ACM: aantal glasvezelverbindingen steeg afgelopen kwartaal meer dan ooit tevoren

Er zijn in het eerste kwartaal van 2023 zo'n 450 duizend nieuwe glasvezelverbindingen bij gekomen in Nederland. Dat is de grootste toename in één kwartaal tot dusver, maakt de Autoriteit Consument en Markt bekend in zijn Telecommonitor.

Momenteel hebben 6,14 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting tot aan de woning of tot aan de meterkast, terwijl dat er vorig kwartaal nog zo'n 5,7 miljoen waren, schrijft de ACM. 2,48 miljoen daarvan hebben ook een internetabonnement via glasvezel, wat er 80.000 meer zijn dan in het laatste kwartaal van 2022.

De ACM verwacht dat de hoeveelheid glasvezelabonnementen in korte tijd snel zal stijgen en dat binnen drie jaar 'vrijwel overal' in Nederland glasvezel is aangelegd. Door deze fikse groei in glasvezelaansluitingen, gecombineerd met het feit dat de glasvezelaansluitingen open zijn voor verschillende aanbieders, zijn er volgens de ACM geen extra maatregelen nodig om de concurrentie op de markt voor snel internet te stimuleren.

In de Telecommonitor schrijft de ACM verder dat het aantal breedbandinternetabonnementen via koper daalde met 7 duizend naar 1,99 miljoen, terwijl er net als vorig kwartaal 3,81 miljoen coaxabonnementen zijn. 72 procent van de huishoudens heeft een internetsnelheid van 100Mb/s of hoger, terwijl dat vorig kwartaal nog 56,2 procent was. 4,14 procent heeft snelheden van 1Gbit/s of meer. VodafoneZiggo is de grootste aanbieder van breedbandinternet met een marktaandeel van 40 tot 45 procent, gevolgd door KPN met 35 tot 40 procent.

Ook blijkt uit de cijfers van de ACM dat de hoeveelheid mensen met een vaste telefoonaansluiting blijft dalen. Ten opzichte van het vorige kwartaal zijn er 2,5 procent minder vaste aansluitingen en is er 25 procent minder via een vaste telefoon gebeld. Er is in totaal voor 1,16 miljard minuten getelefoneerd via een vaste verbinding en er waren 4,46 miljoen vaste aansluitingen. Ter vergelijking: in totaal zijn er 22 miljoen mobiele aansluitingen en is er voor 9,8 miljard minuten mobiel gebeld. Het aantal verstuurde sms'jes nam tot slot met vier procent af naar 522 miljoen.

ACM Telecommonitor Q1 2023ACM Telecommonitor Q1 2023ACM Telecommonitor Q1 2023

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

09-07-2023 • 10:59

114

Lees meer

Reacties (114)

114
114
71
4
0
24
Wijzig sortering
Op zich interessante grafieken.
Blijkbaar heeft Nederland sinds Q4 2022 10.000 huishoudens minder met een internetaansluiting? Dat voelt een beetje gek. :)

Ook grappig om te zien dat de groei van glasvezel voornamelijk uit het stukje DSL komt en in mindere mate uit kabelinternet. Ik snap op zich prima dat als je nu DSL hebt en je kan op glasvezel dat je dat zo doet. Mogelijk dat de provider het zelfs voor je bepaald in sommige gevallen? (ik zou niet weten of ik op mijn adres nog DSL kan krijgen nu KPN hier glasvezel heeft aangelegd)

Zou dit dan toch betekenen dat er best een boel mensen zijn die gewoon happy zijn met Ziggo en zoiets hebben van "Ik ben blij met wat ik heb, waarom zou ik wat anders nemen??". Uiteraard zien we op dit platform bovengemiddeld veel mensen die bijna principieel glasvezel willen hebben, maar even voor de grote getallen? Of zou dit alleen betekenen dat er harder wordt aangelegd in gebieden waar kabelinternet niet (goed) beschikbaar is?
Ook grappig om te zien dat de groei van glasvezel voornamelijk uit het stukje DSL komt en in mindere mate uit kabelinternet.
KPN is natuurlijk al even bezig om aktief DSL af te sluiten op plaatsen waar glas beschikbaar is. De volgende ronde is oktober, dan zijn er weer 10,000'en mensen minder op DSL. Die mensen moeten dan overstappen op glas. Of Ziggo als dat beschikbaar is.
Ik vermoed dat de grote gekte er wel af is en de doorsnee mens het verschil niet "voelt" tussen 50Mb op koper, op glas op via de kabel. Kortgeleden klapte hier de VDSL er een morgen uit, met 5G als hotspot verder gegaan en ik merkte als techneut amper verschil. Tuurlijk is 1Gb up- en down gaaf, maar mijn Mikrotik verraad me dat ik gemiddeld over de dag genomen op nagenoeg niks zit, en heel, heel af en toe piekt het naar 100Mb ('k heb bonded 200/60, wat praktisch 210/67 geworden is). Als je geen gebrek ervaart en het is stabiel, dan zou "prijs" de enige driver kunnen zijn om aan te draaien. @Andros meldt terecht dat de markt verzadigd is, klein beetje "nieuw" en veel vervangingsmarkt. Glasvezeluitrol zal nog wel de nodige bewegingen laten gebeuren, maar dan is het wel klaar denk ik.
Het zal je verbazen op hoeveel plekken VDSL nooit beschikbaar is gekomen. Met 8mbit kom je er niet meer tegenwoordig (hoogst beschikbare snelheid hier, in een flinke plaats, ADSL). Is inmiddels afgeschakeld omdat er al meer dan 10 jaar glas ligt. Wel zo verantwoord uiteraard (nodeloos stroomverbruik als er al glas ligt uiteraard).
Pleister op de wonde is iets wat "Long-Reach VDSL heet" wat al enige tijd beschikbaar is. Beperkte snelheden tot zo'n 4km uit de wijkkast/wijkcentrale, waarbij het "bonden" de dubbele "snelheid" oplevert. En uiteraard, je zal fijn achteraf wonen, dan is de kans op een fatsoenlijke xDSL snelheid - ook bonded - niet zo heel groot. Waar glas ligt, ga je uiteraard geen VDSL uitrollen, dat lijk me glashelder O-)
En het verbaast mij dat KPN op zoveel plekken een vergunning voor glasvezel krijgt zonder het buitengebied.

Waardoor je wel vaak glasvezel hebt, maar pech hebt als je iets verder weg woont.
Tuurlijk is 1Gb up- en down gaaf, maar mijn Mikrotik verraad me dat ik gemiddeld over de dag genomen op nagenoeg niks zit
Dat was ik toen er net glas lag, je hebt er zo lang op gewacht, dan neem je die 1000/1000 van KPN met half jaar leuke korting om het eens ervaren te hebben. Afgezien van de speedtests en een paar flinke Steam of PS4 day 1 downloads heb ik effectief niets aan die snelheid gehad. Nu 200/200 van Youfone (zelfde KPN netwerk en bijbehorende gateway settings, lekker makkelijke switch was dat), en wellicht duren die paar grote downloads per jaar nu een aantal minuten langer, maar betaal wel twee keer zo weinig voor mijn internet. Rest van de tijd verbruik bijna 0 in mijn gateway, zoals jouw Mikrotik verhaal.

Verschil met 100/100 is qua prijs nihil, maar als er een enorm goede deal zou komen zou ik ook dat nog overwegen.
Beetje offtopic maar na de prijsverhogingen heb ik ook een downgrade van 400/40 naar 100/30 gedaan. Geen verschil in dagelijks gebruik gemerkt hier, in huis van drie. Volgens mij zijn de ping-snelheden hetzelfde gebleven.
Het gaat niet alleen over de hoeveelheid. Maar 1gb uploaden erg snel is wel fijn (vind ik)

En ja ik snap dat veel mensen dat niet gebruiken. Maar ikke wel met enige regelmaat.
De markt is zo goed als verzadigd he, iedereen heeft internet. Je hebt enkel nog overstappers, kinderen die uit huis gaan, migranten etc die nieuwe aansluitingen vragen. Ook is er een kleine groep die toe komt met een uitgebreid mobiel pakket en al geen vaste verbinding meer neemt. Dus dat de markt iets krimpt is goed mogelijk.
happy zijn met Ziggo en zoiets hebben van "Ik ben blij met wat ik heb, waarom zou ik wat anders nemen
Nou ja, happy, blij.... Ziggo werkt en voldoet.
Ik heb op dit moment geen behoefte aan een snellere ping of een hoge uploadsnelheid en zie die behoefte ook niet veranderen in de toekomst.
Qua prijs zou het het overwegen waard zijn (zeker na de laatste 'inflatiecorrectie'), maar met Ziggo/Vodafone combikorting zijn er voor mij geen beschikbare providers die hetzelfde kunnen bieden voor minder.
Als KPN hier de glasvezelkabel had gelegd was de keuze om over te stappen misschien makkelijker geweest. Maar KPN is ook niet bepaald de goedkoopste.
En eerlijk gezegd is er ook een beetje sprake van overstapvrees. Nieuwe aansluitingen, nieuwe provider. Gedoe. Ik hoorde hier in de buurt regelmatig dat afspraken voor aansluitingen door aannemers en monteurs steeds verzet werden door drukte/onderbezetting.
Uiteraard zien we op dit platform bovengemiddeld veel mensen die bijna principieel glasvezel willen hebben, maar even voor de grote getallen?
Toen ik jaren geleden nog met een 100Mbit/s Ziggo abo snel dacht te zijn kreeg een familielid Gbit glasvezel. Dat was toen zo'n idioot groot verschil dat ik onmiddellijk overgestapt zou zijn als het bij mij beschikbaar zou komen.
Maar in al die jaren heeft Ziggo ook niet stil gezeten. Het grootste deel van hun netwerk is nu ook glas. Ik heb nu ook Gbit download.
Des tijds heeft Caiway hier, een gratis aansluiting naast de Caiway kabel kastje aangelegd.

Echter moest ik volgens mij, aansluiting en verzendkosten betalen, ondanks dat ik al kabel klant van ze was. Het gekke was dat nieuwe Caiway klanten, dit niet hoefden te betalen. :/

Abbonement kosten waren aan het begin ook nog iets hoger dan via de kabel, dus ben ik nog een tijdje op de kabel blijven hangen. Ben pas na anderhalf jaar overgestapt, omdat het toen wel gratis kon en het maandbedrag heel iets lager was.

[Reactie gewijzigd door Hexley op 23 juli 2024 23:13]

Naast wat je zelf noemt, ik hoor vaak dat men TV beter vindt bij Ziggo.
Ik dacht ook dat overstappen van DSL naar glas vaak makkelijker is, dat je gewoon bij dezelfde ISP kan blijven, of zelfs je abonnement niet eens hoeft te veranderen. En was t niet ook zo dat sommigen worden gedwongen over te stappen van DSL ivm uitfasering?
10.000 minder huishoudens met een internetaansluiting, maar datzelfde overzicht meldt dat er ruim 6000 meer abonnementen zijn. Rara.
Hier ligt sinds afgelopen november glasvezel maar vrijwel overal steekt het glasvezel nog uit de stoep omhoog. Blijkbaar is iedereen tevreden met waar hij/zij nu zit. Ik denk dat de hoge snelheden enkel bij tweakers leven, de rest boeit het niet.
ik was prima te vreden met mijn ziggo lijntje. Altijd up, rap zat... maar steeds duurder.
De enige reden waarom ik ben overgestapt is; glas is nu goedkoper.
Gebruik ik 1gb up en down? Nee, totaal niet.
Hier exact hetzelfde.
Goedkoper voor mijn gebruik. Het feit dat ik nu m’n eigen router direct op een mediaconverter heb is ook leuk meegenomen, maar dat was geen doorslaggevend iets
Nou er steken bij mij 8 kabels uit de grond voor het portiek. Niemand gaat het doen tot nu toe blijkbaar.
Komt ook zit in portiekflat 4 verdiepingen 8 voordeuren, hoe gaan ze dat doen. We hebben natuurlijk allemaal een meterkast maar geen contactdoos daar.
Lijkt me heeeel veel gedoe om dat aan te leggen, daarom steken ze ookal heel lang uit tussen de stoeptegels
Heb er weleens dichterbij naar gekeken, op elke kabel staat een huisnummer.

[Reactie gewijzigd door vinkjb op 23 juli 2024 23:13]

Nou er steken bij mij 8 kabels uit de grond voor het portiek. Niemand gaat het doen tot nu toe blijkbaar.
Komt ook zit in portiekflat 4 verdiepingen 8 voordeuren, hoe gaan ze dat doen. We hebben natuurlijk allemaal een meterkast maar geen contactdoos daar.
Geen probleem hoor. Ik woon 3 hoog in een appartementencomplex (18 woningen in totaal, 3 portieken, 6 woningen per portiek).

Bij ons hebben ze (in dit geval T-Mobile) het glasvezel langs de balkons omhoog geleid, en dan een gat geboord naar binnen toe.

Stopcontact moest inderdaad aanwezig zijn voor het modem (logisch), maar als die niet aanwezig was kon je voor € 70 euro die alsnog door de monteur van Guidion (de installerende partij) aan laten leggen. Heb ik niet nodig gehad, ik had al een stopcontact, want mijn Ziggo modem kwam daar ook al binnen.

Zijn dus prima oplossingen voor, ook in hoogbouw/appartementen. Een en ander zal ongetwijfeld wel afhangen van de installerende partij (in mijn geval dus Guidion), welke diensten/opties zij aanbieden.

Enige wat ze nog moeten doen is de glasvezel op de balkons netjes in een gootje wegwerken, daar maken ze nog een nieuwe afspraak voor gaf de monteur afgelopen maandag (toen het aangesloten werd) aan.
Bij ons hebben ze (in dit geval T-Mobile) het glasvezel langs de balkons omhoog geleid, en dan een gat geboord naar binnen toe.
Lekkere MacGuyver oplossing. Zoiets zou ik dus absoluut nooit accepteren.

Je gaat me niet vertellen dat het niet mogelijk was om de kabelbundel centraal binnen te leiden en vervolgens langs dezelfde baan als bijv. bestaande coax aansluitingen omhoog te brengen. Of wel?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 23:13]

Nee, helaas niet. Dit omdat enkele (3 van de 18) woningen, waaronder die direct onder mij, eigendom zijn van een regionale huisjesmelker, die er arbeidsmigranten in stopt. Die wilde niet meewerken, want hij vond glasvezel maar flauwekul, en dat hadden de bewoners toch niet nodig volgens hem. Dat heeft hij ook per brief naar de VVE verstuurd.

Eigenlijk wilde hij ook niet meewerken dat de monteurs op die balkons kwamen (met hetzelfde argument), maar na veel drukken wilde hij dat 'met tegenzin' wel toestaan.

Daarom was dit de enige realistische optie, het alternatief was helemaal géén glasvezel, en dat zagen diverse bewoners (inclusief mezelf) ook weer niet zitten. Dan is dit weliswaar niet ideaal, maargoed, beter dan geen glasvezel kunnen krijgen.

Helemaal ideaal zou het zijn als individuele bewoners/eigenaren (van in dit geval dus 3 woningen) wettelijk gezien dit niet in hun eentje kunnen tegenhouden voor een heel appartementencomplex. Normaal gesproken hebben die geen meerderheid uiteraard, maar ja, als hij alsnog niet mee wil werken kan er niks aangelegd worden via de 'normale' plaatsing, dan moet het dus via dit soort trucs.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 23:13]

Aanleg van glasvezelnetwerken valt onder de Telecommunicatiewet. VvEs en medeeigenaren zijn onder deze wet verplicht de aanleg en opruiming van zulke netwerken te gedogen, mits dat plaats vindt op de minst bezwarende wijze.
Moet daarbij bijv. de kabelbundel door een privé-gedeelte lopen zoals via een meterkastkolom omhoog, dan zullen de eigenaren dat moeten gedogen. Weigeren individuele eigenaren dat, dan is het aan de aanlegger om e.e.a. af te dwingen via de Telecommunicatiewet; niet aan de VvE.

Enige punt waar individuele eigenaren dwars kunnen gaan liggen is bij het aangaan van de collectie overeenkomst voor het aanleggen van glasvezel binnen het complex. Echter gaan dat soort zaken binnen VvEs doorgaans middels stemming en is hierbij geen unanieme stem nodig. Er zal dan een meerderheid tegen moeten zijn om bij voorbaat de stekker al uit het hele plan te trekken.

Zodra de aanleg an sich goedgekeurd is door de VvE kunnen individuele eigenaren dit niet meer tegenhouden.

Zie o.a. https://rijssenbeek.nl/ke...n-appartementencomplexen/ voor een referentie.


Ik zou als VvE eens contact op gaan nemen met een advocaat en daarna gaan regelen dat alles degelijk aangesloten wordt en daarna de evt. kosten gaan verhalen op de dwarsliggende huisjesmelker. Primair heeft hier de aanlegger haar plicht verzaakt.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 23:13]

Je vergeet dat er een heel groot verschil zit tussen recht hebben en recht krijgen.

Niemand gaat ruzie zoeken met een over rijke huisjesmelker die je leven zuur kan maken. Daarnaast gaat niemand geld stoppen in een rechtzaak je verliest altijd.
Zo'n huisjesmelker wil de goedkoopste oplossing. Als iemand dit juridisch naar hem stuurt dan zal hij wel meewerken. Immers kost een rechtszaak hem ook geld. Of hij moet het risico willen lopen.
Valt nog te bezien, eigenlijk.

Als het klopt dat die huisjesmelker arbeidsmgiranten in die appartementen stopt, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat 'ie daarbinnen geen pottekijkers wil hebben, omdat dan bjiv. zou blijken dat er zware overtredingen plaats vinden mbt bijv. vloerruimte of beschikbare faciliteiten per daadwerkelijke inwoner.
Hier zijn strenge normen voor en je kunt als verhuurder het aardig met de staat aan de stok krijgen als je je daar niet aan blijkt te houden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 23:13]

Ben ook heel erg benieuwd wat er in de splitsingsakte van de VVE staat, wie weet is verhuur beperkt.
Ook dat speelt, inderdaad. Volgens mij is het bij mijn VVE zo dat onderverhuur slechts onder beperkte omstandigheden toegestaan is. Bijv. als de bewoner zelf langere tijd afwezig is. (Denk aan tijdelijk werken in het buitenland.) Maar ook dan moet er alsnog per geval goedkeuring gevraagd worden a/h bestuur, waarbij informatie over de huurder in kwestie voorgelegd moet worden zodat men kan zien wat voor persoon er komt te wonen.

Als je zomaar een huisjesmelker kunt hebben in een koop-appartementencomplex die er naar eigen dunken arbeidsmigranten ophokt, dan heb je als VVE echt iets niet goed gedaan met het opstellen van voorschriften in de splitsingsakte.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 23:13]

Die huisjesmelker is lid van de VvE en eigenaar van een klein aantal van de apartmenten; maar niet eigenaar van de apartementen van de rest van de bewoners. Dus hoe wou hij hen het leven zuur gaan maken?
Contra-stemmen uit blijven geven bij ledenvergaderingen?
Meerderheid telt; dus veel succes. Dat gaat niet lukken.

Weigeren de servicekosten te betalen?
Incassobureau er op zetten.

etc.

Plus; dat werkt natuurlijk net zo hard twee kanten op en als deze persoon aan illegale onderverhuur doet is het een kwestie van tijd totdat één van de andere bewoners hem er bij lapt bij de gemeente. Hij heeft de gratie van de medebewoners harder nodig dan andersom.


En wat betreft je recht hebben en krijgen:
De andere bewoners hebben niet een probleem met de melker, maar met de aanlegger van de kabel. Deze had van wettelijke voorzieningen gebruik moeten maken om de kabels op de normale manier aan te leggen. Dit is dus feitelijk een geval non-conformiteit en niet nakomen van contract van de aanlegger.

Dikke kans als je direct met de kabelaar zelf contact op neemt, ze dit al in orde gaan maken.
Die kabels worden namelijk allemaal aangelegd door onderaannemers van onderaannemers van .. etc. en die nemen het niet zo nauw met de nette afwerking of de regeltjes.

Bij mij was het ook lik-me-vestje toen de glasvezelbundel binnen kwam en naar boven door moest. De persoon die uiteindelijk een paar weken later de terminal is komen installeren -- en wel van de kabelaar zelf was -- heeft bij mij toen de kabelafwerking netjes gemaakt. Daarvoor kregen zij vanuit de kabelaar al het aanvullende materiaal al standaard mee, want het was bekend dat er vaak met de Franse slag gedaan werd door het andere bedrijf.

Gaten tussen verdiepingsvloeren die in meterkast vloer en plafond geboord worden om de kabel door te leiden moeten bijv. met speciale brandvertragende/brandwerende kit rondom de doorgeleidde kabel afgedicht worden. (Voorschrift brandveiligheid.) Gebeurt vanuit de aanlegger eigenlijk praktisch nooit, en de monteur van de kabelaar zelf had dus gewoon een kitspuit met die troep bij.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 23:13]

je hebt recht van overpad (ook wel "ladderrecht" genoemd) in de meterkasten en omliggende werkzaamheden voor utiliteit. dus die melker heeft geen poot om te staan om het tegen te houden. dat er illigale zaken in die woningen plaatsvind is geen geldige reden.

even opgezocht: ladderrecht is gewoon beschreven in de wetgeving onder artikel 5:56 BW.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 23:13]

Ladderrecht heb je idd ook nog.
Om het compleet te maken: de verwijzing naar 5:56 BW

Vraag is alleen of de aanleg van een nieuwe glasvezelkabel naar een pand / onroerende zaak, daar ook onder valt. Aangezien het artikel letterlijk stelt "werkzaamheden ten behoeve van" zou ik denken van wel. Die stelling sluit het niet uit.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 23:13]

glasvezel valt onder zelfde paraplu als de ptt of coax lijn. dat de regels gemaalkt zijn voordat glasvezel echt bestond staat daar los van.
Het kan worden tegengehouden omdat het geen renovatie betreft.
De precieze situatie weet ik bij jou niet. Maar vaak heb je een soort recht van overpad via de meterkasten van je buren. Staat in de splitsing acte.
Dat gebeurd als er 1 bewoner weigert tot toegang, daar mag dan de hele flat die het wel wil voor bloeden...

Via de meterkasten kan het prima naar boven, maar deze oude lui willen niet dat er een dun keurig afgewerkt draad doorheen loopt, die vinden dat allemaal maar onzin.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 23:13]

Nee hoor. Want ze moeten dus gewoon meewerken.
Wettelijke verplichting.
Zoiets wordt massaal in andere landen gewoonweg geaccepteerd. Kijk maar naar Spanje. In NL is het mierenneukerij dat het allemaal verstopt moet worden enz...

Echt typisch NL. Als het minder verstopt is kan je het ook makkelijker onderhouden en hoef je geen straten en grond open te maken. Het zou bijvoorbeeld in Amsterdam door de lucht kunnen sommige kabels via de tram kabels boven en via gebouw naar gebouw. We moeten die inflexibel houding loslaten en meer pragmatisch en praktisch dingen oppakken en dingen tegen elkaar opwegen.
Zodat kabels door weer en wind beschadigd kunnen raken?
Door ongedierte aangevreten kunnen worden?
etc. ?

Heb je al eens gekeken naar de situatie met bijv. bovengrondse stroomkabels in België en wat dat geintje uiteindelijk in onderhoud en uitval betekent? Vraag het eens aan een paar Vlaamse mede-Tweakers, zou ik zeggen. Kunnen je vast haarfijn uitleggen hoe 'fijn' die bovengrondse zooi is...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 23:13]

Zodat kabels door weer en wind beschadigd kunnen raken?
Niet van toepassing. In Nederland komt het vanuit de grond langs de gevel in een dier- en weerwerende kabelgoot.

De NIMBY-factor is groot bij sommige mensen. Ik ben blij dat ik ergens zonder VvE woon en waar het nodig noch gewenst is, want dit gezeur wil je echt niet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 23:13]

Je weet toch wel dat ondergrondse infra een enorme upgrade is tov die derde wereld bovengrondse en zichtbare infra.
Het hangt ook af van het soort land. In aardbevingsgevoellige landen doet men veel bovengronds omdat het flexibeler is en makkelijker te rapareren. In landen als Nederland is dat niet aan de orde en is onder de grond juist veiliger.
Kabels die aan de buitenkant over het gebouw heen lopen heb je bij appartementen wel vaker. Bij mij loopt de Ziggo kabel ook in een kabelgoot over het gebouw. Want toen mijn appartementencomplex in 1970 werd gebouwd, was televisie nog via een antenne op het dak.
En eind van dit jaar gaat KPN zijn glasvezelkabel door dezelfde kabelgoot heen leggen.
Is niet nodig, zou ook gewoon via de meterkast kunnen. Maar ze willen graag in de woonkamer uitkomen want dan is het qua kabels in het huis een kleinere verandering. Had het zelf liever in de meterkast gehad.
Rare keuze, in de woonkamer was voor coax logisch maar voor een internetaansluiting slaat dat nergens op.
Veel mensen verwachten een doosje dat wifi uit zendt en klaar. Dan is het beter dat dat doosje in de ruimte staat waar ze het gebruiken toch?
Veel mensen verwachten een doosje dat wifi uit zendt en klaar. Dan is het beter dat dat doosje in de ruimte staat waar ze het gebruiken toch?
In een apartementencomplex is het vaak zo dat de meterkast 'halverwege' het apartement ligt - zeker bij modernere complexen met centraal inpandige gangen en trappen ipv gallerijen of aanliggende trapkolom.

Als je in zo'n pand een wifi router in of naast de meterkast neerzet, heb je in negen van de tien gevallen gewoon in één keer het hele apartement van bereik voorzien. Beter dan dat je met wifi repeaters moet gaan morrelen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 23:13]

Ik heb een huurhuisje dus da's niet helemaal te vergelijken maar ik heb met m'n UDM nu in de woonkamer (ook de glasvezel naast de COAX trouwens) op zowel de beneden- als de bovenverdieping prima bereik. Had die zooi zelf liever in de meterkast gehad in ieder geval, was het bereik ook in de woonkamer ook goed genoeg geweest maar had ik de stopcontacten naast de bank vrij gehad. En ik heb er al niet zo veel (oud huis, 1948).
Wat ik er ooit van begrepen heb, is dat als 1 huishouden een aansluiting neemt het bij alle andere buren ook aangelegd wordt. Nu wil ik die modem niet in de meterkast want dan kan ik alleen maar draadloos mijn pc staat ergens anders en huidige modem staat op me pc omdat daar ook de huidige aansluiting zit.
Overigens ook Tmobile
Maargoed zover is het nooit gekomen tot nu toe.
Toch lijkt dat maar beperkt waar. Hier ligt het glas achter het appartementsgebouw al maanden klaar (Open Dutch Viber), maar gebeurt er verder niets meer. De VvE doet er niets mee, aangezien er bij een inventarisatie onvoldoende animo was van de leden.

Naar verluidt gaat KPN ook nog glas aanleggen hier. Die kijken vervolgens niet naar het percentage, maar sluiten eenieder aan die interesse heeft (mogelijk vanuit een wettelijke verplichting, geen idee). De grote vraag is wel wanneer dat gaat gebeuren.
Naar verluidt gaat KPN ook nog glas aanleggen hier. Die kijken vervolgens niet naar het percentage, maar sluiten eenieder aan die interesse heeft (mogelijk vanuit een wettelijke verplichting, geen idee).
Vooralsnog wil KPN hier alleen aansluiten als er een bepaald percentage aan bewoners interesse heeft. Ik heb al meerdere malen een haalbaarheidsonderzoek aangevraagd, en deze werd elke keer direct afgeschoten omdat ik geen percentages kon neerleggen.
Maar is dat voor een appartementengebouw, of voor een buurt? De buurt krijgt het al wat ik begrepen heb.

Overigens, de bekabeling hier is uit de jaren 60 en serieus aan vervanging toe ondertussen (inpandig). Door administratieve fouten al eens 3 weken geen internet gehad (ADSL) en door een fout in de wijkcentrale 30 Volt op de lijn waardoor diverse apparaten doorgebrand waren (beide gevallen zijn weken tot maanden aan voorafgegaan van meldingen van mijn kant dat de verbinding niet goed was).

Van ellende maar gekozen voor Ziggo, hetgeen ook geen pretje is.
Stopcontact leggen ze alleen aan in meterkast, niet als je AOP ergens anders wordt geplaatst.
Ik hoop dat ze dat bij ons ook gaan doen, de VvE was tegen de aanleg langs de huidige koper lijn omdat die bij iedereen door de slaapkamer loopt met zo'n lelijk gootje (niet bij mij, ik zit op de bovenste verdieping). Als die buiten langs loopt zullen ze er waarschijnlijk niet tegen zijn.
Heb begrepen dat in appartementencomplexen iedereen in huis een aansluiting krijgt, of je er verder gebruik van wil maken is een ander verhaal.
Ik weet van een wijk in een grote gemeente dat daar de kabels al twee jaar uit de grond steken.
Klopt, zelf zit ik in Rotte4rdam, als 1 huishouden t-mobile glasvezel neem krijgt iedereen in dat portiek de aansluiting. Je kan dan later of niet overstappen zeg maar, maar dan heb je hem vast.
Als je ergens makkelijk een contactdoos kunt aanleggen is het wel in de meterkast....
Och, bij mij was de VvE te laat met doorgeven dat ze toestemming gaven toen de aanleg in de wijk plaatsvond (dat was 3 jaar geleden, VvE is praktisch gezien een woningcooperatie dus traag). Er ligt nu een verdeeldoos 3 meter onder mijn balkon, over 200 dagen word xDSL afgesloten en niemand, noch de VvE, noch KPN-Netwerken, noch VolkersWessels Telecom de aanlegger, weet of er dit jaar nog iets gaat gebeuren want het is nog niet ingepland en druk. Dus straks weer naar Ziggo vrees ik.
Wat ook leuk is, is dat KPN-Netwerken beweert dat mijn onderburen nog toestemming moeten geven. Dat is sowieso niet nodig (want moderne vorm van ladderrecht, gaat via gevel), en bovendien heb ik die niet want ik ben de onderste woning...
een glasvezelaansluiting tot aan de woning of tot aan de meterkast,
Een rol glasvezel tot de woning, maar niet in de woning aangekomen, lijkt me geen aansluiting. Met een rol glasvezel in de openbare weg heb je hooguit als klant een hogere kans op een aansluiting. Als er drinkwaterleidingen of rioolbuizen langs of tot een woning lopen dan noemen we dat ook geen aansluitingen, juist omdat het verschil nogal uit maakt.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 juli 2024 23:13]

Yep en toch telt een 'bijna aansluiting' mee.
Als KPN een netwerk overneemt betaalt het voor een HAS (in huis) net zoveel als voor een lusje in de oprit.
Erg vreemd, maar een potentiële aansluiting schijnt dus 'volwaardig' te zijn voor een kabelaar.
een potentiële aansluiting schijnt dus 'volwaardig' te zijn voor een kabelaar
Niet voor de kabelaar. De Autoriteit Consument en Markt.
En voor gemeentes die hele wijken 'aansluiten' lijkt het ook puur om een quota te gaan.

En dat is net zo'n flauwekul als toen er gezegd werd dat er genoeg concurrentie is op de markt omdat je naast Ziggo ten slotte ook kan kiezen voor alle aanbieders die op koper leveren.
Waar het op neer komt is dat ze mooie cijfertjes kunnen presenteren.
Volwaardig ook voor de kabelaar... :z
Ik heb overnamestukken gezien waarin KPN 0 (prijs)onderscheid maakt tussen wel of niet volledig bekabeld. Voor een potentiële betalen ze dus exact hetzelfde bedrag, waarom is mij een raadsel.
Zolang ze de consument laten betalen voor de aansluiting naar binnen zie ik het probleem voor KPN niet.
Maar misschien was ik niet duidelijk. Wat de kabelaars doen is niet waar het hier over gaat.
Het punt is dat er consequenties hangen aan de conclusies van de ACM en die conclusies zijn dom omdat die enkel kijken of er een kabel ligt die potentieel internet zou kunnen leveren en verder totaal niet of dat überhaupt wel gunstig of geschikt is voor de consument.
De financiele waarde lijkt me geen redelijk uitgangspunt om een kabel slechts aangelegd is tot de woning een aansluiting te noemen. Een aansluiting is geen eenheid dat toe of af neemt als er verschillen in financiele waarde ontstaan tussen een echte aansluiting of glas dat ergens in de straat ligt. Van de overheid mag duidelijk verwacht worden dat basisgetallen vergelijkbaar zijn.
Wat ik van de opzichter van de graafploeg die hier kortgeleden bezig was begreep, is dat het aanleggen voor het huis momenteel belangrijker is dan de aansluiting in de woning leggen. Reden? Er wordt zo driftig gegraven in NL dat de providers "handdoekje leggen" in plaats van aansluiten. Mijn aansluiting ligt ook voor mijn voordeur sinds een paar weken, maar het werkend maken duurt nog zeker 6-8 maanden is me verzekerd.
Je bedoelt als X al een glasvezelkabel heeft aangelegd dat dan de kans klein is dat Y dat ook mag doen?
Zeker niet, dat mag niet van ACM, dat mag een gemeente (gelukkig) niet weigeren. Maar de gemeente vindt er wel iets van als een straat te kort na elkaar opengaat. Een tweede partij staat daarmee simpelweg op achterstand. Partij 1 is hier aan het graven, nadat ze begonnen waren hebben partij 2 & 3 aan de gemeente gemeld dat ook zij willen aanleggen. Maar die komen als partij 1 allang is aangesloten. Een klant verleiden van kabel naar glas, of van VDSL naar glas is makkelijker dan van glas naar glas vermoed ik. Daarnaast zit ik bij provider 1 een jaar vast aan hun glas, voordat een overstap kan. Da's gewoon lastiger voor een 2e of 3e partij.

Toevoeging: Ik heb me wel voorgenomen om met elke nieuwe glasvezelboer in zee te gaan. Heb ik op termijn drie vezels (en FTU's ) in het huis liggen, dan heb ik wat te kiezen en uit te spelen. Althans, dat is de theorie.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 23:13]

Ik wacht al 2 jaar….(Glaspoort)
Dan zou je geluk hebben. Heeft hier in Zeist voor mij ruim een jaar geduurd. En groot deel wacht na 2 jaar nog steeds op aansluiten!
Momenteel sluit Delta hier in de regio een hoop aan. Dus ik herken dit wel iig hier in de buurt.
Hier ook herkenbaar. Bij ons is T-Mobile in maart dit jaar begonnen met de aanleg van glasvezel voor alle ongeveer 40.000 woningen, dat zou per 1 augustus klaar moeten zijn. Ik ben zelf afgelopen maandag aangesloten. Gisteren ook mijn Ziggo-verbinding opgezegd om die reden.

Ik hoor dat ze in de hele regio (westelijke helft van Noord-Brabant) in krankzinnig hoog tempo aan het aanleggen zijn op dit moment.

En volgend jaar komt KPN hier ook nog eens een tweede glasvezel aanleggen in de stad, hoewel dit wel op kleinere schaal gebeurt dan T-Mobile het doet volgens mij.

Het beeld wat ACM ziet lijkt dus wel te kloppen, gebaseerd op eigen waarnemingen en wat ik zo al van de mensen uit deze regio hoor.
Is het niet zo, dat waar T-Mobile het aanlegt, KPN dat niet doet, en andersom?

Overigens, @Kevinkrikhaar, het eerste jaar hebben de aansluiters van glasvezel een monopolie op wie er als provider een abonnement mag aanbieden.
Is het niet zo, dat waar T-Mobile het aanlegt, KPN dat niet doet, en andersom?
Nee, was het maar waar. Soms liggen er wel drie glasvezelkabels, van drie verschillende aanbieders, letterlijk naast elkaar. Maar moet de straat wel 3x open en weer dicht, met alle overlast van dien.

Stond laatst nog een artikel op Omroep Brabant:
In Brabant komen steeds meer glasvezelkabels in de grond te zitten en dat zorgt voor ergernis. Bij inwoners waar de straat soms meerdere keren open moet, en bij gemeenten die het niet lukt om afspraken met de kabelboeren te maken. Gevolg: meerdere, identieke kabels naast elkaar. In Breda willen ze meer bevoegdheden van Den Haag: “De vrije markt gaat voor winst in plaats van samenwerking.”

Het probleem wordt de komende tijd groter. Inmiddels zijn in Brabant meer dan 20 verschillende bedrijven actief, en staan er voor de komende maanden overal in de provincie werkzaamheden gepland. Ook op plekken waar al een kabel ligt.

In Den Bosch zijn op dit moment al negen verschillende aanbieders actief, in Meierijstad zijn dat er zeven. Waalwijk en Maashorst hebben te maken met zes verschillende partijen. In Woensdrecht liggen in meerdere straten de kabels van drie bedrijven naast elkaar, binnenkort gaat ook in Moerdijk de straat al voor de derde keer open.
Zie voor meer info: Wildgroei aan glasvezelkabels in de grond, straat moet soms drie keer open.
Yep, er zijn meer plaatsen waar mensen bij de derde keer graven glazig staan te kijken :+
Gemeente Hogeland 23 mei 2023:
Een extra aanbieder op sommige plekken betekent meer keuze voor inwoners. “We vinden het alleen niet ideaal dat de stoep hiervoor op sommige plekken voor de derde keer open moet. Elke keer dat je dit doet wordt de openbare ruimte slechter. Om dit zo minimaal mogelijk te houden gaan we hier afspraken over maken. De gemeente gaat dit moment ook gebruiken om na de aanleg alle delen in de weg die al slecht waren op te knappen”, vertelt wethouder Stefan van Keijzerswaard.

De kabelaar moet stoepen - en alles in de openbare ruimte - in dezelfde staat terugbrengen als het was. Daar controleert de gemeente op. “Aangezien de kabelaars niet bereid zijn om hun netwerken gecombineerd aan te leggen, kunnen we niet anders dan de Telecommunicatiewet volgen en toestaan dat de aanbieder zijn eigen netwerk aanlegt. Het voordeel voor inwoners is wel dat er een netwerk bij komt waar veel aanbieders gebruik van maken. Dus er is straks veel extra keuze aan providers.”
Meestal sneuvelen er terloops boomwortels ...
De gemeente gaat dit moment ook gebruiken om na de aanleg alle delen in de weg die al slecht waren op te knappen.
Dus er is straks veel extra keuze aan providers.
Dan heb je een goede gemeente.
In mijn wijk hebben ze er de stoeptegels gewoon terug in gegooid met struikelende mensen als gevolg. En pas een week of twee later werd er een berg zand/grind overheen gegooid voor de voegen. Maar daar werd ook niets mee gedaan zodat nu het meeste langs de stoepranden ligt of in de regenwaterafvoer verdwenen is.
En dat is na 1 keer.

Het hele gebeuren komt over als 'er ligt glasvezel in de wijk, dus we hebben onze plicht gedaan'.
Ik kan me ook herinneren dat er jaren terug bij een onderzoek naar animo voor glasvezelabonnementen 50% bereid moest zijn over te stappen wilden ze het aanleggen, wat dus niet gehaald werd. Vorig jaar is dat (met een andere kabelaar) teruggeschroefd naar 30%. En zelfs dat hebben ze niet gehaald maar alsnog aangelegd.
En dat ze die percentages niet haalden ligt voor het grootste gedeelte aan de keuze in providers en de prijzen van de abonnementen waar men voor overstap uit kon kiezen.
Er is helemaal niet gekeken of geluisterd naar de inwoners. Er moest gewoon glasvezel komen.
Hier was meer als 85% animo niet genoeg voor Delta. Gelukkig heeft kabel Veendam het stokje overgenomen.
“De vrije markt gaat voor winst in plaats van samenwerking.”
Er lopen ook geen 3 rioleringen of 4 waterleidingen in de straat vanwege "marktwerking", maar dit is wat de regering wel ooit voor ogen had toe de marktwerking nog gouden bergen beloofden. Ook ACM had ergens bedacht dat je minstens één glasvezel zou moeten willen hebben (pag 3/36, bovenaan bij punt 1):
De ACM acht het daarom van groot belang dat alle huishoudens in
Nederland in de nabije toekomst de beschikking krijgen over minimaal één glasvezelaansluiting,
naast de veelal reeds aanwezige kabelaansluiting, om de concurrentie op de Nederlandse
telecommarkt op lange termijn optimaal te kunnen waarborgen.
Je reinste kapitaalvernietiging in mijn optiek en ik geef de gemeente Breda dan ook groot gelijk. Eén glasvezel is genoeg, maar zorg dan wel dat alle potentiële aanbieders verplicht toegang krijgen. Desnoods na 2 of 3 jaar als de aanleg terugverdiend is.
Ooit was er Regefibre, maar dat ging toen naar KPN... Dat samenwerkingsplatform is maar in beperkte delen gelegd, maar zou open zijn voor aanbieders.
Riool is dan ook geen markt maar een kwestie van de staat.

Ik zou toch willen ijveren voor minstens 2 snelle verbindingen per woning. Je merkt bij ziggo dat de prijzen opeens omlaag kunnen wanneer glasvezel in je wijk wordt aangelegd. Drie aanbieders zou ideaal zijn. En het is privaat geld dus het zal mij jeuken wanneer ze 6 glasvezels aanbieden. Betere samenwerking zou wel tof zijn. Delta is hier nu bezig maar ik voel aan mijn water dat kpn volgend jaar ook gaat beginnen want ze kunnen nu alleen 8mbit adsl aanbieden.
Dit zijn wel uitzonderingen. Glasvezel uitrollen is heel duur, als je dat doet waar al glasvezel ligt wordt de kans kleiner dat er ook gebruik gemaakt gaat worden van de verbinding. Het heeft daarom meestal niet de voorkeur.
Hier idem, zowel T-Mobile als KPN hebben beide vlak achter elkaar een eigen kabel aangelegd. Alleen jammer dat KPN er een eeuwigheid over doet om de boel eens naar binnen te brengen, T-Mobile doet dat op zijn beurt alleen als je ook een abonnement aansluit. Dus voorlopig kijken we maar tegen die losse sprieten aan.
Mijn waarneming in combinatie met een hoop mensen in Groningen (topic Delta/ViberQ) is dat met name Delta in een krankzinnig hoog tempo aanlegt, maar helaas te vaak slechts tot aan de gevel. Inmiddels zijn er mensen die hun Delta abo weer opzeggen na meer dan een jaar gewacht te hebben. En dit soort incomplete aansluitingen tellen dus mee met de totalen van de ACM :z
Ook ViberQ maakt er een rommeltje van...

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 23 juli 2024 23:13]

Kortom ik bof, met alleen nog maar T-Mobile die met steun van het stadsbestuur aan een leugenachtige verkoopcampagne bezig is in mijn wijk.
KPN heeft hier beg dit jaar de grond open getrokken, overal zie je orange sprietjes glasvezel uit de grond steken. . 4 maanden geleden hebben ze de kabel naar de meterkast gebracht , niet bestaanden doorvoor buizen gebruikt , Nee de boor er in met als gevolg een flink gat in het midden van de meterkast.
Zo ook heb ik een bovenbuur waar de glasvezel door getrokken moest worden door de meterkast.
Vorig jaar hebben ze ivbm brand een witte pasta in en rond buizen gesmeerd .
Ook hier weer het zelfde, er was een bestaande buis naar de bovenbuur, maar nee de boor er in met als gevolg een stuk uit het plafond.
Ik heb dit gemeld bij gemeente, en verhuurder, en KPN, KPN Sorry onze excuses er komt iemand kijken, kunt u wel foto matariaal mailen ? maanden verder niets meer vernomen, nee we zijn druk en er komt iemand kijken.
Zo staat er hier achter een winkelpand met 3 etage vanaf de begane grond (garagebox ) loopt er een open orange glasdraadje aan de buiten kant naar de 2e verdieping , Dus deze glasvezel hangt daar open langs de muur naar boven, en niet een in een kabel gootje of buis..
Dan nog maar te zwijgen hoe de stoep tegels, en wat ze hier allemaal hebben opengetrokken, weer opnieuw bestraat is, tegels 60X80 liggen schots en scheef, verzakingen.
Wat ik echt bizar vindt is die kabel die bij die winkel aan de buitenkant naar boven loopt.
Bizar hoe ze het hier in razend tempo hebben aangelegd,.
Dan nog de aanbiedingen voor glas, de voordelen, u kunt nog sneller streamen, downloaden, bla bla bla
Post aan de bewoners van (straat nr xx) met weer een aanbieding.
Ik heb hier nu ruim 4 jaar alleen een Ziggo internet 100/10 Mbit en Hola VPN wat perfect werkt.
Voorbeeld, zo heb ik dus afgelopen weekend weer kunnen genieten van de formule F1 , waar ik anders bij ziggo een tv abo moet nemen, en daarnaast ook nog extra moet betalen voor ISPN sport abo
Als je het zo berekend, kost een pakket internet, tv, telefoon je een bulk aan geld , zijn toch de maandelijkse kosten 12x 65 euro = 780 Euro plus misschien kosten voor een vpn en je belkosten bij komen., betaal nu 47 Euro pm voor 100/10 en 2,95 pm voor Hola
Kan het nog goedkoper ??
Ik zag 2 weken terug een grote rol kabels in de wijk staan waar Eurofiber op stond. Nu is ie in geen velden of wegen te bekennen en de straat is nergens opengebroken. Ik bewaar mijn back ups nu alleen in de cloud en daar is de upload van Ziggo nu niet snel genoeg voor mij. Ik ben toe aan glasvezel internet.
eurofiber is overwegend zakelijk glas vezel. Die zul je niet zo snel bij jou in de straat zien
Denk dat ze de kabel even ergens moesten parkeren. :)
Aha dat verklaart een hoop. In de omliggende straten zijn er wel wat kleine bedrijven. Ze hadden de rol dus inderdaad voor even geparkeerd.
Bij ons in Hoorn zijn ODF en KPN semi-gelijk met aanleggen. Maar don't worry, als ze bij jullie aan de gang gaan zal je platgebombardeerd worden met reclameuitingen...
Ben blij dat KPN hier glasvezel heeft getrokken, kan ik eindelijk een keer van Ziggo af. Ben wel blij met de keuzevrijheid die ik heb gekregen. Het verschil tussen glasvezel en kabel is gigantisch; waar ik bij Ziggo 12-15ms ping en 3 ms Jitter had (google.com), heb ik bij KPN 4-5 ms en 1 ms Jitter. En dan nog maar te zwijgen over de upload verbetering.
De gouden tijden van Ziggo zijn inderdaad voorbij. Te lang geld liggen harken i.p.v. het netwerk sneller te upgraden.
KPN glasvezel is inderdaad superieur. Sneller ga je het niet krijgen.
Dat is ook te merken in onze buurt. Werkzaamheden van Open Dutch Fiber zijn al in gang en KPN heeft ook aangekondigd glasvezel aan te leggen. Als dat doorgaat hebben we twee glasvezelaansluitingen :P
Met de recente prijsverhoging van Ziggo heb ik opgezegd en ben naar KPN gegaan. Daar op glasvezel 1 Gbit ipv 350 Mbit nu. Met hetzelfde aanbod op TV, 4Sims telefoon waarvan 2 onbeperkt mobiel internet en Netflix meerekenend scheelt dat bij ons het eerste jaar door korting 550 euro en de volgende jaren ongeveer 350.

Ik denk dat er meer zijn het afgelopen half jaar die daardoor elders zijn gaan kijken.

[Reactie gewijzigd door Jwaikens op 23 juli 2024 23:13]

Ik denk dat zo'n plotselinge toename van glasvezelaansluitingen hoofdzakelijk ermee te maken heeft met de daadwerkelijke realisering ervan. Als ze b.v. hier in mijn woonplaats ermee gaan starten dan zal je ook denkelijk opeens een stijging van het aantal aansluitingen gaan zien.

Dan nog wat dat laatste stukje betreft qua vaste telefoonaansluitingen denk ik dat de vegelijking met mobiele telefoon niet helemaal op gaat qua aantallen. Een vaste aansluiting kan alleen per huis of appartement terwijl mobiele aansluitingen daar niet van afhankelijk zijn. Per huis of appartement kan je meerdere mobiele aansluitingen hebben dus je kan dat niet 1 op 1 vergelijken.

En ergens vind ik een aantal van 4,46 miljoen vaste aansluitingen vooral in deze tijd nog best wel veel. Althans als ik zo om mij heen kijk dan ken ik eigenlijk bijna niemand meer zonder een mobieltje. En nee zelfs oude mensen van tegenwoordig hebben bijna allemaal wel een mobieltje.
Inderdaad herkenbaar, straatje open en weer dicht en 3 weken later straatje open en weer dicht. Communicatie tussen de kabelexploitanten is verre van goed.
Volgens mij wordt dat bewust zo gedaan. Makkelijker met je eigen planning en duidelijker met aansprakelijkheid.
Anoniem: 1810558 @mcmd9 juli 2023 13:10
Idd dat is zo, vroeger was dat zo dat er verschillende bezig waren en hebben ondertussen geleerd uit hun fouten.
Vroeger was het moeilijk te bewijzen wie er de fout was bij schade en niemand had het gedaan.
Om dit te vermijden is er maar 1 iemand verandwoordelijk die de werken mag uitvoeren en is het dan ook duidelijker wie er in de fout is.
Helaas gaan bedrijven niet zeggen he wij zijn het.
Vroeger waren er dan ook langere gerechtsprocedures wat alles langer in vertraging brengt...
Het zou veel beter zijn zoals in Frankrijk daar liggen er wachtbuizen waar ze de kabel kunnen trekken helaas in België en Nederland niet.
Half Drenthe ligt inmiddels vol met grote-kleine-multi(mantel)buizen met én zonder glasvezel ;)
Toekomstbestendig, bijna overal kan zo een extra 5G/6G mast geplaatst en aangesloten etc...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.