Investeerder brengt belang in Delta onder bij consortium

Investeerder EQT heeft een overeenkomst bereikt om zijn belang in de Nederlandse internetaanbieder Delta Fiber Nederland te verkopen aan een consortium waar het zelf met Stonepeak in zit. De transactie zou eind dit jaar rond moeten zijn.

De Zweedse investeerder EQT was al eigenaar van Delta Fiber, het bedrijf was ondergebracht in Fonds III. EQT Fonds III verkoopt zijn belang in Delta Fiber aan een consortium van EQT fonds V en Stonepeak. Beide investeerders nemen een belang in het bedrijf van 50 procent. Daarmee worden EQT en Stonepeak samen eigenaar van de Nederlandse internetaanbieder, zo blijkt uit een bericht van EQT. De investeerders lijken niks te willen veranderen aan de strategie van Delta Fiber: Stonepeak onderschrijft de ambitie om een kwart van Nederland binnen een paar jaar van glasvezel te voorzien.

Beide bedrijven schrijven niets over wijzigingen voor klanten en dat ligt ook niet voor de hand, omdat de huidige eigenaar EQT voor 50 procent eigenaar blijft. EQT is sinds ongeveer vijf jaar eigenaar van Delta Fiber. De beide investeringsbedrijven maken niks bekend over het bedrag dat het nieuwe consortium betaalt voor de helft van het eigendom.

EQT is een bekende naam op de Nederlandse markt. De Zweedse investeerder is al een tijdje eigenaar van Delta, maar heeft ook geboden op KPN. De provider heeft dat bod afgewezen. Ook Stonepeak deed vergeefs een bod op KPN. EQT komt uit Zweden, terwijl Stonepeak afkomstig is uit de Verenigde Staten. De transactie is nog niet rond; toezichthouders moeten nog toestemming geven.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-10-2021 • 11:47

56 Linkedin

Submitter: Mapje

Reacties (56)

Wijzig sortering
Stonepeak heeft een aantal grote glasvezel en telecom investeringen gedaan, onder andere in de VS waar het een kabelaanbieder heeft. In de EU heeft het een aandeel in euNetworks. Deze laatste heeft onder andere een zeekabel van Nederland naar de UK gelegd.

Wat deze investering vooral doet is de druk opvoeren op KPN en VodafoneZiggo. Delta gaat zijn investeringen opvoeren. Open Dutch Fiber doet dit ook. Er zijn al 4 miljoen huizen voorzien van glasvezel. Er zijn nog 4 miljoen over. KPN moet 3.5Miljoen doen in de komende 5 jaar. Delta en ODF ook 2 miljoen. Er zijn nog een paar partijen die ook iets willen doen. Oftewel.. of rond de 1 a 1.5 miljoen mensen krijgen 2 glasvezel infra's naar huis. Of iemand zal moeten accepteren dat ze niet hun doelstelling halen.
Concurrentie in die zin dat de uitrol van glasvezel sneller gaat en voor gemeenten goedkoper zal zijn, zeker.

Probleem voor de consument blijft dat de concurrentie voor hem geminimaliseerd wordt omdat er per gebied doorgaans (enkele heel zeldzame uitzondering daargelaten) maar een enkele aanbieder aanwezig is. Dus blijft het in de meeste gebied een duopolie tussen de glasvezelaanbieder en de kabelaanbieder. En die kunnen dan ondertussen lekker rustig de prijzen op hun niveau houden met een vaste 2 Euro p/m erbij ieder jaar. Maar uiteindelijk betekend het voor de gebieden waar nu in uitgerold gelukkig wel dat ze van monopolie via kabel naar duopolie gaan, dus een kleine overwinning voor de consument, zullen we maar zeggen.
In mijn nieuwbouw woning krijg ik straks glasvezel van KPN, glasvezel van Delta en coax van Ziggo. Ik heb mij er aardig in verdiept en dit is wat ik er van heb geleerd.

Bij KPN komt er maar 1 fiber binnen en deze zit op een PON verdeler in de straat. Daardoor kan ik alleen maar kiezen uit KPN of partijen die KPN's wholesale product wederverkopen.

Bij Delta komen er 2 fibers binnen. Eén is exclusief voor Delta en de andere kan verhuurd worden aan een derde partij. Delta ligt het point-to-point aan naar een wijkcentrale. In de wijkcentrale sluiten ze hun verbinding aan op een PON splitter en de tweede fiber blijft point-to-point (AON).

Het voordeel voor Delta is dat een PON netwerk goedkoper is in aanschaf, verbruik en onderhoud dan AON. Mocht de capaciteit later te wensen overlaten, dan kunnen ze in het wijkcentrum alsnog van 32 op 1 poort naar 16 op 1 poort gaan. Of (zakelijke) klanten alsnog een point-to-point AON aansluiting bieden.
Bij KPN kan dit niet zo eenvoudig.

En zover ik begrepen heb kunnen bij Delta derde partijen eigen apparatuur in de wijkcentra installeren waardoor ze een eigen product kunnen bieden op die tweede fiber. Vergelijkbaar met KPN voorheen deed met hun AON point-to-point netwerk. Maar ik vermoed dat KPN liever de concurrentie zover mogelijk houdt.

Mogelijk dat een partij zoals T-Mobile wel geïnteresseerd is om met Delta te gaan samenwerken. Ze werken nu naast Primevest (Den Haag, Eindhoven, Rotterdam) ook al samen met Open Dutch Fiber (Zoetermeer, Haarlem, Utrecht).

Al met al ben je dus beter uit met een Delta fiber dan een KPN fiber.
En alle nieuwe Delta fiber netwerken worden direct op XGS-PON uitgerold. Je kunt dan direct een 8 Gig down en 8 Gig up abonnement nemen (€67,50 voor internet-only).

Edit: het deel over de 2 fibers geldt in ieder geval voor de nieuw aan te leggen aansluitingen. Ik weet niet of dit al het geval is in de eerder aangelegde AON aansluitingen. Mogelijk dat er al wel een tweede fiber in het glasvezelaansluitpunt zit maar dat deze nog niet op een connector gelast zitten. Bij de nieuwe aansluitingen gaat dit wel het geval zijn.

[Reactie gewijzigd door Zxui op 4 oktober 2021 13:55]

Ze hebben hier (oplevering juli 2020) beide vezels doorgemeten. Ik zou zeggen dat er dus connectoren aan zitten.
Er is naast de genoemde aanbieders ook nog e-fiber. O.a. zijn die nu bezig in met aanleg in de gemeenten Moerdijk en Hoeksche Waard. Ook bv Oss, Deurne, Sittard-Geleen, Zundert hebben e-fiber als glasvezelnetwerk (AON)
In mijn nieuwbouw woning krijg ik straks glasvezel van KPN, glasvezel van Delta en coax van Ziggo. Ik heb mij er aardig in verdiept en dit is wat ik er van heb geleerd.

Bij KPN komt er maar 1 fiber binnen en deze zit op een PON verdeler in de straat. Daardoor kan ik alleen maar kiezen uit KPN of partijen die KPN's wholesale product wederverkopen.

Bij Delta komen er 2 fibers binnen. Eén is exclusief voor Delta en de andere kan verhuurd worden aan een derde partij. Delta ligt het point-to-point aan naar een wijkcentrale. In de wijkcentrale sluiten ze hun verbinding aan op een PON splitter en de tweede fiber blijft point-to-point (AON).
...
Dat is dus precies het tegenovergestelde als dat wat ik hier te horen gekregen heb. Bij ons, traditioneel Delta-gebied, krijg je bij KPN straks wel keus (het kan zijn dat dit inderdaad alleen wholesale gaat zijn), maar bij Delta krijg je geen keus. Sterker nog, als je nu een abonnement hebt bij Delta, dan wordt je verglaasd (en nog niet eens overal, zie daarvoor mijn reactie op @Aiii ) maar heb je geen abonnement bij Delta, dan wordt je overgeslagen. KPN daarintegen verglaast iedereen, abonnee of niet. Er komt bij mijn weten ook van Delta maar één fiber binnen.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 4 oktober 2021 15:22]

Hier 2 fibers van Delta
Hier 2 fibers van Delta
We mogen hier blij zijn als we al een halve krijgen. Officiëel horen we wel bij Zeeland, maar in de praktijk gaat het op het provinciehuis voor 99% over Walcheren en de Bevelanden, behalve als er belastingen gegeven moeten worden.
Dat is interessant om te lezen.
nou maar hopen dat er genoeg animo is hier voor de aanleg door delta.
Ik heb wel een afkoopsom gedaan als ze gaan beginnen voor netwerk onderhoud etc van 2100inc btw dacht ik.

57€ voor 1000/1000Mbit.
Bedankt voor de info
Op het glasvezelnetwerk van Delta kan je gewoon internetpakketten van meerdere aanbieders afnemen
Daar ben ik benieuwd naar, behalve Caiway en Delta is hier verder niks te krijgen. Ze hebben het tijdens de initiatie fase toegezegd (helaas niet opgenomen) dat er meerdere aanbieders op het netwerk mogen en zouden komen.
Ik ben overigens prima te spreken over Delta, behalve het Wifi van het modem maar dat kan je makkelijk vervangen door een eigen en betere oplossing.
Op het Freedom forum wordt hier over gesproken en men verwacht dat zij begin volgend jaar kunnen leveren via Delta. Het wachten is tot Delta PPPoE activeert.
Oh dat zo mooi zijn, ik hoop het. Ik ben altijd klant geweest van XS4all vanwege hun standpunten.
Ik ben blij met het glas, absoluut. Het was net op tijd actief voor de Covid. Een enkele storing gehad maar niet meer of minder dan wat ik vroeger over koper of andere glasvezel netwerken (dit verhuizingen is dit mijn 3e). Prijs kwaliteit is redelijk.
Echter keuze zou fijn zijn, ik wissel graag van aanbieder
Doe je jezelf wel tekoert, je kan beter een brief sturen naar de ACM ipv zelfkasteiding O-)
Dat valt nogal mee hoor, ik heb niet direct de behoefte aan een gigabit-verbinding.

En die brief naar ACM zal niet veel zin hebben: we hebben immers meerdere aanbieders in Nederland (die de boel redelijk verdelen) dus is er geen monopolie.. net als bij de telecom aanbieders die na het inlijven van enkele 'prijsvechters' wisten te verklaren dat scherpe prijzen wegens gebrek aan concurrentie niet meer nodig was (KPN na inlijven Telfort).

Ik hoef dus geen glasvezel voor zo'n €70 per maand als ik voor nog geen €30 prima 150Mb internet kan krijgen..
Jij blij, ik nog blijer , ging van 10 Mb down - 1 up naar 500 Mb synchroon

[Reactie gewijzigd door Jermak op 6 oktober 2021 15:41]

Nou maak daar maar gerust een verhoging per kwartaal van. Het is werkelijk waar te genant voor woorden.

Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wat ik er nou van moet vinden. In onze gemeente (een oude Kabelfoon gemeente) is er door de gemeente een consessie gegeven aan CIF om de gemeente versneld te voorzien van glasvezel. Caiway was de eerste en toen enige mogelijke aanbieder. COAX was enkel mogelijk via Caiway. Dus de keuze ging van een dramatisch koper netwerk versus een oud COAX netwerk naar dramatisch koper versus high-end glasvezel. Prima.

Nu 5 jaar later is de keuze er eigenlijk niet meer, COAX doet men geen investeringen meer in, koper in onze gemeente idem. Keuze op glasvezel is er...tussen Delta en Caiway (!!). Het maandtarief is inmiddels in de laatste 2 jaar met 25% gestegen. Ja daar kreeg ik ook meer snelheid voor terug, maar van 300 naar 500 ongevraagd.
Probleem voor de consument blijft dat de concurrentie voor hem geminimaliseerd wordt omdat er per gebied doorgaans (enkele heel zeldzame uitzondering daargelaten) maar een enkele aanbieder aanwezig is. Dus blijft het in de meeste gebied een duopolie tussen de glasvezelaanbieder en de kabelaanbieder.
Het is nog erger. Op veel plaatsen heb je nu telefoonkabel en COAX, en als er één partij een glasvezel aanlegt, dan mag de andere dus niet meer. De rechter heeft immers tegen Den Haag gezegd dat twee glasvezelnetwerken niet zomaar kan. https://www.rtlnieuws.nl/...glasvezelnetwerk-t-mobile
Als de Coax-partij nu bezig is zijn coax te vervangen door glasvezel, dus als KPN daar niet meer mag aanleggen, dan heb je dus straks slechts keus uit 1.

Daarbij, legt Delta hier in de gehele stad glasvezel, behalve op het industrieterrein (waar ze ook geen COAX hadden) en in de binnenstad. KPN legt wel glasvezel in de binnenstad (en op het industrieterrein hadden ze al telefoonlijntjes, maar krap-aan voor ADSL) dus daar zal de glasvezel van KPN moeten komen.
Ik zit in die situatie die je omschrijft, zowel glas van Caiway als Reggefiber binnen in mijn nieuwbouw woning. Beter keus uit 2 dan geen glasvezel zullen we dan maar zeggen.
Beter keus uit 2 dan geen glasvezel zullen we dan maar zeggen.
Het venijn zit er in dat gemiddeld iedereen minimaal 1 aansluiting zou krijgen, maar in de praktijk waarschijnlijk (lang) niet iedereen een glasvezelaansluiting krijgt. Het is namelijk veel aantrekkelijker voor partijen om in de steden aan te leggen, dan op het platteland. Er moet op het platteland namelijk meer meters gegraven worden voor minder aansluitingen. Dit is dan ook precies de reden dat er nog genoeg plattelandshuizen zonder kabel zitten en het moeten doen met een knullig datalijntje over de koper wat niet snel is omdat ze ver van een wijkkast zitten.

Gelukkig zijn er in die dorpen juist veel initiatieven waarmee het hele proces van animopeiling etc word opgestart, maar voor de plekken die dat niet hebben dreigt het totaal missen van een goede datalijn. Iets wat juist in de afgelopen jaren erg belangrijk is gebleken.

Ik hoop dan ook dat de overheid er voor kan zorgen dat ook deze huizen worden aangesloten. Het mooiste zou ik een onafhankelijk network operator vinden, zoals ProRail dat is voor het treinnet of TenneT/Liander/Essent voor het energienet.
Het klinkt logisch, maar ik weet niet of het met de werkelijkheid overeenkomt. Als je de glaskaart er bij pakt: https://www.stratix.nl/glaskaart/# zie je dat juist de randstad en grote steden ver achter lopen bij de uitrol van glasvezel. Terwijl het oosten van het land veelal dekkingsgraden van >90% kent.

Juist die knullige datalijntjes op het platteland hebben een markt gecreëerd voor glasvezel terwijl in de grote steden de noodzaak minder hoog was.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 4 oktober 2021 12:53]

Maar ondertussen word er wel een 2e netwerk aangelegd in Den Haag, en dan nog wel op zo'n manier dat de eerste kabelaar er last van heeft.
Ja, maar dat is puur toeval zegt de tweede aanlegger.. Dus daar gaan we dan maar vanuit. Gelukkig heeft de gemeente Den Haag nu 1 jaar graafrust aangekondigd.

Verder is het veel eenvoudiger om in buitengebied en dorpen uit te rollen. In buitengebied halen we eind dit jaar 80-90%dekking. Boeren en Buitenlui betalen grif voor een goede verbinding, want ze hebben nu alleen maar DSL. Daar is een echte goldrush geweest. In dorpen kun je de ene dag de straat open doen en dan weer dicht en de volgende dagen rustig de huizen aansluiten. Mensen zijn blij en dankbaar als je hun beter Internet brengt.

In steden heb je teveel te maken met mensen. Mensen zijn vervelend. Ze zijn niet thuis als je door hun flat naar de bovenliggende verdieping moet. Ze klagen. Ze knippen leidingen door. Ze tekenen bezwaar aan tegen je pop. Ze graven door je kabel heen. Hun vrachtauto staat waar jij wil graven. Hun bouwcontainer staat verkeerd etc. etc. Minder mensen is beter.

Portiekwoningen, flats, jaren 30 woningen met vreemde opgangen, vreemde situaties in de ondergrond. Doorgaande wegen, trambanen, spoorbanen, dubbel dikke waterleidingen, verkeerslichten etc. De prijs per huis mag aan het einde van het project misschien nog wel mee vallen, maar het gedoe per huis zeker niet.
Maar ondertussen word er wel een 2e netwerk aangelegd in Den Haag, en dan nog wel op zo'n manier dat de eerste kabelaar er last van heeft.
Dat last van hebben, is wel relatief hoor. Ja natuurlijk is het een concurrent, en dat zien ze liever niet.
Ik twijfel er ook aan. Ja, in de minder bevolkte gebieden is het inderdaad meer kabels trekken, maar is het ook veel makkelijker om die kabels daar te trekken. Waar in Terneuzen bijvoorbeeld ook alle straten open gaan geeft dat veel minder overlast (mensen rijden een blokje om) dan dat je dat in het centrum van Amsterdam moet doen. Je hebt minder vergunningen nodig en een kabel naar een huis trekken is andere koek dan een kabel te distribueren naar en in een hoogbouw. Als je uurloon, vergunningen, wegomleidingen, overlast etc. gaat meewegen dan zou het zomaar kunnen dat het juist voordeliger is om niet direct voor de drukst bevolkte gebieden te gaan, maar daar juist te wachten totdat er zich een gelegenheid voordoet waarbij een straat toch al open moet.
Wat je ziet klopt. Aanleg in steden is lastiger, want daar moet steeds de stoep open, en die moet ook al open voor het vervangen van het riool (achterstallig onderhoud van de gemeente zelf), van de elektriciteitsleidingen (vaak verouderd, maar vooral ook niet opgewassen tegen de groeiende vraag vanwege de energietransitie), gasleidingen (destijds aangelegd en nooit meer iets aan gedaan, dat is nu hoognodig en de gemeentes willen er niet meer voor betalen omdat ze verwachten dat deze niet nog eens 60 jaar zullen meegaan) waterleidingen en bestaande coaxkabels en telefoonleidingen. Al die werkzaamheden hinderen het verkeer - wat in de grote steden toch al in een permanent infarct zit, enzovoorts.

In het oosten van het land liep men achter, en zijn er veel bewonersinitiatieven geweest, en in het Zuid-Oosten (o.a. Eindhoven) hebben gemeentes een beetje de kar getrokken omdat ze zagen dat dit essentieel was om met hun tech-georiënteerde regio economisch mee te blijven doen. Daar is vooral in nieuwe wijken gelijk glas gelegd (iets wat men in de randstad niet deed) maar zijn dus ook andere wijken, stadjes en dorpen verglaasd. En als men een hele wijk of dorp in één keer doet, valt het aantal meters graafwerk per woning ook wel mee.

Maar er zijn in het hele land nog gigantisch veel dorpen en gehuchten waarvoor men gigantische afstanden moet graven, en in het buitengebied is het helemaal geen doen. Dan kost het aansluiten van één woning tot wel €50.000. Toen de PTT nog van de staat was, had zij de opdracht om iedereen van telefonie te voorzien als dat gevraagd werd, en hetzelfde geldt voor elektriciteit. water en riolering - al is het vooral het laatste wat op veel plaatsen nog steeds ontbreekt. Op sommige plaatsen in onze regio hebben mensen ook nog steeds een gastank in de tuin, omdat aanleg van een gasleiding niet economisch verantwoord werd geacht, de afstanden waren te groot. Nergens zit je dan ook zover van Groningen als hier, maar er zijn meer regio's waar de buitengebieden geen riolering of gas hebben, en waar er misschien wel een telefoonlijntje is, maar de afstand naar de wijkcentrale te groot voor ADSL.
De wijzen komen uit het Oosten... Daar liep men voor. Daar zaten rond de UT, bij Cogas, Volker, Reggefiber etc. mensen met visie. Reggefiber komt uit het gebied van de Regge, dus vonden ze het aantrekkelijk om in de buurt te werken. Zeg ik dan als een van die mensen uit het Oosten. :D
De wijzen komen uit het Oosten...
Dat waren magii ;)
Daar liep men voor. Daar zaten rond de UT, bij Cogas, Volker, Reggefiber etc. mensen met visie. Reggefiber komt uit het gebied van de Regge, dus vonden ze het aantrekkelijk om in de buurt te werken. Zeg ik dan als een van die mensen uit het Oosten.
Bedankt voor de aanvulling. Ja met de aanleg van glasvezel liep men inderdaad voor. Mijn opmerking dat ze daar achter liepen, sloeg meer op daarvoor, als reactie op @fsfikke's Juist die knullige datalijntjes op het platteland hebben een markt gecreëerd voor glasvezel terwijl in de grote steden de noodzaak minder hoog was. maar dat gold voor het oosten niet meer als voor het noorden (daar was men ook vrij snel met glasvezel) en het zuiden.

Alleen wij in het echte* westen liepen daar nog achter, hier is men pas in 2021 begonnen. Delta ging haar kerngebied doen (Goes, Middelburg) en toen begon KPN ook gelijk, maar wel gelijk overal in de provincie.

* We zitten hier westelijker als Den Haag, Hoek van Holland, zelfs westelijker dan de 2e maasvlakte, maar ook Zuidelijker dan 90% van "het zuiden", Venlo en de grens tussen België en Noord-Brabant zijn voor ons noordelijk, pas vanaf Tegelen-Roermond is het zuidelijker.
Wat op die glaskaart opvalt.... de mensen met mega datacenters van Google en Microsoft in de achtertuin hebben nog nauwelijks glasvezel. 8)7
Anderzijds, op het moment dat een kritische situatie optreed waar overheidsingrijpen genoodzaakt is dan zijn er ook (hoop ik) middelen om per direct te nationaliseren.
Zover zal niemand het willen laten komen. Het netwerk ligt er, hopelijk met gezonde concurrentie en dan hoef je je nergens zorgen over te maken.
Of het netwerk open te gooien voor ander service providers
Maar dat levert niet meer geld op, alleen meer partijen met een hand in de pot
maar wel meer vrijheid voor de consument. wat is belangrijker ?
We hadden het toch over welke glasvezelpartij buiten de boot gaat pissen qua aansluitingen? Welke aanbieders er vervolgens zijn is voor dat stuk irrelevant.
Met een wijziging in belang zonder extra investering krijgt Delta nog niet een extra of opvoeren van een investering. De druk wijzigt hier dus niet zomaar door met een wisseling van eigendom in investering. In het artikel staat ook dat de strategie voor Delta niet lijkt te wijzigen. Dus wat is volgens jou dan het extra verschil in druk?
Er komen bijna een miljoen extra aansluitingen bij biij Delta, tov de eerste planning. Dat is recent aangekondigd. Het hebben van een twee investeerder zorgt er voor dat dat doel nu ook moet worden gehaald. Je wordt niet investeerder in een tent als je geen garanties krijgt op te halen doelen en rendement. Als EQT nu de aannemer zou bellen en elke uitrol stil zet, dan kun je er van uitgaan dat het een leuke rechtszaak wordt met Stonepeak. Deze Amerikanen zijn niet gek. Die boeken niet een paar duizend euro over naar Zweden, als ze niet weten of ze daar iets voor terug krijgen.
Misschien dat Investeerder EQT het bedrag wat ze hiermee krijgen gebruiken om het bod op KPN te kunnen verhogen?
Nee dat lijkt me niet. Het was niet alleen investeerder EQT die een bod op KPN deed. Wat je immers niet in het artikel leest is dat Stonepeak ook een individueel bod had uitgebracht op KPN. Ze hadden dus beiden interesse, maar zijn ook beiden afgewezen. Ze hebben daarnaast allebei aangegeven dat ze geen interesse meer hebben in de overname.

Blijft wel dat Stonepeak altijd interesse heeft gehouden in de NL glasvezelmarkt: het is immers een investering met een langdurig revenu en je investeert niet alleen in de glasvezel zelf, maar ook in personeel en voornamelijk kennis. Zo 'helpt' EQT/Delta Fiber nu ook de verglazing van Proximus in België. Dat EQT nu 50% van hun belang verkoopt aan Stonepeak betekent feitelijk dat er meer liquiditeit ontstaat voor EQT en het risico gespreid wordt. Hoeveel er gemoeid is met de transactie wordt niet verteld. Echter hou er rekening mee dat er 2 miljard is aangetrokken door EQT bij financieringsmaatschappijen, ze 500 miljoen hebben betaald voor Delta en er werd gerept over een overnamebedrag van meer dan 500 miljoen voor CAIway/CIF. Daarnaast zit Delta Fib nu tegen de miljoen aansluitingen te hikken en is dus een hoop meer waard dus je kan je voorstellen dat EQT die 50% niet voor minder dan 1000 miljoen van de hand heeft gedaan waardoor ze hun initiële investering al terug hebben.

Kleine kanttekening: de verdeling moet nog wel worden goedgekeurd door de toezichthouders.
Ik wordt er toch wel een beetje kriegel van dat dit soort infrastructuur uit handen wordt gegeven aan het buitenland. Ik ben nog steeds van mening dat we gewoon 1 netbeheerder zouden moeten hebben die onder de staat valt en openstaat voor providers. Maargoed, ik ben bang dat we dat station allang gepasseerd zijn.
En als je het nationaliseert zijn er vele mensen die gaan roepen dat je het moet privatiseren omdat het zo efficienter en goedkoper kan. En zo is voor elk systeem wel iets te bedenken dat een sterk argument is om er voor te gaan.
Volgens mij staat bij genoeg mensen het OV en de zorg nog best vers in het geheugen.
..en vergeet ook de post- en pakketbezorging niet..
Dat zijn alleen jonge domme mensen ;)
Zweeds Amerikaans eigenaar. er verandert niets, alleen nieuwe verkoopt EQT een deel van hen aandelen aan het Amerikaanse Stonepeak. EQT komt uit Zweden, terwijl Stonepeak afkomstig is uit de Verenigde Staten. Lijkt me niets bijzonders aan. Als het een Chinese investeerder was wel lijkt me(spionage)
Behalve dan dat de Amerikanen best bekend staan om hun graaicultuur. Bedrijven volstoppen met schulden en er dan weer vandoor gaan.
Precies dat dacht ik ook met liberty global en upc. Alle signalen wezen daarop, tot op vandaag is het echter zover (nog) niet gekomen. Misschien is zo'n schuldfase aanloop naar de keuze: opschmucken en verkopen, of de investering is rendabel genoeg, behouden ?
Of ze willen meer marktaandeel (of dachten dat al wel te hebben) voordat het losbarst
Ze hebben een overeenkomst bereikt en de transactie zal aan het eind van het jaar rond moeten zijn.

Ik weet niet, maar die banken van hun kunnen ook wel fiber gebruiken, niet?

Wazige zooi
Ach Delta zou eerst glas bij ons aanleggen en toen gingen ze smoesjes verzinnen, er zou bodemvervuiling zijn, ze waren half begonnen en stopte er mee. Ondertussen wordt er gewoon een nieuwe 10kV kabel ingegraven as we speak.

https://www.noordhollands...google&utm_medium=organic

Een partij met een hoop blah blah. We moesten allemaal voor inschrijven voor een jaar abonnement, dat was vast alleen voor de beurswaarde om ons als klant mee te kunnen tellen. Daarna was de interesse weg.
Geld komt er meestal uit, voor wie is andere vraag maar dat is nu eenmaal vrije handel.
Kunnen we de politiek niet verkopen?
Leuk al dat opkopen van buitenlandse bedrijven, maar of er iets goeds uit komt?
Alsof je koninkrijk of keizerrijk wilt verkopen :')

Maar ik heb helemaal geen bezwaar als we onze politiek verkopen... dat Rutte als slaaf wordt verkocht. :W (smiley maakt wuifgebaar, graag toevoegen in je smiley lijst)

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 4 oktober 2021 13:37]

Helaas de afschaffing van de dividendbelasting is niet door gegaan, maar de ziel van Rutte is allang verkocht aan het kapitalisme.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee