Door Hayte Hugo

Redacteur

Ineens was er 8Gbit/s-glasvezel

Nederlandse providers benutten nu echt XGS-PON

05-01-2024 • 06:00

452

XGS-PON

Glasvezelaansluiters als KPN, Delta en Open Dutch Fiber zijn al enkele jaren bezig met het verglazen van Nederland. Daardoor kunnen steeds meer Nederlanders 1Gbit/s-glasvezel afnemen, naast een 1Gbit/s-kabelabonnement via Ziggo. Afgelopen herfst kwam KPN echter met een verrassende aankondiging; de provider zou als eerste landelijke provider 4Gbit/s-glasvezel aanbieden. Dit abonnement zou niet meteen voor alle klanten beschikbaar zijn, maar alleen voor huishoudens die in of na 2021 zijn aangesloten.

Die aankondiging bleek de start van een kleine race. Een dag later maakte Delta namelijk bekend een 5Gbit/s-internetabonnement te gaan aanbieden. Dat zou bovendien eerder beschikbaar zijn dan KPN's alternatief en is inmiddels voor alle Delta-glasvezelklanten beschikbaar. Eind november kwam Odido met de overtreffende trap. Deze provider introduceerde een 8Gbit/s-abonnement dat voor 'een groot deel van de Nederlandse huishoudens' beschikbaar is. Eerder schreven we al over de benodige thuishardware voor dergelijke multigig-abonnementen; in dit artikel kijken we naar waarom multigig er nu is en wat de toekomst van glasvezel is.

Provider 1Gbit/s 2Gbit/s 4Gbit/s 5Gbit/s 8Gbit/s
KPN 52,50 euro N.v.t. 67,50 euro N.v.t. N.v.t.
Delta 55 euro 65 euro N.v.t. 125 euro* N.v.t.
Odido 45-50 euro** 60-65 euro** N.v.t. N.v.t. 85 euro

*Dit abonnement is alleen te bestellen in combinatie met een mobiel abonnement met onbeperkte databundel.
**Bij Odido is het tarief afhankelijk van de internetverbinding van de klant.

Passieve optische netwerken

Om te begrijpen hoe de landelijke providers snellere internetabonnementen kunnen aanbieden, moeten we eerst uitleggen hoe glasvezel nu werkt in Nederland. KPN, Delta en ODF gebruiken pon, kort voor passive optical network. Een aantal huishoudens deelt hierbij één glasvezelkabel of poort in de verdeelkast. Door met verschillende tijdvensters en/of golflengten te werken is het mogelijk om met één glasvezelkabel diverse huishoudens te bedienen.

Hiervoor gebruiken providers olt's, optical line terminals, en ont's, optical network terminals. De olt zit bijvoorbeeld in de verdeelkast van de provider, en splitst het signaal in de kabel in verschillende tijdsvensters en golflengten voor de verschillende klanten op de glasvezelkabel. De ont zit bij de klant thuis, weet welk signaal voor die klant is bedoeld en geeft dat signaal weer door naar de modemrouter in de meterkast. De ont negeert de rest van de versleutelde signalen, die voor de andere klanten zijn bedoeld.

Die olt's en ont's kunnen overweg met bepaalde netwerkstandaarden, zoals GPON, waarmee symmetrische snelheden tot 1Gbit/s mogelijk zijn. Die pon-technologie wordt voortdurend verbeterd. Denk aan extra ondersteunde golflengten en efficiëntiewinsten, waardoor de glasvezelkabel steeds beter wordt benut. Die verbeteringen worden verenigd in nieuwe standaarden. De opvolger van de GPON-standaard is XGS-PON, waarbij X het Romeinse teken is voor 'tien'.

Spectrum voor PON-technieken tot 25GS-PON
Spectrum voor pon-technieken tot 25GS-PON, via Nokia

Dankzij die XGS-PON-techniek kunnen glasvezelproviders de verhoogde abonnementen aanbieden, waarbij 8Gbit/s het huidige maximum lijkt te zijn. Acht is natuurlijk minder dan de tien in XGS-PON; pon-technieken hebben overhead, zoals lijnstabilisatie, waardoor niet de volledige 'X' kan worden gebruikt voor de dataverbinding. Daardoor zul je als klant in Speedtest en andere snelheidsmeters bij XGS-PON net iets meer dan 8Gbit/s zien als maximale snelheid.

XGS-PON zit al jaren in het netwerk

Zodra de olt en ont van een klant geschikt zijn voor een bepaalde pon-techniek, kun je in principe de verhoogde snelheden aanbieden op dat deel van het netwerk. Toch zie je dat providers wachten voordat ze de verhoogde snelheden aanbieden. Neem KPN; klanten worden sinds 2021 van XGS-PON-glasvezelverbindingen voorzien, maar toch duurde het nog twee jaar voordat ze daadwerkelijk XGS-PON-abonnementen konden afnemen.

Dit heeft verschillende redenen. Zo moet, naast de olt en de ont, ook de rest van het netwerk van de provider de hogere snelheden aankunnen. Denk bijvoorbeeld aan extra netwerkcapaciteit in het corenetwerk van de provider. Daarnaast moeten er voldoende modemrouters zijn voor klanten om die verhoogde snelheden tegen redelijke prijzen aan te kunnen. In het verlengde daarvan is het handig als er voor de klant voldoende thuishardware is om iets aan de verhoogde snelheden te hebben. Anders zal de vraag er amper zijn, waardoor het niet veel zin heeft om als provider die verhoogde snelheden aan te bieden. Overigens valt het wat de thuishardware betreft nog steeds wat tegen, bleek in ons eerdere achtergrondartikel over de multigigsnelheden.

Als KPN of Delta eenmaal een bepaalde pon-technologie heeft geactiveerd, kunnen virtuele providers op dat netwerk ook de verhoogde snelheden aanbieden. Die virtuele providers kunnen zelf hardware plaatsen in de (hoofd)verdeelstations van het glasvezelnetwerk, waardoor ze snellere internetdiensten kunnen aanbieden dan de netwerkleverancier. Odido zegt bijvoorbeeld tegen Tweakers in bepaalde delen van KPN's netwerk zelf apparatuur te plaatsen, waardoor het 8Gbit/s-diensten kan aanbieden op plekken waar KPN-klanten 'slechts' 4Gbit/s-abonnementen kunnen afnemen. Het 8Gbit/s-abonnement is daardoor bij Odido te bestellen op KPN's, ODF's en Primevests XGS-PON-netwerk. Odido is niet de enige virtuele provider die multigig-abonnementen aanbiedt. TriNed biedt bijvoorbeeld een 2,5Gbit/s-abonnement aan voor 54 euro per maand op ODF's netwerk.

Overigens is het nog steeds de vraag of de klant echt zit te wachten op multigigglasvezel. 1Gbit/s-internet blijft een relatief kleine rol vervullen, met een marktaandeel van 5,4 procent. Daar zal multigig niet ver boven gaan zitten. De snelle abonnementen blijven bovendien aanzienlijk hoger geprijsd dan tragere abonnementen. Het gros van de diensten kan niet de volledige potentie benutten en de benodigde hardware blijft duur, zowel in kostprijs als in energieconsumptie.

20Gbit/s en verder

Toch zal ook 8Gbit/s-internet binnenkort gemeengoed zijn, net als 1Gbit/s vroeger ook heel bijzonder was, maar inmiddels vrijwel overal beschikbaar is en in marktaandeel groeit. XGS-PON zal dan ook niet het einde zijn van glasvezel. Sterker nog, de International Telecommunication Union, normaliter verantwoordelijk voor de standaardisering van PON-technieken, werkt nu aan 50GS-PON, 40Gbit/s-internet dus. Providers en netwerkbedrijven vinden de sprong van XGS-PON naar 50GS-PON echter te groot en werken daarom aan een tussenstap: 25GS-PON.

In Nederland is bekend dat KPN experimenteert met 25GS-PON. Eind vorig jaar gaf het bedrijf aan te verwachten dat XGS-PON nog tot 2028 voldoende zal zijn voor consumentenverbindingen, dus pas daarna komen waarschijnlijk de eerste KPN-internetabonnementen beschikbaar die sneller zijn dan 8Gbit/s. Hierbij speelt mee dat de beoogde hardware nog in een experimentele fase verkeert en dat er onder klanten weinig vraag zou zijn. KPN zei destijds wel dat bedrijven eerst aan de beurt zijn voor 25GS-PON.

KPN test 20Gbits-glasvezel

Ook Delta, na KPN de grootste glasvezelaansluiter van Nederland, spreekt over 25GS-PON. Deze pon-techniek vereist net als XGS-PON een upgrade van de olt's en ont's, maar er hoeven geen nieuwe kabels in de straat gelegd te worden. Daardoor gaat het om een relatief eenvoudige upgrade. Terminals van klanten hoeven bovendien niet geüpgraded te worden als die klanten geen XGS- of 25GS-PON-abonnement willen. Het is dus bijvoorbeeld niet zo dat omdat één klant op een glasvezellijn een 8Gbit/s-abonnement wil, terwijl de rest van de klanten tevreden is met 1Gbit/s of lager, alle ont's op de glasvezellijn XGS-PON aan moeten kunnen. De verbeteringen van XGS-PON zitten boven op de GPON-standaard, waardoor de GPON-ont's het GPON-signaal uit de glasvezelkabel kunnen filteren. Klanten met een 8Gbit/s-abonnement moeten wel een XGS-PON-ont hebben, zodat ze dat XGS-PON-signaal kunnen ontvangen.

Heeft Ziggo's kabelnetwerk nog toekomst?

Behalve over de verschillende XGS-PON-technieken moeten we het in dit artikel over Docsis hebben. Daarmee worden internetverbindingen verzorgd over de coaxkabels van Ziggo. De maximale internetsnelheid van Ziggo is voor consumenten op dit moment 'maar' 1Gbit/s, waarbij het hier om de downloadsnelheid gaat. In tegenstelling tot glasvezel zijn coaxsnelheden niet symmetrisch; de upload ligt bij de kabelconsumentenabonnementen niet hoger dan 100Mbit/s. Zakelijke klanten kunnen abonnementen met een downloadsnelheid tot 1,2Gbit/s afsluiten.

Ziggo's netwerk werkt met Docsis 3.1, waarmee in theorie downloadsnelheden van 10Gbit/s en uploadsnelheden van 1,5Gbit/s mogelijk zijn. Dit is echter alleen het geval als een provider de volledige bandbreedte voor internet kan inzetten, wat Ziggo niet kan. Deze provider biedt immers naast internet ook tv-diensten aan, die een deel van de bandbreedte opsmikkelen. Eerder dit jaar zei de provider tegen Tweakers dat destijds 'bijna alle klanten genoeg capaciteit hebben om te kunnen doen wat ze willen doen'. De provider gaf wel aan met Docsis 4.0 internetdiensten 'richting de 10Gbit/s' aan te kunnen bieden. Ook daarvoor zijn weer nieuwe modems en andere netwerkaanpassingen nodig. Het bedrijf hintte erop dat het in 2024 de eerste Docsis 4.0-diensten kan aanbieden.

Verschillende Docsis-specificaties volgens Docsis-ontwikkelaar CableLabs
Verschillende Docsis-specificaties volgens Docsis-ontwikkelaar CableLabs

Tot die tijd is Ziggo dus niet de provider voor gebruikers die de hoogste snelheden willen. Volgens sommigen was het dat al niet, vanwege de beperkte uploadsnelheid. Mogelijk kan het bedrijf later dit jaar beter concurreren met glasvezelaanbieders. De toekomst na Docsis 4.0 is wat minder duidelijk. Er wordt wel gewerkt aan een verbeterde Docsis-versie, waarbij 25Gbit/s als mogelijkheid wordt genoemd, maar een definitieve roadmap is er nog niet. Er zitten dus nog wat rek en toekomst in Docsis. Dat er echter nu al actief wordt getest met 25GS-PON terwijl het Docsis-equivalent nog niet is aangekondigd, is geen goed teken voor Ziggo-klanten. Het is bovendien maar de vraag wanneer Docsis écht tegen de grenzen van coaxkabels aanloopt en wanneer Ziggo dus gedwongen wordt om te verglazen, wil het op snelheid kunnen blijven concurreren. Dat moment lijkt zich in het huidige decennium nog niet aan te dienen.

Wat we in het huidige decennium wel gaan zien, is dat XGS-PON steeds meer wordt omarmd. Afgelopen herfst zagen we voor het eerst in Nederland dat een grote provider de volledige potentie van het huidige glasvezelnetwerk benutte. Daarbij valt op dat het niet Delta of KPN is dat de hoogste snelheden aanbiedt, terwijl zij de enige twee Nederlandse glasvezelproviders met een eigen netwerk zijn. Odido biedt nu de snelste internetabonnementen aan. Het ligt voor de hand dat ook Delta en KPN op termijn 8Gbit/s-diensten gaan aanbieden. De vraag is nu wanneer en daaraan gelieerd: waarom? Natuurlijk zijn er klanten die 8Gbit/s willen én kunnen gebruiken, maar voor een gemiddeld huishouden voldoen de GPON-snelheden prima. De hoeveelheid beschikbare apparatuur die kan omgaan met multigiginternet, blijft beperkt. Daarnaast kunnen lang niet alle diensten dergelijke hoge internetsnelheden benutten. Ziggo's kabelnetwerk is dan ook nog niet achterhaald als het gaat om downloadsnelheden en vooruitzichten. De toekomst ligt bij XGS-PON en multigiginternet, zoveel is zeker, maar GPON- en Docsis-abonnees hoeven niet op stel en sprong over te stappen.

Bannerafbeelding: BlazingDesigns / Getty Images

Lees meer

Reacties (452)

452
450
165
5
0
237
Wijzig sortering
Ondertussen is Ziggo druk bezig met een desinformatiecampagne. Er worden hier in de flat bewoners gebeld of ze glasvezel willen van Ziggo. Die mensen raken helemaal in de war, want ODF is hier glasvezel aan het aanleggen (het ligt al in de straat, gebouw moet nog worden aangesloten), en ze dachten dat ze bij Odido moesten zijn. Ziggo roept nu dat hun kabel eigenlijk glasvezel is en hebben ze op hun site een 'mythbusting' verhaal staan, wat naar mijn mening grenst aan misleiding. Juridisch gezien klopt het allemaal natuurlijk, maar iemand die niet technisch onderlegd is, denkt dat ie glasvezel heeft/krijgt van Ziggo. En dat is gewoon niet zo. Nou is het denk ik voor de doorsnee consument ook helemaal niet zo belangrijk. Ik heb zelf 1Gb van Ziggo en dat is meer dan genoeg voor mijn situatie. Maar straks als het glas is aangesloten, stap ik lekker over naar Odido. Al was het alleen al vanwege de kosten, maar ook omdat ik die fiber dan direct in mijn Unify DM Pro kan prikken en van die provider meuk af ben.
Sorry, maareh. Het is een steenhard feit dat ziggo voor het grootste deel glasvezel is.
Hoezo noem je dit misinformatie?
ik vind dit tweakers artikel eigenlijk grenzen aan misinformatie. er wordt in het artikel gesuggereert dat gehele ziggonetwerk bestaat uit coax.

dat de laatste deel coax is, betekent niet dat het geen glasvezelnetwerk is.
dat jij bij een glasvezelnetwerk aan kpn denkt is goede marketing van kpn maar pertinent onjuist.
Sorry, maareh. Het is een steenhard feit dat ziggo voor het grootste deel glasvezel is.
Hoezo noem je dit misinformatie?
Omdat het zo is. Simpel. Wat op de site staat is juridisch correct. Echter, zij doen het voorkomen alsof zijn gewoon hetzelfde aanbieden als KPN en Odido, glasvezel tot aan de deur. En dat is gewoon NIET zo. Zij hebben ook helemaal geen glasvezel routers, alleen kabelmodems. Die lui die aan de deur komen en bellen, gaan vaak nog een stapje verder, zoals je kunt lezen in de reacties hierboven. Zij noemen hun netwerk glasvezel kabel oid, maar hun doel is om jou te laten denken dat je ook glasvezel hebt. Dat noem ik misleiding. Ook al bestaat hun netwerk uit space lasers, het blijft coax. En het biedt gewoon niet de features van een echte 'glasvezel tot in je huis' verbinding, zoals 1Gb symmetrisch. Onbelangrijk of Jan Doorsnee dat nu echt nodig heeft, het is en blijft gewoon een misleidende vorm van reclame.

Als jij dat anders ziet, mag dat. It's a free country...

[edit]
ik vind dit tweakers artikel eigenlijk grenzen aan misinformatie. er wordt in het artikel gesuggereert dat gehele ziggonetwerk bestaat uit coax.
Dat staat nergens en het wordt ook niet gesuggereert. Het Ziggo netwerk wordt coaxnetwerk genoemd omdat in ieder geval het laatste stukje coax is, en je daardoor nog steeds te maken hebt met coax protocollen en derhalve op dit moment niet hoger komt dan 1Gb/100Mbit. Dus ja, ook al gebrukken ze space lasers voor de backend, mijn aansluiting profiteert daar vooralsnog niet van.

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 22 juli 2024 14:02]

Het kan niet tegelijkertijd misinformatie zijn en toch juridisch kloppen, soort van zwanger en niet zwanger tegelijkertijd. Je zou het wel als 'scheef' of 'krom' of 'verwarrend' kunnen betitelen.

Daarnaast zijn sommige glasnetwerken, vooral de eerste generatie, FTT-curb of -pop en vanaf daar UTP naar de woning, eventueel met nog een RF modulator voor tv. Niemand die dat geen glasvezel zou noemen. Dus tegelijkertijd is het onzin dat je Ziggo een 'coaxnetwerk' zou moeten noemen terwijl alleen pop naar woning coax is. Het wordt een kabelprovider genoemd door de uiteindelijke aansluiting, maar dat is niet 1-op-1 hetzelfde als hun netwerk ook zo noemen.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 14:02]

Leesvoer feb 2022: https://www.adformatie.nl...zel-kabelnetwerk-promoten
Ziggo adverteert nog steeds met de term glasvezel-kabelnetwerk, ook al beloofde het in 2013 schriftelijk zijn beleid aan te passen. Dat blijkt uit navraag van Nu.nl. De Reclame Code Commissie (RCC) oordeelde in dat jaar dat Ziggo de term glasvezel-kabelnetwerk niet meer mocht gebruiken. De RCC deed de uitspraak naar aanleiding van een klacht van de concurrerende internetprovider Reggefiber, dat Ziggo's woordgebruik misleidend vond...
Belachelijk dat de RCC iets verbiedt en een bedrijf daar gedurende 10 jaren lang geen gehoor aan geeft. Nog belachelijker is dat de overtreding geconstateerd is en de consumentenbond reageert dat zij het niet zo belangrijk vinden want de impact op de consument is niet zo hoog. Ziggo zou hiervoor op het matje geroepen moeten worden en zijn taalgebruik moeten aanpassen. Als ik te hard rijdt en ik word aangehouden zegt ome agent ook niet: ik sta het toe en je mag hier voortaan ook te hard blijven rijden, de impact op het verkeer is toch niet zo groot.
RCC kan geen sancties opleggen, en moet het hebben van ‘naming & shaming”.

Het is ook meer zelfregulering, de commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de industrie zelf.
Oftewel: Slager keurt zijn eigen vlees. Dan kan je zo'n club toch ook niet serieus nemen?
Het alternatief is dat de overheid echt heel strak regels gaat opleggen (of niet opleggen, want wil je echt dat de overheid "goede smaak" wettelijk gaat vastleggen?).

Het kan een mooie middenweg zijn. In het algemeen vind ik de uitspraken van de RCC heel redelijk en over het algemeen (in dit geval dus niet) houden partijen zich er ook wel aan.
Misleiding is wat anders dan "goede smaak". En de overheid kan de RCC natuurlijk ook meer macht geven; we hebben immers ook een organisatie die over copyright gaat? De overheid dient er voor zorg te dragen dat bedrijven op een nette manier concurreren. Dat dat niet lukt als je het aan de bedrijven zelf overlaat is nu ondertussen toch wel eens duidelijk.
Nee, de RCC gaat niet over copyright. De RCC gaat over reclameuitingen en behandelt klachten daarover en checkt of ze in strijd zijn met de nederlandse reclamecode:
https://www.reclamecode.nl/nrc/nederlandse-reclame-code/
Lezen is ook een vak. Een andere organisatie: BREIN. Ik gebruikte dat om aan te geven dat je een organisatie wel degelijk meer macht kan geven dan alleen het uitspreken van een "foei". Ik had natuurlijk de organisatie bij naam kunnen noemen voor het gemak.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 14:02]

Eh, wat wil je dat ik zeg? De overheid zou een wet over misleiding in reclame kunnen vastleggen. Ik wens ze veel wijsheid toe om die niet of supervaag, of superspecifiek te maken.

Volgens mij is op dit moment misleiding in reclame nou niet echt het eerste grote maatschappelijke probleem dat in me opkomt dat de overheid nou eens *echt* goed zou moeten aanpakken in de commerciele wereld.

Maar als je het wel vindt dat het allemaal veel strenger moet, dikke duim omhoog van mij!
Nou ja, dezelfde redenatie zou je kunnen stellen om bijvoorbeeld bedrijven binnen afval & klimaatdoelen te laten functioneren. Daarvoor heb je ook een sterke overheid nodig. Ziggo heeft een hele tijd Horizon met 60W continue geleverd en ik las dat dat Huawei boxje ook teveel stroom verbruikt. Dan kan allemaal best minder. Ik neem aan dat je dat wel een belangrijk topic vind?
Het maakt niet uit. Het eindresultaat is een coax aansluiting en de daarbij behorende snelheden. Het zal Jan Modaal worst wezen of het space lasers zijn of coax, maar het gaat om de snelheid. Als ik een glasvezel aansluiting heb, krijg ik 1Gb symmetrisch. Bij Ziggo 1Gb/100Mbit. Dáár komt het uiteindelijk op neer. En dat is ook precies de crux: Ziggo speelt in op het idee dat glasvezel het snelste is (want dat hoort iedereen op de verjaardagen en aan de koffietafel), dus roepen zij dat hun netwerk ook glasvezel is. Dat kan wel zo zijn, maar het is glasvezel met beperkte snelheid. Dáár hoor je ze niet over. En daarbij maakt het niets uit dat wat Ziggo biedt voor het merendeel van de bevolking meer dan genoeg is, je moet je wel bij de waarheid houden. Waarheid en misleiding liggen heel dicht tegen elkaar. Je kunt met de juiste woorden iets laten lijken op wat het niet is. En dat is wat Ziggo doet. Ik noem het misleiding, maar juridisch is dat niet (helemaal) hard te maken. Ook al zal de reclame code commissie er misschien anders over denken. Ik ben dan weer niet zo dat ik dat daar ga aanmelden, maar ik denk dat ze op zijn minst een reprimande krijgen. Vooral over hun campagne aan de telefoon en de deur.
PON is toch net zo goed beperkte snelheid, je deelt de vezel met een hele rits gebruikers. Ook met een automatisch schalend protocol als dat DOCSIS gebruikt, technisch anders maar effectief geen groot verschil voor de leek. Je hebt nog steeds het risico van overboeking bij een overmaat aan downloadende gebruikers... Ik vind dat daar wel erg oppervlakkig over wordt gedaan alsof er 1 pot glasvezel is, maar het is wezenlijk anders dan de klassieke ethernet-implementatie van de eerste generatie (Reggefiber e.d.) waarbij elke woning een eigen uplink had naar een klassieke switch. Dat is 100 of 1 Gb symmetrisch, bij PON ben je afhankelijk van het protocol wat je daadwerkelijk krijgt, de 1 Gb is dan het theoretisch maximum.
Waarheid en misleiding liggen heel dicht tegen elkaar. Je kunt met de juiste woorden iets laten lijken op wat het niet is. En dat is wat Ziggo doet. Ik noem het misleiding, maar juridisch is dat niet (helemaal) hard te maken.
Dat kan je net zo goed van alle marketing zeggen. Een yoghurttoetje met 3 stukjes fruit is "gezond" en Red Bull geeft je vleugels. De drempel van misleiding ligt veel hoger, het lijkt ook alsof je voor het gemak even verlaagt zodat je kan afgeven op een internetprovider die wezenlijk niet veel van de rest verschilt. Tenzij je met oogkleppen de nadelen van glas wegkijkt.
Dat kan je net zo goed van alle marketing zeggen.
Ja, maar we hebben het hier over Ziggo, niet over anderen.
Bij de "klasieke" AON implementatie zat er ook gewoon overboeking op die switch. Uiteindelijk maakt het niet uit maar in geen enkele consumenten situatie ontkom je aan overboeking.
In geen enkele situatie met internet ontkom je aan overboeking. De vraag is of je ook echt tegen een punt aan loopt waar congestie is (wat overbelast is dus) en hoe hoog dat punt in het netwerk zit.
Maar ik vermoed dat je op de AMS-IX echt wel overboeking hebt, als je alle internetaansluitingen in Nederland bij elkaar optelt.
Het mooie van internet is niet dat de AMS-IX overboeking heeft. Op de AMS-IX huur je een of meerdere poorten met een bepaalde snelheid. Die snelheid is zonder overboeking want je krijgt letterlijk die poortsnelheid. Je bent natuurlijk afhankelijk van de peering partijen waarmee je data uitwisselt van hun capaciteit. Verder wordt de discussie nu wel een stuk dieper want aangezien de AMS-IX geen internet levert maar peering doet. Je zult met meerdere partijen afspraken moeten maken om gegevens uit te wisselen. Met een Netflix, Microsoft, Meta etc. zijn vaak directe verbindingen omdat dat (veel) goedkoper is.
Dat kan wel zo zijn, maar het is glasvezel met beperkte snelheid. Dáár hoor je ze niet over.
Snelheid is letterlijk waarmee Ziggo differentieert tussen de pakketten dus dat is onwaar. De consument weet prima welke snelheid beschikbaar wordt gesteld.

Verder gaat Docsis richting full duplex dus wat dat betreft is het een kwestie van tijd voordat ook de upload omhoog gaat.

Het echte probleem is dat 'we' zijn gaan doen alsof glasvezel voor Jan modaal weet ik wat voor voordelen bied. Daardoor is die marketing machine van Ziggo overuren aan het draaien. Voor wie ADSL volstond zal ook prima tevreden zijn met docsis.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 14:02]

"een kwestie van tijd" betekent ook dat ik het nu nog niet kan bestellen. Dus leuk dat Ziggo over 2 jaar een upload zou hebben van 1Gb maar tegen die tijd zitten de glasvezelboeren dus al op 5 tot 8Mb.

Ik vrees dat Ziggo het niet gaat redden zolang ze TV via de kabel blijven aanbieden. Kabel TV snoept te veel bandbreedte af van de kabel waardoor alle klanten een stuk minder bandbreedte/snelheid over houden voor internet. Het was een mooi systeem (vroeger) maar qua bandbreedte is het dit moment geen efficiente oplossing meer. Ziggo moet kabel tv anders gaan regelen en Coax/DOCSIS helemaal dumpen.
Doen ze dat niet dan gaan ze de concurrentie niet meer inhalen.

Uiteindelijk komt dit (m.i.) door de wet van de remmende voorsprong. Ziggo (Casema) had vanaf +- 1985 al een coax netwerk voor de kabeltv en heeft daar later internet aan toegevoegd. Dat was toen een logische keus omdat netwerken toen nog werkten met Coax (Novell). Tijden en technieken zijn veranderd maar Ziggo zit nog vast aan een ouderwetse tv-kabel omdat hun (ouderwetse) klanten een ouderwetse coaxkabel in hun digitale smart-tv willen stoppen zodat ze ouderwetse lineaire reclame kunnen bekijken,
Tja KPN heeft ook jaren lang vastgezeten met koper dus die angst lijkt me ongegrond. Zeker wanneer je ziet welke snelheden mogelijk zijn op Docsis 4. Dat zijn snelheden die ik op mijn glasvezel verbinding niet haal. Dus daar kunnen ze echt nog járen mee vooruit.

Overigens is Ziggo bezig met de overstap naar IPTV. Ze begonnen met de Ziggo Go app en hun nieuwste TV box is tegenwoordig IPTV, daar kan geen coax kabel meer in. Tegenwoordig hebben ze ook internet only abonnementen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 14:02]

Met coax kan ik achteraf alle reclame skippen; met iptv lukt me dat niet (bij verl commerciële zenders)

Is wat mij betreft geen vooruitgang hoor. Zolang iptv beperkt wordt vanuit de provider wint dvb-c wat mij betreft. Niets ouderwets aan.
Volgens mij is het echte probleem dat het je wordt aangepraat om een snellere verbinding nodig te hebben. Jan Modaal kan makkelijk met 100Mbit toe, al bieden ze 20Gb, die Tweakers pagina komt heus niet merkbaar sneller binnen op die oude tablet terwijl je in de tuin zit.

Het voelt een beetje aan als een snelle sportauto te besturen terwijl je maximaal 130 mag, tenminste daar waar aangegeven en op specifieke tijden.
Iets kan prima misinformatie en juridisch kloppend zijn: Het is niet alsof de juridische rechtspraak een allesomvattend "alleenrecht" op de waarheid heeft.

Sterker nog: In juridische zin gelijkhebben (en krijgen) is uiteindelijk vooral gebaseerd op wat de rechters vinden. Dat zal vaak wel redelijk stroken met je eigen oordeel, maar soms ook niet, zeker niet als het om iets heel specifieks in je eigen vakgebied gaat, iets waar rechters maar zelden kaas van hebben gegeten.
Het kan niet tegelijkertijd misinformatie zijn en toch juridisch kloppen, soort van zwanger en niet zwanger tegelijkertijd. Je zou het wel als 'scheef' of 'krom' of 'verwarrend' kunnen betitelen.
Ik heb hier zeker wel een minuut over na moeten denken, maar in grote lijnen heb je gelijk. Echter, door verwarring te schoppen kun je misleidend zijn. Weliswaar is het dan geen mis- of desinformatie, maar door de verwarring wel misleidend. En dat iets juridisch juist is, wil niet zeggen dat het voor de leek geen misleiding kan zijn. Een heel goed voorbeeld zijn al die voedingsmiddelen die iets pretenderen, maar het toch niet blijken te zijn. Nu is de wet daarvoor aangepast, maar toen dat nog niet zo was, klopte het juridisch maar was wel misleidend, zelfs misinformatie. Wat ik bedoel is dat iets juridisch juist kan zijn, puur omdat de wet daar nog niet in voorziet.
Dan vind je het misleidend, dan is het (nog) niet zo. Dat is impliciet het punt wat ik ermee wil maken.
Dat bedoel ik dus: ik vind het niet misleidend, het is misleidend. De wet was daarvoor alleen nog niet aangepast. Dat is het punt (wel of niet impliciet?) wat ik ermee wil maken.
Maar als het al iets kan zijn voordat de wet is aangepast, hoe weet je dan het verschil met iets wat het niet is, ook niet als de wet wel wordt aangepast? Wat is dan het toetsingsmiddel anders dan persoonlijke opvatting?
Feitelijke toetsing. Anders zal de wetgever geen nieuwe daarop gerichte wetgeving maken.
Kijk ook eens naar Europese wetgeving waarbij Big Techbedrijven duidelijker naar klanten moeten zijn. Ook hier is vaak sprake van misleiding door sommige zaken niet te noemen in de voorwaarden.
Zelfs als het laatste stukje UTP zou zijn is dat (voor meeste abonnementen) niet de beperkende factor. De USP van glasvezel en het eerste waar aan gedacht wordt is de symmetrische snelheden die aangeboden worden. En dat is iets wat bij coax niet van toepassing is.
Ik snap wel dat het voordoen alsof het wel een direct vergelijkbaar product is als misleiding gezien wordt.
"Het kan niet tegelijkertijd misinformatie zijn en toch juridisch kloppen, soort van zwanger en niet zwanger tegelijkertijd. Je zou het wel als 'scheef' of 'krom' of 'verwarrend' kunnen betitelen."

Nou laten we dan letterlijk jouw voorbeeld nemen...
Als de dokter je verteld dat je zwanger bent en daarbij bewust niet verteld dat hij al weet dat het een miskraam is en dus dood geboren gaat worden... Dan klopt het dat je 'zwanger' bent, maar is dit toch echt wel misinformatie. Daar zit je dan jezelf voor te bereiden door een dure kinderkamer te maken, iedereen in de familie op de hoogte te brengen, etc...
Kan heel makkelijk. Desinformatie is niet per definitie illegaal. Het is zelfs juridisch zo moeilijk aan te vechten dat verschillende EU-landen aan het nadenken zijn over nieuwe wetten. Tenzij er door de informatie een aantoonbaar strafbaar feit wordt gepleegd (b.v. smaad) mag je erg veel zeggen. Enige wat je met Ziggo kan is melden bij de ACM.
Niet zo stellig zijn als je maar de halve waarheid weet. Zoals je zegt het is een Free Country maar wat je zegt klopt niet. Ik snap heus de verwarring wel maar Ziggo levert al wel degelijk geheel glasvezel (zeer beperkt maar toch). Er zijn meerdere projecten zoals Waalre/Zalmhaventoren(evne googlen) en zo zijn er nog wel meer projecten waar ik geen weet van heb, maar bijv. Edam/volendam komt er ook nog aan. Daacht ergens eens gelezen te hebben dat ze nu per nieuw project gaan bekijken of glasvezel of Coax het beste medium is, maar dat zal vooral afhangen van kosten en hoever ligt huidige infrastructuur er vanaf, kan interview zo even niet terugvinden.
Het zal best kloppen wat jij zegt, maar ik heb nog nooit een echte glasvezelaanbieding gezien van Ziggo. Dus glas tot aan in mijn meterkast zeg maar. Waar jij het over hebt zijn misschien proefprojecten, dus die tellen niet mee. We kunnen alleen oordelen over het reguliere aanbod en dat is tot nu toe alleen coax van Ziggo.

Ik blijf erbij: Ziggo probeert gewoon bewiust de boel te misleiden en mensen te laten denken dat ze echt glasvezel hebben en dat het precies hetzelfde is als dat van KPN en Odido. En dat is het gewoon niet. Punt.
Dan is mijn inziens Marketing misleiding - want dat ligt altijd wat op de grens/net erover. Maar zoals je zegt, het is een vrij land en ik snap je punt maar vind het nog binnen het toelaatbare en dus geen misleiding, 90%(zoiets) van de techniek gaat ook over glasvezel dus om het Glasvezel-kabel te noemen is prima.

Verder of jij het ooit gezien hebt in deze natuurlijk niet relevant, ze kunnen moeilijk een opendag voor 18 miljoen mensen gaan houden zodat het geloofbaar is. Ik heb het ook niet fysiek gezien enkel gelezen, zie bijv. het artikel hieronder, en dit komt uit 2021 en zoals ik al zei, dit jaar komt er ook 2 volledige dorpen bij en ik dacht dat Waalre het ook al heeft. Dus ja tot wanneer iets een proefproject is of al uitgerold bent ga ik niet over maar het is al serieuzer dan ergens 3 huizen aangesloten om het te testen wat mij betreft.

nieuws: Ziggo sluit huizen nieuwbouwwijken op glasvezel aan, maar snelheid bl...
Op zich wel weer grappig dat ze aan de ene kant roepen dat glasvezel helemaal niet nodig is voor een goede internetsnelheid en aan de andere kant aan het testen zijn of ze met glas niet sneller/beter kunnen opereren. Eigenlijk ondergraven zij daarmee hun eigen argumenten.
Het 1 sluit het ander niet uit natuurlijk, ik ben het ook wel met ze eens dat sneller dan wat ze nu leveren op dit moment genoeg is en dat sneller echt niet nodig is. Maar in de toekomt als er meer applicaties/toepassingen komen waarbij hogere snelheid nodig is moeten ze natuurlijk op voorbereiden, daarnaast zal het ook financiele kwesie zijn, gezien iedereen weet dat glasvezel meer rek heeft en daarmee in de toekomst economischer voordelig is. Daarmee zullen ook prijzen voor glasvezel apparatuur/beschikbaarheid steeds beter worden omdat het massaler geproduceerd wordt en coax bewandeld de omgekeerde route omdat je geen nieuwe instappers meer gaat krijgen.

Dus ja, er zit best ironie in, maar het is ook wel uit te leggen.
Even googelen en je was zelf wat minder stellig geweest denk ik. ;)
Bij Edam Volendam lift Ziggo trouwens mee op een project van Glasdraad,
In Principe is Waalre de enige uitzondering waar Ziggo levert over glasvezel, afgezien van een paar zakelijke glasvezels. Mind you, het beleid van Ziggo is tot nu toe: Niet verglazen.*
Ziggo vangt voor de oude coax per klant tussen de 15 en 20 euro per maand. Aandeelhouders zien dit liever niet verdwijnen in verdere verglazing. Echter is het netwerk een keer aan de beurt/aan vervanging toe. Dat KPN, Delta en ODIDO en vele kleine anderen glasvezel aanleggen wil zeggen dat daar geld aan te verdienen valt. Een heel netwerk aanleggen kan in een jaar of 10 terugverdient worden. Dit betekent dat KPN, Delta en ODIDO en vele kleine anderen over 10 jaar elke maand een mooi bedragje kunnen opstrijken voor elke aansluiting. Tenzij de concurrentie moordend is en prijsvechters stand houden, dan zal het wat langer duren. Als tegen die tijd Ziggo nog niet aan het verglazen is hebben ze het nakijken...
Stelliger kon ik het niet formuleren :z
* edit: uiteraard bedoel ik hier: Niet verglazen die ouwe hap

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 14:02]

Wie het aanlegt maakt niet uit, met die rethoriek leggen zowel KPN als Odido zelf geen glasvezel aan maar huren daar ook partijen voor in. Dat ze inderdaad noodgedwongen over moeten is ook niet relevant, dat ze er over leveren is relevant. Maar zou toch nog eens beter googlen als ik jouw was, want er zijn al volledige nieuwbouw wijken/flatgebouwen volledig tot in de meterkast verglaasd door Ziggo zelf en dit was in 2021, kan me voorstellen dat ze nu al verder zijn: nieuws: Ziggo sluit huizen nieuwbouwwijken op glasvezel aan, maar snelheid bl...

Verder op die urban legend over kabels die inmiddels versleten/vergaan in de grond door zure grond etc. ga ik niet op in. Zou allemaal best kunnen, maar geloof daar niet zo in tot daar echt bewijs voor is.

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 22 juli 2024 14:02]

Bij mij heb ik een aantal jaren geleden een periode Ziggo gehad (toen vanwege F1) maar ik had steeds wegvallende verbinding. Ook tijdens races... Na 5/6 keer binnen alles in huis vervangen te hebben (dat is hun eerste methode, coax aansluiting in huis vervangen) bleef het probleem. Toen na veel bellen een monteur laten meten en inderdaad, de verbinding had af en toe kortsluiting. Maar een nieuwe kabel begonnen ze niet aan. Bij regen kon af en toe de verbinding wegvallen maar die was snel weer terug. De maand erna kwam een prijsverhoging en kon ik opzeggen dus direct terug gegaan naar KPN. Maar zoals de dame van Ziggo aan de telefoon met mij omging tijdens de opzegging was voor mij gelijk de maat vol voor wat betreft Ziggo. Die zien mij niet weer!
Soortgelijke ervaringen samen met de buren. Regelmatig signaalproblemen en de ene na de andere monteur over de vloer. Dan is de maat op zeker moment wel vol.
Merk op dat het hier niet ging om een coax van meerdere tientallen jaren oud.
Ach ja en zo hebben we allemaal ervaringen maar met n=1 hebben we niks aan. Bij zowel mijn vader als schoonvader is laatst wel eens stuk kabel vervangen. Dus ik denk dat je pech had, een dwarse monteur of wellicht waren de kosten zo hoog dat ze je liever kwijt dan rijker waren. Als deze discussie over KPN of andere provider zou gaan krijg je ook tientallen van die soort verhalen.

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 22 juli 2024 14:02]

Excuus ik was niet helemaal duidelijk.
Uiteraard had ik het bij 'niet verglazen' over de bestaande infra van Ziggo, dat ze vanaf 2021 op het idee zijn gekomen om toch maar niet meer coax te gebruiken is erg laat en onvermijdelijk ;)
Tijd zal het leren over het 'erg laat'/het juiste moment/of te vroeg. Iedereen heeft er wel een mening over en die van mij is dat glasvezel nu vooral 'nice to have' is en zeker nog geen 'must have'. Ook met de wetenschap dat als ze over willen dit zeker een 5 jaren project zal zijn. Voorlopig zal het wel alleen bij nieuwbouw projecten blijven, maar dat zal ook afhangen van de uitstroom van klanten of zijn straks de meest grote gebruikers/kritische klanten over en blijft de klantenbase stabiel en blijk dat ze gelijk hebben. Voor de consument is deze concurrentie strijd die nu gaande is in ieder geval positief. :)
Maar een symmetrische up- en download zul je daar wel niet krijgen?
Dat kan kloppen, weet hun aanbod niet. Ik dacht zelfs dat ze het in de woning door een converter nog omzetten naar Coax en dus oude snelheden hebt. Maar heb wel ergens een pamflet of mail voorbij zien komen dat Ziggo daar wel volledig op glasvezel gaat leveren en ook symmetrische up- en download snelheden gaat leveren. Maar ik woon daar niet, dus kan dat niet bevestigen.
Het glasvezel netwerk in Waalre is van WeConnect, en NIET van Ziggo.
Weconnect is een onafhankelijke glasvezel aanbieder. https://weconnectwaalre.nl/
Ik dacht dat het initiatief om het zo te doen kwam van de gemeente Waalre zelf.
Ik woon in Waalre en kon na de aanleg van het glasvezelnetwerk zelf kiezen welke provider ik wilde.
Gekozen voor Plinq, en nog steeds tevreden over.
Ik zeg ook niet dat het netwerk van Ziggo is, althans, ik bedoel het niet zo, maar ze leveren erover op volledig glasvezel tot in de meterkast. Dat geldt ook bij Edam/Volendam, maar het aanleggen is een kwestie van een partij inhuren en een zak met geld geven. Gaat erom dat ze diensten erover kunnen leveren.
Ik ben blij dat ik geen Ziggo meer heb met die ellendige COAX. Zo vaak signaal problemen gehad. Vaak in de wijkkast. Slechte verbinding teveel of te weinig signaal. Dure kabels en splitters kopen en nog steeds sommige zenders niet optimaal.

Maar men wil graag blijven melken uit een oud systeem. Je zit dan ook met meerdere gebruikers op 1 lijn. Ik heb het 2 keer gehad en telkens problemen en niet tevreden. Zelfs met ADSL had ik een constante lijn zonder issues, enkel langzamer.

Nu al een 10 jaar lang glasvezel en nooit problemen. Altijd internet en tv met KPN. En ja ze zijn wat duurder, maar zeer betrouwbaar. Ik hoef niets speciaal te kopen en met een simpele lan kabel heb je een solide netwerk. Niet een halfgaar intergan coax kabel uit de muur.
Kwaliteit van je verbinding heeft niets met het type medium te maken. Er zijn mensen op glasvezel die exact hetzelfde meemaken. Statistisch gezien is de kans op storing groter maar dat komt voornamelijk door de hoeveelheid actieve componenten. Als de infra in orde is dan is er geen verschil in stabiliteit.
Je weet wel dat elke consumenten verbinding een gedeeld medium is toch? Als je een dedicated lijn had richting AMX dan betaal je wel meer dan een maand een modaal maandsalaris. De mate van overboeking zal verschillen tussen de providers, maar of je daar wel of geen problemen mee hebt kan ook liggen aan met hoeveel mensen deel je de lijn, misschien had iedereen in de buurt wel Ziggo en geen ADSL waarom je er b ij Ziggo last van had en bij ADSL niet. Maar ook met glasvezel als iedereen die op dezelfde POP aangesloten zijn een download aanzet ga jij de snelheid niet halen.
[...]
Omdat het zo is. Simpel. Wat op de site staat is juridisch correct. Echter, zij doen het voorkomen alsof zijn gewoon hetzelfde aanbieden als KPN en Odido, glasvezel tot aan de deur. En dat is gewoon NIET zo. Zij hebben ook helemaal geen glasvezel routers, alleen kabelmodems. Die lui die aan de deur komen en bellen, gaan vaak nog een stapje verder, zoals je kunt lezen in de reacties hierboven. Zij noemen hun netwerk glasvezel kabel oid, maar hun doel is om jou te laten denken dat je ook glasvezel hebt. Dat noem ik misleiding.
Ook ik kan dit bevestigen. Ongeveer 2 maanden geleden belde hier een Ziggo-verkoper aan of wij internet wilden van Ziggo. Ik heb vriendelijk bedankt en gezegd: 'jullie hebben geen glasvezel'. Waarop de Ziggo-verkoper zijn tablet ter goede trouw draait en zegt 'nee hoor, wij hebben ook gigabit'. Ik heb nogmaals bedankt en terwijl ik de deur dichtdeed hoorde ik nog een "diepe zucht" (een 'tfoe', wel te verstaan). Ik kan mij voorstellen dat héél veel mensen dit als misleiding ervaren.

Net als dit voorbeeld. Een glasvezelkabel wordt ook wel fiber genoemd. Maar een glasvezel-kabel (let op het streepje) zoals Ziggo deze neerzet lijkt dezelfde betekenis te hebben totdat je verder leest.
In ons glasvezel-kabel netwerk wordt de techniek van glasvezel en coaxkabel slim gecombineerd voor een perfecte verbinding. bron
Een slimme, doch zeer foute terminologie voor 'glasvezelkabel of glasvezel-kabel'.
Glasvezel = fiber (t/m straatkast)
kabel = coaxkabel (t/m de huizen)
Een slimme, doch zeer foute terminologie voor 'glasvezelkabel of glasvezel-kabel'.
Glasvezel = fiber (t/m straatkast)
kabel = coaxkabel (t/m de huizen)
Nôh bijna...
De glasvezel loopt tot de wijkcentrale, niet straatkast, uitzonderingen daargelaten...
Niet alles op deze Ziggo site is waar :z maar zelf zeggen ze:
Voor het laatste stukje vanaf de wijkcentrale tot in je (thuis)kantoor gebruiken we coaxkabel.
Er zijn wel degelijk wijken waarin glasvezel tot in de straatkast ligt. Dit zijn er nog weinig en de Ziggo site is daar iets te snel mee. Maar het wordt al zeker wel gedaan. Overgrote deel is nog tot wijkhub. Het verder brengen van glasvezel in het netwerk is wel de volgende logische stap voor bestaande aansluitingen.
Zij noemen hun netwerk glasvezel kabel oid, maar hun doel is om jou te laten denken dat je ook glasvezel hebt.
Ten eerste: of je nu gebruik maakt van FttC of FttH: in beide gevallen maak je gebruik van glas. Dat het in het geval van Ziggo tot aan de wijkcentrale is doet daar niets aan af. Sterker nog: als 95% glas is en 5% koper dan nog blijft het glas ware het dan met een bottleneck. Begrijp me niet verkeerd: ik ben zeker geen voorstander van het verkopen van zoiets als glas, maar je doet een investering van een heleboel eurotjes om alles tot aan de wijkkast te verglazen en dan mag je daar niet mee adverteren? Nee in die context wil ik Ziggo dan nog wel begrijpen.

Die verkopers krijgen verder een heel simpele opdracht. Het product verkopen. Dat ze gebruik maken van glasvezelkabel is gewoon correct en dat heel veel mensen glas associeren met 1gbit download is ook correct. Als ze dan aan iemand een verbinding slijten met 1gbit via het glasvezelkabelnetwerrk van Ziggo is helemaal niks verkeerd aan. Een beperkt percentage mensen valt echter wel over de beperkte upload bij Ziggo, maar laten we wel wezen: deze groep mensen weet echt het verschil tussen FttC en FttH wel en nemen het product van Ziggo dan ook niet.
En het biedt gewoon niet de features van een echte 'glasvezel tot in je huis' verbinding, zoals 1Gb symmetrisch.
In een Delta-gebied in Zeeland (het vroegere coax gebied) heb je een dorpje Cadzand-bad. Een stukje strand waar half Belgie graag miljoenen neerplempt voor een huisje. Daar ligt al JAREN glasvezel tot in de woning. Hebben deze mensen beschikking over 1Gb symmetrisch? Nee! Hebben deze mensen een glasmodem of glasrouter? Nee! Toch komt er echt glas binnen en is het echt FttH, maar de snelheid is toch echt max 1gbit down en 100 mbit up. Sterker nog: er hangt een Docsis (lees: coaxmodem aan). Hoe dit kan? Het zijn RFOG-verbindingen. Dus in de woning hangt er gewoon een converter die het glassignaal omzetten naar radiofrequenties en vice versa.

Die features waar jij het over hebt is dus nu precies datgene waarom Ziggo verkopers een downloadsnelheid van 1gbit vergelijken met een FttH verbinding. Het hele " je mag glasvezelkabel internet enkel zo noemen als het daadwerkelijk in het huis binnenkomt"-verhaal zegt door oa. RFOG dus ook al helemaal niks over je snelheid en mogelijkheden. Als je er dus goed over nadenkt doen de Ziggo verkopers het helamaal niet zo verkeerd. Juist omdat mensen verkeerde associaties maken en ondanks je betoog doe je daar schijnbaar even hard mee.

Is het daarom aan Ziggo om hun marketing aan te passen? Nee! Ze doen niets verkeerd. Wat dan? Delta zegt bijvoorbeeld "snelheden tot 5gbit up/down" en dat kan Ziggo niet zeggen. Odido doet het met snelheden tot 8gbit up/down en KPN noemt het Superfiber??. Geen enkele provider rept daarbij over FttH, maar gaan de marketingstrijd aan met max snelheden up en down en dat kan Ziggo dan weer niet. Dit maakt het voor de consument die niks weet van FttH en FttC dus veel makkelijker. Cijfertjes vergelijken. Dus feitelijk is is er eigenlijk geen enkel probleem.
Een ketting is slechts zo zwak als de zwakste schakel. Dat geldt onverminderd voor een glasvezelnetwerk dat op het eind wordt omgezet naar koper. Het zal mij dus aan mijn kringspier oxideren of er glas aan te pas komt of niet. Als er geen glas het huis binnenkomt is het gewoon geen glasvezelverbinding. Daarnaast nemen mensen belalve voor de snelheid en wellicht betrouwbaarheid ook glasvezel vanwege de toekomstbestendigheid. Het is een techniek die nog lang mee kan en waarmee je voorlopig niet op achterstand gezet wordt. Als je dan stiekem, want in tegenstelling tot wat er beweerd wordt, toch wordt aangesloten op een koperdraad is dat toch best zuur. Bedrijven die mij zo vals voorlichten verliezen mij doorgaans definitief als klant, of hun product nu goed is of niet.

Ik ben het dan ook volledig met @mphilipp eens dat de marketing van Ziggo misleidend is, ondanks dat die feitelijk niet eens onjuist is. Er zou op zijn minst vermeld moeten worden dat het laatste stukje van de verbinding koperdraad is.
ik snap zeker dat jij het er niet mee eens bent dat ziggo het glasvezel kabel noemt.
Overigens is dit wat mij betreft een erg correcte term. Het netwerk is glasvezel met het laatste stukje coax.

Wat ziggo hier doet is duidelijk bij de klant aangeven dat hun netwerk voor een groot deel uit glasvezel bestaat.
Als ze dat niet doen, dan gaan klanten denken dat ziggo een hopeloos verouderd netwerk heeft. wat niet correct is.

Wat ziggo hiermee terecht aangeeft, is dat hun netwerk voor een zeer groot deel uit glasvezel bestaat. en daarmee ook een goede potentie en een serieuze concurrent van kpn is.

wellicht verschillen we hierover van mening. maar ik zou het erger vinden als ziggo niet zo duidelijk zou zijn over hun glasvezel kabel.

Het feit dat jij kpn glasvezel 'het echte glasvezel' noemt, betekent voor mij dat de kpn marketing werkt.

Qua tweakers artikel doelde ik erop dat de redactie zich heel duidelijk afzet en de suggestie wekt dat er geen glasvezel gebruikt wordt door ziggo. Op zijn minst had het de auteur gesierd om het verglaasde netwerk te noemen.
Dat Ziggo een heel modern netwerk heeft en de mogelijkheden van coax erg goed benut is mij duidelijk. Ik heb ook geen probleem met het netwerk van Ziggo. Hell, ik ben een tevreden klant sinds het Casema was. Waar ik tegen ageer is de misleiding (daar heb je dat woord weer) waarmee ze nietsvermoedende klanten wijs proberen te maken dat hun aanbod hetzelfde is als dat van KPN en Odido. En dat is het niet. Het is snel, het netwerk is voor het grootste gedeelte glas, en ze hebben hier en daar proefwijken met volledig glas, maar zolang ik een coax kabelmodem in mijn meterkast krijg en ik geen symmetrische gigabit verbinding heb, heb ik GEEN glasvezel in huis. En dát proberen ze je wél wijs te maken.

Ik snap waarom ze het doen en dat het een heel moeilijk verhaal is om aan de consument uit te leggen hoe het precies zit. Het verhaal dat ze nu vertellen is makkelijker, maar het is NIET correct.
Het is bij ziggo ook "glasvezel tot aan de deur", maar het is waar dat er 1 meter coax is.

Hier hebben we een glasvezel kabel tot in de groepenkast en daar hebben ze een converter geplaats zodat het oude kabelmodem daarop gezet kan worden. (we hebben er ook tv op)

[Reactie gewijzigd door scribly3 op 22 juli 2024 14:02]

Dat gaat op voor alle internet providers. Coax, dsl en zelfs mobiel. Dus ja, om het duidelijk te houden gaat het bij het type internet enkel om dat laatste stukje.
Laatste stukje is ook vaak genoeg UTP bij glasvezel, is men dan opeens een 'UTP-provider'?
Het gaat om het stuk dat in je huis wordt aangelegd en afgemonteerd. Dus glasvezel of coax ....
Zat glasnetwerken die FTTC werken, dus met de switch in de straatkast en dan UTP naar de woning. Ook vaak het geval in appartementsgebouwen, studentencomplexen etc. Er zit ergens een overgang tussen fiber en LAN, maar dat hoeft niet per se in de woning te zijn. Dus is omgekeerd ook of het laatste stukje coax is ook niet te betekenen dat je automatisch van een 'kabelnetwerk' hoeft te spreken. Veel legacy DVB-C infra bij bedrijven (fitnesscentra met tuners in de apparaten is zo'n voorbeeld) komt op koper of glas binnen en gaat pas laatste stukje op coax het gebouw in.
Dan nog is dat met apparatuur op te lossen zonder dat daar de straat voor open hoeft, iets wat je met de beste wil van de wereld niet gaat lukken met coax of ander koper...
Als het laatste stukje geen glasvezel is kan je niet profiteren van de voordelen van glasvezel. Dus juist dat laatste stukje maakt heel veel uit.
Ziggo brengt het alsof het glasvezel tot en met het huis is, maar dat is níet het geval. Tot aan de wijkkkast is het glasvezel, vanaf wijkkast tot aan huis is coax, ze zien daar geen reden toe; review: Ziggo-directeur over toekomst van coax: 'Nu geen reden om verder te v...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:02]

Eh :?
Ooit heeft ArChie bij de community van Ziggo uitgebreid zaken omschreven...
https://community.ziggo.n...uitleg/td-p/401773/page/2
Inmiddels is dit wat ingehaald door de tijd, maar je krijgt dan een goed beeld hoe het daadwerkelijk zit met de coax.
Hieronder nog wat meer zware kost van een paar jaar geleden:
forumtopic: [EuroDOCSIS] Capaciteit monitoren met een DVB-C PC-TV tuner
Ah, een Ziggo medewerker :+

Het stukje coax is de beperkende factor waardoor geen symmetrische snelheden mogelijk zijn.
Dat de backbone glas is doet verder niet terzake.
Kom op zeg....
Laten we ons niet verlagen tot dit soort uitspraken aub. Het zou je sieren om die beschuldiging te verwijderen.

en nee. ik werk niet voor ziggo.
ik heb niet gewerkt voor ziggo.
en ik ben een tevreden kpn gebruiker. (1gbit abo)
U kunt niet tegen een grapje? Kom op zeg....
Hangt ervan af. kan prima tegen een grapje. maar dan moet het wel duidelijk een grap zijn.

In dit geval noemde je mij een clown en dat ik vast voor ziggo zou werken.

Je noemde nergens dat je het niet meende. Omdat ik je verder niet ken, kan ik alleen afgaan op de geschreven tekst. Vandaar mijn reactie
Damn die kan er niet mee lachen dat je 'm een Ziggo medewerker noemde zeg :p
jij doet pas aan misinformatie, de snelheid wordt toch echt bepaald door de zwakste schakel, en dat is in het geval van Ziggo het coax deel.

Dus als Ziggo zegt dat ze een glasvezel netwerk hebben, wekken imo ze de suggstie dat je alle voordelen (hoge snelheid down EN up en latency) van glasvezel krijgt. Maar in de praktijk krijg je de nadelen van coax (veel lagere upload snelheid en slechtere latency, om er maar eens 2 te noemen.
Des te korter de coax kabel is des te sneller kan die kabel data doorvoeren. Als de bron glasvezel is tot de wijkcentrale dan kan Docsis 3.1 wel ten volle benut gaan worden. Echter is de vraag wáár dat deelpunt staat en hoever van jouw deur af.
Ik denk dat dit nadeel in de nabije toekomst minder zal worden omdat het glasvezelnetwerk fijnmaziger wordt. De voorwaarde is dan wel dat internet en TV min of meer gescheiden moet worden. Hoe dit aangepakt zal worden zal mij de vraag blijven.
ik spreek nergens over snelheid.

ik ageer tegen de notie dat ziggo aan misinformatie doet door te zeggen dat hun netwerk voor een substantieel deel uit glasvezel bestaat.
Sorry, maareh. Het is een steenhard feit dat ziggo voor het grootste deel glasvezel is.
Hoezo noem je dit misinformatie?
Omdat we DSL ook nooit glasvezel noemden. Net zoals bij Coax is alles tot de kast al glasvezel, toch noemen we het DSL omdat dat de limiterende factor was: het laatste stukje tussen huis en wijkkast.

De situatie bij Ziggo is EXACT hetzelfde als bij DSL, alleen ligt er geen DSL lijn maar coax tussen wijkkast en huis. Waarom coax dan wel mag pretenderen fiber te zijn is me een raadsel.
Sorry, maareh. Het is een steenhard feit dat ziggo voor het grootste deel glasvezel is.
Dat ligt eraan of je kijkt naar de totale hoeveelheid kabelwerk welke Ziggo beheert of de afstand welke jouw data nog via coax aflegt. In dat eerste geval is het grootste deel glasvezel simpelweg niet waar, in het tweede geval is het hooguit juridisch correct. Ja dat 98% van de afstand over glas gaat wil ik best geloven, maar de totale bandbreedte welke bij jouw voordeur komt is nu eenmaal beperkt tot die relatief langzame 2%.

Stel je hebt een 5baans hypothetisch snelweg van 50 km maar op het einde zit een klein stukje van 1km waar het teruggaat naar één rijnstrook. Ja het grootste deel van de verbinding is dan weliswaar 5 baans, maar juist dat stukje één baans - hoe kort het ook is - bepaald volledig wat de effectieve doorstroom van de hele weg is ongeacht de lengte.

Volgens jouw definitie is 4G/5G dan ook glasvezel, want behalve het stukje van jou tot de mast zal daar het hele netwerk uit bestaan.

Zit zelf ook nog tevreden bij Ziggo hoor, heb simpelweg de behoefte niet om veel te uploaden, maar het valt niet te ontkennen dat als je die behoefte wel hebt Ziggo vanwege het laatste stukje Coax niet de juiste keuze is.
100% mee eens.
ik zit zelf niet meer bij ziggo omdat kpn een betere deal had voor me. maar qua snelheid was ik een tevreden ziggoklant.

Klopt helemaal dat de vertragende factor coax is. maar om dan ziggo te bashen omdat ze aangeven glasvezel kabel te hebben gaat mij wat ver en voelt oneerlijk aan.

Immers is de coax weliswaar de beperkende factor, de daadwerkelijke beperking zit hem in de upload en sinds een paar maanden de 2gb+ downloads.
Het artikel geeft daarbij wel aan dat ook coax richting de 10gb gaat.

De reden waarom ik van menig ben dat het prima is, is omdat ziggo de 'backbone' (sorry als ik het verkeerde woord gebruik) van glas heeft, en daarmee voorbereid / voldoende capaciteit heeft op de coax upgrade.
Sorry, maar je kan je stelling heel makkelijk weerleggen door Coax door een willekeurige andere tech te vervangen zoals hierboven ook gesteld. DSL? ISDN? ATM gaat ook al jaren over glas hoor.
De rest van het internet kan dan leuk glasvezel zijn, maar het gaat om de laatste verbinding met de consument en daar ook de limiterende factor. Ik neem aan dat ziggo vast 100gbit lijnen hebt ergens maar dat betekent ook niet dat ze mogen adverteren met een 100gbit netwerk.
Dus ziggo heeft gewoon een coax kabel netwerk.
De laatse verbinding van KPN naar de modem is ook gewoon kabel, utp.
Das geen modem, maar gewoon een router van de provider geleend. In principe is het netwerk daar al van jezelf.
Ja en nee, sommige glas varianten gebruiken ook nog koper tot in de meterkast. In den beginne van glasvezel. Er zijn 3 of 4 soorten aansluitingen voor glasvezel.
Maar vanaf je glas modem ga je toch ook met utp(koperkabel) naar je pc, tv of iets dergelijks. Ik lees hier veel dat tv bijv. van Ziggo beter is dan van KPN terwijl dat MAAR coax(koperkabel) is.

Voordeel van glas is synchroon, dat heeft Ziggo inderdaad niet. Maar ik upload bijna niet. Voor mij op dit moment alles snel genoeg.

Eigenlijk is de beperkende factor ook de koperkabels die je gebruikt thuis in je KPN netwerk.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 14:02]

Ja, en toch heb ik ping tijden van 3/4ms over die koperdraden en dan glas. Er is reden voor dat ethernet specifiek voor data overdracht is gemaakt en informatie over 4 twisted pairs verstuurd. En 2.5 GHz is redelijk gemeengoed, voor verbindingen naar specifieke PC's of servers is 10 GBit ook een makkelijke optie. En daarna kan je in huis ook nog eens glas aanleggen. Of ga je me vertellen dat je dan in de PC alsnog naar koper gaat?
Ik denk dat er weinig mensen zijn nu die thuis glas hebben op de wifi/ethernetkaart. Allemaal koper, ook de mensen die ik ken die bij KPN zitten. De meeste mensen hebben er eigenlijk niet zoveel geld voor over en vinden standaard aansluiten meestal wel prima. Die gaan geen honderden/duizenden euro's eraan uitgeven. Alleen wij tweakers doen dat.


Gaming is van meerdere factoren afhankelijk, niet alleen ping maar het zal zeker ietsje kunnen helpen.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 14:02]

Ik denk dat er weinig mensen zijn nu die thuis glas hebben op de wifi/ethernetkaart. Allemaal koper, ook de mensen die ik ken die bij KPN zitten.
Yep, maar dat kan wel eens snel veranderen met de huidige games, VR etc. Het wordt een beetje gek als je een hogere verbinding naar buiten hebt.
De meeste mensen hebben er eigenlijk niet zoveel geld voor over en vinden standaard aansluiten meestal wel prima. Die gaan geen honderden/duizenden euro's eraan uitgeven. Alleen wij tweakers doen dat.
Ik ken zat niet Tweakers die rustig twee keer zo veel geld uitgeven aan bijvoorbeeld een snel Mesh netwerk. Het moet wel enigszins mainstream zijn natuurlijk.

Maar goed, ik heb nu dus over ethernet ook al een veel snellere verbinding dan over coax / Docsis. Dat dat dan koper is maakt me niet zoveel uit. Het is geen glasvezel en ik zal het ook nooit zo noemen, maar het is nu nog snel genoeg.
"Het is geen glasvezel en ik zal het ook nooit zo noemen, maar het is nu nog snel genoeg.'"

precies, we zien wel wat de toekomst brengt.

Mesh netwerk met wifi 7 zal inderdaad erg kostspelig worden. Maar dan kun je wel tot 40GB. Moet je wel abbo hebben die dat levert...

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 14:02]

Ik wil niet veel zeggen maar de ketting is zo sterk als de zwakste schakel en als er een coax schakel in je netwerk zit, dan is je netwerk dus coax. Al dat glasvezel geneuzel van Ziggo is niet van toepassing voor de individuele consument. Zolang Ziggo niet synchroon de snelheden van glasvezel commercieel kan aanbieden is het een coax provider, punt!
Bij KPN gaat er zeker ook glasvezelkabel in je modem of tv. LOL. UTP kabel is ook gewoon koperkapel.
Ja vanaf je modem, maar de rest is glasvezel. Dus ga niet interessant doen. We hebben het over tot de voordeur.
Als er, met andere woorden geen glasvezelkabel bij je naar binnen komt heb je geen glasvezel. Als je breedbandinternet hebt met asynchrone snelheden, dan is de kans groot dat je een kopervariant hebt, dan wel kabel- of DSL-internet.

Ik heb zelf ook Ziggo dus ga niet interessant doen en Ziggo biedt mij geen glasvezel al adverteren ze ermee. Voor een beetje snel 600mbit downstream betaal ik de hoofdprijs en dan is upstream langzaam (70mbit).
Voor mij is dat hetzelfde.

kabel naar de modem e.d. is ook gewoon koper.
KPN heeft ook glasvezelvarianten die tot de wijkkast gaan en de rest koper, dus......Er zijn drie of 4 soorten glasvezel aansluitingen.

Ziggo heeft wel al glasvezel tot in huis. Dus.....

Ik heb zelf ook KPN tot in de meterkast en vandaar moet ik 20 meter koper leggen of meer, dus.........

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 14:02]

Ik begrijp niet waarom dit een KPN/Ziggo discussie moet zijn. Ik heb Ziggo en ik ga overstappen op glasvezel via Odido. Ik heb nu 600Mbit down en 70Mbit up en ik ga naar minimaal 1Gbit down en up, ik ben aan het twijfelen om 8Gbit down en up te pakken, voor dezelfde prijs die ik nu aan Ziggo betaal.

Leuk en aardig dat Ziggo met glasvezel adverteert maar het is niet tot de voordeur en dus misleiding.

Met jouw logica is niks glasvezel want op een gegeven moment gaat het in je computer ook over op koper en dan is het voor jou kabelinternet hahahahahahahahahahahahahahaha
Puur glasvezel is tot in de modem, toch, als je er 20 meter koper aan moet hangen is het principe hetzelfde als van Ziggo, dus.... Onzinnige discussie.

Voor jou is het ook kabel internet lol, of heb je geen utp kabel nodig? :+ Je kabel is altijd de beperkende factor, ook bij KPN. Heb je al CAT6a of cat 8 kabel liggen of heb je nog cat 5 kabel liggen , ja dan haal je vast wel die 8gbit. :+

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 14:02]

Ik heb CAT6a liggen, in elke kamer dubbeluitgevoerd uit de muur (toevallig bezig met een flinke verbouwing).
Dat zeg ik tot de voordeur is voor mij gelijk aan tot het modem. Maar je weet dat je tart met wat ze bedoelen met glasvezel. Immers als je het zoals jij bekijkt is alles glasvezel en is alles ook kabel tegelijk, echter de definitie van glasvezelinternet is dat je glasvezelinternet tot je glasvezelmodem aangeboden krijgt, wat ieder erna doet is aan hen.

[Reactie gewijzigd door Karimpje op 22 juli 2024 14:02]

Naast snelheid is latency en betrouwbaarheid ook nog een dingetje. Bij Ziggo zie ik doorgaans een latency van rond de 11ms naar het internet, bij KPN glas zit 't veel lager rond de 3ms.
Verder lijkt het glas netwerk veel minder onderhoud te behoeven, en heb je vaak minder storingen (van de woning naar de wijkcentrale blijft oude koperen kabels waar je sneller storingen op ervaart).

Ziggo kan dus wel zeggen dat alles vanaf de wijkcentrale glas is, de bottleneck is van de woning tot de wijkcentrale. Beetje als een 6-baanssnelweg, met een karrespoor als oprit.
Edit: niet goed gelezen bij de reacties... never mind.

[Reactie gewijzigd door jDuke op 22 juli 2024 14:02]

Ziggo is als Telenet in België, glasvezel tot aan de wijkcentrale (België paddenstoel) en daarna coax, met docsis 3.0/3.1 haal je inderdaad 1Gbit/s maar de upload komt bij lange na niet in de buurt van glasvezel (max respectievelijk 50/100 Mbit)
Glasvezel is standaard 1Gbit down ÉN up, dat is de desinformatie.
Docsis 4 brengt daar verandering in.

KPN is niet heilig, Hier lag het kpn netwerk er 6 uur uit.

ER zijn mensen die tevreden zijn met Ziggo en met KPN.
Docsis 4 brengt daar verandering in.
Nee, da's nog steeds niet symmetrisch, het zou me verbazen als ze 1 Gbit up zouden aanbieden en ik denk niet dat je ping tijden van 3/4 ms kan halen.

Dat het snel / stabiel genoeg is voor veel mensen is prima. Ik denk dat ik het TV aanbod ook beter vind dan e.g. Odido. Maar glas is het niet, punt.
Glas tot de wijkkast. Niet glas tot in je stoppenkast.

Ik vind dat toch wel een wezenlijk verschil als je netwerk toch 95% glas is.

Mogen ze adverteren als volledig glas, neen.

"DOCSIS 4.0 takes the improvements of DOCSIS 3.1 and adds full-duplex communication over the existing 32x8 channel configuration. It retains the 10 Gbps theoretical maximum download speed but boosts the upload speed to 6 Gbps."

Niet symmetrisch nee maar boeit dat nog bij 10gb en 6gb up?

Volgens info kan Docsis 3.1 al een latency van +_1ms aan. Dus docsis 4 zou ook een erg lage latency kunnen garanderen. Er is ook een techniek ontwikkeld genaamd low latency Docsis.

" in terms of online video games, the fastest rate at which humans appear to be able to process incoming visual stimuli is about 13ms." Ik zit toch meestal onder de 13ms.

Eigenlijk is er voor normaal gebruik dus niet zoveel verschil tussen glas en glas-coax.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 14:02]

Dat werd ook al eerder gesteld: de max up / download hangt nogal af van hoeveel ruimte je ervoor vrijmaakt. Ik ben blij dat ze de laatste keer tenminste 100Mbit upload aanboden, maar ik zat met DSL daarvoor met 200 / 60 al hoger dan de "Gigabit" snelheden van Ziggo. Maar goed, met 6 Gbit up heb je inderdaad zat; alles vanaf 1 GBit per seconde is prima te noemen.

Latency is een kwestie van optellen. Die latency komt bovenop de translatie van coax naar glas. Welke ping heb jij nu momenteel? Wedden dat ik lager zit ondanks je 1 ms latency op Docsis 3.1? En als ik nog lager wil trek ik die Huawei glas naar UTP eruit en plaats ik er een "echt" modem op. Maar ik zit nu al op een ping van 4 ms met lage jitter naar google.nl en 3 ms naar Odido volgens de speedtest.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 14:02]

Ik zit daar wel boven ja, zo rond de 11 ms Maar dat is voor coax vrij standaard volgens mij.

Ik heb er bij online shooters weinig last van overigens. Ik zie vaak mensen met een "veel" lagere latency toch met een lagere score.
Tja uiteindelijk is het aan de speler. Alleen jij kan vertellen hoeveel het scheelt door een keertje je PC op glas aan te sluiten denk ik, en zelfs dat is redelijk subjectief; te veel variabelen.

Toch, sneller is sneller en zoals gezegd: het telt allemaal mee. Als we een SSD met ~3x zo hoge IOPS hebben dan is dat een groot punt, zelfs als de overdrachtsnelheden weinig verschil maken...
Zo kan je een 2G mobiele verbinding ook wel glasvezel noemen omdat de zendmast via glasvezel verbonden is.
In het geval van Coax: daar is verder niets 'mis' mee(vele coax abonnementen te krijgen met hogere down/up dan glasvezel - en eigenlijk is 100MBit down voor 99% van de use cases thuis voldoende), maar het is gewoon geen glasvezel kabel die in je router gaat.
Ziggo is geen glasvezel aan sluiting, maar een coax aansluiting, dus strikt genomen geen glasvezel. Het heeft ook niet de zelfde upload als download ook iets wat specific coax is. De modem is coax modem geen glasvezel modem. Ziggo e ook andere coax providers gebruikt het woordje glasvezel om mensen op het verkeerde been te zetten en ze doen geloven dat coax ook glasvezel is. Ik zeg niet dat ziggo slecht is en dat men galsvezel zou moeten hebben. Maar feiten zijn gewoon Ziggo kan geen glasvezel internet aan bieden zolang ze niet het laatste stukje coax cable vervangen voor glasvezel.
Ik ga er, voor het gemak, maar even vanuit dat jij met 'aansluiting' doelt op het complete ziggo-netwerk.

Maar goed. Het zou inderdaad foutief zijn om het een glasvezelnetwerk te noemen.
En daarin is ziggo, wat mij betreft, duidelijk.
"Heeft Ziggo glasvezel? Ja, in ons glasvezel-kabel netwerk wordt namelijk de techniek van glasvezel en kabel slim gecombineerd voor een perfecte verbinding"
Hier is geen woord van gelogen.

Om bij het onderwerp te blijven, is het misleidende informatie als ziggo zegt dat hun netwerk uit glasvezel en kabel bestaat? Hier op Tweakers zeggen veel mensen van wel.
Voor zover ik de techniek begrijp, zou het Ziggo-netwerk een stuk slechter zijn als er alleen coax gebruikt werd. In mijn optiek is het daarom misleiding om het een coax-netwerk te noemen.
ja dat is precies wat andere hier ook zeggen, ze zeggen iets wat wel klopt maar een niets wetende gebruiker op het verkeerde been zet. maar om even terug te gaan hoe call centers en deurverkopers het noemen, zei zeggen glasvezel internet volgens sommige hier en dat is wel degelijk misleidend. maar op hun website kan men duidelijk de snelheden zien dat is waar.
wat zeggen ze precies
Op jouw adres is tot 1000 Mbit/s downloadsnelheid haalbaar via het glasvezel-kabel netwerk van Ziggo. Zo ben je bij ons nu al klaar voor de toekomst. het ligt echt op de grens van wat wel en niet kan. dit komt eigenlijk door het woordje kabel wat hier twee betekenissen kan hebben.

[Reactie gewijzigd door trisje op 22 juli 2024 14:02]

Dat is hetzelfde als zeggen dat ik aan de snelweg woon: de straat voor mijn huis zit via wat tussenwegen vast aan de A2, dus ik woon aan de A2 8)7
Nee. Ziggo is er vrij duidelijk in dat ze via tussenwegen aan de A2 zitten.

Het artikel suggereert dat ziggo alleen gebruikt maakt van provinciale wegen. (om jouw termen te gebruiken)
Van de Ziggo site:

"Hebben jullie glasvezel?
Ervaar een stabiele en snelle verbinding via ons toekomstvaste glasvezel-kabel netwerk."

Dat is dus niet waar. Met die redenatie kan Ziggo ook claimen dat ze een terrabit netwerk hebben omdat ze op het AMS-IX aangesloten zitten. Er wordt nergens geclaimed (pas als door je doorklikt) dat het glas/coax is en dat je als klant dus op een zandweg (coax) ipv. op de snelweg.

Begrijp me niet verkeerd, ben jarenlang (tot terug in de Casema/Demos modem tijd) Ziggo klant geweest en het netwerk is best ok. Maar marketing is bij Ziggo in de jaren belangrijker geworden dan een goed verhaal. En dit 'glasvezel/coax' verhaal slaat nergens op en is gewoon een marketing verhaal en tevens een van de redenen dat ik klant-af ben.
Ziggo is bij nieuwbouw wel glasvezel aan het uitrollen.
En binnenkort in Volendam :+
https://www.totaaltv.nl/n...3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Anders wordt dit in de gemeente Edam-Volendam. Dit wordt namelijk de eerste gemeente waar Ziggo diensten volledig via glasvezel tot in de meterkast gaat leveren. Eigenaar VodafoneZiggo heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met Glasvezel Edam-Volendam. Dit bedrijf legt samen met Glasdraad een glasvezelnetwerk aan in deze gemeente. Ziggo laat de DOCSIS-techniek overigens niet los in Edam-Volendam. Het blijft deze techniek ook via glasvezel gebruiken. Hierdoor blijven de geleverde diensten inhoudelijk gelijk aan die in het overige deel van het verzorgingsgebied.

Maar Waalre (tegenwoordig We connect Waalre) heeft al jaren Ziggo over glasvezel...
maar dat is/was! echt uitzonderlijk ;) https://weconnectwaalre.nl/
Ter aanvulling:
De gemeente Edam-Volendam is eigenaar van het huidige kabelnetwerk en wordt mede eigenaar van het nieuwe glasvezelnetwerk. Na voltooiing van het nieuwe netwerk wordt het kabelnetwerk wel degelijk afgesloten, waardoor Ziggo alleen nog zijn diensten via glasvezel kan aanbieden.
Naast Ziggo heeft KPN zich ook gecommitteerd aan dit nieuwe netwerk. Odido doet niet mee met het nieuwe netwerk en legt (net niet tegelijk) een tweede netwerk aan.
Yep
https://www.edam-volendam...plannen-college-glasvezel
Zoiets was dus ook gebeurd in Waalre.
Stichting Kabel Veendam maakte het ooit nog bonter en is altijd alles zelf blijven doen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stichting_Kabelnet_Veendam

SKV is de enige kabelaar provider die glashelder vertelt wat hun capaciteit is en hoeveel er gebruikt wordt.
Hier mijn favorietste link :
12.000 adressen verbruiken in de spits met z'n allen hooguit 25 Gbits :z
https://www.skv.nl/dataverkeer/
Op deze pagina ziet u het actuele realtime internetverkeer op het kabelnet van SKV in Veendam van alle ruim 12.000 internetabonnees.
Het glasvezelnetwerk van SKV heeft 2 x 40 Gb capaciteit ter beschikking. Uit onderstaande grafiek, die iedere 5 minuten wordt ververst, is het totale verbruik van alle abonnees te zien.
SKV heeft dus ruim voldoende overcapaciteit om abonnees ook in geval van extreme belasting van het internet via de glasvezel in Veendam een goede stabiele verbinding te kunnen bieden.
DOCSIS via glasvezel... kan dat (ik denk het niet). Krijg beetje deja-vu gevoel van de beginjaren van ADSL: dat was toen zo populair dat kabelaars zeiden: 'nu ook ADSL via de coaxkabel!' (marketeers weten echt niet waar ze het over hebben)
Ik kan me het omgekeerde herinneren, een flauwe campagne van UPC, toen ADSL verscheen als concurrent. ADHDSL - ADSL was nog nooit zo snel. En ADSL moest je zelf installeren toen, dus dat werd iets met dropveters die op een PC-moederbord moesten.
Daar zijn we als land nu te truttig voor geworden, helaas.
Is dit glasvezel naar de woning of naar een tussenpunt en dan verder over coax? Naar mijn weten (en wat ik hier zo lees) blijft Ziggo altijd het laatste stuk op coax en is glasvezel dus zeer relatief. En dan kan je zeggen dat ALLE providers glasvezel aanbieden en dat mijn mobiele telefoon ook op glasvezel is aangesloten als ik in het bos loop |:(
Ziggo is coax tussen huis en wijkcentrale. Vanaf die centrale tot het core netwerk is het dan weer wel glasvezel intussen. Ziggo legt géén glasvezel tot in het huis, ze zien daar geen reden toe: review: Ziggo-directeur over toekomst van coax: 'Nu geen reden om verder te v...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:02]

Met bestaande modems, dus op de glasvezel staat dan een RF-signaal. Heb je alsnog coax, maar dan 1 of 2 meter in je woning, tussen de glasvezel en je modem.
En dat is precies wat ze zeggen, dat klopt dus niet. Er zijn al aantal flats gebouwen die volledig verglaasd zijn maar dan een converter in de meterkast hebben. Maar dat is natuurlijk gewoon voorbereiding op volledige overstap, maar dan gaat het wel degelijk over een volledige glasvezellijn :) . Het voorbeeld van Edam en Volendam heb je dan ook nog waar ze wel volledig glasvezel gaan leveren, alleen dit leggen ze niet zelf aan.
Heb je hier meer informatie over?
En wat doen ze dan:
Een converter op het glasvezel zetten en dan van daaruit met een meter coax alsnog naar een modem om optimaal gebruikt te maken van de limitaties van docsis.
Mooie feature dan van zo’n UDM Pro, als odido glasvezel gebruiker zal ik hier eens naar kijken
mijn oplossing (ook Odido)

https://www.tp-link.com/n.../omada-sdn-router/er7206/
beduidend vriendelijker geprijsd dan de UDM pro. en als het je alleen gaat om het omzeilen van de glas/utp converter een hele stabiele oplossing. (de UDM pro is een mooie bak die heel veel truuken ondersteund. Ik had dat niet allemaal nodig thuis)

Let wel op dat je de juiste glasmodule koopt, daar zijn veel smaken in.

in mijn geval had ik deze nodig: https://www.amazon.nl/gp/product/B08DP3WWXW (dit is 99 vd 100 x de goede als je op het glasvezelnetwerk van KPN zit)
op dit moment de goedkoopste plek voor de 7206: https://www.amazon.nl/dp/B08W4RMZ8T

het enige wat dan nog overblijft is de juiste glasvezel "patch" kabel. Dat kan nogal gedoe zijn om te achterhalen. Het is single mode maar er zijn verschillende smaken in, te herkennen aan de kleur van de stekker. Blauw en groen. de bovengenoemde fiber module heeft een blauwe, LC genoemd. vaak is de andere kant groen. dergelijke patch kabels zijn te koop, je kan er ook voor kiezen om je bestaande kabel via een patch stukje van een lc connector te voorzien. op de T mobile, pardon, Odido forums vind je uitgebreide instructies.

Deze router is onderdeel van de Omada lijn van TP link, de prosumer lijn vergelijkbaar met dat wat Ubiquiti aanbied. (een SDN) Ubi kan alleen meer op netwerkgebied wat je niet voor elkaar krijgt met TP link/omada. Wat? nou met ubi is het mogelijk om je odido telefonie ook juist te routeren, dat gaat niet met Omada. Met UBi kun je een switch voor je router zetten zodat je daar al de verschillende Vlan's kan scheiden. Dat ondersteund Omada niet, tenminste, niet vanuit 1 interface, 1 controller. (als je de switch ervoor niet in je SDN opneemt dan kan het wel maar dat vond ik teveel gedoe)

Blablabla, anyway: voor mij was dat niet zo relevant en was het prijsaspect van TP link omada doorslaggevend. de Omada lijn is beduidend goedkoper dan Ubiquiti. En zeer stabiel.


Ondertussen is hier heel het netwerk Tp link omada met een controller, daardoor is alles vanuit 1 punt te beheren. Ik ben er zeer tevreden over,.
Je hebt dus geen XGS-PON, daar gaat het artikel over.
TP-LINK komt er hier niet in, maar die UDM is sowieso wel een heel mooi ding als ik nog een keer een Ubiquity ecosysteem wil hebben met schoteltjes + IP cameras. Heb er al mee gewerkt en was erg onder de indruk.
dus geen tp link maar wel een gaten kaas unify lol
want wat is er gatenkaas aan? Het managementgedeelte naar buiten toe wat je gewoon uit kan schakelen?
Ze komen elke paar maanden wel weer in het nieuws met een issue of exploit en meeste spul van ze is cloud managed dus.
Nope, kun je gewoon uitzetten. Beetje rule of thumb om je cloudmanaging zelf te regelen via VPN. Synology heeft quickconnect, wil nog niet zeggen dat het slecht spul is maar gelukkig kun je om die cloud shizzle heen en t gewoon zelf regelen via tailscale bijv.
En dan is je enige reden voor een unify systeem toch meteen omzeep.

Dan is er veel beter spul voor minder geld te krijgen.
TP Link Omada doet hetzelfde zonder de camera's voor iets meer dan de helft van de prijs van Ubiquiti.

Ik ben er meer van onder de indruk dan Ubiquiti. Prijs, kwaliteit, stabiliteit. Allen zijn imho beter bij TP Link Omada.

Voor mij is het "Ja, maar China" argument niet relevant.

Op het eind van de dag komt het neer op persoonlijke voorkeur en waar dat jij je beter bij voelt.
Is overigens niks specifieks UDM Pro aan... Device met een SFP+ WAN poort en een bij je provider werkende XGSPON ONU stick is wat je nodig hebt. Zoiets als deze:
https://www.fs.com/de-en/products/185594.html
Misleiding is hoe deze firma's groot worden :)

Op het werk hier heb ik al jaren op het faktuur het product "Telenet Fibernet" staan,
maar uhm, meneer telenet, die komt hier toch wel mooi binnen op een koper coax kabeltje hoor :) en wauw , zelfs 150Mbps :) (0,150 Gbps)

Thuis heb ik voor EUR 40,- / maand een 95Mbps lijn (0,095 Gbps) (dat is de maximum, want Telenet na 8 maand misserie buitengesmeten en andere optie's zijn er niet)

En hier in nederland hebben ze dus voor EUR 85,- / maand 8000Mbps (8 Gbps)

Tja,

Vive le belgique zeker !! :(
Al gekeken of je fiber van Proximus kan krijgen?
Die hebben nu ook een 8gbit abbo:
https://www.proximus.be/e...l/fiber-to-your-home.html
Wel nee, dat is net het probleem,
Ik kan voor maar 15,- euro extra per maand fiber krijgen, MOEST ER FIBER ZIJN !!!!

In mijn straat is er enkel de coax kabel van telenet, en de VDSL lijn van proximus,

geen 2 jaar geleden straat in de volledige stad open voor gescheiden rioleringen, ik smeken bij Proximus, Telenet , de gemeente, fiberklaar, .... voor fiber ook onder de grond te steken nu dat toch alles open ligt,
overal dikke vette njet,

Ik schat dat wij ten vroegste binnen 20 jaar misschien fiber gaan hebben. (en ik zit zelfs niet op de boerenbuiten hoor, zit ook gewoon in een "stad"

Welcome to Belgium :)
Vergelijkbare situatie hier. Als ik check op hun kaart val ik net buiten het beschikbare gebied. Maar er staat voor mijn adres al minstens 2 jaar 'fiber komt eraan bij jou' :(
Ja, sta ook al enkele jaren op de "verwittig mij als fiber er is" lijst :)

vind het gewoon zo super debiel dat ze er niet gewoon van profiteren van het feit dat ALLE straten VERPLICHT open moeten van europa (voor gescheiden regenwaterafvoer en riolering) dat ze dat dan niet coördineren om overal fiber (of minstens deftige wachtbuizen en lege aansluitputten) te voorzien.

Ze zijn wel doodleuk in de hele straat VOOR de grote graafwerken een nieuwe coax kabel van telenet komen steken !!!!!! , die ze dan op week 1 van de grote graafwerken voor mijn deur al terug in twee getrokken hebben met hun kraan (de nieuwe kabel dus) !!!!!!
Ach ja, ik heb het wel en ook beide wel eens gehad, van KPN/Lijbrandt en Tweak voor glasvezel en Coax van Ziggo. Mijn mening is dat je niks mist, die 3x dat je een speedtest doet in het begin is leuk maar daarna ga je weer over naar de orde van de dag en merk je niks aan het internet. Dan is enkel het TV product van doorslaggevende factor als je dat nog afneemt maar anders zou ik lekker op prijs of behoefte kijken.
Ik werk bij één van de grootste providers (ironisch genoeg :P ), dus prijs is geen probleem dankzij de korting die we krijgen.
Maar ik zit momenteel op een vdsl met ongeveer 80/30mbit, en dat vind ik in 20234 toch vaak wat te weinig. :|
Had zelf een dubbele lijn - overgehouden aan vorige werkgever. Deze ingezet voor [bonded] BVDSL.
Hierdoor in de praktijk 120Mb / 45 Mb. Begin 2025 komt onze buurt ook eindelijk aan de beurt ;)
Ik woon in het buitengebied van Nederland, ik kan kiezen uit koper (35 mbit) of niks. IPTV, vergeet het maar als je ook nog wil internetten. Het is niet allemaal goud wat er blinkt hier ;).
Iptv is rond de 8Mbit (misschien soms 12). Dan zou er voor gewoon internet wel voldoende over moeten zijn voor 1 a 2 personen, al is dat met een gezin in deze tijd wel krap.
Hoezo grenst aan misleiding?
Mij hebben ze ook gebeld terwijl Delta het glas aan het leggen is. Ziggo wilde mij ook glasvezel internet aanbieden omdat **Ziggo** dat volgens de beller aan het uitrollen is. Dat is gewoon misleiding. Zij gaan echt niet zelf ook een nieuwe kabel leggen, ze kunnen uiteindelijk alleen 1gig internet aanbieden over de bestaande coax kabel. Na het beeindigen van het gesprek had ik echt het idee bijna opgelicht te worden.
Als je door een medewerker van Ziggo zelf wordt gebeld moeten ze spreken over "glasvezel snelheden", wat voor download geen misleiding is. Upload is voor de meeste mensen (niet Tweakers) nog steeds niet echt van belang.
De toevoeging "snelheden" wordt door call-centra die namens Ziggo bellen veelal weggelaten.
Er zijn call-centra actief die op eigen initiatief rondbellen en commissie van Ziggo vragen voor het aanbrengen van klanten. Ik heb ook zo'n bedrijf aan de telefoon gehad, terwijl ik Ziggo klant ben. Waar men mijn telefoonnummer vandaan had wilde men niet zeggen, en men belde ook nog eens anoniem, wat al twee jaar verboden. Nu zijn anonieme telefoonnummers via de provider te achterhalen en via die weg heb ik ook melding gedaan bij de ACM.
in dit geval spraken ze zeker weten niet over "glasvezel snelheden". Ik moest ook doorvragen om erachter te komen dat ze geen nieuw kabeltje mn meterkast in slingerden.
Als je specifiek 'glasvezel snelheid' aan mensen gaat aanbieden op een plek waar je concurent net glas aanlegt, en vervolgens enkel je coax kabel gebruikt, ben je er wel echt op uit mensen te misleiden. Die zijn al maanden gebrainwashed met glasvezel internet en snelheden.
Als je "glasvezel snelheden" via coax aanbied ben je wel bewust misbruik aan het maken van de situatie, maar Ziggo kan nu 1 gbps aanbieden via die koperkabel en coax kan met bestaande techniek (DOCIS 4.0) kan dat tot 10 gbps opgerekt worden. Dat zijn inderdaad gangbare snelheden voor glasvezel, waarmee het dus geen misleiding is.
Wanneer men alleen over glasvezel spreekt is dat wel misleiding, want los van de snelheden is dat gewoon wezenlijk wat anders. Nu legt Ziggo tegenwoordig voor die laatste meters ook wel eens glasvezel aan (vooral in flatgebouwen), maar dat is echt iets van het laatste jaar.

Ik wordt de laatste tijd weer veel gebeld voor energie-sluitingen en ook internet abonnementen. Het lijkt alsof er weer veel cowboys actief zijn.
Doen ze niet als ze aan de deur staan. Smeet deur dan ook dicht in oplichters gezicht. Rest van buren vond de man niet heel erg aardig.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 14:02]

Hier ook gemerkt. De deur aan deur verkopers die ze inhuren zijn ook vreselijk. Heb die mensen al meerdere keren aan de deur gehad afgelopen jaar en het lijkt steeds gekker te worden met ze.

Laatste keer ging de verkoper KPN afkraken, zeggen dat hij veel klachten over KPN (en hun wifi) hoort en dat de glasvezel naar m'n huis niet zo goed zou zijn als Ziggo. Toen ik zei dat ik Odido heb beweerde hij dat daar hetzelfde voor geldt. Na het aangeven dat ik mijn eigen apparatuur heb en maar €25 p/m betaal was hij snel uitgepraat.

Ik heb er iig een melding voor gedaan bij het ACM ConsuWijzer.
Ik heb 2x mensen van Ziggo aan de deur gehad. Het gesprek was vrij kort toen ik vroeg: 1Gbit? maar wat was ook al weer de uploadsnelheid bij Ziggo?... Precies! Tot ziens en succes.
zo blij dat in zeeland niemand langskomt van ziggo
Ach zo heb ik ze van KPN langs gehad die beweerde dat de COAX er binnenkort mee ophoudt en dat ik over moest. Het is echt niet alleen Ziggo die hier patent op heeft, maar dat zijn gewoon die ellendige deur aan deur partijen die iemand aannemen voor 3 weken voordat ze gillend gek worden.
Same here van Delta. Die hebben we snel de deur uit gewerkt. We hebben geen glas nodig.
Je kunt deze ontwikkeling wel heel mooi uitspelen bij Ziggo. Afgelopen anderhalf jaar is Delta hier bezig geweest met de aanleg van glasvezel en Ziggo vooral druk met hun campagne om zo veel mogelijk klanten binnenboord te houden. Veel vrienden en familie kregen tijdens hun overstap naar Delta zeer scherpe aanbiedingen van Ziggo met kortingen die op liepen tot 25 euro per maand voor een jaar lang als je klant bleef of weer klant werd.
Ziggo komt binnen in huiskamer - nadeel, modem met voeding en evt utp op de vloer: Nee dus.
Koper / Glas - afgemonteerd in meterkast - voordeel, alles uit het zicht. Fysieke CAT kabels doorgetrokken naar huiskamer -> netwerkdoos geplaatst. #Pico Bello
Note: hierom, ook met korting niet in Ziggo geïnteresseerd.
Ondertussen is Ziggo druk bezig met een desinformatiecampagne.
Gisteren ook weer zo'n foldertje gekregen over hun 'glasvezelkabel'.
Duidelijk te merken dat ze de hete adem van ODF en KPN voelen die hier aan het graven zijn.
Straks 2 glasvezels binnen.
Zou ik dan 2 X 8 Gbit kunnen pairen? ;) :+
Melding maken bij de RCC misschien? Die zien ook niet alles, zeker lokale campagnes niet.
Ik kan dit nog niet helaas aangezien Glasdraad niet echt opschiet met het aanleggen. Zodra er glasvezel is dan wil ik ook overstappen Unify.
Hier (in België) overspoelt de lokale kabelaar ons met belachelijke "je hebt geen glasvezel nodig om..." clips.
Je voelt in alles dat de kabelaars de hete adem van glasvezel in hun nek voelen.
Woon je bij mij in de straat? ;-)

Ik vind de huidige strijd die providers momenteel voeren allesbehalve charmant:

- ODF heeft glasvezel hier aangelegd, maar heeft Odido als "partner". Odido doet vervolgens alsof het hun eigen netwerk is en gaat van deur naar deur om uit te leggen dat je een abonnement "moet" nemen om het aangesloten te krijgen in je eigen huis.
- Tegelijkertijd legt KPN in dezelfde geulen nog een glasvezel kabel, en sluit het zonder abonnement aan (!) en geeft je de "volledige vrijheid" om een provider te kiezen -- omdat die provider dan van KPN moet huren. Dus, duh...
- En dan idd Ziggo, die in bushokjes termen als "glasvezelkabel" benoemt in hun reclame uitingen.

Het is allemaal misleidend. Ik meende (en eerlijk is eerlijk, geen idee hoe ik erbij kom) dat met glasvezel de nepconcurrentie (KPN vs Ziggo) een halt toegeroepen zou worden. Maar het hele verhaal begint gewoon opnieuw.
ODF heeft glasvezel hier aangelegd, maar heeft Odido als "partner". Odido doet vervolgens alsof het hun eigen netwerk is en gaat van deur naar deur om uit te leggen dat je een abonnement "moet" nemen om het aangesloten te krijgen in je eigen huis.
Hopelijk heeft ODF je uitgelegd hoe het zit. Bij ons iig wel. ODF werkt samen met T-Mobile/Odido (lees: zij sponsoren de aanleg). Daardoor hebben zij het eerste jaar het alleenrecht en kun je dus alleen bij Odido terecht. Dat is hoe het werkt als je de aanleg sponsort. Misschien is ODF stiekem wel een onderdeel van Odido :+ Maar KPN is behalve netwerkeigenaar ook internetprovider. En volgens de afspraken die gemaakt zijn, moeten zij hun netwerk openstellen voor anderen. Anders zouden zij dat ook niet doen natuurlijk. Het is niet uit de goedheid van hun hart zeg maar. Ziggo houdt al heel lang anderen tegen op hun netwerk en dat lukt ze wonderbaarlijk genoeg nog ook.
Nee, helaas heeft ODF geen verdere informatie verstrekt hierin. Wat dat eerste jaar alleenrecht wist ik niet. Verklaart wel, waarom ze zo enorm aan het jagen zijn.

Weet jij of er een verschil is tussen het netwerk wat Odido en KPN aanleggen?
Het verschil in de verbinding zal lastig te testen zijn. Ik heb een superstabiel netwerk van Odido. Maar het Zyxel router met Huawei converter en redelijk bagger TV-kastje doet er weer wat vanaf. Geen idee wat je bij KPN kan krijgen maar die hebben al langer 4K TV, iets wat er bij Odido bijvoorbeeld nog niet is. Ze bieden nu wel een 4k kastje aan dus wellicht... In het kort: ik zou eerde de diensten vergelijken dan de glasvezel techniek.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 14:02]

Ah, oke! Bedankt!
Bagger is misschien wat te sterk. Het is geen 4k ding, redelijk standaard goedkoop ding, maar de IF is wel voldoende snel voor TV. De nieuwe is Android TV.
Je kan je afvragen of dit bij de concurrent ook niet het geval is, wanneer het eerste wat de glasvezel lijn tegen komt gewoonlijk een media converter is welke een omzetting doet naar koper ethernet (voor de standaard consumenten iig).
Alleen bij eigen apparatuur kan je het potentieel op glasvezel houden en ook de latency die daarbij hoort volledig benutten.
Ja, die laatste stap is altijd koper, tenzij je zelf een glasvezelinfr aanlegt thuis.
Maar dat is het punt niet. Kabelinternet heeft momenteel nog te maken met de beperkingen die we nu ondervinden. Pas later dit jaar gaat Ziggo een nieuwe Docsis versie uitrollen, en worden de snelheden verhoogd. Vooralsnog is het snelste dat je kunt krijgen bij Ziggo 1Gb down, 100Mbit up. Straks misschien meer, maar voorlopig nog niet (voor iedereen). Bij volledig glas heb ik 1Gb up/down en dat is ook de snelheid van mijn interne netwerk (behalve die gecastreerde Philips TV die nog steeds 100Mbit ethernet heeft :( ).
Maar je hebt het over desinformatie betreffende het adverteren als zijnde glasvezel, omdat het laatste stuk geen glasvezel is terwijl dit bij het alternatief ook vaak zo is. Over die snelheden wordt toch niet gelogen?
Nee, maar ze doen net alsof het hetzelfde is. Mijn moeder zou gewoon geloven dat zij glasvezel gaat krijgen.
Of het nu Ethernet wordt in een ONT aan de muur of een paar meter verder in je eigen switch/gateway lijkt me niet relevant voor de latency tenzij er iets mis is met je ONT of je kabels.
Je router communiceert vaker met externe endpoints en andere routers dan je pc of andere apparaten op je netwerk. Hier is dus wel degelijk een hoop winst te behalen op het gebied van latency.
Tenzij je router een proxy of socks server speelt, services aan de buitenkant open heeft staan, zal deze enkel met intern en de next hop praten om pakketjes heen en weer te shuffelen ... Je interne apparatuur praat met de buitenwacht, een router, zoals de naam al zegt, routeert enkel het verkeer ...
Dat doet Telenet ook (zelfde moederbedrijf), hun motivatie is dat alleen het laatste stukje nog koper is en dat dit nouwelijks invloed heeft op de snelheid (de asynchrome down en upload spreken dit al tegen).
Desinformatie is iets waar Delta ook volop mee bezig is anders.
Ik had hier vorig jaar verkopers aan de deur die ons over wilden halen Delta glasvezel te nemen. Een en al leugens over Ziggo, zo zou Ziggo gaan stoppen zodra er glasvezel lag (ontkend door Ziggo zelf), en had Ziggo constant storingen (grote onzin). En nog het nonargument van eventuele volgende bewoners die het mogelijk wel zouden willen hebben.
Buiten dat we geen glasvezel nodig hebben heb ik ze laten weten niet met dat soort leugenaars in zee te gaan.
Dat is zo'n beetje de standaard werkwijze van Ziggo.

Vorig jaar werd er bij ons in de wijk glasvezel gelegd, en precies daaromheen werden mensen in de buurt gebeld door Ziggo met een wanhopige poging om te blijven. Het argument was dat Ziggo óók glasvezel was, alleen het laatste stukje naar de meterkast niet. Had hier overigens weinig zin, want de aanbieding van KPN (1GB 35 eu per maand voor een jaar lang) konden ze niet overtreffen.
Nou, hoe sneller Ziggo irrelevant wordt, hoe sneller de ACM hopelijk dan toch eindelijk KPN dwingt de glasvezel voor concurrenten betaalbaar open te stellen.
Het glasvezelnetwerk is van KPN al opgesplitst en gedwongen open. De kabels en in de wijkcentrales van KPN zijn van KPN netwerkNL. Dit is een losse BV dat los opereert van KPN zelf. Dit bedrijf beheerd de kabels en moet concurrenten naast KPN toestaan. Alleen door dat KPN NetwerkNL volledig heeft ingezet op PON techniek heeft KPN meer macht gekregen dan voorheen met AON techniek. Het signaal dat via PON wordt uitgezonden, wordt door KPN NetwerkNL bedacht en uitgestuurd. Je kunt als concurrent niet zomaar je eigen signaal naar klant heen sturen, dus je moet een virtuele provider worden bij KPN met daarbij bijbehorende limitaties en kosten. Met AON konden concurrenten zelf de glasvezelkabel belichten en bepalen wat voor soort abonnement er over de lijn gestuurd wordt. Het was rechtstreekse verbinding met de klant.

Naast dat PON techniek meer macht geeft aan de eigenaar van de kabel, zijn de aanlegkosten en de energiekosten ook drastisch minder dan bij AON. Je hoeft maar 1 kabel vanuit wijkcentrale neer te leggen naar de wijk en vanuit daar splitsen i.p.v elke woning een eigen kabel neerleggen naar de wijkcentrale.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 22 juli 2024 14:02]

Je hoeft maar 1 kabel vanuit wijkcentrale neer te leggen naar de wijk en vanuit daar splitsen i.p.v elke woning een eigen kabel neerleggen naar de wijkcentrale.
Yep. Wat de subtitel van het artikel relativeert... Nederlandse providers benutten nu echt XGS-PON
De 8 Gbits is nogal relatief aangezien je de theoretische snelheid van totaal 20Gbit/s en verder deelt met de straat...en verder. Vergelijkbaar met het Ziggo netwerk, alleen houdt bij coax de totale theoretische snelheid voor een wijk op bij zo'n 10 Gbits up/down.
De AON techniek was/is uiteraard te prefereren omdat alle providers dan zelf kunnen belichten, echter in de praktijk gebeurde dat (al lang) niet meer overal omdat het handiger is dit te laten doen door 'specialisten' van bijvoorbeeld KPN, Weserve of Fiberoperator.
Dat de PON aanlegkosten drastisch minder zijn is trouwens niet helemaal waar, het opzetten van een netwerk, inclusief vergaderingen planningen vergunningen etc. etc. bepalen veel meer de prijs dan een paar kilometer extra glasvezelkabel.
De energiekosten van PON zijn voor de kabelaar wel gunstiger dan bij AON echter niet voor de gebruiker, aangezien bij ieder huis een extra kastje wordt geplaatst (ONT) om het signaal om te zetten. Deze verbruikt 24/7 zo'n 8Watt. Of de consument neemt een router met een SFP module waar de XGSPON glasvezel rechtstreeks in kan, maar dit zal vast ook iets meer stroom verbruiken dan de 'ouderwetste' AON router :z
Ik dacht juist dat het niet hoeft:
review: KPN en Ziggo hoeven hun netwerken niet open te stellen
Of ik begrijp het verkeerd.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 22 juli 2024 14:02]

Het hoeft niet nee. Maar KPN doet het wel om de simpele reden dat het alsnog geld oplevert. Zit de klant niet bij KPN, dan huurt de concurrent wel een lijn bij KPN en krijgt KPN alsnog geld.

Het netwerk van KPN is dus open, anders kon enkel KPN erop leveren en geen Odido.
Plus dat KPN ook snapt dat als ze het niet doen, uiteindelijk een keer de mededing autoriteiten vragen gaan stellen, of erger nog: politici.

Dat zijn ze liever voor door min of meer lief te doen, en zo het merendeel van de kritiek smoren voor het hoorbaar wordt.
Dus de post waarop ik reageer klopt niet. Want daar zegt diegene dat KPN gedwongen wordt.
Dat is wel een bijna 4 jaar oud artikel, dus het is dan belangrijk het te verifiëren met recentere bronnen.
Doe maar. Het is ook het laatste dat ik heb gehoord.
Je kan prima meerdere operators toestaan met PON. Je zou meerdere OLT's kunnen gebruiken maar als men nou had bedacht dat low split PON vanwege concurrentiebeperkingen niet toegestaan mag worden en enkel high split PON (d.w.z. de splitter niet buiten de wijkcentrale maar erin) dan had iedere woning een eigen vezel naar de wijkcentrale en had iedereen een individuele dienst kunnen afnemen waar hij/zij zo gek mee kan doen als 'ie wil.

Kabels gaan met tientallen vezels tegelijk dus zo'n enorme inefficiënte methode is het ook niet. Het meeste werk is de grond die open moet, of je er vervolgens een kabel met 8 vezels of met 144 vezels in legt maakt dan ook niet zo heel veel meer uit.
Behalve dat met een high split veel meer kabelbeheer, km's kabels, ruimte en risico/reparatietijd/-kosten gemoeid is.
Tja, het is een afweging wat je moet maken. Veel van de kosten voor bekabeling zijn eenmalig dus dat scheelt. Sowieso zal je bij een setup met bijv. 4 partijen ook 4 keer een OLT moeten hebben en 4 keer een backhaul verbinding nodig hebben. Het is een keuze die je maakt, in een ideale wereld was 1 partij die zich netjes opstelde genoeg. Maar helaas zitten we in een te kapitalistische wereld waar er vanzelf misbruik gemaakt van wordt.
Kijk hoe langzaam de staat inspringt en de partijen ook daadwerkelijk wat veranderen. Dan nog maar niet te spreken hoe ze veranderen. Tegen de tijd dat de staat door heeft wat KPN heeft gedaan en daar uiteindelijk daar een beslissing over heeft gemaakt, is zo goed als heel Nederland al aangesloten op glasvezel. Wijzigingen in dat bestaande netwerk wil KPN wellicht maken (als ze dat wettelijk moeten), maar alleen als iemand anders dat betaald...
De staat vindt het allemaal prima. Die zegt gewoon dat er meer dan 1 partij een dienst aanbiedt; er is geen monopolie en gaat over tot de orde van de dag.
En als je naar het effect kijkt, dan is het toch ook wel prima? We hebben in Nederland volgens mij relatief snel en goedkoop internet.
https://www.cable.co.uk/b...de_speed_league_data.xlsx

[Reactie gewijzigd door blissard op 22 juli 2024 14:02]

te kapitalistische wereld
Met dank aan de politiek die onder het mom van marktwerking gaten in de begroting eenmalig kon dichten ....
En hoe groot had je de wijkcentrale willen maken?
Hier in mijn dorp staat 1 centrale kast met apparatuur. Daar hangt dus het hele dorp aan. Met elke aansluiting bestaande uit 2 vezels. Dit zijn ruim over de 2000 woningen. Dus 4000 vezels die afgemonteerd dienen te worden. Deze moeten vervolgens gepatched worden op de PON. En die moet weer naar de netwerkapparatuur.
Bij 1 provider aan een heleboel in een klein hok. Hang er nog een provider bij en je kan geen kant meer op.
Dat zijn 2000 vezels dan ;) En veel meer ruimte dan AON hoeft het niet in te nemen. Een OLT voor 2000 woningen is iets van 8U ofzo, afhankelijk van je setup. Laat het 10U zijn, valt nog enorm mee. Maargoed, da's mijn mening. Als je meer ruimte hebt kan je er meerdere maken of een enkele grote.
je kan prima 48 aansluitingen in 1U kwijt, sommige panelen kunnen zelfs 52 in een 19" rack maar 2000 in 10U? daar wil ik wel een plaatje van zien.
Een OLT heeft 1 vezel uitgaand voor 16, 32 of 64 woningen. Meestal zitten daar op 1/2 U blades 16 SFP's.

Als je de splitter in een lade plaatst heb je voor 2000 subscribers met 48 vezels precies een heel 42U rack nodig. Ga je echter naar LC-APC connectors toe kan je er 400 in 4U lades kwijt. Dan zit je op de helft van een rack. In theorie heb je dan maar 2 rekjes nodig voor alle 2000 subscribers als je wat ruimte wilt en 1 rack per provider. Maar zulke grote/high density netwerken heb ik zelf nooit gebouwd, daar kunnen evt ftth monteurs die die racks maken wel wat over kwijt.
Je kan bij een netwerk dat voor AON is aangelegd ook passief splitten en PON uitrollen.

Je kan zelf voor je PON netwerk individuele vezels naar de (grote, met ruimte voor meerdere providers) POP brengen, dat doet Delta.

[Reactie gewijzigd door ANdrode op 22 juli 2024 14:02]

Betekent een netwerk dat voor AON is aangelegd en vervolgens voor XGS/G-PON gebruikt wordt dat je dan minder last hebt van andere mensen op de lijn? Omdat het er dan minder zijn als ik het goed begrijp na wat rondlezen op deze pagina?
Ik denk dat er net zoveel invloed van andere gebruikers is bij splitters in de grote POP als bij splitters onder de grond. XGS-PON heeft minder overboeking dan DOCSIS en de grootste bottleneck zitten verderop in het netwerk.

Als de splitters in de POP zitten kan je wel gebruikers herverdelen of het aantal gebruikers per kanaal aanpassen. Ik verwacht alleen dat overlast van andere gebruikers in in de praktijk extreem zeldzaam is. Bij DOCSIS gaat het al "goed" en daar delen veel meer gebruikers 2.5 gbit down/minder dan 250 up (bij ziggo hun 3.1 implementatie)
Cool, bedankt voor de info!
Er is een samenvatting van een dag waarbij Delta een groep tweakers uitnodigden die deze punten goed beschrijft iirc: https://gathering.tweaker...message/77318148#77318148
De linksnelheid naar huisadressen zegt niets, providers kunnen nog steeds hun eigen abonnementen erdoor duwen bij PON, virtueel of niet als provider B 10 mbit abonnementen wil aanbieden kan dat gewoon, het "knijpen" doen ze dan zelf.

Ze doen het niet want de vastrecht is daarvoor te hoog.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:02]

Hier in de gemeente legt zowel KPN als Odido een glasnetwerk aan. De weg gaat twee keer open, er steken nu her en der oranje én groene sprietjes uit de stoep. Voelt allemaal erg inefficiënt.
Helemaal mee eens; ik heb hier twee glasvezelaansluitingen in de meterkast hangen. Een van KPN en een van Delta. En dat puur en alleen omdat ofwel KPN weigert om Delta te betalen ofwel Delta weigert KPN toegang te geven tot hun netwerk. Wie zal het zeggen...
Is het ook, maar je hebt wel keuze. Ik heb dat liever dan dat je vast zit aan 1 partij per technologie die een monopolie heeft.
Hier 2 weken geleden nog extra vezels gelast op de "kpn" kabel. Dus 1 AOP met 1x groene en 1x blauwe connector aansluiting. Die aansluitingen van voor 2021 zullen waarschijnlijk alleen groen hebben. Waarom de bedrijven niet resources bundelen en dus van de meerdere vezels die al in de kabel zitten deze voor de verschillende diensten doen afmonteren is mij ook een raadsel.
( Zit overigens ook fysiek verschil in de stekker met recht of onder een hoek geslepen vezel in de connector)
IMO zou Ziggo nog heel lang relevant kunnen blijven met synchrone snelheden, ik heb nu 100 Mb/s upload (en 1 Gb/s down) en dat is ergerlijk langzaam als je naar clouddiensten wilt uploaden
Sterker nog, de dure Ziggo 1Gbit/s abonnement zou voor m'n eentje niet eens genoeg zijn om fatsoenlijk remote spellen te streamen via Steam, dat gaat met 100Mbit/s (om redelijke beeldkwaliteit te behouden) en dan zit de Ziggo lijn dus al meteen vol, wat dus ook betekent dat hij tegen zijn limiet zit en dus de pings nog verder oplopen en onstabieler worden (en dus het spel minder bestuurbaar) dan dat het al is t.a.v. glasvezel, m.a.w. als je zoiets al wil doen is Ziggo gewoon ongeschikt.

En tja uploaden naar clouddiensten is inderdaad wel een doorn in het oog, maar ook uploaden ze helaas niet allemaal even snel, Stack haalt hier maar 10-12MB/s, Mediafire lijkt rond te stuiteren tussen de 12-25MB/s, YouTube doet dan wel weer zo'n 78-88MB/s maar mocht je een snelle service hebben dan is het vrij irritant als je zo lang moet wachten tot dat bestanden zijn overgezet.
Ook leuk dat lang niet alle speedtesten de snelheid kunnen halen, kwam ik onlangs achter toen ik 1 Gbit glas kreeg. Ik moest overschakelen van dienst om het te kunnen controleren.
Ligt inderdaad aan de servers, dat kan een hoop verschillen. Op speedtest.net gebruik ik doorgaans Netprotect in Amsterdam, lijkt het net iets beter te doen dan de server van KPN. Niet echt verder gekeken.
Want ze doen dat ook met de kabel/Ziggo? Die hebben toch ook zo'n beetje totaalmacht over de COAX. Wij waren in onze vorige woonplaats min of meer verplicht Ziggo te nemen als je niet vast wilde zitten aan DSL.
Dat is nog steeds heel regio / wijk gebonden. Bij een van de huizen waar ik in 2020 ging kijken was het een andere kabelaar. Bij wat we uiteindelijk gekocht hebben was het Ziggo, maar omdat er ook glas lag, vloog die er kort na de verhuizing uit.
Jammer dat de ACM juist in de periode dat COAX het beste van de twee was (adsl,vdsl en COAX) niet strenger heeft gekeken maar erg globaal. Op een gegeven moment was zelf een argument dat er dan speciale aanpassingen in het netwerk moet worden gedaan als er andere providers bij zouden moeten. Dit was ook bij de andere monopolist KPN het geval.
'Andere monopolist'? Je kunt niet twee monopolisten hebben, dan is het niet meer mono :)
In dit geval klopt volgens monopolist wel omdat het bedoeld is op het medium en KPN heeft geen COAX. Bij KPN werd er wel eerder aangegeven dat het een monopolist is en die heeft zijn medium dan ook moeten openen.
Nu ja, maar in de tijd dat er nog geen glasvezel was wel
casema inderdaad. Maar toen daar 9600 baud modems over coax werden uitgerold was ptt al geen eigenaar meer van casema ..
Sta hier van te kijken. Nederland heeft toch een aardig internetknooppunt met het AMS-IX, maar de snelheden voor thuisgebruikers zijn er nog niet echt naar. Zo zijn bijvoorbeeld hier in Zwitserland 10 Gbit fiber aansluitingen al jaren vrij gebruikelijk, en kun je zelfs 25 Gbit krijgen. Ligt dat allemaal echt aan KPN?

[Reactie gewijzigd door MaZo op 22 juli 2024 14:02]

Nee. Het ligt ook aan de markt. Geen enkele normale user heeft iets aan 10Gbps laat staan 25Gbps. Het heeft op dit moment ook nul komma nul nut. Router/firewalls die de throughput niet halen, webservers die dit amper leveren en 10G p2p fiber switches zijn reteduur t.o.v. de gigabit varianten.

Als iemand denkt dat zijn 10G verbinding sneller is dan een 1G verbinding en zijn interne netwerk nog op 1G draait dan gaat die persoon niks hebben aan die verbinding. 10G lans zijn amper goed verkrijgbaar en reteduur. Zelfs 5G is nog prijzig, al zie je vaak op midrange hardware wel 2,5G voorbij komen. Dat de Zwitsers schijnbaar geld als water hebben hiervoor maakt het dan weer anders.
Zoals @MAX3400 al aan geeft kan het weldegelijk interessant zijn voor een klein kantoor of bedrijf dat ergens in een wijk zit. Die hebben soms rustig 10-15 werkplekken en als die tegelijk aan hun cloudbestanden oid kunnen is hoger dan gbit naar buiten wel lekker. Ook komen er steeds meer diensten bij in de toekomst voor normale consumenten, de prijzen van deze snelheden en apparatuur gaan alleen maar zakken dus win-win voor iedereen :) .
Dat is het mooie, die 10-15 personen zitten niet tegelijk aan hun cloudbestanden. Als ik kijk naar mijn zakelijke klanten met 10-100 werkplekken zitten de grootste verbruikers op piekmomenten tegen de 200-300 Mbps. Uitgezonderd van partijen die dus als core business hebben het verplaatsen van enorme hoeveelheden data in-uit kantoor heeft het weinig nut. Bovendien hebben die partijen weer zakelijke leveranciers die ook de lage overboeking kunnen leveren.

Voor 99,9% van de consumenten is het op dit moment 'kijk eens hoeveel gigabit abonnement ik heb!' zonder het uberhaupt te kunnen gebruiken. De illusie dat een 8gbit verbinding 8 keer zo snel is als een 1gbit verbinding is gewoon een sprookje. En sprookjes horen in de Efteling thuis.

[Reactie gewijzigd door Nox op 22 juli 2024 14:02]

En zoals altijd wordt een hogere internetsnelheid weer weggeluld als "niet nodig", "gebruikt nu toch niemand" en ga zo maar door. Je vergeet dat we ons gebruik inrichten op de mogelijkheden die we hebben, niet andersom. Met de snelheden die we nu hebben kunnen we op meerdere schermen in huis full HD en 4K video streamen terwijl iemand anders online zit te gamen zonder problemen. Weet je nog 10-15 jaar geleden? Dat we dachten dat op termijn iedereen een thuisserver in de meterkast zou hebben met films/series etc om dit te kunnen kijken op het lokale netwerk? Dat is er nooit van gekomen en met de huidige technieken totaal overbodig. Dat idee hadden we omdat we toen gewend waren aan 12Mbit/s internet.

Techniek staat niet stil, er komen steeds meer mogelijkheden en die worden ook steeds goedkoper. Nu zien we wat er mogelijk is met die glasvezelkabels die overal in de grond worden gestopt (waarvan een klein deel onbenullen de aanleg in hun eigen huis nog altijd op basis van vooroordelen en waanbeelden blijft weigeren). Je hoeft nu geen multigig abonnement te nemen, ik noem een voorbeeld van een bedrijfje dat er nu voordeel uit kan halen. Over een jaar of 3-5 kan er zomaar ineens een toepassing op de markt komen die veel data/snelheid ineens nodig heeft. Dan is het ideaal dat je op dat moment goedkoop en snel kunt upgraden omdat de benodigde techniek nu al beschikbaar is. Je blijft echter hangen in een mentaliteit die ooit de beroemde "640k ought to be enough for anybody" uitspraak opleverde en dat heeft ons nog nooit iets gebracht. Geniet van de vooruitgang zou ik zeggen :) .
Ik lul het niet weg, ik geef concreet aan waarom het - op dit moment, vergeet dat niet - niet nodig is zoals waarmee geadverteerd wordt door de ISP's.

Mag jij een concrete toepassing geven waarom het wél nodig is. Die geef je niet. Enkel voor een zakelijke toepassing waarbij je link speed optelt. Heck, zelfs datacenterswitches hebben vaak een overboeking van 1:2 op de blade interfaces omdat zelfs servers die link speed niet helemaal vol duwen.

Het verschil met 10mbit en 100mbit is significant, immers met 10mbit ben je beperkt tot een enkele fullhd stream van grofweg 6mbit. Met 100mbit kan je opeens 2 4K streams naar binnen hengelen. Met gigabit zou je meerdere 8k streams kunnen gebruiken. (stuk of 10). Wat wil je met 8 gigabit gaan doen? 20 streams van 16K waar geen monitor, content of wat dan ook voor bestaat? Er zijn echt verdomd weinig toepassingen voor consumenten om 8 gigabit te rechtvaardigen.

Je hebt echt veel meer aan goede peering, voldoende caching van de websites die je bezoekt, een snelle PC die efficient webpagina's kan renderen en lage latency en geringe overboeking.

Het is op dit moment gewoon een zooitje verkooppraat. Zie het als de 5400Mbps die op je router staat of de 6000 MB/s op je SSD. Gewoon een nummertje zodat het verkoopt.
Dan zijn we het toch eens? Momenteel zijn er weinig toepassingen, dat klopt. Ik geef alleen aan dat dat over niet al te lange tijd kan veranderen en dan is het alleen maar voordelig dat we dan niet op de providers en infrastructuur hoeven te wachten, die hebben we immers nu al. Vergelijk het met het aanleggen van een brede snelweg op een plek waar het nu nog rustig is maar waar binnenkort een hele nieuwe industriehoek oid gaat komen, die weg zorgt ervoor dat het daar niet binnen de korste keren vast staat. Beetje vooruitzien is dat en daar is op zich weinig mis mee.
De infrastructuur is er al, of je er nou 1 of 10 gigabit optics voor gebruikt, dus dat scheelt.

Echter denk ik niet dat we het eens zijn over 'niet al te lange tijd'. Wat over 2 jaar mainstream is, is nu 'nieuw'. Wat denk jij wat er over niet al te lange tijd over heen kan?

Mijn idee is dat het de komende 5 jaar net zo goed in de doos had kunnen blijven liggen...
640k ought to be enough for anybody
ter info: dat heeft Bill Gates nooit gezegd:
https://www.computerworld...gates-really-say-it-.html
Waar zeg ik dat dan? Waar in mijn reactie staat de naam van Bill Gates? Ik heb het alleen maar over die beroemde uitspraak om een punt te maken, ik zeg niet van wie die is en of die ooit wel werkelijk is gezegd :) .
Voor mijn gevoel is een lage latency veel belangrijker dan meer bandbreedte. Voor de meeste toepassingen is op dit moment 40 Mbps synchroon meer dan toereikend. Dat kan in de toekomst veranderen mochten dingen als AR en VR een vlucht nemen, wat we nog maar moeten zien. Dan nog ben ik van mening dat een lage latency op zo'n moment veel belangrijker is dan een hogere bandbreedte. Of te wel, leuk dat we de techniek hebben alleen moeten we bij het gegeven antwoord nog een vraag gaan verzinnen. Waarvoor gaan we al die bandbreedte gebruiken? Wie het weet mag het zeggen. Op het moment van schrijven zie ik nog niet waarvoor we het nodig gaan hebben.
Zelfs dan heb je het volgens mij niet nodig. Voordeel van deze abonnementen is natuurlijk wel dat alles opschuift, dus 1 Gbit/s kost dan ook niet meer de premium prijs omdat er ook 4 en 8 Gbit/s is.

[Reactie gewijzigd door Marzman op 22 juli 2024 14:02]

De prijzen van multigb en 10gb apparatuur zijn er hard aan het dalen: 8*2.5 en 1*10gbe unmanaged switch kosten nog https://www.amazon.com/Mo...naged/dp/B0BQVBVKKD?psc=1 geen 80 euro...
Currently unavailable.
We don't know when or if this item will be back in stock.
Kijk even bij ServeTheHome die hebben er een stuk of 15 oid getest.
Anoniem: 718943 @Nox5 januari 2024 13:28
Wij zitten hier met ~80 werkplekken op 1Gb, en daar is het gros van de bandbreedte 90% van de tijd beschikbaar.

Met zulke snelheden gaat het niet alleen om apparatauur die snel genoeg pakketjes kan verplaatsen, maar ook om de rekenkracht om alles te kunnen NAT-ten/Analyzeren voor Firewall doeleinden en genoeg buffers aan boord moet hebben om zo'n snelheid ook vast te kunnen houden (anders heb je ook geen drol aan die bandbreedte).
Ik durf zelfs te stellen dat de gemiddelde consument en een klein kantoor van pakweg 20 werkplekken op dit moment prima toe kan met 40 Mbps synchroon. Even serieus, wat gaat er daadwerkelijk aan data over de lijn? DNS, SIP, VoIP, SMTP, een beetje HTTP en eventueel wat FTP. Dan kunnen er nog vijf tot tien mensen tegelijk een HD Netflix stream kijken. Mensen staren zich blijkbaar blind op bandbreedte maar vergeten dat veel meer factoren een rol spelen zoals een lage latency.

Een adequate router / firewall / intrusion detection gebruikt inderdaad de nodige rekenkracht en bij een verbinding boven de 1 Gbps begint het best wel aan te tikken hoeveel kracht je daardoor nodig hebt. Ja zonder firewallregels is dat netwerkdoosje best rap maar zodra je wat regels aanzet haal je de geadverteerde snelheid echt niet mee. Het is niet voor niets dat bedrijven hier duizenden Euro's voor uitgeven, goedkope oplossingen zijn gewoonweg niet in staat dezelfde hoeveelheid filtering te leveren. "It is all in the small print."
Rond de 130E beginnnen de 10Gb switches, 10Gb interfaces/computers zijn ook prima betaalbaar. Het is wel wat je gewend bent, ik kom nog uit de 10Mbit 3com 3c509 tijd, prijzen zijn hetzelfde, alleen zijn de spullen 1000 keer sneller ...
130 euro voor een 10Gb switch waar je voor nog geen 2 tientjes een gigabit switch hebt. Dat is een factor 7 in prijsverschil. En dan heb je nog geen PoE voor je accesspoints. En dan moet je per PC ook nog eens worden voorzien van een 10Gb nic á 150 euro. En je accesspoints als je buiten de PC nog wil profiteren van multi-gigabit wifi. Ik weet wel wat leukers en nuttigers te doen met een kleine 300 euro tot wel 1000 euro. Een snellere CPU, meer geheugen e.d. leveren meer op dan die paar luttele milisecondes die het in theorie zou kunnen schelen. En als je een game downloadt moet je sowieso wachten, of dat nou 10 minuten of 20 minuten is maakt niet veel uit (ter info, ik ga uit van de totale tijd dus ook het installeren/decomprimeren bij steam bijv.).

[Reactie gewijzigd door Nox op 22 juli 2024 14:02]

130 euro voor een 10Gb switch waar je voor nog geen 2 tientjes een gigabit switch hebt. Dat is een factor 7 in prijsverschil.
Het is maar hoe je er naar kijkt. De absolute prijs per poort/switch is inderdaad hoger, maar de prijs per gigabit is lager. Je krijgt 10 keer meer snelheid van een apparaat dat 7 keer meer kost.

Als je genoeg hebt aan 1 gigabit dan is het uiteraard goedkoper om daarop te blijven draaien. Dingen kopen die je niet gebruikt is altijd duur. Je moet pas aan 10gbit beginnen als 1 (of 2.5 of 5) niet meer voldoet,

Als je 8 computers wil verbinden op 5gbit dan moet je iedere computer 5 nics geven en 5 (managed!) switchpoorten. Oftewel 40 nics en 40 switchpoorten. Dan heb je dus een 48 poort managed switch nodig (minstens €300) en (40x€20) €800 aan nics. Dan ben je dus minstens €1100 kwijt. En je computers moeten wel ruimte hebben voor al die nics.

Voor diezelfde €1100 euro kun je een 8 poorts unmanaged 10gbit switch kopen (€300) en 8 10gbit kaartjes (8*€100). Voor hetzelfde geld heb je een veel eenvoudigere setup (kabels en het beheer daarvan zijn ook niet gratis in een commerciele omgeving) en de dubbele snelheid.

Als je nog meer computers of snelheid wil dan wordt 10gbit steeds voordeliger. Maar als je het toch niet gebruikt is het uiteraard onnodig duur.
'ik kom nog uit de 10Mbit 3com 3c509 tijd'

Hier ook zo, was zonder meer de beste keuze toentertijd.
Altijd 3com NICs en niks anders :P
Wel voor windows systemen, niet voor bsd *nix servers, daar waren de dec 21041 (drivers, hw of chipset?) veel en veel beter. Die 3com kaarten hadden overigens een heel klein percentage kapotte eproms. Op zo'n kapotte kaart kreeg je als mac adres alleen maar nullen, relatief geen probleem, totdat je 2 van die kaarten in hetzelfde netwerk had ;)... Ook bij coax wilden ze nog wel eens vonken ....
Ik ook, en dan op een LANparty een coax network met terminators. Elke keer er eentje tussen kwam of uit ging je netwerk plat. Of lag tijdens het gamen omdat er een paar in het midden zaten te leechen van elkaar :)
Ik denk dat ik apparatuur in een andere prijsklasse koop. Mijn 8 poorts 1 Gbps switches zijn 100 euro per stuk. Een switch met 10 Gbps switch snelheid, maar "slechts" 4 1 Gbps poorten, kost mij 356 euro. Het gaat hier om unifi spul. Als ik dit soort snelheden wil, dan wil ik nl. ook een beetje kwaliteit voor de switching.
Ik heb hier toch veel vragen over.
Routers
PC's
Switches

die zijn allemaal nog (betaalbaar) 1gbit. En je gaat naar 25 gbit. Ik weet niet wat voor pro gear daar te koop is. Maar voor een normale gebruiker heb je helemaal niks aan deze verbindingen. Je kan ze amper gebruiken en als je dat wel wil moet je echt flink investeren in je netwerk apparatuur en aparatuur.
Waarom heb je niks aan 10 of 25Gbit? Als jij thuis of in een klein kantoor 8 PC's hebt en die hebben allen een Gbit-NIC en een Gbit-switch en uiteindelijk komt de hele bende bij elkaar in de meterkast, dan kan je toch 8x 1Gbit oftewel 8Gbit van de WAN-kant gebruiken?

Overigens zijn er toepassingen (praktisch) waarin je 2.5Gbps over een Cat5e-kabel kan trekken; nog steeds zal dan een volgende hop (zoals een LACP-NAS) misschien 2Gbps kunnen verwerken; het is echter wat kortzichtig om uit de gaan van "de apparatuur is maar 1Gbit dus je hebt er weinig aan".
Da's leuk als je 8 PC's hebt maar het komt amper voor dat er 8 PC's zijn die allemaal tegelijk die hele 8 Gbit nodig hebben. Wanneer verwacht je dat dat nodig is? De enige usecase die ik kan bedenken is een LAN party waarbij je opeens besluit met zijn allen een andere game te downloaden en installeren.

En dan moet je ook zorgen dat je CPU het trekt. Het kan in de toekomst best anders zijn, maar voor nu is het vooral overkill.
8 Gbit/s krijg je met 1 PC ook wel vol als je games/films/etc download of al je media in de cloud hebt staan. Sneller is altijd beter. En als ik bij de concurrent 8 Gbit/s kan krijgen ipv 1 Gbit/s en miezerige upload voor min of meer dezelfde prijs waarom zou ik dan niet overstappen?
Wat voor content heb jij in de cloud die 8gbit/s nodig heeft? Of kijk jij 37 films tegelijk?

Als je een game downloadt is dat het enige wat nog kan profiteren van meer dan een gigabit. Maar da's echt een enorme niche die tien minuten duurt in een maand ofzo en zelfs met de dikste cpu's en ssd's krijg je van Steam niet meer dan 2gbps weg. (Ltt heeft hier videos over).

[Reactie gewijzigd door Nox op 22 juli 2024 14:02]

Je gaat nu appels met peren vergelijken.

Wanneer je thuis een klein kantoor hebt ben je voor mij MKB. En ja dan krijg je een heel ander verhaal.

Maar de prijzen voor dergelijke aparatuur die ook 25 gbit kan routen is behoorlijk prijzig. Voor een beetje grotere switch/router ben je al snel 500 euro kwijt. En dat is de goedkoopste. Dan heb je nog geen Wifi ofzo.

Dus wel heel erg prosumer wanneer de meeste mensen een router van 100 euro hebben en misschien nog een repeater.
Ik durf een kantoor met 20 werkplekken wel op een 40 Mbps synchroon aan te sluiten, ik denk niet dat er ooit iemand zal klagen dat de verbinding traag is. Zoveel data gebruiken we namelijk helemaal niet.
Dat is een mooie setup met alles aangesloten op een manier dat iedere PC daadwerkelijk 1 Gbit/s kan gebruiken. Ik ben alleen bang dat er maar weinig mensen zijn die zo'n bekabelde setup hebben, of willen aanleggen qua kabels.

Hier in huis heb ik vanuit de meterkast 3 netwerkkabels liggen naar 3 kamers. Daarmee hebben wij een maximum gebruik van 3 Gbit/s bedraad, en dan nog wat draadloos op de wifi vanuit de meterkast. Met 2.5 Gbit/s kan dat max 7.5 Gbps worden. Dat komt nog een beetje in de richting van 10 Gbit/s, maar blijft ver van de 25 Gbit/s. Financieel wordt het een aardige investering om alle switches te vervangen door modellen die 2.5 Gbit/s of 10 Gbit/s aankunnen. Je bent een aardige prosumer als je dit voor privé uitgeeft. Ook in Zwitserland is het voor 99,9% van de mensen geen goede return on investment om het netwerk zo in te richten dat het zin heeft om 10 Gbit/s dan wel 25 Gbit/s af te nemen.

Overigens, mijn zoon en ik zijn heavy gebruikers. Maar de 1 Gbit/s wordt zelden vol getrokken door ons. De bottlenecks zitten altijd aan de andere kant. Ik moet het nodige parallelle werk verzetten om de lijn vol te trekken.
Misschien is dat de wet van de remende voorsprong? Wij zijn in Nederland traditioneel erg goed bekabeld. Omdat we zo lekker klein en compact zijn, heeft vrijwel iedereen een kabelaansluiting. De glasvezelrevolutie is volgens mij hier best wel laat begonnen omdat, tot nog niet zo gek lang geleden, gewone telefoonlijnen en kabelinternet voldoende snelheid boden. Ik weet niet hoe de situatie in Zwitserland was, maar als glasvezel hun eerste echte high speed internetinfrastructuur is, kan ik mij voorstellen dat zij al meteen bij aanvang alles een stuk moderner hebben dan hier. Hier moet 'oude' apparatuur vervangen worden, de hele backend moet een upgrade krijgen enz...

Tenminste...dat is wat mij betreft een denkbare verklaring.
Nee, ook hier is Coax al geruime tijd aanwezig (o.a. via UPC). Het lijkt meer het resultaat te zijn van het samenwerken en openstellen van fiber netwerken t.o.v. het monopolie dat KPN in Nederland heeft. Volgens de Zwitsers zelf ligt men hier achter op Nederland. Ik woon zelf in de stad dus daar is het netwerk en aanbod een stuk beter dan elders. Hier nog een interessant stuk over de infrastructuur benodigd voor het aanbieden van 25 Gbit (helaas in het Duits).
Dat achterlopen op Nederland zou best kunnen. Zoals ik al zei zijn wij goed bekabeld. In Zwitserland zijn denk ik alleen de grote steden goed bekabeld. In Nederland zijn er natuurlijk ook wat gebieden waar het minder is, maar die zijn zeldzaam. Vooral nu er ook 5G is en de mensen daar iets mee kunnen. Maar over het algemeen heeft iedereen toegang tot kabel. Of hebben ze in Zwitserland ook in de dorpen allemaal kabel?

Je ziet het in Nederland trouwens soms omgekeerd. Wij krijgen hier in Rotterdam Zuid nu pas glasvezel. In kleinere gemeentes hebben ze dat al een paar jaar.
[...]
Je ziet het in Nederland trouwens soms omgekeerd. Wij krijgen hier in Rotterdam Zuid nu pas glasvezel. In kleinere gemeentes hebben ze dat al een paar jaar.
Precies, die glasvezel ligt hier (ook Rotterdam Zuid) net een paar weken voor de gevel en is nog nergens naar binnengebracht hier in de straat. En meer dan gigabit heb ik voorlopig echt niet nodig. Met de huidige bezetting (vier laptops, vijf of zes mobiele telefoons, een TV en een aantal RPi's) wordt de huidige bandbreedte (zo'n 130 MB/s) niet eens volgetrokken.
Ik denk gewoon dat het een behoefte ding is, ik heb thuis gigabit maar gebruik het eigenlijk nooit tot de max omdat als ik games download is m'n processor (5900x) of HDD de bottleneck is tot ong 900mbit door cpu op SSD of 500mbit met HDD.

De rest van het huishouden zit op wifi te streamen en da's ook niet bepaald zwaar, er zijn heel weinig use cases waar een gezin >100mbit nodig heeft denk ik.

Het is het dat Jonaz de goedkoopste is als je meer dan 100mbit wilt, anders hadden waarschijnlijk 250-500mbit.
Een gemiddeld gezin kan op dit moment volgens mij prima toe met een 40 Mbps synchroon verbinding. Hoeveel data gebruiken we nu werkelijk? Ok, af en toe een game downloaden, nou dan haal je toch even koffie? Op dit moment kan ik geen andere toepassingen verzinnen die een verbinding van > 1 Gbps noodzakelijk maken.
Heb je hier bronnen voor? Er bestaat nauwelijks hardware die hogere snelheden dan 1gbit/s aan kan. Dus dat hogere internetsnelheden zoals 10gbit/s in Zwitserland al jaren gebruikelijk zijn lijkt me stug omdat je er nu nog steeds nauwelijks iets aan hebt, laat staan enkele jaren geleden.
Nauwelijks hardware die > 1 Gbps. aan kan? Dat is allemaal beschikbaar hoor! Wel nog wat prijzig maar het is er allemaal.
Die hardware is er al heel lang alleen betaalde je daar vroeger een bedrag van zes cijfers voor, op een gegeven moment werd dat vijf cijfers en nu zit je voor de niet consumentenrommel op vier cijfers. Er zijn zat consumentenrouters die hoge snelheden beloven alleen vertellen ze er dan niet bij dat de snelheid rap omlaag gaat zodra je wat firewall regels aanzet.
Reeds in 2021 werd hier 25 Gbit/s geïntroduceerd... https://twitter.com/init7/status/1397111796914327552

Stats kunnen o.a. op pagina 20 van het volgende document gevonden worden:
https://www.glasfasernetz...-2019.pdf.aspx?lang=de-CH

Mobiele verbindingen via 5G is hier ook al sinds 2021 mogelijk.

[Reactie gewijzigd door MaZo op 22 juli 2024 14:02]

De gemiddelde webserver is per sessie waarschijnlijk begrensd op 100 Mbps. Het maakt totaal niets uit hoe snel jouw verbinding thuis is als de andere kant de snelheid bepaalt.
Hier in Spanje hebben een aantal providers ook al een tijdje 10GBit voor consumenten, en gigabit is zelfs heel gebruikelijk. Ik zit in een dorpje buiten Valencia met minder dan 30.000 inwoners en heb 10Gbit voor €25 per maand (da's symmetrisch, in de praktijk haal ik max 9Gbit over de kabel en rond de 1,8Gbit via wifi).

Ik had in 2015 gigabit symmetrisch omdat 10Gbit nog niet beschikbaar was (in mijn straat, toen in Barcelona) maar bepaalde delen van de stad had al sneller beschikbaar toen.
Anoniem: 1099225 5 januari 2024 06:47
Ik heb hier nog een aon aansluiting en zolang ik geen hogere snelheden dan 1gbit nodig heb ben ik daar erg tevreden mee. Ik kan direct de glasvezel in een router met SFP module steken zonder de media converter, dat is toch wel de mooiste opstelling in mijn ogen.

Wat ik niet snap is dat kpn website aangeeft 4gbit te kunnen leveren op mijn adres, dit gaat toch niet over aon of is daar iets in veranderd? Word mijn adres dan naar pon omgezet? Dat gaat toch sowieso niet per adres daar moet dan toch de hele wijk voor worden omgezet?
Wanneer je als klant je abonnement wijzigt, geeft KPN dat door aan KPN netwerkNL. KPN NetwerkNL gaat dan jouw verbinding omzetten naar PON technologie. Dus in plaats van dat de splitter in de wijk ligt, vind het spitsen plaats bij de wijkcentrale. Ze pakken jou AON punt en sluiten deze aan op PON splitter dat vervolgens weer op PON router zit. Daarnaast komt KPN NetwerkNL langs in jouw woning om een mediaconverter te plaatsen.

@ACM heeft gelijk, dank daarvoor! 4Gbit snelheiden zijn alleen mogelijk wanneer er al XGS-PON techniek wordt gebruikt. Dus in jouw geval ligt in jouw wijkcentrale al apparatuur dat geschikt is voor deze hoge snelheid.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 22 juli 2024 14:02]

Anoniem: 1099225 @Xieoxer5 januari 2024 07:21
@ACM heeft gelijk, dank daarvoor! 4Gbps snelheiden zijn alleen mogelijk wanneer er al XGS-PON techniek wordt gebruikt. Dus in jouw geval ligt in jouw wijkcentrale al apparatuur dat geschikt is voor deze hoge snelheid.
Ok dankjewel. Ik wist niet dat dat zo kon, een aon verbinding naar de woning maar wel xgspon apparatuur in de wijkcentrale. Als je dus niets doet blijft de situatie aon als ik het goed begrijp? Dus niet ineens een niet werkende verbinding omdat mijn sfp module niet werkt met pon.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1099225 op 22 juli 2024 14:02]

Het lijkt me dat KPN wel graag alles om wil hebben naar (xgs) pon. Maar dat zal wel pas relevant worden als de switch waar jij op zit nog slechts een handjevol aansluitingen bedient.

En dan zullen ze daarvoor contact met jou over op moeten nemen omdat ze dan ook jouw kant van de verbinding e.e.a. moeten aanpassen. Dat had ook gemoeten als je de mediaconverter van KPN zou gebruiken, ipv direct het glas in je eigen modem/router te steken :)

[Reactie gewijzigd door ACM op 22 juli 2024 14:02]

Als ik het goed heb neigt de ontiwkkeling wereldwijd naar xgs pon. Als gebruiker is AON 'fijner', gelukkig komen de xgspon sfp's beschikbaar/worden betaalbaarder. Als je nog niet op xgs pon, gewoon pon, zit heb je voor rond de 30E op aliexpress al een xpon sftp (pon sfp met mac en software layer), die je als ethernet sfp in je apparatuur kunt gebruiken.
Een groot nadeel blijft dat je nog steeds de medewerking van je provider nodig hebt om jou gpon toestel/module te activeren in hun netwerk. Dat gaat niet altijd even soepel en je kunt het ding niet zomaar even vervangen om iets te testen of bij herstel oid.
Ik vind het eigenlijk een klein nadeel. Tot voor kort was er überhaupt weinig tot geen ondersteuning van providers om je eigen hardware aan te sluiten. Dan vind ik een eenmalig kort belletje naar de helpdesk maar een klein hobbeltje.
Ik heb nog niet gevonden welke je het beste kan kopen, voor Odido of KPN.. ben ook bang voor neppe/minder goede klonen op AliExpress. Heb je een tip?
Ik denk dat je het beste de tips uit fora hier kunt proberen, daar zitten de ervaringsdeskundigen.
xgs pon bij delta review: Tweakers kraken Delta's modemprobleem
xgs pon bij kpn forumtopic: [KPN XGS-PON] Eigen router/ONT gebruiken
ACM Software Architect @tweazer5 januari 2024 09:26
Ik bedoelde vooral pon vs aon, en dan uiteraard de nieuwste versie van pon :)
ACM Software Architect @Xieoxer5 januari 2024 07:05
Als ze 4Gbit kunnen aanbieden, dan moet er juist al XGS-PON zijn toch? Dat zit tenslotte al boven de grens van ~ 2,48Gbit van GPON (en ~1,24 up).
Je kunt een Pon maken van Aon aansluitingen, door ze in de Pop op een splitter aan te sluiten.
En de ONT vervangen, en die splitter die je noemt aan de OLT koppelen. Eigenlijk zeg je dat je alleen de glasvezel tussen POP en huis niet hoeft te vervangen.
Nopes heb het over de fysieke laag (glas) dus niet over active terminals
Wat ik ervan begrepen heb is dat je niet een 'aon aansluiting' hebt, maar domweg een glasvezel-aansluiting. De apparatuur aan beide uiteinden van die glasvezel-aansluiting bepalen wat voor techniek er wordt gebruikt voor de verbinding. In jouw geval is dat dan aan beide zijden aon-apparatuur.

Als KPN in de PoP waar jouw glasvezel binnenkomt ook xgs-pon-apparatuur heeft, lijkt het me niet vreemd dat ze dan jouw verbinding kunnen omzetten naar 4Gbps. Dan zullen ze die wel fysiek moeten overzetten naar de xgs-pon-apparatuur, maar dat lijkt me dan minutenwerk in de PoP. (Ik weet niet of er ook apparatuur is in de PoPs die zowel aon als xgs-pon kunnen en het dan zelfs nog minder werk zou zijn om over te gaan)
Anoniem: 1099225 @ACM5 januari 2024 07:22
Wat ik ervan begrepen heb is dat je niet een 'aon aansluiting' hebt, maar domweg een glasvezel-aansluiting. De apparatuur aan beide uiteinden van die glasvezel-aansluiting bepalen wat voor techniek er wordt gebruikt voor de verbinding. In jouw geval is dat dan aan beide zijden aon-apparatuur.
Ok dit is duidelijk, bedankt!
In je wijkcentrale wordt dan een XGS-PON OLT opgehangen. En je vezel wordt dan vervolgens op een splitter geprikt, die op zijn beurt weer naar die OLT gaat. Zover ik weet gebeurt dat momenteel nog niet bij KPN zelf (van de huidige situatie naar XGS overzetten)

Thuis dient je dan een XGS-pon SFP module in je router te steken. Serienummer doorgeven en je bent weer online.

Voordeel van AON is dan wel dat Odido hetzelfde kan doen. Eigen hardware in de centrale, jij een XGS-pon module inprikken en je zou dan met 8Gbit kunnen internetten.
Wat ik niet snap is dat kpn website aangeeft 4gbit te kunnen leveren op mijn adres, dit gaat toch niet over aon of is daar iets in veranderd?
Wanneer in de PoP een switch met 10Gb/s poorten aanwezig is kan dat wel over AON. Moet je alleen aan jouw kant ook een 10Gb/s SFP of media-converter installeren. Die 10Gb/s poort op de switch in de PoP word dan geconfigureerd met een layer-2 rate-limit van 4Gb/s.

Of een andere mogelijkheid:
De AON aansluitingen die in de Reggefiber-tijd opgeleverd zijn bestaan uit twee TP's (termination points). Misschien dat de tweede, niet-gebruikte fiber in het ODF (optical distribution frame) tegenwoordig als PON gepatched is i.p.v. AON.

[Reactie gewijzigd door 2TheMaks op 22 juli 2024 14:02]

Voor alles valt wat te zeggen, de ping is misschien wat hoger maar kabel is voor veel mensen nog snel genoeg.

Zelf heb ik nu glasvezel, maar stap juist weer over naar ziggo.
(1gbps/100mbps) wat zelf voor mij als IT’er voldoende is.
Ik maak gebruik van een black Friday korting waardoor ik voor €45,87 per maand 1 jaar lang een leuke verbinding heb.
-1gb doen, 100mb up
-Max zenderpakket
-ziggo sport totaal
-Disney+
-2 next mini’s
-Sky showtime

Normaal was dit €102,75 geweest.
Dan mag ik misschien de voorkeur hebben voor glasvezel internet, maar ik ga van een pakket waar ik €87 per maand betaalde voor internet en TV, waar ik Disney+ nog zelf moest betalen. (Skyshowtime is leuk meegenomen maar daar had ik zelf niet direct voor gekozen)

Nu is die prijs na een jaar weer voorbij, maar ik bedoel vooral dat Ziggo voor de juiste prijs echt wel interessant is en kan blijven.
Ziggo zou misschien in de toekomst minder snel mee kunnen doen, al zijn ze wel aan het voorbereiden.
(Ik heb 3 glasvezels in huis, KPN, ODF en Ziggo, ja zelfs ziggo heeft bij mij glasvel tot in de meterkast, welke via een converter weer wordt omgezet naar Coax.)
Tja als bestaande Ziggo klant wordt je dus gedwongen (wil je niet teveel betalen) om voor 1 jaar weg te gaan en daarna weer terug te gaan.
Ik ben recentelijk overgestapt naar een andere netwerk leverancier en ik neem nu alleen internet af. Telefoon en TV/streaming diensten heb ik van andere partijen. Met een eigen router kan ik nu makkelijk overstappen naar een andere netwerkprovider
@JBVisual omdat je van Ziggo ook een glasvezelkabel in de meterkast hebt, woon je soms in de woontoren in Rotterdam? Want o.a. daar moest Ziggo met deze glasvezel constructie werken omdat dit niet meer lukte met Coax gezien de afstand tot de straatkast. Een dure en omslachtige oplossing.
Nee, ik heb een normaal rijtjeshuis in Nijmegen.
Ik hoop dat je begrijpt dat Ziggo met dit soort aanbiedingen komt, juist omdat er glasvezel bij jou beschikbaar is. Omdat ze de concurrentie niet kunnen bijbenen bieden ze je een pakket aan voor een lagere prijs met een uitgebreide dienst waar ze wel sterk in zijn, TV :) .

Probeer diezelfde aanbieding maar eens te krijgen op een adres waar geen glas ligt, daar blijft Ziggo gewoon hun hoofdprijs vragen omdat ze weten dat mensen nergens heen kunnen. Ook voor jou als klant bij de concurrent biedt je glasvezelaansluiting voordelen ;) .
Zit al jaren bij t-mobile / odido en betaal dit lage vaste bedrag voor 1000/1000. Heb die TV onzin niet nodig 😊
Ping heeft nog maar weinig tot niets met het fysieke medium te maken (tot de CPE), dat stamt nog uit oude koper/xDSL tijden. Misschien dat het een verwaarloosbare ms scheelt, maar zoals Ziggo al adverteert is veel al glas.

Ping heeft met interconnectiviteit te maken verderop in het netwerk. Laat daar KPN nu het sterkste in zijn. Een KPN netwerk met een fysieke kabel thuis levert de beste repsonsetijden op. Sterker nog, ik zie eigenlijk nooit een game-ping van een mede-gamer die lager is dan die van mij.
Die prijzen zijn moeilijk om naar te kijken als Belg.
Ik heb dezelfde aanbieding genomen als jou en die is momenteel al actief.

Uiteindelijk ga ik gewoon voor het goedkoopste wat kwalitatief acceptabel is. Of ik mijn geld nou naar Ziggo, Odido of KPN overmaak boeit me niet. Het zijn allemaal bedrijven waar winst op de eerste plek staat en de klant is onbelangrijk zolang die maar betaald.

Als je probeert om je huidige abo te verlengen wordt je toch altijd afgescheept met een waardeloos flutaanbod (waar je eerst een uur voor in de wacht mag staan want online verlengen kan niet) dus dan stap ik gewoon over.
Wat ook prima werkt voor mensen die samenwonen.
Opzeggen en je huisgenoot/partner een abonnement laten nemen 8)7

Het is wat gedoe met apparatuur wissel, maar dat neem ik vaak voor lief als bij dat ongeveer een paar honderd euro per jaar bespaard.
Dat is ook een goede tip! Komt wellicht van pas bij de volgende black friday aanbieding.
Ondertussen in ons arm belgenlandje, huilen met de pet op.... zowel qua kost als infrastructuur.
Ondertussen in Belgenland: Fiberklaar heeft de kabels hier int straat gelegd. Al 2x een afspraak gemaakt bij de firma zodat ze een technische schouwing kunnen doen om het bij ons thuis binnen te trekken. 2x niemand gezien. Schrijnend.
Proximus biedt anders ook deze techniek aan met 8,5GBit/s down, ook steeds meer in kleinere plaatsen via Fiberklaar. De uitrol is nog niet zo ver als in Nederland maar gaat vrij hard, de grote steden zijn intussen grotendeels al voorzien. En met EDPnet en Mobile Vikings is er ook een goedkoper alternatief als je wat kosten wil besparen.
Staar je niet blind op de mooie kant van het verhaal. In Nederland is het gewoonte om het positieve uit te vergroten zonder dat er heel duidelijke grenzen zijn wanneer dat nu echt op gaat. Dat laat dit nieuws ook een beetje zien. Netwerken waren bijvoorbeeld al deels geschikt voor hogere snelheid, maar dar is heel wat anders dan in de praktijk (kunnen of willen) toepassen. Andersom doen belanghebbenden opzettelijk nogal vaag hoe realistisch het maximale in de praktijk is, zoals negeren dat heel veel 'aansluitingen' slechts sprietjes glasvezel tot de deur zijn en klanten die niet zomaar aangesloten krijgen. Of dat klanten met werkende aansluitingen niet zomaar van de nieuwe technologie gebruik mogen maken omdat de netwerkeigenaren voorkeur geven dat vooral bij nieuwe netwerken toe te passen.
Het 'benutten' is dus nogal beperkt.
Dit artikel laat het heel mooi klinken, maar in grote delen van Rotterdam bijvoorbeeld zit je geheel zonder glasvezel en zijn er plannen voor het aansluiten ergens in 2025. Welnu, zulke plannen had je in 2020 ook al voor 2022. Het mag er graag echt eens komen, maar nog weer wat uitstel zal niemand meer verbazen... en dan heb ik het nog niet over buitengebied. Nederland heeft straks een miljoen huishoudens met dubbele en in een enkel geval driedubbele glasvezel en even zo goed nog een miljoen huishoudens met geen enkele glasvezel.
Dat tegen elkaar opbieden van de providers doet mij denken aan de wat schreeuwerige eindejaarstrekking kanjers van diverse loterijen. Elk jaar is de één weer wat hoger dan vorig jaar en ook hoger dan de ander. Een poging uiteraard om de klant te verleiden een lot te kopen. Ik ben tevreden gebruiker van een 1 Gbit verbinding en zit als particulier niet te wachten op meer snelheid en hogere kosten. De Marketing afdeling wil mij echter graag overhalen in het kader van Meer is Beter. Gelukkig beslis ik daar zelf over.
Uiteindelijk gaat dit om de omzet. Voor een hogere snelheid kan je een hogere prijs vragen en daar zal ook een hogere winstmarge op zitten.

Bedrijven zijn continue op zoek naar mogelijkheden om de omzet, maar vooral de winstmarge te vergroten:

- Op de kosten letten
- Prijzen verhogen naar bestaande klanten
- Klanten proberen te upsellen naar een duurder pakket (meer snelheid!)
- Nieuwe klanten binnen halen om daar later de prijs bij te kunnen verhogen (welkomsbonus)
Ik verwacht dat het percentage die deze snelheid afneemt echt heel laag is, mijn gok zou zijn rond de 1% max. Ik denk dat dit vooral Marketing is en reclame spotjes kunnen laten zien van Raceauto's en aangeven dat ze de snelste zijn. Er zullen maar een aantal tweakers zijn die bereid zijn een factor 10x meer te betalen voor 10Gb netwerk apparatuur en andere faciliteiten in huis aan te passen om dat hiervoor geschikt te maken.
En ondertussen zit ik nog op 45.0 Mbps download 9.75 Mbps upload voor 40€/maand, koper, nog steeds te wachten op de aangekondigde glasvezel aanleg in de straat, laat staan de doortrekking naar m'n huis. Utrecht Noord

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 22 juli 2024 14:02]

Zelfde hier, in de Ronde Venen zijn ze al jaren bezig met plannen en onze straat is gewoon overgeslagen, letterlijk 100 meter verderop steken alle strengen uit de straat en hier mag ik het doen met Ziggo wat echt veel duurder is dan glasvezel.

En toen Ziggo er nog niet was, nou daar wil ik het niet eens over hebben :'( wat een drama was dat. Als je rond 5 uur wou internetten mocht je blij zijn met 10 Mbps.
Ik heb hier ook nog geen glasvezel liggen. En bij mijn zus die in Zupthen woont heeft het al sinds 2016.
Ik woon zelf ook in Utrecht.
Zutphen had dan ook snel Kabelinternet waar KPN mee moest concurreren.
Die Eur 40 per maand is inderdaad aan de prijs voor wat je krijgt. Zou je voor hetzelfde geld meer bandbreedte willen of dezelfde bandbreedte die je nu hebt voor een lager bedrag? Ervaar je in de praktijk dat de verbinding traag is of loop je daar eigenlijk nooit tegenaan?

Persoonlijk denk ik dat een gemiddeld huishouden of zelfs een klein kantoor op dit moment meer dan voldoende heeft aan een verbinding van 40 Mbps.
Teleconferencing voor werk terwijl iemand anders Netflix streamed of aan het downloaden is, geeft al problemen.

En los van dat, als je een nieuwe game koopt, waar je vervolgens 6+ uur op moet wachten voordat je aan de slag kan, blijft vervelend

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 22 juli 2024 14:02]

Dat ligt denk ik niet aan de verbinding maar aan de apparatuur die je hebt.
Da's zo'n 5,5 MB/s. Voor games die tegenwoordig makkelijk tientallen zo niet honderden GiB innemen gaat dat best wel lang duren hoor. 130 GB duurt ongeveer 6.5 uur bijvoorbeeld als ik het zo snel even uitreken.
In een kantoor met pakweg 20 werkplekken wordt doorgaans gewerkt en worden geen games gedownload.
Ik nam aan dat je ook reageerde op:
" En los van dat, als je een nieuwe game koopt, waar je vervolgens 6+ uur op moet wachten voordat je aan de slag kan, blijft vervelend "
Met 20 werkplekken op 40 Mbit/s is echt niet meer van deze tijd. Microsoft Teams geeft dit bijvoorbeeld aan (in Kbit/s):

150/200 minimum, 2500/4000 recommended, 4000/4000 best performance. Dus met alleen video zit je al op een max van 80 Mbit/s en dan doe je er nog niets naast.
Dan ga je ervan uit dat iedereen tegelijk in een meeting zit. Stel dat de helft van die 20 mensen tegelijk in een meeting zit, wat ik al veel vind, dan zou dat met een 40 Mbps nog net kunnen, network overhead even buiten beschouwing gelaten. Met een beetje surfen en meerdere Netflix streams tegelijk kan een gezin prima toe met 40 Mbps synchroon.
Bij mijn bedrijf doet het management (in de VS) bijvoorbeeld bedrijfsbrede presentaties. Dan is dus per definitie iedereen aan het kijken. Dus zo heel vreemd is het niet om tegelijkertijd van een video dienst gebruik te maken. Zelfde met bijvoorbeeld online cursussen. Bij een beetje modern bedrijf moet je daar toch rekening mee houden.
Met 20 personen op 40 Mbps lukt dan nog net. En als het een bedrijfsbrede presentatie is dan kun je met 10 mensen of meer samen in een vergaderkamer gaan zitten, dat is ook nog eens goed voor de sociale cohesie.

Mensen staren zich vaak blind op 'meer bandbreedte' daar waar zaken als een lagere packet drop en lagere latency veel belangrijker zijn. Waarom heb ik als ZZP'er thuis meer dan 1 Gbps nodig wanneer ik in de praktijk prima toe blijk te kunnen met 40 Mbps? Heb hier glas liggen en ben blij met de lage latency maar die 1 Gbps raak ik werkelijk nooit aan.
Och, laatst vanwege config problemen meerdere keren alle Gradle dependencies moeten downloaden. Wat toen wel blij met een snelle verbinding hoor. Nu met het inrichten van een nieuwe laptop ben ik er ook erg blij mee. Maar idd, normaal gesproken is het niet per se noodzakelijk.

Nu heb ik 1 Gbit, maar de grootste stap was van dial in 56kbit naar always on (512 / 64 kbit). Dat is niet meer voldoende voor streaming natuurlijk, maar dat was hetzelfde als van HDD naar SSD. Zo'n transitie maar je maar 1 keertje mee.

Ik denk wel dat ik mijn NAS wegdoe en alles in de cloud ga backuppen. Daarvoor is de hoge upload wel heel erg fijn...
De initiële backup naar offsite duur lang en daarbij is het prettig een grote bandbreedte te hebben. Incrementele backup / synchronisatie van office-bestanden naar een remote locatie vergen doorgaans geen zware verbinding. Voor een supersnelle backup en restore van werkplekken is een lokale NAS vooralsnog de beste oplossing, niet vanwege de bandbreedte maar vanwege de lage latency omdat het apparaat letterlijk in je lokale netwerk staat. Vervolgens kan de NAS in alle rust de backup offsite brengen. Dat heet tegenwoordig Edge computing en is hartstikke hip.

Soortgelijk geldt voor gamen, bij het downloaden van games is een grote bandbreedte prettig maar niet strikt noodzakelijk, die grote download is immers geen dagelijkse bezigheid. Bij shooting games is het de lage latency die telt, de benodigde bandbreedte stelt feitelijk niet veel meer voor. Goede netwerkapparatuur met QoS zorgt ervoor dat realtime protocollen niet in de weg worden gezeten door andere zaken zoals grote downloads.
Heeft er iemand ervaring met Glasvezel op 8Gbps van Odido?

In de praktijk blijken ze bij kennissen van me in verschillende niet eens de 1Gbps stabiel te kunnen leveren, een 750mbit down en een 400 up, is het gemiddelde wat behaald word, met een ping varierend tussen de 5 en 25. Ter vergelijking, bij 1 die KPN had was zijn verbinding 900+ up en down bij KPN met een stabiele ping van 1MS, over dezelfde fysieke glasverbinding. Daarnaast zijn er continu onderbrekingen en storingen bij allebei de Odido afnemers. Hun helpdesk stuurt ze in beide gevallen van kastje naar de muur, en de monteur draait direct om zodra het niet "aan de wifi" ligt, tickets zijn dan kwijt en men kan een nieuw support ticket aanmaken en van begin af aan opnieuw gaan testen. Als je hun support fora leest is dit niet uniek.

Zelf heb ik sinds 2 maanden de 4Gbps van KPN(Geupgrade van reeds liggende 1Gbps opgeleverd in 2022), speedtest app heeft moeite met die lijn gemiddelden vast te stellen, maar de 3900Mbps+ word zowel up en down gehaald. Incl 2 TV adapters is mijn 4Gbps echter 105, 20 euro meer dan het 8Gbps van Odido.

(En voor degene die beweerd dat je dat thuis nooit kan meten,; ik heb in mijn situatie alles bekabeld getest, een 10Gbps switch moeten kopen en mijn desktops voorzien van 10Gbps PCIe netwerkkaarten, we zitten hier op tweakers, niet op "Linda").

[Reactie gewijzigd door mjansen2016 op 22 juli 2024 14:02]

Aangevraagd, nog niet geleverd. Zelf zit in nu een jaartje of 5 op T-mobile nu Odido. Altijd netjes beloofde snelheden gehaald up & down. Ben heel benieuwd hoe dat zo gaat zijn met 8 gbit.
Ik ben er nog niet helemaal achter maar in de praktijk zit GPON een stuk lager dan de ouderwetse AON
Bij een 1Gbits abo komt met name de upload komt vaak niet boven de 800, download rond 900Mbits.
Niet zorgelijk hoor, maar wel opvallend. Dit geldt overigens dus niet specifiek voor ODIDO maar op diverse GPON netwerken van verschillende kabelaars in Groningen en Drenthe.
Toch zou ik mij hier niet heel druk om maken, gebruik een speedtest vooral als indicatie en niet als wetenschap. Bovendien beloven vele kabelaars slechts met zekerheid te voldoen aan minimaal 40% van de geadverteerde snelheid :+ Voorbeeldjes:
https://www.ziggo.nl/klan...rnet-wifi/netneutraliteit
https://www.online.nl/internet/snelheden/
Dit is de minimale snelheid die je, als er geen storing is, in al je metingen zult behalen of overtreffen
*Om een goed beeld van de normaliter beschikbare internetsnelheid te krijgen is het nodig om ten minste 10 metingen te doen binnen minimaal 3 tot maximaal 7 dagen met in ieder geval een uur tussen elke meting. Zorg ervoor dat je verbonden bent via een kabel en niet via wifi, dat de interactieve tv-ontvangers uitgeschakeld zijn en ook dat andere apparaten die internetdata verbruiken uitgeschakeld zijn. Tevens dien je hard- en software te gebruiken die niet verouderd zijn, aangezien dit de meting negatief kan beïnvloeden. Noteer het tijdstip, datum en de uitkomst van de meting en bewaar deze.


Met name die TV ontvangers willen op een GPON netwerk helaas nog wel eens wat invloed hebben...
Sinds paar weken ook gebruiker van 2 gbit odido. Eerlijk gezegd wel besteld/upgraded omdat het kan en niet echt nodig was :+ Echter was er ook een andere reden. Overboeking, aangezien de upload, shared max 1.2 gbit is. Nu ben ik van deze limitatie af en als je terug gaat naar 1 gbit gaat odido waarschijnlijk je niet terug zetten op gpon.

Een xbox game van 150gb toch met 1.6 gbit binnen gehaald. Dat was wel fijn.

Kosten voor “goede” apparatuur lopen wel op.

Overigens biedt ziggo 1.2 gbit verbindingen aan voor zakelijk klanten, dus dit kunnen ze ook snel fixen voor consumenten. Aangezien er niet heel veel verschil is tussen die twee.

[Reactie gewijzigd door mikeyfire643 op 22 juli 2024 14:02]

Een Xbox heeft toch maar een 1 Gig ethernet verbinding en WiFi 5? Hoe krijg je hier 1.6 downloads uit?
Xbox unlimted app op PC
En vervolgens met 1gbit naar je xbox copieeren? :?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.