LeaseWeb heeft in samenwerking met SIDN, de stichting die de .nl-domeinen beheert, de zogeheten dns-anycasttechnologie op zijn ip-netwerk geïntegreerd en geactiveerd. Hierdoor zouden .nl-domeinen beter zijn beveiligd tegen onder andere ddos-aanvallen.
De dns-anycasttechnologie, een methode om dns-servers te dupliceren en geografisch te distribueren, moet de bereikbaarheid en betrouwbaarheid van dns-servers verhogen. Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN) stelt de eerste registry in Europa te zijn die gebruikmaakt van deze methode om het nationale topleveldomein .nl extra te beveiligen. Om de dns-anycasttechnologie breder uit te rollen heeft SIDN contact gezocht met LeaseWeb, waarop de hoster besloot om de routeringstechnologie op zijn ip-netwerk uit te rollen.
Volgens LeaseWeb is dns-anycast inmiddels volledig gedistribueerd en ingeschakeld op zijn netwerkinfrastructuur. Hierdoor zouden .nl-domeinen bij LeaseWeb beter zijn beveiligd tegen bijvoorbeeld denial-of-service-aanvallen. Zo zouden domeinen dankzij de routeringstechnologie lokaal beschikbaar blijven mocht SIDN direct door ddos-aanvallen worden getroffen. De lokaal bij LeaseWeb opgeleverde technologie omvat behalve een volwaardige .nl-nameserver onder andere ook een switch, een firewall en een node.
SIDN wil de technologie de komende tijd ook breder gaan uitrollen bij andere internetgerelateerde partijen zoals telecom-, kabel- en hostingproviders. Volgens de stichting hebben al vijf andere grote internetbedrijven positief gereageerd op het verzoek om de dns-anycasttechnologie lokaal bij hen te implementeren. Ook is er door SIDN een node geplaatst op de AMS-IX zodat ook bedrijven die geen eigen node kunnen of willen implementeren van de technologie gebruik kunnen maken.
Om als partij de dns-anycasttechnologie van SIDN te mogen gebruiken, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet het netwerk volledig ipv6-compatibel zijn en moet er gerouteerd worden volgens de zogeheten BCP 38 best practices-norm. Ook moet er actief opgetreden worden tegen 'open resolvers' binnen het eigen netwerk omdat deze de veiligheid juist kunnen verminderen.