KPN begint dit jaar met implementatie standalone-5G-netwerk

KPN begint later dit jaar met het vervangen van onderdelen om over te stappen op 5G voor de kern van het netwerk. De zendmasten ondersteunen nu al 5G, maar de kern van het netwerk is nog gebaseerd op 4G-technologie.

Door de kern van het netwerk te vervangen, moet onder meer de ping op het 5G-netwerk omlaag, claimt KPN. Dat maakt volgens de provider 'realtime communicatie voor gaming en autonome voertuigen' mogelijk. Nu is de backbone van het netwerk nog gebaseerd op 4G-techniek en ligt de latency dus nauwelijks lager dan bij 4G, bleek eerder uit tests van Tweakers.

KPN mocht volgens regels van de overheid niet kiezen voor Huawei, omdat dat afkomstig is uit China. China is een land dat 'de intentie heeft een in Nederland aangeboden elektronisch communicatienetwerk of -dienst te misbruiken of uit te laten vallen', aldus de overheid. De keuze is gevallen op Ericsson en beide bedrijven hebben een contract voor vijf jaar getekend. Zendmasten mogen wel van Huawei zijn en in een groot deel van het netwerk staat daarom zendapparatuur van de Chinese fabrikant.

Het huidige 5G-netwerk is geen standalone en dat betekent dat de telefoon altijd ook een 4G-verbinding met een zendmast moet hebben. Bij standalone-netwerken, zoals KPN die nu gaat bouwen, is dat niet langer nodig. Daardoor verbetert in theorie het bereik, omdat de 700MHz-band voor 5G een iets beter bereik kan bieden dan de 800MHz-band voor 4G. Daarnaast kan de ping omlaag, doordat het signaal niet langer door een backbone met oudere technologie moet.

KPN zegt dit najaar te beginnen met het overstappen op de nieuwe 5G-backbone van Ericsson. De provider vermeldt niet wanneer dat proces afgerond zal zijn. KPN heeft ook geen schattingen gegeven van hoe de wijziging prestaties op het netwerk zal beïnvloeden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-10-2020 • 12:17

115 Linkedin

Reacties (115)

Wijzig sortering
Hoe is de dekking binnenshuis eigenlijk? Als ze een standalone netwerk opzetten welke niet meer via de MHz band loopt maar via GHz dan is de dekking binnenshuis toch ook slechter?

Vooral bij nieuwbouw huizen lijkt het me redelijk wat problemen op te kunnen leveren toch?

Of is de 700MHz blijvend de standaard band voor NL 5G?

[Reactie gewijzigd door Yzord op 15 oktober 2020 12:33]

5G is beschikbaar op meerdere frequenties, waaronder 700MHz zoals je zelf al zegt. Voor 4G is de laagste frequentie 800MHz. Lagere frequenties dringen beter door, dus in principe hoeft 5G geen slechter bereik te geven dan 4G.
En dat merk je ook, in plekken binnen en ondergronds waar ik geen verbinding had met T-Mobile waar de laagste band 900Mhz was, kan ik nog tegenwoordig okay verbinding genoeg hebben om een bericht te sturen / ontvangen met 5G. Bellen lukt niet, verbinding is of niet stabiel genoeg of werkt volte (nog) niet met alleen 700Mhz.
T-Mobile biedt tegenwoordig bijna overal ook LTE band 20 (800MHz) aan.
Vanwege de overname van Tele2 NL
Volgens mij gaat dit alleen van mast tot mast en niet de mast tot telefoon verbinding die is al 5g op heel veel plekken.

Ze kunnen inderdaad bijzonder slecht door de muur heen, maar dan monteer je toch een antennetje op je huis aan de kant van de dominante mast en dan kun je met een WIFI router dit thuis weer doorzetten. Als je dan bellen via Wifi aanzet op je GSM dan kun je heerlijk bellen via je wifi.
maar dan monteer je toch een antennetje op je huis aan de kant van de dominante mast en dan kun je met een WIFI router dit thuis weer doorzetten.
Dan kun je toch beter gewoon vast internet / WiFi gebruiken zonder 5G antennetje?
Als je 5g gaat gebruiken om van de mast tot je huis te komen ipv glasvezel, kabel of koper zul je toch wat moeten.
Dat zou natuurlijk wel weer een extra databundel kosten, tenzij je de simkaart gebruikt uit je telefoon (wat vaak ook weer niet mag).
Een 5G SA netwerk heeft hier in Nederland onder andere de 700 MHz band in gebruik.

Die millimeter band waar jij het over hebt is nog toekomst muziek, en is puur bedoeld om hoge capaciteit binnen een beperkt bereik te leveren.
Die hoge en lage banden worden naast elkaar gebruikt, de lage voor de dekking (dus ook binnenshuis) en de hoge voor snelheid...

Je gaat er qua bereik dus op vooruit, want zoals andere stellen ben je nu afhankelijk van de 800Mhz (van 4G) en straks van de 700Mhz en hoe lager hoe beter bereik!
Ik verwacht niet dat die GHz band veel voor doorsnee gebruik ingezet gaat worden. Ik denk dat je het in de praktijk voornamelijk in extreem drukke en line-of-sight situaties gaat zien. Grote treinstations, vliegvelden, voetbalstadions, festivals, drukke winkelstraten etc. Kortom, plekken waar je ontzettend veel verbindingen moet onderhouden maar de afstand maar erg klein is. De kans dat je thuis in een mmWave gebied zal zitten is niet groot.
5G is denk ik best wel duur om zo'n netwerk aan te leggen, laat staan dat (denk ik) niet alle klanten al 5G ready toestellen hebben, right?

Is het niet beter huidige projecten af te maken, ik heb nog steeds zo'n aangekoekt DSL-kabeltje uit de muur terwijl een aantal straten verderop glasvezel ligt...
Kan je straks meteen over op 5g thuis, heb je geen glasvezel nodig ook, scheelt ook een hoop glasvezelkabel.
5g is echt geen alternatief voor glas.
Het is maar net wat je eisen zijn.

Ik gebruik nog een lekker 40Mbit ADSL-lijntje voor €25 per maand, alleen internet. Dat kan ik prima vervangen met een 4G voor thuis modem, mocht dat qua prijs interessant zijn. Met 5G kan dat dus ook prima. Uiteraard kun je dat door glas vervangen waarbij je abonnementen kunt afsluiten tot 1GBit, prachtig maar financieel een ander verhaal.

Mijn idee tot nu toe over 5G is dat de meeste mensen binnenkort nog sneller door hun databundel zijn. YouTube kan een tandje hoger, Netflix kan een hogere bitrate aan, Spotify doen we live streamen op de best mogelijke kwaliteit etc. Dan ga je het niet meer redden met je 2GB abonnementje. Uiteraard is dit heel afhankelijk van de keuzes die je maakt in wat je doet met/op je telefoon.
Tot dat iedereen dat doet,

Als je met een hele wijk op een 1 antenne zit, en iedereen is in 4k het journaal aan het kijken, zullen maar heel weinig mensen het journaal zien. Je deelt die antenne dan met 100de en dan is een vaste verbinden gewoon veel beter. Zelfs ADSL.
Er is toch ook een broadcastmogelijkheid bij 4G?
5g is echt geen alternatief voor glas.
Per definitie is iedere mogelijkheid tot verbinden met het internet een 'alternatief'.

En als je dan naar verbindingssnelheden en latency gaat kijken, dan zitten 5G en glas echt niet zo ver van elkaar.
Ligt eraan wat je huidige snelheden zijn, er zijn gebieden daar haal je de 50mbit niet, dan lijkt 5g me een redelijke upgrade.
Toch wel hoor. Het is maar net hoe je het gaat bouwen.
zelfs als je een 5g antenne recht voor elke huis zet kan je niet eens in de buurt komen van wat de huidige glasvezel al kan. dus die opmerking klopt gewoon niet.
zelfs als je een 5g antenne recht voor elke huis zet kan je niet eens in de buurt komen van wat de huidige glasvezel al kan. dus die opmerking klopt gewoon niet.
Corrigeer me als ik het fout heb, maar die antennes zijn toch zelf gewoon met glasvezel backhaul uitgerust?

Kortom, dit zou een soort FttC oplossing zijn met een mmWave antenne for de 'last mile'. Geen idee waarom dat niet dichtbij een FttH-oplossing zou komen.

"In het wild" haalde men met mmWave al snelheden van zo'n 800 Mbps. Dus waarom een (licht bizarre) dedicated oplossing dat niet zou halen.

Veel glasverbindingen worden overigens momenteel gecapped op 100 Mbps (het 'Fast'-abonnement bij T-Mobile bvb.). Die snelheden haal ik onder gunstige omstandigheden ook al op 4G (wel meer latency en variabiliteit). Het hangt helemaal van je 'use case' af of het wel/geen alternatief is.

Voor thuisgebruik overweeg ik al een tijdje serieus T-mobile "4G voor Thuis extra snel". Het is dat de buitenantenne zo ontzettend lelijk is en dat ik nu nog even voordeel heb met het combineren van KPN abonnementen.

Ja, als iedereen *tegelijk* mobiel gaat gebruiken, dan krijg je issues, maar voor individuen is het absoluut te overwegen (met name als er in jouw buurt geen glas ligt :+ )
4G voor thuis (van T-Mobile en die van KPN meegemaakt) is echt een draak met zeer wisselende latency en matige beschikbaarheid tijdens de avond uren (juist als men nog wel eens netflix wil kijken). Je moet de mast eigenlijk binnen steenworp hebben voor een goeie ervaring. Ik zou altijd bij fiber blijven als je het hebt.
Ja, maar dat "als je het hebt" schiet vooralsnog niet op in de Utrechtse woonwijken. Overigens heeft een vriend van me aan de andere kant van de stad recent *wel* glasvezel gekregen: hij heeft het kabeltje al bij zijn huis hangen, maar vanwege COVID werken de monteurs niet *in* huis :-/
Naja je kunt het proberen, maar verwacht niet te veel, overdag 20Mbit met wat goeie wil en 's avonds misschien 2Mbit. Al was dat wel door het open veld de de mast stond ongeveer 2 kilometer weg. Over upload maar niet te spreken. Erg frustrerende verbinding was dat, ben blij dat men daar nu glasvezel heeft, dat werkt tenminste altijd.
Tja. Vreemd dat zoveel grote steden zo achterlopen met glasvezel. En intussen heb ik in een Limburgs dorpje met 6000 inwoners al zo'n 7 jaar glasvezel.
Normaal is het andersom. Zijn de nieuwste ontwikkelingen eerst in de randstad.
probleem is dat die last mile mmWave al volledig inkakt als je een paraplu tussen de telefoon en antenne hebt, laat staan 15cm dikke betonnen muren.

en 4g voor thuis heeft 500gb per maand. niet echt veel denk je ook niet?

[Reactie gewijzigd door flippy op 15 oktober 2020 14:12]

Meer dan voldoende voor mijn gebruik.

Twee persoons-huishouden dat sinds maart vanuit huis werkt, met een Netflix 4K-abbo en wat IoT-cams. Voor Corona zat ik op +- 200a300 GB per maand (up+down), sinds Corona op 400-500GB, volgens mijn modemstatistieken.

Het is overigens 500 GB + 5 GB aanvullers, dus over die data zit ik niet zo in.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 15 oktober 2020 14:35]

Tenzij je 4G provider datablokken afrondt en niet dezelfde tellerstanden als jouw modem hanteert
Zou dat zoveel schelen? Ik heb eigenlijk nooit echt de standen van mobiel met de rekening vergeleken, maar zou die afwijking meer dan 10% zijn?
Zeker wel. Als je 4G provider bijv. op 100 kB afrondt, en je hebt 101 kB volgens jouw modem verbruikt, zal je 4G-teller op 200 kB staan. Dat is bijna een verdubbeling.
Ja, ‘als’, maar wat is de praktijk? Daarnaast gaat dat per ‘sessie’ dan. Op dit moment zie ik op mijn afrekening doorgaans zo’n 2 a 3 sessies per dag, dus in jouw denkbeeldige voorbeeld is dat 300KB max per dag. Dus x30 is 9000KB. Dat is 9 MB.

Op 500 GB is dat 0,0018% afwijking...

Tsja.

@pa2ra Nou mooi, dat maakt dus ruim gerekend zo’n 0,002% uit.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 17 oktober 2020 11:03]

Niet ‘als’. Dit is de praktijk.
Je kan inderdaad niet hetzelfde als glas, maar de gemiddelde consument heeft ook helemaal geen behoefte daaraan. Met 5G kan je in grote delen van het land zonder probleem de behoefte van residentieel internet afdekken zonder de zware investering om een kabeltje in elke woning te krijgen.
de behoefte was niet het argument, het argument werd gemaakt dat 5g een technisch gelijkwaardig alternatief is voor glas. dat is gewoon niet waar.
Al was het alleen maar omdat wanneer mijn xDSL verbinding uitvalt, ik verder kan met mobiel. Met slechts één oplossing neemt mijn zekerheid af dat er IETS blijft werken ...
als backup is he natuurlijk geweldig. bij xs4all kreeg je zelfs een simkaart en een dongle zonder extra kosten.
Normaal vind ik een stukje uitval ook niet erg, maar in deze tijden waar hier 2 mensen werken thuis en twee pubers ook hun school deels volgen online wordt het wel wat krapper. Wat ik vooraf wel had ingeschat is dat het bandbreedte gebruik ook met 4 man wel over een 4G netwerk kan lopen, twee VPN tunnels en 4 Teams sessies blijven toch wel heel aardig draaien op 4G, valt niks tegen. Maar mijn XS4ALL lijn is onnoemelijk stabiel te noemen. 'k Vraag me af of KPN daar nu maatregelen neemt om die stabiliteit in deze tijd omhoog te krikken door minimaal werk te plannen of zo. Weet iemand dat?
@Vlizzjeffrey had het over thuis 5G nemen ipv glas, dat dat even goed was, op geen enkel moment heeft hij geschreven dat het technisch gelijkwaardig is maar sprak van uit de behoefte van de consument.
en hoe wil je die behoefte voldoen door een paar betonnen muren heen?
Nee, het argument was dat je geen glasvezel meer nodig hebt thuis. En dat is zo, want wat kun je met glasvezel wat je niet met 5g kan thuis? Thuis heb je afhankelijk van je eisen het liefst een snelle verbinding met een beetje een lage latency, en dat kan prima via 5g.
Bovendien is het erg onverstandig om het 5G netwerk te belasten met allerlei zaken die je beter door een glasvezelnetwerk kunt sturen zoals bijvoorbeeld TV/video/streamingsdiensten.
En is de ontvangst in een goed geïsoleerd huis van dit soort zaken lastig te realiseren en waarschijnlijk niet storingsvrij bij slecht weer, een 5G antenne/schotel op elk dak is dan aan te bevelen ;)

Het aanleggen van een glasvezelnetwerk is trouwens niet duur, ook niet voor mensen die ver weg wonen. Grote kabelaars kunnen/willen/mogen helaas niet investeren op de lange duur.
Ik ken toevallig de cijfers vrij goed en als je de aanlegkosten in een gemiddeld buitengebied uitsmeert over een jaar of 15, betaal je ongeveer 15 euro per maand, dat is net zoveel als het bedrag dat je nu betaalt in je abo-prijs bij KPN of Ziggo ;) . Mind you de meeste coax bijvoorbeeld ligt er al een jaar of 40 en de telefoonlijntjes nog veel langer. KPN is al een tijdje bezig om ook te verglazen, Ziggo vanzelf 'vanzelf' ooit ...

Als je ongeveer wilt weten wat het kost om glasvezel in een buitengebied aan te leggen
hier een .pdf van de beramingen van Noord Drenthe
Assen-buitengebied is relatief duur maar globaal komt het neer op 2500 tot 3000 euro, af te schrijven in 10 tot 20 jaar, binnen de bebouwde kom is het een stuk voordeliger. Dit is inclusief alle kosten, ook onderhoudscontract !
Dit wordt aangelegd in coöperatieverband, dus alle bewoners zijn tevens aandeelhouder.
Na een jaar of 15 kan er dus gespaard worden en/of kan de maandelijkse aboprijs omlaag !
Yep echt waar zo kan het ook :+
Wat moet ik dan kunnen op glasvezel wat ik niet op 5g kan?
gezien je met 4/5g je snelheid moet delen met iedereen in een straal van een paar honderd meter of meer zal er niet zoveel meer overblijven als je buren maximaal downloaden of allemaal netflix zitten te kijken. met glasvezel heb je daar geen last van.
Het zal toch prima mogelijk zijn om de verbinding te cappen op 100 of 200Mbit waardoor er wel genoeg overblijft?
Dat in combinatie met de lage ping lijkt me dit een prima alternatief voor glasvezel voor de gemiddelde netflixer/surfer/gamer.
dat is nog steeds ruk in vergelijking met de 1000/1000 die glasvezel nu al haalt zonder problemen voor een paar tientjes in de maand.

[Reactie gewijzigd door flippy op 15 oktober 2020 13:17]

Leg me eens uit voor welke toepassing een gemiddeld huishouden met daarin (zelfquote) "de gemiddelde netflixer/surfer/gamer" 1000 Mbit voor nodig zou moeten hebben?
gezien een riant gedeelte van de mensen tegenwoordig thuis werkt en dus dikke datalijnen nodig hebben om hun werk te doen lijkt me dat niet echt het uitleggen waard. laat staan de vlucht die het internet heeft geneomen in dataverkeer met streaming diensten.
Streaming? Netflix gebruikt 5 Mbit op HD en 25 Mbit op 4K 8)7

Bij thuiswerken is meestal de VPN server de limiterende factor en niet de internetverbinding.

Daarbij kun je wel een 1000 Mbit lijn hebben liggen, in de praktijk haal je die snelheid alleen met een kunstmatige speedtest omdat de servers waarmee je verbindt niet meer leveren...

Dus stellen dat een 200mbit lijn ruk is, is gewoon onzin.
Die dikke pijp hoeft ook niet overdreven te zijn. Boven de 100 Mbps is alleen voor niche-werk met grote videobestanden echt nodig. En ik ken genoeg thuiswerkers die ruim onder die 100 zitten (zoals ikzelf met 50/10)
Een paar tientjes per maand? Afhankelijk van waar je woont wellicht, maar €64,95 per maand voor alleen internet vind ik niet gering.. da's toch €779,40 per jaar..
tmobile glas heb je al voor 35 euro in de maand.
Da's bijna 2 paar tientjes.

Je kunt het ook (te) mooi maken.
tmobile glas heb je al voor 35 euro in de maand.
..dat is niet de 1000/1000 aansluiting waar je het eerder over had.. dat is maar 100/100 Mbit, scheelt dus maar liefst een factor 10..

..bovendien staat Cif/Caiway dat hier niet toe, dus is simpelweg niet beschikbaar..

[Reactie gewijzigd door Trashed op 15 oktober 2020 18:31]

Iedereen heeft die snelheid ook nodig he. Is het werkelijk zo moeilijk om in te denken dat er legio huishoudens die daar helemaal geen behoefte aan hebben? Ik heb zelf bijna drie jaar met een 4G voor thuis modem gewerkt, 20/20 en dat werkte dikke prima, ook door mijn 2 betonnen muren.
dat is mooit dat je uitkomt met 20/20. een doorsnee famillie met 2 kinderen ga je dat echt niet grappig vinden als je probeert werk klaar te krijgen als de rest netflix zit te kijken of te gamen.
Ik zit hier met de maximale snelheid van mijn provider op 36 hele Mbpsen.
6 voor de upload.
2 man thuis werken (video conference galore), en een kleine horde aan iOT apparaten (kleine 100 devices op de wifi)
Netflix 4k, On Demand tv, 5 Ring cameras en kan nog wel even doorgaan.
Een heel simple een VLAN-etje voor thuiswerk en een beetje QoS op de lijn. Gaat echt prima.
All die on demand services throttlen wel.

Woon hier 100 meter van een mast.
4g gaat dik over de 100mbps en ook de upload is meestal 50mbp of hoger.
en dat is binnenhuis.
Zelfs de ping is nauwelijks hoger dan mijn DSL (schrikbarend)

Ik zit er dus ook sterk aan te twijfelen om een 4G kaartje in mijn Vigor te stoppen.
Vooral als ik weer eens een game update binnenhaal en weer 12 uur aan het downloaden ben over die slome adsl. (En 4g hier is FUP onbeperkt.)

Enfin, 1000/1000 zou ik maar wat graag willen, maar het is de grootste flauwekul dat 50/50 niet ruim voldoende is voor behoorlijk veel vragende consument, laat staan de doorsnee gebruiker.

Full disclosure; Sky Super fast Broadband en 3 Unlimited data abbo (In UK)
En een doorsnee gezin met twee kinderen heeft wel een symmetrische glaslijn van 1000/1000 nodig? Dan neem je toch een sneller abbo? Ik had deze omdat dat voor mij voldoende was, betekend niet dat je niet sneller kon of kan krijgen... T-Mobile gaat tot 100Mb/s op 4G voor thuis.

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 15 oktober 2020 14:52]

die 4g van tmobivle heeft een 500gb datalimiet, daarboven moet je nog meer betalen.
Nogmaals, dat zal zeker voor veel mensen een dealbreaker zijn, maar er zijn zo ook 100 duizenden huishoudens waarbij dat wel ruim voldoende is. Ik snap niet waarom de discussie zo zwart/wit word gevoerd want dat is deze helemaal niet... Daarnaast het gross van Nederland heeft nog helemaal geen glasaansluiting dus dan kan het nog zo mooi zijn allemaal, maar als je het niet kan afsluiten is het sowieso moot...
@flippy Nee hoor, daarboven moet je een sms-je sturen voor telkens 5GB extra.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 16 oktober 2020 07:56]

Nee dat lijkt allemaal leuk een aardig maar dat gaat gewoon niet. Technisch is er een hoop bandbreedte beschikbaar, maar draadloos werkt nu eenmaal met een gedeeld medium. Glas niet. In een gedeeld medium kun je 1 frequentie in principe maar 1 keer vergeven (hoewel daar ook nieuwe technieken voor worden gemaakt) waar dat in een niet gedeeld medium niet het geval is. Derhalve zijn dichtbevolkte gebieden echt niet capable om die snelheden te kunnen halen. Verizon heeft onder meest ideale omstandigheden 4Gbps gemeten met een nieuwe iPhone. Nou reken er maar op dat je dat in de praktijk never nooit niet haalt. Terwijl het met glas vrij eenvoudig is om in dichtbevolkte gebieden de geadverteerde snelheden te halen.
Met glasvezel ga je het niet direct merken nee, maar met GPON netwerken heb je in principe wel last van overboeking op de lijn. Dit zal dan eerder 850 ipv 1000 mbit zijn en dus niet echt een probleem, maar het bestaat wel.
verschil is dat 5g uberhaupt in pure theorie nog net iets meer kan doen dan 10gbit maar een veel groter gebied afdekt is het voordeel nog steeds voor glas. en de overprovisie valt simpel bij te stellen met het vervangen van een switch.
huis-tuin-keuken gebruik is overal beschikbaar je boodschappen doen hoef je geen fancy pany netwerk voor te hebben. Maar een VPN, up/download voor bestanden, streamen heb je echt wel meer in huis nodig dan zo'n 5g netwerkje via provider.
Ik heb 3 jaar T-Mobile 4G voor thuis 'netwerkje' gehad, 20/20 en al die dingen die jij beschrijft die zogenaamd niet kunnen op 5G ging bij mij op 4G al dikke prima, nul klachten. Dit was TV streamen, game servers draaien voor vrienden, onecloud zelf gehost, VPN naar kantoor voor thuiswerken en ga zo maar door.
Wat jij beschrijft is huis-, tuin, en keukengebruik.

Professionele video-bewerker die bestanden bewerkt. Of het draaien van een klein serverpark voor een website, dan kom je pas aan de hoge behoeftes.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 16 oktober 2020 07:59]

Ik draai dat in een datacenter ;) en een uplink van 1gb naar de datacenter met VPN. Nasjes draaien puur voor backup is niks.
Ik ben werkelijk benieuwd hoe dat gaat uitpakken in de toekomst met de 5g. Kwa snelheid (niet kwa ping) vind ik 4G al prima. Red me ermee, surfen en een beetje streamen. Maar de mogelijkheden om een fiks aantal Gb's af te nemen zijn beperkt.
En dat laatste komt dus net door 4G. Stel je even voor iedereen op 4G en onbeperkt, je zou 's avonds geen verbinding meer kunnen maken met de zendmast omdat die overbelast is.
En dat laatste komt dus net door 4G.
Dat zou ook zo zijn op 5G, zeker voor dichtbevolkte gebieden (net als 4G). De ruimte in de ether is immers beperkt.
5G maakt hogere snelheden mogelijk waardoor bij time sharing van een frequentie je deze minder lang moet openhouden danwel meer data kunt verzetten in dezelfde tijd. Hierdoor kan het aantal mensen dat gelijktijdig hoge snelheden haalt flink omhoog.
Maar de mogelijkheden om een fiks aantal Gb's af te nemen zijn beperkt.
De beperking is minder, maar nog steeds is het beperkt.
Hoe bedoel je de mogelijkheden om een fix aantal gb's af te nemen zijn beperkt, je mag toch zovaak als je wilt een gb's extra activeren als je over je 5Gb zit, dit kan je toch automatiseren? Dan heb je toch onbeperkt internet.
Dat klopt ook wel, dat heb ik gezien bij T-Mobile, gebruik van 5gB, met een smsje sturen en 1tje erbij. Nu gebruik ik de telefoon (motorola, android) als hotspot. Zit me te bedenken hoe dat nu te automatiseren! Gebruijk nu prepaids omdat ik ook niet aan een abonnement vast wil zetten. Lycamobile, 35gb voor 30 euro. Was even terug 50Gb. Ben incidenteel op verplaatsing. Dat maakt een abonnement wat lastig.
Je kan dat automatiseren met de app '' Automat'' 35GB voor 30 euro is toch best prijzig.
Er zijn ook usb modems waar je een simkaart in kan doen, dan heb je je telefoon vrij, 2e simkaartje aanvragen bij je provider en die in een usb modem waar een simkaart in kan stoppen, ik zag ze voor rond de 15-30 euro op aliexpress.
Het is zeker prijzig. Eerst kreeg je 50Gb, Maar het is geen abonnement, dus hij kan zo weer uit. Vind het soms fijn even helemaal geen internet te hebben. En de hoeveelheid kan wel.

Dank voor de tips, de Automat en usb modem, Vroeg me af of je er zo een modem aan kan hangen bij de providers, Alleen via smartphone dacht ik wel eens gelezen te hebben. Ik ken eigenlijk alleen T-mobile van de abonnement, Ik ga eens op zoek wat de mogelijkheden zijn.
Tuurlijk. Ik heb op dit moment met Samsung S10 icm. T-Mobile @work in sommige gebouwen geen bereik, o.a. thuis, dan schakelt de telefoon over naar bellen over wifi.
Of iedereen weer een antenne op het dak (zoals vroeger voor tv) en binnen de LTE-router (uit ervaring werkt dat dan veel beter).
Het verschilt natuurlijk per gebied, ik heb zelf bijvoorbeeld vol bereik met 4g met Tele2 in een kelder van een klant, waar mijn collega's met KPN bijna geen bereik hebben. Het licht er maar net aan waar de masten staan. Als ze dat goed aanpakken zal het wel goed werken denk ik.
Neem je toch een 5G modem in huis , verder heeft de bekabeling in de straat niet veel te maken met het mobiel netwerk.
Ja want KPN heeft 1 groep van techneuten of ze nu 5G uitrollen of glasvezel. :X
De mensen die de gleuven graven zijn toch exact dezelfde die de 5G masten optuigen en de routering installeren?

#grapje
Yep het zijn dezelfde mensen die vanuit de masten blazen om het signaal verder door de lucht te krijgen.
Nu ze allemaal mondkapjes moeten dragen, komt er van dat blazen ook niet veel meer. Gelukkig verspreiden ze op deze manier ook geen corona meer via die zendmasten...

:+
Je hebt helemaal gelijk.
Is het niet beter huidige projecten af te maken, ik heb nog steeds zo'n aangekoekt DSL-kabeltje uit de muur terwijl een aantal straten verderop glasvezel ligt...
Tja andersom kan je ook stellen, eerst even 5G afmaken en dan pas jou probleem verhelpen :)

Maar goed gelukkig/helaas zijn het (hoogst waarschijnlijk) niet dezelfde mensen die doen wat jij wil en die doen waar het artikel om gaat, die kunnen elkaar dus zelden helpen in het sneller voor elkaar te krijgen, de enige overlap is dat het beide om netwerken gaat...
Mensen zeiden dat over ADSL toen Inbellen werd vervangen, mensen zeiden dat over 3G toen het 2G ging vervangen, mensen zeiden dat over 4G toen het 3G ging vervangen.....

Ik kan zo wel doorgaan. Het feit is dat je eerst een begin moet maken voordat je mainstream bereik hebt. Laat de groep die wel zo'n telefoon kan kopen eerst, dan volgt de rest vanzelf.

En ja, die datasnelheod ga je nodig hebben. Misschien nu niet, maar over 5 jaar misschien wel
Dat is het kip of het ei. Er moet zowel 5G consumentenapparatuur verkocht worden als infrastructuur uitgebouwd worden en een van beide zal iets voor lopen op het andere. Als een van beide niet volgt, heeft 5G geen toekomst.

Nu Apple 5G toestellen uitbrengt, zijn er over enkele maanden miljoenen extra 5G toestellen op de markt, dus dan mag de infrastructuur er ook wel zijn. Stilstaan is achteruit gaan.
Anoniem: 1463186
@Yinko15 oktober 2020 12:44
Laten we blij zijn dat we niet in een wereld wonen waar een bedrijf maar één project per keer doet. Nog even los van dat een mobiel netwerk totaal anders is dan jouw DSL netwerk natuurlijk. Het is niet zo dat ze de keuze maken tussen 5G torens en glasvezel.

Je op één en alleen één ding focussen als bedrijf, dat is pas een slecht idee. Want dan zou alles stil staan in de tussentijd en dan ga je zodra jij glasvezel hebt weer klagen dat er geen 5G dekking is in heel Nederland.
Als aanvulling op de andere comments. Dit gaat dus puur om de logische core. Het deel van het netwerk waar je telefoon tegenaan praat. Het heeft letterlijk geen andere functie.

Hoewel er waarschijnlijk aanpassingen gemaakt moeten worden op het verbindingsnetwerk (voor extra capaciteit en routering om de lagere latency ook door te voeren) is dat niet waar dit artikel over gaat.
Welk type hardware zou dat zijn van Ericsson? En hoe groot rack space gaat zo backbone kosten? Heb je er meerdere nodig, omdat je x aantal masten er aan kunt sluiten?

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 15 oktober 2020 12:28]

Wat reclame van Ericsson over hun core oplossing die mogelijk je vraag kan beantwoorden.

https://www.ericsson.com/...nd-why-must-you-do-it-now
Het kan letterlijk 4 cabinets zijn voor de core oplossing. De hoeveelheid masten is eigenlijk niet zo'n probleem (tot op zekere hoogte)

Let wel, dit is het "logische" deel van het 5g netwerk. De eigenlijke backbone qua netwerk apparatuur is natuurlijk grotendeels hetzelfde backhaul network dat ook de vaste verbindingen doet. En dat is vele malen groter.

je hebt dus de "logische core", "IP netwerk" en je gateways (waar je het verkeer aflevert, zoals voor internet)

Je moet alle 3 veranderen voor echte low-latency, niet alleen de core. Je vraagt specifiek naar de "core" en dat kan erg klein zijn. Voor veiligheid, redundancy, etc. zul je natuurlijk wel vaak kiezen voor meerdere instancies.
Hoe zit het met de Esim? Word die ook nog geïmplementeerd.
Heeft hier niets mee te maken. Is een ander fenomeen.
En was al zakelijk maar nu ook voor particulieren beschikbaar bij KPN en andere providers.
Het huidige 5G-netwerk is geen standalone en dat betekent dat de telefoon altijd ook een 4G-verbinding met een zendmast moet hebben.
Deze vat ik niet helemaal. Als mijn toestel in 5G kan praten en de mast ook, dan is een 4G-verbinding toch niet nodig?
De hele infra moet er op zijn afgestemd. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel
En heb je dus vooral last van de hogere latency van de 4G omgeving en geen baat bij 5G. Theoretisch gezien zouden we dan voordeel van 5G moeten krijgen maar echt 5G komt pas na de veiling van de nieuwe frequenties.
Ik betaal nog steeds €2 per maand extra voor 5G-toegang via T-Mobile op steeds meer plekken kom ik nu 5G tegen. T-Mobile heeft beloofd dat het einde van het jaar landelijke 5G dekking te hebben. Met dit bericht van KPN kan het kloppen dat we einde van het jaar al landelijke 5G dekking hebben. Hopelijk krijgt iedere pakket dan gratis standaard 5G-toegang
Ze gaan eind dit jaar beginnen om de 5G core te implementeren, dus voor de zomer gaan ze die niet klaar hebben.

Eind dit jaar landelijke dekking gaat niet gebeuren. Ze hebben inmiddels in een jaar tijd de helft van alle masten omgebouwd, de andere helft komt volgend jaar
Het huidige 5G-netwerk is geen standalone en dat betekent dat de telefoon altijd ook een 4G-verbinding met een zendmast moet hebben. Bij standalone-netwerken, zoals KPN die nu gaat bouwen, is dat niet langer nodig. Daardoor verbetert in theorie het bereik, omdat de 700MHz-band voor 5G een iets beter bereik kan bieden dan de 800MHz-band voor 4G.
Niet alleen dat. Veel Samsung-telefoons kunnen niet 800 MHz en 700 MHz combineren, waardoor je in de praktijk (op die telefoons) bij Samsung een 1800 MHz-verbinding nodig hebt om 700 MHz 5G te gebruiken.

De dekking van 5G is dus minder dan die bij 4G. Als KPN straks werkt met standalone 5G dan verdwijnt dat probleem en zorgt het dus voor een aanzienlijk betere dekking bij bepaalde telefoons, los van de verbeterde snelheden en latency nog.
het 5G wat er nu is...is helemaal nog geen 5G...maar eigenlijk 4G+ wat dan door truukjes door telefoons gezien wordt als 5G

De standaard had veel meer afgetimmerd moeten zijn, nu is het zo dat als je aan 2 (geloof ik) eisen voldoet vd standaard dat je je product 5G mag noemen, waarom een standaard bepalen en daarna de invoering manco maken door dit soort onzin regels waar alleen de consument de dupe van is.
Wat een bullshit: "Daardoor verbetert in theorie het bereik, omdat de 700MHz-band voor 5G een iets beter bereik kan bieden dan de 800MHz-band voor 4G." Heeft iemand wel eens gekeken hoeveel MHz de 700Mhz en 800Mhz daadwerkelijk uit elkaar liggen? Dat is echt geen 100Mhz, dus waarom publiceert tweakers deze KPN onwaarheden. Daarnaast wordt de latency pas beter bij een andere subframe grootte en dat ga je niet doen met frequenties die weinig bandbreedtes hebben, maar pas bij mmwave, die door onze geitenwollen sokken types wordt tegengehouden.

[Reactie gewijzigd door RANknowledge op 15 oktober 2020 18:59]

Anoniem: 1330988
16 oktober 2020 06:08
KPN mocht volgens regels van de overheid niet kiezen voor Huawei, omdat dat afkomstig is uit China.
Met schijt dank aan onze Amerikaanse 'vrienden'. Want wat hebben die lopen lobby'en en druk lopen uitvoeren. Ik zie die fake Fries Pete Hoekstra nog zitten bij Buitenhof met z'n slappe verhaal over de Chinezen. Blijkbaar is onze goedlachse premier er toch nog steeds gevoelig voor. Bah..

Overigens ben ik blij dat er niet voor een Amerikaans alternatief is gekozen. Al was het maar dat de kans op afluisteren ironisch genoeg alleen nog maar groter zou worden. Europese bedrijven moeten sowieso voorrang krijgen. Niet alleen om die te stimuleren maar ook om het geld eens in de EU te houden. Alleen de stimulans om dit te bereiken is nogal abject.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee