Delta maakt 1Gbit/s standaard voor glasvezel en komt met 8Gbit/s-abo

Delta biedt voortaan standaard 1Gbit/s bij glasvezelabonnementen, waardoor binnenkort ook klanten met een 400Mbit/s-abo naar 1Gbit/s gaan. Daarnaast start het bedrijf met een 8Gbit/s-aanbod op plekken waar XGS-PON beschikbaar is.

Delta's 1Gbit/s-abonnement, dat het Gig noemt, gaat bij afname van een jaarabonnement 45 euro per maand kosten. Het 8Gbit/s-abonnement kost 67,50 euro per maand. Klanten met een huidig 400Mbit/s-abonnement gaan binnenkort over naar 1Gbit/s en zullen dan 2,50 euro per maand minder betalen, terwijl huidige 1Gbit/s-klanten er 19 euro op vooruit gaan, belooft Delta.

Het 8 Gig-abonnement is vanaf donderdag te bestellen door nieuwe klanten in regio's waar Delta XGS-PON heeft. Het gaat in eerste instantie om Het Hogeland in Groningen, Drechterland-Noord in Noord-
Holland en Alphen, Chaam en Riel in Noord-Brabant. In andere plaatsen waar Delta start met glasvezel via XGS-PON, komt vervolgens ook 8 Gig beschikbaar. Bestaande glasvezelklanten moeten wachten tot volgend jaar; in 2022 wil de provider zijn bestaande netwerk een upgrade geven naar de nieuwe PON-generatie.

De eerste glasvezelmodems die Delta levert kunnen nog geen 8Gbit/s doorgeven, maar hebben 1Gbit/s- en 2,5Gbit/s-lanpoorten en ondersteuning voor Wi-Fi 5 en 6, oftewel 802.11ac en 802.11ax. Pas eind 2022 maakt het bedrijf een modem beschikbaar dat een lanpoort van 8Gbit/s heeft.

Delta maakte begin deze week al bekend dat het streven is om tegen 2025 twee miljoen aansluitingen op zijn glasvezelnetwerk te hebben. Dat zijn er nu 900.000 en moet eind dit jaar 1 miljoen aansluitingen betreffen. Het bedrijf manifesteert zich daarmee nadrukkelijk als een concurrent van KPN, Ziggo en T-Mobile, al richt Delta zich initieel op aansluitingen in kleine steden en dorpen.

Delta wil zich onderscheiden met een relatief snelle overstap op XGS-PON. Bij PON wordt de verbinding binnen wijken optisch opgesplitst, waarna het signaal naar woningen gaat. Het huidige GPON biedt daarmee gigabitsnelheden, terwijl XGS-PON tot 10Gbit/s komt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-08-2021 • 06:00

396 Linkedin

Reacties (396)

396
396
130
17
1
229
Wijzig sortering
ik ben jarenlang nu tevreden klant bij Ziggo. Maar als ik zie hoeveel de prijzen afgelopen tijd omhoog zijn gegaan, ook i.v.m. inflatie, dan ben ik blij dat een partij als Delta in de markt komt. Hopelijk worden ze wakker bij de HQ van Ziggo. Ik wil niet overstappen, maar als ik 20+ euro per maand kan besparen, voor een snelere verbinding, sorry, maar ik ben ook geen dief van mijn eigen portemonee.
Ongevraagd advies van mij:
Ga eens de reviews lezen over het bedrijf Delta.
Misschien ben je dan toch voldoende tevreden met Ziggo.
Of ander bedrijf.
Herkenbaar dat van die reviews. Bij ons komen ze ook van Delta glasvezel aanleggen. Ik kies voor Helden van Nu als provider. Die richten zich primair op het mkb maar particulier is geen probleem.
Die reviews zeggen niets. Veel geschreeuw en dergelijke vaak ook omdat het kan. ik zie op FB en zo wel eens een bericht voorbijkomen van Delta en dan alleen maar negatieve reacties.
Ik ben al jaren een zeer tevreden Delta klant met zeer stabiel internet. Onlangs kreeg ik last van wat dipjes, en Delta lost dat echt heel erg snel op.
Heb je ook de reviews van KPN of Ziggo gelezen? De pot verwijt...
Mensen die ontevreden zijn plaatsen dingen op het internet. Tevreden klanten niet of nauwelijks. Dat is al eerder ergens vermeldt dat dat bekend is bij telecom partijen.
Ongevraagd advies van mij, lees op die sites ook even de reviews van Ziggo en bv KPN. En kijk even naar het aantal reviews, nadeel van die sites is gewoon dat er vooral mensen reageren die niet tevreden zijn. Feit is dat Ziggo op techniek steeds meer achterhaald is en de prijs straks niet meer in verhouding staat tot het aanbod
Het door Delta geleverde modem is een nokia-xs-2426g-a
Ik hoop zo dat ook Small Form-factor Pluggables (SFP) en Media Converters (MC) gaan bieden of ondersteunen. Want ik wil geen router / gateway met bijbehorende beperkingen.
Bij PON technieken heb je eigenlijk weinig keuze. Omdat dit een speciale point-to-multipoint glasvezeltechniek is heb je sowieso een ONT nodig. Ze leveren in dit geval dan een router met ingebouwde ONT zodat je geen twee kastjes nodig hebt. Een XGSPON ONT met een 10Gbps poort zou dan veel handiger zijn, dan kun je zelf kiezen wat voor router je gebruikt.

Voor GPON (De voorloper met maximaal 2.5Gbps per OLT) bestaan wel al wat SFP ONT modules, maar die zijn aardig prijzig: https://mikrotik.com/product/SFPONU. Voor XGS-PON bestaan ze ook wel, maar ze zijn niet echt verkrijgbaar in NL.

Omdat het point-to-multipoint is heb je ook een stuk registratie nodig, net als Ziggo Docsis modems. Volgens de nieuwe ACM richtlijnen moeten ze dit toestaan, maar ik twijfel of dat nu al kan.
De levertijd op publieke sites is niet echt een indicatie voor of het ook kan. Fritz! kan gewoon XSG-PON sfp's bij de 5530 leveren volgens hun persbericht toen het ding uitkwam. Zeker als provider heb je zat invloed om dat voor elkaar te spelen.

PON is een mooie techniek, maar ik zie weinig reden waarom registratie van PON niet gewoon een standaard zou kunnen zijn, dan kan je pas echt zelf je apparatuur kiezen. Scheelt ook weer een extra stekker, extra apparaat in je meterkast.
Ja ik ben het ook helemaal met je eens, dit moet gewoon kunnen werken. Er zijn providers in NL die GPON gebruiken met een registratiesysteem waar je gewoon eigen hardware in kunt provisionen. Interessante presentatie van de aanleg van het glasvezelnetwerk in de kop van Flevoland: https://nlnog.net/static/...018-Fiber-To-The-Farm.pdf
Ik heb de SFP uit de Genexis router gehaald en in een media converter gestoken en dat werkt, maar dit is nog geen XGS PON.
Ik heb ook hetzelfde gedaan, ik heb ook Delta. (vlan100 voor internet) en ik had verbinding.

Verbinding is medio april dit jaar opgeleverd, maar de campagne voor glasvezel (toen nog glasvezelbuitenaf) was in 2018.

Heb ik dan AON of GPON?

[Reactie gewijzigd door Rickyyboy op 5 augustus 2021 17:41]

Je hebt AON. Volgens mij is er nog niemand aangesloten op PON bij delta.
Per 27-01-2022 kan dit. Dan gaat de "vrije modemkeuze" gelden in NL n.a.v. een besluit van de ACM.
Dit geldt ook voor PON (voor bv Delta maar ook voor PON bij KPN en een eigen Docsis Modem bij Ziggo).
Volgens mij heeft dit apparaat helaas alleen maar Gigabit-poorten. 2.5Gbit of meer op één of meerdere poorten had leuk geweest.
Ook 2,5 op 1 poort dus!
Ik vind het alleen maar goed dat er Europees spul geleverd wordt.
met 1x 2,5Gbps UTP aansluiting
3x 1Gbps UTP aansluiting
2,5Gbps Wifi 6

Totaal 8 Gbps aan bandbreedte.
Een upgrade van PON naar XGS-PON is toch juist een downgrade?

Wat is nou positief te noemen dat je de lijn moet delen met anderen
en geen eigen apparatuur er in kan hangen als service provider?

De prijzen zelf zijn ook echt schreeuwend duur. In Duitsland kan je
voor minder dan 30 / 35 euro een breedband aansluiting krijgen.
Als Tweaker wil je de techniek doorgronden. Voor het gros van de mensen is een aansluiting gewoon een aansluiting.

Het feit dat er nu op heel veel plaatsen glas lijkt te komen doet mij meer deugd dan of het wel of geen GPON is met een deelfactor. De concurrentie gaat zorgen dat (mogelijk)verstofte reuzen weer wakker moeten worden.

Ziggo deelt 1,6Gbps per segment over 300modems. Dat is 5,3Mpbs per aansluiting.

Bij een GPON verdeling (alleen de ratio van Tmobile is bekend 1:32) deel je 2,4 Gbps down en ruim 1Gbps up over 32 huizen. Dat is 75Mbps per aansluiting.

Weet iemand de GPON ratio van KPN (1:48?) of van Delta?

Volgens mij een enorme winst in bandbreedte. Ja: een eigen AON fiber p2p naar de POP is écht alleen van jou. Daar ontstaat de overboeking pas vanaf de POP naar de Core.
Weet je dat zeker? Zo ver ik weet heb je met 32 of 64 huizen per huis 2,5Gbit beschikbaar.

Als ik kijk doet mijn Ziggo 300Mbit verbinding gemiddeld 10Mbit.

Als ik GPON krijg en ik kan in 99,9% van de gevallen mijn Gbit up en down halen, dan vind ik het prima.
Bij elke huidige provider is er een forse overboeking. Die van Ziggo misschien het hoogst? Toch halen gebruikers nagenoeg altijd hun snelheden. Overboeking is niet per definitie verkeerd.

Jeps weet ik 99,99% zeker :) bij GPON (Gigabit GPON) deel je de 2,4Gbps en 1,2Gbps up over de passive split factor. 1:32 bij Tmobile. Doordat je een provider gebonden slimme NT (UTP kastje) krijgt. Kan deze filteren welke data voor jou is, uit de bulk van 32 huishoudens.

Delta gaat 10G GPON uitrollen.

Veel goedkoper want passive splitters gebruiken geen stroom en minder kans op defecten. En dan ook nog de enorme kosten besparing aan de POP zijde waar je veel minder dure switch porten nodig hebt. Er zitten nu 32 huishoudens achter 1 “switch” OLT poort. In plaats van de 1:1.

//off-topic//

We vinden internet allemaal te duur in Nederland en vergelijken het met buitenland. Als er dan goedkopere techieken worden ingezet om de kosten te verlagen, en de uitrol te versnellen zodat er marktwerking ontstaat. Vinden we daar ook wat van🙃

[Reactie gewijzigd door stormfly op 5 augustus 2021 09:37]

Overboeking is er zeker, overal. Is het niet op de 'last mile', dan is het wel in het core netwerk van de ISP. Daar is het altijd een balans tussen gebruik van klanten en de kosten.

Overboeking is ook zeker niet slecht, dat houdt de kosten onder controle.

Zolang ik snel internet thuis heb kan mijn de theoretische overboeking weinig uitmaken.

Ik ken ook iemand die AON glasvezel aan legt. De uplink naar de wijkkast is 10Gbit en daar achter zitten honderden gebruikers met een Gbit/s aansluiting. Capaciteit is gewoon geen probleem. Overboeking is misschien wel 1:100.
Gpon is 2,5Gbit en XGS is 10Gbit.

Beide technieken “deel” je de lijn. Iets van 32 aansluitingen op 2,5 of 10Gbit.

Capaciteit zal wel meevallen. Ziggo doet honderden klanten op 1200Mbit per wijk, dus qua overbelasting zal het meevallen

Duitsland is al helemaal niet heilig. Met wat geluk betaal je inderdaad 35 euro, maar buiten de dorpen en steden mag je blij zijn dat je nog iets van ADSL kan krijgen. Dan doet Nederland het echt niet slecht. Tmobile kan hier ook 1Gbit leveren voor 25 euro op steeds meer plekken. En tweak ook voor drie tientjes. Het is ook hier zeker mogelijk

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 5 augustus 2021 09:09]

Capaciteit zal wel meevallen. Ziggo doet honderden klanten op 1200Mbit per wijk, dus qua overbelasting zal het meevallen
Ben ik wel benieuwd hoe Ziggo dit doet met hun Giganet waarbij mensen 1Gbps down krijgen, is daar de overboeking van bekend, of is dit hetzelfde ?
Daar worden uiteraard wel extra frequenties ingezet die wat meer capaciteit hebben. De wijken die nog geen giganet hebben hebben wat minder capaciteit.
Docsis 3.1 :) Gigabit abonnementen maken gebruik van 3.1 met OFDM kanalen en modems kunnen eventueel terug schalen naar Docsis 3.0 als signaal op OFDM kanalen verstoort is. Vandaar dan men die gigabit neemt andere modem krijgt. Moet 3.1 geschikt zijn. Wordt leuk met eigen modem keuze straks als mensen verkeerde modems aanschaffen en zich niet in de techniek inlezen.

Einde van jaar gaat FM compleet van Ziggo kabel waardoor upload tot 200mhz doorgetrokken kan worden dus ook hoger gaat worden :)

Zoek maar eens op Doscis 3.1. Valt nog hoop te persen uit Docsis.
Maar GPON is 1.25 up. XGSPON is 10G up en down.
Die 1200 Mbps is niet van toepassing. Dat is de snelheid op één CM (cable modem) van EuroDOCSIS bij gebruik van 24 downstream kanalen. Het maximum is 32 downstream kanalen wat 1600 Mbps geeft. Maar ook dat zegt eigenlijk niks over de systeem snelheid. Daarvoor moet je kijken naar de totaal beschikbare frequentie en de breedte van de kanalen. Docsis loopt AFAIK officieel van 108 Mhz tot 1002 Mhz en als je alles voor internet zou gebruiken dan kom je op 894 Mhz met 8 Mhz per kanaal is 111 kanalen. Dat slaat nergens op want in realiteit gaat hier nog veel vanaf door reserveringen van (analoge) radio, tv, ongebruikte frequenties, enz. Maar 30 tot 50 kanalen zou geen probleem moeten zijn. Dan kom je op 1500 tot 2500 Mbps. Tevens kun je natuurlijk altijd heel eenvoudig fysiek kleinere kabelsegmenten maken. Je kunt de kabels die uit elke straat binnen komen van de verschillende fysieke verdeelkasten op een andere CMTS aansluiten. (Voor Giganet gebruikt Ziggo vermoedelijk 200 Mhz extra spectrum al dan niet in combinatie met de nieuwe modulatie technieken die bij Docsis 3.1 horen.)

Bovenstaande verklaard overigens ongetwijfeld waarom er nu gepraat wordt over een 8 Gbps dienst. Immers 10 Gbps van die XPS-GPON zegt in dit geval wél iets over de maximale systeem snelheid. Dus als één klant binnen een segment die snelheid verbruikt dan is er geen overhead voor de rest.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 5 augustus 2021 15:49]

Tsja, wat is een breedbandaansluiting? Rond de eeuwwisseling was een 1mbps aansluiting bij Chello ook breedband en mocht je maximaal één apparaat aan je verbinding hangen...
Ja, maar als dat ene apparaat (MAC adres) bijvoorbeeld een zelfbouw router was, dan kon je je internet natuurlijk alsnog delen. Of dat geweldige ICS dat vanaf windows 98SE beschikbaar was.. :)

Volgens mij werd die 1mbit al snel 8mbit, maar inderdaad 1mbit was alsnog een stuk sneller dan zelfs de 128k van ISDN met twee lijnen.

Alhoewel, nee, dat was pas in 2005:

nieuws: UPC: nog dit jaar verhoging van snelheden Chello - update

lol:

https://tweakers.net/nieu...howReaction=18219#r_18219

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 5 augustus 2021 14:13]

Of je naam gewoon KPN xDSL en dan had je al dat gezeik niet! :)

- Alcatel Speedtouch Home@Pro Tweak
- Alcatel SpeedTouch 510 1-poorts die ik zelf had gekocht.
- DrayTek Vigor 2820 gekocht, want ADSL2+
- DrayTek Vigor 2860 gekocht, want (V)VDSL2

Het werkte allemaal zonder enig MAC adres gezeik! 8) :Y) :*)
Maar dat kon pas toen KPN ook adsl ging leveren. Waar ik toen woonde was dat er geen in 2001 nog niet. Ik ging van ISDN naar chello ( en liet via een Linux pc toch meerdere apparaten internetten). Chello liep toen echt per macadres en meerdere apparaten kon alleen met macadres spoofen of andere trucage. Toen adsl er was snel over naar xs4all, overigens wilde mijn werkgever toen niet dat ik over mijn privélijn naar het bedrijfsnetwerk ging zo stond er een kpnmeneer een tweede koperlijn in mijn tuin te spitten en had ik twee adsl-aansluitingen ;) dorp was wel weer heel vroeg met glasvezel, denk ergens rond 2005/2007 (?) dat ik xmsnet kon krijgen.
Gpon is ook al gedeeld. Vraag me overigens af wat de overboeking op een 8 Gbit lijn wel niet zal zijn. De hoofd aansluiting zal waarschijnlijk niet meer dan 100 Gbit zijn die je met de wijk deelt.
Vertel je er ook even bij dat in Duitsland nog heel veel mensen op een 2mbps ADSL lijn werken ?
En die kunnen niet overstappen.

Het woordje "breedband" internet zegt niets meer, dat is alles vanaf 128 kbit (ISDN).
Overigens in Nederland is internet ook prima voor 30/35 euro te krijgen, alleen niet zo snel als je zou verwachten.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 5 augustus 2021 09:04]

Ja volgens mij is de definitie van breedband 10Mbit of 25Mbit. Ik weet niet of je daar zo vrolijk van wordt. Daarbij in Duitsland zijn mobiele abonnementen schrikbarend duur in vergelijking met NL.
Bij Telekom (vaste tak van Deutsche Telekom) zie ik de volgende prijzen:

16Mbps: 34,95/maand
50Mpbs: 39,95/maand

Ter vergelijking:

bij KPN betaal je 47,50 voor 100/100Mbps.
bij Ziggo heb je 75/10 Mbps PLUS TV voor 48,50

Het gras is elders echt niet groener.
De prijzen zelf zijn ook echt schreeuwend duur. In Duitsland kan je
voor minder dan 30 / 35 euro een breedband aansluiting krijgen.
Maar hoeveel bandbreedte krijg je dan :?

Zo zijn er ook een aantal 100/30 Mbps xDSL Budget ISP's in Nederland die dat voor € 29,95 leveren, maar stiekem wil je die niet en dan wordt het toch wat duurder uiteindelijk! ;)
Wellicht nog een beetje te vroeg ingezet daar consumenten hardware hier nog helemaal niet echt klaar voor is. Leuk dat je de 8Gbit als lijntje hebt, maar de modem is er nog niet en het eindpunt (wifi en netwerkkaarten) zijn er ook amper tot niet.

Het lijkt mij meer een reclamestunt dan dat het daadwerkelijk ook echt gebruikt kan en gaat worden.

Het meest opmerkelijke is toch wel dat het abogeld ineens verlaagd wordt voor 1Gbit, terwijl dat juist de afgelopen jaren verhoogd werd met als reden juist de upgrades op het netwerk. Dan vraag ik mij af, wat was daar daadwerkelijk van waar?

Tuurlijk juich ik verlagingen toe, maar geloof mij, dat zal van korte duur zijn. Dus 1Gbit zal voorlopig wel de standaard blijven technisch en kostwaardig gezien.
Vergeet niet dat Delta de strijd is aangegaan met KPN. De investeringsmaatschappij EQT achter Delta wilde zelfs KPN in het geheel overnemen, maar dat werd afgeketst.

Er zijn dus twee partijen bezig Nederland te verglazen met miljarden tot hun beschikking. Tot onvrede van bewoners wordt in sommige gebieden de straat hiervoor twee maal opengebroken.

Als je dit allemaal in het achterhoofd houdt en in sommige gebieden mensen letterlijk de keus krijgen van wie ze ftth willen ontvangen dan is deze beslissing van Delta redelijk eenvoudig te verklaren. Immera als het glas binnen ligt dan ben je als consument eerder geneigd ook dat glas daadwerkelijk te gebruiken. Welnu welke zou je kiezen: glas dat aangeeft tot 1gbit te gaan of glas dat tot 8gbit en later zelfs 25gbit gaat?

Delta beseft zich dus terdege dat een consument op het moment zonder enorme investering in zijn thuisnetwerk niks aan 8gbit of 25gbit heeft. Echter hogere getallen en/of lagere prijzen verleiden de klant wel om het glas van Delta te verkiezen boven dat van concurrent KPN.

Dit geldt overigens ook voor het prijspeil. Natuurlijk gaat de prijs van 1gbit omlaag, want dat haalt meer mensen over de streep. Dat wilt niet zeggen dat er dan heel erg veel meer verdiend wordt gezien de miljardeninvestering die nodig is. (De prijzen zouden feitelijk moeten stijgen). Besef hierbij dan ook dat EQT hier achter zit. Het gaat dan niet zo zeer om de omzet per maand, maar om het eindplaatje. Een investeringsmaatschappij heeft als uiteindelijk doel de hele boedel te verkopen en winst te maken. Potentionele en actieve klanten zijn daarbij veel waardevoller dan de omzet per klant. Het past dus allemaal precies in de strategie van EQT.
Laat ze de stoep maar twee keer openbreken. Als ik daarmee opeens de keuze heb uit Ziggo en twee aanbieders van glasvezel, top!

Handig is anders maar dat mensen hier over zeuren daar kan ik met mijn verstand niet bij.
"Er zijn dus twee partijen bezig Nederland te verglazen met miljarden tot hun beschikking. Tot onvrede van bewoners wordt in sommige gebieden de straat hiervoor twee maal opengebroken."

Of erger nog,

ze breken je straat open om de vezel naar de nieuwe woonwijk te leggen zonder jouw wijk aan te sluiten :(
En toen was er ook nog geen VDSL in de wijk.
Inmiddels is dat er wel en is er 100/30mbit/s waar prima mee te leven is maar 8)7
Leuk dat je de 8Gbit als lijntje hebt, maar de modem is er nog niet en het eindpunt (wifi en netwerkkaarten) zijn er ook amper tot niet.
Dat niet alleen, er zijn ook weinig tot geen diensten voor consumenten waar je 8 gbit daadwerkelijk nuttig kunt gebruiken.
Grote gezinnen met veel devices?

Voor 1 gebruiker is het inderdaad niet zo nuttig imho.
Hoeveel devices gebruik je gelijktijdig, en hebben veel bandbreedte nodig? De meeste devices zijn vaak ook nog eens gelimiteerd door WiFi.
Zelfs met een gezin van 8 personen heb je 1 gbit per persoon... dat zijn bijvoorbeeld 10 8K streams per persoon...
Wonen met zijn vijven, ca 25 devices (vijf iPhones, drie tablets, twee pc's, wat raspberry's, paar laptops, drie tv's, een appleTV, een playstation, één synology, een robotstofzuiger en een kattenluikje) zijn connected, er wordt gegamed, thuiswerken, videoconferencing, netflix, kom doorgaans aan de 25 Mbps met uitschieters naar 60.

[Reactie gewijzigd door TheDutchChief op 5 augustus 2021 08:21]

Dus zelfs voor zo'n huishouden is een 100Mbps lijntje meer dan prima begrijp ik...
Dus zelfs voor zo'n huishouden is een 100Mbps lijntje meer dan prima begrijp ik...
Voor 90% van de huishoudens is 100/100 prima te doen.
Waar het momenteel vaak de mis ingaat, is met de upload, als er 2 thuiswerkers bezig zijn, en nr3 start een update ;)

Kreeg zo nu en dan wel eens nostalgische ideeën als mijn moeder weer eens de telefoon oppakte terwijl ik net in een download zat ;)
Maar een beetje router ondervangt dat dan vlot, en zorgt dat iedereen 'genoeg' bandbreedte krijgt.
Wij wonen met zijn 2en. Hebben meer devices (nu 54 online) en pieken van 200 Mbps. Iedere thuis situatie is dus anders.
Is het erg dat die ene piek van 200Mbps voor een zeer korte tijd even wat trager gaat?
En dan is het nog steeds geen 1Gbps, met een standaard Ziggo 250Mbps kan je nog steeds prima toe.
behalve als die piek up is.
Dat is ie aan het einde van de dag inderdaad. Daarom hier never nooit Ziggo, die beperkte upload snelheden zijn echt onwerkbaar. Ik snap echt niet hoe Ziggo dat vol blijft houden. Merk het ook met teams met collega’s. De collega’s met Ziggo hebben toch echt vaker problemen. Dat soort upload snelheden gaan gewoon niet met een heel gezin aan het thuiswerken en thuis school.
Dat zal best. Met rijst en bonen kom je ook prima toe en met een Dacia ook. Toch hebben veel mensen liever wat anders of wat meer.
Puur uit interesse, wat gebruikt er dan zoveel?
Hij heeft het over pieken hè, dus misschien die ene download van 500 MB.
Zijn vaak grotere bestanden.
Wij wonen ook met zijn 2en en heb meer dan 150 apparaten aangesloten via wifi en meer dan 120 via zigbee. Heb 2 servers staan die 24/7 draaien en noem t maar op.

1gbit is hier nog voldoende, al heb ik zelf al een 10gbit capable router. Helaas ben ik beperkt tot Ziggo met de zieligste upload die je je maar kunt bedenken 1000/50. Maar helaas wil ziggo ook niet de voordelen van hogere uploads inzien.

Dus zoals eerder vermeld, ieder huis heeft andere behoeftes. De een vind t fantastisch, de ander denkt wat moet je ermee. Het mooie is dat die laatste groep uiteindelijk ook overstapt, en dan ineens niet meer zonder wil.
Dat klinkt als mijn thuis situatie alleen dan met dubbel zoveel apparaten met de helft van de personen. Hoe heb je in vredesnaam 150 draadloze apparaten als ik vragen mag? :)

Ik neem aan vooral draadloze WiFi iOT los van het Zigbee netwerk?

P.S. 50 Mbit/s upload van Ziggo i.c.m. een gigabit abonnement erger ik mij ook al zeer lang aan. Vooral diep triest voor gebruikers die veel met VPN naar huis verbinden om toegang te krijgen tot network resources zoals NAS, Plex etc.

Edit: Doe mij maar die 8 Gbit/s internet aansluiting, niet dat ik de volle 8 Gbit/s zou gebruiken maar is wel awesome :)

[Reactie gewijzigd door fjh40 op 5 augustus 2021 22:05]

Precies dat, alleen een plex stream doet al mijn verbinding (upload) al bijna taxen. Te triest voor woorden en zeker voor de prijs.

Maar idd veel IoT, veel spul geflashed met esphome. Tijd geleden om die reden ook alle netwerk apparatuur vervangen door unifi. Dream Machine Pro. Gezien mijn oude routers (tp link wdr4300 en daarna ubiquiti amplifi) het niet aan konden. Veel hiccups, microstuttering en regelmatig wan die weg viel. Nu aantal maanden unifi en nergens meer gezeik mee.
Ja exact en dan moet je wel aan transcoding vervolgens...
Wat gebruik je als platform voor al je domotica? Iets in de richting van Home Assistant?

Zelf onlangs een Deconz Conbee II geïnstalleerd in mijn ESXI server die naar mijn Home Assistant VM wordt doorgezet, nu de Philips Hue bridge er tussenuit gehaald en nu wat meer Zigbee sensoren toevoegen voor wat meer 'home automation' in plaats van 'home remoting'.

Gebruik zelf ook een UDM Pro en ben er inmiddels anderhalf jaar erg tevreden over (Maart 2020 gekocht). Wel een Ziggo Ubee UBC1318ZG gekregen in plaats van die Connectbox Giga omdat die de hoeveelheid pakketjes per seconde niet aankon en vervolgens had ik 70% packet loss in het netwerk. Draai 14 VM's op een oudere HP Z230 SFF workstation, werkt perfect voor mijn doeleinde en idle gebruikt het maar 35-40 watt.
Gek, heb geen packet loss op mijn gigabox. Maar idd Home Assistant sinds 2017.

Wellicht kun je wat ideeën opdoen op mijn HA repo https://github.com/jimz011/homekit-infused

Op die pagina staan ook links naar onze HA communities op discord.

Edit: mijn hardware aangegeven op die pagina is niet meer up to date. Maar geeft in ieder geval een indruk wat er draait hier.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 6 augustus 2021 17:26]

Ah leuk, dat ga ik zeker even uitgebreid bekijken en wat ideeën mee opdoen. Home Assistant is zeker leuk speelgoed :)

Ziggo kwam er ook niet meer uit, twee keer monteur, signaal perfect etc. Modem uit bridge gehaald, weer terug en van alles geprobeerd. Heb alles uitgebreid uitgelegd / gedocumenteerd op het forum, inmiddels vaak genoeg dit spelletje met Ziggo gespeeld (mijn username felix_):
https://community.ziggo.n...ct-box/td-p/53905/page/10

Vervanging naar Ubee Docis 3.1 zonder WiFi was bij mij hier de oplossing, maar zolang het werkt niet aankomen zou ik zeggen!

Edit: 70% packet loss was van een eerdere Ziggo case waar bleek dat een monteur mijn coax kabel los had gehaald en niet goed had aangesloten in de wijkkast.
https://community.ziggo.n...terker/m-p/289719#M192463

[Reactie gewijzigd door fjh40 op 6 augustus 2021 17:29]

maar ff for real, alles onder de category smarthome kan al af met een 2G lijntje. Die hebben vaak al niet eens dingen als Wifi 6 omdat dit meer vermogen kost (vaak nog 2.4GHz wifi) of via een hub bedraad met 100mbit.

Ik ben nu aan het thuiswerken en zit in een call, huidige verbruik is 700kbps - 3mbps down en 120kbps up.

Ik heb hier overigens wel symmetrisch gigabit over glas liggen, en ja die trek ik af en toe echt goed hard de teugels aan.

Als twitch moderator heb ik soms ook 14-15 streams tegelijk open op een avondje. Trek dan ook rustig 350 gig per week binnen op die manier.

Ik heb die lijn echter vooral liggen omdat het goedkoper is dan een normaal ziggo lijntje met 30 down.

Het hebben van de piek capaciteit is ook gewoon handig als ik hier nog meer services ga neerzetten (zoals NAS enzo). Dan is dat gewoon heel makkelijk met syncen.
350 gig per week is natuurlijk maar een paar megabyte per seconde. Maar zal wel niet allemaal verspreid over de week zijn en dan is een wat hogere piek wel fijn natuurlijk. Maar ik backup mijn nas naar OneDrive en die knijp ik dan af naar max 50%, heb je zelf geen last van, je kan ook je sync om drie uur ‘s nachts plannen. Tuurlijk zijn er heavy users en zou ik het dan ook gewoon doen, wou alleen maar zeggen dat ik met mijn voor gewoon gezin best aardig netwerk ( UniFi, drie accespoints, gasten netwerk voor vriendjes en vriendinnetjes) met 100 mbps eigenlijk bijna nooit tegen de limiet aan loop. Mocht dat wel het geval zijn verhoog ik ook gewoon mijn abonnement hoor ;)
Ik reageerde alleen op je opmerking dat er niet 1 service is waarvoor je 8gbit nodig hebt.

Ben het met je eens dat voor 99% van de consumenten dit gewoon overkill is en je veel vaker gelimiteerd zult zijn door je lokale netwerk of je daar heel erg in moet investeren
Het goede nieuws is dan dat als je 1GBit hebt,je 19 euro per maand minder gaat betalen.

Aan de andere kant is er altijd nog Tweak die 10GBit kan leveren. En dat wordt ook afgenomen. Dus er is een markt.
Het goede nieuws is dan dat als je 1GBit hebt,je 19 euro per maand minder gaat betalen.

Aan de andere kant is er altijd nog Tweak die 10GBit kan leveren. En dat wordt ook afgenomen. Dus er is een markt.
Vooral patsfactor, denk ik dan.
Klinkt leuk op feestjes .... ik heb een 10Gb internetsnelheid ....
Dat de download net zo snel gaat als op die 1Gb dat is toeval ;) ligt aan de server aan de andere kant :)
Ik zie het nut ook niet van 10GBit. Maar ik zie wel het nut van wat meer upload dan de 30MBit die ik en velen hebben. Dat is een limitatie van DSL en Docsis die glas niet heeft.

DeltaFiber is de laatste dagen positief in het nieuws. Helaas moet ik wachten tot ze bij mij in de wijk een keer gaan graven. Met de insteek dat ze eerst de kleine kernen verglazen zie ik dat niet zo snel gebeuren.
Hier is Efiber bezig ....
Afgelopen vrijdag begon de bouwvak ;)
Dus zijn ze exact op de hoek gestopt, en zijn wij over 4 weken aan de beurt
( eerst graven en naar binnen - echte aansluiten zal pas oktober / november worden )
Ik kan me je frustratie indenken... So close!!!!
Kleine opmerking, het limiet is niet eens per se docsis. Want versie 3.0 kon al ruim 100 Mbit/s+ aan upload snelheden bieden. Vooral omdat we nog steeds in sommige delen van het land analoge radio e.d. over de kabel hebben beperkt dit onze internet snelheid.

Ook zijn de meeste wijkkasten gewoon simpelweg niet uitgerust voor hogere upload snelheden, waardoor Ziggo (of andere kabel bedrijven) dit beperken. Met al het thuiswerken zijn er genoeg wijkkasten die de piek upload capaciteit niet konden verwerken namelijk.

Docsis 3.1 kan al 1 Gbit/s aan upload snelheid bieden, wat Ziggo dus ook al aanbied met hun gigabit abonnement. Dat de upload dus maximaal 50 Mbit/s is komt dus alleen maar door de capaciteit van het netwerk.

Docsis 4.0 biedt symmetrisch 10 Gbit/s aan, wat een fantastische vooruitgang zou zijn voor grote steden zoals Amsterdam, Utrecht etc waar het open breken van de straat niet echt een optie is in de hele stad.
Voor veruit de meesten inderdaad ruim overbodig. En toch zijn de use cases, zeker icm thuis werken, wel te verzinnen.
Volumetrische video vreet bandbreedte. Toepassing van de toekomst, dat is zo, maar het kan nu niet omdat de benodigde bandbreedte niet beschikbaar is.

Verder is het fijn als je game updates binnen knallen.
Ik kan wel een paar use cases verzinnen voor één gebruiker en toch een gig nodig hebben.
  • Lossless streaming van video. The nieuwe streaming service van Sony vraagt minimaal 125 Mbit/s download
  • Je zet je NAS in de cloud. Die van mij haalt 100 Mbit/s write. Dus dat wil ik ook hebben wanneer het naar G Drive of OneDrive gaat.
Ik zeg niet dat het nu moet. Maar het komt er wel aan.
Lossless streaming aan 125MBit? Is dat dan lossless SD streaming? :P

Wel fijn dat 1GBit stilaan de norm lijkt te worden (in NL) en dat hogere snelheden ook al mogelijk zijn. Ik zou thuis echter liever een grote upgrade van mijn upload snelheid hebben (20MBit) dan mijn downloadsnelheid (400MBit). Ik heb namelijk nooit het gevoel dat ik op downloads moet wachten, uploaden is een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door FreVDP op 5 augustus 2021 12:11]

UHD met dolby Vision. Kortom, blu ray kwaliteit.

Upload moet inderdaad sneller. Anders heeft de cloud niet zoveel zin voor mij.
ja maar dit artikel gaat over 8gbit.

1gbit is zeker nuttig (heb het zelf ook ;) ) en je interne netwerk die snelheid geven is prima te doen met betaalbare hardware. vooral de stap van 1 naar 8 of 10 gbit in je interne netwerk gaat je een aardige investering kosten. + dan kun je je nas en sony's streaming dienst tegelijk doen en nog 8 dingen zit je pas rond de 1 gbit.. dus moet je nog 70 andere vergelijkbare verzinnen voor die 8 gbit
ja maar dit artikel gaat over 8gbit.
Delta maakt 1Gbit/s standaard
1gbit is zeker nuttig (heb het zelf ook ;) )
En over een aantal jaren zeg je dat ook over 10 Gbps :)
Misschien wel. Echter is nu de investering het imo niet waard om hoger dan 1gbit te gaan
Vorig werk werkte kleine 30k mensen en daar ging het internet aan een 2.5t lijn en dat gaat nog goed. Ok zit wel vette Proxy tussen maar 90percent van grafiek is gewoon wat surfen en VoIP. Raw downloads weinig.

Serverruimte of off-site servers hadden wel dedicated lijn (snelheid onbekend) dus die grafiek ging er niet over.
Er werd weinig gevideobeld bij dat bedrijf, neem ik aan? :)
Was voor Corana dat ik daar werkte en neen VideoBellen werd er niet gedaan ^^
Sommige games zijn 100-150gb tegenwoordig, in verhouding download je die even snel als vroeger games van 20mb
Perfect toch, uiteindelijk is de limiterende factor altijd de internetlijn zelf. Dus als die als eerste omhoog gaat, kan iedereen profiteren zodra hardware beschikbaar danwel geüpgradet wordt.
Als iemand denkt > 1 Gbps nodig te hebben voor je thuisverbinding "want het huidige internet is te traag" zou ik eerst aanraden om fatsoenlijke statistieken van je werkelijke internetgebruik te gaan verzamelen; dan zal in heel veel situaties duidelijk worden dat de limiet niet dat van de huisverbinding maar van een andere factor is (site, intern netwerk, verderop in de keten van de provider).
Dat riep iedereen vroeger over 500Mbit/s en 1Gbit/s.

Nergens voor nodig, overdreven, wat doe je daar nu werkelijk mee.

En toch lag de verbazing aan mijn kant als gamer buddy's moesten wachten op een update, een game patch, en als het ze langer dan een paar seconden kostte om in de map te komen.

Nieuwe PC? Razendsnel drivers downloaden.
Torrenten deed ik toen nog wat ferventer dan nu, en het was wel prettig als het hele seizoen binnen 5 minuten binnen was. Als de vriendin zei dat het jammer was dat we seizoen "x" niet hadden, dan was het er binnen 10 minuten met Plex indexing erbij gerekend.

Is het noodzaak? Nee. Is het verdomd lekker om snel internet te hebben? Jazeker.
AMEN! :)

Daarnaast word ik er altijd vreselijk ;( van als men op een website als Tweakers zit te roepen of 1 Gbps of 10 Gbps wel nuttig is! -O-

Als we het hier niet willen hebben nog eerder dan dat het beschikbaar is : Waar dan wel :? :F
Pieken. Dat is alles. Niemand heeft constant meer dan 100Mbit nodig in een huis.
Pieken. Dat is alles. Niemand heeft constant meer dan 100Mbit nodig in een huis.
" Niemand" is nogal een uitspraak. Bijzonder hoe anderen altijd zo goed weten wat ik wel of niet nodig heb en daar ook nog punten mee scoren. Misschien is de meerderheid "doorsnee" maar dat geldt niet voor iedereen.

Zonder de hele usecase weer te geven - OK, ik ben misschien nerdy - zou ik o.a. graag naar de cloud gaan backuppen maar een actie die bij mij < 10 minuten lokaal loopt heeft met 100Mb al anderhalf uur transfertijd ipv 8 minuten bij 1Gb.
Je doet heel verontwaardigd, maar je doet precies wat @thomvh zegt met een 1GBit verbinding. Pieken. Een keer een backup maken, als is het meerdere keren per dag, is nog steeds pieken.
Nou en?
Als je die piek 1x per maand echt nodig hebt dan heb je die 1Gbps ook nodig.
Als die pieken de taken die je wil doen comfortabeler maken is de vraag gewoon of je er de meerkost voor een snellere lijn voor over hebt.

Als ik mijn gemiddeld verbruik spreid over een volledige maand kom ik aan 1,54Mbps oftewel moet ik ruimschoots toekomen met een 4Mbps ADSL lijntje. Zo werkt het natuurlijjk niet, die kleine tijd van van de dag dat ik 'pieken' heb moeten die wel snel genoeg gaan om comfortabel te zijn.
Maar dat is precies wat ik zeg. Heel veel mensen lopen altijd te roepen waarom zou je 1Gbit nemen of 8Gbit of snelheid X. Dat is puur om te pieken. In het bericht waar ik op reageer wordt precies diezelfde gedachte weer geoppert. Ik bedoelde niet dat men maar 100Mbit moet nemen want meer hebben ze niet nodig. Ik bedoelde dat hogere snelheden voornamelijk zijn om te pieken omdat zelfs mijn huishouden met servers en streaming en alles gemiddeld niet boven de 100Mbit uitkomt. En dan zijn wij nog zware gebruikers. Ik sta hier volledig achter wat jij zegt. Ik denk alleen dat je mijn bericht verkeerd geïnterpreteerd hebt :)
Je doet heel verontwaardigd, maar je doet precies wat @thomvh zegt met een 1GBit verbinding. Pieken. Een keer een backup maken, als is het meerdere keren per dag, is nog steeds pieken.
De kern van mijn opmerking was dat "NIEMAND heeft constant 1Gb nodig" pretentieus is. Denk terug aan NIEMAND heeft meer dan 640kB memory nodig.

En mijn voorbeeld van de backup: is slechts een deel van het verkeer, Maar, je hebt gelijk, het is piekverkeer. Met mijn huidige verbinding staat de lijn wel regelmatig dagen op piek te draaien (heet het dan nog wel pieken?).
De kern van mijn opmerking was dat "NIEMAND heeft constant 1Gb nodig" pretentieus is. Denk terug aan NIEMAND heeft meer dan 640kB memory nodig.
Mooie vergelijking! _O_ d:)b
Uiteraard, use case is alles. Maar wat is het probleem als je backup naar de cloud er 1,5 uur over doet? Dat kan je toch gewoon 's nachts afhandelen zonder dat het (user) impact hoeft te hebben, lijkt me.

Doe je overigens sync backups of telkens volledige backups?

[Reactie gewijzigd door gooos op 5 augustus 2021 11:47]

Doe je overigens sync backups of telkens volledige backups?
We drijven af van het onderwerp, mijn stelling blijft: de opmerking van @thomvh "Niemand heeft dit nodig" is veel te kort door de bocht.
--
Maar het antwoord: ik gebruik al jaren naar volle tevredenheid Acronis. Heet tegenwoordig Acronis Cyber Protect maar ik gebruik een wat oudere versie zonder directe cloud features. Opzet: GFS (Grandfather, Father, Son). Incremental, Differential, Full, bewaartermijn voor Full = onbeperkt (handmatig schonen).

Daarnaast nog wat real-time synchronisatie tussen schijven en machines als fail-safe gedurende de dag. Als IT'er ken ik de gevolgen van "verdwenen data" en dus ben ik daar prive ook zo scherp mogelijk op ;-)
Heb je in dit geval dus de 3-2-1 regel toegepast voor backups zoals ik het begrijp? Zelf dit thuis ook geimplementeerd, alleen dan met een off-site backup NAS i.p.v. een cloud dienst zoals Acronis, AWS s3, Veeam etc.

Ik kan je in dit geval, als je net zo 'paranoide' bent als ik en dit nog niet hebt toegepast, je aanraden om er een 3-2-1-1 regel van te maken met een offline backup (gewoon twee externe USB schijven) :)

Wel een van de twee schijven dan op een vertrouwde locatie op een afstandje van je huis bewaren natuurlijk!
Ben ik niet met je eens - en het is ook niet wat ik probeer te zeggen. Er is een groep gebruikers die baat heeft bij een snellere verbinding - mezelf inclusief - maar die weten dat, omdat ze het meten en zien waar de bottleneck ligt.

Heel veel mensen roepen "ik wil sneller internet" terwijl de bottleneck niet de snelheid van de internetverbinding is. Het is WiFi, het is lokale 10 mbit switch of rotte kabel, het is een website die gewoon niet sneller is. Maar omdat het enige wat ze roepen is "het is traag" en vervolgens trappen ze in de val van "laten we gigabit internet nemen dan zijn we van de problemen af". En dat is precies wat hier ook geopperd wordt: ideaal voor providers: wel in rekening kunnen brengen, maar niet voor hoeven te presteren.

Voor mijn externe servers is mijn thuisadres "uitwijk" waar de backups naartoe gezet worden, terwijl 1 van de externe servers uitwijk voor m'n thuisspullen is. En dan zie ik dat het in de nacht best wel lang duurt met m'n Ziggo aansluiting om die data naar me toe te trekken en (natuurlijk vooral) weg te krijgen. Dat is weliswaar piek, maar het is duidelijk waar de bottleneck ligt, en die kan ik door een hogere snelheid verminderen.

Ik zie suggesties dat gamers etc allemaal baat hebben bij meer snelheid voor het downloaden van grote patches etc: dat snap ik allemaal. Alleen is waarschijnlijk m'n stelling verkeerd begrepen: ik bedoel niet dat het onzinnig is, ook niet voor pieken (als het je waard is), ik bedoel te zeggen dat heel veel mensen hogere internet snelheden zien als "oplossing" voor een probleem wat niet daardoor veroorzaakt wordt maar elders ligt.
Nee daar heb je volledig gelijk. En als je ziet wat voor een router je krijgt met 1Gbit... Dan begin je spontaan te huilen want allemaal leuk die theoretische snelheden maar zodra er meerdere mensen apparaten op zitten beginnen die routers ineens heel hard in te kakken. Maar goed het is leuk voor de speedtest die de monteur doet natuurlijk...
Die mensen die dat roepen, kunnen (of willen) dit niet onderzoeken. Die zijn de ideale klanten, willen het premium abonnement, maar gebruiken het helemaal niet.
Het zou me niet verbazen wanneer zou blijken dat een groot gedeelte hiervan een snellere verbinding neemt want "slechte wifi"
Ik tik regelmatig wel mijn max aan bij downloaden van 25GB docker containers oid.

Wanneer je supersnel internet hebt dan voel je je ineens heel vrij "eventjes" met gigantische bestanden te spelen. Ook diensten zoals cloud computing of cloud storage hebben vaak internet snelheid als limiterende factor. Als je verbinding snel genoeg is zou je alles wat je thuis doet ook in de cloud kunnen doen.
Wat zit er dan in die Containers :?

25 GB is best wel... ehh... VEEL! :)
Ja, het idee ‘microservice’ is dan wel weg. Doet me denken aan het waanbeeld ‘full stack container’ dat ik ooit gepresenteerd zag. Die bestaan al, ze heten virtuele machines..
Hehehe... :D

Helemaal mee eens! _O_
Handige aan Docker is dat bijvoorbeeld Python libraries lastig als geheel met de interpreter te porten zijn, terwijl ze bij een docker container allemaal samen installeerbaar en makkelijk verplaatsbaar zijn omdat je de hele container kan verplaatsen.
Sdkmanager voor het flashen van Jetson devices bijvoorbeeld. Of wat "kleinere" containers zoals ngc Pytorch van 7 gig.

Als je internet snel is komen de mogenlijkheden vanzelf naar boven. We denken er alleen niet aan om iets in de cloud te doen als het zo veel langzamer is dan lokaal.
Je kan het ook andersom beredeneren. Omdat internetverbindingen achter blijven, mikken alle internettechnieken op lage internetsnelheden. Als iedereen in de wereld snellere verbindingen krijgt, dan gaat innovatie ook harder.
uiteindelijk is de limiterende factor altijd de internetlijn zelf.
Nope, er zijn nog veel meer limiterende factoren. zoals de overboeking, wat de andere partij kan leveren etc.
Met een 8 gbit lijn wordt je netflix stream exht niet opeens van hogere kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 5 augustus 2021 07:52]

of je gaat nu lekker goedkoop aan line sharing doen,

1 iemand neemt het 8Gb abo af met enterprise routers de rest van de wijk sluit bij hem aan en je deelt het abbo a 5 euro per maand met FUP naar elkaar.
Lol, en bij elk wissewasje gebeld/gemaild worden om ondersteuning te verlenen... nee, dank je.
Er zijn wel gebouwen die onderverhuurd worden waarbij het zo gebeurt. Vaak is dat huur incl gas/water/licht/internet alles in 1. En voor die situaties kan dit zeker een interessant aanbod zijn, de huisbaas speelt dan tevens internetprovider (of heeft daar een technisch mannetje voor).
Ja, maar dan heb je wel een zakelijke lijn nodig. Met een consumenten lijn mag dit niet. Dergelijke constructies kunnen alleen als het gaat om appartementscomplexen waar slechts 1 lijn naar binnen gaat, of een studentenhuis waar eigenlijk te veel verloop is om een contract op naam af te sluiten.
Met een consumenten lijn mag dit niet.
Waarom niet?

Ik vind het niet verstandig, maar ik zie niet in waarom het niet zou mogen. Als mijn buurman en ik hetzelfde internet willen delen heeft daar toch verder niemand iets mee te maken?
Probleem is dat je IP adres aan jouw te linken is. Mocht er via jouw adres zaken als kinderporno, illegale downloads etc passeren dan mag jij aan de rechter gaan uitleggen dat je buurman dat heeft gedaan. En of die je gelooft is een tweede...
Staat vaak gewoon in het contract. Juist omdat het met dit soort snelheden heel interessant wordt voor een hele wijk. Op consumenten lijnen mag dit expliciet niet.

Ik heb namelijk een gigabit lijn waarop ik het hele huizenblok zou kunnen voorzien van netwerk. Icm ubiquiti apparatuur kan ik voor het hele blok een nette snelheid garanderen met fatsoenlijke wifi zonder dat iedereen elkaar gaat zitten storen. Met 10 woningen heb je dan een 100/100 lijn voor een tientje inclusief beheer. Dat is geen geld natuurlijk.

Voor zakelijke lijnen waar je dit wel mee kan/mag betaal je vaak het tienvoudige omdat er dan ook hele andere voorwaarden onder hangen (meerdere externe IP adressen, voorrang op consumenten mbt overboeking, 24/7 support, SLA waar je ook echt wat mee kunt).
Staat vaak gewoon in het contract. Juist omdat het met dit soort snelheden heel interessant wordt voor een hele wijk. Op consumenten lijnen mag dit expliciet niet.
Ik heb mijn contract even niet bij de hand, maar ik kan me niet zoiets herinneren. Ik vraag me ook af hoe dat gecontroleerd zou kunnen worden, want wanneer is iemand een buurman, en wanneer is iemand een bezoeker die je wifi gebruikt?

Nogmaals, het lijkt me niet verstandig, maar dit lijkt me een beetje dezelfde categorie als streamingdiensten die je ook officieel niet mag delen, maar wat op grote schaal gebeurd.

Edit: ik heb een forumtopic gevonden waarin inderdaad wordt aangegeven dat het voor (in ieder geval Ziggo) niet toegestaan is: Internet delen met de buren. Gescheiden LAN?

[Reactie gewijzigd door AlphaRomeo op 5 augustus 2021 10:40]

Ik vraag me ook af hoe dat gecontroleerd zou kunnen worden, want wanneer is iemand een buurman, en wanneer is iemand een bezoeker die je wifi gebruikt?
Niet. Maar het gaat om verschillende huishoudens. Het staat vrij duidelijk in contractvoorwaarden, maar wie leest die nu helemaal door? Een punt als dit skip ik direct omdat het voor mij niet interessant is. Er gaan echter wel belletjes rinkelen als jouw verkeer niet overeen komt met wat er te verwachten valt. een paar extra gebruikers gaat niet opvallen, maar zoals in het voorbeeld wat ik hierboven schets zit je ineens met 10 huishoudens op 1 lijn en dat hebben ze sneller door dan je denkt.


Ook moet je eens even na gaan denken over verantwoordelijkheid. Ik kan namelijk prima meerdere huishoudens op 1 IP-adres zetten en dan met VLAN's scheiden zodat je elkaar niet ziet, maar als puntje bij paaltje komt, wie is er verantwoordelijk bij misbruik? als je dit gaat doen dan kom je in de buurt van ISP voorwaarden waardoor je in een rechtszaak vaak aan het verkeerde eind trekt. Met een vriend een lijn delen is nog tot daar aan toe, maar met een hele wijk, dan is het gewoon daadwerkelijke dienstverlening ipv een hobbyprojectje.
Edit: ik heb een forumtopic gevonden waarin inderdaad wordt aangegeven dat het voor (in ieder geval Ziggo) niet toegestaan is: Internet delen met de buren. Gescheiden LAN?
Daar hoef je niet voor naar een forum. Daarvoor hoef je alleen even naar de algemene voorwaarden te kijken. In het geval van Ziggo artikel 9 lid 2:
De Klant mag via het Netwerk verspreide radio- en
televisiesignalen, On Demand programma’s en
overige data niet aan derden (laten) doorgeven. Ook
mag de Klant zichzelf of derden, actief of passief,
geen onbevoegde toegang geven tot het Netwerk
of een Dienst of de inhoud daarvan, of (technische)
voorzieningen (laten) treffen, of Software bewerken
waardoor deze toegang kan worden gerealiseerd.
En alle andere providers zullen ook zoiets in hun voorwaarden hebben staan.
[...]

Waarom niet?

Ik vind het niet verstandig, maar ik zie niet in waarom het niet zou mogen. Als mijn buurman en ik hetzelfde internet willen delen heeft daar toch verder niemand iets mee te maken?
Ik zie ook geen problemen. Behalve natuurlijk dat in de voorwaarden staat dat het niet mag.
in de voorwaarden van de wet staat ook dat je niet te hard mag rijden op de weg, Wordt goed nageleefdt die voorwaarden lol
Tenzij die buurman rare dingen met de lijn doet en degene die het abonnement betaalt erop wordt aangesproken... ;)
valt wel mee, wordt veel in buiten gebied al gedaan,

een dikke lijn op de rand van de stad met een lazer straal verbinding 2 km verderop brengen naar een boerderij en dan daar een paar goede gerichte straal antennes het hele buiten gebied voorzien van 50 mbit.
ja dat valt onder WISP. Dat zijn vaak wel degelijk professionele aangelegenheden omdat je ook met vergunning voor masten kan komen te zitten en, zoals ik al eerder zei, veelal niet met een consumentenlijn.
Dat wordt door bedrijven gedaan, niet door consumenten.
ow jawel ik ken genoeg van dit soort particulieren die dat doen met de buren in het buiten gebied

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 5 augustus 2021 20:34]

De ene keer heb je het over boerderijen in het buitengebied, en nu weer over delen in de wijk...
is het buitengebied geen wijk meer dan , speciaal voor jouw edited naar buren in het buiten gebied

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 5 augustus 2021 20:34]

Dat is de internetlijn :+
8 gigabit is (op dit moment) erg veel natuurlijk, maar ik zie er wel nut in voor bijvoorbeeld grotere woongroepen waar alles over één lijntje gaat. Zeker als 4K en op termijn zelfs 8K streaming gemeengoed zijn.
Maar dan praat je dus al niet meer over de gewone consument... en wat betreft 8k... er kunnen bijna 80 8k streams over een 8 gbit lijn. Dat is best een grote woongroep :P
Tja het is nu nog niet bepaald nuttig, maar een in 2002 snelle 256kbit ADSL verbinding wil je nu ook niet dood mee gevonden worden. ;)
Tja het is nu nog niet bepaald nuttig,
Tja, en dat is nu het punt, waarom zou je nu een abbonement afnemen wat pas in de toekomst nuttig is... :P
Omdat dit TWEAKERS is :? B) :P
Daarom is het een optie, de 'standaard' 1000/1000 zal wel door veel diensten/consumenten volledig kunnen worden gebruikt.

En voor de meer prijs van €17,50/maand is het zelfs al interessant als je bv. 1500/1500 nodig zou hebben. Het grootste issue is imho de router, maar veel 'tweakers' hebben al een 2.5Gbit of 10Gbit netwerk thuis liggen (not me btw). Zo zou je bv. 1 dienst volledig 1000/1000 kunnen gebruiken en ook nog andere dingen kunnen doen op je internet lijn. Je zou veel beter je netwerkverkeer kunnen inregelen door te garanderen dat Pc/servertje xyz minimaal de volle 1Gbit kan benutten die het nodig heeft.
Maar het is ook investeren in de toekomst, 10 jaar geleden voldeed 30 Mbps prima maar dat lijkt me nu ondenkbaar. Straks gaan we wellicht naar IPTV diensten die 4K of 8K aanbieden en dan heb je toch echt meer bandbreedte nodig. Muziek streamen of (laten we hopen) videostreamen in hoge bandbreedte zou dan ook realistischer zijn.
Straks gaan we wellicht naar IPTV diensten die 4K of 8K aanbieden en dan heb je toch echt meer bandbreedte nodig.
Een 8k stream is 100mbps, dus daar is 1 gpbs al voldoende voor.. ja, wellicht is in de toekomst meer nodig, maar om daar nu al een 8 gbps abbonement voor af te sluiten?
100 Mbps voor 8K is wel zeer gecomprimeerd, als je bijv. een 4K blu ray streamt dan zit ik al aan de 150Mbps.
Pieken wellicht. Want de 4k bluray standaard gaat helemaal niet zo hoog. Met 100mbps (die ook echt gehaald wordt) zit je prima, want de stream is niet met een constante bitrate en om pieken op te vangen wordt er gecached.
Je eigen website hosten vanuit huis?
dan heb je met 100mbit/s al wel genoeg. Een webserver heeft vrij weinig verkeer als je pagina's niet al te groot zijn. Groot deel wordt uiteindelijk extern vandaan getrokken (zoals frameworks voor webapplicaties en fonts). Mocht je website continue 1gbps of meer nodig hebben dan wordt het tijd om eens te gaan kijken naar andere hosting. Dan is AWS een stuk interessanter bijvoorbeeld.

edit: omdat je bijvoorbeeld betere uptime garanties hebt.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 5 augustus 2021 13:29]

100 Mbps is ondertussen "Legacy" in de wereld van webhosting/server verhuur dus waarom zou je nog daarmee prutsen :?
Wat een onzin. Genoeg grote bedrijven die hun datacenters nog op minder dan 500Mbps hebben aangesloten hoor.

Voor HTK is het sws meer dan zat voor een webservertje. Dat kan ook met een 10 mbit lijntje of lager.
Onzin :?

Ik heb lange tijd in die wereld gewerkt dus ik denk dat ik wel weet waar ik over praat! B)
Dan moet je toch wel weten dat een 100 mbit lijntje voor een webserver thuis echt meer dan zat is. Houd er wel rekening mee dat het hier dan om upload gaat vanuit je woning. Dat is echt geen gemeengoed en bij lange na nog geen legacy.

Voor webapplicaties intern heb je vaak veel meer nodig, maar dat is dan LAN dus dat gaat wel. Maar naar buiten toe zijn lijntjes van 1Gbit voor web echt eerder uitzondering dan realiteit.
Maar naar buiten toe zijn lijntjes van 1Gbit voor web echt eerder uitzondering dan realiteit.
Het ligt er dus maar net aan hoe je het bekijkt! ;)
Ja en @sfc1971 had het over thuishosting. Als jij dan 100mbit/s vol krijgt dan wordt het tijd om naar een hoster te gaan kijken.
Dat argument is niet zomaar redelijk. Kopen voor de lange termijn gaat vaak niet om wat nu nodig is maar waarmee je rekening wil houden in verhouding tot wat je betaald. Daarom zul je ook niet snel mensen iets met verouderde technologie kopen terwijl ze voor een vergelijkbaar bedrag meer kunnen krijgen. Veel gebruikers benutten iets wat ze kopen zelden optimaal of volledig, maar met minder is men niet snel tevreden tenzij ze er financieel voordeel bij hebben.
Kopen voor de lange termijn gaat vaak niet om wat nu nodig is maar waarmee je rekening wil houden in verhouding tot wat je betaald.
Alleen is hier geen sprake van kopen, maar van een abbonement. Daarnaast, waarom nu overcapaciteit "kopen" als je dat ook kan doen op het moment dat je het werkelijk nodig hebt?
Het gaat me niet om het woord maar dat je er als consument voor kiest om te betalen om iets te krijgen.
Dat je je kan afvragen waarom mensen geneigd zijn om meer te kopen dan nodig is zie ik niet als zinnige discussie bij dit aanbod. Mensen betalen bijna dagelijks voor meer dan ze nu nodig hebben, bijvoorbeeld omdat het hetzelfde geld betalen voor iets wat je precies nodig hebt er voor kan zorgen dat je er te laat achter komt dat het te weinig is en je dan geen zin hebt om je daar zorgen over te maken. En ondertussen de luxe te hebben ook meer te kunnen als je dat wil. Of het onredelijk te vinden een bedrag te betalen terwijl je weet dat je voor datzelfde bedrag veek meer kan krijgen.
De upgrades zijn voltooid en de prijs gaat naar beneden. Dat is toch precies wat je verwacht als je voorheen meer betaalde ivm upgrades. Het is niet snel goed he :+
Uiteraard is dit een stunt. Grotere getallen = beter. Dat werkt altijd. Of het nu pk's zijn, megapixels, gigahertzen of bits per seconde. Alle andere parameters waarmee je je kunt onderscheiden als leverancier zijn veel te complex om uit te leggen aan de doorsnee klant.
Oh 10 gbit netwerken switch/netwerk zijn er anders volop te krijgen, misschien niet in de standaard PC winkel maar in het bedrijfsleven is het doodnormaal.
Doodnormaal zou ik het nog niet willen noemen hoor.
Het issue is niet zozeer dat je geen 10Gbit kan krijgen, maar naast dat het vrij prijzig is, trekt het veel stroom, wat gekoeld moet worden, wat ook weer veel herrie produceert (juist omdat de meeste van die zooi geënt is op server ruimtes). Dat maakt het verre van ideaal voor thuis (unmodded), nu kan je zelf wel wat 'tweaken' maar in de meeste gevallen vervalt dan de garantie, niet iets dat je wil met peperdure hardware...

En zelfs als ik het geld ervoor wil neerleggen, de mods wil maken om het wat stiller te maken, produceert het niet opeens minder warmte. Iets wat ik gezien de zomers van de laatste paar jaar gewoon niet in huis wil hebben. Nu kan je natuurlijk wel wat gaan doen met een airco, maar dat is nog meer herrie en nog meer stroom. Dat is me het verschil tussen 1Gbit en 10Gbit gewoon niet waard, zeker gezien dat ik ook nog wel wat kan doen met meerdere 1Gbit verbindingen als ik het echt wil (Link Aggregation)...
Zat passief gekoelde 10 Gbps switches die je kan kopen ondertussen!

Kijk maar eens rond bij MikroTik en Ubiquiti ;)
Vreemd onze 10 gbit switches op het werk zijn gewoon stil en ook niet in een ruimte met airco, in algemeen valt dat wel mee.
Aanbod aan 2,5/5Gbit switches begint er wel langzaam aan te komen. Heb zelf al een poosje een 10Gbit netwerk in huis draaien en zou hier (op de router na…) wel klaar voor zijn :).
Voor een 400 euro ben je een heel eind momenteel qua switch (8 poort t-base), goedkoop is het niet maar zeker niet meer onhaalbaar. 10Gbit netwerkkaarten kun je voor een 100 euro krijgen.
Waarom zou je in 2,5/5gb investeren als 10gb al een standaard is en de prijzen daarvan aan het zakken zijn. voor mij klinkt 2,5/5gb als een tussenvorm die niet lang gaat standhouden al;s 10gb prijzen echt gaan dalen.
Eenvoudiger in bestaande situaties. Ben zelf ook voor 10Gbit gegaan maar had voordeel van nieuwbouw. In de praktijk zou ik zat hebben aan 5Gbit aangezien nas niet veel sneller is.
Heb 1 gb maar kabels zijn wel geschikt al voor 10gb.
Dat betekend echter opbouwkastjes vervangen en nog wat andere zaken. Tegen de tijd dat het echt goedkoper geworden is kan dat een optie zijn,
De 10 Gbps lol begint al bij € 140 ongeveer en NIC's heb je op eBay vanaf € 25 dus je kan voor die € 400 een heel 10 Gbps netwerk bouwen! :D
Wel SFP+ based waardoor je al snel aan een tranciever kom. Mijn ervaring daarmee zijn wat minder (bij relatief lange netwerkkabels moet ik wel zeggen)

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 5 augustus 2021 18:09]

SFP+ is dan ook voor koperen DAC kabels en glasvezel bedoeld hé! ;)

Jij had issues met SFP+ naar RJ45 converters geloof ik ??

[Reactie gewijzigd door nero355 op 5 augustus 2021 18:17]

Inderdaad, vooral door vrij grote lengte (30 meter) en CAT6 kabel, enige die ik niet zelf aangelegd heb in woning. Aangezien er een hoop vervuiling in de buis zat deze laten doen door de installateur en geen zin dit aan te passen. Daarom geswitched naar een koper 10Gbit switch (die vrij prijzig zijn).
Het probleem is dat wanneer je een 2.5Gbps GPON opdeelt over de maximale 64 huishoudens je maar ~40Mbps per huishouden kunt garanderen. Dat gaat heel lang goed, maar het gemiddelde gebruik stijgt daar op enig moment toch bovenuit.

Voordat dat gebeurt wil je upgraden. In dit geval naar XGS-PON met een gedeelde bandbreedte van 10Gbps. Je capaciteit is nu verviervoudigt maar het gebruik natuurlijk nog niet. Het grootste deel van de tijd heb je dus zomaar ~8Gbps overcapaciteit.

Het is zonde om die overcapaciteit niet ten gelde te maken. En ja, een 8Gbps verbinding aanbieden vind de marketing afdeling dan interessanter dan 2.5Gbps, maar waarom niet? Het is voor de gemiddelde gebruiker allebei veel te snel.
Jij geeft een scenario van een overboeking van 1:40
uiteindelijk komt er altijd een punt in het netwerk waar je capaciteit met anderen gaat delen.
Ik ben het wel redelijk met je eens, maar toch zou ik het graag willen hebben. Ik heb hier thuis ubiquiti apparatuur, en hun 10Gbps modellen zijn redelijk betaalbaar geworden.

Ik heb nu een 1Gbps verbinding, en trek die trouwens wel regelmatig vol. Met name usenet downloads of games via steam, uplay, of EA. Maar ook alleen echt in die situaties, voor de rest in het gezin, met 3 jongens en mijn vrouw (naast mij) trekken ze gezamelijk soms een 100Mbit. Bijvoorbeeld als er met de nvdia shield (geforce now) gespeeld wordt trekt 50Mbit op volledige kwaliteit, en als je daarbij de mobieltjes, netflix etc bij elkaar optelt. De 350Mbit verbinding die ik eerst had zat overigens regelmatig vol, dat ik mijn downloads moest stoppen om een zoom video call voor werk te doen. Daarnaast konden de jongens niet tegelijk gamen via geforce now als ik aan het downloaden ben. Met 1Gbps, ookal trek ik die wel eens vol, lijkt het geen probleem te zijn om dat alles tegelijk te doen. (vooralsnog)
wifi op 8gb kun je vergeten. Je hebt geluk als je naast je wifi accesspoint 1 gb kan halen. Muurtje er tussen en hup de snelheid zakt al in.
Wil je 8gb zul je gewoon je hele netwerk naar 10gb internet moeten upgraden. d.w.z met vast kabel. 10gb begint nu iets goedkoper te worden maar is nog niet echt goedkoop genoeg voor de massa consumenten markt.
8gb zal eerder iets zijn voor grote bedrijven of studentenhuis. 10 gb poort die het dan weer op 1gb onderverdeeld.
De prijzen gingen omhoog omdat het minder rendabel was. Gros van nederland had de infra structuur nog niet liggen. Het leggen van de kabels is duur, en het feestje er voor en er na is ook niet goedkoop.
Het is ook niet zo zeer de snelheid die duur is, maar de apparatuur die je er voor nodig hebt. Als jij glasvezel wil zonder dat het je wordt aangeboden kan het je als gebruiker al snel 1000 a 2000 euro kosten en dat zijn niet de volledige kosten.

Nu, jaren verder, zijn er veel meer kabels gelegd waar men lijnen van af kan snoepen voor andere plaatsen. Er ligt immers maar 1 hoofd lijn waar aftakkingen van gehaald worden. Dus, er gaat 1 10Gbit lijn die word gesplits in 10 1Gbit lijnen. De wijk centrales moesten hier ook op ingericht worden, Heb jij een consumenten 10GBIT switch al gezien, die zijn ook al snel 500 +/- euro. Nu moet je bedenken dat je een Enterprise switch nodig.. en dan heb je er niet 1 nodig maar meer. Natuurlijk, als dit er al niet is.

Nu is dat in de meeste wijkcentrale al aanwezig en hoeven die kosten niet meer gemaakt te worden en kan het goedkoper. Nu vragen meer mensen naar 1gbit door dat men meer thuis werkt en mag het internet wel wat sneller. Meer vraag = Meer aansluitingen = Goedkoper. Heb je de prijzen al eens gezien op T-Mobile of KPN? 50mbps glasvezel is 30 euro. 100mbit glasvezel is 35 1000mbit glasvezel is 40 euro. Het zit 'm dus in de techniek en niet in de snelheid. je kan inprencipe 10GBIT ook over een kopere kabel halen mits deze kort genoeg is, Patchkabels bijvoorbeeld vaa 0,5m tot 1m lang en kan 10gbit dragen. (Mogelijk wel langer maar nooit zien gebeuren)

Je kan wle zeggen dat mensen 8GBIT niet nodig hebben maar ik kan je vertellen dat die mensen er echt wel tussen zitten. Ik ken een aantal mensen die thuis servers hebben draaien om e.e.a. te hosten ;)
Wellicht nog een beetje te vroeg ingezet daar consumenten hardware hier nog helemaal niet echt klaar voor is. Leuk dat je de 8Gbit als lijntje hebt, maar de modem is er nog niet en het eindpunt (wifi en netwerkkaarten) zijn er ook amper tot niet.
Dat "modem" hoeft maar een SFP+ aansluiting te zijn dus dat stelt niks voor!

De rest regelen we wel zelf :
- 10 Gbps NIC's kosten geen drol meer...
- 10 Gbps Switches zijn goedkoper dan ooit tevoren en ook nog eens erg goed beschikbaar!
- Bekabeling is ook geen issue meer : Fiber/DAC/UTP werken allemaal prima!

Wat betreft WiFi... tja... het blijft een soort noodzakelijk kwaad en vaak ben je tot 2x2 Clients gelimiteerd dus dan moet je maar z.s.m. alles naar 802.11ax upgraden en dan maar hopen dat je net de 1 Gbps aantikt op voorwaarde dat je genoeg accesspoints door het huis heen hebt staan ;)

Kortom : Niet zeiken en laat die verbinding maar gewoon komen! >:) 8) :Y) :*)
Mooi. Dit is denk ik goed voor de concurrentie. Ben benieuwd wat de andere “reuzen” van Nederland gaan doen.
Er was vandaag een probleem bij mijn buren: de Ziggo-kabel is ondergronds kapot. Zij hebben dus geen internet. Ziggo is langsgekomen en heeft in mijn huis een aftakking gemaakt, zodat mijn buren (als tijdelijke oplossing) weer kabel/internet hebben.

Ik was in gesprek met de mannen en één vertelde er mij dat ze over een of twee maanden een test gaan doen in de regio Driebergen (volgens mij ook Zeist), met hogere uploadsnelheden: daar is de analoge radio van de kabel gehaald. Hij had het zelf over 'tot 700 Mbit', maar dat neem ik met een korrel zout.

Over de downloadsnelheid zei hij niets :)
Niets, of toch niets significant, en zeker niets met internet snelheden, want daarvoor moet je investeren en dat doen Ziggo en KPN liever nooit. Delta is maar in enkele gebieden actief, ik kan er niet naar overstappen, dus de duopolisten gaan geen vinger uitsteken om dit aanbod te proberen matchen. Ze houden ook nationaal dezelfde prijzen aan, dus ook wie in het gebied woont waar Delta actief is moeten geen significante voordelen van Ziggo of KPN verwachten.

Het enige dat zal gebeuren is dat Ziggo nu even een legertje onderbetaalde callcenter medewerkers de opdracht geeft iedereen in Delta gebied te bellen, en ze een flutaanbod te doen, bvb 6 maanden een extra tv pakket, als ze NU-NU-NU voor twee jaar verlengen. Dat is namelijk het enige dat Ziggo en KPN doen in de gebieden waar echt concurrentie is: zo veel mogelijk mensen zo lang mogelijk vastketenen aan een slecht contract net voordat de concurrent zijn enorm superieure dienst uitrolt.

[Reactie gewijzigd door kiang op 5 augustus 2021 09:04]

Delta doet niet anders, zelfs in gebieden waar ze op dit moment niet leveren. In het kort een relaas over Delta wat ik hier kortgeleden ook geplaatst heb: Delta doet aan vraagbundeling, haalt percentage niet, verlengt bundeling paar keer, en komt vervolgens niet met uitsluitsel of ze gaan graven of niet. Ondertussen kondigt KPN aan te gaan graven, en Delta blijft "zich beraden" over wat ze in de gemeente doen - met als gevolg dat iedereen die aan de vraagbundeling heeft meegedaan (en dus een contract voor afname indien het komt) het risico loopt dat, wanneer Delta alsnog gaat graven en ze met KPN in zee willen gaan, men met 2 contracten zit.

Bovendien is het netwerk van Delta nog veel geslotener als dat van KPN: in principe bieden ze maar enkele aanbieders aan: CAIWAY en Delta - juist, beiden van Delta. Daarnaast nog een paar kleine aanbieders die een minder aanbod mogen leveren tegen dezelfde prijs of hoger.

Wat betreft reageren op klachten/vragen zijn ze bij Delta nog erger als dat Ziggo is (en dat is al drama; maar na 5x vragen krijg je tenminste antwoord, iets wat bij Delta zelfs dan niet het geval is).
Ik wil even inhaken op het stukje waarin je aangeeft dat delta een gesloten netwerk is en dat je alleen kan kiezen voor delta en caiway. Dat klopt namelijk niet.

Er zijn veel aanbieders die over het delta netwerk leveren waaronder trined, cbizz, fiber, helden van nu en nog erg veel lokale aanbieders. Wij zijn bijvoorbeeld met ons bedrijf White label internetprovider over het delta netwerk maar we kiezen er voor om alleen lokaal te leveren. Net als een hoop andere bedrijven die het zelfde doen.
Wij zitten op het Delta netwerk. En het is behoorlijk gesloten voor mij als consument hoor. Ik heb even gekeken naar de aanbieders die je noemt. Ten eerste is Cbizz ook van Delta net zoals Caiway. De andere aanbieders die je noemt: Trined, Fiber en HeldenVanNu leveren allemaal niet op mijn adres. Dus zit ik gewoon vast aan Delta.

Het klinkt misschien leuk standaard 1gbit/s maar de prijzen bij Delta zijn niet mals. 69 euro p/m voor enkel internet en met tv 80 euro p/m.

Wij hebben in onze nieuwbouw woning geen DSL lijn en ook geen COAX, ik kan mij goed voorstellen dat dit voor sommige consumenten echt pittige bedragen zijn elke maand.
hoe kom jij aan 69 euro,

Staat toch in het artikel 45 euro per maand voor 1 GB , Wie heeft er nu tv nodig betalen voor BNer prut alle goede content kijk je via internet. Wij hebben al jaren geen TV meer in de woonkamer.

MaarDelta is wel duur voor laten graven vragen ze hier 1900 euro aansluit kosten terwel ze al met de mini door de straat aan het graven zijn.
Dat zijn de huidige prijzen voor 1gbit/s maar je hebt gelijk het wordt dus 45 euro, en dat is zeer welkom. Maar het blijft natuurlijk een hoop geld voor de normale consument die weinig baad heeft aan 1gbit/s voor Facebook/Whatsapp/Netflix. Dan wordt het wel een beetje door je strot geduwd en heb je geen keuze. Wij maken overigens wel gebruik van die volle 1gbit/s en zijn heel blij met deze prijsverlaging.
Ik heb de prijzen niet op een briefje voor me liggen maar ik ben er dit voorjaar nog uitgebreid in gedoken en Delta is wel degelijk goedkoper dan UPC.

Zeker als je alleen internet wil. Dat kon tot voor kort niet eens bij UPC. Ja, het kon voor letterlijk € 1 minder…

Sinds kort kan het blijkbaar wel, onder druk van de concurrentie, nu Dekts en anderen ‘oprukken’. Nee, het gaat niet snel maar zelfs @kiang heeft daar dus nu al voordeel van, want meer keuze qua goedkoper, tv-loos abonnement.
Coax ofwel Ziggo doet daar weinig onder hoor met deze bedragen, dit soort snelheden 1 gbit staan gewoon hoge bedragen tegenover en ook niet voor de "normale" consument maar voor de doorgewinterde thuiswerker of iemand wat als hobby veel met films en backups op de cloud etc doet.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 5 augustus 2021 08:58]

Of COD spelers... Man man een update van 30 GB is niet uitzonderlijk
Gewoon elke gamer met die 100+ GB games van tegenwoordig... :o :/
Hier bij ons heb je anders dus er veel keus op het delta netwerk, het licht dus aan het deelgebied waarin je zit.

Afijn, jij moet dus wel blij zijn met deze prijsverlagingen.
Ik betaal hier 57 euro/maand voor 500/500 (KPN Glas, geen tv oid)zou graag met u ruilen. Maar neemt niet weg dat dit alles beter is dan ziggo. Mijn ouders hebben gekozen voor ziggo vanwege tv dingen (f1, voetbal, zoiets) maar ze hebben constant problemen met de verbinding dat heb ik KPN werkelijk nooit. Ik zou zelf graag overstappen maar helaas niet mogelijk voor deze snelheden op mijn vestigingsplek.
Tja, ik heb al jaren nooit problemen met Ziggo terwijl ik op het koper van KPN vroeger juist veel problemen had. Glas zijn ze nu pas aan het leggen dus kan ik nog niks over zeggen.
Oftewel, je kunt van een paar ervaringen niet zeggen dat een hele provider problematisch is of juist niet.
Hij heeft wel een punt hoor :

- Onderhoud Caiway = Lijn plat.
- Onderhoud Ziggo = Lijn plat.
- 20 Jaar KPN xDSL en ongetwijfeld onderhoud meegemaakt in die tijd : Lijn ALTIJD UP! :)
In de regio Westland is er geen enkel alternatief voor Caiway op hun glasvezelnetwerk. In bepaalde regio's is Delta dus wel gesloten.
Het staat KPN en UPC en anderen uiteraard vrij om daar een eigen netwerk aan te leggen, net zoals Delta andersom in UPC-gebied glasvezel aanlegt.
We waren aan het discussiëren over de vraag of Delta een open netwerk heeft. Dat je een netwerk ernaast kan leggen is totaal niet relevant voor het beantwoorden van die vraag.
Goed, je zult best gelijk hebben, ik kan even enkel over 4 verschillende plaatsen oordelen waar ik mensen ken of zelf woon en waar Delta "aangeboden" wordt. Allemaal andere gemeenten.

In geen enkele zijn er meer aanbieders dan 4, waarvan 2 dus in elk geval al Delta. Helden van Nu biedt hier ook aan, maar is voor een consument geen optie (want zakelijk). De laatste is online.nl - flink duurder en flink minder bandbreedte.

Effectief voor een gemiddelde consument dus keuze uit 2: Delta of Delta. Ik heb zelf enkele bedrijven die op andere plaatsen wel op Delta leveren gevraagd waarom ze niet hier leveren. Reden: te hoge kosten voor het aantal aansluitingen wat we kunnen voorzien i.v.m. de concurrentie met Delta zelf.
Caiway is een handelsnaam van DELTA Fiber Nederland B.V. staat onder de maandelijkse factuur. Mijn ervaring bij klachten of vragen kan je het beste via facebook of twitter stellen en ze antwoorden altijd. Zelf heb ik sinds februari 2014 glasvezel bij caiway met de geleverde genexis titanium modem die standaard in bridge mode staat en daarachter staat een asus-ac68u waar ik het wan ip op ontvang en ben ik als klant volledig zelf in controle over mijn internet verbinding. Sinds 2014 zijn er hooguit paar kleine issues geweest zoals ddos attacks op dns servers van caiway en was een aannemer zo snugger om stroomkabel te raken van wijk centrale wat beide geen schuld heeft voor caiway. Dns hebben ze opgelost door random dns servers toe tewijzen. Wel lees ik op got forum dat klanten die geen genexis titanium modem hebben maar genexis platinum modem geen mogelijkheid hebben deze naar bridge te veranderen. Ja de platinum heeft een dmz mogelijkheid maar dat is wat je absoluut niet wil als klant dus ik vind dat je dan terecht mag klagen! Kijk ik snap de keuze van de caiway dat gros van de klanten zal klagen waarom ze bij titanium modem zelf een tweede kastje (router) moesten aanschaffen, maar ga dan niet voor een ander modem die geen bridge functionaliteit aanbied. Of bied een modemkeuze aan. Ik werk samen met mijn vriendin sinds covid vanuit huis en savonds game ik en wij ervaren caiway als een rocksolid internet verbinding.

[Reactie gewijzigd door lt_cmd_data op 5 augustus 2021 08:53]

Geheel mee eens, Wij zijn ook al tijden klant bij Caiway op glasvezel en de internet verbinding is zeer goed, snel en stabiel. Ook de prijzen zijn wat mij betreft acceptabel.

Dat 8 Gbit abo lijkt me nogal overbodig. Wie heeft er in huis de clients en infrastructuur staan die dit gaan voltrekken? Hele kantoren draaien op minder snelle internet verbindingen. Maar toch leuk voor de marketing.
Dat 8 Gbit abo lijkt me nogal overbodig. Wie heeft er in huis de clients en infrastructuur staan die dit gaan voltrekken? Hele kantoren draaien op minder snelle internet verbindingen. Maar toch leuk voor de marketing.
Voor Tante Truus misschien wel, maar voor Henk de echte Tweaker absoluut niet! B)
Toch zijn er in de praktijk zelfs denk ik weinig echte ‘Henk de Tweaker’s die daadwerkelijk 8Gbit ‘nodig’ hebben. Uiteraard zijn er op dit platform bovengemiddeld veel Henks die regelmatig/soms daadwerkelijk meer dan 1Gbit vol zullen trekken met hun thuis-apparatuur, of zijn er mensen die regelmatig ettelijke GBs aan videomateriaal moeten up- en downloaden in hun thuiswerksituatie, maar ik kan me niet voorstellen dat er op dit moment veel Henk’s zullen zijn die het echt ‘nodig’ hebben anders dan ‘omdat het kan’.

Dat gezegd hebbende zal het over de komende jaren heen waarschijnlijk zeker een plek krijgen met alles wat steeds meer richting de cloud gaat. Misschien dat consumenten er niet zo zeer gebruik voor hebben, maar voor bedrijven kan het zeker uitkomst bieden. Uiteraard puur afhankelijk van hoe het gebruikt wordt. (Als je echt ‘alles’ in de cloud hebt, heb je het juist weer niet nodig, aangezien je dan alles redelijkerwijs met wat terminal-sessies op afstand doet :), maar ook hier geldt natuurlijk weer ‘puur afhankelijk van waar je mee bezig bent’ )
Ik heb in totaal het afgelopen 3/4 jaar 12x vragen over de status van glasvezel hier in de gemeente gesteld; twitter, facebook, mail. Zelfs naar de regio coordinator. Aantal antwoorden: 1, en dat was als antwoord "de vraagbundeling loopt nog" terwijl de einddatum al 3 maanden verlopen was.

Even voor de duidelijkheid: ik denk dat er geen enkele provider "heilig" is - met elke zijn er goede en slechte ervaringen. Mijn ervaring met Delta is van een serieus dieptepunt, en dat zegt iemand die heel, heel, heel graag weg wil bij Ziggo vanwege 10 jaar ellende (kapotte kabels, kapotte apparatuur in het netwerk gedurende een half jaar, 9 verschillende modems, abonnementsvormen die opgeheven worden en waar geen vergelijkbaar alternatief voor is, klantenservice die je elke keer van het kastje naar de muur stuurt, etc etc).
Ik denk dat het wel erg uitmaakt dat jij vragen stelde over toekomstige diensten, ipv over problemen met je huidige dienstverlening zoals @lt_cmd_data. Het is vrij normaal dat bedrijven liever geen uitspraken doen over wat ze mogelijk gaan doen, omdat dit vaak onzeker is. Als ze hun verwachtingen uitspreken, dan interpreteren veel mensen dat als een belofte en worden ze boos als die verwachting niet uitkomt.
Klopt, daarom heb ik een media converter in plaats van het platinum modem. Ik hoop ook nog op ipv6.
En als Delta klant heb ik een caiway hostname...
Mijn ervaring bij klachten of vragen kan je het beste via facebook of twitter stellen en ze antwoorden altijd.
Is dat niet ronduit belachelijk :?
ze zouden gaan leggen in havelte en dorps kernen. digitale stad was ze helaas voor en ze willen niet 2 aansluitingen aanleggen jammer weer :C
Ook in mijn dorp hetzelfde. Eerst folderts in de brievenbus over glasvezel, verzamelen belangstellenden, verlengen van aanmeld termijn, nu is er een "andere partij" die ook in ons dorp glasvezel wil uitrollen en nu is Delta "in beraad".

Ziggo is de lachende derde.
Bij mij in de wijk zijn ze nu bezig met glasvezel van KPN NetwerkNL. Veel mensen die ik uit m’n buurt spreek laten het wel aanleggen in huis (kost niks, en mocht het ooit nodig blijken dan ligt het er maar vast), maar blijven gewoon bij Ziggo. Het doet wat het moet doen. Ze kennen het product en zijn er (dus) tevreden over.

Als iemand blij is met Ziggo, waarom zou je dan in vredesnaam naar wat anders gaan dat in de praktijk ‘ongeveer’ even duur is.

(( Ik ga persoonlijk wel direct over op glasvezel zodra het beschikbaar komt, maar een aanzienlijk deel van m’n buren dus niet ))

Ik snap Prima dat Delta nu in eens wel in je plaats gaat. Als er eenmaal een ander is, dan heb je al helemaal geen reden over te stappen naar Delta.
En dit baseer je op het verleden van welke grote wijzigingen in zowel snelheid als prijs?

De situatie is dat het netwerk landelijk standaard een enorme upgrade krijgt, terwijl tegelijkertijd de verhouding prijs/aanbod enorm gaan verschillen.

Dan kan je net doen alsof dat niet uit maakt voor concurrentie, maar wat laat je dan meetellen waardoor dat wel kan uitmaken? Alleen maar doen alsof er geen of te weinig motivatie in zit omdat er in het verleden nauwelijks gewijzigd is is niet zomaar redelijk.
ik kan er niet naar overstappen, dus de duopolisten gaan geen vinger uitsteken om dit aanbod te proberen matchen.
Ja hoor ... :+

https://www.funda.nl/koop/chaam/

Als je 500.000€ er voor over hebt ;)
De andere doen waarschijnlijk in April 50 Mbit/s verhoging en in Juli x euro verhoging.
Zou je denken na de afgelopen jaren. Toch komen er prijsverlagingen uiteindelijk:

https://nos.nl/artikel/23...ternet-kleinere-gemeenten

Zelf zit ik in KPN gebied, maar heb t-mobile. Zij kunnen alleen maar tot 100mbit leveren over het kpn netwerk. Is eigenlijk ook meer dan genoeg voor ons.
Helaas is T-mobile ook gedwongen om in KPN gebieden 100 Mbps te leven, aangezien KPN best flinke bedragen vraagt aan zijn concurrenten om hogere snelheden aan te mogen bieden in hun wholesale portfolio ;-(.
Onzin. T-Mobile is nergens toe gedwongen. T-Mobile wilde stunten met die €25 “voor maximale snelheid” aanbieding. Dat gaat wel op T-Mobile’s eigen netwerk maar niet in KPN gebieden, omdat KPN niet voor Sinterklaas gaat spelen onder kostprijs natuurlijk; wat T-Mobile zelf wel doet. T-Mobile deed dit zelfs al toen de ACM de tarieven voor KPN besliste; die waren marktconform…

Het is dus 100% een keuze van T-Mobile en haar marketing, nergens toe gedwongen door KPN dat gewoon nette tarieven hanteert voor wholesale.
De betreffende 'stunt' waar je aan refereert betreft alleen de internet module indien deze onderdeel is van een bundel en niet als losse internet only dienst. net als KPN met hun hussel portolie doet.
Verder heeft op dit moment de ACM wel werkelijk bedenkingen bij omtrent netwerktoegang van KPN wholesale en de voorwaarden die hier worden gesteld. er is hierover zelfs een recent artikel geweest: nieuws: ACM onderzoekt of toegang tot KPN- en Ziggo-netwerken gereguleerd moe... De ACM is zelfs aan het onderzoeken of wellicht toch regulatie nodig is om de markt gezond te houden.

of KPN op dit moment schone praktijken voert omtrent hun Wholesale moet nog blijken, maar de ACM ziet hier wel een potentieel risico.
De betreffende 'stunt' waar je aan refereert betreft alleen de internet module indien deze onderdeel is van een bundel en niet als losse internet only dienst. net als KPN met hun hussel portolie doet.
Dat klopt, maar wat maakt dat uit...? Het feit blijft onverminderd dat T-Mobile het om die reden doet. Jij beweert dat er sprake zou zijn geweest van dwang of oneerlijke opstelling, dat is pertinent onjuist; al helemaal omdat T-Mobile deze keuze al had gemaakt op het moment dat de ACM de tarieven nog bepaalde voor KPN en deze dus gereguleerd waren. (Intussen zijn ze dat niet meer, maar ze schelen vrij weinig eigenlijk.)

Het klopt dat de ACM nu opnieuw naar de situatie aan het kijken is, maar dat verandert niets aan het feit dat T-Mobile helemaal nergens toe is gedwongen geweest, maar gewoon 100% zelf bewust de keuze heeft gemaakt om maar tot 100MBit aan te bieden in Wholesale gebieden vanwege de marketingdoeleinden en strategie van de triple-/quad-play abonnementen.

Als T-Mobile wil kunnen ze prima gewoon 1Gbit aanbieden in KPN gebieden, net als bijvoorbeeld Freedom Internet doet. T-Mobile heeft er zelf voor gekozen dat niet te doen; en is daarbij simpelweg door niemand toe gedwongen. Dit is hun eigen strategie en keuze.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 9 augustus 2021 04:51]

Dat is zeker niet waar, ik kan hier (3608) via t-mobile 1 Gb aanvragen, deze komt via GPON van KPN.
Dat zit je in een heel uitzonderlijke situatie volgens mij. Zo ver ik weet kan alleen 1 Gbps op T-mobile als T-mobile zelf hun netwerkapparatuur in de wijkcentrale heeft staan. T-mobile medewerkers hebben zelf ook diversen malen aangeven op hun community forums door de hoge wholesale prijzen van KPN het bedrijf niet voor gekozen heeft om meer dan 100 Mbps aan te bieden omdat dit de verhoudingsmarge te veel beïnvloed.
Het zou mij niet uitmaken dat ik "slechts" 100/100 zou kunnen afnemen via T-Mobile glas. Ik wil gewoon graag de hogere upload en lagere ping van glas, zonder KPN te belonen voor het buiten spel zetten van concurrentie. En dan zijn de prijzen op dit moment iets hoger of vergelijkbaar met Ziggo, wat houdt die twee tegen om zodra DSL buiten werking wordt gesteld (en dat is toch de bedoeling las ik een tijd terug hier) de consument volledig uit te knijpen omdat ze toch nergens anders terecht kunnen?
Hoe zit dit precies dan? Want KPN heeft hier in (Apeldoorn) heel veel woningen voorzien van glasvezel, en wanneer ik bij T-Mobile ga kijken zeggen ze het volgende "Verwachte maximumsnelheid op jouw adres: 1000 Mbit/s down | 1000 Mbit/s up.".
Dat betekent dat T-Mobile hij eigen hardware in de wijk kast heeft. En ze alleen de last mile bij KPN afnemen zoals dat heet. Hierdoor kunnen ze 1G/1G aanbieden.
Ha, dat zal het dan verklaren. Scheelt weer, dan heb ik tenminste nog iets te kiezen. Ben toch van plan om volgend jaar te rondneuzen bij andere (zit nu bij Ziggo).
Ligt aan welke wijk je zit. Voorheen was alles AON. ( Zevenhuizen, Zuidbroek, Zuid, ‘Zonnedael’ ) Ugchelen, de Maten, West, Kerschoten en Centrum zijn/worden allemaal GPON en zit je vast aan KPN wholesales.
Nou niet alleen dat. Hier wordt glasvezel door KPN aangelegd in de wijk (na lang uitstellen want toch wel goed DSL). En daar gaan echt een aantal dingen niet goed en zijn die dubieus in mijn ogen:
  • Nou bieden ze daar gelijk bij een abonnement aan via KPN op een manier die vast wel volgens de regels is maar voor de normale consument het denk ik niet duidelijk is dat KPN hier twee rollen vervult en je niet per se bij KPN een internet abonnement hoeft af te sluiten
  • De aansluiting in huis zouden ze voor komen inventariseren net op een moment dat we er niet waren. Daarna al letterlijk tientallen keren contact via verschillende media, maar ze beloven terug te bellen en er gebeurt niets. Ik vraag me af als ik bij hun het abonnement af zou sluiten of het dan ineens niet zou lukken om iemand die aansluiting te laten inventariseren waar die zou moeten komen.
  • Ik kan al wel glasvezel internet via KPN bestellen online, maar b.v. T-mobile (maar ook andere aanbieders) zeggen dat ik geen glasvezel heb (klopt ook want dit is in aanleg).
  • Daarnaast tegelijk met het aanleg werd er meteen geflyerd in de wijk voor KPN internet bij de lokale AH en op straat (ook toen overigens gepoogd om die inventarisatie in mijn woning voor de aansluiting voor elkaar te krijgen, moest m'n gegevens op een kaartje invullen, en toen ik duidelijk zei maar luister ik wil geen klant worden bij KPN konden ze opeens toch niets voor me betekenen).
Zo heb ik toch het idee dat KPN zich best wel van wat kleine voordelen voorziet om zo al klanten weg te kapen door het onduidelijk en moeilijk voor ze te houden om een andere provider te kiezen.

[Reactie gewijzigd door dangerpaki op 5 augustus 2021 09:01]

Op het glas welke KPN legt hebben zij het alleenrecht, wil een andere provider ook glas aanbieden zullen ze de straat wederom open moeten gooien om hun eigen glas ernaast of erop te leggen.
Te zot voor woorden dat het geen opemgestelde infra is maar zo is net nu een,aal geregeld hier
Dit klopt niet. Elke provider die dat wil kan gewoon via KPN wholesale diensten afnemen en vervolgens zijn diensten op een adres met KPN glas leveren. Dat is gewoon opengesteld. Ook al hoeft KPN tegenwoordig geen open netwerk meer te hebben, wil nog niet zeggen dat ze dat direct doen. Dat een andere provider niet wil leveren heeft een andere oorzaak.

Wat nu waarschijnlijk het geval is dat er op dat nieuwe adres GPON is aangelegd, en sommige providers zoals Tmobile hebben de ordersystemen nog (steeds) niet ingericht om via KPN WBA te leveren. Daar zijn ze al een jaar mee bezig.

Online.nl, Freedom, Xs4all en Tweak kunnen al over KPN Gpon leveren.
T-Mobile kan gewoon orders voor zowel WBA als ODF aanmaken. Ik denk dat ze status IA in hun order systemen hebben uitgesloten of dat iemand dat handmatig moet doordrukken. Let wel als ze via WBA moeten leveren ze wel enkel de maximale KPN WBA snelheid kunnen leveren.

[Reactie gewijzigd door dfury op 5 augustus 2021 10:38]

De maximale WBA snelheid is 1Gbit :P Enkel op GPON via KPN kan/wil Tmobile nog niet leveren.

En als dat wel het geval is, dan maximaal 100Mb. Want hogere snelheden afnemen vinden ze te duur.

In gebieden zonder GPON maar wel glas van KPN aanwezig is kan Tmobile prima over WBA leveren. Maar daar plaatsen ze nu zelf eigen (GPON) apparatuur om goedkoper te kunnen leveren.
mja ze bieden hier ook zulke "fiber", maar vind dat echt nul meerwaarde hebben tov adsl 60/30. (Heb geen TV abo, dat helpt vermoedelijk.) En 500+ is gewoon te duur voor dat ik het eigenlijk nergens voor nodig heb.
* voor investeringen in het netwerk
Leuk om te zien dat het in Nederland zelfde liedje is. Alleen wordt er in België meeste gewoon geïnvesteerd in het netwerk, zonder winst in snelheid
Leuk om te zien dat het in Nederland zelfde liedje is. Alleen wordt er in België meeste gewoon geïnvesteerd in het netwerk, zonder winst in snelheid
Hier noemen ze dat dan pappen en nathouden :+
Ik heb laatst een snelheidsverhoging gekregen van 1000/500 naar 1000/1000 en een prijsverlaging van 16,85.
Wat de inflatiecorrectie betreft duurt het wel weer 6 jaar voordat ik weer op het oude bedrag zit.
De wonderen zijn de wereld dus nog niet uit.
Mijn KPN glasvezel is recent van 1000/500 naar 1000/1000 gegaan terwijl de prijs €7.50 per maand omlaag ging..
Die gaan gewoon hetzelfde doen. De reden is heel simpel: de netwerkapparatuur biedt steeds meer capaciteit voor hetzelfde geld en die capaciteit ga je leveren aan je klanten. Er is hier helemaal geen sprake van dat een provider iets unieks bedenkt, ze volgen gewoon wat de industrie levert.
Een "upgrade" naar 600 mbit, wat ik al had.
Geldt dit dan ook voor Caiway, gezien dat dacht ik 1 bedrijf is met Delta?
Antwoord via caiway facebook messenger:
Dit geldt alleen voor Delta klanten. Dit zal in 2022 beschikbaar worden in de core gebieden van Delta. Op dit moment geldt het dus niet voor Caiway. Wellicht dat dit in de nabije toekomst veranderd.
Oke helaas voor ons maar bedankt voor deze info!
Ja of eenvoudig overstappen naar Delta toe
Zou mooi zijn. Wij zitten momenteel nog aan een contract met Caiway vast. Hebben nu 250Mbit voor 43,95, maar voor een euro extra zou ik best 1Gbit willlen.
Dat wordt dus overstappen.
Lijkt me no brainer om nu onmiddellijk de aanvraag in te dienen :)
Ik weet niet of dat kan. Wij hebben nog geen jaar glasvezel liggen hier. Volgens mij zitten we minimaal een jaar aan dat contract vast.
Als je een beetje onderhandelt krijg je het 2e jaar ook gewoon korting. Helaas zit ik daardoor nu nog een paar maanden vast aan dit contract. Of tot de voorwaarden aangepast worden.

Maar KPN gaat hier in Gouda ook aan de slag met glasvezel dus binnenkort ook Netrebel en/of Tweak met 1 Gbit. Keuzes keuzes keuzes
IMHO kan je die keuze tot twee ISP's verkleinen : KPN en Tweak :)
Maandprijzen zonder welkomst kortingen of aansluitkosten.

35e voor 1G bij Tweak (efiber)

40e voor 1G bij Tmobile

45e voor 1G bij Delta

57,5 voor 1G bij KPN

65,50 voor 1G bij Ziggo

Heerlijk dat de markt weer eens over concurrentie na moet gaan denken. De klant krijgt weer keuzevrijheid vanaf 2025, meerdere aanbieders van snel internet op een adres.

[Reactie gewijzigd door stormfly op 5 augustus 2021 09:55]

Wat een scheve vergelijking. Wat kost T-mobile zonder mobiel gecombineerd en incl. de eenmalige aansluitkosten?
Aansluit kosten en welkomst kortingen neem ik niet mee. Zal die prijs van Tmobile “los” nog even opzoeken.

Wat ik hoopte dat je zou zien in de post; dat de markt weer gaat bewegen.
Ik begrijp je insteek wel, alleen ik zie die beweging veel minder. Ik heb bij mij de keuze tussen glasvezel van KPN en Ziggo en dat al een hele tijd, dan merk ik dat de prijs verschillen over het algemeen veel minder groot zijn als je zou verwachten. Ja, met bepaalde combideals met mobile abbos valt er nog wel wat te halen, maar dat wil niet iedereen. En zo lang deze nieuwe aanbieders niet overal gaan aanbieden zie ik maar beperkte beweging. Desondanks een beetje beweging is beter dan stilstand.
T-mobile is €40 per maand voor 1 gigabit.
Ik heb ook met verbazing de afgelopen jaren zitten kijken hoe dat Ziggo abonnement bij mijn pa steeds omhoog ging, terwijl je er niets extra's voor terug kreeg. Blijkbaar is het nu wel klaar met die coax.
En bij ziggo is die 1gbit maar 1 kant op, de andere kant op heb je een 20ste daarvan, namelijk 50mbit. Volkomen ander (inferieur) product dus.
Leuk dat je goedkope providers erbij noemt met een dekkingsgebied van een eilandje daar hebben wij niks aan dus, terwijl KPN zo goed als heel Nederland dekt en Ziggo de andere helft.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 5 augustus 2021 09:18]

Je kijkt naar vandaag. Je moet naar 2025 kijken.
En waarom zou dat anders zijn gezien de afgelopen 10 jaar ook weinig tot niets is veranderd ?
Ik denk dat je eerder naar 2030-2035 moet gaan kijken dan.
Als je jezelf niet inleest dan blijf je inderdaad in dat beeld hangen👍
tweak, delta en tmobile hebben verre van een landelijk dekkend netwerk, ook kpn levert verre van overal die snelheden..

ziggo hoeft zich echt geen zorgen te maken nog over zijn monopolie positie
Heb je de artikelen en glas topics gevolgd? KPN is heel sterk in het optekenen van Gemeentes. Daar mogen zij in de toekomst gaan leveren. Ze hebben hier zelfs de e-fiber campagne in de hoek gedrukt en zelf een handreiking bij de gemeente gehaald. En zijn nu ook echt volop aan het uitrollen.

Je zou je eens in kunnen lezen in de aantallen glasaansluitingen welke alle grote aanbieder als doel hebben gesteld naar de toekomst. Dat gaat over miljoenen stuks. Al die klanten krijgen vanaf nu tot +/-2025 de mogelijkheid om ook snel internet zonder Ziggo af te nemen.

Niemand hoeft van mij weg bij Ziggo maar meer keuze mogelijkheden zorgt ervoor dat Ziggo haar hoogste prijs in de markt voor 1Gbps bij zal moeten gaan stellen.

Als je dit op marktwerking/concurrentie plot dan is het fantastisch nieuws dat Delta op deze manier de markt wakker schud. Geplot op de tijdslijn nu-2025.
8gbps Internet op een gbps LAN (waarschijnlijk) :p
Het is beide bit per seconde. Wanneer je een 10gb lan netwerk hebt dan is het bruikbaar, maar voor veruit de meeste mensen overkill en totaal niet praktisch. Ben benieuwd hoeveel overboeking en latency hier op zit.
Pure marketing als je het mij vraagt.
Beetje overkill, maar je moet ergens beginnen. De apparatuur begint er trouwens wel te komen; een UDM-Pro zou een prima 10g router zijn en hun 10g aggregatie switch is ook best betaalbaar. Maar wat moet je er precies mee? Voor die enkele download van een paar honderd GB? Voor het kleinbedrijf zou het wel ideaal kunnen zijn maar die nemen geen consumentenabbo lijkt mij. Alleen gebruikers die een server hosten of iets dergelijks zouden hier echt voordeel van kunnen hebben. Of een wat groter studentencomplex of zo. Voor een normaal huishouden met <10 personen moet je met 1gbit ook prima toekunnen denk ik.
Alleen jammer dat een UDM-Pro maar tot 3,5gbit/s aan internet maximaal kan verwerken. Zet je een paar filters aan dan zakt de snelheid al tot minder dan 1gbit/s.

De UDM-Pro is dus totaal niet geschikt hiervoor.

Ik gok dat je op het moment naar enterprise (bedrijfs) oplossingen moet kijken wat behoorlijk wat prijziger is. Dan kom je uit bij merken zoals Cisco.
De UDM pro kan 3.5gbit/s aan met IDS/IPS actief, maar alleen met firewall 8gbit/s.
Meeste consumenten routers leveren alleen base firewall.

Een 8gbps+ met IPS actief… Cisco ASA’s halen dat niet (max iets van 4gbit op een 5555x), fortinet kom je dan op een FG-600E, die 5k plus kost of duurder (checkpoint kom je 20k uit, Juniper nog veel meer)
Precies. Ging in dit geval even uit van gebruik zonder IPS. Als je dat zou willen kom je inderdaad tekort, maar dat mag je ook niet verwachten voor 400 euro. Ik vermoed dat @DutchKel tegen het PPPoE probleem aanloopt; anders kan ik niet verklaren dat hij de gigabit niet haalt. Dat lukt hier makkelijk met DPI/IPS aan zonder te bottlenecken op de UDM. Met DHCP op de WAN dus.
Ik loop inderdaad ook tegen de limitaties van PPPoE aan. Dat was ik nog vergeten erbij te vermelden. Maar ik las alleen vanuit de specs dat die tot 3,5gbit/s kon routeren met IDS/IPS. Verder staat er niks vermeld met welke snelheid hij zonder dat kan routeren.
Het is de rekenkracht en doorvoersnelheid van de NICs die ertoe doet. Dus als je router het niet aan kan kan je altijd nog een kleine PC met iets als Sophos UTM/XG of PFSense of OpenSense inzetten. Alle 4 die produkten zijn gratis. Die van Sophos tot 50 interne IP adressen.

Daarnaast moet je denk ik geen Ubiqiti spul meer inzetten. Zo goed is het niet meer.
Die van Sophos tot 50 interne IP adressen.
Dat is niet eens een volledige /24 -O-

IMHO veel te weinig voor een beetje Tweaker :)
Nou, hoeveel heb jij er? Ik heb er nu 29 in gebruik :)
UniFi Controller zegt 40 Configured Clients :)

Maar...

Die kent ze niet allemaal! There is more! :*)
Met drie pubers die echt wel behoorlijk gamen/streamen e.d. blijkt dat ik in de praktijk een kwart van mijn 100 Mbps-lijntje verstook. Eentje heeft denk ik afgelopen jaar twee keer de boel dichtgetrokken (en wordt nu dus afgeknepen op 50 :) ). Alhoewel ik snap dat '640kb ought enough...' een visie-loze uitspraak was begin ik me hier wel af te vragen...
En die trekken de boel nooit vol als ze een nieuw spel downloaden? Of een patch van 60GB?

Lijkt me meer een gevolg van een papa die de boel stevig dicht getimmerd heeft juist omdat hij 100 mbit genoeg vind.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 5 augustus 2021 10:27]

Nee hoor, als aan mijn statistieken zou zien dat er vaak overheen gegaan wordt zou ik best een hoger abonnement af willen sluiten, maar kom echt weken tegen dat we niet boven de 50 mbps hebben gezeten. En voor die twee keer per jaar zit er dus een remmetje op zodat de rest van het gezin er geen last van heeft.
Dus conclusie kan zijn dat door papa's remmetje we netjes binnen de lijntjes kleuren 😁
Met drie pubers die echt wel behoorlijk gamen/streamen e.d. blijkt dat ik in de praktijk een kwart van mijn 100 Mbps-lijntje verstook. Eentje heeft denk ik afgelopen jaar twee keer de boel dichtgetrokken (en wordt nu dus afgeknepen op 50 :) ). Alhoewel ik snap dat '640kb ought enough...' een visie-loze uitspraak was begin ik me hier wel af te vragen...
Ondanks dat ik ook wel van het "omdat het kan" en "meer is altijd beter" twijfel ik wel aan de 8 / 10Gb verbindingen voor thuisgebruik.
Misschien over 5 jaar, als we allemaal overgestapt zijn op terminalsessies met cloudverbindingen naar MS, Amazon of Ubuntu-plus ?

Wel ben ik hier intern langzaam mijn netwerk en kabels aan het vervangen naar hogere standaarden, het is dat ik er (nog) geen tools voor heb, anders zou ik elke Cat6 kabel één op één omruilen voor een glasfiber ;)
* zie - omdat het kan *
Maar ik wil toch dit jaar, zo niet volgend jaar alles op 10Gb en ipv6 hebben
Misschien over 5 jaar, als we allemaal overgestapt zijn op terminalsessies met cloudverbindingen naar MS, Amazon of Ubuntu-plus ?
En daar heb je juist niet hele zware lijnen voor nodig. Die terminal-sessies zijn juist heel efficient met het versturen/ontvangen van alleen wijzigingen. Als je echt alles in de cloud doet heb vooral wat aan een lage latency van en minder aan hoge snelheden.
leuk, heb je een udm pro, 10gb aggregatie switch, maar werken je clients nog op 1gb.
kan je die ook nog gaan upgraden.
Daarnaast heb ik momenteel de wifi 6 lite, die als ik mij niet vergis 1750mb/s kan, maar heeft maar een 1gb netwerkpoort 8)7 ...

Er moet dus nog een hoop veranderen en flinke investering om effectief gebruik te kunnen maken van 8gb/s.

Zit nu net in een verhuizing en ben wel voorzichtig aan het voorbereiden op 10gb, maar verder dan cat6 kabels en een unify pro switch (met wel 2x10gb spf) kom ik nog niet. Op dit moment heb ik ook nog geen clients met 10gb aansluitingen.
Mijn nas upgraden naar een 10gb versie en een 10gb nic in mijn belangrijkste server staat wel op de (lange termijn) planning.
Die 1750mbps is half duplex en theoretisch. 1gbit voldoet meer dan prima.
Ligt er wel aan wat je doet. Tussen mijn pc en de server knal ik echt terabytes aan data heen een weer, dan is 10gbit echt fijn. Voor de rest voldoet 1gbit inderdaad meer als voldoende.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 5 augustus 2021 10:26]

Ik bedoelde dat zo’n accesspoint aan 1gbit full duplex genoeg heeft. Dat kan ie toch niet voltrekken.
Bedraad is 10gbit uiteraard voor bepaalde toepassingen zeker een voordeel. Maar voor het aansluiten van een AP is het dat voorlopig nog niet.
De U6-Lite verbindt bij mij met PHY speed van 1202 Mbps (5 GHz, 80 MHz kanaal). Praktisch haal ik er ruim 600 Mbps over mits ik in dezelfde ruimte zit.
Maar wat moet je er precies mee?
Hebben, omdat je een echte Tweaker bent : Mag dat :?
Is het dan niet juist een Tweaker omdat je met weinig heel veel kan?
Dus in plaats van steeds zwaardere hardware te kopen, je software te optimaliseren?

Flauwe vergelijking:
‘Vroeger’ had je met een Commodore 64, 64kb geheugen. Dit was inclusief het besturingssysteem dat actief draaide. Iedere byte geheugen die teveel werd gebruikt was er één te veel, dus je was echt aan het tweaken. Tegenwoordig hebben we Java applicaties…. Vroeger ging je ‘overclocken’ door met een koolpodloodje over de banen op je moederbord te krassen en zo de weerstand verlaagde van de lijntjes op je printplaat (en als je verkeerd krastje sloot je de boel kort en blies je alles op :( ). Tegenwoordig is het een instelling in je moederbord.
Vroeger ging je met ‘case-modding’ aan de slag met plexiglas, triplex, purschuim en figuurzaagjes. Tegenwoordig koop je LED-spul en een af-fabriek zijpaneel.

Het echte Tweaken gebeurd echt heel weinig. Wat veel van ons tegenwoordig ‘Tweaken’ noemen is veelal kopieren wat anderen hebben bedacht, in een tooltje gestopt en op internet hebben gepubliceerd.
Ik vind de nostalgie die je erbij haalt geweldig net als de houding van "minder is meer" en zo, maar in dit geval telt het wat mij betreft niet mee, sorry! :)
Pure marketing als je het mij vraagt.
Je moet iets om de aandacht naar je toe te trekken en daarnaast profiteren we er allemaal als consumenten van, want meer concurrentie en meer snelheid in de toekomst : Prima toch :?
Idd, om dan vervolgens via wifi met hoogstens paar 100mbit bij de eindgebruiker te komen :P

Om vervolgens naar de 8gbit te upgraden want iedereen wil tegelijk Netflixen :+
Jij hebt zeker zelfs je PC via WiFi aangesloten staan :?

DE HORROR!!! :P :+
Nog steeds flink duurder dan 1gbit/s bij T-mobile icm een (of meer) mobiel abonnement. Ik betaal nu 25€/mnd, dus blijf lekker waar ik zit. :)
je betaalt 50 euro per maand, daar krijg je dan ook wel.onbeperkt internet op je mobiel er voor bij.

Maar je kan niet voor 25 euro 1 dienst nemen bij tmobile.
Dit. Leuke aanbieding, maar niet als je je mobiel minder gebruikt. Dan ga je gewoon flink meer betalen voor je mobiele abonnement.
Helaas biedt T-Mobile in mijn wijk nog steeds enkel 100 Mbit/s download en upload voor 30,- :'(.
Dan zit je of op oude infra, of in KPN (WBA) gebied waar Tmo geen eigen apparatuur in de kast wil doen. Helaas een veelvoorkomend issue. Tmo wil KPN niet betalen voor de Gbit connecties dus worden die niet aangeboden.
Klopt, hier in mijn wijk ook. Terwijl andere wijken in mijn stads-dorpje (we zijn officieel een dorp, maar het is daar inmiddels te groot voor aan het worden) wel gewoon TM-apparatuur in de wijkkast hebben zitten. :(

Bij een goede vriend in bestaande bouw (jaren 90) hebben ze gbit-netwerk van T-Mobile.
In mijn nieuwbouwwijk helaas niet..! Kan maximaal 100mbit krijgen, want via KPN...

Is er ergens zichtbaar/vindbaar waar T-Mobile plannen heeft om de wijkkast in te gaan? Ben benieuwd of ze uiteindelijk mijn hele dorp willen gaan aanpakken. De monteur zei dat het wel eens snel kon gebeuren. Maar ik vraag het mij dus af...
Wij wonen in bestaande bouw (eind jaren 70) en hier was eerst ook alleen KPN (hebben nu 200/200 met TV voor €61,- p.m.) maar sinds kort ook Tmo mogelijk van 1Gbit wat incl. onze mobiele abonnementen een tientje in de maand zou schelen en dan wel met volle gigabit.

Het is dus de vraag of er plannen zijn vanuit Tmo. Zo ja, dan is het even wachten, zeker bij nieuwe aanleg duurt het even, zo nee, dan is het pech.

Bij mijn ouders geldt in beide gevallen (Achterhoek, stad en dorp), dat er wel Tmo is maar bij mijn vader tot 100Mbit (WBA) en bij mijn moeder tot 200Mbit omdat het een oud reggefiber netwerk is die ze nog niet hebben geüpgradet.
Bedankt voor je reactie.
Grappige is dat het oude gedeelte van het dorp ook 12 jaar geleden is aangelegd door reggefiber en die dus wel TM in de kast hebben zitten. En in de nieuwe wijk hebben ze dit (nog) niet gedaan. Vreemde beslissing.

Hopelijk hebben veel mensen in mijn wijk een abbo bij TM en gaat het interessant worden om ook de wijkkast in te gaan. Als ik de enige ben dan zullen ze het niet zo snel doen denk ik... :9
Waar kan ik tekenen? Wil gerust dubbele betalen.voor 100/100
En Ziggo maar roepen dat hun upload snelheid gigasnel is 🤣
Hopelijk voelt Ziggo nu ook wat druk om bepaalde upgrades naar voren te schuiven idd. Nu de glas providers zich opeens weer roeren lijken ze opeens 10 jaar te laat te zijn met de uitrol van docsis 3.1.
Zijn ze druk mee bezig volgens mij; analoge TV is uitgefaseerd en analoge radio wordt dat binnenkort. Die ruimte gaat gebruikt worden voor onder meer een hogere uploadsnelheid.
Daar maken ze weinig haast mee want Ziggo concurreert veelal niet met glasvezelgebieden, ze hebben een aardige monopolie, en ze hebben een sterk argument met TV,s in huis zonder kastje waardoor veel mensen ook niet snel overstappen.

Mensen die nog TV kijken zijn "verplicht" een kastje eraan te knopen bij de TV bij glasvezel, terwijl bij Coax de tuner ingebouwd zit.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 5 augustus 2021 09:12]

Die monopolie gaat er snel aan. KPN is bezig om Rotterdam te verglazen en zodra het kan gaan er mensen massaal over stappen. Zeker als je bij T-Mobile veel goedkoper een abonnement kunt krijgen.
Bij ouder huizen zit de AOP in de woonkamer. Bij mij thuis ook, als ik overstap op glas zal ik eerst bekabeling moeten aanpassen. Standaard komt de glas modem in de meterkast.
Maak ook nog gebruik van een dvbc ontvanger, dan ben je nog zelf eigenaar van je tv opnames. Wordt straks leuk dat de providers gaan bepalen dat je reclames niet kan doorspoelen. :+

Delta gaat binnenkort beginnen met het aanleggen, hoop niet dat de ze Ziggo bekabel raken.

[Reactie gewijzigd door Harmen op 5 augustus 2021 11:05]

Nee hoor, bij de schouwing wordt overlegd waar je je overdracht wilt krijgen.
Al wil jij hem achter je gasfornuis hebben, dan gaat die vezel langs de plint de keuken in.

Maar 99% van de mensen vinden de meterkast een prettige plek, omdat daar het meeste al zit.
Ik kreeg de keuze tussenmeterkast ( nu Ziggo ) achter mijn bank ( KPN ) of op mijn werkkamer ( 1e verdieping )
Zelfs de schuur ( 120m van straatkant ) was een optie, maar dan kwam ik op een andere streng terecht
Maak ook nog gebruik van een dvbc ontvanger, dan ben je nog zelf eigenaar van je tv opnames. Wordt straks leuk dat de providers gaan bepalen dat je reclames niet kan doorspoelen. :+
Dat doen ze al :? :/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee