ACM: uitrol van glasvezel groeit flink ten opzichte van voorgaande jaren

Volgens de ACM hebben 202.000 Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting gekregen in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarmee groeit de uitrol van glasvezel sterk. Zo'n 3,9 van de 8 miljoen huishoudens zijn inmiddels aangesloten op glasvezel.

In 2020 kregen in totaal zo'n 500.000 woningen een glasvezelaansluiting en in 2019 waren dat er slechts 180.000, schrijft de ACM in zijn Telecommonitor. De uitrol gaat nu in een hoger tempo, blijkt uit het aantal van 202.000 nieuwe aansluitingen in één kwartaal. In totaal zijn er nu 7,5 miljoen breedbandaansluitingen in Nederland.

Volgens de cijfers is het aantal huishoudens dat een glasvezelabonnement afneemt in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 117.000. In totaal zijn dat er nu zo'n 1,7 miljoen. Het aantal Nederlanders met een abonnement voor kabelinternet blijft stabiel met 3,5 miljoen, maar bij het kopernetwerk van KPN was er een afname van drie procent, concludeert de ACM.

ACM Telecommonitor Q1 2021ACM Telecommonitor Q1 2021ACM Telecommonitor Q1 2021ACM Telecommonitor Q1 2021

In mei publiceerde de ACM een uitgebreid rapport over de uitrol van glasvezel in Nederland. De consumentenwaakhond was toen positief over de vorderingen, maar stuurde wel aan op betere samenwerking als er meerdere aanbieders in hetzelfde gebied glasvezel aanleggen.

Ook staan er cijfers over mobiele aansluitingen in de Telecommonitor. Het aantal belminuten steeg in het eerste kwartaal met zes procent naar dertien miljard minuten. Het dataverbruik steeg met zeven procent naar 270 petabyte en het aantal verstuurde sms'jes daalde met zes procent tot zo'n 600 miljoen stuks.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

29-07-2021 • 10:37

101

Lees meer

Reacties (101)

101
100
41
0
0
48
Wijzig sortering
Zo'n 3,9 van de 8 miljoen huishoudens zijn inmiddels aangesloten op glasvezel.
(...)
Volgens de cijfers is het aantal huishoudens dat een glasvezelabonnement afneemt in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 117.000. In totaal zijn dat er nu zo'n 1,7 miljoen.
Het aantal Nederlanders met een abonnement voor kabelinternet blijf stabiel met 3,5 miljoen,
Interessante cijfers. Het enige dat nog mist is het aantal huishoudens dat aangesloten is op de kabel en via die weg internet af kan nemen.

Voor mijn gevoel was het gebruik van glasvezel nog zeldzamer, maar min of meer 50% t.o.v. kabelinternetabonnees is best wel netjes. Ik verwacht dat het percentage glasvezelabonnementen nog wel omhoog gaat zodra het KPN kopernetwerk verder wordt uitgefaseerd. Als DSL mettertijd volledig wordt afgestoten, dan komen er potentieel 2,3 miljoen FttH klanten bij (indien beschikbaar, en indien men niet overstapt) voor een totaal van 4 miljoen aansluitingen.

KPN heeft volgens mij eerder aangegeven dat glasvezel sneller/goedkoper is aan te leggen dankzij GPON (gedeelde glasvezelkabels), waar alle nieuwe verbindingen gebruik van maken. Ik weet niet wat daarvan waar is, maar het lijkt mij in ieder geval toekomstbestendiger dan enkel koper. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 08:06]

Toekomstbestendig wellicht, maar vooral concurrentie-beperkender. Ik heb KPN, maar omdat die niet willen meewerken is het ook de enige optie die ik heb. De andere glasvezel-leveranciers kunnen max 100/100 of soms 200/200 aanbieden.

Daarboven is het niet kostendekkend meer. KPN is opdezelfde manier bezig als Ziggo destijds, monopolistisch gedrag.
Toekomstbestendig wellicht, maar vooral concurrentie-beperkender.
Er staat andere glasvezelinfrastructuuraanbieders niets in de weg om een eigen glasvezellijn aan te legen. Hier en daar gebeurt dat ook.

Dat er een strikte scheiding zou moeten zijn tussen infrastructuuraanbieder en dienstenleveranciers, daar zijn wij het denk ik over eens.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 08:06]

En die strikte scheiding gaat er ook wel komen hoor. Duurt alleen nog even...
GPON is misschien lastiger voor meerdere providers tegelijk, maar niet onmogelijk.
KPN legt trouwens niet alleen GPON aan, er zijn gemeentes met goeie ambtenaren die gepaste druk uitoefenen }> De meerkosten van een netwerk met iedereen zijn eigen glasvezel zijn erg marginaal. Uiteraard gaat het bij dit soort projecten om marges, maar als elke abonnee een beetje meer betaald per maand ben je vrij snel uit de kosten.
En die strikte scheiding gaat er ook wel komen hoor. Duurt alleen nog even...
Bron?

Zolang het aan iedere partij vrij is om te graven - natuurlijk wel door allerlei stappen te doorlopen - zal de overheid niet (snel) overgaan tot een verplichting om infrastructuur en provider van elkaar los te koppelen.

Bij gas en elektriciteitsleidingen ligt dit natuurlijk geheel anders, lees; dit is nog altijd in handen van de overheid en dus is er ook maar één partij die deze infrastructuur in de grond mag hebben liggen. Bij de infrastructuur van glasvezel/kabel, ligt dit geheel anders.
We zijn er nog niet maar we komen er wel ;)

Bron mei 2021: nieuws: ACM is positief over uitrol glasvezel, maar wil dat partijen beter sa...
Verder benadrukt de ACM het belang van glasvezelnetwerken met open toegang voor providers. Er is momenteel geen toegangsregulering voor glasvezel, dus het is de vraag welke keuze consumenten hebben als ze telecomdiensten willen afnemen.
De ACM onderzoekt of het nodig is om nieuwe toegangsregulering op glasvezelnetwerken op te leggen, om de concurrentie op lange termijn te kunnen waarborgen. Zo'n regeling kan ook met terugwerkende kracht op al aangelegde glasvezelnetwerken toegepast worden.


Bron 2 juli 2021 ACM onderzoekt toegangsregulering telecomnetwerken

De ACM heeft de afgelopen maanden onderzocht of consumenten en bedrijven kunnen profiteren van een goede prijs-kwaliteitverhouding voor hun internet, televisie, vaste telefonie en dataverbindingen. Ook heeft de ACM de jaarlijkse prijsverhogingen van telecomaanbieders geanalyseerd in relatie tot de kosten die zij maken en de kwaliteit die zij bieden. Daarnaast heeft de ACM gekeken naar de tarieven en voorwaarden die KPN rekent aan concurrenten die toegang vragen tot zijn koper- en glasvezelnetwerken.
Op basis van deze onderzoeken ziet de ACM een risico dat de toegangsvoorwaarden van KPN het voor concurrenten moeilijker kunnen gaan maken om te concurreren. Dit kan in de toekomst leiden tot hogere prijzen voor consumenten en bedrijven en een lagere afname van snel internet. De ACM ziet dan ook aanleiding een marktanalysebesluit op te stellen waarin beoordeeld wordt of toegang tot de vaste telecomnetwerken moet worden gereguleerd en zo ja, op welke wijze.

Ontwerpbesluit
De ACM verwacht in het najaar een ontwerpbesluit te consulteren op haar website, zodat alle telecomaanbieders hierop kunnen reageren. Na bestudering van deze reacties, beslist de ACM of regulering daadwerkelijk nodig is.
Hoge internetsnelheden zijn het afgelopen jaar nog belangrijker geworden en steeds meer huishoudens in Nederland worden aangesloten op glasvezel. Naast beschikbaarheid van snel internet is betaalbaarheid ook van belang.

Toegang
Door een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in 2020 is de regulering vervallen voor toegang tot de netwerken van KPN en VodafoneZiggo. Dat betekent dat telecomaanbieders zonder eigen landelijk vast netwerk geen toegang hebben tot die netwerken tegen gereguleerde voorwaarden. VodafoneZiggo heeft zijn toegangsaanbod na de uitspraak ingetrokken. KPN is na de uitspraak toegang blijven bieden tot zijn netwerken, maar heeft daarbij verschillende toegangsvoorwaarden aangepast.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 23 juli 2024 08:06]

Is geheel afhankelijk van het project. KPN heeft heel veel gebieden met DSL waar aansluitingen geconcentreerd zijn. Dat zijn de gebieden waar KPN op eigen houtje GPON komt leggen.
Er zijn ook gebieden met minder dichtheid, zoals buitengebied of een industrieterrein. Daar is het voordeel van GPON veel minder groot en weegt de kostenbesparing op kabels niet op tegen de meerprijs van GPON apparatuur.

Verder heb je nog aanbestedingen, waarbij de opdrachtgever niet KPN is maar een gemeente of provincie. Vaak zit daar ook een stukje financiering achter. Zo legt KabelNoord in Friesland glasvezel in de buitengebieden wat gefinancierd wordt met een achtergestelde lening van de provincie. Houdt ook in dat de provincie voorwaarden verbindt aan de aanleg en uitbating.
Ik plaatste net ook een bericht. Heb nu wel de aansluiting van KPN in de meterkast maar nog steeds Ziggo omdat glas niet "betaalbaar" was.

Prijzen en mogelijkheden lijken best in de positieve zin te zijn veranderd.

Youphone, online.nl en Oxxio lijken nu ook 500 en 1000 te kunnen bieden.
200/200 voor ongeveer 50 euro
500/500 voor ongeveer 60 euro
Alsnog best prijzig maar beter dan 2 jaar geleden toen ik voor het laatst ging shoppen.
Ik betaal 42.50 bij kpn, voor 200/200 met tv erbij in?
Eerste 6 maanden 35 euro daarna 57,50 per maand.
En dat is 100/100 glas met tv.

200/200 met het standaard tv pakket is hier 60 euro.
Excl alle andere opties.

Volgens de website van KPN en mijn postcode
Ahh ja ik zie het. Wij komen van telfort af, dus hebben telfort prijzen met KPN abbo
Toen glasvezel aanleg aangekondigd was konden we al een pre-order zetten voor een abonnement. Dat was 55 euro voor 500/500 (ongeveer een eurootje goedkoper dan wat we bij Ziggo hadden met 250/25).
Ongeveer een half jaar verder en we zijn overgestapt (omdat de Ziggo modems toch echt problemen gaven, blame Intel met de puma 6/7 chips). Helaas waren de prijzen vlink gestegen voor 500/500. Nu hebben we 200/200 voor ongeveer dezelfde prijs.
Heb net even gecheckt, 200/200 voor internet + tv (geen telefoon) is nu 50 euro per maand.
Dat is niet correct. KPN biedt deze aanbieders een volledig pakket, alleen zijn bijv. T-Mobile en anderen van mening dat pakketten van 1GBit per definitie prima uit moeten kunnen voor 40 Euro. Dit doen ze juist om market share te winnen (dus in feite dumpen onder kostprijs). Omdat ze dan verlies maken, drammen ze er op bij de ACM dat KPN niet eerlijk doet. Dat is een beetje alsof je als reseller van consumentengoederen gaat zeuren dat de leverancier zijn prijzen maar gewoon omlaag moet gooien ipv die prijs te nemen en er een marge op te zetten.
Dat is wel correct. KPN wil niet dat andere mensen hun glasvezel uitbaat, ze willen zelf die winst houden. Achter, wij willen, als consumenten en als samenleving, geen monopolies. Bedoel, we hoeven geen medelij te hebben met T-Mobile, maar hoe we het ook wenden of keren, omdat KPN op een bepaalde manier handelt, kan ik niet voor een alternatief kiezen.

Het is denk ik niet nodig dat wij als afnemers de praktijken van KPN gaan verdedigen.
Hoe verklaar je dat in andere Europese landen dat wel structureel kan voor minder geld dan hier?

Terwijl daar de kosten voor aanleg vaak hoger zijn door de bodemgesteldheid?

[Reactie gewijzigd door Adm.Spock op 23 juli 2024 08:06]

Voor mijn gevoel was glasvezel nog zeldzamer, maar min of meer 50% t.o.v. kabelinternetabonnees is best wel netjes.
Dit kan ook te maken hebben met regionale verschillen: https://www.stratix.nl/glaskaart/#

In het oosten waar ik woonachtig ben is in vrijwel kern de bebouwde kom verglaasd en zijn ze her en der ook in de buitengebieden bezig. Dit is denk ik grotendeels een gevolg van een concurrentiestrijd tussen Reggefiber (Rijssen) en Cogas (Almelo), welke tegen elkaar op gingen om als eerste ergens de schop in de grond te steken. Nadat Reggefiber is overgenomen door KPN heeft het even stilgelegen, maar blijkbaar is KPN nu ook overtuigd van het nut van glasvezel en wordt de rest van NL nu langzamerhand ook verglaasd.

Wij hebben lokaal een netwerk liggen vanuit Cogas, wat nu eigendom is van Delta fiber. Ik ben erg benieuwd of KPN hier ooit nog glas bij naast gaat leggen, of dat dit het enige netwerk blijft. Mijn broertje is woonachtig in een nieuwbouwproject in Almelo en hij heeft 2 aansluitingen (Delta en KPN).
Kpn zag in mijn ogen al lang het nut van glasvezel alleen ze hebben eerst Reggefiber opgegeten om vervolgens ongestoord hun eigen planning te kunnen maken zonder zich om serieuze concurrentie te hoeven bekommeren.
Ik denk dat het iets anders zat. KPN heeft namelijk rond 2013 ergens een overname gedaan van een hele berg schakelpunten in het DSL netwerk in handen van France Telecom. Dit heeft ze een flinke duit gekost en ze hebben veel geïnvesteerd in de DSL verbindingen. Onterecht. Glasvezel stond voor de deur en vormde een directe bedreiging van hun investeringen om voor het KPN netwerk te kiezen.
KPN kocht Reggefiber om de aanleg van glasvezel tot een halt te brengen. Ziggo kunnen ze toch nooit de kop bieden want ziggo kan allang veel snellere en betrouwbaardere verbindingen leveren maar draaien de knop alleen bij op gewoon net iets beter te zijn dan KPN en net zoals KPN daarmee hun prijsstijgingen te verantwoorden.

Dit is wanneer er toch een heleboel coöperaties ontstaan die gewoon lokaal ergens glasvezel aanleggen. Dit heeft er toe geleid dat mensen die op die lokale netwerken zitten ook vast zitten aan maar 1 mogelijke internetaanbieder. En deze zijn niet happig om andere aanbieders op hun netwerk te laten.

Stipte&Fiber op het DeltaFiber Nederland(voorheen Caiway netwerk; de provider heet nog wel zo) Was een falende praktijk. De enige reden waarom Online.nl(M7) een bak geld heeft neergelegd voor deze overname is om een voet tussen de deur te krijgen bij DFN. Een bak geld die eigenlijk alleen was voor de rechten om hun netwerk te gebruiken.
DFN zelf die doet wel veel overnames om kleine lokale partijen uit de brand te helpen die soms niet zo een goed idee hebben waar ze mee bezig zijn. En gelukkig is er dus wel iets concurrentie. Maar sommige delen van Nederland die moeten soms maar een slechte service van hun ISP accepteren en op een houtje bijten.

Kort door de bocht. KPN heeft de verkeerde investeringen gedaan en heeft daarmee de plank misgeslagen en geprobeerd daarna vernieuwingen tegen te gaan die alsnog langs ze heen glipten. Dat heeft nu een ongunstige verhouding in fibernetwerken veroorzaakt. Ik hoop dat de uitspraak tegen Ziggo dat zij hun netwerk ook moeten aanbieden voor wholesale snel genoeg van toepassing zal worden voor alle partijen om wat gezonde concurrentie op de glasvezelmarkt te brengen. Niet alleen Nederland breed maar ook elk huis individueel.
Helaas is die uitspraak tegen Ziggo weer ongedaan gemaakt: nieuws: KPN en VodafoneZiggo hoeven netwerk niet open te stellen voor andere ...

Er wordt wel weer onderzoek gedaan of er niet toch regulering noodzakelijk is, maar voordat dat erdoor is zijn, ongetwijfeld inclusief beroep van Ziggo, we wel weer even verder: nieuws: ACM onderzoekt of toegang tot KPN- en Ziggo-netwerken gereguleerd moe...
Ik weet niet hoe je hier bij komt maar heb jij een link waar dat overnemen van France Telecom staat? Want dit is namelijk onzin zover ik weet! Verder was KPN al meerderheidsaandeelhouder van Regefiber (51%) vanaf 2012 dus als dat hele FT gebeuren waar jij het over hebt waar zou zijn heeft dat geen invloed gehad op het kopen van Reggefiber (want was eerder)... KPN heeft wel de migratie van voormalig Wannadoo/Orange/T-Mobile/Online van eigen DSLAMs naar WBA mogelijk gemaakt door een deel van de bestaande apparatuur van Online over te nemen. Maar dat heeft het voor KPN mogelijk gemaakt om in een jaar tijd op heel veel locaties, binnen en buiten ringen met vectored VDSL uit te rollen. Van dat extra investeringsbudget (door overname apparatuur) voor vectored vdsl had je trouwens hooguit 10-15k glasaansluitingen kunnen uitrollen dus dat geld zou niet echt geholpen hebben voor de uitrol van glas... (maar gaf grotere uitrol van VVDSL gaf KPN wel een enorm retentie voordeel dus hogere omzet!)

Dat KPN na de overname van de laatste 49% van Reggefiber de glas uitrol stilgelegd heeft is maar ten dele waar: er waren geen verdere uitrol plannen want Reggefiber had geen geld meer in 2014 op het moment van overname. KPN heeft gewoon besloten om minder te gaan investeren in glas (op het aansluiten van homes passed klanten na natuurlijk!) en het langer uit te gaan zingen met koper in niet KPN glas gebieden. Ik snap dat mensen dit zien als opzettelijk stopzetten etc maar waarschijnlijk had KPN echt geen geld beschikbaar op dat moment (tijdens / direct na de overnamepoging van Mr Slim...).
Niet een deel van France Telecom zelf maar de DSLAMs van T-mobile/Orange/Online die jij noemt. Die zijn origineel door France Telecom geplaatst zover ik weet en die hebben daar altijd nog een aandeel in gehad ondanks dat het beheer wel in handen van later genoemde partijen was.
En het heeft ze zeker geholpen, dat zal ik niet ontkennen. Het zal ook zeker geen slechte investering zijn geweest maar het geeft wel de vraag of ze niet juist het geld elders hadden moeten investeren, op de lange termijn denken.
En ondanks dat je inderdaad niet zo veel glasaansluitingen had kunnen leggen hadden ze wel wat meer vinger in de pap gehad voor hoe het allemaal zou gaan lopen en vooral ook zelf in het gat van de buitengebieden springen voordat allemaal lokale partijen dat zouden doen. Ze waren er waarschijnlijk ook eerder achter gekomen dat ze asymmetrische verbindingen zouden willen aanleggen (dat doen ze nu alleen nog maar exclusief)

In mijn opinie was als we op dit moment terugkijken (en het is natuurlijk alleen maar achteraf praat) beter dat geld in fiber aanleg kunnen stoppen. En ik denk dat daar niet voor is gekozen vanwege die overname van de DSLAMs die het hele investeringsbudget heeft gekost.

Nog even dat KPN Reggefiber al 51% in handen had. Waarom vonden ze het dan nodig om in plaats van te investeren in Reggefiber zodat de aanleg door kon gaan om de overige 49% aan te kopen en dan de operatie stil te leggen?
Hier in Drenthe is nog amper glas.. Ik zie dat ook niet zo snel veranderen helaas.
Er wordt aan gewerkt, als ik jou was zou ik deze website in de gaten houden. Delta Fiber (nieuwe eigenaar van Glasvezel Buitenaf) legt in het oosten wel meer glasvezel aan.

Ik heb wat willekeurige plaatsen in Noord-Oost Drenthe gepakt (Gieten, Rolde) en zie dat er daar al campagne wordt gevoerd. Zodra ze genoeg vertrouwen hebben dat het de investering waard is (60% zegt glasvezel te willen, geloof ik) dan beginnen ze met de aanleg. In wereldstad Eexterveen, met 435 inwoners, is zelfs al glasvezel.

Het netwerk is niet van reggefiber of KPN dus de prijs ligt wat hoger, maar glasvezel wordt wel volop uitgerold. Val jij nog niet onder de gelukkigen, kun je wellicht het beste die toko bellen en vragen of en wanneer er plannen zijn. Hoe meer enthousiasme je kunt opwekken in je omgeving, hoe groter de kans dat ze ook bij jou langskomen.
Ik woon in de Zaanstreek en op mijn adres, in een redelijk grote plaats (ruim 17k inw.) zie ik het voorlopig ook niet gebeuren.
Data van 3e Q 2020 :z
Dat staat in het artikel:
Volgens de cijfers is het aantal huishoudens dat een glasvezelabonnement afneemt in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 117.000. In totaal zijn dat er nu zo'n 1,7 miljoen.
Ik moet toegeven dat dit duidelijker staat bij het nu.nl artikel: https://www.nu.nl/tech/61...oegang-tot-glasvezel.html

Dus van de 3,9 miljoen glasvezelaansluitingen zijn er 1,7 miljoen huishoudens die er daadwerkelijk gebruik van maken.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 23 juli 2024 08:06]

Interessante cijfers. Het enige dat nog mist is het aantal huishoudens dat aangesloten is op de kabel en via die weg internet af kan nemen.
Dit artikel gaat enkel over glasvezel en dat is het onderwerp. Echter je kan verwachten dat men kabelinternet afneemt waar geen glasvezel ligt.

Oeps, dat staat ook in het artikel. Misschien is het nog ochtend?

Zie artikel:
Het aantal Nederlanders met een abonnement voor kabelinternet blijf stabiel met 3,5 miljoen
Ik denk dat je meer moet letten op de ADSL abonnees. Hier in de wijken zijn ze ook gaan kijken of er voldoende animo was voor glas. Helaas zit iedereen lekker op Ziggo kabel en had niemand behoefte.
Met mijn appartement zit ik helaas vast aan een max 50mbit vdsl lijntje..
Niks anders beschikbaar, Glas zou zeer welkom zijn.
Ik denk dat je meer moet letten op de ADSL abonnees. Hier in de wijken zijn ze ook gaan kijken of er voldoende animo was voor glas. Helaas zit iedereen lekker op Ziggo kabel en had niemand behoefte.
Ik moet zeggen dat wij hier geluk hebben gehad met onze gemeenteraad.
Daar zitten veel (buitengebied) ondernemers/belanghebbenden die allemaal afhankelijker worden van vlotte verbindingen.
Tot op heden was alleen KPN DSL maar voorhanden, en sinds een paar jaar krijgen ze een 4/5G modem bijgeleverd omdat de snelheid niet boven de 3 / 6 Mb kwam
Ziggo vertikte het om de kabels door te trekken naar die gebieden ( te duur )
En als je glas wilde, kost je dat per aansluiting eenmalig rond de 2000€ + vastrecht per jaar NAAST het abonnement ( KPN based )

Efiber kwam in 2019 met het initiatief, maar werd niet gehaald, dus de gemeente heeft subsidies verstrekt, op voorwaarde dat het de hele gemeente zou bestrijken, geen uitzonderingen.
Ik ken een bedrijf wat met zijn meterkast op de NLkant ligt, en zijn stallen op de BE zijde ;)
Die wordt netjes (gratis) aangesloten, mits hij natuurlijk minimaal een jaar een abonnement afneemt bij één van de aanbieders ( 1000/1000 Mb )

Hier in de straat zijn ze al in beeld, tot de hoek ligt het open, ik denk volgende week hier gegraven gaat worden ..... Kan niet wachten .....
En als het niet bevalt, ga ik volgend jaar gewoon terug naar Ziggo, de aansluiting is dan betaald en toekomstgereed.
( zo redeneren vrijwel alle buren hier om ons heen, een jaartje minder betalen is een goed actiepunt )
Oeps, dat staat ook in het artikel. Misschien is het nog ochtend?
Daarom zou het totaal aantal aansluitingen op de kabel interessant zijn. Dat is het enige dat nog ontbreekt in de vergelijking.
Ja, dat is dus 3,5 miljoen. Dat staat dus in het artikel.

Edit: Of ik begrijp je vraag niet helemaal? Misschien bedoel je het volgende: totaal kabel aansluitingen tegen over mensen met een kabelaansluiting die een abonnement hebben op die kabelaansluiting? Is dat wat je bedoelt?

Want in het artikel staat 3,5 miljoen hebben een internetabonnement via de kabel en 1,7 miljoen hebben een internetabonnement via glasvezel.

Dat zou in totaal (3,5 + 1,7) 5,2 miljoen huishoudens zijn, echter hebben we rond de 8 miljoen huishoudens in NL dus mijn aanname is dat de rest koper gebruikt via de telefoonlijn omdat er geen andere alternatieven zijn zoals kabel en/of glasvezel.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 23 juli 2024 08:06]

GPON is maar een beetje goedkoper dan point-to-point glas, grootste kostenpost zit in het graven, dat moet ook bij GPON gewoon gebeuren. Ze besparen op hoeveelheid glasvezelkabels, wat gedeeltelijk teniet gedaan wordt door de complexere apparatuur die nodig is.

Het grote voordeel van GPON voor KPN is strategisch: concurrenten kunnen niet meer rechtstreeks aansluiten, maar worden gedwongen om bij KPN-wholesale in te kopen. Het "open"-netwerk van KPN betekent precies dat, iedereen mag bij ons inkopen. En sinds deze https://tweakers.net/nieu...or-andere-aanbieders.html uitspraak van het college van beroep heeft de ACM geen middelen meer om de wholesale tarieven redelijk te houden.
Dat huizen een glasvezelaansluiting hebben, betekend niet dat ze er ook iets over afnemen. Ik heb een kabelaansluiting, maar doe daar helemaal niets mee.
Beter lezen.
Zo'n 3,9 van de 8 miljoen huishoudens zijn inmiddels aangesloten op glasvezel.
(...)
Volgens de cijfers is het aantal huishoudens dat een glasvezelabonnement afneemt in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 117.000. In totaal zijn dat er nu zo'n 1,7 miljoen.
Beide cijfers worden vergeleken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 08:06]

Voor de duidelijkheid: ik ben heel blij met deze uitrol en een groot voorstander van glasvezel.

Toch krab ik me achter het hoofd voor de businesscase (met name voor KPN). Met stabiele kabelabonnee's betekent dit in principe dat zij deze investeringen doen om een paar procent van hun DSL gebruikers naar glas te krijgen.

Uiteraard is een gedeelte gewoon lange-termijn werk, maar erg veel marge pak je zo niet. Met een uptake van net iets minder dan de helft van de 'passed homes' (en dat is in acht nemend dat het voornamelijk in gebied is met beperkte alternatieven), snap ik wel dat het nog geen massale campagne is om de Randstad te verglazen.
Koper is duur, heeft veel last van storing, en Ziggo levert in veel wijken superieure service. Glas is duur in de aanleg, maar het is praktisch onderhoudsvrij als het er eenmaal ligt.

In de Randstad zal glasvezel nog wel even achterlopen met de hoeveelheid Ziggo-aansluitingen die er liggen en de kosten die gepaard gaan met het opengraven van dichtbebouwde of zelfs monumentale steden. Glas is duur, en hoe goedkoper de concurrentie is, hoe minder groot de kans dat private partijen er aan mee gaan doen.

Met de antireclame die Ziggo gebruikt om de concurrentie voor hun wanservice de kop in te drukken wordt het natuurlijk alleen maar lastiger.
Koper is duur, heeft veel last van storing
Misschien weet je het, misschien niet, maar waarom heeft koper zoveel storing? Komt het door erosie van kabels, of em-interferentie?
Het isolatiemateriaal breekt over tijd af, en de elektrische signalen zijn makkelijk verstoord in natte grond. Nat metaal waar stroom overheen gaat (al is het niet zo heel veel stroom), gaat natuurlijk ook sneller oxideren, dus dat is de volgende stap in dalende signaalkwaliteit. Ook is er vaak interferentie in de kabelbundels die naar centrales lopen, waardoor er allerlei complexe algoritmes zijn bedacht om de impact van andermans internet jou zo min mogelijk snelheidsdaling te geven.

De kabels voor DSL zijn ook origineel niet echt bedoeld om veel data te dragen over lange afstand. De kopertjes zijn dun, origineel bedoeld voor 4kHz geluidspulsjes, waar coax toch al een flink spectrum moest bedienen tijdens haar ontwerp. Ik blijf het onvoorstelbaar vinden dat DSL over kilometers meer dan 100mbps kan pompen over wat praktisch een kwart ethernetkabel is (2 aders in plaats van 8, en zelfs met 8 aders komt ethernet niet veel verder dan een paar honderd meter!).

Bij coax-kabels is de impact niet aanwezig omdat het kabelnetwerk grotendeels glas is met een coax-ring door een wijk of straat waar iedereen op aangesloten is. De afstand is kleiner, de kabel is beter en de infrastructuur is sneller. Kabel heeft wel weer last van het gedeelde medium (als de overburen hun modem op de juiste manier mollen, heeft de hele wijk geen internet meer) maar dat is vaak geen probleem vergeleken met DSL.

Glasvezel heeft eigenlijk alleen maar last van de apparatuur aan beide kanten en over hele lange afstanden signaalverlies (waardoor repeaters nodig zijn). De kabel kan ook breken, waarna deze aan elkaar gelast moet worden, maar dat heb je bij iedere kabel natuurlijk. Net zoals andere kabels wordt de signaalintegriteit van lassen op termijn wel minder, maar het glasmateriaal kan vaak een ordegrootte of twee meer snelheid aan dan de koperen kabels.

De manier waarop KPN glasvezel wil gaan aanleggen, GPON, heeft soortgelijke problemen als het gedeelde medium van Ziggo, alhoewel de impact verschilt afhankelijk van hoe ze het aanleggen. Het resultaat blijft dat er signalen van meerdere mensen over dezelfde kabel gaan. Theoretisch kan KPN gebruik maken van verschillende lichtfrequenties die nooit kunnen interfereren, maar het is veel goedkoper om net zoals op de kabel ieder station een bepaalde zendtijd te geven waarin data verzonden kan worden. Dat zorgt voor overheid en suboptimaal mediumgebruik aangezien er moet worden onderhandeld, maar door het betere medium zijn er alsnog hogere snelheden mee te behalen met een niet-ultra-budgetopstelling.
Thx voor die uitgebreide reactie.
De kabels voor DSL zijn ook origineel niet echt bedoeld om veel data te dragen over lange afstand. De kopertjes zijn dun, origineel bedoeld voor 4kHz geluidspulsjes, waar coax toch al een flink spectrum moest bedienen tijdens haar ontwerp. Ik blijf het onvoorstelbaar vinden dat DSL over kilometers meer dan 100mbps kan pompen over wat praktisch een kwart ethernetkabel is
Hah. Dat doet me wel denken aan een .geek hier op Tweakers. DSL zit goed in elkaar als technologie: geek: Techneut zet 2 meter touw in als adsl-lijntje

Foto's bij het bronartikel: https://www.revk.uk/2017/...-over-wet-string.html?m=1

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 08:06]

Het voordeel voor KPN is natuurlijk ook dat als glasvezel is uitgerold DSL langzaam maar zeker uitgefaseerd kan worden.
Het voordeel voor KPN is toch dat hun bedrijf meer waard is mochten ze overgenomen worden?
Laten we hopen dat dat nooit gebeurd. In de tussentijd krijgen Nederlanders een betere service. Niet de goedkoopste nee, maar wel een enorm stuk meer voor je geld dan over de grens in Duitsland of België. Technisch gezien hoeft KPN zich helemaal niet te koop te zetten. Gelukkig echter dat er in de kern van KPN conservatieven zitten die hun nalatenschap niet graag aan een Mexicaan of Duitser willen geven. De K in KPN staat nog altijd voor Koninklijke om een reden.
Het voordeel voor KPN is natuurlijk ook dat als glasvezel is uitgerold DSL langzaam maar zeker uitgefaseerd kan worden.
Je moet wel heel erg goede redenen hebben om op DSL te blijven, als je een glasaansluiting in de meterkast hebt.
KPN zal het zoveel mogelijk tegenwerken, net als je met heel veel moeite nog een échte analoge lijn kan krijgen.
KPN wil zo snel mogelijk alles digitaliseren, VOIP en IPbased TV, dus koper gaat er bijna helemaal uit.
Marktaandeel. Op veel plekken (vaak ook in een stad) is het nu nog dsl of ziggo. Door de dsl te vervangen door glasvezel kunnen ze daar beter concurreren.

Dsl is voor veel mensen geen valide optie vs Ziggo.
3,9 miljoen huishoudens aangesloten en slechts 1,7 miljoen huishoudens daarvan gebruikt die aansluiting. Dat is minder dan 44%. Het gaat niet alleen om de aansluiting voor consumenten, maar vooral de prijs en het aanbod. Kennelijk voldoet dat niet aan de verwachtingen van 56% van de huishoudens die glasvezel hebben maar niet gebruiken.
Ik denk dat het wel voldoet, maar dat men niet geïnformeerd is over de prijzen, mogelijkheden en een eenvoudige overstap.

Als je aan 100 consumenten (ook Tweakers) zou vragen hoe vaak ze hun abonnenten onder de loep nemen, dan heeft het grootste gedeelte (ik gok 60%) hun abonnement stilzwijgend verlengt na een jaar verlengt en hadden ze eenvoudig diverse kortingen kunnen pakken om maandelijks goedkoper uit te zijn. Hierbij is een overstap niet eens altijd nodig (al kan dat ook lucratief zijn).
Voldoen gaat wat mij betreft ook over de huidige keuze van gebruikers en wat voor moeite ze zelf willen doen. Zoals je zelf ook stelt, het gaat om een keuze willen maken. Daarbij gaan de meeste aansluitingen waarschijnlijk voor bestaande huishoudens. Het valt meestal wel op dat er glasvezel bij je deur komt. Wekenlange campagnes, promotie van de technologie, verschillende promotie van meerder aanbieders met veel informatie over voordelen, keuzes, gemak van overstappen enz. Het meerendeel van de huishoudens moet dan onder een steen leven om dan nog niet te vergelijken als het huidige niet zou voldoen. Er valt dus gerust te stellen dat het aanbod voor de meeste huishoudens de moeite niet waard lijkt om over te stappen naar glasvezel, en dus niet genoeg voldoet.
Dit kan natuurlijk ook nog komen door ondermaatse levering van bepaalde providers...

Als iemand die in de omgeving van Zwolle woont (wel buitenaf) heb ik glasvezel en het eerste jaar hadden we een abonnement bij Plinq. Ik heb zelden zo slecht internet gehad!
Het viel er op een gemiddelde dag minimaal 5 keer uit terwijl ontvangst van router meer dan prima was.
Zelfs laptop verbonden met router d.m.v. internetkabel en dan vliegt het er nog uit dus kwam door de provider.
Inmiddels overgestapt naar Solcon en internetkabel naar mijn bureau getrokken en sinds afgelopen half jaar nog niet één probleem gehad.

TLDR; Glasvezelaansluitingen die niet worden gebruikt kunnen gewoon gevolg zijn van te slechte dienst door providers.
En de mensen die in Limburg wonen zijn weer als laatste aan de beurt. Ik heb een tijdje in Eindhoven gewoond en had daar via t-mobile 1000 up en down + tv voor 45 euro per maand. Nu moet ik nood gedwongen mijn internet en tv bij ziggo afnemen en heb ik 300 up en 30 down en tv voor een dikke 55 euro. Echt belachelijk.
Ik woon in Born en kan me inschrijven bij Delta,dus wel in Limburg...
Maar 45 euro 1000 up en down heb ik wel voorbij zien komen maar zeker niet voor 45 euro pm.
Caiway kan dus ook.

Internet en Televisie Slim
Actie 6 maanden voor€ 45,00
Daarna € 64,00 p.m.
- Basic TV
- Internet 400 Mbit/s

Glasmodem met Wifi € 0,00
Interactieve TV ontvanger (2 TV's) € 0,00
Voordelig bellen € 2,50
Totaal
Actieprijs per maand€ 47,50
Prijs per maand€ 66,50
Net zo duur als ziggo

[Reactie gewijzigd door Theodor op 23 juli 2024 08:06]

Kastje hangt inmiddels meer dan een jaar binnen aan de muur in centrum Tilburg, maar aansluiten op de wijkkast ho maar.

Ben straks waarschijnlijk verhuisd eer dat hier de glasvezel aangezet wordt.
mmm, geen leuk nieuws.

krijg kastje volgende week in de meter kast, korvel tilburg.
maar hoop toch niet dat ik daarna nog lang moet wachten.
Sinds de verglazing van het KPN koper netwerk zijn ook zij inderdaad druk bezig met de aanleg. Ook de concurrentie legt nu meer en sneller aan dan ooit. Dan is het niet raar om te concluderen dat er flinke groei is ten op zichte van voorgaande jaren, toen de uitrol van glasvezel eigenlijk vastgeroest was, doordat voorgaande punten er niet of nauwelijks waren.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 08:06]

Bemoedigende cijfers, helaas heeft het de afgelopen 6 jaar zo goed als stilgelegen met de aansluitingen.
Het zou mooi zijn als je als consument zelf wat kan doen om de aanleg te versnellen.

Heeft er iemand een goede tip/website/partij om zelf een glasvezelinitiatief te starten?
Een marktonderzoek lukt zelf nog wel maar de rest is een stuk lastiger.
Ik heb een KPN punt in de meterkast gekregen. Dus ja ik kan glas nemen.

Maar merk dat de mogelijkheden alsnog beperkt zijn. Via KPN en een flinke prijs betalen of via een 3de partij en maar max 100/100.

Nu nog Ziggo (al 11 jaar) en wacht dit F1 seizoen af om daarna over te gaan naar een internet only en NLZiet.

Prijzen in mijn omgeving;
KPN 100/100 glas zonder tv - 47,50
Youphone 100/100 glas zonder tv - 42,00
Online.nl 100/100 glas zonder tv - 40

...
Na het opzoeken van de prijzen zijn de mogelijkheden en de prijzen best verbetert. Eerst was het 50+ euro voor max 100/100
Blijkbaar kan ik nu onder de 50 euro alsnog 200/200 krijgen bij Youphone, Budget én online.nl
Zijn er geen andere partijen zoals Tweak DSL ofzo die daar hun diensten aanbieden?
Ik woon onder de rook van Amsterdam (afhankelijk hoe de wind staat :-P )
Had teak al lang op mijn verlanglijstje staan, maar leveren ook 100/100 voor 47 euro.

Als ik mijn postcode invoer, geven ze zelf ook aan dat ik buiten hun regio woon, dus hoge kosten en lage snelheid.

Heb nu 150/15 van Ziggo en hoef geen 1000/1000. Ik werk zorg gerelateerd en heb geluk dat ik buiten mag werken ondanks alle corona dingen.

Maar mijn vriendin werkt vanuit huis met Office 365 en Teams e.d. dus een beetje verbinding wil ik wel hebben.
T-mobile nemen. 5g mobiel unlimited en max glas internet only voor 50,- p/m
Een thuiswerker heeft meer aan 100 up dan 15 up van ziggo :+
Wat doe je dan als je als thuiswerker 100 up nodig hebt?
Mijn punt is dat 160 down 15 up eerder een beperking is als 100 up en down =)
Ik had werkelijk geen idee dat die prijzen zo verschillen t.o.v. van hier (onder de rook van Nijmegen) of die rook zien we dan ;-). Heb zelf het liefste een flinke up snelheid. Werk veel met grotere design bestanden en video wat een snelle upload wel fijn maakt :d
Wat betaal je dan voor Ziggo? De kans bestaat datje alsnog goedkoper uitbent incl. Ziggo Sport abonnement voor het eerste jaar. Daarna kun je overstappen / verlengen met gratis opties.
59,95 euro
150/15

Een oud start abonnement dat 2x een upgrade heeft gekregen. Heb ook Hollandsnieuwe, dus 1 zender pakket gratis.

Dus vandaar even wachten wat de F1 doet, of dat überhaupt bij Ziggo te kijken is straks en een goed alternatief opzoeken voordat ik ze bel.

Ben niet zo tevreden als oud UPC lid.
Want heb alleen een oude UPC decoder die poep traag is, CI module werkt niet (reeds getest)
2x monteur over de vloer en 3 verschillende verhalen via de service lijn.
Ik kon via de UPC decoder geen extra's bekijken die ik had. Dus bellen en gratis Movies en Series krijgen heeft geen zin als je het niet of zeer slecht kan kijken.
Decoder konden ze niet vervangen ivm uitgefaseerd.
Vervanging was er niet (of ik moest een duurder abonnement nemen)
CI+ module is aangeboden maar nadat ik alles geïnstalleerd had en het niet werkend kreeg, zei de service dat dat niet werkt in het UPC gebied.

De verbinding is stabiel en heb daar geen opmerkingen over.

Sinds ik een Mi Box met de Ziggo app naast mijn tv heb, merk ik dat ik die alleen start voor de F1. De rest is via NPO Start, YouTube, Disney of Prime.

TL;DR
Afhankelijk van de F1 en de aanbieding die ze mij geven blijf ik nog een jaartje of stap over naar een andere aanbieder.
En wederom maar weer eens erin gooien: het glasvezelnetwerk zou opgekocht en uitgebaat moeten worden door de overheid in een NUTS bedrijf. Iedereen toegang tot snel internet, ongeacht de woonplaats.
Commerciële bedrijven kunnen prima concurreren op prijs en diensten.
Bedrijven blijken niet in staat te zijn dit voldoende zelf te kunnen regelen; de opkoop van Reggefiber heeft ervoor gezorgd dat de aanleg van glasvezel in NL zo goed als stil kwam te liggen tot VodafoneZiggo daadwerkelijk een bedreiging begon te vormen voor KPN.
Nu liggen er her en der wat kleine glasvezelnetwerken, zijn er een paar kleine aanbieders maar vooral KPN en VodafoneZiggo met wat dochtermerken die de dienst uitmaken. Deze duopoly moet maar eens afgelopen zijn, en dat doe je door het netwerk zelf te veranderen in een NUTS bedrijf.
We kunnen nu hier DELTA glasvezel krijgen,maar als ik de reviews lees not dus...... |:(
Staar je daar niet blind op. De meeste reviewers zijn de klagers. In grootschalige vergelijkende onderzoeken scoort Delta juist heel goed.
Ik hoor van onze externe ict'er dat er in de afgelopen 10jaar nog geen grote storing is geweest met zijn Delta glas.
Wel de TV ( die coax Ziggo geleverd wordt ) maar zijn internetverbinding is 99% stabiel geweest.

Maar dat kan net als met Ziggo regionaal zijn natuurlijk, ik heb hier met Ziggo nooit last ondervonden, terwijl mijn kennissen in Breda en Den Haag toch regelmatig met vage dingen te kampen hebben.
Nog niet gehoord van storingen bij Delta, eigenlijk. Er zit wel een nadeel aan de manier waarop zij glas financieren, er zijn namelijk een paar partijen die per project mee kunnen betalen om daar voor een paar jaar een soort "exclusiefrecht" te kopen. Ook dekt de investering niet de volledige kosten, waardoor je nog losse lijnkosten moet betalen (of je koopt de glasvezel in een klap af, al weet ik niet of ze dat nog steeds doen).

Qua snelheid en stabiliteit zijn alle glasproviders eigenlijk ongeveer gelijk, het is vooral de upstream, peering en DNS-servers van de partijen die storingen veroorzaakt. Als je niet voor een budgetprovider gaat, is de kans dat je daar last van hebt minimaal. Ik zou persoonlijk bijvoorbeeld Online.nl schuwen, maar de andere providers die op hun netwerk actief zijn, zijn doorgaans prima.

Let wel dat als er al glas ligt, je ook niet hoeft te wachten op concurrentie de komende tijd. Nieuw glas komt vooral in wijken met veel rijke mensen (zie het dubbele netwerk van T-Mobile en KPN in de Randstad) en in gebieden waar nog geen glas ligt (buitengebied, soms wat steden).
Niet op glasvezel is toch geen alternatief, zelfs als het van Ziggo of Canal Digital komt
Lees die van de andere providers ook eens. Delta is volgens mij, ik ben klant op glasvezel, de beste provider die er is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.