ZeelandNet komt in handen van Zweedse investeringsmaatschappij

Energiebedrijf Delta, het moederbedrijf van ZeelandNet, verkoopt een aantal van zijn onderdelen voor 488 miljoen euro aan de Zweedse investeringsmaatschappij EQT Infrastructure. Sinds april zocht Delta naar een koper voor de onderdelen.

De verkoop betreft het volledige Delta Comfort-onderdeel, dat energie, internet en televisie levert in met name Zeeland. Het Zweedse EQT Infrastructure heeft 488 miljoen euro over voor de bedrijfsonderdelen. De overname moet nog wel goedgekeurd worden door aandeelhouders van Delta en de Autoriteit Consument & Markt. Delta en EQT verwachten in het eerste kwartaal van volgend jaar alles rond te hebben.

Delta maakte in april bekend dat ZeelandNet en zijn afdeling die energie levert aan consumenten te koop staat. De verkoop volgde na een eerdere reorganisatie en een herfinanciering. Nadat bleek dat dit te weinig opleverde, werd besloten om de bedrijfsonderdelen te verkopen.

Volgens Omroep Zeeland is het de verwachting dat er voor klanten niets verandert. Ruim honderdduizend Zeeuwse huishoudens zijn klant van ZeelandNet en negen op de tien Zeeuwen is klant van energieleverancier Delta. De directeur van het bedrijf zegt tegen de omroep dat ook de ruim vijfhonderd medewerkers niet hoeven te vrezen voor hun baan.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-12-2016 • 18:02

49 Linkedin

Submitter: Arjan Klok

Reacties (49)

49
49
33
3
0
15
Wijzig sortering
Trek wat glasvezel door Zeeland om al die vergrijzing tegen te gaan. En laat het openbaar vervoer rijden na 6 uur 's avonds, dan wil misschien een IT bedrijf het wel wagen.
Er ligt 3000 kilometer glasvezel door de hele provincie heen. Het is een stuk beter geregeld bij ZeelandNet dan bij de meeste andere providers. En ik werk er, dus ik weet het. Over dat openbaar vervoer heb je wel een punt, maar in Zeeuws-Vlaanderen kun je gewoon 400 mbit krijgen als je wil.
Mwah, ik woon in Damwâld, en nee, dat ligt niet in Zeeland maar daar gaat het niet om. In zowat het hele dorp hier ligt glasvezel nu max 300/300 en wordt begin 2017 500/500, dus mooi snel internet. Openbaar vervoer rijdt hier van 's ochtends een uur of vijf tot een uur of twee 's nachts, maar ik zie het niet bepaald voor me dat dát bedrijven overtuigt om zich hier te gaan vestigen. Natuurlijk zijn er wel bedrijven hier en de meesten daarvan zullen hoogstwaarschijnlijk voorlopig niet weggaan, maar ik zie het aantal bedrijven ook niet binnen een korte tijd in grote aantallen toenemen.

Het is hier een stuk minder bevolkt dus automatisch ook minder werk, bedrijven zullen zich eerder vestigen op plaatsen waar ze meer klanten kunnen krijgen (in veel gevallen dus plaatsen waar meer mensen wonen). Er zijn hier gewoon wat minder mensen, minder grote bedrijven en over het algemeen wat rustiger, en dat is eigenlijk ook wel goed zo. Ik vind het maar niks in de randstad waar iedereen elkaar over de voeten loopt.
Duidelijk nog nooit in zeeland geweest? 8)7
Wat? 7 jaar gewoond. Zeeuws Vlaanderen is een puinhoop.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 6 december 2016 19:27]

Zo erg is het nou ook weer niet. Het probleem wat je schetst is overigens niet typisch Zeeuws, maar komt ook in andere provincies voor. Het is voor iedere internet provider minder interessant om te investeren in internet op het platte land, daarom blijven deze gebieden nu eenmaal achterlopen. Gelukkig is ook Zeeuws Vlaanderen voorzien van Delta kabel en heb je op de plekken waar dat niet beschikbaar is nog ADSL als alternatief.
Bij zeelandnet toch echt niet. 7 jaar gewoond?50 jaar geleden zeker.
Begin je ook over zeews vlaanderen, daar kom ik gelukkig niet vandaan. Zou daar ook niet graag willen wonen.
Anoniem: 382732
@Cilph6 december 2016 18:59
Ik zou eerder denken: zorg voor een goede wooninfrastructuur zodat mensen die in de Randstad werken gewoon vanuit huis gaan werken. Maar dat is er al gewoon: ik heb redelijk wat collega's die in Zeeland wonen en misschien 1 keer in de week naar kantoor komen. Dat is makkelijker dan een bedrijf verhuizen want dan heb je weer te maken met allerlei wettelijke bepalingen voor bestaande medewerkers.
Zeeland is al langer voorzien van een glas netwerk, van delta.
Trek wat glasvezel door Zeeland om al die vergrijzing tegen te gaan. En laat het openbaar vervoer rijden na 6 uur 's avonds, dan wil misschien een IT bedrijf het wel wagen.
Menig consument in de randstad mocht willen dat hij zo'n goede kabelverbinding met dito snelheid had als de gemiddelde klant van Zeelandnet. Daar heb je een scherpe prijs en goede stabiele verbinding. In de randstad loop je vaak te tobben voor 50 euro in de maand heb je een overpriced KPN abbo met Experia box en dramatische ADSL lijn (tenzij je toevallig over glasvezel beschikt).

Maar goed, als IT-er moet je inderdaad niet in Zeeland willen werken, veel te weinig keus qua banen en grote reisafstanden. Ben inmiddels om die reden ook ge-emigreerd uit Zeeland. :)
Ik heb inmiddels gewoon glasvezel en 500Mbit internetsnelheid.
En ik woon in Zeeland en werk in de Randstad, het is gewoon een kwestie van wat je gewend bent qua reizen. En wat je natuurlijk bereid bent te doen qua reizen.
Wij hebben al jaren meerdere glaslijnen van Zeelandnet. Doen het altijd. Controleer eerst de feiten voor je zoiets roept.
Weet iemand waarom 90% van zeeland energie afneemt bij Delta? Ook daar is jaarlijks overstappen toch het goedkoopst, of zijn er geen andere aanbieders?
Weet iemand waarom 90% van zeeland energie afneemt bij Delta? Ook daar is jaarlijks overstappen toch het goedkoopst, of zijn er geen andere aanbieders?
Omdat Delta ook eigenaar is van Evides (waterbedrijf) en je dus eigenlijk een soort alles-in-een abbo kunt afsluiten. Overigens is Delta van oudsher een nutsbedrijf dus logisch dat ze veel klanten in de provincie hebben. Tel daarbij op de positie die ze op de kabel hadden met Zeelandnet.
Daarnaast bezitten ze ook nog eens de netbeheerder (dus je betaald altijd aan Delta). ;)

En qua prijs/kwaliteit presteert Delta over het algemeen prima, dus waarom zou je overstappen voor een eenmalige bonus naar een andere leverancier als je niet veel goedkoper uit bent?

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 6 december 2016 21:11]

Je moet ieder jaar overstappen, dat is voorwaarde om het goedkoopst uit te kunnen zijn.
Ieder jaar een andere, net als bij telefoonabonnement is het vaak goedkoper.
Er zijn genoeg vergelijkingssites; meestal krijg je zo'n 200-250 euro welkomstbonus.
Zeker als je alleen woont zijn zelfs de 'dure' aanbieders dan erg voordelig met een 1000kwh/1000m3 abo'tje bijvoorbeeld, daar bokst geen kwh of m3-prijsverschil tussen de aanbieders tegenop hoor.
Let wel op de vaste kosten.

[Reactie gewijzigd door twicejr op 6 december 2016 21:17]

Ja dat snap ik wel, maar in Zeeland wonen grotendeels ouderen, die gaan heus niet elk jaar overstappen. De meesten vinden dat veel te veel gedoe en zitten al tientallen jaren bij Delta. Vastrecht verschillen kunnen je nog flink verrasssen inderdaad dus alleen dat verhaal over goedkope kubieke m3 aan de deur gaat niet op. ;)
Als bij websites als gaslicht.com je verbruik (laag en hoogtarief) van licht en gas invult krijg je op de cent nauwkeurig te zien wat dat zou kosten bij ongeveer elke aanbieder in Nederland. Inclusief alle mogelijke kosten en met aftrek van alle (eenmalige) bonussen.

Van het weekend nog even de jaarafrekening van mijn schoonouders ernaast gelegd, die vrij veel verbruiken. Waar ze nu bij Essent totaal 4500 euro hebben betaald afgelopen jaar, zou dat bij diverse leveranciers in het eerste jaar rond de 3200 euro uitkomen. Met exact hetzelfde verbruik dan.

Ook al hebben ze het financieel niet krap is 1200 euro een dermate hoog bedrag dat vrijwel iedere Nederlander er wel even wat voor wil doen. Zolang ze het maar weten dan. En een overstap van een website als gaslicht.com (ik noem deze bewust want gaat al zeer veel jaar mee, zeer compleet en zeer betrouwbaar) is werkelijk in 3 minuten geregeld. Hoef je niet eens de vorige leverancier voor op te zeggen.

Denk niet dat er veel mensen in Nederland zoveel per minuut verdienen bij hun werkgever ;). En ieder huishouden krijgt eens per jaar een eindafrekening per post (en anders per e-mail) met het totaalverbruik aan gas en licht erop. Dus hoe simpel wil je het hebben.

Voor degenen die slim opmerken dat je verbruik niet elk jaar hetzelfde is: bij elke Nederlandse energie leverancier kun je online al je facturen inzien. Even account aanmaken daar en het verbruik van afgelopen 5 jaar erbij pakken. Vinger in de lucht, en je kunt een aardige schatting maken.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 6 december 2016 23:00]

Je hebt niet jaarlijks 1200 voordeel, het is onmogelijk dat jaar op jaar te herhalen. Misschien dat het je een keer lukt door een welkomstbonus + zuiniger apparatuur + een zachte winter. Maar elk jaar zoveel besparen is echt een broodje aap verhaal. Ongeacht de leverancier waar je zit: je verbruik moetje betalen.

Oh ja. Nog even over die 'onafhankelijke' prijsvergelijkers:
http://www.pricewise.nl/blog/reclamewaakhond-berispt-gaslicht-com-om-top-5-energiecontracten/
Maar elk jaar zoveel besparen is echt een broodje aap verhaal.
Je hebt toch gelezen wat ik heb gezegd? Daar stond niets over zuinige apparatuur en zachte winters bij. Wat daar stond is dat mijn schoonouders afgelopen jaar (en jaren daarvoor) rond de 4500 euro betalen voor licht+gas. En ja, zij zijn absolute grootverbruikers, daar kunnen ze vast ook wat aan doen, maar daar heb ik het nu niet over.

We kunnen beiden de energieprijzen van 2018 nu niet voorspellen, maar niets wijst erop dat ze met dit verbruik niet alleen in 2017 maar ook in 2018 (mits opnieuw overstappen en dus nieuwe welkomstbonus) ook weer rond de 3200 euro kwijt zijn.

En dat is geen absolute uitzondering. Ook mijn eigen ouders zijn groot verbruikers (met een zeer groot huis (2 huizen) en behoorlijk wat kinderen) en ook daar heb ik vergelijkbare dingen gezien.
Tja, bovenaan prijsvergelijkers pricewise en gaslicht staat inderdaad een 'gesponsord resultaat'. Maar dat zie je aan alles, de kleur, het staat er letterlijk, de prijs valt gelijk op (hoger). Als dat je gaat tegenhouden om over te stappen, heb je gewoon weinig kennis over het Internet. Belangrijk is dat de prijsvergelijkers eerlijk zijn over de prijsdetails en de totaalprijs overeenkomt met dat de totaalfactuur die een energieleverancier zelf zou sturen bij hetzelfde verbruik.

Moraal van het verhaal: ieder huishouden dat niet met enige regelmatig even zijn verbruikscijfers op een bekende en grote prijsvergelijker invult is een dief van zijn/haar eigen portemonnee. Als je vervolgens besluit dat de 200-400 euro je het niet waard zijn, ala. Aan de ander kant: als echt veel huishouders elk jaar zouden overstappen zouden de prijzen ook veel dichter bij elkaar komen te liggen. De loyale klanten betalen nu het feestje van de overstapper. Elk jaar weer.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 7 december 2016 00:00]

Omdat Delta ook de netbeheerder is (was) en het geld binnen de provincie bleef.
Zeeuwen zijn ook heel loyaal aan lokale bedrijven. Daar zal ook nu niets aan veranderen.
Als het waar is, dan zijn de zeeuwen erg trouw aan Delta. Ik sta er eigenlijk van te kijken dat maar 10% slim shopt voor zijn of haar energie. Je bent dief van je eigen portemonnee.
Het zuinige imago van de Zeeuwen is dus niet terecht :P
Zuinig, niet gierig.

Mijn huis zit vol LED lampjes en A+(+) apparaten. En de kamers waar ik niet vaak ben: verwarming laag/uit. Dat levert sowieso de grootste besparing op.

Het gedoe met overstappen zie ik ook niet zitten, blijf lekker bij Delta.
Nee, 90% is klant omdat zo goed als iedereen water afneemt. Het percentage dat elektriciteit afneemt is echt geen 90% namelijk.
Er wordt wel eens gezegd dat men zich (zeker vroeger) eerder lid dan klant voelde van Delta.
Ik ben benieuwd wat dit in de toekomst gaat betekenen voor de abonnementen. Ben erg zelf klant en momenteel is het eigelijk het enige alternatief in Zeeland als je een beetje fatsoenlijke snelheden wilt (adsl loopt op de meeste plaatsen enorm achter).

Blijft zeelandnet alleen op de kabel, of zou de nieuwe investeerder ook willen gaan inzetten in glasvezel? Welke koers gaan ze varen.... Wat zijn ze van plan?

[Reactie gewijzigd door Wannial op 6 december 2016 18:10]

Uit het artikel op omroep zeeland kan ik opmaken dat juist het kabel netwerk van Delta hoog scoorde in de argumenten voor overname door de Zweedse investeerder. Ik verwacht dus op dat vlak geen concurrentie door glas of ADSL, maar dat er meer geld mee verdient moet gaat worden door uitbreiding van diensten of erger ... toename van abonnementskosten. Dat laatste zou ik persoonlijk minder blij mee zijn.
ADSL lijkt me niet, dat zou dom zijn aangezien we een goed COAX netwerk in zeeland hebben liggen.
Nieuwere wijken hebben glasvezel liggen in zeeland, hier kan je kiezen uit meerdere aanbieders waaronder zeelandnet.
Hee, dat wist ik dan weer niet dat Delta ook glas uitrolt. Die valt voor mij in de categorie beetje vreemd maar wel lekker. Het hangt natuurlijk voor een groot deel ook af van de gemeente en project ontwikkelaar of je beschikt over glas (of niet). Ik woon zelf in een nieuwbouwwijk maar glas ... ho maar. Zakelijk wel, maar dan hoor je volgens de uitbater op een industieterrein te zitten (of heel veel centjes hebben).
is dit dan FFTH of naar de wijkkast? Want wijkkasten op glas aansluiten wordt eigelijk door elke provider wel gedaan. Echt glas totaan je voordeur heb ik eerlijkgezegd nog niet van gehoord, ben ook benieuwd naar de dekking in dat geval.
Glas tot aan de voordeur, bij mijn zus in de nieuwbouw komt glas in de meterkast naar binnen. De grootouders van mijn vriendin wonen toevallig in dezelfde wijk, hier komt het glas ook in de meterkast binnen.

Het zit zelfs zo dat er geen ADSL/VDSL aansluiting mogelijk is op de postcode, je wordt door KPN overgezet op de glas aansluiting.

Er komt enkel glas en coax binnen.
Ik denk het volgende.
Bedrijf op splitten en de aanschaf middels leningen vanuit de investeerder terug halen. Vervolgens op het juiste moment verkopen tegen een zo hoog mogelijk bedrag waarbij je in de tussenliggende periode de investeringen zo laag mogelijk probeer te houden.
Tevens zoveel mogelijk personeel kwijt raken zodat het interessant is voor Ziggo om de boel aan te schaffen.

[Reactie gewijzigd door robert_paats op 6 december 2016 19:42]

Dat laatste is een realistische optie. Qua efficientie is het niet logisch dat je voor dat kleine stukje Zeeland eenzelfde organisatie nodig hebt dan voor een Ziggo die heel het land doet, en nog kan terugvallen op een wereldwijde organisatie qua inkoop, kennis, etc. Argumenten om het niet te verkopen aan een Ziggo zullen uitsluitend emotioneel en niet op rationele feiten gebaseerd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382732 op 6 december 2016 18:56]

De eerste stappen om Zeelandnet aan Ziggo te verkopen zijn al gezet door het samenvoegen van de infrastructuur met betrekking tot de Wifi hotspots in Zeeland.

Verder denk ik dat je niet blij moet zijn met oog op de toekomst, een investerings maatschappij is geen liefdadigheidsinstelling, die wil de sinaasappel Delta zover mogelijk uitwringen. Wat over blijft is een lege huls met massaontslagen als gevolg.
Zodra dat gebeurt loopt de helft van het klantenbestand weg. Zo niet meer.
Ik stap deze maand juist over van Zeelandnet naar Tele2. Omdat de abonnementskosten bijna een tientje hoger zijn geworden het laatste half jaar. Dat ik dan maar de helft van de snelheid heb neem ik op de koop toe. (is bij adsl max 36Mb/s bij mij in de buurt)
Ik herken je gedachten en waarschijnlijk zelfs de momenten in het afgelopen jaar om over te stappen. Toch ben je onder de streep net zoveel kwijt als bij Delta waarbij je in de meeste gevallen qua snelheid slechter uit bent (al besef ik dat snelheid maar subjectief is, ik kan ook best met een kleiner abbo uit de voeten). Ik wacht mijn kans rustig af.
Wééral verhoging dan dus.. pas is het ook belachelijk omhoog gegaan ineens..
Vergeet ook niet de kabelaansluiting zelf, die kost al 10 euro ook.

Pas zijn de prijzen met 7 euro omhoog gegaan ongeveer.
Mag nu wel een paar jaar blijven staan! Anders toch eens naar een mooie dsl-aanbieder zoeken.
Ik had eerder gedacht dat CIF, het kabelnet van Delta zou kopen en dat Caiway er zijn diensten zou gaan leveren.

Zo zie je maar, het loopt vaak anders dan je denkt.
Dus toch geen Ziggo. Had ik eigenlijk wel gedacht, via de postcodecheck is Ziggo namelijk wel leverbaar in Vlissingen.Zie plaatje: http://miraden.nl/images/tweakers/tweakers_ziggo.png

Aanvragen loopt verder vast, maar dat had ik wel als een eerst stap naar integratie gezien. Zeker ook omdat de Wifispots al lange tijd gekoppeld zijn en de telefoniediensten altijd al via Ziggo verliepen. Wat dat betreft zou het een kwestie zijn van stekker omsteken en aansluiten, klaar.

En nee, dit is niet mijn huisadres ;)
iedere postcode doet het bij die postcode check:) ook het Caiway gebied. LOL
488 miljoen / 100.000 klanten = 4880 per klant, raden hoe dat betaald gaat worden... zal denk ik niet goedkoper gaan worden bij zeelandnet...
Kap eens met het verkopen van al onze bedrijven en infrastructuur aan buitenlandse bedrijven.
Als dit de enige optie is moet je die gewoon pakken.
Daar gaan we weer, over een jaartje verkoopt deze de boel weer aan ziggo, hoezo monopolie is concurrentie zat op de kabel.
Zolang je maar voor Ziggo kiest >_<

Ai, ik vrees voor m'n Delta abo. Neem zowat alles af bij ze, vooral ook omdat ze relatief gezien voor mij het goedkoopst uitpakken (TV + Internet (150/15MB) voor pakweg 50 euro/maand. Jammer genoeg moet je verpzicht een Kabel abo erbij nemen, ook al kijken we daar nog amper naar, maar goed, dat wordt bij andere leveranciers niet veel beter. Gas, Water en Elektra ook via Delta. Het is met rondshoppen niet veel goedkoper, en bovendien vertrouw ik de andere groten niet zo hard. Kan me best wat geld besparen, maar ja, beetje de lokale economie sponsoren is ook niet verkeerd.

Al maakt dat nu geen moer meer uit, dat komt dus in handen van een zweeds bedrijf. Hrmz, dan toch maar de overstaps gaan overwegen om te geld enigszins in de provincie/het land te houden.
Ziggo is ook amerikaans, hun geld geven is imho nog erger dan t aan zweden geven ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee