KPN introduceert Box 14-modem voor 4Gbit/s-abonnement

KPN heeft de Box 14-modem onthuld, die als grootste wijziging een 10Gbit/s-poort heeft. Daarmee is de modem-routercombinatie geschikt voor KPN's 4Gbit/s-abonnement, dat vanaf deze week te bestellen is.

De Box 14 heeft twee 10Gbit/s-poorten: een wan-poort voor de glasvezelaansluiting en een lan-poort voor het thuisnetwerk van de klant. Daarnaast is er een 2,5Gbit/s-poort en zijn er twee 1Gbit/s-poorten. Verder is er een telefoonaansluiting, en zijn er een USB 2.0- en een USB 3.0-poort. De nieuwe modem is geschikt voor alle XGS-PON-snelheden, waarmee snelheden tot 8Gbit/s mogelijk zijn.

De modem is gemaakt door het Taiwanese bedrijf Arcadyan en heeft als typenummer ERV67AX348B. Net als de Box 12 heeft de Box 14 Wi-Fi 6-ondersteuning. De Box 14 ondersteunt KPN's SuperWifi 2-meshnetwerk. Ondersteuning voor SuperWifi 1 en Experia Wifi is er op dit moment nog niet.

KPN's 4Gbit/s-verbinding is sinds maandag 23 oktober te bestellen in Nederland. Niet alle glasvezelklanten van KPN kunnen van deze snelheid gebruikmaken; dat kunnen alleen klanten met een XGS-PON-glasvezelverbinding. Dit komt neer op een glasvezelverbinding die in 2021 of later is aangelegd. Op termijn wordt het oudere glasvezelnetwerk geüpgraded naar XGS-PON. Het abonnement is ook alleen beschikbaar voor nieuwe klanten en klanten die verlengen. Bestaande klanten kunnen niet upgraden. Alleen klanten die het 4Gbit/s-abonnement afnemen, krijgen de Box 14.

KPN Box 14KPN Box 14KPN Box 14
Snelheid 1Gbit/s 2Gbit/s 4Gbit/s 5Gbit/s
KPN 52,50 euro N.v.t. 67,50 euro N.v.t.
Delta 52,50 euro 60 euro N.v.t. 125 euro
(inclusief mobiel abo)

Door Hayte Hugo

Redacteur

24-10-2023 • 13:36

236

Submitter: Bschnitz

Lees meer

Reacties (236)

236
236
86
6
0
137
Wijzig sortering
Hoe is dit een modem? Wat wordt er precies gemoduleerd en gedemoduleerd?

Voor zover ik kan zien is dit gewoon een consumer-grade NAT routertje.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 22 juli 2024 13:38]

Maar als je zo aan het muggenziften bent dan moet je een "consumer-grade NAT routertje" ook geen router noemen, want dat is het ook niet. Een thuisrouter routeert amper en doet veel meer dan een echte router. Maar net als het woord modem, is het woord router iets dat een eindgebruiker kent.
Een thuisrouter routeert amper en doet veel meer dan een echte router.
Een router is geen specifiek apparaat maar een functie die een apparaat kan hebben. Uiteraard heb je ook apparaten die alleen routeren.

Maar je hebt gelijk dat er in beel thuisrouters een hoop functionaliteit zit die er niet in thuishoort. Mijn grootste ergernis is dat ze 't ding vaak combineren met een Wifi access point. Dat zijn nu echt 2 dingen die totaal niet bij elkaar in 1 apparaat horen.
Dat slaat nergens op, het zijn nou precies 2 zaken die perfect op 1 apparaat kunnen, mits het voor jouw situatie geschikt is. Net zoals een firewall, VPN server, switch, adblocker, etc. Ik heb een hele poos de Unifi Dream Machine gehad die nagenoeg al die zaken in 1 had (en daarbij nog de netwerk controller) en dat werkte als een trein in mijn appartement.
Nu ik weer in een huis woon heb ik dat ding verkocht, draait de helft in containers en heb ik losse APs, switches en een firewall. Maar voor iedereen die gewoon iets wil hebben dat werkt out-of-the-box, voldoende heeft aan 1 AP en deze op een geschikte locatie in huis kan plaatsen voor dekking is het echt totale waanzin om al die functies niet in 1 apparaat te hebben.
Dat slaat nergens op, het zijn nou precies 2 zaken die perfect op 1 apparaat kunnen, mits het voor jouw situatie geschikt is.
In welke situatie is het geschikt dan? Een access point wil je ergens centraal plaatsen, bij voorkeur zonder veel tussen het AP en de clients. Idealiter dus midden in de ruimte aan het plafond. Een router plaats je meestal ergens uit het zicht of op de plek waar je glasvezel binnenkomt, in de meterkast bijvoorbeeld. Precies niet de plek waar je een access point wil hebben. Zeker niet als er ook nog andere kabels voor bedraad netwerk naar die router moeten.

De ideale plek voor een AP is precies de meest onhandige plek voor een router en vice versa.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 22 juli 2024 13:38]

Zoals ik al zei, in een appartement of klein huis. Het zal je verbazen hoeveel mensen op de wereld daarin wonen... De mijne stond bijvoorbeeld achter mijn TV in de woonkamer. Volledig uit het zicht, er liep een kabel van de "meterkast" waar de ONT zat naar mijn TV, en klaar. Volledig dekking in het gehele appartement, zelfs bij het zwembad 6 verdiepingen lager kon ik nog net het signaal oppikken. En dat in een volledig betonnen gebouw.

Er zit enorm veel tussen "voor niemand geschikt" en "voor iedereen geschikt".
Dat je een signaal kan zien betekend niet dat je ermee verbinding kan maken, laat staan een voldoende stabiel verbinding opzetten.

Bij gelijksvloers woningen lukt het ook wel, vaak gaat het fout als het een verdiepingsvloer door moet, 1 lukt nog wel maar de zolder kan je vergeten vanwege al dat betonijzer.

We spreken over situatie,s dat het nog lukt om een 1080p video af te spelen en website,s nog een goede response geven, niet met allerlei packet loss/drops tussendoor.
Ik begrijp niet goed waarom op hiermee op mij reageert, het heeft niks te maken met mijn reactie.
Jawel, reactie hierop.
zelfs bij het zwembad 6 verdiepingen lager kon ik nog net het signaal oppikken.
Ah, dus je haalt dat volledig uit zijn context en negeert de rest van mijn opmerking. Die ging er over dat een all-in-one apparaat een grote doelgroep heeft en dat er meer dan genoeg scenarios denkbaar zijn waarin een fatsoenlijke plaatsing van een dergelijk gewoon mogelijk is. Speciaal voor jou; ik haalde gewoon ruim 600Mbps via WiFi in mijn gehele appartement.
Wat is dus zeg, een gelijksvloer appartement is dat ook geen groot probleem, het wordt pas een probleem bij verdiepingen.
Dat kun je wel blijven herhalen, maar dat is iets wat ik nergens betwist en dat heeft ook niks te maken met de discussie. Het verhaal ging erom dat ik van mening ben dat er voldoende use-cases zijn voor meerdere functies in 1 apparaat. Ik geef notabene in mijn eerste reactie aan dat niet voor elk scenario van toepassing is.
Ik reageer alleen op dat punt om je te corrigeren.
Er valt niks te corrigeren, dus dat is dan behoorlijk mislukt. Als je het specifiek hebt over mijn voorbeeld dat ik "6 verdiepingen lager nog signaal op kon pikken" dan moet ik je teleurstellen, want dat signaal was nog bruikbaar is, al was het redelijk traag. Dat terzijde, ik maakte een punt dat een all-in-one oplossing voldoende kan zijn. En dan kan ik jou corrigeren, want als het een meervloersappartement was geweest, had het nog steeds prima gefunctioneerd.
Dat is technisch onmogelijk helaas, wat probeer je nou precies te zeggen?

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 13:38]

Waar baseer je dit op? Technisch onmogelijk is best wel een statement. We zijn al best al wel een tijd bezig met ruimte missies, en dan hebben we het over redelijk wat grotere afstanden dan 6 verdiepingen.
Dat is hoe de techniek werkt, Wi-Fi is een gedeelt medium, in een pand en zeker 6 verdiepingen ga je geen stabiele verbinding meer halen op de 2,4 gezien er meer buurt AP,s zijn, je hebt maar 3 niet overlappende kanalen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 13:38]

Jammer dat je er direct vanuit gaat dat alles wat verdiepingen betreft vol met beton en dus ook betonijzer ligt. Voormalig KPN-monteur hiero en ik ben echt genoeg situaties tegengekomen waar de door de provider geleverde CPE volstaat voor de gehele woning, ook eengezinswoningen. Niet iedere woning heeft immers betonnen vloeren, hier in de regio staan hele wijken waar geen beton in te vinden is. Enige beton wat in mijn huis ligt is de badkamervloer en misschien onder de keukenvloer ook wel, geen idee. Verder is alles toch echt hout, stro, kippengaas en wat stuc. Verbinding verspreid zich prima door het huis heen, al gebruik ik zelf wel alles los maar dat had dus absoluut niet gehoeven hier. Denk in heel dit stadsdeel niet op een paar nieuwbouwcomplexen na.
6 verdiepingslagen waar het hier om gaat ga je geen stabiel Wi-Fi op zetten, ik snap dat je een punt probeert te maken maar dit is technisch onmogelijk zeker met de hoeveelheid overlap op de 2,4 band vandaag de dag.
Gast, hou nou eens op want je hebt echt geen flauw idee waar je over praat.
Jaren ervaring als engineer dus hou maar op, het is technisch onmogelijk want zo werkt Wi-Fi niet, tot 100mw ga je niet zo ver komen door een gebouw, nog los van de hoeveelheid buurtnetwerken wat voor veel ruis zorgt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 13:38]

Waardeloze engineer ben je dan, ik heb het ten slotte aan de levende lijve ondervonden. Wel bijzonder dat jij precies weet wat de situatie was en daardoor zo stellig kan zeggen dat het onmogelijk is. Het wordt wel een beetje gênant zo voor je...
Plottwist:
https://www.kpn.com/internet/wifi/superwifi.htm
-kpn levert gratis 2 wifi acces points mee.

En het gaat hier om glasvezel, dus je kan de box 14 ook midden in je huis zetten als je dat red met 100m kabel.
Voor de meeste huizen lijkt me dat voldoende. En je kan altijd meer acces points aansluiten natuurlijk.

Wil je upgraden naar bijvoorbeeld een eigen firewall, en de acces points daarachter aansluiten, dan kan dat. Je kunt wifi namelijk uitzetten op de box 14.

Ik had zelf de mazzel dat mijn contract precies op tijd afliep om te mogen verlengen en upgraden. Dus ik ga hem morgen aansluiten. Ik trek mijn huidige gigabit verbinding af en toe nog steeds volledig vol, dus ik ben wel blij met de upgrade.
Het klopt niet wat je zegt, ik als monteur heb daar genoeg ervaring in en ken de limieten van Wi-Fi.
Ik heb vaak genoeg de zaak moeten herstellen doordat er "beterweters" zijn, in Nederland heb je altijd te maken met buurt AP,s waar jij geen invloed op hebt, gezien de band maar 3 niet overlappende kanalen kent loop je al snel tegen problemen.
Een betweter is iemand die een week later nog altijd zijn mening tracht te drammen. En dat terwijl je werkelijk geen flauw idee hebt van de omstandigheden, welke ander banden er actief waren met welk signaalsterkte, door wat voor constructie het signaal moest en zo nog tientallen andere zaken die al dan niet invloed hebben. Je weet niet eens in welk land ik woon. Je doet allerlei aannames alleen om in een poging je gelijk te halen in iets wat niet eens het onderwerp van de discussie was. Die ging over het nut van alles-in-een apparaten.

Maargoed, ik heb dan ook wel voldoende monteurs over de vloer gehad die dachten dat ze alle wijsheid in pacht hadden terwijl ze nooit meer deden dan standaard spul in een meterkast schroeven.
Sorry: ik moet je teleurstellen. Ik heb vandaag de box 14 aangesloten en hij werkt probleemloos. Volledig bereik in mijn hele huis. Dus je theorie is bij mij niet van toepassing.

Sterker nog ik moet eerst de straat uitlopen en de hoek om gaan voor ik mijn bereik verlies. Heeft een beter bereik dan de Box 12 bij mij.

Had je deze al gelezen:
Dit tweakers artikel legt uit hoeveel niet overlappende kanalen er zijn. Spoiler alert: meer dan 3

review: Hoe werkt wifi? - Van modulatie tot mu-mimo

.
Dat is jouw voorkeur en dat is dus heel subjectief. Het is geen universele waarheid. De meeste mensen willen 1 apparaat dat internet en wifi levert, voor hen geldt meestal "internet === wifi". Het is dus heel logisch om al deze functionaliteiten in 1 apparaat te configureren. Ook voor de fabrikant is dat voordelig omdat je al deze functionaliteit naar hartelust aan of uit kunt zetten als je ze nodig hebt.
In welke situatie is het geschikt dan?
Als je nagaat hoeveel mensen de kabel modern als enige apparaat in huis hebben om internet bedrag danwel via wifi te krijgen dan zijn dergelijke apparaten zoals de dream machine uitstekend geschikt (ik heb er ook eentje voor een vakantiewoning die relatief gezien klein is en geen betonnen muren heeft).

In mijn eigen woning heb je juist een router, een switch, een controller en 3 APs en één mesh AP. Voor ieder wat wils :)
Daar heb je gelijk in. Yep, het gaat voornamelijk om het gemak voor de normale gebruiker. Vrijwel elke power user die ik ken scheidt L2 van L3, maar dat is voor de normale persoon te lastig en te duur. Ik heb ook liever dedicated apparatuur voor bepaalde functies en een AP is daar inderdaad wel een hele belangrijke schakel om echt goede en stabiele wifi te hebben.
Nou nee. Maar dit wordt natuurlijk een taal/definitiedingetje nu. :)

Een router is een kastje dat (kort door de bocht) gemaakt is om IP-pakketjes routeren. Dat is z'n primaire doel. Je kan ook je een ander type apparaat 'pakketjes' laten routeren, maar dat is dan niet per se z'n beoogde doel. (Ik kan mijn telefoon ook omzetten tot een streamingserver, maar het beoogde doel van mijn telefoon is een smartphone zijn niet een streamingserver. De vergelijking gaat uiteraard een beetje scheef, maar je snapt m'n doel :) )

Als je een router helemaal naar de basis terugbrengt is het uiteraard een 'gewoon een computer met al dan niet gespecialiseerde componenten en een al dan niet gespecialiseerd OS' waar software op draait dat IP-pakketjes kan routeren van de ene logische netwerkkaart naar de andere logische netwerkkaart.

Als we 'routeren' beschrijven als 'van het ene subnet naar het andere subnet' sturen, dan is een 'consumer-grade routertje' dus ook prima een router.
Een router routeert wel degelijk, in elk geval voor IPv4. NAT is in feite een hack bovenop normale routing. Afhankelijk van de IPv6-configuratie wordt daar ook mee gerouteerd.

Zo'n box is nog wel meer, een consumentenrouter-NAT-firewall-switch-accesspoint bekt niet heel lekker. Eerlijk gezegd vind ik "box" daar wel een aardige benaming voor.
Dan doe je NAT wel te kort :)
NAT is een verzameling aan functionaliteiten. In de basis verandert en registreert het de verandering van de bron-data van IP-pakketjes. (versimpeld gezegd natuurlijk). Hier kun je dus allerlei verschillende dingen mee doen.

In de praktijk wordt het, het meest gebruikt om één (thuis)netwerk via één IP-adres het internet op te komen. Hier voldoet het ook, in verreweg de meeste gevallen prima voor.
NAT ondermijnt het ontwerp van zo'n beetje elk protocol en maakt diverse protocollen dan ook kapot. Op IPv4 moet je allerlei vage zaken regelen als port forwards om NAT te omzeilen, op IPv6 is dat iets beter geregeld maar blijft er verwarring mogelijk over welke adressen er binnen de protocollen wordt gecommuniceerd.

NAT is normaal geworden omdat het voldoet voor de meeste protocollen bij de meeste mensen (al zullen veel gamers daar anders over denken) maar het blijft een hack.

Dankzij NAT zitten we met allerlei vage kwetsbaarheden (malvertisers die door je firewall heen kunnen komen door NAT ALG's te misbruiken, bijvoorbeeld, of UPnP-vaagheden die verkeer kunnen omsturen, of denial of service door de NAT-tabel te vullen) waar je helemaal niks aan kan doen zonder diverse protocollen en applicaties kapot te maken.

NAT was makkelijker uit te rollen dan IPv6, dat is eigenlijk de grootste reden waarom adressen herschrijven nog de norm is vandaag. Het werkt, soort van, meestal, maar alleen omdat het hele internet zich aan de eigenaardigheden van NAT heeft moeten aanpassen, met bijvoorbeeld STUN/TURN servers van Google die een groot deel van die verantwoordelijkheid op zich nemen. Ik ben die onzin liever kwijt dan rijk.
Ik zeg ook niet dat het zonder problemen is.

Ik geef alleen aan dat NAT niet zomaar één dingetje is en dat het z'n ding in z'n algemeen best goed doet. Nogmaals: In de praktijk wordt het voornamelijk gebruikt om met één IP-adres het internet op te gaan. Daar voldoet het in de meeste gevallen prima voor. Verreweg de meeste mensen hebben nergens last van met het gebruik van NAT. (ze zullen vrijwel nooit doorhebben dat ze überhaupt een IP-adres hebben :) )
Als het ook maar 10% zo rot is als dat je doet suggereren, zou een aanzienlijk deel van de internetgebruikers een ondoenlijke beleving van het internet hebben. De praktijk is echter dat het, het gewoon doet. Mensen kunnen hun ding op internet doen.

Er zijn uiteraard rottige implementaties, waar kwetsbaarheden in zitten. UPnP is natuurlijk überhaupt een discutabel ding. Ook op IPv6 kan dat voor vervelende dingen zorgen. Enzovoorts. Er zijn inderdaad zaken waar NAT echt voor problemen zorgt. Dit zijn in de praktijk niet de bulk van de zaken.

Uiteraard zijn er allerlei 'workarounds' die zijn aangepast voor het gebruik van NAT. Tja. Of ik nou een port-forward moet instellen of een port moet open zetten op een firewall. Mij om het even. Dat is voor meester Hank van basisschool het oogappeltje, dezelfde complexiteit om eenmalig in te stellen.

Ik vind het overigens zelf ergens een prettig idee dat de apparaten in mijn netwerk niet per se direct bereikbaar zijn vanuit het internet. Daar is dan uiteraard de firewall in je ISP-router voor, en dan moet je maar hopen dat je niet zelf (al dan niet per ongeluk), een stukje malware, of een ander mechanisme die firewall heeft uitgezet. Met NAT heb je meer handelingen nodig dan 'disable firewall' om een probleem over je hele netwerk te veroorzaken.

Uiteraard moet je gewoon opletten wat je doet, enz, enz, enz. Maar dat is natuurlijk niet een vanzelfspreken verhaal voor de buurvrouw van 82 die een linkje toegemailed heeft gekregen.


Maar goed. Let's agree to disagree ;)
NAT was makkelijker uit te rollen dan IPv6
Met deze zin wek je de impressie dat er een optie bestond tussen NAT en IPv6, dat is niet zo.

Volgens mij haal jij een paar dingen door elkaar. RFC 1631 werd in maart 1994 ingediend. December 1995 werd aangekondigd dat werk aan IPv6 is begonnen en pas in december 1998 is de eerste draft gepubliceerd.

Pas 1 1/2 jaar na publicatie van de eerste NAT RFC is aangekondigd dat men zou werken aan IPv6, pas 3 1/2 jaar later is de eerste draft gepubliceerd en nu decennia later is IPv6 nog steeds niet gearriveerd.

In de RFC voor NAT wordt er lettelijk gezegd dat NAT een korte termijn oplossing is TOT er lange termijn oplossingen beschikbaar zijn. Er waren meerdere oplossingen beschikbaar (zoals CIDR), maar NAT was de enige met een ingebouwde beveiligingsaspect en dat is de reden waarom NAT zo populair is.
Klopt inderdaad, en bewijst weer eens de stelling dat er niks zo permanent is als "Tijdelijke" en "Korte termijn" oplossingen...
In maart 1994 waren er weinig huisaansluitingen die meer dan één IP adres nodig hadden. NAT was voor grote bedrijven die de goedkope A-klasses gemist hadden, waar IT'ers verantwoordelijk waren voor aansluitingen en waar printers en bestanden delen belangrijker waren dan het internet zelf. De internerexplosie waarin NAT automatisch op zo'n enorme schaal werd toegepast als de dag van vandaag kwam veel later. Het hielp natuurlijk dat PC's destijds vele duizenden euro's kostten als je de inflatie meeberekent, en dat inbellen heel lang de populairste vorm van internet is geweest waarbij IP-adressen tijdelijk in gebruik konden worden gesteld.

Die kortetermijnsoplossing voor grote bedrijven is de norm geworden voor consumenten, al lijkt daar wel verandering in te komen. In Nederland lopen we wat achter op de curve met IPv6, maar wereldwijd zit de groei er in.
Het is dat ding wat 98,5 procent van de mensen 'het internetkastje in de meterkast' noemen.
NAT is iets heel anders dan routeren en staat er compleet los van. NAT wordt gebruikt om data in je IP headers te beinvloeden, vaak gebruikt om intern verkeer naar buiten te laten gaan of andersom. NAT is wat dat betreft ook een firewall feature en geen routing feature. Routing is precies wat de naam zegt. Bruggen bouwen en pakketjes routeren tussen verschillende netwerken. Zit nogal een verschil tussen twee simpele netwerkjes met elkaar verbinden en een complexe router configuratie natuurlijk :)

Wat ik bedoel met dat een huis-tuin-keuken amper en ik dus ook niet zeg dat het niet routeert, is dat het maar een klein onderdeel van hetgeen is wat zo'n apparaat doet. Zoals je zelf al zegt; er zit vaak een ingebouwde switch, firewall, accesspoint, dhcp, dns server (of nouja, forwarder) en meer in en dat maakt het een huis-tuin-keuken apparaat en dus geen echte router in die zin.

En ja hoor, ik ben het met je eens dat een "consumentenrouter-NAT-firewall-switch-accesspoint" niet lekker bekt en vind box dan weer te ambigu. Vandaar dat ik ook aangeef dat termen als "router" en "modem" nou eenmaal de termen zijn die de gemiddelde eindgebruiker gewoon kent.
ISR (Integrated Service Router) is volgens mij een term die hiervoor prima kan worden gebruikt. Die term dekt voor mij het best de lading en gebruik ik daarom zelf ook graag.
Per definitie is een router een apparaat dat met gebruik van routing tables het ene netwerk met het andere verbindt. NAT is dus per definitie wel gewoon routing, omdat je lokale netwerk een ander netwerk is dan die van je ISP. Er zit dus wel degelijk routing in een thuisrouter.

Ook kan je met aftermarket wifi-routers vaak zelf ook de routing tables aanpassen en het wel degelijk als router te laten functioneren, ook zonder NAT.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 13:38]

Niets, maar zo is het "duidelijker" voor de eindgebruiker, ondanks dat de term enorm fout is.
Wij Tweakers weten wel dat het een router is, maar het gros van de mensen weet niet beter dan dat dit een "modem" is.

Ik hoop trouwens dat ze bij de v14 wél de optie hebben om een eigen subnet in te stellen, het feit dat dat dicht getimmerd zit in voorgaande versies is te belachelijk voor woorden. Net als dat je de DNS niet (goed) kan aanpassen. Het verkeer blijft stiekem toch via de KPN DNS lopen, zelfs als je een eigen instelt. Is het niet via IPv4, dan wel via IPv6. Erg onhandig als je een adblocker in je netwerk wil parkeren bijvoorbeeld.

Zelf had ik ook gehoopt op 4Gbit trouwens, maar helaas zit ik op AON ondanks dat mijn aansluiting amper een jaar geleden gemaakt is in mijn nieuwbouwwoning.
Ik hoop trouwens dat ze bij de v14 wél de optie hebben om een eigen subnet in te stellen, het feit dat dat dicht getimmerd zit in voorgaande versies is te belachelijk voor woorden. Net als dat je de DNS niet (goed) kan aanpassen. Het verkeer blijft stiekem toch via de KPN DNS lopen, zelfs als je een eigen instelt. Is het niet via IPv4, dan wel via IPv6. Erg onhandig als je een adblocker in je netwerk wil parkeren bijvoorbeeld.
Als je toch al een aparte adblocker gebruikt, is het dan niet mogelijk om een eigen DHCP server te gebruiken?

Verder heb je natuurlijk het recht om eigen apparatuur te gebruiken. Op GoT is men daar dan ook goed mee bezig. :)
Dat is ook hilarisch, je kan de DHCP server niet uitschakelen. :+

Ik heb zelf gewoon de hele Experiabox ertussenuit gesloopt en een eigen router erop gezet wat perfect werkt.

[Reactie gewijzigd door Zorian op 22 juli 2024 13:38]

Dat kan dus met de V14 wel. Je kan nu eindelijk ook een compleet eigen range instellen (dus niet 192.168.2.X), maar ook de gehele DHCP server uitschakelen. Staat in de handleiding als je de link volgt van het artikel.

https://uploads-eu-west-1...20f-924c-a34e8b90adc7.png

https://forum.kpn.com/ken...ellingen-aanpassen-600854

Volgens mij krijgt de V12 ook deze update (wordt sinds kort uitgerold, maar niet iedereen heeft de laatste update nog).

Ik heb begin dit jaar toen ik KPN kreeg daarom bewust de KPN Box 12 er tussen uit gehaald en een eigen Asus router tussen gezet die alles kon overnemen. Echter nu met 4Gbit/s stond ik voor een dilemma: beperkt zijn op 2,5Gbit/s (dat is de WAN/LAN max van mn ASUS) van de 4Gbit/s. Of een nieuwe router kopen die 10Gbit/s WAN/LAN heeft (prijzig weer). Nu de Box 14 10Gbit/s WAN/LAN heeft én je een eigen DHCP range kan instellen, of gewoon uitschakelen, is de Box 14 wel een interessante oplossing alsnog geworden.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 13:38]

Zou tijd worden! Dank je wel voor deze informatie. :) Niet dat ik zelf dat ding nog gebruik maar kan handig wezen voor in de toekomst. :)
Dat is ook hilarisch, je kan de DHCP server niet uitschakelen. :+
Wut? :P
Ik heb zelf gewoon de hele Experiabox ertussenuit gesloopt en een eigen router erop gezet wat perfect werkt.
Ik denk dat dat voor tweakers de beste oplossing is. De gemiddelde consument heeft voldoende aan een Experiabox.
Believe me, I tried. Je kan de DHCP server van de Experiabox (12) niet uitschakelen. Het vinkje is geblokkeerd op aan en je kan tevens het subnet IP/range niet aanpassen. :')
Anoniem: 1733324 @Zorian24 oktober 2023 15:24
Is wel uit te schakelen en aan te passen als je maar firmware-versie ....38 of .....39 hebt.
Dat is echt wel heel brak. Toen ik nog een Experiabox 10 had kon het wel (via DMZ instellingen). Was ook echt nodig, want dat ding was in staat om alle upload bandbreedte aan 1 apparaat toe te wijzen. Zelfs een HTTP request kwam er niet meer door. Destijds was gebruik van een eigen router minder goed gedocumenteerd, dus een eigen router erachter plaatsen was ook echt nodig.
Bovendien moet je ook nog eens IPv6 uitzetten als je een custom dns hebt want via IPv6 kan je dat niet aanpassen.
Ik heb dat ook gedaan alleen zijn er weinig routers (geen) op de markt die 1gbit/s over PPPoE ondersteunen, de mogelijkheid hebben om IPTV van KPN te configureren en tegelijkertijd geen honderden euro's kosten.
De RT-AX82U en gelijkwaardige modellen kunnen dat zonder moeite. De prijs valt op zich ook nog mee naar mijn mening. Van een router onder de 150 euro hoef je inderdaad geen gigabit te verwachten. Daar is dan de prijs ook naar.
Onder de 150 EUR geen gbit? De hAP ac² die ik gebruikte op mijn 1Gbps verbinding deed het prima, kost rond de 80 EUR, iets van 5 jaar oud.

Ik heb deze overigens vervangen omdat de CPU een bottleneck was voor VPNs op deze router zelf, maar simpel routeren met basic statefull firewalling was ie prima.
En met deze router kan je ook IPTV lokaal configureren middels alle benodigde ingewikkelde DHCP-opties?
Yup, ik heb ook IPTV. Je hebt wel de Merlin firmware nodig en moet even een handleiding volgen de eerste keer (deze staat gewoon hier op Tweakers zelfs) om de boel in te stellen maar in principe ben je met een half uurtje klaar.
Eigenlijk stelt het niet zoveel voor als je de stappen volgt.

[Reactie gewijzigd door Zorian op 22 juli 2024 13:38]

4Gbit heb je wel een beste router voor nodig. Ga je geen random Asus of Tplink prulletje van 100 euro voor kunnen gebruiken. Dan zit je aan de klasse Ubiquiti Dream Machine Pro / SE of de gemiddelde MKB firewall (klasse Fortigate 60F en hoger).
Correct, ik zit zelf op 1Gbit icm een Asus RT-AX82U. Werkt uitstekend. Helaas heb ik dus nog AON en zit 4Gbit er nog niet in, als het zover is kijk ik wel voor een geschikt apparaatje die ook 10Gbit poortjes heeft. ;)
Er zijn ASUS routers met 10Gbit poorten. Echter zijn de prijzen wel aan de hoge kant.
Dat was mijn volgende stap maar de UDM SE ondersteunt tot 2.5 gb/s toch?
Helaas is het abonnement nog niet beschikbaar op mijn verbing (glasdraad buitengebied) maar wel een reden om 10gb hardware te overwegen. Hoewel het dan kwa kosten wat uit de klauwen gaat lopen voor thuisgebruik :-).

edit: de uxg is wel in prijs gedaald zie ik :Y)

[Reactie gewijzigd door gevoelig op 22 juli 2024 13:38]

Zowel de UDM Pro als UDM SE hebben 10G via SFP+ en daar hebben ze er 2 van dus dat zit wel snor. Routing capaciteit zit incl. IPS op 3,5Gbit dus dat komt aardig in de buurt.
Je hebt gelijk. Ik staarde blind op de 2.5 gb WAN aansluiting. Binnenkort de bestelling maar eens gaan plaatsen :-).
Niets, maar zo is het "duidelijker" voor de eindgebruiker, ondanks dat de term enorm fout is.
Helaas zie je dit steeds vaker gebeuren, zeker bij netwerk apparatuur. Het probleem hiermee is dat als je als techneut ergens bij gehaald wordt om een probleem op te lossen dat al deze verkeerde terminologie enorm verwarrend is.

Het zal niet de eerste keer zijn dat ik gevraagd wordt iets te fixen aan iemand z'n netwerk setup en ik weet precies wat er gedaan moet worden maar het is haast onmogelijk om de boel in te stellen omdat door alle 'gebruikersvriendelijke' termen en UI je geen idee hebt welke setting nu wat doet. Soms moet je uit de gebruikte waardes afleiden wat een setting nu eigenlijk is. Helemaal erg is als de boel dan ook nog eens vertaald is naar het Nederlands.

Windows heeft er ook een handje van. Ik gebruik het zelf nooit, maar moest een tijdje terug bij een familielid even wat dingen aanpassen. Wat een ramp. Vroeger was er gewoon ergens een schermpje waar je IP, netmask, gateway, etc. in kon vullen en klaar. Nu wordt je continue naar een wizard geleid waar je niks mee kan. Mogelijk dat het aan de editie van Windows lag maar ik kon gewoon nergens een normaal netwerk configuratiescherm vinden.
dat kan nog steeds als je naar het netwerkcentrum gaat. De wizard via settings doet het vaak niet als je iets anders wilt dan 192.168.x.x
Tja, zoals gezegd ben ik geen Windows slachtoffer gebruiker dus ik heb geen flauw idee waar ik dingen kan vinden. Een eenvoudige "system settings" app waar je gewoon alle instellingen kan aanpassen heb ik b.v. nog niet gevonden, er lijken meerdere plekken te zijn waar je netwerk settings kan aanpassen en ze zijn allemaal verschillend. Uiteindelijk is het gelukt maar vraag me niet hoe.
Die eenvoudige system settings is er zeker, vonden door settings te tikken ma ern druk op de windows toets. Maar veel kun je er niet vinden en is het veel lastiger om dingen in te stellen. Bovendien kom je op sommige plekken toch ineens in de oude Windows control panel omgeving.
Windows toets + R <enter>
ncpa.cpl <enter>
In W11 is dit enorm erg aan het worden. Het sluipt er in met iedere update. Zelfs windows toets + X en dan W for network settings is gone tegenwoordig :'(
Volgens mij is er geen enkele technische reden waarom AON deze snelheid niet aan zou kunnen, het lijkt me een puur financiele beslissing om er niet op door te ontwikkelen. Ik kan eigenlijk alleen maar voordelen bedenken van AON t.o.v. alle PON-varianten, maar hoor graag andere meningen.
Geld. AON apparatuur met 10 Gbit poorten is schreeuwend duur. En je hebt er veel meer van nodig dan bij PON. En PON apparatuur gebruikt ook nog eens veel minder stroom per actieve klant.
En als je het, zoals KPN, in nieuwe gebieden ook nog in de grond als point to multipoint aanlegt is het helemaal een stuk goedkoper. Veel minder PoPs, veel minder stroomaansluitingen en minder glasvezel nodig.
Geld dus idd, en het concurrentievoordeel voor de eigenaar van het netwerk blijft bij PON makkelijker in stand. Wmb dus innovatie met een zwart randje.

Als klant heb je trouwens toch een extra actief apparaat nodig bij PON? Ben benieuwd naar hoe dat in totaliteit afweegt tegen het stroomgebruik als je AON geschikt zou maken. Mijn AON vezel gaat hier rechtstreeks het modem in, dat kan volgens mij niet bij PON.
Je kunt een Fritz 5590/5530 aanschaffen welke figureert als router/ont, dus heb je in de basis 1 apparaat.

Daarnaast aanvullend op @Barre73 is er weinig development voor AON-techniek. Ook kost het veel geld in het core netwerk omdat je volgens mij geen kaarten hebt met 100 gbps uplinks, dus zou je naar max naar 2x4 10gbps kunnen

Ik ben wel enorm benieuwd wat voor disadvantages @zordaz kan bedenken, ik zelf kan dat niet. Of je nou AON of PON hebt, aggregatie heb je op beide technologieën alleen bij PON gebeurd dat eerder in het netwerk.

[Reactie gewijzigd door Economics op 22 juli 2024 13:38]

Een van de belangrijkste nadelen van PON (voor de consument en de markt) noemde ik al: het is lastiger om concurrentie toegang te geven tot het netwerk, andere partijen worden compleet afhankelijk van de netwerkeigenaar (meestal KPN). Een snel rondje prijzenvergelijken in NL en je weet meteen dat dat vaak tientallen euro's per maand scheelt voor de consument...
Er bestaan ook all in one ONT's met modem, router, switch en wifi accesspoint. Echter, wil je je eigen router gebruiken zal die over een SFP poort moeten beschikken waar je een compacte ONT (PON-fiber met optisch signaal naar elektrisch signaal) in kan plaatsen.

Het verschil is niet heel groot, maar wel aanwezig. Er stond een artikel een tijdje terug op t.net.
Scheelt gigantisch, of één ISAM voor maximaal 512 klanten (uitgaande van Alcatel Lucent) waar je bij 99,9% nog steeds een NT gebruikt. De OLT voor PON kan op zo'n zelfde formaat machine tegen de 10.000 klanten van een verbinding voorzien.

Innovatie met een zwart randje hoeft het niet te zijn. Uiteindelijk zou je natuurlijk zo'n splitterkaart op twee OLT's kunnen aansluiten, moeten de twee technieken wel op een andere golflengte draaien. Zo lang PON nog geen WDM gebruikt zou het technisch moeten kunnen. Gaat niet gebeuren want dan ga je afwijken van specs maar technisch allemaal mogelijk.
Wanneer er sprake is van slechts één uplink dan zou ik het eerder een gateway noemen. Zodra er meerdere peering partners zijn en je daadwerkelijk verkeer gaat routeren zou je het een router kunnen noemen. Als consument heb ik alleen een NAT met DNS forward en DHCP server en dat is het dan wel zo'n beetje.
Nah als je dit ding bridged naar een LAN poort is het in principe wel een modem. Dan wordt één LAN poort een WAN poort met het publieke ip adres daarop. Zodra de LAN poorten door meerdere lokale apparaten worden gebruikt en deze naar het internet kunnen wordt het een (NAT) router.
"Ik hoop trouwens dat ze bij de v14 wél de optie hebben om een eigen subnet in te stellen, het feit dat dat dicht getimmerd zit in voorgaande versies is te belachelijk voor woorden. Net als dat je de DNS niet (goed) kan aanpassen. Het verkeer blijft stiekem toch via de KPN DNS lopen, zelfs als je een eigen instelt. Is het niet via IPv4, dan wel via IPv6. Erg onhandig als je een adblocker in je netwerk wil parkeren bijvoorbeeld."

dat is voor de helpdesk om makkelijker te troubleshooten, genoeg lui die ermee gaan rommelen en niet begrijpen wat ze doen om vervolgens de helpdesk te bellen, om die reden zijn de zaken dichtgetimmert.
Uh ja, je hebt gelijk natuurlijk, maar technisch gezien wordt Ethernet ook gewoon gemoduleerd. :)
Hier is ook weer sprake van wat verwarrende en overlappende terminologie. Ethernet gebruikt Pulse Amplitude Modulation (PAM), maar de term modulation hier is een generiekere vorm van die term dan normaliter wordt gebruikt in electronica en telecom.

Met modulatie in electronica en telecom wordt bedoelt dat een signaal wordt gebruik om een ander signaal (de draaggolf) te variëren. Daar is bij ethernet geen sprake van (iig niet bij standaard 1000Base-T), sterker nog, het is in de naam al duidelijk. De term 'Base' in 1000Base-T staat voor 'baseband'. Van wikipedia: "In telecommunications and signal processing, baseband is the range of frequencies occupied by a signal that has not been modulated to higher frequencies". M.a.w. ethernet is expliciet een baseband (ongemoduleerd) signaal.

Voor de bewerking die in PAM 'modulatie' wordt genoemd wordt in telecom/electronica meestal de term 'encoding' gebruikt.
Ehm. Een modem heet een modem omdat in de tijd van analoge signalen het digitaal signaal omgezet moest worden in een analoog signaal en weer terug naar digitaal. Mo (Modulator) Dem (Demodulator).

Per oude definitie is het dus zo dat een modem een digitaal signaal omzet in een analoog signaal.

Alleen bestaan er bijna geen analoge signalen meer en is in de moderne tijd een modem dus eigenlijk gewoon een apparaat dat de ene techniek omzet in een andere techniek, zoals van licht naar Ethernet. Ethernet naar Ethernet wordt gezien als switchen en routeren (of versterken). Bij Wifi hoor je soms nog wel eens het woord Wifi-modem, en niet router, omdat de definitie modem bij Wifi wel klopt in hedendaagse tijd, omdat je van de ene techniek naar de andere gaat.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 13:38]

Is het specifiek een analoog naar digitaal signaal? Kan het niet ook gewoon een digitaal optisch signaal naar een digitaal elektrisch signaal zijn? Of een signaal op veel hogere frequentie naar een lagere frequentie?

Voor digital <> analog heb je DAC's immers.
Nee, een modem heette geen modem omdat het conversie deed naar een analoog signaal. Het heet een modem omdat het een analoge draaggolf moduleert met een ander (in dit geval digitaal) signaal.

Je kan ook een analoog signaal op een ander analoog signaal moduleren. Dit is bijvoorbeeld hoe analoge radio werkt. AM moduleert de amplitude van een draaggolf en FM de frequentie, beide met een analoog signaal.

Als er geen modulatie plaatsvind dan is het per definitie geen modem. Het heeft letterlijks niets met conversie van analoog naar digitaal of omgekeerd te maken
Ik bedoel niet op laag niveau. Mijn reactie was vooral wat het in het algemeen betekent. Wikipedia is het hier met mij eens.
A modulator-demodulator or modem is a computer hardware device that converts data from a digital format into a format suitable for an analog transmission medium such as telephone or radio.
Het enige verschil met hedendaags gebruik is dat DSL/Kabel/Glasvezel allemaal digitale transmissie is, en geen analoge transmissie meer is.

Een modem is dus niet hetzelfde als modulation. De juiste benaming voor modulation is gewoon een modulator, en geen modem.

En wat jij trouwens zegt, over een FM-radio, is geen modem, want het moduleert niet, het demoduleert alleen. Een Modem is per definitie een Modulator-Demodulator. Een modem moet in ieder geval beide kanten op werken. Daarom is een 4G-chip ook een 4G-Modem, omdat het moduleert en demoduleert, en het daarnaast om telecommunicatie gaat. Want de term modem wordt in principe alleen voor telecommunicatie gebruikt.

Een portofoon daarbij bijvoorbeeld GEEN modem, maar een transceiver. Deze termen mag je ook niet door elkaar halen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 13:38]

Een modem is dus niet hetzelfde als modulation. De juiste benaming voor modulation is gewoon een modulator, en geen modem.
Een modem is een apparaat dat een signaal moduleert en demoduleert. Het punt was dat als er geen modulatie plaats vind (of geen demodulatie) dat het dan per definitie geen modem is.
En wat jij trouwens zegt, over een FM-radio, is geen modem
Waar zeg ik dat het een modem is? Het was alleen een voorbeeld om aan te geven dat modulatie niet per se over digitate signalen gaat. Modulatie betekent niets anders dan dat je signaal A (analoog of digitaal) gebruikt om de eigenschappen van signaal B te veranderen. Dat is alles. In het geval van een ouderwets telefoonmodem is het een draaggolf van 1700 Hz. Hiervan wordt zowel de amplitude als de frequentie van het signaal gemoduleerd op basis van het digitale signaal (QAM).
Daarom is een 4G-chip ook een 4G-Modem, omdat het moduleert en demoduleert
Een 4G chip wel ja, daar worden zelfs meerdere draaggolven gemoduleerd.

Maar het ging hier over ethernet, en daar wordt *niet* gemoduleerd. In het geval van ethernet is er geen sprake een signaal dat door een ander signaal aangepast wordt (m.a.w. modulatie). In plaats daarvan worden bij gbit ethernet bitjes rechtstreeks omgezet naar 5 verschillende voltages -2V, -1V, 0V, 1V en 2V (4 voltage niveaus encoden 2 bits, het 5e niveau wordt gebruikt voor foutcorrectie). Er is geen draaggolf, Als je een gbit ethernet signaal bekijkt met een oscilloscoop zie je een stroom van deze voltages langskomen met een snelheid van 125Mhz (dus 250Mbit want er worden met elk voltage niveau 2 bits geencode, er zijn 4 aderparen waarmee de totale snelheid 1Gbit wordt). Wat je niet ziet is een draaggolf in welke vorm dan ook, want het is geen gemoduleerd signaal.

Zelfs jouw verkeerde definitie dat een modem een digitaal signaal omzet naar een analoog signaal is dus niet van toepassing op ethernet. Ethernet is 100% een digitaal signaal.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 22 juli 2024 13:38]

Ik had het dus ook niet over Ethernet, maar over de definitie van een modem binnen de telecom. Ik heb nergens gezegd dat Ethernet NIC's modems zijn. Binnen de telecom is de definitie van een modem een apparaat die een signaal van de ene techniek naar een andere techniek omzet (meestal Ethernet). Een Wifi-modem, een DSL-modem, een 5G-modem. Allemaal modulatie-demodulatie, welke carrier waves maken.

Maar eigenlijk geen glasmodem. Fiber optics is baseband-communicatie, meestal via Ethernet (KPN EoF/GoF). Ethernet<->Ethernet. Het enige wat wijzigt is het medium, en dat gaat thuis over van Fiber naar UTP, maar het blijft allebei Ethernet. De enige "modulatie" die je in het fibernet zou kunnen vinden zijn de lichtbundels, maar ik weet niet in hoeverre je dat modulatie kan noemen.

Daarom noem je glasmodems eigenlijk Media Converters (MC's). Toch noemt iedereen het een modem.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 13:38]

Daar ergerde ik mij dus ook al aan toen ik kort geleden mijn glasvezelverbinding aan het opzetten was. Het modem is het kastje dat je op de glasvezelaansluiting schuift in de meterkast. De KPN Box is simpelweg een wifi-router en switch.

Door deze terminologie te gebruiken wekt KPN de indruk dat hun Box essentieel is voor de glasvezelverbinding, wat totaal niet waar is. Je kunt iedere doorsnee router gebruiken, zolang je de PPPoE en VLAN-instellingen maar goed overneemt. Niet iets voor de gemiddelde gebruiker om te doen, maar voor de power user is het wel vervelend dat KPN onnodig verwarring en onzekerheid zaait.
Het modem is het kastje dat je op de glasvezelaansluiting schuift in de meterkast
Ligt een beetje aan welke netwerk technologie je provider gebruikt. Ik zit zelf bij Tweak / Cambrium en daar wordt alleen een mediaconverter gebruikt. M.a.w. er komt helemaal geen modem aan te pas.
Er wordt alleen een Mediaconverter gebruikt omdat het licht dat je thuis ontvangt baseband-communicatie is op basis van Ethernet. In ieder geval is dit bij KPN zo. Alleen het medium wordt aangepast (Fiber<->UTP) en allebei de medium zijn baseband. daarom heet het een mediaconverter en geen modem, omdat er geen modulatie plaatsvindt.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 13:38]

Ze noemen het een modem omdat de gemiddelde Nederlander dat woord inmiddels linkt aan "het apparaat in de woonkamer of meterkast dat verbinding maakt met het internet".

Maar wij als Tweakers weten dat dit natuurlijk een router is.
En een "internet" is ook niet hetzelfde als "Het Internet". En een app is oorspronkelijk geen berichtje maar een (afkorting van) "applicatie". Verschuiving van betekenissen van termen is een constant fenomeen in de IT-wereld. Ook al doet dat ons tweakers soms pijn :)
demodulatie van glas?
Er zitten alleen ethernetpoorten op.
ja ok dat klopt, ik heb nu ook een witte modem met een Box V10A ? die witte modem blijft?

[Reactie gewijzigd door Netrunner op 22 juli 2024 13:38]

Het staat op de doos dus het is waar ;) Is wel grappig in de extreem korte handleiding proberen ze in jip en janneke taal uit te leggen hoe dat allemaal werkt. Heb hem binnen vandaag, abonnement gaat maandag over. Ben benieuwd :)
Ik heb het niet nodig, maar dit soort voorwaarden voelen altijd erg klantonvriendelijk: Het abonnement is ook alleen beschikbaar voor nieuwe klanten en klanten die verlengen. Bestaande klanten kunnen niet upgraden.
KPN wilt hiermee forceren dat klanten mininaal een jaar vast zitten aan KPN. Een upgrade of downgrade is een aanpassing van het huidige abonnement, waarbij met verlenging een nieuw abonnement wordt aangegaan, met nieuwe voorwaarden.
Lijkt mij dat KPN gewoon wilt voorkomen dat er misbruik van gemaakt gaat worden.
Door te upgraden, moeten ze ook een (dure) modem leveren. Als je het maand erop weer gaat downgraden kan KPN die kosten niet terugverdienen.
Duur modem? Het is een goedkope consumenten router die KPN levert waarbij je zelf bijna niets mag wijzigen zoals subnet, dhcp , dns et cetera.
Een goedkope consumenten router met twee 10Gbps poorten? In de pricewatch vind je die pas vanaf €247.
Kpn koopt die dingen in zulke hoeveelheden dat die prijzen wel een flink stuk lager zullen zijn.
Dat ding is inderdaad duur, dat hun veel functies uit zetten voor jou als eindegebruiker maakt voor de kostprijs echt niet uit hoor.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:38]

@wiseger

Bij de V14 mag dit allemaal wel "wijzigen zoals subnet, dhcp , dns et cetera."
Waarom zou je dit modem willen als je niet met die internet snelheden aan de slag gaat?

En een voorwaarde dat als je minimaal een jaar op de nieuwe snelheid moet blijven hangen of anders een naheffing krijgt voor dat modem lijkt me daarbij geen hogere wiskunde.

Op netwerk niveau heb je niks aan dit ding, want als je dat naar 10Gbe wil trekken moet je toch echt nog een switch kopen aangezien dit modem alleen op WAN en één LAN poort 10gbe heeft.
De firmware op dit apparaat zal KPN kennende wel weer dramatisch hard dichtgesmeerd zijn.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 13:38]

Bericht klopt niet (helemaal). Bestaande klanten kunnen wel zonder verlenging naar 4Gbit. MITS ze het nieuwste soort abonnement hebben. Dat sinds januari 2023 wordt verkocht (tegelijk met de introductie van TV+).
Klanten die een Hussel abonnement hebben moeten dus eerst naar dat nieuwe abonnement. En dat kan pas als je contractstermijn is verlopen. Wat dus op z'n laatst in januari 2024 zou moeten zijn. Of wellicht nog wel wat later voor mensen die tot medio januari 2023 wel een Hussel abonnement afsloten maar dat een paar maanden later pas inging.
Merk daarbij ook op dat het Hussel abonnement in een aantal gevallen ook duurder is dan het nieuwe soort abonnement. Voorbeeld: als je alleen internet hebt 1Gb is daarvan de Husselprijs 60euro nogwat en de prijs van het nieuwe type abonnement 52,50.

Klantenservice kan mij niet vertellen wat het verschil tussen de 2 is (voorbehouden dat ik het puur voor internet heb) - mocht iemand dat hier duidelijk kunnen maken, graag.
Hmmm, Ik zie hier hetzelfde inderdaad. In mijn laatste factuur staat inderdaad 60,86 voor 1Gbit/s. Als ik precies dezelfde opties kies als dat ik nu heb betaal ik 8 euro minder (zonder de eerste 6 maanden korting).

[Reactie gewijzigd door ulTimaS op 22 juli 2024 13:38]

Een wat latere reactie omdat ik niet eerder tijd had om het te regelen, maar KPN wil best wat aan je prijs doen. Het ligt er een beetje aan wie je aan de lijn krijgt, maar mijn maandbedrag is nu naar die 52,50 gezet, en als je een beetje twijfel gaat lopen rondstrooien over "wil ik wel KPN want Ziggo/Odido... etc", dan willen ze ook nog wel een flink aantal maanden korting naar 42,50 aanbieden.

Mij in elk geval wel, dus het was een financieel aantrekkelijk telefoontje om te houden...

Mij is verder aangegeven dat het een puur administratieve handeling is en het abonnement (in mijn geval) technisch hetzelfde blijft. En er werd het nieuwe routertje aangeboden, maar daarvoor heb ik bedankt omdat ik eigen apparatuur gebruik.

[Reactie gewijzigd door Calypso op 22 juli 2024 13:38]

Hier nog vast tot juni 2024. (nou ja, maart dan, 90 dagen van te voren mag je verlengen.)
Pre-order in mei 2022 van 25 eur per maand 6 maanden. Door KPN gecancelled.
Om toch proberen [een] korting te krijgen moest ik in december 2022 weer pre-orderen.
Maar de glas lijn was pas in juni 2023 opgeleverd, dus start contract.

Ik heb aangeboden om het huidige jaarcontract te houden.
Ze mochten van mij daar een extra jaar aan vast plakken. Ook aangeboden alles zonder korting te doen.
Alles prima. Niets kon.

Uiteindelijk mijn huidige contract opgezegd, die koop je dan af.
Daarna alsnog via Sales een nieuw 4 Gbps gekregen (met 6 maanden korting, lol)
Met die korting weer af, 'verlies' ik zo'n 120 euro. Maar met 4 Gbps heb ik die zo weer terugverdient.
Ik ga niet alles uitleggen, maar voor mij is minder upload tijd veel tijd en dus geld winst.
SDR IQ WAVE 64 bestanden, soms in 10 seconden opnemen al 2 GB.
Ik heb hier bestanden van 100-500 GB (seamless opgedeeld.

Het kán dus wel. Maar met veel gedoe.
Ook de belofte om 4Gbps minimaal 1-2 jaar te gebruiken had ook geen zin.
Het kan gewoon NIET in hun systeem als je niet kunt verlengen. Hah.

Gelukkig zit en nog een misleidings addertje onder het gras:

Hoera! Op jouw adres is KPN Glasvezel beschikbaar. Dat is supersnel en super stabiel internet. Met een maximale snelheid van
4 Gbit/s 4 Gbit/s

Bij mij dus NIET beschikbaar, daarom misleiding. Emailtje al verzonden en de afkoopkosten worden geregeld wanneer het 4 Gbps abo actief is.

Volstrek kansloos dat je niet gewoon kan upgraden. JA IK WIL MEER BETALEN! -NEE, gr KPN.
Alsnog geregeld met veel gedoe. Maar wie dit weer verzonnen heeft. Compleet nutteloos en kansloos.
Haast elk bedrijf zet zij bestaande klanten onderaan de service ladder… altijd erg jammer als je jarenlang ergens zit
Mijn vader zit voor de onderhoud van zijn auto al 40 jaar lang bij dezelfde autogarage. Hij moppert over de hoge prijzen en dat hij vaak lang moet wachten voordat er een keer plekje is om zijn auto te repareren. Onder geen beding is dit voor hem een overweging om over te stappen naar een andere garage. Loyaliteit naar een onderneming/winkel is voor hem een groot goed en vanzelfsprekendheid. Hij denkt oprecht dat omdat hij al lang klant is dat hij gemazzeld wordt. Misschien was dit "vroeger" inderdaad het geval maar tegenwoordig zeker niet waar. Ik heb hem proberen uit te leggen dat zo'n garagehouder liever een nieuwe klant binnenhaalt door deze direct service te kunnen bieden dan mijn vader die hij toch al in zak heeft. Dit gaat er bij mijn vader gewoon niet in en precies deze mentaliteit is wat ervoor zorgt dat bedrijven alleen extratjes bieden voor nieuwe klanten. Bijzondere ontwikkeling overigens want diverse onderzoeken hebben al uitgewezen dat een bestaande klant binnenhouden goedkoper is dan een nieuwe klant werven (in combinatie dat de nieuwe generatie klanten geen bezwaar ziet om ieder jaar over te stappen).
Ligt maar net aan het bedrijf. Bij ons hebben bestaande klanten gewoon voorrang en als ze altijd op tijd betalen en normaal/beleefd met ons omgaan, kunnen ze zeker rekenen op coulante behandeling en hoeven ze zeker niet de hoofdprijs te betalen. Maar niet alle klanten realiseren zich altijd dat normale omgang van twee kanten moet komen, klanten die altijd overal over zeuren terwijl je ze een goede prijs bied krijgen de volgende keer écht geen voorkeursbehandeling.
Het ligt ook aan de fase waar het bedrijf zich in bevind, de arbeidsmarkt, etc. Vanuit een IT perspectief was je als kleine startende MSP blij met elke klant die je binnenhaalde en had, als je later doorgroeit naar een grotere organisatie en je niet voldoende kwalitatief goed personeel kan binnenhalen, dan moet je vaker "NEE!" verkopen. Als je dan op een punt komt waarbij je de winstgevendheid van je organisatie gaat beoordelen (ipv. alleen groeien), dan zal je er ook achter komen dat verschillende 'oude' klanten geen goede klanten zijn. Als in, ze kosten meer dan dat ze opleveren Of ze leveren niet genoeg op (wat zeker een issue wordt als je maar een beperkte hoeveelheid goed personeel hebt/kan krijgen). En dan hebben we het niet eens over 'lastige' klanten, die altijd het onderste uit de kan willen hebben en ook nog eens slecht betalen.

Het is verbazingwekkend wat voor resultaten je krijgt als je daadwerkelijk alle cijfertjes uitspit en dat op een rijtje zet. En niet alles is een issue van de klant, heb je bv. heel veel tijd besteed aan facturering issues bij een klant, dan kan dat ook aan jou kant liggen omdat het niet correct of duidelijk genoeg is. Zo ook met producten die makkelijk verkopen, maar uiteindelijk een hoop onbetaald support vereisen...
Hij denkt oprecht dat omdat hij al lang klant is dat hij gemazzeld wordt. Misschien was dit "vroeger" inderdaad het geval maar tegenwoordig zeker niet waar.
Ja dat hebben veel (oudere) mensen. Nooit begrepen waarom. Bij familiezaakjes wil het af en toe nog wel eens het geval zijn maar over het algemeen ben je zinnig wanneer je betaalt en niet zeurt. Wil je meer dan hoeven ze je niet.
Heeft denk ik ook met reputatie te maken.
"Vroegah" dat een bedrijf benauwd was slechte mond op mond reclame te krijgen, dus altijd klant is koning etc, omdat je anders later in de problemen kan komen ermee.

Die mentaliteit zie ik eigenlijk nergens meer, maar meer een "als je het niet bevalt, ga je toch naar een ander"-mentaliteit, en dat moet je dan ook vooral doen.

@Jorissie87
Bijzondere ontwikkeling overigens want diverse onderzoeken hebben al uitgewezen dat een bestaande klant binnenhouden goedkoper is dan een nieuwe klant werven (in combinatie dat de nieuwe generatie klanten geen bezwaar ziet om ieder jaar over te stappen).
Is dat niet iets wat zichzelf in stand houd? Nieuwe klanten kosten juist omdat die nog allerlei kortingen en kadootjes krijgen, iets wat ze dus niet aan bestaande klanten geven (dus goedkoper).
Bestaande klanten "heb je al". Ze kennen jouw bedrijf en jouw product. Ze hebben ooit al eens de keuze voor jou gemaakt dus er is een match. Er is maar weinig effort nodig om die relatie warm te houden. Nieuwe klanten moeten jou eerst nog leren kennen, vertrouwd met je raken en een drempel over voordat ze de overstap naar jouw bedrijf maken. Een date met een nieuwe vrouw kost ook veel meer inspanning dan de 100e date met je (inmiddels) vriendin.
Ik werk al jarenlang in de verkoop en marketing, en waar het idd goedkoper is om een bestaande klant binnen te houden (dat is, zeker in het geval van je vader, gewoon gratis ;)), is het vele malen makkelijker om een nieuwe klant te werven.
Is dat zo. Je kunt ze ook de kortingen van nieuwe klanten geven wanneer ze daar om vragen.
Als je jarenlang klant bent dan zal je initiële looptijd inmiddels wel verstreken zijn en kun je prima verlengen.

Aan de andere kant, wat is het nut om op korte termijn een 4Gbit lijn te hebben thuis.
De vraag; "welk nut" zie je heel vaak langskomen en dat zal zeker voor ieder anders zijn. Dat het geen nut heeft voor jou, wil natuurlijk niet zeggen dat het voor een ander ook zo is.

Ik werk veel thuis en deel grote bestanden, dat wil ik graag zo snel mogelijk kunnen doen. Tuurlijk kan het ook op 50Mbit maar ik heb daar toch echt liever 4Gbit voor.

Als je gaat kijken naar de hoeveelheid data die over de lijn heen gaat, dan neemt dat ook toe. Bijvoorbeeld zaken zoals media streamen en ook het gamen in de cloud heeft graag veel bandbreedte.

Ik heb ook wat servers draaien hier thuis. Daarvoor is het ook fijn om veel bandbreedte te hebben.

Ik snap dat mijn use case misschien een uitzondering is, maar dat je zelf geen nut ziet in 4Gbit wil natuurlijk niet zeggen dat het nut er niet kan zijn (voor anderen).
Het probleem is dat als ik zou verlengen ik wel bepaalde perks kwijtraak die ik nu wel heb.
Ik zie een aantal reacties hieronder die meer zichzelf lijken om te praten dan jou, dus bij deze namens ieder huishouden die al €60 betaald voor 1Gbit: Omdat het kan

Het is een beetje zoals toen de Mustang hier in Europa kwam en aanvankelijk alleen een 2.3L EcoBoost motor kreeg maar later toch een 5L V8 voor een meerprijs. Als ik het mij goed herinner was het €35.000 vs €42.000. Je kan hier in Nederland officieel niks extra met die V8 maar de momenten dat je wel even vol gas kan geven is echt het geld waard als je toch al zoveel voor de instap betaald.
Maar wat is 'verlengen' als je op een doorlopend contract zit? Verlengen voelt voor mij als ik na een jaar iets moet/kan heroverwegen dan wel actief moet ondertekenen voor voortzetting.. Een internet abonnement is 1 jaar 'vast' en daarna per maand opzegbaar..

Het nu van 4Gbit gaat mijn opmerking ook niet over (en jammer dat iedereen daar dan nu weer op inhaakt want die discussie is al 100 keer gevoerd in iedere post over 'internet en snelheden).

Maar om een concreet voorbeeld te geven, zowel ik als mijn buurman hebben Odido, zijn modem is dik 8 jaar oud en die van mij 3 jaar (heel ander merk/model). Beide hebben we 1000/1000mbit en hij haalde max 600/700 (en een vrij slechte 'ping' voor glasvezel en tevens enorme dips naar < 100mbit) en ik 950/970 en je raad het al na HEEL VEEL aandringen en dreigen te vertrekken kreeg hij dezelfde modem die dus nog steeds het standaard meegeleverde product is voor nieuwe klanten... nu haalt hij om en nabij dezelfde snelheden als ik!

Service voor de bestaande klant is vooral zo lang mogelijk de boot afhouden als er iets wordt verwacht.
Maar je moet dan dus wel zelf in actie komen om voordeel te hebben.

Ik heb bij KPN wel eens de discussie gehad dat ik in theorie het contract kon ontbinden, dan me registreren als nieuwe klant om voordeel te krijgen. KPN profileerde zich toen ook nog als duurzaam. De klantenservice medewerker kon geen antwoord geven waarom het opsturen en terugsturen van nieuwe apparatuur duurzamer was dan me gewoon ook korting geven.
Uiteindelijk KPN opgezegd, maar als je ergens tevreden bent, zou het een bedrijf sieren als ze ook eens aan bestaande klanten denken.
Haast elk bedrijf zet zij bestaande klanten onderaan de service ladder… altijd erg jammer als je jarenlang ergens zit
Loyaliteit loont bijna nergens meer dus dat is wel heel thematisch actueel.
Daarom elk jaar bellen dat je overweegt om naar een concurrent over te stappen.
Bij die bedrijven wordt niet maar jouw loyaliteit gekeken maar zijn euros hun enige drive.
Komt meestal door een nieuwe jaarcontract die je dan gelijk afsluit.
Het lijkt me, dat 'klanten, die verlengen' dus wel degelijk bestaande klanten zijn. Je kunt niet verlengen als je geen klant bent.
Dat houdt in dat je het ieder jaar kan veranderen toch? Of heb je langere contracten bij kpn dan 1 jaar voor internet?
Ik heb toevallig wat langer abbo vanwege een hele scherpe deal, maar 4GB verbinding is praktisch ook weinig relevant (zie ook Tweakers Podcast)

Het probleem is meer dat het weinig klantvriendelijk voelt.

[Reactie gewijzigd door honey op 22 juli 2024 13:38]

klanten die upgraden kunnen later ook weer downgraden: wat ze kennelijk niet willen is dat mensen het een maandje proberen en dan teruggaan naar hun oude abo. maar dan wel mooi zo'n nieuwe superbox in huis hebben. ik bedoel als ik niet beter zou weten zou ik zo'n ding ook wel willen.
- een 10gbit wan poort die de komende jaren weer prima zal voldoen,
- een 10gbit lan poort voor mijn thuisserver of nas,
- een 2,5gbit lan poort zodat ik eigenlijk ook echt een dikke backbone heb voor mijn wifi netwerk.
- en dan ook nog eens 2 vaste gbit poorten bijvoorbeeld voor bedraadde verbinding van een game pc

waar ik nu in huis dus een maximale netwerk snelheid over wifi heb van 1gbit die ik moet delen tussen internet, en toegang tot bedraadde netwerk delen waaronder ook mijn server wordt die hele backbone ineens 2,5x groter en zefs dan blijft er dus bij volledige belasting nog 10 (netwerk kaart server) - 2,5 (totale wifi) -2 (2 1gb poorten) = 5 gbit over tussen internet en server.... dus zelfs als op een dag al mijn pc's laptops etc allemaal tegelijk aan het up of downloaden zijn naar mijn server dan zal nog steeds de netwerkverbinding de bottleneck niet zijn. voor zo'n (gratis bij een upgrade) super router wil je misschien best 1 maandje upgraden want een vergelijkbare router zelf kopen zal vele malen duurder zijn.
Ik gok juist dat die game PC misschien juist wel een snellere NIC heeft dan 1 Gbit, dus die hoort mogelijk juist niet aan zo'n traag Gbit poortje.

Ik zou aan de 10 Gbit lan poort een (kleine) 1/2,5/5/10 Gbit switch hangen met daaraan de apparatuur met daadwerkelijk >1 Gbit NICs.
Waarom zou je een 10Gbit WAN poort nodig hebben als je toch gaat downgraden naar 1Gbit? Die link wordt dan gewoon weer 1Gbit.

En als het om je thuisnetwerk gaat, dan koop je toch zelf een 2,5, 5 of 20Gbit switch voor alles wat je bekabeld aansluit? Voor Gigabit wifi heb je toch al enorme optimale situaties nodig en meerdere accespoints (die je dan op de eigen switch aansluit, moet je wel accespoints met >1Gbps poort hebben).
Omdat je dan minder overhead hebt?
Welke overhead? Een 1Gbit link is een 1 Gbit link.
Nee normaal haal je rond de 940 Mbit max, met een 10 Gbit link en poort ga waarschijnlijk de volle 1 Gbit halen.
Er was jaren spraken bij kpn voor dat de mensen zelf een modem zouden kunnen kopen maar ondertussen blijft kpn dus wel modems maken en dus ook voor 4 gb netwerk.Ik heb hier zelf ook glass fiber liggen en wil nog niet overstappen naar sneller internet.Alles op full hd en 8 mb download.Zelf heb ik het nog niet nodig maar er zijn mensen die de onderste uit de kan willen hebben en dat allemaal wel graag willen hebben,kan je eindelijk een 4 k film streamen over internet of netflix.En dat terwijl je aan het gamen bent.ik weet dat er meer mogenlijkheden zijn maar zit er nog niet op te springen om alles superdelux snel te hebben.Ik weet tevens niet of ze hier alles wel zo snel kunnen maken met deze nieuwe modem.
Het hout waarschijnlijk in dat als je een abonnement hebt, je voor een jaar je weer vast zet en dan de upgrade krijgt. Is heel normaal bij allerlei abonnementen. Vaak gaat dit trouwens ook op als je nog binnen een jaarcontract zit. Dus als je een half jaar klant bent, verleng je dus met een nieuw jaar en kan je naar de 4Gbit.
Zeker weten doe ik het niet, maar dit is hoe het ging toen ik nog bij een klantenservice werkte.
Ik heb het niet nodig, maar dit soort voorwaarden voelen altijd erg klantonvriendelijk: Het abonnement is ook alleen beschikbaar voor nieuwe klanten en klanten die verlengen. Bestaande klanten kunnen niet upgraden.
Als je slim bent verleng je elk jaar, wegens jaarlijkse inflatie wel voordelig nu.
Zo komt het inderdaad over, maar ik vermoed dat KPN geen gigantische voorraad aan nieuwe modems heeft en op deze manier beter kan controleren dat ze te snel door de voorraad heen gaan.

Daarnaast zal er vast het proces getest zijn om nieuwe klanten op het nieuwe abonnement te krijgen en waarschijnlijk het overzetten ook. Echter een test op een aantal klanten is iets heel anders dan een paar honderd klanten in een week, waarbij daar bovenop altijd situaties voorkomen die je niet hebt (kunnen) voorzien.

Kans is vrij groot dat de afdeling die het netwerk beheert door bezuinigingen en/of personeelstekorten een hoop extra uitzonderingen niet kan bolwerken en resultaat is een internet vol met meldingen wat voor waardeloos bedrijf KPN is :)

Operationeel worden dan zulke beperkingen opgelegd. Afdeling sales/marketing zou veel liever hebben dat zulke dingen zonder rem geintroduceerd worden.
Bestaande klanten gaan dan gewoon weg lol. Ook goed.
Mooi verzonnen maar is dat nog ergens op gebaseerd?

Lijkt me vrij logisch wat ze doen, dat modem is veel duurder dan het normale modem dus dat ga je niet uitdelen als mensen voor 1 maand ff willen testen.
Ik moest hem even 2x lezen. Wat ze denk ik bedoelen is dat je als bestaande klant hier alleen maar aanspraak op kan maken als je je abonnement verlengd door een "nieuw" contract af te sluiten. Dus niet je bestaande abonnement door laat lopen.

Edit: dat bestaande klanten niet kunnen upgrade heeft hoogstwaarschijnlijk er mee te maken dat de infra van de oudere klanten nog niet geüpgraded is naar XGS-PON. Zodra dit gebeurd is kan dit denk ik wel.

[Reactie gewijzigd door Sjaakys op 22 juli 2024 13:38]

Van AoN naar PoN kun je niet echt een upgrade noemen lijkt me. Je gaat dan terug naar een gedeeld medium en hoe ze dat willen doen is me een raadsel. Dan krijgen mensen ook een nieuwe glasvezel kastje (ONT) waarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 13:38]

tja dat heb je ook bij ziggo, niet alleen kpn
Wij probeerden een tijdje geleden bij KPN (hebben we al 10 jaar ong.) een abbo te verhogen naar 1Gbit(zaten op 100Mbit) dit was niet mogelijk en enkel als nieuwe klant kon dit verkocht worden we kunnen hem nu maximaal ophogen naar 200Mbit.
Overigens was dit op ons huisadres wel leverbaar maar enkel als we een nieuwe klant waren werd ons verteld.
We hebben het dan nog niet eens over meer/minder geld maar het abbo snelheid verhogen was al niet eens mogelijk :s

Nu mobiele lijnen aan het overzetten zodra die weer verlopen en daarna is de vaste lijn aan de beurt, dan maar lekker bij een andere provider.

[Reactie gewijzigd door Marnixjee op 22 juli 2024 13:38]

Misschien van dsl naar glas ofso?

Ik kan hier gewoon kiezen tussen alle op de website aangeboden snelheden muv 4gbit.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:38]

Ik weet niet hoe het nu zit. Ik had dit ooit ook, omdat ik nog geen Hussel had. Kan het zijn dat je eerst moet verlengen zodat je in het nieuwe systeem zit?
Klopt, is het ook. Er is inmiddels een hele draadje uit ontstaan op de forum van KPN, waar klanten (ook ik) dus geen gebruik hier van kunnen maken, ook al is het technisch gewoon mogelijk. Sluit ik een nieuw contract af, zie ik de 4Gbit/s optie. Log ik in om te wijzigen, dan bestaat die snelheid niet in het abonnement.

Het probleem: KPN heeft de 4Gbit/s optie toegevoegd aan de huidige propositie abonnementen. Echter de iets oudere vorm genaamd Hussel (die sinds 24 januari is vernieuwd dus) heeft deze optie niet gekregen en krijgt deze optie niet om te selecteren. Dus enige optie is verlengen naar nieuwe versie om 4Gbit/s te kunnen kiezen.

Het vervelende is dat niet alle klanten kunnen verlengen, omdat hun contract nog niet afloopt. Klantenservice kan niks doen want "systeem zegt kan niet" gezien de snelheid niet in het abonnement bestaat (omdat KPN die daar niet aan toevoegt) en tegelijk is de enige optie verlengen, wat niet mogelijk is omdat je nog niet contractvrij bent.

https://forum.kpn.com/int...ox-14-600806/index11.html

De huidige propositie had ook geen 4Gbit/s optie om te selecteren, die is gister magisch toegevoegd. Je zou bijna zeggen dat dezelfde magie gebruikt kan worden om de optie toe te voegen aan de vorige abonnenten.

Maargoed, na lang gesprek gister met de Klantenservice is gedeeld dat ik 90 dagen van te voren al wel kan verlengen, dus ergens eind deze week. En dan kan ik verlengen naar de nieuwe vormen. En dan hopen dat de verlenging direct actief wordt en niet pas over 90 dagen....

Het is dat de maandprijs lager is geworden in tegenstelling tot de Hussel abonnementen, want anders voelde nog pijnlijker (klantonvriendelijker) om de snelheidsupgrade op deze manier te vergrendelen.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 13:38]

Ik heb het niet nodig, maar dit soort voorwaarden voelen altijd erg klantonvriendelijk: Het abonnement is ook alleen beschikbaar voor nieuwe klanten en klanten die verlengen. Bestaande klanten kunnen niet upgraden.
Ik heb jaarlijks een reminder staan bij kpn om als bestaande klant, te verlengen. je kunt dan niet meer per maand opzeggen, maar je krijgt wel opnieuw allerhande kortingen en lagere prijzen. Feitlijk ben je dan én goedkoper uit én kun je dus van nieuwe producten gebruikmaken.

Het is een beetje kneuzig dat je er zelf ieder jaar achteraan moet, maar het scheelt (serieus) geld. Ik heb vorige week dit kunstje wederom uitgehaald en betaal komend jaar in totaal 300e minder tov een maandelijks doorlopend contract, voor exact hetzelfde.
Toen ik nog aan die kant van de lijn zat (andere provider, weliswaar) had ik altijd nog wel promo codes die ik ook voor bestaande klanten er "stiekem" nog wel in kon schieten hoor. Dat gaat niemand hier bevestigen die er op dit moment werken verwacht ik, maar die wetenschap...
Behalve de al genoemde verleng-optie lijkt me ook van belang dat KPN in het begin graag een langzame toeloop van 4 GB gebruikers ziet om te kunnen zien of hun hele infrastructuur schaalbaar genoeg is in de praktijk.
Ik wacht liever op een Fritz variant voor de hoogste snelheid bij KPN :)
Maar die heeft "slechts" 1x 2.5G WAN poort. LAN poorten zijn 1G.
Een model met dubbel 10G zou prettig zijn, maar geen idee of dat uberhaupt op de roadmap staat. (zal afhangen van onze ooster buren, wat die doen op de glasvezel markt, gok ik.)
AVM heeft eerder dit jaar de 5690 Pro en 5690 XGS aangekondigd, en vooral die laatste zou een optie kunnen zijn omdat ie vziw beschikt over 1 of 2 10Gbit poorten (wellicht 1 als SFP+ maar dat is mij nog niet duidelijk).

Verwachting is dat deze eind dit jaar / begin volgend jaar op de markt moeten verschijnen.

Linkje naar aankondiging

[Reactie gewijzigd door DutchCrownNL op 22 juli 2024 13:38]

Die had ik duidelijk gemist. Op papier interessant. Nu wachten op een echte release datum.
Die zijn recent overgenomen door investeringsmaatschappij. Dus ik verwacht er niet veel meer van vrees ik.
Zeg uh, niet te voorbarig he. nieuws: 'FritzBox-fabrikant AVM wordt mogelijk verkocht door oprichters'
Als er een overname komt gaat die overname ook nog wel ff duren,
dus die geplande Fritzen komen er vast wel :z
En de Gbits snelheden zijn uiteraard erg leuk maar ik denk dat de meest betrouwbare/sterkste Wi-Fi, bepalend gaat worden welke router het hoogst gaat worden aangeschreven...
Daar ben ik dus ook bang voor :(
Wel 'maar' een 2.5Gbe LAN verbinding.
Bij mij is vorig jaar glasvezel aangelegd maar heb de 4Gbit/s optie niet. Weet iemand hoe dit zit?
Same here, dan heb je alsnog AON omdat je wijkcentrale dat nog is. Check je FTU eens, als er Glas op staat heb je AON. Staat Alarm er als lampje bij, heb je XGS-PON en is het misschien nog even een kwestie van geduld hebben
Zelfde probleem, al zit ik wel in een buitenwijk. Weet niet of dit nog uitmaakt.

Ik lees hierboven geschreven door @honey dat;

Het abonnement is ook alleen beschikbaar voor nieuwe klanten en klanten die verlengen. Bestaande klanten kunnen niet upgraden.
Is bij mij ook het geval denk dat ergens nog oude apparatuur in het systeem zit , wat nog vervangen moet worden in Maastricht ken ik tot nu toe niemand die de optie ziet zelfs die 2023 zijn aangelegd.
Ik had hetzelfde probleem dat ik wel een postcode check kon doen die aangaf dat 4Gbit beschikbaar was maar niet de snelheid kon aanpassen van 1Gbit naar 4, maar wel omlaag. Even KPN gebeld en het is omgezet. En ja, ik krijg gewoon de nieuwe "modem" en alles.

KPN hanteert bij thuisabonnementen geen 'verlenging' maar zet je abonnement gewoon om naar maandelijks opzegbaar na die periode. Ze willen niet iedereen opnieuw korting geven op thuisabonnementen dus geven ze de optie gewoon niet.

Je krijgt trouwens gewoon het volle prijskaartje als je upgrade naar 4, ik heb wel eens korting gekregen op verlenging omdat ik toen naar zo'n shop was gegaan en ook een KPN Mobiel abbo had afgesloten. Ze zeiden "officieel doen we dit niet maar vooruit deze keer omdat u ook al een mobiel abonnement wilt afsluiten kan ik wel de 6 maanden korting geven."

Oh en misschien helpt het ook als je er gewoon bij vermeld dat je anders gaat overstappen :)

Er zijn vast genoeg KPN medewerkers hier op Tweakers die hier op kunnen aanvullen/corrigeren
Waarom bieden ze dan nog een modem met Wifi 6 aan? NIet helemaal duidelijk waarom dit niet de e variant kan zijn.

En een beetje een gemiste kans met de poorten. Waarom geen SFTP+?
Omdat dat niet (gemakkelijk) gaat icm XGS-PON.
Je kunt dan toch ook een bedraadde Access Point neerzetten met WiFi 6E ondersteuning? Beter bereik en sneller.
Wat is daar precies een voordeel van ten opzichte van de huidige methode?
Waarom geen SFTP+?
Omdat ik mij zo kan voorstellen dat KPN er niet op zit te wachten dat alle klanten in de weer gaan met de fragile glasvezel connectoren. Zou mij echt niet verbazen als KPN dagelijks naar de klanten moet gaan om de FTU's te repareren wanneer KPN alle klanten direct zelf connectoren in de FTU laten stoppen.
Waarom bieden ze dan nog een modem met Wifi 6 aan? NIet helemaal duidelijk waarom dit niet de e variant kan zijn.
Simpelweg omdat het duur is
En een beetje een gemiste kans met de poorten. Waarom geen SFTP+?
Ik kan me voorstellen dat het voor hun makkelijker is om op de lange termijn de afzonderlijke onderdelen te upgraden of te vervangen (bij defecten) in tegenstelling tot het hele apparaat.
Ligt het aan mij of is de keuze wat raar qua WAN? Een 10Gbit netwerkpoort "voor glasvezel", maar het is duidelijk een ethernetpoort. Nou heb ik (nog) geen glasvezel thuis, maar is het niet logisch dat de glasvezelkabel direct op het modem aankomt? Anders moet het alsnog eerst op een ander apparaat binnenkomen, wat direct ook van de hier gepresenteerde modem technisch gezien geen modem lijkt te maken.
Volgens mij zijn ongeveer alle standaard “modems” alleen voorzien van ethernet en wordt er een apart ONT geleverd en geinstalleerd die het optische signaal omzet in ethernet. Dit is de standaard. Je kunt wel een eigen modem installeren met en glasaansluiting om de ONT overbodig te maken. (Of die er al zijn voor deze snelheden weet ik niet, maar vast custom te maken en configureren.)
Duidelijk, bedankt! Wat doet een ONT in dat geval; puur signaal converteren of ook al (een gedeelte van) een verbinding opzetten?
Dat is in feite je echte modem, het converteert glas naar UTP en vice versa. Die UTP kan je dan in je router stoppen, of dit nou een Experiabox is of een eigen router met 10Gbit poort. Die handelt al het verkeer verder af.
Signaal converteren is de taak van de ONT. De Box 14 of welk ander modem je ook aansluit doet de PPPoE etc.. voor het opzetten van de verbinding.
PON netwerken zijn gedeeld net zoals Docsis op coax bij de concurrentie. Een los ONT is dan juist erg handig, het wordt geleverd door de provider en zij zetten jouw abonnement op die specifieke ONT. Theoretisch kun je de ONT van jouw huis ook bij de buren aansluiten en jouw abonnement is dan daar beschikbaar, op PON ontvang je signaal voor de halve straat en die ONT pikt er de juiste uit. Het leuke is dat je vanaf dat punt gewoon UTP hebt en je eigen apparatuur naar keuze kunt aansluiten zonder je druk te maken over welk protocol er op de glasvezelkabel gebruikt wordt.
Bij KPN zeker, maar er zijn ook genoeg bedrijven waar de glasvezel direct de modem in ging (waardoor het modem ook daadwerkelijk (licht) moduleert en demoduleert). Dat is alleen iets minder praktisch voor onderhoud en vervangen, omdat de consument sneller met de glasvezel zelf in aanraking komt.

KPN gebruikt volgens mij altijd een ONT om een ethernetmodem op aan te sluiten, maar theoretisch kun je met bijvoorbeeld zo'n Fritz!box of een goede managed switch zelf een modem direct op de vezel aansluiten mits je aan alle specificaties voldoet. Daar moet wel bij worden gezegd dat je met GPON en afgeleiden nogal wat storing bij anderen kan veroorzaken als je dit verkeerd doet, dus dat is meestal niet gewenst.
Ligt het aan mij of is de keuze wat raar qua WAN? Een 10Gbit netwerkpoort "voor glasvezel", maar het is duidelijk een ethernetpoort. Nou heb ik (nog) geen glasvezel thuis, maar is het niet logisch dat de glasvezelkabel direct op het modem aankomt? Anders moet het alsnog eerst op een ander apparaat binnenkomen, wat direct ook van de hier gepresenteerde modem technisch gezien geen modem lijkt te maken.
het ligt denk ik vooral aan jouw 'gebrek aan' kennis van glasvezel technieken, er is namelijk niet zomaar 'glasvel' dat wil zeggen, ja er is een glazen slangetje dat door de grond naar jouw huis loopt maar daarmee houden de vergelijkingen ook meteen op.

elke generatie glasvezelbelichting is weer anders, en hoewel ze bijna allemaal door dezelfde kabel kunnen en dat de komende jaren ook nog wel blijven doen moet je dus wel steeds aan 2 zijden weer een nieuw apparaatje zetten. aan de ene (isp) kant is dat een gewone switch voor AON en soortgelijke technieken, maar is dat een pasive filter (een soort coax splitter) voor technieken als XS-GPON dat betekend dus dat je aan de klant zijde weer andere hardware nodig hebt omdat daar nu hele andere lichtbundels binnekomen dan wanneer je gewoon een point-to-point verbinding hebt tussen jouw netwerkkaart en die van de switch XS-GPON lijkt wat dat betreft in velerlei opzichten veel meer op een bus-topology (coax) dan een ster-topology (modern ethernet) [uitleg]
Echt zo jammer dat ik vast zit aan Vodafone/Ziggo omdat er 6 mobiele abonnementen profijt hieraan heeft qua abonnementsprijs, verder heb ik ook nog een ouderwetse multisim abonnement lopen met 3 simkaarten en ook als pluspunt is dat Vodafone actief is in Turkije.

Als bovenstaande geen punt was geweest dan had ik Ziggo zonder enige pardon eruit geknikkerd en was overgestapt naar glasvezel van KPN of wie dan ook, wat een snelheden up/down en ben gewoon jaloers op mensen die hier gebruik van maakt 😂
Kan je niet alleen TV behouden van Ziggo en de rest annuleren? Ik weet niet hoe het prijstechnisch uit gaat zien. Ik had ook Ziggo/Vodafone maar heb Ziggo deur uit gedaan voor Odido glasvezel internet.
Er moet helaas internet aanwezig zijn om gebruik te kunnen maken van combi korting met Vodafone.
Zit er dus echt aan vast en het doet gewoon pijn, opzeggen en ergens anders brengen met soortgelijke abonnementen als optie is er echt totaal niet in mijn geval.
Niet helemaal waar. Ik heb op beide Vodafone abonnementen een "Ziggo korting" terwijl ik alleen TV van Ziggo afneem. Je verliest wel de dubbele data die je krijgt als je internet van Ziggo afneemt. Ik sta overigens ook op het punt over te stappen naar KPN, maar dat komt omdat Tweak ophoudt te bestaan en ik geen zin heb om terug te gaan naar kabel internet.
Enigszins offtopic, maar ook KPN/Odido hebben vaste klantenvoordeel.
Odido heeft Turkije in hun premium pakket, maar is echt duur ook met meerdere gebruikers, dus komt niet in de buurt van Vodafone.
Odido heeft Samen Unlimited. Dit houdt in dat er abonnementen aan een bestaand Unlimited Premium abonnement gekoppeld kunnen worden voor slechts 20 euro per stuk.
Dan kom je met 6 mobiele abonnementen uit op:
1 x 42 euro + 5 x 20 euro = 142 euro voor 6 abonnementen, dus 142 / 6 = 23,67 euro per abonnement.
Ik betaal nu met 10% inflatiecorrectie 28 euro voor mijn mutisim, dus 1 belsim en 2 data sim met 50gb data.

Red together met 3 sims zit op 23 euro voor sim 1 en 2 anderen op 14 per sim, 200gb gedeeld data.
Onlangs hoofdsim verlengd voor 2 jaar.

Red together met 3 sims voor anderen in de familie, is ongeveer gelijk qua prijs maar abonnementen zijn niet verlengd dus iets hoger.

Ik heb het dus vergeleken en ik kom echt veel duurder uit met een dure Odido
Bij Odido kan je met een unlimited plus abonnement ook in Turkije gebruik maken van bellen en data. Plus ze hebben glasvezel, plus elke 2e en volgend unlimited abbo kost maar €20. Dus lekker overstappen.
niets weerhoud je ervan over te stappen toch? maar zelfs zonder staffelkortingen is de kpn oplossing beter dan die van ziggo. ik heb momenteel vodafone red together en dan hebben we zelfs zonder dat we ziggo internet hebben samen 100gb te besteden voor 35 + 15 voor elke extra sim. nu geloof ik wel dat 100gb met zijn 6en delen voor echte tweakers misschien een beetje weinig is maar waar precies heb je de voordelen van onbeperkt bellen + sms + buitenland roaming tegen goede voorwaarden voor dit soort prijzen daar kan zelfs odido's nieuwe unlimited 10mbit abo niet tegenop... maar 35 + 75 (5x15) is nog altijd 110 (minder dan €20 pp/pm) voor een 15gb abo (100gb/6personen) ik zou zeggen dat je best wel over kunt stappen en dat het verschil in prijs prestatie wel opweegt tegen die paar verloren combi-dealtjes.
Echt zo jammer dat ik vast zit aan Vodafone/Ziggo omdat er 6 mobiele abonnementen profijt hieraan heeft qua abonnementsprijs,
Met datzelfde zit ik ook maar dan 2 Vodafone mobiele abonnementen met daarnaast ook het hele tv-pakket en alle CI+ kaartjes. Als je dan die kortingen op de abonnementen rekent en wat je extra kwijt bent aan b.v. streamingdiensten dan is Ziggo nog geeneens zo ongunstig qua prijs.

En tja, qua snelheid, ik heb zelf 1 Gbit/s down en 100 Gbit/s up dus op zich ook zeker niet verkeerd.
Vodafone heeft jou met die combinatie deals zo afhankelijk gemaakt dat je nu zelf toegeeft dat je voor je gevoel door VF gekneveld bent.

Alleen dat al zou voor mij de reden zijn om per direct van VF af te willen.
Qua kosten moet ik echt veel inleveren, zoals ik al aangaf zit ik inderdaad zelf met 3 sims en 3 red together en nog 3 bij anderen die van mij profiteert.

Zit dus echt gedwongen vast aan Vodafone 8)7
Ik kan me voorstellen dat dit alleen bij nieuwe klanten kan, omdat er ondertussen een andere mediaconverter wordt geplaatst bij nieuwe aansluitingen die >1GBit ondersteunt. Bij bestaande aansluitingen moet die geupgrade worden, en aangezien je dan een fiber moet ompluggen, laten ze dat liever door een monteur doen.
Er is maar 1 simpele reden: Het kan alleen in de nieuwste abonnementsvorm die sinds januari 2023 wordt verkocht. Niet in een Hussel abonnement en dat hebben de meeste mensen hier waarschijnlijk. Als dat oude abonnement is verlopen kan je omschakelen naar het nieuwe abonnement (met een nieuw contract).

Er zijn dus vele mensen die wel de techniek thuis hebben (XGS-PON) maar nog niet het nieuwste abonnement. En daarnaast zijn er nog veel meer klanten die geen XGS-PON hebben en dan is het helemaal snel klaar voor nu.
Is het niet gewoon mogelijk een ander 'klasvezelkastje' (KPN klantenterm voor de mediaconverter) te plaatsen? Dat kan door de klant worden gedaan.
Komt er ook een geschikte Fritzbox?
Klinkt alsof je dan eerder Freedom Internet zoekt?
Bij ADSL geeft KPN de optie voor een Fritz modem/router te leasen voor €7,50 extra op je abonnement. Zou mooi zijn als ze deze dienst ook aanbieden bij glasvezel.
En wat is het stroomverbruik?

(12 V x 3.0 A laat ruimte voor 36W. Hopelijk wordt die niet 24x7 benaderd, maar slechts bij hoge uitzondering.)
ik hoop toch dat we in 2023 wel in staat blijken een netwerk-interface te bouwen die gewoon in idle-stand kan als er geen data wordt verzonden/ontvangen. en of dat de ontwerpers van XS-GPON rekening hebben gehouden met het die dat je niet wilt dat alle netwerk interfaces met volle snelheid lopen te zenden ontvangen op momenten dat de data niet eens voor hen is - dat zou namelijk een serieus gebrek zijn in de ontwikkeling van deze techniek. en mag KPN mijn aansluiting lekker op AON laten of anders op zijn minst een vergoeding betalen voor de verspilde energie.
Zo werkt docsis ook. Die modems luisteren mee en wat voor hun is pakken ze eruit.
Zo werkt xsgpon ook, is beetjes net als een hub gebruiken ipv een switch in een ethernet netwerk. En dat noemen we dan vooruitgang tov AON :+
Met AON kun je 1 huishouden de bandbreedte van een hele straat geven en met de juiste switches en sfps wel 40 of 100Gbps. Het is pure marketing dat xsgon nodig is, het voordeel is een goedkopere aanleg (Al valt dat in de praktijk wel mee in mijn ogen, dat is alleen de kabel van de pop naar de straat waar minder vezels in hoeven te zitten). En daarbij is elke provider op dat netwerk afhankelijk van KPN omdat ze van de xsgpon infra gebruik moeten maken. Met aon kun je in de POP alle kanten op patchen.
Bestaat dan nog dan dat je een netwerk hebt waar niet constant verkeer is? De mijne iig niet, met 10 devices is er altijd wel 1 iets aan het doen...
of anders op zijn minst een vergoeding betalen voor de verspilde energie.
Gewoon niet nemen als het je niet zint, het is toch jouw keuze?
het stroomgebruik (en de onduidelijkheid wat hier invloed op heeft, en hoeveel invloed dan) hebben mij voor een edgerouter-X laten kiezen. Ik heb gewoon een eenvoudige router met IGMP snooping, DHCP en NAT nodig... en bij voorkeur met laag energie verbruik.

Lijkt me voor KPN toch ook relevant voor hun Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen strategie. Hoeveel kunnen we als NL niet besparen als de standaard modems/routers van providers out of the box zuinig zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.