Vodafone Duitsland wil in 2023 eerste Europese standalone 5G-netwerk hebben

De Duitse tak van Vodafone wil dat zijn 5G-netwerk in 2023 volledig standalone is. Het gaat voor zover bekend om de eerste provider die in Europa een volledig standalone 5G-netwerk heeft. Volgend jaar moeten alle 5G-antennes los van het 4G-netwerk werken.

De Duitse provider begon deze lente al met het installeren van aparte 5G-antennes, waarbij de netwerkapparatuur onafhankelijk van het 4G-netwerk werkt. Het bedrijf begon met duizend antennes, nu heeft het bedrijf drieduizend standalone 5G-antennes in Duitsland. Deze antennes werkten eerst alleen op 3,5GHz, nu komt daar 700MHz bij.

Antennes met lagere frequenties hebben een groter bereik van vijf tot acht kilometer, ten opzichte van de 1 kilometer van de 3,5GHz-antennes. Ook biedt deze frequentie beter bereik binnen huizen. Daar staat tegenover dat de snelheid bij deze frequentie een stuk lager ligt, op maximaal 200Mbit/s. Met 3,5GHz is 1Gbit/s mogelijk. Bij het overschakelen naar standalone antennes gebruikt Vodafone nieuwe apparatuur van Ericsson die veertig procent minder energie zou verbruiken.

Na het overschakelen naar aparte antennes wil Vodafone ook overschakelen naar een standalone kernnetwerk, waarin bijvoorbeeld routers en switches zitten. Nu wordt daar nog 4G-infrastructuur voor gebruikt. Dit zorgt ervoor dat smartphones tot twintig procent minder energie zouden verbruiken bij mobiele dataverbindingen, dat de ping verkleind kan worden van 35ms naar 10ms en zouden meer apparaten van het netwerk gebruikt kunnen worden. Bij non-standalone zouden honderdduizend apparaten per vierkante kilometer 5G kunnen gebruiken; bij standalone ligt dit op een miljoen apparaten per vierkante kilometer.

Om het aparte 5G-netwerk te kunnen gebruiken, vereisen apparaten wel softwareupdates. De Samsung Galaxy S21-smartphones en OPPO Find X3 Pro ondersteunen het nieuwe netwerk, schrijft Vodafone. Apparaten zonder updates kunnen Vodafone's 5G-netwerk blijven gebruiken, al werken ze dan in non-standalone-modus.

Vodafone is met deze aankondiging voor zover bekend de eerste Europese provider die een volledig losstaand 5G-netwerk gaat aanbieden. In andere landen bestaat dit al; T-Mobile kondigde bijvoorbeeld medio 2020 zo'n 5G-netwerk in de VS aan. Dit netwerk is bovendien landelijk dekkend, een claim die Vodafone nog niet maakt. De Nederlandse provider KPN zei vorig jaar wel te beginnen met het overschakelen naar een standalone 5G-netwerk. Het bedrijf zei toen niet wanneer dit netwerk volledig standalone zou zijn.

Vodafone Duitsland denkt dat in 2023 60 miljoen mensen toegang zullen hebben tot het aparte 5G-netwerk. Nu hebben 35 miljoen mensen toegang tot dit netwerk. Vodafone's Duitse 5G-netwerk kent nu vijftienduizend 5G-antennes op vijfduizend locaties. Drieduizend van deze antennes zijn nu dus standalone.

Vodafone 5G standalone netwerk DuitslandVodafone 5G standalone netwerk Duitsland

Door Hayte Hugo

Redacteur

02-11-2021 • 12:23

47

Lees meer

Reacties (47)

47
47
24
1
0
20
Wijzig sortering
Ik hoop dat zij vooral de dekking verbeteren
Ja helemaal met je eens, woon zelf in NRW en ik weet van vrienden door heel Duitsland heen dat de dekking echt slecht is (met alle providers btw). Vodafone heeft de grotere dekking in Duitsland maar ik heb nog zo vaak dat me phone naar Edge schiet... echt niet normaal hier in Duitsland 8)7 .

5G gaat de dekking niet direkt verbeteren aangezien 5G veel meer torens vereist omdat 5G een veel korter signaal afstand heeft dan 4G.

Heb dus weinig hoop dat het hier snel beter gezien hoe "goed" ze 4G dekking hebben in DE na al die jaren.... :+ |:(
De dekking staat los van de technology... De frequentieband bepaald hoe de dekking is, de techniek (3G, 4G, 5G etc.) bepaald de manier van verbinden en de snelheid. Als de lagere frequenties voor 5G worden gebruikt heb je prima dekking. Nadeel van lagere frequenties is een lagere banbreedte (dus snelheid).
Vodafone de grotere dekking, echt waar? Ik zou denken een grote Duitse provider zoals Deutsche Telekom (T-Mobile).
Vodafone is het 2e netwerk van Duitsland. https://www.chip.de/artik...utschlands_183097804.html

Dit lijstje is eigenlijk al jaren zo. De prijzen zijn ook ongeveer in zelfde volgorde XD
Ik zei "grotere" niet grootste. Misschien eerst begrijpend lezen leren? Als je iets probeert te weerleggen kom maar eerst met feiten.
Telekom is inderdaad de grootste omdat het gesteund wordt door de Duitse Regering.

En zoals @thomvh linkt beneden is Vodafone de 2e in Duitsland.
Rheinland pfalz hier, verbinding met vodafone is zo bagger dat zodra ik bij Neuwied de rein over rijd de verbinding weg valt.... Hele stukken waar ook gewoon geen bereik is. Duitse vrienden die soms naat Nederland gaan voor vakantie waren stomverbaasd dat zelf in de tunnels internet is. Hier daartegen....
Is het zo slecht in Duitsland met 5G? Kom er regelmatig en moet zeggen voor 4G is het prima daar(persoonlijke ervaring).
Ja, buiten de steden is het vaak heel erg slecht
Zolang je in de stad bent is t prima ja. Langs de Autobahn vaak ook nog. Daarna wordt het om te janken.
Dekking is sowieso slecht buiten de grote steden. Je hebt daar hele dorpen die maar internet van 1 provider kunnen ontvangen. Hierdoor heeft die providers effectief een monopolie in dat dorp. Buiten de dorpen is het helemaal drama. Hele stukken heb je sowieso geen ontvangst of geen internet
In de stad werkt buiten alles prima, op de meeste plekken is er ook al 5G. Maar in mijn kantoor moet ik naar het raam lopen om mobiel te kunnen bellen (er zitten maar 2 verdiepingen boven mij).
Buiten de stad op de Autobahn gaat Spotify streamen altijd prima, maar Spotify buffert ook vrij veel.
In de trein YouTube kijken is een drama, de helft van de tijd valt het internet helemaal weg.
Dus de prioriteit lijkt me om eerst eens überhaupt een netwerk uit te bouwen in het hele land, of het nou 3G, 4G of 5G is.
Ja, als je bijv. met de trein door Duitsland rijdt om bijvoorbeeld naar Oostenrijk of Tsjechië te gaan zijn er hele stukken waar je totaal geen signaal hebt.
Op veel plekken heb geeneens 4G. Of soms zelfs 3G. Of soms heb je echt niets. Dus ja.
Niet alleen met 5G, 3G en 4G zijn ook heel erg veel zwarte gaten in Duitsland. Elke keer dat we er doorheen rijden, hebben we vaker geen bereik dan wel bereik (ik rij wekelijks in Duitsland en kom zo ongeveer van noord tot zuid, van west tot oost).

Zowel qua mobiel netwerk als vast internet loopt Duitsland jaren achter de rest van Europa. Vast internet is langzaam en prijzig daar, komt mogelijk ook door het download verbod daar, waar ze heel streng op controlleren.
Regelmatig meegemaakt dat in vakantie parken buiten de steden je genoegen moet nemen met 2G (GPRS). In dat geval kan je beter GEEN verbinding hebben dan 2G want de snelheid daar van is zo traag dat regelmatig websites maar deels laden waardoor je blijft refreshen.
probeer eens 'readers' mode; die stript alle overbodige data
Reader mode is client side. Je kan niks doen als de webpagina moet wachten op content voordat andere content geladen kan worden (als er bijvoorbeeld embedded video ads in zitten. Ik weet dat dit een no no is normaal gesproken maar dit soort websites bestaan nog steeds)
Antennes met lagere frequenties hebben een groter bereik van vijf tot acht kilometer, ten opzichte van de 1 kilometer van de 3,5GHz-antennes. Ook biedt deze frequentie beter bereik binnen huizen. Daar staat tegenover dat de snelheid bij deze frequentie een stuk lager ligt, op maximaal 200Mbit/s.
Kijk, daar wordt ik persoonlijk al een stuk enthousiaster van. Ik heb veel liever 200 up/down met minder van die dingen dan elke km zo'n ding en 1gbps up/down.
Maximaal tegen maximaal. Dan kun je net zo goed op 4g blijven. Die heeft dezelfde maximale snelheid.
Tjah, persoonlijk is 5G voor mij geen noodzaak ook, ik ben volledig voor vooruitgang dus rol maar uit die hap maar de afstanden om de daadwerkelijke geadverteerde snelheden te krijgen zijn zo dermate klein dat je idioot veel masten moet neerzetten wil je er constant profijt van hebben. Daarbij, wie gebruikt dit soort snelheden op mobiel? Voor huizen zou het een goede uitkomst zijn maar dan alsnog, ik zie mijzelf als groot verbruiker (servertje met opslag en plex welke ik deel met pakembeet 10 vrienden) maar zulke snelheden haal ik nauwelijks.
De snelheid van 5G is niet alleen nodig zodat mensen Netflix 4K kunnen kijken via 5G (grapje) maar ook om de groei in datagebruik voor alle klanten te kunnen faciliteren. Niet veel anders dat internet providers de verbindingen naar de wijken, steden en exchanges opwaarderen.
Bedoel je daarmee dat 5g masten (en dus 5g technologie) meerdere clients kunnen ondersteunen tegelijkertijd of juist dat "meer masten = meer gebruikers tegelijk"? Ik dacht namelijk dat de grote voordelen van 5g voor 99% bestonden uit lagere latency en hogere snelheden.
Wat jij aangeeft plus ondersteuning van meer clients, efficiëntere radio (beam vorming) en nog een aantal zaken. Wat het wel soms verwarrend maakt is dat standaarden soms in elkaar overlopen qua nieuwe zaken (4/5g).
Providers zijn lyrisch over 5g door de vergrote capaciteit per mast. En het geeft ze weer een stukje marketing om mee te spelen ;)

Maar zoals je al zei, het nut van mmwave is discutabel aangezien je met je vinger voor de antenne al de verbinding kan verbreken. Dadelijk hebben we weer een “you’re holding it wrong!” Schandaal :D
Geldt dat ook voor het energieverbruik op die snelheid?
Dat kan, maar kan dat over 5 jaar ook nog? Ik kan nu ook nergens meer een 2G-only-abonnement afsluiten ondanks dat 2G nog in de lucht is. Dus ik kan me zo voorstellen dat over 5 jaar 5G de norm is en voor dezelfde prijs wordt aangeboden als 4G nu, waardoor je net zo goed naar 5G kunt.
Als ik het goed begrijp is dit dus:

Onze huidige netwerken zijn nog gebaseerd op bestaande routers/tech.

Door 5G opnieuw aan te leggen, kunnen we energie (en geld!) besparen en meer apparaten tegelijk bedienen.
Ik denk dat je het eerder moet zien als:
Bij non-standalone mixen we 5G en 4G. Handig om mee te starten aangezien je al een 4G core netwerk hebt, maar niet optimaal. Er zijn verschillende combi's mogelijk maar de meest voor de hand liggende is gebruik maken van bestaande 4G core met LTE radio en New Radio (5G) er beiden op aangesloten.

Bij Standalone, bouwen we naast het 4G netwerk, een eigen 5G cloud-native core netwerk met eigen 5G radio. Dát nieuwe 5G netwerk kan dan optimaal fucntioneren zoals voor 5G bedacht.
De elementen in een 4G of 5G core zijn ook anders, het gaat 'm dus niet zozeer over de routers maar vooral de functionele elementen
een eigen 5G cloud-native core netwerk
Wat bedoel je hiermee?
De kern van het netwerk. Ik ben geen specialist maar wat ik er van meekreeg is dat wel een groot voordeel. Bij een 4G core netwerk zijn dat typisch nog losse elementen zols de HSS, CSCF, enz potentieel al gevirtualiseerd (of niet). Wat ik bij 5G begrijp is dit cloud-based (zal wellicht gewoon private cloud zijn) en zijn alle netwerk functies gevirtualiseerd en containerized. Dus opschalen van capaciteit en dergelijke gebeurd o.a. automatisch en ik verwacht dat het ook veel makkelijker wordt om changes uit te voeren. Een 5G core maakt met andere woorden gebruik van de nieuwere architectuur en dus ook diens voordelen.
Bij non-standalone zouden honderdduizend apparaten per vierkante meter 5G kunnen gebruiken; bij standalone ligt dit op een miljoen apparaten per vierkante kilometer
Of dit is een tik fout of ik begrijp er niks van. Zoals ik het nu lees zou non-standalone toch veel meer apparaten aan kunnen?

Een miljoen apparaten per vierkante kilometer is trouwens al een mooie aanvulling, maar ik ben bang dat dit ook al snel aan zijn limiet zit. Stel er is een voetbal wedstrijd in de Arena, een concert in het Ziggo dome en een concert in AFAS theater en mensen hebben hier meerdere apparaten mee zit je er al zo op, of kan er dan gebruik worden gemaakt van meerdere antennes bij elkaar zonder dat deze storing geven?
Anders gezien: zelfs in een uitzonderlijke situatie zoals rond de Arena, 70k bezoekers in de Arena, 17k in de Ziggo en 6 duizend bezoekers in de HMH, kunnen ze elk nog 10 devices bij zich hebben voor er iets plat gaat ;)
Denk dat ze een kilootje vergeten zijn🤣

Edit: ik weet dat spelfouten in een speciaal topic gemeld moeten worden, maar come on people! Dit off-topic modereren slaat nergens op. Modereer dan gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Raymond Deen op 22 juli 2024 14:44]

Volgens mij ook.

"Bij non-standalone zouden honderdduizend apparaten per vierkante meter 5G kunnen gebruiken

(1000meter x 1000meter x 100.000 per m2 = 100.000.000.000 apparaten per km2

; bij standalone ligt dit op een miljoen apparaten per vierkante kilometer"

In dat geval zie ik de meerwaarde van standalone niet 8)7
Enig idee hoeveel mensen er in de Arena passen? Een miljoen is best wel veel..
De arena staat in is niet zo groot als het lijkt. Hij is vooral heel hoog door de steile tribunes. Qua capaciteit staat dat stadion niet eens in de top 10 van Europa
Ik weet hoe groot het stadion is..
Dat bedoelde hij ook: een miljoen haal je niet zomaar omdat alleen al de ArenA niet zoveel mensen kan huisvesten. Dus zelfs met AFAS en de Ziggo Dome erbij kom je bij lange na niet aan het miljoen.
Voor plekken zoals de ArenA worden meerdere antennes geplaatst die de capaciteit van het event aan kan. Zo is er in de ArenA bijvoorbeeld i.s.m. kpn extra antennes geplaatst en hebben andere operators hun netwerk daar ook op aangesloten.
Bron
Dekking van 5G is ronduit slecht, je hebt enorm veel masten nodig voor goede dekking & als je huis goed geïsoleerd is, is het ook bijna niet te doen.
Dekking gaat over de antennes en gekozen frequenties, niet over de techniek (4G of 5G). Het aantal masten heeft ook weer een relatie tot de freqntie, niet tot de techniek (4G/5G). Dus nee, dekking van 5G is niet ronduit slecht (wanneer 5G volledig deployed is).
Het gaat hier duidelijk om enerzijds een 5G core netwerk, wat niets met je dekking te maken heeft en anderzijds de 5G antennes. Bij die 5G antennes hebben ze blijkbaar al de 3,5GHz in gebruik welke inderdaad sterjker gehinder wordt door objecten zoals de muren van je woning. Men gaat echter ook 700MHz toevoegen, zoals bekend heeft deze veel minder last van obstakels (maar wel lagere BW). Ook straalt 700MHz veel verder waardoor je dus weinig masten nodig hebt.
5G heeft het voordeel dat meer freqentiues gecombineerd kunnen worden, dus de dekking zal in de toekomst toenemen en veel beter worden dan we nu met 4G kunnen krijgen.
Ik snap dat het een frequentie ding is echter behaald 5G juist zijn hogere snelheid en stabiliteit door o.a. het bundelen van frequenties en een andere wave techniek echter offert het daardoor zijn bereik op en zijn er voor de meest genoemde voordelen van 5G ten opzichte van 4G flink meer masten nodig.

Alleen de low band frequenties, waarbij performance vergelijkbaar is met 4G, zullen ook vergelijkbaar bereik hebben echter door gebruikte wave techniek nog steeds meer problemen hebben met door diverse gebouwen te komen, dus heb je alsnog ook bij deze techniek extra masten nodig.
Je bedoelt dus dat die 5G vooral “onderweg” (dus naar de clients toe) gebruikt wordt, zeg maar zoals Ziggo de glasvezelkabel gebruikt maar het laatste stukje naar de meterkast over de coax gooit? Op zich wel logisch, want dan heb je het voordeel van de 5G-capaciteit, maar zonder het nadeel van het bereik.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 14:44]

In de non-standalone denk ik momenteel wel. Maar met een standalone is het corenetwerk zelf ook anders. En dat biedt dan ook weer voordelen. Althans is dat allemaal in theorie mogelijk, ik ben wel benieuwd wat we in de praktijk gaan krijgen.
Wat ze er niet bij vertellen maar wat iedere Duitser die wel eens buiten de grote steden komt weet is dat 4G belabberd is in Duitsland. Als je er wel eens doorheen hebt gereisd de afgelopen jaren (buiten de grote steden en Autobahn) dan weet je 't ook. Ze hebben wel het voordeel dat ze 3.5 GHz kunnen en mogen gebruiken. Dat mogen/kunnen wij vooralsnog nog niet.

Hoe zit het met de claims in de plaatjes? Marketingprietpraat of klopt 't ook? 10 ms ipv 35 ms? Volgens het T.net artikel was het 17 ms vs 20 ms. 20% minder accugebruik? Bij mij is nog altijd het scherm de grootste stroomvreter. 1.8 GHz zie ik ook het T.net artikel onbenoemd. Ook staat er niets in de plaatjes over 60 GHz mmWave. Verder zeggen ze dat 700 MHz perfect is voor het platteland. Dus vergeet fatsoenlijke 4G/5G op het platteland in Duitsland. Grote steden en snelwegen werkt prima, verder niet.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 14:44]

Doet me denken aan Herman Finkers:
Salmonella wil Koningin worden! Net als haar moeder! Die wil ook Koningin worden!

Vodafone kan zoveel willen, maar dan moet je wel hardware neerzetten.
Als dat in het tempo Nederland gaat tel er dan nog maar een jaartje of 5-10 bij op. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.