KPN gaat dit jaar modems klanten openzetten voor Fon-hotspots

KPN gaat modems van maximaal een miljoen klanten openzetten als Fon-hotspots. Klanten die hun modem openstellen, kunnen bij andere klanten ook op wifi, net als op miljoenen plekken in het buitenland. KPN begint volgende week een proef.

Bij de proef in de Amsterdamse wijk IJburg gaan 900 klanten de Fon-hotspots testen. Bij die proef van enkele maanden wil KPN monitoren hoe het systeem bevalt en of klanten het echt gaan gebruiken. Daarna zet de provider de functie geleidelijk aan in heel Nederland, waarbij eind dit jaar 800.000 tot een miljoen klanten de mogelijkheid krijgen om van hun modem een Fon-hotspot te maken.

De routers van klanten moeten geschikt zijn om een tweede netwerk naast het eigen thuisnetwerk te draaien. Klanten krijgen pas toegang tot het netwerk van anderen als ze zelf ook van hun router een Fon-hotspot maken. Omdat Fon een wereldwijd netwerk is, kunnen KPN-klanten ook in het buitenland op veel hotspots, waaronder die van veel Belgacom-klanten in België. KPN heeft een overeenkomst met Fon voor de Nederlandse markt.

KPN is daarmee de derde grote provider die begint met een netwerk van wifi-hotspots. Kabelaar Ziggo doet dat al langer, terwijl UPC nu bezig is met het inschakelen van de hotspotfunctionaliteit in diverse provincies. Het was al eerder bekend dat KPN in april wilde beginnen met Fon-hotspots.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-03-2014 • 09:00

91 Linkedin

Reacties (91)

91
81
57
10
1
10
Wijzig sortering
Zoals in [KPN] Glasvezel ook al te lezen is zijn er al gebruikers waar een FON-netwerk actief is. Ik heb hier inderdaad ook al het FON-netwerk maar ik heb er nog geen inloggegevens van (en met mijn KPN-inloggegevens lukt het (nog) niet).
Ik heb vorige week deze submit al gedaan, maar is gewoonweg genegeerd / niet opgepakt.

Linkjes met dezelfde aankondiging, en screenshot waar in de nieuwe firmware van de experiarouters al een extra blad bijgekomen is waar de publieke hotspot staat.

Ik kon hem aanzetten, maar na een half uur was hij weer uit, maar mijn eigen FONlogin functioneerde gewoon

( kan de fon-app weer terug op de telefoon, voor autoinlog ;) )

edit: de snelheid is niet unlimited, ik krijg via de fon-ap 'maar' 4Mb, waar de eigen router met 22Mb serveert

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 24 maart 2014 10:39]

En sinds dat KPN een overeenkomst heeft gesloten (jan 2013) met FON kun je de losse routers niet meer in Nederland kopen....
Inderdaad erg jammer! Toen de fonera 2.0 uitkwam was dit een zeer goedkope router met functies die je toen alleen op de duurdere modellen terug kon vinden.
Beperken ze het FON gedeelte alleen voor KPN klanten of ook voor Telfort (VDSL) klanten?
Welke goedbeschouwd ook KPN klanten zijn.
Ik heb namelijk VDSL van Telfort en zou daar ook graag aan mee doen.
Het modem wat ik van Telfort heb (P-2812HNU-F1) heeft in ieder geval de mogelijkheid.

[Reactie gewijzigd door Dorus12 op 24 maart 2014 11:35]

Kan je dan als KPN klant ook op de semi openbare varianten van Ziggo? of maken hun geen gebruik van FON maar van een andere techniek?
Zou mooi zijn als de NL providers een sort van EDUROAM concept neerzetten waarbij het voor de gebruiker niet uitmaakt op welke network hij aanlogt (UPC, Ziggo, KPN, whoever) waarbij de gebruiker bij de eigen leverancier wordt geauthenticeerd.
Dit zal niet snel gebeuren, het bedrijfsmatig concept haal je hiermee onderuit. Je moet je eigen klant goed bedienen nooit de klant van de concurrent ;). Daarnaast betekent dit dat gebruikers minder 4G gaan gebruiken, waar KPN veel in investeert.
Je moet je eigen klant goed bedienen nooit de klant van de concurrent
Lijkt mij juist een goede reden om dit te doen. Ik wordt als klant blijer als mijn WiFi range groter wordt.
Anoniem: 382732
@Ruudjah24 maart 2014 19:26
Maar je stapt dan net zo makkelijk over naar die andere provider die dezelfde toegang biedt.
Het betekent ook dat gebruikers minder data verstoken op 4G, waardoor er veel minder masten nodig zijn. In de praktijk betalen de meeste klanten een flat fee voor hun databundel (niet per MB) en blijven binnen de limieten, als provider wil je liever dat ze zo min het netwerk belasten.
Nee, Ziggo en UPC gebruiken geen FON, alleen de eigen database.
Mogelijk dat de grote partijen allianties gaan sluiten in de toekomst.
Het wachten is natuurlijk wel op een dealtje dat KPN en Ziggo gebruikers bij elkaar op het netwerk mogen lijkt me :)
Anoniem: 114278
@gise24 maart 2014 18:13
Ze kunnen dit beter pas toe gaan passen als de fouten qua beveiliging in het wifi protocol gedicht zijn.

nieuws: Onderzoekers gebruiken drone voor kapen wifi-verbindingen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 24 maart 2014 18:14]

Ziggo en UPC gebruiken uberhaupt geen techniek, die hebben het gewoon zelf gebrouwen. Maar inderdaad, geen connectie met het fon netwerk.
Ben benieuwd hoe het zit met stroomverbruik, spoofing, co2 footprint, bandbreedte etc. of je daar allemaal compensaties en garanties voor gaat krijgen .... :?
Het zendvermogen van Wifi is beperkt tot 100mW ongeveer. Als er iemand 24u per dag voor je deur aan vol vermogen gebruik van zou maken, komt dat neer op 876Wh. Aan 25ct/kwh dus 22 cent per jaar. Zelfs met wat conversie-verliezen en het extra verbruik van het modem-gedeelte en de cpu verwacht ik niet dat het meer dan 1 euro per jaar extra zal kosten.

Daar staat tegenover dat je het op andere plaatsen zelf kan gebruiken.

Wat de CO2-impact betreft is het netto-effect vermoedelijk eerder positief.
Waar Wifi toekomt met 100mW, kan een GSM-signaal (en 2G/3G/4G) geloof ik tot 3W verbruiken.
Iemand die dus de hotspot gebruikt in de plaats zijn mobiel internet verbruikt daardoor minder energie.

Voor de bandbreedte zit het als ik me niet vergis in de firmware ingebouwd dat het prive-netwerk voorrang krijgt op het fon-netwerk. Je ondervind er dus zelf geen nadeel van.
De WiFi staat al aan in de meeste gevallen. Er wordt slechts een 2e SSID en virtueel netwerk aan toegevoegd. Het zal dus zelfs een fractie zijn van wat je berekent.
Dat lijkt mij wel. Bij Ziggo zeggen zij dit als verduidelijking hierover: "volledig gescheiden van de privéverbinding". Daarmee dus ook een gescheiden bandbreedte lijn. Nou lijkt het het mij dat het bij KPN ook wel zo zal werken :3
Waarschijnlijk kost het extra stroomverbruik van 1 jaar minder dat 1MB data verbruiken in het buitenland...
Natuurlijk zal het _iets_ meer verbruiken, maar dat is werkelijk gerommel in de marge. De routers waar het om gaat staan toch aan. Of die nu een 2e netwerk aanbieden of niet, dat maakt qua energieverbruik weinig uit. Je kan aanvoeren dat het (bij KPN) om 1 miljoen maal 'gerommel in de marge' gaat en zo toch een behoorlijke hoeveelheid aan energie. Voor de beeldvorming: het gaat om minder verschil dan je TV op standby laten staan.
Daar gaat ons signaal in en rond om de randstad.

Momenteel zijn der al zo veel wifi netwerken, dat niemand ooit eens denk aan het feit dat de 2,4Ghz band middels toch wel een beetje vol zit.

Dat zijn dus waarschijnlijk nog eens 800.000 netwerken die er bij komen straks en allemaal ook weer op kanaal X gaan zitten. Ik vraag me af wanneer men der achter komt dat die uit eindelijk niet meer gaat werken. Gezien de snelheden tot niks gereduceerd zullen worden door alle collisions..

Niet dat meneer de hacker dat erg zal vinden. Meer aansluit punten voor gratis internet.(waar op je bijna niet te traceren bent)
Dat Fon signaal lift volgens mij gewoon mee met je huidige kanaal. Als jij je modem op kanaal 1 zet, dan staat Fon ook op kanaal 1. Het is een extra SSID die alleen bandbreedte van jouw kanaal (en 3 daarnaast) afsnoept.

Maar je hebt gelijk dat WiFi vol zit. Ik vraag mij ook af welke debiel WiFi ooit heeft bedacht:
- Waarom moeten kanalen elkaar perse overlappen?
- Woonde de ontwerper soms op een boerderij? Eén kanaal voor de pinautomaat, één kanaal voor de melkmachine en één kanaal voor het internet. Daarmee zit de WiFi al vol.
- Had de ontwerper soms geen magnetron? Volgens mij was de magnetron toch al redelijk standaard?
Ik heb zo het idee dat de ontwerper(s) van WiFi nooit hadden verwacht dat het zoveel gebruikt zal gaan worden. Het was in 1990 ondenkbaar dat iedereen anno 2014 een mobiel zou hebben, en volgens mij stammen de WiFi specificaties ook ergens uit die periode. Kan het fout hebben....en dan nog denk ik dat er niet is gedacht dat er zo ongelooflijk veel apparaten van wifi zouden gebruiken.

En ik ben het wel met je eens dat WiFi te vol zit en dat FON er alleen maar voor gaat zorgen dat het erger word.
Wellicht een beetje offtopic hier maar sinds lange tijd hoor ik geen (tegen)reacties meer over het feit dat iedereen, dus alle levenden zowel mens als dier, tegenwoordeig meer en meer bestookt zijn gaan worden met elektronische signalen c.q. elektronische stralingen. Daar hoor je (bijna) niemand meer over en de telcom/internet providers houden hierbij wijselijk hun mond om de discussie hierover niet in de media danwel actueel te krijgen. Meer en meer worden we bestookt met signalen met alle gevolgen van dien, want het is nog steeds NIET bewezen dat het géén negatieve invloed heeft op het menselijk/dierlijk leven. Wordt toch tijd dat we dit weer onder de aandacht gaan brengen .... denk ik zelf. Wat denken jullie ???
Als je je daarin gaat verdiepen kan je ook alleen maar concluderen dat er geen rare risico's zijn.

Je kan nooit keihard bewijzen dat iets nooit schadelijk wordt, je kan met één schadegeval wel bewijzen dat iets wel schadelijk is. Daardoor in onzekerheid gaan leven en je er zorgen over maken is zonde van je tijd. Wat wel kan is vanuit de wetenschap voorspellen dat dit niet schadelijk zal zijn, maarja, dat vinden mensen dan weer geen bewijs. Dit is echter net zoiets als bewezen achten dat er een god bestaat omdat niemand het tegendeel kan bewijzen...

Op cancer.org vond ik het volgende over radiation exposure:
Non-ionizing radiation is low-frequency radiation that does not have enough energy to remove electrons or directly damage DNA. Low-energy UV rays, visible light, infrared rays, microwaves, and radio waves are all forms of non-ionizing radiation. Aside from UV rays, these types of radiation are not known to increase cancer risk.

It is important to understand the difference between these types of radiation. For example, the non-ionizing radiation given off by a cell phone or a television screen is not the same as the ionizing radiation you might get from x-rays taken in the hospital.


WiFi en 3G of 4G straling hebben niet genoeg energie om diep je lichaam in door te dringen en zolang mensen die al sinds de jaren 80 met zo'n mega draagbare telefoon aan hun oor hangen nog geen huidkanker op hun oren hebben gekregen blijkt dat er niets aan de hand is.

Mensen zijn snel bang voor dingen die ze niet helemaal begrijpen, helaas.
Het was in 1990 ondenkbaar dat iedereen anno 2014 een mobiel zou hebben, en volgens mij stammen de WiFi specificaties ook ergens uit die periode.
Maar de WiFi specificaties uit 1990 wordt niet meer gebruikt - aan de huidige 802.11n standaard is men in 2004 begonnen, dus zo ondenkbaar was dat allang niet meer.
De wifi band is vrij te gebruiken *juist omdat* magnetrons erop zitten (of om precies te zijn: magnetrons zitten op die band omdat die band vrij te gebruiken is). Spectrum is nu eenmaal beperkt, en als je @ random iets wilt gebruiken kom je dus op de drukke banden.
Andersom, magnetrons zitten op die frequentie dankzij een natuurverschijnsel. Op een willekeurige andere frequentie zou je voedsel niet of nauwelijks opwarmen.

Omdat die band sinds de jaren '60 dus toch al snel gestoord werd door magnetrons werd hij nooit voor andere serieuze toepassingen gebruikt. Daarom kon hij dus ook makkelijk vrijgegeven worden.

Dat hij ongereguleerd is, je hebt geen zendvergunning nodig, zitten er dus ook verschillende consumententoepassingen in die band, non-DECT telefoons, Bluetooth, babyfoons en WiFi onder andere.

De ontwerpers hadden overigens niet zoveel keus wat overlappende kanalen betreft. Er is maar beperkte hoeveelheid ruimte beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 24 maart 2014 09:54]

Een magnetron kan op vrijwel elke frequentie werken, industrieel zijn er ook magnetrons op andere frequenties.
http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven

Overigens heb ik nog nooit een probleem gehad dat een microgolfoven mijn wifi-signaal stoorde.
Mogelijk staat je magnetron relatief ver van je laptop / pc, of is je magnetron deftig van afscherming voorzien.

Als ik hier de magnetron aanzet gaan in dit hok alle wifi gebruikers onderuit :)
@ThaRabbit
Verder offtopic, maar als reactie: geen :) maar 8)7
Hoog tijd om die magnetron van jou weg te donderen en een nieuwe te kopen. Als-ie stoort, dan lekt hij overduidelijk straling, en dat is precies wat je niet wilt hebben. Als je 'm nog gebruikt, hou kinderen erbij weg.
Bij Ziggo en UPC gebeurt dat overigens ook: Het wifispot netwerk is gewoon een extra SSID dat wordt gecreëerd op hetzelfde radiokanaal als waar je persoonlijke netwerk ook op zit.
dat is vreemd, want dan zou het dus betekenen dat het wel degelijk invloed op jouw interne wifi-netwerk zou hebben, maar dat zou volgens UPC/Ziggo niet het geval zijn.
maar dat zou volgens UPC/Ziggo niet het geval zijn.
Dat is inderdaad wat De UPC helpdesk beweert maar de praktijk is weerbarstiger, uiteindelijk heb ik maar weer een eigen router geplaatst en daarmee zijn de problemen opgelost. Daarmee wil ik niet zeggen dat iedereen er last van heeft maar wel dat het niet overal probleemloos werkt.
Het is maar te hopen voor de KPN klanten dat hun implementatie beter werkt.
Je kunt zoveel gescheiden virtuele netwerken op gaan zetten op een router als je wilt, maar op het einde van de dag moeten alle signalen nog steeds allemaal over één (of twee) antennes naar binnen en naar buiten toe.

Tenzij je heel goed en zonder verlies verschillende WiFi kanalen kunt multiplexen ga je daar altijd bandbreedte verliezen. Daarnaast heb je ook nog zoiets als de maximale capaciteit van de chipset die de hele handel moet (de)coderen. Dat is voor de meeste consumer routers wss. nog wel de grootste bottleneck.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 maart 2014 13:31]

Tja ik zou graag de 5ghz gebruiken maar mijn routers ondersteund het niet.

En om het leuker te maken zorgt mij provider ervoor dat ik geen andere kan gebruiken.
Waarom niet? Je kan toch een access point aansluiten op jouw modem/router?
Daar gaat ons signaal in en rond om de randstad.
Waarom denk je dat het extra AP de netwerksterkte opslokt dan ?

Het wordt gedragen op kanaal waar de eigen wifi ook op zit, en het bereik is zo'n 50m ( met wat gunstige omstandigheden. )
Als jij een probleem hebt met de toewijzing van de wifi kanalen, zal je met je directe buren in overleg mogen gaan, om een oplossing te vinden.

De meeste wifi-ssid die ik hier thuis zie, zijn van de héél directe omgeving, dus bij allemaal hebben we gezamelijk een kanaal gekozen, welke het minste stoorde op de andere.

Ik heb totaal geen last van de effecten van kanaal 8 van de meneer in het centrum hoor ....
Sry je begrijpt me verkeerd.

Ik bedoel het niet in letterlijke zin, dat het onze signaalsterkte naar beneden gaat. Tevens is het ook geen extra AP dat geplaatst word. Maar het gaat om het aantal SSID's dat er binnen een bepaalde regio komen.

Het punt zit hem in dat iedere ESSID namelijk weer een beacon uitzend. Wat dus weer tijd weg snoept van het overige verkeer dat op dat zelfde moment een transmissie wil doen. Gemiddeld genomen word er elke 100ms een beacon gestuurd, voor elke ESSID. Dat betekend dat elke ESSID +-10 beacon's per seconde stuurd. Daarnaast hoe meer verkeer er is ook al zit je op een ander netwerk als de packets een collision vormen moet er weer gewachten worden tot iemand mag zenden waarna weer een retransmission van het packet komt etc.

Om een lang verhaal wat korter te maken der is maar zo veel tijd beschikbaar in de lucht. Als we dat allemaal gaan gebruiken om ESSID's te broadcasten houden we geen tijd meer over voor data ;)

Dit hangt namelijk ook een beetje samen met het punt dat gemeente Utrecht ook nog eens gratis wifi gaat aanbieden in de binnenstad.(http://tweakers.net/nieuw...e-binnenstad-utrecht.html)

Ik hoop dat mijn punt duidelijk is ? Zo doende zie ik graag je reactie tegemoet :)
Eindelijk. Ik was vorige week een weekend in Antwerpen. Heb perfect gebruik kunnen maken van mijn Fon account, op straat, in het centrum, navigerend en lopend op zoek naar onze bestemming. Ook in verschillende horeca gelegenheden kunnen gebruiken. Al met al had ik ruim 80 mb in een avond verbruikt. Uiteraard zonder data roaming kosten.
Belgacom heeft in België een overeenkomst met FON.
Heel goed dat KPN aansluit bij Fon, potentieel kan dat een wereldwijd Wifi netwerk opleveren. In Nederland heb ik er maar beperkt voordeel van (3G bundel), op reis veel meer.

Heb nu glasvezel, niet van KPN, dit is geen reden om naar KPN over te stappen maar wel een goede stap van KPN.
Bij de proef in de Amsterdamse wijk IJburg gaan 900 klanten de Fon-hotspots testen.
Dat lijkt me toch niet echt een goede 'proef', je test immers met mensen in 1 buurt. Deze mensen zitten veelal thuis op hun eigen Wifi, bij vrienden waar het wachtwoord delen niet meer dan normaal is en hoogstens lopen ze rond in de supermarkt die vaak al eigen wifi spots aanbieden. Een test als dit lijkt me vooral nuttig als je een aantal grote gebieden activeert en men uit hun 'comfort zone' stapt.
Ik las net op telecompaper dat de uitrol al start op 2 april, dat miste ik nog in het artikel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee