Nederlanders gebruiken steeds vaker wifi buitenshuis

Nederlanders gebruiken steeds vaker wifi buiten de deur, is de uitkomst van onderzoek van Telecompaper. De komst van wifi-hotspots die door providers als UPC, KPN en Ziggo worden aangeboden, spelen een rol in de groei van het wifi-gebruik in Nederland.

In mei 2011 gaf 58 procent van de ondervraagden aan nog nooit gebruikgemaakt te hebben van wifi-netwerken buiten de deur. In februari van dit jaar was dit aantal gedaald tot 29 procent, meldt Telecompaper op basis van een onderzoek onder consumenten.

Nederlandse internetgebruikers die er wel voor kiezen om regelmatig wifi van anderen te gebruiken kiezen in driekwart van de gevallen voor een versleuteld netwerk. Verder meldt Telecompaper dat gratis wifi-hotspots die door onder andere UPC, KPN en Ziggo worden aangeboden door 13 procent van de ondervraagden worden gebruikt. Dat aantal lag in mei 2011 nog op 6 procent, maar toen hadden UPC en Ziggo hun WifiSpots ook nog niet uitgerold.

Het aantal klanten dat betaalt om toegang te krijgen tot een hotspot is afgenomen: dit jaar wilde nog maar 7 procent betalen voor wifi-toegang, tegenover 11 procent in 2011. Vermoedelijk is ook dit het gevolg van de flinke toename van gratis hotspots.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-07-2014 • 13:27

101 Linkedin

Lees meer

Reacties (101)

101
101
65
0
0
17
Wijzig sortering
'Gratis' hotspots - voor mensen die een passend abonnement bij de provider hebben, neem ik aan?
Helemaal mee eens. Hoe gratis zijn "gratis" hotspots? Gemeentelijke hotspots worden bekostigd met belastinggeld, die van UPC, KPN en Ziggo zijn alleen voor abonnee's, en de andere gratis hotspots zullen hoogstwaarschijnlijk ook een manier gevonden hebben om hun kosten te verhalen.
Als je dat zou doortrekken zou nooit iets gratis zijn en zou gratis een waardeloos woord zijn...
Uhm dat is helemaal niet zo, dingen kunnen wel echt gratis zijn...

Je hebt dingen die gratis zijn, en dingen die je gratis krijgt als je een betaalde dienst neemt en inderdaad niet gratis zouden mogen worden genoemd...

Ziggo-hotspots zitten dus bij een betaalde dienst, Macdonalds-hotspots niet, en zijn dus echt gratis (immers hoef je niet verplicht eten te kopen)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 juli 2014 14:35]

Een McDonalds hotspot wordt betaald door de klanten van McDonalds. Iedere klant betaalt dus voor alle wifigebruikers, klanten en niet-klanten. McDonalds hotspots zijn volgens die logica dus ook niet "gratis".
Het feit dat je er niet voor hoeft te betalen om er gebruik van te maken maakt het gratis voor iedereen die niks aanschaft bij de McDonalds, dit is met ziggo hotspots naturlijk heel anders, je moet ziggo betalen, anders kan je geen gebruik maken van hun hotspot netwerk.
Iedereen die bij de mac eet betaald voor wifi, maar niet iedereen die daar wifi gebruikt betaald hoeft daar voor te betalen...

Dat uiteindelijk alles betaald wordt (linksom of rechtsom) klopt inderdaad, dat wou ik ook niet bepaald ontkennen...

Maar ik kan als ik wil dus wel 100% gratis bij de mac op wifi, (en ja jij betaald daar misschien voor als je daar een hamburger haalt). Dat is bij Ziggo niet het geval...
Dat is niet waar want de prijzen zijn niet veranderd met de komst van wifi in de McDonald's.

Als de prijzen normaal blijven en er je kan nu opeens wifi gebruiken dan is het gratis.

Als jij morgen een nieuwe iphone koopt voor 699 en er een auto bij krijgt is die auto toch echt gratis.
In het geval van de macdonalds dan betaald iemand anders voor jouw internet, namelijk de klanten die er eten... zaols eerder al gezegd... we zitten een beetje in het gebied van wat betekend het woord precies... sematica en filosofie... maar mischien is het niet zo belangrijk om er uren over te gaan hebben ;)

[Reactie gewijzigd door klaw op 21 juli 2014 15:07]

"we zitten een beetje in het gebied van wat betekend het woord precies"
Dat is helemaal niet waar.
Gratis is gewoon heel simpel iets wat je voor niets krijgt.
Simpeler kan het niet.
Hoef je niet te gaan definieren of naar Wikipedia.
En is dat dan werkelijk een verkeerde conclusie? Men komt er toch steeds meer achter dat "gratis" haast nooit echt "gratis" is.... dus misschien moeten wij het beestje gewoon bij de naam noemen?

on-topic:
Sinds enkele horror / paranoïde verhalen ben ik juist gestopt met wifi buitenhuis. Vooral de openbare wifi-netwerken, daar begin ik niet meer aan. Ik twijfel nog over de wifi hotspots van upc / ziggo... ik heb mijn wifi ook gewoon op uitstaan als ik de deur uit ga.

Inloggen op bevriende wifi-netwerken doe ik overigens wel gewoon.
Anoniem: 415197
@itsyaboy21 juli 2014 15:10
Men komt er toch steeds meer achter dat "gratis" haast nooit echt "gratis" is.... dus misschien moeten wij het beestje gewoon bij de naam noemen?
"Onbeperkt internet" is ook zo'n term.
Mja en nee, als een provider onbeperkt zegt kan dat best mogelijk zijn, iig bij upc en ziggo zullen ze echt niets gaan doen als jij een paar tbtje binnen haalt in een maand ofzo.
Nou ja, dan zou ik zeggen zet een paar downloads open, en meet hoeveel data je kan binnenharken in 1 uur tijd. Het getal wat je dan krijgt is dan gelijk aan hetgeen de provider "onbeperkt" noemt.
Maar die provider limiteert jouw data dus niet, je kan zoals je zelf al zegt, zoveel binnenharken als jouw snelheid dat aankan. Hoe onbeperkt wil je het eigenlijk hebben? Gigabit voor de prijs van 120mbit en dan zoveel je wilt?

Het is ook nooit goed he?..
maar gratis gratis bestaat niet. er moet altijd op 1 of andere manier verdient worden. one way or the other.
Niet waar !
Gratis is iets voor niets krijgen!
Als ik niets bestel bij de Mac en ik gebruik hun Wifi krijg ik dat gratis.
Bestel ik iets en gebruik hun wifi dan krijg ik het niet gratis.
Wat is hier zo moeilijk aan?
en wie betaalt het? wifi komt niet gewoon uit de lucht vallen. niets op deze wereld is geheel gratis. alles heeft een prijs. soms hoef jij hem niet te betalen dan doet iemand anders het. maar dan verdient die gene er als nog aan. hoe moeilijk is dat te begrijpen?
Hoe gratis zijn "gratis" hotspots? Gemeentelijke hotspots worden bekostigd met belastinggeld, die van UPC, KPN en Ziggo zijn alleen voor abonnee's, en de andere gratis hotspots zullen hoogstwaarschijnlijk ook een manier gevonden hebben om hun kosten te verhalen.
Voorheen had je niks, en nu heb je wifi, zonder dat je er (extra) voor hoeft te betalen. Dat is gratis in mijn ogen...

Waar jij het over hebt, is het (terug)verdienmodel.

Bij Ziggo en UPC hadden ze de infrastructuur al liggen, het moest alleen worden aangezet. Ze verdienen er direct niks aan, alleen indirect wel. Het haalt mensen over de streep om een alles-in-1 abonnement te nemen, en het stimuleert Ziggo Mobiel.

Bij je gemeente gaat dit (schijntje) van het ICT budget af, wat kon groeien omdat er minder loketten nodig zijn omdat er steeds meer via een e-loket kan worden geregeld.

Wat maakt het uit? Voor jou is het gratis, en het geld komt uit een potje waar jij anders nooit uit geprofiteerd zou hebben.
ooh? als ze er geen wifi hadden aangelegd. hadden ze het aan iets anders kunnen besteden iets waar ik misschien wel veel meer van profiteer.
Misschien wel, waarschijnlijk niet.
Die van KPN zijn niet alleen toegankelijk voor abonnees, maar ook voor elke (internationale) FON gebruiker.
Of bij de McD of andere restaurants, winkels, of van vele bedrijven die WiFi (gratis) beschikbaar stellen aan hun klanten.

Bij b.v. restaurants kan het nodig zijn om eerst een beoordeling te geven of te delen op (een van) je Social Netwerken (FB, Twitter, G+) voordat je internet toegang krijgt.
Hoe ga je die delen op een netwerk zonder toegang tot internet?
Het beoordelingsformulier op intranet zetten, en internet (gateway) aanzetten zodra je je beoordeling gepost hebt? ;)
Het ging hier om sociale netwerken (FB, Twitter, G+) als voorbeeld. Maar @SPee geeft een in zijn reactie een link die duidelijkheid schept hierin :-D
Er zijn bedrijven die zulke Hotspots voor restaurants regelen.
Die hebben daar oplossingen voor (door ff snel zoeken)
Technische details is hier niet de juiste plek voor en kan verschillen. ;)
nee maar door je gratis wifi te geven zullen genoeg mensen gratis reclame maken voor je bedrijf. zo werken genoeg bedrijven(kijk bij f2p games).
Er is niets wat je tegen houdt om die login gegevens uit te wisselen met vrienden/familie. In België hebben we Belgacom FON en Telenet Homespots waar we continue tussen wisselen. Ik denk niet dat bv je grootmoeder vaak een terrasje doet met wifi aan.
Voor mij draagt het weinig bij. Ik heb een mobiele bundel van 250MB waarvan ik er slechts 100 gebruik. Zodra ik in September naar Ziggo Mobiel overstap krijg ik 1000 MB. Zou niet weten hoe ik die ooit op ga krijgen.

Mijn Cisco-modem van Ziggo ondersteunt geen hotspots. Anders had ik ze uitgeschakeld. Ten eerste omdat het modem al moeite genoeg heeft om mijn eigen dataverkeer af te handelen, ten tweede omdat er kortgeleden zware veiligheidsproblemen met het door mij gebruikte modem zijn gevonden die nog moeten worden gepatcht en ten derde omdat die 30 Mbit net genoeg is voor mijzelf.

Ik heb geen trek om internetprovider te gaan spelen voor wildvreemden, tenzij ik daar een financiële compensatie voor krijg.

Afgezien daarvan schakel ik WIFI uit op mijn telefoon zodra ik de deur uit ga, omdat er diverse winkels in het centrum zijn die gebruik maken van WIFI-tracking (Jumbo, Dixons, Mycom e.d.). Ik kan dan sowieso geen verbinding maken met die hotspots.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 21 juli 2014 13:38]

Ik heb geen trek om internetprovider te gaan spelen voor wildvreemden, tenzij ik daar een financiële compensatie voor krijg.
Dat krijg je ook, in de vorm dat je overal in heel Nederland gebruik kan maken van de Wi-Fi hotspots. Daarnaast hoef je geen zorgen te maken dat men met de hotspot bij jou netwerk kan komen. Er wordt gebruik gemaakt van een afgesloten ruimte en men kan alleen het internet op. Tevens zou ik een nieuwe modem aanvragen als je modenrouter van Ziggo problemen heeft met zijn 30Mbits verbinding (al krijg je die ook als je gebruik maakt van deze functie).

Beste is natuurlijk nog steeds de router gedeelte vervangen met een betere router, maar dat brengt natuurlijk weer kosten met zich mee :)

[Reactie gewijzigd door vali op 21 juli 2014 13:42]

Jij zegt dat niemand op mijn netwerk kan komen, maar berichten zoals deze (4 dagen oud) stellen mij dan niet bepaald gerust...

nieuws: Kabelmodems Cisco bevatten gevaarlijk lek - update
Deze lek is inderdaad aanwezig, maar dat kunnen ze sowieso uitvoeren zonder dat jij gebruikt maakt van de Wi-Fi hotspot functie. Het ligt er helemaal aan hoe je netwerk is ingedeeld. Standaard kan je van buitenaf niet de beheerfunctie benaderen, al is dat bij zakelijke lijnen weer anders. Als de Wi-Fi hotspot functie openzet voor andere kunnen ze alleen het internet op d.v.m. vlans en men kan nooit bij de beheerfunctie komen.

Zoals ik al eerder zei, wil je beter beschermt zijn is het beter om gebruik te maken van merken zoals draytek ect. Die nemen security tenminste wel serieus met hun producten.

[Reactie gewijzigd door vali op 21 juli 2014 13:59]

Die kan ik zonder problemen aansluiten op mijn kabelaansluiting ?
ja natuurlijk. Als het goed is kan je ook aan ziggo vragen dat je de router functie van jou cisco kastje uit wilt hebben :) Je kan het natuurlijk ook zelf doen (bridge mode), twee consumenten routers achter elkaar is nooit fijn om mee te werken.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2014 00:25]

Ik vind het een beetje aparte reactie van je. Je pakt je huidige situatie alsof deze gelijk zou zijn aan een situatie met wifi hotspot.

- Als je een hotspot had, had je een ander modem gehad
- Dus had je niet problemen gehad met de veiligheidsproblemen die je nu ervaart (wellicht andere problemen, maar dat weet je niet)
- De wifi-hotspot-modems worden ook gebruikt voor 180Mbit-verbindingen, dus die 30 van jou kunnen ze prima aan
- De hotspot-functionaliteit is _extra_ bandbreedte, hij wordt niet van jouw 30Mbit afgehaald. Jouw snelheid gaat dus niet omlaag.

En nee, je krijgt er geen compensatie voor. Maar je kunt wel bij anderen hun gedeelde wifi gebruiken. Lijkt me een eerlijke ruil.
Die UBEE-routers die Ziggo heeft zijn ook niet je-van-het. Dat er over die modems minder of geen berichten zijn over veiligheidslekken wil natuurlijk niet zeggen dat ze er niet zijn.

Het gaat ook niet zo zeer om de snelheid aan zich, maar om de hoeveelheid werk die het modem-router moet verzetten. Als ik via torrents ga downloaden moet ik diverse opties (vooral het aantal verbindingen) naar beneden bijstellen omdat het modem anders inzakt en crasht. Daarom moet ik er niet aan denken dat ook nog andere mensen op dat apparaat in gaan loggen om te internetten.

Ik heb geen behoefte aan andermans WIFI-hotspot aangezien ik van gekheid al niet weet hoe ik mijn kleine mobiele bundel van 250MB op moet krijgen. Op zich wil ik best een hotspot openzetten, maar dan wens ik wel op een andere manier gecompenseerd te worden. Dat zou op financiële wijze kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook een vroegtijdige upgrade van mijn huidige snelheid. Van 30 naar 50 Mbit of zo...
Als je modem moeite heeft met je 30 mbit, zal je het o.a.in het signaal moeten zoeken. Ik kan had in verleden ook vaak problemen dat mijn modem over de nek ging als ik een paar films via usenet en/of torrents binnenhaalde (max verbindingsverbruik). Oorzaak hiervan lag in een te sterk signaal wat mijn modem in ging. Er zit nu een zwakkere versterker tussen en de problemen zijn weg

Er is compensatie voor je hotspots.
Als jij hotspots actief hebt, mag je ook gebruik maken van andere Ziggo hotspots. Het Ziggo mobiel abonnement vormt hier een uitzondering op.

Daarnaast als je geen Wifi modem hebt, kan waarschijnlijk wel gebruik maken van Hotspots. Volgens mij wordt er tegenwoordig vaak een Cisco modem geleverd i.p.v een Ubee
Inderdaad. Ik heb een Cisco sinds 3 jaar oid (geen wifi) en ik mag gewoon Hotspots gebruiken. Echter kan ik me niet voorstellen dat mensen dan via mijn draadloos accesspointje, die ik er zelf heb tussengeprikt, bij mij een hotspot zien.
De hotspot is alleen zichtbaar op een Ziggo Wifi modem. Niet op je eigen router
Ik heb een Ubee-modem, daar trek ik zonder problemen 180Mbit overheen (meestal lukt 185-187Mbit ook nog wel). Of ik dit via een newsgroup doe of bittorrent: geen enkel probleem. Aantal verbindingen heb ik op 2000 staan in uTorrent. Ik denk dus meer dat jouw modem niet lekker is (of de verbinding er naartoe), dan dat het modem het in principe niet aankan. Als ik jou was, zou ik contact met Ziggo opnemen.

Tja... Ziggo doet je een goede aanbieding: mensen mogen van jouw hotspot gebruik maken en daarvoor mag jij van die van anderen gebruik maken. Dat het voor jou niet interessant is: ok. Maar om dan meteen weer compensatie te vragen, vind ik toch wat overdreven.

En @Athome: ik heb ook geen wifi-modem en mag gebruik maken van hotspots.
je compensatie is dat je er zelf ook gebruik van mag maken. als je dat niet nodig hebt (of vind) dan is het je goed recht deze optie uit te zetten
Het is echter sinds de komst van Ziggo Mobiel wel zo dat ook klanten die alleen Ziggo Mobiel hebben en geen Ziggo internet ook gebruik kunnen maken van de Hotspots. Ziggo exploiteert de Hotspot functie van wel-Ziggo- internet klanten nu dus wel commercieel.
Helemaal gecompenseerd wordt je dus eigenlijk niet. :+
dat doet er toch niet toe? hoezo wordt je niet "helemaal" gecompenseerd. als het aanstaat op je eigen modem kost het niks om het te gebruiken,. hoeveel meer wil je nog gecompenseerd worden? een deel van het abonnements geld van de mobiele klanten, omdat dit er toevallig ook op zitten?? zou een beetje gek zijn toch
Bij Telenet is/was het zo dat indien je de eigen homespot thuis dicht draait, men jou login voor alle homespots in het land ook uitschakeld (tenzij je bij Telenet mobile bent).
1000MB krijg je zo op met een paar YouTube-filmpjes. Die vreten per stuk al een aantal tientallen MB's. Voeg daar nog wat streaming met Spotify of Soundcloud aan toe, elke dag een paar minuten foto's online bekijken aan toe en je krijgt het wel vol.
Tja hier in het dorp hebben ze in het centrum een prima gratis wifi netwerk aangelegd. Wanneer ik de stad inga heb je ook vaak gratis WIFI door al die hotspots van de providers.

Laat het onderhand dus ook maar gewoon aanstaan. Werkt prima, dus waarom niet. Zit je ook niet gelijk door je limiet heen bij je provider.
Dat deed ik tot voor niet al te lang geleden ook.
reviews: Wifi-tracking: winkels volgen je voetsporen

Hier gaat de WiFi uit als ik de deur uitstap, en op werk weer aan, of in een restaurant, of zo.
Dat ik daar dan eerst een review of beoordeling voor moet gevwen is hier in Indonesia gelukkig nog niet aan de orde.
Je hebt op zich wel een punt. Ik ga er wel vanuit dat de winkel de gevonden Wifi apparaten niet aan persoongegevens kunnen koppelen.

Het op deze wijze volgen van klanten hebben op zich geen problemen mee zolang als mijn identiteit maar verborgen blijft.
Inderdaad. Voor Android gebruik ik daarvoor Llama - location profiles, werkt prima en scheelt nog in het batterijgebruik ook nog. Het schakelt op basis van Cell ID tussen verschillende profielen, waardoor je bijvoorbeeld buiten je volume automatisch verhoogt, je wifi uitzet enzovoorts. Op je werk zet hij het volume weer zachter of kiest een andere ringtone, etc.

Gratis betekent helaas gewoon dat je er op een andere manier voor betaalt. Dan neem ik wel gewoon mijn mobiele internet mee, kost ook niet veel en je weet iets beter wat er mee gebeurt.

[Reactie gewijzigd door Garyu op 21 juli 2014 14:42]

Dan kan je je smartphone beter helemaal uitzetten en de accu eruit halen gezien verschillende overheden je alsnog wel blijven volgen zolang je smartphone nog toegang heeft tot stroom.
Hoe moet ik dan mijn vriendin bellen dat haar shirtje dat ze zo graag wil in de aanbieding is, of dat de melk van gisteren net iets goedkoper is, of dat er een nieuw restaurant is dat alleen vandaag de lamb shank met halve prijs aanbiedt, of dat het zo hard geregend heeft dat ik een uur later thuisben?

Dat is toch wat anders dan het nieuws over de shops die bijhouden dat je voor hun shop bent langsgelopen, omdat onze phone probeerde contact te maken met hun (bogus) Wifi netwerk.
Ben ik niet met je eens. Privacy is privacy. Of dat nou door winkels of door overheden met voeten getreden wordt, maakt naar mijn mening niet zoveel uit.
Tja maar meer wifi signalen betekent wel minder kwaliteit door de extra drukte, ook in je eigen huis, de signalen worden door elkaar gewoon verdreven, enige toevoeging is dat andere er gebruik van kunnen maken.

Gelukkig is er een opt-out waar ik gelukkig van gebruik kan maken, en aangezien ik geen wifi gebruik verder staat het helemaal uit, word het een keer geforceerd dan zet ik wel iets over het ding heen wat het signaal compleet blokkeert.

Leuk dat het kan maar hier in ieder geval niet gewenst :).

Edit: en als ik het me goed herinner meen ik ook hier en daar gelezen te hebben dat mensen opeens een wat instabieler modem hadden zelfs op de kabel alleen omdat het aanstond.

[Reactie gewijzigd door CriticalHit_NL op 21 juli 2014 13:47]

Jup. Hier een modem van KPN, zojuist dat KPN Fon uitgezet. Er komen geen random voorbijgangers op mijn Wi-Fi, ondanks alle mooie beloften van KPN.
Anoniem: 120693
@46194321 juli 2014 14:14
Die mooie beloftes zijn gewoon waarheid. Voorbijgangers gebruiken NIET jouw data en hebben GEEN toegang tot jouw netwerk. Die afscherming is bijzonder stevig.

Snap dus niet waar je je druk om maakt maar hoop dat je beseft dat jij nu ook niet meer gebruik mag maken van het netwerk dat andere mensen beschikbaar stellen.
Gelukkig maak ik daar dan ook nooit gebruik van.

Het is gewoon veel te vaak zo dat providers mooie beloftes maken, waarna achteraf blijkt dat er "oeps, foutje" toch wel een lek in zat. Dat risico ga ik niet lopen.
Ik heb Ziggo hotspots ook uit staan, hoogst irritant dat de helft van de beschikbare bandbreedte/frequenties aan die gratis (veel te trage) rotzooi op gaat.

En ik hoef ook niet op die van een ander (al kan het wel dankzij de login van mn ouders), dus dat scheelt, ik betaal niet voor niks voor mijn mobiele abonnement :)
Dus bij jezelf zet je het uit, om vervolgens via een omweg vollop te profiteren van die 'gratis veel te trage rotzooi' 8)7 Raar figuur ben jij dan. Besides, jouw (prive) bandbreedte blijft gewoon gelijk. Misschien moet je je eens beter informeren.

[Reactie gewijzigd door andy88 op 21 juli 2014 18:11]

Uhm wifi heeft een bepaalde bruikbare channels en in een appartement waar 80% van je buren Ziggo heeft wordt je echt niet vrolijk als elk draadloos netwerk dubbel is uitgevoerd en dus 2 x zo veel channel vervuiling is!

Daarbij wat profiteer ik dan? Ik zeg toch dat ik niet het niet gebruik (ookal zou het wel kunnen)...
Het is één radio die simpelweg twee verschillende beacons alterneert. Het grootste verlies is dat je mogelijk wat langer op een beacon wacht, verder deel je het spectrum natuurlijk alsof hij op jouw netwerk zit.

Er is dus niet zo bijzonder veel verlies als jullie doen uitschijnen. Dat elk mobieltje met een open netwerk zich constant zit in en uit teloggen al dat niet met opgeslagen profiel is een bijverschijnsel maar niet inherent een probleem aan multi-ssid.

Als je playfucked met bandguards en symbol gaps zou je mogelijk nog wat extra bandbreedte eruit kunnen persen. Hoewel dat wat SDR vereist of hardware chipset aanpassingen.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 22 juli 2014 19:51]

Ik ben daar in ieder geval niet 1 van. Zeker met alle beveiligingsrisico's die je neemt als je op een open Wi-Fi gaat, blijf ik daar zo veel mogelijk van weg. Mocht ik echt niet anders kunnen maak ik gebruik van een VPN verbinding om zeker ervan te zijn dat mijn data niet afgetapt wordt.

Zelf heb ik 1,5 GB met mijn databundel en daar red ik gelukkig net een maand mee door. Meer MB's zijn altijd welkom, maar ben niet van plan om veel meer te betalen met mijn simonly abonnement.
Hier ben ik het persoonlijk mee eens. Lees bv eens dit bericht.

Ik vind publieke hot-spots ook niet zo'n veilige ontwikkeling en ik probeer die ook te vermijden waar mogelijk.

Edit: Nederlandse taal is soms lastig zo na de lunch....

[Reactie gewijzigd door xMuchux op 21 juli 2014 14:05]

Inderdaad. Het uitvoeren van een MITM aanval is veels te gemakkelijk en dat maakt het ook gevaarlijk. Iedereen die een YouTube filmpje kan volgen kan met kali Linux iemand wachtwoord achterhalen.
Je heb altijd nog zelf in de hand wat je met je device doet.
Je kan prima de meest onveilige afgetapte lijn gebruiken zonder enig risico als je zelf maar in de gaten houd wat je doet.
Iets wat je niet invult kan niet getapt worden.

En grappig dat je geen gebruikersdata over wifi wil versturen maar wel je telefoon durft te gebruiken die constant alle data alle kanten opstuurt zonder dat je het door heb door android.
Als je echt veilig wil zijn moet je gewoon geen data invullen op je telefoon ongeacht welke verbinding je gebruikt aangezien je telefoon zelf niet helemaal veilig is.
Natuurlijk heb je zelf in de hand wat je door hebt, maar als je niet wilt dat er inlog gegevens of cookies met daarin de inloggegevens dat over het wlan gaat, kan je zowat niks nergens meer inloggen. Ik heb op meerdere projecten op school gezien hoe gemakkelijk data achterhaald kan worden en hoe je zeer gemakkelijk android devices kan binnen komen en data kan achterhalen (is geen root voor nodig).

De stelling die je aanhaalt dat van android constant alle data alle kanten op gestuurd ben ik compleet mee eens en daarom gebruik ik geen android device maar wp8.1. Die acht ik naast bb10 namelijk wel veilig.

[Reactie gewijzigd door vali op 21 juli 2014 15:16]

Opzich ook niet zo gek. Laatst stond er nog een artikel dat internet bij mobiel internet duurder is geworden. Dus ik vind het niet zo gek dat men daar gebruik van maakt.
Opzich nog wel interessant welke doelgroep het grootst is...
Tegenwoordig kijk je ook al raar op als je moet betalen voor WiFi bij een hotel.
Ik kijk eerder op van Gratis wifi in hotel in plaats van betaald, gratis wifi in hotel ik zie ze maar zelden. Als het ergens gratis is is het gewoon gigantisch traag.

In buitenland ben ik met EU maandbundel voor Hi goedkoper uit dan wifi.
Hotel €5 per dag x 10 dagen = €50
Hi maand EU €10 = €10 (en ik zit niet vast aan het hotel voor internet)

Ok wifi is dan wel onbeperkt maar v in de vakanatie is het puur even te appen en wat foto's aan je google/fb matties te laten zien, het is vakantie geen werk vakantie :).

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 21 juli 2014 14:09]

Ik ben het met je eens dat Wifi in (zelfs goede, lees dure) hotels vaak echt niet goed is.
Maar als je met je pre-paid op een ander continent zit, is het toch wel de enige optie.

Nu is dat in Europa wel leuk geregeld, maar als ik vanuit mijn thuisbasis Jakarta weer eens ff naar Singapore moet voor visum en zo, dan gaat de pre-paid er echt in een uur doorheen, slechts aan SMS dat ik veilig aangekomen ben, en dat soort spul.
Dan is in het hotel de WiFi niet snel, maar genoeg om anderen te laten weten dat ik me verveel, etc.
Spellen speel ik sowieso niet op phone. En de films die ik er opgezet heb doen het goed.
En een Tweakers lezen lukt ook nog wel, maar inderdaad vaak tergend langzaam. Terwijl Tweakers by far de snelste site is om te laden, in vergelijking met online kranten en zo.
niet gek met de databundel prijzen en limieten.

de prijzen worden hoger, de limieten lager.
Het gebruik daarintegen stijgt natuurlijk wel met diensten als spotify etc
Dat klopt imo toch echt niet. Ja in 2010 heb ik een fup bij Vodafone gehad maar die kostte wel €29 pm. 150 belminuten of sms geloof ik.
In 2012 600mb genomen bij tmobile met 175 minuten en 175 sms voor €20.

Ik heb net weer en nieuw abonnement afgesloten. 90 minuten, onbeperkt SMS. 2gb data en daarna zonder meerkosten op 64k. 18,50 per maand.
Gaat in september in.
Ik ben geen fan van hotspots.
Gebruik WiFi alleen thuis, op het werk en netwerken van vrienden en famillie.

Voor kwaadwillende is dit natuurlijk een zeer interessante ontwikkeling.
https://decorrespondent.n...netwerk/25988820-b2a600e1
Ik reageer hier toch even op.

Dat artikel spreekt over iets wat al sinds het ontstaan van wifi mogelijk was en totaal niet raar of spectaculair.
Wat wel spectaculair is is dat mensen zomaar verbinding maken met een toestel zonder dat ze dat zelf aangeven, want dat is wat hier gebeurd.
Men gaat op het terras een wifi ap maken met een laptop, en geeft dezelfde naam in als de openbare als SSID en als mensen hun toestel vanzelf laten verbinden gaat die dus ook daar naar toe door het hoppen.
Mijn telefoon danwel laptop zal nooit uit zichzelf verbinden met een ander AP zonder mijn toestemming ook al draagt deze dezelfde naam, daar gaat de gebruiker dus zelf al fout...
Nooit een apparaat op de stand "automatisch verbinden met netwerk" laten staan.....

Daarom maken jullie ook geen gebruik van openbaar wifi want dit gevaar, oei oei, maar jullie gebruiken dan wel een wifi met password zodat dat niet kan... oh wacht hoe zat dat ook al weer met in het midden zitten. Is dat wel veilig dan.? hoe weet jij dat die niet gelogd gaat worden ook daar kan een logger aan hangen hoor, dat is niet zo moeilijk.

*gaat binnenkort weer eens de software/hardware aansluiten wat ik hier nog voor had (legaal niks illegaals aan) uit oudere tijden. Weer eens wat mee spelen.
Ik denk dat het gros van de mensen (die niet het fijne weten van ICT infrastructuren) automatisch laat verbinden en niet de moeite neemt om oude (niet gebruikte) inlog informatie te verwijderen. Dat is dan ook voor mij de rede, dat ik geen fan ben van hotspots.

Ik zelf heb niet de behoefte om hotspots te gebruiken. Op de plekken, dat ik internet nodig heb, zijn (WiFi) netwerken en anders heb ik (zoals velen tegenwoordig) mijn databundel.

Wat je laatste zin betreft, zou ik onderstaand eerst even lezen, voordat je aan de slag gaat.
http://www.iusmentis.com/...iteit/computervredebreuk/
Dat laatste deden we jaren geleden al en is vandaag de dag ook heel normaal hoor, dat valt onder netwerk monitoring en dat is heel wat anders als inbreken op een netwerk en dan iets doen.
Hoe zou je anders netwerk monitoring willen doen als je niets mag "aanraken".
Ik was ditzelfde artikel ook aan het zoeken voor mijn eerste reactie gezien deze spelender wijze ons introducteert in de gevaren van MITM . Ik kon hem alleen niet zo 1,2,3 vinden.

Bedankt voor de toelichting!
Gouwe ouwe, zelfs als is die niet eens zo oud. Mooi artikel.
Ook gehoord van VPN en MAC-spoofing?
Voor mij speelt het inderdaad een rol dat ik (automatisch) verbinding kan maken met een ziggo WIFIspot, maar ook een zeer belangrijke rol bij mij is het punt dat mijn datalimiet een stuk lager ligt dan in 2011. Waar ik me in 2011 niet druk hoefte te maken om mijn datalimiet te overschrijven check ik nu regelmatig mijn dataverbruik en probeer zoveel mogelijk met WIFI te connecten. Zelfs wanneer deze WIFI niet beveiligd is.
Ik heb een sim only met 6 uur bellen en wat sms en laagste internet. veel al kan je gebruik maken van WIFI netwerk op het werk of in de stad.
een hoog abonnement voor internet op je mobiel vind ik erg overbodig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee