UPC- en Telenetklanten kunnen in 2015 gratis internetten via wifispots VS en EU

Klanten van UPC en Telenet kunnen volgend jaar gratis gebruikmaken van miljoenen wifispots in diverse Europese landen en in de VS. Liberty Global heeft onder ander een overeenkomst met Comcast gesloten om publieke en thuis-hotspots open te stellen voor elkaars klanten.

Liberty Global houdt dit jaar interne testen voor het openstellen van wifispots buiten Nederland en België, en volgend jaar moet de mogelijkheid naar klanten van de internetgigant komen. In de praktijk zal dat betekenen dat abonnees van UPC en Telenet straks in diverse Europese landen en in een groot aantal Amerikaanse steden en gebieden gratis via opengestelde wifispots van gebruikers en publieke hotspots kunnen internetten.

Wanneer de mogelijkheid precies aangeboden wordt, kan Bert Holtkamp van Liberty Global nog niet zeggen tegen Tweakers: "Het zal in ieder geval in 2015 zijn. In de VS kun je dan internetten via wifi-hotspots in het dekkingsgebied van Comcast, zoals in San Francisco, Washington, Chicago en Boston." Volgens Holtkamp gaat Liberty ook het verbinden met wifispots in andere Europese landen mogelijk maken. Het bedrijf is met UPC onder andere actief in Nederland, Ierland, Oostenrijk en Polen, met Telenet in België, met UnityMedia in Duitsland en met Virgin in het Verenigd Koninkrijk. Liberty is bovendien bezig met de overname van Ziggo in Nederland: als die overname afgerond wordt zouden ook die klanten de mogelijkheid tot internationaal wifispot-gebruik krijgen.

"Je kunt straks bijvoorbeeld als abonnee met de publieke hotspots van de Londonse metro verbinden", zegt Holtkamp, "De bedoeling is om het zo makkelijk mogelijk te maken, met automatische log-on, net als in Nederland." In de VS heeft Comcast drie miljoen Xfinity wifi-hotspots die straks opengesteld worden voor UPC- en Telenetklanten. Via zijn diverse providers heeft Liberty Global meer dan 2,5 miljoen wifispots in Europa.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-09-2014 • 12:19

58 Linkedin

Submitter: carnager

Reacties (58)

58
57
25
4
0
28
Wijzig sortering
Hoe zit het met de security?
Kan iemand mee loeren van wie z'n wifi is opengesteld voor het publiek?
Dus een wireshark sessie openen en kijken wat er over die verbinding gaat?
In principe zijn alle UPC modems open gezet voor WiFispots, indien je dat uit wilt zetten dien je dat bij UPC uit te zetten. Dit heeft echter weer als nare bij-effect dat je zelf ook geen gebruik meer mag maken van de WiFispots van anderen.

De bandbreedte die je op WiFispots hebt is in principe maximaal theoretisch 30Mbit/s daar UPC hier in het modem maar 1 transponder voor reserveert.

De beveiliging bestaat uit het inloggen met een door jezelf op de UPC site aangemaakte login met wachtwoord. Alle data wordt over een separaat netwerk (met eigen IP adres per router) geleid en wordt dus los gezien van je eigen internet verkeer. Mocht iemand misbruik maken van jouw WiFi spot dan kan men dus zien dat het niet van jou afkomstig is maar van een ander IP adres (uiteraard hebben ze dan nog steeds wel het MAC-adress van het apparaat waarmee het gedaan is en als ze dat in jouw huis aantreffen ben je nog steeds de Sjaak).

Om met Wireshark te sniffen op het WiFispot netwerk zul je daar uiteraard ook eerst zelf op moeten inloggen (en UPC heeft in het verleden wel eens gereageerd op sniffer programma's door het abbonement van de betreffende gebruiker af te sluiten)
Ik denk dat er qua security meer aan de hand is bij UPC en Ziggo.

Als je op het Ziggo netwerk wilt, dan moet je eenmalig een certificaat importeren en een user ID en password invoeren, wat lijkt op security, maar niets is minder waar.
Als ik namelijk zelf een accesspoint neerzet, het SSID Ziggo noem en niet om een certificaat vraag en ook niet om credentials vraag, dan gaat mijn iPhone, die gebruik maakt van het landelijke Ziggo netwerk, vrolijk inloggen op mijn accesspoint en kan ik dus met mijn laptop al het verkeer opvangen.

Bij UPC zal dat niet veel anders zijn.

Hoe dan ook, al die publieke netwerken, je weet nooit wat er achter zit.
Dat is onjuist, jouw vlieger gaat alleen op als je WifiSpots zonder certificaat hebt ingesteld op de iPhone. Dat certificaat is er juist voor om te checken of het een 'echte' Ziggo hotspot is.
Ik heb het getest en het is echt zo.
Eerst heb ik mijn iPhone aangemeld bij een Ziggo hotspot, certificaat ingelezen, user id en password ingevoerd, het werkt.
Daarna in een hoek van mijn huis gaan zitten waar ik geen Ziggo Wifi zag, daar mijn accesspoint aangezet, eerder had ik op dat accesspoint de SSID al op Ziggo gezet en geen password ingesteld en mijn iPhone maakte automatisch contact en kreeg een 192.168.50.x adres, wat een Ziggo accesspoint nooit zou afgeven.
Ik hoop ook dat de ISP's niet hun eigen advertenties injecteren zoals Comcast doet

http://arstechnica.com/te...-security-net-neutrality/
Nu nog wachten tot Ziggo en UPC samen een Wi-Fi netwerk maken en (bijna) heel Nederland is er in 1 keer mee gedekt.
Scheelt weer in je 3G/4G/5G kosten en vaak is het natuurlijk sneller en kost het minder energie.
Dan word het tijd voor Long range Wifi. Die 15meter modems die ze nu gebruiken zijn waardeloos voor dorpen.

Wanneer mensen mijn spot willen gebruiken moeten ze zowat naast mijn deur zitten.

[Reactie gewijzigd door rejer op 12 september 2014 12:54]

Het enige wat je dan besparen gaat zijn de korte incidentele berichten.

Voor video of audiostreams zal het niet geschikt zijn, omdat de meeste mensen dit on the move willen doen, en wifi niet zo snel kan/wil overschakelen naar de volgende hotspot met dezelfde naam
Hangt er vanaf, vaak genoeg laad ik in enkele seconde via soundcloud een set (uur of meer) in op Wi-fi net voor ik de deur uitga, kost me onderweg dan (bijna) niets aan internet.
Dan is de enige oplossing, 'blijf zitten, waar je zit, of staat", en ga je, nadat de video is afgelopen, weer verder.....
waarom zouden de meeste mensen on the move willen streamen? Als ik bij vrienden ben is het toch ook al leuk als ik wifi van bijvoorbeeld de buurman kan gebruiken om een filmpje te laten zien ipv eerst naar de key te moeten vragen.
waarom zouden de meeste mensen on the move willen streamen? Als ik bij vrienden ben is het toch ook al leuk als ik wifi van bijvoorbeeld de buurman kan gebruiken om een filmpje te laten zien ipv eerst naar de key te moeten vragen.
Ik vind het toch wel prettig dat zoiets als Spotify doorloopt, ipv hapert.
Nu stream ik het via KPN, omdat het bij mijn abo inbegrepen zit, maar het zou bij een betere hand-off over wifi prettiger functioneren, net zoals mijn kinderen die bv op de achterbank naar youtube kijken.
Er wordt hoog opgegeven over "beschikbaarheid" terwijl de techniek niet echt optimaal te benutten is voor langdurig gebruik onderweg.

Van mijn bekenden heb ik meestal toch wel de wifiacces, en wederzijds, en anders vraag ik er wel om als ik het nodig heb.

Dus zoals ik al zei, het enige wat er bespaart word, zijn de incidentele berichten die normaal via het data-account binnenkomen, en nu via de wifi-punten
Scheelt weer in je 3G/4G/5G kosten en vaak is het natuurlijk sneller en kost het minder energie.
Is WiFi zuiniger dan 4G? In mijn ervaring tot dusver niet. En qua snelheid is het ook maar afwachten wat je voor verbinding krijgt. Ik heb Ziggo, maar laat meestal de 4G zijn werk doen.
Is WiFi zuiniger dan 4G? In mijn ervaring tot dusver niet.
Ligt sterk aan het netwerk en of features zoals WMM Power Save beschikbaar zijn. In een druk netwerk met veel broadcastverkeer wordt je device veel 'wakker' gemaakt en draint het je batterij. In een rustig (schoon) netwerk gebeurt dit als het goed is veel minder. Gecombineerd met een goede signaalsterkte (laag zendvermogen, weinig collisions) kan WiFi best heel efficient werken.

Bovendien betekent het niet dat wanneer je WiFi gebruikt dat je dan geen contact meer hebt met het mobiele netwerk om bereikbaar te blijven. Het scheelt alleen wel dat het verkeer dat je tijdens stand-by gebruikt met veel minder vermogen hoeft te worden gecommuniceerd (WiFi heeft veel lager zendvermogen uiteraard).

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 12 september 2014 12:49]

Het zou leuker zijn als er een WIFI protocol word ondersteunt dat kan jumpen van een WIFI hotspot naar de volgende zonder verbinding te verliezen. Maar ja dat is niet altijd zo gemakkelijk wanneer je WAN ip address verandert. Nog leuker zou een protocol zijn dat WIFI en 3G naadloos kan integreren, maar dan kunnen de providers geen kosten voor extra data meer aanrekenen. (Niet voor in de auto, maar als je door de stad loopt of fietst en je streamed audio of zo)

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 12 september 2014 12:29]

Ik denk dat dat zeer goed mogelijk is, immers wordt hoppen nu ook al op mobiele netwerken ondersteunt dus dat zal met niet al te veel aanpassingen ook wel werkend te krijgen zijn met Wi-Fi netwerken.
Maar dan hou je je IP adres, omdat het 1 netwerk is. Net als het met wifi ook werkt als je met meerdere access points één netwerk maakt, maar dat is hier niet aan de orde.
Dat klopt, maar dat komt omdat elke wifi router een subnet aanmaakt (192.168.x.x), en de hoofdreden is dat er maar een beperkte hoeveelheid van dat soort IP adressen beschikbaar zijn. Met IPv6 zou elk apparaat in theorie zijn eigen unieke IP adres kunnen krijgen, en die ook behouden als ze over verschillende wifi netwerken gaan.
Maar je zou het via een proxy kunnen doen, zodat het adres dat de webservers zien altijd hetzelfde blijft. Alleen duurt het vrij lang met de meeste systemen voordat ze door hebben dat ze uit de range van een WIFI netwerk zijn en een verbinding tot stand brengen met het volgende WIFI netwerk. Maar er bestaat al vrije goede open source router software die draadloze mesh netwerken ondersteunt. Zet daar je eigen proxy of VPN (waarbij de VPN server een verbinding kan behouden ook nadat pakketje 2 van een ander IP adres komt) achter en WIFI kan opeens een stuk meer. Radio is radio. WIFI is short range en UMTS is long range maar het blijft allemaal radio.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 12 september 2014 12:58]

Ze zouden eigenlijk gewoon Passpoint goed moeten implementeren: http://www.wi-fi.org/disc...wi-fi-certified-passpoint
Of een systeem met microbetalingen waar elke eigenaar van een wifihotspot een beetje geld mee kan verdienen. Met bitcoin als betalingsbackbone is zoiets te implementeren. Dan maak je iets universeels omdat er wat geld (bitcoin) mee te verdienen valt.
Dat is er al, genaamd Hotspot 2.0. Even geduld nog, het komt er echt wel aan, samen met WiFi AC wave 2 producten. Over 5 jaar is dit de standaard bij bedrijven als KPN en UPC en hebben dus alle gratis WiFi modems ondersteuning hiervoor.

Realtime handoff en authenticatie is dan o.a. mogelijk.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hotspot_(Wi-Fi)#Hotspot_2.0
Ik ben veelvuldig gebruiker van dit soort hotspot gebeuren, zowel in Nederland (UPC) als Frankrijk (Free). Het moet echter nog veel beter werken. Aanloggen is traag, het kan soms een minuut duren. Sowieso is het moeilijk om in te schatten welk hotspot werkt, vaak weigert mijn Nexus 4 een verbinding op te zetten.
Tja, logisch dat dat niet zo geweldig werkt. Die routertjes zijn nu niet bepaald zo krachtig qua processor, meestal zit je een heel eind van die toestellen (dus veel packet loss/signaal verlies), en de webservice van je provider die dan voor toegang moet zorgen is ook vaak brak (Telenet aanmelding is altijd traag...)

Kan zelf zowel Telenet, Fon en Eduroam gebruiken, dus in België heb ik wel veel kans om een verbinding te hebben. Eduroam heeft wel een heel ander principe, daar is de verbinding over een WPA2-Enterprise geëncrypteerd netwerk, met de logingegevens van je educatieve instelling (als die daarin meegestapt is, uiteraard).

Heel leuk (voor mij) dat ik dan in het buitenland ook meer opties krijg.
De thuis-WifiSpots van UPC zijn in principe een goed idee.

Echter werkt het nog niet optimaal en ik vermoed dat het niet alleen met de capaciteit of Wifi bereik van UPC-thuis-routers te maken heeft. Vaak heb je via WifiSpots bij mensen (vrienden/familie) thuis een hele slechte verbinding of zelfs geen. Ook al heb je connectie met de WifiSpot. (getest tov Wifi netwerk van vrienden/familie bij hun thuis)

Wat betreft de openbare WifiSpots in het buitenland ben ik wel benieuwd hoe dat gaat werken. Als we zo langzamerhand overal op de wereld online kunnen, als we dat willen, lijken ook de "online grenzen" te verdwijnen.

Ik zeg dan: goede ontwikkeling. Men reist nu ook veel vaker en verder weg dan vroeger, omdat het betaalbaarder is en de wereld overwegend veiliger/toegankelijker is geworden voor ons als toeristen. Mooi om andere landen, eten en culturen zelf mee te maken ipv uit boeken. En als dat in online context ook kan, helemaal top!
Hoe deed je dat met 'free' in France als upc klant? Ik kreeg dat niet voor elkaar. Moest inloggen...
Free klant in Frankrijk :)
LoL..

Ik ben in augustus 3 weken in de US geweest, In steden, WinkelCentra, Starbucks, hotels, winkels, sport stadions enz enz enz.. allemaal complemetary WIFI..

Snelheid is niet 100mbit maar genoeg om even iets op te zoeken, weg te bepalen, berichtjes sturen enz..

Ik zie de toegevoegde waarde niet echt, het is leuk en handig. Maar gezien in 90% van de plaatsen waar ik ben geweest Free WIFI is lijkt mij dus niet echt iets waar we allemaal gelijk blij van hoeven te worden :)
Wat betreft veiligheid heb ik liever de UPC opzet. Verbinden met een willekeurige WiFi hotspot is niet aan te raden, vooral niet als je wachtwoorden enz verstuurd zonder SSL. Die app. is slecht, maar hij maakt wel een veilige verbidinding aan (voor zover ik dat kan controleren).

Momenteel is het overigens zo dat die UPC android app. verbindig legt zodra hij *even* mijn thuisnetwerk mist. Dat maakt het ding zo onbruikbaar dat je beter zonder kan werken. De snelheid is ook dramatisch slecht; mijn 4G is vele malen sneller (vooral wat betreft latency is er een groot verschil, milliseconden tot seconden, factor 1000-1000000 naar schatting).

UPC gebruik ik alleen als het niet anders kan - nooit dus want voor grote downloads niet geschikt en 4G handled de rest. Toch, qua veiligheid wel slim.
Leuk, ik gebruik de telenet hotspot/homespot echt vaak, veel Belgische stations hebben al zo'n spotje. Leuk dat het in het buitenland nu ook komt.
Aan de ene kant een hele goeie zaak, aan de andere kant, als ik in een land als Amerika zit, ben ik niet zo happig op gebruik maken van wifi netwerken, wie weet wat er gelogd word onder de bescherming van de wetten van dat land.
Waarom zou dat anders zijn met 3G/4G?
Anoniem: 386762
12 september 2014 16:56
2.5 europa +3 mil in usa =5.5 mil dit zal nog mijlen af zijn van 13.4 mil die je vandaag met fon kunt gebruiken. Nog meer van belang dat het meeste van West Europa een netwerk heeft. Australië / Zuid-Korea zit nog in de pijplijn.
leuk al heb ik de indruk dat de meeste taverne's in londen wifi al gratis aanbieden en anders kijk je gewoon op internet waar je kan vermijden dat je mobiel internet een te hoge rekening kan krijgen waar je gaat eten/drinken/slapen.

bv: http://www.timeout.com/lo...nd-free-wi-fi-in-london-9
Als je je (gratis) registreert bij The Cloud kun je in duizenden pubs, restaurants, hotels etc. gratis op internet. https://service.thecloud.net/service-platform/

[Reactie gewijzigd door ScuL op 12 september 2014 12:47]

En net dat registreren is de reden waarom ik dat nooit gedaan heb (bij de meeste 'gratis' wifi moet je je registreren, de Starbucks wifi is een van de weinigen waarbij dat niet hoeft).
Starbucks in Japan moet je je wel registeren overigens >.>
(eigen ervaring)
Ja ik vind het ook irritant als het bij een etablissement zelf is, maar het handige van het netwerk van The Cloud is dat je het door heel het VK bijna overal kunt gebruiken. Ook op sommige vliegvelden/havens etc. Dus de moeite is maar 1x nodig
Dat registreren (in Duitsland ook altijd) doen ze natuurlijk om de kans te hebben je terug te vinden als je strafbare zaken doet.
er is toch ook een app voor nooit echt gebruikt overigens

Instabridge

ik gebruik hem overigens niet omdat het voor openbare hotspots leuk is maar instabridge motiveerd ook het delen van geslote wifi accesspoints als ik me niet vergis.

dus eigenlijk stelen ze de wifi codes en delen het met de rest van de wereld.
waardoor een bekende jou accespoint in de cloud gooid ongeacht of het een gasten netwerk is of gewoon privee

[Reactie gewijzigd door Proxx op 12 september 2014 15:48]

Nou niet op die van mij die is mooi uit en dat blijft ie ook. Als upc m geforceerd aan zet schroef ik de modem en horizonbox open en trek ik de antenne er uit.

Ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat dit geen nadelen heeft voor de gebruiker.
Het gaat immers nog altijd over hetzelfde koperen draadje. andere frequentie of niet.
Verdiep je eens in vlan en QoS. Zie niet in waarom het problemen op zou leveren. Als UPC 200mbit kan afleveren, waarom zou ze dan geen 1mbit pvc kunnen reserveren voor een hotspot gebruiker?
De capaciteit zal er best wel zijn maar ik ben er niet van overtuigd dat dit compleet geen effect zal hebben op mijn prive lijk en dan met name latency en mogelijk packet loss %
Als je aan het gamen wil wil je toch echt niet net een spikje hebben op het moment dat je je muis knop inrost dus iedere kans dat het je de kop kost ga ik uit de weg.
En iedereen die langs komt zet ik gewoon de wifi in en mensen waar ik langs ga heb ik het ww van dus die hele hotspots zijn voor mij niets dan luchtvervuiling die ook nog eens de wifi slechter maken.
we hebben hier 11 wifi hotspots van upc plus 8 upc modems plus 14 andere routers en ieder kanaal op 2.4 ghz is meer dan 3x bezet.
Geen last van met een kabelverbinding van telenet.. Blijft me een raadsel waarom mensen nog bewust voor adsl kiezen (tenzij nl geen kabelalternatief heeft)
Mijn ervaringen met wifi in het buitenland zijn in het algemeen slecht, in hotels is het gewoon vaak bedroevend en van dat gedoe met wachtwoorden in cafés word ik doodmoe. Dan val ik lekker terug op mijn aloude T-mobile Internet Europa 3G data-abbonnementje en dat is meestal een stuk sneller en betrouwbaarder. Kost me een tientje per maand (500MB, maar het lijkt erop dat dat nauwelijks gecontroleerd wordt).
Anoniem: 365249
12 september 2014 12:58
dus zoiets als FON waar KPN mee werkt?
Fon is één van de mogelijkheden, KPN heeft een bestaande organisatie als partner genomen, en in één klap een groot bereik gekregen.
( ik log nu overal in NL en BE in via mijn fon account, en in NL loopt er ook nog de ziggo-spots naast )

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee