiersluchtvaart. Vliegtuigen die met deze technologie zijn uitgerust, sturen op bepaalde momenten hun positie en andere informatie naar grondstations en vliegtuigen die zich in de nabijheid bevinden. Ads-b is ook een middel voor luchtverkeersleiders om naast het gebruik van radar de positie van vliegtuigen te kunnen bepalen. Deze technologie is op het moment al verplicht voor Australische vliegtuigen; Europa wil nog dit jaar bepaalde vliegtuigen verplichten de technologie te integreren en in Amerika gebeurt dit in 2020.

Door Joris Jansen

Redacteur

28-02-2017 • 14:46

43

Submitter: TheRicolaa10

Reacties (43)

43
43
25
6
0
16
Wijzig sortering
in hoeverre is dit geen gimmic? commerciele vluchten heb je alleen last van bij vliegvelden ivm de maximale hoogte van drones. en de lucht in de regio rondom vliegvelden is al ernstig gecontroleerd. geen bedrijf die een drone in de lucht gooit in de buurt van een vliegveld.
Anoniem: 316357 @flippy28 februari 2017 14:52
Commerciele vluchten heb je geen last van, maar er bestaat ook ander vliegverkeer.
Bijvoorbeeld zweefvliegers, of andere kleine vliegtuigen.
Die hebben ook allemaal een transponder (verplicht)
ADS-B is in veel landen waaronder Nederland niet verplicht voor general aviation. Daarnaast gebruiken zweefvliegtuigen FLARM. Deze drone heeft daar dus niets aan.
In Nederland is het wel degelijk verplicht om als zweefvliegtuig een transponder aan boord te hebben, tenzij je vlakbij een zweefvliegveld bent of in het weekend vliegt. In alle andere gevallen moet je gewoon een transponder aan hebben staan.

De stap van transponder naar Ads-B is overigens vrij makkelijk te maken. In veel gevallen bestaat dat slechts uit het aansluiten van een gps-module, de meeste modern transponders zijn hier al op voorbereid. Ik zie het nog wel gebeuren dat Ads-b binnen afzienbare tijd ook verplicht wordt voor general aviation. Daarmee is de DJI mooi future proof.
Anoniem: 889777 @Imo6228 februari 2017 18:44
Goh, dat zou wel heel toevallig zijn als je met een zweefvliegtuig inde buurt van een zweefvliegveld vliegt.
Niet nee, maar er worden wel vaker langere afstanden afgelegd met zweefvliegtuigen. Denk daarbij gerust aan 300km op een dag.
Klinkt wel gek, dus je mag in het weekend (wanneer de meeste mensen dit soort vliegtuigjes zouden willen vliegen lijkt me?) zonder transponder vliegen, maar door de weeks niet? Ik vind het een rare logica dat een (in essentie) veiligheids-systeem uit mag omdat het weekend is..
De transponderverplichting is alleen voor Mode-S, dat bevat geen positie informatie. Daarvoor moet de transponder aan een GPS ontvanger gekoppeld worden en uitgerust zijn met ADS-B Extended Squitter. Lang niet alle toestellen hebben dat aangesloten en ingesteld, waardoor de drone nooit kan zien waar het toestel zich bevindt.

In 2020 wordt ADS-B in Amerika verplicht gesteld, dan is de kans groot dat het hier ook wat gangbaarder wordt. Alleen is ADS-B daar ook voor de piloot zelf interessant, omdat ze op een tweede frequentie weather radar en traffic info meesturen. Hier kan dat helaas niet omdat die frequentieband aan GSM toegewezen is. Lang leve de standaardisatie.

[Reactie gewijzigd door scsirob op 31 juli 2024 17:49]

Al langer speel ik met het idee om een drone van een FLARM te voorzien. Niet met de bedoeling voor een anti-botsing systeem, maar om drones formatie te kunnen laten vliegen o.i.d. Ook denk ik aan het filmen van finishende zweefvliegtuigen door een drone die op veilige afstand maar met dezelfde snelheid dan opnames kan maken.
Ik hoop dat je met dat laaste een grapje maakt. Wat is voor jou een veilige afstand t.o.v. zo'n 30-50 vliegtuigen die met snelheden van boven de 200KM/h binnen komen voor de finish?
Nee hoor, ik bedoel het serieus. Voor zoiets technisch gerealiseerd kan worden zijn we zo alweer een paar jaar verder. Dat biedt ruim de tijd om na te denken over de aanpak en om daarvoor toestemming te krijgen om zoiets op een verantwoorde wijze te doen. Dat hoeft niet per se bij voorbaat al uitgesloten te zijn.

Ik denk bijvoorbeeld dan aan een box naast de finishlijn, aan de andere kant van het circuit, waar alleen de drone mag komen.
Een DJI stijgt niet eens op in de buurt van een vliegveld.
Als ik die kaart vergelijk met de echte No-fly zones in nederland ontbreekt er nog wel het een en ander.
https://kadata.kadaster.nl/dronekaart/

Wel een goed initiatief van DJI!
Die kaart van de overheid vind ik vrij kansloos. In Zoetermeer mag je bijvoorbeeld niet eens opstijgen, omdat Rotterdam The Hague Airport dichtbij zou zijn.. Dat is op 25km afstand van Zoetermeer, hoe kan je in vredesnaam zo´n grote no-fly zone hebben?
Dacht je dat vliegtuigen alleen opstijgen om boven het vliegveld te blijven hangen?
De aanvliegroutes kunnen wellicht over Zoetermeer heen gaan (geen idee van hoe dat precies zit), en dan kan ik me best voorstellen dat er relatief laag wordt gevlogen en dat heeft toch wel gevolgen lijkt mij voor de omvang van je no-fly zone.
Waarom +2? Dit is niet correct. In de sport of manual kan je wel opstijgen en vliegen. Er staat wel een melding in t scherm.
Volgens die kaart is de rode cirkel bij Schiphol niet over de uitersten van de landingsbanen, dan kan je daar dus wel opstijgen?
Denk dat het voor de hele luchthaven geld, bij andere luchthavens zie ik het ook op die manier. In de oranje cirkel tegen de rode kun je max. 10m hoog tot 120m aan de buitenkant. Zie ook het filmpje met de details.
De enige actie die een drone kan ondernemen op het ontvangen van een transpondersignaal in de buurt is ook landen. Definitie van een near collision in luchtvaart land is 500 ft ( 160 meter). De enige juist reactie die de drone ook heeft als er een vliegtuig in de buurt is is dan dus ook landen. Want een paar 100 meter afleggen om een andere luchtvaartuig te ontwijken is wel erg ver voor een dronebestuurder.
In de buurt van Schiphol (en andere vliegvelden) staan ook masten en liggen ook bruggen die gecontroleerd moeten worden hoor :)
zeker wel, maar dan krijg je van de vliegleiding zeer duidelijke constricties waar je in moet blijven. dat zal zeker tot een berg valse triggers leiden als er een 747 700m boven je over komt elke 30 seconden..
Hoe dan? Bel je ze even op?
als ik me niet vergis zijn daar gewoon ontheffingen en protocollen voor. En mensen die professioneel bezig zijn met inspecties en dergelijke zullen de wegen wel kennen of weten wie de wegen kent tot deze ontheffingen.
Anoniem: 349463 @mvds28 februari 2017 14:53
Die moeten dan misschien maar even met de hand gecontroleerd worden ;).
In de buurt van Schiphol (en andere vliegvelden) staan ook masten en liggen ook bruggen die gecontroleerd moeten worden hoor :)
En hoeveel masten en bruggen staan en liggen niet in de weg en de controlerende drones wel. ? Als daar de drones een gevaar zijn, zijn die objecten het ook.
Om vogels te verjagen kan het wel handig zijn om een drone in te zetten.
Ik neem aan dat het idee is dat bedrijven, die in de buurt van vliegvelden toch onderhoudswerkzaamheden moeten uitvoeren, met een dergelijke drone ontheffing kunnen krijgen om daar toch te mogen vliegen. Dit loopt dus voor op mogelijke regelgeving die zou kunnen volgen.
Blij dat dit ding geen eigen ingebouwde ADS-B zender heeft..... Zit je anders op approach, krijg je een TCAS resolution advisory en kan je een go-around maken met een paar honderd passagiers achterin omdat een of andere idioot de regels niet goed handhaaft. Verstandige keuze, DJI _/-\o_

Nu is dit een drone voor bedrijven, maar niks verhinderd een hobbyist met teveel geld zo'n drone te kopen.

[Reactie gewijzigd door JUST_me op 31 juli 2024 17:49]

Liever een go-around dan een drone in je motor.
Als er bij short final een drone van 2kg in de glide slope vliegt, lijkt een go-around me anders een prima plan :)
Beter is nog de systemen die Airbus en Boeing ontwikkelen.....

Die verstoren of het signaal naar de drone waardoor deze neerstort of automatisch landt (Airbus) of hij wordt door een laser geraakt waardoor hij neerstort (Boeing)

Dit natuurlijk alleen bij drones die willens en wetens te dichtbij een luchthaven vliegen en daarmee de vliegveiligheid in gevaar brengen.
Anoniem: 889777 @JUST_me28 februari 2017 18:51
Dat is in strijd met de telecommunicatie-wet o.i.d.
Dat soort problemen wordt erg snel 'opgelost'.
Is het wel een verstandig idee om op vliegvelden met high-powered lasers te gaan zwaaien? Lijkt me meer iets voor defensie-doeleinden.
Drones en verkeersvliegtuigen mogen toch al niet in elkaars luchtruim komen? Wat heeft dit dan voor zin? Rondom grote vliegvelden zijn CTR's ingesteld tot zo'n 900 meter. Die zijn klasse C. Als iemand met een drone daar gaat vliegen is de bestuurder in overtreding.
De CTR van bijvoorbeeld schiphol bestrijk een veel groter gebied (praktisch compleet Amsterdam, Haarleem etc.) beetje overdreven om daar nog een verbod voor te handhaven (commerciële luchtvaart zit dan al lang veel hoger).

900 meter vind ik vrij kort, maar zeg enkele kilometers weg blijven van een vliegveld moet haalbaar zijn, zeker aangezien de meeste drones < 50m blijven.
De meeste CTR's hebben een diameter van 15 nautical mile en een hoogte van 3000 voet. Dat kun je overdreven vinden, maar dat verandert niets. De veiligste plek bij een luchthaven is overigens recht boven die luchthaven. Want daar komt het minste verkeer.
Ik vind de CTR's niet overdreven, ik vind het markeren van de *volledige* CTR als no fly zone voor drones overdreven. Ik zou niet weten waarom het gevaarlijk zou zijn voor de luchtvaart om met een kleine drone in een parkje te vliegen waar vliegtuigen al makkelijk op een kilometer zitten.

[Reactie gewijzigd door Ed Vertijsment op 31 juli 2024 17:49]

Tsja, daar heb je dan wel een puntje. Want als je een speelgoed drone-tje koopt in de speelgoedwinkel, en je gaat daarmee op kniehoogte vliegen ergens in een achtertuin in Amsterdam, dan bega je precies dezelfde overtreding als mensen die met joekels van drones aan de andere kant van het hek bij Schiphol gaan vliegen. Die laatste worden direct op de bon geslingerd, en ik kan me niet heugen dat er ooit iemand met een speelgoedje in het park is beboet. Dus kennelijk denkt oom agent daar ook zo over.
wellicht handig voor als een traumahelikopter ergens land.
Zou die ook een ADS-B zender hebben ?
Ik heb de situatie al een keer meegemaakt dat ik een drone in de lucht had op het moment dat er ook relatief laag, echter met ruim voldoende afstand, een traumaheli voorbij komt. Dus dit zou wel een valide punt zijn.

Nu heb ik ook een ADS-B ontvanger thuis en deze heli's sturen een ADS-B signaal maar echter niet een volledige versie zoals in een commercieel vliegtuig. De positionele informatie ontbreekt namelijk. Echter met een techniek die MLAT heet lukt het alsnog om de positie te berekenen en deze op de kaart te plotten maar daarvoor zijn meerdere ontvangers nodig en deze drone zal dus naar alle waarschijnlijkheid niet in staat zijn de heli te detecteren. :9
DJI maakt mooie spullen, en zijn wat mij betreft zeer vooruitstrevend bezig om het drone vliegen veiliger en bulletproof te maken tegen "dom" gebruik!

Nu zit het op de 'business' drone, straks komt dit naar de Phantom/inspire reeks.
En weer proberen ze met technologie een menselijk probleem op te lossen...........

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.