En waarom zou het sneller moeten zijn ? Ten eerste implementeren snelle routers alles in ASICs en TCAM en andere hardware oplossingen. Ten tweede is een grote factor bij het forwarden hoe snel je een pakket (of header) kunt kopiereen in memory. IPv6 headers zijn groter, dus duurt het langer om te kopieren. Er is geen enkele reden waarom het sneller zou zijn.
Als je begint over "IPv6 heeft geen checkum", dan ga ik huilen. Het herbereken van de IPv4 header-checksum is een enkele instructie (subtract - 1).
Het is meer dan alleen de adressen. De theorie is dat je een IPv6 pakketje onder normale omstandingeheden niet hoeft te kopieren maar het hele routeren in place kan doen. Of dat in praktijk ook lukt durf ik niet te zeggen.
Voor de duidelijheid, ik verwacht zelfs in het beste geval geen schokkende verschillen, maar in theorie zou het sneller kunnen zijn.
Onzin. De physieke netwerk structuur blijft precies hetzelde. Bij zowel IPv4 als IPv6 heeft iedere segment een eigen prefix (aka subnet). Ieder interface heeft een eigen ip-adres. Alles is dus hetzelfde. Je statement is dus onzin.
Ik heb het over versnippering van subnetten. In IPv4 is het zo dat twee aangrenzende /16's in totaal andere netwerken aan verschillende kanten van de wereld kunnen zitten en hoe groter de nood wordt hoe verder het zal versnipperen. Hoe meer versnippering hoe groter de routetabellen en hoe moeilijker de routers het krijgen. Onder IPv6 hebben we weer genoeg ruimte om lekker grote blokken uit delen die niet verder worden opgesplitst naar verschillende geografische locaties.
Er zal wel een omslag in het denken bij veel netwerkbeheerders moeten komen maar uiteindelijk denk ik dat niemand de versnippering leuk vindt.
Het is ook niet meer nodig dat grote internetbedrijven allerlei kleine subnetjes opkopen om maar genoeg adressesn te hebben.
moeten hebben voor iedere machine. Een veel betere oplossing imnsho. Maar ja, OSI deed het zo, dus *moest* de IPv6 community het anders doen. En dus slechter. Met dit adres-model zou het makkelijker zijn om de adressering te plannen. En nog belangrijker, multi-homed machines zouden automatisch werken, zonder dat de application-layer iets hoeft de doen. Een gemiste kans.
Daar kan ik het alleen maar met je eens zijn, IPv6 had zoveel meer kunnen zijn, het is maar een erg minimale upgrade ten opzichte van IPv4. Als er een bedreiging is voor IPv6 dan is dat van een ander protocol dat veel meer echte verbeteringen heeft.
Ik ben het met je eens dat versnippering een grote bedrijging is. Als we niet oppassen en IPv6 net zo inrichten als IPv4 lopen we binnen de kortste keren tegen problemen aan.
Het gaat erom welk device je een publiek ip-adres wilt geven. Op het moment zou dat voor mij alleen een http-server en een sshd-server zijn. Dan moet je twee "gaten prikken" in je NAT (voor poort 22 en 80). En klaar is kees. Ik zou zeker niet willen alles thuis direct te benaderen is. Dat zou een security-nightmare zijn.
Voor mij hoeft ook niet alles direct benaderbaar zijn maar ik wil graag zelf kiezen. Nu heb je precies 1 poort 80 (22/25/443/whatever) per aansluiting terwijl het gemiddelde huishouden al meer dan 10 apparaten met een internetaansluiting heeft en dat zullen er alleen maar meer worden. Natuurlijk zijn er oplossing bedacht die om de beperkingen heen werken maar het blijft extra gedoe wat er niet zou zijn als er voldoende adressen waren.
Als jij alles achter 1 adres wil proppen, prima, maar anderen maken misschien een andere keuze. Die is er nu niet.
[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 2 juni 2014 17:24]