ZeelandNet gaat wifispots testen

Kabelaar Delta, die via ZeelandNet internet aanbiedt, start eind juli een proef met het aanbieden van hotspots via de modems van abonnees. UPC en Ziggo bieden al langer hotspot-functionaliteit aan in hun verzorgingsgebieden.

ZeelandnetDe proef met hotspots van ZeelandNet zal plaatsvinden in Vlissingen en enkele weken gaan duren, zo meldt Telecompaper. De voorbereidingen zouden al vergevorderd zijn. Op termijn moeten alle klanten van ZeelandNet toegang krijgen tot de hotspots, waarbij in het kabelmodem een extra wifi-netwerk wordt opgezet.

Welke bandbreedte ZeelandNet gaat aanbieden op de publieke hotspots, is nog niet bekend. Delta, moederbedrijf van ZeelandNet, biedt al wel op meer dan 115 locaties gratis wifi-hotspots aan, vooral op toeristische plekken.

ZeelandNet volgt met de hotspot-plannen het voorbeeld van UPC en Ziggo; beide kabelaars bieden hun klanten al wifi-hotspots, waarmee een aanzienlijk deel van Nederland wordt gedekt. Als de overname van Ziggo door UPC goedgekeurd wordt, zullen de twee kabelaars vermoedelijk beide wifi-netwerken aan elkaar koppelen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

12-06-2014 • 15:09

30 Linkedin

Reacties (30)

30
30
25
1
0
2
Wijzig sortering
Jammer dat ze niet gewoon al die 'WiFispots' onbeveiligd en openbaar maken.
Dat zou pas een prachtige ontwikkeling zijn.
Danwel met AP isolation aan waardoor clients elkaar niet kunnen vinden op hetzelfde netwerk.
Want dit is nog niet onveilig genoeg?

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel plekken waar je aangemoedigd wordt op open netwerken te gaan (zoals in de trein) maar er lijkt amper aandacht te zijn voor de gevaren.
Natuurlijk weten Tweakers hier wel mee om te gaan (zorgen dat er geen programma's aan staan waarvan je niet wil dat ze verbinding hebben, geen gevoelige sites bekijken en/of verbinden via een VPN etc.) maar de standaard gebruiker springt op het netwerk en doet lekker waar 'ie zin in heeft zonder ook maar ergens op te letten (zoals op https e.d.).
Het is schrikbarend te noemen als je mensen in de trein op bankenapp ziet gaan. En de banken maar dreigen als je PC niet beveiligd is of het verkeerde besturingssysteem draait. Maar dit kan en mag allemaal maar.
Daarnaast biedt KPN daarentegen weer keurig een VPN aan op hun openbare wifispots, waardoor je op bijv. een station (KPN, trein is weer van T-Mobile en daar werkt KPN VPN dus niet) iets veiliger kunt internetten.

[Reactie gewijzigd door William_H op 12 juni 2014 17:03]

Overigens die banken moeten zich koest houden, want talloze onderzoeken laten zien dat die bankenapps juist vaak extreem onveilig zijn, en de meest elementaire zaken zoals certificaat-controle vaak verkeerd doen. Vaak omdat de bank-apps zelf slecht geschreven zijn, maar ook omdat de bibliotheken zoals op smartphones beschikbaar problemen hebben die verkeerd gebruikt bijna aanmoedigen.

"The most dangerous code in the world"

https://crypto.stanford.e...acts/ssl-client-bugs.html

Nu kan het zijn dat de Nederlandse apps wel veilig zijn, maar bij mijn weten is er nooit een publieke externe-audit gedaan. Ik vertrouw mijn browser dus een stuk beter.
In een browser kun je ook veel meer zien als consument en tweaker wat er gebeurt in de verbinding tussen browser en server. Dat gaat niet met een app. Beetje alsof je je gegevens in een blackbox invoert en dan rolt er wat uit. Maar wat er gebeurt en vooral via wie en welke beveiliging actief is???
Internet in de trein is in april overgegaan van TMobile naar de NS zelf.
(Ik denk omdat TMobile er niet meer mee geassocieerd wil worden :P)

Maar het is inderdaad raar om te zien hoe weinig het mensen interesseert, maar diezelfde mensen roepen dan ineens wel moord en brand zodra het onvermijdelijke gebeurt en een scriptkiddie hun hackt...
En dan vind ik het zeer redelijk dat de banken zeggen dat als je geen av hebt en geen veilige omgeving gebruikt je geen cent terug krijgt als je gehackt wordt, maar wat is veilig...
Als je gehackt wordt heb je helaas niks aan die AV (zoals bij MitM), maar goed dat is een andere discussie.
Overigens schijnt die harde eis van AV en veilige omgeving wat afgezwakt te zijn in overleg met de Consumentenbond (was laatst in Kassa).

Klopt inderdaad dat het internet in de IC's overgedragen is aan de NS. Echter de verbindingen lopen nog steeds via T-Mobile en zorgt er in mijn verhaal voor dat je KPN VPN niet werkt. En dat beperkt je helaas in extra beveiliging.
Anoniem: 564101
@calvinturbo12 juni 2014 18:49
Mijn modem kostte geld, de internetverbinding kost geld, maar dat betekent nog niet dat iemand op de pof via mijn modem het internet op kan. Gaat dus niet door. :+
Even goede vrienden, maar dan kom je ook niet bij mij op mijn wifi-netwerk.

Eerlijk delen, jij biedt het daar aan, ik hier ... zo hebben we beiden profijt ervan.
Wil je het niet, prima .... dan verspeel je jouw "voordeel" ook daarmee.
Eerlijk delen lijkt op FON: jij deelt met mij ik, met jou, of je betaalt.

Nu in nederland met fon en ziggo niet meer veel bundel nodig.
KPN en de toch al grote adoptie van fon + mijn ziggo abo kan ik op.veel plaatsen op wifi.
Inderdaad, ik heb al een paar fonspots opgezet de afgelopen jaren, en het werkt prima.

Vooral in België en Spanje heb je ( in bewoonde gebieden met broadband ) vrijwel overal een wifi-punt.
Het vakantiepark waar ik zat vorig jaar had park-wifi á 4€ per dag of 20€ voor 7dagen, maar ook bijna 100% dekking met fonera's

Nu KPN het gaat uitrollen, wordt het ( imo ) alleen maar meer, en naast de ziggospots van mijn familie, en UPC uit rotterdam, heb ik op veel plekken gewoon wifi.
icm met een vpn-account, of naar mijn eigen server gaat het nog vertrouwd ook.
Hmmm, is het niet zo dat de Wifispots alleen beschikbaar zijn voor mensen die al een contract hebben bij de betreffende provider?
Dus met andere woorden, de buren hoeven geen internet meer af te nemen want er is toch al gratis internet? :-) Lijkt me niet dat providers dit gaan doen vanwege de financiele gevolgen, nog maar niet over de security kant gesproken. Anoniem internet op elke hoek van de straat :-)
'WiFispots' onbeveiligd en openbaar maken

Openbaar wellicht, maar onbeveiligd nee. Kan iedereen lekker meelezen ...

Er zijn overigens goede systemen om passworden van openbare netwerken makkelijk of zelfs automatsich in te voeren zonder gebruikers lastig te vallen. Dan is het effectief openbaar, maar heb je nog steeds de afscherming van sessies van gebruikers onderling.
Anoniem: 431558
@calvinturbo13 juni 2014 12:29
tja. tis al maanden zeer onstabiel dat Zeelandnet.
ik heb het wifi modem al tig keer geweigerd, wifi signaal is
veel te zwak, en hoe zit het met de geleverde stroom?
ik zet het dus gelijk uit...dat wifi signaal.
Mooi voor de kabelaars, die weten steeds beter waar hun gerbuikers uithangen, wat ze doen en wat de intresses zijn, welke telefoon je hebt. etc. etc.

Niets is gratis.
Wat dacht je van een koppeling met hun 'slimme' e-thermostaat (Delta is ook energieleverancier) dus dan kan dat mooi als locatiebepaling via WiFi aan elkaar gekoppeld worden. ;)
Wat dacht je van een koppeling met hun 'slimme' e-thermostaat (Delta is ook energieleverancier) dus dan kan dat mooi als locatiebepaling via WiFi aan elkaar gekoppeld worden. ;)
Leuk, waarschijnlijk bedacht door een slimme ( vrijgezelle ) marketing manager op zijn kantoortje ...
Als ik mijn verwarming vergeet, "ziet" mijn netwerk dat ik niet thuis ben, dus is 15c hoog genoeg, en kunnen een aantal stopcontacten wel onderbroken worden.

Totdat het in een normaal gemiddeld gezin geplaatst wordt ... en papa is werken .... ...
Een beetje slimme thermostaat heeft ook wel een ir sensor hoor, als er dan iemand thuis is dan blijft ie lekker warm ;)
Dus naast de thermostaat, komt er in elke ruimte NOG een sensor bij.
Wat je dan kan besparen op stookkosten, mag je aan energie-vragende sensoren geven.

Er gaan best wel wat 'uren' overheen, voor ik in de buurt van mijn huidige thermostaat kom, en de kinderen spelen op hun kamers, of op zolder.

Om eerlijk te zijn, mijn huis hoeft niet slimmer te worden .... een beetje logica en opvoeding doet ook al wonderen, zonder "bemoeienissen" van buitenaf
Hah duidelijk en gelijk heb je, ik moet zeggen dat onze thermostaat ook een 'simpel' model is zonder sensor, hij is wel te programmeren dus gaat bv automatisch uit rond 10 uur savonds. Als het kouder is trekken we wel een trui aan ;)
Ben je verplicht die thermostaat te gebruiken? Anders heb je dus een keus en kun je dus kiezen om het niet te gebruiken.
Ik zit er nit op te wachten, en hij is niet compatible met mijn verwarmingsketel.
Ik ben nog steeds niet helemaal overtuigd of ik dit wel wil. Mijn huidige provider (KPN) gaat dit ook aangezetten om mijn Experiabox maar ik vraag me af of je geen extra security risico gaat lopen? Wat als er een bug in de software zit van de Experiabox en er wel toegang tot mijn thuisnetwerk tot stand komt? Wat als de wifi gebruiker een udp/tcp scan gaat uitvoeren, heeft dit gevolgen voor mijn verbinding want de NAT tabel kan dan vol lopen, ect.

Daarnaast moet ik eerst nog maar de dekking afwachten, mijn eigen modem geeft al bijna geen dekking meer als ik op zolder zit, vraag me af hoe bruikbaar het wordt voor andere gebruikers.
Mijn experia ( V8 ) box haalt gewoon de overkant van het plein hier, en op zolder heb ik een degelijke connect.

Het gedeelde wifideel loopt via FON, en niet via KPN, dus je krijgt een eigen IP, gescheiden van het interne netwerk
Zelfs de dhcp, en naar buiten DNS worden via de FON servers aangeleverd.

Maar het is simpel ..... ga in je settings, en zet het uit ... geen vinkje, geen gedeeld netwerk.
..... Maar dan ook niet op zoek gaan naar fon-spots om te verbinden, dat kan dan mooi ook niet
Wel even opmerken dat grofweg de meeste modems van Zeelandnet geen wifi ingebakken hebben. Enkel aansluitingen vanaf 2013 hebben zon modem.
Klopt, Tegenwoordig worden er ook modem/router combo's geplaatst. Ik heb enkel een modem staan.
Anoniem: 193142
12 juni 2014 15:21
Hopen dat de hotspots van ZeelandNet gaan samenwerken met de hotspots van Ziggo/UPC
Dan hebben we echt een landelijk dekkend netwerk :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 193142 op 12 juni 2014 15:22]

Mooie functionaliteit, gezien de huidige slechte situatie van Delta (ZeelandNet zal waarschijnlijk in de toekomst verkocht worden) bestaat de mogelijkheid dat dit ook bij het netwerk van UPC/Ziggo komt.
Ja. Dat is het namelink al

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee