Rechter oordeelt dat Delta glasvezel moet aanleggen hoewel het duur is

Delta Fiber moet alsnog glasvezel aanleggen bij mensen in het buitengebied in Westland en Midden-Delfland. Die mensen hadden een rechtszaak aangespannen, omdat Delta was teruggekomen op de belofte om glasvezel aan te leggen omdat het te duur zou zijn.

Volgens de rechter heeft Delta bij het peilen van de interesse in het gebied alleen als eis gesteld dat de helft van de huishoudens in het gebied interesse toonde en dat gebeurde. Een jaar later kwam Delta terug op de belofte om glasvezel aan te leggen, omdat het te duur zou worden door de vele waterwegen en natuurgebieden die er zijn. Dat is tegen de eigen voorwaarden, zo zegt de rechter. De enige voorwaarde was immers dat 50 procent van de huishoudens zich zou inschrijven. Delta beriep zich op 'zwaarwegende omstandigheden'.

De klagers die al een contract hadden met Delta voor het afnemen van glasvezel, moeten nu volgens de rechter binnen twee jaar glasvezel krijgen. De rechter veegde de eis van de klagers dat heel het buitengebied glasvezel moet krijgen van tafel, omdat veel mensen geen overeenkomst met Delta hadden. Alleen een groot deel van de 89 mensen die Delta hadden aangeklaagd moet de aansluiting krijgen, oordeelt de rechter.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-11-2022 • 12:20

203 Linkedin

Submitter: marinusch2

Reacties (203)

Wijzig sortering
Het ligt denk net iets anders dan in dit artikel beschreven. De partij Glasvezel Buitenaf is dit project gestart, en heeft de voorwaarde van 50% gesteld en behaald. Nadat dit is gehaald zijn ze ook van start gegaan met de eerste voorbereidende stappen. Op dat moment heeft echter Delta deze partij opgekocht, en daarbij ook gelijk dit project (en vele andere initiatieven in het land van Glasvezel buitenaf die op dat moment draaide) De nek om gedraaid.
Ze hebben dus waarschijnlijk vooral het bestaande netwerk van glasvezel buitenaf gekocht, en gedacht de kosten van de aanleg van deze projectjes wel te kunnen skippen door de boel verder overal te cancellen met een lulsmoesje.
Reageer
En nu wordt het het miljoenenlijntje van Delta :+ :+ :+
Reageer
Gaat gewoon de abbo prijs van delta voor iedereen omhoog. :+


Delta zou in Limburg ook Glasvezel aanleggen. Dat zeggen ze met hun reclame die ik 1000x voorbij ziet flitsen en tich keer heb afgedrukt.

Overal behalve gemeente heerlen / hoensbroek.

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 24 november 2022 21:48]

Reageer
Dat is idd wel een belangrijk verschil. Ze hadden het waarschijnlijk juridisch beter kunnen aanpakken en alleen het bestaande netwerk kunnen overnemen. Aanleg B.V. laten klappen als ze daar vanaf willen. Nu hebben ze alle verplichtingen ook in hun bedrijf opgenomen.
Reageer
Kun je dit nader toelichten?
Reageer
Elon kocht Twitter met een expliciete bepaling dat boekenonderzoek niet nodig was, om vervolgens achteraf onder de koop uit te willen komen vanwege de vele bots.
Reageer
Hoe ironisch, ik moest meteen denken aan de Delta reclame: https://reclamearchief.com/videos/delta-gaat-verder, relevant stukje op 0:15
Reageer
Ja maar, ja maar, en vrije marktwerking dan? De markt zou toch zelf voorzien om dit soort zaken op te lossen?
Reageer
Dat staat hier los van. Het bedrijf schrijft de bewoners aan met de melding dat minimaal 50% zich moet inschrijven. Vervolgens schrijft meer dan 50% zich in en is dus dat doel behaald. Toch besluit Delta het niet te doen, omdat de kosten te hoog zijn. Echter stond dat niet in de overeenkomst die er wordt aangegaan door de mensen die zich inschrijven. Dus de rechter oordeelt dat de overeenkomst blijft staan en dat Delta zich moet houden aan de belofte glasvezel aan te leggen.

De rechter dwingt niet Delta om een glasvezel netwerk ergens aan te leggen, waar ze zelf geen intentie voor hadden.
Reageer
Toch is het wel gek, want Delta commit zich nog steeds voor 100% aanleggen (nu ook in onze regio).. bij ons is de grens zelfs 20% .
Maw. Als 20% zich nu aanmeld, beloven ze het voor de overige 80% ook gratis neer te leggen tot in huis.
De aansluitkosten om te activeren moet je later wel zelf betalen. (als je bij de 80% hoort die nu niet beslist dus) .
Voor de mensen die nu beslissen is dat zogezegd "gratis".

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 24 november 2022 12:59]

Reageer
Ze leggen het niet altijd tot in je huis, maar in de straat. Zeker als de huizen niet direct aan de stoep liggen (oprit/voortuin), dan blijft het alleen in de straat.

Met die 20% aanmeldingen hebben ze vaak genoeg opbrengsten om de aanleg te rechtvaardigen. Als het toch al de grond in gaat, is het goedkoper om toch alles alvast neer te leggen en later los aan te sluiten.
Reageer
Blijkbaar is 50% aanmeldingen lokaal al niet haalbaar, blijkens het bericht.
Hoe kan 20% dan renderen vraag ik me af?

Onze brief hier spreekt toch echt van aanleg tot in huis. Ook voor de 80% die nu niet met abo aanmeld.
De extra hoge aansluitkosten /activeringskosten worden inderdaad wel als lok/drukmiddel ingezet. Enkele 100en euros als je nu niet beslist zegmaar.
In de straten en in grote lijnen ligt het hier reeds.
Reageer
Buiten gebied vs dorp/stadskernen. Het gaat hier waarschijnlijk om een gebied wat nog minder dicht bevolkt is dan de andere gebieden die ze aanpakken. Dat zal het verschil tussen 20 en 50% minimale dekking verklaren.
Reageer
Ik kom uit dit gebied, en mijn ex werkgever was met dit zooitje bezig. In het westland “tuinders gebied” liggen voornamelijk allemaal oude kabels en zijn internet aansluitingen echt niet makkelijk te krijgen. Een glastuinbouwbedrijf van 50 man werkte met 20 mbit download en 2 mbit upload systeem. Om een glasvezel aansluiting te krijgen moest er ongeveer een half miljoen betaald worden. Caiway de partij die alles regelde voordat delta dit bedrijf had opgekocht had een brief gestuurd in dit gebied en rond de 100 huishoudens gevraagd om een glasvezel aansluiting te “krijgen” om dit te bekostigen moest er per aansluiting/woning of zakelijk bedrijf rond de 2500 euro betaald worden en dan kreeg je tot de voordeur de glasvezel. Zo werden de kosten van het moeilijk aanleggen rechtgetrokken en de huishoudens die eindelijk snel internet konden krijgen waren dan na ontelbaar jaren een keer tevreden ook al kosten dit geintje bijna 3000.. Dit moest echter wel door 50 % of meer gedaan worden en dat werd na 1 bijeenkomst al heel snel duidelijk dat dit wel door kon gaan. Caiway toen de tijd zou alles gaan opstarten en regelen, alleen is na een x aantal maanden toen over genomen door delta. Die toen zei ja hallo wij willen dit toch niet gaan doen want dit kost ons ook x bedrag die we niet terugverdienen.
Reageer
Idd tot in de straat hier bij ons ook.
En dan wordt het leuk als de nieuwe bewoners aan abonnement nemen. Ze zijn hier aan de overkant een met 3 man een paar uur aan het zoeken geweest waar ze die rol glazvezel achtergelaten hadden (die ze slechts een paar maanden daarvoor ingegraven hadden). 8)7
Reageer
Bij ons zijn ze in de straat ook geweest, maar ging het feest niet door omdat er volgens de projectleider geen mantelbuis zichtbaar aanwezig was. Nu steekt die oranje kabel overal een paar centimeter uit de grond, en daar blijft het bij.. :+
Reageer
die oranje is van KPN, Delta gebruikte groene kabel
Reageer
Het ging me in dit geval meer om het verhaal hierboven dat de volgende partij moest zoeken waar de kabel lag. Bij ons kan de volgende partij er niks mee volgens hen.
Reageer
En dan ook vooral een groene glasvezel kabel, Ziggo heeft een groene coax kabel liggen.
Reageer
--

[Reactie gewijzigd door PauseBreak op 26 november 2022 18:23]

Reageer
Delta die het gratis tot in huis komt aanleggen? Delta heeft recent het glasvezelproject afgerond in mijn woonplaats en ik had een maand de tijd om een abo af te sluiten (bij 1 van de 6 deelnemende providers) zodat ik gratis aangesloten zou worden, anders zou het mij 650 euro gaan kosten om aangesloten te worden.
Reageer
Klopt bij Delta moet je ook een abo nemen. Logisch want de kabel moet natuurlijk geld genereren. ;)
Er is maar 1 kabelaar die gratis zonder verplichting van een abonnement een kabel naar een huis toe brengt en dat is ViberQ. (van Rodin) Enkel beschikbaar in de provincie Groningen.
(topic: forumtopic: Delta fiber vs viberq)
Reageer
Ze zijn zeker niet de enige; KPN NetwerkNL doet het ook gratis en zonder verplichting.
Reageer
Dat lijkt me sterk, heb je een link?
Er zijn gebieden in Nederland waar ze stoppen met de ouderwetse telefoonlijn, daar heb je geen andere optie...
Reageer
https://www.kpnnetwerk.nl/over-glasvezel/wat-kost-glasvezel/

Heb het nu al twee keer meegemaakt (we verhuisden van het oude huis net nadat ze glasvezel hadden aangelegd, en in ons nieuwe huis gaan ze ons Q1'23 aansluiten (ze zijn al druk aan het graven her en der).
Reageer
Dat zeg ik, glasvezel kan niet zonder abo, zegt ook de link die je plaatst
https://www.kpnnetwerk.nl/over-glasvezel/wat-kost-glasvezel/ (zie onderaan)
Je betaalt wel voor je abonnement
Om te internetten, tv te kijken of te bellen via ons glasvezelnetwerk heb je een abonnement nodig. Dat abonnement sluit je dus af bij een provider. Je betaalt daar abonnementskosten voor. Hoeveel dat is, verschilt per provider en het soort abonnement dat je kiest.
Reageer
Nee, dat zeg je niet :) Je zei letterlijk:
Er is maar 1 kabelaar die gratis zonder verplichting van een abonnement een kabel naar een huis toe brengt en dat is ViberQ
en dat klopt niet, KPN NetwerkNL doet dat ook.

Als je op een ViberQ-glasvezel een abonnement afsluit bij één van de providers op dat netwerk dan betaal je daar ook gewoon abonnementskosten. Bij ViberQ kun je zonder abonnement ook niks. Oftewel, exact hetzelfde als bij KPN NetwerkNL. Ze leggen de kabel aan, en pas zodra je die wil gaan gebruiken gaat het geld kosten.
Reageer
:? Nope
Zie mijn eerder geplaatste links naar topic https://gathering.tweaker...message/73039468#73039468
In gemeente Het Hogeland moest je voor Delta een abonnement bij een van de partners afsluiten, en ViberQ ging - als je je aanmeldde - sowieso aanleggen, ook al nam je geen abonnement.
Reageer
Hoezo "nope"? Het is een copy/paste van je eigen post :? Ik ga niet dat hele topic lezen, maar ik heb geen idee waarom je er nu één gemeente bij haalt terwijl je eerst geen beperking aan je uitspraak hing en het daarna over minimaal provincie Groningen had (nog een directe copy/paste van je eigen post:
Enkel beschikbaar in de provincie Groningen
-> implicieert een groter gebied).

Wat is het punt dat je probeert te maken, en in welke kaders wil je dat punt maken? Ik wil best van je aannemen dat in Het Hogeland ViberQ de enige is die momenteel bezig is, ik heb geen idee, maar ik weet zeker dat KPN NetwerkNL het in andere gebieden ook doet.
Reageer
ViberQ is volgens mij de enige glasvezelkabelaar die bereid is om een huis te voorzien van glasvezel zonder dat de bewoner een abo hoeft te nemen. Dit gebeurt niet alleen op Het Hogeland maar in het grootste gedeelte van de Provincie Groningen.
Als jij zeker weet dat KPN NetwerkNL dat ook doet, kun je hier op Tweakers op zijn minst even een link plaatsen die dit 'zeker weet' onderbouwt. De link die je eerder plaatste bevestigt dat KPN een aboverplichting heeft Om te internetten, tv te kijken of te bellen via ons glasvezelnetwerk heb je een abonnement nodig. Misschien dat KPN zonder aboverplichting bestaat hoor maar ik kan het niet vinden...
Reageer
Citaat uit het mailtje dat ik heb gehad van KPN
We hebben uw toestemming ontvangen

Geachte heer/mevrouw Bakker,
Bedankt voor uw toestemming voor een kosteloze glasvezelaansluiting van KPN Netwerk.

Goed om te weten

U hebt toestemming gegeven voor de werkzaamheden die nodig zijn om de glasvezelkabel aan te leggen naar uw woning.
Reageer
Yep, dit veroorzaakt een hardnekkig misverstand
Kosteloos is het, maar kan dit zonder abo ? Waarschijnlijk niet... edit: wel dus ! :P
Dat kan ook bijna niet want in het maandbedrag van elke abo zit ongeveer 10-15 euro afschrijving en onderhoud voor de kabel gereserveerd. Dat is (bijna) overal zo, dus ook bij je Ziggo, Delta, je huidige telefoonlijntje en alle andere initiatieven die een begroting maken rekenen met zo'n bedrag. Soms kun je dit (gedeeltelijk) afkopen. Mensen schrikken dan van de €1500 of €2000 die ze in 1 keer moeten betalen. Maar als je abo daarmee €15 in de maand minder is ben je na een jaar of 10 goedkoper uit... als de provider-kabelaar-situatie zo blijft natuurlijk... }>

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 25 november 2022 13:19]

Reageer
Waarom zou ik de link die dat uitlegt een tweede keer plaatsen, als je hem de eerste keer al niet goed leest? En denk je echt dat je de ViberQ-aansluiting kunt gebruiken (wat iets heel anders is dan aanleggen) zonder abonnement?

Scroll eens drie zinnen door na het stukje dat je quote (of zelfs de allereerste zin na het stuk van je vorige quote):
Goed om te weten: je bent niet verplicht om een abonnement af te sluiten als je een glasvezelaansluiting krijgt.
Reageer
Hèhè we zijn er, ik heb daar domweg overheen gelezen :o
Helaas blijft onderstaande erg verwarrend, maar geen verplichting is geen verplichting... Goed gezien !
Onze werkzaamheden zijn kosteloos. Je betaalt dus niets voor een glasvezelaansluiting.
Je betaalt wel abonnementskosten voor internet, tv en bellen aan een provider. Je kiest altijd zelf welk abonnement je wilt.

Ongetwijfeld geldt deze aanbieding voor de gebieden waar ze sowieso alle kabels gaan/moeten vervangen
Koper gaat er tzt helemaal uit
nieuws: KPN stopt in april 2020 in zes gebieden met dienstverlening via koper...
Reageer
Als iemand die woont in het gebied waar ze het uitrollen vind ik het helemaal niet zo verwarrend. Vanaf het allereerste moment is het: "We komen het kosteloos aanleggen, geeft u toestemming?", zonder te vragen of ik al ergens een abonnement heb afgesloten :)

Online zou dat stukje misschien iets hoger op de pagina mogen, maar je komt over het algemeen pas daar nadat ze al begonnen zijn, tenzij je misschien op zoek bent naar manieren om sneller glasvezel aangelegd te krijgen maar in dat geval is een abonnement geen belemmering lijkt me :)
Reageer
Ja hier Glaspoort. Recent hier ook de fiber kabel de grond in gegaan (2 a 3 weken geleden)
In Januari gaan ze volgens planning (op kpn fourstack) binnen afmonteren..
Reageer
Delta heeft hier ook gratis en voor niks zonder verplichting glasvezel tot in huis gelegd.
(Hulst, Zeeland)
we maken er nog geen gebruik van, maar hij is al tot binnen aangesloten. (in heel onze kern volgens mij)
Reageer
Volgens mij sluit Delta ook gratis mensen aan, ten minste bij mijn ouders wel, in Friesland. De grap is dat glaspoort ook nog een keer langs komt, hebben ze 2x glas.

En ik in de randstad, heb alleen dubbel glas…

[Reactie gewijzigd door jeanj op 24 november 2022 19:48]

Reageer
Hoop dat delta hier ook nog langs komt. Alleen Glaspoort momenteel (beter dan niets)
Reageer
Herkenbaar. Ik hier in de randstad moet het doen met kabel of adsl. Ben blij dat ik iig de kabel heb. Want adsl is al jaren niet meer van deze tijd.
Reageer
Bij ons ook delta gratis tot in het huis aangelegd, geen abo hoeven nemen.

Er waren voldoende aanmeldingen in heel het dorp dat iedereen die wilde, een aansluiting in huis kon krijgen.
Als ik nu een abo wil, betaal ik alleen wel de aansluitkosten van €250 geloof ik, en daarnaast de abo kosten. Edit: die kosten betaal je nu ook al niet meer, omdat echt bijna iedereen heeft meegedaan

Voor mij totaal niet relevant, want DSL is vele male goedkoper per maand, en werkt met 100/20 mbit, dus prima voor ons. Kabel is echt drama, nooit wat geweest ook. De hele buurt klaagt altijd over kabel. Heb Kabel ook nooit begrepen trouwens, je deelt je snelheid met iedereen die online is op je wijkkast

[Reactie gewijzigd door arthur-m op 25 november 2022 02:14]

Reageer
Interessant geval.
Begrijp ik het goed dat dus ook bij jullie de spelregels tijdens/na het spel zijn verandert, maar dan positief ;)
Het lijkt er op dat bij jullie precies het omgekeerd is gebeurt als in dit nieuwsbericht.
Welk initiatief (waar) was dit eigenlijk...
Reageer
Ah ;)
https://gathering.tweaker...message/69794942#69794942
Wat ik merkwaardig vind is dat ze in Harmelen toch bij iedereen de glasvezel tot in huis gaan brengen, ook bij degenen die geen abonnement hebben genomen. Dat is tijdens het spel de regels veranderen. })
Reageer
Ik heb hier zowel Delta als KPN glasvezel gratis in huis, maar geen glasvezel abonnement. Ik vind de kabel voorlopig prima.
Reageer
Nee hoor, hier in het dorp ligt ook glasvezel van Delta en ze hebben het bij ons tot in de meterkast neergelegd. Moesten we wel actief om vragen en natuurlijk een afspraak maken voor een werkvoorbereider en de monteur apart.

Maar nooit een cent hoeven te betalen en geen abonnement van ze.
De communicatie hierover is wel ook super slecht en dat zal bewust zijn.
Reageer
Gratis tot in huis zonder abbo kan, ik heb daar in elk geval een brief van gehad. Maar die krijg je pas vlak voordat ze in de straat beginnen, misschien heb je die weggedaan omdat je dacht dat het weer reclame was? Of had je al een abbo genomen?
Reageer
Delta was al bezig met aanleggen toen ik hier kwam wonen, dus die eerste brief heb ik inderdaad niet gehad. Ik had niet meer dan een vermoeden dat men bezig was, tot de bevestigende brief binnen kwam. Binnen 1 maand abo afsluiten en dan de maand erna aangesloten worden.

Ik zat al bij 1 van de deelnemende providers, dus abo daar aangepast naar een glasvezel abo.
Reageer
Dat ging in Kapelle (Zeeland) en Kruiningen wel anders.
Als je niet een abbo genomen had kreeg je ook nog een aanbod voor 30 euro proberen en als je het niet wou kreeg je nog je 30 euro terug. Dat heeft ook de familie gedaan. Als ze hun huis verkopen kan dat ook nog voor extra plus punt zijn.
Reageer
Dat zeg ik toch ook. Letterlijk.
Ze leggen het nu gratis aan tot in huis, en sluiten je ook gratis aan als je een abo afsluit.
Doe je dat niet? Leggen ze het nog steeds gratis aan als de 20% aanmeldingen wordt gehaald, maar dan niet actief schijnbaar...
Tenminste, daar leuren ze al weken mee hier. Regio Zuid Holland.
Aansluiten is hier volgens mij iets anders dan aanleggen. Bij mijn weten is aansluiten vooral administratief en plaatsen van een modem?. Aanleggen is het fysieke kabeltje opgerold tot of net voorbij de voordeur.

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 24 november 2022 17:32]

Reageer
Die aansluitkosten hoef je ook niet te betalen als je bij het leggen wel toestemming geeft de aansluiting alvast te maken, zelfs als je nu nog niet gaat afnemen. Maar dat vertellen ze je pas vlak voor het aanleggen in de straat als je nog geen contract hebt. Tot die tijd doen ze alsof je het alleen gratis krijgt als je nu een contract aan gaat. Zou me ook niet verbazen als het later ook nog gratis kan, als tijdelijke actie oid.
Reageer
Daar heeft iemand op de juridische afdeling wel zitten slapen zeg…
Reageer
Bij ieder bedrijf komt het wel eens voor dat verkopers iets beloven dat eigenlijk niet waargemaakt kan worden.
Reageer
Maar het daadwerkelijk ook nog in een overeenkomst opschrijven met zo’n enorm risico is nog wel een stap verder.
Reageer
Het zal wel een standaard overeenkomst geweest zijn zoals ze die in heel Nederland aanbieden. Op zich is het ook wel vrij zeldzaam om intenties te hebben in een gebied glasvezel aan te leggen, vervolgens de opkomstdrempel te behalen en _daarna_ te bedenken dat het te duur is en je terugtrekken. Ze hebben dus vooral zitten slapen op het moment dat ze bewoners gingen aanschrijven om dit gebied te verglazen want toen had al duidelijk moeten worden dat het (te) duur is om aan te leggen.

Ironisch genoeg zat een van de voorgangers van Delta Fiber (CAIW/Caiway) met het hoofdkantoor zo'n beetje in het gebied waar het om gaat :X
Reageer
Blijkbaar nooit met een degelijk onderzoek gedaan. Binnen veel (grote) bedrijven is er nogal een kloof tussen de mensen die iets verzinnen en de mensen die het daadwerkelijk moeten gaan uitvoeren en dus ook de kennis hebben. Maar ja, communicatie en overleg lijkt vaak heel moeilijk te zijn met die kloof. Overigens bij veel van dat soort bedrijven zijn de uitvoerenden contractors dus is er weinig fatsoenlijk overleg.
Reageer
Met de naam Delta verbaasd zijn over waterwegen :>
Reageer
Tsja. Het is ook maar gewoon een letter in een alfabet
Reageer
Niet als je weet dat de oorsprong in Zeeland ligt.
Reageer
Is het nog steeds een letter in het alfabet.

Aangezien ze in zeeland zitten zou het feit dat ze in zeeland zitten al voldoende moeten zijn om niet meer verbaasd te zijn over water. Dat woord bestaat nota bene al voor 3/7 uit water.
Reageer
Gezien de 50% hoger is dan gebruikelijk (is vaak maar 30% volgens mij) denk ik dat ze er van uit zouden gaan dat het dekkend zou zijn. Blijkbaar dus de werkzaamheden flink onderschat.
Reageer
En 89 aansluitingen was al meer dan 50%. Was dus niet echt een groot project.
Reageer
89 is alleen de woningen in buitengebied, waarschijnlijk in de kern veel meer, en die zijn wel aangesloten.
Reageer
89 is toch alleen het aantal mensen dat Delta aangeklaagd heeft?
Reageer
Dat is niet hoe ik de laatste zin lees
Alleen een groot deel van de 89 mensen die Delta hadden aangeklaagd moet de aansluiting krijgen, oordeelt de rechter.
89 Mensen hadden een aanklacht ingediend, en een groot deel daarvan krijgt glas. Staat nergens bij hoeveel procent dit van de totaal inschrijvingen is.
Reageer
Zoals Pepsi Cola met die harrier reclame haha
Reageer
Oh ja! Kwam dat gisteren op Netflix tegen.. nog niet gekeken maar de trailer beloofde veel goeds.

"Hey Pepsi, Where's My Jet?" heet de (mini)serie.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 november 2022 12:41]

Reageer
Hey Pepsi, Where's My Jet?" heet de (mini)serie.
Kon hem niet direct vinden. Het is blijkbaar: Hey Pepsi, Where's My Jet?

Misschien is hey jouw trigger woord voor je slimme speaker? :+ met 'Pepsi' zal je hem ook kunnen vinden.

Gelukkig zit er geen pep meer in Pepsi...
Reageer
Die actie was echt geniaal. En eerlijk: ze hebben het nieuws gehaald ;)
Reageer
Dat geval van Pepsi is totaal anders, dat was een TV-reclame. Dat is geen bindend voorstel en die gene heeft ook nergens ook maar gelijk gekregen (wat erg logisch is, als je even goed nadenkt). De claim was overduidelijk idioot en die kerel had dat ook kunnen weten. Dat in tegenstelling tot wat hier was belooft en nu dus ook nagekomen moet worden.
Reageer
Dat is alleen niet hoe het in de VS werkt.

Hoe idioot het ook is om zo’n uiting te doen, ze hadden het gewoon niet moeten doen, want het is wel degelijk een overeenkomst.

Het punt was namelijk dat het een hele goede investering was als je het uitrekende. Zelfs na de aanpassing (verhoging factor tien).
Reageer
En waarom kreeg hij dan geen gelijk bij een rechter? Dus kennelijk werkt het daar net zoals hier, het is een advertentie, geen aanbod (zie hieronder).

Eindoordeel in de uitspraak:
III. Conclusion

In sum, there are three reasons why plaintiff's demand cannot prevail as a matter of law. First, the commercial was merely an advertisement, not a unilateral offer. Second, the tongue-in-cheek attitude of the commercial would not cause a reasonable person to conclude that a soft drink company would be giving away fighter planes as part of a promotion. Third, there is no writing between the parties sufficient to satisfy the Statute of Frauds.

For the reasons stated above, the Court grants defendant's motion for summary judgment. The Clerk of Court is instructed to close these cases. Any pending motions are moot.


Hier kan je alles terugvinden
Reageer
Zoals bij Pepsie die een Harrier Jet beloofde bij 7 miljoen vergaarde punten. Zie de Netflix docu. Best hilarisch.
Reageer
Dit is wel weer zo'n typisch geval ja, de sales afdeling denkt daar dat dat wel ff te regelen is maar de mensen met daadwerkelijk verstand van zaken zien al gauw dat dat niet zo snel en makkelijk gaat als dat de hoge heren zich bedacht hebben.

Hoe herkenbaar :)
Reageer
Het kan natuurlijk net zo makkelijk zijn dat de mensen van verstand van zaken die 50% eis hebben neer gezet en dat dat in de rest van het land prima werkte. Maar dat ze tot hun schrik tot de ontdekking kwamen dat het in dit kleine stukje Nederland te duur is.

Het is wel erg makkelijk om meteen de schuld bij sales neer te leggen.
Reageer
Als ik zeg 'mensen met verstand van zaken' dan bedoel ik dus mensen die verstand van techniek hebben en het liefst hands-on. Dus iemand zoals een werkvoorbereider die gaat kijken wat er nodig is om bijvoorbeeld tig slootjes te overbruggen met glasvezel.
Reageer
Je noemde heel specifiek de sales afdeling als schuldige.
Reageer
Of heeft de lijnverantwoordelijke niet de juridische afdeling (tijdig) betrokken bij het project of hun adviezen niet overgenomen. Je weet niet waar de oorzaak ligt.
Reageer
Lijnverantwoordelijke? Dat is een term uit de productie wereld, degene die verantwoordelijk is voor het aansturen van een productielijn. Het gaat hier over glasvezel aanleggen, niet over productie?
Reageer
Dat is niet alleen uit de productiewereld, google maar eens op lijnfuncties & staffuncties
Reageer
Toch wel grappig dat je weer op dat productieproces uitkomt (en er is heel veel productie, ook code kloppen is gewoon een productieproces)
Maar die pagina begint met:
een functie binnen de hiërarchische structuur van een organisatie, met beslissingsbevoegdheid
Reageer
Maar goed, het ging hier om de specifieke functietitel lijnverantwoordelijke. Dat is echt een functietitel, niet een organisatie positie van een bepaald soort medewerker. Dat de overige termen ook wel algemener zijn doorgesijpeld is me wel bekend, maar die functietitel ken ik toch enkel voor het echt aansturen van een productielijn. Waar heb jij ooit een bedrijf gezien dat bijvoorbeeld een vacature met die titel aanbood voor een functie buiten de productie?

Kijk, dit is de omschrijving van de functietitel lijnverantwoordelijke: https://jobinvest.nl/wat-is-een-lijnverantwoordelijke/

[Reactie gewijzigd door Sannr2 op 24 november 2022 14:35]

Reageer
Hey Pepsi, where's my jet?
Reageer
Iemand heeft gewoon het vooronderzoek niet goed gedaan ja.
Reageer
bwoa :p, het gebeurt nog wel. Of men vergeet de juridische afdeling om even over de zaak te gaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Leonard_v._Pepsico,_Inc.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 24 november 2022 13:36]

Reageer
Ze kunnen pas eisen stellen als ze weten wat ze moeten eisen.

Iemand heeft het verzonnen en schijnbaar niet geweten over wel gebied het ging. Wat als je simpel Google erbiij had gepakt had je met het beeld van het doel gebied al een goede indicatie gehad van de problematischere aanleg locaties.

Domme fout in elk geval.
Al denk ik dat er wel een hoger beroep volgt met kans dat het feest niet doorgaat. Een belofte is geen harde bindende afspraak, kan ik me zo voorstellen.
Reageer
Hoezo de judirische afdeling? Een aanbieding als "wij bieden glasvezel aan mits >50% van de huishoudens toestemt en wij niet achteraf het idee hebben dat het wellicht toch wat duur" is lijkt me niet echt hoge kans van slagen te hebben. De technische en financiele afdeling hadden eerst moeten bekijken of dat plan haalbaar en aantrekkelijk was voor Delta alvorens men de aanbieding doet. Wat mij betreft heeft de juridische afdeling daarmee weinig te maken... .
Reageer
Blijkbaar hadden ze het idee dat ze niet verplicht tot aanleg waren, zelfs bij genoeg aanmeldingen. Dat lijkt me toch iets wat je vooraf intern besproken hebt. Iets van "als je het zo opschrijft, kun je niet meer terug bij genoeg aanmeldingen". Dat doet een juridische afdeling normaal gesproken, die de voorwaarden opstelt of op zijn minst reviewed.
Nogal een bedrijfsrisico wat je hier neemt, want er kan altijd een probleem ontstaan met vergunningen, verandering in kosten, etc etc. Dus je zou hier normaliter een exit optie opnemen.
Reageer
Hm, zoals @Keypunchie hieronder zegt staat het vrij duidelijk in een contract: zelfs - neem ik aan- juridisch niet vakkundige tweakers zien dat duidelijk. De oorzaak lijkt me eerder de @marinusch2 vrijwel helemaal boven: Delta neemt een andere club over terwijl die de aanbieding heeft voorbereid. Omdat er dan een hoop te doen is is niet gecheckt of het voor al die gebieden nou wel aantrekkelijk was en probeert er nu onderuit te komen, wat de rechter dan natuurlijk vrolijk afstraft...
Reageer
Aan de andere kant dwingt het bedrijf niet dat bij inschrijving voor interesse je verplicht bent klant te worden of zelfs de aansluiting te laten aanleggen. Nu moeten ze dus een grote extra investeringen doen, terwijl er nog minder zekerheid is dat in die gebieden terug te kunnen verdienen.
Reageer
Bij Delta sluit je direct een abonnement af als je aanmeld. Het is dus niet een interesse peiling die telt voor die 50%. Je sluit een overeenkomst af die ingaat op het moment dat de aansluiting gerealiseerd is.
Reageer
Het afdwingen van gemaakte afspraken is juist een zeer essentieel onderdeel van vrije marktwerking. Anders zou KPN vandaag nog iedereen glasvezel beloven, simpelweg om ervoor te zorgen dat concurrenten niets meer verkopen. Dat moet je niet willen.

Uiteraard weten we in dit geval niet zeker of Delta's belofte andere partijen heeft doen afdruipen. Maar het zou zomaar kunnen, en dat is slecht voor de vrije marktwerking. Mooi dat de rechter hier korte metten mee maakt, al is het dan om andere redenen.
Reageer
Mwah, de reden die de rechter aanhaalde is juist fundamenteel voor het argument dat je aandraagt. Waarom zou de rechter de marktwerking erbij gaan halen als er een contractuele verplichting is?
Reageer
Ze hadden die belofte niet hoeven te maken. Maar als ze hem maken moeten ze hem nakomen, tenzij dat ineens onmogelijk is. Gezien de waterwegen en natuurgebieden er al waren konden ze dat weten.

Als VW je een auto verkoopt voor 10 k euro en daar vervolgens geen zin meer in heeft omdat ze er geld op verliezen, mag VW de overeenkomst ook niet zomaar opzeggen.
Reageer
Ja maar dan heb je het over een een koopovereenkomst. Het gaat hier over een interessepeiling waarbij de klant misschien niet eens iets heeft hoeven aanbetalen of ander verplichtingen aangegaan. Ik vind het erg streng van deze rechtbank
Reageer
Je gaat bij Delta gewoon een overeenkomst aan. Als de aansluiting er komt, dan ga je betalen als de aanleg is afgerond. Dus je zit wel degelijk aan het abonnement vast en het is dus meer dan een interesse peiling.
Reageer
Volgens mij is het zelfs zo dat je alleen maar een overeenkomst kunt krijgen met Delta als je een abo op een internetdienst (van hun) afsluit. Op deze manier heeft Delta (bijna alle kabelaars trouwens) het slim en goed dichtgetimmerd. Maar heel soms is het bij een andere kabelaar mogelijk om tegen betaling geen abo te hoeven nemen. https://glasdraadgroningen.nl/aanbod.php
Indien u geen abonnement kiest bij een service provider en u heeft zich wel ingeschreven voor glasvezel (stap 1), dan brengen wij u aan het einde van het project (30 juli 2023) eenmalig € 250,- serviceproviderkosten in rekening.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 24 november 2022 13:55]

Reageer
nouja interesse peiling, je interesse telt pas als je een abonnement afsluit, je gaat echt een contract aan om mee te tellen. en die gaat pas in vanaf de datum dat jouw woning is aangesloten, en dan minimaal 1 jaar.
Reageer
Staat gewoon in het artikel:
De klagers die al een contract hadden met Delta voor het afnemen van glasvezel, moeten nu volgens de rechter binnen twee jaar glasvezel krijgen.
Die mensen hebben dus wel een contract en dus koopovereenkomst.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 24 november 2022 12:49]

Reageer
Het is geen vrijblijvende peiling naar de interesse. Je tekent voor een jaarcontract! Wel met de voorwaarde dat het vooraf bepaalde aantal aanmeldingen gehaald wordt.

Dan pas wordt het netwerk aangelegd en daarna pas gaat het abonnement in.

Wordt dat aantal/percentage gehaald, dan kun je er als klant ook niet meer onderuit. Kortom het is wel degelijk ook een koopcontract.
Reageer
Denk dat je het sarcastisch bedoeld, wat de rest niet oppakt (if ik heb het fout).

In any case "Belofte maakt Schuld" is de uitspraak. Ook mondelinge beloftes, hoewel moeilijk te bewijzen juridisch. Maar in dit geval schriftelijk dus tja....

Kosten is geen zwaarwegende omstandigheid lijkt me want ze hadden gewoon goed vooronderzoek moeten doen voor een eis op te stellen. Als dan bleek dat de kosten hoog waren kon de es 75% zijn van de huishoudens.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 24 november 2022 13:06]

Reageer
Je sarcasmemeter werkt inderdaad naar behoren, sommige anderen moeten er dringend eens mee langs de winkel denk ik ;)
Reageer
Je had ook beter je best kunnen doen Poe's law te voorkomen. Een ;) of /s is snel getypt.
Reageer
Ook vrije-marktpartijen moeten zich aan de eigen, vrijwillig opgestelde, beloftes en voorwaarden houden.
Reageer
Vrije marktwerking is aan regels onderhevig, behalve in een anarcho-kapitalistische samenleving. En daar leven wij niet in; ook de VS niet.

In dit specifieke geval de regel dat je je aan je eigen contract dient te houden. Als jij iets belooft als bedrijf zijnde op basis van een eis, dan moet je daarna niet ineens je keutel intrekken wanneer de omstandigheden achteraf ongunstig zijn. Had je beter vooronderzoek moeten doen.

Ik vind het overigens ook schofterig jegens je (potentiële) klanten.

(Je zult er nog wel achter komen de komende tijd dat al die mensen die bij Twitter werkten niet uit hun neus aan het vreten waren :))
Reageer
Ja maar, ja maar, en vrije marktwerking dan? De markt zou toch zelf voorzien om dit soort zaken op te lossen?
Ik weet niet of je dit nu sarcastisch bedoelt of niet, maar: die vrije marktwerking, dat is toch precies wat er hier gebeurt ? Het concept van een overeenkomst tussen partijen is een van de pijlers van een vrije markt, en dus van de marktwerking. En als twee partijen een overeenkomst gesloten hebben, dan dienen ze die na te komen. Meer marktwerking dan dat bestaat er niet. En omdat individuele partijen nog wel eens geen zin hebben om een overeenkomst na te komen, of verschillen van opvatting over de aard van de overeenkomst, of de manier van nakomen, hebben we, als een van de andere pijlers van een vrije markt, een rechtssysteem om te zorgen dat een onafhankelijk persoon kan oordelen, en de partijen vertellen hoe het zit, en hoe ze het dienen te doen.
Reageer
Zoals de gezondheidszorg in de Verenigde Staten?
Reageer
Simpel, zij doen een aanbod met een bepaalde voorwaarde, namelijk dat 50 procent zich moet hebben aangemeld.

Vervolgens is aan die voorwaarde voldaan en hebben de mensen het aanbod dus geaccepteerd.

Dan kan je niet achteraf zeggen: oh nee, toch niet!
Reageer
Dit heeft volgens mij niet zo veel met marktwerking te maken, maar puur met overeenkomsten.

Delta is een overeenkomst aangegaan (of ja, een bedrijf wat ze hebben overgenomen) om bij een bepaald percentage aanmeldingen glasvezel te leggen. Nu proberen ze daar onderuit te komen omdat ze de kosten verkeerd hebben ingeschat, maar dat is natuurlijk niet hoe het werkt. Vrije markt vind ik erg belangrijk, maar het volgen van contracten ook. Wat de vrije markt wel weer op zal lossen is wie dit gaat betalen, want natuurlijk moeten ze het leggen maar dat wordt gewoon doorberekend aan de afnemers.
Reageer
Nee, dan heb je in de gebieden waar het goedkoop aanleggen is dalijk twee kabels liggen.

En in de gebieden waar het duurder is, heb je dan nogsteeds een telefoonlijntje of 4G verbinding.
Reageer
Als ze nu eens beginnen om niet de 2000euro buitengebied kosten te rekenen bovenop de aansluit kosten van 700 euro dan hebben ze kans op klanten. Nu ben je met 200meter in het buitengebied 2700 euro aansluitkosten en 70 euro abbo kwijt terwijl ziggo gewoon 1gb leverd tegen 60 euro
Reageer
Waarom is dat zo duur ? De kosten voor de arbeid kunnen het niet zijn , iedergeval.
Reageer
Tja ik kan ook van alles gratis doen, als je me maar eerst even €2000 betaald 8)7
Reageer
De klagers die al een contract hadden met Delta voor het afnemen van glasvezel, moeten nu volgens de rechter binnen twee jaar glasvezel krijgen. De rechter veegde de eis van de klagers dat heel het buitengebied glasvezel moet krijgen van tafel, omdat veel mensen geen overeenkomst met Delta hadden. Alleen een groot deel van de 89 mensen die Delta hadden aangeklaagd moet de aansluiting krijgen, oordeelt de rechter.
Dit soort uitspraken vind ik vreemd.
De belofte werd gedaan voor het gehele buitengebied.
Glasvezel is dus nog niet aanwezig, en dus is het niet zo vreemd dat mensen nog geen contract hebben voor een dienst die nog niet aanwezig.

En benadeelden die niet hebben geklaagd hoeven niet gecompenseerd te worden, dat is ook zo onlogisch. Alsof het enige dat tussen het wel en niet schenden van het recht een beklag is van de benadeelden....
Reageer
Het woord "belofte" valt hier, maar als je de uitspraak leest, dan gaat het om een overeenkomst (Lees: contract)

https://uitspraken.rechts...=ECLI:NL:RBROT:2022:10107

Een overeenkomst kan niet zomaar eenzijdig worden opgezegd, dat is een belangrijk onderdeel van contractrecht. Delta wend gronden aan die niet kunnen worden hardgemaakt en de rechter zegt "overeenkomst is overeenkomst, gewoon leveren".

Delta heeft deze overeenkomst schriftelijk bevestigd (zie 2.2). "Dit is de bevestiging van de overeenkomst met Glasvezel Buitenaf." (lees: Delta).

Als voorwaarde in deze overeenkomst staat "Delta mag be-eindigen bij minder dan 50% interesse". Maar die grens is gehaald. (2.3)

Minder rechttoe-rechtaan wordt het niet in contractrecht.

Hogere kosten dan geraamd (de "zwaarwegende gronden) vallen gewoon onder ondernemingsrisico. En dat lijkt me een prima precedent. Anders wordt het wel heel lastig om een partner aan een contract te houden.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 24 november 2022 13:29]

Reageer
Maar tussen wie is de overeenkomst gesloten? Ik bedoel het tonen van interesse is toch geen afname verplichting?

En als ze nu toch aan gaan leggen, waarom mogen de buren die in eerste instantie geen interesse hadden, nu worden buitengesloten? (Of lees ik dat verkeerd)
Reageer
In dit geval was het geen "peiling", maar een echte overeenkomst, met als ontbindende voorwaarde dat als er minder dan 50% van degenen aan wie een overeenkomst was aangeboden akkoord gingen (er zijn altijd twee partijen bij een overeenkomst), dat dan het niet door zou gaan.

Er zijn gekkere voorwaarden in contracten.

De buren die geen interesse hadden hebben *geen* overeenkomst afgesloten, dus er valt ook niks af te dwingen. (En dat zegt de rechter ook expliciet: Delta heeft een verplichting naar de mensen met een contract, niet naar derden).

Wel denk ik dat als Delta slim is, ze natuurlijk gewoon de hele buurt bekabelen. Kleine moeite als je toch bezig bent.
Reageer
Wel denk ik dat als Delta slim is, ze natuurlijk gewoon de hele buurt bekabelen. Kleine moeite als je toch bezig bent
Hangt er vanaf. Als ze in een straat nu kabels moeten gaan leggen, dan is het wel zo slim om de mensen die geen contract hebben, dat alsnog opnieuw aan te bieden, en sowieso de kabels deels aan te leggen (met hogere kosten als je later alsog wil worden aangesloten). Als er echter niemand van een zeer afgelegen groep huizen nu een contract heeft, dan denk ik niet dat ze die alsnog gaan aanbieden, tenzij minimaal tegen kostprijs...

Het is geen buurt hè. Het is een buitengebied. Veel polder, vaartjes, bruggetjes, dijkjes. Hier en daar een klein dorpje, of een groepje huizen. (of zoiets, ik ben er wel eens geweest, maar ken het gebied niet echt).
Reageer
Voorovereenkomst waarin 1 partij belooft om de kabel te leggen en de andere partij beloofd om internet via fiber af te nemen voor een minimale periode.

Je kunt de kabellegger niet dwingen om overeenkomsten aan te gaan, maar wel om overeenkomsten na te komen. Wie nu nog geen overeenkomst heeft kan zich dus nergens op beroepen.
Reageer
Gaat de rechter er toch aan voorbij dat je zonder overeenkomst nog steeds een benadeelde bent.
En dat vind ik dus heel erg vreemd.
Reageer
Als ik je goed begrijp, heb je het over het ‘nadeel’ van degenen zonder contract? Tsja, zonder contract is het lastig om contractbreuk te claimen.

In dit geval is het ook lastig om je nadeel concreet te definiëren: er is iets niet gebeurd… je schade is vooral hypothetisch voordeel.

Hebben mensen al hun coax opgezegd? Of zijn ze een videobewerkingsbedrijf begonnen? Onder aanname dat er glasvezel komt. Dan heb je misschien nog een zaak… maar waarom heb je dan geen contract afgesloten?

Het recht is er niet om iedere gemiste kans alsnog te realiseren. Het is er wel om een partij aan een tegenprestatie te houden.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 november 2022 12:37]

Reageer
Ook zonder contract heb je reële schade ondervonden, er komt geen glasvezelaansluiting.
Dan heb je misschien nog een zaak… maar waarom heb je dan geen contract afgesloten?
Zoals ik in mijn eerste bijdrage meldde, waarom zou je een contract voor een dienst willen afsluiten die er nog niet is?

Het enige dat je als inwoner hoefde te tonen was interesse, en bij genoeg interesse zou het gebied worden aangesloten.

Het recht gaat ook over hypothetische, fictieve en toekomstige schade.
Reageer
Nee. Dat is het hele punt van de zaak, dit was geen vrijblijvende interessepeiling.

(ik raad je aan om de link in het artikel naar de uitspraak te volgen, het is vrij helder opgeschreven, weinig juridische poespas)

Het was een bindend contract. De ene partij zei toe om een
abonnement te gaan betalen, de andere om glasvezel aan te gaan leggen, bij een bepaald percentage deelnemers.

Het percentage werd gehaald, maar Delta wilde vervolgens om kostenredenen onder het contract uit.
Zoals ik in mijn eerste bijdrage meldde, waarom zou je een contract voor een dienst willen afsluiten die er nog niet is
Dit is toch vrij normaal? Heel veel contracten sluit je af op de toekomst, of iets dat nog gebouwd of geleverd moet worden. Neem het koopcontract voor een nieuwbouwhuis.

Geen contract is ook geen schade in dit geval, je bent simpelweg geen partij en je belang niet toereikend.

Als ik me interesseer voor een nieuwbouwhuis, maar die niet koop en de bouwer maakt contractbreuk tegen degene die het wel koopt, dan kan ik ook geen schade claimen, omdat ik misschien wel interesse had om ooit in dat huis/die wijk te gaan wonen.

Ik ben dan geen partij voor die zaak.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 november 2022 14:09]

Reageer
De uitspraak is wel logisch.

Dit is civiel recht en uitspraken gaan dan over dingen waar klagers een persoonlijk belang bij hebben. Andere mensen die ook een overeenkomst hebben hadden zich dus bij deze zaak aan moeten sluiten of moeten zelf alsnog naar de rechtbank om naleving te eisen. Simpel gesteld: Ik heb wel een persoonlijk belang bij mijn eigen aansluiting maar niet bij de aansluiting van de buren, die moeten dat zelf regelen.

En nee het is niet vreemd dat mensen geen contract hebben, maar als je geen contract hebt kun je ook geen naleving daarvan eisen en ga je voor Jan lul naar de rechtbank. Het is heel normaal om bij nieuwe aanleg in buitengebieden een voorovereenkomst te sluiten en dat is wat de geluksvogels hebben gedaan.
Reageer
Ik twijfel over of ieder individu zich bij de zaak moet aansluiten, ik zou durven stellen dat deze uitspraak voor andere mensen met eenzelfde situatie/overeenkomst dit een vrij duidelijk precedent geschept heeft :)
Reageer
Klopt, maar blijft de vraag of een verwijzing naar deze zaak in een briefje naar de kabellegger afdoende is om deze tot actie te bewegen.
Reageer
Ze zullen dan minstens wat voorzichtiger zijn dan enkel te schermen met "buitensporige kosten" :)

Ik vind het persoonlijk ook vreemd dat delta zo'n voorstel, afgebakend met overeenkomsten nogwel, doet alvoor (lijkt het dan) een goede kostenberaming gemaakt te hebben :)
Reageer
Het was het proberen waard om veel hogere kosten te gebruiken om een aanspraak op te maken op de voorwaarden ter ontbinding.
Reageer
Ik verwacht van wel.

Het alternatief is dat de kabellegger voor de tweede keer naar de rechtbank wordt gesleept, met voorspelbare uitkomsten (de advocaat van de klagers doet simpelweg een Ctrl-C Ctrl-V). Alleen, rechters houden niet zo van kansloze zaken, dus er is een kans dat het oordeel in de tweede zaak nog scherper wordt - dwangsommen bij niet op tijd opleveren en zo. Dat risico zal Delta niet willen nemen - het weegt niet op tegen de kleine kans dat de tweede zaak gewonnen wordt. En daar komen de juridische kosten voor de tweede zaak nog bovenop voor Delta.
Reageer
dus er is een kans dat het oordeel in de tweede zaak nog scherper wordt - dwangsommen bij niet op tijd opleveren en zo
De dwangsom is in deze uitspraak al opgelegd... Max 10000 per persoon die in het gelijk gesteld is.

Ik neem aan dat ze nu inderdaad de andere mensen met een contract ook aan zullen leggen (als die mensen bestaan), maar misschien niet helemaal binnen de termijn die door de rechtbank gesteld is, want voor die mensen zit er geen dwangsom aan vast. Dus voor die mensen is het dan misschien een beetje pech, want ze moeten misschien langer wachten, en als ze nu een brief krijgen met de mededeling dat de aansluiting er ook voor hun binnen redelijke tijd komt, neem ik aan dat ze niet alsnog naar de rechter kunnen enkel om ook een dwangsom te eisen...
Reageer
Goed nieuws, eigenlijk zou de overheid moeten verplichten dat binnen 5 jaar overal glasvezel aangelegd is, en de adressen waar klanten nu bij zitten dan die bedrijven verantwoordelijk maken ervoor. Dan kunnen ze ook samen aanleggen in een gebied met meerdere providers.
Reageer
En welke commerciele partij ga je dat verplichten? Zoiets kan alleen verplicht worden als de overheid het netwerk beheerd. Maar welke commerciele partij gaat het dan aanleggen tegen welke kosten? Gaan ze bieden per regio zoals met windparken / frequenties?
Reageer
WIe zegt dat het een commerciële partij moet zijn die dit moet gaan doen? Een (snelle) internetverbinding kun je inmiddels ook zien als een nutsvoorziening, vergelijkbaar met gas, water en licht, en daar hebben we ook netbeheerders van.
Reageer
Maar waarom moet dat perse glas zijn? Wij hebben ook een snelle internetvebinding, maar geen glasvezel.
Reageer
Ik was onder de veronderstelling dat bij kabel de rek er redelijk uit is, qua snelheden. Terwijl we bij Fiber voorlopig met alleen endpoints vervangen een heel eind komen. Heb ik dit nu totaal verkeerd?
Reageer
Naja Ziggo weet met hun hybride oplossing gewoon gigabit internet over de koper je huis in te duwen.
En zelf zeggen ze dat het nog veel sneller kan in de toekomst.

Waar je zometeen met glas tegen aanloopt is dat je maar 1 ader paar hebt per huis meestal.
Geloof dat de limiet hiervan in theorie op 44 TB/s ligt. Maar we hebben de techniek niet om dit te realiseren.

In de praktijk kan het nog niet sneller dan 10 GBP/s over 1 ader paar.
Reageer
Ja gigabit down maar met een up snelheid van max 50.
Reageer
En 4x zo duur als fiber. Ik krijg in enkele maanden glas, ik heb nu 200 Mbit van ziggo, maar ik ga er qua kosten minder betalen, maar ga wel naar 1000/1000 ipv 200/20. Niet normaal wat ziggo kan vragen voor de koper monopolie.
Reageer
Dat was ook mijn eerste reactie bij het lezen. Maar ik denk dat het eigenlijke voorstel wel zinnig is: de bestaande provider is verplicht om z'n netwerk te upgraden naar glas. Dat kan dus vanaf kabel of ADSL zijn.
Zeker voor ADSL geldt dat KPN al lang weet dat ze naar glas toe moeten, dus het is niet onredelijk om hun te verplichten.
Reageer
Ze (de overheid) hadden het sowieso moeten aanleggen, nu liggen er op plekken meerdere glasvezels naast elkaar op precies dezelfde plek of dus helemaal niet ('te duur'). Daarna hadden ze er spelers op los kunnen laten.

Ik denk dat marktwerking alleen werkt op de (glas)kabel, .. gas, water, licht, dat is vragen op problemen. Zie nu waarin we verkeren met dure zelfverrijking van energiemaatschappijen.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 24 november 2022 12:26]

Reageer
Dat is op maar heel weinig plekken. En op die plekken hadden de lokale overheden (de gemeenten) kunnen eisen dat er een open netwerk wordt aangelegd. Daarvoor hoef je niet alle glasvezelprojecten naar de overheid over te dragen (waarvan ik me niet kan voorstellen dat het sneller gaat dan nu met meerdere private partijen met enorme zakken geld).
Reageer
Ben het over het algemeen met je eens, maar qua infrastructuur (dus aanleg van nu 2 lijnen) DAT zou verboden moeten worden. Ligr er al glas, dan heb je pech en huur je de ruimte van het bedrijf wat heeft aangelegd (of je biedt niets aan natuurlijk).

Vraag is natuurlijk hoe "Goedkoop" wordt het dan? Want je weet hoe dat gaat met overheid instantie(s).

We gaan x doen voor 10 miljoen. Oh nee wordt 15 oh nee wordt 25 oh bedrijf over de kop die het aanlegt wordt nu 75miljoen.....

En dat is dan overheidsgeld betaald door iedereen, ook diegene die geen glasvezelf willen, niet het geld van de consument doe bepaald wat de acceptabele prijs wordt.
Lees: te duur ik zeg nee, prima ik zeg ja.
Reageer
Dit soort spul had beter bij 1 overheidsinstantie kunnen liggen die het vervolgens verhuurt.
Reageer
En wat als de overheid het jou had verplicht om in jou dorp glasvezel aan te leggen? Wat zou je standpunt dan zijn? Het is altijd makkelijk om een meting te vormen over dingen die iemand anders moet doen.
Reageer
Als je wilt dat de overheid de markt nog een markt verstoord dan moet je dat zeker doen.
Reageer
Weet je wel hoeveel glasvezelprojecten er op dit moment zijn? Er is helemaal geen capaciteit om dit nog veel verder op te schalen, het gaat al enorm snel.
Reageer
Heb eenzelfde ervaring met Delta in Bennebroek. Contract aangegaan en vervolgens niets meer gehoord totdat er een updatemail kwam dat iedereen die het had aangevraagd was aangesloten. Bij mij was echter nog niets aangelegd en pas bij navraag van mijn zijde werd me verteld dat ze het niet gingen aanleggen omdat het +/- 25 meter verder leggen van de kabel te duur was voor enkel mijn aansluiting.
Reageer
Nou, dan heb je nu een antwoord: See you in court, bitch!
Wel even checken of dat bij jouw overeenkomst ook niet staat natuurlijk.
Reageer
Dan maak je een goede kans bij de rechter, zo blijkt :-)
Reageer
Nu heb je jurispedentie.

Kostenloos aansluiten die handel dus.
Reageer
Het is jurisprudentie. Of jurispedantie als je het niet met de uitspraak eens bent :Y)
Reageer
Ik ben benieuwd wat Delta in midden-Groningen gaat doen in ons buitengebied, daar hoeft maar 20% zich in te schrijven.
Wat ons betreft binnenkort ook in Midden-Groningen supersnel internet! Als 20% van de inwoners in de kernen van Froombosch, Harkstede, Hellum, Kolham, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen en Slochteren 'ja' zegt tegen de aanleg van een glasvezelnetwerk en vóór 23 november een abonnement afsluit bij één van de telecomaanbieders (Caiway, DELTA, Helden Van Nu, Kliksafe of Online.nl), dan komt er glasvezel! Meld je je voor deze datum aan, dan is de aansluiting gratis.
Reageer
Ik ken midden-Groningen niet supergoed, maar het is wel veel minder polderachtig dan het Westland lijkt me? Kernen duidt hier sowieso op de dorpen zelf dus dat is ook een stuk goedkoper om aan te leggen.
Reageer
Daarbij liggen al deze plaatsen bijna op 1 lijn en gaat het bij 20% al rap om enige duizenden aansluitingen, dit zie ik wel soepel doorgaan bij voldoende belangstelling.
Reageer
Doordat dit lint dorpen zijn moet je veel langere afstanden afleggen, wat dus hogere kosten mee brengt dacht ik.
Reageer
Lekker recht-toe recht-aan langs de provinciale weg, stukken goedkoper dan een stad open gooien of in echt buitengebied al die losstaande huizen moeten voorzien.
Reageer
mijn buren wonen 100 meter van mij af, dan is er toch veel meer glasvezel nodig dan dat ze 10 meter naast me zouden wonen? deze lint verbinding heeft heel ook veel buitengebieden / natuurgebieden. er zijn op dit moment ook problemen met vergunningen voor het natuur gebied 't roegwold.

[Reactie gewijzigd door worrel op 25 november 2022 08:19]

Reageer
Terecht. Je kan in dit soort zaken niet opeens de zelf opgelegde spelregels veranderen in je eigen voordeel. Dan had je simpelweg maar niet moeten spelen.
De klagers die al een contract hadden met Delta voor het afnemen van glasvezel, moeten nu volgens de rechter binnen twee jaar glasvezel krijgen. De rechter veegde de eis van de klagers dat heel het buitengebied glasvezel moet krijgen van tafel, omdat veel mensen geen overeenkomst met Delta hadden. Alleen een groot deel van de 89 mensen die Delta hadden aangeklaagd moet de aansluiting krijgen, oordeelt de rechter.
Als Delta slim is 'verglazen' ze alsnog de huizen die een minimale extra investering nodig hebben. Zo is er meer kans dat de gehele investering ooit nog terugverdient wordt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 november 2022 12:28]

Reageer
Als Delta slim is 'verglazen' ze alsnog de huizen die een minimale extra investering nodig hebben. Zo is er meer kans dat de gehele investering ooit nog terugverdient wordt.
Zo simpel werkt het niet.
Waar ik benieuwd naar ben is wat de rol van de (gemeente/provincie) overheid hier in is.
Vaak moeten kabelaars eerst toestemming vragen om een project te kunnen/mogen starten.

Het totale project daar gaat denk ik om zo'n 5000 aanvragen van de 10.000
https://wos.nl/nieuws/art...aanleggen-in-buitengebied
Als ten minste 50 procent van de huishoudens zich vóór 16 september 2019 zou aanmelden, zou die glasvezelverbinding er daadwerkelijk komen.
Dat vereiste percentage werd gehaald. Enkele dagen na de deadline kondigde Delta Fiber dan ook aan dat ruim 5.000 huishoudens in het buitengebied en de kern Heenweg zouden worden aangesloten op glasvezel.


Politieke Oppositie Partij Westland Verstandig steek een veer in eigen bips, maar over de gehele aanleg situatie geven ze geen enkele uitleg helaas
https://www.westlandverst...-westlandse-buitengebied/
Westland Verstandig is tevreden met dit resultaat en gaat ervan uit dat Delta Fiber haar verlies neemt in het belang van onze inwoners en ondernemers in het Westlandse buitengebied.
Reageer
Ze hadden eerder al mot met de gemeente omdat ze beloofd hadden elke dorpskern van glasvezel te voorzien maar de kern Heenweg werd overgeslagen omdat het "buitengebied" was.

Westland doet niet veel goed, maar ik ben blij dat hun starre houding hier ten goede komt.
Reageer
Hebben ze mazzel in Gouda gehad, daar hebben ze in eerder stadium al aangegeven de rest van Gouda niet meer te doen, gelukkig is daar uiteindelijk KPN gekomen die heel Gouda van glasvezel heeft voorzien (en de claim van T-mobile zij ook, maar niet het geval).

Maar raar dat ze dit niet ergens nog in kleine lettertjes hadden opgenomen, ik kan mij de inschrijving van KPN herinneren waar dit op 4 pagina's 'onder voorbehoud' werd opgezet, goedkeuring gemeente, toegankelijkheid, bouw, etc, niet zo slim gespeeld.

Maar heeft Westland dan alsnog via een ander glasvezel gekregen, of zitten zij echt nog volledig zonder? Laatste geval zou ik als Delta dan maar gewoon alles gaan doen, dan heb je kon kans dat de rest ook overstapt. (volgens mij ook een Ziggo kabelgebied?)

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 24 november 2022 12:36]

Reageer
Het buitengebied van het Westland heeft een COAX upgrade gekregen, waarmee in eerste instantie tot 200mbit geleverd kan worden, en later mogelijk hoger. Technisch eigenlijk hetzelfde netwerk als wat Ziggo in gebruik heeft.
Reageer
Mijn ouders wonen in het buitengebied Westland, maar hebben hier nog niks over te horen gekregen. Dacht eigenlijk dat dit weer niet door was gegaan. Kan ook komen doordat de weg de grens buitengebied is, waardoor ze 'vergeten' zijn.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee