Zeelandnet kampt met grote storing en overweegt compensatie

Zeelandnet kampt met een grootschalige storing. De regionale kabelaar weet nog niet wanneer de storing, die sinds dinsdagochtend 5 uur speelt, verholpen is. Gebruikers kunnen door de storing niet bellen via digitale telefonie, internetten en mailen. Compensatie zou mogelijk zijn.

ZeelandnetOok kan er bij sommige bedrijven die gebruik maken van pinautomaten die aangesloten zijn op Zeelandnet-servers niet gepind worden en meldt Omroep Zeeland dat het beveiligingssysteem in een aantal winkels niet werkt.

Zeelandnet probeert sinds dinsdagochtend de storing te verhelpen. Hoewel de oorzaak van de storing volgens de kabelaar om 9.30 uur zo goed als gelokaliseerd was, is deze nog niet verholpen. In een reactie tegenover Tweakers laat Zeelandnet weten dat de storing veroorzaakt is door een softwarematig probleem en dat het nog niet duidelijk is wanneer deze verholpen is.

De kabelaar laat ook weten dat de storing niet in verband staat met de storing in januari van dit jaar. Het bedrijf zegt tevens bereid te zijn om te praten over compensatie. Bedrijven en klanten die zich gedupeerd voelen door de storing, kunnen contact opnemen met de klantenservice van Zeelandnet.

Door Taco Blauw

Stagiair

29-04-2014 • 16:32

64 Linkedin

Submitter: Rub3s

Reacties (64)

64
59
46
3
0
12
Wijzig sortering
Mooi dat ze eigenlijk zo snel al beginnen over gesprekken met als onderwerp het compenseren van eventuele gedupeerden.

Nu maar hopen dat ze het snel kunnen oplossen.
Het probleem met dit soort compensaties is dat ze vaak alleen de abonnementskosten compenseren voor de tijd dat je geen verbinding gehad hebt.

In feite zouden ze alle kosten moeten compenseren die jij moet maken om alsnog dezelfde diensten te kunnen gebruiken. Je zou dus een tijdelijk abonnement bij de concurrent moeten afsluiten en de kosten daarvoor op Zeelandnet verhalen. Dat kan behoorlijk in de papieren gaan lopen, áls het al mogelijk is.
de vraag is of dit eigenlijk wel reeel is, want, als iets zo belangrijk is als pinnen of je beveiligingssysteem, waarom heb je dan geen backup via 3g / 4g, of dsl... nu weet ik niet of zeelandnet uptime-garanties bied voor zakelijke aanbieders maar anders zijn zulk soort compensaties natuurlijk zowiso niet aan de orde, als je ergens geen pinda om geeft kun je apenstreken verwachten.
Je zult je zooitje maar in de cloud hebben staan. Er was 1 bedrijf bij Terneuzen waar alles stil lag. Vanwege een softwarefout is dit aan de gang geweest tot c.a. 17:00 uur.
Je kunt natuurlijk overal een backup voor hebben handige Harrie, maar zo'n miskleun verwachtje natuurlijk niet. Mensen hebben ook hun website bij Zeelandnet en die doet het dus gewoon niet, daar valt niet tegen te backuppen. Ook de site van Omroep Zeeland [rampen zender] lag er uit. Ook opvallend is dat het nieuws pas laat op Tweakers staat. Maar ja, de provincie he?
Iets anders is in dit verband dat Zeelandnet steevast als "beste provider"bij de Consumenten bond verschijnt. Dat komt waarschijnlijk omdat de ondervraagden denken dat ze lid zijn van een Zeeuws nationalistische club ipv een dienstverlener. Ik heb zat kleinere storinkjes gehad en van de week zat er iemand in de straat aan een kastje te rommelen = geen telefoon meer voor een paar minuten. Zonder waarschuwing, moet kunnen bij "de beste provider".

[Reactie gewijzigd door jostytosty op 29 april 2014 18:15]

Dat ZeelandNet steevast als beste uit de test komt vind ik vreemd. Ik ben zelf lid van het consumentenbond internetpanel en ik houd alle storingen op dagbasis bij. Die geef ik ook keurig door aan de Consumentenbond. Ik kan je vertellen dat er geen enkele maand is waarin ik geen storing heb. Meestal klein, maar is altijd wel een kleine hapering te merken. Dus dat wij 'ondervraagden' lid denken te zijn van een nationalistische club is natuurlijk nergens op gebaseerd.
Ik ben een keer bij een soort meeting van Zeelandnet gebruikers geweest en je weet gewoon niet wat je hoort aan onzin. Mensen denken ècht dat het een soort voetbalclub is die je moet supporten en niet een willekeurige dienstverlener die je gewoon betaalt. Daarom is Zeelandnet steeds weer de beste, want "wij Zeeuwen"laten onze mensen niet vallen. In deze provincie zie je ook overal Zeeuwse valggen wpperen, "say no more".
Nee, we gaan in Zeeland de Friese vlag hijsen. Kom op zeg. Het zou fraaier zijn als je je reacties met feiten onderbouwt.
Mee eens. Als import Zeeuw valt het me op dat Zeeuwen een sterke neiging hebben voor lokale produkten en bedrijven te kiezen: verzekerd bij de ZLM, de PZC als krant, gas/water/licht bij Delta en dus ook Internet bij ZeelandNet.

Die neiging hebben ze in andere provincies misschien ook wel, maar lijkt mij in Zeeland in ieder geval sterker dan gemiddeld.
Bij eem bedrijfsaansluiting heb je meestal toch een SLA? (en ik neem aan dat men een backup verbinding heeft als men zo afhankelijk is)
Het staat bij andere providers ook in de algemene voorwaarden. Betreft dan wel een zakelijke aansluiting, maar er wordt geadviseerd dat wanneer je afhankelijk bent van internet dat je dan via een ander lijntje een back-up aanhoudt.
Een website kun je ook op meerdere plekken hosten zodat die gewoon geloadbalanced wordt :)
Dat dus. Ik zit zelf in Terneuzen, heb een zakelijk abo en heb ook al verschillende keren bij een storing aan de telefoon gehangen. Daarbij uit frustratie geventileerd dat ze elk jaar lopen op te scheppen met hun "Beste provider", maar intussen 99% van de storingen gewoonweg niet op de website zetten. Ja, zo krijg ik mijn statistieken ook wel lekker positief.

Ook het standaard helpdeskgereutel is te zwak om naar huis te schrijven : "Heeft u de computer/modem/router al herstart ? Heeft u al geprobeerd om rechtstreeks aan te sluiten ?". Wanneer ik dan daar tegenin breng dat ik dat al geprobeerd heb en dat ik het trouwens belachelijk vind dat ze een router (waarvan ze het merk en type notabene zelf hebben geadviseerd na de zoveelste routeropmerking van hen) de schuld willen geven van hun eigen bagger infrastructuur/software.

Een maand terug lag de boel er niet helemaal uit, maar was zo traag als wat. Een download begon aan de max. downloadsnelheid die ik had, maar zakte na een seconde of 7 compleet in. Testen met speedtest (Ookla) bewezen dit ook, ook de upload was superslecht. Alles gereset en herstart, precies hetzelfde.
Uiteindelijk heb ik ze dan maar weer gebeld. "Ja meneer, heeft u al met de speedtest van zeelandnet geprobeerd (wij van wc-eend..) ?" Euh ja, die heb ik geprobeerd, maar die gebruikt zulke kleine databestanden dat het probleem niet optreedt. "Oh, ok. Nou goed, er is niks raar op de lijn te zien, maar we zullen een onderzoek starten.". Daarna ben ik een paar keer gebeld door een derdelijnsmedewerker die wel wist waar hij het over had en alleen maar mijn frustratie kon begrijpen, maar er verder ook niks van mocht zeggen. Zijn stilte sprak wel boekdelen. Hij heeft me dan wel een ander merk en type router (Asus RTAC68u) aangeraden. Die dan maar besteld en ja hoor.. gisteren weer prijs.. ik kon ze wel wat doen, totdat ik het bandje hoorde dat er een grote storing was en dat ze ermee bezig waren.

En dan uiteindelijk die oorzaak : "Softwareprobleem". Ja, je zou natuurlijk ook even kunnen wachten met alles uit te rollen totdat het bewezen werkt. Of zou het samenhangen met Heartbleed en een of andere noodpatch heeft de boel verziekt.

Eén ding weet ik wel, als ze dit jaar weer het predikaat : "Beste provider" krijgen, dan moet de rest wel enorm slecht zijn.

</rant>
Verschrikkelijk ja. Als het internet werkt bij ZeelandNet, dan heb je een goede stabiele verbinding. Maar o wee als je dat niet hebt, dan komt die verschrikkelijke helpdesk met heeft u het modem al gereset en de computer al rechtstreeks op het modem aangesloten. Zo ben ik wekenlang met Zeelandnet in de weer geweest. En je wordt gewoon niet serieus genomen. Als ik toen had kunnen overstappen had ik het gedaan, maar ik heb gewoon geen fatsoenlijk alternatief op mij locatie.
Anoniem: 459573
@Croga29 april 2014 16:49
Het probleem met dit soort compensaties is dat ze vaak alleen de abonnementskosten compenseren voor de tijd dat je geen verbinding gehad hebt.

In feite zouden ze alle kosten moeten compenseren die jij moet maken om alsnog dezelfde diensten te kunnen gebruiken. Je zou dus een tijdelijk abonnement bij de concurrent moeten afsluiten en de kosten daarvoor op Zeelandnet verhalen. Dat kan behoorlijk in de papieren gaan lopen, áls het al mogelijk is.
Enkele jaren geleden is dit al eens aangekaart door de consumentenbond dit in de algemene voorwaarden te laten opnemen. Zie ook dit bericht: http://www.consumentenbon...terug_klanten_zeelandnet/
Maar wat staat er in de voorwaarden?
Staat daar dat je internet ononderbroken wordt geleverd?

De compensatie is meer een gebaar, dat men gelijk wil cashen bij 1 dag outtage gaat ook ver.
Die vergoeding die voor word gesteld is ook erg lekker, ja ik heb een dag geen internet, mooi gelijk keihard downloaden via 4g. En de bon van 1000 euro naar de provider.
Waar ligt de grens.

[Reactie gewijzigd door IplugNplay op 29 april 2014 20:02]

In de voorwaarden wordt zoiezo meestal wel gesprongen over 99.95% up time. Weet niet of dat hier ook zo is, maar je kan van techniek gewoon niet verwachten dat het 100% werkt. Blijft altijd een risico dat het niet werkt en dat geldt voor een bedrijf het zelfde als die zich volledig afhankelijk van 1 leverancier opstellen.
Zo zit de wereld helaas niet in elkaar. Het ligt natuurlijk helemaal aan wat de reden is dat het niet werkt. Een compensatie zoals jij die voorstelt is alleen redelijk zijn als er sprake zou zijn van grove nalatigheid. Downtime door onvoorziene oorzaken etc. zijn niet op die manier aan te rekenen. Als jij ziek wordt kan je daar toch ook niks aan doen. Moet de werkgever dan de extra kosten op jou verhalen omdat er een gat ontstaat in de planning?
Zo zit de wereld helaas niet in elkaar. Het ligt natuurlijk helemaal aan wat de reden is dat het niet werkt. Een compensatie zoals jij die voorstelt is alleen redelijk zijn als er sprake zou zijn van grove nalatigheid. Downtime door onvoorziene oorzaken etc. zijn niet op die manier aan te rekenen. Als jij ziek wordt kan je daar toch ook niks aan doen. Moet de werkgever dan de extra kosten op jou verhalen omdat er een gat ontstaat in de planning?
Er is nog altijd een heel groot verschil tussen de diensten die een bedrijf levert en datgene wat één individu doet. Als ik een contract heb met een bedrijf dan hebben ze dat contract na te komen. En een kortstondige uitval kan dan vergeven worden maar een hele dag down is wat lastiger goed te praten.
Leuk bedacht maar zo werkt het (gelukkig) niet.

Geen enkel bedrijf zal ooit meer compenseren dat het bedrag dat je betaald hebt. Er zit geen SLA (service level agreement) op hun diensten en garantie dat het 100% uptime zal hebben. Als je garanties wilt hebben en recht op hogere compensatie, dan betaal je dat in de meeste gevallen in de vorm van een verzekering in de dienst. Kortom een dure zakeleijke verbinding met SLA.

Als er bedrijven gebruik maken van deze diensten, en ze kunnen niet met downtime leven, dan hadden ze simpelweg een backup verbinding op een geheel andere techniek moeten hebben. Een simpel ADSL lijntje er naast over het KPN netwerk en een loadbalancing routertje ertussen doet wonderen. Kost je 2 a 3 tientjes per maand en daarvoor koop je meer zekerheid dan mogelijk bij een enkele provider ooit mogelijk is.
Het zou me verbazen dat dit eindelijk eens een keer gedaan wordt. Heb bij eerdere storingen dit ook al eens aangegeven, toen werd er niks mee gedaan vanuit Zeelandnet, maargoed vandaag is wel weer een extreem geval.

Volgens mij is alles weer redelijk online aan het komen door heel Zeeland als ik mn monitoring zo eens naloop.
De storing is bij mij(lewedorp) ondertussen verholpen, ongeveer een uur geleden. En ach compensatie, misschien is het wel goed om eens een ochtendje(en begin v/d middag) zonder internet te doen.
Voor jou misschien wel maar voor bedrijven die afhankelijk zijn van internet niet.
Inderdaad.. of wat denk je van de bedrijven die geen pinbetalingen meer konden accepteren. Die lopen een hoop geld mis. Het enige voordeel daarvan is dat ze aantoonbaar kunnen aanwijzen dat ze geld hebben misgelopen waar bedrijven die niet meer benaderbaar waren slechts kunnen gissen hoeveel klandizie ze zijn verloren.
die bedrijven moeten eens serieus na gaan denken of ze hun ict beleid wel goed voeren, want voor een paar euro per maand heb je bij hollands nieuwe al een gigabyte per maand aan data, dat moet genoeg zijn om een halve dag je pin betalingen af te handelen. heb je meer vereisten kun je altijd nog telftort dsl kiezen of een andere bugdet aanbieder,

ik heb heel veel kleine ondernemers aan ict diensten geholpen, en een backup internet verbinding is bij mij altijd een eis geweest in de ToS.
Als je als bedrijf enorm afhankelijk bent van een internetlijn dan zorg je dat je een backup lijn hebt liggen. We doen precies hetzelfde met bedrijfskritieke data en backups dus waarom niet met lijnen naar buiten.
Bedrijven die afhankelijk zijn van een internet verbinding, doen er goed aan om een backup lijn te nemen. Dit kan zonder problemen een consumenten lijn zijn van o.a. UPC of Ziggo.
Als je een goede stroomstoring hebt, dan heb je denk ik nergens verbinding op.
Maar dan doen computers, telefoons, servers, kassa's, verlichting en dergelijke het ook niet meer.
UPC en Ziggo zijn niet beschikbaar in Zeeland. Alleen ZeelandNet via de kabel en DSL-providers kunnen in Zeeland vast internet leveren(satelliet en dial-up er buitengelaten).
In den tijden dan we nog te maken hadden met Chello, bArt en Quicknet op de kabel, ja concurentie op de kabel. Was het heel goed mogelijk dat Chello problemen had en de andere 2 niet.

Maar ik neem aan dat je begrijpte wat ik bedoelde, dat je als bedrijf zijnde een backup lijn moet hebben.

@Jpsch Ter info, op een KPN vaste lijn staat altijd stroom (deze maakt(e) gebruik van een eigen stroom netwerk) met wat accu's (Ja die tijd) kon je goed een stroomstoring overleven.

Servers horen in een Datacenter en niet in de bezemkast, zodat je tijdens een stroomstoring, gerust ergens anders heen kan om verder te werken.
Daar denkt buurman de internetondernemer die zijn eigen servers heeft thuis, heel anders over ;)
Daar heeft buurman de internetondernemen gewoon een SLA voor afgesloten. Daar is het dus geen optie dat Zeelandnet "overweegt" om te compenseren, daar wordt gewoon een contract opgevolgd.
Voor een particulier is het misschien wel te overzien maar ik kan me voorstellen dat er genoeg bedrijven iets meer hinder ondervinden dan alleen maar 'last'. Compensatie lijkt me dan in bepaalde gevallen wel op zijn plaats
Bijna 5 uur hier, maar In Goes hier nog geen verbinding.
En mijn T-mobile dongel is ook zo instabiel als de neten. :/
Hier in Goes weer wel een werkende verbinding! Jammer dat het gebeurt, maar dit kan wel eens gebeuren. Moet eerlijk zeggen dat ik mij de laatste grote (langdurige) storing niet kan herinneren (op de periode rond de 50Mbit actie na, toen het redelijk instabiel was na.

EDIT: Ik woon ook gewoon in Goes Noord. Heb niets hoeven resetten, iets voor 5en werkte alles perfect.

[Reactie gewijzigd door Jeroen797 op 29 april 2014 18:31]

Waar in Goes zit je? In Noord iig niets hier, ook na modem restart.
Goes noord nog down ja, rest van Goes up-down klappend op dit moment.
Goes Oost/Kloetinge sinds 15min online.
Wel heel erg klapperend:

Minimum = 73ms, Maximum = 2901ms, Gemiddelde = 148ms

Telefonie doet het helaas nog niet.
Als je een dongel neemt als backup verbinding, stop er dan in ieder geval een simkaartje in van een provider met een echt werkend netwerk. Volop 4G van KPN te krijgen daar.
Als de pinautomaten ook een storing hebben dan gaat het al snel over grote bedragen aan schade. Hopelijk wordt alles snel opgelost.
wij wilden ook pinnen over hun lijnen maar ondersteunen ze niet. die mensen geen ik dus geen kans ;)
Het inetrnet werkt weer sinds 15.30 uur, telefoon ook trouwens
Storing is inmiddels (bijna) verholpen sins 15:15 weer internet en telefonie.
Enne het logo klopt niet meer :p
Ik las op de Delta site dat niet iedereen gecompenseerd gaat worden.
Hier in Vlissingen rond 2 uur even kunnen internetten, daarna weer weg.
Rond 3 uur een tip gekregen het modem nog eens te herstarten en alles werkt weer.
Tsja, Telfort erbij, load-balancer. Als je *echt* afhankelijk bent van je internetverbinding, is 1 gewoon te weinig.
In een reactie tegenover Tweakers laat Zeelandnet weten dat de storing veroorzaakt is door een softwarematig probleem en dat het nog niet duidelijk is wanneer deze verholpen is.
Vreemd dat een softwareprobleem zo lang kan duren dan, het lijkt mij logischer dat er iets van hardware (op een belangrijk knooppunt) defect is gegaan gezien de omvang van de storing. Daarnaast moet Zeelandnet zich eens gaan afvragen hoe het kan dat zulke cruciale zaken niet redundant zijn uitgevoerd.
Software kan je ook lezen als "iemand heeft een paar routerings tabellen om zeep geholpen" of "een firewall rule te strak gezet" of een verkeerde configuratie van een switch (anders dan routing tabel dus).

Voor je dat gevonden hebt, bij je router bent, bij je switch bent.. afhankelijk van hoe dood zo'n ding is voor remote management ;)
ZeelandNetNiet...

Ben toch benieuwd naar de oorzaak, providers zijn als de dood voor dit soort problemen en hebben hun failover wel op orde. Misschien een server met een heartbleed probleem die ze even snel wouden upgraden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee