'Klanten zijn duurder uit als KPN kopernetwerk uitzet'

Klanten zijn fors duurder uit als KPN het kopernetwerk uitzet ten gunste van glasvezel. Dat claimt NU.nl. Klanten die bij andere providers dan KPN klant zijn, betalen na de overstap tien euro meer en gaan van minimaal 32,50 euro naar ongeveer 42,50 euro.

De goedkopere abonnementen op DSL zijn niet verkrijgbaar op glasvezel, meldt NU.nl op basis van een inventarisatie van internetten.nl. Andere aanbieders op het glasvezelnetwerk van KPN zijn een fractie goedkoper dan KPN zelf, maar de fors goedkopere abonnementen zoals andere partijen die op DSL aanbieden, zijn er niet op glas.

Dat komt volgens de provider door de kosten van het aanleggen van het nieuwe netwerk. "Op glasvezel zijn veel hogere snelheden haalbaar, het is stabieler, gebruikt minder energie en het is toekomstbestendig. Het huidige kopernetwerk is aan het eind van zijn leven en daardoor nu goedkoper", aldus een woordvoerder tegen de site. Beide netwerken onderhouden is duur en inefficiënt, claimt de provider. KPN communiceert drie jaar van tevoren als op bepaalde adressen het kopernetwerk uit gaat. Op sommige plekken komt voorlopig geen glasvezel en daar blijft het kopernetwerk actief.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

16-10-2023 • 07:08

430

Reacties (430)

430
428
157
9
0
229
Wijzig sortering
Het is duidelijk dat de ACM weer liggen slapen. Eerst koopt KPN alle kleine glasvezel aanbieders op, daarna de glasvezelinfrastructuur met Reggefiber en gaat daarna over op het aanleggen van glasvezel GPON. Daarmee is er geen echte concurrentie mogelijk op hun eigen netwerk omdat er altijd KPN apparatuur noodzakelijk is.

De hoeveelheid kapitaalvernietiging die nu plaatsvindt doordat het glasvezel netwerk niet door 1 onafhankelijke partij wordt aangelegd, maar dat er momenteel op plaatsen meerdere glasvezelkabels worden getrokken door verschillende partijen is ongekend.

Het falen van de marktwerking is overduidelijk, bedrijven zoeken naar winst maximalisatie en KPN is hierin erg succesvol. Ze zijn veel duurder dan de concurrerende netwerk+internet aanbieders en zijn alleen waarnodig bezig om met een 35 euro per maand deal de concurrentie op internetaanbieder gebied kapot te maken. De laatste ACM ronde voor het goedkoper aanbieden van wholesale glasvezelinternet was ook weer sterk in het voordeel van KPN.
KPN legt alleen niet glas aan. KPN is een internet provider. KPN Netwerk is een ander bedrijf en dat legt de glasvezels aan.

Waarom is het ook kapitaalvernietiging, als het door verschillende partijen aangelegd wordt?
@baseonth3road bedoelt waarschijnlijk dat elke straat drie keer open gaat voor drie verschillende fibers van drie netwerkaanbieders. Dat is inderdaad kapitaalvernietiging.
Als er in NL één netwerkbedrijf zou zijn geweest, dan zou dat inderdaad gelden. Maar dat is helaas niet zo. Ik ben wel blij straks met drie (!) glasvezelaansluitingen in de meterkast zodat ik wat te kiezen heb en niet vastzit aan één partij. Maar wat is het dom geweest om het netwerk ook te verkopen aan de markt in de jaren 90 van de vorige eeuw. Dat had net als met energie anders gemoeten.
Je kan toch gewoon verschillende providers nemen op één en dezelfde glasvezellijn? Zou niet weten waarom er drie lijnen je huis in zouden moeten lopen? Besteed die tijd en dat geld liever aan gebieden waar nog helemaal niks ligt...
Zoals je wellicht al gezien hebt variëren prijzen per provider. Freedom is via KPN duurder dan via ODF. Dus als ik die keuze kan maken om goedkoper uit te zijn, why not? In het kader van concurrentie is meer dan één wel zo prettig, daarnaast heb ik geen enkele invloed op het investeringsbeleid van een provider he, of ik drie aansluitingen neem of geen één heeft geen invloed of je in Oudega-W alsnog fiber kunt afnemen. Was het maar zo'n feest.
Maar dan zit het probleem ‘em dus in de ‘huur’ van die glasvezellijn voor externe providers, laat ze daar dan wat aan doen, ipv meerdere glasvezellijnen naar binnentrekken. Ik heb toch ook niet meerdere aansluitingen voor gas en water, echt onzin.
Die optie is in 1989 verloren gegaan bij het verzelfstandigen van de toenmalige PTT en het vercommercialiseren van de telecommarkt. Die kans is helaas verkeken en daar is dan ook niets meer aan te doen. Dan is second best het feit dat er meerdere glasleveranciers zijn. Ik had het ook graag anders gezien.
Hier (westen van provincie Groningen) hebben we 1 glasvezel in huis, maar kunnen kiezen uit meerdere providers. Heel grote vooruitgang t.o.v. Ziggo (coax) die we hadden.
Ik hoef niet meerdere vezels, zoals ik maar kan kiezen uit de aanbieders.
Aanleg van glas koste me eenmalig 200,- EUR.
Dat is mooi. Maar wat nu als die ene glasvezeleigenaar meldt dat ze 10% in prijs omhoog gaan? Dan is er letterlijk niets tegenin te brengen, bij alle providers die ervan gebruik maken stijgt de inkoopprijs. Alle grote glasleveranciers in NL zijn commercieel en hebben winstoogmerk als doel, waarom zouden ze dat dus niet doen? Als er een tweede provider komt - of derde - wil ik hem het liefst gelijk binnen hebben. Als het me achteraf 350 euro kost om het glas alsnog van de stoep naar binnen te brengen, loont dat eigenlijk zelden. En dat weten ze donders goed ... In mijn geval kost Freedom 1Gb via KPN 76 euro per maand, waar het via eFiber 49 euro kost, dat is toch een serieus verschil.
Je kan toch gewoon verschillende providers nemen op één en dezelfde glasvezellijn? Zou niet weten waarom er drie lijnen je huis in zouden moeten lopen? Besteed die tijd en dat geld liever aan gebieden waar nog helemaal niks ligt...
Bij de coaxlijnen kun je als afnemer niet kiezen tussen providers, en dat komt door de communicatietechniek die de coax-netwerkbedrijven hebben gekozen. Ook bij glasvezel was het lange tijd zo dat je niet kon kiezen en er ook geen zicht was op toekomstige keuzemogelijkheid. Bij sommige glasvezelnetwerken kun je inderdaad kiezen, maar bij Delta Fiber niet, en ook KPN heeft om die reden voor GPON gekozen.

Hier in de binnenstad legt alleen KPN glasvezel, in de buitenwijken heeft KPN glasvezel aangelegd en is daarna ook Delta begonnen, maar omdat die de bestaande ADSL-lijnen kapot trok heeft de gemeente de vergunning ingetrokken. Op de industrieterreinen ligt er alleen 2Mbit ADSL. Onze regio is voor de overige aanbieders, zoals het voormalige T-mobile niet interessant.

En dat laatste is ook precies waarom men in gebieden waar nog helemaal niets ligt ook geen glasvezel meer wordt gelegd. Men moet daarvoor te veel graven. Helaas is er in het buitengebied dus ook vaak geen 4G-signaal, mensen moeten hun dorp uit richting de snelweg om 112 te kunnen bellen.
Het punt van kapitaalvernieting is dat de straat 3 keer wordt opengehaald ipv dat de 3 aanbieders die je benoemt gewoon concurreren op 1 (onafhankelijke) kabel waarvoor de straat maar 1 keer is geopend.. het slaat letterlijk nergens op.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 14:39]

ACM denkt daar duidelijk anders over, pag 3/36, bovenaan bij punt 1:
De ACM acht het daarom van groot belang dat alle huishoudens in
Nederland in de nabije toekomst de beschikking krijgen over minimaal één glasvezelaansluiting,
naast de veelal reeds aanwezige kabelaansluiting, om de concurrentie op de Nederlandse
telecommarkt op lange termijn optimaal te kunnen waarborgen.
Ja, een glasvezelaansluiting inderdaad.. om weg te gaan van koper.. dit heeft toch niets te maken met dat een staat bv 3x wordt opengehaald
Het punt van kapitaalvernieting is dat de straat 3 keer wordt opengehaald ipv dat de 3 aanbieders die je benoemt gewoon concurreren op 1 (onafhankelijke) kabel waarvoor de straat maar 1 keer is geopend.. het slaat letterlijk nergens op.
Het kan ook anders, leg de straat één keer open en leg dan gelijk alle drie de kabels er in.

Maar in de praktijk gaat de straat 5 keer open, eerst voor KPN, dan voor Delta, dan nog een keer omdat Delta de Telefoon/ADSL-kabels kapot heeft getrokken, en daarna nog omdat ze bij het open leggen wel de kabels hebben aangelegd, maar niemand hebben aangesloten.
Ik zou liever hebben dat er 1 glasvezel de meterkast in komt en ik zelf een keuze kan maken uit alle providers die over glasvezel aanbieden.
Die optie is met de liberalisering van de telecommarkt in 1989 vakkundig de nek omgedraaid. Dat ligt achter ons en komt ook niet meer terug. Het geld om dit ongedaan te maken is in de BV Nederland helaas niet beschikbaar. Ik heb het eens berekend ergens tussen de 10 en 25 miljard euro om de netwerken van Ziggo, Delta, Eurofiber, KPN etcetera op te kopen. Heb ik afgeschreven als onhaalbaar.
Ik zou liever hebben dat er 1 glasvezel de meterkast in komt en ik zelf een keuze kan maken uit alle providers die over glasvezel aanbieden.
Ik heb er liever twee. Ik ben ooit overgestapt van KPN met Planet Internet op ADSL naar Abel Telecom op ADSL (want dat zou goedkoper zijn). De nieuwe aanbieder moet dan bij de oude provider portering aanvragen, maar ...
- als je oude contract nog niet is vrij is, kan de oude provider dat weigeren.
- de nieuwe provider moet wachten totdat de oude provider via de netwerkprovider de lijn heeft omgezet.
Dat ging bij mij allemaal goed, echter
- toen de netwerkprovider de lijn had omgezet was de nieuwe provider (Abel telecom dus) nog niet zover, vanaf toen moest ik nog 2 weken wachten voordat Abel telecom het nieuwe modem opstuurde. Ik sprak dit weekeind iemand die voor een soortgelijke overstap zelfs 6 weken had moeten wachten.

offtopic:
Nu had ik er destijds voor gekozen om de bestaande analoge KPN-telefoonlijn nog niet op te zeggen, dus gelukkig kon ik wel blijven bellen. Echter toen het werkte heb ik de analoge KPN-lijn opgezegd, en toen begon de ellende.

Steevast ongeveer halverwege de maand kon ik opeens niet meer bellen. Meestal was dat op de 14e of de 15e dag, maar soms al op de 11e. Gebeld worden ging dan nog wel. later bleek dat een beveiliging te zijn, namelijk zodra de limiet van €100 bereikt was, werd het uitbellen geblokkeerd.

Nu, dat wist ik nog niet toen ik de brief kreeg dat ze hun dienstverlening gingen verbeteren door de servers te vervangen. Vanaf dat moment begon ook in die eerste dagen de telefoonlijn te haperen.


Uiteindelijk besloot ik daar weg te gaan. Internet werkte in principe nog, dus de eerste stap was het opnieuw aanvragen van een analoge KPN-telefoonaansluiting. Nu werkt ADSL op twee dunne draadjes, maar een telefoonaansluiting heeft er in principe 4. Bij KPN werden dus de twee draadjes in gebruik gesteld die niet door de ADSL van Abel gebruikt werden. Abel ging failliet en de aansluiting werd overgenomen door BBned, en als ik daar zei inmiddels te bellen via KPN zeiden ze daar dat dit helemaal niet kon. Om niet weer een onbepaalde tijd helemaal zonder internet te zitten heb ik toen besloten niet naar een ander ADSL-provider te gaan, maar over te stappen op de coax. Pas toen dat werkte heb ik de ADSL opgezegd.

Ook mijn daarna volgende overstap, ben ik weer van medium veranderd, weer weg van de Coax naar de ADSL van KPN, en pas nadat dat werkte is de boel bij de COAX-boer opgezegd. De overstap van ADSL naar glasvezel bij KPN ging daarintegen soepel, ook omdat beide van dezelfde provider was, en die hebben er dus belang bij dat het gelijk goed werkt.

Dus als ik ooit besluit over te stappen van KPN glasvezel naar een andere provider op de glasvezel, dan zal die provider zijn eigen glasvezel tot in huis moeten hebben liggen.
Lastige is echter dat partijen vaak het laatste stukje naar de meterkast pas aansluiten als je een abonnement neemt. Hier is bijv ODF aangelegd, maar wat ik ervan begreep is dat enkel als je er een abonnement opneemt dat ze hem doortrekken naar binnen, anders blijft hij lekker bij de stoep buiten liggen en mag je later aansluitkosten gaan betalen om hem alsnog aangesloten te krijgen.
Zou me niets verbazen als dat natuurlijk bangmakerij van de verkopers is natuurlijk, dus neem het met de nodige korrel zout, maar heb ook al soortgelijke verhalen gehoord van bekenden die bij KPN werken e.d.

Dus tja, dan heb je 3 kabels voor de deur liggen, maar om zo'n kabel aan te sluiten (tenzij je het "day 1" doet wanneer ze de wijk aansluiten) moet je dan wel extra betalen, als hetgeen wat ik hoorde klopt.
Dat is bij KPN netwerk niet zo. Alles wordt tot in de meterkast aangesloten. Daar is geen abonnement voor nodig. Heb je dat niet gedaan (mensen zijn eigenwijs) kost het geld om het aan te sluiten. Zo stond het ook in de communicatie.
dat is hier in ieder geval niet waar. Volgens de KPN brief:
Wil je de aansluiting laten monteren in je eigen woning? Dan heb je een glasvezelabonnement nodig.

Kortom, geen abonnement, dan laten ze de kabel gewoon buiten liggen
Dat is tot dusver ook mijn ervaring. Er ligt inmiddels een hoop glas in de buurt van de woningen, maar elk dient nog stuk voor stuk apart naar binnen gelegd te worden als er een abbo afgenomen wordt.
KPN verkoopt abonnementen, KPN netwerk legt de glasvezel verbinding aan.
Maar als dit inderdaad in de brief staat snap ik dat de kabel in de grond blijft liggen, Bij mij was het in ieder geval anders. Daar werd nog uitdrukkelijk vermeld dat het verstandig was om de kabel aan te sluiten om problemen achteraf te voorkomen.
Klopt. Hier ligt eFiber inmiddels binnen, daar moest ik een abo op afsluiten om hem naar binnen te krijgen. De buurman dacht dat het wel zou loslopen, daar ligt hij nog onder de stoep, dat lijkt dan ook te kloppen inderdaad. Delta en KPN zouden ook hier langskomen, ik hoop dat ze daar wat maanden tussenhouden zodat ik mijn huidige abo kan uitzingen, vervolgens Delta doen en daarna KPN. En als Delta en KPN tegelijk komen, dan ga ik kiezen. Of allebei. Internet beneden van KPN en boven van Delta :) Over decadent gesproken. _/-\o_
Dat had net als met energie anders gemoeten.
Ditto dat met de luchtvaart, zorg, mogelijk met defensie en ...
En alle andere zaken waar geen echte concurrentie mogelijk is. Het meest debiele vind ik nog altijd het OV, daar moet het toch het meest simpele te visualiseren zijn dat je niet 6 treinen van verschillende aanbieders tegelijk op hetzelfde spoor kan laten rijden. Dat is een beetje zoals de mensen die nu alleen fatsoenlijk internet kunnen krijgen via bijv. Ziggo en dan die vertellen dat er wel degelijk concurrerende opties zijn, ze moeten alleen ff naar een andere provincie verhuizen.
wat jij beschrijft werkt volgens mij wel redelijk goed in Zwitserland en hun treinen...
Kan een Zwitserse trein een andere trein inhalen op dezelfde stukken rails dan? Want dat is waar ik het over heb. Als een trein van de NS uitvalt dan kan een van Arriva of welke andere vervoerder daar ook niet meer rijden, aangezien er maar 1 stuk rails is (tot ze een hoop wissels omzetten en het verkeer de andere richting in ook vertragen om de trein 'tegen de richting in' te laten rijden). Er is geen concurrentie omdat je niet kunt zeggen dat je sneller bent, of minder uitval hebt, of wat dan ook, omdat je gewoon allemaal op hetzelfde stukje spoor rijdt.
Je reactie doet mij direct denken aan een familielid die verhuist is naar Zwitserland, en die kwam toch al gauw tot de conclusie dat het geen wat jij schrijft ook wel de nodige kosten met zich meebrengt.

Een treinreis is er duurder, de treinen rijden er lang niet zo vaak als op het overvolle spoornet dat wij hebben, de drukte van reizigers ligt in Zwitserland ook nog eens een stuk lager.

Men vergeet dat het spoornet in Nederland niet alleen voor personenvervoer wordt ingezet maar vooral ook voor goederenvervoer. Wat vanuit de Rotterdamse havens binnenkomt vertrekt lang niet allemaal over de snelweg.

Wat in Nederland over het spoor rijdt lijkt niets, maar eigenlijk is het nog best knap dat ze alles zonder al teveel ongelukken toch maar voor elkaar weten te krijgen en het aantal treinen op het spoor nog steeds toeneemt.
Over het OV gesproken, in Zeeland zijn ze op zoek naar een bedrijf dat daar de bussen überhaupt nog wil gaan rijden. Er is geen enkel bedrijf op de concessie vanaf 2025 in gegaan, leuk argument in de eeuwige marktwerking discussie :) .
Over het OV gesproken, in Zeeland zijn ze op zoek naar een bedrijf dat daar de bussen überhaupt nog wil gaan rijden. Er is geen enkel bedrijf op de concessie vanaf 2025 in gegaan, leuk argument in de eeuwige marktwerking discussie :) .
Klopt, en de provincie wilt het niet langer regelen omdat ze de arbeidsvoorwaarden en het salaris van een ambtenaar zullen moeten betalen aan chauffeurs e.a. personeel. Een heel mooi discussiepunt wat een paar jaar geleden gespeeld heeft in de concessie in Zuid Holland alwaar de provincie van QBuzz af wilde maar de kosten in dat geval tonnen hoger uit zouden vallen.
Sommige dingen zijn gewoon voor algemeen nut als service en mogen geld kosten. Dat is iets dat bij een samenleving hoort en daar hebben ze belastingen voor uitgevonden. Als iedereen die eens netjes zou betalen ipv met kromme constructies of geheime deals eronderuit proberen te komen zag de wereld er een stuk beter uit gok ik.
of (zoals hier voordat glasvezel aangelegd was) dat men van coax over moest stappen op ADSL, en VDSL niet mogelijk is. Zodat je van x00 Mb naar maximaal 20 Mb/s gaat. Lekker vergelijkbaar 8)7
Ja ff n factor 10 in snelheid omlaag. Moet je n minister eens zeggen "Nee geen auto meer de rest van het jaar, pak de fiets maar, dat is ook een voertuig dus prima vergelijkbaar".
Politiek is niet voor alles de oplossing - komt vaak een alles of niets oplossing uit.
*Inderdaad, gelukkig is de verzelfstandiging 'van het electra Infra netwerk' indertijd alsnog teruggedraaid.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 22 juli 2024 14:39]

Vraag mij af welke andere netwerkaanbieders, Delta of zoiets?
Via deze KPNnetwerk link wordt duidelijk dat er aardig wat TV/Internet providers over hun lijn kan: https://www.kpnnetwerk.nl/providers/
Het kan wel, maar ze moeten meer betalen om hun diensten aan te bieden op het KPN netwerk dan bij de andere glasvezel-infrastructuren. Ze moeten ook voor datagebruik op het netwerk betalen. Daardoor zijn abonnementen via de KPN kabel soms duurder dan via andere glasvezel kabels.
Ik heb zelf Freedom Internet op een door T-Mobile aangelegde glasvezelkabel, en voor die infrastructuur betaalt Freedom minder dan voor de locaties waar ze het KPN netwerk moeten gebruiken. Dat vertaalt zich in de abonnementsprijs.
Oh, heeft freedom variabele tarieven afhankelijk van de lokatie waar je woont ? Zou wel zo klantvriendelijk zijn, of maken ze juist daar meer winst ten koste van juist die lokatie ??
Odido (tmobile) is 10 euro per maand duurder wanneer ze internet leveren over kpn netwerk. Dat is nogal een fors verschil (€35 vs €45).

[Reactie gewijzigd door Rogers op 22 juli 2024 14:39]

Dat is gedeeltelijk waar wat u schrijft, heb je nog een abonnement van ongeveer voor april/mei 2023 bij toen nog T-Mobile (Odido) betaal je nu 35€/mnd afgerond voor 100mb/s internet, althans op het voormalige Reggefiber netwerk zoals hier in de Achterhoek veel is aangelegd.
Waar u wel gelijk in heeft is als ik mijn abonnement veranderd naar b.v. 1gb/s ik wel de hogere prijs ga betalen, dus laat ik het mooi zo als het is.
Het is gewoon volledig waar. Heb een jaar terug een mail van ze gekregen dat ze toeslag gaan rekenen op kpn netwerk.
Maar zo lang je een oud contract hebt mogen ze het niet verhogen.
Ik ben al sinds januari 2014 klant bij toen nog Vodafone Thuis daar had men toen een aktie dat men gratis tv pakketten kreeg van 3,75€/stuk als men ook mobiel van ze afnam, uiteindelijk kreeg ik 3 van deze pakketten deze zijn niet zo als vaak gekoppeld aan een bepaalde periode.
M.a.w. al zou ik nog 10 jaar klant blijven bij nu Odido blijft deze korting gelden, dus voorlopig maar niet overstappen.
Val jij niet in de oude propositie a 100Mbit voor € 25,00 per maand + extra zenders t.w.v. € 7,50 per maand?

Ik werd in 2019 klant en kreeg eerst 750Mbit voor € 25,00 per maand + extra zenders, na de latere propositie (dat jaar zelfs nog) werd dit 1Gbit voor € 25,00 per maand met behoud van extra zenders.

Je moest toen wel combineren, te samen met TV betaalde ik toen € 40,00 maar na de inflatiecorrecties werd dit later bijna € 50,00. Het prijsverschil haalde ik echter met mobiel waar ik bij mobiel bij T-Mobile meer kwijt was dan bij KPN en alles over de hele linie ik bij KPN zelfs zonder korting net geen tientje per maand minder zou gaan betalen.
Misschien ben (was) ik niet helemaal duidelijk in mijn bijdrage, in januari 2014 ben ik klant geworden bij Vodafone Thuis voor tv internet en vast bellen, ik had toen ook daar prepaid mobiele telefoon voor beide had ik een account dit om mijn toenmalige prepaid te kunnen opwaarderen.
Inmiddels ben ik al jarenlang weg met Prepaid bij Vodafone (nu simonly Lebara) in de loop van 2014 of 2015 had Vodafone een zeer korte actie welke inhield dat je afhankelijk van je mobiele account een aantal tv pakketten gratis kreeg, dat werden er 3 t.v.w. 3,75€/stuk is 11,25€ totaal/mnd, dit ZOLANG men klant bleef.
Bij de "gedwongen" overname door T-Mobile verplichte de toezichthouder dat T-Mobile ALLE bestaande contracten 1 op 1 moest overnemen zoals ze toen waren.
Als ik op de website van Odido kijk, zie ik zelfs vandaag de dag nog steeds voor mij een prijs van € 45,00/pm vermeld staan voor 1Gbit (exclusief acties). Dit in KPN area op AON (oud Reggefiber).
Nu was ik even op mijn account aan het kijken en zie een prijs van €39,38/mnd staan voor 100mb en voor tv 33,61€ dit is incl Ziggo totaal.
het is een AON/Reggefiber aansluiting, ook even bij Pricewise gekeken en daar staat voor 100mb 35€ enz.
Het prijsverschil zit hem niet in het internet abonnement al dan niet de combinatie met TV, het prijsverschil zit vooral in de korting die je krijgt op de extra zenders ca. € 7,50 per maand. Waar jij nog
Goh... vreemd, ik woon in KPN gebied waar Open Dutch Fiber geen glasvezel heeft liggen en betaal ook € 35,00 per maand voor 100Mbit of te wel € 45,00 voor 1Gbit.

Wat jij zegt klopt deels, Odido levert in KPN WBA gebied verbindingen met een toeslag van € 10,00 a € 15,00 per maand. Daar waar Odido levert via KPN ODF (AON/Reggefiber) betaalt een klant geen toeslag omdat Odido daar eigen apparatuur in de POP's geplaatst heeft.
Kijk maar op de site van Freedom, er staan tarieven per provider. Ik ben zelf veroordeeld tot Freedom/Glaspoort. KPN heeft het hier zodanig slim gespeeld dat andere vezelaanbieders zich terugtrokken terwijl de gemeente zich niet wilde inzetten om meerdere providers tegelijk hun vezels in de grond te laten proppen. Naar mijn weten is er maar één gemeente die dit wel heeft afgedwongen, ik dacht Deurne? Geen idee wat dat heeft opgeleverd.
Als je als overheid echt voor een open markt staat, dan verplicht je providers mee te werken aan samenwerking hierin - het blijft dan de afweging van de individuele providers of ze al dan niet instappen.
2 kabels in de grond, en dus 2 aansluitingen in huis. In het overzicht op de website van Freedom kan ik dus kiezen tussen E-Fiber (GPON) of KPN (AON).
Providers moeten aan de eigenaar van de kabels een vergoeding betalen om op die kabels hun diensten te mogen aanbieden en KPN is daar gewoonweg wat duurder in.
Het is niet de locatie die het bepaalt maar de eigenaar van de glasvezelkabel en het tarief dat die aan Freedom aanrekent voor het gebruik van die kabel.
Ik woon zelf in Eindhoven en ongeveer 2/3 van Eindhoven heeft glasvezel van KPN, uit de Reggefiber periode, en 1/3 (waar ik woon) heeft tien jaar later eindelijk glasvezel gekregen, op initiatief van T-Mobile. Twee verschillende eigenaren van de kabel, en daardoor ook verschillende tarieven, dat kan in dezelfde gemeente.
Het is niet de locatie die het bepaalt maar de eigenaar van de glasvezelkabel en het tarief dat die aan Freedom aanrekent voor het gebruik van die kabel.
Onzin!

De locatie bepaalt of een provider gebruik wilt maken van de dure infrastructuur van KPN Netwerk NL (WBA) of van KPN Netwerk NL (ODF) waarbij het ODF deel jaren geleden door Reggefiber is aangelegd.

In dat laatste geval kunnen providers in die gebieden ervoor kiezen om zelf apparatuur te plaatsen in de POP's. Willen ze daar niet in investeren (zoals Freedom a.k.a. wel de lusten, niet de lasten) dan wordt het bij KPN Netwerk NL dus WBA en zitten ze met hogere kosten.

Dat is ook de reden waarom je bij Odido twee verschillende tarieven ziet in KPN gebied, in KPN WBA (over het algemeen (XGS-)PON) gebied zijn de tarieven hoger dan de gebieden waar Odido haar eigen apparatuur geplaatst heeft. Zo betaal ik € 45,00 voor 1Gbit bij Odido, maar betaalt iemand in WBA gebied € 10,00 a € 15,00 per maand meer.

Natuurlijk is het wel afhankelijk van het gebied, maar Reggefiber-gebied is echt niet klein te noemen.
Er verscheen (na dit artikel en mijn reactie) ook een artikel op nu.nl... Ook dat artikel suggereert dat wanneer KPN het glas heeft aangelegd (zelf, of door overname van Reggefiber heel lang geleden al) andere providers geen andere keuze hebben dan de KPN infrastructuur te gebruiken waarbij ze huur betalen voor het gebruik plus een opslag voor de gebruikte data. Bij andere glasvezel-installateurs kunnen ze zelf apparatuur installeren en zijn niet afhankelijk van de infrastructuur van een ander (behalve dan het kabeltje zelf). Ik geloof niet dat Freedom een keuze had om op het KPN (or Reggefiber) glasvezel netwerk zelf de apparatuur te installeren om precies hetzelfde te doen als ze op bijvoorbeeld de T-Mobile (nu Odido) kabels kunnen doen.
De locatie bepaalt niet of een provider gebruik "wilt" maken van de KPN infrastructuur maar of een provider gebruik "moet" maken van de KPN infrastructuur, wanneer er geen andere glasvezel-kabels in de grond zitten.
Vooral omdat er maar één zo'n vezel nodig is. Je plugt dat ding in een andere terminal en je bent aangesloten op een andere aanbieder. Als er één gecoordineerd netwerk was (inclusief wijkinfra), dan kon iedere aanbieder gewoon zijn apparatuur installeren en dezelfde vezel gebruiken.
Maar die aanleg zou dan al vanuit de overheid moeten gebeuren. Eens je het overlaat een 1 provider of 1 externe partij dan willen die er ook geld aan verdienen want die hebben ten slotte de investering gedaan en dan hebben ze gewoon een monopolie.
De politiek heeft besloten om ptt te verkopen en de marktwerking in te zetten. In lekentaal hebben ze gat na gat in de begroting met verkopen gedicht en spelen ze nu de vermoorde onschuld ... Sterker nog, romen ze de telecom markt af met zendlicenties, belastingen en leges in sommige gemeentes ...
Ik heb niet het idee dat de Zorg, Telekom, of de sporen nu zoveel beter zijn geworden met de privatisering.

Als we toch bezig zijn, nu zou een mooi moment zijn om het "kwartje van kok" eindelijk terug te draaien zoals beloofd 😜

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 22 juli 2024 14:39]

Telecom is in élk onderzoek wereldwijd een exceptioneel voorbeeld van de voordelen van privatisering. Nu was de PTT hier niet zo erg als in India, waar je rustig 6 maanden kon wachten op een telefoonlijn, maar alsnog kostte bellen naar de VS zo'n 5 gulden per minuut.

Spoorvervoer is diverser. Het VK heeft dat verknald, maar de Nederlandse aanbesteding is een succesverhaal. De tevredenheid van reizigers steeg met ongeveer een vol punt op een 1-10 schaal. Nu hebben we hier de kleine lijntjes geprivatiseerd, waar de tevredenheid met de NS relatief laag was (vooral door de lage frequentie). Dus het directe effect was dat de gemiddelde tevredenheid met de NS door het afstoten steeg (!). De winnaars van de aanbesteding mochten vervolgens proberen om die ontevreden reizigers te paaien, en dat bleek dus wel degelijk mogelijk.

Nederland heeft de zorg zelf nooit geprivatiseerd; dokters waren nooit ambtenaren. (In tegenstelling tot bijvoorbeeld de National Health Service in het VK). Wel is het ziekenfonds afgeschaft, maar dat was sowieso maar voor een beperkte groep. Ziektekosten verzekeringen zijn altijd privaat geweest.
Nederland heeft de zorg zelf nooit geprivatiseerd; dokters waren nooit ambtenaren. (In tegenstelling tot bijvoorbeeld de National Health Service in het VK). Wel is het ziekenfonds afgeschaft, maar dat was sowieso maar voor een beperkte groep. Ziektekosten verzekeringen zijn altijd privaat geweest.
Vroeger(10 jaar geleden) werd de zorg nog door de overheid gefinancierd.
De zorg is dus wel een soort van geprivatiseerd, ziekenhuizen moeten nu hun eigen broek ophouden maar mogen geen winst maken.
Verder zijn artsen tegenwoordig meer tijd kwijt met administratie werk omdat ze anders niet vergoed worden door de verzekeringsmaatschappijen…
Daarnaast;
Telecom is in élk onderzoek wereldwijd een exceptioneel voorbeeld van de voordelen van privatisering. Nu was de PTT hier niet zo erg als in India, waar je rustig 6 maanden kon wachten op een telefoonlijn, maar alsnog kostte bellen naar de VS zo'n 5 gulden per minuut.
De USA is een schoolvoorbeeld waarom privatisering niet altijd de oplossing is, daar is voor meer dan 90% van de bevolking weinig tot geen keuze voor internet providers.(daarmee ook landlijnen)
Vroeger, 10 jaar geleden, werd de zorg nog door de overheid gefinancierd?!

Ik weet niet of je de afgelopen 10 rijksbegrotingen hebt gezien, maar de zorg wordt tot de dag van vandaag voor het grootste deel door de overheid gefinancierd. Dat is dus waarom de stijging van de zorgkosten zo'n terugkerend probleem is voor de begroting.

En je voorbeeld van de VS voor landlijnen is ook erg ironisch, hoe erg je daar mis zit. 90% van de bevolking woont in steden, waar concurrentie geen probleem is. Maar inderdaad, de VS heeft veel meer platteland. En laat daar nu net de telecom een door de federale overheid gesubsidieerde nutsvoorziening zijn ! Nee, dat is geen gigabit glasvezel, vandaar dat StarLink een relevante aanbieder is. Maar je kunt al decennia lang bellen vanuit locaties die commercieel onrendabel zijn.
Vroeger, 10 jaar geleden, werd de zorg nog door de overheid gefinancierd?!

Ik weet niet of je de afgelopen 10 rijksbegrotingen hebt gezien, maar de zorg wordt tot de dag van vandaag voor het grootste deel door de overheid gefinancierd. Dat is dus waarom de stijging van de zorgkosten zo'n terugkerend probleem is voor de begroting.
Klopt niet wat je stelt. De staat besteed 0,- euro per jaar aan directe zorgkosten. Wel financiert de overheid enkele private verzekerings bedrijven met het voormalige zorgbudget. Dat die hun prijzen telkens verhogen, net als hun spaartegoeden heeft weinig correlatie met de werkelijk uitbetaalde “schade bedragen” van deze verzekeraars. Want iemand die zorg vraagt is een schadepost geworden.

En is een kankerbehandeling duur, dan wordt gewoon gestemd over de waarde van een leven en wordt deze niet vergoed. De kosten voor behandelingen stijgen daarom niet. Wel de kosten voor administratie, statistiek en salariskosten, wat alles tot in detail kunnen monitoren is een dagtaak. Zorg betalen is slechts schade en geen corebusiness.

Zelfs de Corona periode bleek geen reden om de als buffer bedoelde bedragen van de verzekeraars in te gaan zetten. Wanneer dan wel? Als buffers inzetten niet nodig is zoals nu blijkt, dan zijn ze overbodig en kunnen de zorgkosten daarmee prima verlaagd worden. En geef tegelijkertijd aan de ziekenhuizen, instellingen, huisarts praktijken etc. Weer toestemming om zelf hogere buffers aan te mogen leggen. Die zijn nu beperkt namelijk, terwijl een instelling bij een onverwachtte tegenvaller tegenwoordig direct in de problemen komt,
0 euro per jaar? Complete kul.

De staat betaalt om te beginnen alle kosten voor jongeren tot 18 jaar aan het Zorgverzekeringsfonds. Voor volwassenen wordt 50% van de bijdrage aan het Zorgverzekeringsfonds betaald via belastinginkomsten van de rijksoverheid (IAB). En zelfs van de premies die wij "zelf" betalen worden miljarden alsnog betaald via de zorgtoeslag, alweer de overheid. Dan heb je ook nog de WMO, primair door de lokale overheid en secundair de rijksoverheid gefinancierd.

In cijfers: burgers betalen in 2024 46.2 miljard netto (na zorgtoeslag) van de 103.9 miljard aan geschatte zorgkosten. Bron: VWS begroting 2024.

Natuurlijk betaalt de rijskoverheid niet direct elke losse rekening van mijn huisarts. Op dezelfde manier koopt de rijksoverheid ook niet direct de zakken zand voor een dijkverzwaring.
Of dat kwartje gealloceerd laten zijn aan V&W ipv 'het grote gat' ....
Helaas komen er per 1 januari (bijna) twee kwartjes van Rutte bovenop.
Beter niet eerder slechter voor ons dan niet voor hun
Ik vind dit een van de mooiste zinnen die ik ooit gelezen heb.
Ja maar, ik denk dat ik weet wie dat zegt
Het netwerk is aan het bewegen van AON met een vezel per adres naar GPON met een gedeelde vezel. Even omprikken is er dan niet meer bij. Je zou nog kunnen denken over verschillende lichtkleuren maar dat lijkt nog niet de standaard te zijn.
Zelfs met verschillende lichtkleuren zal er 1 actief apparaat aan het uiteinde zitten die die verschillende kleuren erin schiet, en dat moet door 1 partij beheerd worden. Je kunt wel met een mux en verschillende apparaten werken in theorie, maar in de praktijk zal dat niet goed werken (omdat je toch vaak zendvermogens van de verschillende "kleuren" zult moeten tunen om te voorkomen dat het ene signaal de andere wegdrukt etc). Not to mention dat DWDM apparatuur (en "gekleurde"/tune-bare optics) veel duurder zijn dan de zgn "grijze" optics die men momenteel waarsch gebruikt.

Als laatste heb je als uitdaging ook nog eens dat je over het algemeen maar 1 fiber het huis in hebt, dus dat men van bidi (bidirectionele) optics gebruik maakt. "Gekleurde" BiDi optics bestaan wel, maar zijn nog veel duurder (en moeilijker te krijgen, ik kon er iig weinig vinden toen ik even bij onze optics leverancier keek)

En daarnaast zul je hoe dan ook houden dat er 1 partij de beheerder is van de fysieke kabel in de grond, en die wil daar ook een vergoeding voor hebben natuurlijk. De KPN fiber is al open voor andere partijen, dus in principe zul je niet veel extra winnen door alle partijen eigen apparatuur in de wijkkasten etc te laten zetten.

Sterker nog, dit leidt per saldo waarschijnlijk alleen maar tot meer kosten, want dan krijg je 5 verschillende switches van verschillende partijen die allemaal 3/4 leeg zijn ipv 1 switch die vol zit (aantallen even volledig arbitrair, dus staar je niet te blind op de willekeurig cijfers in deze alinea).

Dus hoewel het idee in theorie interessant klinkt, vrees ik dat dit in de praktijk flinke haken en ogen zal hebben die niet echt haalbaar gaan zijn op de korte termijn voor het "access" (FTTH) segment.
Lastige is, bij GPON is het een gedeelde kabel, dus is het lastig om dit aan te sluiten op verschillende centrales van verschillende bedrijven.

Het is ook duur, tijdrovend en erg foutgevoelig om fysiek kabels om te prikken, nog afgezien de extra slijtage die dit geeft.

Daarnaast moeten de ruimtes in eens veel groter zijn, omdat er veel meer apparatuur noodzakelijk is, die misschien soms bijna leeg, of gedeelte leeg staan. Meer apparatuur, betekent ook meer koeling noodzakelijk.

Niet erg efficient.
Ok. Ik heb mijn ervaring nog uit de tijd van AON. Hoe/waar vindt de splitsing plaats bij GPON en wat is het voordeel top AON als het AON netwerk er al ligt?

Quick edit: Zo vaak wordt er niet om geprikt bij AON. Weinig gebruikers die met die grote regelmaat van aanbieder wisselen. Het is overigens de standaard (bij mijn weten) om dit inderdaad te doen (meerdere aanbieders met apparatuur in de Area POP).

[Reactie gewijzigd door hoeksmarp op 22 juli 2024 14:39]

Precies en al onze straat stenen waar de kabels onderliggen zijn kapot. Je kan exact zien waar de glasvezel loopt...
Klagen bij de gemeente. Gemeente laten klagen bij de uitvoerder.
Dat zijn bulgaren die nergens van willen afweten. KPN netwerk weet het ook al, die zeggen dat ze het hebben doorgegeven...
Jij woont in Bulgarije?
Amsterdam, de uitvoerende partij zit in Servie. Die bulgaren heeft ingehuurd. Er rijden dus hier auto's rond met een servisch kenteken die wordt bestuurd door mensen die geen nederlands of engels spreken... die wel de boel (proberen) aan te leggen.

Welkom in 2023
Ik dacht dat je bedoelde dat de gemeente Bulgaren waren die nergens van willen weten. Die Bulgaren daar heeft het dan toch niets mee te maken. Lijkt me KPN netwerk wat het moet oplossen. Of die Bulgaren of iemand anders dat doet is irrelevant. Dus uiteindelijk komt het erop neer dat jouw opmerking gaat over iets wat, hopelijk voor KPN, niet normaal is en uiteindelijk wel opgelost wordt.
Totaal andere ervaring met de Bulgaren die hier de glasvezel hebben aangelegd hebben de stoep netter teruggelegd dan die er eerder in lag. Ook de steentjes op pad naar voordeur liggen er erg netjes in. Die Bulgaren werkten hard, ook met slecht weer, lange dagen en vaak ook op zaterdag. Maar met sommige feestdagen waren ze dagenlang afwezig. Ik was onder de indruk hoe hard deze gasten werken en hoe soepel dat gaat. Ik heb kennelijk mazzel gehad met 'mijn' groepje Bulgaren hier, er zijn er ook die er een potje van maken - op verschillende sites lees je er af en toe wel over.
Het is "kapitaalvernietiging" als er in één straat twee of meer glasvezelkabels naar ieder huis worden getrokken. Als dit door een NUTS bedrijf was geregeld, had het (minimaal in theorie) efficiënter gekund.
Een NUTS bedrijf had hopelijk ook in een keer de huizen die het willen kunnen overzetten naar 3 fase aansluiting en daarna in overleg met de gemeente het noodzakelijke onderhoud aan de straat zelf kunnen doen.

Bij ons is dus de straat 3 keer open gegaan voor de aanleg van 1 glasvezel. Daarbij is door het bedrijf meerdere keren een waterleiding of gasleiding geraakt met alle gevolgen van dien.

De 3 keer dat de straat open moest. Eerst aanleg van de kabels tot aan de stoep, daarna tot aan de deur en vervolgens om de kabel van de deur naar de meterkast te brengen.

Het is echt bizar.
wat heeft 3 fase aansluiting daar mee te maken ?

Ieder huis is al aangesloten op 3 fase stroom als je dat bedoelt,

Alleen jouw meter kast is maar 1 fase aangesloten (zit maar 1 zekering op 1 fase).
niet bij veel oudere huizen hoor. Mijn oude jaren 60 huis had dat niet. er moest een nieuwe kabel komen.
Bij ons is dat ook gebeurd. Ik kon toen meekijken bij het omzetten door een installateur plus assistent. Heel secuur met een compleet protocol. De spanning gaat namelijk niet van de kabel af.
Ook het concept 'meterkast' is bij oudere huizen onbekend: bij mij zit elke meter op een andere locatie in huis :-).
Dan heb je het over een heel klein aantal specifieke gevallen gezien meeste oude huizen boerderijen zijn.

Logische dat ze dat niet meenemen zeker als er ook geen use case voor is.
Zo kan men wel beter concurreren.
Dan kan je ook dingen scheiden als dat voordelig uitkomt of wanneer je dit gewoon wil.

Nu kan er maar 1 glasprovider bij jou iets aanbieden. Wil je tv en internet bij verschillende partijen dan kan dat niet via twee glasaanbieders. Zo had ik in mijn vorige woning daarom een Ziggo tv abonnement terwijl ik liever televisie had gehad via het KPN glasnetwerk. Internet ging via Tweak, maar daar wilde ik weer geen tv van.

En van Ziggo wilde ik het liefst helemaal niets, maar uit armoe toch maar voor tv genomen.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 22 juli 2024 14:39]

Ik denk omdat KPN Netwerk prijzig is en er op dat gebied geen goede concurrentie is.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 22 juli 2024 14:39]

Die is er wel, alleen wil die niet aanleggen/investeren. Juist als kpn prijzig is, is het voor concurrenten interessant om aktie te ondernemen zou je denken ...
Als het er niet ligt is er toch ook geen concurrentie?

Op deze manier heeft Ziggo ook concurrentie. Als andere nou in hun gebied coax gaan aanleggen....
Ik heb bijvoorbeeld 3 glasvezel kabels in m'n meterkast, 1 van UPC, 1 van KPN en 1 van onsbrabant.net
KPN heeft onsbrabant.net over genomen en mij van de onsbrabant.net glasvezel op de KPN glasvezel aangesloten.
Die onsbrabant.net kabel is van nu KPN maar wordt niet meer gebruikt.
Dat vind ik ook kapitaal vernietiging.
Klopt 1 bedrijf is beter maar het moet geen provider zijn met eigen belangen. Het moet een neutraal netwerk zijn waar alle providers eerlijk kunnen concurrentie kunnen hebben. Nu niet het geval.
Natuurlijk de bedrijven zijn onafhankelijk maar dezelfde eigenaren. Dus zou het neutraal zijn?
Van KPN-netwerk is een 100% dochter van KPN. Dus die zijn niet onafhankelijk.
Heb je dan ook voorbeelden of onderbouwing van deze claim?

Zelf geven ze namelijk aan, dat ze onafhankelijk zijn van het KPN bedrijf.

Wij zijn KPN Netwerk, niet de provider KPN We delen het logo en een deel van onze naam met KPN. Maar we zijn een onafhankelijk onderdeel van het bedrijf.
"onafhankelijk onderdeel", niet alleen "onafhankelijk" dus het is gewoon een dochteronderneming, anders hadden ze de naam natuurlijk niet gehad.
Maakt dat uit?

KPN moet gewoon dezelfde afspraken maken als andere ISP's met KPN Netwerk.
Je bedoelt KPN Netwerk B.V. dat 100% eigendom is van KPN?
KPN en KPN netwerk hebben duidelijk niks met elkaar te maken inderdaad...
@baseonth3road spreekt zichzelf tegen. Hij schrijft dat er geen concurrentie mogelijk is op het KPN netwerk (wat al onjuist is) en noemt later dat diverse aanbieders van glasvezelnetwerken de straat een paar keer open laten gooien om met concurrerende netwerken te komen. Hij heeft duidelijk iets tegen KPN, terwijl KPN gewoon een aanbieder is zoals elke andere met al z'n voor- en nadelen. Ik heb ook iets tegen mijn huidige provider en zodra het glasvezelnetwerk bij mij wordt vrijgegeven stap ik over naar mijn favoriete provider.
Kapitaal vernietiging is dat het koper daar nog ligt en dat alles op glass gaat denk ik.
Ik blijf het bizar vinden dat dit mogelijk is. Het is niet alleen kapitaalvernietiging maar ook ecologisch zeer onverantwoord. Ik moet er niet aan denken dat er elektriciteitsinfrastructuur van verschillende aanbieders naar een woning lopen, of meerdere gasleidingen van verschillende beheerders.
Ik zou het juist wel willen zien. In San Francisco (wsl ivm de bodem) hebben ze tunnels in de grond aangelegd waar nuts voorzieningen door lopen. Een nieuwe vezel leggen is een kabel trekken, geen goot graven. Nederland ligt vol met asfalt / wegen waar hoogstens een riool onder loopt, kabels etc liggen er in de grond los naast ... Ik pleit dan voor een 'vuilwater/water'- en een 2e "schoon" riool.
Als ik het goed begrijp leg je in zo'n situatie dus, plat gezegd, één loze leiding waar één vezel doorheen ligt van, laten we zeggen KPN. Wil je Odido, dan moet KPN eruit en Odido er in? Moet ik dat zo zien?
nee, een echte rioolbuis, in san francisco 1.5m doorsnee. 1 keer een betonnen buis leggen met overlast en de straat hoeft minstens 50 jaar niet meer open ...
De barrier of entry is dan veel hoger voor nieuwe partijen, je moet nogsteeds een heel netwerk aanleggen, al hoef je inderdaad minder te graven. Als er gewoon 1 goed open glasnetwerk ligt kunnen de providers lekker concurreren op service, snelheid, tv-aanbod, koppelingetjes met mobiel internet, verzin eens wat. Voor de consument veel beter.

Glas moet gewoon beheerd worden door een "enexis" voor netwerken.
Welkom in Winsum waar je wel verschillende aanbieders hebt en de straat nu nog een keer open gaat omdat KPN ook glasvezel wil aanleggen.. Dat is dus de derde keer, waarbij 1 van de aanbieders ondertussen failliet is en de glasvezel er voor nop ligt.
Dit is toch precies waar tmobile 2 jasr geleden een rechtzaak over voerde.

https://www.totaaltv.nl/n...voor-glasvezel-uitzetten/
Dat was eerder een vertragings/concurrentie zet. Zielige deutsche telekom kon niet tegen concurrentie. Wat ze even vergeten waren was dat ze 120miljard omzet draaiden toen en nederland een druppel van de emmer qua investering was ...
Grappig. Klagen in hetzelfde reactie over gebrek aan marktwerking en over kapitaalvernietiging doordat er op plaatsen meer dan een glasvezel de grond in gaat. Dat liaatste lijkt me een typisch gevalletje marktwerking.

En zelfs met alleen KPN infrastructuur heb je in ieder geval nog keuze uit verschillende providers.
Dat is meer als wat je kunt zeggen bij kabel internet. (lees Ziggo)

[Reactie gewijzigd door effem op 22 juli 2024 14:39]

Dat ziggo coax niet open is, en kpn koper en glasvezel wel is echt te belachelijk voor woorden
100% mee eens. Alleen ben ik bang dat de ACM dit allemaal met open ogen heeft toegestaan.

Kijk naar wat er gebeurde met ActiBlizz - dit soort organisaties zijn op bijna alle gebieden "just for show". Eerst komt er een norse reactie "We gaan het onderzoeken" maar uiteindelijk gebeurt het toch.

En dit soort nepperij gebeurt op grote schaal, in bijna alle industrieen. De watchdogs functioneren gewoon niet of nauwelijks.
Het is duidelijk dat de ACM weer liggen slapen. Eerst koopt KPN alle kleine glasvezel aanbieders op, daarna de glasvezelinfrastructuur met Reggefiber en gaat daarna over op het aanleggen van glasvezel GPON. Daarmee is er geen echte concurrentie mogelijk op hun eigen netwerk omdat er altijd KPN apparatuur noodzakelijk is.
Ik snap de emotie, maar dit is zo'n dooddoener. Eind jaren 80 van de vorige eeuw heeft de toenmalige regenring besloten dat "markwerking" het beste was wat NL kon overkomen. Alle infra is toen in de etalage gezet en overgelaten aan marktpartijen. Achteraf vinden we daar dan wat van, maar "too little, too late". Tweede is dat ACM niet gaat over de mate van investeringen en de technische opbouw van netwerken. Het is simpelweg veel goedkoper om (XGS)PON neer te leggen dan een point to point netwerk. Met PON gaan er circa 32 aansluitingen over één vezel, in plaats van bij AON waar je 32 vezels nodig hebt. Dat scheelt immens in infrastructuur, netwerkpoorten en dergelijke. Die keuze voor PON snap ik prima.

ACM gaat over concurrentie tussen marktpartijen. Dat een straat 3 keer opengaat voor 3 partijen vind ik ook kapitaalvernietiging, maar ben er toch blij mee. Waarom? Omdat je als consument dan wel keuze hebt, precies wat ACM graag wil. Zou er één netwerkpartij zijn in NL dan had dat niet gehoeven, maar dat is de vorige eeuw helaas vakkundig om zeep geholpen. Ook al is de huidige situatie niet geweldig, ik vind het wel het beste wat bereikbaar is. Momenteel heb ik één glasaansluiting binnen en er komen er nog twee. Prima om te kunnen kiezen en partijen onder druk te zetten. En nee, niet de allerbeste oplossing inderdaad. Maar soms is "Second best" het hoogst haalbare, het zij zo.
Eind jaren 80 van de vorige eeuw heeft de toenmalige regenring besloten dat "markwerking" het beste was wat NL kon overkomen.
Weet je dat zeker? Volgens mij was er in de jaren 80 enkel PTT. Het was al een ding dat je een eigen telefoon mocht gaan aansluiten i.p.v. het standaard PTT moloch. Het eerste wat ik meemaakte wat betreft een open markt was dat Amsterdam zn kabelnetwerk verkocht aan A2000, maar dat was al diep in de jaren 90.
1989 Beursnotering 1994.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 14:39]

Aah, thnx, nu snap ik de verwarring,. :)
De hoeveelheid kapitaalvernietiging die nu plaatsvindt doordat het glasvezel netwerk niet door 1 onafhankelijke partij wordt aangelegd, maar dat er momenteel op plaatsen meerdere glasvezelkabels worden getrokken door verschillende partijen is ongekend.
Als advocaat van de duivel:

Is het niet juist goed om een 2e netwerk te hebben liggen, stel er gaat wat met het 1e netwerk fout heb je nu tenminste de mogelijkheid om op het andere netwerk over te stappen. (in dit geval wel extra apparatuur nodig idd... wat weer zonde is)
Je kunt met alle respect niet en klagen dat KPN alle partijen opkoopt en dat er meerdere glasvezelnetwerken worden uitgerold.

We moeten juist blij zijn dat er meerdere netwerken komen, zodat KPN (en/of VodafoneZiggo) concurrentie ervaren. Dat is juist de reden dat KPN zich gedwongen voelt om ook glas voor 35 euro aan te bieden.
Dus eerst klaag je dat er maar 1 aan bieder is en dan klaag je dat het ongekende geldverspilling is als er 2x gegraven wordt....
Make up your mind!

Ik krijg de indruk dat je gewoon een hekel hebt aan KPN...
En KPN is inderdaad ook gewoon wat duurder omdat:
- ze niet de krenten uit de pap vissen en de prijs van een aansluiting verdisconteren over alle klanten of ze nu op 10 meter van de wijcentrale zitten of dat er een geul van 8 km gegeraven moet worden.
- het geen cowboy IT is
- het een beetje log en groot is
Een dsl netwerk heeft ook onderhoud nodig, het is niet rendabel om voor 1 bewoner de centrale in stand te houden in het gebied.

Niemand dwingt je glasvezel te nemen, ondanks het artikel je dit wil laten geloven.

Je kan ook kiezen voor satteliet internet, coax of mobiel internet.
Ik vraag mij wel eens af; Stel dat het netwerk inderdaad onder het beheer van één partij zou vallen, waar zouden we nu dan staan wat technologie en capaciteit betreft? Welke driver zou deze berheerder hebben om landelijk in een glasnetwerk te investeren als koper het ook "gewoon doet" zal ik maar zeggen?

Als ik, ter illustratie, het stroomnetwerk neem. Dat is in beheer van één partij. Ik lees ik dat deze vaak niet de opgewekte stroom aan kan bijvoorbeeld. Dus dit netwerk zou dan ge-upgrade moeten worden maar gebeurt dat ook? En wie gaat dit betalen?

Terug naar het telecom netwerk; ik begrijp dat één beheerder efficienter zou kunnen zijn maar levert dat genoeg innovatie en capaciteit op?

Ik hoor graag wat hier de reacties op zijn.
Als ik, ter illustratie, het stroomnetwerk neem. Dat is in beheer van één partij. Ik lees ik dat deze vaak niet de opgewekte stroom aan kan bijvoorbeeld. Dus dit netwerk zou dan ge-upgrade moeten worden maar gebeurt dat ook? En wie gaat dit betalen?
De netwerkbeheerders voor de elektriciteit wilden jaren geleden al gaan investeren maar zijn toen teruggefloten door de ACM. Ze mochten niet meer vragen dan de minimale tarieven en hadden daardoor niet de middelen om het netwerk voor te bereiden op de toekomst. Daarna kwam er ook nog het steeds groeiende personeelstekort bij. Daardoor is de capaciteit nu onvoldoende. Tegelijkertijd is de verkoopmarkt helemaal vrij gelaten en wordt die nu volledig gerund door cowboys. Zowel de afnemende consumenten als de op die netwerken aangesloten kleine energieproducenten zijn hierdoor benadeeld.

Voor telecom ligt dat allemaal anders. de Coax-providers hoeven geen concurrentie toe te staan op hun netwerken en KPN (met ADSL) en de glasvezelboeren wel. De Coax-providers worden nu steeds monopolostischer en op de andere komen er steeds meer aanbieders bij.
Ik vind het eigenlijk wel een beetje verbazingwekkend worden dat het is toegestaan dat de netbeheerder en de provider onder 1 paraplu vallen (KPN netwerk is eigendom van KPN toch?). Glasvezel zou intussen m.i. net als gas en elektra behandeld moeten worden: Netbeheer en leveren van de dienst gescheiden van elkaar.
KPN is heel groot, en KPN netwerk is een onafhankelijk bedrijf hierin.
Een Andere Provider kan gewoon nog naast het KPN Glasvezel Netwerk. Hun Eigen Glasvezel Netwerk leggen.

Dus als Odido ook het niet eens is met de prijzen van KPN. Dan is het dus vrij om een eigen glasvezel kabel in de grond te leggen en daarmee te concurreren.

Daarnaast gaat Ziggo volgens mij ook gewoon over een Glasvezel kabel. Alleen is alleen de kabel van het kastje naar je huis geen glasvezelkabel. Dus als ware liggen er in de meeste plaatsen al 2 glasvezelkabels onder de grond. 1 van KPN en 1 van Ziggo
Sinds kort kun je hier nu ipv kpn, Odido met een ander transmitterkastje op hun eigen netwerk krijgen. 1gb kpn kostte mij 55 euro, hetzelfde via Odido nu 40. Met vaste klantenkorting, onze mobiele abbos ook weggehaald bij kpn.
Dus door hun hoge prijzen onze glasvezel en tv kwijt en 3 mobiele abonnementen. Kost ze 110 pm.
Hoe zit het eigenlijk met telefonie via koper? Gaat dat er ook af?
Dan moeten mensen dus ook andere telefoon(set)s aanschaffen als die niet meer werken. Vooral voor oudere mensen is dat erg vervelend.
Blijft gewoon werken via het modem dat je krijgt van KPN, alleen een verloopkabeltje moet nog worden aangebracht.
Dus stel, alleen telefonie afnemer, toch naar glasvezel, ga je dan dus ook de hoofdprijs betalen (niet iedereen heeft internet (nodig))? Zo te zien moet daar dus altijd internet bij (https://www.kpn.com/bellen.htm).
Voor oude mensen (kijkend naar oude opas en omas) zou dit een mobiele telefoon betekenen als beter betaalbare optie, een mobiel kan best wel complex zijn, en opladen zal ook een ding zijn. Duur grapje op je oude dag iig.

Edit: mijn opa en oma zouden nu tegen de 85 aan hebben gezeten, en konden dus totaal niet overweg met PC of mobiel, ondanks de uitgebreide hulp en opa met uitgebreide technische achtergrond/opleiding)

[Reactie gewijzigd door luchthaak op 22 juli 2024 14:39]

Geen idee van je referentiekader hoor, maar mijn oma is 88 en is zeker niet tech-savvy maar wel goed bij de pinken. Zij heeft internet, mobiele telefoon en een tablet. Ze internetbankiert en volgt alle kleinkinderen op Instagram. Bellen doet ze vooral via WhatsApp omdat ze ons dan ook kan zien.

Mijn vader (andere kant) is 72 en heeft een flink deel van zijn werkende leven met computers gewerkt zonder dat hij in de ICT werkzaam was.

Natuurlijk zijn er voldoende mensen waar deze vlieger niet voor opgaat maar voor mijn gevoel wordt de “zielige oude mensen die technologie niet snappen” - kaart iets te gemakkelijk gespeeld.
Ja en nee. Ik ben het met je eens dat er een hoop zijn die prima met techniek om gaan, maar de gemiddelde Nederlander snapt toch al geen iota van IT. Onder ouderen is dat zeker niet beter en nieuwe dingen leren wordt met de jaren steeds moeilijker. Er zijn er die er boven het gemiddelde uitsteken en er prima mee omgaan net zoals er ouderen zijn die een marathon kunnen rennen (in tegenstelling tot veel Tweakers), maar er zijn meer ouderen die ónder het gemiddelde zitten.

Niettemin ben ik het met je eens dat we leeftijd niet er bij hoeven te halen en we het gewoon kunnen hebben over "zielige mensen die technlogie niet snappen".

Overigens... ik ken(de) iemand die 30 jaar lang voor een universiteit heeft gewerkt als wetenschappelijk programmeur maar in zijn laatste jaren moest ik hem helpen met z'n telefoon en televisie. Computers gebruiken deed hij toen al helemaal niet meer. Toch had hij een oerwoud aan routers, modems, accesspoints en setop-boxen die hem door de jaren heen waren aangesmeerd. Hij wist best dat hij die niet allemaal nodig had om teb bellen en TV te kijken maar had geen idee hoe hij het moest oplossen. Maar over efficiente sorteeralgoritmes in Fortran kon je prima met hem praten. Menselijke intelligentie is een vreemd verschijnsel.
Al wel een flink verschil tussen niet in kunnen stellen en niet kunnen gebruiken.
Mijn moeder weet ook niet hoe ze problemen met het internet moet oplossen, de Ipad in moet stellen, etc.

Maar het gebruiken is geen enkel probleem, inclusief Facetime toen we het ingesteld & uitgelegd hadden.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 14:39]

Menselijke intelligentie is een vreemd verschijnsel.
Ik denk dat interesse daarin een grote rol speelt, maar misschien is dat een vreemd spinsel van mijn eigen intelligentie ;-)
betreft je laatst zin: intelligentie, interesse en tijd zijn verschillende factoren :)
100 procent met je eens, ook mijn moeder van 75 hoef je met moderne techniek niets wijs te maken :)

Dat ‘bejaarden’ of opa en oma er toch niets van begrijpen klinkt altijd zo stigmatiserend.
Veel oudere mensen in mijn omgeving zie ik juist met smartphones lopen omdat de hele familie op Whatsapp rondhangt.

Voor de rest / alleen bellen kan het ook simpel en goedkoop: uitvoering: Nokia 225 4G Zwart
Buiten dat veel ouderen prima meegaan, blijft er een beperkte groep die moeite heeft met de overgang. Dan nog zijn er genoeg DECT achtige telefoons, met basis station en alles, die op 4G werken. En bij een (simpele) mobiel kan je er ook gewoon voor kiezen om de kabel er altijd in te houden. Er zijn ook usb kabels met zo'n lus er in zoals je vroegah veel op telefoons zag (en gewoon handig zijn voor zo'n use case, zo gek was die oude tijd nog niet).

Het zal wel een probleem zijn als niemand ze helpt met de overstap. En helaas worden maar al teveel ouderen vergeten in Nederland, zeker als ze geen kinderen hebben maar ook genoeg met kinderen. Die zullen waarschijnlijk wel voor de dure overstap optie van KPN moeten gaan en onnodig voor internet betalen.
Ouderen zijn niet altijd per definitie fysiek en/of mentaal beperkt.
Heel erg verstopt op de pagina die je linkt staat onder "Ik wil graag een BelBasis of BelBudget abonnement, kan dat?" nog een telefoonabonnement zonder internet. Wel duur.
er worden in dit verhaal 3 dingen door elkaar gehaald:
- het huisnetwerk blijft gewoon koper, je hoeft geen nieuwe 'glasvezeltelefoons' (oid) aan te schaffen
- Er is KPN de kabelaar, de eigenaar van het glasvezel netwerk
- Er zijn internetproviders die ineternet aanbieden (ongeacht wie de kabelaar is)

Dat was in het oude systeem niet anders. Als je internet van Tele2 of Telfort had, dan ging dat gewoon over de koperdraden van de KPN. Je hoefde je internet niet af te nemen bij KPN.
Dus stel, alleen telefonie afnemer, toch naar glasvezel, ga je dan dus ook de hoofdprijs betalen (niet iedereen heeft internet (nodig))? Zo te zien moet daar dus altijd internet bij (https://www.kpn.com/bellen.htm).
Klopt. Mijn moeder kreeg nog wel het aanbod van 1 jaar tegen de oude prijs, daarna de volle mep betalen.
Ik heb haar uiteindelijk overgezet op Ziggo telefonie zonder internet. In de praktijk krijg je dan wel een connectbox met internet, maar met een snelheid van 1 Mbit.
Dat vraag ik me dus af. Je telefoontoestel moet daar wel geschikt voor zijn.
Mijn oude DECT-set kon dat in elk geval niet zonder aanpassingen.
Als je nog zeer oude toestellen met pulse dialing hebt, dan zal dat inderdaad niet werken. Al enkele decennia is tone dialing de standaard.
Pulse-toon conversie stond ook al op koper heel lang uit.
Dan ben je opgelicht door een telefoonverkoper. Als je een VOIP router van KPN hebt zit daar een analoge PSTN poort op waar je gewoon je DECT basisstation (of vrijwel iedere analoge telefoon) in kan pluggen.

Als je een FritzBox of zo hebt die rechtstreeks DECT telefoons kan registreren zodat je geen basisstation meer nodig hebt en het geluid niet door een analoog circuit loopt kan het zijn dat oude DECT toestellen daar niet op werken (je hebt DECT met GAP support nodig). Maar dat is optioneel.
En dect / gap verkocht ik tijdens mijn bijbaantje bij primafoon. Rond 2000. Dat spul kan nu dus gewoon aangemeld op een FRITZbox. Geweldig hoe lang dat mee gaat.
Waarschijnlijk zijn de batterijen al lang overleden en 'unobtanium'. Maar veel van de simpele DECT setjes (met basisstation ingebouwd in de standaard) waren dus niet GAP compatible.
Nee Siemens en Swatch en het PTT / KPN merk hadden oplaadbare aa’s.

Ik heb zeker 15 jaar die dingen gebruikt.
Siemens gigaset zat een batterijpack in met een draadje, dat waren geen standaard AA's. Heb er jaren een gehad en nu Fritzfons die ook een niet-standaard accu hebben.
Of hij had een ISDN aansluiting met een ISDN basisstation voor de DECT toestellen. Maar een simpel basis station was vast voor een peuleschil wel te krijgen.
Dan had hij een VOIP router met ISDN aansluiting moeten halen. Ik heb nog een FritzBox met PSTN en ISDN S0 aansluiting gehad dus het was zeker mogelijk.
Misschien ien was dat wat hem was ‘aangesmeerd’.

De reacties op @GeeBee hebben de aanname dat hij een analog basis station had. Dit hoeft strikt genomen niet zo te zijn vandaar mijn suggestie dat het ook nog wel ISDN had kunnen zijn.
Mijn oude, vertrouwde en onovertroffen Chicago DECT set werkte in elk geval niet meer toen we overstapten naar VOIP (Ziggo, niet KPN).
Maar hoe dan? Analoge poort is analoge poort zou ik zeggen?
Dat vraag ik me dus af. Je telefoontoestel moet daar wel geschikt voor zijn.
Mijn oude DECT-set kon dat in elk geval niet zonder aanpassingen.
Mijn oude telefoon zou ik zonder meer nog kunnen aansluiten op m’n fritsbox. Alle door ISP’s geleverde routers/modems hebben analoge telefoon poorten.
Je bent voorgelogen...
Mwoah het enig verloopje wat er zou kunnen zijn is dat je een rj11 plugje hebt ipv die varkensstekker. Die rj11 plug is sinds pakweg 1985 in gebruik en een rj11 knijpje er op zetten kost drie keer niets ..
Via coax & glasvezel bel je dan wel via VOIP, maar op het modem zal gewoon een ouderwetse telefoonaansluiting zitten. Dus telefoons die nog analoog/met RJ11 worden aangesloten (nog steeds het meest gangbaar?) kun je nog steeds blijven gebruiken.

Maar in mijn ervaring is telefonie van de ISP (heel) duur (Ziggo €3,50 per/maand en €0,15 starttarief en belminuten). Bij CheapConnect betaal je €9 per jaar, geen starttarief, en maar €0,025 of €0,05 per minuut (respectievelijk voor naar vast en naar mobiel). Dus een overstap naar een VOIP telefoon (/DECT basisstation met behoud DECT handsets) is dan zo terugverdiend. [small]In Mijn geval binnen een half jaar, en dat was nog met goedkopere tarieven bij Ziggo).
Telefonie via ISP is helemaal niet duur. Vroeger betaalde je zo 30-40 euro per 2 maanden voor een analoge lijn (ISDN nog meer) en daar kwamen de gesprekskosten ook nog bovenop.
Dat het vroeger nog duurder was betekent niet dat het nu extreem goedkoop is. Zie de cijfers die ik aangeef. Bij Ziggo betaal je voor 3 maanden tegenwoordig €10,50. Bij CheapConnect koop je daarvoor "1 jaar" en heb je nog €1,50 aan belminuten waarvoor je 30 minuten naar mobiel kunt bellen, of 60 naar vast.

En als je heel avontuurlijk bent kun je ook nog op zoek naar alternatieven waarbij je nog goedkoper of zelfs gratis kunt bellen, uitgaand (moet je alleen nog een oplossing hebben voor inkomende gesprekken, wat ook te combineren is met CheapConnect. Met behoud van eigen uitgaande nummer).
Ik gebruik zelf erg veel internationale telefonie, dan is Cheapconnect ook wel prijzig.
Ik heb zelf inkomend en uitgaand via verschillende providers, Cheapconnect inkomend en Freevoipdeal uitgaand. Die geeft (als je wat geld stort, tientje ex btw of zo) 120 dagen gratis bellen naar de meeste westerse landen met een redelijk ruime fair use policy. Naar mobiel bellen blijft wel wat kosten, maar dat doe ik doorgaans met m'n eigen mobieltje.
Ja en lokaal was gewoon 5 cent voor zolang als je wilde en de rest van het land werd gerekend in units van 5 minuten.

En nu worden weer dezelfde truken uitgehaald waar iemand over een paar jaar weer onzin gaat lopen vertellen.

Komt ook door het papagaaien van de KPN retoriek met dit soort artikelen zonder enige kritische opstelling. Zijn eigenlijk meer artikelen om de overgang te smeren en iedereen voor te bereiden voor die prijsverhoging. Zal me niets verbazen als KPN ergens zelf het "onderzoek" heeft uitgelokt/gesuggereerd.
In mijn geval (freedom) ga ik gedwongen van een 200mbit dsl van 49,- naar een 200 mbit glasvezel voor 67,-
Daar zit ik dus niet op te wachten.
Ik ga dus met pijn in mijn hart freedom weer verlaten. Ik betaalde daar al meer dan bij. De concurrentie maar het wordt nu wel erg gortig
Ik heb een 100mbit DSL abonnement voor 22,-. Ik gebruik het veel en het is simpelweg voldoende wat ik nodig heb (thuiswerken gaat perfect, streamen ook). Ik ben ook de enige gebruiker. Voor mijn situatie is dit dus echt een hele slechte ontwikkeling.....ik word straks gewoon gedwongen 3x zoveel te betalen voor een verbinding die ik niet nodig heb. Want het argument "maar dan heb je veel sneller stabiel internet" is gewoon een verkooppraatje als je voldoende hebt aan 100mbit!
Maar denk je niet dat wanneer jij en pakweg 10.000 anderen in NL de enigen zijn die graag op ADSL willen blijven hangen dat die ADSL dan schrikbarend duur gaat worden?
Dat KPN die extra kosten voor het verouderde netwerk voorlopig voor zichzelf pakt wil niet zeggen dat dat zo blijft.
KPN NetwerkNL heeft zelf bij aanleg van de glasvezel beloofd dat het niet duurder zou zijn dan koper. Daar blijkt dus niks van te kloppen.
Beloofd?!?
Heb je daar nog een kopietje van? En heb je daarook de kleine lettertjes van gelezen?
Er staat vast iets bij van "per Mbit"

Bedrijven werken met contracten, niet met beloftes.
zo lang het niet op schrift staat met een handtekening eronder...is het marketing geblaat.
Jij gelooft graag het verhaal van ze dat het duur is om te onderhouden? Ze hebben altijd wel een smoes om het een richting op te duwen die hun uitkomt…wordt altijd maar duurder.

[Reactie gewijzigd door davince72 op 22 juli 2024 14:39]

iets onderhouden dat gemaakt is voor 8 miljoen huishoudens + pakweg een miljoen bedrijven...en dan de kosten spreiden over een paar mensen die geen behoefte hebben om met de tijd mee te gaan.

Ja ik heb er geen enkele moeite mee om te geloven dat dat per aansluiting erg duur is.

Effectief is die oude telefoonlijn vooral zo goedkoop omdat voor de aanleg van de meerderheid van het netwerk al 60 jaar lang betaald is en de afschrijving (op zijn minst op de grondwerkzaamheden) dus allang betaald is door voorgaande generaties.
Nu komt er glasvezel en dat vraagt nieuwe investering en dus ook een nieuwe bijdrage aan de afschrijving voor de komende 20(???) jaar.

Internet en vaste telefonie is geen grondrecht. Het is gewoon een commerciele dienst. Ik baal ook altijd als mijn favoriete soep uit het assortiment gehaald wordt bij de supermarkt. maar als er een nieuw recept komt dan moet ik daamee dealen...ook als het nieuwe recept duurder is.
Als we jouw voorbeeld aanhouden, dat lijkt het er nu op dat ze je favoriete soep inclusief bestaande voorraad(die blikken zijn 2 jaar houdbaar) van de markt halen en vervangen voor een duurder "alternatief".
Je zou gewoon de bestaande voorraad soep moeten consumeren. Het kopernetwerk ligt er gewoon en gaan ze ook niet uit de grond halen(!)....dus gebruik het dan ook gewoon....het is bovendien goedkoop.
En igv soep....ja die is bederfelijk, maar de koperdraadjes in de grond hebben weinig te leiden, dus zolang dat gaat kun je het aanbieden. Eens dat je wellicht niet nieuwe koperdraden in de grond wil leggen.

[Reactie gewijzigd door davince72 op 22 juli 2024 14:39]

Die koperdraadjes doen het toch niet zonder telefoonscentrale en ook niet zonder (door KPN aangeleverde) stroom. Kortom het is geen passief systeem, maar een syteem waar je tijd en geld in moet blijven duwen om het te laten werken...voor steeds minder klanten.
Jij hebt helemaal gelijk hoor!! Gefeliciteerd
dit komt vooral door kpn die nogal duur is als belichter

ik heb nu glasvezel via het cambrium netwerk ( bij tweak is dat 410 per jaar voor gigabit internet, bij freedom 51 euro per maand)

Nu het cambrium netwerk is gekocht door odido is dat geen optie meer, en als ik nu glas via freedom zou willen hebben ( tweak gaat op in odido) dan gaat me dat 76 euro per maand kosten omdat kpn dan als belichter gebruikt wordt.

toch een verschil van 25 euro per maand
Dat heb ik dus ook. Tweak iets van 34 euro per jaar bij mij voor 1000 Mbps up en down. Ga je kijken naar bijv. KPN, dan betaal je je al zuur voor 100 of 200 Mbps, laat staan 1000.
Ik dacht "bedankt voor de tip", maar helaas tv via Canal pruts, dat is voor mij een absolute no go.
Voor mij is NLziet in combinatie met AppleTV (of de Nvidia Shield) een mooi alternatief om reclame vrij en on demand tv te kijken.
Bij Freedom betaal ik 49 euro per maant voor 1Gbps Internet. Dat kan omdat het niet over de KPN infrastructuur gaat maar het glas hier in opdracht van T-Mobile is aangelegd. KPN draait de providers die hun glasvezel willen gebruiken een poot uit en die kunnen niet anders dan dat doorrekenen aan de klanten.
Ik begrijp ook niet dat de ACM hier niet op ingrijpt. KPN verziekt met hun glasvezel tax op deze manier de hele concurentie op de glasvezel markt.
Anoniem: 718943 @GeeBee16 oktober 2023 07:26
Telefonie over koper staat volgens mij al lang uit. Je modem geeft een compatible signaal voor een telefoon toestel, maar daarna wordt het gewoon over iets als TCP/IP getunneld (zou me niets verbazen als het VOIP is).
Op het KPN-forum werd vorig jaar nog geschreven:
Hallo @Hutjemutje , het werkt nog wel, voor bestaande klanten, de oude analoge lijnen, maar je kunt het niet meer een nieuw abonnement er op nemen.
ISDN staat wel al een tijdje uit :-)
Met telefonie over koper bedoeld met meestal POTS ofwel PSTN, dat is analoge telefonie. ISDN is digitaal, maar niet over IP, ook over dat koperlijntje. De bandbreedte voor ISDN is vrijgemaakt voor ADSL en VDSL en dus staat ISDN al een hele tijd uit.

POTS = Plain Old Telephone System
PSTN = Public Switched Telephone Network
Om eerlijk te zijn hebben vrijwel alle oudere mensen al minimaal drie keer in hun leven gewisseld van "telefoon techniek"; van POTS naar ISDN naar DSL. En vele nog van pulskiezen naar toonkiezen of zelfs VoIP en van een vaste telefoon naar dect of mobiel. Ik denk dat ze uiteindelijk ook wel via glasvezel kunnen bellen (als iemand ze helpt met de installatie, maar datzelfde geldt voor veel meer niet-Tweakers).

Maar of het vervelend is dat iets stopt met werken en je moet wisselen; ja natuurlijk.
ISDN is lang niet zo populair geweest, was ook 2 lijnen voor de prijs van 2 aansluitingen dus alleen interessant als je beroepsmatig of internet grootgebruiker was in die tijd.
Veruit de meeste mensen zijn van POTS naar DSL gegaan (of zijn op kabel overgegaan)
Op het toppunt waren er 1,5 miljoen ISDN aansluitingen, dat noem ik niet niks op 8 miljoen huishoudens. Dit was in 2018, dus niet eens zo lang geleden nog.
Dat zijn natuurlijk niet alleen huishoudens, maar ook bedrijven. En als je een ISDN-30 aansluiting voor 30 meetelt gaat het snel natuurlijk ;)
Maar zeg dat een miljoen van de 8 miljoen aansluitingen particulier waren, dan hebben 7 van de 8 mensen dus nooit de overstap PSTN-ISDN-DSL gemaakt, niet zoals jij zegt 'vrijwel alle oudere mensen'.
en hoeveel daarvan waren voor particulier gebruik?
Een oom van mij heeft een wandtelefoon met een hoorn uit pakweg 1925. Die werkt nog steeds, alhoewel een nummer 'draaien' door de hoorn'hanger' te klikken best wel lastig is ;)
Voor oudere mensen is elke verandering altijd vervelend blijkbaar maar we kunnen toch moeilijk als maatschappij alle oude techniek nog 50 jaar blijven onderhouden omdat de ouderen weer eens niet mee kunnen. Hetzelfde argument kwam bij uitschakeling van analoge tv, uitfasering van de acceptgiro en de leegloop van de kerk. Als iets in onbruik raakt zullen de laatste overgeblevenen toch een keer mee over moeten.

Een scharensliep komt ook niet meer langs de deuren, nu is het een aanpassing van de vaste telefonie en binnenkort gaat er weer een groep klagen dat hun radiootje niet meer werkt als FM eindelijk eens uitgefaseerd wordt. Dat blijft toch terug komen, er zal heus wel een oplossing voorzien kunnen worden om het oud toestel met wat aanpassingen te gebruiken.
Volgens mij is het probleem verandering niet; enkel de verplichte overstap en het duurdere prijskaartje (je krijgt een snelheid die je niet nodig hebt). De aansluiting verandert alleen en een monteur kan dat fixen terwijl de rest in huis hetzelfde blijft - zo shocking lijkt mij dat niet. Het verplichte nieuwe bedrag wel. Volgens mij ben je in Spanje zelfs goedkoper uit met glasvezel.

[Reactie gewijzigd door lama83 op 22 juli 2024 14:39]

In Spanje zijn wel meer dingen goedkoper. Je woont er goedkoper, eet er goedkoper en je hebt beter weer. Het kan er mee te maken hebben dat de lonen er veel lager zijn en dat de werkloosheid er hoger is dat wij nog niet massaal naar Spanje zijn geëmigreerd. Datzelfde zorgt er waarschijnlijk ook voor dat iedereen naar hier wil komen ondanks dat veel zaken hier duurder zijn. Die vergelijking met goedkopere landen vind ik dan altijd wat misplaatst, uiteindelijk betalen we met de prijs van een product ook het loon van degene die het product mogelijk maakt. En dat is hier gewoon een stuk hoger :) .
Maar als het waait....ja, dan soms even geen stroom en geen internet...dat spreekt dan weer zich in Spanje.
Zolang het alternatief beter is is het niet echt een ramp. Maar DAB is bijvoorbeeld slechter wat ontvangst betreft dan FM. Of een telefoon met BT en een 3.5 mm aansluiting biedt meer dan een toestel met alleen BT. Of analoge kabelradio weg en nu verplicht via de TV radio 'luisteren'.

De vooruitgang zit dan enkel bij de aanbieder: kosten sparen.
Jouw koper in huis blijft werken. Maar zal via glasvezel je huis uitgaan.
Telefonie via POTS werkt allang niet meer, alles is VOIP.
Telefonie via koper vind KPN al een tijdje niet meer interresant heb ik het idee.

Paar weken geleden storing gemeld op de vaste lijn bij mijn ouders. 2x een monteur geweest en "ergens op zo'n 150m" in de straat zit het probleem. Wanneer het opgelost kon worden wist men echter niet, kon zomaar een maand of 2 duren (klicmenlding, vervuilde grond, ect.)
Omdat het ding toch nauwelijks meer gebruikt werd meteen maar opgezegd. Helpdesk medewerker liet doorschemeren daar eigenlijk wel blij mee te zijn.
Eh , naar mijn weten gaat alles eruit..

Dat wil zeggen KPN gaat geen geld meer investeren over die koperlijnen.. dus heb jij een telefoon aansluting ... dan blijft die daar , totdat die het niet meer doet , daarna zul je toch internet moeten nemen over de vezel om dan VoIp te doen..

KPN laat ook mooi al die koper lijnen liggen hoor.. ze leveren er alleen geen onderhoud aan en de kaarten in de wijkcentrale's zullen verwijderd worden ,
Mischien halen ze ze weg.
Wanneer ze de boel toch open moeten maken voor bijvoorbeeld onderhoud aan het glas.
Vooral voor oudere mensen is dat erg vervelend
dat argument was 20 jaar geleden nog wel geldig, maar de mensen die nu 80 zijn waren 55 toen de eerste mobieltjes op kwamen. Mijn vader ging toen vaak met de trein en kocht zo'n Hi ding om te kunnen bellen dat de trein weer eens vertraging had. Zelfs mijn schoonmoeder van 89 heeft al jaren een mobiel (en een iPad, nummer 4 al weer)
Telefonie netwerk is allang uitgefaseerd, is nu allemaal VoIP.
Mijn moeder had ook nog zo'n analoge telefoonaansluiting. Die moest dus ook overstappen naar glasvezel met (verplicht) internet. Ze zou dan tijdelijk (1 jaar) korting krijgen tot de oude prijs, maar daarna de volle mep betalen.
Toen ben ik maar wat verder gaan kijken en telefonie bij Ziggo erbij genomen (ze had toch al kabel-tv). Zonder internet goedkoper dan KPN glasvezel en ik kon het ook zelf installeren. Bij KPN had er een monteur moeten komen want er zat wel glasvezel maar met een hele oude NTU uit 2006/2007 die nooit gebruikt is en sowieso vervangen had moeten worden.

Overigens krijg je bij Ziggo telefonie gewoon een connectbox waar je je analoge telefoon op aansluit. Zelfs internet doet het bij zo'n telefoon-only abonnement, maar de snelheid wordt afgeknepen op 1 Mbit...
Een beetje clickbait achtige titel en intro vind ik.

Klanten zijn duurder uit omdat ze meer value per buck gaan ontvangen omdat ze een 'hoger/duurder' abonnement gaan afnemen bij glas.

Niet omdat de prijzen flink stijgen voor hetgeen ze nu afnemen.


Het is eerder "DSL klanten van re-sellers van KPN moeten opzoek naar alternatief als koper uitgaat. Glas biedt niet dezelfde instap abonnementen als koper, hierdoor 'moet' de klant een groter/duurder abonnement afsluiten"

[Reactie gewijzigd door Panzer_V op 22 juli 2024 14:39]

Maar dan nog: als jij alleen een beetje e-mailt en surft, misschien zo nu en dan een YouTube video, dan kan glasvezel misschien wel beter zijn qua prijs/megabit, maar je bent wel duurder uit.
Maar dan nog: als jij alleen een beetje e-mailt en surft, misschien zo nu en dan een YouTube video, dan kan glasvezel misschien wel beter zijn qua prijs/megabit, maar je bent wel duurder uit.
KPN levert met een dermate lage snelheid dat denk ik iedereen anno 2023 wel de meerwaarde inziet van overstap naar glasvezel. Ouderen streamen ook.
Mijn 94 jarige overgrootmoeder heeft pas nog glas genomen omdat ze met alle kinderen zit te videobellen die over de hele wereld wonen. En dat gaat zo veel stabieler.
Bedankt voor het bevestigen van mijn punt. Ik zeg letterlijk: Ouderen streamen ook.
Hoeveel Mb/s heeft een stream nodig?

Eigenlijk zijn al die snelle verbindingen sinds het download verbod onzin. De meeste streams zijn niet eens 10Mb
Ga eens Full HD Youtube kijken en dat met een paar mensen op 1 adres.
1080p is maximaal 15Mbps dan kan je op een 100mb lijn met 4 mensen tegelijk kijken en heb je nog 40% van je capaciteit over.
Ik heb een 100mbit DSL abonnement voor 22,-. Ik gebruik het veel en het is simpelweg voldoende wat ik nodig heb (thuiswerken gaat perfect, streamen ook).Voor mijn situatie is dit dus echt een hele slechte ontwikkeling.....ik word straks gewoon gedwongen 3x zoveel te betalen voor een verbinding die ik niet nodig heb. Want het argument "maar dan heb je veel sneller stabiel internet" is gewoon een verkooppraatje als je voldoende hebt aan 100mbit!
100mbit is vrij hoog voor DSL. Meeste klanten halen effectief tot 30mbit bij KPN. Dat is veel te traag.
Uhm nee hoor, ze bieden het toch ook zo aan? Ik ga toch niet voor 100 betalen en dan 30 accepteren?
Ik heb daadwerkelijk 100mbit. Download wel een een grote torrent voor testdoeleinden en dan haal ik 8-9 MB/sec.
Maar je heb een punt, afhankelijk van je ligging tot centrale wijkkast kan snelheid beïnvloed worden. Maar met stabiele 50mbit kom je ook nog heel eind.
allemaal geen reden om duurder glas te nemen.
Mijn ouders wonen aan de rand van een dorp op grote afstand van een wijkkast. Die 100mbit ga je dan nooit halen. Misschien een extreem voorbeeld maar lang niet iedereen haalt de geadverteerde snelheid.
Maar wat is nu je punt?
Ja er zijn uitzonderingen bij DSL die niet hoogste snelheden kunnen halen…willen ze dat wel en hebben ze geld er voor over…neem glas!
Maar laat mij (en gros van dal DSL gebruikers) gewoon lekker DSL gebruiken.
Op sommige plekken levert het kopernetwerk rustig 200Mbit down en 50 up, dat vind ik niet bepaald een lage snelheid eigenlijk. Dat je op sommige plekken krap een paar Mbit eruit trekt klopt, maar daar is de nieuwe aanleg van glas zo fijn. (En er zijn mensen die hem daar weigeren "want toch niet nodig", en schepen dan de volgende eigenaar/huurder op met een probleem.)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 14:39]

Dat probleem bestaat al jaren. Het is op dit moment onvoorstelbaar dat er internetabo's waren van 15 of 20 euro. Elke keer kwam er "snelheid bij" en werden de abonnementen duurder.
Klopt, ik heb een abo.dat als €20,- per maand is gestart met 20Mbit download snelheid. Dat werd automatisch 30Mbit en later zonder melding 80Mbit.
Prijs is inmiddels €36,69 en toen glas werd aangelegd werd ik zonder pardon overgezet naar glas, nu is de snelheid 70Mbit upload (ja, de upgrade naar glas zorgt voor trager internet bij mij).
De prijs is pas gaan stijgen toen mijn internet provider werd overgenomen door een dochter van KPN.
Mijn DSL netwerk is ooit aangelegd door Surf.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 14:39]

Tja, voor de rest is er niets duurder geworden in je leven zeker?
Buiten de normale inflatie worden we eens in de zoveel jaar extra genaaid, never waste a good crisis zeggen ze dan.
De enige remedie is je eigen prijs evenredig verhogen. Het wordt nooit weer wat het voorheen was.
LOL, de rest van je electrisch dingen zijn goedkoper geworden. De inflatie correctie bij je internet abbo zie ik niet als logisch omdat de basis kosten voor die voorziening juist goedkoper zijn geworden en niet duurder.

Dus beetje gek dat jij zo ongefundeerde smerende reactie heeft.

En als je hogere inflatie wil moet je inderdaad steed zelf je prijzen verhogen. Hoewel ik dat wel raar vindt in deze context, een gezin verkoopt meestal niets.
Ik weet niet onder wat voor steen je leeft, maar wat is er goedkoper geworden?
Energie is duurder, electronica is niet goedkoper geworden en wordt gewoon afgeschreven en vernieuwd.
Mensen worden ook niet goedkoper, die verwachten er ook ieder jaar wat bij te krijgen.
Binnen een gezin werkt er iemand voor de kost, die kan meer loon vragen, gaan jobhoppen, of indien zelfstandig ondernemer, zelf ook de prijzen verhogen.
En nee, ik wil geen hoge inflatie, maar kan daar niets tegen doen anders dan zorgen dat ik het eigen hoofd boven water kan houden en er dus in meegaan.
Ik weet niet onder wat voor steen je leeft, maar wat is er goedkoper geworden?
Een voorbeeld voor

Hardware
Vergelijk je de prijs van een 2GB NVMe met 3.5 jaar terug, dan zie naast een prijs halvering dat ze ook twee keer zo snel zijn geworden.

Energie
Vergelijk de stroomprijs en gasprijzen voor jaarcontracten met de prijzen van vorig jaar:
  • november 2022: stroom €0,78/kWh en gas €3,18/m³
  • november 2023: stroom €0,33/kWh en gas €1,20/m³
Meer dan gehalveerd.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 14:39]

Die NVME drive is onzin want die wordt niet gebruikt voor deze diensten.
De stroomprijs vergelijken met het moment dat we vorig jaar een oor aan genaaid werden is ook onzin, vergelijk die dan ook met 3,5 jaar geleden of nog verder terug.
Zoals jij vergelijkt kun je alles wat scheef is recht lullen.
Die NVME drive is onzin want die wordt niet gebruikt voor deze diensten.
https://docs.aws.amazon.c...ide/nvme-ebs-volumes.html

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 14:39]

Oplossing zou dus zijn om gewoon abbo's met lage snelheid te introduceren op glas, 10-40mbit voor degenen die dat willen.

Klanten die weinig met internet doen zijn blij, KPN kan koper uitschakelen om zo kosten te besparen. Maar ja, monopoliepositie dus ze kunnen gewoon doen wat ze willen. Zal niet lang duren voordat mensen kabels naar buren gaan trekken of wifi wachtwoorden gaan delen
Heb je het bericht wel gelezen. Het is niet de KPN die duurdere abbo's verkoopt. Dit heeft niets met de mogelijke monopoliepositie te maken.
KPN wil het koper uitschakelen waar nu externe providers gebruik van maken.
En het transport medium glas is duurder dan koper voor deze externe bedrijven. Die gaan de prijs dan weer doorberekenen.
Andere optie is het kopernetwerk vervangen, aangezien deze nu grotendeels op is. Met storingen van dien. Wat ook weer de kosten omhoog jaagt.
De externe partners kunnen ook proberen op het coax netwerk toegang te krijgen. En via die weg goedkoop internet aan te bieden. Dat dit niet mogelijk is, is niet de schuld van KPN.
Koper vervangen voor pakweg 200 miljard Euro en dan 10.000 klanten bedienen die graag internet voor 2 tientjes willen....ik zie dat businessmodel niet opgaan.
Denk dat veel ook gewoon overstappen op hun telefoon en daarvan het internet gebruiken.
Hier in België heb je ook nog dit soort abo's van 150 GB over 4G voor € 25 / maand.
https://www.orange.be/nl/...sten/internet/home-flybox

Ik moet er niet aan denken (toevallig een spelletje downloaden en je bent er al door), maar voor mijn ouders zou zoiets wellicht kunnen werken.
Dan ben je waarschijnlijk nogsteeds duurder uit voor dezelfde snelheid. Ik betaal nu 30 euro voor 100/40. Het goedkoopste glasvezel abonnement wat ik kan vinden kost 42,50 voor 100/100. Waarom zou ik meer dan 25% meer gaan betalen voor hetzelfde?
Alternatief is een hotspot opzetten met je mobiel
Nee dat is geen serieus alternatief voor vast internet. Leuk voor incidenteel gebruik.
Ik denk dat het een goed alternatief is voor DSL.
Wat voor snelheden kan DSL tegenwoordig bieden en wat kan je daar wel mee dat je niet met mobiel internet via een hotspot kan?
Je zou een oude mobiel kunnen nemen en daar een apart internetabonnement voor afsluiten. Desnoods kan je het bereik van de hotspot uitbreiden met Wifi extenders.
Dat is niet helemaal waar. Als ik nu een speedtest uitvoer op mijn mobiel op 4G+ haal ik 203 down, 11,3 up en een ping van 34ms (op 5G 191 down, 26 up en een ping van 31) waarbij dit ook verschilt op verschillende momenten en via DSL 96 down, 30 up en een ping van 11ms. Ik denk dat het verschil hier vooral zit in die vertraging wat bij een vast netwerk lager ligt en de stabiliteit want bij DSL heb ik altijd deze snelheden en mobiel schommelt nog wel eens. Ik zou persoonlijk voor thuis mobiel alleen als noodoplossing bij storingen zien.

Ik heb overigens zelf onlangs het glasvezelpunt laten installeren door KPN, maar stap over van Odido naar Ziggo vanwege de aanbieding die ze hadden (12 maanden 50% korting). Van DSL naar glasvezel bij dezelfde provider betekent namelijk ¨je bent al klant¨ en dus geen korting. Waarschijnlijk hop ik elk jaar van aanbieding naar aanbieding, want de reguliere tarieven zijn hoog en onnodig. Ik heb mijn thuisnetwerk ook zo ingesteld dat provider switchen voor mij een administratieve bezigheid is met alleen de modem vervangen (heb een meshset met eigen wifi met wachtwoord en ik zet de wifi vd modem altijd uit).
Ten tijden van corona en thuiswerken heb ik dagen lang via een hotspot gewerkt en de kinderen op youtube gezeten omdat door graafwerkzaamheden de DSL eruit lag, dat ging prima.
Basale dingen gaan inderdaad prima met buffering (youtube bijv) en je dus niet zo een last hebt van vertraging (tenzij die extreem hoog is). Maar bij gamen is dat een ander verhaal, maar ook vind ik het belangrijk dat ik kan vertrouwen op de snelheid, want bij mobiel fluctueert hij sneller naar gelang van drukte op het netwerk vergeleken met vast. Zeker de uploadsnelheid is mobiel maar een fractie van de downloadsnelheid en als dit omlaag gaat en je wil iets uploaden dan heb je er wel last van.
Ik gebruik de hotspot van mijn modem 's avonds om in de vrachtwagen op de laptop wat tv te kunnen kijken of een film. Voor onderweg werkt dat prima, maar thuis moet ik er niet aan denken. Daar heb ik tientallen apparaten en ook nog een groot deel met een cat6 aangesloten. Dat zou een ramp zijn.
Wat voor snelheden kan DSL tegenwoordig bieden en wat kan je daar wel mee dat je niet met mobiel internet via een hotspot kan?
Welke mobiele ISPs vinden het geen probleem als jij maandelijks 60+ GB verstookt, voor dezelfde prijs als DSL?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 14:39]

Via mobiel? Geen
Via data-sims? Geen issue.
Ik heb van KPN een data sim die als uplink-backup dient. Wanneer nodig kan ik het abbo op unlimited zetten: lees 10GB/dag op volle snelheid voor iets van 37pm.
Nu heb ik wel geen idee of dat abbo beschikbaar is voor consumenten? :/

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 14:39]

KPN heeft geen unlimited abonnement voor data-only sims.
Ja strikt gezien is het geen data-only sim wat ik heb.
Maar het staat ingesteld als 0 minuten & 3GB atm.
Geen idee of dat uberhaupt via de website kan, ik heb het afgesloten via een van de winkels.

But again: het kan best dat dit zakelijk only is.
Het probleem is dat als iedereen via mobiel gaat internetten thuis, dat het netwerk niet voldoende capaciteit heeft. Dat is dus geen wenselijke situatie.
Dat is dus precies hier de use-case. Wie alleen een beetje internet surft en mailt kan prima met een hotspot uit. Wie meer gebruikt heeft ook meer aan die upgrade naar glas.
Je zou zelfs een KPN/budgetmobiel 'unlimited' kunnen nemen en die mobiel gewoon altijd als hotspot thuis laten liggen.
Dat zou alleen kunnen met een 06-nummer. Ik weet in ieder geval niet welke mobiele provider op een 0970-sim een unlimited abonnement heeft. Dat zal niet goedkoop zijn. Van de ACM mag je 06-nummers namelijk niet gebruiken voor data-only. Dat moeten providers ook handhaven.
edit: link vergeten
https://www.acm.nl/nl/tel...mmers-voor-spraak-en-data

[Reactie gewijzigd door DocMac op 22 juli 2024 14:39]

Want dat is gratis…?
Dat zeg ik toch niet? Het is sowieso goedkoper dan een glasvezelabbo :)
Een netwerkkabeltje van de buurman naar jouw huis toe trekken is wel een optie.
Dat is precies wat mijn buurman en ik dus hebben. Eens in de zoveel tijd is het weer eens raak, dan heeft een provider eens wat kuren. In zo'n geval chakelt de een gewoon over op de verbinding van de ander of vice versa. De rest van de tijd doet ieder zijn eigen ding, maar wel een handige backup in elk geval.
Denk niet dat die buurman blij wordt als de politie hem verantwoordelijk houdt voor hetgeen jij uitspookt met zijn verbinding.
Gelukkig werkt het in dit land niet zo dat jij verantwoordelijk bent voor iets wat een ander doet, als jij daar geen weet van hebt.
Je deelt bewust jouw internetverbinding met je buurman, dan ben jij wel degelijk verantwoordelijk voor hetgeen deze buurman met die internetverbinding uitspookt.

Als er op jouw verbinding kinderporno gedownload wordt of terroristische aanslagen voorbereid worden heb je wel degelijk een probleem.
Je deelt bewust jouw internetverbinding met je buurman, dan ben jij wel degelijk verantwoordelijk voor hetgeen deze buurman met die internetverbinding uitspookt.

Als er op jouw verbinding kinderporno gedownload wordt of terroristische aanslagen voorbereid worden heb je wel degelijk een probleem.
Nee hoor. Alleen als jouw buurman aan jou gevraagd heeft "Yo buurman kan ik je internetverbinding even lenen om wat kinderporno te downloaden en misschien wat aanslagen te plannen?"

Jij bent niet verantwoordelijk voor wat een ander zonder jouw medeweten doet. Dat is een basisbeginsel van een functionerende rechtsstaat.
Is gewoon niet waar. Zelfs het Europees Hof heeft hier uitspraak over gedaan. Als er illegale zaken op jouw internetverbinding plaatsvinden ben jij hier verantwoordelijk voor. Je zal dan toch echt met iets beters voor de dag moeten komen dan: "Er maken ook andere mensen gebruik van mijn internetverbinding", om je onschuld te bewijzen. https://www.nu.nl/interne...j-huisgenoten-leggen.html

Succes met procederen als jij een schikkingsvoorstel met fikse boete van BREIN op je stoep krijgt. Denk dat je dan toch echt beter kan betalen :X

[Reactie gewijzigd door Janpietertje89 op 22 juli 2024 14:39]

Dat gaat om auteursrechten wat civiel recht is.

In het strafrecht werkt 't toch echt echt anders.
Wat spook jij dan allemaal uit met je verbinding? O-)
De buurman laat het netwerk van de buren uitkomen op het endpoint van een VPN provider waarvan aangetoond is dat die niet logt. Zie Mullvad en de politieinval waarbij de politie niets meekreeg.

Die 5 EUR/maand is zo de ultieme bullshitafkoopverzekering. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:39]

Alsof de politie meekijkt met wat je doet op internet. Die hebben geen goed personeel om dit te checken.
Wel als jij mensen bedreigt, marktplaats fraude pleegt of drugs bestelt via het dark web ;)
Waar slaat dit nu weer op?
Om bij de politie te mogen bedoel je?
Ja, ik zou dat namelijk heel graag willen :)
Of een wijk node. Gewoon 1 iemand neemt 10GBit en rest van de wijk zit op hetzelfde LAN.
Beetje zoals kabel vroeger was. Je kon gewoon bij de share van je buurman komen.

Best slecht was dat eigenlijk.
Nee, dat is geen alternatief. Het probleem is dat verreweg de meeste mobiele abo's een fair-use policy hebben en je gewoon mogen afsluiten als je er meer mee doet dat "geloofwaardig mobiel internetten".

Als je iedere avond TV gaat kijken via die verbinding en ondertussen nog een aantal andere verbindingen open hebt staan, dan is de kans aanwezig dat je gewoon afgesloten wordt.
Duur betekent weinig waarde ten opzichte van de prijs. “Goedkoopste abonnement gaat meer kosten” had de lading beter gedekt.
Voor mensen die geen gebruik maken van de snelheid is het toch ook duur dan? Want dan heeft de extra snelheid geen/weinig waarde voor ze.

Het ligt gewoon volledig aan de persoon of iets duur is of niet. Dus ik geloof wel dat voor veel mensen die uit eigen keuze op zo een goedkoop abonnement zitten dit duur zullen vinden.
Dan neem je een mobiel abbo als alternatief.
Grappenmaker: https://www.odido.nl/shop/4g-voor-thuis

40 euro voor het basis-abonnement, 50 euro voor het abonnement met extra snelheid (vergelijkbaar met DSL). Straks stel je nog voor dat mensen StarLink als alternatief hebben.

Inclusief vaste lijn ben je voor een DSL-abonnement van tussen 30-100 Mbps zo'n 30 euro kwijt. Zonder datacap, stabieler en betrouwbaarder dan 4G/5G.

Het punt is natuurlijk niet dat DSL maar moet blijven, het punt is dat de prijzen voor glasaansluitingen omlaag moeten. Maar de ACM laat weer een 'triopolie' onstaan van KPN, Odido en VFZiggo.
Ik weet hoeveel de mensen hier van autovergelijkingen houden, dus: straks moet iedereen elektrisch en mag niemand meer benzine: voor de mensen die toch al meer dan 40 duizend euro aan een auto te besteden hadden wordt die auto zuiniger, milieuvriendelijker en per kilometer goedkoper (wat dus handig is als je veel kilometers maakt). Echter, de mensen die eerder genoeg hadden aan een auto van 20 duizend euro zijn f*cked. De mensen die eerder een tweedehands auto kochten? Ook f*cked. Die gaan de nieuwe situatie echt niet beschouwen als meer "value for money" / "bang for bucks".
Ik snap je vergelijking. Maar volgens mij klopt hij niet. De verandering van de DSL raakt nl. een relatief klein percentage van de DSL gebruikers in negatieve zin. In jouw vergelijking wordt misschien wel 75% van de mensen benadeeld.
Helemaal correct opgemerkt. Ik snap ook dat je oude (ouderwetse) technologie niet altijd tegen het laagste tarief tot in de eeuwigheid kunt blijven leveren en ondersteunen, maar het is anderzijds ook wel altijd iets waar met name de laagste inkomens het meeste last van hebben terwijl meneer/mevrouw de directeur zijn aandeelhouders tevreden wil houden en de stekker eruit trekt. Minima moeten ook toegang tot het internet hebben, al dan niet voor hun toeslagen, sollicitaties en of uitkeringen; het is in die groep mensen dat daar nu weer de rekening gelegd wordt. Ik ben van mening dat glasvezelleveranciers verplicht moeten zijn om een minima aansluiting te leveren: moet prima mogelijk zijn, aansluiting op telefoonlijnsnelheid voor een paar tientjes.
Ik ben het er helemaal mee eens dat internet toegankelijk moet blijven. Al was het maar omdat internet tegenwoordig onmisbaar is voor scholieren en daarmee voor hun kansen voor later. En zoals jij terecht aangeeft ook voor alles dat vanuit onze overheid op minima wordt afgevuurd. Ik ben groot voorstander van het vergroten van kansen van minima. Ik weet alleen nog niet hoe dit te organiseren.
Voor mij klopt het artikel wel 100%, als ik overstap dan ben ik €10/m meer kwijt. Welke value for buck krijg ik terug ? Hogere upload en iets betere download (10mbit) wat ik beide niet nodig heb en dus niet die verhoogde prijs wil betalen.

Geen idee hoe het werkt maar ik zal zo laat mogelijk overstappen en het liefst onderhandelen dat ik hetzelfde maand bedrag behoudt. Zij willen bezuinigen ten koste van mijn portemonnee.
Hier had ik ooit een Telfort abbo, kostte 30eu/maand (telfort was al eigendom van KPN).

Op een goede dag werd ik door KPN gebeld of ik geen glas wilde wat net nieuw beschikbaar was in mijn straat.
50eu/maand, dus ik had geen interesse.

Een jaar later werd ik weer gebeld.
Of ik over wilde naar glas. Maar nu met dezelfde abbo kosten als ik al had, de snelheid ging wel iets omhoog.

Ofwel, lekker afwachten en zien hoe graag zij jou op glas willen. ;)
Goed om te weten. Ik ben namelijk tevreden met wat ik heb 100mbit. Totaal geen behoefte om over te stappen. Vrees wel dat ze jouw situatie snel zullen "indexeren"?

[Reactie gewijzigd door davince72 op 22 juli 2024 14:39]

Valt mee. Elk jaar 2eu/maand verhoogd. Zit nu op 37eu.

Maar wat Andros hieronder zegt had ik even over 't hoofd gezien.
Dat geintje wat ik heb meegemaakt werkte alleen omdat Telfort van KPN was en ze er vanaf wilden.
Ik heb youfone oftewel kpn.
En €37 vind ik eigenlijk al duur! Ben nu 28/mnd kwijt

[Reactie gewijzigd door davince72 op 22 juli 2024 14:39]

Dat werkt dus alleen als je KPN hebt. Hier gaat het over klanten van budgetproviders als Budget, Online etc die nog een oud goedkoop DSL abonnementje hebben. Als KPN daar met het netwerk stopt kunnen die providers niet anders dan tegen de klant zeggen "het product dat u nu heeft is binnenkort niet langer beschikbaar, als alternatief bieden wij u duurder X op fiber" of ze zoeken een andere provider. Maar goedkope oude DSL abonnementjes zijn dan gewoon niet meer beschikbaar.
Dit is zeker geen clickbait, ik betaal nu €33,50 voor VDSL 100/30 en dat bevalt prima.
Het goedkoopste abonnement voor KPN-glas is €42,50 en dat is van KPN (dat is dan wel 100/100) en dat vindt ik toch best wel een prijsverhoging. De upload is dan misschen wel lekker, maar om daar €9 per maand meer voor weg te tellen.....
Alle ander aanbieders op KPN-glas zijn sowieso allemaal duurder.
Ik betaal nu voor hetzelfde toch echt minder dan €30 per maand (28,45). Het is dus nog aanzienlijk erger dan de titel doet geloven.

[Reactie gewijzigd door ToTheBone op 22 juli 2024 14:39]

Toen hier glas was aangelegd probeerde kpn te pushen om een nieuw abonnement af te sluiten, wat natuurlijk duurder was. Maar wij zijn gewoon op ons DSL abonnement blijven zitten en betalen daar nog hetzelfde voor. Al is de verbinding wel overgezet naar glas, want dat was blijkbaar wel een optie. Al moest je er even naar zoeken. Ook aan de telefoon als je het aanvraagt proberen ze eerst een nieuw abonnement te verkopen. Ws krijgt een helpdeskmedewerker daar ook commissie voor. Kwa snelheid zitten we nu op de 70/70 ongeveer.
Ik switch meestal elk jaar en pak dan een deal mee. Pak dan korting of een leuk product zoals Xbox SS en binnenkort een nieuwe tv. Dan blijft het redelijk. Maarja het is wel flink duurder geworden allemaal. Volgensmij had ik ongeveer 8 jaar geleden nog een studenten abbo voor 20 euro.
Dat is wel een enorm lange titel dan. Toch dekt de huidige titel de lading wel. Mensen -vooral ouderen - die nu een DSL-abo hebben en daar tevreden over zijn worden nu gedwongen een overstap te maken naar ftth. Dit terwijl ze het internet enkel gebruiken voor mail en eens een zoekopdracht of aangifte.

Ze krijgen hogere snelheden, maar hebben daar doorgaans helemaal niks aan terwijl ze er wel meer voor moeten betalen. Is een beetje hetzelfde dat alle mobiele providers stoppen met bundels van 100 minuten bellen en iedereen verplichten unlimited te nemen terwijl je je mobiel nauwelijks gebruikt. Ja, je mag meer bellen voor een hoger bedrag per maand, maar als je slechts 10 minuten per maand belt heb je daar niks aan.
Ik denk dat veel van die oudjes er wel op vooruitgaan in de nieuwe propositie. Die zitten vaak met een abo dat al tig jaar loopt en wel correcties heeft gekregen en geen nieuwe kortingen. Bij overgang nieuwe propositie wordt dat gereset en krijgen ze wss ook weer een half jaartje dikke korting, wat ze misschien aan het denken zet om vaker te bellen voor een verlenging.
Klanten die alleen nog telefoon afnemen (ja, die zijn er nog) zijn gewoon €10 duurder uit.
Uitzonderingen zijn altijd duurder.
De wholesale-tarieven zijn vele malen hoger. Op VDSL kan je met goed shoppen 100/30 nog wel krijgen voor 28-35 euro. Succes met glas in het kpn-netwerk, ook al kies je 50/50 met glas, het is een stuk duurder. En die kosten zitten echt niet specifiek in die 20 Mbit extra upload. Ik had liever een andere glasaanbieder gehad die actief is in de regio.
Het is eerder "DSL klanten van re-sellers van KPN moeten opzoek naar alternatief als koper uitgaat. Glas biedt niet dezelfde instap abonnementen als koper, hierdoor 'moet' de klant een groter/duurder abonnement afsluiten"
Beetje lange titel niet? het moet nog steeds in een paar woorden.
Meer bang for buck is natuurlijk onzin veel ouderen nemsen het goedkoopste abbo omdat die al overkill is voor hun mail, nieuws en af toe is netflix. Nu worden zei verplicht 10 euro per maand meer te gaan betalen voor iets wat zuiniger is? als het zuiniger is dan hoeft die prijs ook niet 10 euro omhoog.
Welke value for buck? Freedom gaat bijvoorbeeld 18 euro omhoog bij de verplichte overstap naar een 200Mbs glasvezel abonnement en dan lever ik nog 30Mbs in t.o.v. mijn huidige VDSL abonnement. Daar krijg ik dan een hogere upload voor terug, nou joepie, wat een 'bang for my buck'. :O
Ik hoef niet 500mbit, ik wil 50 mbit. Dus je kan dan wel meer krijgen, maar ik hoef het iig niet.
Een beetje tendentieus inderdaad. Budget gebruikens kunnen prima met een 4G/5G gateway uit de voeten. Ik zie overigens bij nl.pepper.com regelmatig 1Gb aanbiedingen van E25 tot E 35 van tmeubel en ptt langskomen ...
Ze vergeten overigens dat koper verborgen elektriciteitskosten heeft. Ook is a/vdsl is net als coax niet toekomstvast, eindig.
Ik ben het niet met je eens. Internet = internet. Dat KPN van het koper af wil is geen excuus om internet duurder te maken. Er staat nergens in de voorwaarden te lezen dat zodra glasvezel is aangelegd het kopernetwerk niet meer functioneel is. Het is eigenlijk nog erger: men claimt dat het nodig is voor de cijfers dat je een glasaansluiting laat plaatsen, maar dat er niets voor je verandert als je geen abonnement neemt.
Blijkbaar verandert er dus wel iets en dat is in het nadeel van een flink aantal consumenten die lekker goedkoop internet willen en verder tevreden zijn.
Dat kan wel zijn maar bij de alternatieven zijn vrijwel ook geen goedkope abonnementen meer te vinden. Leuk dat je hogere snelheden en allerlei extra's krijgt maar voor veel mensen is dat allemaal niet nodig. Die zijn beter af met lagere vaste maandlasten. Vergeet niet dat voor een grote groep Nederlanders €40+ per maand een hoop geld is, maar dat je tegelijkertijd tegenwoordig vrijwel verplicht bent om internet te hebben.
Als je geen gebruik maakt van de snelheidsverhoging die je krijgt met glas dan ben je gewoon duurder uit. Dit zal bij vele (oudere) mensen die wat surfen/mailen het geval zijn.

Daarnaast moet een titel kort en "krachtig" zijn, niet 2 á 3 zinnen lang. Het hoe en wat daar is de inleiding en de rest van het artikel voor.
Dus glasvezel verbruikt minder energie, beide netwerken onderhouden is duur en inefficiënt, maar toch gaan de gebruikers meer betalen omdat glasvezel verplicht gaat worden. Klinkt allemaal erg tegenstrijdig.
Hier de pech dat Odido tweak gaat uitzetten, dat kost ons hier 11 euro per maand extra, en dan blijf je gewoon op exact hetzelfde glas. Lang leven de marktwerking.
ACM Software Architect @Only16 oktober 2023 07:25
't Zijn volgens mij twee losstaande stellingen:
- KPN wil niet beide netwerken onderhouden en daardoor zodra ergens glasvezel is aangelegd 'zo snel mogelijk' (met blijkbaar een termijn van 3 jaar) het kopernetwerk uitzetten om die kosten te drukken. Dus op een gegeven moment moeten de klanten over.
- Op glasvezel zijn geen hele goedkope abonnementen: dus de klant is duurder uit zodra ze over gaan.
- Op glasvezel zijn geen hele goedkope abonnementen: dus de klant is duurder uit zodra ze over gaan.
Dat is dus het ding, vooral bij KPN zijn er geen hele goedkope abonnementen, andere aanbieders kunnen dit wel gewoon, dan is toch de vraag, waarom bij KPN niet?
Sowieso nooit een goed idee geweest om de hele markt op deze manier in te delen, je had beter een netbeheerder kunnen hebben en daarop de providers, tenminste voor iedereen dezelfde vrije keuzes..
ACM Software Architect @Only16 oktober 2023 08:21
Dat ben ik met je eens; maar ik las jouw opmerking zoals in sommige andere reacties gesuggereerd wordt dat men 't artikel las. Dat ze stellingen in de artikeltekst als oorzakelijk verband zien.

Je hebt gelijk dat los van de twee stellingen het sowieso een beetje gek is dat er op een ogenschijnlijk goedkoper netwerk geen goedkopere abonnementen zijn.

[Reactie gewijzigd door ACM op 22 juli 2024 14:39]

Dat is dus ook de kritiek, dat de besparing in eigen zak wordt gestoken ipv doorberekend aan de klant. Ook zou het glasvezelnetwerk goedkoper moeten worden naarmmate meer mensen een glasvezel abbo hebben. Het aanleggen is namelijk een eenmalige kostenpost, dus logischerwijs zou de kosten van de aanleg per klant lager moeten zijn. Ook dat lijkt niet doorberekend te worden.
ACM Software Architect @Armada65116 oktober 2023 08:49
Er zijn twee aspecten van extra kosten:
- Glas + koper tegelijk betekent twee netwerken tegelijk onderhouden, dat vervalt met dat uitzetten
- Glas lijkt goedkoper dan koper

Die eerste besparing lijkt me logisch dat die puur bij KPN terechtkomt, zij hebben tenslotte de investeringen gedaan en bovendien zullen ze doorgaans maar 1 aansluiting per huishouden actief hebben (op een enkele uitzondering na) en dus maar voor een van de twee geld krijgen van een klant.

Dat die tweede niet (deels) ten gunste van de klant komt is dan waar jij het over hebt lijkt me? En inderdaad, dat is ook niet heel netjes van ze. Daar was ik het dan ook mee eens :)
Dat is dus het ding, vooral bij KPN zijn er geen hele goedkope abonnementen, andere aanbieders kunnen dit wel gewoon.
Ik vermoed dat bij kpn in het kostenmodel de aansluiting duurder ingezet is en transportkosten lager. Dan bieden langzamere abonnementen relatief weinig voordelen. Overigens meen ik ook een tweakers artikel van pakweg een half jaar geleden te herinneren waarin kpn meldde 5 jaar lang dezelfde wholesale bedragen te hanteren, ook een voordeel ...
Als KPN van het kopernetwerk afwil (in eigen belang) zouden ze met een abonnement kunnen komen voor ex-DSL klanten met een vergelijkbaar pakket en met kosten zoals die eerder voor hun DSL betaalden. Ik denk dat wel uit te leggen valt dat een DSL abbo met 220 Mbps down en 65 up in prijs vergelijkbaar is met 200 down en up over glas. Als de klant ADSL had met een lange lijn zou de prijs lager moeten uitvallen, maar nog steeds is dat voor KPN interessant als ze daarmee een koperaansluiting minder hebben.
Minder energie, ten gunste van KPN zeker dan. Voorlopig moet er weer een extra adapter tbv een converter bij in huis.
Hoe bedoel je dat met converter?

Maar minder energie..... Iemand moet toch die energie ook betalen?
Niet dat het uitzetten, ons abonnement goedkoper zal maken....
Om glasvezel aan te sluiten in je huis is een NTU nodig, die wordt gevoed middels een adapter.
Eens... Nu kan het wel zo zijn, dat de chips die nodig zijn voor ADSL in een modem weer meer energie verbruiken dan de NTU. Ik heb dit nooit gemeten, moet ik zeggen, maar wel iets om hierin mee te nemen.

Maar bij sommige ISP's krijg je volgens mij ook een SFP module icm met een modem.
Hier heb ik ont, router, switch, tv kastje allemaal op 1 12V voeding gezet, scheelt ruimte, kabels, gedoe ...
Tweak was qua prijs/kwaliteit als ik het zo hoor een no-brainer. Misschien als jij 10 of 20 EUR per maand meer had betaald voor Tweak dat Tweak dan groter was geweest, en daardoor had kunnen overleven. Maar nu gaan ze de geschiedenis in als zodanig: een zeer goede prijs/kwaliteit (als ik het hier zo mag geloven). Dan doet het pijn als je over moet stappen. Ik ga ook Odido afnemen (voor een jaar) en kan nu al zeggen dat deze snelheden tov DSL een verademing gaan zijn. Met een prima prijs. Mijn schoonmoeder daarentegen kan nu KPN glas krijgen en Ziggo heeft daar net dusdanig de snelheid verhoogd dat het eigenlijk niet loont om te switchen. Dat komt doordat KPN glas gewoon duurder is dan Odido/ODF. Maar KPN is één bedrijf dat twee technieken heeft. Als ze zeggen het is te duur om DSL netwerk te onderhouden dan kloppen hun prijzen voor glas niet. Dan zijn de goedkopere abonnementen niet goedkoop genoeg, en de duurste zijn niet duur genoeg.
Mijn schoonmoeder daarentegen kan nu KPN glas krijgen en Ziggo heeft daar net dusdanig de snelheid verhoogd dat het eigenlijk niet loont om te switchen
Dat probeerde Delta bij mijn ouders ook. Verkopers aan de deur die met leugens ("Ziggo heeft constant storingen") en non-argumenten ("voor volgende bewoners is het beter als er glas ligt") kwamen drammen, terwijl ze gewoon tevreden zijn met de Ziggo verbinding die er ligt. Ik heb ze ook gewoon aangeraden het te laten zoals het nu is. If it aint broke, don't 'fix' it.
Nou het mooie is dat KPN het wel aanlegt (tenzij je geen toestemming geeft). Dat heeft een voordeel, namelijk dat je huis meer waard wordt. Want anders moet de volgende bewoner het inderdaad zelf dokken. Bij een koophuis zou ik dit dus zeker doen. Eventueel daarna terugswitchen (als ze het enkel gratis aanleggen wanneer je het ook gaat afnemen). Ook kun je bij Ziggo retentie opbellen met je eerlijke verhaal dat je glas kunt krijgen en overweegt over te stappen. De ervaring leert dat je dan een dikke deal kunt krijgen.

Ziggo probeert zo lang mogelijk hun kabelnetwerk te gebruiken, maar ze hebben ook natuurlijk prima glas infra tot aan de wijkcentrales. Ik zou als ik Ziggo was toch maar eens overwegen om glas tot de huisdeur aan te leggen, of hun glas infra verhuren aan anderen die dat wel willen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 14:39]

Mijn idee. Dit is alleen in het voordeel van de aanbieder, KPN in dit geval.
Vreemde redenatie van KPN. Alles aan glasvezel is goedkoper. Minder stroom, minder onderhoud (naar eigen zeggen), betrouwbaarder (dus minders storingen om te verhelpen), en toch moet het duurder zijn dan koper?
Wat denk je wat het aanleggen van glasvezel kost?
Geld. Maar dat heeft de aanleg van koper ook gekost en de telefooncentrales van destijds, of wat dacht je van de communicatiesatellieten? Veel van die investeringen waren voor rekening van de overheden dus gemeenschapsgeld.
Nu zijn het commerciële partijen en komt opeens de rekening op het bordje van de klanten. Slimme zet van KPN! Over een aantal jaren zitten er meer mensen die meer betalen op een infrastructuur die voor de aanbieder steeds goedkoper wordt.
Dat is een investering, met een x-aantal jaren afschrijving. Normaal gesproken gaat die afschrijving gefaseerd, en had met geld gebeurd die je reserveert met afschrijving van je koper netwerk. Dat is derhalve een non-argument (tenzij je uiteraard je kip slacht en die afschrijving van je oude netwerk niet herinvesteerd maar uitkeert aan aandeelhouders).
Ik vermoed dat de toezichthouders hebben geslapen.

Dorp, Noord Brabant.

jarenlang monopolie van Ziggo en KPN "koper"deed ook beetje mee. Veel geleuter over glas, gebeurde niets.

Delta polste, met steun van B en W, hoeveel mensen er belangstelling hadden voor glasvezel. Eerst in alle kernen van de fusiegemeente. Folders, brieven en kaartjes in de brievenbus. Moesten een bepaald percentage halen, dan zouden ze glas uitrollen.

Paar maanden later. Brief KPN op de mat. Ze rollen overal glas uit, ongeacht of men een abonnement nam of niet. Gratis kastje in huis. Toen kon het ineens allemaal wel. Delta had het nakijken en gaf hun project op.

KPN hoeft nu alleen maar achterover te leunen, want concurrenten moeten nu over hun glas heen.

Ziggo? Ligt nergens wakker van. Prijzen omhoog want inflatie correctie. Krikken de download snelheid wat op, waar ik verder niets van merk omdat het nooit sneller gaat dan de langzaamste schakel in de ketting. Als ik hetzelfde zender/internet pakket zou afnemen op glas scheelt dat minder als de eerdere juichberichten suggereerden. Glas zou concurrentie geven, de prijzen zouden dalen.
Delta had het nakijken en gaf hun project op.
Waarom heeft Delta niet gewoon gedaan wat KPN heeft gedaan, dus overal glas uitgerold?
Ik vermoed dat Delta eerst wilde weten of het commercieel rendabel was om hun glas uit te rollen. Ik meen dat ze een bepaald minimum percentage wilden hebben. Wat ik op zich een verstandig commercieel besluit vind. Je gaat niet voor een fortuin aan glas uitrollen als "niemand" het afneemt.
Bij mij in de straat zie ik nog diverse glasvezel kabels die niet zijn doorgetrokken naar een huis.
Al die mensen moeten dan ook alsnog hun glasvezel laten aanleggen!
(Of overstappen naar kabel)
Vraag me af of daar ook voor is gewaarschuwd bij aanleg.
‘Denk erom, we gaan waarschijnlijk binnenkort uw koper leiding afsluiten’
Volgens mij wordt glasvezel gewoon tot in huis aangelegd, of je wel of niet een abbo afneemt. Wil je expliciet geen aanlegpunt, dan moet je of de nieuwe bewoner daar op een latere tijdstip logischer wijs extra voor betalen.
Bij ons in straat (en omliggende straten) moest je afspraak maken binnen bepaalde tijdspanne. Ze waren 1 week bezig in onze buurt en daarna gaan ze verder.
Is er geen afspraak gemaakt, doen ze ook niets.
Woon in een straat van 6 huizen en er steken bij drie huizen nog steeds een ‘glasvezel’ kabel boven de grond.

Maar het is natuurlijk belangrijk om te weten of die mensen konden weten dat ze misschien op termijn geen koper kabel meer zouden hebben.

Ik kan me niet herinneren dat dat is gecommuniceerd.
Wij waren aan het verhuizen toen ze met de glasvezelactie aan de slag gingen en precies de periode dat het hier leeg stond zijn ze voor glasvezel langs geweest. Als ik het nog zou willen dan zou ik ervoor moeten betalen. Niet dus, ik zit prima op mijn goedkoopie Bonded VDSL aansluitinkje. Ze hebben me nog nooit iets kunnen aanbieden wat ook maar lijkt op wat ik nu betaal voor internet en TV.
Die waarschuwing is dus niet gegeven. Er staat nergens in de voorwaarden of reclamefolder dat er enig verband is tussen aanleggen en aansluiten van glasvezel en het deactiveren van DSL.
Ik heb wel belangstelling voor het kopernetwerk
Voor het netwerk of het koper an sich?

Ontopic:
Persoonlijk snap ik KPN initieel wel, waarom 2 netwerken als de nieuwe superieur is. Waarom er geen overstapabo is snap ik dan weer niet, zo roep je wel weerstand op.
Misschien is die er wel voor kpn klanten zelf.

Dit gaat als ik het goed lees over "Klanten die bij andere providers dan KPN klant zijn"

Mogelijk moeten de prijzen voor alle wholesale klanten (op glas)gelijk zijn.
De vraag is natuurlijk wat het op termijn gaat kosten als steeds minder mensen nog gebruik maken van het kopernetwerk.
Wellicht dat ze op den duur er gewoon mee stoppen dan? Je kan veel al gratis glasvezel aan laten leggen nu (als ze het uitrollen). Als je dit dan weigert dan is dit later jou probleem als je geen aansluiting meer hebt.

Tenzij er een wettelijke plicht is om het te houden zie ik niet in waarom bedrijven een legacy netwerk in leven gaan houden met alle kosten die daarbij komen.
Als ik lees hoe ontzettend veel mensen in dit forum een goedkoop DSL abonnement hebben, dan zou je haast denken dat er een markt is voor het koper netwerk met zijn lage abonnementsprijs. Wie gaat het kopernetwerk van KPN overnemen en DSL abonnementen blijven verkopen aan iedereen hier die zo'n goedkoop abonnement heeft, en al die andere mensen die daar behoefte aan hebben? Reken niet op investeringen die het beter maken, maar je behoudt wel wat je al hebt.

Wie o wie stapt in deze markt?
Vergis je niet in de hoeveelheid apparatuur en ruimte die je nodig zult hebben, die oude apparatuur is minder efficient en servicekontrakten op oude apparatuur zullen eerder duurder dan goedkoper zijn. Ooit eens gehoord dat een ascend tnt die voor inbel modems werd gebruikt voor 128 lijnen 2Kwatt verstookte, tel daarbij een factor koeling op en alleen al aan energie betaal je je blauw. Pas als de laaste abonnee in een straal van zeg 6 kilometer weg is kan a/vdsl apparatuur uit en omgekeerd als je het door zou zetten mag je het voor losse abonnees weer aanleggen. xgspon kan tot 20km afstand aan. Ik zou eerder een businesscase voor inbeldiensten winstgevend inschatten, maar ja dat netwerk gaat nu juist uit ..
Mijn oproep was eigenlijk aan al die mensen hier die verongelijkt zijn en bijna eisen dat de prijs voor hun internet niet omhoog gaat. Als de business case uitkan, dan stel ik voor dat ze zelf in die markt stappen. Persoonlijk denk ik niet dat dit uitkan. Zoals jij ook al aangeeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.